26.1.10

Ένα πρωινό στη Βουλή...

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος,


Όταν ρωτήθηκα από συνάδελφο τι είναι αυτό που με έχει σοκάρει περισσότερο στην υπόθεση του Ιστορικού Κέντρου, απάντησα: “Η ευκολία με την οποία η οργανωμένη πολιτεία κινήθηκε μεταξύ άρνησης του προβλήματος και αποδοχής της ανικανότητας της να κάνει κάτι γι αυτό”.


Αν μπορούσα να βάλω ένα τίτλο σε αυτό το δράμα που παίζεται στο κέντρο της Αθήνας, θα έλεγα “η χρεωκοπία της πολιτικής, αλά ελληνικά”. Με πρώτη την ανιστόρητη ανοχή στη συγκέντρωση υποβαθμισμένων υπηρεσιών “δήθεν” κοιωνικής πρόνοιας σε μερικούς δρόμους, γύρω από την πλατεία Θεάτρου, εκεί όπου δεν υπάρχουν αρκετοί ψηφοφόροι, για να διαμαρτυρηθούν. Κι όταν υπάρχουν είναι οικονομικά, μορφωτικά και κοινωνικά αδύναμοι να αντιδράσουν.

Και λέω “δήθεν” κοινωνικές υπηρεσίες, γιατί παρά τις ενδεχόμενες καλές προθέσεις, όταν συγκεντρώνεις στον ίδιο χώρο (λόγω της πλήρους απουσίας πολιτικής πρόνοιας και μεταναστευτικής πολιτικής) χιλιάδες εξαθλιωμένους μετανάστες, μαζί με εκατοντάδες άστεγους, ναρκομανείς και τα συν αυτώ βαποράκια - τότε έχεις φτιάξει το τέλειο πολύβουο ντεκόρ, ώστε να δρουν ανενόχλητα τα κυκλώματα της παρανομίας.

Έστω, λοιπόν οτι από αβλεψία ή λάθος υπολογισμούς, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, αμέσως μετά το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τι έγινε μετά; Δεν θα περίμενε κανείς από μια σύγχρονη, ευνομούμενη ευρωπαϊκή πολιτεία να αντιδράσει οργανωμένα και με σχέδιο απέναντι σε αυτό το πρωτόγνωρο και απαράδεκτο από κάθε άποψη γκέτο;

Δυστυχώς, τίποτε από αυτά δεν έγινε. Με προεξάρχοντα τον Δήμαρχο Αθηναίων, στην αυλή του οποίου συνέβαιναν όλα αυτά - και ο οποίος όφελε εκ της θέσεως του να ηγηθεί στην εκπόνηση ρυθμιστικού σχεδίου για την αναστροφή της κατάστασης και την αναβάθμιση της περιοχής, “συμπαρασύροντας” και τις κρατικές υπηρεσίες, εκεί που δεν είχε αρμοδιότητα. Αντιθέτως, ούτε τη στοιχειώδη καθαριότητα δεν κατάφερε να φροντίσει - δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα από τα πεζοδρόμια της Ευριπίδου. Φρόντιζε βέβαια, όλο αυτό το διάστημα, να συκοφαντεί τους διαμαρτυρόμενους πολίτες και να αρνείται το πρόβλημα ή να το δέχεται εν μέρει, υποστηρίζοντας οτι “το παρέλαβε”. Αντίθετα η Νομαρχία Αθηνών έδειξε ενδιαφέρον, αλλά με περιορισμένες δυνατότητες. Φανταστείτε πόσο απροστάτευτος νοιώθει ο πολίτης που ακούει από τα αυτιά αντινομάρχη οτι “οι ελεγκτές δημόσιας υγείας έκαναν ελέγχους στα υπνωτήρια εκμετάλλευσης των μεταναστών, αλλά αρώστησαν και οι ίδιοι”!

Μερικοί μόνο βουλευτές της Α’ Αθήνας ενδιαφέρθηκαν για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, προερχόμενοι από τρία κοινοβουλευτικά κόμματα - από τα υπόλοιπα τρία, ούτε προεκλογικά δεν συγκινήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.

Όσο για την εκτελεστική εξουσία - και αυτή είναι η μεγαλύτερη έκφανση της χρεωκοπίας στην οποίαν αναφέρθηκα - ήταν απελπιστικό το μείγμα αδιαφορίας και αμηχανίας. Λες και οι κυβερνήσεις υπάρχουν, όχι για να θέτουν στόχους και να λύνουν προβλήματα, αλλά μόνο για να διαχειρίζονται επικοινωνιακές κρίσεις. Όλα ήταν πάντοτε “αρμοδιότητα άλλου”...

Τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, Τουρισμού και Παιδείας αρνήθηκαν παντελώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με συνεργασία και λύσεις. Καμία πρόληψη - μόνο τριτοκοσμικές εικόνες. Οι χρήσεις γης, η απουσία σχολείων, το ακατάλληλο πολλών κτηρίων, οι άδειες χωρίς έλεγχο σε καταστήματα ενός μόνο είδους είναι προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ. Η απειλή προς τη δημόσια υγεία ήταν σαν να μην υπήρχε - ευτυχώς που έβρεχε πού και πού και κάπως καθάριζαν οι δρόμοι. Όσο για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έκανε αυτό που επιτάσσει (και με ευθύνη πολλών συναδέλφων μου δημοσιογράφων) ο χαμηλού επιπέδου δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα: Κινήθηκαν μεταξύ του “να τους κοιτάμε να δρούν ανενόχλητοι” και “να τους δέρνουμε” - απαράδεκτα και τα δύο. Αντί να καταπολεμηθούν τα “μεγάλα ψάρια”, συνελάμβαναν μικροδιακινητές. Μπροστά στα μάτια αδιάφορων αστυνομικών, γίνονταν ενέδρες στα μποτιλιαρισμένα ΙΧ, στην οδό Σοφοκλέους - έναν από τους ιστορικότερους και κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας. Ακόμα και τώρα, πολλοί ταξιτζήδες αρνούνται να κατέβουν το συγκεκριμένο δρόμο, κάτω από την Αθηνάς. Και μόνο οταν άλλαξαν οι συσχετισμοί στο εκλογικό σώμα, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δόθηκε εντολή να δράσει η αστυνομία - φυσικά στη λάθος κατεύθυνση της “σκούπας”, που “καθαρίζει” ένα τετράγωνο και μεταθέτει το πρόβλημα στο παραδίπλα.

Κύριοι βουλευτές,

Το πρόβλημα του Ιστορικού Τριγώνου της Αθήνας είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα - και ως τέτοιο δεν έχει εύκολες λύσεις. Έχει άμεση σχέση με το πρόβλημα των καιρών μας - την οικονομική ανισότητα, αλλά και την πάγια απουσία ελευθερίας και δικαιωμάτων στον Τρίτο Κόσμο, που δημιουργούν κύματα παράνομων μεταναστών. Και εντός συνόρων όμως, έχει σχέση με την εξαθλίωση ενός τμήματος του πληθυσμού, που δεν έχει “πού την κεφαλήν κλίναι” - και μένει κυριολεκτικά στο δρόμο. Έχει σχέση με το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, που παραμένει άλυτο ακόμα και για τις κοινωνίες που εφαρμόζουν ολοκληρωτική βία για να το καταστείλουν.

Για την Κίνηση Συλλόγων και Ενεργών Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου είναι ξεκάθαρο οτι τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται και περιορίζονται, εκτός από την πηγή τους, με συγκεκριμένη και στοχευμένη πολιτική πρόνοιας, που έχει ως στόχο την περίθαλψη και την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων. Το να τους εξασφαλίζουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης - και να μην σέρνονται ή να αφοδεύουν στα πεζοδρόμια - δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση μας απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά είναι προς το συμφέρον όλης της κοινωνίας.

Πάνω από όλα όμως, το πρόβλημα του Ιστορικού Κέντρου έχει να κάνει με την έλλειψη βούλησης και αποτελεσματικότητας - κάτι που “βολεύει” ιδιαιτέρως τα οργανωμένα κυκλώματα ναρκωτικών, πορνείας, παρεμπορίου και εκμετάλλευσης μεταναστών ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ, κάθε μήνα. Και που φυσικά έχουν επαρκή κέρδη για να τροφοδοτήσουν τη διαφθορά της αυτοδιοίκησης και του κράτους. Γι αυτό και λέμε οτι, τόσα χρόνια τώρα, η ανοχή της Πολιτείας είναι τουλάχιστον ύποπτη.

Η παρούσα κυβέρνηση είναι ενήμερη, από την κορυφή ως τους συναρμόδιους υπουργούς για το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που διαχέεται σε όλες τις περιοχές του Δήμου Αθηναίων - και επηρεάζει τη διεθνή εικόνα μιας πρωτεύουσας με χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Να σας υπενθυμίσω οτι το 60% των ξενοδοχείων της Αττικής βρίσκονται στην περιοχή μας και οτι αυτά που ακούσατε μέχρι τώρα συμβαίνουν σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη, το Θησείο, το Μοναστηράκι και τις άλλες ανεκτίμητης αρχαιολογικής και τουριστικής σημασίας τοποθεσίες της Αθήνας.

Κύριοι βουλευτές,

Αυτό που ζητάμε είναι να επανέλθει η άσκηση της πολιτικής, στο Ιστορικό Κέντρο. Μιας πολιτικής που θα είναι σύγχρονη, προοδευτική και θα επιλύει προβλήματα, με σχεδιασμό και επιμονή. Γι αυτό το λόγο θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία ενός φορέα ή οργανισμού, που θα αναλάβει να υλοποιήσει ένα ρυθμιστικό σχέδιο, όπως έγινε πριν από δύο δεκαετίες με την Πλάκα. Με νομοθέτηση αρμοδιοτήτων και προγραμματισμό δεκαετίας, να επανεξετάσει όλες τις υπάρχουσες μελέτες, να βάλει τάξη στις χρήσεις γης, να ασκήσει πολιτικές πρόνοιας και αστυνόμευσης, εκεί που χρειάζεται. Να προβλέψει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και να δανειστεί εμπειρίες από την αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων, σε ιστορικά κέντρα ευρωπαϊκών πόλεων. Να ξαναδώσει κίνητρα σε κατοίκους και επαγγελματίες να επιστρέψουν και να “ξαναζωντανέψουν” το Ιστορικό Κέντρο - γιατί αυτή είναι η πιο αποτελεσματική άμυνα στην υποβάθμιση.

Σας κάνουμε έκκληση να υψώσετε κι εσείς τη θεσμική σας φωνή - και να καταλήξετε στα συμπεράσματα σας, στην ανάγκη μιας τέτοιας εξέλιξης. Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο. Είμαι βέβαιος, οτι έτσι θα δυναμώσει το αίτημα μας, προς μια κυβέρνηση, που ελπίζω οτι κατανοεί το πρόβλημα και την ανάγκη της άμεσης δράσης.



Υ.Γ. Αυτά τα λόγια θα έλεγα, αν δεν αναγκαζόμουν, λόγω έλλειψης χρόνου, να τα πω πολύ συνοπτικά. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος μίλησαν επίσης ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος Αθηνών, εκπρόσωποι του ΟΡΣΑ και της ΕΑΧΑ, καθώς και εκπρόσωποι της Κίνησης Συλλόγων και Ενεργών Πολιτών για τη Διάσωση του Κέντρου της Αθήνας - όλο το υπόμνημα θα το βρείτε εδώ. Δυστυχώς, η συζήτηση πλατείασε, και - με την εξαίρεση του προέδρου της Επιτροπής Κώστα Καρτάλη, που είχε μια πολύ συγκροτημένη εισήγηση και μερικών ακόμα βουλευτών - θα έλεγα οτι οι παρεμβάσεις ήταν απογοητευτικές...





Η φωτό είναι από το www.newsit.gr και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από το πιο γνωστό άλμπουμ του μεγάλου της τζαζ, Αμερικανού Charles Mingus. Σας δίνει μια ιδέα ποιό στυλ ακολούθησαν τις δεκαετίες του '50 και '60, οι συνθέτες των soundtrack ελληνικών αστυνομικών ταινιών...

buzz it!

8 σχόλια:

Θανασης Ξ. είπε...

Καλημέρα Προκόπη, με υπερηφάνια, διάβασα για σας σήμερα στο CP, που ασχολείται με το θέμα..

Δύσκολο ζήτημα, όχι γιατί δεν υπάρχουν λύσεις, αλλά -μου φαίνεται- επειδή εμπλέκονται πολλοί. Πεδίον δόξης λαμπρόν, πάντως, για την νέα κυβέρνηση. Ας ανοίξουν τα μάτια τους, σε όσα τους λέτε, κι ας ενεργοποιηθούν..

yb είπε...

Καλημέρα, ελπίζω να μην αφαίρεσες από το πρώτο μέρος, τα λόγια σου ως το πρώτο "Κύριοι βουλευτές" θα ήταν καλό να τα άκουγαν τόσο τα μέλη της επιτροπής όσο και οι υπόλοιποι παρόντες "αρμόδιοι" φορείς.
Πάντως αν η σύνθεση της επιτροπής είναι αυτή http://www.parliament.gr/synthesh/CommissionMem.asp?CommissionID=38 και αν τις παρεμβάσεις τις βρήκες απογοητευτικές, τότε μάλλον η "σκουράδα" θα παραμείνει στον ορίζοντα...ή μήπως εσείς που ασχολείστε ενεργά βλέπετε κάποια κινητικότητα; Θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε ουσιαστικό και εμείς οι μάλλον "ανενεργοί"; Εννοώ πλην των προσεχών δημοτικών εκλογών...

Prokopis Doukas είπε...

@Θανασης Ξ.: Στο CP? Βοηθήστε με γιατί δεν καταλαβαίνω...

Λύσεις υπάρχουν, αν υπάρχει στοιχειώδης πολιτική βούληση...

@yb: Ναι, αυτή ήταν η επιτροπή - δεν ήταν όλοι παρόντες βεβαίως. Εις αντικατάσταση του Τσίπρα ήταν ο Δρίτσας. Κινητικότητα δεν βλέπω ακόμα...

Ανώνυμος είπε...

Όποιος μιλάει για οπιοδήποτε πρόβλημα και τολμά να συσχετίζει και τους μετανάστες, είναι ρατσιστής.- Τελεία και παύλα.
Ά, και ο Μαρξ ήταν πνευματικά καθυστερημένος. Γιατί κατέστρεψε το συκώτι του από τα ξενύχτια και τον καπνό προκειμένου να πιάσει τον παλμό του ιστορικού "προτσές" αλλά ο πτωχός τω πνεύματι πουθενά δεν αναφέρει, ούτε μία φορά, την λέξη "ρατσισμός".

Γίνεται να μιλήσεις για ταξικά συμφέροντα και υπεραξία, να είσαι ο πατέρας της πολιτικής επιστήμης και να σου διαφεύγει αυτή η ακρογωνιαία παράμετρος; Διότι τα πάντα δεν είναι θέμα τσέπας, κονόμας, ξεφτίλα μεροκαμάτου και θέσης μέσα στην αλυσίδα της παραγωγής, όχι, τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας, μάιστα.
Ξυπνάς λ.χ. μια μέρα και έχεις βαρέσει μπιέλα, είσαι καβαλημένο καλάμι, ρατσιστής. Πάει και τελείωσε.

Τελευταίο:
Το καλό μας το Κράτος με τις αγαθές και άγιες προθέσεις και ο κακός και βρωμερός και ξενοφοβικός και φασιστικός και ρατσιστής λαουτζίκος. Βέβαια.
Πρόκειται για πνευματικό προϊόν νεο"μαρξιστικής" εσοδείας. Από εκείνα που ξέρει τόσο ωραία να σερβίρει η "αριστερά" της φαβορίτας.
Το καλό το Κράτος που θέλει από ανθρωπισμό να νομιμοποιήσει όση Ασία και όση Αφρική αποβιβάζεται (με το αζημίωτο) εδώ επειδή τυγχάνουμε η Καλιφόρνια των Βαλκανίων
και η κακή και σκοταδιασμένη πλέμπα που την έχει χτυπήσει το ρατσιστικό μικρόβιο (και όχι η απεργοσπασία και το τριτοκοσμικό μεροκάματο -για δικαίωμα διατήρησης εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας δεν το συζητάμε καν, αυτά είναι λεπτομέρειες που η πλέμπα δεν δικαιούται).
Κατά τα άλλα είμεθα αριστεροί εμείς που τα λέμε αυτά.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Ύστερα απ' όλα αυτά και με δεδομένο ότι το Κράτος, άλλοτε πατριδοκάπηλο άλλοτε "αντιρατσιστικό" ανάλογα με τις χρηματιστηριακές προθέσεις και τις συστολοδιαστολές των αγορών, έχει πάντα τις ίδιες ανάλγητες προθέσεις, ποιό το νόημα σύστασης της οποιαδήποτε επιτροπής ούτε που ξέρω, ούτε που μπορώ να καταλάβω. Όταν μάλιστα υφίσταται τέτοιος καταιγισμός αμερικανοποίησης στην ηλιόλουστη αποικία μας (διότι ακριβώς αυτό παράγουν τα γκέτο, μια α-πολιτισμική βαβέλ δίχως ίχνος ταξικής συνείδησης και μηδενική πιθανότητα ανάκαμψης, μόνο σποραδικές εξεγέρσεις τύπου Γαλλίας και μετά εννοείται κύμα συντηρικοποίησης και εκκλήσεις για καταστολή, ενίοτε και από τους ίδιους τους -απελπισμένους πια- εξεγερθέντες).

Ζώ στο κέντρο, δυστυχώς από ανάγκη κι επειδή έτσι βρήκα, όχι από μόδα, αλλά επειδή ταυτόχρονα ξέρω τα παιχνίδια της μια ζωή "dirty" -που λένε και οι σύμμαχοι- Εξουσίας κι επειδή έχω ανθιστεί την "αντιρατσιστική" φάμπρικα και την αβάντα της "αριστεράς" της φαβορίτας στο "καλό μας το Κράτος" και τις σταυροφορίες του κατά του "κακού και μισαλλόδοξου λαουτζίκου", δεν τρέφω καμία αυταπάτη, δεν συμμετέχω σε καμία -πλέον- επιτροπή και απλά ρίχνω το σύνθημα:
"ο σώζων εαυτώ και τα λοιπά".
Τουτέστιν να μαζέψει ο καθείς εν ανάγκη τις οικονομίες του, τα μπογαλάκια του και τα εισητήριά του και άμα σκουρήνουν περαιτέρω τα πράγματα να την κάνει.
Διαφορετικά θα έχει την τύχη που έχει επιφυλαχθεί στην "ξενοφοβική" πλέμπα, η οποία μιας και δανειοληπτικώς τυγχάνει πλέρια ξεζουμισμένη, δεν την χρειαζόμαστε άλλο. Σειρά έχουν τώρα οι προθυμότεροι δούλοι που θα συνάψουν δάνεια με τριτοκοσμικότερες συνθήκες και μεροκάματα.
Η ιθαγενής λεμονόκουπα στην μπάντα. Απόσυρση. Ο παπαντρεϊκός λαϊκισμός της χρυσής δεκαετίας όσο δούλεψε δούλεψε. Πάμε γι' άλλα. Στο κάτω-κάτω μάς είχε προειδοποιήσει ο μακαρίτης: θα σας κάνω τα γκαρσόνια της Ευρώπης. Πόσο άλλο ειλικρινής και πεσιμιστής να ήτανε ο κύριος ηγέτης και father;

Αυτά τα ολίγα είχα να πώ. Μια τεράστια καληνύχτα ενόψει του νέου μεσαίωνα και ποιός ξέρει στον επερχόμενο κύκλο και το πέρασμα από την επόμενη αναγέννηση ίσως κάποιος νέος Βελουχιώτης ("εθνικιστής" πλέον κι αυτός) και Ροβεσπιερρός ("εθνικιστής" οσαύτως) να μας προκύψουν για να μας λυτρώσουν, όσους απομείνουμε, από τα δεσμά του αργυρώνυτου "φωταδισμού" των απολογητών του χρηματιστηριακού ολοκληρωτισμού και της "ελεύθερης αγοράς" (σε κεφάλαια, εμπρεύματα και συνεπώς ανθρώπινα χέρια, εξού και ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Α.Ε.)...

Θανασης Ξ. είπε...

CityPress (του Κύρτσου..)

WCF είπε...

'Αλλη ένα μπράβο Προκόπη, τούτη τη φορά για αυτήν την ανάρτηση, και επειδή μάχεσαι σαν κάτοικος κέντρου να προβάλλεις το τεράστιο αυτό πρόβλημα, το αίσχος της υποβάθμισης του κέντρου της πρωτεύουσας......και γω στα πέριξ του κέντρου μένω και θλίβομαι....πάντα θεωρώ ότι είναι οργανωμένο σχέδιο, για να πέσουν οι τιμές των ακινήτων και να επωφεληθούν 'κάποιοι'......τα λέτε λοιπόν στου βο(υ)λευτές, δεν ξέρω αν τα μεταξένια αυτάκια τους ακουν, ή, αν έχουν βουλώσει απο το κερί που δημιουργούν οι παχυλοί μισθοί και οι φωνές 'ανωθεν'....

Prokopis Doukas είπε...

@Aνώνυμος: Ομολογώ οτι δεν καταλαβαίνω ούτε το λόγο σας, ούτε που θέλετε να καταλήξετε. Αν μιλούσατε λίγο πιο κατανοητά, ίσως κάτι γινόταν. Η (σκωπτική αν δεν κάνω λάθος) χρήση του επιθέτου "αντιρατσιστικό" για το κράτος και του "φωταδισμού", με κάνει πολύ καχύποπτο, για το αν πρέπει κανείς να δώσει σημασία στα λεγόμενα σας...

Θανασης Ξ.: Ναι, ευχαριστώ, τώρα κατάλαβα - μου το είχαν πει, αλλά δεν το είδα...

@Irini Vergopoulou: Ευχαριστώ. Για το αν ακούν οι βουλευτές δεν νομίζω οτι φταίνε οι μισθοί ή οι εντολές. Άκουσα πολλές "τρία πουλάκια κάθονται" παρατηρήσεις - κι αυτές οφείλονταν στο χαμηλό τους επίπεδο και στην ψωνάρα μερικών...

ShareThis