4.5.10

Τι έγινε χθες στην ΕΡΤ

Γράφω μόνο όσα ξέρω - και όσο μπορώ πιο αχρωμάτιστα, σα να τα έλεγα σε δικαστήριο. Στην ΕΡΤ έφτασα λίγο πριν τις 8, η πύλη ήταν μισόκλειστη και υπήρχε ένα περιπολικό. ΜΑΤ δεν είδα πουθενά. Αργότερα έμαθα οτι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, γνωρίζοντας οτι η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν προσκεκλημένη του Γιάννη Πολίτη, στην εκπομπή “Προσκήνιο”, που μεταδίδεται μετά το κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, λίγο μετά τις 22.00, θα της “έστηναν καραούλι”, για να διαμαρτυρηθούν. Φαντάστηκα στην είσοδο. Αργότερα έμαθα επίσης οτι η υπουργός Παιδείας, ειδοποιημένη ή για άλλους λόγους που δεν ξέρω, ήρθε να μαγνητοσκοπήσει την εκπομπή πιο νωρίς. Χαρακτηριστικά μου είπαν οτι κατά τις 8.15 ήταν στο μακιγιάζ.

Μεταξύ 9.15 και 9.30 (αν θυμάμαι καλά), πήγα προς το μπαρ (κυλικείο καλύτερα). Για όποιον ξέρει το κτήριο, αυτό είναι στο κέντρο της μπροστινής πτέρυγας, στον 1ο όροφο - στον ίδιο όροφο είναι και τα περισσότερα στούντιο, μοντάζ και γραφεία της ενημέρωσης. Ξαφνικά βλέπω ΜΑΤ, είναι όλοι πολύ ψηλοί, πάνω από 1.90. Στέκονται μπροστά στην είσοδο του control (το στούντιο απ’ όπου γίνεται ο έλεγχος του δελτίου ειδήσεων). Από την πτέρυγα του ραδιοφώνου (άρα μπήκαν από το πλάι του κτηρίου), βλέπω να έρχεται μια ομάδα 30-40 ατόμων, με ένα πανώ και με γοργό βήμα - προφανώς τα ΜΑΤ, που ήταν έξω στην αυλή, δεν κατάφεραν να τους αποτρέψουν από το να μπούνε στο κτήριο και μπήκαν και αυτοί μέσα. Η ομάδα περνάει μέσα από το κυλικείο και πέφτει πάνω στο “τείχος” των ΜΑΤ. Κάποιοι συνάδελφοι προσπαθούν να περάσουν από το μπλόκο και διαπληκτίζονται, γενικώς. Η βασική δίοδος για την τροφοδοσία του control με θέματα έχει μπλοκάρει και οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτό έχουν κλείσει την πόρτα. Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί (φωνάζουν την ιδιότητα τους) λένε οτι θέλουν να πάνε στο στούντιο και φωνάζουν “Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι κλπ.” Κάποιος από αυτούς έχει κάμερα και τραβάει συνέχεια.

Μετά από λίγο, φεύγω για να γυρίσω στην αίθουσα σύνταξης και να συνεχίσω την προετοιμασία του δελτίου. Βγαίνω ξανά στο διάδρομο, γιατί έρχονται συνάδελφοι πολύ ταραγμένοι και λένε οτι πέφτει ξύλο. Πάω αυτή τη φορά από πίσω από το μπλοκ των ΜΑΤ, αλλά στην ουσία δεν βλέπω, ακούω απλώς το βρισίδι και τις φωνές των εκπαιδευτικών. Συνάδελφοι μου μεταφέρουν οτι οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να κάνουν “ντου”, να διασπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ και αυτοί απάντησαν με κλομπ. Το ξύλο έχει τελειώσει, δεν ξέρω πόσο διήρκεσε, ούτε από ποιόν (και αν) πήρε τέτοια εντολή ο επεικεφαλής τους. Άλλοι συνάδελφοι μου μεταφέρουν οτι οι εκπαιδευτικοί “τα ΄σπασαν” σε αντίδραση, αλλά αργότερα που περνάω από το σημείο δεν βλέπω παρά ένα σπασμένο τζάμι. Ίσως κάποια άλλα, τραπέζια και λοιπά, μαζεύτηκαν εύκολα.

Εν τω μεταξύ όμως (μαθαίνω από συναδέλφους), κάποιοι έχουν ανακαλύψει ένα πέρασμα προς το πλατώ της ΝΕΤ, εκεί που βρίσκεται η Μαρία Χούκλη και λέει δελτίο, προς το τέλος του - η ώρα είναι πια περίπου δέκα παρά τέταρτο. Μπουκάρουν μέσα, η ροή είναι ειδοποιημένη και “τραβάει” το σήμα πάνω της. Το δελτίο διακόπτεται. Από διηγήσεις άλλων μαθαίνω οτι η ατμόσφαιρα στην αρχή είναι τεταμένη, μετά τα πράγματα καλμάρουν, σιγά-σιγά το στούντιο γεμίζει από εργαζόμενους και μέλη της διοίκησης της ΕΡΤ. Γίνονται διαπραγματεύσεις.

Στην αίθουσα σύνταξης έρχεται ο Γιάννης Πολίτης, που έχει τελειώσει ανενόχλητος τη μαγνητοσκόπηση της εκπομπής, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν έφτασαν ποτέ εκεί. Η Διαμαντοπούλου έχει φυγαδευθεί από μία από τις πολλές πίσω πόρτες του κτηρίου. Όσο περνάει η ώρα, από τις 22.00 και μετά, συνειδητοποιούμε οτι η εκπομπή δεν θα βγει στον αέρα - τουλάχιστον προς το παρόν. Τελικά έπαιξε πολύ αργότερα, παράλληλα με το δελτίο της ΕΤ-1.

Εκ των υστέρων, μαθαίνω από έγκυρη πηγή οτι προτάθηκε στους εκπαιδευτικούς να τους παραχωρηθεί μια ώρα στην (αυριανή) πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ώστε να παρουσιάσουν τα αιτήματα τους και να γίνει διάλογος. Δηλώνουν οτι δεν εμπιστεύονται τις δεσμεύσεις της ΕΡΤ και τους αντιτείνεται “ωραία, θα κάτσουμε όλοι εδώ ως το πρωί, για να είστε βέβαιοι οτι δεν θα σας ξεγελάσουμε”. Τελικά προκρίνεται η λύση να μαγνητοσκοπηθεί μια δήλωση τους και να μεταδοθεί από το επόμενο δελτίο ειδήσεων, που είναι αυτό που παρουσιάζω εγώ, στις 23.00 από την ΕΤ-1.

Είμαι στην ώρα μου στο στούντιο, αλλά η έναρξη του δελτίου καθυστερεί. Τελικά στις 23.17 βγαίνουμε στον αέρα και αρχίζω το δελτίο με μια ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΡΤ, που (επιγραμματικά) λέει οτι αν και διαφωνεί με τη βίαιη εισβολή στο στούντιο δίνει βήμα στη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Στη συνέχεια, το δελτίο παίρνει την κανονική του μορφή (χωρίς τίτλους βεβαίως) και στη διάρκεια του με ενημερώνουν οτι συγκεντρώνεται κόσμος έξω από την πύλη της ΕΡΤ - και οτι κανείς δεν μπορεί να βγεί.

Το δελτίο τελειώνει στις 12 και δέκα περίπου και βγαίνοντας έξω μαθαίνω οτι η είδηση συζητείται σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές. Οι εκπαιδευτικοί έχουν φύγει, αφού έκαναν πορεία στη Μεσογείων. Η ΕΡΤ είναι ανάστατη, διοίκηση, διευθυντές και συνδικαλιστές είναι ακόμα εκεί. Φεύγω λίγο πριν τη μία.



H παρουσίαση από το www.tvxs.gr μαζί με βίντεο

Η παρουσίαση από το www.ert.gr και η ανακοίνωση της ΕΡΤ Α.Ε.

"Update": Μέχρι το BBC έφτασε η χάρη μας, που μάλλον μπέρδεψε τη Χούκλη με τη Διαμαντοπούλου...









Το εξώφυλλο του soundtrack της ταινίας "Good Night And Good Luck" είναι από το www.amazon.com

Το post συνοδεύεται από τη φωνή της Αμερικανίδας Dianne Reeves στο εύγλωττο "TV Is The Thing This Year", από το soundtrack αυτό.

buzz it!

22 σχόλια:

antonios είπε...

φαντάστικ!!!!

η ΕΡΤ για μία ακόμη φορά επιτρέπει σε διάφορους κατσαπλιάδες να μπαίνουν στο στούντιο.

H διαχείριση της κατάστασης είναι το λιγότερο σαχλή.


συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του mediablog

navarino-s είπε...

Eυχαριστούμε για την ενημέρωση με το εκτενέστατο ρεπορτάζ και από ό,τι βλέπω στην ώρα ανάρτησης: χάσατε όλη τη νύχτα!
Την καλημέρα μου!

Prokopis Doukas είπε...

@antonios: Εγώ πάλι διαφωνώ με τα σχόλια του mediablog. Διότι επικρίνει το γεγονός οτι μπήκαν μέσα, αλλά θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα τους να έχουν βήμα στη δημόσια τηλεόραση, όποτε το επιλέξουν...

@navarino-s: Ε, δεν μπορούσα να μην τα γράψω αγαπητέ, ήμουν ταραγμένος...

Ανώνυμος είπε...

σαφής κ περιεκτικός, η χαρά κάθε προέδρου δικαστηρίου :-)

πάντως χάσατε Πρετεντέρη-Καψή στο Mega, τα νεύρα όλων άρχισαν να τσιτώνονται, ποτέ η αλήθεια (μια? δυο?περισσότερες?) δεν είχε στριμωχτεί τόσο πολύ στη μέση

Κ.Κ.Μ.

apos είπε...

Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να μην υπάρχουν ωρομίσθιοι. Όποιος γνωρίζει πώς δουλεύουν (και κυρίως πότε πληρώνονται) θα ντρεπόταν ειλικρινά.

Ωστόσο, αυτοί οι τρόποι διαμαρτυρίας (όπως και οι μαγκιές σε λιμάνια, ξενοδοχεία και καταστήματα) απλά αποτελούν βούτυρο στο ψωμί όλων εκείνων (και είναι η πλειοψηφία) που θέλουν περισσότερη ησυχία, τάξη και ασφάλεια. Και ας είναι υψηλό το τίμημα.
Και μπορεί σήμερα να μην κινδυνεύουμε από τα τανκς, κινδυνεύουμε όμως από τους χαμογελαστούς και lifestyle δικτάτορες-μεσίες.

Prokopis Doukas είπε...

@Κ.Κ.Μ.: Δεν ήθελα να πω την άποψη μου στο κείμενο, ήθελα να παραθέσω απλώς τα γεγονότα, όπως τα προσέλαβα εγώ. Ναι, τη χαρά της παρακολούθησης άλλων εκπομπών, δεν την είχα... :-)

@ apos: Συμφωνώ απολύτως. Όπως διαφωνώ απολύτως και με το ξύλο μέσα στην ΕΡΤ.

scalidi είπε...

Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου...

Prokopis Doukas είπε...

@scalidi: Ειρωνικά τη γιορτάζαμε, υποθέτω... :-)

Αntidrasex είπε...

Μήπως το πιο απλό -και δημοκρατικό- όλων, θα ήταν να έχει δοθεί εξ' αρχής ένα μονόλεπτο αντί να γίνει όλη αυτή η βαβούρα;

Prokopis Doukas είπε...

@ antidrasi+sex: Ναι, λέω εκ των υστέρων - και σίγουρα θα είχαν αποφευχθεί οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Ωστόσο, εδώ τίθεται το θέμα αν έχει δικαίωμα κάθε ομάδα διαδηλωτών να μπαίνει στην ΕΡΤ και να επιβάλει την παρουσία της στο πρόγραμμα ή στο δελτίο. Επίσης, οι αρχική τους πρόθεση δεν έμοιαζε να είναι αυτή, αλλά να μπουκάρουν στην εκπομπή του Πολίτη, για να αντιτάξουν την άποψη τους στη Διαμαντοπούλου (ή να τη σταματήσουν;) - δεν ξέρω ακριβώς. Τα ΜΑΤ δεν ξέρω αν είχαν κληθεί από την ΕΡΤ ή ήταν εκεί για να προστατεύσουν τη Διαμαντοπούλου. Κάποιοι συνάδελφοι υποστήριξαν οτι είναι δικαίωμα τους να εισβάλουν, καθώς η ΕΡΤ είναι δημόσια τηλεόραση. Φοβάμαι όμως οτι αυτό ισοδυναμεί με την κλασική φωνή "πληρώνω την ΕΡΤ, άρα θέλω αυτό".

Αntidrasex είπε...

Αν δείτε στο πόρταλ των εκπαιδευτικών www.alphavita.gr υπήρχε από νωρίς ανακοίνωση-αίτημα για διάλογο με την κα Διαμαντοπούλου.

Μπορώ λοιπόν να κάνω την υπόθεση ότι ακριβώς για αυτό το λόγο αντί να γίνει ζωντανή η συνέντευξη (όπως συνήθως είναι η εκπομπή του κ.Πολίτη) αποφασίστηκε να μαγνητοσκοπηθεί- αποκλείοντας έτσι και τη δυνατότητα τηλεφωνικής έστω παρέμβασης.

Σαφώς και δεν θα πρέπει να πάμε σε καταστάσεις οχλοκρατίας. Μήπως όμως και η ΕΡΤ ως δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να κάνει την σκέψη να είναι πιο ανοιχτή στον ίδιο τον πολίτη;

Γιατί έχουμε κουραστεί να μιλάνε στα κανάλια όλοι για εμάς χωρίς εμάς -περιλαμβάνει πολιτικούς όλων των αποχρώσεων, συνδικαλιστοηγέτες κλπ κλπ.

Prokopis Doukas είπε...

@ antidrasi+sex: Μόλις έμαθα δύο πράγματα:

1. Η Διαμαντοπούλου είχε επικαλεστεί ανειλλημμένη υποχρέωση.
2. Οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί είχαν προσκληθεί την Πέμπτη το πρωί, στην πρωινή εκπομπή. Μου το είπε πρινα από λίγο ο Κώστας ο Αρβανίτης. Προφανώς όμως, προτίμησαν αυτή τη "δυναμική" διαμαρτυρία, ίσως για να είναι πριν την απεργία, σήμερα της ΑΔΕΔΥ και αύριο τη γενική.

Ανώνυμος είπε...

Κε Δούκα:
χωρίς να επικροτώ την παρέμβαση των εκπαιδευτικών, δεν μπορώ να δεχθώ τις δικαιολογίες τύπου "ανειλλημένη υποχρέωση" ή τον συμβιβασμό "ελάτε αύριο" (να κάνετε τον δικό σας μονόλογο). Χωρίς να θέλω να υποδείξω τη δουλειά του μήπως ο συνάδελφός σας κος Πολίτης έπρεπε να είχε προσπαθήσει ουσιαστικό διάλογο σε ένα τέτοιο θέμα φέρνοντας τα δύο μέρη σε δημόσια αντιπαράθεση αντί να κρατά για τον εαυτό του τον ρόλο του αυτόκλητου διαμεσολαβητή και εκφραστή των πάντων όπως με απαράμιλλο ναρκισισμό κάνουν πολλοί δημοσιογράφοι?
Γιώργος
ΥΓ. Συγνώμη αν εν αγνοία μου το προσπάθησε και δεν το κατάφερε.

Prokopis Doukas είπε...

@Γιώργος: Εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Η ΚΟΕ, που εξέδωσε ανακοίνωση για το χθεσινό, λέει οτι είχαν κληθεί, αλλά "κόπηκαν τελευταία στιγμή". Μπορεί, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Από την άλλη, καμία ομάδα με οποιονδήποτε πολιτικό χρωματισμό δεν θα πρέπει να επιβάλει πότε θα βγει και απέναντι σε ποιόν, κάτι που πρέπει να είναι απόφαση μόνο του δημοσιογράφου, ο οποίος και κρίνεται. Η δημοκρατία (και εσχάτως και οι νέες τεχνολογίες, προσβάσιμες και στους πιο αδύναμους) εξασφαλίζουν οτι θα ακουστεί η φωνή όλων. Όπως και οποιαδήποτε ειρηνική διαμαρτυρία, που είναι καλοδεχούμενη...

Αυτό που δεν ήξεραν οι χθεσινοί διαδηλωτές είναι οτι αυτά που ζητούσαν, π.χ. ένα έκτακτο δελτίο, θα τους εξασφάλιζαν πολύ χαμηλότερη προβολή, λόγω της γενικά πολύ πεσμένης θεαματικότητας μας...

gerasimos είπε...

Νομίζω αγαπητέ Προκόπη ότι αντί για τρεις ή τέσσερις δημοσιογράφους με μοναδικό καλεσμένο την υπουργό, η εν λόγω εκπομπή θα μπορούσε να φιλοξενεί και έναν εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών, αλλά και των πρυτάνεων, των μαθητών ή όποιων άλλων θιγόμενων από τις πολιτικές του υπουργείου Παιδείας. Το ίδιο και μια άλλη εκπομπή που είδα χθες, με καλεσμένο τον υπουργό Οικονομικών και μοναδικούς άλλους 'προσκεκλημένους' τρεις δημοσιογράφους. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια οι δημοσιογράφοι σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελ έχουν αναλάβει έναν πληθωρικό ρόλο εκπροσώπησης διάφορων κοινωνικών ομάδων και απόψεων - κάπως σαν τους πολιτικούς, αλλά χωρίς καν να τους έχει ψηφίσει κανείς: 'εκπροσωπούν' αυθαίρετα και αυτόκλητα...

Αντώνιος είπε...

συμφωνώ απόλυτα με την παρατήση στο σχόλιό μου για το mediablog. Δεν το είχα προσέξει.

Θέλω να τονίσω όμως πως εντοπίζω τα εξής προβλήματα:

α. την απαίτηση όλων αυτών να κάνουν κάτι περισσότερο από μία ομαλή συγκέντρωση στο προαύλιο της ΕΡΤ

β. την ανετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας τόσο της Αστυνομίας, όσο και της ΕΡΤ

γ. την απόλυτη ανετοιμότητα της ΕΡΤ για το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματος με την προβολή άσχετης εκπομπής τρομακτικής ναφθαλίνης και της επαναδιακοπής της...

δ και κυριότερο:

την εκμηδένιση της όποιας δημοσιογραφικής κουλτούρας στη ΝΕΤ.
Δυστυχώς ένας Δούκας δε φέρνει την άνοιξη και η εκπομπή του Πολίτη, θα μπορούσε κάλλιστα να αποκαλείται:
"τα σάλια του Γιάννη"

Prokopis Doukas είπε...

@Γεράσιμος: Πράγματι, θα μπορούσε. δεν ξέρω καλά το θέμα του νέου νομοσχεδίου και ποιούς θίγει. Σωστή η παρατήρηση σου. Υποτίθεται οτι οι δημοσιογράφοι μπορούν και "συνοψίζουν" τα πράγματα - και είναι ίσως πιο "τηλεοπτικοί". Δεν είναι ίσως όσο καυστικοί και επίμονοι πρέπει.

Το να φωνάξεις πάντως δύο εκπροσώπους των αδιόριστων δεν σημαίνει οτι θα είχαν ικανοποιηθεί απαραίτητα οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, καθώς ανήκουν, όπως έμαθα (κυρίως) στην ΚΟΕ, συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον έχει τις δικές της απόψεις, για το "αγωνιστικό" της δίκιο. Όπως έμαθα, πάλι εκ των υστέρων, αυτός που έκανε τη δήλωση, μιλούσε μέσα στο στούντιο για κυβέρνηση Τσολάκογλου και "γερμανοτσολιάδων"...

@Αντώνιος: Σωστές όλες οι παρατηρήσεις - πλην της τελευταίας. Ευχαριστώ για το κοπλιμέντο, αλλά δεν συμφωνώ. Επιπλέον, παρακαλώ όλους να μην κάνουμε από εδώ κριτική για άλλες εκπομπές και συναδέλφους, με φέρνει σε δύσκολη θέση. Υπάρχουν τόσα άλλα βήματα... :-)

Αντώνιος είπε...

το καταλαβαίνω αυτό για τα σχόλια σε συναδέλφους...

σίγουρα όμως όλοι θα συμφωνήσουμε πως η ΝΕΤ δεν είναι και το προπύργιο της μαχητικής δημοσιογραφίας χαρακωμάτων, όπου οι δημοσιογράφοι εγκαλούν αλλήλους για το ότι δεν είναι αρκετά μαχητικοί ή αντικειμενικοί

fanis panagiotopoulos είπε...

Αυτό με τους "αδιόριστους εκπαιδευτικούς" δεν το έχω καταλάβει ακόμα!
Εγώ που τελείωσα το Φυσικό, είμαι αδιόριστος εκπαιδευτικός;;; Γιατί να μην είμαι κατά τον ίδιο τρόπο και "αδιόριστος υπάλληλος της NASA ή του CERN";;;
Αφού Φυσικός σπούδασα κι όχι καθηγητής...

Prokopis Doukas είπε...

@fanis panagiotopoulos: Νομίζω οτι δεν είναι απλώς απόφοιτοι της αντίστοιχης σχολής, έχουν περάσει τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, αλλά περιμένουν να διοριστούν χρόνια...

Nikos Zachariadis είπε...

Κύριε Δούκα με κάνατε να ζηλέψω που δεν το έγραψα εγώ. Η πιο καθαρή και ψύχραιμη ματιά στα πρόσφατα γεγονότα που διάβασα. Συγχαρητήρια. Σα να μαζέψατε τα post-it με τις σημειώσεις μου και να τα κάνατε ένα εκπληκτικό κείμενο. Και μη σας στεναχωρούν οι «επιθέσεις»: Η μετάθεση ευθυνών στους «εχθρούς», είναι η πιο ασφαλής μέθοδος «αυτοαθώωσης» στην ιστορία.

Prokopis Doukas είπε...

@Nikos Zachariadis: Είμαστε συνάδελφοι στην AV, όχι;

Ευχαριστώ, δεν έκανα τίποτε άλλο, παρά να συμπιέσω την ανάγκη μου για σχολιασμό... :-)

(Την άφησα ελεύθερη όμως στο μεθεπόμενο post, "Δεν θα με πείσετε ποτέ"..)

ShareThis