Όλο το καλοκαίρι, η πρώτη κουβέντα υποδοχής, από το πρακτορείο ταξιδίων ως τη δημόσια υπηρεσία και από το καφενείο ως τη λαϊκή, ήταν: “Πότε θα σας ξαναδούμε στην τηλεόραση;” Η ερώτηση δεν ήταν προσωπική, εννοούσαν το πρόγραμμα και την ενημέρωση (κυρίως) της ΝΕΤ. Η έλλειψη έδειχνε ισχυρή - και το ενδιαφέρον μεγάλο. Για πρώτη φορά με ρωτούσαν περισσότερο για το δελτίο ειδήσεων, παρά για το ραδιόφωνο. Καθώς αγαπώ πιο πολύ τη ραδιοφωνική μου δουλεία, είχα ξεχάσει πόσο πιο δυνατή είναι η απήχηση της τηλεόρασης.
Επειδή ήδη άρχισαν οι αήθεις επιθέσεις (ένθεν κακείθεν) και τα απληροφόρητα δημοσιεύματα, ας αρχίσουμε με τα προσωπικά. Μετά από πολλή σκέψη κι ένα βασανιστικό καλοκαίρι, μετά από άπειρες ώρες τηλεφωνικών διαβουλεύσεων και καυγάδων, αποφάσισα, όπως και εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, να κάνω αίτηση στον μεταβατικό φορέα της ΔΤ, παρά την αρχική μου αρνητική διάθεση.
Οι λόγοι κυρίως τρεις: Πρώτον, συνειδητοποίησα οτι ο μεταβατικός φορέας θα είναι πολύμηνος κι όχι δίμηνος (αρχίζει στην ουσία Σεπτέμβριο με τρομερές δυσκολίες και άγνωστο πότε θα παραχωρήσει τη θέση του στη ΝΕΡΙΤ) - σχεδόν φυσιολογική καθυστέρηση μετά την ανυπέρβλητη ζημιά που προκάλεσε η αψυχολόγητη (και άκρως δαπανηρή για τον προϋπολογισμό) απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ. Δεύτερον, όλοι οι αστάθμητοι παράγοντες της πολιτικής μας ζωής και κυρίως οι πιέσεις της τρόϊκας θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κανονική πορεία των πραγμάτων, με αποτέλεσμα το πρόπλασμα της ΔΤ να αποτελέσει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας, σε μόνιμη βάση, χωρίς καμία άλλη ουσιαστική διαδικασία. Τρίτον, η μοριοδότηση που έδινε τη δυνατότητα στους ανθρώπους της ΕΡΤ να στελεχώσουν αξιοπρεπώς το διάδοχο δημόσιο κανάλι, σε συνδυασμό με την αποχώρηση διαφόρων “παρασίτων” της εξουσίας, προς άλλες κατευθύνσεις, απέτρεψε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τη δημιουργία ενός αμιγώς κομματικού παραμάγαζου.
Οι συμβουλές των εργατολόγων μοιρασμένες: Άλλοι συνιστούσαν να κάνουμε αίτηση, γιατί μας προσφέρεται δουλειά και οφείλουμε να τη δεχτούμε - και άλλοι επέσειαν τους κινδύνους να “αδυνατίσουν” οι αγωγές μας. Από νομικής πλευράς, οι δίμηνες συμβάσεις θεωρούνται από πολλούς μια καλοσχεδιασμένη παγίδα, που θα μας εκμεταλλευτεί όσο μας χρειάζεται - και μετά θα μας πετάξει σαν στιμένες λεμονόκουπες. Το ρίσκο είναι σαφές, αλλά το να μείνεις απ’ έξω από μόνος σου, είναι ακόμη πιο σίγουρη απουσία. Είμαι απολύτως υπέρ των δικαστικών διεκδικήσεων, αλλά δεν αρκούν στη συγκεκριμένη περίπτωση: Η πραγματική ζωή διαφέρει από τη νομική υπόσχεση να δικαιωθείς (πιθανώς) σε δύο χρόνια στο Εφετείο - αν δικαιωθείς. Κι όσοι διατείνονται οτι η αποζημίωση και ο ένας χρόνος ταμείου ανεργίας (που θα αργήσει να αρχίσει να καταβάλεται) θα έπρεπε να είναι αρκετές για άγνωστο διάστημα, αγνοούν την αδήριτη πραγματικότητα της αγοράς εργασίας και τις υποχρεώσεις του καθενός.
Στην προκήρυξη για τους πρώτους 577 εργαζομένους της ΔΤ, που με τόση σφοδρότητα επέκρινα (όπως και το κλείσιμο της ΕΡΤ), ήμουν επιλαχών - ήρθα 12ος στην κατάταξη των 10 θέσεων παρουσιαστών. Δεν ήταν μόνο οτι το “Λίαν Καλώς” πτυχίο μου του 6,71 υπερκεράστηκε εύκολα από απολυτήρια Λυκείου της τάξης του 14, χωρίς φυσικά να γίνει καμία ποιοτική αξιολόγηση της γνώσης και της εμπειρίας ενός παρουσιαστή κεντρικού δελτίου επί 15 χρόνια. Ήταν και το ότι σχεδόν οι μισοί από τη δεκάδα δήλωσαν ιδιότητες που δεν είχαν: Υπήρξαν ακόμη και δημοσιογράφοι που δήλωσαν “παρουσιαστές”, με ανύπαρκτη εμπειρία, παραβιάζοντας τη σαφή απαίτηση της προκήρυξης για “ευδόκιμη (=καλά δοκιμασμένη, επιτυχημένη, διακριθείσα για όσους δεν γνωρίζουν ελληνικά, αλλά τη διεκδίκησαν παρόλα αυτά) προϋπηρεσία στη θέση για την οποία κάνεις αίτηση”.
Αποτέλεσμα της προσβλητικής αυτής διαδικασίας ήταν να μείνουν “επιλαχόντες” άξιοι συνάδελφοι - και να καλούνται εκ των υστέρων να καλύψουν τις θέσεις των “παραπλανηθέντων” και τις ανάγκες της δουλειάς. Αν σε κάποιους φαίνεται υπερβολική η απαίτηση για τήρηση των κανόνων, σε μια διαδικασία που αποκαλείται αξιοκρατική, η απάντηση είναι οτι εκτός από ζήτημα στοιχειώδους αξιοπρέπειας, πρόκειται και για άμυνα στην κοροϊδία: Εδώ κοντέψαμε να αποκληθούμε “βύσματα”, όσοι παραγκωνιστήκαμε από ψευδείς δηλώσεις - και σε κάποιες περιπτώσεις από υποψηφίους, με ισχυρή υποστήριξη από διάφορα παράκεντρα. Ίσως και 200 από τους 577 αρχικούς επιτυχόντες φαίνεται να έχουν πρόβλημα στην πρόσληψη τους, αλλά η διορθωμένη λίστα και η λίστα επιλαχόντων μάλλον δεν θα δημοσιευτεί ποτέ, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της ακριβούς κατάταξης...
Παρά το γεγονός οτι ούτε η ΕΣΗΕΑ τόλμησε να μας υποδείξει να μην κάνουμε αίτηση για τη ΔΤ, συνάδελφοι και (εμμέσως) πολιτικοί χώροι μας κατηγορούν οτι “νομιμοποιούμε” ένα παράνομο μόρφωμα, ξεχνώντας οτι η χώρα δεν έχει εδώ και μήνες Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όπως οφείλει. Οι πρώτοι ελπίζουν οτι θα γίνει ένα πολιτικό θαύμα και θα αποκατασταθεί η ΕΡΤ Α.Ε., παραγνωρίζοντας οτι ακόμα και μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί, ούτε θα θέλει να την επαναφέρει, όσο κι αν τώρα δημαγωγικά ισχυρίζεται οτι θα το κάνει. Ή ίσως θα ήθελαν να στελεχωθεί η ΔΤ με κάποιους άλλους, που δεν ξέρουν τη δουλειά, από τους 8 χιλιάδες που έκαναν αίτηση, ώστε το εγχείρημα να αποτύχει. Οι δεύτεροι παίζουν το μικροκομματικό τους παιχνίδι, ελπίζοντας να ανατρέψουν την κυβέρνηση που έκανε αυτή την άθλια κίνηση, χρησιμοποιώντας τον θεσμό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, εις βάρος του φυσικά.
Στους πρώτους απαντώ οτι προσωπικά τουλάχιστον δεν εκχωρώ τη θέση που έχω κατακτήσει με τη δουλειά μου και την (όποια) αξία μου, στον διάδοχο φορέα της ΕΡΤ, όποιος κι αν είναι αυτός. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι αυτής της κυβέρνησης, θα υπάρχει και για πολλά ακόμα χρόνια - και δεν είναι κανενός, παρά μόνο του ελληνικού λαού. Αν κάποιος αξιότερος έρθει να με αντικαταστήσει (αξιότερος όμως, όχι με υψηλότερο βαθμό απολυτηρίου ή ένα καλό “μέσο”), καλώς και δικαίως να έρθει. Αν με διώξουν γιατί δεν είμαι πολιτικά αρεστός, θα διαμαρτυρηθώ όσο αντέχει η φωνή μου. Αλλά από μόνος μου δεν κάνω τη χάρη σε αυτούς που ήθελαν να κλείσει η ΕΡΤ, γιατί ήταν γεμάτη από “πράσινα και ροζ παπαγαλάκια” - γιατί αυτός ήταν ο ουσιαστικός σκοπός τους. Και στα κόμματα που μποϊκοτάρουν τη ΔΤ, ενώ δεν είχαν τόσα χρόνια κανένα πρόβλημα με την παρουσία τους σε παράνομα λόγω έλλειψης αδείας, κίτρινα, λαϊκίστικα, διαπλεκόμενα και σεξιστικά κανάλια και τις εκπομπές τους, τους παραπέμπω στην εξαιρετική κριτική του σκιτσογράφου και γιατρού Ανδρέα Πετρουλάκη.
Η ΔΤ είναι ένα κανάλι που θα έχει πολύ φτωχά αποτελέσματα, για αρκετό διάστημα, λόγω φυσικά του αδιανόητου “ξαφνικού θανάτου” της ΕΡΤ, αλλά και με ευθύνη πιά όσων επιμένουν, μετά από 3 μήνες, να βρίσκονται στην Αγία Παρασκευή. Έχει στελεχωθεί με πολύ λίγους εργαζομένους, ενώ οι υποδομές στην Κατεχάκη, απ’ όπου μεταδίδονται τα πάντα, είναι ανεπαρκέστατες. Δείτε την αντίφαση: Η Αγία Παρασκευή εκπέμπει με τις καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές, αλλά χωρίς επαγγελματικό πρόγραμμα και μέσα επικοινωνίας - και μόνο στο διαδίκτυο. Δυστυχώς δεν είναι πια πραγματικό δημόσιο ραδιόφωνο/τηλεόραση και απέχει πολύ από το να είναι ο θεσμός που κάποτε εκπροσωπούσε. Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αυτοδιαχειριζόμενου τύπου (και χωρίς πομπούς) δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα - και δεν πρόκειται ούτε για αντιδημοκράτες, ούτε για “κουτόφραγκους” εκεί. Η ΔΤ από την άλλη, θα μπορούσε να γίνει ένα αξιοπρεπές κανάλι, μόνο αν μετακόμιζε στην Αγία Παρασκευή. Όσο για τα ραδιόφωνα, μόνο από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ θα μπορέσουν να εκπέμψουν.
Σέβομαι απολύτως την αυταπάρνηση όσων συναδέλφων προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν έμπρακτα, για τη διάλυση της ΕΡΤ - ιδιαιτέρως όσων η επιμονή δεν υπαγορεύεται από προσωπικούς λόγους, γιατί είναι κοντά στη σύνταξη ή αισθάνονται οτι έκλεισαν έναν επαγγελματικό κύκλο (δεν σέβομαι αυτούς τους λίγους που κινούνται από κομματικό φανατισμό ή από μια στρεβλωμένη ή/και διεφθαρμένη συνδικαλιστική αντίληψη). Για ένα μήνα ήμουν κι εγώ εκεί, παρά τη διαφωνία μου με πολλά “πολιτικά λουλούδια” που βρήκαν ευκαιρία να ανθίσουν, εκμεταλλευόμενα την περίσταση και την ίδια την ΕΡΤ. Λυπάμαι για όσους άξιους συναδέλφους δεν έκαναν αίτηση - και για όσους δεν βρεθούν τελικά στο διάδοχο σχήμα. Πιστεύω όμως οτι πρέπει να αναθεωρήσουν με μετριοπάθεια μια στάση που υπαγορεύεται από ακαμψία, όπως παραδέχονται πολλοί και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις.
Δυστυχώς η υπόθεση ανατροπής της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ, χάθηκε σε πολιτικό επίπεδο, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία, σε αντίθεση με τη ΔΗΜΑΡ. Και στο επίπεδο της συνδικαλιστικής μας εκπροσώπησης, χάθηκε όταν οι πιο ακραίοι δεν επέτρεψαν μια πιο μετριοπαθή, έμπειρη και “ώριμη” ενίσχυση της διαπραγματευτικής ομάδας, ώστε να εξασφαλιστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Τώρα πια είναι πολύ αργά - και με ευθύνη (ως συνήθως) των γενικών μας συνελεύσεων.
Η ΕΡΤ παρουσιάζει πια τον σοβαρό κίνδυνο να αποτελέσει την τροχοπέδη της μετεξέλιξης του εαυτού της: Το αναγνώρισε και ο συλλογικός ευρωπαϊκός θεσμός της EBU, που απέσυρε τη στήριξη της - και μόνο ως όργανο της κυβέρνησης δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Η επιμονή στην κατάληψη θα απαντά απλώς με μια παρανομία, στις πολλές που έχουν γίνει. Μετά από τρεις μήνες όμως, οι παρανομίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με το λόγο και τα ένδικα μέσα στη δημοκρατία - όποιες κι αν είναι οι αυθαιρεσίες της εκλεγμένης εξουσίας. Αλλά ακόμα και από την πλευρά του σεβασμού της βούλησης της πλειοψηφίας να το δει κανείς, στην ΕΡΤ παραμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, 500 εργαζόμενοι. Για τη ΔΤ έκαναν αίτηση περίπου 1800 από τους 2700 απολυμένους. Και αυτούς οφείλουν να τους λάβουν υπόψιν όλοι, συνάδελφοι και συνδικαλιστικά όργανα.
Υπάρχουν κάποιοι σε κυβερνητικά γραφεία που χαίρονται πολύ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: Πρώτον γιατί δεν θέλουν επ’ ουδενί να ξαναδούν τα ίδια πρόσωπα στη Δημόσια Τηλεόραση - και η μη πρόσληψη των 1400 της δεύτερης προκήρυξης, αφού δεν αδειάζει η Αγία Παρασκευή, τους εξυπηρετεί αφάνταστα. Θέλουν ένα καναλάκι απολύτως ελεγχόμενο, το οποίο θα προσπαθήσουν να στελεχώσουν σταδιακά με τα “δικά τους παιδιά”, σε όλες τις κρίσιμες θέσεις. Και όπως (σχεδόν) όλο το πολιτικό σύστημα, δεν θέλουν μια Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ισχυρή, που διεκδικεί το μερίδιο της από την ιδιωτική ραδιοτηλεοπτική αγορά.
Τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οφείλουν να την ενισχύσουν και να την προασπίσουν, πρώτα από όλα, οι εργαζόμενοι της - και στη συνέχεια το κοινό της. Κανείς δεν θα το κάνει, αν δεν το κάνουν αυτοί. Η “ρομαντική” διάθεση περί ανατροπής του κλεισίματος της ΕΡΤ ή της “επανάστασης” με αφορμή την ΕΡΤ, δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Όσοι δεν αντιλαμβάνονται οτι η υπόθεση της ΕΡΤ, όσο απαράδεκτα κι αν έκλεισε, δεν προσφέρεται για μανιχαϊσμούς και “χαρακώματα”, εθελοτυφλούν. Και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, που καλούνται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να αποκωδικοποιούν την πολιτική αρένα της χώρας, ας φύγουν επιτέλους από την κοντόφθαλμη οπτική: Η πραγματική πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα δεν είναι μεταξύ “μνημονιακών”/”συστημικών” και των αντιθέτων τους. Είναι μεταξύ των υπερσυντηρητικών οπαδών της καθυστέρησης και των ουσιαστικά προοδευτικών ανθρώπων...
Update: Από χθες το πρωί, που αναρτήθηκε αυτό το κείμενο στην Athens Voice, έχω δεχθεί αρκετές επιθέσεις, από υβριστικές, ως απλώς μανιχαϊστικές - κυρίως από ακροαριστερά, αλλά και από ακροδεξιά.
Κοινός τόπος αυτών που προσπαθούν κάπως ψύχραιμα να συζητήσουν, είναι η αδυναμία να αντιληφθούν πώς ταυτόχρονα μπορώ να έχω υπάρξει επί ένα μήνα στην "επαναστατική ΕΡΤ" και τώρα να πηγαίνω στον "αντίπαλο", λες και η εύλογη διαμαρτυρία, όταν η κυβερνητική κρίση ήταν σε εξέλιξη και οι συνδικαλιστικές μας δυνατότητες σχετικά ισχυρές, σημαίνει οτι πρέπει να παραμείνουμε επί μήνες έγκλειστοι στην Αγία Παρασκευή, ακόμα κι αν διαφωνούμε με την επικράτηση ακραίων και την παρουσία όσων (απ' έξω) προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ΕΡΤ, ακόμα κι αν έχουμε χάσει τη δυνατότητα να επηρεάζουμε τις εξελίξεις, ακόμα κι αν δεν υπάρχει τίποτε πια να διεκδικήσουμε, παρά μόνο να προσπαθούμε και να ευχόμαστε "να αποτύχει η ΔΤ, για να αναγκαστούν να μας ξανανοίξουν, με βάση την απόφαση του ΣτΕ".
Δεν μπορούν να συλλάβουν πώς μπορεί να χτυπάω μια στο καρφί και μια στο πέταλο, να επικρίνω ταυτόχρονα και το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη σημερινή κατάσταση εκεί, αλλά την κυβερνηση και για τη ΔΤ - και να καταγγέλω τις πολλαπλές απόπειρες να παραβιαστεί η αξιοκρατία. Αλλα όταν η αξιοκρατία αποκαθίσταται, έστω και μερικώς, απαιτούν να μην την αποδεχτώ, εάν δεν υπάρξει ένα συνολικά "αγγελικά πλασμένο" κανάλι - λες και στην ΕΡΤ δεν είχε καταπατηθεί χιλιάδες φορές η αξιοκρατία. Και απορούν πώς μπορεί να έχω αποκαλέσει τη ΔΤ "καρικατούρα" και να συμμετέχω σε αυτήν.
Μα, καρικατούρα θα συνεχίσει να είναι, αν δεν γίνει προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα σοβαρή Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση (με ευθύνη της οποίας δυστυχώς εγκαταλείφθηκε η πρόταση Αλιβιζάτου για πραγματικά ανεξάρτητο Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, μετά από διαδικασία βιογραφικών). Ακόμα και απολύτως λάθος να έχω κάνει, η "ηθικολογία", η εκτόξευση ύβρεων και ο φανατισμός υποσκάπτει την κριτική και ακυρώνει τα όποια επιχειρήματα θα μπορούσαν να υπάρξουν για να αντικρουστούν αυτά που παραθέτω. Εντύπωση (που λέει ο λόγος) μου κάνει οτι μερικά σημεία περνούν εντελώς ασχολίαστα:
1. Κανείς δεν απαντά ποιά είναι η ρεαλιστική επιδίωξη της παραμονής στο Ραδιομέγαρο - και αν αυτή είναι αμιγώς πολιτική και κομματική, γιατί πρέπει να γίνεται δεκτή εις βάρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
2. Κανείς (ενώ όλοι είναι υποτιθέμενοι υπερασπιστές, μέχρι φανατισμού, της ύπαρξης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης) δεν εξηγεί πώς θα αποκατασταθεί η λειτουργία και η συνέχιση της, με οποιαδήποτε μορφή - εκτός φυσικά από το ευχολόγιο "να ξανανοίξει η ΕΡΤ".
3. Κανείς δεν απαντά στο επιχείρημα οτι η ΔΤ θα σχηματιζόταν, ούτως ή άλλως, έστω ακόμα πιο δύσκολα και ερασιτεχνικά, ακόμα κι αν δεν έκαναν αίτηση οι συντριπτικά περισσότεροι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Κι ότι αν είχε γίνει αυτό, απλώς θα είχαμε εκχωρήσει τις δουλειές μας, χωρίς να ιδρώσει (μακροπρόθεσμα) το αυτί κανενός...
4. Κανείς δεν σχολιάζει τις αντικρουόμενες, εντός κυβέρνησης, επιθυμίες, μετά και τη συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου, για τον μεταβατικό φορέα, με τα 2000 άτομα - και το οτι κάποιους συμφέρει αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όλα είναι "ένα μπλοκ", γιατί φυσικά βολεύει σε έναν "οπαδικό", μανιχαϊστικό τρόπο σκέψης, που αποκλείει αποχρώσεις και αναλύσεις.
Το κείμενο γράφτηκε για την Athens Voice
Η φωτό είναι ανεβασμένη στο facebook από την Ελένη Χρονά και το εξώφυλλο από το www.bryanferry.com
To post συνοδεύεται από το εύγλωττο "I Thought" του Βρετανού Bryan Ferry.
Επειδή ήδη άρχισαν οι αήθεις επιθέσεις (ένθεν κακείθεν) και τα απληροφόρητα δημοσιεύματα, ας αρχίσουμε με τα προσωπικά. Μετά από πολλή σκέψη κι ένα βασανιστικό καλοκαίρι, μετά από άπειρες ώρες τηλεφωνικών διαβουλεύσεων και καυγάδων, αποφάσισα, όπως και εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, να κάνω αίτηση στον μεταβατικό φορέα της ΔΤ, παρά την αρχική μου αρνητική διάθεση.
Οι λόγοι κυρίως τρεις: Πρώτον, συνειδητοποίησα οτι ο μεταβατικός φορέας θα είναι πολύμηνος κι όχι δίμηνος (αρχίζει στην ουσία Σεπτέμβριο με τρομερές δυσκολίες και άγνωστο πότε θα παραχωρήσει τη θέση του στη ΝΕΡΙΤ) - σχεδόν φυσιολογική καθυστέρηση μετά την ανυπέρβλητη ζημιά που προκάλεσε η αψυχολόγητη (και άκρως δαπανηρή για τον προϋπολογισμό) απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ. Δεύτερον, όλοι οι αστάθμητοι παράγοντες της πολιτικής μας ζωής και κυρίως οι πιέσεις της τρόϊκας θα μπορούσαν να αλλοιώσουν την κανονική πορεία των πραγμάτων, με αποτέλεσμα το πρόπλασμα της ΔΤ να αποτελέσει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας, σε μόνιμη βάση, χωρίς καμία άλλη ουσιαστική διαδικασία. Τρίτον, η μοριοδότηση που έδινε τη δυνατότητα στους ανθρώπους της ΕΡΤ να στελεχώσουν αξιοπρεπώς το διάδοχο δημόσιο κανάλι, σε συνδυασμό με την αποχώρηση διαφόρων “παρασίτων” της εξουσίας, προς άλλες κατευθύνσεις, απέτρεψε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τη δημιουργία ενός αμιγώς κομματικού παραμάγαζου.
Οι συμβουλές των εργατολόγων μοιρασμένες: Άλλοι συνιστούσαν να κάνουμε αίτηση, γιατί μας προσφέρεται δουλειά και οφείλουμε να τη δεχτούμε - και άλλοι επέσειαν τους κινδύνους να “αδυνατίσουν” οι αγωγές μας. Από νομικής πλευράς, οι δίμηνες συμβάσεις θεωρούνται από πολλούς μια καλοσχεδιασμένη παγίδα, που θα μας εκμεταλλευτεί όσο μας χρειάζεται - και μετά θα μας πετάξει σαν στιμένες λεμονόκουπες. Το ρίσκο είναι σαφές, αλλά το να μείνεις απ’ έξω από μόνος σου, είναι ακόμη πιο σίγουρη απουσία. Είμαι απολύτως υπέρ των δικαστικών διεκδικήσεων, αλλά δεν αρκούν στη συγκεκριμένη περίπτωση: Η πραγματική ζωή διαφέρει από τη νομική υπόσχεση να δικαιωθείς (πιθανώς) σε δύο χρόνια στο Εφετείο - αν δικαιωθείς. Κι όσοι διατείνονται οτι η αποζημίωση και ο ένας χρόνος ταμείου ανεργίας (που θα αργήσει να αρχίσει να καταβάλεται) θα έπρεπε να είναι αρκετές για άγνωστο διάστημα, αγνοούν την αδήριτη πραγματικότητα της αγοράς εργασίας και τις υποχρεώσεις του καθενός.
Στην προκήρυξη για τους πρώτους 577 εργαζομένους της ΔΤ, που με τόση σφοδρότητα επέκρινα (όπως και το κλείσιμο της ΕΡΤ), ήμουν επιλαχών - ήρθα 12ος στην κατάταξη των 10 θέσεων παρουσιαστών. Δεν ήταν μόνο οτι το “Λίαν Καλώς” πτυχίο μου του 6,71 υπερκεράστηκε εύκολα από απολυτήρια Λυκείου της τάξης του 14, χωρίς φυσικά να γίνει καμία ποιοτική αξιολόγηση της γνώσης και της εμπειρίας ενός παρουσιαστή κεντρικού δελτίου επί 15 χρόνια. Ήταν και το ότι σχεδόν οι μισοί από τη δεκάδα δήλωσαν ιδιότητες που δεν είχαν: Υπήρξαν ακόμη και δημοσιογράφοι που δήλωσαν “παρουσιαστές”, με ανύπαρκτη εμπειρία, παραβιάζοντας τη σαφή απαίτηση της προκήρυξης για “ευδόκιμη (=καλά δοκιμασμένη, επιτυχημένη, διακριθείσα για όσους δεν γνωρίζουν ελληνικά, αλλά τη διεκδίκησαν παρόλα αυτά) προϋπηρεσία στη θέση για την οποία κάνεις αίτηση”.
Αποτέλεσμα της προσβλητικής αυτής διαδικασίας ήταν να μείνουν “επιλαχόντες” άξιοι συνάδελφοι - και να καλούνται εκ των υστέρων να καλύψουν τις θέσεις των “παραπλανηθέντων” και τις ανάγκες της δουλειάς. Αν σε κάποιους φαίνεται υπερβολική η απαίτηση για τήρηση των κανόνων, σε μια διαδικασία που αποκαλείται αξιοκρατική, η απάντηση είναι οτι εκτός από ζήτημα στοιχειώδους αξιοπρέπειας, πρόκειται και για άμυνα στην κοροϊδία: Εδώ κοντέψαμε να αποκληθούμε “βύσματα”, όσοι παραγκωνιστήκαμε από ψευδείς δηλώσεις - και σε κάποιες περιπτώσεις από υποψηφίους, με ισχυρή υποστήριξη από διάφορα παράκεντρα. Ίσως και 200 από τους 577 αρχικούς επιτυχόντες φαίνεται να έχουν πρόβλημα στην πρόσληψη τους, αλλά η διορθωμένη λίστα και η λίστα επιλαχόντων μάλλον δεν θα δημοσιευτεί ποτέ, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της ακριβούς κατάταξης...
Παρά το γεγονός οτι ούτε η ΕΣΗΕΑ τόλμησε να μας υποδείξει να μην κάνουμε αίτηση για τη ΔΤ, συνάδελφοι και (εμμέσως) πολιτικοί χώροι μας κατηγορούν οτι “νομιμοποιούμε” ένα παράνομο μόρφωμα, ξεχνώντας οτι η χώρα δεν έχει εδώ και μήνες Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όπως οφείλει. Οι πρώτοι ελπίζουν οτι θα γίνει ένα πολιτικό θαύμα και θα αποκατασταθεί η ΕΡΤ Α.Ε., παραγνωρίζοντας οτι ακόμα και μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί, ούτε θα θέλει να την επαναφέρει, όσο κι αν τώρα δημαγωγικά ισχυρίζεται οτι θα το κάνει. Ή ίσως θα ήθελαν να στελεχωθεί η ΔΤ με κάποιους άλλους, που δεν ξέρουν τη δουλειά, από τους 8 χιλιάδες που έκαναν αίτηση, ώστε το εγχείρημα να αποτύχει. Οι δεύτεροι παίζουν το μικροκομματικό τους παιχνίδι, ελπίζοντας να ανατρέψουν την κυβέρνηση που έκανε αυτή την άθλια κίνηση, χρησιμοποιώντας τον θεσμό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, εις βάρος του φυσικά.
Στους πρώτους απαντώ οτι προσωπικά τουλάχιστον δεν εκχωρώ τη θέση που έχω κατακτήσει με τη δουλειά μου και την (όποια) αξία μου, στον διάδοχο φορέα της ΕΡΤ, όποιος κι αν είναι αυτός. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι αυτής της κυβέρνησης, θα υπάρχει και για πολλά ακόμα χρόνια - και δεν είναι κανενός, παρά μόνο του ελληνικού λαού. Αν κάποιος αξιότερος έρθει να με αντικαταστήσει (αξιότερος όμως, όχι με υψηλότερο βαθμό απολυτηρίου ή ένα καλό “μέσο”), καλώς και δικαίως να έρθει. Αν με διώξουν γιατί δεν είμαι πολιτικά αρεστός, θα διαμαρτυρηθώ όσο αντέχει η φωνή μου. Αλλά από μόνος μου δεν κάνω τη χάρη σε αυτούς που ήθελαν να κλείσει η ΕΡΤ, γιατί ήταν γεμάτη από “πράσινα και ροζ παπαγαλάκια” - γιατί αυτός ήταν ο ουσιαστικός σκοπός τους. Και στα κόμματα που μποϊκοτάρουν τη ΔΤ, ενώ δεν είχαν τόσα χρόνια κανένα πρόβλημα με την παρουσία τους σε παράνομα λόγω έλλειψης αδείας, κίτρινα, λαϊκίστικα, διαπλεκόμενα και σεξιστικά κανάλια και τις εκπομπές τους, τους παραπέμπω στην εξαιρετική κριτική του σκιτσογράφου και γιατρού Ανδρέα Πετρουλάκη.
Η ΔΤ είναι ένα κανάλι που θα έχει πολύ φτωχά αποτελέσματα, για αρκετό διάστημα, λόγω φυσικά του αδιανόητου “ξαφνικού θανάτου” της ΕΡΤ, αλλά και με ευθύνη πιά όσων επιμένουν, μετά από 3 μήνες, να βρίσκονται στην Αγία Παρασκευή. Έχει στελεχωθεί με πολύ λίγους εργαζομένους, ενώ οι υποδομές στην Κατεχάκη, απ’ όπου μεταδίδονται τα πάντα, είναι ανεπαρκέστατες. Δείτε την αντίφαση: Η Αγία Παρασκευή εκπέμπει με τις καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές, αλλά χωρίς επαγγελματικό πρόγραμμα και μέσα επικοινωνίας - και μόνο στο διαδίκτυο. Δυστυχώς δεν είναι πια πραγματικό δημόσιο ραδιόφωνο/τηλεόραση και απέχει πολύ από το να είναι ο θεσμός που κάποτε εκπροσωπούσε. Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αυτοδιαχειριζόμενου τύπου (και χωρίς πομπούς) δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα - και δεν πρόκειται ούτε για αντιδημοκράτες, ούτε για “κουτόφραγκους” εκεί. Η ΔΤ από την άλλη, θα μπορούσε να γίνει ένα αξιοπρεπές κανάλι, μόνο αν μετακόμιζε στην Αγία Παρασκευή. Όσο για τα ραδιόφωνα, μόνο από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ θα μπορέσουν να εκπέμψουν.
Σέβομαι απολύτως την αυταπάρνηση όσων συναδέλφων προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν έμπρακτα, για τη διάλυση της ΕΡΤ - ιδιαιτέρως όσων η επιμονή δεν υπαγορεύεται από προσωπικούς λόγους, γιατί είναι κοντά στη σύνταξη ή αισθάνονται οτι έκλεισαν έναν επαγγελματικό κύκλο (δεν σέβομαι αυτούς τους λίγους που κινούνται από κομματικό φανατισμό ή από μια στρεβλωμένη ή/και διεφθαρμένη συνδικαλιστική αντίληψη). Για ένα μήνα ήμουν κι εγώ εκεί, παρά τη διαφωνία μου με πολλά “πολιτικά λουλούδια” που βρήκαν ευκαιρία να ανθίσουν, εκμεταλλευόμενα την περίσταση και την ίδια την ΕΡΤ. Λυπάμαι για όσους άξιους συναδέλφους δεν έκαναν αίτηση - και για όσους δεν βρεθούν τελικά στο διάδοχο σχήμα. Πιστεύω όμως οτι πρέπει να αναθεωρήσουν με μετριοπάθεια μια στάση που υπαγορεύεται από ακαμψία, όπως παραδέχονται πολλοί και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις.
Δυστυχώς η υπόθεση ανατροπής της απόφασης για κλείσιμο της ΕΡΤ, χάθηκε σε πολιτικό επίπεδο, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία, σε αντίθεση με τη ΔΗΜΑΡ. Και στο επίπεδο της συνδικαλιστικής μας εκπροσώπησης, χάθηκε όταν οι πιο ακραίοι δεν επέτρεψαν μια πιο μετριοπαθή, έμπειρη και “ώριμη” ενίσχυση της διαπραγματευτικής ομάδας, ώστε να εξασφαλιστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ. Τώρα πια είναι πολύ αργά - και με ευθύνη (ως συνήθως) των γενικών μας συνελεύσεων.
Η ΕΡΤ παρουσιάζει πια τον σοβαρό κίνδυνο να αποτελέσει την τροχοπέδη της μετεξέλιξης του εαυτού της: Το αναγνώρισε και ο συλλογικός ευρωπαϊκός θεσμός της EBU, που απέσυρε τη στήριξη της - και μόνο ως όργανο της κυβέρνησης δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Η επιμονή στην κατάληψη θα απαντά απλώς με μια παρανομία, στις πολλές που έχουν γίνει. Μετά από τρεις μήνες όμως, οι παρανομίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με το λόγο και τα ένδικα μέσα στη δημοκρατία - όποιες κι αν είναι οι αυθαιρεσίες της εκλεγμένης εξουσίας. Αλλά ακόμα και από την πλευρά του σεβασμού της βούλησης της πλειοψηφίας να το δει κανείς, στην ΕΡΤ παραμένουν, στην καλύτερη περίπτωση, 500 εργαζόμενοι. Για τη ΔΤ έκαναν αίτηση περίπου 1800 από τους 2700 απολυμένους. Και αυτούς οφείλουν να τους λάβουν υπόψιν όλοι, συνάδελφοι και συνδικαλιστικά όργανα.
Υπάρχουν κάποιοι σε κυβερνητικά γραφεία που χαίρονται πολύ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί: Πρώτον γιατί δεν θέλουν επ’ ουδενί να ξαναδούν τα ίδια πρόσωπα στη Δημόσια Τηλεόραση - και η μη πρόσληψη των 1400 της δεύτερης προκήρυξης, αφού δεν αδειάζει η Αγία Παρασκευή, τους εξυπηρετεί αφάνταστα. Θέλουν ένα καναλάκι απολύτως ελεγχόμενο, το οποίο θα προσπαθήσουν να στελεχώσουν σταδιακά με τα “δικά τους παιδιά”, σε όλες τις κρίσιμες θέσεις. Και όπως (σχεδόν) όλο το πολιτικό σύστημα, δεν θέλουν μια Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ισχυρή, που διεκδικεί το μερίδιο της από την ιδιωτική ραδιοτηλεοπτική αγορά.
Τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση οφείλουν να την ενισχύσουν και να την προασπίσουν, πρώτα από όλα, οι εργαζόμενοι της - και στη συνέχεια το κοινό της. Κανείς δεν θα το κάνει, αν δεν το κάνουν αυτοί. Η “ρομαντική” διάθεση περί ανατροπής του κλεισίματος της ΕΡΤ ή της “επανάστασης” με αφορμή την ΕΡΤ, δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Όσοι δεν αντιλαμβάνονται οτι η υπόθεση της ΕΡΤ, όσο απαράδεκτα κι αν έκλεισε, δεν προσφέρεται για μανιχαϊσμούς και “χαρακώματα”, εθελοτυφλούν. Και οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, που καλούνται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να αποκωδικοποιούν την πολιτική αρένα της χώρας, ας φύγουν επιτέλους από την κοντόφθαλμη οπτική: Η πραγματική πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα δεν είναι μεταξύ “μνημονιακών”/”συστημικών” και των αντιθέτων τους. Είναι μεταξύ των υπερσυντηρητικών οπαδών της καθυστέρησης και των ουσιαστικά προοδευτικών ανθρώπων...
Update: Από χθες το πρωί, που αναρτήθηκε αυτό το κείμενο στην Athens Voice, έχω δεχθεί αρκετές επιθέσεις, από υβριστικές, ως απλώς μανιχαϊστικές - κυρίως από ακροαριστερά, αλλά και από ακροδεξιά.
Κοινός τόπος αυτών που προσπαθούν κάπως ψύχραιμα να συζητήσουν, είναι η αδυναμία να αντιληφθούν πώς ταυτόχρονα μπορώ να έχω υπάρξει επί ένα μήνα στην "επαναστατική ΕΡΤ" και τώρα να πηγαίνω στον "αντίπαλο", λες και η εύλογη διαμαρτυρία, όταν η κυβερνητική κρίση ήταν σε εξέλιξη και οι συνδικαλιστικές μας δυνατότητες σχετικά ισχυρές, σημαίνει οτι πρέπει να παραμείνουμε επί μήνες έγκλειστοι στην Αγία Παρασκευή, ακόμα κι αν διαφωνούμε με την επικράτηση ακραίων και την παρουσία όσων (απ' έξω) προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ΕΡΤ, ακόμα κι αν έχουμε χάσει τη δυνατότητα να επηρεάζουμε τις εξελίξεις, ακόμα κι αν δεν υπάρχει τίποτε πια να διεκδικήσουμε, παρά μόνο να προσπαθούμε και να ευχόμαστε "να αποτύχει η ΔΤ, για να αναγκαστούν να μας ξανανοίξουν, με βάση την απόφαση του ΣτΕ".
Δεν μπορούν να συλλάβουν πώς μπορεί να χτυπάω μια στο καρφί και μια στο πέταλο, να επικρίνω ταυτόχρονα και το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη σημερινή κατάσταση εκεί, αλλά την κυβερνηση και για τη ΔΤ - και να καταγγέλω τις πολλαπλές απόπειρες να παραβιαστεί η αξιοκρατία. Αλλα όταν η αξιοκρατία αποκαθίσταται, έστω και μερικώς, απαιτούν να μην την αποδεχτώ, εάν δεν υπάρξει ένα συνολικά "αγγελικά πλασμένο" κανάλι - λες και στην ΕΡΤ δεν είχε καταπατηθεί χιλιάδες φορές η αξιοκρατία. Και απορούν πώς μπορεί να έχω αποκαλέσει τη ΔΤ "καρικατούρα" και να συμμετέχω σε αυτήν.
Μα, καρικατούρα θα συνεχίσει να είναι, αν δεν γίνει προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα σοβαρή Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση (με ευθύνη της οποίας δυστυχώς εγκαταλείφθηκε η πρόταση Αλιβιζάτου για πραγματικά ανεξάρτητο Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ, μετά από διαδικασία βιογραφικών). Ακόμα και απολύτως λάθος να έχω κάνει, η "ηθικολογία", η εκτόξευση ύβρεων και ο φανατισμός υποσκάπτει την κριτική και ακυρώνει τα όποια επιχειρήματα θα μπορούσαν να υπάρξουν για να αντικρουστούν αυτά που παραθέτω. Εντύπωση (που λέει ο λόγος) μου κάνει οτι μερικά σημεία περνούν εντελώς ασχολίαστα:
1. Κανείς δεν απαντά ποιά είναι η ρεαλιστική επιδίωξη της παραμονής στο Ραδιομέγαρο - και αν αυτή είναι αμιγώς πολιτική και κομματική, γιατί πρέπει να γίνεται δεκτή εις βάρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
2. Κανείς (ενώ όλοι είναι υποτιθέμενοι υπερασπιστές, μέχρι φανατισμού, της ύπαρξης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης) δεν εξηγεί πώς θα αποκατασταθεί η λειτουργία και η συνέχιση της, με οποιαδήποτε μορφή - εκτός φυσικά από το ευχολόγιο "να ξανανοίξει η ΕΡΤ".
3. Κανείς δεν απαντά στο επιχείρημα οτι η ΔΤ θα σχηματιζόταν, ούτως ή άλλως, έστω ακόμα πιο δύσκολα και ερασιτεχνικά, ακόμα κι αν δεν έκαναν αίτηση οι συντριπτικά περισσότεροι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Κι ότι αν είχε γίνει αυτό, απλώς θα είχαμε εκχωρήσει τις δουλειές μας, χωρίς να ιδρώσει (μακροπρόθεσμα) το αυτί κανενός...
4. Κανείς δεν σχολιάζει τις αντικρουόμενες, εντός κυβέρνησης, επιθυμίες, μετά και τη συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου, για τον μεταβατικό φορέα, με τα 2000 άτομα - και το οτι κάποιους συμφέρει αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όλα είναι "ένα μπλοκ", γιατί φυσικά βολεύει σε έναν "οπαδικό", μανιχαϊστικό τρόπο σκέψης, που αποκλείει αποχρώσεις και αναλύσεις.
Το κείμενο γράφτηκε για την Athens Voice
Η φωτό είναι ανεβασμένη στο facebook από την Ελένη Χρονά και το εξώφυλλο από το www.bryanferry.com
To post συνοδεύεται από το εύγλωττο "I Thought" του Βρετανού Bryan Ferry.
31 σχόλια:
- Στους 10 παρουσιαστές μπήκατε 12ος και άντε να αποδείξετε ότι δεν είστε βυσματίας, τη στιγμή που δεν θα δημοσιευτούν -όπως λέτε- οι οριστικοί πίνακες. Περί αξιοκρατίας, διαφάνειας και αξιολόγησης τυπικών ή ουσιαστικών σας προσόντων, ας μην το συζητήσουμε. Συζητήστε το καλύτερα με τον αρμόδιο κύριο Καψή, ρωτώνατας τον για τα κριτήρια αξιολόγησης!
- Προσπαθείτε να τεκμηριώσετε την καραμπινάτη αυθαιρεσία του κλεισίματος της ΕΡΤ με τη συμμετοχή σας στη (τσεβδή) ΔουΤού με τη λογική ότι θα πρέπει να υπάρχει δημόσια τηλεόραση και αυτοί που εμποδίζουν τη μετεξέλιξή της είναι οι καταληψίες της Αγ. Παρασκευής. Προκόπη μου, "Δημόσια Τιβί" -με την αυστηρή έννοια του όρου- είναι και το Μέγκα και ο Αντ1, ο Σκάι κλπ. Πείτε "Κρατική Τιβί", δεν είναι κακό. Σεβασμός της πλειοψηφίας ανακλαστικά σημαίνει και σεβασμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας.
- Τουλάχιστον υιοθετήστε την άποψη του Μποτώνη που είπε, (μέσες-άκρες) ότι ήταν θέμα επιβίωσης γι' αυτόν. Δεν θα το παρεξηγούσε κανείς.
- Τα ραδιόφωνα και τα περιφερειακά τι θα γίνουν;
- Η HD (με 1080p και όχι η κατά Kαψή HD 720p) τι θα γίνει; Ήδη το γιουρομπάσκετ το μεταδίδει ο Αντ1 με ποιότητα youtube και άφθονο flickering! Να πάμε στη νόβα και στον ΟΤΕ; Ωραίος ελκυσμός, δε λέω, μόνο που δεν έχουμε λεφτά για payTV.
- Ο πάροχος ψηφιακού σήματος ΕΡΤ, σε ποιον θα εκχωρήσει τη δυναμικότητα, το εύρος του και τον εξοπλισμό του;
(άσε, μην απαντάς, ξέρω!)
- Το νομικό πρόσωπο ΕΡΤ δεν είχε μόνο δημοσιογράφους, παρουσιαστές, τεχνικούς και διοικητικούς. Είχε και τα Μουσικά Σύνολα και τη Συμφωνική Ορχήστρα. Αυτοί τι θα απογίνουν;
(να προάγουμε και τον πολιτισμό ρε γμτ)
- Συμβάσεις υπογράψατε; Σε ποιο νομικό ή φυσικό πρόσωπο θα κόβετε το ΔΠΥ;
Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, Προκόπηηηη!
Η απόφασή σας σωστή. Οι πολίτες που πιστεύουν οτι οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πρέπει να παραμείνουν άνεργοι, θα έπρεπε να κάνουν εράνους για...βοήθεια.
Το λουκέτο ήταν μια τραγική λάθος απόφαση του Σαμαρά, η οποία όμως πέρασε ενάντια στην πιο λογική ρύθμιση εν λειτουργία.
Αυτό ΤΕΛΕΙΩΣΕ και η κατάληψη της ΕΡΤ είναι αδιέξοδη πλέον.
Η υπαιθρος έχει μεγάλη ανάγκη από μια Δ.Τ. με πλουραλισμό και σοβαρότητα. Για να πάψουμε να δεχόμαστε την αήθη επίθεση των ιδιωτικών στην αισθητική μας.
Μια πρόταση: Να ενεργοποιηθεί ΑΜΕΣΑ η ιστοσελίδα της παλιάς ΕΡΤ η οποία σήμερα γράφει "υπό κατασκευή". Εκεί θα μπορούν όσοι ΔΕΝ έχουν πρόσβαση σε ψηφιακό σήμα ακόμη να σας παρακολουθούν..
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η ιντερνετική παρουσία της Δ.Τ. αφήνετε έτσι χωρίς ενημέρωση τόσους μήνες..
Φυσικά και δεν μου άρεσε ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ που επέβαλε η Κυβέρνηση. Το τελευταίο όμως διάστημα, δεν μου αρέσει καθόλου το θέαμα του κατειλημμένου ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής (περνάω απ’ εκεί κατευθυνόμενη προς το σπίτι μου) με κάθε λογής πανώ, συνθήματα και συνθηματάκια. Μου μοιάζει πια σαν ξεπεσμένο πανηγύρι.
Αγαπητέ μου Προκόπη κι εγώ στη θέση σου το ίδιο θα έκανα. Θα έκανα, δηλαδή, αίτηση για τη νέα δημόσια τηλεόραση. Η παλιά ΕΡΤ πέθανε πια. Η ζωή προχωρά. Δεν μας περιμένει. Κι εμείς πρέπει να προχωρούμε, κάνοντας αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα. Κι εσύ ξέρεις να παρουσιάζεις άριστα δελτίο ειδήσεων.
Ντροπή....
@spiral architect: Μα με ρωτάτε, λες και μου αρέσει που έκλεισε η ΕΡΤ και ενθουσιάζομαι με τη ΔΤ! Αν δεν γίνει όμως μια διάδοχη δημόσια τηλεόραση (με τους ανθρώπους που την ξέρουν και όσους άξιους τη μπολιάσουν), πώς θα υπάρξουν όλα αυτά που ζητάτε; Με την "ανάσταση" της ΕΡΤ;
(φυσικά και υπογράψαμε. Συμβάσεις εργασίας, δεν υπάρχει ΔΠΥ)
@zepos: Ευχαριστώ. Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες πλην των τηλεοπτικών - κι αυτές με το ζόρι, στην Κατεχάκη...
@Meropi: Σε αυχαριστώ Μερόπη μου!
@cornelsen: Σε εσάς που δεν έχετε ούτε ένα επιχείρημα..
Σχόλιο από τη Νατασσα: Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να πω στους επικριτές σας, ότι δεν είναι από καμία άποψη σωστό να έχουν έτοιμη την κατακραυγή για κάποιον που έκανε μια αίτηση για δουλειά. Καμιά δουλειά και καμιά αίτηση δεν είναι ντροπή, εφόσον γίνεται με νόμιμες διαδικασίες, με αληθινά προσόντα και με υγιές σκεπτικό. Όλοι αυτοί έχουν μάλλον λυμένο το οικονομικό τους, ή μήπως θα ήταν έτοιμοι να κάνουν εράνους για τους απολυμένους, όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο zepos; Και βέβαια θεωρώ το σκεπτικό σας υγιές, εφόσον η ΕΡΤ (πολύ) δυστυχώς πέθανε οριστικά, αλλά η ζωή συνεχίζεται!
Εγώ ήμουν από τους πρώτους που πήγαν εκεί για "να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται", αλλά όπως σας είχα γράψει και πριν δύο μήνες, απογοητεύτηκα αμέσως από την πανταχόθεν διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης που είδα στο προαύλιο. Σας είχα γράψει επίσης ότι σας θαυμάζω για τη γενναιότητα με την οποία αντιμετωπίζετε εσείς και οι συνάδελφοί σας την κατάσταση, αλλά μάλλον η φράση μου ήταν εν μέρει ατυχής, γιατί τελικά δε στάθηκαν όλοι οι συνάδελφοί σας στο ύψος των περιστάσεων. Και εξηγούμαι: εγώ συνέχισα να πηγαίνω στο προαύλιο για λίγο ακόμα, σταμάτησα όμως όταν είδα καθαρά ότι, όχι μόνο το πράγμα είχε πεθάνει και άρα η προσπάθεια από την πλευρά μου ήταν ατελέσφορη, αλλά και ότι διάφοροι «από μέσα» με το συνδικαλιστικό τους οίστρο τη γελοιοποιούσαν κιόλας! (Και επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω και για τα αληθινά κίνητρά τους)
Μην ακούτε τι λέει ο καθένας από την ασφάλεια του σπιτιού του. Σαφώς και έχετε κάθε δικαίωμα, περισσότερο από οποιονδήποτε, να κάνετε αίτηση και να προσληφθείτε, όπως και να έχει η κατάσταση. Και δε βλέπω γιατί πρέπει να απολογηθείτε δημόσια γιʼ αυτό, παρʼ όλα αυτά το κάνετε με αδιάψευστα επιχειρήματα.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα σας θέση (και μακάρι για όλους μας αυτό το νέο πράγμα να περπατήσει κάπως αξιοπρεπώς). Εύχομαι επίσης να σας ξανακούσουμε κάποτε από το ραδιόφωνο, που όπως σας είχα γράψει εξʼ αρχής μου λείπει και συνεχίζει να μου λείπει!
Διαβάσα πολλές φορές το κειμένο σου και η αληθεία είναι οτί έσβησα το κείμενο/σχόλια μου πολλές φορές αν πρέπει να το αναρτήσω.
Τελικά το ανάρτησα, γιατί πιστεύω οτί έχεις πέσει θύμα του συστήματος.
Είμαι από αυτούς που δεν ανήκουν σε κανένα κόμα, έχω παρευρεθεί σε ελάχιστες πορίες -σε 1 (μία). Αλλά είμαι ένας από τους πολλούς που ήμουν στην ΕΡΤ από την πρώτη στιγμή.
Προκόπη (μου επιτρέπεις να σε προσφωνώ με το μικρό σου), το έκανα αυτό γιατί ΔΕΝ πρέπει να τους αφήσουμε να περνούν τις αποφάσεις τους τόσο απλά -φασιστικά θα το έλεγα. Αύριο ακολουθούν και άλλα. Πρέπει κάποτε ως ΛΑΟΣ να ξυπνήσουμε.
Ο αγώνας που δίνουν όλοι αυτοί που μένουν στην ΕΡΤ είναι ουσιαστικός. Φαντάσου τι θα γινόταν αν όλοι σας μένατε επάνω. Δεν θα ήταν ένα μέσω για την ίδρυση του νέου φορέα ταχύτατα; όχι του μεταβατικού, αλλά του νέου φορέα. Θα μου πεις οτί υπάρχει πολιτική εκμετάλευση. Θα σου πω σίγουρα. Αλλά οι εργαζόμενοι αυτοί στο σύνολο τους επιδιώκουν την ΑΜΕΣΗ ίδρυση της ΝΕΡΙΤ.
Φάντασου αν μπορούν και περνούν όλα αυτά τα μέτρα στο Δημόσιο, τι θα γίνει στον ιδιώτικο τομέα (που ανήκω). Κάποτε πρέπει να ενωθούμε και να μην αφήνουμε να μας παρασέρνουν με διλήματα και ψεύτιες.
Αααα, θυμίσου οτί και αυτοί που συνεχίζουν στην ΕΡΤ έχουν ανάγκες αλλά τις ιδέες και το παράνομο τις υπόθεσης τους κρατά εκεί.
//Αργύρης
Υ.Γ. Ειλικρίνα δεν καταλαβαίνω του είδους την λογοκροσία που επιβάλεις στο blog σου. Αν δεν ήθελες να διαβάζεις τα παράλογα υπάρχει λύση.
ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ
Προκόπη, κανείς δεν σας ρώτησε γιατί παρουσιάσατε το πρώτο δελτίο της (τσεβδής) ΔουΤού. Εσείς το ομολογήσατε στην ιντερνετική AV, εδώ και σε άλλα ιστολόγια καλά-καλά πριν ανακοινωθεί επίσημα. Πιστεύω να μην ξεχάσατε επίσης το άδειασμα που φάγατε πριν λίγα χρόνια με την κατάργηση του βραδινού δελτίου της ΕΤ-1. Μετά απ' αυτό "καλεστήκατε" να βγάλετε τα κάστανα απ' τη φωτιά που άναψε ο Σαμαράς, ο Κεδίκογλου και η λοιπή παρέα, βάζοντας την αξιοπρέπειά σας στην άκρη και καταπίνοντας την πίκρα σας, ταυτόχρονα όμως νομιμοποιώντας το έγκλημα του κλεισίματος της ΕΡΤ.
Εν πάσει περιπτώσει κάποιος θα έκανε τη αυτή τη δουλειά.
Καλή συνέχεια, αν και η εξωθεν καλή μαρτυρία χάθηκε.
Τα ερωτήματά μου περί παρόχου σήματος, εξοπλισμού, τεχνογνωσίας, του HD, ορχηστρών κλπ παραμένουν.
@Αργύρης: Χαίρομαι αν σας προβλημάτισε το κείμενο μου. Κι εμένα με προβλημάτισε αν έπρεπε να γράψω αυτά που σκέφτομαι. Αποφάσισα τελικά να το κάνω, γιατί θεωρώ οτι είναι πολύ πιο καθαρό να πω τι σκέφτομαι, παρά να σιωπώ, εφόσον είχα αποφασίσει να κάνω αίτηση στη ΔΤ (όπως και 1800 άλλοι της ΕΡΤ)
Αυτό το τελευταίο το ξεχνούν έντεχνα, όσοι με επικρίνουν. Οτι η πλειοψηφία των απολυμένων της ΕΡΤ θέλει να συνεχίσει να εργάζεται - και προφανώς θέλει να υπάρχει συνέχεια στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Μπορεί σε κανένα να μην αρέσει η ΔΤ, αλλά αν δεν πηγαίναμε, όχι μόνο δεν θα είχαμε εργασία, αλλά θα αφήναμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση βορά, σε όσους θέλουν να την "καταλάβουν" χωρίς την αξία τους (αυτό δεν σημαίνει, για να μην παρεξηγηθώ οτι όλοι όσοι θα ήθελαν να έρθουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι ανάξιοι).
"Αν" οι εργαζόμενοι ήταν όλοι στο Ραδιομέγαρο; Μακάρι. Για να γίνει αυτό όμως θα έπρεπε να είχε επιβληθεί η πλειοψηφία, δηλαδή μια πιο μετριοπαθής στάση. Τότε όμως, θα είχε βρεθεί και μαι διέξοδος, ώστε η ΕΡΤ να μην είναι σήμερα η εικόνα αδιεξόδου που παρουσιάζει.
Κάποιος αναρωτήθηκε "ο Δούκας δεν αγωνιζόταν για την ΕΡΤ" (βρίζοντας με). Ναι, αγωνιζΟΤΑΝ, όταν είχε νόημα να πιέσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και να διαπραγματεύτούμε σωστά. Γιατί κάποια στιγμή δεν έχει νόημα να συνεχίζεις έναν "αγώνα", όταν έχεις κάνει λάθη - και σε έχουν ξεπεράσει οι εξελίξεις.
Όχι, δεν θα είχε δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ ταχύτατα. Τίοπτα δεν μπορεί να δημιουργηθεί ταχύτατα, όταν κάνεις την καταστροφή που έκανε ο Σαμαράς. Θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια, για να επανέλθει η (όπως θα λέγεται) ΕΡΤ, με τις σωστές διαστάσεις και προδιαγραφές.
Τα κίνητρα του καθενός για να παραμένει στον Αγία Παρασκευή είναι διαφορετικά - και σεβαστό. Όμως μην τα εξιδανικεύουμε όλα. Το να βαυκαλίζεσαι οτι εκπέμπεις "επαγγελματικά", όταν πια είσαι αποδεκατισμένος από μέσα και ανθρώπους, δεν οδηγεί πουθενά.
Το αν πρέπει να "επεκτείνεται ο αγώνας", ώστε "να μην περνούν οι αποφάσεις τους"; Είμαι φουλ υπέρ της κατακραυγής στην πολιτική Σαμαρά, ειδικά μετά την υπόθεση του αντιρατσιστικού νομσχεδίου. Αλλά θεωρώ οτι οι αγώνες κερδίζονται στο δημόσιο διάλογο - και όχι με κινητοποιήσεις. Στο πώς σκέφτεται και ψηφίζει ο καθένας, ποιούς ενισχύει όταν ανοίγει το κουμπί της τηλεόρασης, σε ποιούς επιτρέπει να υπάρχουν πολιτικά. Εδώ έχουμε φτάσει να φοβόμαστε την κάλπη, γιατί θα έρθει η ΧΑ τρίτο κόμμα. Η ωριμότητα μας ως λαού, αντί να αυξάνεται με την κρίση δείχνει να μειώνεται. Ελπίζω προσωρινά...
@Τάσος: Πάρα πολλούς. Όλοι απολυμένοι της ΕΡΤ είμαστε. Προς τους ακραίους δεν έχω...
@spiral architect: Το κείμενο, επαναλαμβάνω, το έγραψα για να είμαι απολύτως καθαρός, στο γιατί συμμετείχα στη ΔΤ. Τι πάει να πει "κανείς δεν μας ρώτησε"; Θα έπρεπε, ούτως ή άλλως, να εξηγήσω τη στάση μου.
Φυσικά δεν το ξεχνώ το άδειασμα που λέτε, όπως και πολλά άλλα. Και τώρα μπορεί να ξαναγίνει. Όσο η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητη και αξιοκρατική, με τον τρόπο που πρότεινε η επιτροπή Αλιβιζάτου, αυτά θα συμβαίνουν.
Διαφωνώ και ως προς το "αξιοπρέπεια" και ως προς το "νομιμοποίηση". Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι ένα ιδιωτικό κανάλι, ώστε να τίθεται θέμα συνειδησιακής επιλογής του τύπου "Α, δεν θα πάω στο κανάλι του τάδε γιατί είναι λαμόγιο ή του δείνα γιατί είναι διαπλεκόμενος". Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι ούτε του Σαμαρά, ούτε κανενός. Αύριο, πιθανότατα σε λίγους μήνες, δεν θα είναι ο Σαμαράς - αλλά ο διάδοχος της ΕΡΤ θα είναι (και πρέπει να είναι) εδώ.
Για μένα, όπως και για πολλούς άλλους που δουλεύουμε μαζί, η αίσθηση είναι οτι συνεχίζουμε να δουλεύουμε στην ΕΡΤ, με λιγότερες υποδομές (προσωρινά). Και στην ΕΡΤ θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, πιθανώς λιγότερο ή περισσότερο αλλαγμένη. Αλλα για μας η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι η ΕΡΤ.
@Αργύρης: ΥΓ: Τι εννοείτε λογοκρισία; Το comment moderation; Δεν ξέρω ποιός είναι ο "άλλος τρόπος", αλλά κατά καιρούς έχω πολύ σπαμ και τρολάρισμα...
Πράγματι το δίλημμα είναι μεγάλο. Εξάλλου το να επιλέγεις την ανεργία όπως κάνουν οι εργαζόμενοι που παραμένουν στην ΕΡΤ είναι πολύ δύσκολο, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο όπου τα μνημόνια των κ.κ. Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά έχουν καταδικάσει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού να μένει άνεργο και η αναζήτηση νέας εργασίας να φαίνεται απίθανο σενάριο.
Την ίδια επιλογή με εσάς έκανε και η πλειοψηφία των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Δεν σας μέμφομαι, το ίδιο θα έκανα και εγώ μάλλον. Στεγαστικό δάνειο, υποχρεώσεις, οικογένεια, ίσως κάποια διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για έναν μελλοντικό πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΝΕΡΙΤ...Όλα μετράνε. Μάθαμε ως λαός στη βόλεψη μας. Στο ιδιωτικό συμφέρον, στον συντεχνιακό light αγώνα. Στα δύσκολα αποδείξαμε ότι είμαστε ραγιάδες.
@Anastasios: Καμία διαπραγμάτευση. Η φυσική μου θέση, μεταξύ των υπαρχόντων παρουσιαστών, ως παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου στην ΕΡΤ 15 χρόνια, είναι να είμαι το "πρώτο βιολί". Όπως λέω και στο κείμενο, αν έρθει ο εμπειρότερος και αξιότερος, καλώς να με αντικαταστήσει.
Αλλά και μόνο που χρησιμοποιείτε τη λέξη "ραγιάδες", δε νομίζω οτι έχει νόημα η συζήτηση.
Δεν απευθύνομαι σε εσάς με τη λέξη ραγιάς. Είναι μία γενικότερη εικόνα που έχω για την ελληνική κοινωνία. Σε αυτή δυστυχώς δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Το είπα και πιο ελαφρά... ότι δεν αγωνιζόμαστε γιατί φοβόμαστε να χάσουμε τη βόλεψή μας. Πιστεύω όμως ότι αυτή θα χαθεί για τους περισσότερους de facto έτσι όπως εξελίσσονται οι καταστάσεις στην Ελλάδα. Τέλος πάντων σας θεωρώ από τους λίγους σοβαρούς δημοσιογράφους στην ελληνική τηλεόραση και η απόφασή σας για την παρουσίαση στη ΔΤ δεν μου αλλάζει τη γνώμη. Η απογοήτευσή μου είναι γενικότερη και δεν αφορά μόνο ένα άτομο προφανώς.
Καλή τύχη Προκόπη.Είμαι σίγουρος οτι θα κάνεις την καλύτερη δουλειά που μπορείς και εύχομαι να υπάρχουν εξελίξεις που θα σου επιτρέψουν να μην μετανιώσεις τις αποφάσεις που πήρες. Χαιρετισμούς. Θεοδόσης.
Αγαπητέ κύριε Δούκα, εύχομαι να έχετε τη δύναμη που απαιτείται για να αγωνιστείτε με τις αρχές και τις αξίες που τόσα χρόνια έχετε πορευτεί. Καλή επιτυχία.
@ Anastasios: Ευχαριστώ, αλλά διαφωνώ μαζί σας. Το να μην χάσουμε τον πολιτισμό μας, με την ευρύτερη έννοια, δεν ισοδυναμεί με "ραγιαδισμό", κατά τη δική μου άποψη. Το να υιοθετήσω ξαφνικά αντιλήψεις και νοοτροπίες περί "αγώνα", που δεν είχα ποτέ, επειδή φτωχύναμε - δεν θα το κάνω.
@Theodosios: Ευχαριστώ πολύ!
@Panayotis (Panos) Samartzis: Ευχαριστώ πολύ!
Κατά λάθος έσβησα ένα σχόλιο του "Μαζεστίξ":
"Τις ίδιες δικαιολογίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο καθένας που θα περνούσε από το ένα στρατόπεδο στο άλλο.
"Αφού πλέον φαίνεται πως χάνουμε και δεν είμαστε τόσο δυνατοί για να κρατήσουμε, πήγα στους απέναντι. Αν πάμε όλοι στους απέναντι, τότε ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε τις ισορροπίες στο στρατόπεδο εκείνο και να αμς φερθούν καλύτερα!
Και δεν καταλαβαίνω όλους όσοι συνεχίζουν να αγωνίζονται σε μια διαφαινόμενη χαμένη μάχη!
Μάλλον δε θα θέλουν να χάσουν τα γαλόνια τους..."
Το πρόβλημα δεν είναι πως πολλοί από σας φαίνεται να αλλάξατε στρατόπεδο.
Το πρόβλημα είναι πως πολλοί από εμάς πίστεψαν πως είσαι πράγματι σ'αυτό το στρατόπεδο.
ΥΓ.: Και πριν με εγκαλέσει κάποιος για τους στρατιωτικούς όρους που χρησιμοποιώ, θα του θυμίσω πως έχουμε πόλεμο.
Όσοι βλέπουν τον πόλεμο αλλά μιλούν για ανθρωπιστική ευρω-επέμβαση στην πτωχεύουσα Ελλάδα, εθελοτυφλούν ή εθελοσωπαίνουν.
Όσοι βλέπουν το όργιο αυθαιρεσίας αλλά μιλούν για σταδιακή αποκατάσταση της αξιοκρατίας, αυθαιρετούν και οργιάζουν γι' άλλη μια φορά.
Παλιά τους τέχνη κόσκινο...
Κι εμείς τους κοιτάμε αμήχανοι και αδρανείς.
Παλιά μας τέχνη κόσκινο... "
@Μαζεστίξ: Το φάουλ σας το επισημαίνετε μόνος σας. Όχι, λυπάμαι, δεν είμαι σε πόλεμο - και δη εμφύλιο με τους συναδέλφους μου. Δεν θα πάρω κανένα στρατόπεδο, θα σταθώ ανάμεσα με ην κριτική μου σκέψη. Η μόνη αταλάντευτη βεβαιότητα μου είναι κατά του ναζισμού και του φασισμού - και μη βιαστείτε να την επεκτείνετε, όπως σας βολεύει, μέχρι το κέντρο του πολιτικού φάσματος, όσο κια ο Σαμαράς εχει ακροδεξιά χαρακτηριστικά.
Ούτε με κανέναν άλλον. Έχετε φτιάξει στο μυαλό σας έναν ωραίο αριστερίστικο κόσμο, όπου επειδή διαφωνείτε μαζί τους, ο Γεωργελές είναι Γεωργαλάς, το Πρόταγκον είναι Πρόκταγκον - και όποιος έχει άλλες αντιλήψεις από εσάς είναι τουλάχιστον σιχαμένος, αν όχι προδότης, δοσίλογος κλπ.
Κ. Δούκα.
Φυσικά, οι προσωπικές μας επιλογές μας χαρακτηρίζουν και λειτουργούν προς τρίτους σαν παράδειγμα προς μίμηση ή προς αποφυγή, ειδικά όταν είμαστε δημόσια πρόσωπα όπως π.χ. είστε εσείς.
Θα πρέπει να πω πως είχατε κερδίσει την εκτίμηση και την συμπάθεια μας οικογενειακώς. Η τηλεοπτική σας παρουσία ανέδυε ένα μοναδικό επαγγελματισμό, φανέρωνε μια προσωπικότητα, που με ευγένεια και ύφος σοβαρό και ψύχραιμο, χωρίς να φωνάζει και να τρομοκρατεί, παρουσίαζε ένα αξιοπρεπές δελτίο ειδήσεων από τις συχνότητες της ΕΡΤ. Βέβαια δεν θα αναφερθώ στο περιεχόμενο των δελτίων. Θα ήταν άσκοπο και χωρίς νόημα, μιας και όλοι ξέραμε πως οι ειδήσεις μαγειρεύονται λίγο ή πολύ σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια. Εξάλλου δεν είναι αυτό το θέμα του mail μου.
Το θέμα είναι ότι εδώ και χρόνια τσαλακώνεται η ζωή μας. Τα τρία τελευταία χρόνια ακόμα πιο έντονα ακόμα πιο κυνικά και ξεδιάντροπα.
Το θέμα είναι ότι στα πολλά καθημερινά που ζούμε, ζήσαμε και το τσαλάκωμα της ΕΡΤ.
Αλλά όπως λέει και το ρητό : ουδέν κακό αμιγές καλού.
Και ναι . Το θαύμα έγινε. Το κρατικό κέλυφος που κάλυπτε την λειτουργία της ΕΡΤ έσπασε και από μέσα εμφανίστηκε άνθισε και λειτουργεί μια ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ πρωτόγνωρη, αναπάντεχη, ξεχωριστή. Και γρήγορα, πιο γρήγορα απ’ ότι περίμενα ξεχώρισε η ήρα από το στάχυ. Πρόσωπα αγαπητά όπως εσείς κ. Δούκα, αποκαθηλώθηκαν από την συνείδηση μου. Πρόσωπα που δεν τα «ξέραμε» ή δεν τα είχα προσέξει, ξεχώρισαν με το ήθος τους και την επαγγελματική αξιοσύνη τους.
Το κείμενο που αναρτήσατε δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να νομιμοποιήσει και να εξαγνίσει καταστάσεις, πρακτικές και συμπεριφορές, απίστευτα παράνομες και έκδηλα αντιδημοκρατικές. Μοιάζει λίγο σαν απολογία. Μήπως;
Με βαθύ αίσθημα απογοήτευσης
(ως προς το πρόσωπο σας)
ΤΑΣΟΣ_ _ _111
@alexof: Λυπάμαι για την απογοήτευση σας. Μήπως οφείλεται στο οτι φανατικά αρπάζεστε από οτι οτιδήποτε μπορεί να σας δώσει έστω και μια (φρούδα) ελπίδα, οτι θα ανατραπεί "η κατάσταση που βιώνετε"; Μήπως σας χαϊδεύει τα αυτιά ένας λαϊκισμός που υποστήριξε οτι "θα ξανανοίξει η ΕΡΤ";
Δεν άλλαξε το ήθος μου, σας διαβεβαιώ. Δεν αλλάζει σε αυτή την ηλικία. Απλώς δεν μπορείτε να δεχτείτε οτι μπορεί να επικρίνω την κυβέρνηση και για το κλείσιμο της ΕΡΤ και για τη ΔΤ. Και ταυτόχρονα, να αποζητώ με κάθε τρόπο την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, την οποία η αδιαλλαξία κυβέρνησης και συναδέλφων/συνδικαλιστών, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση; Είναι δυνατόν να είμαστε χωρίς, τόσους μήνες τώρα; Είναι δυνατόν να προτιμούμε, με το πρόσχημα της "αξιοπρέπειας" και του "αγώνα", να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση - και να μη λειτουργεί η ΕΡΤ/ΔΤ/ΝΕΡΙΤ (δεν με ενδιαφέρει πώς λέγεται), επειδή ο πρωθυπουργός έκανε ...της κεφάλας του;
Το δημόσιο ΔΕΝ είναι του πρωθυπουργού. Και κανενενός πρωθυπουργού. Λυπάμαι.
Το κλείσιμο ήταν έκδηλα αντιδημοκρατικό, πράγματι. Το ίδιο όμως είναι και το ΜΗ άνοιγμα μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το οποίο αναπόφευκτα θα κάνει η κυβέρνηση που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε είναι κακή, είτε είναι χειρότερη.
Δυστυχώς, φαίνεται οτι το μισό εκλογικό σώμα κινείται στη λογική που εκφράζετε κι εσείς. Για να εξηγήσω σε εσάς λοιπόν έγραψα (επειδή ξέρω πολύ καλά τις αγκυλώσεις της αριστεράς, από μέσα), όχι για απολογηθώ. Αλλά φαίνεται οτι για πολλά αυτιά, αυτή η προσπάθεια είναι μάταια...
Ρε Προκόπη, εσύ δεν είχες υπογράψει ένα κείμενο εναντίον των ωρομίσθιων που απεργούσαν επί μήνες τα Σαββατοκύριακα γιατί δεν τα πληρώνονταν, ούτε και τις υπερωρίες???
Παρέα με καμιά 30ριά άλλους δεν σας τσάκωσε μιά κάμερα σε ένα διάδρομο να τα λέτε με το διευθυντή προγράμματος?
Τώρα αν θες να μας πεις πως κοιτάς τις ανάγκες σου και όχι τη ανθρωπινη αξιοπρέπεια, θα σε πιστέψουμε εύκολα.
@vothratzis: Τι είναι αυτά τα κουκουρούκου που λέτε; Γιατί δεν ρωτάτε πριν γράψετε άσχετα; Ποιοί ειναι οι ωρομίσθιοι στην ΕΡΤ; Δεν υπήρχαν ποτέ ωρομίσθιοι...
1. Τις απεργίες δεν τις έκαναν οι "ωρομίσθιοι". Τις απεργίες τις κάναμε εμείς όλοι, οι δημοσιογράφοι αορίστου χρόνου, γιατί μας οφείλουν τις υπερωρίες από το Νοέμβριο του 2012 ως την 11η Ιουνίου 2013. Και μάλιστα ήμουν αναφανδόν υπέρ - και επιμένω σε αυτή τη θέση. Ήταν απαράδεκτη η "κλοπή" των δεδουλευμένων μας, εκ μέρους της διοίκησης της ΕΡΤ,
2. Δεν υπήρξε ποτέ κανένα κείμενο εναντίον των "απεργιών των ωρομισθίων" - και φυσικά ούτε υπογραφή μου.
3. Από ποιά ταινία επιστημονικής φαντασίας βγάλατε τα πλάνα στο διάδρομο; Κι ακόμα και να υπήρχε τέτοιο επεισόδιο, ποιό είναι το κακό να μιλήσουν κάποιοι με τον διευθυντή προγράμματος;
Προς ενημέρωση των άσχετων πληροφοριών σας, διευθυντής προγράμματος (αρσενικού φύλου) στην ΕΡΤ δεν υπηρχε. Υπήρχε Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης, ο Κώστας Σπυρόπουλος που αποπέμφθηκε.
Τώρα αν θέλετε να πείτε οτι είστε αξιόπιστος και ο λόγος για τον οποίον μου κάνετε επίθεση δεν είναι ύποπτος και υποβολιμαίος, θα σας πιστέψουμε εύκολα.
Κ. Δούκα Καλησπέρα σας.
Νιώθω χαρούμενη που άνοιξε ξανα η Δ.Τ. και περισσότερο που σας ξαναβλέπω.
Διάβασα το κείμενό σας (5-9-2013) και συμφωνώ με αυτά που γράφετε καθώς και για την συμμετοχή σας στη νέα Δ.Τ. Όσους για τις αήθεις επιθέσεις που δεχεσθε μην κουράζεσθε-απολογείσθε, δεν τους αξίζει.
Τα ‘εχω ζήσει σαν εργαζόμενη και συνδικαλίστρια, επειδή πίστευα και πιστεύω ότι οι αγώνες και ο σοσιαλισμός –χτίζεται-κερδίζεται μόνον με την σκληρή δουλειά και το κοινωνικο-πολιτικό ήθος, αυτής.
Ανήκω, ιδεολογικά στους ορφανούς πολίτες,πια. Η αριστερά που παλεύαμε στα νιάτα μας, δεν υπάρχει. Ο κ. Κουβέλης μας απογοήτευσε 2 φορές, την 1η με την μη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση, ώστε να ξαναγίνουν εκλογές και να βγεί η χειρότερη βουλή και τη 2η φορά η έξοδος από την Κυβέρνηση, δήθεν για την ΕΡΤ, αυτό θα το πληρώσει και ας μαζεύει άχρηστους πασόκους με αποκορύφωμα τον Καστανίδη.
Ως πολίτης της Δ.Τ.σας δίνω συγχαριτήρια για την απόφασή σας να επιστρεψετε και μακάρι να σας ακούσω και στο ΚΟΣΜΟΣ΄93.
Κλείνοντας, σας γράφω αυτό που έλεγε ο πατέρας μου αν και παλιός κομμουνιστής, «Να εμπιστεύσαι την σκέψή σου, ν΄ακούς την καρδιά σου και όλο το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θαλασσας θα γίνει δικό σου».
Να έχετε υγεία και υπομονη-επιμονή. Σας εκτιμώ και σας ευχαριστώ.
Σβηνέλη Δημητρα.
Καμία είδηση για τις εκπομπές της νεριτ. Παίζει δεν παίζει κανείς δεν ξέρει..
Εχει επιβληθεί άραγε μια ιδιότυπη συμφωνία να μην δημοσιεύεται τίποτα για την λειτουργία της;
Μιλώ γιατί εδώ στα νησιά δεν φτάνει η εκπομπή σας... αν υπάρχει βεβαίως
@Dimitra Svineli: Ευχαριστώ πολύ! Έχω την απορία γιατί σας απογοήτευσε ο Κουβέλης και όταν μπήκε και όταν βγήκε από την κυβέρνηση..
@George: Είμαστε πολύ μακριά από τη ΝΕΡΙΤ. Προς το παρόν, η ΔΤ έχει τρομερά προβλήματα υποδομών και μετάδοσης. Αλλά εκπέμπει..
μπορεί να εκπέμπει αλλά ποιος τη βλέπει?
κάτι σαν το high-channel κατάντησε τη δημόσια τηλεόραση
πέτυχε η κυβέρνηση να απομακρύνει από τη τηλεόραση το σκεπτόμενο κοινό
ενημέρωση διασκέδαση από την σαβούρα και την προπαγάνδα των ιδιωτικών συμφερόντων.
@mak58: Σωστό. Αλλά δεν πρέπει όταν γίνεται τέτοια "παρέμβαση", να την αντιμαχόμαστε;
Συγχωρέστε μου το ετεροχρονισμένο σχόλιο, αλλά δυστυχώς δεν είχα την δυνατότητα να προσθέσω ένα συντομότερα.
Όσον αφορά την απόφασή σας, μου είναι δύσκολο να επικρίνω οποιονδήποτε επέλεξε μια θέση στην ΔΤ έναντι της ανεργίας. Εξίσου δύσκολο μου είναι όμως να θεωρήσω πειστικά ορισμένα από τα επιχειρήματά σας. Δεν γνωρίζω τον βαθμό στον οποίο η ΕΡΤ αποτέλεσε μέσο προώθησης πολιτικών συμφερόντων μετά το αυθαίρετο -και το θέτω ελαφρά- κλείσιμό της. Αυτό για το οποίο δεν αμφιβάλλω όμως είναι η έκταση της κυβερνητικής -και συνεπώς πολιτικής- επιρροής πάνω στο νέο αυτό μόρφωμα. Αντίστοιχα, αδυνατώ να πιστέψω ότι η παρουσία ικανών και έμπειρων δημοσιογράφων και τεχνικών είναι σε θέση να βελτιώσει ένα κανάλι τέτοιας φύσης. Σίγουρα, η πληροφορία μπορεί να κυλάει λίγο πιο ομαλά στις οθόνες μας, οι εικόνες που λαμβάνουμε μπορεί να είναι λίγο πιο ευκρινείς και "γυαλισμένες", αλλά το περιεχόμενό τους παραμένει αναλλοίωτο, όπως και τα ουσιαστικά προβλήματα της ΔΤ.
Σας διαβεβαιώνω ότι το παρακάτω δεν διαθέτει ίχνος εμπάθειας -ίσως λύπης- αλλά μου είναι αδύνατον να θεωρήσω την πεποίθησή σας, ότι η συμμετοχή σας θα βελτιώσει οποιαδήποτε πτυχή της ΔΤ, λιγότερο αφελή από την στάση όσων παραμένουν στην Αγία Παρασκευή. Και αυτό όχι επειδή υποτιμώ την όποια επαγγελματική σας ικανότητα, αλλά λόγω της βεβαιότητάς μου ότι δεν θα έχετε το περιθώριο να την αξιοποιήσετε υπό τις συνθήκες του συγκεκριμένου καναλιού.
Είχα την έντονη επιθυμία να αφήσω αυτό το σχόλιο στην ανάρτησή σας τις τελευταίες μέρες, αλλά -πέρα από διάφορες υποχρεώσεις- κάθε φορά αδυνατούσα να την αιτιολογήσω. Είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει ήδη παρόμοιες απόψεις, πιθανότατα σκεφτεί κάτι αντίστοιχο και εσείς ο ίδιος, γεγονός που θα καθιστούσε την παρέμβασή μου περιττή. Κατάφερα να προσδιορίσω τον λόγο στα μέσα αυτού του κειμένου. Διαφωνώ με τα συγκεκριμένα επιχειρήματά σας, και μου δημιουργήθηκε η εντύπωση -ή ίσως απλά η ελπίδα- ότι δεν πείθουν εντελώς και εσάς τον ίδιο. Όχι φυσικά γιατί ελπίζω να σας μεταπείσω, αλίμονο, σέβομαι την απόφασή σας, αλλά επειδή θα επιθυμούσα να την είχατε λάβει σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, και όσο πιο κόντα γίνεται σε μια αντικειμενική -αν υπάρχει- αλήθεια.
Συγχωρέστε μου ξανά την όποια έπαρση προδίδουν οι τελευταίες γραμμές, δεν είχα την πρόθεση να χρωματίσει τις απόψεις μου. Η υπόθεση της ΕΡΤ είναι μία ιδιαίτερα θλιβερή ιστορία, και ως τέτοια προστίθεται στην ανθολογία της δυστυχίας, μιζέριας και εξαθλίωσης που περιγράφει την σημερινή ελληνική πραγματικότητα. Και μπορεί να μην διαθέτω απαντήσεις ή λύσεις όσον αφορά οποιοδήποτε από τα δύο αυτά θέματα, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι η ΔΤ δεν αποτελεί μία.
@Aris Gem: Ναι, αλλά αν δεν αποτελεί η ΔΤ λύση, τότε δεν υπάρχει καμία λύση. Κι αυτό σημαίνει οτι η χώρα δεν θα έχει για πολύ μεγάλο διάστημα ακόμα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Πράγμα μη αποδεκτό, τόσο συνταγματικά, όσο και ευρωπαϊκά.
Σε κανέναν μας δεν αρέσει η ΔΤ. Το λάθος του κλεισίματος της ΕΡΤ παραμένει τραγικό. Αλλά κάπως πρέπει να υπάρξει μια διάδοχη κατάσταση.
Δημοσίευση σχολίου