19.10.10

Athens Prize for Literature (2009)

Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της ελληνικής λογοτεχνίας, το περιοδικό (δε)κατα έχει θεσπίσει ένα νέο λογοτεχνικό βραβείο, το "The Athens Prize for Literature", που ετησίως θα προορίζεται για δύο μυθιστορήματα, το ένα έλληνα συγγραφέα και το άλλο ξένου, μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Το βραβείο των εκδοτών και των συγγραφέων έχει στόχο να διεθνοποιήσει τον βραβευμένο έλληνα συγγραφέα, ο οποίος πάνω σε πιο γερά θεμέλια θα μπορέσει να παράγει έργο με μεγαλύτερες αξιώσεις. Τα λογοτεχνικά βραβεία συμβάλλουν στην αύξηση της εμβέλειας της λογοτεχνικής ποιότητας και το συγκεκριμένο βραβείο έχει ως στόχο την αύξηση της «ορατότητας» της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, σε πλαίσιο όχι μόνο εθνικό, αλλά και διεθνές.

Όλα τα μέλη των δύο επιτροπών είναι συγγραφείς (μερικοί εκ των οποίων είναι και κριτικοί), πρόσωπα ευρείας αποδοχής και εγνωσμένου λογοτεχνικού κύρους, που εκπροσωπούν τέσσερις διαφορετικές γενιές. Για τον έλληνα συγγραφέα: Κατερίνα Ζαρόκωστα, Αχιλλέας Κυριακίδης, Ντίνος Σιώτης, Χρύσα Σπυροπούλου και Πέτρος Τατσόπουλος.
Για τον ξένο συγγραφέα: Κώστας Ακρίβος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Λίλυ Εξαρχοπούλου, Σοφία Νικολαΐδου, Κοσμάς Χαρπαντίδης.

Η ανακοίνωση των δύο νικητών θα γίνει ταυτόχρονα με την τελετή βράβευσης, την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010, στις 7:30 το βράδυ, στο Citylink στη Στοά Σπυρομήλιου, στο ανακαινισμένο μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, στο κέντρο της Αθήνας. Θα παρουσιάσει ο Προκόπης Δούκας.




Update: Το βραβείο ξένου μυθιστορήματος (2009) απονεμήθηκε στον Κινέζο αντικαθεστωτικό συγγραφέα Μα Γιαν, για το "Πεκίνο σε κώμα", μτφρ. Μαριάννα Μπεμπετίδη, εκδόσεις Πάπυρος.

Το βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος (2009) απονεμήθηκε στον Δημήτρη Σωτάκη, για "Το θαύμα της αναπνοής", εκδόσεις Κέδρος.

Λεπτομέρειες και short list, εδώ.









Η φωτό και το λογότυπο είναι από το www.helleniccomserve.com και το εξώφυλλο του δίσκου από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από το ανεπανάληπτο "Children' s World", σε live εκτέλεση, από τον Αμερικανό Maceo Parker, που εμφανίζεται απόψε στο λίγα βήματα πιο δίπλα, στο Παλλάς, μετά από 14 χρόνια! Για πλούσιο (φωτο)ρεπορτάζ, δείτε τον Τσαλαπετεινό, εδώ.

buzz it!

5 σχόλια:

navarino-s είπε...

Kαλή επιτυχία! Μάλλον θα είμαι εκεί!

scalidi είπε...

Ωραία και επιτυχημένη βραδιά να έχετε, κι εσύ και οι συγγραφείς...

Γιώργος είπε...

Καλή επιτυχία Προκόπη!
Πολύ θα ήθελα να μουν εκεί...
και θα έχει και λίγο άρωμα Τήνου...
η εκδήλωση!

Prokopis Doukas είπε...

Ευχαριστώ όλους!

Sue G. είπε...

Καλή επιτυχία! Να έχετε μια όμορφη λογοτεχνική βραδυά...

ShareThis