29.4.13

O εκβιασμός της Aegean

Προς: Τον Δ/ντα Σύμβουλο & το Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean

Κοινοποίηση: Γενική Γραμματεία Καταναλωτή




Κύριοι,

Την Παρασκευή 26.4.13 έκανα το “λάθος” να εμφανιστώ στα γκισέ της εταιρείας σας, στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, μαζί με την παρέα μου, μεταφέροντας τρεις σχετικά μικρές βαλίτσες. Η πτήση μας για το Ηράκλειο Κρήτης, στις 9.55 π.μ., είχε οργανωθεί από προσκαλούντα στο νησί.

Χωρίς καμία αιτιολόγηση (και παρά το γεγονός οτι δεν ξεπερνούσαμε το διεθνές στάνταρντ των 20 κιλών/επιβάτη, εύλογο και γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια), η υπάλληλος σας επέμενε να μας χρεώσει την επιπλέον αποσκευή. Η μόνη της επιχειρηματολογία ήταν (όπως άλλωστε και στην αντίστοιχη σελίδα στο site σας, που επικαλείται μια νεφελώδη “απλοποίηση”), οτι πρόκειται για μια “νέα πολιτική”.

Στις αντιρρήσεις μου οτι η “πολιτική” αυτή δεν έχει καμία σχέση με τα μέχρι τώρα συναλλακτικά ήθη στον τομέα των αεροπορικών ταξιδιών και οτι έχει πάρει διαζύγιο με την (όποια) κοινή λογική, απάντηση δεν υπήρχε. Καμία άλλωστε υπάλληλος σας, τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Ηράκλειο δεν είχε να προσφέρει κανενός είδους αιτιολόγηση του μέτρου.

Διημείφθη μάλιστα και ο εξής “σπαρταριστός” διάλογος: Στις διαμαρτυρίες μου οτι επιβάλλετε απροειδοποίητα μια πολιτική, που στόχο έχει μόνο να επιβαρύνει οικονομικά τον πελάτη, η υπάλληλος σας ανταπάντησε με το δήθεν επιχείρημα οτι “οι περισσότεροι πελάτες το ξέρουν”. “Από πού το ξέρουν;” “Από το ίντερντετ”. Λες και αν “το ξέρουν οι περισσότεροι”, αυτό αρκεί για να δικαιολογήσει την αφαίμαξη και των υπολοίπων.

Ήταν μάλιστα και ελαφρώς περιπαικτική, έως προσβλητική για τη νοημοσύνη μας, όταν μας κοίταξε ρωτώντας “τι θέλουμε να κάνουμε”, λες και είχαμε άλλη δυνατότητα από το να υποστούμε τον εκβιασμό σας, αφήνοντας τη μία βαλίτσα ή συγχωνεύοντας ξαφνικά δύο αποσκευές σε μία, όταν μάλιστα ήδη η πρώτη είχε φύγει στον κυλιόμενο διάδρομο.


Παρακαλώ μη μου απαντήσετε οτι και άλλες εταιρείες εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Ένα αναιτιολόγητο μέτρο δεν “ξεπλένεται” στη λογική, αν το εφαρμόζουν, ως εναρμονισμένη πρακτική, περισσότερες της μιας εταιρείας - ή και όλες. Εγώ εσάς εμπιστεύτηκα και από εσάς περιμένω εξυπηρέτηση και απάντηση.

Ούτε να μου απαντήσετε οτι όφειλα να είμαι ενημερωμένος. Προσωπικά δεν έκλεισα μόνος μου το εισιτήριο μου. Από που αντλείτε τη βεβαιότητα οτι όλοι οι πράκτορες ενημερώνουν τους πελάτες τους, ως ώφειλαν; Ή μήπως νομίζετε οτι ένας πολυάσχολος πελάτης σας περνάει το χρόνο του μελετώντας τα sites των αεροπορικών εταιρειών;

Εάν δεν το ήξερα εγώ, που είμαι πιο εξοικειωμένος με τη διαδικασία της πληροφόρησης, αλλά και με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, λόγω επαγγέλματος και σπουδών, ενώ έχω κάνει και ουκ ολίγα ταξίδια στη ζωή μου, πώς θα αμυνθεί στον εκβιασμό σας ο μέσος Έλληνας πολίτης, που δεν έχει, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω μόρφωσης, είτε λόγω χρήσης αεροπλάνου με μικρή συχνότητα, τις παραπάνω ευκολίες;


Είναι προφανές οτι αποφασίσατε αυθαίρετα μια “νέα πολιτική”, αγνοώντας το λογικό. Και με τη βεβαιότητα οτι οι Έλληνες καταναλωτές σπανίως διαμαρτύρονται γραπτά, είπατε πολύ απλά “άσε μερικούς να διαμαρτυρηθούν στο γκισέ, στο τέλος θα πληρώσουν - κι εμείς τελικά θα επιβάλουμε αυτό που γουστάρουμε”...

Διότι είναι προφανές οτι αποφασίσατε να τιμωρήσετε όποιον υποψήφιο επιβάτη σας έχει μικρές βαλίτσες στη ντουλάπα του - και όχι μια μεγάλη. Γιατί δεν αποφασίζετε να χρεώνετε επιπλέον όποιον έχει μαζί του δύο μπουφάν, αντί ένα; Και αργότερα, γιατί όχι όσους έχουν βαλίτσες με σκληρό κέλυφος; Και του χρόνου, γιατί δεν αποφασίζετε να χρεώνετε επιπλέον όποιον επιβάτη δεν έχει ξανθά μαλλιά; Ποιό είναι το όριο στις διακρίσεις που κάνετε; Και ποιό είναι το όριο της αυθαιρεσίας σας;

Όσο δε για το κίνητρο της “πολιτικής” σας, είναι διάφανο οτι πρόκειται περί κερδοσκοπίας: Αν για το handling κάθε επιπλέον αποσκευής, σε μια ημίωρη πτήση εσωτερικού, χρεώνετε 20 (!!!) ευρώ, είτε προσπαθείτε να κάνετε ρεκόρ υπερτιμολόγησης υπηρεσιών είτε χρησιμοποιείτε εργάτες με πολλά μεταπτυχιακά, από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, για να στοιχίζει τόσο πολύ το κάθε λεπτό τους...


Η “πολιτική” σας αυτή είναι για έναν παραπάνω λόγο ανεπίτρεπτη, όταν η χώρα διέρχεται μια τόσο σοβαρή και πολυετή οικονομική κρίση.

Σας ζητώ λοιπόν να ανακαλέσετε την αυθαίρετη αυτή “πολιτική” σας (εφόσον επιθυμείτε να συνεχίσετε να έχετε σοβαρούς πελάτες), να μου επιστρέψετε άμεσα (προφανώς για λόγους αρχής) τα 20 ευρώ που εκβιαστικά μου αποσπάσατε και να μου ζητήσετε έμπρακτα συγνώμη για την ταλαιπωρία και τον εκνευρισμό που μου προκαλέσατε.


Update: Ορισμένοι συνομιλητές αντιτείνουν τη "σύμβαση" μεταξύ εταιρείας και επιβάτη, όπως αυτή αναγράφεται στο εισιτήριο ή αλλού. Όπως όλοι γνωρίζουμε όμως, κυρίως από την εμπειρία μας με τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνίας και άλλες, πολλοί όροι των συμβάσεων κρίνονται τελικά καταχρηστικοί στα δικαστήρια. Ο καταναλωτής έχει πάντα το δικαίωμα να αμφισβητεί τέτοιους όρους, όταν ξεφεύγουν από την κοινή λογική και την εύλογη κοστολόγηση.



Update 2: H απάντηση της Aegean...


Αγαπητέ κύριε Δούκα,

H Aegean από τις 15 Ιουνίου 2012 έχει αναπροσαρμόσει τον κανονισμό μεταφοράς αποσκευών, υιοθετώντας την πολιτική η οποία ήδη εφαρμόζεται από όλες σχεδόν τις Διεθνείς αεροπορικές εταιρίες.Μέχρι τότε, το επίσημο επιτρεπόμενο βάρος αποσκευών ήταν 20 κιλά για κάθε επιβάτη και το υπέρβαρο χρεώνονταν βάσει επιπλέον κιλών. Από τις 15/6/2012 και μετά, οι επιβάτες δικαιούνται να μεταφέρουν ανάλογα με τη θέση που ταξιδεύουν μία ή δύο αποσκευές, ενώ το υπέρβαρο χρεώνεται όχι βάσει επιπλέον κιλών, αλλά ως επιπλέον τεμάχιο (αποσκευή) όπως αναφέρεται αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα μας http://el.aegeanair.com/hrisimes-plirofories/plirofories-aposkeuon/epitrepomena-oria-aposkeuonheiraposkeuon/. Με δεδομένο ότι η πρακτική των άλλων εταιριών είναι παρόμοια και ο ίδιος ο επιβάτης μπορεί να υπολογίσει ευκολότερα και ακριβέστερα το κόστος μεταφοράς επιπλέον αποσκευών πριν τo ταξίδι του, πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική συμβάλει στην απλοποίηση της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα μέσω του website και του mobile site της Aegean, του τηλεφωνικού μας κέντρου αλλά και του ταξιδιωτικού γραφείου που έχει εκδοθεί το εισιτήριο 40% φθηνότερα από την αντίστοιχη χρέωση στο αεροδρόμιο.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική, έχει επικοινωνηθεί εκτενέστατα από όλα τα σημεία επαφής με τους πελάτες μας.
Από την επίσημη ιστοσελίδα μας (www.aegeanair.com), από ενημερωτικά δελτία (newsletters) προς τους επιβάτες μας, προς όλα τα συνεργαζόμενα Ταξιδιωτικά Γραφεία, καθώς και προς όλους τους πιστούς μας πελάτες – μέλη της κάρτας Miles & Bonus. Από όλα τα αεροδρόμια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια. Παράλληλα, τόσο το τηλεφωνικό μας κέντρο (24 ώρες κάθε μέρα) όσο και το Τμήμα Εξυπηρέτησης Επιβατών της Aegean παρέχουν πλήρη ενημέρωση στους επιβάτες μας.

Σε αυτό το σημείο , θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε πως το συγκεκριμένο εισιτήριο από Αθήνα προς Ηράκλειο στις 26.04.2013 με επιστροφή στις 28.04.2013, φαίνεται να το είχατε προμηθευτεί μέσω της ιστοσελίδας της Aegean, όπου αξίζει να αναφερθεί πως το επιτρεπόμενο όριο αποσκευών ανά επιβάτη εμφανίζεται ως πληροφορία σε όλα τα στάδια της κράτησης.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η Aegean κατανοώντας την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας και σε ανταπόκριση των αναγκών των καταναλωτών έχει διαμορφώσει το μέσο ναύλο της στο εσωτερικό της χώρας σε επίπεδα 25% χαμηλότερα από εκείνα του 2009 παρά τις υψηλότερες τιμές καυσίμων που επικρατούν.

Eλπίζοντας τα παραπάνω να είναι αρκετά διευκρινιστικά , λυπούμαστε για την όποια αναστάτωση προκλήθηκε και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επικοινωνία χρειαστείτε στο μέλλον.

Με εκτίμηση,


Ειρήνη Χριστοφοράκη

Customer Relations Manager





Και η ανταπάντηση μου:

Όχι κυρία Χριστοφοράκη, ουδόλως ικανοποιητικά είναι αυτά που μου παραθέτετε.

Δεν απαντάτε επί της ουσίας σε κανένα από τα σημεία κριτικής, τα οποία σας προσάπτω, παραθέτετε απλώς την "πολιτική" σας. "Λυπάστε" τυπικά, αλλά έμπρακτα δεν λυπάστε καθόλου.

Δεν απαντάτε στο οτι η κράτηση μπορεί να μην έγινε από μένα - και έτσι δεν ενημερώθηκα. Το οτι εσείς προσπαθείτε να ενημερώσετε, για τη μονομερή αλλαγή των συναλλακτικών ηθών, δεν σημαίνει οτι ο σύγχρονος πολυάσχολος άνθρωπος θα ενημερωθεί - και αν όχι, να δεχθεί εκβιαστική υπερτιμολόγηση στο γκισέ, την οποία εκείνη την ώρα δεν μπορεί να αρνηθεί. Εάν το ήξερα, είναι προφανές οτι δεν θα ερχόμουν με τρεις, αλλά με δύο βαλίτσες. Η άγνοια νόμου τιμωρείται, όχι η άγνοια "πολιτικής" μιας εταιρείας. Το οτι με "τιμωρήσατε" που δεν το ήξερα είναι το πρώτο σας "φάουλ", μια καταχρηστική τακτική σας.

Κυρίως όμως, δεν απαντάτε στην ουσία του προβλήματος: Με ποιά λογική (και για λογαριασμό ποιάς εύλογης βελτίωσης του κοινού συμφέροντος), αποφασίζετε να μη μου επιτρέπετε να χωρίσω τα κιλά που δικαιούμαι να μεταφέρω στο αεροσκάφος, σε δύο αντί σε μία αποσκευή; Με την αυθαίρετη λογική σας, μεθαύριο μπορεί μπορεί να αποφασίσετε μονομερώς οτιδήποτε, χωρίς ο καταναλωτής που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες σας να μπορεί να αμυνθεί στην επιβάρυνση - και στην επιπλέον υπερτιμολόγηση υπηρεσίας, που θα του επιβάλετε και ισοδυναμεί με παραπλανητική χρέωση.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προέκυψε τέτοιο πρόβλημα, θα έπρεπε άμεσα να υποχωρήσετε - και να προσπαθήσετε (το λιγότερο) να με αποζημιώσετε. Αν δεν το αντιλαμβάνεστε, λυπάμαι και εκπλήσσομαι. Στο μέλλον θα αποφύγω να χρησιμοποιήσω τις υπηρεσίες σας - και διατηρώ κάθε δικαίωμα να σας καταγγέλω, ως καταναλωτής.











Η φωτό είναι από το www.fernbyfilms.com και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από το "Tem Que Valer", των Βραζιλιάνων Kaleidoskopio

buzz it!

56 σχόλια:

josefK είπε...

Πες τα!!!

Προσωπικά έχω εξοργιστεί από την ίδια "απλοποιημένη" πολιτική που απαγορεύει επί της ουσίας τις χειραποσκευές (όριο 8 κιλά) για ευνόητους λόγους. Ως γνωστόν εξυπηρετεί σε σχετικά σύντομα ταξίδια με αλλαγές αεροπλάνων αφού δε χρειάζεται να περιμένεις τη βαλίτσα (κινδυνεύοντας να χάσεις το connection). Ντροπή να γίνονται αυτά από το ντε φάκτο εθνικό μας αερομεταφορέα (και ... της Κύπρου).

Επίσης έχεις απόλυτο δίκιο ότι ως Έλληνες δεν διαμαρτυρόμαστε γραπτώς, αν και η εν λόγω πολιτική έχει ενοχλήσει αρκετά (πολλοί πελάτες διαμαρτύρονταν για την εξευτελιστική διαδικασία να στριμώχνουν μπαγκάζια το ένα μέσα στο άλλο στο check-in). Ακολουθώ το παράδειγμά σου και συντάσσω και εγώ ένα mail διαμαρτυρίας!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Προκοπη,

Σου απαντώ σαν εργαζόμενος στο χώρο, όχι στη συγκεκριμένη εταιρεία, που αντιμετωπίζει τακτικά παρόμοιες καταστάσεις. Χρησιμοποιώ την ευκαιρία για διάλογο σε φιλικό και έξω-επαγγελματικό επίπεδο. Θα αναφερθω αποκλειστικα στην ουσία του θέματος και όχι στον τροπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε.

Το μεγιστο βαρος της δωρεαν μεταφορομενης αποσκευής καθορίζεται απο τον αερομεταφορέα και αναφέρεται στο εισιτήριο, το οποίο αποτελεί και την σύμβαση της υπηρεσίας που έχει συμφωνηθεί και πληρωθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ταξιδιωτης πρέπει να έχει σε οποιαδήποτε μορφή αντίγραφο και να διαβάζει τι αγοράζει. Αυτο είναι κανόνας στη ζωή, η οποία οργανώνεται με κάθε είδους συμβάσεις.

Αν η αλλαγή της πολιτικής της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν πρόσφατη, θα μπορούσε να υπάρχει ελαστικότητα, κατανοώντας την "άνεση και εμπειρία" του συχνου ταξιδιώτη, που δε διαβάζει κάθε φορά το κείμενο. Οταν όμως η αλλαγή αυτη έχει προκύψει σχεδόν ένα χρόνο τώρα, το επιχείρημα αποδυναμώνεται.

Παλιότερα, επι κραταιας ΟΑ, ο κάθε επιβάτης εσωτερικού ειχε δικαίωμα για αποσκευές μέχρι 15 κιλά. Η εμπειρία και η στατιστική έδειξε ότι η πλειονότητα των επιβατών ταξιδεύει με πολυ λιγότερα. Επίσης, οι περισσότεροι προτιμούν να έχουν μια αποσκευη αντί για πολλές. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που προχώρησαν οι αεροπορικες εταιρεις σε αυτη την αλλαγή, προσφεροντας ταυτοχρονα και 5, για πολλους πολυτιμα, κιλα. Δεν πάρει να υποτιμήσουμε και τον παράγοντα ότι αυτό το μετρο κάνει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, χωρίς περιθώρια για παζάρια, διακρίσεις και αυθαιρεσίες απο καμία πλευρά.

Νομίζω ότι εάν είμαστε σωστά πληροφορημενοι, όλοι θα μπορούμε να κάνουμε και τις επιλογές που μας ταιριάζουν καλύτερα. Ισως η διαμαρτυρία θα έπρεπε να κατευθυνθεί και στον επαγγελματία ο οποίος μεσολάβησε στην συναλλαγή και αν χρειαστεί να αναλάβει και αυτός το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί.

Καλο βράδυ,
Πέτρος Ζ
Καθημερινός Ακροατής σου

Prokopis Doukas είπε...

@ josefK: To μικρό μέγεθος της αποσκευής στην καμπίνα είναι εύλογο: Ο χώρος είναι περιορισμένος. Αλλά έξω από αυτή;

@Πέτρος Ζ: Χαίρομαι που συζητάτε διαλλακτικά και φιλικά - και χαίρομαι να σας έχω ακροατή.

Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις. Η μία είναι ο χρόνος ενημέρωσης. Το οτι δεν το ήξερα εγώ, που είμαι όπως λέω στο κείμενο εξοικειωμένος, αλλά έτυχε να μην ταξιδέψω αεροπορικά από πέρσυ τον Ιούλιο, σημαίνει οτι πολύς κόσμος ακόμα δεν το ξέρει. Ο εκβιασμός μπροστα στο γκισέ παραμένει.

Η άλλη (και σημαντικότερη) είναι ο πυρήνας της απόφασης: Από πού και ως πού μια μονομερής απόφαση "νομιμοποιείται", όταν δεν έχει λογική; Ποιά είναι η λογική να μην έχω τα πράγματα μου (ίδιου βάρους) σε δύο βαλίτσες; Και από πότε μπορεί να κοστολογηθεί 20 ευρώ το handling μιας βαλίτσας; Ποιός την κουβαλάει, ο νομπελίστας Κρούγκμαν;

Δεν είναι λογική οτι "οι περισσότεροι προτιμούν τη μία". Κι εγώ την προτιμώ. Αλλά ετυχε να έχουμε 2 άνθρωποι, τρεις βαλίτσες, στο συγκεκριμένο ταξίδι. Θα τιμωρηθούμε αυθαίρετα γι αυτό;

Ακόμη χειρότερο επιχείρημα είναι η "σύμβαση" πάνω στο εισιτήριο, την οποία δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε. Αν μια διάταξη κριθεί καταχρηστική στο δικαστήριο, δεν έχει ισχύ. Πολλές εταιρείες αναγκάζονται να αναδιπλωθούν, όταν κρίνεται οτι εκμεταλλεύονται τον καταναλωτή.

Υ.Γ. Να θυμίσω οτι το εισιτήριο για την Κρήτη ειναι πανάκριβο. Αν δεν βγαίνουν, ας το αυξήσουν ευθέως, ώστε να υποστούν και τις συνέπειες. Όχι με έξτρα κουτοπόνηρες χρεώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και πάλι,

Ας συνεχίσουμε λοιπόν με αντεπιχειρηματα. Το κόστος της μεταφοράς είναι ένα θέμα που μόνο ο ανταγωνισμός μπορει να λύσει. Μένει να δούμε αν οι θεματοφύλακες του ανταγωνισμου θα τον διατηρήσουν η θα επιτρέψουν την συγχώνευση των δυο ελληνικών εταιρειών. Να σημειώσω ότι ακόμα και οι αποσκευές αποτελούν τμήμα του ανταγωνισμού των εταιρειών σε προορισμούς που υπάρχει επιλογή.

Θα επιμένω στο θέμα της σύμβασης. Οταν κάποιος πουλάει μια υπηρεσία καθορίζει και την τιμή και το τι προσφέρει. Αν δεν μας αρέσει, δεν παίρνουμε και πάμε αλλού (πάλι ανταγωνισμός).

Το αεροπλάνο έχει πεπερασμενους χώρους. Πρέπει να μεταφέρει αποσκευές, εμπορεύματα και ταχυδρομείο, για τα οποία υπάρχει κόστος και αμοιβή. Υπολογίζεται ο χώρος που αναλογεί ανά επιβάτη και ο υπόλοιπος διατίθεται για τα υπόλοιπα. Αν κάποιος επιβάτης φέρει παραπάνω αποσκευές, αυτές θα καταλάβουν χώρο απο τα υπόλοιπα φορτία και επομένως θα πρέπει να πληρώσουν για αυτο τον χώρο. Μην ξεχνάμε ότι το κάθε κιλό βάρους που φόρτωνεται στο αεροπλάνο, χρειάζεται καύσιμα για να μεταφερθεί. Αρα το κόστος δεν είναι μόνο στο handling αλλα και στην μεταφορά.

Σε ότι αφορά το αριθμητικό κόστος, απλά να αναφέρω ότι τα 20 ευρώ της πρόσθετης αποσκευής μεχρι 20 κιλα, αντιστοιχούν σε 4-6 κιλά με το παλιό σύστημα.

Κλείνοντας θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι το σύστημα με τα κομμάτια ισχύει εδώ και 30 περίπου χρονια στην Βόρεια Αμερική. Η Ευρώπη επέλεξε αυτο το σύστημα τα τελευταία δυο χρονια. Υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι είναι καλύτερο για όλους, πελάτες και αερομεταφορεις. Είναι μια ακόμα μεταβολή που προκαλεί αλλαγη σε μια συνήθεια. Η ενημέρωση με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων θα βοηθήσει να γίνουν οι σωστές επιλογές απο τον αγοραστη και οι βελτιώσεις απο τον πωλητη αν αυτές χρειάζονται.

Πιστεύω ότι η σωστή διαχείρηση του παραπονου θα ειχε διαφορετικο αποτελεσμα. Ολοι γνωριζουμε ποσο καθοριστική ειναι για την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,
Πέτρος Ζ

Prokopis Doukas είπε...

@Πέτρος Ζ: Εξακολουθείτε και δεν απαντάτε στα εξής:

-- Κανείς δεν αντιλέγει για το βάρος στο αεροπλάνο. Αλλά γιατί να (υπερ)χρεώνεται η διανομή των 20 κιλών σε δύο βαλίτσες; Χρειάζεται να κάνει περισσότερες κινήσεις ο εργάτης; Και αυτό στοιχίζει 20 ευρώ ανά βαλίτσα, 10 στην αναχώρηση και δέκα στην άφιξη; Τότε να πάω κι εγώ να δουλέψω στο αεροδρόμιο, να φορτώσω 100 βαλίτσες, να βγάλω ένα χιλιάρικο μεροκάματο!

-- Η σύμβαση, όπως ξέρετε πολύ καλά, από την εμπειρία των καταναλωτών (ιδίως) με τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνίας κλπ μπορεί να περιέχει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ καταχρηστικούς όρους, τα λεγόμενα "ψιλά γράμματα". Αυτοί δεν δεσμεύουν τον πελάτη, από το να αναζητεί το δίκιο του, με βάση την κοινή λογική και μια εύλογη πολιτική κοστολόγησης.

-- Η έννοια του ανταγωνισμού δεν είναι αυτή που υπονοείτε. Η έννοια του στην ελεύθερη αγορά είναι να βελτιώνει τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών ή πώλησης προϊόντος για τον πελάτη. Το οτι όλες μαζί οι εταιρείες ενός κλάδου ακολουθούν κάποιες πρακτικές, αυτό δεν σημαίνει διόλου οτι αυτές οι πρακτικές είναι ενδεδειγμένες, αποδεκτές ή σωστές έναντι του καταναλωτή. Αν όλες μαζί οι εταιρείες αποφασίζουν να χρεώνουν τη δεύτερη βαλίτσα, αυτό λέγεται "εναρμονισμένη πρακτική" - κοινώς καρτέλ. Και γι αυτό υπάρχουν εποπτικές αρχές, που (πρεπει να) παρεμβαίνουν.

-- Όπως επίσης πολύ καλά γνωρίζετε, όλες οι εποπτικές αρχές κυνηγούν σε διάφορες χώρες την λεγόμενη "παραπαλανητική χρέωση", που σημαίνει οτι αντί να αυξήσουν οι εταιρείες την τιμή της βασικής υπηρεσίας, βρίσκουν τρόπους "εναλλακτικών" ή πρόσθετων χρεώσεων, ώστε να αυξήσουν το τελικό κόστος για τον πελάτη. Υποστηρίζω οτι η "πολιτική της μιας αποσκευής" είναι μια τέτοια παραπαλανητική χρέωση. Δεν πρόκειται για ένα ποτό, που το αγοράζω αν θέλω στο αεροπλάνο. Πάω απροετοίμαστος στο γκισέ - και υποχρεώνομαι να πληρώσω εκβιαστικά (το να αφήσω τη βαλίτσα κάπου, φαντάζομαι να μην το θεωρείτε παρά μια αστεία εκδοχή της πραγματικότητας)...

Όχι αγαπητέ Πέτρο Ζ, δεν είναι καλύτερο για όλους, όταν είναι εις βάρος των πελατών. Είναι καλύτερο μόνο για τις εταιρείες. Οι πελάτες δεν είναι "μέτοχοι" των εταιρειών, ώστε να ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα τους. Αν δεν μπορούν οι εταιρείες ναλειτουργήσουν, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας και λογικής, ας κλείσουν. Είναι σίγουρο οτι κάποιος θα βρεθεί να παράσχει τις υπηρεσίες πολύ πιο σωστά και λογικά. Διότι τα επιχειρήματα αυτά είναι μόνο γαι να δικαιολογήσουν ισολογισμούς, που διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη περιλαμβάνουν.

klimis Seimiris είπε...

Πέρνω την βαλίτσα μου και φεύγω

Ανώνυμος είπε...


Εμείς, με δυνατότητα (λόγω χρυσής κάρτας) να μεταφέρουμε συνολικά 80 κιλά και οι δύο μαζί, αναγκαστήκαμε να γονατίσουμε δίπλα από το γκισέ, για να "ισοσταθμίσουμε" το βάρος και να μη μας χρεώσουν τα έξτρα κιλά που είχε μια (η πιο μεγάλη) από τις βαλίτσες έναντι των υπολοίπων μικρών (κι ας μην ξεπερνούσαμε συνολικά ούτε τα 70 κιλά). Εδώ ποια η λογική; Πάλι 4 κομμάτια, συνολικό βάρος κάτω από 70 κιλά. Γιατί να μας ταλαιπωρήσουν, ώστε να ζυγίζει μέχρι 20 κιλά η κάθε αποσκευή;

Το άλλο παράλογο (και ΑΠΟΛΥΤΑ) εκβιαστικό το ξέρετε;

Να έχουμε (ακριβό) εισιτήριο μετ' επιστροφής και να μη θέλουμε εν τέλει τη μετάβαση, παρά μόνο την επιστροφή (είμαστε frequent flyers και έτυχε να μην γίνει ένα ενδιάμεσο ταξίδι). Ακόμα κι αν ενημερώσουμε εγκαίρως για να ακυρώσουμε τη μετάβαση (δε μιλάμε για non-show), είναι αδύνατο να κρατήσουμε την επιστροφή. Πρέπει να την ακυρώσουμε κι αυτη και να την αγοράσουμε εκ νέου! Κι αυτός ο απαράδεκτος εκβιασμός ισχύει και σε Aegean και σε OA... (και σε όλες τις "πολιτισμένες" εταιρίες παγκοσμίως βεβαιώνουν οι ταλαίπωροι υπάλληλοι αμφοτέρων).

FF

John Beredimas είπε...

Η λογική του post πάσχει από αρκετά προβλήματα.

1) Το handling γενικα ΔΕΝ το κάνει η aegean ή η αεροπορικές. Παίζει ο στόχος της κριτικής να είναι τελείως λάθος (δεν ξέρω τι παίζει στο Ηράκλειο οπότε κρατώ επιφύλαξη).

2) Το κόστος του επιπλέον handling αν πάτε ΕΣΕΙΣ με τρεις βαλίτσες αντί για μία φυσικά και δεν είναι 20€ (ας πούμε ότι είναι 0.5€ αλλά δεν έχει πολλή σημασία). Το κόστος του να πάμε όλοι με τρεις βαλίτσες σημαίνει αρκετά περισσότερο χρόνο για τον τελευταίο επιβάτη να την παραλάβει, να τις ξεφορτώσουμε, χρόνος που έχει σωρευτικά επιπτώσεις στη λειτουργία του αεροδρομίου. Επίσης επιπλέον χρόνος να φορτώσουμε το αεροπλάνο (όποιος έχει φορτώσει αυτοκίνητο ξέρει πως άλλο είναι 10 κομμάτια τυχαίων μεγεθών του κιλού και άλλο 1 κομμάτι του δεκάκιλου). Κάπου εδώ είναι και το όφελος στους επιβάτες, ταχύτεροι χρόνοι (εκ)φόρτωσης.

3) Το κόστος των 20€ σε μεγάλο βαθμό δεν έχει σκοπό να σας χρεώσει την επιπλέον υπηρεσία αλλά να σας αποθαρρύνει από το να την χρησιμοποιήσετε. See also point [1]

4) Οι όροι των χειραποσκευών κάθε άλλο παρά "ψιλά γράμματα" είναι. Ψιλά γράμματα είναι τι γίνεται αν αργήσει η πτήση.

5) Το "κι αν δεν έχω internet" είναι το "κι αν δεν ξέρω γράμματα" του 2012 (έχετε ένα point αλλά θίγετε ένα γενικότερο πρόβλημα. Που να ανακαλύψετε πως η easyjet σχεδιάζει να καθιερώσει αποκλειστικά e-checkin).

Σταματώ εδώ. Βρίσκω και άλλα προβλήματα. Αντιλαμβάνομαι τον εκνευρισμό σε κάποιο βαθμό γιατί είμαι σχετικά τακτικός επιβάτης (~1/μήνα) σε πτήσεις εσωτερικού και είναι αηδία να πληρώνεις όσο το Κων/πολη-Λονδίνο για να πας από κάποιο νησί στην Αθήνα. Αλλά η κριτική πάσχει.

Φιλικά,

Γιάννης

Prokopis Doukas είπε...

@klimis: Πάρτε μόνο μία.. :-)

@FF: Καταλαβαίνω αυτά που λέτε, αν και δεν έχω την ανάλογη εμπειρία. Γιατί δεν τα καταγγέλετε;

@John Beredimas: Εγώ πάλι θεωρώ οτι η δική σας κριτική πάσχει - και σας απαντώ, ένα προς ένα στα (κατά τη γνώμη μου) άστοχα επιχειρήματα σας:

1. Δεν μας ενδιαφέρει εδώ οτι τo handling γίνεται από άλλες εταιρείες. Η αεροπορική εισπράττει ένα επιπλέον παράλογο ποσό (εκβιαστικά στο γκισέ, μην το ξεχνάμε), ακριβώς γιατί υποτίθεται οτι επιβαρύνεται το handling (όχι για το κόστος της πτήσης από καύσιμα, αφού αυτό επηρεάζεται μόνο από το βάρος).

2. Η διαφορά των χρόνων εκφόρτωσης αν οι βαλίτσες είναι διπλάσιες (δύο στον καθένα, που δεν θα είναι για όλους), πόση είναι επί της ουσίας; Πέντε λεπτά παραπάνω; Δέκα λεπτά; Πόσες φορές μας αφήνουν να περιμένουμε πάρα πολύ χρόνο, έτσι κι αλλιώς; Και αυτό το "χρονικό όφελος" δικαιολογεί την υπερτιμολόγηση, κατά 20 ευρώ για κάθε βαλίτσα; Δηλαδή υποστηρίζετε σοβαρά οτι οι εταιρείες το κάνουν αυτό για λογαριασμό του πελάτη;

(Στην παρατήρηση αυτή παραδέχεστε πόσο παράλογη είναι η σχέση πραγματικού κόστους με την υπερτιμολόγηση που δεχόμαστε).

3. Εδώ ακριβώς είναι η ουσία του επιχειρήματος μου - και το επιβεβαιώνετε: Η υπερτιμολόγηση των 20 ευρώ είναι στην ουσία μια "τιμωρητική", άρα εκβιαστική και αυθαίρετη πράξη. Αν μεθαύριο μια εταιρεία αποφασίσει να μας τιμωρήσει αναιτιολόγητα, για μια άλλη προτίμηση μας;

4. Τον όρο "ψιλά γράμματα" τον χρησιμοποίησα για να υποδηλώσω τους καταχρηστικούς όρους. Οι συμβάσεις μεταξύ εταιρειών και καταναλωτών βρίθουν από τέτοιες.

5. Η easy-jet (και η κάθε εταιρεία χαμηλού κόστους) καλά κάνει και καθιερώνει τεχνολογικές απλοποιήσεις. Προσωπικά δεν μπαίνω ποτέ σε αεροπλάνο τέτοιας εταιρείας, λόγω αμφιβολιών που έχω για το αν τηρούν τους όρους ασφαλείας (δες ρεπορτάζ παλαιότερα για Ryan Air ή το δυστύχημα της Helios, με τον ξεπεσμένο πιλότο από την Ανατολική Ευρώπη).

Η Αegean όμως δεν είναι εταιρεία χαμηλού κόστους - το εισιτήριο της είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ, όπως ομολογείτε και σεις. Δεν μπορεί λοιπόν να μου το παίζει δήθεν "χαμηλού κόστους" στις μοντερνιές - και υψηλού κόστους στα εισιτήρια και τα πρόστιμα. Πρόκειται γαι την κλασική κουτοπονηριά "τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου". Ή αλλιώς, "θέλω και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο".

John Beredimas είπε...

On (2) [το οποίο ίσως αντιλαμβάνεστε πως για μένα είναι σχετικό με τα 3/4] ξεκινώ με ένα παράδειγμα: σε πρόσφατο ταξίδι μου Αθήνα-SKG είχαν περάσει ~20' από την προσγείωση και είχε κόσμο ακόμα. Δε θέλω να ξέρω τι θα γινόταν αν ο καθένας είχε 3-4 βαλίτσες instead.

Γενικά το post έχει βάση αν αντιμετωπιστεί ως standalone περιστατικό (ο κ. Δούκας έδωσε 150€ για μια πτήση 30', τόσος κόπος και κόστος ήταν μια βαλίτσα παραπάνω;;). Σε scale όμως αρχίζουν τα προβλήματα. Αν οι βαλίτσες από 15M γίνουν 22M (http://www.aia.gr/pages.asp?langid=2&pageid=526; ας υποθέσουμε πως από 1 βαλίτσα per passenger πάμε στη 1.5 με αλλαγή ορίου) μιλάμε για σεβαστή αύξηση σε υπαλλήλους handling και χρόνους φορτο-εκφόρτωσης και αυξημένο minimum transfer time για να είναι σίγουρο ότι η βαλίτσα θα μπει στην επόμενη πτήση. Είμαι σίγουρος πως αν δούλευα σε εταιρία handling θα σκεφτόμουν και άλλα προβλήματα. Γενικά το βάρος είναι μάλλον το ελάχιστο πρόβλημα στην εξίσωση.

(παρένθεση: και γιατί ρε μάστορα να ταλαιπωρούμαι εγώ που απλά πάω Ηράκλειο και δε με νοιάζει το transfer; για τον ίδιο λόγο που ο ίδιος ΚΟΚ ισχύει και στα χωριά με 10 αυτοκίνητα και στις πόλεις , it's impractical to keep two sets of rules)

On (5): +1, αλλά για άλλο λέω, για άλλο με απαντάτε :) Επίσης προσπερνάτε το γεγονός πως πολλές αεροπορικές, including Aegean, είναι ελλειμματικές οπότε κάπως πρέπει να εξοικονομήσουν λεφτά. For me καλύτερα από το γεύμα και το checkin παρά από την ασφάλεια (θα συμφωνήσουμε σε αυτό μάλλον).

On (1): ναι η εταιρία το εισπράτει και έχει την ευθύνη, απλά δεν είμαι σίγουρος ότι εκεί καταλήγει (π.χ. αντε ο υπάλληλος κάνει τον Κινέζο. η goldair κάνει random checks μετά; αν ναι και βρει 3 βαλίτσες, ποιος πληρώνει πρόστιμο;). Δεν θα επιμείνω άλλο σε αυτό, δεν γνωρίζω το θέμα.

Αυτά τα ολίγα. I'll give up, όχι για λόγους διαλόγου αλλά επειδή έχω κι εγώ αρκετά μαζεμένα στην Aegean, νιώθω ότι κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου (άχαρος ρόλος)

Θανάσης είπε...

Μπορεί να λέμε ότι θέλουμε για τις εταιρίες χαμηλού κόστους και το μοντέλο λειτουργίας τους αλλά το σίγουρο είναι ότι σκέφτονται τον καταναλωτή σε τέτοια θέματα.

Π.χ. στην [όχι απαραιτήτως φθηνή] Easyjet πληρώνεις εμφανώς όταν κλείνεις το εισιτήριο πλήθος αποσκευών + βάρος [π.χ. 20kg σε 2 αποσκευές]. Όμως εννοείται ότι ένα ζευγάρι μπορεί να συνδυάσει 40 kg με όποιο τρόπο θέλει σε δύο αποσκευές.

Και φυσικά στις χειραποσκευές αντί για τα αστεία 8 κιλά της Aegean δεν υπάρχει όριο βάρους [πλην του γενικού ορίου 32kg] αρκεί φυσικά να μπορείς να τη σηκώσεις για να την τοποθετήσεις. Εννοείται ότι για τις χειραποσκευές υπάρχει ευλόγως το όριο των διαστάσεων.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ακόμα και όταν σε χρεώνουν [ακριβά] για τις αποσκευές σου δεν είναι απαραίτητο η κοινή λογική να πηγάινει περίπατο.

Unknown είπε...

Αγαπητέ κ. Δούκα,

συγκρίνετε την νέα πολιτική της Aegean με την "παλιά" πολιτική και με την "κοινή λογική". Εφόσον η πολιτική είναι δημοσιευμένη, οφείλετε να την ακολουθήσετε όπως όλοι. Αν διαφωνείτε, το γκισέ της Aegean δεν είναι ο τόπος για να γίνουν αλλαγές.

Συμφωνώ ότι η πολιτική είναι απαράδεκτη, αλλά και αναπόφευκτη. Στην Αμερική εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια υπάρχει αυτό το όριο της μίας αποσκευής, και τα τελευταία χρόνια χρεώνεται στις πτήσεις εσωτερικού ακόμα και η πρώτη αποσκευή (δεν υπάρχει δωρεάν). Υπό αυτό το πρίσμα, η πολιτική της Aegean είναι παράδεισος αφού επιτρέπουν δωρεάν αποσκευές.

Το επιχείρημά σας πως "δε με νοιάζει τι κάνουν οι άλλες εταιρίες" δεν είναι ισχυρό σε ένα χώρο που είναι κατ'εξοχήν διεθνής και επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες (κόστος καυσίμων, συντήρησης, κατασκευής κτλ.).

Παρόμοια, μέχρι πριν μερικά χρόνια το όριο βάρους ήταν 32 κιλά σε διεθνείς πτήσεις, και 2 x 32 κιλά σε υπερατλαντικές. Τώρα είναι 1 x 23 κιλά.

Η "κοινή" λογική που επικαλείστε είναι πολύ απλή: οι αερομεταφορές είναι ζημιογόνες και οι εταιρείες πρέπει να είναι κερδοφόρες, οπότε θα χρεώσουν όσο νομίζουν ότι τους συμφέρει, όπως και με οποιοδήποτε άλλο προϊόν στην αγορά.

Prokopis Doukas είπε...

@Themos Kallos/Θανάσης/John Beredimas:

Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω συνολικά. Πρώτον, απορώ με το πόσοι άνθρωποι σπεύδουν να υιοθετήσουν την οπτική της εταιρείας, αντί την οπτική προστασίας του καταναλωτή.

Δεύτερον, δεν με ενδιαφέρει αν κάποιες εταιρειες είναι ελλειμματικές. Γιατί κάποιες άλλες δεν είναι και είναι εξαιρετικές; Αυτό σημαίνει οτι κάνουν κάποια πράγματα λάθος, π.χ. κακό management. Τα ελλείμματα τους δεν θα τα "βγάλουν" με μια "πολιτική", που (κατά την άποψη μου) είναι αυθαίρετη και καταχρηστική.

Τρίτον, το τι κάνουν οι εταιρείες για να αποφύγουν τη χρεοκοπία, έχει κάποια όρια - κοινής λογικής. Εαν μεθαύριο αποφασίσουν οτι για να επιβιώσουν πρέπει να ταξιδεύουμε όρθιοι, με τη χειρολαβή, θα γίνει δεκτό; Πώς γίνεται κύριε Κάλλο, μια πολιτική να είναι *ταυτοχρόνως* "απαράδεκτη και αναπόφευκτη"; Δεν καταλαβαίνετε την θεμελιώδη αντίφαση μιας φράσης που δεν στέκει;

Τέταρτον, το "δεν με νοιάζει τι κάνουν οι άλλες εταιρείες" πάει στην εναρμονισμένη πρακτική, που δεν αθωώνει μια εταιρεία, αν όλες μαζί κάνουν κάτι καταχρηστικό - το αντίθετο. Με βάζετε και επαναλαμβάνομαι. Η ενιαία πολιτική νοείται μόνο σε διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας, όχι σε τιμολογιακή πολιτική.

Πέμπτον, κύριε Μπερεδήμα, γι αυτό που λέτε οτι δεν σας απαντώ: Επτά ανθρώπους υψηλού μορφωτικού επιπέδου ρώτησα σήμερα και κανείς τους δεν το ήξερε, ίσως γιατί τις περισσότερες φορές παίρνουμε μια βαλίτσα, από μόνοι μας. Αλλα είναι τελείως διαφορετικό να στο επιβάλλει η εταιρεία, επειδή έτσι θέλει, στο γκισέ.

Εν τέλει, αν οι εταιρείες ήθελαν να περιορίσουν το κόστος του handling, θα μπορούσαν πράγματι να θέσουν ένα λογικό όριο (π.χ. μην έρθετε κύριε μου με 5 μικρές βαλίτσες). Αλλά και πάλι, δεν ξέρω αν ο αριθμός των αποσκευών κάνει τόσο τη διαφορά. Δηλαδή, γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο τα 2 κομμάτια, που είναι πιο ελαφριά, άρα και ευέλικτα, από το ένα και βαρύτερο. Θέλω να πω, οτι δεν είναι και απολύτως βέβαιο οτι το ίδιο βάρος, κατανεμημένο απλώς σε περισσίτερες αποσκευές είναι πραγματικά πιο χρονοβόρο, άρα έχει και υψηλότερο κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, το να χρεώνεις παράλογα και "τιμωρητικά", ώστε να φέρεις τις συνήθειες των πελατών όπως τις θέλεις, δεν είναι και από μόνο του μια αποδεκτή πρακτική. Πρέπει να έχει πολύ υψηλά κίνητρα, αποδεδειγμένα, για γίνει δεκτή από την οργανωμένη κοινωνία.

Όχι, κύριε Κάλλο, η σχέση εταιρείας -καταναλωτή δεν είναι αυτή που περιγράφετε. Γι αυτό και τόσες εταιρείες καταδικάζονται καθημερινά, σε όλον τον κόσμο, για αθέμιτες πρακτικές.

Κι επειδή είπατα "δημοσιευμένη", μόλις με ενημερωσαν οτι η εταιρεία δεν έχει ενημερώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης (Γ.Γ. καταναλωτή) για την πολιτική της "μιάς αποσκευής"

http://www.gge.gr/up/files/ΕΝΤΥΠΟ_ΓΙΑ_ΤΑ_ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ_ΕΠΙΒΑΤΩΝ-ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ-ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ.pdf

Γιατί άραγε;

Θανάσης είπε...

κ. Δούκα προσωπικά είμαι στο ίδιο μήκος με τον προβληματισμό και την τοποθέτησή σας.

Παρόλα αυτά δυστυχώς το pdf που δίνετε έχει δημιουργηθεί τον Αύγουστο του 2007! Πολύ κακώς φυσικά που δεν εμπεριέχει ημερομηνία (ή έστω έτος) για να μπορούμε να κρίνουμε πόσο ορθό είναι. Η παραπάνω διαπίστωση (περί 2007) προκύπτει από το δελτίο τύπου της ανακοίνωσης της Γ.Γ. Καταναλωτή (www.efpolis.gr/filesbase/429_sitefile-9694.doc)

Ως εκ τούτου ακόμα και να γνωστοποιήθηκε στο υπουργείο η νέα πολιτική βάσει εμπειρίας (όπως και τυχόν άλλων που μεσολάβησαν από το 2007) είμαι πεπεισμένος ότι κανείς δεν θα ενδιαφέρθηκε για αλλαγή του οδηγού.

υ.γ. Για τις αθέμιτες πρακτικές η ΕΕ έχει την εξής πηγή ενημέρωσης: http://www.isitfair.eu

th.alys είπε...

Προκόπη ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό(σκληρό αλλά να ειπωθή σα να λέμε):

Ήταν λάθος εκ μέρους σου να φτάσεις στο γκισέ χωρίς να έχεις κοιτάξει το όριο αποσκευών και κιλών. Ακόμα κι αν σου έκλεισε άλλος το εισιτήριο, έπρεπε να ζητήσεις μαζί με τις ώρες αναχώρησης να πληροφορηθείς πόσες και πόσο βαρειές βαλίτσες επιτρέπεται να πάρεις. Είναι καλή πρακτική που υπαγορεύεται από την κοινή λογική, ανεξάρτητα από το αν είναι αποδεκτοί οι όροι της Aegean ή όχι.

Τώρα για τα υπόλοιπα σου έχουν εξηγήσει ότι τα 20 ευρώ υπάρχουν κυρίως για να αποτρέψουν τα προβλήματα που θα προκύψουν αν όλοι(πολλοί) αποφασίσουν να πάρουν δεύτερη βαλίτσα. Κάποια αποθαρρυντική χρέωση για τις επιπλέον αποσκευές μάλλον πρέπει να υπάρχει.

Είμαι διατεθειμένος ωστόσο να δεχτώ ότι η τιμολογιακή πολιτική δεν είναι άριστη. Θα μπορούσαν ίσως να διαφοροποιούν τις τιμές ανάλογα με τις διαστάσεις της επιπλέον βαλίτσας και το βάρος της. Ελπίζω να βοηθήσει η διαμαρτυρία σου την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αμφιβάλλω έντονα ότι θα συμβεί αυτό όμως απουσία ουσιαστικού ανταγωνισμού.

ΥΓ. Κάποια παραδείγματα σου είναι υπερβολικά και κατά τη γνώμη μου υποσκάπτουν την κατ'αρχήν βάσιμη διαμαρτυρία σου.

Prokopis Doukas είπε...

@Θανάση: Ευχαριστώ που το επισημαίνετε, δεν μπορώ να ξέρω. Μου το έστειλαν και το ανάρτησα κια εγώ. Όπως και να έχει, ο βασικός προβληματισμός μου παραμένει.

Prokopis Doukas είπε...

@ th.alys: H ορολογία του Αθανάσιου θριαμβεύει.. :-)

Ήμουν πολύ κάτω του ορίου επιτρεπόμενου βάρους. Αν μου είχε περάσει από το μυαλό, θα αναζητούσα πληροφορίες. Δεν χρειάστηκε να επικοινωνήσω για καμμία ώρα αναχώρησης, όπως ξέρεις τα εισιτήρια πια είναι virtual, σου στέλνουν έναν κωδικό και την κράτηση - και με αυτή πορεύεσαι. Εχουμε και δουλειές, επίσης.

Στην ουσία "πλήρωσα" το οτι (λόγω κρίσης) έχω πάνω από ένα χρόνο να ταξιδέψω αεροπορικά. Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι λογική τιμωρίας μου. Όπως λέω και πιο πάνω, οι "τιμωρητικές" χρεώσεις είναι εξ ορισμού καταχρηστικές και αυθαίρετες.

Τα παραδείγματα μου είναι κάποιες φορές υπερβολικά, διότι αμέσως αντιμετώπισα από διάφορες πηγές (και εδώ στα σχόλια, προς μεγάλη μου έκπληξη) μια "λογική" του τύπου "η εταιρεία χαράζει μια πολιτική, όποια θέλει - κι εσύ αν δεν συμφωνείς, μην πάρεις τις υπηρεσίες". Τώρα βέβαι, αν δεν ζητήσουν συγνώμη, δεν θα ξαναπάρω. Αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δικαιούνται, έστω και για μια φορά, να τιμωρούν στο γκισέ τον ανυποψίαστο πελάτη.

Θα το ξαναπώ για πολλοστή φορά: Όχι, δεν είναι αυτή η σχέση εταιρείας-πελάτη, στις ευνομούμενες κοινωνίες. Οι εταιρείες έχουν υποχρεώσεις, εποπτεύονται από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, παρεκτρέπονται πολύ συχνά - και πρέπει να συγκρατούνται (τιμωρούνται) όταν ακολουθούν αθέμιτες/εναρμονισμένες πρακτικές, αγνοούν τα δικαιώματα του πελάτη, δεν λαμβάνουν εύλογες και αιτιολογημένες αποφάσεις. Είναι άρα πολλές φορές "φάουλ" - και οφείλουμε να μην τους επιτρέπουμε να είναι.

Εδώ κάποιοι μου λένε οτι αντί να τιμωρούνται οι εταιρείες, πρέπει να τιμωρούνται οι πελάτες, όταν η πολιτική των εταιρειών αλλάζει. Ε, με συγχωρείτε (για να χρησιμοποιήσω κι εγώ μια αγγλικούρα), you 've got it all wrong!

th.alys είπε...

Πέταξα πριν λίγους μήνες, τυχαία με την Aegean, και μάλλον κατάλαβα τι έγινε.

Κανονικά λαμβάνεις δύο μέηλ. Το πρώτο είναι από το πρακτορείο που επιβεβαιώνει την κράτηση, σου δίνει τα στοιχεία της πτήσης και σου λέει ότι θα ακολουθήσει άλλο μέηλ με το εισιτήριο. Το δεύτερο είναι το εισιτήριο που περιέχει και τις πληροφορίες για τον αριθμό και το βάρος των αποσκευών. Λογικά όποιος έκλεισε το εισιτήριο σου έστειλε μόνο το πρώτο, με τις πληροφορίες του οποίου μπορείς να κάνεις τσεκ ιν, αλλά είναι ελλιπές. Δεν μπορώ να πω ότι δεν θα την πάταγα κι εγώ στη θέση σου, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν λάθος να μη ζητήσεις τις σχετικές πληροφορίες εξ'αρχής.

Για τα άλλα τώρα:

Έχω την εντύπωση ότι θέλουν να σου πουν πως, όπως η εταιρεία, έτσι και ο πελάτης υπόκειται σε εύλογους περιορισμούς κι έχει υποχρεώσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση σε αρκετούς εξ'ημών μοιάζει πρόδηλη η ανάγκη κάποιου περιορισμού όχι μόνου του βάρους αλλά και του αριθμού των αποσκευών ανά επιβάτη, χωρίς πολλές διαφοροποιήσεις κατά περίπτωση, για πρακτικούς λόγους.

Με τη γενική αρχή, φαντάζομαι, θα συμφωνήσεις. Με το πώς αυτή εξειδικεύεται από την Aegean προφανώς διαφωνείς και, ειλικρινά, κι εγώ θεωρώ ότι καλό θα ήταν να υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία.

Τώρα με το αν είναι οι αποτρεπτικές χρεώσεις καταχρηστικές ή όχι δεν θέλω να μπλέξω. Νομικός δεν είμαι. Οικονομικά μόνο μπορώ να σου πω ότι έχουν νόημα.

Ανώνυμος είπε...

Μπορω να δωσω δυο απλα παραδειγματα του οτι 20 κιλα σε μια βαλιτσα δεν ισοδυναμουν με 10 κιλα σε 2.

1) 20 κιλα κ μια βαλιτσα=10 κιλα κ 2 βαλιτσες=4 κιλα κ 5 βαλιτσες=1 κιλο κ 20 βαλιτσακια=16.303.392 μικρες γκαζες βαρους 20 κιλων που τις αραδιαζεις τεμαχιο τεμαχιο στον φορτοεκφορτωτη να τις διαχειριστει.

2) Μια γυναικα των 80 κιλων οσο περιεργο και να φαινεται με το σκεπτικο του νομοθετη δεν ισοδυναμει με 2 των 40. Στο πρωτο απλα παντρευτηκες την χοντρη. Στο δευτερο θεωρησε διγαμος.

Prokopis Doukas είπε...

@thalys: Κανένα mail δεν έλαβα. Ούτε κανείς από την Aegean μου είπε εκ των υστέρων "μα το έγραφε το mail που λάβατε".

Η γενική αρχή με την οποία συμφωνώ αγαπητέ, είναι η εξής: Βεβαίως ο πελάτης έχει περιορισμούς, αλλά η πρώτιστη υποχρέωση είναι της εταιρείας, η οποία πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους, για το αν προστατεύει τα δικαιώματα του καταναλωτή - και δεν φλερτάρει επ' ουδενί με την εκμετάλλευση του.

Εν προκειμένω, η επιχειρηματολογία πολλών από σας, στα σχόλια, είναι οτι είναι λογικό να τιμωρηθώ εγώ, ως επιβάτης - και όχι η εταιρεία. Ενώ θα έπρεπε να ισχύει το ανάποδο, εξ ορισμού. Το καταναλωτικό (όπως και το δημόσιο) συμφέρον προηγείται. Είστε πολύ επεικείς με την εταιρεία - και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί.

Για να γίνει εύλογο οτι έχει μαγάλη διαφορά να παίρνεις μια βαλίτσα, αντί πολλές, πρέπει οι εταιρείες να αποδείξουν με πολυ σοβαρές μελέτες οτι υπάρχει λόγος να αλλάξουν την πολιτική τους εις βάρος του πελάτη, διότι αυτό προάγει το συνολικό δημόσιο συμφέρον.

Αυτό στο οποίο επιμένεις, είναι οτι εγώ έπρεπε να "μυρίσω τα νύχια μου" - και να ζητήσω τις σχετικές πληροφορίες. Προφανώς οι εταιρείες βρήκαν τον εύκολο τρόπο να επιβάλουν την πολιτική τους, δια της τιμωρίας του καταναλωτή, ώσπου να ενημερωθούν "με το κακό" όλοι. Κι εν τω μεταξύ, να εισπράξει μερικά εκατομυριάκια, από τα εκατομύρια "εικοσάρικα" που εκβιαστικά θα αποσπάσει από ανυποψίαστους επιβάτες.

Το θέμα δεν είναι νομικό, αγαπητέ. Είναι θέμα οργάνωσης της κοινωνίας - και στην ουσία βαθύτερα πολιτικό. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να στηρίζεται, υπό την προϋπόθεση οτι είναι υγιής, ακολουθεί πλήρως κανονισμούς και σέβεται δικαιώματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η επιχειρηματολογία του τύπου "είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε πολιτική, γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσουμε, ανεξαρτήτως του αν είναι παράλογη ή όχι", απλά δεν ευσταθεί- και είναι εκ του πονηρού.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Λυπάμαι, αλλά αυτά που παραθέτετε είναι σοφιστείες, άσχετες με την ουσία του ζητήματος.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Δούκα,

Η Aegean αποφασίζει καλώς ή κακώς τον Ιούνιο του 2012 να αλλάξει την πολιτική της στο θέμα των αποσκευών.

Το κοινοποιεί στους ταξιδιώτες της τουλάχιστον μέσω του newsletter της 2 φορές, στις 08 Ιουνίου 2012 και στις 16 Ιουνίου 2012 και κατ' επέκταση σε όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία (φαντάζομαι ότι θα τα είχε ενημερώσει και ξεχωριστά, αλλά δεν είμαι ταξιδιωτικός πράκτορας...). Κια φυσικά, υπάρχει αναρτημένο στο κατεξοχή σημείο αναφοράς, το δικτυακό της τόπο. Δεν ξέρω τι παραπάνω θα επρεπε να κάνει η εταιρεία (θα συμφωνήσετε φαντάζομαι μαζί μου ότι δεν είναι εφικτό να τηλεφωνεί σε έναν-έναν στους πελάτες της και να τους το επισημαίνει, πολλώ δε μάλλον 10 μήνες μετά...) Το email αυτό εσείς, καίτοι δημοσιογράφος (και νομίζω ότι στα πλαίσια της δουλειάς σας υπάρχουν αυξημένες ανάγκες μετακινήσεων) και εραστής της τεχνολογίας, είτε δεν το προσέξατε είτε δεν είχατε γραφτεί στο σχετικό newsletter.

10 μήνες μετά, εσείς πραγματοποιείτε ένα αεροπορικό ταξίδι.

- Δεν κάνετε κράτηση μέσω ταξιδιωτικού γραφείου (αν κάνατε, η ευθύνη θα ήταν πιθανόν και στον πράκτορα που δε σας ενημέρωσε, πάντως δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα επιμένατε ότι έχει κάποια ευθύνη η εταιρία).

- Δεν κλείνετε ο ίδιος (online) το εισιτήριο, ούτε θεωρείτε σκόπιμο να εξετάσετε προληπτικά αν υπάρχουν αλλαγές πολιτικής (μιας και έχουν περάσει 10 τουλάχιστον μήνες από το τελευταίο σας ταξίδι)

- Το εισιτήριό σας το κλείνει ένας φίλος σας, δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς σάς έστειλε, πάντως τείνω να πιστέψω ότι δεν κάνατε web/mobile check in (γεγονός που θα ήταν απολύτως αναμενόμενο και για οικονομία χρόνου και για επιλογή βέλτιστης θέσης). Και το αναφέρω αυτό επειδή αν κάνατε web/mobile check in θα έπρεπε να αναγράφονται οι σχετικές πληροφορίες για τα των αποσκευών (δεν έχω πρόχειρο αντίγραφο web check in---αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι γράφονται σχετικές πληροφορίες). Είναι κρίσιμο να το διασταυρώσουμε αυτό, αλλά δε νομίζω ότι κάνω λάθος.

Λαμβάνοντας ύπ' όψιν όλα τα παραπάνω, δε συμμερίζομαι τον εκνευρισμό σας και στη θέση σας θα τα έβαζα με τον εαυτό μου και με κανέναν άλλο.

Οπότε, για μένα, μένει να συζητήσουμε αν η εταιρεία άλλαξε καλώς ή κακώς την πολιτική σας.

ευχαριστώ,
Β. Δούρος

Prokopis Doukas είπε...

@Β. Δούρος: Όχι, δεν βγάζετε σωστά συμπεράσματα - και δεν διαβάσατε προσεκτικά τα παραπάνω σχόλια, με αποτέλεσμα να επναλαμβανόμαστε.

Το ταξίδι μου το έκλεισε για δουλειά ο προσκαλών. Το χαρτί της κράτησης που τύπωσα από το mail της εταιρείας δεν γράφει ΠΟΥΘΕΝΑ για αποσκευές. Ο πράκτορας δεν είπε τίποτα στον προσκαλούντα. Και όχι κύριε Δούρο, δυστυχώς η κρίση έχει περιορίσει δραματικά τις μετακινήσεις όλων μας. Δεν είχα ταξιδέψει αεροπορικά για 10 μήνες. Η λογική σας είναι οτι πρέπει να τιμωρηθώ γι αυτό; Τι είναι η "πολιτική" μιας εταιρείας; Νόμος, τον οποίο δεν δικαιούμα να αγνοώ;

Πήγα ανυποψίαστος στο γκισέ -και υποχρεώθηκα να πληρώσω, εκβιαστικά, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αυτά για την "ενημέρωση".

Όσο για την ουσία της "πολιτικής", τα είπαμε όλα παραπάνω. Και όπως βλέπετε, η εταιρεία δεν απαντά παρά τα τετριμμένα δημοσχετίστικα, χωρίς να απαντάει επί της ουσίας και να αιτιολογεί...


Υ.Γ. Είναι αστείο αυτό που γράφετε (κάποιοι) για το newsletter της εταιρείας. Μου λέτε σοβαρά οτι είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τα newsletter των εταιρειών, των οποίων αγοράζουμε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες; Άλλες ανάγκες πληροφόρησης δεν έχουμε; Τι θα πρωτοπαρακολουθούμε;

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ 2: Ούτε είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε web check-in. Το έκανα στο αεροδρόμιο - και δεν έλεγε και τίποτε σχετικό άλλωστε.

Ανώνυμος είπε...

1) Δεν είχα διαβάσει την απάντηση της εταιρείας όταν έγραψα το σχόλιό μου
2) Δεν είχε κάποια μομφή η παρατήρησή μου ότι δεν είχατε χρησιμοποιήσει αεροπλάνο τους 10 τελευταίους μήνες. Απλώς με παραξένεψε δεδομένης της ιδιότητάς σας και πιθανών αναγκών ρεπορτάζ/έρευνας/συνεντεύξεων κλπ.
3) Ανέφερα το web check in, όχι γιατί είστε υποχρεωμένος να το κάνετε (αν και είναι πολύ βολικό), αλλά γιατί αν το είχατε κάνει, θα είχατε γλιτώσει τη σχετική ταλαιπωρία.

Αντιλαμβάνομαι 2 επιχειρήματα:
α) Θεωρώ ότι είναι παράλογη η πολιτική της εταιρείας.
β) Εγώ δεν τη γνώριζα και θεωρώ παράλογο να τιμωρηθώ για αυτό πληρώνοντας το σχετικό ποσό.

Για το α), δεν είναι δουλειά μου να υπερασπιστώ την πολιτική.

Για το β), συνεχίζω να διαφωνώ και θεωρώ ότι δε φταίει η εταιρεία για αυτό. Εναπόκειται σε εμάς να γνωρίζουμε τους σχετικούς κανόνες.

Καλό μήνα,
Β. Δούρος

Prokopis Doukas είπε...

@Β. Δούρος: Κι εγώ εξακολουθώ να διαφωνώ με την αντίληψη σας που λέει οτι για μια καθημερινή συναλλαγή, από τις δεκάδες που κάνω την εβδομάδα (δεν αγόρασα δα και σπίτι, στο Ηράκλειο πετάχτηκα), πρέπει να γνωρίζω τους όρους, να παρακολουθώ τα newsletter - και να μη μπορούν να μου κανονίσουν ένα ταξίδι, χωρίς να χρειαστεί να σκάσω ένα "νταβατζήδικο" εικοσάρικο στην Aegean, επειδή πέρσυ άλλαξε την "πολιτική" της.

Το ξαναλάεω: Η πολιτική μιας εταιρείας δεν είναι νόμος (τους οποίους επίσης δεν είναι δυνατό να ξέρουμε στην ολότητα τους, αλλά τέλος πάντων), ώστε να "τιμωρούμαστε", όταν δεν τη γνωρίζουμε.

Καλό μήνα!

Ανώνυμος είπε...

Όμως ούτε η προηγούμενη πολιτική μιας εταιρείας είναι νόμος. Δεν πήγατε στο αεροδρόμιο αγνοώντας ότι η πολιτική υπάρχει, πήγατε αγνοώντας ότι άλλαξε και τηρώντας την προηγούμενη.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Όχι βέβαια, δεν είναι νόμος. Σε κάθε οργανωμένη κοινωνία όμως υπάρχει αυτό που λέγεται "συναλλακτικά ήθη". Ήξερα οτι ήμουν πολύ μακριά από το υπέρβαρο, για οποιοδήποτε ταξίδι - και ήμουν ήσυχος.

Πρώτη φορά στη ζωή μου άκουσα την Παρασκευή οτι υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αποσκευών. Και δεν είμαι ούτε "αταξίδευτος", ούτε "ελληναράς", ούτε αμόρφωτος και "εσωστρεφής". Για όποιον έχει παρακολουθήσει τα γραπτά μου, κατηγορούμαι μάλλον για το αντίθετο.

Ακούω εδώ και χρόνια οτι υπάρχουν εταιρείες που περικόπτουν, σε επίπεδο υπηρεσιών (όπως γεύματα κλπ), σχεδόν τα πάντα - και φροντίζω να τις αποφεύγω, στα λιγοστά ταξίδια που κάνω πια. Μέχρι εκεί.

Αν είχε τεθεί ζήτημα να "φλερτάρω" με πολλά κιλά αποσκευές (ή να ξεφύγω από το συνηθισμένο, μεταφέροντας κάτι ειδικό, όπως π.χ. ένα ζευγάρι σκι ή ένα μουσικό όργανο), θα είχα φροντίσει να ρωτήσω, να είστε βέβαιος. Όταν κάποιος επιχειρεί να αλλάξει μονομερώς τα συναλλακτικά ήθη, οφείλει (τουλάχιστον) να μην σπεύσει να το εκμεταλλευτεί.

constantinos alexacos είπε...

Τίθεται και ένα άλλο ζήτημα εδώ, μιας και μιλάμε για την πολιτική μίας ιδιωτικής εταιρείας που δεν λειτουργεί μονοπωλιακά και άρα έχει κάθε συμφέρον στο να ακούει τον καταναλωτή και να τον εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού.

Όταν σχεδιάζεται μία πολιτική, ή έστω εναρμόνιση, καλό θα είναι να ζυγίζεται αυτή έναντι της αναστάτωσης που θα φέρει στον πελάτη, έναντι του τελικού οφέλους για την εταιρεία. αν η εταιρεία είναι καλή και λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού, τότε το καλό του πελάτη (επιβάτη εν προκειμένω) ταυτίζεται με αυτό της εταιρείας.

Αυτό μάλλον δεν συνέβη εδώ, και αυτό είναι που λείπει από την απάντηση της Aegean, η αιτιολόγηση της νέας πρακτικής.

Είναι σφοδρό λάθος όταν οι εταιρείες υποκύπτουν στον κορπορατισμό του μεγέθους τους, ειδικά σε μία χώρα που πάσχει από τα μειωμένα αντανακλαστικά του μονοπωλιακού κρατισμού εν έτι 2013. Το "αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας" δεν είναι απάντηση, ειδικά όταν η καταγγελία της πολιτικής δέχεται κριτική μέσω διαδικτύου. Old school είναι να λες "το ανέβασα στο διαδίκτυο και είμαι καλυμμένος" σαν δημόσιος υπάλληλος/γραφειοκράτης. New school είναι να πεις "δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί τέτοιο ζήτημα ακόμα και 10 μήνες με την αλλαγή πρακτικής μου, και θα επαναξιολογήσω την πολιτική μου στα merits της."

Γιατί είπαμε: στην ελεύθερη αγορά, στον ελεύθερο ανταγωνισμό, ο γραφειοκράτης χάνει, ενώ ο υγιής επιχειρηματίας κερδίζει ταυτίζοντας το καλό της εταιρείας του με το καλό του πελάτη του.

Το ποια υπόθεση από τις παραπάνω θα αναιρεθεί, είναι στο χέρι της εταιρείας.

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι δεν υπάρχει επικοινωνια..:)
Βλεπω σχόλια πολλών που λένε "Ναι, ειναι παράλογο, αλλά το έχει ανακοινώσει". Εαν κατάλαβα καλά, ο Προκόπης δεν είπε οτι ειναι παρανομη η Aegean, είπε οτι ειναι απαραδεκτη...Δεν θα της κανει μήνυση, απλως ως δημόσιο πρόσωπο που εχει βήμα μπορεί να κάνει κριτική για κάτι που θεωρεί παράλογο.
Πόσοι απο εμας εχουμε πληρώσει διάφορα πράγματα που είναι "νόμιμα", όμως τα θεωρούμε παράλογα και εκνευριζόμαστε και τα συζητάμε?

Εγώ ταξιδευω πολύ συχνα (2 φορες το μήνα) και στην συντριπτική πλειοψηφία μονο με χειραποσκευή. Δεν είδα κάποιον να μου δίνει λεφτά πίσω για τα λεφτα που γλυτωσε η εταιρία (λογω λιγότερων καυσίμων, η λιγότερες εργατοώρες υπαλλήλων) :P

Υ.Γ. Προκοπη με τρελανες σημερα με Jose James:)

yorgos είπε...

Καλημέρα Προκόπη, καλό μήνα

Βλέπω 3 θέματα εδώ:

1. Τη συμπεριφορά των reps στο γκισέ (το προσβλητικό)
2. Τη νέα πολιτική της εταιρίας (το καταχρηστικό)
3. Το ότι την πληροφορήθηκες σε μια στιγμή που δεν είχες πλέον επιλογή άρνησης (το εκβιαστικό)

Για το (1) δεν συζητάω -- η εταιρία δεν μπορεί να αγνοεί αυτό το σκέλος της διαμαρτυρίας σου.

Το (2) σηκώνει συζήτηση. Η αίσθησή μου, από προσωπική εμπειρία και διαβάζοντας και κάποια από τα παραπάνω σχόλια, είναι ότι η νέα πολιτική έχει μια οικονομική και πρακτική λογική και είναι μέσα στο πλαίσιο αντίστοιχων πολιτικών άλλων εταιριών. Άρα δύσκολα τη λες καταχρηστική.

Για το (3), η εταιρία θα ήταν φάουλ αν είχε την ευκαιρία να σου επικοινωνήσει τη νέα πολιτική πριν φτάσεις στο γκισέ και δεν το έκανε. Εφόσον πρακτικά δεν είχε τέτοια ευκαιρία, μπορείς να την μεμφθείς μόνο αν δεν είχε ενημερώσει ούτε τον πράκτορα του προσκαλούντα. Αν τον είχε ενημερώσει, τότε το λάθος είναι του πράκτορα (ή ο προσκαλούντα).

Πάντως όπως και να 'χει, δεν νομίζω ότι θα ζημίωνε την εταιρία να δείξει επιείκεια προς έναν πελάτη της που εμφανώς την είχε πατήσει (δηλαδή να είχε επιτρέψει στους reps μεγαλύτερη ευελιξία σε τέτοιες περιπτώσεις).

Prokopis Doukas είπε...

Ομολογώ οτι έχω εντυπωσιαστεί από το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει το ζήτημα.

@Κωνσταντίνος Αλεξάκος/Ανώνυμος/Yorgos:

Ευχαριστώ πολύ για τις τοποθετήσεις σας. Είχα αρχίσει να φοβάμαι οτι οι αναγνώστες του μπλογκ είναι μόνο frequent flyers, για τους οποίους όλα αυτά είναι αυτονόητα ή ένθερμους υποστηρικτές των εταιρικών πολιτικών. :-)

Ενημερωτικά, σας γράφω οτι είχα και εκτενέστατη τηλεφωνική επικοινωνία και με την εταιρεία. Αυτό που είπα, ως άποψη, είναι οτι θα δεχόμουν τα εξής:

1. Εαν η νέα πολιτική είναι πραγματικά συμφέρουσα για όλους, πελάτες και εταιρεία (για λόγους χρόνου ή γιατί δεν πληρώνεις πια τόσο πολύ υπέρβαρο), αυτό θα έπρεπε να εξηγηθεί και να επικοινωνηθεί επαρκώς, ώστε να γίνουν αποδεκτά τα νέα συναλλακτικά ήθη, εφόσον πράγματι συμφερουν το καταναλωτικό κοινό.

2. Η διαδικασία ενημέρωσης του κοινού είναι κάτι που πρέπει να διαρκέσει χρόνια στο γκισέ, ώσπου να τη μάθει όλο το ανυποψίαστο κοινό. Δεν αρκούν τα newsletter, το site και τα warnings στη φόρμα του εισιτηρίου.

3. Αν η εταιρεία ήθελε πράγματι να "εκπαιδεύσει" το κοινό της, θα έπρεπε για τα επόμενα 5 χρόνια να χρεώνει τους "παραβάτες" συμβολικά, με ένα ευρώ - και να εξηγεί οτι το κάνει για τους παραπάνω λόγους. Και σε αντίδωρο (αν ήταν και μάγκες) να δίνει και μια καραμέλα (που λέει ο λόγος). Τότε θα με έπειθε οτι δεν το κάνει για να κερδοσκοπήσει, αλλά για να εκσυγχρονίσει.

Υ.Γ. @Ανώνυμος: Το "Come To My Door" (acoustic version) του Jose James είναι ένα μικρό αριστούργημα. Χαίρομαι που σας άρεσε.

Ανώνυμος είπε...

"Είχα αρχίσει να φοβάμαι οτι οι αναγνώστες του μπλογκ είναι μόνο frequent flyers, για τους οποίους όλα αυτά είναι αυτονόητα ή ένθερμους υποστηρικτές των εταιρικών πολιτικών."

Δίκη προθέσεων το λένε αυτό στο χωριό μου. Και για να απαντήσω ανάλογα, πώς ξέρατε ότι η Aegean δεν περικόπτει γεύματα;

Ανώνυμος είπε...

Το οτι δεν φροντισατε να το πληροφορηθειτε απο τον πρακτορα σας, το ιντερνετ, την εταιρια, το τηλεφωνο παρα μονο το γκισε στον καιρο των σοσιαλ νετγουορκ και των αφηφον, δειχνει μονο οτι το να ειναι κανεις πληρως χυμας βασισομενος οτι η γιαγια του προ 15ετιας πεταγε με 2 χειραποσκευες πρεπει να θεωρειτε πια ντεμοντε. Και η γκρινια.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος 3.31: Δεν εν με αφορούσε, γιατί θα πήγαινα 35' ταξίδι. Αλλά ξέρω οτι η Aegean δεν είναι low budget εταιρεία. Τι σοφιστεία είναι αυτή τώρα;

Στο χωριό σας επίσης λένε οτι είναι μάλλον μη αντιπορσωπευτικό της πραγματικότητας να ισχυρίζονται (τόσοι) πολλοί οτι είναι λογικό να τιμωρείται ο καταναλωτής, ενώ είναι απολύτως παράλογο να τιμωρείται μια εταιρεία, που πάει να αρπάξει 20 ευρώ από τον ανυποψίαστο πελάτη; Ειδικα με υφάκι - και ανώνυμα (παραβιάζοντας και τους όρους του σχολιασμού σε αυτό το μπλογκ); Ωραίο χωριό, να μας το πείτε να το επισκεφθούμε.

@Ανώνυμος 3.52: Δεν ξέρω αν είστε ο ίδιος (από πάνω), αλλά με το ίδιο (ανώνυμο) υφάκι σπεύδετε να συμπεράνετε χωρίς να διαβάσετε. Δεν ειδοποιήθηκα, διότι η κράτηση μου ήρθε χωρίς καμία τέτοια ειδοποίηση, ακριβώς επειδή δεν την έκανα εγώ - και τροποποιήθηκε η ημερομηνία της.

Ακριβώς επειδή λοιπόν είμαι φουλ μέσα στα "σοσιαλ νέτγουορκ" και τα "αϊφον", είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό το οτι δεν ήμουν ενημερωμένος. Γιατί δείχνει οτι μπορεί να συμβεί σε πολλούς. (Ενημερωτικά, πετάγαμε με 2 αποσκευές, μόλις πριν ένα χρόνο. )

Προφανώς "χύμα" δεν είναι για σας όποιος παρακολουθεί τα newsletter του φούρναρη του, πριν πάει να αγοράσει ψωμί ή να κάνει τις δεκάδες τρέχουσες συναλλαγές της εβδομάδας. Και αν "γκρίνια" θεωρείτε τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων ή τη διαμαρτυρία του καταναλωτή (ακόμα και αν έχει άδικο), δεδομένου οτι δεν μου περισσεύουν τα 20ρικα, θα θέλατε να με αποζημιώσετε εσείς που είστε large και "μοντέρνος"?

Για τον εξυπνακιδισμό τι έχετε να πείτε, by the way?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Δούκα,

κάποιες επισημάνσεις: αναφέρεστε συχνά στα συναλλακτικά ήθη. Τα συναλλακτικά ήθη όμως δεν αναφέρονται στην τιμολογιακή πολιτική μιας εταιρείας ή στην τιμή ενός προϊόντος αλλά στον τρόπο που διεκπεραιώνεται μια συναλλαγή. Ο τρόπος δεν έχει αλλάξει.
Επίσης κάνετε συχνή αναφορά στην κοινή λογική. Από που προκύπτει όμως η δικιά σας κοινή λογική; προκύπτει από ένα σύστημα χρεώσεων στα αεροπορικά ταξίδια που ίσχυε για χρόνια και πάντως όχι από κάποιου είδους λογική. Εκτός και αν υποθέτετε ότι η δομή κόστους και το νεκρό σημείο για ένα αεροπορικό ταξίδι το έτος 2013 προκύπτει από μια συνηθισμένη πρακτική που εσείς αυθαίρετα βαπτίζετε κοινή λογική.
Απαξιώνετε τις εταιρείες χαμηλού κόστους εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν τηρούν κανόνες ασφαλείας χωρίς μάλλον να γνωρίζετε σε ποιους κανόνες ασφαλείας αναφέρεστε και χωρίς να διαθέτετε οποιαδήποτε συγκριτικά στοιχεία για περιστατικά ασφάλειας σε τέτοιου τύπου εταιρείες και σε εταιρείες full legacy.
Υποτιμάτε το μέσο έλληνα θεωρώντας ότι είναι ανίκανος να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να ενημερωθεί για το ταξίδι του.
Αναρωτιέστε για το κόστος του handling χωρίς προφανώς να γνωρίζετε ότι μια πτήση ενός Α320 από Αθήνα για Ηράκλειο με επιστροφή μετά βίας βγάζει τα λεφτά της ακόμα και αν το αεροσκάφος είναι γεμάτο.
Όλα τα επιχειρήματά σας έχουν καταριφθεί αλλά εσείς επιμένετε να διαστρέφετε τις απαντήσεις που σας δόθηκαν, προφανώς εξαιτίας του εκνευρισμού σας.
Μερικές φορές δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε την άγνοιά μας.

Auslaender είπε...

Έρχομαι στο blog για να μην αναγκάζεσαι να απαντάς σε 100 μεριές :)

Να πω εδώ πως αντιλαμβάνομαι πως το συγκεκριμένο είναι κάτι που σε ενόχλησε για λόγους αρχής. Αν διαφωνώ και αν τσιγκλιέμαι για να σχολιάσω δεν είναι γιατί είμαι φαν των εταιρικών πολιτικών και των εταιριών. Πολλές φορές έχω αγανακτήσει με τις αεροπορικές και βρίσκω τις εξισου μόνιμες πολιτικές τους πχ για (μη) αλλαγή πτήσεων καταχρηστικές. Απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση ειλικρινά δεν μπορώ να δω ένα μεγάλο λάθος της εταιρίας και εξίσου ειλικρινά γράφω και διαβάζω γιατί προσπαθώ να κατανοήσω τι εξόργισε τοσο πολύ έναν συνήθως καλοπροαίρετο και ήρεμο άνθρωπο.

Για τους 3 όρους που αναφέρεις ώστε να αποδεχόσουν τη νέα πολιτική της Aegean. Σχετικά με το 2, συγγνώμη, αλλά θεωρώ πως το γκισέ δεν είναι σημείο ενημέρωσης καλύτερο των υπόλοιπων για τρεις λόγους
-Πολλές φορές περιμένουμε ώρες για να κάνουμε τσεκ ιν και το να αυξηθεί αυτός ο χρόνος θα κάνει τις πτήσεις ακόμα πιο δύσκολες
-Πολλοί κάνουν ηλεκτρονικό τσεκ ιν εάν έχουν χειραποσκευή. Αυτοί πώς θα ενημερωθούν;
-Το γκισέ είναι το σημείο ελέγχου. Εάν θεωρηθεί πως ο επιβάτης έχει δικαίωμα να πάει στο γκισέ χωρίς να γνωρίζει την εταιρική πολιτική στο θέμα των αποσκευών τότε η εταιρία ουσιαστικά δεν έχει πολιτική, έχει σαβουάρ βιβρ :)

Το τελευταίο απευθύνεται και στον τρίτο όρο που θέτεις. Εφόσον η εταιρία δίνει καραμέλες και χρεώνει 1 ευρώ, τότε ο καθένας θα μπορεί να παίρνει 2 βαλίτσες, να λέει "α, δεν το ήξερα", να δίνει 1 ευρώ και να απολαμβάνει την φθηνότερη αεροπορική μεταφορά αποσκευών ever. Και γιατί αυτός με τις 2 βαλίτσες να μην τιμωρείται και να τιμωρείται ο υπέρβαρος πχ; Μπορεί και αυτός να έχει καιρό να πετάξει, ή να μην έχει πετάξει ποτέ και να μην ξέρει πως υπάρχει πολιτική μέγιστου βάρους αποσκευών.

Μπορώ να συνεχίσω απεριόριστα με το παραπάνω θέμα για το πόσες εξαιρέσεις μπορεί να δημιουργηθούν αλλά το κούρασα ήδη:) Για αυτό όμως οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες έπιλέγουν να τηρούν τις πολιτικές τους για να μην καταλήξουν να μην έχουν πολιτικές. Και να κάνουν τα στραβά μάτια στους συχνούς επιβάτες, όχι στον Γιώργο (εμένα, όχι τον προλαλλήσαντα) ή στον Προκόπη που τις προτιμούν μια φορά το χρόνο και αν.

Και για να τελειώσω, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είσαι θυμωμένος με τον ταξιδιωτικό πράκτορα ο οποίος προφανώς δεν σε ενημέρωσε σωστά.

Unknown είπε...

Πολύ σχετική με τη συζήτηση είναι και η παρακάτω απάντηση στο quora, όπου ρωτάνε ακριβώς γιατί να υπάρχει αυτό το όριο της μίας αποσκευής:

http://www.quora.com/Flying/Why-do-airlines-make-a-big-deal-out-of-single-piece-baggage-weight-limits

Για όσους δεν έχουν όρεξη να διαβάσουν ή δε γνωρίζουν αγγλικά, το άρθρο λέει πως το όριο της μίας αποσκευής έχει εισαχθεί για μηχανικούς λόγους (να μπορούν να ελέγξουν καλύτερα τη κατανομή βάρους στο αεροσκάφος, την κατανομή του καυσίμου στη διάρκεια μιας πτήσης, κτλ.). Το οριο βοηθαέι στο να προβλεφθεί καλύτερα η κατανάλωση του καυσίμου, και άρα εξοικονομεί στις εταιρείες σημαντικό κόστος. Η απάντηση καταλήγει στο εξής:

"Asking you to pay a huge fee for the extra weight (made abundantly clear on the tickets and websites) is just a way to either ensure you don't mess with their calculations [...]. And yes, to make money if they have space to fill."

Στην περίπτωση της Aegean, δε γνωρίζω πόσοι ξέρουν αυτούς τους πραγματικούς λόγους μέσα στην εταιρεία (σίγουρα όχι η κυρία στο γκισέ). Και δεν ξέρω κατά πόσο πρέπει να μπαίνει σε τέτοιες λεπτομέρειες για να αιτιολογεί τις αλλαγές στους πελάτες της.

John Beredimas είπε...

Το ότι οι κάπως πιο frequent flyers που έχουμε να σούρουμε άπειρα στις αεροπορικές (π.χ. λιγότερο από μια ώρα πριν: https://twitter.com/mperedim/status/329595910914981888) θεωρούμε ότι μάλλον έχετε άδικο στη βασική σας θέση, θεωρούμε δηλαδή πως ο όρος δεν είναι καταχρηστικός, δε σας κάνει εντύπωση; :)

Νομίζω αυτό είναι και το ουσιαστικό θέμα προς συζήτηση, άσχετα αν δε συμφωνούμε (FYI συμφωνώ ότι η πολιτική άνετα επιδέχεται χαλάρωσης για non-stop πτήσεις εσωτερικού *από* Αθήνα). Όλα τα υπόλοιπα είναι ενδιαφέροντα αλλά IMO:

1. είτε εκτός θέματος: ο Constantnos σίγουρα θα έκανε καλύτερο damage control

2. είτε ολίγον υπερβολικά: 5ετή επικοινωνιακή καμπάνι για την αλλαγή στον αριθμό των αποσκευών; ούτε το Μεσοπρόθεσμο έχει τέτοιο ορίζοντα.

3. είτε λίγο άκυρα (sorry δεν μπορώ να τα χαρακτηρίσω πιο ευγενικά): αφενός ο υπάλληλος στο check-in είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, αφετέρου προφανώς και το πρόστιμο θα εισπραχθεί "εκβιαστικά στο γκισέ", εκεί δίνετε τις βαλίτσες που αλλού ή πώς αλλιώς πιστεύετε ότι θα μπορούσε να εισπραχθεί; (χωρίς αυτό να δικαιολογεί την όποια συμπεριφορά και ύφος του υπαλλήλου φυσικά)

Αυτά τα ολίγα. Χώρια οι διαφωνίες εύχομαι λιγότερες περιπέτειες στην επόμενη πτήση :)

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος 5.33: Συναλλακτικά ήθη μέχρι τώρα (πέρσυ δηλαδή για τα ελληνικά δεδομένα) ήταν ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ το γεγονός οτι πληρώνεις για το υπέρβαρος. Όχι για τον αριθμό των αποσκευών. Αυτό συνιστά ριζική αλλαγή των συναλλακτικών ηθών.

Τις εταιρείες χαμηλού κόστους τύπου Ήλιος βεβαίως και τις απαξιώνω, πολύ δικαιολογημένα. Η τραγωδία στο Γραμματικό δεν επιδέχεται αντιρρήσεων. Για τη Ryan Air, π.χ. ξέρετε βεβαίως τις καταγγελίες. Για τις άλλες, τύπου Easy Jet, λέω απλώς οτι τις αποφεύγω, γιατί δεν μου αρέσει η πολιτική του φθηνού εισιτηρίου, με προσπάθεια να αφαιρεθούν όλες οι παροχές. Αν σε άλλους αρέσει, δικαίωμα τους.

Όσο για το "inside information" που δεν έχω (και προφανώς έχετε εσείς), γιατί δεν τα λέτε επωνύμως; Τον καταναλωτή δεν τον ενδιαφέρει η βιωσιμότητα μιας εταιρείας. Τον ενδιαφέρουν οι σωστές και φτηνές υπηρεσίες - και το να μην υπάρχουν κρυμμένες χρεώσεις, καταχρηστικοί όροι κλπ.

Δεν υποτιμώ κανέναν. Διαμαρτύρομαι για τα 20 ευρώ πέναλτυ/βαλίτσα, για τα οποία ούτε εσείς απαντάτε. Και κανείς δεν μου έχει προσφέρει αντεπιχειρήματα που να με πείσουν. Αντιθέτως από αυτό που λέτε, κάποια από τα επιχειρήματα μου έχουν γίνει ήδη δεκτά από την εταιρεία. Γι αυτό μην σπεύδετε να χαρακτηρίσετε τα επιχειρήματα μου "καταρριφθέντα". Μάλλον τα δικά σας, τύπου "συναλλακτικά ήθη", είναι. Διαβαστε και μερικά σχόλια πιο πάνω από εσάς.

@Auslander: Δεν είχα καμία επαφή με τον πράκτορα. Το ταξίδι ήταν μετάκληση, το εισιτήριο μου εστάλη.

Αυτό που με εξόργισε, πολύ απλά, ήταν η αίσθηση του εγκλωβισμού. Αισθάνθηκα οτι "μου πάτησαν τον κάλο", οτι εκείνη την ώρα με παγίδευσαν σε μια κατάσταση, όπου δεν μπορούσα να αρνηθώ ή να επιλέξω μια υπηρεσία. Το να μην έχεις τη δυνατότητα να πεις "όχι, δεν θα πάρω τις υπηρεσίες σας, γιατί δεν μου αρέσουν οι όροι σας" είναι για μένα εκβιασμός - συνιστά ουσιαστική παραβίαση των σχέσεων πελάτη - εταιρείας και μου θυμίζει διοικητικά μέτρα τύπου κλήση τροχαίας (όπου έχει νόημα βεβαίως). Αλλά ακόμα και εκεί, δεν υπάρχει, αν αλλάξει σε κάποια ριζικά σημαία ο ΚΟΚ, μια περίοδος "χάριτος", για ενημέρωση και μετάβαση. Ακριβώς αυτός ο εγκλωβισμός δεν επιτρέπει τα επιχειρήματα που θεωρούν τις π"πολιτικές" των εταιρειών "ιερές αγελάδες". Τα 3 προβλήματα αναλύει πολύ ωραία ο Yorgos πιο πάνω.



Μα η ενημέρωση που ζητάω είναι να γίνεται σε όσους εμφανίζονται με πάνω από μια βαλίτσα. Αν το εκμεταλλευτούν κάποιοι, τι να κάνουμε. Θα υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής. Μπορεί τα 5 χρόνια να είναι υπερβολή, αλλά αν το κάνουν "εκπαιδευτικά" και όχι τιμωρητικά, θα είναι μια πραγματικά σοβαρή εταιρεία.

@Themos Kallos: Μπορεί όλα αυτά να ισχύουν, δεν αντιλέγω. Αν λοιπόν επιχειρείς να αλλάξεις τα συναλλακτικά ήθη δεκαετιών, πρέπει να το εξηγήσεις πολύ καλά - και για πολύ καιρό.

@John Beredimas: Ευχαριστώ για τις ευχές (και επ' ευκαιρία όσους, όπως εσείς κάνετε μια πολιτισμένη συζήτηση με επιχειρήματα και επώνυμα - πιστεύω πολύ δημιουργική).

Ίσως τα 5 χρόνια είναι πολλά, ας είναι λιγότερα. Αλλά αυτό που ίσως δεν καταλάβατε, είναι το εξής:

Με την ιδεολογία του προστίμου είμαι αντίθετος, καθώς είναι ευκαιρία για κερδοσκοπία, όταν το ποσό είναι σημαντικό. Αν όμως είναι συμβολικό, τότε "εκπαιδεύει" για τη μετάβαση στη νέα εποχή, χωρίς να επιτρέπει την υποψία οτι γίνεται για να κερδίσει η εταιρεία.

josefK είπε...

Προκόπη,

Συγχώρεσέ με αλλά έχω διασκεδάσει αφάνταστα με αυτή σου την ανάρτηση! Νομίζω ότι το θέμα πήρε (και) ιδεολογικές διαστάσεις (για την "ελευθερία" του επιχειρείν κλπ κλπ). Μάλλον χτύπησε κάποια ευαίσθητη χορδή το ότι η Aegean είναι μια σχετικά αξιοπρεπής ελληνική ιδιωτική εταιρία και προφανώς κάποιοι φανατικοί liberals έσπευσαν να την υπερασπιστούν κόντρα στα δικαιώματα του καταναλωτή και την κοινή λογική! Liberalism is the new Conservatism!

Ανώνυμος είπε...

Εγω εχω πετυχει καπνισμα εντος αεροπλανου ακομα και σε πτησεις εσωτερικου.

Και μετα δε ταξιδεψα για καμποσο.

Και μετα μου κλεισε ενας αλλος ενα ειστηριο.

Παω γκισε, κανω να αναψω. Οχι μου λενε. Πως και? Πολιτικη. Νεα? Ε, οχι και ακριβως. Δεν ειδοποιηθηκα. Μαλιστα, αλλα και παλι απαγορευεται.

Θελω επισης να ζητησω, να μη μεινετε στο υφος μου, που προφανως σας ειναι ασυμβατο γιατι οπως και εσεις και εγω τα ξερω ολα, αλλα στην ουσια (αν υποθεσουμε οτι οτιδηποτε απο αυτα τα μπουρδολογηματα που λενε εδω μεγαλοι ανθρωποι που δηθεν πολεμανε στο ιντερνετ το κακο και ψεγουν το αδικο, εχουν ουσια)

Ανώνυμος είπε...

Προς τον ταξιδιωτικο πρακτορα που εκλεισε το εισητηριο.

Ανθρωπε μου δωσε του πελατη σου τα 20 ευρω. Δε θα κανει πισω ποτε σε αυτη τη συζητηση και εμεις δεν εχουμε τοσο χρονο να τον μεταπεισουμε ωστε να ησυχασει

Prokopis Doukas είπε...

@ josefK: Κι εγώ έχω εκπλαγεί με την απήχηση του θέματος. :-)

Καμία αντίρρηση για την "ελευθερία του επιχερείν", αλλά μαζί με αυτή υπάρχει και η προστασία του καταναλωτή, μαζί με την υποχρέωση των εταιρειών να υπακούουν σε κανόνες και εποπτικές αρχές. Και δεν άκουσα κανέναν αντίλογο σε αυτό...

@Ανώνυμος 9.08: Τα κίνητρα όσων σπεύδουν να σχολιάσουν, δεν θα τα χαρακτηρίσω, μαζί με το δικό σας.

Αλλά το παράδειγμα σας είναι ατυχές: Όπως ισχύει και με την αλλαγή των κανόνων ασφαλείας μετά την 9/11, για τις αλλαγές αυτές έγινε τρελλός ντόρος σε κάθε ειδησεογραφικό μέσο του πλανήτη, πάρθηκαν αποφάσεις σε (ευρω) κοινοβούλια και κυβερνήσεις, έγιναν εκτεταμένες αλλαγές σε νόμους και κανονισμούς.

Για τη "μία βαλίτσα", δεν συνέβη τίποτα τέτοιο, γιατί είναι μονομερής αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών και συναλλαγών. Οπότε, δεν χρειαζόταν να αυτοσαρκαστείτε κι εδώ για "μπουρδολογήματα".

@Ανώνυμος: Με συγχωρείτε, σας είπε κάποιος οτι πρέπει να παρακολουθείτε το μπλογκ αυτό, ώσπου να με μεταπείσετε; Αν κουραστήκατε, η παρακολούθηση είναι αυστηρά προαιρετική.

Ο πράκτορας δεν θα μου δώσει ποτέ τίποτε, γιατί ούτε με ξέρει. Διαβάστε παραπάνω. Και σκεφτείτε αν η φράση "για λόγους αρχής", σας λέει τίποτα...

Ανώνυμος είπε...

Απόλυτη Παράνοια. Δεν καταλαβαίνω προς τι πολεμάτε και ακριβώς τι ζητάτε: Να είχατε επισκευθεί το site τους κ να διαβάσει τους κανόνες? Να είχατε πληροφορηθεί από τον τουριστικό σας πράκτορα για τυχόν αλλαγές? Πως μπορεί κανείς να πολεμήσει τον εαυτο του και τις παρελθοντικές του πράξεις?


Τα ξέρατε κάπως τα πράγματα. Αλλά δεν ταξιδέψατε για καιρό. Και αλλαξαν.
Υπήρχαν 5-10 τρόποι να τα πληροφορηθείτε. Δεν έτυχε, δεν το πράξατε, δεν το έπραξε και ο πράκτοράς σας για εσάς.Τώρα τουλάχιστον το ξέρετε για το μέλλον να έχετε μια βαλίτσα.


Προφανώς θεωρήσατε λανθασμένα ότι καμία αλλαγή δεν είχε υπάρξει από παλιά και ο άνθρωπος που σας έκλεισε το εισητήριο θεώρησε λανθασμένα ότι δεν χρειάζεστε κάποια ενημέρωση. Μοιρασμένη είναι η ευθύνη σας.

Ανώνυμος είπε...

Συναλλακτικά ήθη: οι καθιερωμένοι τρόποι ενέργειας και συμπεριφοράς στις συναλλαγές. Χρησιμεύουν για ερμηνεία ή συμπλήρωση συμβάσεων, π.χ. η επιμελημένη συσκευασία για τη μεταφορά εύθραστων προϊόντων.
Δεν έχει να κάνει με το πως και πόσο μια μεταφορική εταιρεία χρεώνει το μεταφορικό της έργο. Την επόμενη φορά που μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ενώ χρεώνει τα ΜΒ στον χρήστη αποφασίσει να προσφέρει δωρεάν πακέτα εσείς διαμαρτυρηθείτε για αλλαγή στα συναλλακτικά ήθη.

Υποτιμάτε το μέσο έλληνα γιατί θεωρείτε ότι δεν είναι ικανός να πληροφορείται σωστά επειδή είναι αγράμματος ή δεν ταξιδεύει συχνά.Εννιά στους δέκα σχολιαστές σας όμως γνωρίζαν τη νέα πολιτική της εταιρείας, που ισχύει βέβαια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, και εσείς επιμένετε ότι η αλλαγή ήταν λίγο πολύ κρυφή επειδή δεν αναφέρθηκε στις ειδήσεις του bbc.


Ζητάτε φθηνές υπηρεσίες αλλά δε σας αρέσει η easy jet. Ορίζετε το φθηνό με βάση τα προσωπικά σας κριτήρια και όχι με βάση το κόστος παραγωγής και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Αν μια εταιρεία δουλεύει με περιθώριο κέρδους 100% τότε ναι είναι αισχροκέρδεια. Αν δουλεύει με συνεχείς ζημίες τα τελευταία τρία χρόνια όπως η αιγαίου, συχνά με τιμές κάτω του κόστους, τότε δε βλέπω πόσο πιο φθηνές υπηρεσίες μπορείτε να ζητήσετε.


Με μια πρόχειρη αναζήτηση η ryanair (η οποία είναι απαράδεκτη για χιλιάδες άλλους λόγους εκτός από αυτούς που επικαλείστε) φαίνεται να έχει ένα σοβαρό περιστατικό ασφάλειας στη ρώμη, χωρίς απώλεια ζωής, που οφειλόταν σε πρόσκρουση αεροσκάφους με πτηνά. Η Air France έχει να μας παρουσιάσει 130 περιστατικά ασφαλείας με εκατοντάδες θύματα.

Το εισιτήριο που αγοράσατε αποτελεί μια σύμβαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις της οποίας συμφωνήσατε. Το αν το αγόρασε άλλος για εσάς και δε σας ενημέρωσε για τη συμφωνία δεν είναι σφάλμα της εταιρείας. Έχετε απόλυτο δίκιο λέγοντας ότι κάποιοι όροι μιας σύμβασης μπορεί να είναι παράνομοι, καταχρηστικοί και απελπιστικά ετεροβαρείς. Αν πιστεύετε κάτι τέτοιο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, σας συμβουλέυω να προσφύγετε στη δικαιοσύνη.

Περίοδος προσαρμογής και μετάβασης στη νέα πολιτική υπήρξε ακριβώς όταν ήταν νέα. Η περίοδος αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει μέχρι να αποφασίσετε εσείς πότε θα ταξιδέψετε.

Διαμαρτύρεστε γιατί δε σας δόθηκε η δυνατότητα να υπανάχωρήσετε από μια συμφωνία που συνάψατε και να μην λάβετε τελικά τη προσφερόμενη υπηρεσία αφού τη συνάψατε . Αυτό κι αν θα ήταν παρέκκλιση από τα αγαπημένα σας συναλλακτικά ήθη. Τη μια μέρα συμφωνώ σε κάτι και την άλλη μέρα αλλάζω γνώμη επικαλούμενος άγνοια για αυτό που συμφώνησσα χθες.

Δε νομίζω ότι είναι πιθανό να αλλάξετε γνώμη. Και αυτό μάλλον γιατί κρίνετε συναισθηματικά (αίσθημα εγλωβισμού, οργή εσείς τα είπατε) και όχι λογικά.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος 11.46: Σοφιστείες. Αλλαγές υπέρ του καταναλωτή είναι προφανώς ευπρόσδεκτες. Η αλλαγή του να χρεώνεις όχι το βάρος (όπως έκανες επί δεκαετίες), αλλά τον αριθμό δεν είναι για σας σημαντκότατη αλλαγή στις συνήθειες των συναλλαγών; (αυτό σημαινει επί λέξει συναλλακτικά ήθη)

Οι σχολιαστές στο θέμα αυτό είναι σαφές οτι δεν είναι ο "μέσος Έλληνας". Ειναι, ως επί το πλείστον (γιατί προσπαθείτε να αγνοήσετε και τις αντιθετες γνώμες) συγξκεκριμένης πολιτικής οπτικής και πιθανότατα υψηλού μορφωτικού και "ταξιδιωτικού" επιπέδου. Αφήστε που με τις ανωνυμίες σαν τη δική σας, δεν ξερει κανείς πόσοι είναι τελικά.

Φυσικά ζητώ το ποιοτικό και κατά το δυνατόν φθηνό. Αυτό πρέπει να είναι η πάγια επιδίωξη του καταναλωτή. Όποιος δεν το μπορεί, ας κλείσει. Κάποιος άλλος, μπορεί και το κανει.

Ποιούς λόγους επικαλέστηκα για τη Ryan Air? Αφού δεν τους ανέφερα.. Μόνο για δημοσιεύματα μίλησα (πώς πιάνεστε φάουλ)... :-)

Αγωγή για 20 ευρώ δεν θα κάνω, είναι αστείο. Αυτό ακριβώς είναι και το "νταβατζηλίκι" της υπόθεσης.

Πότε υπήρξε περίοδος προσαρμογής; Από ότι κατάλαβα, καμία δεν υπήρξε.

Διαμαρτύρομαι γιατί μου επιβλήθηκαν καταχρηστικοί όροι, σε μια χρονική στιγμή που δεν μπορούσα να κάνω τίποτε άλλο. Ούτε τώρα μπορώ να στραφώ στα δικαστήρια, να βρω το δίκιο μου. Αυτονόητα εκβιαστικό.

Γιατί, μου λέτε κάτι πειστικό, για να αλλάξω γνώμη; Κι εσείς πιστεύετε σοβαρά οτι με τα επιχειρήματα σας (και την ανεξήγητη επιμονή σας να βρίσκεστε σε αυτό το μπλογκ), ενδιαφέρεστε για τη λογική αντιπαράθεση και τη δημιουργική συζήτηση - και δεν κρίνετε συναισθηματικά; Για ψάξτε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί (γιατί εγώ το έχω πει)...


Και προς τους δύο τελευταίους ανώνυμους: Βιάζεστε και επιτίθεστε ανώφελα, επιμένοντας σε σενάρια που δεν ισχύουν. Διαβάστε το επόμενο μου ποστ -και την κατάληξη της ιστορίας.

fili xarisopoulou είπε...

ΑΝ ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ ΕΤΣΙ Η ΚΑΘΕ "ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ"ΘΑ ΜΕΤΡΙΑΖΑΝ ΤΗΝ ΑΔΗΦΑΓΟ ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ ΤΟΥΣ ....ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΙΠΕΣ !!!!

Prokopis Doukas είπε...

Μια τελευταία κουβέντα, που άφησα ασχολίαστη: Για να αναζητήσεις να μάθεις "αλλαγές στην πολιτική", πρέπει να υποψιαστείς οτι υπάρχουν. Μετά από δεκαετίες ενός ίδιου "καθεστώτος" είναι δύσκολονα υποψιαστείς. Απλό

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Κι ακόμα μια: Δεν μίλησα ποτε για οργή, Το συναίσθημα οτι πιαστηκες φάουλ, χωρίς να ξέρεις τους κανόνες, είναι για μένα δυσβάστακτο ( και χωρίς να φταις που δεν τους ξέρεις)...

Μετά απο όλα αυτά, συνοψίζονται, δεν βλέπω να μου απάντησε κανεις πειστικά, γιατι φταίω αφού το μέιλ που έλαβα δεν έλεγε τίποτα για μια αποσκευη. Και επίσης, γιατι είναι παράλογο να ζητάει κανεις δοκιμαστική περίοδο χρόνων, όταν αλλάζει μια συνήθεια δεκαετιών, χωρίς να υπόκειται ο καταναλωτής σε πρόστιμα. Δείτε το επόμενο ποστ. Δεν βλέπω πάντως να σχολίαζει κανεις..

Ανώνυμος είπε...

Θα γράψω μία ακόμη φορά και τελειώνω το θέμα εδώ. Ζητάτε δημιουργική συζήτηση και διάλογο αλλά δε δέχεστε σε καμία περίπτωση αντίθετη άποψη από τη δικιά σας και σπεύδετε να κατηγορήσετε τους συνομιλητές σας για ανομολόγητα κίνητρα. Είναι αυτό δημιουργικό;

Σας παραθέτω γεγονότα και αριθμούς και απαντάτε με αοριστίες. Σας αναφέρω τυχαία στατιστικά ασφαλείας για να αποδείξω ότι η άποψη "δεν εμπιστεύομαι τις εταιρείες χαμηλού κόστους γιατί δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας" δε στέκει και με παραπέμπετε σε δημοσιεύματα αγνώστων λοιπών στοιχείων και αξιοπιστίας. Εγω σας δίνω νούμερα και εσείς μου δίνετε δημοσιεύματα.

Με κατηγορείτε για σοφιστεία όταν σας δίνω τον ορισμό των συναλλακτικών ηθών που διδάσκουν στο πρώτο έτος της νομικής και βασίζεται στην ερμηνεία του αστικού κώδικα, ενώ η δική σας άποψη περί συναλλακτικών ηθών είναι θέσφατο.

Αμφιβάλλετε για το αν υπήρξε περίοδος προσαρμογής, ενώ εσείς ο ίδιος έχετε παραδεχτεί ότι δεν έχετε ταξιδέψει αεροπορικά για δέκα μήνες, οπότε πως θα το γνωρίζατε;

Διαμαρτύρεστε ότι σας επιβλήθηκαν καταχρηστικοί όροι (με τους οποίους συμφωνήσατε βεβαίως αγοράζοντας το εισιτήριο) και όταν σας προτρέπω να καταφύγετε στη δικαιοσύνη απαντάτε που να τρέχω τώρα...

Ζητάτε το ποιοτικό και καλά κάνετε όμως προσθέσατε στην τελευταία δημοσίευση και τη φράση κατά το δυνατόν φθηνό. Όταν σας λέω ότι στο δεδομένο οικονομικό περιβάλλον δύσκολα θα πετύχετε πιο φθηνό μου απαντάτε με μια θολή άποψη σχολής του σικάγο ότι όποια εταιρεία δεν μπορεί, να κλείσει και άλλη θα πάρει τη θέση της (αναρωτιέμαι βέβαια γιατί δεν έχει γίνει ακόμα αυτό και καμιά ξένη εταιρεία δεν έχει τολμήσει να εισέλθει στην εσωτερική αγορά, αντιθέτως αποσύρονται σιγά σιγά κολοσσοί από τα διεθνή δρομολόγια προς ελλάδα).

Εγώ μιλάω με γεγονότα και αριθμούς και εσείς με αγανάκτηση.

Το θέμα είναι απλό. Η αιγαίου άλλαξε πριν ένα χρόνο τον τρόπο διαχείρισης αποσκευών και από υπολογισμό αποκλειστικά του βάρους πέρασε σε piece concept, πράγμα που είναι η συνηθισμένη πρακτική στην αμερική εδώ και δεκαετίες και στην ευρώπη τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια. Επικοινώνησε δε την αλλαγή αυτή με κάθε δυνατό τρόπο προ της εφαρμογής της (αποστολή newsletter σε πελάτες που έστω και μία φορά στη ζωή τους αγόρασαν εισιτήριο ηλεκτρονικά - εγώ το έλαβα στις 9/6/12, δελτία τύπου, αναφορές στις διαφημίσεις της στον τύπο). Εσείς κύριε Δούκα για κακή σας τύχη δεν το είχατε πληροφορηθεί και πιαστήκατε απροετοίμαστος. Ούτε αυθαιρεσία, ούτε κατάχρηση δε βλέπω προσωπικά σε αυτό. Συμμερίζομαι την έκπληξή σας στο γκισέ αλλά μέχρι εκεί.

Σας ζητώ συγνώμη αν σας ενόχλησα με την παρουσία μου στο blog σας, όπως υπαινίσεστε, αλλά εμένα προσωπικά οι διαφωνίες δεν με πειράζουν, μαθαίνω από αυτές.

Καλό πάσχα με υγεία σας εύχομαι.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Ο δημιουργικός διάλογος δεν είναι ποτέ ανώνυμος. Μπορεί να είναι ψευδώνυμος, αλλά ανώνυμος όχι. Και μόνο που πρέπει να καταλάβω ποιός είστε (τώρα σας έμαθα) είναι χαοτικό.

Ζητώ πειστική άποψη. Τι σας κάνει να πιστεύετε οτι οι δικές σαςε απόψεις είναι πειστικές, ενώ οι δικές μου όχι. Δηλαδή πρέπει να υποχωρήσω στις θέσεις σας; Εσείς γιατί δεν το κάνετε;

Σας παρέπεμψα στην Ήλιος και στις καταγγελίες για τη Ryan Air - και εξέφρασα απλώς την προσωπική μη προτίμηση μου σε αυτές. Το θέμα των εταιρειών χαμηλού κόστους δεν είναι προς ανάλυση εδώ. Εδώ το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι οτι η Aegean δεν ανήκει σε αυτές, αφού δεν έχει φτηνό εισιτήριο, άρα δεν μπορεί να επικαλείται τις περικοπές ή τις τεχνικές τους.

Σας κατηγορώ για σοφιστεία όταν μου λέτε οτι "αν μας δώσει τζάμπα ΜΒ κλπ". Ο ορισμός των συναλλαξκτικών ηθών δεν ξέρω πώς είναι νομικά, δεν είναι η νομική διάσταση του ζητήματος που μας αφορά εδώ. Είναι οι *συνήθειες* του καταναλωτικού κοινού - και πώς ο πελάτης προσλαμβάνει τη σωστή εξυπηρέτηση. Πολιτικό θέμα, όχι (απαραιτητα και) νομικό.

Για την περίοδο προσαρμογής το συνάγω, γιατί κανείς, ούτε η εταιρεία ισχυρίστηκε οτι υπήρξε. Αμφιβάλλετε οτι θα το επέσειε, αν το είχε κάνει;

Αν είχατε την ευελιξία να δεχτείτε τα δεδομένα όπως είναι (και στο νέο ποστ, στο οποίο σας παρέπεπεμψα), θα βλέπατε οτι το μείλ που έλαβα, αντί εισιτηρίου ΔΕΝ έγραφε τέτοιον όρο.

Δεν σας απαντάω που να τρέχω, σας απαντάω οτι πρακτικά ΔΕΝ μπορείς να κάνεις αγωγή για 20 ευρώ, όπως και για οποιοδήποτε άλλο τόσο μικρό ποσό.

Η υποχρεωση του καλού και φθηνού είναι (για την προσωπική μου κοσμοθεωρία) πάγια απαίτηση του καταναλωτή και πάγια υποχρέωση του επιχειρηματία. Ανεξαρτήτως συνθηκών αγοράς. Βέβαια, πρέπει να ορίσουμε το "φθηνό". Γι αυτό και συγκρίνουμε εύλογα - και με βάση την αγοραστική δύναμη, που καθορίζει τελικα και την πελατεία. Το να μείνει μια αεροπορική εταιρεία που μονοπωλιακά θα βάλει το εισιτήριο π.χ. στα 300 ευρώ για Κρήτη, δεν μου λέει τίποτα. Ας κλείσει. Η ζωή και η αγορά θα βρει άλλες λύσεις, γιατί απεχθάνεται το κενό. Αλλά κι αυτό, εκτός θέματος είναι: Το ζήτημα μας δεν είναι η "ακριβή" Aegean, είναι το να μην υπάρχουν κρυφές χρεώσεις.


Όχι, η εταιρεία δεν έκανε ΟΤΙ έπρεπε να κάνει. Αυτή είναι η κριτική μου. Και σε μένα προσωπικά, πώς να σας το πω αλλιώς να το καταλάβετε, δεν μου είπε ΠΟΤε οτι υπάρχει τέτοια πολιτική. Από τα κεντρικά της πήρα το επίμαχο μέιλ.


Όχι, δεν "μιλάτε με γεγονότα", βαυκαλίζεστε οτι το κάνετε. Εγώ πράγματι έγραψα αυτό το ποστ με φόρτιση (όχι οργή), γιατί ετσι πιστεύω οτι πρέπει να αντιδρά ο καταναλωτής, όταν υφίσταται καταχρηστικές τακτικές.

Εσείς μιλάτε και επιμένετε σαν "σπασικλάκι", εφευρίσκοντας άλλα 10 πεδία αντιπαράθεσης, απλώς για την κόντρα - δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο στο ίντερνετ. Προφανώς δεν σας άρεσε η άποψη μου (δεκτό), αλλά βαλθήκατε να με μεταπείσετε, με ατέρμονες επιμονές σε άλλα ζητήματα.

Πέστε οτι εγώ λέω σαχλαμάρες στο μπλογκ μου. Ποιός ο λόγος να επιμένετε -και να με κουράζετε να σας απαντάω; Γιατί, αφού λέω σαχλαμάρες, σας ενδιαφέρει να με πείσετε; Αν ΔΕΝ λέω σαχλαμάρες όμως, τότε γιατί προσπαθείτε με κάθε τρόπο την κόντρα, αντί να βρείτε πεδίο συνεννόησης;

Δεν με ενοχλήσατε, με κουράσατε. Θα προτιμούσα να είστε επώνυμος και διατεθειμένος όχι να επιτεθείτε, αλλά να συζητήσετε. Πολυ αμφιβάλλω αν σας μαθαίνουν κάτι οι "διαφωνίες", όπως λέτε. Ο δικηγορίστικος/τεχνοκρατικός-δήθεν τρόπος με τον οποίον αντιμετωπισατε τις διαστάσεις του θέματος, δεν με πείθει οτι κερδίζετε κάτι άλλο, εκτός από την εκτόνωση.




Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Άκου έκανε ό,τι μπορούσε! Σιγά, μη σκοτώθηκε κιόλας, με δυό newsletter και αναφορές στο site και στις καταχωρήσεις...

Κι αντί να πληρώσει αυτή το κόστος της αλλαγής, μετά από δεκαετίες αεροπορικής συνήθειας, το πληρώνει ο πελάτης που δεν ξέρει. Ωραία αντίληψη, υπέρ του καταναλωτή..

Καλό Πάσχα!

Αρχή... το όλον του παντός είπε...

Αυτό το ουσιαστικά "μονοπώλιο" που επικρατεί στην Ελλάδα τα 2 τελευταία χρόνια μας έχει τσακίσει οικονομικά και ψυχικά, απαγορεύοντας μας τις μετακινήσεις και δημιουργώντας την αίσθηση της απομόνωσης, ειδικά για νησιώτικους προορισμούς.

Χρήστος είπε...

Αυτός που σας προσκάλεσε αγόρασε για εσάς ένα εισιτήριο από πράκτορα ο οποίος είναι μεσάζων για την σύναψη μιας μορφής σύμβασης με την εταιρία. Ο πράκτορας του γνωστοποίησε τα στοιχεία του εισιτηρίου και τους όρους που το διέπουν (τους όρους της σύμβασης). Αυτός που σας προσκάλεσε σας γνωστοποίησε τα στοιχεία του εισιτήριου και όχι τους όρους της σύμβασης. Και κατηγορείτε την εταιρία γιατί εσείς δεν γνωρίζατε τον συγκεκριμένο όρο στην σύμβαση. Από τα προηγούμενά σας ποστ καταλαβαίνω ότι αν γνωρίζατε από πριν αυτόν το όρο τότε θα είχατε 2 βαλίτσες, δηλαδή θα τον κάνατε αποδεκτό και θα συμμορφωνόσασταν αντί να επιλέγατε άλλη εταιρία μεταφοράς. Το γεγονός ότι δεν γνωρίζατε τον συγκεκριμένο όρο είναι αποκλειστική ευθύνη είτε του πράκτορα που δεν τον γνωστοποίησε στον αγοραστή, είτε του αγοραστή του εισιτηρίου που δεν τον γνωστοποίησε σε εσάς και όχι της εταιρίας. Προσπαθώ να καταλάβω πόσα ποστ θα γινόντουσαν και που θα φτάνατε αν αλλάζανε οι ώρες πτήσης πχ 1 ώρα νωρίτερα και αυτή η πληροφορία θα έπρεπε να μεταφερθεί από τα ίδια κανάλια (πράκτορα - αγοραστή) και τελικά δεν έφτανε σε εσάς με αποτέλεσμα να μένατε με τις 3 βαλίτσες στο αεροδρόμιο...

Prokopis Doukas είπε...

@Χρήστος: Όχι, δεν έχετε καταλάβει ακόμα.

Ο προσκαλών μου έστειλε μια κράτηση (κωδικό). Έσπασα το πόδι μου, ζήτησα αλλαγή ημερομηνίας, η εταιρεία την έκανε, μού έστειλε μέιλ.

(Συγνώμη, αλλά θα το γράψω με κεφαλαία, για να φαίνεται)

ΤΟ MAIL ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΑΠΟΣΚΕΥΗΣ.

Όχι, αν το ήξερα, θα έπαιρνα μια αποσκευή ανά άτομο. Το γεγονός οτι πλήρωσα για μια παραβίαση κανόνα, που δεν γνώριζα, οδήγησε στη διαμαρτυρία μου.



Διαβάστε εδώ: http://prokopisdoukas.blogspot.gr/2013/05/aegean-h.html

ShareThis