6.5.09

Το πορνό της προσφοράς

Α, εδώ θα τα χαλάσουμε, κυρία Ντόρκιν. Ή μάλλον θα συμφωνήσουμε κατά το ήμισυ. Πράγματι, η αισθητική της σιλικόνης δεν μου λέει τίποτε. (Τρία πράγματα δεν καταλαβαίνω με το σύγχρονο πορνό, κυρίως το αμερικάνικο: Πρώτον, πώς κάνουν σεξ χιλιάδες μέλη αυτής της τεράστιας βιομηχανίας, έτσι “αβέρτα-κουβέρτα”, χωρίς προφυλακτικό. Και να ελέγχονται τακτικά, δεν έχουν ακούσει για το περίφημο “παράθυρο”; Δεύτερον, γιατί εμφανίζονται με αυτά τα αποτυχημένα, πολλές φορές, αποτελέσματα επέμβασης στο στήθος, όπου φαίνεται το σακούλι με τη σιλικόνη. Και τρίτον γιατί φοράνε αυτούς τους απίστευτα κακόγουστους “κοθόρνους” - θα μου πεις, αυτό είναι το μόνο κακόγουστο πράγμα που έχεις δει;)

Θα συμφωνήσω λοιπόν οτι το πορνό έχει επιβάλει μια αισθητική, πολλές φορές, απωθητική. Αλλά αυτή δεν είναι η μέση αισθητική; Επειδή την γουστάρει το κοινό δεν υπάρχει;

Αλλού όμως είναι η αντίρρηση της κυρίας Ντόρκιν (και της συγγραφέως του άρθρου) – κι εκεί σκοπεύω να επιμείνω. Η Ναόμι Γουλφ κατακεραυνώνει (και δικαίως) το "φαλλοκρατικό" του πορνό, αλλά στην ουσία εκφράζει ένα παράπονο των γυναικών της γενιάς της: Οτι τότε “αρκούσε” η γυναίκα να “υπάρχει” γυμνή μπροστά σου. Όπως "αρκούσε" και η ιεραποστολική στάση. Ενώ τώρα πια όχι.

Θυμάμαι πολλές συνομήλικες μου, πριν από 20 χρόνια, όταν ήταν φρέσκα κοριτσάκια, που δεν ήθελαν ούτε ν' ακούσουν για κοκεταρία. Ήταν κι η εποχή τότε, πιο ροκ, μεταπολίτευση – το τζιν αρκούσε και περίσσευε. Επίσης πολλές είχαν έναν αλαζονικό “πουριτανισμό” - “α, εγώ δεν τα κάνω αυτά, άμα του αρέσω όπως είμαι”. Έχω συναντήσει αρκετά κορίτσια, στις δεκαετίες του '70 και του '80 (ακόμα στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι το '85 ήμασταν στη φάση “επαναστατικό τραγούδι”), που έπεφταν στο κρεβάτι, κρέμαγαν τα χέρια και περίμεναν την “επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος”...

Μόλις όμως έγιναν τριαντάρες κι ήρθε η επόμενη γενιά στην πιάτσα, με τα κοριτσάκια να είναι πιο λυγερόκορμα (οι γενιές βελτιώνονται), με τα τακουνάκια τους και τις καλτσούλες τους – και γενικώς με μια άλλη κοκεταρία – τότε έπεσε πανικός. Ο ανταγωνισμός επέβαλε αμέσως άλλη πολιτική: Και να σου τα κραγιόν και οι φουστίτσες...

Με όλα αυτά, δεν θέλω οτι υπάρχει μόνο ένα στυλ γυναίκας (ή ντυσίματος) που “δικαιούται” να υπάρχει ή να κερδίζει τους άντρες. Αντιθέτως, η ομορφιά είναι στην ποικιλία (κι όσο κι αν με βασανίσετε, δεν θα μπορέσετε να μου αποσπάσετε “έναν τύπο γυναίκας” που να μου αρέσει ή να εγκρίνω).

Κατανοώ την άποψη περί “μπουκώματος” από τις σεξουαλικές εικόνες, που μας κατακλύζουν. Κι αποδέχομαι οτι μπορεί να αφαιρούν κάτι από τη “μαγεία της προσμονής και της στέρησης”. Επειδή όμως η “από πάνω” γενιά μου είναι η λεγομένη “του Πολυτεχνείου”, θα μου επιτρέψετε να πω οτι δεν ζηλεύω καθόλου τη στέρηση και τα “σάλια που έτρεχαν”, όπως τα παρατηρούσα στους μεγαλύτερους.

Δεν μπορώ να δω το σεξ με τα μάτια ενός σημερινού εικοσάρη ή τριαντάρη – αυτό είναι σίγουρο. Άλλωστε, έχουμε μια τεράστια διαφορά, εμείς μεγαλώσαμε χωρίς προφυλακτικό για αρκετά χρόνια, καθώς η απειλή του AIDS δεν υπήρχε καν (αυτό δεν σημαίνει οτι μπορεί να μένει κανείς προσκολλημένος σ' εκείνη την αντιμετώπιση και να παριστάνει οτι δεν υπάρχει η ανάγκη του προφυλακτικού, εγκληματώντας).

Αισθάνομαι όμως οτι μια χαρά το βλέπουν οι μετέπειτα γενιές. Ούτε η αισθητική του ξυρίσματος με ενοχλεί (κι ας τη θεωρώ αδιανόητη για τον εαυτό μου), ούτε η εξοικείωση και η προσπάθεια να “μιμηθούν” αυτά που βλέπουν ενδεχομένως στο πορνό. Και καθόλου βεβαίως δεν μου φταίει το ίντερνετ (το ρόλο του πριν τον είχε το βίντεο έναντι του σινεμά - και μετά το DVD έναντι του βίντεο).

Ίσως η κυρία Γουλφ χάνει το νόημα, γιατί βλέπει τα πράγματα με το μάτι μιας γυναίκας της εποχής της – ίσως και με τη μόνη πλευρά του φεμινισμού, με την οποία δεν θα συμφωνήσω, γιατί κατά τα άλλα είμαι αναφανδόν υπέρ. Αν κάτι συγκινεί (ουσιαστικά και υποσυνείδητα) τους άντρες στο πορνό, δεν είναι οι “πλούσιες μαυρισμένες καμπύλες”, αλλά η εικόνα της γυναίκας που είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα στο κρεβάτι, για να ευχαριστήσει τον παρτενέρ της. Και το ερωτικό ντύσιμο (το ημίγυμνο είναι πάντα πιο ερωτικό από το γυμνό) δεν έχει άλλο σκοπό από το να δηλώνει αυτή ακριβώς την επιθυμία.

Αν λοιπόν το πορνό έχει συνεισφέρει σε αυτή την “κουλτούρα της προσφοράς”, καλώς έχει κάνει. Γιατί αν υπάρχει ένα “μυστικό” στο καλό σεξ (ή ακόμα καλύτερα στον πραγματικό τρόπο να κάνεις έρωτα), αυτό είναι να σε ενδιαφέρει πάνω απ' όλα η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση του συντρόφου σου. Κάτι που ισχύει απολύτως και για τους άντρες (και την κοκεταρία τους), για να μην ξεχνιόμαστε...



Οι φωτό είναι από το www.brazzers.com

To post συνοδεύεται από το θρυλικό τραγούδι-βογγητό των βέλγων Chakachas.

buzz it!

36 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Μπα σε καλό σας μεσημεριάτικα κύριε Δούκα! Είναι αναρτήσεις+το sound track- αυτές για τη μεσημεριανή ζώνη; Μας αναστατώσατε οπότε είναι αδύνατον να σχολιάσουμε επι της ουσίας.

Ευάγγελος είπε...

Αναφερόμαστε ίσως στην πιο προσωπική, πιο ιδιωτική πτυχή και συμπεριφορά των δύο φύλων. Είμαι πολύ επιφυλακτικός να τοποθετήσω με ελαφριά την καρδιά ταμπέλες, εφόσον οι ανθρώπινες σχέσεις, παρακολουθούν μεν την κοινωνική εξέλιξη, την εκδηλώνουν όμως στο σεξ μέσω μιας εντελώς προσωπικής ψυχολογικής στάσης και συναισθηματικής έκφρασης. Κατά τη γνώμη μου, τα ζητούμενα είναι το κίνητρο, ο σκοπός για τον οποίο οι άνθρωποι πλαγιάζουν μαζί στο κρεβάτι. Αν σ' αυτή τη συνεύρεση, όπως σωστά κατ' εμέ αναφέρετε, ο σύντροφος αποτελεί ψυχή και σώμα το "έτερον ήμισυ", ακόμα και μέσα από το σκληρό πορνό -πώς άραγε ορίζεται;- αναδύεται και κυριαρχεί ο έρωτας κι η συντροφικότητα.

Prokopis Doukas είπε...

@Τσαλαπετεινός: Ε, να επανέλθετε τη βραδυνή ζώνη, τότε... :-)

@Ευάγγελος: Δεν ξέρω αν είναι "υποχρεωτικό" να αποτελεί το "έτερον ήμισυ", αλλά εκείνη την ώρα πρέπει να είναι ο βασιλιάς/ισα της προσπάθειας μας. Αλλιώς το πράγμα γίνεται σκληρό πορνό, με κακή ηθοποιία - πράγμα εξ ορισμού αντιαισθητικό..

cynical είπε...

Γεια σου Προκόπη,

ανεξαρτητα με το πόσο σεξ καταναλώνουμε σε εικονες, λόγια ταινιες και περιγραφες, το σεξ με τον ενα και μοναδικο, θα είναι και μοναδικό και μυστήριο.

Prokopis Doukas είπε...

@cynical: Χμμ... "Ο ένας και μοναδικός"... Μήπως κι αυτό είναι ένας μύθος ή τέλος πάντων κάτι που πολύ λίγοι έχουν την τύχη να έχουν; Και δεν υπάρχει μια τεράστια γκάμα ανθρώπων, με τους οποίους έχουμε άλλες διαβαθμίσεις ερωτικής επαφής;

επί λέξει είπε...

Πολλά μπορούν να ειπωθούν επί του θέματος (όντας ανάσκελα το "θέμα" παρουσιάζει μια αδυναμία να αντισταθεί στους αναλυτές του). Αυτό που μάλλον έχει ουσία είναι ότι το σεξ ανήκει στην κατηγορία των καταστάσεων, για τις οποίες ο Νίτσε έχει συμβουλεύσει τον άνθρωπο: " Ο άνθρωπος είναι οι πράξεις του". Η΄αυτό που λέει ο λαός μας: "Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια".

Γεια χαρά, Προκόπη. Ανάρτηση ό,τι πρέπει για βροχερές-φευ ακόμα!- μέρες.

athinovio είπε...

αγαπητέ Προκόπη

το πορνό δε νομίζω να είναι κάτι το καινούριο. Οι αναπαραστάσεις ερωτικών περιπτύξεων σε αρχαία και πανάρχαια έργα τέχνης αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος είχε από τότε μία προσκόληση με το σεξ. Ίσως αυτό που άλλαξε να είναι το μέσο

Οι νέες Αφροδίτες με τις φουστίτσες και τα κραγιονάκια τους προκαλούν ρίγη συγκίνησης όπως κάποτε ένας αστράγαλος που ξεχώριζε ανάμεσα από τα μισοφόρια, και αυτό που νομίζω ότι σκέφτεται να κάνει ένας άντρας βλέποντας την μία ή την άλλη είναι για πάντα το ίδιο... Όλα τα άλλα είναι θέμα μόδας

Χριστίνα είπε...

Νομίζω ότι, για τις περισσότερες γυναίκες τουλάχιστον, το πορνό μόνο με...επιστημονικό μάτι μπορεί να ιδωθεί, δηλαδή επιμορφωτικά, όπως ωραία το θέτετε. Όχι τόσο λόγω "απωθητικής αισθητικής", όσο λόγω του άκρατου ρεαλισμού με τον οποίο απεικονίζονται οι σκηνές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εξουδετερώνεται ο παράγοντας φαντασία που στη γυναίκα συμβάλλει τουλάχιστον κατά 50% στην επίτευξη της διέγερσης! Για τους άνδρες ασφαλώς το πορνό αποτελεί πηγή γνώσης και εκτόνωσης συγχρόνως!
Το κλειδί στην ιεροτελεστία της ερωτικής πράξης βρίσκεται νομίζω σ' αυτό που λέτε στην απάντησή σας προς τον Ευάγγελο (την οποία και προσυπογράφω), ότι δηλαδή ο άλλος -όποιος κι αν είναι αυτός- θα πρέπει τη στιγμή εκείνη να είναι το επίκεντρο του σύμπαντός μας.
Πάντως, την πλήρη απενοχοποίηση αλλά και την ιεροποίηση της ερωτικής πράξης μπορεί να τη βιώσει κανείς μέσα από το φιλοσοφικό σχεδόν σύστημα που αναπτύσσεται στο έργο του ποιητή, του Ανδρέα Εμπειρίκου, και ιδίως στον Μεγάλο Ανατολικό (ολόκληρο όμως!)

Υ.Γ. Κάνατε τρομερή επιλογή με το τραγούδι!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σε όλους!
@cynical: Ας μην αναλωθούμε στο θέμα της μοναδικότητας και του μυστηρίου, καθ' ότι το πράγμα είναι απλό: για το καλό sex ( ή για να κάνεις σωστά έρωτα, όπως λες κι εσύ, Προκόπη) δε χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας - ειδικά οι γυναίκες - ότι ο παρτενέρ μας είναι σώνει και ντε ο άντρας της ζωής μας και αυτόματα το sex μαζί του είναι, επίσης σώνει και ντε, καλό.
Για μένα το πρόβλημα είναι ότι μεγάλο ποσοστό νέων ανδρών δεν ξέρουν να κάνουν έρωτα διότι δεν έχουν εμπειρίες. Αυτό βέβαια οφείλεται σε πολλά, ένας από τους λόγους όμως είναι και το διαδίκτυο. Μαθαίνουν για το sex μέσω μιας τυποποιημένης εικόνας και δεν πειραματίζονται, δεν παρατηρούν, κάνοντας στην κυριολεξία ό,τι βλέπουν. Το αποτέλεσμα, για μένα τουλάχιστον, είναι να απογοητεύομαι... Καλό βράδυ!
Μελίνα, 24

yb είπε...

Ο χρόνος προχθές, το σεξ (υπό την ευρεία έννοια) σήμερα... έχω την αίσθηση οτι αρχίσατε να μας βάζετε για τα καλά στα δύσκολα...

Και ναι μεν, αγαπητέ Προκόπη, συμφωνώ με όσα λέτε, ωστόσο δεν μπορώ να δεχθώ οτι η όποια εξέλιξη ή απελευθέρωση στην ερωτική προσέγγιση και έκφραση οφείλει στο πορνό. Τη συμβολή του στην "κουλτούρα της προσφοράς" δεν μπορώ να την εννοήσω.
Είμαι μάλλον της γνώμης οτι η... "συνεισφορά" του πορνό έγκειται στη μαζικοποίηση της πιο προσωπικής, υπέροχης, ιδιαίτερης και ταυτόχρονα κοινής ανθρώπινης έκφρασης και η μετατροπή της σε κάτι στεγνά αναλώσιμο, χαρακτηριστικά αναμενόμενο, στερεοτυπικό και διεκπεραιωτικό.
xxx

ΥΓ "...και περίμεναν την επιφοίτηση του Αγίου πνεύματος" το βρίσκω κορυφαίο, όπως άλλωστε και την επιλοή του τραγουδιού--βογγητό

Prokopis Doukas είπε...

@aa: Προφανώς - επίσης το "όπου ακούς πολλά κεράσια...". Λίγη θεωρία όμως δεν βλάπτει... Χαίρομαι που ταίριαξε με τη μέρα.. :-)

@athinovio: Ε, άλλαξε και η ποσότητα και η ευκολία πρόσβασης - και ίσως αυτή πράγματι κάνει τα πράγματα "μπουχτιστικά"...

@Χριστίνα: Και (κάποιους τουλάχιστον) άντρες ενοχλεί όταν ο φακός γίνεται "μικροσκόπιο". Θέλω να πω οτι απορώ και γι αυτή την αισθητική, που προτιμάει τα τόσο κοντινά πλάνα - αντί να παίζει με το πιο αισθησιακά μακρινά. Ανάβυσσος η ψυχή του σκηνοθέτη/καταναλωτή...

@Μελίνα: Είναι σαφές οτι πρέπει να στραφείτε στους ωριμότερους άντρες, καθώς ο "γριός κότος έχει το ζουμί"... :-)

Χωρίς πλάκα τώρα, σε καμία γενιά ο άντρας των 24 δεν ήταν πραγματικά συνομήλικος της γυναίκας με την ίδια ηλικία. Η γυναίκα ωριμάζει πολύ νωρίτερα, ενώ εμείς τα "μεγάλα παιδιά" αργούμε πολύ. Πρέπει να προσθέσετε καμιά δεκαριά χρόνια, για να βρεθείτε "στα ίσα"...

@yb: Η μόνη συνεισφορά του είναι αυτή που παραθέτω, κατά την άποψη μου. Οτι απενοχοποίησε ερωτισμό και "παιχνιδάκια", οτι "δίδαξε" (πιθανόν πολλούς) ανθρώπους να μην είναι "αγγούρια" - γιατί έτσι ο εραστής θα πάει αλλού. Κι οτι τελικά το σεξ (όταν δεν υπάρχει αυτή η τέλεια υπέροχη "στιγμή") είναι κάτι που θέλει κόπο, φαντασία, προσπάθεια, ενέργεια - κι όχι η "αναμονή της επιφοίτησης"... :-)

Αntidrasex είπε...

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Το σεξ είναι κάτι που θέλει φαντασία, τόλμη, εξερέυνηση και πάνω από όλα την θέληση για ικανοποίηση του παρτενέρ. Για μένα η μεγαλύτερη απόλαυση είναι να αισθάνομαι ότι η παρτενέρ μου το απολαμβάνει και μετά ότι και εκείνη προσπαθεί να κάνει το ίδιο για μένα.
Η συνεισφορά του πορνό είναι αυτή που λες, η αποενοχοποίηση αλλά και η ώθηση για να ανακαλύψεις νέους τρόπους. Από εκεί και ύστερα, το να θεωρείς ότι σεξ είναι μόνο αυτό που βλέπεις στις ταινίες πορνό (οι οποίες έτσι και αλλιώς έχουν τεράστια ποικιλία υφών) είναι το ίδιο προβληματικό με το να υιοθετείς άκριτα οτιδήποτε σου παρουσιάζεται σε όλους τους τομείς της ζωής και όχι μόνο στο σεξ.

Energy 93,4 είπε...

http://athynella.blogspot.com/2008/05/blog-post.html

δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση, αλλά τέτοιον καιρό πέρυσι είχα κι εγώ κάποιον σχετικό προβληματισμό

Άνοιξη....

Sue G. είπε...

Χαίρομαι που παρουσιάζεις το θέμα διττά. Αντί σχολίου, θα παραπέμψω στην ταινία une liaison pornographique.

Prokopis Doukas είπε...

@antidrasi+sex: Καλωσήρθατε, χαίρομαι ποιυ συμφωνούμε - αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω το nick σας... :-)

@Energy: Συμφωνώ γενικά με αυτό που διάβασα - αλλά γιατί βλέπω τα ίδια φωτό/χαρακτηριστικά με την athinovio?

@Sue: Δεν θα μπορούσα παρά έτσι να το παρουσιάσω - μήπως έπρεπε να είμαι πιο τολμηρός; :-)

athinovio είπε...

συγγνώμη, παρέλειψα να εξηγήσω:
το έστειλα από την εκπομπή
εγώ είμαι και εκείνο ήταν το πρώτο, το δοκιμαστικό μπλογκ

Unknown είπε...

Κατ' αρχήν μπράβο για το θέμα. Μπλόγκς και μπλόγκς γεμίζουν τα bytes μας κάθε μέρα, μια κουβέντα για το σεξ, το πορνό, το γυμνό και το φετιχ... φευ! κανείς δεν γράφει.
Κυριαρχεί η θηλυκή λογική ότι έρωτας χωρίς συναίσθημα είναι αμαρτωλός. Γανιάσαμε να ξεφύγουμε από τα taboo του μικροαστισμού και πέφτουμε στα taboo του αριστερού φεμινισμού!
Εν πάση περιπτώσει είσαι απόλυτα σωστός στις 3 παρατηρήσεις σου. Μου τη σπανε τα μαύρα κοθορνοτάκουνα. Αλλά υπάρχουν και καταπληκτικές ταινίες στις οποίες όλη η ομορφιά είναι οι "στάσεις" ενός υπέροχου γυναικείου ποδιού!!!
Επίσης η απουσία προφυλακτικού βοηθάει να ταυτιστείς με το ζευγάρι. " Ναι αγάπη μου, δεν φοράνε προφυλακτικό γιατί είναι προ του γάμου. Είναι ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ, ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ Γ...."
Ισως όμως το πιο ωραίο πράγμα στο πορνό είναι η τυχαία σκηνή μια γκριμάτσας - φόβου, πόνου, ηδονής - των πρωταγωνιστών. Όπως είπε και κάποιος όταν τελείωνει ο πρωταγωνιστής δεν είναι πλέον ταινία, είναι ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ!!!

Prokopis Doukas είπε...

@Σωτήριος: Και δεν έπιασα καθόλου μια σειρά από "αηδή" είδη τσόντας, που απευθύνονται σε διάφορες "διαστροφές", εντός και εκτός εισαγωγικών. Τώρα το πόσο πείθουν οτι είναι "σύντροφοι", όταν βρίσκονται όλοι μαζί σε μια ωραία παρτουζίτσα (αφού το κάνουν όλοι με όλες), είναι μια κουβέντα... :-)

Sue G. είπε...

Ο τίτλος της ταινίας που παραπέμπω είναι άκρως παραπλανητικός κι έχει αφεθεί έτσι για διαφημιστικούς και μόνο λόγους. Έχει μια μικρή σχέση με τον πρώτο, αναπόφευκτο, συνειρμό που έρχεται στο νου αλλά πρόκειται ουσιαστικά για μια ιστορία αγάπης ιδωμένη από μια ιδιαίτερη σκοπιά - η σχέση (σαρκική και ψυχική) και το πόσο θα ανοιχτείς, θα δωθείς στον άλλο είναι το ζητούμενο στον έρωτα. Που χρειάζεται χρόνο και κόπο. Και θάρρος. Είναι κάτι που φαίνεται πολύ καλά στην ταινία. Για του λόγου το αληθές, βλ. http://www.imdb.com/title/tt0204709/synopsis και http://www.cinemanews.gr/v5/movies.php?n=55 ή ακόμη καλύτερα την ίδια την ταινία.

Και όχι, δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνει κανείς τολμηρός για να υποστηρίξει την αμοιβαιότητα.

the muppet show girls είπε...

Τςτςτςτς τι πράματα είναι αυτά;
(αναφωνεί ο γυναικείος φεμινιστικός πληθυσμός...)
Τι είναι αυτά περί ποικιλίας;
Προσωπικά δεν είναι του γούστου μου το πορνό. Είναι απωθητικό για τις εικόνες που αναφέρεις. Αυτό δε σημαίνει ότι σκοτώνει την επιθυμία για σεξ.
Το μυστήριο και η γοητεία είναι στην ποικιλία.
Ούτε πάλι το να κάνεις καλό σεξ με έναν παρτενέρ προϋποθέτει να είναι και ο σύντροφος της ζωής σου. Είναι θέμα επιθυμίας και ικανοποίησης. Και των δυο.
(ή και παραπάνω που θα ΄λεγε ο Allen)

υγ. Δε φταίει το πορνό. Το Sex and the City τα φταίει όλα. Φτου!

gasireu είπε...

Συμφωνώ μαζί σας. Σε ένα μέσο επίπεδο (σιχαίνομαι και τον όρο και να ασχολούμαι με μ.ο αλλά κατ' ανάγκη πως να γενικεύσεις αλλιώς) σκεφτόμουν ότι η αισθητική και η τακτική έχει επηρεαστεί υπερβολικά, σε σημείο να ακους συζητήσεις περιγραφικές που να εστιάζουν σε σημεία όπως η απόλυτη αποτρίχωση ή η απόλυτη απόδοση, δηλαδή ανευ νοήματος και ουσίας. Όλα αυτά πάντα αγκαλιά με μια νεοσυντηρητικότητα ανευ προηγουμένου στον αντίποδα.

Niemandsrose είπε...

Σας συγχαίρω κι εγώ, όπως ο Σωτήριος, για την επιλογή του θέματος.

Αλλά διαφωνώ με αυτό:

"Αν κάτι συγκινεί (ουσιαστικά και υποσυνείδητα) τους άντρες στο πορνό, δεν είναι οι “πλούσιες μαυρισμένες καμπύλες”, αλλά η εικόνα της γυναίκας που είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα στο κρεβάτι, για να ευχαριστήσει τον παρτενέρ της."

Έχω την αίσθηση πως τους (σας) συγκινούν και οι καλλίγραμμες καλλονές (καλλ-καλλ, για να μην κάνω το προφανές λογοπαίγνιο με ένα ύψιλον) αλλά και το ότι είναι διατεθειμένες να τα κάνουν όλα. Δλδ μια χοντρη με κυτταρίτιδα που είναι διατεθειμένη να τα κάνει όλα, δύσκολα θα. Εκτός και αν εκείνη έχει οπλοστάσιο φονικών φερομονών και εκείνος σεξουαλική πείνα (ομόρφυνες ή εγώ έχω καιρό να πηδήξω; ). Όπως εκείνη την ηρωίδα του Μπουκόφσκι (ιστορίες καθημερινής τρέλας ή ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, θα σας γελάσω) που ήταν παχύσαρκη αλλά βίωσε μαζί της ένα σεξ αλησμόνητο. Δλδ η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Κύριε Δούκα, η Cytherea με τα female ejaculation δε μας άλλαξε την αισθητική, μας άλλαξε και τον οργασμό που ξέραμε. Mercy! Et merci.

cynical είπε...

προκόπη, μη φανταστεις οτι ο "ενας και μοναδικος" που γραφω πάει πακετο και απο το "εις τον αιώνα των αιώνων. Αμην".
Απλά υπάρχουν φορες που τον ανθρωπο απεναντι μας τον θεωρουμε σαν "τον εναν και μοναδικο". Ασχετο αν καποια μεταγενεστερη στιγμη, αναθεωρουμε για καποιον αλλον "ενα και μοναδικο"!

Rodia είπε...

Τι είναι αυτά κ. Προκόπη μας;
σιξ σιξ σιξ και ξου ξου ξου!!!
Ως κυνηγός των αντιφάσεων, παρατηρώ ότι, αν και στα περίπτερα ίπτανται ένα σωρό τσοντοπεριοδικά, τα "άσεμνα" αγαλματίδια της Πομπηΐας παραμένουν κλειδωμένα στα ιδιαίτερα δωμάτια των μουσείων (π.χ. στο Βρεττανικό) και θα ήθελα να ξέρω τη γνώμη σου γι αυτό τον αδήλωτο πόλεμο των εξουσιών εναντίον του σεξ. ..ή μάλλον τον έλεγχο των ανθρώπινης σεξουαλικότητας με όλα τα μέσα (Νόμους, απαγορεύσεις, αμαρτήματα, κλπ) από την (κάθε) Εκκλησία και την (κάθε) Πολιτεία..
Βάζω δύσκολα; Ε, μεσημέρι είναι, το μυαλό έχει ξυπνήσει πια! :))

Ελεύθερος Σκοπευτής είπε...

Συχνά η μόνη διαφορά ανάμεσα στο πορνό και την τέχνη είναι... ο φωτισμός.
Αγαπητέ Προκόπη και συνδαιτυμόνες, στο παλιό αυτό ποστ που λινκάρω παρακάτω, θα βρείτε και λινκ για ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικό κουίζ του Guardian σχετικά μα τα -συχνά δυσδιάκριτα όρια πορνό και σύγχρονης τέχνης.

http://parianos.blogspot.com/2007/01/art-or-porn.html

dpant είπε...

Προκόπη οι μουσικές σου επιλογές απλά ΔΕΝ παίζονται, κολλάω κάθε φορά που έρχομαι!! Τρομερή επί του παρόντος η αντιδιαστολή των βόγγων με τη φευγάτη μελαγχολία του επόμενου, Κoop αν δεν απατώμαι; Αναρωτιέμαι αν αναφέρεσαι συνειδητά στο "post coitum omne animal triste" :=))

Μιας και θίγεις το ζήτημα χάσματος γεννεών στο ποστ, θα τολμήσω μια αναφορά στο επίσης θρυλικό (κάθε γεννιά με τους θρύλους της) "Εntra mi casa", Αrmand van Ηelden.

Καλό βράδυ.

Spy είπε...

Καλημέρα σας κύριε Δούκα,
σας διαβάζω εδώ και λίγο καιρό και σας βλέπω εδώ και πολύ... :)

Το θέμα με το οποίο καταπιάνεστε σήμερα, καταλαβαίνετε φυσικά πως είναι πολύπλευρο και δεν είναι δυνατόν να αναλυθεί σε μια ανάρτηση μόνο, ακόμα κι αν εμπλουτίζεται με τις απόψεις των σεβαστών σχολιαστών σας.
Εγώ προσωπικά (μιας και είναι το πρώτο σχόλιο που σας αφήνω και δεν θα ήθελα να σας κουράσω με ένα ολόκληρο κατεβατό-σεντόνι) θα αρκεστώ στο εξής (παραφράζοντας γνωστή ρήση):

"Το σεξ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευόμαστε σε αστείους τύπους..."
Ανέκαθεν πίστευα πως τα πρότυπα, κάθε εποχής, ήταν κατασκευάσματα όχι των αναγκών κάποιων εμπνευσμένων ή μη ανθρώπων, αλλά βιομηχανιών, ηγετών και "προβοκατόρων" που "έπρεπε" να στρέψουν το ενδιαφέρον της μάζας προς κάποια κατεύθυνση ώστε να εξυπηρετηθούν οι σκοποί τους. Η πληθώρα "παραστάσεων", η υπερπληροφόρηση, αλλά και η διαρκής αναζήτηση νέων trends, στη σημερινή εποχή, επιτρέπουν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας να επαναπροσδιορίζουν διαρκώς το τι σημαίνει για τον καθένα ο όρος "σέξυ" ή "ερωτικό" ή "προκλητικό". Το να ετικετοποιούμε ή να ξορκίζουμε κάποιες από τις προτιμήσεις των συνανθρώπων μας (όπως η κα. Ντόρκιν) και να εφευρίσκουμε και τους νέους άξονες του κακού (π.χ. ίντερνετ) για μένα αποτελεί απλώς μια γραφική, εναγώνια προσπάθεια να διατηρηθούμε στη δημοσιότητα, προσπαθώντας να σφετεριστούμε την συμπαράσταση αδαών που έχουν ακόμα την ανάγκη να ακολουθούν και όχι να δημιουργούν ή να πειραματίζονται.

Δεν θα μπορούσα φυσικά να συμφωνήσω λιγότερο με την τελευταία σας παράγραφο.

Καλημέρα σας.

ολα θα πανε καλα... είπε...

έχω παρακολουθήσει αρκετές φορές πορνό ταινίες,είτε μόνη τις περισσότερες φορές είτε παρουσία συντρόφου.Βρίσκω πως είναι ιδιαίτερα κακόγουστες οι περισσότερες,κάτι σαν "μπουτίκ κρεάτων".Και σίγουρα δεν είναι ανάγκη να δω τις αμυγδαλές της/του παρτενέρ ή δεν ξέρω τι άλλο για να ερεθιστώ ή να μου αρέσει κάτι αισθητικά.
Αυτό με το προφυλακτικό,μπορεί να ακούγεται λίγο αστείο ή σπαστικό αλλά το έχω αναρωτηθεί πολλές φορές,Προκόπη.Η απάντηση που έχω πάρει είναι ότι οι περισσότεροι απ αυτούς είναι τάχα ζευγάρια και στη ζωή ή έχουν κάνει πρώτα τις εξετάσεις τους,κλπ.

Prokopis Doukas είπε...

Κατά πρώτον, συγκινοούμαι που το θέμα έχει τόσο "σουξέ" και κατάφερε να συγκεντρώσει τα σχόλια μερικών από τους πιο "ακριβοθώρητους" και "δύσκολους" της μπλογκόσφαιρας. Μεγάλη μου τιμή... :-)

Κατά δεύτερον, χαίρομαι που συναισφέρετε με διάφορες οπτικές στην κουβέντα. Η δική μου (κατά βάσην) πρόθεση ήταν να "στηλιτεύσω" την αντίληψη που εκφράζει (κατά τη γνώμη μου) η συγγραφέας του άρθρου οτι "τι κρίμα, κάποτε που είμασταν απλώς γυμνές, τριχωτές και άπραγες και καταφέρναμε να ερεθίσουμε τους άντρες μόνο με το να ξααπλώσουμε στην ιεραποστολική στάση, λόγω σεξουαλικής πείνας"

@the muppet show girls: Πολύ συμφωνούμε... Κι αν δεν συμφωνεί η φεμινιστική "φράξια", ουδόλως ενοχλούμαι.. :-)

@ gasireu: Ναι, το "αθλητικό", αγχωτικό, "αλά αμερικέν" σεξ - με στόχο τις "επιδόσεις" είναι το απόλυτο αντίθετο του αισθησιασμού, άρα και της "μεταφυσικής" ουσίας της ερωτικής πράξης...

Και φυσικά, στην ουσία είναι νεοσυντηρητικό...

Prokopis Doukas είπε...

@NIEMANDSROSE: Ευχαριστώ! Η φράση μου έχει την εξής έννοια: Βεβαίως και συγκινείται ο άντρας από το αισθητικό και το σεξουαλικό/ελκυστικό (κατά τα γούστα του καθενός), αλλά πλανάται η συγγραφέας του άρθρου αν νομίζει οτι αρκούν οι σιλικονούχες καμπύλες, για να εξηγήσουν την επιτυχία του πορνό. Η "διάθεση" για τη λαγνεία είναι που μετράει περισσότερο.

Φυσικά κανείς προτιμάει το αισθησιακό που είναι ταυτόχρονα και πολύ όμορφο - στο τελευταίο άλλωστε δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί. Αλλά η επιτυχία των πιο "άσκημων" γυναικών και ανδρών (που μη έχοντας το όπλο της ομορφιάς, αναπτύσσουν με επιτυχία άλλα "ταλέντα", για να εξασφαλίσουν ή κρατήσουν εραστή) λέει πολλά... :-)

@cynical: Οκ, αν και ξέρω πολλούς/ές που λατρεύουν τους/τις τρεις και μοναδικούς/ές... :-)

@Rodia: Ε. ναι, οι αντιφάσεις και η υποκρισία είναι χαρακτηριστικό των "θρησκόλητων" (είτε χριστιανικών, είτε εβραϊκών, είτε μουσουλμανικών) πολιτισμών μας... Πολλή υποκρισία όμως...

Prokopis Doukas είπε...

@Ελεύθερος Σκοπευτής: Φοβούμαι οτι η συντριπτική πλειοψηφία πορνοταινιών όχι μόνο τέχνη δεν είναι, αλλά εμπίπτει στην κατηγορία "κόπτεται κιμάς παρουσία του πελάτου"... :-)

@dpant: Ευχαριστώ για τα καλά λόγια για τη μουσική. Εγώ, όπως νομίζω φαίνεται και από το κείμενο μου, είμαι κατά του χάσματος των γενεών... :-)

@Spy: Ευχαριστώ! Η "υπερπληροφόρηση" όντως είναι ένα πρόβλημα της εποχής μας, όπως και των μελλοντικών υποθέτω. Η δημιουργία trends από τις "βιομηχανίες" επίσης είναι ένα θέμα - δεν είναι όμως και κάτι που η κοινωνία το χρειάζεται και το επικροτεί, για να αυτοπροσδιοριστεί σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές; Νομίζω οτι μια "ψύχραιμη αποδοχή" (όσων "μοδών" μας ταιριάζουν) είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε...

@ολα θα πανε καλα...: Σιγά μην είναι όλοι ζευγάρια με όλους! :-))

Ανώνυμος είπε...

Πολύ γέλασα με το "ο γριός κότος έχει το ζουμί"!!! Πέρα από την πλάκα, συμφωνώ και έχω στραφεί στους πιο ώριμους (άνω της δεκαετίας από την ηλικία μου), αλλά δεν μπορώ να τους ψυχολογήσω κι έτσι δεν προχωράει το "θέμα"...κι έτσι γυρίζω πάλι στους μικρούς.Λέτε για τις γυναίκες ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε αλλά και οι άντρες δεν πάτε πίσω! :-))
Καλό βράδυ!
Μελίνα,24

Prokopis Doukas είπε...

@Μελίνα: Εγώ δεν είπα οτι οι γυναίκες δεν ξέρετε τι θέλετε...
Το "τεκνόν μετά του ωφελίμου" είναι πολύ καλό όταν θέλετε κάτι πιο "απροβλημάτιστο" και άπειρο... Αν θέλετε κάτι προβληματισμένο (εως και "προβληματικό"), αλλά ταυτοχρόνως πιο έμπειρο, ξέρετε ήδη που να στραφείτε... :-))

yb είπε...

Μα πώς δεν περιμένατε την προσέλευση; αν δεν απατώμαι είναι το μόνο ζήτημα, εκτός του θανάτου, που αφορά όλους μας με κάποιον τρόπο....
Μια διαφορά είναι οτι εσείς, αγαπητέ Προκόπη, φαίνεται πως είστε ένας "κανονικός" άνθρωπος και επομένως πολυδιάστατος και είναι ενδιαφέρον να συναντάει κανείς τη σκοπιά σας, να ακούει την άποψή σας. Μη ηθικοπλαστική, μη πουριτανική, μη σεξιστική, μη comme il faut, καθόλου αναμενόμενη και να χαιδέψουμε τη μια ή την άλλη πλευρά ή τον εαυτό μας. Είναι τόσο περίπλοκη η αλήθεια, η πραγματικότητα, η αντιμετώπισή τους.... υπάρχετε στα αλήθεια;;;

Μακάρι να ήταν η διάθεση για λαγνεία η δεσπόζουσα, μήπως είναι wishful thinking; ίσως ισχύει για μια μικρή μειοψηφία, οι περισσότεροι αγοράζουν και ασπάζονται απνευστί τα προσφερόμενα και περιφερόμενα πρότυπα, αλλιώς δεν θα επικρατούσαν έτσι και τόσο εύκολα και ίσως δεν θα υπήρχε αφορμή για τη συζήτηση...
xxx

υγ κι εκει που γράφω μου έρχονται στο μυαλό αυτά για τους "κότους" και τα τεκνά και ....

Αntidrasex είπε...

Θάνατος? Κε σκε σε?

Prokopis Doukas είπε...

@yb: Και η λαγνεία είναι στα πυρά της "γυναικείας ψυχολογίας" πολύ συχνά... Με την έννοια, οτι υπάρχει άρνηση αποδοχής του σεξ, ως αυτοσκοπού. Είναι μέσο για άλλες επιδιώξεις πολλές φορές ή μόνο αποτέλεσμα μιας ρομαντικής διάθεσης.. :-)

@ antidrasi+sex: Ας μην είμαστε "αυθάδεις" με το θάνατο... :-)

ShareThis