Την ώρα που ανεβαίνουν οι στροφές και κοκκινίζει το πρόσωπο, σκέφτομαι αυτές τις δύο λέξεις, που πρόσφατα έμαθα τι σημαίνουν: “Ειρήνη, αληθινέ εαυτέ” - αν το λέω σωστά.
Ο διάλογος, δημόσιος ή ιδωτικός - η ικανότητα επικοινωνίας τελικά - είναι δύσκολος. Ο καθείς επιβάλλει την αλήθεια του, το εγώ - ακόμα και τη γελοιότητα του, που δεν αναγνωρίζει. Η γλώσα, ο Λόγος (με Λ κεφαλαίο) είναι εργαλείο πολύτιμο, που υποτάσσεται όμως στη “γλώσσα του σώματος”, την εσωτερική ανάγκη για έκφραση των συναισθημάτων και των συμπλεγμάτων.
Πάντα θαύμαζα, ενδομύχως, την αυτοκυριαρχία που έδειχναν να δίνουν οι ανατολίτικες τεχνικές. Είναι η γιόγκα μια μορφή θρησκείας; Όταν σου ζητούν να επαναλάβεις μια δόνηση, ένα “μάντρα”, δεν απευθύνεσαι σε ένα “Θεό”, έστω κι αν είναι ο “αληθινός εαυτός” ή το σύμπαν; Όχι, είναι μια τεχνική αυτοσυγκέντρωσης και “πνευματικής ανόρθωσης” σου απαντούν - και γιορτάζουν απολύτως χριστιανικά, τα Χριστούγεννα...
Πόσα δεν ξέρει όμως - και δεν μπορεί να εξηγήσει - το “δυτικό μυαλό” μας. Και πόσο λάθος, πόσο μακριά από τον ανθρωπισμό, είναι το μοντέλο των σχέσεων μας, ο καταναλωτικός τρόπος ζωής μας - πόσο αέναη η αναζήτηση μιας ζωής, ενός τρόπου, μιας “τελικής” μορφής...
Η ζωή δεν είναι πρόβα - φαίνεται να έχουμε μόνο μία. Κι αν την έχουμε περάσει αναζητώντας το καταληκτικό της πρόσωπο, είναι γιατί θα μείνουμε για πάντα ανικανοποίητοι και ανήσυχοι στην υπαρξιακή μας αναζήτηση.
Αυτές οι μέρες στο τέλος του χρόνου, που θεωρούνται η ευκαιρία για ανασκόπηση (κακώς, η άνοιξη θα ήταν μια πιο ενδιαφέρουσα “πρωτοχρονιά”), φέρουν το βάρος της αποτίμησης - και της “υποχρεωτικής” χαράς. Έχουν τη γλύκα τους - ίσως γιατί εδώ έχουμε τοποθετήσει τις ελπίδες μας για το καλύτερο: Περισσότερες επιτυχίες, περισσότερα λεφτά, λύση των προβλημάτων, μερικά βήματα πιο κοντά στην ευτυχία. Μεγάλο βάρος - συχνά η επιστροφή στην καθημερινότητα φέρνει ανακούφιση, αλλά και μια αίσθηση “κενού”...
“Αφιέρωσε έστω και μισή ώρα καθημερινά στον εαυτό σου - κάνε ότι θέλεις, διάβασε, προσευχήσου, μείνε σιωπηλός, συγκεντρώσου”, μου είχε πει κάποτε ένας γιατρός της ayurveda. Ίσως γιατί ήθελε να μου πει οτι η μόνη επαρκής αιτιολόγηση αυτού του μυστηριώδους ταξιδιού, που λέγεται ζωή, έχει ένα όνομα: Αυτοβελτίωση...
H φωτό είναι από το www.healthspablog.org και το εξώφυλλο από το www.amazon.com
Το post συνοδεύεται από την τέταρτη εκτέλεση του θέματος που έκανε παγκόσμια διάσημο τον Ιάπωνα συνθέτη Ryuichi Sakamoto, ο οποίος πρωταγωνιστούσε και στην ταινία "Merry Christmas Mr. Lawrence". Εκτός από το original soundtrack, έχει παρουσιάσει το ίδιο θέμα στα άλμπουμ του "1996", "Pure Moods III" και τώρα στο "Playing The Piano". Καλά Χριστούγεννα!
24.12.09
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
23 σχόλια:
Καλημέρα,αγαπητέ.
Μέχρι τώρα η Ayurveda δε με έχει "προδώσει" ποτέ - θέλω να πω ότι από τότε που την "ανακάλυψα" τη βρήκα εκπληκτικά "σωστή",με βοήθησε πάρα πολύ,είδα με άλλο μάτι τα πράγματα.Και,εφόσον φαίνεται να τη γνωρίζεις καλά,θα καταλάβεις και τι θα σου πω με αυτό:είμαι τύπος "πίττα-βάτα".
:)
Το μουσικό θέμα δεν το γνώριζα - μου λέει πολλά όμως.
Τοποθετώ κι εγώ χρονικά το τέλος της χρονιάς ή εποχής αλλού μέσα στο χρόνο.Πάντως όχι με το τέλος του Δεκέμβρη.Ας πούμε μού πηγαίνει να λέω "καλή χρονιά" τον Σεπτέμβρη που επιστρέφουμε από κάτι,που μπαίνουμε σε κάτι άλλο,σχολείο,δουλειά μετά από διακοπές,απασχόληση,φθινόπωρο.
Εν πάση περιπτώσει...
Εύχομαι καλά Χριστούγεννα και μια ακόμα καλύτερη χρονιά για σένα!
Για μένα το μεταίχμιο μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου (που τυχαίνει να είναι και η έναρξη του "εκκλησιαστικού" έτους, όπως άλλωστε και του αγροτικού και σχολικού) δίνει την καλύτερη αφορμή ανασκόπησης και επανεκκίνησης. Στους περισσότερους πολιτισμούς οι ισημερίες (Μάρτιος = η αρχή του έτους των Ρωμαίων) ή τα ηλιοστάσια (Χριστούγεννα π.χ.) παρέχουν αυτόν τον συμβολισμό. Εύχομαι όσοι είμαστε "πολυάσχολοι" να βρίσκουμε, ακόμη και τις περιόδους της υποχρεωτικής χαράς (εύστοχη έκφραση), ευκαιρίες ενδοσκόπησης και στροφής προς το θετικότερο.
Και ακριβώς επειδη η ζωή δεν ειναι πρόβα ειναι μία,ας ευλογήσουμε οτι ζήσαμε οπως το ζήσαμε και ας ευλογήσουμε οτι θα ζήσουμε.
Ευχομαι καλά Χριστούγεννα!
Ωραίο Χριστουγεννιάτικο ποστ. Χρόνια Πολλά! =)fir
Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία και αγάπη και εύχομαι η νέα δεκαετία να είναι πολύ καλύτερη από την τρέχουσα που τελειώνει.
ΕΛΕΝΑ
@ολα θα πανε καλα...: Κι όμως δεν γνωρίζω παρά ελάχιστα για την ayurveda. Απλώς, κάποια εποχή, ακολούθησα για λίγο τις συμβουλές της... :-)
@Yank_o: Η άνοιξη μου φαίνεται πολύ πιο λογική "έναρξη" της χρονιάς. Νομίζω οτι ο Δεκέμβριος καθιερώθηκε ακολουθώντας μια εβραϊκή παράδοση...
@aporia: Η λέξη "ευλογώ" μου θυμίζει θρησκεία, παρά την ετυμολογία της...
@MadNihilist: Thank you dear! Επίσης.. :-)
@ΕΛΕΝΑ: Επίσης, αγαπητή! Ναι, η δεκαετία των 00 ήταν από τις χειρότερες... Μόνο η "βασιλεία" του Μπους φτάνει για να την χαρακτηρίσει έτσι...
Επικοινωνία σημαίνει ότι πρώτα απ' όλα ακούμε.
Δεν μου άρεσε ποτέ να κάνω ανασκόπηση, ακόμη και στην ευτυχία.
Μόνο αυθόρμητες αναδρομές.
Η ζωή δεν δίνει ευκαιρίες για πρόβες, όλα είναι "πρεμιέρα".
Σου εύχομαι οι ημέρες αυτές να αντανακλούν τις επιθυμίες σου.
Καλά Χριστούγεννα.
Υ.Γ.
Ρουίτζι Σακαμότο - αγαπημένος πολύ.
:-)
Μια και πιάσαμε εγκυκλοπαιδική συζήτηση...
Διαβάζω στη Wikipedia (δεν είχα το χρόνο να τσεκάρω άλλες πηγές):
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Year%27s_Day
"Probably observed on March 1 in the old Roman Calendar, New Year's Day was fixed on January 1 by the period of the Late Republic. Some have suggested this occurred in 153 BC, when it was stipulated that the two annual consuls (after whose names the years were identified) entered into office on that day, though no consensus exists on the matter... Dates in March, coinciding with the spring equinox, or commemorating the Annunciation of Jesus, along with a variety of Christian feast dates were used throughout the Middle Ages, though calendars often continued to display the months in columns running from January to December."
Προφανώς θα μπορούσε να ψαχτεί κι άλλο αν υπήρχε χρόνος.
Sorry για την πολυλογία, Καλά Χριστούγεννα!
@Βάσσια: Μα αυτό λέω (καλυμένα), προτιμώ τις κανονικές μέρες... Χρόνια Πολλά! :-)
@ Yank_o: Έχει ενδιαφέρον η "εορτολογία". Ας την αφήσουμε όμως στους ειδικούς.. :-)
Υ.Γ. Καμία φλυαρία, γι αυτό υπάρχουμε, για να συζητάμε...
Προκόπη μου,
πέρασα να πω ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και να περάσεις ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
Αυτό το "η ζωή δεν είναι πρόβα, γιατί έχουμε μόνο μία" μου άρεσε πολύ. Καμιά φορά το ξεχνάμε.
@Meropi: Χρόνια πολλά και πολύχρωμα!
Αγαπητέ Προκόπη,
μιάς και μου έδωσες την χαρά να μου θυμίσεις αυτό το τόσο αγαπημένο μου κομμάτι θα σού στείλω κι εγω ένα interactive που με εκφράζει πολύ με την αφαιρετικότητα και την πραγματική του μελαγχολία που ωστόσο έχει μια δυναμική σε δεύτερο πλάνο κι ας είναι αρκετά ηλεκτρονικός ο ήχος..
http://www.soundofdesign.com/02_vectorlounge/index.html
Σου εύχομαι καλές γιορτές και μάλλον περισσότερη γαλήνη χρειαζόμαστε ειδικά κάποιοι ανήσυχοι άνθρωποι σαν κι εμάς..
@Βασιλίκα Σαριλάκη: Πολύ ενδιαφέρουσα απεικόνιση! Ευχαριστώ πολύ...
Αν και εκ πρώτης όψεως θα φανεί λίγο άσχετο με το post, εντούτοις πιστεύω ότι, σαν δείκτης για καλή ζωή, είναι έπίκαιρο, στον έναν ή στον άλλο βαθμό. Το αντιγράφω όπως το διάβασα:
"Αν μάθαινα κάτι που θα μου ήταν χρήσιμο, αλλά επιβλαβές για την οικογένειά μου, θα το εκδίωκα από το νου μου.Αν μάθαινα κάτι χρήσιμο για την οικογένειά μου και δεν ήταν χρήσιμο για την πατρίδα μου, θα προσπαθούσα να το ξεχάσω. Αν μάθαινα κάτι χρήσιμο για την πατρίδα μου και ήταν επιβλαβές για την Ευρώπη, ή ήταν χρήσιμο για την Ευρώπη και βλαβερό για το ανθρώπινο γένος, θα το θεωρούσα έγκλημα, γιατί είμαι αναγκαία άνθρωπος, ενώ Γάλλος δεν είμαι παρά μόνο κατά τύχη" Μοντεσκιέ
Καλημέρα!
Χρόνια πολλά!Καλά Χριστούγεννα!
Αν τις μέρες των γιορτών εστιάζαμε περισσότερο στην εσωτερική αναζήτηση και ανανέωση τότε δεν θα είχαμε το βάρος της "υποχρεωτικής χαράς" και οι γιορτές θα επιτελούσαν το σκοπό τους. Μετά μπορεί να μας άρεσε και να το κάναμε και τον υπόλοιπο χρόνο, ας ήταν και 10' την ημέρα:)
Χρόνια πολλά.. για το νέο χρόνο σου εύχομαι τα καλύτερα!
Χρόνια πολλά και αληθινά με ή χωρίς ανατολικές προσεγγίσεις. Στον τομέα της αναζήτησης της εσωτερικότητας και της γαλήνης τα πάντα είναι χρήσιμα, αρκεί να μην χάνουμε το μέτρο.Βρίσκω ενδιαφέρον το μπλογκ σου!
@Γιώργος: Χαίρομαι που βάζει τον ανθρωπισμό, πάνω απ' όλα...
@Margo: Σωστό, πολύ σωστό.. Χρόνια Πολλά!
@ritsmas: Ευχαριστώ - και συμφωνώ για το μέτρο.. :-)
Καλημέρα Προκόπη
Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα (η ευτυχία προϋποθέτει την υγεία και όλα τα υπόλοιπα και ειλικρινά έχω βαρεθεί όλες τις πλουμιστές, βερμπαλίζουσες δηθενο-ευχές). Η αυτοβελτίωση, αγαπητέ μου, είναι δύσκολο εγχείρημα που προϋποθέτει ένα ανώτερο επίπεδο σκέψης και παιδείας (όχι απαραίτητα γνώσης) και μια ψυχή διψασμένη και έτοιμη να ανεβεί τον ανηφορικό και ακανθώδη δρόμο της... Και δεν ξέρω και πολλούς που να το θέλουν, εξ ου και η φρενίτιδα των ημερών, που ξεκινά από το πουθενά και αποσκοπεί στο τίποτα -όλα θέμα συνήθειας και συμβουλών lifestyle περιοδικών.
Σχετικά με το mantra "aum shanti" πρόσφατα μιλούσα για αυτό με ινδό συνάδελφο (μου) που το έχει σε τατού: το shanti σημαίνει ειρήνη, το δε aum είναι λέει "ο ήχος χωρίς ήχο, το λευκό φως που κλείνει μέσα του όλα τα χρώματα, το μονοσύλλαβο που περικλείει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, η ιερή λέξη που συμβολίζει την ανώτερη δύναμη του Σύμπαντος (πες το και Θεό) και όλη τη Δημιουργία γύρω μας". Και είναι λέει Ουπανισάντ. Μεταδίδω την πληροφορία με κάθε επιφύλαξη, αλλά εγώ στα Ουπανισάντ συνήθως ούτε τη βάση δεν έπαιρνα, εξ ου και τον εμπιστεύομαι.
Φιλιά, εύχομαι να σε βρει ο νέος χρόνος όπως ακριβώς θες!
@Freedom: Ουπανισάντ; Δεν ξέρω τι είναι...
Κι εγώ εύχομαι τα καλύτερα! :-)
η δεακετια που τελειώνει ήταν η πρώτη του νέου αιώνα και της νέας χιλιετίας ( με την αυθαίρετη αρίθμηση που κάνει ο χριστιανικός κόσμος βέβαια) και την υποδέχτηκαν με πάρα πολλές φανφάρες, αλλά εξελίχτηκε σε πολύ 'νταρκ' εποχή........όπως συχνά γίνεται σε περιόδους fin de siecle....εμείς είμαστε πιασμένοι στο μεταίχμιο μεταξύ αιώνων, όπου, μέχρι να προκύψει κάτι καινούργιο, οι ανακατατάξεις είναι συνήθως ζοφερές....τα χρόνια 2000-2009 ήταν, θα έλεγα.....χάλια.....παγκοσμίως....και βρισκόμαστε μπροστά σε φρικτές προβλέψεις για την οικολογική καταστροφή.....ΟΜΩΣ....επειδή η ανθρωπότητα έζησε ζοφερούς καιρούς και στο απρελθον και επιβίωσε....θέλω να ελπίζω ότι οι επόμενες γενιές θα βρουν τον τρόπο της αναδημιουργίας.....τουλάχιστον, το μόνο πράγματι καλό που εγώ είδα αυτά τα χρόνια είναι η ανάπτυξη του Διαδυκτίου που εκδημοκρατικοποιεί έναν -ακόμα- τραχύ και βίαιο κόσμο.....
@Irini Vergopoulou: Ναι, ήταν μια κακή δεκαετία. Ας κάνουμε την επόμενη καλύτερη... :-)
H λεξη ευλογώ σημαίνει για μένα και συγχωρώ και αποδέχομαι.Αποδέχομαι συγχωρω εαυτόν και αλλήλους.Ας πούμε οτι υποκλίνομαι και στα λάθη και στις αδυναμίες μου.
Δημοσίευση σχολίου