27.3.09

50 ways (not) to leave your planet

Το Σάββατο στις 20.30 θα σβήσουμε όλοι τα φώτα. Όλοι όμως! Μας καλεί η WWF, τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα.


Η σωτηρία του πλανήτη είναι πολύ μεγάλο πράγμα - πολύ μεγαλύτερο ενδεχομένως από τη σωτηρία της ψυχής (που λέει και το τραγούδι). Απόψε, οι ειδήσεις που ήρθαν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούσαν για τις βρετανικές ακτές (που όπως και πολλές άλλες) θα κινδυνεύσουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι επιπτώσεις της συμπεριφοράς μας στον πλανήτη θα είναι φρικτές – κι εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα. Γι αυτό πρέπει επιτέλους να μπούμε στο “frame of mind”, ν' αλλάξουμε συνήθειες – πράγμα δύσκολο πολλές φορές, αναγνωρίζω. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο – και γι αυτό συνεισφέρω ένα πολύ καλόγουστο και επεξηγηματικό οδηγό με “50 τρόπους να σώσουμε τον πλανήτη”, που μου έστειλαν. Είναι προφανώς φτιαγμένος για τις Ηνωμένες Πολιτείες – γι αυτό και έχω μερικές παρατηρήσεις:

3. Άντε να πείσεις όλες τις νοικοκυρές, άνω των... να μην ξεπλένουν τα πιάτα – κάτι που ήταν “ευαγγέλιο” γι αυτές, μέχρι τώρα!

5. Άντε να βρίσκεις το κουράγιο να ανακυκλώσεις, όταν βλέπεις το σκουπιδιάρικο να τα παίρνει όλα μαζί! Και ακόμα χειρότερα, όταν τηλεφωνείς για να διαμαρτυρηθείς στον Δήμο Αθηνοκουτοπονηραίων, να σου λένε με αφοπλιστικό ύφος: “Μα τι λέτε; Αφού τα διαχωρίζει μετά το σκουπιδιάρικο΅...

7. Καλά, αυτό δεν μας αφορά – δεν έχουμε και πολλά στεγνωτήρια...

14. Στις ΗΠΑ μπορεί το νερό της βρύσης να έχει αυστηρότερες προδιαγραφές από το εμφιαλωμένο – εδώ είναι του Αγίου Χλωρίου γωνία...

15. Η μεγαλύτερη απώλεια – κατ' εμέ. Είναι τόσο ανακουφιστική η μπανιέρα, μερικές φορές...

17. Αυτό μάλιστα! Κάντε κοινά ντους...

20. Cruise control εμείς δεν έχομεν. Κι αν έχομεν, δεν έχομεν δρόμους που να σηκώνουν τέτοιο μαραφέτι...

33. Με τέτοια κρίση, ποιός εργοδότης δέχεται να δουλεύεις από το σπίτι;

43. Τον τηλεφωνητή κι εγώ τον σταμάτησα, εδώ και χρόνια. Να γυρνάς σπίτι και να βρίσκεις μηνύματα από την τράπεζα – που τελικά αποδεικνύονται διαφημιστικά – δεν είναι και το πιο ευχάριστο...

46. Δεν είναι τρομερό οτι τα Q-tips κάνουν τη διαφορά;

47. Ώσπου να πληρώνονται όλοι οι λογαριασμοί στην Ελλάδα ηλεκτρονικά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη...



Ένα πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο θριλεράκι (χωρίς λογοτεχνικές απαιτήσεις) για να συνειδητοποιήσει κανείς πολλά πράγματα για την οικολογία και τον πλανήτη είναι “Το Σμήνος” του Φρανκ Σέτσινγκ. Απολαυστικό, ακόμα περιμένω να το δω ταινία με την Ούμα Θέρμαν, που έχει αγοράσει τα δικαιώματα, όπως διάβασα κάποτε. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!


Υ.Γ. Για να εκτιμήσετε τι υπουργούς έχουμε. Τι είπε ο “φωστήρας” Ευριπίδης Στυλιανίδης, για να μην πεί μόνο την έκφραση “πράσινη ανάπτυξη” που παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ; Διαβάστε εδώ.




"Επί του πιεστηρίου": Μόλις συνειδητοποίησα οτι αυτό είναι το 50ο μου post. Τα περίεργα παιχνίδια των αριθμών...

Οι φωτό είναι από τα http://www.battledawn.com, www.kastaniotis.com

To post συνοδεύεται από το κλασικό hit του Paul Simon, όπως το ερμηνεύει η Rosemary Clooney.

buzz it!

16 σχόλια:

xomeritis είπε...

Το ξέπλυμα των πιάτων αναφέρεται σε σχέση με το πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο. Αυτό που βρίσκω δύσκολο να πείσεις τις Ελληνίδες, τις πιο ηλικιωμένες, είναι να μη χρησιμοποιούν τη μάνικα με πάθος για να ξεπλένουν τα ρολά στην μπαλκονόπορτα.

Διαπιστώνω ότι είμαι σχιζοφρενής. Είμαι υποχόνδριος στην ανακύκλωση, αλλά όταν πλένω τα πιάτα (τα πλένω στο νεροχύτη) τα ξεπλένω με την ώρα. Με χαλαρώνει η αίσθηση του αφρού και του νερού στο χέρι μου, ρεμβάζω αφηρημένος ή σιγοτραγουδώ.

Και κάτι για την ελληνική συνείδηση. Μόλις εγκαταστάθηκα στο Βέλγιο, που είναι πιο «υποχρεωτική» η ανακύκλωση από ότι κάτω, μου λεει ένας άλλος Έλληνας (στα 30 του), παλιότερος εδώ από μένα:

«Δεν χρειάζεται να ανακυκλώνεις». Θα έχεις μικρές σακούλες και κάθε πρωί θα πετάς τα σκουπίδια σου στους μικρούς κάδους στη στάση του λεωφορείου. Δεν θα το πάρει πρέφα κανένας».

Άντε να σώσεις την Κορώνεια με αυτήν τη νοοτροπία.

Unknown είπε...

Κατά την διάρκεια των σπουδών μου (89-95) οι καθηγητές του ΕΜΠ συνιστούσαν νερό βρύσης παρά εμφιαλωμένο.

Αν σας ενοχλεί το υπολειμματικό χλώριο αφήστε το για κάποιο χρόνο σε μία ανοιχτή κανάτα πριν το πείτε. Το χλώριο είναι αέριο που διαφεύγει μόνο του από το νερό (Γι’ αυτό και η χαρακτηριστική οσμή στα κολυμβητήρια από το χλώριο που διαφεύγει συνεχώς από το νερό).

Η ΕΥΔΑΠ (που τροφοδοτεί σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας) προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας νερό.

Το νερό βρύσης αντενδείκνυται μόνο σε περιοχές με προβλήματα μόλυνσης π.χ. Ασωπός. Ή τοπικά σε περιοχή με ακατάλληλο δίκτυο, π.χ. όταν ο αδερφός μου σπούδαζε Πάτρα, στο σπίτι που έμενε, έβαζε βαμβάκι στη βρύση το οποίο μαύριζε καθημερινά.

Prokopis Doukas είπε...

@Thomas Xomeritis: Μα κι εγώ σε αυτό αναφέρομαι! Έχω δεχτεί πολλές φορές παρατηρήσεις "γιατί δεν ξεπλένω πολύ καλά τα πιάτα πριν τα βάλαω στο πλυντήριο - που αλλιώς θα χαλάσει!"... :-)

@kossak: Να σας πω την αλήθεια, εγώ έχω κάνει την επένδυση σε ένα γερμανικό φίλτρο, που δουλεύει με όσμωση και περνάει το νερό μόριο-μόριο - κι έχω βρει την υγεία μου! Αισθάνομαι οτι ίνω πεντακάθαρο νερό πηγής...

yb είπε...

Πριν περίπου τρία χρόνια απάντησα σε ένα σοβαρό και εκτενές ερωτηματολόγιο που θα εκτιμούσε το ατομικό "οικολογικό αποτύπωμα" μου. Προέκυψε οτι εγώ με την οικολογική συνείδηση χρειάζόμουν 2.8 γαίες για να υποστηριχτούν οι "οικολογικές" μου συνήθειες. Σοκ!
Το αισιόδοξο είναι οτι στην εταιρεία που δουλεύω έχουμε ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια μια προσπάθεια να ενημερωθούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε τοπικό επίπεδο (έχουμε προσκαλέσει και ενημερωθεί απο τη greenpeace μέχρι την eco-driving). Εχουμε λοιπόν αντικαταστήσει όλα τα είδη καθαρισμού (κουζίνας, μπάνιου, γραφείων κλπ.), τις σακκούλες σκουπιδιών και ό,τι άλλο σχετικό με αντίστοιχα είδη βιοδιασπώμενα και οικολογικά. Εξαφανίστηκαν πλαστικά ποτήρια/πιάτα κλπ, πλέον μόνο κανονικά γυάλινα και χάρτινα ανακυκλώσιμα. Το χαρτί, που είναι το είδος που χρησιμοποιούμε κυρίως, είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, βιοδιασπώμενο και έχει παραχθεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τυπώνουμε κι απο τις δύο πλευρές και ο καθένας μας έχει το προσωπικό του κουτί ανακύκλωσης χαρτιού, επίσης ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες και τα toner των εκτυπωτών. Ολες οι συσκευές κλείνουν (off) το βράδυ (υπολογιστές, οθόνες κλπ) και οι εκτυπωτές, σκανερς κλπ έχουν και χρονοδιακόπτη να κλείνουν μόνοι τους την προρυθμισμένη ώρα ακόμη κι αν τους ξεχάσουμε. Μέχρι και πρόγραμμα επιδότησης υπάρχει για να μειώσουμε το προσωπικό μας environmental footprint, απο το να αλλάξεις το ψυγείο στο σπίτι σου με κάποιο οικολογικών προδιαγραφών και λιγότερο ενεργοβόρο ως αγορά ποδηλάτου και ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών. Τώρα προσπαθούμε να μειώσουμε τα ταξείδια όταν αυτό γίνεται με live-meetings και υπάρχει σοβαρή σκέψη για υβριδικά αυτοκίνητα. Θα δούμε.
Το όχι και τόσο αισιόδοξο είναι οτι δουλεύω σε νορβηγική εταιρεία και φοβάμαι οτι όλα αυτά προέρχονται μάλλον απο τη δικιά τους οικολογική συνείδηση και κατεύθυνση (κάτι σαν τα πρόστιμα και τις κοινοτικές οδηγίες σε κρατικό επίπεδο...).
Τόσα και πολύ περισσότερα θα μπορούσαν να γίνουν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, κτήρια και σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες μεγάλες και μικρές με σημαντικό περιβαντολλογικό κέρδος. Θέληση και μικρή έρευνα αγοράς χρειάζεται. Προς το παρόν τα σχετικά προϊόντα και οι λύσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι πολλά αλλά αν υπάρχει ζήτηση πιστεύω θα υποχρεωθούν να αυξηθούν.
Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές του σχολίου μου, αλλά κάτι ακόμη, μένω στον Δήμο Αθηναίων, όχι στην περιοχή των Δεκεμβριανών κινητοποιήσεων που ας πούμε οτι κάηκαν, κι όμως απο τον Δεκέμβριο έχουν εξαφανιστεί όλοι οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης απο ολόκληρη την περιοχή, σταμάτησε κι αυτό το υποτυπώδες πρόγραμμα;

Vicky είπε...

4. Do not pre-heat the oven?! Oh.. αδύνατον. Μα το φαγητό θέλει ζεστό φούρνο και εάν γίνεται και γάστρα, να ψηθεί σιγά σιγά.

5, 32. Το καλοκαίρι στις Σέρρες, πήγαινα με την ανακύκλωσή μου μέχρι τη πλατεία της πόλης μας για να βρω κάδο. Όχι όμως συχνά γιατί οι κάδοι που τουλάχιστον τότε είχαμε, ήταν σαν τις μαρμελάδες στα ξενοδοχεία. Teeny tiny.

8. GO VEGETARIAN ONCE A WEEK. Και όχι μόνο. Επιπλέον, να σταματήσουμε να ταίζουμε ψάρια τις γάτες μας. Διάβασα πριν λίγες μέρες στους NYTimes.. "The use of wild fish in animal feed is a serious problem for the world’s food systems. Around a third of all wild fish caught are “reduced” into fish meal and fish oil. And yet most of the outrage about this is focused not on land-based animals like Coco (η γάτα του) but on other fish — namely farm-raised fish". Οπότε, να σταματήσουμε και τους farmed salmons γιατί κάνουν κακό στους wild. Kαι στη τελική τι πιο νόστιμο από έναν wild.

10. Paper napkin? Χαχα! Στην Αγγλία τουλάχιστον δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα! Για να βρω paper napkins ξοδεύω και χρόνο και χρήμα.

15. Αντ' αυτού, συνδιάστε το 15 με το 17, πάρτε το μπάνιο σας με παρέα.

16. BRUSH WITHOUT RUNNING. I plead guilty. Ντρέπομαι αλλά όλο το ξεχνάω αυτό..

22. BUY LOCAL. Επιπλέον, να απαγορεύσουμε τις εξαγωγές Fiji water σε Ευρώπη κι Αμερική.

36. CHOOSE MATCHES OVER LIGHTERS. Επειδή όμως και τα σπίρτα κάνουν κακό στο περιβάλλον, choose rocks over matches.

Όσο για την ημέρα της γης.. όπου γάμος και χαρά, το ελληνικό δημόσιο πρώτο.

john savvopoulos είπε...

Καλημέρα Προκόπη,
Η αλήθεια είναι ότι πολύ εύκολα μπορούμε όλοι μας να κάνουμε μικρές παραχωρήσεις στην καθημερινότητα μας και να βοηθήσουμε στην βελτίωση του περιβάλλοντος που ζούμε. Αν το κοιτάξουμε και με απλή λογική κάνουμε και οικονομία στην τσέπη μας κάνοντας συνετή χρήση ρεύματος, νερού και σωστή ανακύκλωση.

(Ξεκινώντας να διαβάζω το κείμενο και το link που έδωσες στο μυαλό μου ήρθε το Σμήνος που διάβασα το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ευχάριστη σύμπτωση όταν είδα την αναφορά σου στο τέλος. Το προτείνω με τη σειρά μου ανεπιφύλακτα γιατί πολύ εύστοχα ο συγγραφέας μας δείχνει τι θα συνέβαινε στο ανθρώπινο είδος αν όλα τα άλλα ειδή του πλανήτη ξαφνικά αποφάσιζαν να το εξαφανίσουν)

Να σαι καλά

Roadartist είπε...

Ψηφίζω 17.. :)
...Ας αρχίσουμε επιτέλους και τα πιο βασικά..Ας κλείνουμε τα pc το βράδυ, αρκετοί τα αφήνουν ανοικτά.. και όταν φεύγουν από το σπίτι..Κρίμα είναι...
Και να τα κλεινουμε βγάζοντας τη πρίζα..
Για το 47, όντως όπως λες, είναι πολύ μακρύς ο δρόμος..κάτσε πρώτα να αρχίσουμε όλοι να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο..

Ανώνυμος είπε...

6. Καταντάει οπισθοδρομικό...μην πω αντιφεμινιστικό!
13+44. ΕΛΕΟΣ!!! Μη κάνουμε και "γυφτιές" που λέει ο λόγος!
16. Πόσες φορές τη μέρα πλένουν τα δόντια τους οι αμερικανοί...;
17. Ωραίο αλλά άκυρο. Το κοινό ντους κινδυνεύει να διαρκέσει πολύ περισσότερο από 2 μοναχικά...;-)
18. Ναι, ναι, κι αν κάναμε μπάνιο μόνο 3 φορές το μήνα, οι ταμιευτήρες θα ήταν πάντα γεμάτοι!
19. Λέω να βγω στο μπαλκόνι να φυτέψω ένα...μπαομπάμπ!
22. Κάθε Σάββατο τρέχω στο Κριεκούκι!
31. Κοίτα να δεις...!
33. Στο τέλος βαρετό..Πλήττει την κοινωνικοποίηση...
36. Προσωπικά με εξιτάρει αφάνταστα η εικόνα ενός άντρα που με αδέξια χέρια πασχίζει να βγάλει το σπίρτο απ' το κουτάκι, σπάει καμμιά δεκαριά που νευριασμένος τα πετάει κάτω και στο τέλος καίει και το δάχτυλό του...Βοηθάει τελικά να κόψει κανείς το κάπνισμα :-)

Και ως προς τα πιάτα απευθύνομαι στην αδελφή ψυχή Thomas Xomeritis:
Και για μένα, το πλύσιμο των πιάτων στο νεροχύτη (πάντα!) που λαμβάνει χώρα αργά το βράδυ, ως το καταληκτικό γεγονός της ημέρας, είναι μια τελετουργική και εξαγνιστική διαδικασία! Η αποκατάσταση της καθαριότητας των πιάτων και όλων των επιφανειών της κουζίνας συμβολίζει ή υποκαθιστά τον πνευματικό καθαρμό από τα γεγονότα της ημέρας, ώστε το πρωί να γεννιέται και κυριολεκτικά μια καινούργια μέρα χωρίς τα υπολείμματα της προηγουμένης! Τέλος, μάχομαι και την αλλοτρίωση, που γράφαμε και στις εκθέσεις, αντιλαμβανόμενη ότι οι χειρωνακτικές εργασίες είναι και οι μόνες αληθινά παραγωγικές! ;-)

@Vicky για το δημόσιο: Πες τα χρυσόστομη! :-)
Αλήθεια, γιατί πρέπει σώνει και καλά να "δηλωθούμε"...;

Prokopis Doukas είπε...

@yb: Η ανακύκλωση είναι μια πονεμένη ιστορία - αυτό λέω... Η συνειδητοποίηση που περιγράφετε είναι ακόμη πολύ μακρινή εικόνα για την ελληνική πραγματικότητα. Το μόνο που βλέπω εγώ στη δουλειά είναι οτι τυπώνουμε 2 όψεις και ανακυκλώνουμε το χαρτί. Πέραν αυτού...

@Vicky: Να αντιγράψετε όλα τα αγγλικά κόλπα και να τα διαδώσετε στις Σέρρες... :-p

@John Black: Ας κάνουμε κάτι (λίγο) επιτέλους... :-)

@Roadartist: Για το κοινό ντους βλέπω, πετάμε όλοι τη σκούφια μας... :-))

@Φλώσσυ: Κι όμως, βλέπετε πόσες "κατακτήσεις", όπως οι πάνες ρυπαίνουν... :-)
Μην είστε αντιδραστική.. Το μόνο που σας αναγνωρίζω είναι οτι το κοινό ντους θα ξοδέψει πολύ περισσότερο νερό - οπότε να το κάνουμε μπανιέρα, που για δύο θέλει και λιγότερο γέμισμα.. :-))

Υ.Γ. Εγώ δεν δηλώθηκα - ότι είναι να κάνω, θα το κάνω μόνος μου. Αλλά δεν κάνει κακό, δείχνει μια συμμετοχή!

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως, νομίζω ότι δεν διαφωνείτε πλήρως γιατί αλλιώς θα σας τύφλωνε το δίκιο και θα σας ξέφευγε ο ενικός :D (για τον οποίο έχετε φυσικά το ελεύθερο έτσι κι αλλιώς! :-)
Πάντως ειδικά στο θέμα της πάνας είμαι ανένδοτη: ξέρετε πολλούς άντρες που θα κάθονται να πλένουν το cloth;

yb είπε...

Μην μένετε στη μιά εναλλακτική υπάρχουν κι άλλες, το λέει εξάλλου "Whether you choose cloth or a more environmentally-friendly disposable" και το να βρούμε κάτι "φιλικότερο στο περιβάλλον" είναι ίσως κάτι που καλό θα ήταν όλες οι γυναίκες να αναλογιστούμε, και βεβαίως δεν αναφέρομαι στη φροντίδα των μωρών... ;-)
καλημέρα σας

λι8οξόος είπε...

ευτυχώς που δεν συνδέθηκε η ώρα της γης με την υπογεννητικότητα!
θα είχα σοβαρότατο πρόβλημα.
ενώ για το κοινό ντους, κανένα!
καλό σ/κ
:)

maximus είπε...

Aπορρίπτω το κοινό ντους! Ποιό zest; Πρώτον θέλω να απλώνομαι και δεύτερον δεν θέλω να ξέρω πως ήταν πριν πλυθεί ο/η partner.

Φλώσσυ είπε...

Πέρα απ' την πλάκα, νομίζω ότι στο θέμα αυτό η (παγκόσμια) κοινωνία μας καταπίνει την κάμηλο και διυλίζει τον κώνωπα. Μέτρα θα έπρεπε να προτείνονται και να εφαρμόζονται, αν όχι να επιβάλλονται, κατά πρώτο λόγο για τους "μακροοικονομικούς" συντελεστές της μόλυνσης του περιβάλλοντος (κράτη, μεγάλες βιομηχανίες κ.λπ.) και εφόσον αυτά δεν επαρκέσουν να συντάξουμε και τη χάρτα υποχρεώσεων των μικροκαταναλωτών.
Χθες ήταν 10 τα πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε για να σώσουμε τον πλανήτη (sic!), σήμερα είναι 50 κι αύριο θα είναι 100. Με τον τρόπο αυτό μετακυλίεται η ευθύνη, και κατ' επέκταση κι οι ενοχές, στους μικροκαταναλωτές ενώ οι πραγματικοί υπαίτιοι σφυρίζουν αδιάφορα. Δεν επικροτώ τη σπατάλη, κι εγώ ανακυκλώνω με επιμέλεια τις εφημερίδες, τα μπουκάλια και τις μπαταρίες μου, τυπώνω μπρος-πίσω και με οικονομία στο μελάνι, αλλά δεν θα αφήσω να καταδυναστεύεται η ζωή μου από έναν διακόπτη και μια πρίζα και να φορτώνομαι ενοχές επειδή ξέχασα να σβήσω το φως το βράδυ. Το μίζερο (γιατί περί μιζέριας πρόκειται!) μοντέλο ζωής που προβάλλεται ως οικολογικά ευσυνείδητο εμπλουτίζεται, καθώς φαίνεται, ολοένα και με πιο ευφάνταστους τρόπους να ενοχοποιηθούν στοιχειώδεις ανέσεις. Να φωτιζόμαστε με κεριά (τι ρομαντικό!), να κάνουμε ένα αγχωμένο χλιαρό ντους με το χρονόμετρο (κάνει καλό στο κυκλοφορικό!), να ανακατεύουμε τον καφέ μ' ένα σπασμένο λαζάνι (no comment...), να σπαργανώνουμε το μωρό (μην ξεχαστούν και κάποιες ωραίες λέξεις!), να αγοράζουμε μεταχειρισμένα, με όλα αυτά δεν θα αισθανθούμε και τις επιπτώσεις της οικονομικής χρήσης, εφόσον θα νομίσουμε ότι έτσι ζούμε μια φυσιολογική ζωή. Χμμ, συνωμοσιολογικό ακούστηκε αλλά δεν πειράζει :-)

@yb: η εταιρεία σας κάνει πολύ καλά και εφαρμόζει τα μέτρα που αναφέρετε. Ας ακολουθήσουν πρώτα αυτά τα μέτρα όλες οι επιχειρήσεις και βιομηχανίες κι αν ακόμα κινδυνεύει ο πλανήτης, τότε ας καταργήσουμε και τις πάνες ;-) Στο κάτω-κάτω, οι εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα που πλέον κρίνονται αντιοικολογικά ας βρουν εκείνες τρόπους να τα καταστήσουν φιλικά προς το περιβάλλον αντί να οδηγηθούμε στην κατάργησή τους.

Μ.Σεμέλη είπε...

Καλημέρα, πώς είμαστε;
Έμεινα έκπληκτη όταν είδα πόσες από τις συμβουλές ακολουθώ εδώ και χρόνια εν αγνοία μου... Τα μόνα που δεν μπορώ να κάνω, τουλάχιστον στην Ελλάδα, είναι τα υπ'αριθ. 32, 36, 44, 46, 47 και 48. Το 32 γιατί είναι αδύνατον εδώ, για να βρεις κάδους ανακύκλωσης πρέπει να κάνεις κανένα χιλιόμετρο με τα junk ανά χείρας. Το 36 γιατί σιχαίνομαι τη μυρωδιά του θειαφιού και γιατί χρησιμοποιώ συνήθως refillable αναπτήρες (οι πλαστικοί μου φέρνουν αηδία). Το 44 γιατί ο καφές ή το τσάι είναι ιεροτελεστία, το 46 γιατί δεν ξέρω πού στην ευχή να τα βρω (παντού υπαρχουν τα πλαστικά), όσο για τα 47 και 48 γιατί με το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος. Αλλά αν δεν ευαισθητοποιηθούν και οι "Ελληνάρες" να κάνουν τα ίδια, πόσοι κούκοι πια να φέρουν την άνοιξη;

Prokopis Doukas είπε...

@ Φλώσσυ, yb, λι8οξόος, MAXIMUS, Μ.Σεμέλη: Λοιπόν, πρέπει όλοι να σπάσουμε τα κεφάλια μας να βρούμε τρόπους να κάνουμε την "οικολογική ζωή" μόδα - και όχι "ακτιβισμό που ξενίζει ή προκαλεί βαρεμάρα". Βλέπω οτι το κοινό ντους έχει σουξέ... Πώς θα το προωθήσουμε ως καμπάνια; :-)

Υ.Γ. Πέρα από πλάκα, Φλώσσυ, κι εγώ όταν είχα μάθει πόσο νερό σπαταλιέται στην αγροτική παραγωγή, λέω "τώρα το βούρτσισμα των δοντιών" θα σώσει την κατάσταση; Ωστόσο, είμαστε τόσοι πολλοί, που ένα ποτήρι από τον καθένα, κάνει τεράστια διαφορά...

ShareThis