Ποτέ τα πράγματα δεν ήταν τόσο απογοητευτικά. Όχι εξ αιτίας της σύνθεσης των ψηφοδελτίων – ίσα ίσα που οι επιλογές των κομματικών ηγεσιών θα χαρακτηρίζονταν σχετικά καλές.
Στη ΝΔ, η επιλογή της Μαριέττας Γιαννάκου είναι σαφώς πετυχημένη, καθώς και διείσδυση σε αντίπαλους χώρους έχει και από τα ελάχιστα συγκροτημένα στελέχη της παράταξης της είναι και τη συμπάθεια (συνδυασμένη με ενοχές) για την πρόσφατη περιπέτεια της συγκεντρώνει - βεβαίως με διάφανη την κουτοπονηριά της αξιοποίησης της και με κινδύνους να ελλοχεύουν, καθώς οι θέσεις και πράξεις της (βλέπε Ρεπούση) είναι (απολύτως τιμητικά) “κόκκινο πανί” για ακροδεξιούς και εθνικιστές, αλλά θεωρούνται και αντιδραστικές (βλέπε παιδεία, ναρκωτικά κ.α.) από μεγάλη μερίδα πολιτών και νέων, στα αριστερά της.
Το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο όμως, παρά την παρουσία αρκετών “μετριοπαθών”, έχει το στίγμα του κομματικού παραγοντισμού των “βαρόνων” - θα φέρει τη διαφορά κάτω του 3%, που χρειάζεται απεγνωσμένα ο Καραμανλής για να επιβιώσει; Μια ανάλογη έλλειψη “λάμψης” (τύπου “επιφανούς συνταγματολόγου”) θα μπορούσε κανείς να διακρίνει και στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, όπου όμως δεν υπάρχουν “ισορροπίες” - πέρα από τις συνήθεις “υποκριτικές”, που περιλαμβάνουν αθλητές, άτομα με αναπηρία και γεωγραφικές εκπροσωπήσεις.
Στο ΠΑΣΟΚ όλοι είναι “του αρχηγού” - πλην της “βενιζελικής” Συλβάνας Ράπτη, που με την αποχώρηση της από το εθνικό κοινοβούλιο επιτρέπει την επάνοδο του επιλαχόντα (και στενού συνεργάτη του προέδρου) Θανάση Τσούρα και ταυτοχρόνως δίνει με “ανώδυνο” τρόπο το μήνυμα “οτι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί”. Παρόμοιοι υπολογισμοί έχουν γίνει και με άλλες επιλογές.
Η βασική όμως “σημαία” του πράσινου ευρωψηφοδελτίου είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά γενική ομολογία ο καλύτερος εκπρόσωπος τύπου που είχε το ΠΑΣΟΚ από την εποχή του Δημήτρη Ρέππα. Επίσης με διείσδυση στον “απέναντι” χώρο και κυρίως με το προσόν (που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο) του πειστικού, μη ξύλινου πολιτικού λόγου, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις αντίστοιχες επιλογές των άλλων κομμάτων (ειδικά όταν αλλού φαίνεται να λείπουν δόντια (!) ή όταν ο λόγος είναι αφόρητα κομματικο-φανατικός).
Το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ είναι οτι ο Γιώργος Παπανδρέου “υπερεκμεταλλεύεται” τους συνεργάτες που επιτυχημένα ανέδειξε ο ίδιος (αρχίζοντας με τον Γιάννη Ραγκούση, που έγινε από εκπρόσωπος γραμματέας) – σαν να μην έχει άλλους...
Στα κόμματα της αριστεράς, οι επιλογές είναι από “κλασσικές” (ο “λαμπερότερος” Παφίλης και μετά οι “συνήθεις ύποπτοι” στο ΚΚΕ) έως μάλλον “αυτοκαταστροφικές” στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο σοβαρός Νίκος Χουντής “μυρίζει Περισσό” για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, η επιλογή της δεύτερης θέσης από την “ΚΟΕ” ακυρώνει την όποια παραδοσιακή πρόσβαση της ανανεωτικής αριστεράς προς το κέντρο και ο “εκτοπισμός” του (πιο παραγωγικού ευρωβουλευτή) Δημήτρη Παπαδημούλη στην “αμφίβολη” τρίτη θέση, μπορεί να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό που έσπευσαν να του αποδώσουν κάποιοι κακεντρεχείς σύντροφοι του της πλειοψηφίας, ως “πρώην ευρωβουλευτή”.
Το δράμα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το “ξεφούσκωμα” στην πέμπτη θέση, μια και δεν δείχνει πια ικανός να υπερβεί το ποσοστό του ΚΚΕ (θα ήταν ηχηρότατο “καμπανάκι” για την ηγεσία του Περισσού), αλλά ούτε ίσως και των Οικολόγων, που απειλούν να “εκτοξευθούν” από το 0,62% του 2004 στην τρίτη θέση, χωρίς βέβαια να διευκρινίζουν τη θέση τους στο πολιτικό φάσμα – κάτι που τους καθιστά ύποπτους για δεξιότερες θέσεις από αυτές που “φαίνονται”. Ο ΛΑΟΣ προσπάθησε να εμφανίσει ένα “κεντροδεξιό” προφίλ, με την επιλογή της Νίκης Τζαβέλλα (μια επιλογή που στην ουσία ομολογεί τις άρρηκτες σχέσεις με την ακροδεξιά, μέσα στη δεξιά παράταξη), αλλά ήρθε η “εξέγερση” των μουσουλμάνων, για να επανεμφανιστεί η πλήρως ακροδεξιά ρητορική, με το ανεκδιήγητο “ήρθαν απρόσκλητοι σε μια χριστιανική χώρα”...
Δραματικά για όλους μας όμως είναι τα “πολωτικά” χαρακτηριστικά αυτών των ευρωεκλογών: Η “στρεψόδικη” συζήτηση περί “σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας” από ανιστόρητους (συν την “αυτοπαγίδευση” της Αλέκας Παπαρήγα), η επιδίωξη (αλά “κίτρινη τηλεόραση”) της όποιας δημοσιότητας (έστω και αρνητικής) με τα παπαγαλάκια (που ναι μεν συζητήθηκαν, αλλά “αυτοαναιρέθηκαν”) ως και τη θυμηδία που προκαλεί η πληροφορία οτι ο Πολιτικός Σχεδιασμός της ΝΔ επιδίωξε την υπερψήφιση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στους “Μεγάλους Έλληνες”, πάνω από τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και τον Σωκράτη – αλλά και τον Ελευθέριο Βενιζέλο!
Δυο μέρες πριν από το debate, καμία συζήτηση για το τι διακυβεύεται στην Ευρωβουλή. Μόνο ένα (ανήκουστο) βέτο Καρατζαφέρη στο ποιος δημοσιογράφος θα τον “ανακρίνει”, οι συνήθεις κραυγές στις πλατείες - και βεβαίως εγκαίνια ιατρείων και “λουτροκαμπινέδων”...
Το κείμενο αυτό γράφτηκε για την Athens Voice της Τετάρτης 27.05.09
Οι φωτό είναι από το http://www.newstime.gr και τη wikipedia
Το post συνοδεύεται από τη φωνή της Μεξικάνας Lila Downs, που μαζί με τον Βραζιλιάνο Caetano Veloso, τραγουδάει το "Burn It Blue", από το soundtrack της ταινίας "Frida", που είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της σουρεαλίστριας ζωγράφου Frida Kahlo, με την εξαιρετική Salma Hayek. Η Lila Downs εμφανίστηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
You would have loved to see this, Ali.
-
This is photo that Ali Mustafa posted shortly after he arrived in Aleppo to
cover the revolution in 2013. He was killed by Assadist goons a few months
later.
Πριν από 1 εβδομάδα
29 σχόλια:
Πολύ καλημέρα! Πολύ καλή ανάλυση. Στέκομαι στο "καμία συζήτηση για το τι διακυβεύεται στην Ευρωβουλή". Για εμάς, η Ελλάδα είναι ο ομφαλός της Ευρώπης και σιγά μη δώσουμε καμία δεκάρα για όσα τεκταίνονται εν τη πόλει των Βρυξελλών.
Σχετικά με την πολιτική 'πέτρα του σκανδάλου', τους Οικολόγους, γελάω γιατί πριν από περίπου ένα χρόνο τους είχα στείλει μια επιστολή, στην οποία τους έλεγα ότι πρέπει να ισορροπήσουν τον λόγο τους, γιατί έχουν βάλει πλώρη αριστερά ενώ η οικολογία (ως τρόπος ζωής και ως πολιτική πρόταση)δεν "ανήκει" ούτε στην παραδοσιακή αριστερά ούτε και στη δεξιά. Νομίζω πως τα αριστερά και τα επαμφοτερίζοντα κόμματα βολεύονται με την εύκολη κριτική του δήθεν δεξιού λόγου των ΟΠ, ο οποίος σαφώς δεν υφίσταται. Τα περί γενικής ασάφειας και θολούρας είναι όντως υπαρκτά. Αλλά και πάλι, η θολούρα είναι βολικό στοιχείο που ενυπάρχει σε όλα τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης, έτσι δεν είναι; Προσωπικά, χαίρομαι που η πολιτική σκηνή εμπλουτίζεται με νέους παίκτες, είτε αυτοί λέγονται ΟΠ, είτε Δράση (Μάνος) είτε άλλα ήσσονος δημοσκοπικής ισχύος.
@Theodota: Με μπερδεύετε... Της μείζονος αντιπολίτευσης είναι μόνο ένα: το ΠΑΣΟΚ. Τα άλλα είναι της ελάσσονος...
Ναι οι πολλοί παίκτες δεν βλάπτουν. Αλλά χαρακτηριστικό και των οικολόγων και των φιλελευθέρων είναι, φοβάμαι, (στην προσπάθεια να φανούν οτι δεν ανήκουν δεξιά ή αριστερά), ακριβώς οι αντιφάσεις τους: Π.χ. οι φιλελέυθεροι υιοθετούν μερικά πολύ προοδευτικά (όπως π.χ. ο χωρισμός κράτους-εκκλησίας), αλλά και την "απουσία" κράτους. Ακόμα κι αν η τελευταία κρίση απέδειξε πόσο χρεωκοπημένη είναι αυτή η ιδέα...
Χωρίς "στίγμα", στο φάσμα αριστεράς-δεξιάς, να είστε καχύποπτη. Το "απολιτίκ" είναι τελικά πάντα δεξιό...
Οντως αινιγματικοι οι Οικολόγοι. Ελάχιστοι απο αυτους που προκειται να τους ψηφισουν, γνωριζουν τι πρεσβευουν ακριβως. Εντυπωση μου εκανε χτες καθως περνουσα με το ποδηλατο μου απο το συνταγμα, το video-wall με μυνηματα του Κ Καραμανλη.
Τρομοκρατήθηκα με τις ασυναρτησιες, με την υπερμεγεθη εικονα. Ο μπαμπουλας που μας κυνηγα. Και αυτη η αγανακτηση του κοσμου ειναι το πιο ισχυρο χαρτι των οικολογων.
Πολυαγαπημενο τραγουδι το burn it blue, μαγευτηκα απο την πρωτη στιγμη που το ακουσα.
Έργα.
Από παιχνίδια εντυπώσεων όχι μόνο χορτάσαμε αλλά και δεν μας πείθουν πια. Πρόγραμμα, έργα, και εξηγήσεις σε επίπεδο πολιτικών στόχων, αυτό θέλω από όλους τους χώρους. Πως σκοπεύει ο καθένας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Ευρώπης? Όταν λένε "Για το συμφέρον της Ελλάδας και τα δικαιώματα του Έλληνα" αυτό είναι τόσο ασαφές όσο και το "Θα δούμε". Τώρα, για την καταλληλότητα του ενός ή του άλλου υποψήφιου, νομίζω ότι και αυτό είναι δυνατόν να κριθεί μόνον εφόσον ξέρουμε τι τακτική θα υιοθετήσει η παράταξή του. Αν πχ μας έλεγε το ΠΑΣΟΚ ότι πιστεύει στην επίλυση των θεμάτων μέσω της διπλωματίας και των συζητήσεων τότε ΔΕΝ θα ήταν καλή επιλογή ο επιθετικός Πάγκαλος (έτσι για παράδειγμα)
Πως να ψηφίσω αν κανείς δεν παρουσιάζει θέσεις και στόχους?
Θα απείχα αν δεν είχα την έντονη αίσθηση ότι αυτός ακριβώς είναι ο στόχος: να ψηφίσουν μόνο τα κομματόσκυλα ώστε να κουκουλωθεί η πραγματική δυσφορία και να ωφεληθούν οι ίδιοι και πάλι.
Το "απολιτίκ" είναι τελικά πάντα δεξιό...: πώς και γιατί βρε Προκόπη; Ρωτάω γιατί δεν κατάλαβα πώς το εννοείς και αυτό που λες στην ανάρτηση για τους Οικολόγους Πράσινους:...χωρίς βέβαια να διευκρινίζουν τη θέση τους στο πολιτικό φάσμα – κάτι που τους καθιστά ύποπτους για δεξιότερες θέσεις από αυτές που “φαίνονται”. Το ότι οι θέσεις τους δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστές δεν θα έλεγα ότι σημαίνει τίποτα πέραν του ότι δεν έτυχε να γίνουν γνωστές λόγω έλλειψης χρημάτων και διασυνδέσεων με το μιντιακό μας κατεστημένο. Επιπλέον, μήπως Προκόπη θα έπρεπε κάποια στιγμή - αυτό το θέτω ως γενικότερο ερώτημα - να πάψουμε να σκεφτόμαστε βάσει του κάποιες φορές περιοριστικού δίπολου 'αριστερά'-'δεξιά';
Λέτε ότι το "ήρθαν απρόσκλητοι σε μια χριστιανική χώρα" είναι ανεκδιήγητο. Για ποιο λόγο; Απ' όσο ξέρω όντως κανείς δεν τους προσκάλεσε και η χώρα μας σαφώς και μπορεί να χαρακτηριστεί χριστιανική.
Το "απολιτίκ" είναι τελικά πάντα δεξιό: εύστοχη παρατήρηση.
Προκόπη, με όλο το συμπάθειο, επίτρεψέ μου μια διόρθωση: αυτό το "ελλοχεύει και κινδύνους" που έχεις γράψει στη δεύτερη παράγραφο είναι λάθος, το ρήμα ελλοχεύω είναι αμετάβατο και δεν δέχεται αντικείμενο...:)
γιατί άραγε διαλέξατε το Burn it blue...;-)
Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ πως και το πιο "φανατικό" μέλος του γνώριζε πολύ καλά πριν 1 χρόνο πως τα τότε 15% οφείλονταν στην εκείνη την εποχή διαφενόμενη διάσπαση των Πρασίνων καθώς και στον ενθουσιασμό που είχε προκαλέσει στα νεανικά στρώματα η εκλογή του Τσίπρα στην αρχηγία του κόμματος. Τώρα το πως το 15% μέσα σε ένα έτος έγινε 5,5% πράγματι είναι αντικείμενο συζήτησης και σχολιασμού. Σίγουρα φταίνε και οι εκ των έσω, έγιναν πολλές λανθασμένες επιλογές, αλλά έχετε πάρει χαμπάρι πως εδώ και έξι μήνες οι θέσεις του κόμματος όλως περιέργως υπονομεύονται ποικιλοτρόπως; Τα ΜΜΕ έπεσαν να φάνε τον Αλαβάνο για τη στάση του στα γεγονότα του Δεκέμβρη, αλλά με το φτωχό μου το μυαλό αναρωτιέμαι: δλδ ο Αλαβάνος είναι περισσότερο "επικίνδυνος" από την ηγεσία του ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ που έκαναν λόγο για εξωτερικούς παραγοντες και εγκάθετους κουκουλοφόρους που έχουν στόχο την εθνική μας ασφάλεια και άλλα τέτοια ουφοειδή; Ακόμη το ότι μας έχουν ζαλίσει με τους Οικολόγους -τους οποίους βέβαια σέβομαι και τιμώ για τις θέσεις τους- και ουσιαστικά σπρώχνουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους των 2 μεγάλων κομμάτων στην απολιτίκ ψήφο(με ό,τι συνεπάγεται αυτό το απολιτίκ); Δεν ξέρω, απορία εκφράζω...Συγγνώμη για το μακροσκελές μήνυμά μου.
ΕΛΕΝΑ
Εχω την αίσθηση ότι η επιλογή του μουσικού κομματιού ήταν τόσο εύγλωττη που τα σχόλια περιττεύουν..Καλησπέρα.
Χμμμ.. Ωραίες συζητήσεις ανοίγετε...:-)
@athinovio: Το λευκό, το άκυρο και η αποχή ευνοούν την ανάδειξη των Λαϊκιστών και Δημαγωγών που μας ταλαιπωρούν (είτε αυτά είναι κόμματα, είτε πρόσωπα) - διότι πολύ απλά οι οπαδοί τους πάνε και τους ψηφίζουν "δαγκωτούς", ενώ εμείς αφήνουμε την τύχη μας στα χέρια τους. Διαλέξτε (έστω το μη χείρον βέλτιστον) και φηφίστε! :-)
@Ωρίων ΄Δ και Γεράσιμος: Κατά την άποψη μου οι Οικολόγοι είναι "θολοί" από τη στιγμή που δηλώνουν έτοιμοι να σνεργαστούν και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ. Λυπάμαι, αγαπητέ Γεράσιμε, αυτή είναι η "επιβεβαίωση" μιας προπαγάνδας της αριστεράς στην Ελλάδα (από την οποία δημαγωγικά έχει πειστεί πολύς κόσμος) οτι οι διαχωριστικές γραμμές είναι δεν είναι στο κέντρο, αλλά μεταξύ αριστεράς και "δικομματισμού". Λυπάμαι, αλλά ουδείς (και ο χειρότερος) του ΠΑΣΟΚ δεν θα μου πει να πάνε οι Αλβανοί στη Μακρόνησο (Ανδρεουλάκος ως υφυπουργός) ή το αμίμητο που είπε χθες ο Υπουργός Τουρισμού Μαρκόπουλος, οτι "η Ελλάδα έχει υπεροχή ως τουριστικός προορισμός, διότι είναι ορθόδοξη χώρα"!!!
Και πολλά ακόμα βεβαίως, που μου κάνουν αδύνατο να εμπιστευθω κάποιον που θεωρεί "ίδια" τη δεξιά με τη κεντροαριστερά...
@xasodikis: Αγαπητέ, ευχαριστώ έχετε δίκιο. Το διορθώνω αμέσως... :-)
@yb: Τα κομμάτια με blue(=θλιμμένος) έχουν την τιμητική τους, όταν μιλάμε για εκλογές και κυβέρνηση... :-)
@Έλενα: Φυσικά και δεν ήταν "δικοί του" ψηφοφόροι, αλλά βενιζελικοί ή γενικώς απογοητευμένοι Πασόκοι.. Ωστόσο, το γιατί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε αυτό το φοβερό (δημοσκοπικό) πλεονέκτημα είναι θέμα ενός επομένου post - μετεκλογικού, για να μην κατηγορηθώ οτι τον "σαμποτάρω"... :-)
@Carpe Diem: Καλώς ήρθατε και πάλι... :-)
@Ανώνυμος 11.59: Διαβάστε το προηγούμενο post και τον Πάσχο Μανδραβέλη, στην Καθημερινή, για περισσότερη ανάλυση.
Επιγραμματικά σας λέω οτι δεν υπάρχει το "αυτός ο τόπος, π.χ. η Σαντορίνη (ή η Ακρόπολη), ανήκει στους Σαντορινιούς ή στους Έλληνες". Ανήκει π.χ. στους Ευρωπαίους και σε όλον τον κόσμο. Το φαινόμενο της μετανάστευσης δεν αντιμετωπίζεται με περιοριστικά μέτρα - εφόσον οι ανισότητες στον πλανήτη διερύνονται εκρηκτικά με την αύξηση του πληθυσμού και την κλιματική κακοποίηση του (εκεί να δείτε τι θα γίνει, όταν κάποιες χώρες θα πνιγούν ή δεν θα έχουν νερό...)
Το μόνο που μπορεί να κάνουμε είναι να είμαστε ανθρωπιστές και οργανωμένοι - θέτοντας δημοκρατικούς κανόνες. Και όχι, η Ελλάδα δεν είναι "χριστιανική" χώρα - είναι ανεξίθρησκη, ανήκει στην ΕΕ και έχει υπογράψει όλες τις συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις οποίες οφείλει να ακολουθεί (και όχι να εισπράττει μόνο βοήθεια και λεφτά επί δεκαετίες από διεθνείς οργανισμούς και Ευρώπη)...
Νομίζω ότι οι σημερινοί ψηφοφόροι δεν συγκινούνται από τις περιπέτειες υγείας των πολιτικών εκτός κι αν αυτοί είναι αγαπητές και υπερκομματικές προσωπικότητες τύπου Μερκούρη. Η πρώην Υπουργός Παιδείας έφυγε κακήν κακώς από το προσκήνιο και αυτό είναι πολύ νωπό στις μνήμες των πολιτών…
…Ένα άλλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ενώ φαίνεται να διεκδικεί τη διαφορετικότητά του, συχνά ακολουθεί τις λαϊκίστικες στρατηγικές της ΝΔ και πρωταγωνιστεί στα ίδια παιχνίδια. Επίσης δεν ξέρω πόσο "φαιδρή είναι η αξίωση" του κ. Παπανδρέου να ταυτιστεί με πρόσωπα του παρελθόντος, είναι όμως σίγουρα μεγάλο ατόπημα του ιδίου και των υπευθύνων του να μην μπορούν να προβλέψουν ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις θα γίνουν εύκολη λεία.
…Σχετικά με τις Ευρωεκλογές, θεωρώ ότι παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις διαφόρων πολιτικών όπως και του κ. Μειμαράκη για παράδειγμα, εν όψει εθνικών εκλογών θα έχουν το χαρακτήρα δημοσκόπησεων και ευθύνονται τα ίδια τα κόμματα γ’ αυτό. Πότε ενημερώθηκαν οι πολίτες για το τι σημαίνει ευρωπαϊκή πολιτική; Ή μήπως έπρεπε να αντιληφθούν την σημασία της βλέποντας ηλίθια σποτάκια με παπαγάλους που απευθύνονται σε ανθρώπους χαμηλού πνευματικού επιπέδου.
…Πέρα από τους αποτυχημένους πολιτικούς σχεδιασμούς των κομμάτων πιστεύω ότι υπάρχει και μια άκρως επικίνδυνη καμπάνια, αυτή που καλλιεργεί την νοοτροπία της αποχής! Όταν περιγράφουν αυτόν τον φόβο όλη μέρα στα κανάλια και στις εφημερίδες, είναι σαν να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, ίσως για να μην αλλάξει ποτέ και τίποτα αν είναι δυνατόν. Φταίμε κι εμείς, "Τριήμερη απόδραση ή ψήφος στις Ευρωεκλογές", διαβάζω ως τίτλο σε πολλά άρθρα. Μα έτσι υποβαθμίζομαι τους εαυτούς μας δείχνοντας ότι είμαστε λαός του φραπέ και της ξαπλώστρας. Γυρίστε λίγο νωρίτερα κύριοι να ψηφίσετε και μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέμα για άσκοπη συζήτηση.
Μια που είπα συζήτηση, σαν πολλά δεν είναι τα χρόνια που διαρκεί αυτός ο προβληματισμός των δημοσιογράφων για την διαδικασία του ντιμπέιτ; Δεν ήταν και το 2004 δυσαρεστημένοι και ορκισμένοι να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής του;
Πολύ όμορφο τραγούδι, καταπληκτική η ταινία.
Προσωπικά βρίσκω πολύ πιο 'θολό' από τους Οικολόγους Πράσινους το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν θεωρώ καθόλου μα καθόλου 'κεντροαριστερό'. Ενδεικτικά, στη σημερινή διακαναλική του συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε ο ΓΑΠ για τους μετανάστες και την αναμενόμενη αύξησή τους, το πρώτο που είπε ήταν ότι πρέπει στο εξής να φυλάσσονται καλύτερα τα σύνορά μας. Πόσο 'κεντροαριστερό' σου ακούγεται αυτό; Εμένα περισσότερο Καρατζαφέρη μου θύμισε.
Όσον αφορά στην ετοιμότητα για συνεργασία των Οικολόγων Πράσινων στην οποία αναφέρθηκες: 'ανοιχτοί σε κυβερνητική συνεργασία με το ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, εφόσον τα δύο κόμματα εξουσίας είναι διατεθειμένα να μετακινηθούν προς τις δικές τους θέσεις. Οπως επεσήμαναν χθες σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου τους, σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και δεν υπάρξει αυτοδυναμία δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, αρκεί να υιοθετηθούν οι προτεραιότητες των ελλήνων Πρασίνων από το κόμμα το οποίο θα ζητήσει συνεργασία'. Eιλικρινά, τι το 'θολό' βλέπεις σε αυτό; Μήπως θα όφειλαν να αυτοκαταδικαστούν σε μια περιθωριακή, αβαρή πολιτικά παρουσία για να ασκούν ανέξοδη, εκ του ασφαλούς κριτική (την οποία, δικαιολογημένα, κανείς δε θα έπαιρνε στα σοβαρά) προς τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας όπως τα άλλα σημερινά μικρά κόμματα;
"υποβαθμίζουμε"!
@Maximus: Μην το λέτε για τη Γιαννάκου. Η περιπέτεια της την έκανε πολύ πιο συμπαθή - και η συμπαράσταση που της επέδειξαν γνωστοί προοδευτικοί δημοσιογράφοι (και για τη "σταθερότητα" των θέσεων της κόντρα στον ακροδεξιό λαϊκισμό) έχουν αμβλύνει πολύ την κριτική εναντίον της. Θα δείτε, δεν θα δεχτεί κανένα στρίμωγμα..
Δεν θα με ενοχλούσε, αν δεν ήταν καταφανής η "χρησιμοποίηση" της απο την παράταξη της. Αφού την έβγαλαν από το πόστο της υπουργού, την άφησαν "βορά" στην απαξία της μη ψήφου - και τώρα "γλυκαίνουν" τις ενοχές...
Η αποχή είναι στο χέρι μας να μην υπάρξει... Αλλά οι πολίτες ευθύνονται γι αυτήν. Ίσως θα έπρεπε το Ευρωκοινοβούλιο να ψηφίσει τη μετάθεση των εκλογών το φθινόπωρο - γιατί στον ευρωπαϊκό νότο (και σε μας με του Αγίου Πνεύματος) είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς στην "απαξίωση" της πολιτικής και να μην πας για μπάνιο (αφού δεν έχεις και συναίσθηση για το τι είναι Ευρώπη)...
Δυστυχώς το debate μέχρι τώρα καθορίζεται απολύτως από τα κόμματα. Αυτό πρέπει να αλλάξει - και σε όποιον δεν αρέσει να μην έρθει... Αυτό είπαν (κομψά) οι συνάδελφοι, ελπίζω να γίνει κάτι...
@Γεράσιμος: Δεν άκουσα τον Παπανδρέου - κι εγώ από αυτό θα άρχιζα, απλούστατα γιατί όσο κι αν ξέρεις οτι είναι ανώφελο, δεν μπορείς να είσαι "ξέφραγο αμπέλι". Αλλιώς θα σε πάρουν τελείως "φαλλάγγι". Όχι δεν το θεωρώ ακροδεξιό - η προσέγγιση του Μανδραβέλη που λέω πιο πάνω μου ταιριάζει - και απ' οτι ξέρω, πάνω κάτω, αυτή είναι και του ΠΑΣΟΚ.
Τώρα, για τους Οικολόγους. Να στο πω με ένα παράδειγμα: Λέω (ως Προκόπης) οτι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όποιον συμφωνήσει μαζί μου στα βασικά. Προφανώς αυτό δεν θα γίνει από τη ΝΔ, το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ - γιατί έχουμε αντιδιαμετρικές απόψεις. Γιατί λοιπόν δεν αποκλείω εξ αρχής τη συνεργασία με δεξιά κόμματα ή με τα κόμματα που βρίσκονται στα άκρα;
Εκτός εάν υπάρχει περίπτωση να τα βρω με ένα τέτοιο κόμμα - και δεν θέλω να απωθήσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τους, που έρχονται σε μένα (από τη ΝΔ είναι η μεγαλύτερη εισροή ψήφων στους Οικολόγους). Κι αυτό είναι που με φοβίζει...
Πολύ καλημέρα σε όλους!
Προκόπη λες "Λυπάμαι, αλλά ουδείς (και ο χειρότερος) του ΠΑΣΟΚ δεν θα μου πει να πάνε οι Αλβανοί στη Μακρόνησο (Ανδρεουλάκος ως υφυπουργός)". Μπορεί να μη σου πει ακριβώς αυτό, θα σου πει όμως "κρίμα που δεν ξέκανε ο Χίτλερ τους εβραίους, που ταλαιπωρούν τους παλαιστίνιους". Και πολλά άλλα άγρια και καθόλου χαριτωμένα που τελικά ίδιας φασιστικής λογικής είναι, αν και με άλλα λόγια.
Δες επίσης την πιθανότητα ο κόσμος να βαρέθηκε την παραδοσιακή και πολύ βαθιά ριζωμένη ρητορεία όλων αυτών των παραδοσιακών κομμάτων χωρίζουν τον κόσμο σε εξ' ορισμού καλούς (π.χ. η εργατειά για την αριστερά) και εξ'ορισμού κακούς (π.χ. οι καπιτάλες πάλι για την αριστερά). Ίσως τελικά μια νέα πολιτική χωρίς παραδοσιακά κολλήματα με Κολοκοτρώνηδες και Μαρξ να μην είναι ακριβώς απολιτίκ. Ίσως απλώς να είναι οδυνηρά ακοματίκ. Ίσως;
υ.γ. Σωστά, στην ελάσσονα αντιπολίτευση αναφερόμουν.
@Theodota: Όχι αγαπητή, διαφωνώ.. Ποιός δηλαδή θα σου πει τέτοια κουβέντα και είχε έστω και το παραμικρό "πόστο" σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;
Αυτό που παραθέτω, το είπε ο Ανδρεουλάκος επισήμως, ως βουλευτής και μέλος της κυβέρνησης. Είναι δυνατόν;
Και ως γνωστόν, υπάρχουν πολλά προβεβλημένα στελέχη της "ακροδεξιάς που φωλιάζει μέσα στη ΝΔ". Πρέπει να αναγνωρίσω βέβαια στον Καραμανλή οτι προσπαθεί για τον περιορισμό τους. Αλλά υπάρχει πολύ κοινό από κάτω που τους στηρίζει (να θυμίσω το 17% που πήρε ο Καρατζαφέρης ως υποψήφιος νομάρχης κόντρα από οπαδούς της ΝΔ που δεν ήθελαν τον Τζανετάκο;) και φυσικά κάθε τόσο ξεφυτρώνει κι ένας υπουργός ή υφυπουργός με αυτές τις ιδέες. Σκέψου ποιός είναι τώρα υφυπουργός με ανάλογες απόψεις - και ποιός ήταν πριν τις εκλογές υπουργός σε σημαντικότατο υπουργείο, που οδήγησε με τις πράξεις του (κατά μεγάλο βαθμό) στο Δεκέμβρη...
Εγώ λέω ναι στο "ακοματίκ" - άλλωστε σε όλη μου τη ζωή δεν "οργανώθηκα" ποτέ σε κανένα κόμμα ή σχηματισμό. Όχι όμως στο "απολιτίκ" (όπως όχι και σε κάθε είδους μανιχαϊσμό) - το θεωρώ εγκληματική αδιαφορία για τη ζωή μας...
Μα Προκόπη ίσως δεν έγινα κατανοητή. Εγώ ποτέ δεν μπήκα σε σύγκριση κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εγώ συνέκρινα ακροδεξιά με ακροαριστερά. Προφανώς και η ΝΔ βγάζει στην επιφάνεια πολλά, μα πάρα πολλά, ακροδεξιά πρόσωπα που ζαλίζουν την κοινωνία με ακρότητες τύπου Ανδρεουλάκου. Ναι, κι'εγώ πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνει ακροαριστερούς και όντως δεν νομίζω ότι θα άκουγα ποτέ ρατσιστικές κορώνες. Αν όμως είχαμε κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ (λέω αν), πες μου εικρινά, δεν θα ακούγαμε αντίστοιχες αηδίες με αυτές του κάθε ακροδεξιού; Δεν νομίζω πως το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ στη δεξιά είναι η ΝΔ, μάλλον η Δράση είναι. Συμφωνώ επίσης με τους κινδύνους που εγκυμονεί το απολιτίκ, δεν πιστεύω όμως ότι το διαζύγιο με το παραδοσιακό πολιτικό δίπολο είναι απολιτίκ. Αν οι οικοπράσινοι δεν καταφέρουν να εκφράσουν με ρεαλισμό και μαχητικότητα αυτή την ανάγκη για μια νέα οικολογική, ειρηνική και δίκαιη κοινωνία (και όντως διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για αυτό), τότε να είσαι σίγουρος ότι κάποιο άλλο κόμμα θα το κάνει. Γιατί πια είναι ανάγκη να βρούμε άλλες διεξόδους, μαθαίνοντας από τα καλά αλλά και αποστασιοποιούμενοι από τα κακά των κυρίαρχων πολιτικών παραδόσεων που τελικά δεν κατάφεραν να χτίσουν ωραίο κόσμο.
@Θεοδoτα Ναντσου: Ε, εντάξει αγαπητή, εγώ δεν μπορώ ποτέ να συγκρίνω την άκρα αριστερά (ότι κι αν λέει - που δεν λέει αυτό που ανέφερες) με την ακροδεξιά, που εμπεριέχει ρατσισμό, βία και λατρεία στο φασισμό..
Υπάρχει τεράστια διαφορά ήθους, ποιότητας και αισθητικής. Αρκεί μια ματιά στο look "μαφιόζου μπράβου"...
Aγαπητέ κ.Δούκα,
Πολλά θα είχαμε να παρατηρήσουμε στο κείμενό σας που το διαβάσαμε από το πρωί στην "Athens Voice", μια και τέτοιου τύπου άρθρα ("σούπα") που ταιριάζουν στα free press, συνήθως πάσχουν εκ γενετής. Δεν έχει νόημα όμως αυτή τη στιγμή.
Θα θέλαμε απλώς να κάνουμε μια-δυο παρατηρήσεις με αφορμή κάποια σχόλιά σας.
Σε ένα από αυτά είδαμε να αναφέρεστε στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι αυτό; Καινούργιο κόμμα; Κι αν είναι καινούργιο κόμμα, πώς και δεν το μνημονεύετε στο άρθρο σας;
Σε ένα άλλο σχόλιο είδαμε ότι θεωρείτε διαφορετική τη δεξιά από την κεντροαριστερά. Επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε ότι συγκρίνετε πορτοκάλια με αχλάδια. Η κεντροαριστερά συγκρίνεται με την κεντροδεξιά. Έχετε καμιά άποψη για το πόσο διαφέρουν αυτές;
Όσο για τη διαφορά δεξιάς με την κεντροαριστερά (για να μη νομίζετε ότι αποφεύγουμε τη σύγκριση έστω και στα πλαίσια που βάζετε), φυσικά και είναι μεγάλη ανοησία να τις ταυτίζεις. Εμείς συμφωνούμε με αυτό που έχει πει ο Ζίζεκ σε μία του συνέντευξη: Διαφέρουν όσο η ζάχαρη από το Canderel. Δεν είχε διευκρινίσει όπως ποιά είναι ποιά.
Μπορείτε να βοηθήσετε;
Τα λέμε.
@LeftG700: Διαβάσατε; Είστε πολλοί ή καταφεύγετε στον πληθυντικό της μεγαλοπρεπείας;
Δεν υπάρχει - κατά την άποψη μου - συγκροτημένη "κεντροδεξιά" ως σχήμα, στην Ελλάδα. Η ΝΔ είναι καθαρή δεξιά (με σαφή τα στοιχεία ακροδεξιάς μέσα της). Συγκρίνοντας λοιπόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ναι συγκρίνω δεξιά με κεντροαριστερά...
Κατά την (και πάλι ταπεινή) άποψη μου, η διαφορά τους είναι τεράστια (και όχι όπως θέλει η παραδοασιακή αριστερά στην Ελλάδα, για τους δικούς της λόγους ύπαρξης και αύξησης ψήφων) "ανύπαρκτη". Πιθανόν και η ζάχαρη να είναι βλαπτική (λόγω πάχους) και τα γλυκαντικά (λόγω χημείας) - αλλά αυτό δε σημαίνει οτι είναι ίδια...
Για πέστε μου λοιπόν εσείς, που διαβάζετε (ή γράφετε; δεν βλέπω τίποτα στο nick σας) πιο "βαθειές" αναλύσεις σε 660 λέξεις - και όχι "σούπες" σαν τη δική μου, ποιές είναι οι κρίσεις σας για την προεκλογική εικόνα...
Η ειρωνία σας είναι ενδεικτική ενός ήθους αυτής της "επικίνδυνης" (=κακότροπης;) αριστεράς των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα (ή και αλλού) - αυτής μάλλον που έκανε "ξένο σώμα" τον μακαρίτη τον Παπαγιαννάκη...
Και μη μου απαντήσετε οτι αυτή η "επικίνδυνη" αριστερά έχει μεγαλύτερες επιτυχίες στα εκλογικά της ποσοστά - γιατί αυτό δεν εξασφαλίζει ουδόλως την ποιότητα της σκέψης. Αλλίμονο να το επικαλεστεί κι ο Καρατζαφέρης αυτό (οτι έχει δηλαδή σωστές απόψεις, γιατί ανεβάινουν τα ποσοστά του)...
Εγώ πάντως, επειδή έχω μάλλον μεγαλύτερη σχέση με την αριστερά απ' ότι εσείς, εξακολουθώ και υπερασπίζομαι (όλως τυχαίως στο ακριβώς από πάνω σχόλιο, που δεν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε) το ήθος της...
Αγαπητέ κ.Δούκα,
Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος. Αν και μικρότεροι, θα μας επιτρέψετε φανταζόμαστε να σας το θυμίσουμε, χωρίς να μας καταλογίσετε και γι' αυτό έλλειψη ήθους(sic)!
Το "διαβάσαμε" δεν είναι πληθυντικός μεγαλοπρεπείας. Είναι ο πληθυντικός που αντιστοιχεί σε ένα συλλογικό blog. Υπάρχει στο profile μας, δεν το προσέξατε.
Επί των θεμάτων που θίξαμε τώρα. Για την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά μας τα μπερδεύετε λίγο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μας μπερδεύετε κι όλας.
Βεβαίως και δεν υπάρχει συγκροτημένη κεντροδεξιά στην Ελλάδα. Αν ήταν συγκροτημένη θα συσπειρωνόταν άλλοτε γύρω από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ, κι άλλοτε γύρω από τον σύγχρονο ηγέτη του "ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού" ΚΚ; Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ως κοινωνικό ρεύμα, έστω και ευμετάβλητο. Κι εμείς αναφερθήκαμε στον όρο ως κοινωνικό ρεύμα...
Δικαίωμά σας να πιστεύετε ότι η κεντροαριστερά έχει τεράστιες διαφορές με τη δεξιά. Μόνο που θα πρέπει να μπείτε στον κόπο να μας εξηγήσετε, πώς και δεν τις κατάλαβαν ο Μάνος κι Ανδριανόπουλος το 2004! Και βέβαια, πώς και δεν τις είχε καταλάβει κι ο "Γιώργο άλλαξέ τα όλα" και τους προσκάλεσε στο κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ!...
Οι διαφορές της ζάχαρης και του Canderel είναι όντως τεράστιες. Σας διαφεύγει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια: Και τα δύο κάνουν την ίδια δουλειά. Οπότε; Εδώ σας θέλουμε!
Αγαπητέ κ.Δούκα το σχόλιό μας δεν είχε πρόθεση μέτρησης αριστεροσύνης. Είπαμε την άποψή μας στα συγκεκριμένα ζητήματα. Κι ούτε αυτοπροσδιοριστήκαμε ως "επικίνδυνη" Αριστερά. Κάτι τέτοιο περιττεύει. Όταν η Αριστερά είναι όντως Αριστερά, εξ ορισμού είναι επικίνδυνη!
Εσείς βέβαια είστε με την κεντροαριστερά και θα κάνετε ότι μπορείτε για να την αναστήσετε, είμαστε σίγουροι. Κι εμείς όμως είμαστε σίγουροι ότι αυτό το "παραμύθι" τελείωσε. Μακάρι να μπορούσαμε να σας πείσουμε ώστε να μη χάνετε το χρόνο σας...
Για το ήθος μας βιαστήκατε να βγάλετε συμπέρασμα. Ήρκεσε λίγος σαρκασμός. Ε, αναγνωρίστε μας το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε πού και πού σαρκαστικό λόγο. Δεν έχουμε πρόσβαση στα κυρίαρχα και καθεστωτικά ΜΜΕ όπως εσείς και τον έχουμε ανάγκη για να μας προσέχετε...
Για τις αναλύσεις μας δυστυχώς θα πρέπει να μπαίνετε στο blog μας. Και λέμε δυστυχώς, γιατί εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες δημοσιογράφοι, "αντικειμενικοί" και "ψύχραιμοι παρατηρητές", εντασσόμενοι στον "ευρύ προοδευτικό χώρο".
Εμείς μεροληπτούμε υπέρ των εργαζομένων και της Αριστεράς. Πώς λένε "πουλημένοι"; Ε, ακριβώς αυτό!
Τα λέμε.
@LeftG700: Στο μπλόγκ σας (και όχι στο προφίλ σας) λέτε οτι είστε δύο - δεν είναι και πολύ σαφές...
Δεν θα απολογηθώ για τα λάθη του Παπανδρέου ή όποιου άλλου, γιατί δεν ανήκα ποτέ σε κανένα κόμμα ή σχηματισμό - ακριβώς γιατί με ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της γνώμης μου...
Ιδεολογικά πάντα κινούμαι στον ευρύτερο χώρο που καλύπτεται στην Ελλάδα από το ΠΑΣΟΚ και την ανανεωτική πλευρά του Συνασπισμού. Αυτό δεν σημαίνει οτι υιοθετώ τις απόψεις ή τις πράξεις των εκάστοτε εκπροσώπων τους...
Θέλετε (υποτίθεται) να ανοίξετε διάλογο (φιλοξενούμενοι/ες στο μπλογκ του) με κάποιον που κάνει κριτική σε όλα τα κόμματα, αρχίζοντας εριστικά με το χαρακτηρισμό "σούπα" για το κείμενο του - και μετά του προσάπτετε "θυμό"...
Και βεβαίως συνεχίζετε να πετάτε υπονοούμενα και χαρακτηρισμούς.
Αν υπάρχει κάπου φανατισμός, δεν νομίζω οτι είναι στο κείμενο μου...
Αριστερά για μένα αγαπητή (και όχι "κεντροαριστερά" την οποία χρησιμοποιείτε απαξιωτικά - να σας θυμίσω οτι μόνο την Ελλάδα χρησιμοποιείται έτσι το εφεύρημα του "δικομματισμού", στη Γαλλία μέχρι και η Σεγκολέν αποκαλείται "αριστερά"), σημαίνει, μεταξύ άλλων, ορισμένα πράγματα:
Όραμα, ιδέες, διάλογος, αγνωνιστικότητα, αρχές, πειθώ, συνεννόηση - και κυρίως σεμνότητα, ευγένεια και ήθος...
Αγαπητέ κ.Δούκα,
Ας χαμηλώσουμε τους τόνους. Και μιά κι εμείς ήρθαμε στο blog σας και μπορεί να θεωρηθεί ότι κάναμε την αρχή, ας τους χαμηλώσουμε πρώτοι.
Ο όρος "σούπα" δεν ήταν κριτική αισθητικού περιεχομένου. Ήταν πολιτικού. Και μ' αυτόν θέλαμε με μία λέξη να υποδηλώσουμε το λόγο στον οποίο η κριτική έχει να καταλογίσει σε όλους κάτι, έτσι ώστε να είναι όλοι πάνω-κάτω στον ίδιο παρονομαστή. Όμως βλέπουμε ότι κι εσείς "βγάζετε αγκάθια" σε οποιαδήποτε αιχμηρή διατύπωση.
Το πού ανήκετε ιδεολογικά ήταν σαφές για μας. Φυσικά, για την πλειοψηφία του αναγνωστικού κοινού της AV όλ' αυτά είναι ψιλά γράμματα...
Δεν υπονοήσαμε κάτι προσωπικά εις βάρος σας ούτε σας χαρακτηρίσαμε αρνητικά ως πρόσωπο. (Τα περί "αντικειμενικότητας" εσείς ο ίδιος τα καταρρίπτετε, αφού δέχεστε ότι ανήκετε σε κάποιον ιδεολογικό χώρο). Επαναλαμβάνουμε: Πολιτικές απόψεις (θέλετε αντίθεση;) εκφράσαμε.
Συμφωνούμε εν μέρει ότι η κεντροαριστερά είναι Ελληνική εφεύρεση. Μήπως όμως θυμάστε ποιός χρησιμοποίησε τον όρο πρώτος; (Μη μας πείτε πάλι ότι ειρωνευόμαστε. Μεταξύ μας, το ζητάει η ...ψυχή σας λίγο...).
Στο νοηματικό περιεχόμενο της Αριστεράς που περιγράφετε, επίσης θα συμφωνήσουμε. Με την προσθήκη: Ριζικά διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας. Εμείς τον ονομάζουμε Σοσιαλισμό.
Καταλαβαίνουμε ότι λίγα από αυτά που περιγράφετε θα ήσαστε πρόθυμος να μας αναγνωρίσετε. Αν συνεχίσουμε να τα λέμε, θα καταλάβετε ότι και πάλι βιαστήκατε να βγάλετε συμπεράσματα... Και οπωσδήποτε δεν είμαστε φανατικοί. Απλώς dedicated...
Τα λέμε.
ΥΓ. Δεν είμαστε δύο, είμαστε περισσότεροι. Διαβάσατε το μότο μας λίγο επιπόλαια. Ίσως όμως να έχετε δίκιο και να είμαστε κάπως ασαφείς. Θα το επανεξετάσουμε.
Μακριά από μένα η τακτική "τα χώνω εξ ίσου σε όλους, για να φαίνομαι αντικειμενικός". Έχω άποψη και τη λέω.
"Αντικειμενική" δημοσιογραφία δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου - τα πάντα εμπεριέχουν άποψη (από το τι θα κρίνεις οτι είναι είδηση, μέχρι πόσο σημαντική τη θεωρείς και τι έκταση της δίνεις). Πόσο μάλλον τα σχόλια σε ένα προσωπικό blog.
Αμερόληπτος και απροκατάληπτος προσπαθώ (όσο μπορώ) να είμαι...
το τελευταίο που θα ήθελα θα ήταν να επέμβω στη συζήτησή σας με τους LeftG700 και γι'αυτό αν θέλετε μην το δημοσιεύετε κιόλας, όμως το βρίσκω τουλάχιστον άξιο απορίας να μην σας αναγνωρίζει κάποιος σαφήνεια και καθαρότητα στην έκφραση, συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με ό,τι λέτε...
Δημοσίευση σχολίου