Μια από τις μεγαλύτερες ζημιές που έγιναν σε αυτή τη χώρα, τα τελευταία χρόνια, είναι η αντίληψη οτι “όλες οι κυβερνήσεις είναι το ίδιο”. Πρόκειται για το τέλειο άλλοθι, για να γίνονται τα πράγματα ολοένα και χειρότερα.
Ένας από τους σημαντικότερους τομείς, που υποφέρει από τη διάχυτη αυτή νοοτροπία είναι το ζήτημα των δικαιωμάτων και της “νομικής οπισθοχώρησης” της χώρας. Οι προθέσεις της παρούσας κυβέρνησης άρχισαν να γίνονται εμφανείς, εδώ και πέντε χρόνια, όταν με αριστοτεχνική κουτοπονηριά άρχιζαν να “πριονίζονται” οι δικαιοδοσίες των Ανεξάρτητων Αρχών: Το ΑΣΕΠ ήταν ενοχλητικό και εφευρέθηκε η γαλάζια συνέντευξη, η ΑΔΑΕ δεν ενημερώθηκε καν για τις υποκλοπές (παρά μόνον εκ των υστέρων – κι ας ήταν η μόνη που έβγαλε κάποιο αποτέλεσμα), ο Συνήγορος του Πολίτη “μπλοκαρίστηκε” στην απόπειρα ελέγχου των συνθηκών κράτησης στις φυλακές από τον απελθόντα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (αλλά αντιμετώπισε και την “ευφυία” του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ζήτημα της παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών), η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δέχθηκε “σαμποτάζ” με τις κάμερες - κι ενώ η αστυνομία πιάστηκε τρεις φορές να παραβιάζει τις απαγορεύσεις της, ο κύριος Σανιδάς παρενέβη και πάλι, επιτρέποντας της να αυθαιρετήσει, κόντρα στην τοποθέτηση της Αρχής, με αποτέλεσμα τις μαζικές παραιτήσεις.
Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη και την έξαρση της εγκληματικότητας (τρομοκρατικής ή μη) που συνόδευσε την πλήρη “εξάρθρωση” των κρατικών υπηρεσιών, διαμορφώθηκε μια κατάσταση “πεδίο δόξης λαμπρόν” για κάθε είδους αυταρχική (εως και ακροδεξιά) παρέκκλιση του νομικού μας πολιτισμού. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με την άνοδο του ΛΑΟΣ ενέτειναν τον εκτροχιασμό αυτόν. Ο συνδυασμός της ανικανότητας με την απλοϊκή (ως και αφελή) επιχειρηματολογία, που διακρίνει την υπερσυντηρητική σκέψη, μας οδηγεί πλέον σε μια πορεία που (τηρουμένων των αναλογιών) θυμίζει την εκτροπή της περιόδου Μπους για τον αμερικανικό νομικό πολιτισμό και τις ακροδεξιάς απόχρωσης νομοθετικές ρυθμίσεις, στις οποίες καταφεύγει η Σαρκοζία και η Μπερλουσκονία, με πλήρη ποινικοποίηση της μετανάστευσης (αλλά και της φιλοξενίας τους) και περιπόλους πολιτών με περιβραχιόνια, που θυμίζουν την εποχή του φασισμού.
Χαϊδεύοντας τα χαμηλά ένστικτα του αμαθούς και φοβικού πολίτη, η κυβέρνηση αυστηροποιεί τους νόμους, βαυκαλιζόμενη οτι έτσι θα υποκαταστήσει την πλήρη ανεπάρκεια των μηχανισμών ελέγχου του κράτους, που έχει διαλύσει. Έτσι φτάσαμε στην ποινικοποίηση της κουκούλας (ενώ ουδείς διανοείται να επιβαρύνει νομικά τη ληστεία, επειδή οι κακοποιοί κρύβουν το πρόσωπο τους), με τον Καρατζαφέρη να τρίβει τα χέρια του και να ζητάει “ιδιώνυμο αδίκημα”.
Αντί να εξετάσουμε αν έχει πράγματι κάποιο νόημα να υπάρχουν κάμερες σε κάποιες περιπτώσεις (με πλήρη διασφάλιση των οδηγιών της Αρχής – πράγμα σχεδόν αδύνατο στην “αυθαίρετη” Πολιτεία μας), κοιτάμε πώς θα μιμηθούμε τους Βρετανούς, που έπιασαν με τη βοήθεια τους έναν ύποπτο τρομοκρατικών επιθέσεων. Αντί να εξετάσουμε αν μπορούμε, χωρίς επιπτώσεις στην υγεία κρατουμένων και φρουρών (όπως διατείνονται οι δεσμοφύλακες) , να μπλοκάρουμε τα κινητά στις φυλακές, με ειδική συσκευή φραγής, δεν κάνουμε τίποτα – και μετά “ονομαστικοποιούμε” όλα τα κινητά, χωρίς φυσικά να αντιμετωπίζουμε αυτά που θα έλθουν (χωρίς όνομα) από άλλες χώρες.
Χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν το διεθνές τεχνολογικό τοπίο, αντί να ψάξουμε τρόπους να προστατευθεί όποιος πραγματικά συκοφαντείται στο διαδίκτυο, ο κύριος Σανιδάς γνωμάτευσε υπέρ της αποκάλυψης των ταυτοτήτων όλων των χρηστών, παρά την άρνηση κάθε Αμερικανού “οικοδεσπότη” blog και τη δεδομένη ανωνυμία των κοινόχρηστων υπολογιστών. Με το επιχείρημα οτι η δικαστική εξουσία είναι πάνω από τις Αρχές κατά το Σύνταγμα, καλλιέργησε όσο μπορούσε την αυθαιρεσία της θέσης του (που δεν είναι καν δικαστήριο) – για να εισπράξει μια συνολική αμφισβήτηση-κόλαφο από τον Πρόεδρο της Αρχής, πρώην Πρόεδρο του ΣτΕ, Χρήστο Γεραρή...
Λέγεται οτι η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και αποδοχής. Επειδή ένα από τα βασικότερα προβλήματα της χώρας (που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για την παραλυσία) είναι η διαφθορά (άμοιρη της οποίας δεν είναι ούτε η Δικαιοσύνη), θα ήταν ιδιαίτερα θετικό να ασχοληθεί με τα ζητήματα αυτά – ξεχνώντας τον πολιτικό προσανατολισμό της κυβέρνησης. Να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών, που δημιουργήθηκαν ακριβώς για να προστατεύουν τον πολίτη από την αυθαιρεσία των άλλων εξουσιών. Και να θυμηθεί περασμένα μεγαλεία του κλάδου, όταν υπήρχαν ένας Μποτόπουλος, ένας Ματθίας, ένας Κρουσταλλάκης, ένας Γουργουράκης και πολλοί άλλοι...
Το κείμενο γράφτηκε για την Athens Voice της Τετάρτης 08.07.09
Οι φωτό από τον αγαπημένο μου φακό κάμερας (με την καλή έννοια) είναι από το www.amazon.com και από τις οθόνες των laptop από το www.apple.com
To post συνοδεύεται από τον εξαιρετικό επίλογο στο άλμπουμ "Ten Summoner 's Tales" του εξαιρετικού κυρίου Sting. Προσέξτε τους στίχους...
You would have loved to see this, Ali.
-
This is photo that Ali Mustafa posted shortly after he arrived in Aleppo to
cover the revolution in 2013. He was killed by Assadist goons a few months
later.
Πριν από 1 εβδομάδα
21 σχόλια:
Ακόμα και αν η δικαστική εξουσία απαρτιζόταν από άφθαρτους, μόνο οι χρόνοι με τους οποίους δικάζει αρκούν για να την αφήσουν θεατή στις εξέδρες της κοινωνικής αρένας. Άσε που τα δικαστήρια δεν είναι σύμμαχοι του πολίτη, αλλά εφαρμοστές των νόμων, ακόμα και αν αυτοί είναι στραβοί.
Οι ανεξάρτητες αρχές όμως, ειδικά ο Συνήγορος του Πολίτη, έχουν άλλο ρόλο. Υπερασπίζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και κόντρα στους νόμους. Αυτά όμως είναι για δημοκρατικές πολιτείες που βρίσκονται κάπου αλλού ...
«Έτσι φτάσαμε στην ποινικοποίηση της κουκούλας (ενώ ουδείς διανοείται να επιβαρύνει νομικά τη ληστεία, επειδή οι κακοποιοί κρύβουν το πρόσωπο τους)»
Έχει επισημανθεί πολλάκις σε εφημερίδες και μπλογκς: δεν ποινικοποιείται αυτοτελώς η κάλυψη ή η αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου αλλά θεσπίζεται αυστηρότερο πλαίσιο ποινής για όσους διαπράττουν κατά τον τρόπο αυτό κάποιο από τα βασικά και γνωστά σε όλους εγκλήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, της απρόκλητης και βαριάς σωματικής βλάβης, των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και… της ληστείας! Με απλά λόγια, δεν τιμωρείται κάποιος ΕΠΕΙΔΗ φοράει κουκούλα, αλλά απλά η τέλεση ενός από τα παραπάνω εγκλήματα επισύρει βαρύτερη ποινή σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί από δράστη με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Είναι προφανές ότι η διάκριση έχει τη σημασία της…
Kala ayta p lete egw na minw ligo ston moysiko kommati tou blog kai na proteinw mia idea pou m flasharise molis twra diavazontas to blog sas. Twra pou einai kalokairaki parolo pou oi ta gegonota trexoun (kai den ftanoun) giati den akoute ton dj pou exete mesa sas kai fonazei na vgei? Valte to fedora sas, gemiste to potiri me roumi kai sigentroste ola ta kommatia pou exete postarei se ayto to blog se mia silogi kai anevaste thn se ena post gia na thn katevasoume! Ti lete? Kai h dimiourgiki diadikasia tha einai akros diaskedastiki kai psixagogiki kai fysika opos exete pei kai monos sas to blog exei enan pedeytiko rolo (mousika). Ti kalytero lipon apto na moirastite me tous neous anagnostes sas ta dika sas akousmata! Nomizw einai POLY KALH idea. Ama exete xrono na to kanete 8anai ola ta euros pou leme. Naste kala.
Nick.
Πόσο δίκηο έχετε. Θεσμοί που υπηρετούν τη δημοκρατία, να οδηγούνται τουλάχιστον σε απαξίωση και να επικρατούν ακροδεξιές αντιλήψεις.
Αυτή είναι όλη η Ν.Δ; Κεντροδεξιό κομμάτι δεν υπάρχει; οι παλιοί αστοί που πίστευαν στη δημοκρατία, τελείωσαν;
Τι απογοητευτικό/
Καλό βράδυ
Άσχετο σχόλιο..εντελώς όμως..
..Θα με πεις πεζή..αλλά "κόλλησα" στο φακό της φωτογραφίας :)
Και επίσης, Χρόνια πολλά για σήμερα! :)
@Θεοδότα Νάντσου: Κόντρα στους νόμους όχι, αγαπητή. Τους νόμους εφαρμόζουν οι Αρχές, αλλά δεν τις αφήνουν.
Και η Δικαιοσύνη θα μπορούσε, αν ήταν πιο γρήγορη (κάτι που εξαρτάται από τις υποδομές που τις παρέχει η κυβέρνηση) και πιο "εστιασμένη", θα μπορούσε να συμβάλει πολύ στην καταπολέμηση της διαφθοράς - ακόμα κι αν τοποθετείται η ηγεσία της κι ακόμα κι αν η κυβέρνηση κατάργησε το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων...
@Έρση: Μα αυτό λέω κι εγώ. Η κουκούλα δεν ποινικοποιήθηκε "αυτόνομα" - ούτε έγινε ιδιώνυμο (=ιδιαίτερο, ξεχωριστό) αδίκημα, όπως ζητάει ο Καρατζαφέρης. Επιβαρύνει όμως το όποιο αδίκημα τελέστηκε - ενώ π.χ. στη ληστεία δεν υπάρχει τέτοιο θέμα...
@ιπόλλιτη_ιπόλιττη: Φοβάμαι οτι έχουν τεθεί κι αυτοί στο περιθώριο...
@Νικ Βέρτιγκο: Ωραία ιδέα, αλλά με τα διακιώματα τι γίνεται; :-)
@Roadartist: Ευχαριστώ! Είναι ο επόμενος φακός μου, ελπίζω... :-)
Προκόπη, πολύ συχνά οι ανεξάρτητες αρχές δικαιώνουν πολίτες, ακόμα και αν το δικό μας δίκαιο είτε είναι ασαφές είτε είναι απόν από το συγκεκριμένο ζήτημα. Και σε πολλές, μα πάρα πολλές περιπτώσεις, ανεξάρτητες αρχές (και φυσικά έχω στο μυαλό μου τον ΣτΠ) υποδεικνύουν πεδία που χρήζουν άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων. Τα δικαστήρια δεν μπορούν να προχωρήσουν τόσο...
Χρόνια σου Πολλά Προκόπη, πάντα υγιής και δημιουργικός!
Δυστυχώς δεν λέτε αυτό. Η πρότασή σας είναι σαφής, νομίζω. Και δυστυχώς αναπαράγετε όσα άκριτα μεταδίδονταν κατά κόρον από τις τηλεοράσεις δημιουργώντας στον κόσμο την απατηλή εντύπωση ότι αν κυκλοφορήσουν στον δρόμο φορώντας κουκούλα... θα συλληφθούν πάραυτα!
Και, ξανά: ΚΑΙ στη ληστεία υπάρχει τέτοιο θέμα: θα τιμωρείται ΠΙΟ αυστηρά ΕΦΟΣΟΝ τελεστεί με κουκούλα.
βρισκόμαστε σε βαθιά περίοδο παρακμής, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά ποιος φταίει για αυτό? Οι πολίτες που δεν ασχολούνται με τα κοινά, παρα μόνο με τα επιπόλαια? Οι κυβέρνήσεις που είναι ανίκανες, δεδομένου ότι ο μέσος πολίτης είναι κοινωνικά αμόρφωτος (όχι επαγγελματικά) και δεν είναι σε θέση να κρίνει αν κάτι είναι καλό ή κακό για αυτον? Σε περίπτωση που δω πολίτες να αστυνομέυουν την πόλη για την ¨ασφάλεια¨ τότε ίσως τα μαζέψω και φύγω απο αυτή την πόλη, να πάω πίσω στους δικούς μου, να πάψω να ενδιαφέρομαι για τα κοινά.
ααα! όντως Προκοπίου Μεγαλομάρτυρος γράφει το ημερολόγιο σήμερα, αγνοούσα τη γιορτή καθώς είναι ασυνήθιστο όνομα.
Χρόνια σου πολλά-πολλά και προπαντός καλά !!!
@Τheodota: Εγώ έχω στο μυαλό μου όλες τις Αρχές. Που θα έπρεπε - συμφωνούμε - να ενδυναμωθούν, αντί να σαμποτάρονται...
@jorge: Ευχαριστώ πολύ!
@Ωρίων Δ': Κατά τη γνώμη μου εμείς οι πολίτες φταίμε πάνω απ' όλα. Με αυτούς που ψηφίζουμε, όταν απέχουμε και ιδιωτεύουμα - και με πολλές άλλες συμπεριφορές...
@Έρση: Αγαπητή, σας διαβεβαιώ οτι αυτό είναι το νόημα της φράσης μου: "Έτσι φτάσαμε στην ποινικοποίηση της κουκούλας (ενώ ουδείς διανοείται να επιβαρύνει νομικά τη ληστεία, επειδή οι κακοποιοί κρύβουν το πρόσωπο τους), με τον Καρατζαφέρη να τρίβει τα χέρια του και να ζητάει “ιδιώνυμο αδίκημα”...
Νομίζω οτι με τις διακρίσεις που κάνω μέσα στη φράση είμαι σαφής. Η κουκούλα δεν χαρακτηρίστηκε ιδιώνυμο αδίκημα, αλλά επιβαρυντική των άλλων πράξεων. Για τη ληστεία δεν είμαι σίγουρος οτι τα δικαστήρια θα επιβαρύνουν το αδίκημα της ληστείας επειδή έγινε με καλυμμένο το πρόσωπο. Αφήστε να δούμε στην πράξη την εφαρμογή του νόμου. Μη σπεύδετε παρακαλώ να μου αποδώσετε αυτά που κάνουν τα τρομολαγνικά ΜΜΕ, γιατί είμαι πολύ μακριά από αυτή τη νοοτροπία...
@yb: Ευχαριστώ πολύ! :-)
Χρόνια καλά, δημιουργικά και "νηφάλια"!
Μα, γι' αυτό ακριβώς το επισήμανα, επειδή μου έκανε εντύπωση που υιοθετήσατε κι εσείς αυτήν την στρεβλή εκδοχή του νόμου. :-)
Επιμένω πάντως πως η διατύπωση που επιλέξατε ήταν ατυχής για να αντιληφθεί κανείς τις αληθινές προθέσεις σας.
Όλες κι "όλες οι κυβερνήσεις" ήταν οι εξής δύο: Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ - για να περιοριστούμε στις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Με περισσότερα έτη εξουσίας αυτά του ΠαΣοΚ.
Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης από το ΠαΣοΚ, όπου ήταν σαφείς οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, τα τελευταία χρόνια οι μεταξύ τους διαφορές είναι όση και η διαφορά μεταξύ μιας "ολίγον" ή "πολύ έγκυος".
Και η επιλογή των ψηφοφόρων που τα προτιμούν δεν έχει ιδεολογικό περιεχόμενο - είναι ζήτημα ...αξόνων. Αν δηλαδή προτιμούν να τους πλακώσει τριαξονικό ή τετραξονικό όχημα. Μεγάλο το δίλημμά τους...
...γι αυτό και το ποσοστό αποχής ήταν πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Και γι αυτό έχασαν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρων τα δύο μεγάλα κόμματα.
@Sue: Ευχαριστώ πολύ!
@Έρση: Το βλακώδες της ποινικοποίησης της κουκούλας φαίνεται ακριβώς από την περίπτωση της ληστείας: Ουδείς μέχρι τώρα σκέφθηκε να την επιβαρύνει λόγω κουκούλας - και κατά την άποψη μου δεν θα την επιβαρύνει και από εδώ και πέρα...
@Κατερίνα σ-Μ. : Λυπάμαι, διαφωνώ. Οι διαφορές τους είναι πολύ περισσότερες - ακριβώς αυτό τεκμηριώνω σε αυτό το άρθρο, όσον αφορά δικαιώματα και Αρχές (τις οποίες αν θυμάστε καθιέρωσε η κυβέρνηση Σημίτη). Και μην ξεχνάτε οτι με "μπόλικη" αποχή "φιλοδώρησαν" οι ψηφοφόροι και τα κόμματα της αριστεράς.
στο "βασίλειο της Δανιμαρκίας" όμως που ζούμε η σήψη έχει εξαπλωθεί και έχει μολύνει τα πάντα, ας μην ξεχνάμε και ποιός ήταν ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής ανταγωνισμού...πώς να νικηθεί αυτή η λερναία ύδρα;
Σχετικά με τα τελευταία σχόλια, μια διαφορά που μου ήρθε στο νου είναι σίγουρα η ευρυματικότητα των πολιτικών της ΝΔ στις αρπαχτές βλ. ημιυπαίθριοι, και πόσα θα αρπάξει το κράτος, μετά το ΙΚΑ, μετά η εφορεία και δεν ξέρω ποιος άλλος!
@yb: Ομιλείτε για τους "κουμπάρους" προφανώς...
@MAXIMUS: Ναι, αυτή η τελευταία κουτοπηριά Σουφλιά, επίσης δεν έχει προηγούμενο...
Η απαξίωση της ΑΔΑΕ στην γνωμοδότηση Σανιδά δεν έγκειται στο αυτονόητο της υπόμνησης οτι η άρση του απορρήτου διατάσσεται από δικαστικό συμβούλιο κι όχι από ανεξάρτητη αρχή. Έγκειται στο ότι το π.δ. 47/2007 κρίθηκε από τον ΕισΑΠ ως εκδοθέν καθ' υπέρβαση αρμοδιότητας και ως εκ τούτου "ανίσχυρο", μολονότι το περιεχόμενό του καταρτίσθηκε από την ΑΔΑΕ και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πριν εκδοθεί από τον ΠτΔ.
Δημοσίευση σχολίου