31.1.13

Δημοσιογραφία κατώτερη των περιστάσεων...


Άλλη μια συνέντευξη, με αφορμή το νέο δελτίο, που ανέλαβα να παρουσιάζω καθημερινά.

Ποιες ανάγκες καλύπτει το δελτίο ειδήσεων της ΕΤ1, τα μεσάνυχτα;

Αυτές που κάλυπτε παραδοσιακά το δελτίο των 11μμ: Τις ανάγκες των τηλεθεατών με υψηλές απαιτήσεις, που έχουν πολλές επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και δεν προλαβαίνουν τα δελτία νωρίτερα. Τώρα, με την αλλαγή των συνηθειών του τηλεοπτικού κοινού, ελπίζω οτι η μετάθεση τα μεσάνυχτα θα ικανοποιήσει αυτούς που χρειάζονται μια διαφορετική τηλεοπτική αισθητική και λίγο βαθύτερη ανάλυση - και φυσικά περισσότερες διεθνείς και πολιτιστικές ειδήσεις, κόντρα στην εσωστρέφεια που μας διακρίνει.



Διαπιστώνετε στροφή του κοινού προς την ενημέρωση; Η παρούσα συγκυρία τη βοήθησε να βγει ενισχυμένη στη συνείδηση του τηλεοπτικού κοινού;

Ναι, ενδεχομένως διότι η κρίση λειτουργεί διπλά: Και επιμηκύνει τις καθημερινές ώρες τηλεθέασης, λόγω ανεργίας και αδυναμίας εξόδου και δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για πληροφόρηση και κατανόηση της κρίσης. Η ενημερωτική τηλεόραση όμως δεν θα βγει ενισχυμένη, αν δεν σταματήσει να αποτελεί μέρος της κρίσης, όπως ήταν σε πολλές περιπτώσεις, μέχρι τώρα. Δυστυχώς η τηλεοπτική δημοσιογραφία υπήρξε όχι μόνο κατώτερη των περιστάσεων, αλλά και πολύ συχνά υποβαθμιστική για το δημόσιο διάλογο, έτσι όπως τον διαμόρφωσε.


Η παρουσίαση δελτίου ειδήσεων απαιτεί την εκτέλεση κάποιου είδους «συνταγής»;

Ναι, υπό την έννοια οτι πρέπει να έχεις συγκεκριμένη άποψη για τις προτεραιότητες σου, τις οποίες φυσικά διαμορφώνει καθημερινά η ειδησεογραφία. Ειδήσεις χωρίς άποψη δεν υπάρχουν - και άποψη χωρίς σύστημα αξιών δεν υπάρχει. Το τι συνδυασμό βεβαίως θα κάνει κανείς είναι κάτι που μπορούμε να το συζητούμε, χωρίς τέλος.


Πώς αντιλαμβάνεστε το ρόλο σας;

Ο παρουσιαστής είναι ο ενδιάμεσος μεταξύ του κοινού και της ομαδικής δουλειά δεκάδων δημοσιογράφων και τεχνικών. Αυτός δέχεται την επίκριση, αυτός και την επιβράβευση. Ο ρόλος του λοιπόν όχι μόνο είναι αυξημένος, αλλά και κομβικός, καθώς πρέπει να έχει τη γνώση, την εμπειρία και την άποψη να αποτελέσει με επιτυχία αυτό τον δίαυλο. Βεβαίως το δελτίο δεν διαμορφώνεται μόνο από προσωπικές επιλογές, αλλά αντανακλά τις προτεραιότητες της ιεραρχικής πυραμίδας ενός καναλιού. Αλλά όταν μπαίνεις στο σαλόνι ή στην κρεβατοκάμαρα του τηλεθεατή, πρέπει να σου επιτρέπεται να τιμάς αυτή τη “σχέση εμπιστοσύνης”, με τον τρόπο που εσύ κρίνεις σωστό.


Από ποιες «μεταδοτικές ασθένειες» που ενδημούν στα τηλεοπτικά πλατό κινδυνεύει ο δημοσιογράφος που εκτίθεται on camera;

Δεν ειναι λίγοι αυτοί που ακκίζονται στην κάμερα ή θεωρούν οτι η “ακτινοβολία” τους είναι βαρυσήμαντη και αναντικατάστατη. Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνάει οτι δυστυχώς η τηλεόραση ως μέσο διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα περισσότερο, καθώς το επίπεδο της δημοσιογραφίας και δη της τηλεοπτικής είναι πολύ χαμηλό, έχει αναδείξει σε πολλές περιπτώσεις φελλούς. Λίγη σεμνότητα και κυρίως προσπάθεια για καλλιέργεια και βάθος, είναι απαραίτητες.


Καθημερινή ενημέρωση και στα ερτζιανά μέσα από τη συχνότητα του Κosmos 93,6. Αν και είναι φανερό ότι αγαπάτε το ραδιόφωνο, τί απολαμβάνετε στην τηλεόραση που σας το στερεί το ραδιόφωνο;

Η τηλεόραση, ως το πιο μαζικό μέσο ακόμη, προσφέρει έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και αναγνωρισιμότητα - πιο πολύ μέσα στη διαμόρφωση της πολιτικής επικαιρότητας. Το ραδιόφωνο δεν υστερεί πάντως σε τίποτα επί της ουσίας και δεν μου στερεί τίποτα, παρά μόνο τον πρωινό ύπνο...


Τελικά η δημοσιογραφία υπερίσχυσε του πρώτου σας «έρωτα» για τη μουσική ή βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη…χαρακωμάτων;

Η μουσική είναι μια τέχνη τόσο σημαντική στη ζωή μου, που τίποτα νομίζω δεν θα μπορούσε να την εκτοπίσει. Δεν υπάρχει όμως λόγος για “μάχη”, καθώς το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Αντιθέτως, νομίζω οτι όλοι θα πρέπει να προσπαθούμε να αλληλοσυμπληρώνεται η αισθητική με τη σκέψη, η νοητική με τη συναισθηματική ωριμότητα.











H συνέντευξη δόθηκε στη Λίτσα Τότσκα για τη Ραδιοτηλεόραση αυτής της Πέμπτης. Ο τίτλος είναι του περιοδικού.

Η φωτό είναι από το www.ekorinthos.gr και και το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από το "Oohayoo Ohio" από τους Αμερικανούς Pink Martini.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis