6.5.10

Δεν θα με πείσετε ποτέ...

Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι αυτή η “οργή” μπορεί να είναι δικαιολογημένη. Κι αν δεν είναι οργή, ακόμα χειρότερα, γιατί είναι προμελετημένο έγκλημα - εν ψυχρώ. Μόνο που συνένοχοι του είναι όλοι όσοι, με οποιονδήποτε τρόπο, καλλιεργούν ή ανέχονται την επικίνδυνη ρητορική της “βίαιης αντίδρασης στη διάχυτη βία”. Το “οφθαλμόν αντί οφθαλμού”, που μπορεί να βγει εύκολα εκτός ελέγχου...



Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι αν δεν καταδικαστούν (και ηθικά και στο δικαστήριο) αυτοί που πέταξαν τις μολότοφ, υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ένα βήμα μπρος - κι ας λοιδωρείτε κάποιοι την καταδίκη της βίας "απ' όπου κι αν προέρχεται"...
Μη σπεύσετε ν’ αρχίσετε τις σπέκουλες, “καλά, εσύ είσαι μέρος του συστήματος, τι μιλάς, είσαι βολεμένος κλπ.” Έτσι ήμουν πάντα - και πριν “βολευτώ”. Ξέρω πολύ καλά τι θα πει βία (πραγματική, μιας δικτατορίας - αν και δεν την ένοιωσα, λόγω ηλικίας, απευθείας στο πετσί μου). Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι η βία μπορεί να είναι ηθικά αποδεκτή, εκτός αν πρόκειται για αντίσταση σε εισβολή, ολοκληρωτικό καθεστώς ή αυτοάμυνα. Και το τελευταίο που θέλει να ακούσει ένας δημοκρατικός πολίτης είναι αυτά τα περί χούντας, κατοχής, δοσιλογισμού, κατάργησης της δημοκρατίας, καθεστωτικών παπαγαλακίων κλπ. Αφού δεν μπορεί να υποτιμηθεί το νόμισμα μας, ας μην υποτιμάται και η νοημοσύνη μας.

Δεν ισχυρίζομαι επ' ουδενί οτι ο κόσμος δεν έχει λόγους να είναι οργισμένος. Έχει - και πολλούς (φτάνει να αναγνωρίζει και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είναι οργισμένος και με την “ιδωτεία” του ή τον ανέξοδο βερμπαλισμό του). Δεν θα με πείσετε ποτέ όμως, οτι με τη βία θα καταφέρετε τίποτα. Οργιστείτε, φωνάξτε, διαδηλώστε, απεργήστε - μέχρι τελικής πτώσεως (κακό θα κάνετε τελικά στη χώρα, στην παρούσα φάση, αλλά είναι δημοκρατικό δικαίωμα σας). Απαιτείστε (και πολύ καλά κάνετε) να τιμωρηθούν τα λαμόγια - τα λαμόγια όμως, όχι όσοι έχουν βγάλει λεφτά στη ζωή τους, συλλήβδην και αθρόως. Διαμαρτυρηθείτε ειρηνικά, όσο θέλετε (άλλωστε είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και πειστικό, ειδικά αν το πλήθος των ανθρώπων αυξάνει γεωμετρικά). Προχωρήστε σε πράξεις αυτοθυσίας, αν είστε σε απόγνωση. Θα κερδίσετε τον σεβασμό όλων - και θα έχετε και πολύ σοβαρότερο αποτέλεσμα. Καθήστε μπροστά στα “τανκς”, αν θέλετε, όπως στην Τιέν Αν Μεν - μόνο που ξέρετε πολύ καλά οτι δεν υπάρχει καμία σχέση, όσο κι αν βαυκαλίζεστε, κάποιοι.

Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι π.χ. καίγοντας τη Βουλή (που είναι και έργο τέχνης μέσα) θα καταφέρετε τίποτα. Παρά μόνο ίσως να ενδυναμώσετε την ακροδεξιά και τους επίδοξους “απολιτίκ” Μπερλουσκόνι, που την ακολουθούν χέρι-χέρι. Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι διαχέοντας μια οργή και τις ευθύνες προς “όλους τους πολιτικούς συλλήβδην” ή το “σύστημα”, θα πετύχετε τίποτα παραπάνω από το να τους αθωώσετε όλους. Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι προπηλακίζοντας όλους τους εκπροσώπους της “δημόσιας ζωής”, με αυτή την “τυφλή οργή”, θα καταφέρετε κάτι. Πρέπει να διαχωρίσετε την ήρα από το στάρι. Δύσκολο; Εμ, εδώ σε θέλω κάβουρα...


Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι έχετε δικαίωμα να κηρύσσετε “πόλεμο”, να παραβιάζετε το δημοκρατικό δίκαιο - και να απαιτείτε και να μένετε ασύλληπτοι. Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι φωνάζοντας με βαρβαρότητα "να καείτε μουνάκια" (απεργοσπάστες, εννούσε) ή αποδεχόμενοι τις “παράπλευρες απώλειες” των τριών υπαλλήλων στην Μαρφίν/Εγνατία, έχετε καμιά διαφορά από τον Μπους. Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι κάνοντας κουβέντες καφενείου ή θαυμάζοντας αμφιλεγόμενες προσωπικότητες και λύσεις, θα βρείτε την απάντηση στα προβλήματα. Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι αυτή η χώρα μπορεί να κινείται στη διελκυστίνδα των χειρότερων πρωταγωνιστών της: Μια ελάχιστη μειονότητα ανθρώπων με τραμπουκική ενέργεια και χουλιγκανικές μεθόδους, που παίζει με τη φωτιά (όπως κάποιοι άλλοι παίζουν με εκρηκτικά - και στο τέλος βέβαια σκοτώνονται άνθρωποι) και απέναντι μια τράπεζα, που εκδίδει μια άνευ προηγουμένου ανακοίνωση, ρίχνοντας τη “μπάλλα στην εξέδρα”. Γιατί αρκούντως κουτοπόνηρα, βεβαίως-βεβαίως, πάντα φταίνε όλοι οι άλλοι, οι πολιτικοί με τα “ξύλινα λόγια” (ναι είναι, αλλά λιγότερο από τα δικά σας), η απρόσωπη Πολιτεία, αλλά εμείς; Όχι, δεν είμαστε εμείς οι “ηθικοί αυτουργοί”, δεν αφήσαμε τους άτυχους εργαζόμενους να δουλεύουν στο κατάστημα της Σταδίου, μέσα στο μάτι του κυκλώνα, αντί να την κλείσουμε τη ρημάδα από τις 11, όπως οι άλλες τράπεζες. Αυτή την απλοϊκή σκέψη δεν μπορέσαμε να την κάνουμε, ούτε βεβαίως απαντάμε με σαφήνεια αν υπήρχε σύστημα πυρόσβεσης. (Προσοχή: Δεν εγκρίνω προπηλακισμούς κατά κανενός, ούτε του Βγενόπουλου. Άλλο η κατακραυγή και η αποδοκιμασία και άλλο η βία).

Δεν θα με πείσετε λοιπόν οτι πρέπει να διαλέξω στρατόπεδο σε αυτόν τον τεχνητό εμφύλιο - "με τις κουκούλες ή με τις γραβάτες". Δεν θα πάρω τίποτα, πρόοδο μπορώ να πάρω; Δεν θα με πείσετε οτι οποιοδήποτε βήμα εμπρός (αυτό δεν είναι το ζητούμενο για τη χώρα;) μπορεί να γίνει με αυτή την όξυνση που καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες (αντί της ψυχραιμίας και της ομοψυχίας) ή με μπουρδολογίες τύπου “σπάστε τα όλα”. Ούτε καν με το κρυφό μισογελάκι, κατά τα άλλα φιλειρηνικών ανθρώπων, όταν καλυμμένα εμψυχώνουν τους “επαγγελματίες της σύγκρουσης”. Ουδείς από το “σύστημα” ενοχλείται, σας διαβεβαιώ - άντε ίσως κάποιοι πολιτικοί. Οι νταβατζήδες και τα λαμόγια ούτε (ανασφάλιστο) κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας έχουν, ούτε τους ενοχλείτε στα βόρεια και νότια προάστεια, ούτε θα τους σταματήσετε από το να φοροδιαφεύγουν και να βγάζουν τα λεφτά στο Λονδίνο ή στην Κύπρο - κι έτσι όπως είναι η παγκόσμια οικονομία, ούτε να τους "εθνικοποιήσετε" δεν μπορείτε. Δείξτε οτι ενεργείτε με βάση το συμφέρον όλων και όχι της τσέπης του καθενός. Μόνο στηρίζοντας έναν εκσυγχρονισμό της χώρας, θα μπορέσει να έλθει κάποια ισορροπία και δικαιοσύνη.

Δεν θα με πείσετε επίσης οτι καμία αριστερά μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό μου, αν προσπαθεί να βρει τη "δικιά της γωνιά στην αγορά", διαγκωνιζόμενη με ποιά μορφή αντίδρασης θα διαφοροποιηθεί από τους άλλους και ανησυχούσα μήπως οι τρεις νεκροί "ρίξουν την αγωνιστική διάθεση του λαού", όπως διαφάνηκε καθαρά στη Βουλή σήμερα από το ΚΚΕ. Δεν θα με πείσετε οτι οποιαδήποτε "άλλη" αριστερά δικαιούται το σεβασμό μου, αν έστω και ελάχιστα φλερτάρει με αυτή τη βία. Και κανένα "νταβατζηλίκι" δεν δικαιούται να μου επιβάλει μια μειονότητα - εκτός αν θέλει να εξομοιωθεί με αυτούς που κατηγορεί και καταδιώκει.


Επειδή ρωτήθηκα επιμόνως γιατί δεν έγραψα την άποψη μου (και χωρίς να παραλληλίζω με τα σημερινά), καμία ομάδα ανθρώπων που πάει και στέκεται μπροστά στα ΜΑΤ, είτε έχει στόχο είτε όχι, να κάνει “ντου” και να προκαλέσει τη θυματοποίηση της τρώγοντας ξύλο, δεν μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό μου. Μόνο μια ειρηνική διαμαρτυρία ή μια άμυνα σε απρόκλητη βία μπορεί.

Δεν θα με πείσετε ποτέ λοιπόν, οτι η απάντηση είναι η “τρομοκρατία” κάθε είδους. Κι αν καταδικάζω με κάθε δυνατό τρόπο το ξύλο που μπορεί να δίνουν τα ΜΑΤ (ειδικά σε έναν ευαίσθητο εργασιακό χώρο, όπως ένα μέσο ενημέρωσης), άλλο τόσο δεν πιστεύω οτι μπορεί να υπάρχει ο τρόμος να κλειδώνουμε, μήπως μπουν στο στούντιο κάποιοι απρόσκλητοι, που θα προκαλέσουν την εκδήλωση βίας ή θα επιβάλουν με το ζόρι την παρουσίαση της άποψης τους, όπως νομίζουν αυτοί. Και καμία ΚΟΕ ή άλλη συνιστώσα (που μιλάει μέσα στο στούντιο για “γερμανοτσολιάδες” και Τσολάκογλου - τι περίεργο κάτι παρόμοια λένε και οι υπερεθνικιστές) μπορεί να με πείσει οτι αυτή είναι “αποδεκτή μέθοδος πάλης”, όση κι αν είναι η απόγνωση και η αδικία. Η δημοκρατία (και η νέα τεχνολογία) δίνουν άπειρους τρόπους να προβληθεί ένα μήνυμα: Γράψτε, φωνάξτε, φτιάξτε κόμμα, κάντε ένα έξυπνο χάπενιγκ, οργανώστε διαμαρτυρίες, βρείτε άλλο "βήμα", πείστε μας.

Ναι, η δημοκρατία μας χωλαίνει - και χρειάζεται επειγόντως κάθαρση. Ναι, πρέπει να διορθωθούν ολιγωρίες δεκαετιών (για τις οποίες πολλοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι, μεταξύ αυτών και η κατάπτυστη "δημοσιογραφία" πολλών - δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όπως σε κανένα επάγγελμα). Αλλά αυτή η “μεταπολίτευση”, που πνέει τα λοίσθια, είναι η πρώτη μεγάλη περίοδος δημοκρατίας, σε αυτή τη χώρα, από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Και τη δημοκρατία στην οποία ζω, δεν θα μου την πάρετε (γιατί μεταξύ άλλων, πολλοί από σας δεν ξέρετε τι σημαίνει να λείπει παντελώς η δημοκρατία). Δεν θα με πείσετε λοιπόν ποτέ οτι υπάρχει άλλη λύση, εκτός από αυτήν...


Υ.Γ. 1: Χαίρομαι να διαβάζω προβληματισμούς και δεύτερες, μετριοπαθείς σκέψεις.

Υ.Γ. 2: Πέντε ώρες στο στούντιο της ΝΕΤ μετέδιδα ότι πληροφορίες μου έδιναν. Κάποιες στιγμές, κάποιοι από εσάς στη μπλογκόσφαιρα με βοηθήσατε να έχω μια πιο σφαιρική άποψη. Ευχαριστώ.

"Επί του πιεστηρίου": "Πώς επωάστηκε το αυγό του φιδιού" του Πάσχου Μανδραβέλη





Is it getting better
Or do you feel the same
Will it make it easier on you now
You got someone to blame
You say...

One love
One life
When it's one need
In the night
One love
We get to share it
Leaves you baby if you
Don't care for it

Did I disappoint you
Or leave a bad taste in your mouth
You act like you never had love
And you want me to go without
Well it's...

Too late
Tonight
To drag the past out into the light
We're one, but we're not the same
We get to
Carry each other
Carry each other
One...

Have you come here for forgiveness
Have you come to raise the dead
Have you come here to play Jesus
To the lepers in your head

Did I ask too much
More than a lot
You gave me nothing
Now it's all I got
We're one
But we're not the same
Well we
Hurt each other
Then we do it again
You say
Love is a temple
Love a higher law
Love is a temple
Love the higher law
You ask me to enter
But then you make me crawl
And I can't be holding on
To what you got
When all you got is hurt

One love
One blood
One life
You got to do what you should
One life
With each other
Sisters
Brothers
One life
But we're not the same
We get to
Carry each other
Carry each other

One...life

One





Η φωτό είναι από το www.wikipedia.com, τα σκίτσα του Ανδρέα Πετρουλάκη από το www.kathimerini.gr και το εξώφυλλο από το http://images.uulyrics.com

Το post συνοδεύεται απαραιτήτως από το σπαρακτικό "Οne" των Ιρλανδών U2, από το ιστορικό πλέον "Achtung Baby".

buzz it!

73 σχόλια:

tsaousa είπε...

Προκόπη είναι η πρώτη φορά που αντί να γράψω εγώ στο μπλογκ μου, θα αναρτήσω κείμενο άλλου μπλόγκερ.

Ευχαριστώ που εκφράζεις κάθε κύτταρο της σκέψης μου.

Prokopis Doukas είπε...

@ tsaousa: Μα πότε πρόλαβες; Μήπως πρέπει να ανησυχώ με αυτή την ταύτιση των κυτάρων; :-)

Σε ευχαριστώ πολύ, με κολακεύεις και πάλι. Η δημοφιλία του blog σου θα μου φέρει πολλούς επισκέπτες, άρα και βρισίδι... Ωχ...

Ανώνυμος είπε...

μακαρι κι αλλες φωνες σαν τη δικη σου να γεμιζαν την ημερα που ξημερωνει .. το γαλαζιο θα σκεπαζε και παλι τον γκριζο ουρανο ...μονο ετσι θα μπορεσει να υπαρξει καποια ελπιδα για ενα καλυτερο αυριο, με τετοιες σκεψεις και με τετοιες φωνες...
σε ευχαριστω πολυ για το γραπτο σου... .....
γραφεις καπου ” Έτσι ήμουν πάντα - και πριν “βολευτώ”....ετσι να μεινεις, ετσι σε χρειαζομαστε
castor

Ήρα είπε...

Εξαιρετικοί politically correct αφορισμοί. Αλλά δεν έχεις καταλάβει το βασικότερο: Δεν θέλει κανείς να σε πείσει αγαπητέ μου. Θα πειστείς μια και καλή όταν ξυπνήσεις απότομα από τον μακάριο, μοιρολατρικό υπνάκο σου.
Μέχρι τότε, νανάκια και μουρουνόλαδο. Περαστικά.

ΒΑΣΩ είπε...

Προκόπη,φοβουμαι πολυ οτι σπείραμε ανέμους και θερίζουμε θύελες.Ολοι μας.Κόμματα,συνδικάτα,ο καθένας προσωπικά.Τόσα χρόνια.Με την ανοχή μας,με την οποιαδήποτε συμμετοχή μας,την ελαφρότητα μας.

Unknown είπε...

Η βία φέρνει βια σε αυτό συμφωνώ, στο γεγονός ότι όσοι πρέπει να πληρώσουν μένουν στις κερκίδες και οι υπόλοιποι παλεύουν τα λιοντάρια νομίζω είναι φανερό. Η αντίδραση είναι καλύτερη από την απραξία ναι, αλλά η αντίδραση μόνο για την αντίδραση με στόχο πχ. μία τράπεζα, ένα κατάστημα με ανθρώπους, ένα ταχυδρομείο δεν μου λέει κάτι... Σε ένα μόνο διαφωνώ και αφορά αυτό το σχόλιο: "Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι π.χ. καίγοντας τη Βουλή (που είναι και έργο τέχνης μέσα) θα καταφέρετε τίποτα"

και επειδή τις παρακάτω φράσεις όσο και να τις παραφράσω δεν θα τις κάνω ποτέ δικές μου τις παραθέτω αυτούσιες:

Evey Hammond: And you're going to make that happen by blowing up a building?

V: The building is a symbol. As is the act of destroying it. Alone a symbol is meaningless. But with enough people, blowing up a building can change the world

(από το V for Vendetta)

Ανώνυμος είπε...

έτσι ακριβώς,μα ακριβώς, κανείς επαναστατονταβατζής δεν θα μας υποχρεώσει να δείξουμε το μαύρο τι-σερτ που φοράμε κάτω απο το πουκάμισο με τη γραβάτα, για να του αποδείξουμε οτι δεν είμαστε ελέφαντες

Κ.Κ.Μ.

yb είπε...

Μάλλον θα σε φέρω σε δύσκολη θέση αλλά δεν γίνεται να το αποφύγω: εύγε κι ευχαριστώ γι'αυτό το κείμενο και επιπροσθέτως, ή μάλλον προπαντός, μπράβο για χθες - κι ενώ όπως έγραψε κάποιος τις προάλλες "ένας Δούκας δεν φέρνει την άνοιξη", φτιάχνει όμως καλύτερο και βιώσιμο μικροκλίμα...:-)
Να είσαι καλά Προκόπη

Γιώργος είπε...

Είμαστε μια κοινωνία αποκτηνωμένη, οι νεκροί θα ξεχαστούν, όπως αυτοί της Ομόνοιας πριν 30 χρόνια, και αυτοί που τους κάψανε θα πουλάνε μαγκιά στους υπόλοιπους ψυχανώμαλους της παρέας τους. Αν συλληφθούν, θα ξεσπάσει κίνημα "αλληλεγγύης", ξεδιάντροπα και ανοιχτά. Θλιβερό το θέαμα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, πρόσεχαν τις εκφράσεις τους μπάς και θίξουν τα "παιδιά" που τα καίγανε απέξω. Φοβούνται γαρ.
Και οι νεκροί θα σκυλευτούν από τους διάφορους "διασκεδαστές" της τηλεόρασης. Έχει ξαναγίνει...

scalidi είπε...

Ακούω να λένε κάποιοι ότι ας έριχναν τις μολότοφ στη Βουλή...
Τους απαντάω ότι μπράβο οι κουκουλοφόροι πέτυχαν το στόχο τους: να τους φανατίσουν και να ζητούν την κατάλυση της δημοκρατίας, της ανθρωπιάς, να δικαιολογούν τη βία και απλώς να έχουν να σκεφτούν προς τα πού θα στρέψουν τη βία. Τους εξηγώ ότι αυτό είναι εναντίον του ίδιου τους του εαυτού. Με κοιτάνε με απορία. Κάποιοι και με απάθεια...

Πολύ δύσκολο πράγμα η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία, Προκόπη. Βρίσκεις το κουράγιο να τη διαθέτεις.

Panos είπε...

Προκόπη, προσυπογράφω ότι γράφεις. Προχωράμε σε τεντωμένο σχοινί και κάποιοι 'επαναστάτες' θέλουν να επωφεληθούν από το χάος. Μόνο που το χάος που ονειρεύονται μπορεί να έχει άλλη κατάληξη από αυτό που ονειρεύονται.
Παρεμπιπτόντως, στο μπλογκ της Cynical γίνεται χαμός. Πετάξου κι από κει να βοηθήσεις λίγο τη κατάσταση με τη φωνή της σύνεσης που σε διακρίνει.

Prokopis Doukas είπε...

@castor: Δεν θεωρώ οτι ένας ανήσυχος άνθρωπος "βολεύεται" ποτέ. Ρητορικά το είπα περισσότερο, για να αντιμετωπίσω έναν συνήθη δημαγωγικό αφορισμό...

@Ήρα: Εσείς λοιπόν που έχετε "καταλάβει" και είστε politically "uncorrect", για εξηγήστε μου με τη σοφία σας, σε τι ακριβώς συνίσταται η "αφύπνιση" σας, να ακούσω τα επιχειρήματα σας;

(Κανείς δεν πείθει, όταν λέει "δεν θέλω να πείσω", αλλά θεωρεί οτι "αγωνίζεται" για κάτι - εκτός αν το μότο σας είναι ο απόλυτος μηδενισμός. Ο Γκάζι Καπλάνι εξηγεί πολύ ωραία, στο link "ενδυναμώστε την ακροδεξιά", ποιόν ευνοεί αυτό...)

@ΒΑΣΩ: Και όσο δεν δρούμε θετικά, εξακολοθούμε να είμαστε υπεύθυνοι...

Prokopis Doukas είπε...

@Stilvi: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ - και δεν θα κουράζομαι να το λέω: Το "V for Vendetta" εκτυλίσσεται σ' ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς. Ας σταματήσει πια αυτός ο παραλληλισμός (η ταινία μου άρεσε πολύ - και είναι χρήσιμη συνειδητοποίηση για άλλες περιστάσεις), η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι παρόμοιος στόχος...

@Κ.Κ.Μ.: Κανένα νταβατζηλίκι γενικώς, δεν είναι αποδεκτό...

@ yb: Ναι, αλλά σε ευχαριστώ... :-)

@Panos: Ας κατέβουμε λοιπόν από το σχοινί...

Penelope είπε...

Αγαπητέ Προκόπη,
το Σπουδαίο της 5ης/5ου 2010, ήταν το πλήθος του κόσμου (ανέλπιστο για πολλούς από μας τους καθημερινούς απλούς αγανακτησμένους πολίτες).
το ΤΡΑΓΙΚΟ ήταν ότι χάθηκαν 3 (4) νέοι άνθρωποι που απλώς ίσως να φοβήθηκαν μην χάσουν την δουλειά τους.
Και το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι ότι μάλλον δεν θα αλλάξουν τα πράγματα, ΑΦΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ, πάρα την ΣΠΟΥΔΑΙΑ προσπάθεια του πλήθους και την ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ των ανθρώπων.

Γιατί άραγες;

Τυπο-θραύστης είπε...

... καλημέρα ...
... πολλά ζητήματα βάλατε, αλλά νομίζω ότι το ζουμί είναι σ' αυτή την παράγραφο:
... "... δεν θα με πείσετε ποτέ όμως, οτι με τη βία θα καταφέρετε τίποτα. Οργιστείτε, φωνάξτε, διαδηλώστε, απεργήστε - μέχρι τελικής πτώσεως (κακό θα κάνετε τελικά στη χώρα, αλλά είναι δημοκρατικό δικαίωμα σας). Απαιτείστε (και πολύ καλά κάνετε) να τιμωρηθούν τα λαμόγια - τα λαμόγια όμως, όχι όσοι έχουν βγάλει λεφτά στη ζωή τους, συλλήβδην και αθρόως ..." ...
... σε τρεις αράδες αναπτύσσεται μια ολόκληρη κοσμοθεωρία ...
... ερώτηση: τί ακριβώς ονοματίζεται ως "χώρα" για να κινδυνεύει να πάθει κακό; Τη χώρα του κ. Σάλλα; Του κ. Κωστόπουλου; Του κ. Βαρδινογιάννη; Του Μήτσου του περιπτερά της γειτονιάς μου; Του κ. Τράγκα; Της κυρίας Τούλας, που έπαιρνε το χρόνο 7560 ευρώ σύνταξη και θα παίρνει 7280, χωρίς να υπολογιζει τους έμμεσους φόρους; Του κ. Γ. Α. Παπανδρέου, που δηλώνει "στεναχωρημένος για τα μέτρα";
... και πώς διαχωρίζεται τα λαμόγια κι αυτούς που έχουν βγάλει λεφτά στη ζωή τους (προφανώς νομότυπα);
... δηλαδή, τελείως κακοπροαίρετα, αν ρωτήσω - ο κ. Βγενόπουλος είναι λαμόγιο ή ένας άνθρωπος που έβγαλε λεφτά νόμιμα και ηθικά, υπάρχει απάντηση;
... ο κ. Μπόμπολας, είναι λαμόγιο ή κι αυτός βγάζει λεφτά νόμιμα και ηθικά;
... ο κ. Μάκης Ψωμιάδης είναι λαμόγιο ή ένας επιχειρηματίας που δρα εντός του νόμου και της κρατούσας ηθικής;
... όπως αντιλαμβάνεστε κ. Δούκα, δεν θα με πείσετε για το αγνό και άδολο του "δεν πείθομαι" - ίσως αν δεν υπήρχε αυτή η παράγραφος να προσπαθούσα να σας πείσω ...
... ο γκαντισμός, εν Ελλάδι, έχει τις ρίζες του στο "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω" - και δεν νομίζω ότι υπάρχει χωράφι που θα μπορέσει να αναπτυχθεί το σωτήριο έτος 2010 ...
... αν αυτό ευαγγελίζεστε, τελικά ...
... θέλω να ελπίζω ότι ο άδικος θάνατος των τριών συνανθρώπων μας θα γίνει "λίπασμα" για πιο δραστικές παρεμβάσεις - άλλωστε ποιος μπορεί να αποκλείσει απ' αυτές τη μαμμή της Ιστορίας; Το κράτος; Οχι, γιατί ειναι από μόνο του μαιευτήριο ...
... κατανοητό;
... ευχαριστώ για τη φιλοξενία ...
... έρρωσο ...

Ανώνυμος είπε...

Το ανθρώπινο κρέας έγινε πολύ φθηνό πια, και όχι μόνο για το κοινό έγκλημα. Σίγουρα οι χιλιάδες διαδηλωτές δεν ήθελαν αίμα απεργοσπαστών με τα 900 ευρώ το μήνα. ΑΛλά κάποιοι (πολλοί, αρκετοί;) μπορεί και να ήθελαν τον ανασκολοπισμό των πλουτοκρατών. Σε μια εποχή που κυριαρχεί η ατιμωρησία, βασιλεύει συνακόλουθα και η αυτοδικία. Μπορεί να ξεκινάει με δημόσιες λοιδορίες πολιτικών αλλά δεν ξέρουμε πού είναι ο πάτος.
Ναι, ωραία η διαδήλωση και μαχητική, σημαντική και η επιβίωση όταν σου κόβουν κάποια χιλιάρικα και δεν έχεις να βγάλεις το μήνα. Αλλά για χρόνια τώρα βλέπαμε τη διαφθορά, φτωχούς πολιτευτές να γίνονται ιδιοκτήτες μεγάρων, τζάκια να γίνονται πλουσιότερα και με πολλές οφ σορ. Αλλά είχαμε και κάποιο χρήμα, έστω και δανεικό, καινούργια αμάξια, νεόδμητα σπίτια. Δεν είδα καμιά διαδήλωση όλα αυτά τα χρόνια για την ουσιαστική παθογένεια αυτού του κράτους. Αντίθετα ο καθένας προσπαθούσε να φοροδιαφύγει όσο μπορούσε, να κάψει το διπλανό δασάκι για να χτίσει, να προσπέσει στον πολιτευτή για μια θεσούλα στο δημόσιο.
Αυτός είναι ο πάτος και χρόνια τον γλείφουμε. Τώρα ξυπνάμε γιατί το χρήμα κινεί τα πάντα. Τώρα βλέπουμε το πόσο ανίκανοι άνθρωποι μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν -που εμείς τους βάλαμε στο θώκο τους, με τη δική μας ψήφο.
Κοινοτυπία αλλά ο πάτος μπορεί να είναι λυτρωτικός. ΑΝ μπορεί όλο αυτό να αλλάξει τη χρόνια ασθένειά μας τότε είθε να γίνονται για κάνα χρόνο ειρηνικές διαδηλώσεις.
Αλλά...

[Αντιγραφή του σχολίου μου στον oldboy]
Συντάσσομαι Αγαπητέ Προκόπη με τη σκέψη σου και ευχαριστώ και τον Κ.Κ.Μ. που έγραψε αυτό που θα ήθελα να γράψω κι εγώ

Prokopis Doukas είπε...

@Penelope: Η πορεία μιας χώρας και μιας κοινωνίας δεν είναι ποτέ προαδιαγεγραμμένη. Είναι στα χέρια μας (και όχι στα χέρια της βίας)...

@stavrosx1: Το ποιός είναι λαμόγιο και ποιός όχι είναι στην κρίση τους καθενός πολίτη, που είναι συνειδητοποιημένος και παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα (και όχι τα μεσημεριανάδικα και τα κουτσομπολίστικα)

Η "χώρα" είμαστε όλοι εμείς, η οργανωμένη κοινωνία. Αν αυτή πρέπει να καταστραφεί, γιατί "ταυτίζεται" με τον Τράγκα, λυπάμαι, διαφωνώ.

Δεν είμαι σίγουρος οτι καταλαβαίνω πολλά από αυτά που λέτε: Ποιό είναι το "δόλιο" στο "δεν θα με πείσετε"; Οτι υποστηρίζω οτι με καταστροφή, βία και μηδενισμό δεν θα επιτευχθεί κανένα πλήγμα σε αυτούς που φταίνε;

Φυσικά και υποστηρίζω την αντίληψη του Γκάντι, απέναντι στην αντίληψη της βίας. Ούτε πιστεύω οτι η βία μπορεί να είναι "λίπασμα" για κάτι θετικό. Η χθεσνή τραγωδία το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι περισυλλογή, αλλά με τραγικό κόστος...

@Ανώνυμος: "Δεν είδα καμιά διαδήλωση όλα αυτά τα χρόνια για την ουσιαστική παθογένεια αυτού του κράτους. Αντίθετα ο καθένας προσπαθούσε να φοροδιαφύγει όσο μπορούσε, να κάψει το διπλανό δασάκι για να χτίσει, να προσπέσει στον πολιτευτή για μια θεσούλα στο δημόσιο."

Ευχαριστώ για τα μετρημένα και σώφρονα λόγια.

Unknown είπε...

!

Aris Gem είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν ανακλύπτεις μια ανάρτηση που απαθανατίζει τις σκέψεις σου με τόση ακρίβεια.

Prokopis Doukas είπε...

@John: :-)

@Tim Cape: Ευχαριστώ πολύ...

Athena είπε...

Ευχαριστούμε, κύριε Δούκα. Και για τη μετάδοση των ειδήσεων και για τα σχόλια. Προσυπογράφω. Τι άλλο; Τρεις νεκροί σε διαδήλωση στην "ευρωπαϊκή" Ελλάδα, το 2010. Έχω μείνει άφωνη.

scalidi είπε...

Κατάπιε ο μπλόγκερ το προηγούμενο σχόλιό μου.

Είναι εξοργιστική η ευκολία αυτών που λένε ας ρίχνονταν καλύτερα οι μολότοφ στη Βουλή...

Τελικά, θέλει κουράγιο η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία και είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Εδώ καταφέρνεις να αποκρυσταλλώσεις σκέψεις και φωνές που κάνουμε κι άλλοι.

aliki είπε...

Και τώρα, τι;
Τι κάνουμε;
Τι πρέπει να κάνουμε;
Τι μπορούμε πια να κάνουμε;

Από τη μια η κοινωνική αδικία των μέτρων, που ρίχνουν στους ώμους των χαμηλόμισθων το λογαριασμό για το φαγοπότι των Καγιενούχων της μεταπολίτευσης.
Από την άλλη οι αναρχοφασίστες που σπάνε και δολοφονούν, κλείνοντάς μας τρομοκρατημένους στα σπίτια μας.

Ασφυκτιώ.
:(

Prokopis Doukas είπε...

@Athena: Να μας βοηθήσει αυτό, να αποκτήσουμε όλοι φωνή..

@scalidi: Όσι αγαπητή, εγώ το "κατάπια" κατά λάθος, ζητώ συγνώμη. Το οτι λείπει η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία οφείλεται στο οτι επιτρέψαμε τον φανατισμό να γίνει κυρίαρχος, κάποιες στιγμές. Ας ελπίσουμε οτι οι δύο αυτές αρετές θα επανέλθουν...

@ aliki: Όλοι μας ασφυκτιούμε. Για μένα η απάντηση είναι "όλο και πιο συνειδητοί πολίτες". Και να δούμε πώς, ο καθένας στον μικρόκοσμο του, θα βελτιώσουμε και θα πάμε μπροστά τους εαυτούς μας και την κοινωνία στο σύνολο της...

Unknown είπε...

Με όλο τον σεβασμό την Δημοκρατία που μου περιγράφεις εγώ δεν την βλέπω...Επειδή δεν έχει ξεπηδήσει νέος Χίτλερ με τις ορδές και στρατό δεν σημαίνει ότι έχουμε δημοκρατία. Όσο για το έργο ήταν αλληγορικό σε ένα βαθμό και γιαυτό παρέθεσα αυτές τις φράσεις που με εκφράζουν - και ας είναι ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ - δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι είναι ίδια περίπτωση ούτε ότι είμαι και η natalie portman! Δεν είναι βέβαια και η "στυγνή δικτατορία" της ταινίας αλλά δωσ' του λίγο χρόνο...

MadNihilist είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο Προκόπη. =)

elekat είπε...

Το τελευταίο σου μάλιστα σχόλιο:

'Για μένα η απάντηση είναι "όλο και πιο συνειδητοί πολίτες". Και να δούμε πώς, ο καθένας στον μικρόκοσμο του, θα βελτιώσουμε και θα πάμε μπροστά τους εαυτούς μας και την κοινωνία στο σύνολο της...΄'

τα λέει όλα.
Ναί, αυτή είναι η απάντηση.

tsaousa είπε...

Να αρχίσεις να ανησυχείς για την ταύτιση των κυττάρων μας, όταν αρχίσεις να χρησιμοποιείς τη γλώσσα μου... :))

Τέτοια κείμενα δεν μένουν ούτε λεπτό αδιάθετα προς ανάγνωση.

Όσο για τα σχόλια, ήμουν σίγουρη ότι θα σεβαστούν το μπλογκ σου.

Ανώνυμος είπε...

Μου είναι εξαιρετικά ευχάριστο και τιμητικό οτι μάχεσαι για τη γειτονιά μας, και συμφωνώ κατά 99% στις διεκδικήσεις σου για ένα βιώσιμο κέντρο...
Αλλά επειδή έμενα χρόνια στα Εξάρχεια θα ήθελα πολύ να ακούσω σε τι σε πείθουν οι επιθέσεις των ΜΑΤ σε σπίτια, καφετέριες και στέκια μετά τα χθεσινά και κατόπιν προτροπών εξεχουσών προσωπικοτήτηων δια τηλεοράσεως...

Ανώνυμος είπε...

Άκυρη η Cynical. Διέγραψε το σχόλιο που την έδινε στεγνά επειδή σπουδάζει το γιο της στην Αγγλία, τον πληρώνει πανάκριβα, και κατεβαίνει με τον λαό να διαμαρτυρηθεί για τις...συντάξεις επειδή πλήττει, αποκαλώντας ήρεμη δύναμη μια πορεία που είχε 4 νεκρούς.
Άκυρη γενικώς για μένα.

Prokopis Doukas είπε...

@Stilvi: Έχει ξανασυζητηθεί πολλές φορές εδώ το θέμα. Κατά την άποψη μου, κακώς δεν τη βλέπετε (ίσως γιατί δεν έχετε ακριβώς την εμπειρία της έλλειψης της). Και μόνο η ελευθερία του λόγου που απολαμβάνουμε, αρκεί για να διαφοροποιήσει την (κουτσή έστω) δημοκρατία μας, από οποιοδήποτε ολοκληρωτικό καθεστώς.

Μάλιστα, γι αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους και την αρτιμέλεια τους γι αυτή τη δημοκρατία, είναι ύβρις η αντίληψη οτι "δεν έχουμε δημοκρατία".

Όχι, δεν του δίνω "λίγο χρόνο". Ο τρόπος για να γίνει η δημοκρατία μας δικτατορία είναι η απολίτικη απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής, συλλήβδην και αθρόως - και η παράλληλη "μπαχαλοποίηση", που θα φέρει κάποιους "σωτήρες" να μας σώσουν πάλι...


@MadNihilist: Ευχαριστώ! :-)

Prokopis Doukas είπε...

@elekat: Χαίρομαι που συμφωνούμε.. :-)

@tsaousa: Ιδιωτικώς μπορεί. Δημοσίως είναι η αλήθεια, δυσκολεύομαι. Ευχαριστώ και πάλι για την τιμή.. :-)

@ Ανώνυμος 1:28 μ.μ.: Σε τίποτα δε με πείθουν - αντιθέτως τα καταδικάζω, όπως έχω κάνει πάρα πολλές φορές (και εδώ μέσα) για τις ηλίθιες αυθαιρεσίες της αστυνομίας. Σήμερα διάβασα για τη γυναίκα που καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό (διαβάζω οτι ευτυχώς η καταγγελία διερευνάται) και αργά χθες το βράδυ είδα αυτό το βίντεο με το σπάσιμο της τζαμαρίας από ΜΑΤ. Ομολογώ οτι για το τελευταίο δεν καταλαβαίνω, υπήρχε κάποιος μέσα που κυνηγούσαν - και προσπαθούσαν να τον τρομοκρατήσουν; Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτο..

Για τις προτροπές που λέτε από τηλεοράσεως, δεν ξέρω τίποτα. Ήμουν από το μεσημέρι προσωπικό ασφαλείας και κλεισμένος στο στούντιο, μέχρι τις 9...

@Ανώνυμος 1:41 μ.μ: Δεν θέλω να διαγράφω κανένα σχόλιο, εκτός αν είναι επαναληπτικά κακόβουλο. Σας δημοσιεύω γιατί δεν θέλω να λογοκρίνω, αλλά σας παρακαλώ - επειδή δεν σας προλαβαίνω και δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου - ας μη συνεχίσουμε μια τέτοια κουβέντα...

Ανώνυμος είπε...

Ok. Συγνώμη.

Meropi είπε...

Προκόπη μου,
σε κάποιο ιστολόγιο, σε σχόλιο μου, εξέφρασα παρόμοιες σκέψεις και με χαρακτήρισαν "προσκυνημένη" και "υποταγμένη". Δυστυχώς Προκόπη μου ένα αρκετά μεγάλο μέρος των Ελλήνων αρέσκεται σε "ηρωικά" συνθήματα του τύπου "ΟΡΘΙΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΗ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΛΑΪΚΗ ΕΝΤΟΛΗ, ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ" (αυτό το σύνθημα αναπαράγεται σε πολλά μπλογκ που καλούν το λαό σε νέες πορείες σήμερα) και δεν αναρωτιέται και μετά την "ηρωική αντίσταση" μας στη "δικτατορία των τραπεζιτών", ΤΙ ??????? Με τι θα πληρώσουμε τα χρέη μας???? Και πες ότι αυτά δεν τα πληρώνουμε, βγάζοντας τη γλώσσα στους δανειστές μας, με τι θα πληρώσει το Δημόσιο τους υπαλλήλους του, τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους στρατιωτικούς, τα ιατρικά εργαλεία, τα φάρμακα κλπ κλπ. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει σάλιο ούτε γι' αυτά και ότι με την "ηρωική μας αντίσταση", στο τέλος θα μας μείνει η αντίσταση, αφού κανείς δεν θα μας χορηγεί δάνειο.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος 2.11: Οκ, δεν υπάρχει πρόβλημα, εφόσον συνεννοούμαστε (το βασικό).. :-)

Διάβασα μόλις μερικά εκεί, υπάρχει γενικά ένας φανατισμός, με τον οποίο δεν είμαι σύμφωνος. Αλλά ο καθείς έχει τις απόψεις του. Κι εγώ τις δικές μου, μόνο με την πειθώ θέλω να τις "επιβάλω"...

@Meropi: Όλη αυτή η ακρότητα και η υπερβολή είναι δείγμα της ανωριμότητας μας. Ας προσπαθήσουμε να την "ανατρέψουμε"...

Unknown είπε...

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι οι περισσότεροι από εμάς εδώ δεν έχουμε ζήσει την έλλειψη της δημοκρατίας όπως την περιγράφετε αλλά αυτό δεν συμαίνει ότι δεν μπορούμε να εκφέρουμε την αποψή μας.

Φυσικά και δεν ανταλάσσω οποιαδήποτε δημοκρατία, όσο κουτσή και αν είναι με απολυταρχικά καθεστώτα. και όσο γι'αυτούς που έχουν χάσει την ζωή τους για την διασφάλιση της δημοκρατίας η μεγαλύτερη ύβρις είναι το ένα μεγάλων ποσοστό των πολιτικών με την "απολιτική απαξιώση" που περιγράφεται, ανήκουν στην λεγόμενη "γενιά του πολυτεχνείου". κατά την δική μου πάντα άποψη ο τρόπος που μπορεί να γίνει η δημοκρατία δικτατορία είναι όταν αποδεχτούμε σιωπηλά την μοίρα μας και θεωρήσουμε φυσιολογική την αδικία που βλέπουμε καθημερινά γύρω μας...αλλά έτσι λέω εγώ.

υ.γ. δεν μπορώ να έχω άποψη για το τι έχει ξανασυζητηθεί στο μπλογκ σας γιατί πρώτη φορά σας διαβάζω.
υ.γ.2 ανώνυμε (που παρεπιπτόντως είμαι κατά την ανωνυμίας αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) εάν ισχύει αυτό το σχόλιο για την cynical διαφωνώ με το να δημοσιεύετε ένα σχολίο το οποίο έγινε μεταξύ μίας "προσωπικής άνεσης" δύο ανθρώπων...

Prokopis Doukas είπε...

@ Stilvi: Βεβαίως να εκφέρετε την άποψη σας - και να συζητήσουμε, μπας και πείσουμε ο ένας τον άλλον... :-)

Καλώς ήλθατε λοιπόν! Σας προτείνω να διαβάσετε δεξιά, στα "καλύτερα του 2009" τον "Ισολογισμό της βίας", και τις παραπομπές του.

Από το να "θεωρεί κανείς φυσιολογική την αδικία" (δεν είπα ποτέ τέτοιο πράγμα), ως το να καταφεύγει στη βία, υπάρχει τεράστια απόσταση. Αυτό που λέω είναι οτι η βία είναι (εκτός των άλλων) εξαιρετικά αναποτελεσματικό, αδιέξοδο και άδικο μέσο: Εμβαθύνει περισσότερο την αδικία - και οδηγεί πολλές στην ανατροπή της ελευθερίας και των δικαιωμάτων. Αυτά όμως θέλουμε να τα ενισχύσουμε, όχι να τα διακυβεύσουμε...

Big Mama είπε...

Κύριε Δούκα, τα σέβη μου… δεν μπορούσαν να διατυπωθούν καλύτερα οι σκέψεις μου.

@
tsaousa
Κοριτσάκι … σιγά μην χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε αρσενικό τη γλώσσα σου… θα χαθεί κάθε σημειολογία.

Και φυσικά, τα σέβη μου και σ’ εσένα.

Unknown είπε...

Καλώς σας βρήκα! Δεν χρειάζεται να πείσουμε ο ένας τον άλλον για να μπορέσω να απολαύσω την συζήτηση (που ούτως ή άλλως κάνουμε!). Αντιθέτως καμία φορά είναι πιο εποικοδομητική η διαφωνία.

Στο θέμα όμως της βίας -επιτέλους- συμφωνούμε! Υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τρόποι αντίδρασης που να βγάζουν περισσότερο νόημα. Μέχρι τότε θα εύχομαι το μέγαρο της Βουλής να συμβολίζει για μένα κάτι περισσότερο από κοροϊδία, αποτυχία και απογοήτευση...

υ.γ. βλέπω μερικά ορθογραφικά και μουτζώνομαι αλλά στα λίγα λεπτά που ξεκλέβω από την δουλειά για να γράψω το κάνω όσο πιο γρήγορα γίνεται!

gerasimos είπε...

Δεν θα με πείσετε ποτέ... ότι θα πρέπει να σταματήσω να κατεβαίνω στους δρόμους για όλα αυτά που αποφασίζονται για μένα χωρίς εμένα με εκφοβιστικούς τηλεοπτικούς μαραθώνιους...

Ανώνυμος είπε...

θα είμαι κυνική στο σχόλιό μου και, Προκόπη, αν θεωρείς πως μπορεί να προκαλέσει τριβές, μην το δημοσιεύεις.

Καταρχήν να εκφράσω τα συλληπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και τους εύχομαι καλό κουράγιο. Επίσης, εύχομαι οι φυσικοί αυτουργοί να βρεθούν και να τιμωρηθούν. Xθες 100.000(μπορεί και περισσότεροι) βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας να διαδηλώσουν ενάντια στα μετρα του ΔΝΤ. Φυσικά και ανάμεσά τους είναι και συμπολίτες μας, οι οποίοι ποτέ δεν κλέψανε, δεν χρησιμοποίησαν ρουσφέτι για να βολευτούν εις βάρος άλλων, δεν επικροτούσαν όλο αυτό το όργιο της καταλήστεψης του δημοσίου πλούτου και του εκχυδαϊσμού της ελληνικής κοινωνίας και καλούνται για ακόμη μια φορά να πληρώσουν ένα βαρύ μάρμαρο για τα λάθη της πλειοψηφίας.

Γιατί η πλειοψηφία δεν είναι (μόνο) οι ανίκανοι πολιτικοί και οι ολίγοι πλουτοκράτες (αν και θεωρώ μπανάλ το συγκεκριμμένο όρο, δε βρίσκω τώρα την κατάλληλη λέξη για την λεγόμενη άρχουσα τάξη). Η πλειοψηφία που οδήγησε τη χώρα στο γκρεμό ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός, ο οποίος μετά από χρόνια ανελευθερίας, εκφοβισμού και καταπίεσης, αντιλήφθηκε πολύ λάθος την έννοια της δημοκρατίας και την εξίσωσε με την ασυδοσία και τον ωχαδερφισμό. Θυμηθείτε (τουλάχισυον όσοι είστε άνω των 40) πόσοι γνωστοί σας, φίλοι σας κλπ που δεν είχαν που την κεφαλή κλίνειν πως πλουτίσανε εν μία νυκτί -δεν έχω κανένα πρόβλημα απολύτως με τον πλούτο, φτάνει μόνο να αποκτάται με έντιμα μέσα και παράλληλα να αποκτάται με τον πλούτο της παιδείας. Όλοι μας σίγουρα γνωρίζουμε τουλάχιστον ένα άτομο το οποίο να χρησιμοποίησε κομματικό ρουσφέτι, για να βολευτεί βλάπτοντας τα έννομα και ηθικά συμφέροντα κάποιου συναθρώπου του. όλοι μας έχουμε κάποιο ή κάποιους γνωστούς (μην πω πολλούς), οι οποίοι χρησιμοποίησαν εθνικούς και κοινοτικούς πόρους (επιδοτήσεις) όχι για να παράγουν, αλλά για να κάνουν χυδαία επίδειξη νεοπλουτισμού στις "μεγάλες πίστες" και στη Μύκονο ή στην Αράχωβα. Και πολλοί από εμάς ακόμη απορούμε πως είναι δυνατό να είσαι χαμηλόμισθος-η, αλλά να μην αγοράζεις πχ σανδάλια κάτω των 100 ευρώ και να οδηγείς τετράτροχο των 2000cc και άνω και το χειρότερο να καυχιέσαι προκλητικά και να μειώνεις τον διπλανό σου, επειδή δεν μπορεί ή απλά δε θέλει να κάνει ανώφελες σπατάλες.

Φωνάζουν οι περισσότεροι για την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία σε σημαντικό βαθμό οφείλεται σε κάποιους αήθεις πολιτικούς. Πείτε μου, όμως, ποιοι χρησιμοποιούσαν για χρόνια τους μετανάστες στις δουλειές τους κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί και κυρίως ανασφάλιστους, πατώντας πάνω στο φόβο της απέλασης. Μόνο οι λεγόμενοι πλουτοκράτες; όχι βέβαια...όλοι αυτοί που βγαίνανε στη σύνταξη από τα 50 δε σκέφτηκαν ούτε μία στιγμή πως το ταμείο τους άυριο μεθαύριο δε θα έχει μία να τους πληρώσει; Και τελικά δεν έχει και τρέχουμε τώρα για βοήθεια στους ξένους. Επίσης, στο εμπόριο,στον τουρισμό, στη διασκέδαση ποιοι παρείχαν μέτριες ως και κάκιστες υπηρεσίες αισχροκερδώς και δίχως αποδέιξεις; Οι εξωτερικοί εχθροί οι οποίοι θέλουν να αφανίσουν τον ελληνισμό (χαχαχα...); Όχι. Και τέλος ποιοι στήριξαν όλο αυτό το άθλιο ελληνικό lifestyle που συνοψιζόταν στο μπουκάλι-καβάλι-στίχος να καίει και για-την-καγιά-και-μια-καγιέν; Αν δεν κάνω λάθος, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Και τώρα ξαφνικά μας προέκυψαν όλοι προλετάριοι και επαναστάτες, αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν το κάνουν από πραγματική και ανθρώπινη αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά γιατί τώρα συνειδητοποιούν πως χάνοπυν τη βόλεψή τους, τον εύκολο τρόπο πλουτισμού, τη δυνατότητα να συνεχίσουν να κάνουν επίδειξη πλούτου. Και πάνω απ'όλα εξοργίζομαι γιατί όλα αυτά τα χρόνια υποθήκευαν το μέλλον των παιδιών τους, τα οποία καλούνται να πλήρώσουν τη νύφη είτε δουλεύοντας κάτω από δυσμενείς εργασιακές συνθήκες, είτε μακραίνοντας τον κατάλογο ανέργων είτε μεταναστεύοντας στο εξωτερικό.

Α! και να μην το ξεχάσω: πολύ αργά ζητούν τις κεφαλές των πολιτικών επί πινάκι. Μέχρι χθες βουλευτές και ψηφοφόροι ήταν τα τέλια συγκοινωνούντα δοχεία που μας οδήγησαν στη χρεωκοπία και στην "κατοχή" του ΔΝΤ. Είναι πολύ αργά για δάκρυα πια..

ΕΛΕΝΑ (aka BlondeElena)

Prokopis Doukas είπε...

@ Big Mama: Ευχαριστώ πολύ!

@ Stilvi: Φυσικά και είναι εποικοδομητική, όταν πρόκειται για δημιουργική συζήτηση - γι αυτό υπάρχει και η συζήτηση, άλλωστε. Όχι για να συμφωνούμε, θα ήταν περιττή.

Επί της ουσίας λοιπόν, αν η Βουλή συμβολίζε αυτά που λέτε, ο τρόπος είναι όχι να καεί, αλλά με διάφορους δημιουργικούς και ευφάνταστους τρόπους να αναδειχθεί η "αποτυχία" της και να διορθωθεί...

@ Γεράσιμος: Τι εννοείς αγαπητέ Γεράσιμε; Το χθεσινό ενημερωτικό μαραθώνιο, στον οποίο συμμετείχα κι εγώ; Κι εγώ διαφωνώ με τη διάρκεια του, όσο δεν υπήρχαν εξελίξεις, αλλά αυτό είναι μια παθογένεια του αναταγωνισμόυ των καναλιών, που πρέπει να σταματήσει.

Τι εννοείς εκφοβιστικοί; Προσωπικώς δεν εισηγούμαι στο να μη κατεβαίνουν οι άνθρωποι στους δρόμους (εκτός αν γίνει σε βαθμό εξάντλησης της παραγωγικής διαδικασίας της χώρας, που θα την παέι πίσω τελικά). Είμαι υπέρ κάθε ειρηνικής διαμαρτυρίας. Και μόνον αυτής.

@ΕΛΕΝΑ (aka BlondeElena): Όχι, το βρίσκω εξαιρετικό food for thought, ευκαιρία αυτοκριτικής για όλους και απάντηση στο ισοπεδωτικό και κουτοπόνηρο "φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι"...

gerasimos είπε...

Εννοώ αγαπητέ Προκόπη ότι βλέπω κάτι μεγαλύτερο να έρχεται, μια αφύπνιση (επιτέλους!) του επί δεκαετίες κοιμώμενου νεοέλληνα, που η αυτονόητη καταδίκη της τυφλής βίας δεν θα έπρεπε να το 'σαμποτάρει'...

Fri είπε...

"Ναι, η δημοκρατία μας χωλαίνει - και χρειάζεται επειγόντως κάθαρση. Ναι, πρέπει να διορθωθούν ολιγωρίες δεκαετιών [...] Και τη δημοκρατία στην οποία ζω, δεν θα μου την πάρετε."

Δε χρειάζεται να σε πείσουν για κάτι, μακάρι να μπορούσες να τους πείσεις εσύ...

Χάρηκα που πέρασα :)

kostaslogh είπε...

" η δημοκρατία μας χωλαίνει και χρειάζεται επειγόντως κάθαρση"
...δεν με πείθεται κύριε Δούκα ,ούτε εσείς ούτε η κενή αυτοκριτική του κυρίου Παπαχελά!
Η δημοκρατία μας δεν χωλαίνει,σἐρνεται μέσα στα σκατά των νεοαρχόντων της πολιτικής και της ελίτ που υπηρετούν και συντρώγουν ,υπό την (με το αζημίωτο) προστασία σιωπής που τους προσφέρετε εσείς η ευγενής τάξη των δημοσιογράφων!
Μάλλον δική σας υποχρέωση είναι να πείσετε εμάς τους μη διαπλεκόμενους,τη χλέμπα δηλαδή(και να σταματήσει κάποτε αυτό το παραμύθι του "όλοι φταίμε",ε όχι, εγώ δεν φταίω,με τη δουλειά μου πληρώνω εμένα ,έναν δημόσιο υπάλληλο,και δυό συνταξιούχους,πληρώνω τους φόρους,έμμεσους και άμεσους ,δεν έχω κλέψει την εφορία,και το μόνο μου σφάλμα είναι που γεννήθηκα στην Ελλάδα)απλώς δημοσιεύοντας ονόματα!

Υ.Γ.καταδικάζω το έγκλημα και την τρομοκρατία και δεν ανήκω σε κανέναν κομματικό η ιδεολογικό σχηματισμό εντός η εκτός κοινοβουλίου. σχηματισμό

fanis panagiotopoulos είπε...

Κύριε Δούκα, η δημοφιλία του blog της Τσαούσας και οι πολλοί επισκέπτες που συνεπάγεται, εκτός από βρισίδι, σας φέρνει και τον θαυμασμό μου για την ανάρτησή σας!
Σας ευχαριστώ!

kostaslogh είπε...

πρίν λίγα λεπτά διεγράφησαν τρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επειδή τόλμησαν να ακούσουν τη συνείδησή τους και ψήφισαν "παρόν"κατά την ψηφοφορία έγκρισης της θηλιάς στο λαιμό μας!
Εγώ την πρόλαβα την εφταετία κύριε Δούκα, είχαμε χούντα αλλά δεν πεινούσαμε,ενώ τώρα και χούντα και πείνα και απελπισία και όραμα μηδέν!!!
Λυπάμαι που έφτασα στο σημείο να κάνω τέτοιου είδους συγκρίσεις!

Prokopis Doukas είπε...

@Γιώργος: Αγαπητέ Γιώργο, από λάθος δεν δημοσίευσα νωρίτερα το σχόλιο σου. Ανατριχιαστικές οι διαπιστώσεις σου - πολύ φοβάμαι όμως αληθινές...

@Γεράσιμος: Μακάρι - και καμμία αντίρρηση. Όχι βία όμως και αυστηρή καταδίκη της...

@Fri: Αυτή είναι η ομορφιά της δημοκρατίας, το μόνο όπλο είναι η πειθώ. Ο καθείς είναι ελεύθερος να έχει την άποψη του - και να προσπαθεί να πείσει τους άλλους. Μακάρι να είμαστε πολλοί (και πολλοί οι παράγοντες της πολιτείας) με τα λόγια μας και κυρίως τη στάση μας, θα πείσουμε οτι η βία είναι αδιέξοδη...

Prokopis Doukas είπε...

@kostaslogh: Δεν υιοθετώ αυτά που λέει ο Παπαχελάς, απλώς τα παραθέτω. Αυτό που ζητάτε δεν είναι δική μου δουλειά. Επίσης, επαναλαμβάνω, ΔΕΝ είμαστε όλοι ίδιοι - και έχω ασκήσει πολλές φορές αυστηρή κριτική στα πώς κι εμείς έχουμε αφήσει το επάγγελμα μας να είναι συνώνυμο του χαμηλού επιπέδου, της αμορφωσιάς και της λαμογιάς.

Ανοίγετε μεγάλη κουβέντα - και πρέπει να σας παραπέμψω σε προηγούμενα posts. Επιγραμματικά: Βεβαίως και δεν έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη. Αλλά για σκεφτείτε: Δεν λαδώσατε ποτέ; Δεν ζητήσατε ποτέ μέσον; Δεν ΄καταφύγατε σε πλάγιες μεθόδους; Κι αν όχι (και δεν έχω κανένα λόγο να δεχτώ οτι είσαστε απολύτως έντιμος), τι κάνατε ως συνειδητός πολίτης; Ποιούς (δεν) ψηφίσατε; Τι κάνατε ως συμμετοχή στα κοινά; Ποιους άξιους αναδείξατε στην πολιτική, ώστε να μην κυβερνάει ο Λαϊκιστόπουλος και ο Δημαγωγόπουλος; Μήπως είπατε όπως πολλοί "δε βαριέσεαι"; Μήπως αφήσατε τη βάρκα να την οδηγούν "κάποιοι άλλοι"; Ή μήπως συμμετείχατε, πίσω από έναν ανέξοδο βερμπαλισμό της σύγχρονης αριστεράς;

Απαντήστε πρώτα σε αυτά - και αν ήσασταν άψογος πολίτης, σας ζητώ συγνώμη και πάω πάσο...

@fanis panagiotopoulos: Σας ευχαριστώ πολύ!

@kostaslogh: Κι εγώ λυπάμαι εξαιρετικά πολύ, που σας πέρασε καν από το μυαλό να κάνετε τέτοια σύγκριση. Κάνοντας την, αυτομάτως δεν διακαιούστε (κατά την άποψη μου) να διαμαρτύρεστε για τίποτα...

Unknown είπε...

καλησπερα
εχω σοκαριστει με ολα αυτα που συμβαινουν ...νιωθω οτι ειμαστε στην αρχη ενοσ εμφυλιου... ο κοσμοσ αποποιειτε τις ευθυνεσ του και γιαυτο ακριβως τον λογο ψαχνει τους υπαιτιουσ εξω απο αυτον...αυτο δεν μασ βοηθαεινα πηγαινοτυμε μπροστα ομως.
δανειστηκα το κειμονεο σου και το εβαλα στο μπλογκ μου με ονοματεπωνυμο καιλινκ.αν υπαρχει προβλημα στειλε μου μαιλ και θα το αφαιρεσω αμεσως. απλα δεν ειμαι τοσο ευγλωτη να γραψω ακριβωσ αυτα που πιστευω και που στο συγκεκριμενο κειμενο ταυτιζονται με τα δικα σου πιστευω.
ιωαννα

Unknown είπε...

Κε Δουκα, πολυ καλο το αρθρο του κ.Μανδραβελη όπως και το δικο σας. Πρεπει να αλλαξουμε νοοτροπια. Όμως αυτό ο καθενας δεν μπορει να το κανει από μονος του γιατι νομιζει ότι είναι σωστος. Για να γινει αλλαγη νοοτροπιας από αυτην (που πολύ σωστα και ευστοχα περιγραφει η ELENA (akaBLONDELENA) πρεπει να υπαρχει μια ηγεσια να εμπνεει και να δινει κατευθυνση χωρις να υποκρινεται. Δυστυχως με το υπαρχον σκηνικο δεν βλεπω φως, ουτε μπορω να δω πως μπορει να αναδιθει κατι καλλιτερο μεσα από αυτό το κατεστημενο που ελεγχει τα παντα. Για να γινει καποιος υποψηφιος, πρεπει να περασει από τις συμπληγαδες των κομματικων μηχανισμων οπου καταλαβαινετε ότι εάν δεν είναι του συναφιου δεν περναει. (για να μην ειμαι απολυτος ας πουμε εκτος μερικων εξαιρεσεων). Λεγεται ότι εφθασε το τελος της μεταπολιτευσης. Αυτό το εχω ακουσει και άλλες φορες. Πως όμως θα ελθει κατι καινουργιο μεσα από κατι φθαρμενο; Γιαυτο με τρομαζει όταν ακουω από πολλους να μιλανε δικαιωνοντας τρομοκρατικες ενεργειες η προσδοκωντας καποιους ενστολους. Η περιοδος αυτή είναι πολύ δυσκολη και το μονο που μπορω να πω είναι: Ο Θεος της Ελλαδος βοηθος (όχι θρησκοληπτικα

nikpim

Prokopis Doukas είπε...

@wabini: Πράγματι, όλοι παριστάνουν τους ανήξερους - και είναι ανησυχητικό αυτό. Φυσικά και δεν έχω κανένα πρόβλημα, αντιθέτως ευχαριστώ πολύ!

@Νίκος: Κι όμως, η δύναμη της κοινωνίας είναι πολύ μεγάλη. Η αλλαγή νοοτροπίας δεν νομίζω οτι έρχεται από πάνω, αντιθέτως. Όσο για την ένδεια αξιόλογων ανθρώπων στην πολιτική, θα έλεγα οτι δεν οφείλεται στα εμπόδια, αλλά στην απροθυμία έντιμων και άξιων ανθρώπων "να μπλέξουν με τα σκ.."

Το καινούργια θα έρθει από επώδυνες διαδικασίες, ελπίζω όχι καταστροφικές...

Τσούγδω είπε...

Αγαπητέ κύριε Δούκα, το κείμενό σας με εκφράζει απόλυτα. Πολλά από αυτά αποτελούν και δικές μου σκέψεις, δικούς μου συλλογισμούς και χάρηκα πολύ που "έπεσα" επάνω στο κείμενό σας, χάρη στην Τσαούσα...

Unknown είπε...

α) Πως δεν ερχεται απο πανω; Την πολιτικη της παιδειας ποιος την ασκει;
β) Συμφωνω με τα σκ.. και εγω αυτο εννοω.
γ)Αυτες τις επωδυνες διαδικασιες ειναι που φοβαμαι. Εαν οδηγησουν σε καλο ας ειναι.... αλλα μην εκτραπουν.

nikpim

Prokopis Doukas είπε...

@tsougdw: Ευχαριστώ πολύ, ακλώς ήρθατε!

@Νίκος: Και η παιδεία εφαρμόζεται από τους εκπαιδευτικούς, που έχουν την ευθύνη τους και αυτοί. Οι κυβερνήσεις ασκούν πολιτικές, σύμφωνα με τις πιέσεις της κοινωνίας. Και η παιδεία διαμορφώνεται και από άλλους παράγοντες, όπως τα ΜΜΕ...

Γιώργος είπε...

Σέβομαι απολύτως το δικαίωμα του καθενός να απεργεί και να αντιδρά χωρίς βία.
Θα ήθελα, ειλικρινώς, να ρωτήσω τους χθεσινούς διαδηλωτές - έναν προς έναν αν γινόταν - τους λόγους για τους οποίους απεργούσαν και διαδήλωναν. Θα ήθελα να ρωτήσω τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς-εισβολείς της ΕΡΤ το λόγο της εισβολής και τη σχέση που αυτή έχει με την εκπαίδευση, την υπηρεσία , δηλαδή, που προσφέρουν. Οι απαντήσεις, σίγουρα, πολλές και ποικίλες, λιγότερο ή περισσότερο αμετροεπείς, ξύλινης απόχρωσης και λογικής, ΄πάντα εναντίον αυτού του απρόσωπου και απροσπέλαστου κράτους.
Ως πότε, όμως, η κρατική ευθαιρεσία και η διοικητική δυσλειτουργία θα γίνεται άλλοθι για να χαλαρώνουν και να αμβλύνονται οι υποχρεώσεις, τα καθήκοντα και οι δεσμεύσεις του καθενός από εμάς;
Πότε θα αντικρύσουμε κατάματα τον εαυτό μας, να του θέσουμε ερωτήματα; Πότε θα σταθούμε σε αξίες, σε ιδέες, σε αρχές;
Η προσωπική ενδοσκόπηση και η ανάληψη της εθυύνης των πράξεων από τον καθένα μπορεί να ξεμπλοκάρει τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητά του ώστε να δράσει και να αντιδράσει όχι για το εφήμερο, αλλά για την ουσία των πραγμάτων που, από ό,τι φαίνεται, δεν είναι πάντα ορατή και ξεκάθαρη.

Χθες βράδυ ξανακοίταξα, ύστερα από πολύ καιρό, κάποια κείμενα του Πουλαντζά και του Αλτουσέρ και ένιωσα την έλλειψη, στις μέρες μας, και την απουσία ανθρώπων ικανών να ηγηθόυν, να εμπνεύσουν και να διεγείρουν.

Βρίσκω το κείμενο θαυμάσιο και επικροτώ τις θέσεις του!ως συνήθως...

kostaslogh είπε...

δηλαδή,ή σας φέρνω πιστοποιητικό τελειότητας ή δεν δικαιούμαι δια να ομιλώ;
Να τη χαίρεστε τη δημοκρατία σας,όπου οι πολίτες καλούνται να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες και οι απατεώνες απλώς έχουν πολιτικές ευθύνες!
Αν πραγματικά πιστεύετε ότι εγώ είμαι ο φταίχτης κρεμάστε με μπας και γλυτώσει η χώρα από μένα,αν όμως πιστεύετε ότι κάποιοι άλλοι ευθύνονται περισσότερο γιατί δεν ξεκινάτε από κείνους;

Prokopis Doukas είπε...

@Γιώργος: Πολύ ωραίες ερωτήσεις. Ειδικά στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, η επιθετικότητα των οποίων (για ν ατο πω κομψά) ήταν παροιμιώδης και σόκαρε όσους ήταν στο στούντιο, όπως μου είπαν..

Ευχαριστώ!

@ kostaslogh: Γιατί διαστρέφετε αυτά που σας λένε;

Εν πρώτοις, όλοι έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Αυτό που σας είπα πολύ απλά (μη διακρίνοντας οτι είστε το ίδιο πρόσωπο) είναι τα εξής δύο πράγματα:

1. Όποιος αναρωτιέται ή συγκρίνει αν πέρναγε καλύτερα στη δικτατορία, δεν αξίζει κατά την ταπεινή μου γνώμη, να έχει δημοκρατία - και δεν δικαιούται να διαμαρτύρεται για το επίπεδο της. Μόνος σας λέτε οτι λυπάστε που κάνετε τέτοιες συγκρίσεις - μην τις κάνετε λοιπόν.

2. Τα ερωτήματα μου για τη στάση του καθενός είναι η απάντηση στη μόνιμη αποφυγή των ευθυνών από μια κοινωνία, που ισχυρίζεται πάντα οτι "φταίνε οι άλλοι". Ας κάνουμε πρώτα την αυτοκριτική μας, για να ζητήσουμε τα ρέστα, για το πού έφτασε η χώρα. Κι ας συνειδητοποιήσουμε οτι εδώ και 30 χρόνια έχουμε "ιδιωτεύσει", οι συντριπτικά περισσότεροι - αρνούμενοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες και αφήνοντας το σκάφος, σε όποιον καταλάμβανε (με τη συναίνεση μας) το πηδάλιο...

Επί πλέον: Είμαι από αυτούς που πιστεύουν οτι όλοι διέπονται από το τεκμήριο της αθωότητας. Οι πολιτικοί όμως όχι, γιατί στην πολιτική υπάρχει το "τεκμήριο της ενοχής", πρέπει να αποδεικνύεις συνεχώς οτι είσαι πεντακάθαρος. Αυτή την αρχή, στη χώρα μας, την έχουμε ξεχάσει παντελώς. Είναι από τα πρώτα που πρέπει να διορθωθούν αμέσως...

kostaslogh είπε...

Κύριε Δούκα
αυτό που δεν αποδέχομαι είναι το να ζητάτε να κάνει την αυτοκριτική του το θύμα βιασμού την στιγμή που το βιάζουν,έτσι ακούγεται στα δικά μου αυτιά,ΜΕ ΒΙΑΖΟΥΝ!!!!έκανα την αυτοκριτική μου και δεν βρήκα τι έκανα για να πληρώνω αυτά που πληρώνω.Εναπόθεσα τις ελπίδες μου σε διάφορους σωτήρες κατά καιρούς απ τη μεταπολίτευση και μετά μέχρι που διαπίστωσα ότι σύμπαν το το πολιτικό σκηνικό είναι σαθρό!!!Έχω σταματήσει να ψηφίζω ,δεν εμπιστεύομαι κανέναν!!
Δεν παραιτήθηκα ποτέ όμως από τις κοινωνικές μου υποχρεώσεις και τους αγώνες σαν πολίτης αυτής της χώρας.
Αν εσείς νομίζετε ότι υπάρχει ικανός βαρκάρης και αξιόπιστη βάρκα στο πολιτικό μας δυναμικό πείτε το και σε μένα!
Συμφωνώ ότι θα πρέπει να ισχύει το τεκμήριο της ενοχής για τους πολιτικούς αλλά δεν βλέπω αυτόν που θα το εφαρμόσει στην πράξη,ούτε και τον τρόπο να εκβιάσουμε τους πολιτικούς να το κάνουν.Μη μου πείτε με ειρηνικές πορείες και ασκώντας το εκλογικό μας δικαίωμα κάθε τέσσερα χρόνια,δεν θα με πείσετε.
Δεν είναι δυνατόν επίσης να μη κάνω συγκρίσεις ανάμεσα σε δυό εποχές που έζησα ,ακούσιο είναι ,μόνο με λοβοτομή υποθέτω θα μπορούσα να το αποφύγω!Κι εν πάσει περιπτώσει εγώ δεν φοβάμαι τους δαίμονες,έχω μάθει να τους κοιτώ στα μάτια κι όχι να τους αποφεύγω!

Prokopis Doukas είπε...

@ kostaslogh: Κοιτάχτε, δεν ξέρω αν θα συνεννηθούμε. Και μόνο που δηλώνετε οτι σταματήσατε να ψηφίζετε, αυτομάτως εναποθέσατε την τύχη σας "στους άλλους". Αν θέλετε το σκεπτικό μου, ρίξτε μια ματιά στα "καλύτερα του 2009", στο "οι τηλεθεάσεις, η αποχή και η ακροδεξιά Ευρώπη".

Υπάρχουν κάποιοι λίγοι πολιτικοί που αξίζουν τον κόπο, δεν θα τους διαφημίσω εδώ. Αλλά το βασικότερο είναι οτι μου λέτε οτι δεν φτάνουν οι ειρηνικές πορείες και η ψήφος: Ξέρετε τι θα σήμαινει να κατέβουν 3 εκατομύρια άνθρωποι στο δρόμο στην Αθήνα; Πρέπει όμως να πειστούν και να συμφωνούν για να το κάνουν. Και τι εισηγείστε δηλαδή; Οτι με τη βία μπορεί να γίνει κάτι; Εγώ το αρνούμαι - και αυτό είναι όλο το "ζουμί" του άρθρου μου.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Δούκα, μιά καλή λύση θα ήταν να δωθούν, μερικά (γιά να μην πω , όλα) όπλα στόν λαό.
Τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ πιό εύκολα, γιά όλους μας.

Επιπλέον, δεν θα χρειάζονταν να γράφετε "σεντόνια", γιά να μας πείσετε.

Ενα "καλολαδωμένο" γρανάζι του συστήματος, έχει και αυτό τις αντοχές του, δεν νομίζετε ?

Σοφία είπε...

Είχα απελπιστεί με αυτά που έβλεπα στα δελτία ειδήσεων και αυτά που διάβαζα σε ορισμένα μπλογκ. Χαίρομαι πραγματικά που διάβασα τη δική σου άποψη, με την οποία συμφωνώ απόλυτα.

Δεν έχω τίποτα άλλο να πω, απλά συμφωνώ.

kostaslogh είπε...

Mάλλον διαφωνούμε,στα σημεία.
Οι απόψεις σας περί αποχής δεν βρίσκονται μακρυά από την άποψη του κ. Πάγκαλου για το ίδιο θέμα :

http://kostaslogh.blogspot.com/2009/06/361.html

Είστε αισιόδοξος,πιστεύετε ότι 3.000.000 λαού σε πορεία μπορεί να κάνει πολλά,εγώ πιστεύω ένα μεγαλοπρεπές τίποτα!
Μην ξεχνάτε εξ άλλου ότι δέκα μέρες πρίν 3.500.000 ψηφοφόροι (σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών)που αναλογούν στα ποσοστά ανάλογης δημοσκόπησης που έδειξε 29% για το ΠΑΣΟΚ και 21% για τη ΝΔ,φαίνεται ότι θα ξαναψήφιζαν τους ίδιους .
Ποτέ δεν είπα ότι προτείνω τη βία εναλλακτικά ,υπάρχουν πολλοί τρόποι να δράσει κάποιος,όπως κατάληψη διόδων προς τη Βουλή για παράδειγμα,η απεργία πείνας 10.000 ανθρώπων μαζί.
Μακάρι να μπορούσα να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας,δεν έχω όμως τα ψυχικά αποθέματα πιά!
Σέβομαι τη γνώμη σας αλλά διαφωνώ.
Θεωρώ ότι πιό σημαντική από την όποια συμφωνία μας είναι αυτή η ανταλλαγή απόψεων.
Ελπίζω να μην σας κούρασα!

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Δεν καταλαβαίνω τι λέτε. Μιλάτε για οπλοφορία κυριολεκτικά; Ούτε να το συζητήσω δεν θέλω.

@Σοφία: Ευχαριστώ πολύ για τη συναίνεση...

@ kostaslogh: Όχι, όταν μιλάμε δημιουργικά, δεν με κουράζει τίποτα.

Νομίζω οτι οποιοσδήποτε δημοκρατικός πολίτης πιστεύει τα ίδια για την αποχή και την ιδιωτεία. Δεν έχω καμία αντίρρηση για οποιαδήποτε ειρηνική διαμαρτυρία: Αν 10 χιλιάδες άνθρωποι έκανα απεργία πείνας μαζί, θα άλλαζαν πολλά πράγματα. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να το πιστέψουν...

Prokopis Doukas είπε...

Μεταφέρω εδώ ένα διάλογο, στο Facebook:


Χριστίνα Χονδρογιάννη: Προσπαθείτε να παρουσιάσετε την βία της αστυνομίας σαν μεμονωμένα περιστατικά, ενώ δεν είναι. Υπάρχει πλέον ξεκάθαρη (για όποιον ασχολείται στοιχειωδώς) εντολή της αστυνομίας και δεν είναι πια η τήρηξη της τάξης και η πάταξη του εγκλήματος. Είναι η πάταξη του ηθικού. Είναι η εντολή "μείντε όλοι σπίτια σας σαν καλοί νοικοκυραίοι, γιατί εδώ σπάμε δόντια, κλείνουμε φυλακή, σκοτώνουμε κιόλας, απλά και μόνο γιατί βρεθήκατε σε μια διαδήλωση ή δίπλα σε αυτήν".

Η διαδήλωση στην Δημοκρατία δεν είναι δικαίωμα. Είναι υποχρέωση του Πολίτη, όταν το πολίτευμα απειλείται. Και ισοπέδωση είναι το να ταυτίζουμε τις διαδηλώσεις με τους ηλίθιους, τα μπάχαλα και τους δολοφόνους που τις εκμεταλλεύονται. Όπως ισοπέδωση είναι το κουκουλοφόρος=αναρχικός ή αριστερός. Βουίζει ο κόσμος από βιντεάκια που δείχνουν κουκουλοφόρους να ανήκουν ανήκουν αλλού, κι όποιος ψάξει θα βρει πού.

Και τέλος, αναφορικά στο κείμενό σας, όχι, το κακό στην χώρα δεν το κάνουν οι διαδηλώσεις. Το κάνει η ανοχή. Η ανοχή και η σιωπή απέναντι σε εγκλήματα που διαιωνίζονται και έχουν καταλύσει την ουσία της Δημοκρατίας. Κακό κάνει η διαιώνιση του καρκινώματος. Γιατί το καρκίνωμα, οδηγεί τα στρώματα που πλήττονται και βλέπουν τις ζωές τους μέρα με την μέρα να πηγαίνουν στα σκουπίδια, κάποια στιγμή στο να εξαγριώνονται και τότε κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το ζώο που θα σπάσει, θα σκοτώσει ή θα λιντσάρει.

Prokopis Doukas είπε...

Και η απάντηση μου:

Εκλαμβάνετε απολύτως λάθος, όσα ισχυρίζομαι.

1ον: Κάνετε μια αναδρομή στο blog μου www.prokopisdoukas.blogspot.com, για να δείτε οτι έχω στραφεί πάρα πολλές φορές εναντίον της αυθαιρεσίας της αστυνομίας (χαρακτηριστικός τίτλος προς Χρυσοχοίδη, όταν ανέλαβε "Πού πας με τέτοια αστυνομία;"). Δεν τα θεωρώ καθόλου μεμονωμένα και θεωρώ πολύ σοβαρό πρόβλημα τα φασίζοντα φαινόμενα στους κόλπους της αστυνομίας. Δεν θα σταματήσω ποτέ να ζητώ μια δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία.

2ον: Ουδόλως αμφισβητώ, όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση στη διαδήλωση. Δείτε τα σχόλια κάτω από το κομμάτι στο blog μου. Αυτός που διαδηλώνει όμως, οφείλει να μην επιτρέπει να εκμεταλλεύονται τη κινητοποίηση του, προς "μπαχαλοποίηση". Το ΚΚΕ μέχρι τώρα τα κατάφερνε - τώρα πια ούτε και αυτό. Έτσι λοιπόν, τίθεται και θέμα αν πρέπει να βρεθούν άλλες μορφές διαμαρτυρίας, τις οποίες δεν μπορεί να "βιάσει" ο χουλιγκάνος μπαχαλάκης. Ήδη οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάνει μια τέτοια πρόταση, να μην πηγαίνουμε στις πορείες.

3ον: Δεν κάνω πουθενά την εξίσωση αναρχοφασίστας μπαχαλάκιας =αριστερός. Μέμφομαι όμως τη αριστερά, γιατί φλερτάρει ασύστολα (επίσημα αλλά και ανεπίσημα ως αντίληψη) με τη βία, ενθαρρύνοντας πολλές φορές το "σπάστε τα". Αυτό, ως άνθρωπο που προέρχεται από την αριστερά και ανήκει στο προοδευτικό χώρο από πάντα, με ενοχλεί βαθύτατα. Όπως με ενοχλεί και η επιλεκτική οργή για τους νεκρούς: Άλλη για τον Αλέξη, άλλη για τον Αφγανό Χαμίντ -κι άλλη για τους 3 της Marfin.

4ον: Βεβαώς η ανοχή κάνει κακό. Αλλά αυτή ακριβώς είναι η υποχρέωση του πολίτη, να δράσει προληπτικά και δημιουργικά για να θεραπεύσει. Δεν υπάρχουν οι ευθύνες των πολιτών για το πώς φτάσαμε εδώ; Υπάρχουν - και είναι είναι πάρα πολλές. Πριν φτάσει λοιπόν στην έμμεση έγκριση της βίας (όπως και σεις) ας σκεφτεί πόσο η "ιδιωτεία" του και ο ωχαδελφισμός του ανέδειξε αυτ΄την πολιτική τάξη και την άφησε να λυμαίνεται την Ελλάδα. Η πορεία μια κοινωνίας δε επαφίεται στη βούληση του κάθε Αμερικανού ή Σουηδού, αλλά στην φροντίδα του Έλληνα.

5ον: Οι ατέρμονες αντιδράσεις που εισηγούνται τα κόμματα της αριστεράς, με συνεχείς απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις, την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντας να ξυπνήσει, να στρώσει τον ... κάτω και να γίναι μια πιο παραγωγική χώρα, είναι βλαπτικές - αν έχετε καταλάβει σε ποιό σημείο βρισκόμαστε. Τα ψηφαλάκια τους κυνηγάνε και δεν σκοπεύουν να χάσουν την ευκαιρία, να διευρύνουν την εκλογική τους βάση. Θα τους ακολουθήσουμε - π[αραμένοντας ακριβώς στον ίδο φαύλο κύκλο της μεταπολίτευσης;

6ον: Λυπάμαι, δεν θα δεχτώ τις κραυγές περί απειλής του πολιτεύματος. Ακόμα κι αν υπάρχουν "στραβοπατήματα" στη Βουλή σε σχέση με τη δυνατότητα του υπουργού Οικονομικών να υπογράφει, έχοντας μιλήσει με διαπρεπείς νομικούς, έχω να σας πω οτι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η σημερινή, είναι δεκτά κάποια πράγματα. Να δούμε ως πού βέβαια. Αλλά οι κραγές περί "χούντας", "δοσιλογισμού", "κυβέρνησης γερμανοτσολιάδων" και άλλα τέτοια φαιδρά, είναι αστείες και ενδεικτικές της ανευθυνότητας της αριστεράς...

σουσου είπε...

Dear Prokopis,
Ειλικρινά πιστεύω ότι είσαι ενας συμπαθητικος και καλοπροαιρετος ανθρωπος. Δεν εχω κακή προθεση απεναντι σου (αν και πιστευω οτι πρεπει να βαλεις επιλογη και για κακοπροαιρετα σχολια..) παρ'ολο που σε διαβαζω οποτε μπορω και δεν σου κρυβω πως διαφωνω σχεδον παντα με οσα λες. Και το αστειο ειναι οτι δεν διαφωνω με τη θεση που παιρνεις π.χ. κατα της βιας (δεν εισαι δα και κανενας φασιστας) αλλα με την επιχειρηματολογια σου καθως και τις διαδρομες της σκεψης σου. Και επαναλαμβάνω, δεν πιστευω οτι εχεις κακες προθεσεις, απλα εισαι αφελης. Δεν σε ξερω. Βλεπω μια πλαστικη εικονα στην τηλεοραση να διεκπαιρεωνει τις ειδησεις, εναν "υπαλληλο" που απλα "κανει τη δουλεια" του. Και στο μπλογκ εναν ανθρωπο που μπορει να εκφραζεται (στα πλαισια βεβαια που μπορει ενας δημοσιος λειτουργος, ενα δημοσιο προσωπο να εκφραζεται ελευθερα δημοσιως - ξερεις ειναι και το θεμα της ταυτισης με το "μεσο" που δουλευεις). Δεν νομιζω οτι τα δυο αυτα προσωπα ταυτιζονται απολυτα, σιγουρα ομως κανουν ανετα παρεα..
Δεν σε κατηγορω λοιπον που εξοργιζεσαι με τους ανθρωπους που νιωθουν οτι ζουν σε μια χουντα γιατι πολυ απλα εισαι μαλλον πολυ μακρια απο αυτο που βιωνουν. Και ναι, πιστεψε με μπορει να βιωνουμε τελειως διαφορετικα το ιδιο φαινομενικα γεγονος και να εχουμε και οι δυο δικιο. Μαλλον λοιπον δεν εχεις δει ποτε με τα ιδια σου τα ματια επιθεσεις σε μεταναστες απο φασιστες παρακρατικους με την ανοχη και συμμετοχη της αστυνομιας, της ιδιας αυτης αστυνομιας που μετα μετατρεπει την οποια ειρηνικη διαδηλωση σε μακελειο για να εχεις να μεταδιδεις το βραδυ εσυ την προπαγανδα της χουντικης μας κυβερνησης. Αληθεια, πως γινεται εγω και χιλιαδες αλλοι να βρισκουμε τροπο να τα βλεπουμε ολα αυτα εκτος απο σενα? Που βρισκοσουν φιλε προκοπη το μεσημερι της 5/5/10? Ή το απογευμα της 6/6/10 για παραδειγμα που ήταν η πιο ηρεμη και ειρηνικη διαδηλωση που βρεθηκα ποτε στη ζωη μου και η οποια εληξε με τον πιο φριχτο τροπο.Γιατι αν ησουν πλαι μας στη διαδηλωση σιγουρα θα ειχες βιωσει το ιδιο με μας.
tbc

σουσου είπε...

cont..
Και τελος παντων απο ποτε εχεις να βρεθεις αναμεσα μας? Γιατι ουτε το μπλογκ, ουτε τα μονταρισμενα πλανα που αναμεταδιδεις σε φερνουν πιο κοντα μας. Να βγεις στο δρομο προκοπη για να νιωσεις τον τρομο, οπως τον νιωθουν ολοι. Να βγεις εσυ στο δρομο να κανεις ρεπορταζ με το μαρκουτσι στο χερι, να δεις πιες ειναι οι αποψεις του κοσμου και τελικα ποιες και πως μονταρονται στο πολυτιμο κοντρολ σας (τι υπεροχος συμβολισμος η λεξη κοντρολ..). Και τελος παντων δεν θα σου δωσω εγω μαθηματα "δημοσιογραφιας", ξερεις πολυ καλα και απο τα μεσα εξαλλου πως δουλευει το πραγμα. Δεν ειναι ουτε τυχαιες ουτε αθωες οι λεξεις που χρησιμοποιειτε, τα θεματα που επιλεγετε, το προσιμο με το οποιο τις φορτιζετε και εν τελει το που και πως κατανεμεται ο χρονος(τηλεοπτικα) και ο χωρος(εντυπα). Τα γραφουν πολυ πιο διασημοι και εξυπνοι απο μενα και θα ηταν αδικη απο μεριας μου μια προχειρη επαναδιατυπωση. Ναι προκοπη, οι εκπαιδευτικοι που ηρθαν στην ερτ (και που για σενα ειεβαλλαν η μπουκαραν ενδεχομενως) ειχα ολα τα δικια του κοσμου με το μερος τους που θελανε να ακουστουν. Και ναι, μπορει να μην καθοριζεις εσυ τη ροη και θεματολγια του δελτιου, μπορει να μην γραφεις μονος σου το οτοκιου σου, αλλα εισαι ενα ενεργο υποκειμενο και εχεις δικαιωμα και υποχρεωση να ενεργησεις. Και γιαυτο φερεις ευθυνη. Γιατι μπορεις και συ να κανεις κατι για να το αλλαξεις, μπορεις πχ να στειλεις μια καταγγελια στον εαυτο σου τελος παντων και να μπεις στη διαδικασια να σκεφτεις και απο τις δυο πλευρες επιτελους. Ο πρετεντερης ειναι χυδαιος. Εσυ ή ευθυνοφοβος ή αφελης. Ουτε χυδαιος ουτε κακος εισαι. Κατα τη γνωμη μου απλως αφελης λογω αποστασης απο τους αλλους, λογω ασφαλους περιχαρακωσης στα ησυχα και απανεμα λιμανακια σου.
Οταν νιωσεις ετοιμος ελα μια βολτα να δεις τι γινεται και απο δω μιας και το απο κει το βλεπεις καθε μερα μεσα απο την αποσταση ασφαλειας που σου παρεχει το μονιτορ και τη θαλπωρη του οτοκιου, να μοιραστεις τον τρομο μας, την απογνωση, τη φιμωση και την αγανακτηση. Θα εισαι απολυτως ευπροσδεκτος.
Μονο μην αργεις πολυ φιλε προκοπη γιατι οι καιροι ειναι δυσκολοι και οι ευθυνες μεγαλες. Καιρος να αναλαβει ο καθενας το μερίδιό του. Ετσι δεν μας εχετε μαθει με τη συστηματικη πλυση εγκεφαλου τοσο καιρο? Δασκαλε λοιπον, ανελαβε τις ευθυνες σου, γιατι δεν αργει η μερα που εμεις τα "παιδια" σου θα σε κοιταξουμε στα ματια και θα φωναξουμε: αλ**η, ρ**φ**νε, δ*μ*σ*γραφε.
Με τρυφεροτητα
Σουσού

Prokopis Doukas είπε...

@σουσου: Απαντώ, παρά το "περασμένο" του κειμένου αυτού, μόνο και μόνο γιατί άνατε τον κόπο να γράψετε δυό σεντόνια, χωρίς ακρότητες και "σοβαρούς" χαρακτηρισμούς.

Ευχαριστώ που μου αναγνωρίζετε οτι δεν είμαι κακοπροάιρετος, χυδαίος και αντιπαθής. Πράγματι, έχω περιορισμούς σε αυτά που γράφω, γιατί έχω επιλέξει να υπογράφω με το ονοματεπώνυμο μου - πόσο μάλλον που κάνω αυτή τη δουλειά που κάνω.

Διαλύω την πρώτη πλάνη: Όχι, δεν είμαι "μαριονέτα" των ειδήσεων, τις συνδιαμορφώνω ενεργά, απλώς όχι όσο θέλω. Δεν έχω, παρά λίγες φορές, τον έλεγχο. Έτσι είναι τα πράγματα, το δελτίο δεν είναι "προσωπική εκπομπή". Όταν φτάσουμε να είμαστε BBC και η Ελλάδα Βρετανία, τότε μπορεί να έχω περισσότερο έλεγχο, αν και πάλι θα υπάρχουν διευθυντές.

Απαντώ στο "αφελής": Δεν ξέρω σε τι ηλικία και άλλα χαρακτηριστικά ανθρώπου μιλάω. Αφέλεια είναι για μένα η μονομέρεια, ο φανατισμός, η έλλειψη γνώσης της πολύ κοντινής ιστορίας.

Έχω γράψει επανειλλημμένα κατά των αυθαιρεσιών της αστυνομίας - και των φασιστικών φαινομένων. Δεν θα μου δικαιολογήσετε όμως το ένα άκρο με το άλλο - αυτό ήταν πάντα η παγίδα που διαιώνιζε τις συγκρούσεις λαών και κοινωνικών ομάδων. Δεν θα με πείσετε οτι η βία της αστυνομίας απαντιέται με άλλη βία ή με "οφθαλμό αντί οφθαλμού". Δεν χρειάζεται να "γνωρίσω τον τρόμο" - αν υποστώ βία από αστυνομικό, θα απαιτήσω την τιμωρία του, ίσως και θα τον μισήσω. Το ίδιο και με έναν "μπαχαλάκη". Δεν θα δεχθώ όμως οτι η κοινωνία θα βαδίσει με βάση αυτό το μίσος.

Το οτι υπάρχουν χιλιάδες σαν κι εσάς που θεωρούν οτι ζουν σε "χούντα", είναι για μένα ενδεικτικό της έλλειψης δημοκρατικής παιδείας, που χαρακτηρίζει την πορεία της ελληνικής κοινωνίας, τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν και εκατομμύρια που ΔΕΝ συμφωνούν μαζί σας, το έχετε σκεφτεί αυτό;

Οι εκπαιδευτικοί που μπούκαραν στην ΕΡΤ, μπορεί να είχαν ΚΑΙ δίκια (μαζί με διάφορα "άδικα"), αλλά αυτό δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη διαμόρφωση μιας δημοσιογραφικής δουλειάς, έστω και λειψής. Αν το έκαναν όλοι οι "παραπονεμένοι" αυτό, θα κατέλυαν κάθε έννοια ελευθερίας του λόγου και ανεξαρτησίας/δημοσιογραφικής ιεράρχησης. Με το "έτσι θέλω" δεν γίνεται.

Να βρεθώ μαζί σας, δύσκολο. Με μια αριστερά όπως αυτή που έχει τεθεί πια στο περιθώριο, αυτή που εξέφραζαν οι παλιοί ανανεωτές κομμουνιστές, ίσως θα μπορούσα.

Την πόλωση και το μανιχαϊστικό του "αλήτη, ρουφιάνε, δημοσιογράφε", αν το απευθύνετε και σε μένα, θα είστε ισοπεδωτικοί και άδικοι. Και θα αποδείξετε οτι θέλετε έναν κόσμο σε άσπρο-μαύρο, όπου "όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας". Το ίδιο ακριβώς προσπαθούσε και ο Μπους.

σουσου είπε...

Αγαπητε Προκοπη,

Χαιρομαι που συμφωνεις μαζι μου στο οτι δεν μπορεις να εκφραζεσαι ελευθερα στο βαθμο που θελεις στο μπλογκ σου καθως επισης και στο οτι συνδιαμορφωνεις αλλα οχι με απολυτη ελευθερια τις ειδησεις που αναμεταδιδεις λογω ανωτερας βιας - ελεγχου. Βεβαια σ'αυτο το σημειο ταυτοχρονα με το γεγονος οτι συμφωνεις μαζι μου, διαφωνεις με τον ιδιο σου τον εαυτο, καθως παραδεχεσαι ανοιχτα το τεραστιο ελλειμα στην δημοσιογραφια σημερα. Αληθεια, ποιος ασκει αυτον τον ελεγχο? Διοτι παρακατω λες οτι δεν μπορει ο καθενας να μπαινει στην ερτ και να παρεμβαινει στη διαμορφωση της δημοσιογραφικης δουλειας (οπου και παλι τη χαρακτηριζεις λειψη..χμ λιγο στεναχωρο, αλλα δε βαριεσαι αυτην εχουμε, απο το τιποτα και μεχρι να γινουμε με εναν μαγικο τροπο Βρετανια - γιατι φυσικα και δεν ειμαστε εμεις οι ιδιοι ενεργα υποκειμενα και φορεις δρασης - καλα θα κανουμε να μην κλοτσαμε...)
Αναρωτιεμαι αναποφευκτα λοιπον ποιος εχει το δικαιωμα να διαμορφωνει τη δημοσιογραφικη δουλεια αν δεν ειναι ουτε οι δημοσιογραφοι, ουτε οι πολιτες. Μονος σου ειπες πως ο ελεγχος και οι αποφασεις παιρνονται απο αλλους τους οποιους συνηθως τους διοριζει ή συντηρει η ιδια η κυβερνηση (βλ. καταπτυστο και θρασυ αρθρο Μανδραβελη, ο οποιος μας λεει καταμουτρα και χωρις αιδω πως γνωριζε αλλα σιγουσε και πως πρεπει να απλως να αναρωτηθειτε για τις δομικες αδυναμιες του συστηματος...)Αναρωτιεμαι αν σκεφτηκατε ποτε τι ειδους ενημερωση θα θελαμε εμεις οι πολιτες. Τελος αν εχετε καταλαβει γιατι παρατηρειται ολοενα και μεγαλυτερη ταση για εναλλακτικες πηγες πληροφορησης.

Και συνεχιζω. Πιστος στις δημοσιογραφικες σου καταβολες καταφερες να μεταθεσεις τη συζητηση σε θεματα για τα οποια δεν μιλησα. Απο τον τροπο που τοποθετεισαι δινεις την εντυπωση πως απαντας σε εναν ανθρωπο ο οποιος υπερασπιζεται τους "μπαχαλακηδες" ή θετει ζητηματα μισους και μαξιμαλιζεις σε βαρος της κοινωνιας, ενω εγω δεν σου εδωσα τετοια αφορμη. Ας ειναι. Καθε μερα συνομιλω με τα δελτια των 8 και εχω μαθει να αντιπαρερχομαι αυτην την μεταθεση/μετατοπιση ειδικου βαρους για δημιουργια εντυπωσεων, προκειμενου να διατηρησω την εσωτερικη μου γαληνη.

tbc

σουσου είπε...

cont..

Για μενα λοιπον αφελεια ειναι ο ευκολος αφορισμος και η ελλειψη χρονικοτητας (καλο το να ξερει κανεις ιστορια, ομως ακομα καλυτερο να μπορει να εκτιμα τις συγκυριες και τις καταστασεις ωστε να αντιλαμβανεται και την ιστορικοτητα της στιγμης καθως και την προσωπικη του ευθυνη απεναντι σ'αυτη). Το γεγονος λοιπον οτι καποιοι βιωνουν την κατασταση σαν μια μοντερνα ή μεταμοντερνα χουντα δεν συνιστα ελλειψη δημοκρατικης παιδειας (δεν χρειαζεται πλεον να βγουν τανκς στους δρομους, αυτα ειναι παρωχημενα σχηματα. τωρα υπαρχουν καινουρια, θαυμασια εργαλεια που ειναι και πολυ πιο αποτελεσματικα - εδω κολαει και η χρονικοτητα που λεγαμε). Αντιθετως, το γεγονος οτι δεν βρισκεις εστω και ενα λογικο επιχειρημα να με πεισεις για το αντιθετο, παρα μου πετας εναν ευκολο αφορισμο, συνιστα σταση αφελη. Επιπλεον, εγω μπορω με απολυτη βεβαιοτητα να σου πω πως οντως υπαρχουν χιλιαδες αλλοι που πιστευουν το ιδιο με μενα καθως εγω ημουν μαζι τους στις 5/5/2010. Αραγε εσυ απο που αντλεις αυτην την βεβαιοτητα οτι υπαρχουν εκατομμυρια που δεν πιστευουν το ιδιο? Δεν φανταζομαι να τους ρωτησες εναν εναν. Επομενως παλι μαξιμαλιζεις και αφοριζεις. Ή μηπως απλα δημιουργεις εντυπωσεις?

Τελος, δεν θυμαμαι να ειπα ποτε οτι ταυτιζομαι με την αριστερα. Καθως επισης πως εισαι τοσο σιγουρος οτι ο κοσμος που διαδηλωνει ανηκει σ'αυτον τον χωρο? Δεν με ενδιαφερει αν ταυτιζεσαι με καποιον πολιτικο χωρο ή οχι, απλως γιατι δεν ειναι της παρουσης. Το αρχικο μου σχολιο αλλο στοχο ειχε, καθως επισης και αλλο προβληματισμο εξεθετε. Αλλα ειδες τι ωραια που το μετεθεσες το θεμα και μιλαω για πραγματα ασχετα.

Την τελευταια σου παραγραφο δεν θελω να την σχολιασω καν. Ειναι προφανες οτι δεν καταλαβες σχεδον τιποτα απο το σχόλιό μου, οπως ειναι επισης προφανες οτι αν καποιος ειναι ισοπεδωτικος και αδικος αυτος εισαι εσυ ακριβως σ'αυτες τις τελευταιες γραμμες. Ισοεδωτικος γιατι μπλεκεις τον μανιχαϊσμο και την πολωση με το θαυμασιο αυτο συνθημα (και μην μου πεις δεν ειμαστε ολοι ιδιοι - αν δεν ειστε να διαχωρισετε τη θεση σας στην πραξη), και αδικος γιατι χωρις να με ξερεις με τοποθετησες, με δικασες και με καταδικασες.
Ενταξει. Αυτο με τον Μπους ηταν απλως αστειο! Σ'ευχαριστω παρ'αυτα.

Με τρυφεροτητα
Σουσου

Prokopis Doukas είπε...

@σουσου: Ένα λεπτό, γιατί είναι και αργά. Εγώ έγραψα ένα ποστ κατά της βίας - και όσων άμεσα ή έμμεσα την ανέχονται. Μέσα σε αυτό βάζω κι ένα κομμάτι της αριστεράς.

Το οτι μου ασκείτε κριτική περί αφέλειας, με βάση αυτό το ποστ, αυτομάτως φαίνεται σα να υπερασπίζεστε αυτούς που επικρίνω. Απλά πράγματα. Ξεκαθαρίστε σε τι συμφωνείτε με αυτά που λέω και σε τι διαφωνείτε - και τα ξαναλέμε. σε άλλο ποστ όμως καλύτερα.

Το πώς αντιλαμβάνομαι την κοινωνία μπορεί να τεκμηριωθεί (εκτός από τις πηγές και το ένστικτο) και από τις δημοσκοπήσεις. Μη σπεύσετε να τις απορρίψετε. Όσο και κατευθυνόμενες να τις θεωρήσουμε, είναι πολύ πιο ασφαλές δείγμα από το στενό μας περιβάλλον ή τις χιλιάδες που είδαμε στην πορεία. Αν κρίναμε από το περιβάλλον μας, η κυβέρνηση θα είχε μέσα και Συνασπισμό, ενώ το Τρίτο θα ήταν από τα δημοφιλέστερα ραδιόφωνα.

Το οτι η ενημέρωση δεν είναι αυτή που όλοι θα θέλαμε, επαναλαμβάνω, δεν νομιμοποιεί καμία εισβολή της ΚΟΕ ή άλλης ομάδας. Το σκεπτικό που παραθέτετε είναι απλουστευτικό, μόνο με περισσότερη και υγιέστερη (κατά την άποψη μου) δημοκρατία βελτιώνονται τα πράγματα. Με κανέναν άλλο τρόπο - και η αναφορά της λέξης "χούντα", λυπάμαι, είναι ύβρις για πολλούς ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για αυτή την (έστω κουτσή) δημοκρατία.

Θαυμάσιο το σύνθημα; Λυπάμαι, αλλά διαφωνώ. Διαχωρίζω καθημερινά τη θέση μου, στην πράξη. Εγώ είμαι ο ισοπεδωτικός;

Υ.Γ. "Βρετανία" δεν θα γίνουμε ποτέ "κλωτσώντας". Μόνο ενδυναμώνοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς. Διαβάστε, αν θέλετε, τις απόψεις μου στα "καλύτερα του 2009" - ειδικά το "Η τηλεθέαση, η αποχή και η ακροδεξιά Ευρώπη". Και τα ξαναλέμε σε κάτι άλλο που θα σας προκαλέσει την ανάγκη σχολιασμού.

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ.2 Το οτι δεν μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα, δεν έχει να κάνει με την "ταύτιση" μου με την ΕΡΤ. Έχει να κάνει με το οτι είμαι επαγγελματίας. Και παρά το γεγονός οτι πολλούς από τους κατάπτυστους πολιτικούς δεν τους σφίγγω καν το χέρι (όπως επιτάσσει η δουλειά), δεν μπορώ με την υπογραφή μου να πω όσα σκέφτομαι. Ούτε εσείς μπορείτε να γράψετε ενυπόγραφα ότι θέλετε για ένα συγγενή ή το αφεντικό που σας παιδεύει - κι ας θέλατε...

ShareThis