Μία ακόμη συνέντευξη, σε τηλεοπτικό περιοδικό, με αφορμή το νέο δελτίο της ΕΤ-1, τα μεσάνυχτα:
Τα βραδινά δελτία ειδήσεων επέστρεψαν στην ΕΤ1. Η δημόσια τηλεόραση καταφέρνει να σηκώσει το βάρος της ανάγκης των πολιτών για ενημέρωση;
-- Nαι και το έχει αποδείξει πολλές φορές, όταν αφήνεται να λειτουργήσει δημοσιογραφικά και πλουραλιστικά, όπως ξέρει. H κάλυψη όλων των απόψεων είναι, εδώ και πολλά χρόνια, η δύναμη της ΕΡΤ. Στο προεκλογικό τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου οι επιδόσεις δελτίων και εκπομπών ήταν πρωτόγνωρα ψηλές, ψηλότερες ακόμα και από αυτές κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ, το 2003.
Πώς βρίσκετε τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση των τηλεθεατών στο δελτίο;
-- Ακόμα είναι πολύ νωρίς. Ωστόσο, θεωρώ ενθαρρυντικό οτι έχει ήδη δημιουργηθεί μια “μαγιά” που φτάνει και τους 150 χιλιάδες τηλεθεατές, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.
Εχει εκλείψει η καχυποψία των τηλεθεατών απέναντι στη δημόσια τηλεόραση που είχε τη ρετσινιά ότι είναι «κυβερνητική»;
-- Για να εκλείψει η καχυποψία, πρέπει να περάσουν χρόνια πολυσυλλεκτικής και αμερόληπτης λειτουργίας. Και για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη, πρέπει η ΕΡΤ να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο αναξάρτητης διοικητικής λειτουργίας, στο πνεύμα των προτάσεων της επιτροπής Αλιβιζάτου: Με απολύτως ανεξάρτητο από την εκάστοτε κυβέρνηση και τα κόμματα Διοικητικό Συμβούλιο, πλήρη εφαρμογή της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης διευθυντών και εργαζομένων, χωρίς την “πολιορκία” από δεκάδες συμφέροντα και υποψήφιους συνεργάτες, που έχουν “μείνει έξω” από μια διαρκώς συρρικνούμενη αγορά. Και με καλύτερες αμοιβές για τα πραγματικά της στελέχη.
Εχετε διαπιστώσει αλλαγές στο ενημερωτικό προφίλ της ΕΡΤ;
-- Το ενημερωτικό προφίλ είναι πιο πλούσιο από τη μία - και λιγότερο “σφιχτό” και με συγκεκριμένο χαρακτήρα, από την άλλη. Δίνεται η εντύπωση οτι επιχειρείται “να χωρέσουν όλοι και όλα”, κάτι που δεν συμβάλλει στην ξεκάθαρη ταυτότητα, απαραίτητη για την επαγγελματική παρουσία. Ήδη η ΕΡΤ κάνει πολλά πράγματα, τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στην τηλεόραση - και η άποψη μου είναι οτι πρέπει να κάνει λιγότερα, με πιο ψηλές προδιαγραφές και απήχηση στο κοινό.
Γίνεται και μια προσπάθεια αξιοποίησης του δημοσιογραφικού δυναμικού με την απασχόλησή του σε νέεες εκπομπές;
-- Έχει αρχίσει όμως το ανάποδο: Να μην φτάνουν οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί, για όλα αυτά που επιχειρούνται. Ίσως φταίει οτι επί χρόνια, αντί να δημιουργείται φυτώριο και να επιλέγονται οι επαγγελματίες που χρειάζονται, γεμίσαμε “παρουσιαστές” και “στελέχη”. Και την ίδια ώρα περικόπτονται συνεχώς οι αμοιβές των ανθρώπων της ΕΡΤ, που βγάζουν τη δουλειά.
Ποια θέση παίρνετε στις κατηγορίες περί διορισμών «ημετέρων» στην ΕΡΤ;
-- Οι “ημέτεροι” έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις, που μπορούν να επηρεάσουν. Απάντησα πιο πάνω, η μόνη λύση είναι η ΕΡΤ να αφεθεί να εμπιστευθεί τους ανθρώπους της - και να εφαρμοστεί αυστηρά η αξιολόγηση, ώστε όταν έρχεται κάποιος “απ’ έξω”, να πρόκειται για τον καλύτερο και αυτόν που χρειάζεται πραγματικά.
Το πρόβλημα των συμβασιούχων στη δημόσια τηλεόραση εξακολουθεί να δημιουργεί κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ποια νομίζετε ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση;
-- Η λύση είναι να μην υπάρχουν συμβασιούχοι, παρά μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζεται μια “σύμβαση έργου”. Όλοι οι άλλοι, όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα πρέπει να προσλαμβάνονται με διαφανείς διαδικασίες και αυστηρή αξιολόγηση, μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητοι - και φυσικά με κανονική σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, όπως γίνεται και σε κάθε άλλη επιχείρηση. Η κατάργηση των συμβασιούχων όμως (όπως και κάθε άλλης μορφής έμμεσης απασχόλησης, π.χ. μέσω εταιρειών), δεν θα επέτρεπε τα ρουσφέτια, που ακόμα πολλοί επιθυμούν.
Εχει καταφέρει η ΕΡΤ να δώσει διαπιστευτήρια αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης;
-- Ναι, έχει, πολλές φορές. Σας απάντησα πιο πάνω: Τελευταίο “πανηγυρικό” παράδειγμα η λειτουργία της κατά τη διάρκεια των διπλών εκλογών της περασμένης άνοιξης.
Εργάζεστε πολλά χρόνια στην ΕΡΤ. Ποια προβλήματα του παρελθόντος επιμένουν και ποια έχουν επιλυθεί;
-- Πολλά έχουν βελτιωθεί, από τότε που άρχισε τη λειτουργία της η ΝΕΤ, με την οποία συνέπεσα. Πολλά ακόμα παραμένουν, με κορυφαία προβλήματα την έλλειψη ανεξαρτησίας, αξιολόγησης, αξιοκρατίας και σε κάποιες περιπτώσεις έλλειψη επαγγελματισμού.
Ποιες ειδήσεις θεωρείτε ότι θα κυριαρχήσουν το 2013;
-- Πιθανώς, όσες έχουν σχέση με την πολιτική, οικονομική, θεσμική και κοινωνική μας κρίση. Δυστυχώς, η εσωστρέφεια μας συνεχίζεται, με τη βοήθεια και αυτής της κρίσης. Δεν βλέπω να επικρατεί η διεθνής ματιά, για την οποία αγωνιζόμαστε ελάχιστοι - και η οποία θα άρμοζε ιδίως στην ΕΡΤ, αλλά και σε όλα τα μέσα, ώστε να αλλάξει η οπτική της κοινωνίας και να κατανοηθεί καλύτερα η παγκόσμια και η ελληνική κρίση.
Υπάρχουν ειδήσεις που εύχεστε να μην χρειαστεί να εκφωνήσετε;
-- Φυσικά. Όλες όσες είναι τραγικές και απογοητευτικές για το επίπεδο της σκέψης μας και του δημόσιου διαλόγου.
Ποια θέματα δεν βρίσκουν θέση στα δελτία ειδήσεων;
-- Αυτά που απευθύνονται στην καλλιέργεια της σκέψης, όπως και οι σε βάθος έρευνες, βρίσκουν πιο δύσκολα το δρόμο τους. Αν και στην ΕΡΤ υπάρχει πάντα η προσπάθεια να τους δοθεί χώρος.
Είναι η εικόνα που ζωγραφίζουν τα δελτία ειδήσεων η πραγματική εικόνα της Ελλάδας του 2013;
-- Εξαρτάται ποιά δελτία. Αν μιλάτε για τα “δελτία” που επιμένουν στη φούσκα μιας σκυλοπόπ αισθητικής, πιστεύω οτι περιγράφουν τη χειρότερη πλευρά μας. Αν μιλάτε για δελτία, οι προτεραιότητες των οποίων υπαγορεύονται από συμφέροντα, η απάντηση είναι όχι. Τα αξιοπρεπή δελτία απεικονίζουν αρκετά καλά την πραγματικότητα ή τουλάχιστον ένα μέρος της. Ακόμα όμως υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί, ώστε η τηλεοπτική δημοσιογραφία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Γράψατε στο blog σας «με την κρίση, πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο, με πολύ λιγότερα. Και οφείλουμε να προσφέρουμε αυτό που μπορούμε, στο maximum». Ακούγεται κάπως μοιρολατρική η παραδοχή. Δεν σας ενοχλεί αυτή η κατάσταση;
-- Όχι, κανενός είδους μοιρολατρία δεν περιέχει αυτό. Το ανάποδο σημαίνει, κατά την άποψη μου, μοιρολατρική αντιμετώπιση των πραγμάτων: Το να πιστεύεις οτι αντιδρώντας σαν “παιδί που του πήραν το παιχνίδι”, θα καταφέρεις τίποτε περισσότερο από το να βυθίσεις τη χώρα σε μεγαλύτερη απαξίωση. Φυσικά με ενοχλούν τα αποτελέσματα μιας φούσκας που έσκασε, αλλά η αντίδραση έπρεπε να υπάρχει όταν αφήσαμε τη φούσκα να διογκώνεται. Τώρα πρέπει να αυξήσουμε με κάθε τρόπο την παραγωγική και εξαγωγική μας αποτελεσματικότητα, αρπάζοντας την ευκαιρία να μεταρρυθμίσουμε συθέμελα θεσμούς και τρόπους λειτουργίας. Και όλοι πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο, δυστυχώς με μικρότερες αμοιβές, αν θέλουμε αυτές να επανέλθουν σε ένα πρότερο επίπεδο, εν μέρει τουλάχιστον.
Εξακολουθείτε να καταθέτετε τις απόψεις στο blog σας, να αρθρογραφείτε εβδομαδιαίως, να παίζετε μουσική, να κάνετε ραδιοφωνική εκπομπή. Τι σας οδηγεί; Η ανάγκη, η αγάπη, το μεράκι, το πείσμα;
-- Όλα αυτά μαζί. Το ραδιόφωνο, που είναι η πιο αγαπημένη μου επαγγελματική δραστηριότητα, γίνεται τελείως αφιλοκερδώς. Και όλα τα υπόλοιπα, τα κάνω επειδή τα επιθυμώ και με αντιπροσωπεύουν. Έχω την τύχη να έχω ακόμα δουλειά, έστω και με μια απολύτως απισχνασμένη αμοιβή - και μάλιστα μια δουλειά που μου αρέσει και με εκφράζει. Δεν θα παραπονεθώ λοιπόν κι εύχομαι να μπορώ να συνεχίσω να μάχομαι για τις απόψεις μου.
Η συνέντευξη δόθηκε στη Μαρία Αθανασίου, για το τεύχος του TV Box αυτής της Παρασκευής. Ο τίτλος είναι του περιοδικού.
Η φωτό είναι από το www.macgasm.net και το εξώφυλλο από το www.amazon.com
Το post συνοδεύεται από το "The Gal From Joe 's" στην εξαιρετική εκτέλεση της μεγάλης Nina Simone.
4 σχόλια:
Σύνδεση με σχολιαστές εξωτερικών ειδήσεων σε παράθυρο, που κάθονται πεντε μέτρα πιο κει από τον κεντρικό παρουσιαστή. Ο οποίος ξέρει την είδηση καλύτερα από τον/ειδικό στο εξωτερικό ρεπορτάζ. Η οποία συνήθως σκοτώνει ονόματα πόλεων, πολιτικών κλπ.
Κατά τα λοιπά κουβεντούλα του στυλ ¨θα συνδεθούμε τώρα με τη Σούλα' "Καλησπέρα Τούλα" (εμάς μας έχει χ...μένους), "Ευχαριστούμε Σούλα" και άλλες αμερικανιες επί το βλαχο-εμετικότερον.
@ Ανώνυμος: Χωρίς να διαφωνώ με αυτό που στηλιτεύετε (πλην του καλησπέρα μεταξύ παρουσιαστή και συντάκτη και του πόσο κοντά κάθεται, που είναι άνευ σημασίας), θα έλεγα οτι αυτή είναι μόνο μια παρωνυχίδα των προβλημάτων μας...
Φτάνει να το δουμαι!
@ΒΑΣΩ: Ποιό να δούμε;
Δημοσίευση σχολίου