31.12.12

Συνωμοσίες εξουσίας

Τα επιχειρήματα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι λογικοφανή: Γιατί να σβήσει, τόσο εξώφθαλμα, τα ονόματα μόνο δύο εξαδέλφων του (και όχι και πολλών άλλων καταθετών για “ξεκάρφωμα”), που μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, θα φανεί οτι είχαν τα λεφτά τους νόμιμα έξω και δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν. Και γιατί να τολμήσει να κάνει μια τέτοια λαθροχειρία, όταν είναι εύκολο, ανά πάσα στιγμή, να ζητηθεί το πρωτότυπο της λίστας από τη Γαλλία, ώστε να υπάρξει σύγκριση, όπως και έγινε.

Από την άλλη, “και ο Άκης κάτι χειρότερο δεν έκανε, δεν κράταγε σημειώσεις, που τον ενοχοποίησαν τα μέγιστα;” έρχεται αμέσως η απάντηση. Ως προς την ευφυία, οι δύο άνδρες δεν μοιάζουν να έχουν πολλά κοινά, θα μπορούσαν όμως να έχουν ως προς την αλαζονεία, που δίνει η εξουσία - και τυφλώνει αυτοκαταστροφικά και τον πιο εύστροφο.

Είναι όμως τέτοια η σπουδή κομμάτων και εκδοτικών συγκροτημάτων να φορτώσουν, με εμφανή ανακούφιση, την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποκλειστικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, που προκαλεί σοβαρές υποψίες. Μιλούν για διαδικασίες-εξπρές, με το πρόσχημα της “επιτακτικής ανάγκης για πλήρη διαλεύκανση”, χωρίς να αντιλαμβάνονται οτι από μόνες τους αυτές προκαλούν ερωτήματα, για τα κίνητρα τους. Διότι αυτό που αφορά τη διαφύλαξη των θεσμών και την κάθαρση και διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα, δηλαδή τελικά τον πολίτη, δεν είναι η ταχύτητα, αλλά η ουσιαστική εμβάθυνση στην αλήθεια και στα αίτια του προβλήματος.

Πρωτοσέλιδα που προεξοφλούν το “ένοχον και μοιραίον” του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και κάνουν αχρείαστη την ύπαρξη δικαστικής εξουσίας, μοιάζουν να υποκρύπτουν πολιτική βεντέτα (ή καλύτερα εκδίκηση) στο “σύστημα Παπανδρέου”. Η δε ακαριαία διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ (ειδικά οταν ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επικαλεστεί οτι η λίστα είναι “προϊόν υποκλοπής” και τώρα ζητά την παραπομπή για “αλλοίωση επίσημου εγγράφου”), δείχνει την απελπισμένη αναζήτηση αποδιοπομπαίου τράγου, που θα εστιάσει τα φώτα της δημοσιότητας εκεί που συμφέρει και (ελπίζεται οτι θα) ξαλαφρώσει τη σημερινή ηγεσία από κάθε υποψία ενοχής. Η προσπάθεια να συνοδευτούν όλα αυτά με συνομωσίες, που ως στόχο έχουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έρχεται να συμπληρώσει το παζλ, που συρρικνώνει ακόμα περισσότερο την πολιτική εμβέλεια όσων επιχειρούν να το στήσουν: Είναι τόσο πολύ βολικό για όλους “να φταίει μόνο ο Παπακωνσταντίνου”, που δεν είναι πια πιστευτό.

Γιατί το πολύ ουσιαστικότερο ζήτημα είναι η συνολική διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, για την οποία πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Ευάγγελου Βενιζέλου και όποιου άλλου εμπλέκεται στην υπόθεση. Και αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί την όποια προανακριτική επιτροπή είναι γιατί η δημόσια διοίκηση δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε, δηλαδή αυτόνομα και ανεξάρτητα - και αν υπήρξε αποτρεπτική παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία. Γιατί δεν ελέγχθηκαν όλοι οι αναφερόμενοι σε αυτήν, όπως θα έπρεπε - και γιατί δεν έχουν κληθεί να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους, πληρώνοντας τα αντίστοιχα υψηλότατα πρόστιμα και φόρους, εφόσον επρόκειτο περί αδήλωτων εισοδημάτων (και όχι φυσικά με ποσά τέτοια που να βγουν “κερδισμένοι” στο τέλος).

Διότι η ύπαρξη των κάθε είδους “λιστών Λαγκάρντ” γίνεται ανεκτή παγκοσμίως, παρά την παράνομη απόκτηση τους, για να μπορούν τα κράτη να αντιμετωπίζουν την απατεωνία των πολιτών τους, με τα ίδια μέσα. Υπάρχουν δηλαδή, κατά παράβαση της ηθικής που πρέπει να διέπει κάθε πολιτεία, για να φέρνουν αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν ούτε για να δημοσιοποιούνται σπιλώνοντας πιθανώς και νόμιμους καταθέτες, αλλά ούτε και για να αποτελούν αντικείμενο πολιτικού παιχνιδιού ή να προάγουν τις καριέρες μικροεκδοτών, που κερδίζουν “αγωνιστική δόξα” και πωλήσεις, με τη δημοσίευση τους.

Η συζήτηση αυτή φυσικά, αν το επέτρεπε μεγάλο μέρος του πολιτικού, συνδικαλιστικού και μιντιακού συστήματος, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, θα έπρεπε να φτάσει σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος: Γιατί δεν επιτρέπουμε την αξιοκρατία και την αξιολόγηση να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια του κρατικού μηχανισμού, έτσι ώστε να είναι αδιανόητο σε οποιοδήποτε πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον να μπορεί να παρέμβει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής; Και γιατί κοροϊδευόμαστε, παίζοντας την κολοκυθιά, την ώρα που η χώρα έχει πέσει εδώ και χρόνια, σε πολύ χειρότερο “δημοσιονομικό γκρεμό”, από αυτόν που ταλανίζει τις ΗΠΑ, συνοδευόμενο από πλήρη απαξία και έκπτωση της οργανωμένης πολιτείας;

Διαβάζω επικρίσεις και για την πολιτική προσωπικότητα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που έχουν να κάνουν με το προφίλ του τεχνοκράτη, τη γρήγορη ανέλιξη του σαν "κομήτη" και την “ερασιτεχνική” χρησιμοποίηση του από τον Γιώργο Παπανδρέου, που του έδωσε τις υπερεξουσίες του “τσάρου τις οικονομίας”. Λυπάμαι, αλλά αν υπάρχει ένα προφίλ πολιτικών που έχουν μια ελπίδα να αποτελέσουν την “κρίσιμη μάζα”, η οποία θα μας βγάλει από τη συνολικότερη κρίση, είναι το ακόλουθο: Άνθρωποι μετριοπαθείς, με υψηλή παιδεία και γνώση του αντικειμένου, χωρίς κομματικούς φανατισμούς, με γνώση του αστικού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, που μπορούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μιλώντας επαρκώς τουλάχιστον μια διεθνή γλώσσα και που θα μπούν γρήγορα στην πολιτική - και (αφού μείνουν όσο αντέξουν) θα βγούν επίσης γρήγορα, φυσικά χωρίς να έχουν πλουτίσει.

Δεν είναι ούτε οι “επαγγελματίες πολιτικοί” με τις επαρχιώτικες νοοτροπίες και περιορισμούς, ούτε οι δημαγωγοί “βερμπαλιστές του τίποτα”, ούτε τα παιδάκια του κομματικού σωλήνα, ούτε οι λαϊκιστές που κερδίζουν δημοφιλία και ψήφους στο τηλεοπτικό γυαλί, χαϊδεύοντας αυτιά. Αλλά πόσοι δεν βολεύουν τελικά τις απόψεις τους, όταν “ο αρχιτέκτονας του μνημονίου” κατηγορείται οτι ήταν και διεφθαρμένος;

Το αν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανταποκρίνεται πράγματι στο προφίλ που είχε φιλοτεχνήσει ή αποτελεί μέρος και αυτός ενός διεφθαρμένου παλαιοκομματικού συστήματος, θα το δείξει η συνέχεια. Αν βεβαίως δεν συρθεί το ζήτημα για μήνες, μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι των διαφόρων “παικτών”, πιθανότατα συγκαλύπτοντας ακόμα περισσότερο και αφήνοντας μόνο την αιθαλομίχλη της παραγραφής, να πλανάται στον αέρα...












To κείμενο γράφτηκε για την Athens Voice

H φωτό είναι από το www.independent.co.uk και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από το "Tell Me All About It" της Αμερικανίδας Natalie Cole.

buzz it!

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι, αλλά αν περιμένετε επαγγελματίες πολιτικούς, δηλαδή ανθρώπους που αμείβονται για να κάνουν πολιτική, να '' μας βγάλουν από την κρίση'' είστε -το λιγότερο- εθελότυφλος για το πώς και για ποιους ασκείται η πολιτική στην Ελλάδα...κάτι που είναι ανεπίτρεπτο για επαγγελματία δημοσιογράφο!

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Μα ακριβώς αυτό λέω, με σαφήνεια, στο κείμενο:

"Δεν είναι ούτε οι “επαγγελματίες πολιτικοί” με τις επαρχιώτικες νοοτροπίες και περιορισμούς, ούτε οι δημαγωγοί “βερμπαλιστές του τίποτα”, ούτε τα παιδάκια του κομματικού σωλήνα, ούτε οι λαϊκιστές που κερδίζουν δημοφιλία και ψήφους στο τηλεοπτικό γυαλί, χαϊδεύοντας αυτιά."

Γιατί δεν διαβάζετε, πριν επιτεθείτε με χαρακτηρισμούς περί εθελοτυφλίας;

fanis panagiotopoulos είπε...

Συμφωνώ με το πνεύμα και τη λογική του κειμένου, το οποίο (με την άδειά σας πάντα :) ) αναδημοσιεύω!

Ένα ερώτημα με "τρώει" από προχθές: Αυτοί που έστησαν (αν δεχθούμε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έδειξε τάσεις αυτοχειρίας) την σκευωρία εναντίον του πρώην υπουργού, πώς μπορεί να χαρακτηριστούν: Αρκετά αφελείς, δεδομένου ότι έστησαν κάτι τόσο προφανώς βολικό για αυτούς, ή αρκετά ευφυείς δεδομένου ότι μπορεί να έχουν κάνει ήδη την πλειοψηφία των συμπολιτών μας να απαιτεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας;;;

Elias είπε...

"Άνθρωποι μετριοπαθείς, με υψηλή παιδεία και γνώση του αντικειμένου, χωρίς κομματικούς φανατισμούς, με γνώση του αστικού πολιτισμού και του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος..."

Νομίζω ότι ήταν μια μάσκα όλο αυτό, ο ίδιος ήταν πολύ πιο εμπαθής και φανατικός απ' ό,τι άφηνε να βγει προς τα έξω.
Εγώ αυτόν τον τύπο δεν τον χώνευα από εκείνη την παλιά συζήτηση στο συνΙστολόγιο και την κόντρα του με τον Σωτήρη - το 2009, πριν ακόμα γίνει υπουργός. Το ύφος του ήταν αναίτια επιθετικό και αγενές. Εντάξει, ο Σωτήρης τότε περνούσε φάση "τα ξέρω όλα" και ενδεχομένως (ενδεχομένως) να τον αδικούσε. Όμως νομίζω ότι κι ο Παπακωνσταντίνου έπρεπε να σταθμίσει την κατάσταση: μια χούφτα ανθρώπων που αμπελοφιλοσοφούν σ' ένα μπλογκ απαιτεί μια πιο χαλαρή και φιλική προσέγγιση. Ούτε διαμορφωτές γνώμης ήμασταν ούτε τίποτα θα άλλαζε στον κόσμο μ' εκείνη την κουβέντα. Όφειλε να ξεχάσει την κομματική του ταυτότητα και να κερδίσει πόντους με τη φιλικότητά του. Όμως αυτός ήρθε με τα μανίκια σηκωμένα για καυγά. Ξέχασε και να φορέσει τη μειλίχια μάσκα του.

Prokopis Doukas είπε...

@fanis panagiotopoulos: Θα φανεί από την έκβαση της υπόθεσης, σε μεγάλο βαθμό και από την αντίδραση της κοινωνίας...

@Elias: Δεν την είχα παρακολουθήσει αυτή την αντιπαράθεση. Να θυμίσω κι εγώ όταν γνώρισα τον Σωτήρη διαδικτυακά ήταν ότι πιο "σπαστικό" υπήρχε, ήθελες να τον πνίξεις, για το πώς η ματιά του ήταν τελικά "στρεβλωτική". Αυτά ώσπου να γνωριστούμε και να ηρεμήσει.. :-)


Μην ξεχνάμε επίσης οτι αυτό που οι συμπαζίστες δεν αντιλαμβάνονται πολλές φορές, ως "κλειστή παρέα", είναι πόσο δημόσια είναι όλα αυτά που συζητ΄μαε εκεί μέσα - και την ευθύνη που (θα έπρεπε να) φέρνει μαζί του ο δημόσιος λόγος.

Τώρα, το αν είναι "μάσκα" το προφίλ αυτό του Παπακωνσταντίνου, θα το δείξει η ιστορία. Το λέω στο τέλος του κειμένου. Ωστόσο, πρέπει να επισημαίνουμε όλες τις παραμέτρους αυτής της ιστορίας, όσες τουλάχιστον μπορούμε να γνωρίζουμε. Και αυτές είναι νομίζω, όπως επιχειρώ να τις καταγράψω...

athinovio είπε...

Μέσα σε όλα αυτά, με τα οποία συμφωνώ απολύτως, υπάρχει και κάτι άλλο που ενοχλεί: το πασόκ έστω και ως αποδιοπομπαίο τράγο, έστω και για προφανείς μηντιακούς λόγους, έστω και υποκριτικά και για τα μάτια του κόσμου, έδωσε κάτι, ο άκης και ο παπακωνσταντίνου είναι αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.
Η ΝΔ, εξακολουθεί να συγκαλύπτει τα σκάνδαλά της και να λιβανίζει αλήτες όπως ο Βορίδης, να προστατεύει τους Βουλγαράκηδες που ηθικά και νόμιμα έφαγαν αποδεδειγμένα με διάφορους τρόπους ο καθένας (πχ, όταν ο σπηλιωτόπουλος υπέγραψε κρυφά άδειες για ιδιωτικά κολλέγια τρείς ημέρες πριν τις εκλογές του 2009, προφανέστατα παράνομα, δεν το έκανε για πλάκα, αλλά σίγουρα κάτι θα εισέπραξε κι αυτός. Και τώρα....)

Επικοινωνιακά, είναι έγκλημα να διαγράφονται οι διαφωνούντες για να προστατευτούν οι παρανομούντες.

ακυβέρνητος είπε...

Αγαπητέ κε Δούκα
Πριν από 1,5 χρόνο ο μέγας συνταγματολόγος και υπουργός τότε Βενιζέλος μας έλεγε πως είναι περίπου αντισυνταγματικό να εισπράττεις φόρους μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ. Ελάχιστες ημέρες μετά με ΔΙΚΗ του απόφαση τις επέβαλλε, το γνωστό σε όλους μας χαράτσι. Ο λόγος που επικαλέστηκε είναι το «βιαστικόν» του πράγματος για να εισπραχθούν άμεσα χρήματα (υπό την απειλή της γενικής συσκότισης δηλαδή) να τα στείλει στους …διασώστες μας και να αποδείξει ότι …γίναμε κράτος (αυτό πιά!).

Τις «καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης» το πολιτικό προσωπικό τις επικαλείται κατά βούληση. Μια παρόμοια έχουμε και σήμερα μπροστά μας. Όντως, εκτός από εξόφθαλμο είναι και ηλίθιο για οποιονδήποτε να κάνει τέτοια χοντροκοπιά, που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να αποκαλυφθεί.
Ίσως ο Παπακωνσταντίνου, αν είναι αυτός ο φταίχτης, να πόνταρε στις καλές σχέσεις του με τη Λαγκάρντ, στα πολλά φιλιά που αντάλλαξε μαζί της και στα πολλά «μάλιστα» που της είπε, ώστε να πιστεύει πως δεν θα τον προδώσει.
Δρυός πεσούσης όμως…

Αν ο φταίχτης είναι ο Βενιζέλος τα πράγματα περιπλέκονται πολύ. Φαντάζεστε τον αρχηγό κόμματος που συγκυβερνά να βρίσκεται στη φυλακή, ή έστω, να βαρύνεται με τις κατηγορίες αλλοίωσης εγγράφου, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα χρήματος, και, ακόμη χειρότερα, προσπάθειας παραπλάνησης της δικαιοσύνης και κατασκευής ενόχων;
Ίσως να κατέρρεε η σημερινή κυβέρνηση και να πηγαίναμε σε εκλογές. Μεγάλες οι αναταράξεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα στο εξωτερικό που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις εκλογές «για να μη χάσουν τα λεφτά τους»!!!

Προσωπικά σχεδόν αδιαφορώ για το ποιος αλλοίωσε τη λίστα. Με ενδιαφέρει βέβαια να μάθω τον ένοχο που θα υποδείξει η δικαιοσύνη, αλλά πρωτίστως με απασχολεί να ερευνηθεί η λίστα για την προέλευση των χρημάτων των καταθετών που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή και αν δεν έχουν φορολογηθεί ή είναι προϊόντα εγκλήματος, η δικαιοσύνη και οι οικονομικές υπηρεσίες να πράξουν τα δέοντα.

Ο κος Παπακωνσταντίνου ας πρόσεχε. Έχω την εντύπωση πως οι υπερεξουσίες που του δόθηκαν (υπέγραφε μόνος του μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, ως απόλυτος κυρίαρχος, μη το ξεχνάμε) τον μέθυσαν και του έδωσαν την εσφαλμένη εντύπωση πως δεν θα δώσει ποτέ λόγο για τις πράξεις του.
Και ελέω του νόμου περί ανευθυνότητας υπουργών, ίσως και να την γλιτώσει!
Νόμιζε πως απαντώντας στην επιτροπή της Βουλής με τις ψιλοσαχλαμάρες: «έδωσα τη λίστα στο γραφείο μου … δεν θυμάμαι σε ποιόν … και λυπάμαι αλλά την έχασα …» θα την έβγαζε καθαρή.
Εύχομαι να διαψευστεί. Και αν πιστεύει ότι του την έχουν «στημένη» και ψάχνουν να βρουν αποδιοπομπαίο τράγο για να του τα φορτώσουν, ας φρόντιζε να πρωτοκολλούσε το πρωτότυπο CD, ας φρόντιζε να το κατέθετε στη Βουλή, ας φρόντιζε να είχαν βγει δεκάδες κόπιες ή έστω ας φροντίσει τώρα να βρει μόνος του την αρχική λίστα που …«έχασε»!
Ήρθε η ώρα να μάθει πως στην πολιτική δεν υπάρχουν φιλίες, αλλά συμφέροντα…

Prokopis Doukas είπε...

@athinovio: Προφανώς, η κάθαρση για να είναι ουσιαστική, πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις πλευρές. Και όχι μόνο 2-3 αποδιοπομπαίους τράγους..

@Πέτρος Κ.: Φυσικά "ας πρόσεχε". Αλλά για αυτά που έκανε, όχι (ενδεχομένως) για αυτά που του φορτώνουν, εάν υπάρχει σκευωρία. Κι εμένα με ενδιαφέρει η συνολική εικόνα και η συνολική αποτίμηση για την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Και γι αυτό έγραψα αυτό το άρθρο, γιατί με τις μεθοδεύσεις που φαίνεται να γίνονται, βλέπω στην ουσία προσπάθεια μιας "βολικής" συγκάλυψης...

mp είπε...

Εξαιρετικα "to the point" η αναρτηση σας, με μια μικρη ενσταση οσον αφορα στη μετριοπαθεια που επεδειξε ο εν λογω πολιτικος με τις μπουκες του ως πατρονας μετα των συνδικαλιστων της ΓΕΝΟΠ στις συνελευσεις ΔΣ της ΔΕΗ και τους τραμπουκισμους στο γραφειο του Αθανασοπουλου.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, επιμένετε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ΔΕΝ ήταν ''επαγγελματίας'' πολιτικός αλλά ιδιώτης που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική για το ''καλό του τόπου''; Αν ναι, μήπως μπορείτε να μας πείτε -εάν γνωρίζετε φυσικά- τις διαδικασίες με τις οποίες ένας οποιοσδήποτε άλλος με τα αντίστοιχα προσόντα -και υπάρχουν πάρα πολλοί- θα έμπαινε στην πολιτική με τον τρόπο που ο συγκεκριμένος αστέρας το έπραξε;
Αν ΔΕΝ γνωρίζετε πώς το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα φροντίζει για την αναπαραγωγή του ερήμην της κοινωνίας, τότε -επιμένω- δεν κάνετε καλά τη δουλειά σας...και αυτό δεν είναι επιθετικότητα. Δεν χρειάζεται καν να είναι κανείς πρωτοετής πολιτικής επιστήμης για να το γνωρίζει!

Prokopis Doukas είπε...

@mp: Δεν σχολιάζω με τον χαρακτηρισμό αυτό επί μέρους συμπεριφορές, που μπορεί να ήταν άστοχες ή απεχθείς. Μιλάω για την πολιτική μετριοπάθεια, στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.

@Ανώνυμος: Φυσικά επιμένω - και δεν δέχομαι απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς από ανώνυμους. Αν θέλετε να μιλάμε εδώ, να αποφεύγετε αυτό το ύφος - και να αποδέχεστε διαφορετικές εκτιμήσεις.

Το σύνηθες προφίλ του Έλληνα "επαγγελματία πολιτικού" ΔΕΝ είναι τεχνοκρατικό, με καλές σπουδές και εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς. Είναι αντιθέτως γιατροί, δικηγόροι, συνδικαλιστές, ηθοποιοί και τηλεοπτικοί αστέρες, καθηγητές αμφιβόλου επιπέδου. Για να μη μιλήσουμε για τους εντελώς ανεπάγγελτους, τύπου Καμμένου..

Ο Παπακ λοιπόν δεν ήταν το σύνηθες μοντέλο του "επαγγελματία πολιτικού", με την εξαίρεση οτι είχε σύνδεση με το (μάλλον σβησμένο) "πολιτικό τζάκι" του θείου του, που ήταν όμως πολύ παλιότερα ενεργός - και σε άλλο κόμμα.

Δεν "κληρονόμησε", εξ όσων γνωρίζω, τη βουλευτική έδρα, μάλιστα "έφαγε τα μούτρα του" δύο φορές, ώσπου να εκλεγεί την τρίτη, στην Κοζάνη. Έγινε ως οικονομολόγος σύμβουλος επί Σημίτη (όπως και ο Στουρνάρας και πολλοί άλλοι) και δεν τον ήξερε κανείς, λίγο πριν εμφανιστεί στο προσκήνιο, πολύ λίγο πριν γίνει "τσάρος της οικονομίας". Τον ανέδειξε "ως κομήτη" ο Παπανδρέου - και μάλιστα κατηγορήθηκε σφόδρα γι αυτό, οτι "τον έφερε από το πουθενά" και πάντως όχι από τους συνήθεις κομματικούς διαύλους. Δεν έχετε ακούσει για τους "κηπουρούς"; Ε, δεν ήταν και η έννοια του "επαγγελματία πολιτικού" στην Ελλάδα, που συνήθως είναι απλώς οι χιλιάδες σταυροί του λαϊκισμού τους...


Υ.Γ. Όλοι απλοί πολίτες είναι, πριν ασχοληθούν με την πολιτική. Η διαφορά είναι αν αναδεικνύεσαι από νωρίς, από συνδικαλιστικούς, κομματικούς και οικογενειοκρατικούς "σωλήνες" ή αν μέχρι μια (σχετικά προχωρημένη) ηλικία είσαι ένας "κανονικός" άνθρωπος, που ζει στην αγορά και στην κοινωνία - κι όχι στα κομματικά γραφεία.

ΥΓ2: Τι πάει να πει "αμείβεται"; Μιλάτε για τη βουλευτική αποζημίωση, που είναι αυτονόητη στη δημοκρατία; Το πώς και το πόσο βέβαια, είναι μια μεγάλη κουβέντα. Αλλά δεν είναι η αποζημίωση που καθιστά τον πολιτικό "επαγγελματία"...

Ανώνυμος είπε...

Aμείβεται θα πει ότι μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει ο βουλευτής πληρώνεται για τη δουλειά που κάνει. Η διαφορά με τον άλλο κόσμο που δουλεύει και πληρώνεται είναι ότι οι βουλευτές πληρώνονται υπερβολικά περισσότερο και έχουνε φοροαπαλλαγές και προκλητικά προνόμια που αν τα μεταφράσεις σε χρήμα φτάνεις σε δυσθεώρητα ύψη μισθού. Οι βουλευτές έχουνε βαφτίσει το μισθό αποζημίωση όπως βαφτίζανε κάτι καλόγεροι το κρέας ψάρι για το τρώνε στις νηστείες. Γιατί πρέπει να το τρώμε και εμείς ότι ο μισθός τους είναι αποζημίωση; Tόσο ηλίθιους μας περνάνε;
Κωνσταντίνος

Prokopis Doukas είπε...

@Κωνσταντίνος: Αυτή είναι μια τελείως διαφορετική κουβέντα. Η άποψη μου είναι οτι ο μισθός τους (ή η αποζημίωση τους, όπως θέλετε πέστε το) βουλευτή πρέπει να υπάρχει - και να είναι υψηλός. Και για λόγους υψηλών εξόδων που απαιτεί ο ρόλος τους και για λόγους στοιχειώδους ανεξαρτησίας.

Με τον όρο "επαγγελματίας" στην πολιτική, εννοούμε αυτόν που δεν έκανε επάγγελμα του τίποτε άλλο, παρά την πολιτική. Και επιμένει, γαντζωμένος στην καρέκλα, μέχρι τα βαθιά γεράματα, γιατί μεταξύ άλλων, δεν μπορεί να κάνει και τίπτε άλλο.

γιαννης είπε...

Πολυ σωστη και ευστοχη αναλυση. Η μονη ενσταση ειναι ως προς την αλαζονια που επεδειξε ο Παπακωνσταντινου κατα τη διαρκεια της θητειας του. Παρα την μορφωση και το υποβαθρο που εχει - σαφως προτιμοτερο απο Ταμηλους και σια - πιστευω οτι πρεπει να κρινουμε τους πολιτικους συμφωνα με τις πραξεις τους και τα λογια τους. Τον θεωρησα φαιδρο οταν σε εκεινη την συνεντευξη με τον Παπαχελα παραδεχτηκε οτι ειχε πει οτι θα παραιτηθει αμα βαλει επιπλεον μετρα αλλα φυσικα δεν παραιτηθηκε. Και επειδη ανηκε στους "σοβαρους" πολιτικους απο αυτους ειναι που περιμενουμε μεγαλυτερη υπευθυνοτητα αντι της αλλαζονιας τυπου ειπα-ξειπα. Γιατι αυτη η συμπεριφορα υπομονομευει τον ηδη εκφυλισμενο πολιτικο λογο.

Prokopis Doukas είπε...

@γιαννης: Δεν έχω παρακολουθήσει όλες τις πτυχές και τις συνεντεύξεις του, είναι αδύνατον άλλωστε. Έχετε δίκιο στις επισημάνσεις σας, πάντως.

Ανώνυμος είπε...

Ας κάνουμε λοιπόν μια υπόθεση εργασίας, για χάρη της συζήτησης αλλά και για να στηριχθεί η κριτική μας περί εθελοτυφλίας: ένας νέος άνθρωπος με προσόντα ανάλογα ή και περισσότερα του κ. Παπακωνσταντίνου επιθυμεί να ασχοληθεί με την πολιτική και, θεωρώντας ότι τα υπάρχοντα κόμματα -και οπωσδήποτε τα κόμματα που απαρτίζουν το κοινοβούλιο από τη μεταπολίτευση και μετά- είναι υπεύθυνα για τα χάλια του τόπου, αναζητεί τρόπο να πολιτευθεί πέραν αυτών. Ε, λοιπόν, το πολιτικό μας σύστημα -κλειστό και ανατροφοδοτούμενο εκ των έσω- αποκλείει εξ ορισμού σε έναν τέτοιον άνθρωπο οποιαδήποτε πρόσβαση στα κοινά! Και εσείς επιμένετε να υπερασπίζεστε τον κ. Παπακωνσταντίνου ως δήθεν τεχνοκράτη που ''εισήλθε'' στην πολιτική δίχως ερείσματα σε μηχανισμούς ή χρήση των παραδοσιακών μεθόδων πολίτευσης. Και θίγεστε όταν σας ασκείτε κριτική επ' αυτού...
Κρίμα, αλλά αντί να κάνετε κριτική επί της ουσίας στο πολιτικό σύστημα και τα πρόσωπα που το εκπροσωπούν, αναλώνεστε σε επιφανειακές εκτιμήσεις περί ''πολιτικής ως τεχνοκρατικής διαχείρισης''. Μάλλον δεν γνωρίζετε ότι η πολιτική διαμεσολαβεί και εκφράζει συγκεκριμένα συμφέροντα εντός του υφιστάμενου κοινωνικού συστήματος και όχι ''υψηλά ιδεώδη'' αφηρημένου τύπου και ότι δεν πρόκειται για ''τεχνική'' λύσης γενικών προβλημάτων των υπηκόων από φιλόδοξους ''χειριστές μαζών''. Ή είναι ακριβώς αυτό για εσάς;

Άγγελος Κ.

Prokopis Doukas είπε...

@Άγγελος Κ.: Όχι. Η υπόθεση σας είναι εξ αρχής λάθος. Εκτός κομμάτων, πράγματι είναι δύσκολο. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι βασισμένη εξ ορισμού στον "δεσποτικό" τους ρόλο.

Αλλά τέτοιοι άνθρωποι υπήρξαν μερικοί τα τελευταία χρόνια, εντός των υπαρχόντων κομμάτων. Τους ανέδειξαν συνήθως αρχηγοί, που τους έβαλαν στα ψηφοδέλτια. Και οι ψηφοφόροι τους απέρριψαν πανηγυρικά - και διάλεξαν τους ανεπαρκείς, τους λαϊκιστές και τους γλοιώδεις. Σπάνια, κάποιες εξαιρέσεις (όπως αυτή των Καμίνη και Μπουτάρη) δίνουν μερικές ελπίδες. Αλλά χρειάζεται συνολική αλλαγή του επιπέδου...

Για το προφίλ του Παπακ, απαντάω σε συγκεκριμένο άρθρο, που τον κατηγορεί για "κομήτη" του πολιτικού συστήματος. Το ξαναέγραψα.

Τώρα, για τα υπόλοιπα που γράφετε, ομολογώ οτι δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς λέτε. Λείπει ιδιαιτέρως η σαφήνεια στη γλώσσα και στην "κοσμοθεωρία" σας (ο όρος δεν είναι "πολίτευση", το ρήμα είναι "πολιτεύομαι", αν θέλετε μπορείτε να πείτε "του πολιτεύεσθαι").

Και δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείτε να κάνετε, συνεχίζοντας μια ανερμάτιστη κουβέντα: Έχετε παρακολουθήσει τα γραπτά μου, από το 2004 και μετά; Γνωρίζετε επακριβώς πού έχω κάνει κριτική και πού όχι;

Καθόλου δεν θεωρώ την πολιτική "τεχνοκρατική διαχείριση", αν κάνατε δε λίγο κόπο, θα διαβάζατε το αντίστοιχο λινκ στο "τεχνοκρατικό προφίλ", μέσα στο κείμενο. Στην ουσία δε, στο συγκεκριμένο θέμα, υποστηρίζω την άποψη για την προανακριτική που εκφράζει και ο ΣΥΡΙΖΑ (πάρα πολύ σπάνια γίνεται αυτό), που μόνο για "τεχνοκρατική προσέγγιση της πολιτικής" δεν μπορείτε να τον κατηγορήσετε.

Αν είστε ο πρώτος Ανώνυμος σχολιαστής, παραμένετε ένας κακοπροαίρετος και εριστικός συνομιλητής. Μάθετε να συζητάτε πρώτα - και μετά ελάτε να κάνετε "μαθήματα", για το πώς πρέπει να βλέπει τα πράγματα κάποιος, που ενδεχομένως έχει και μεγαλύτερη εμπειρία από εσάς.

Υ.Γ. Το κείμενο αυτό είναι ένα από τα πιο διαβασμένα κείμενα μου. Κι ίσως ποτέ δεν έχω συγκεντρώσει τόσα συγχαρητήρια. Ένας ακόμα στο φέισμπουκ κι εσείς, έχετε άλλη άποψη. Δεκτόν, αλλά μη θέλετε σώνει και καλά να "βγείτε κι από πάνω"...

ΥΓ. 2 Την κριτική "σας"; Είστε πολλοί; Εκπροσωπείτε κάτι;

Ανώνυμος είπε...

Μόνο επί του γλωσσικού, αφού κατά τα λοιπά προφανώς δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να απαντήσετε. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς παρακολουθήσει τη δημοσιογραφική σας καριέρα -ούτε κανενός άλλου εν προκειμένω- για να κάνει κριτική σε ένα συγκεκριμένο κείμενο που αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα και εκφράζει μια συγκεκριμένη άποψη. Το ότι η λέξη πολίτευση δεν υπάρχει στο λεξικό Μπαμπινιώτη ή δεν περιλαμβάνεται στη γλωσσική σας εμπειρία δεν σημαίνει φυσικά ότι είναι ''λάθος''. Ακόμα και μια στοιχειώδης γλωσσολογική κατάρτιση περί του πώς σχηματίζονται και λειτουργούν οι λέξεις σε μια οποιαδήποτε γλώσσα θα σας είχε προφυλάξει από τη βεβιασμένη προσπάθεια να με ''ξεφορτωθείτε'' επιδεικνύοντας τη γλωσσική σας δήθεν υπεροχή, που τεκμηριώνει κατ' εσάς και την υπεροχή της άποψής σας. Το ότι δεχτήκατε πολλά συγχαρητήρια για το κείμενό σας πέραν του ότι δεν σημαίνει τίποτα για το ορθοτομείν (αφού προτιμάτε τα απαρέμφατα)των όσων γράφετε, σας αφήνει έκθετο στην υποψία ότι συμφωνούν μαζί σας μόνο οι εκ προοιμίου φιλικά διακείμενοι απέναντί σας. Εάν αυτό ικανοποιεί την επαγγελματική σας συνείδηση, ουδέν πρόβλημα. Καθείς εφ' ω ετάχθη.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Απαντώ ωραιότατα και αναλυτικά και καταρρίπτω τα επιχειρήματα σας, παρά το γεγονός οτι είστε καταφανώς κακοπροαίρετος και θα ήταν πολύ πιο λογικό να προσπαθήσω να σας ξεφορτωθώ αμέσως ή να σας μπλοκάρω. Εσείς δεν καταλαβαίνω τι κάνετε σε ένα μπλογκ, ταλαιπωρώντας τον συνομιλητή σας (του οποίου είστε φιλοξενούμενος), ώστε να τον"διδάξετε" αυτά που δεν έχει "καταλάβει", όπως έχετε προφανώς "καταλάβει" εσείς...

Αρχίσατε την κουβέντα, λέγοντας οτι η οπτική μου είναι "ανεπίτρεπτη για επαγγελματία δημοσιογράφο" (και με κατηγορήσατε για "εθελοτυφλία"), μετά μου είπατε οτι "δεν κάνω καλά τη δουλειά μου" και μετά αρχίσατε να μου παραθέτετε αυτά "που δεν γνωρίζω". Με ποιές περγαμηνές και αυθεντία, άγνωστο...

Η αναφορά μου στην "καριέρα" μου έγινε, γιατί αρχίσατε τις νουθεσίες ("αντί να κάνετε κριτική επί της ουσίας στο πολιτικό σύστημα" κλπ). Έχω κάνει πολλές φορές (και κάνω κι εδώ βεβαίως) κριτική στο πολιτικό σύστημα, μόνο που προφανώς εσείς διαμορφώσατε εικόνα μόνο από το παρόν κείμενο - και επιπλέον δεν σας αρέσει, γιατί δεν συμφωνεί με τις απόψεις σας.

Η επαγγελματική μου συνείδηση είναι μια χαρά. Περιέργως για τις "κόντρα στο κύμα" θέσεις που παίρνω, αυτή τη φορά η αναλογία συμφωνούντων - διαφωνούντων ήταν συντριπτική. Και όχι, δεν είναι όλοι αυτοί στην Athens Voice, στο fb, στο twitter, στο μπλογκ μου και στη Μεταρρύθμιση "φιλικά διακείμενοι απέναντι μου".

Για το οτι δεν έχετε κατανοήσει και το τι ακριβώς γράφω, ενδεχομένως φταίει και η μη καλή πρόσληψη και χρήση του λόγου, αν κρίνει κανείς από το παρακάτω απόσπασμα:

"Μάλλον δεν γνωρίζετε ότι η πολιτική διαμεσολαβεί και εκφράζει συγκεκριμένα συμφέροντα εντός του υφιστάμενου κοινωνικού συστήματος και όχι ''υψηλά ιδεώδη'' αφηρημένου τύπου και ότι δεν πρόκειται για ''τεχνική'' λύσης γενικών προβλημάτων των υπηκόων από φιλόδοξους ''χειριστές μαζών''. Ή είναι ακριβώς αυτό για εσάς;"

Κάποιος λοιπόν που γράφει τα παραπάνω και χρησιμοποιεί τις λέξεις "εθελότυφλος" και "πολίτευση" (και δεν τον νοιάζει που δεν υπάρχουν στο λεξικό ή είναι αδόκιμες), μάλλον δεν έχει καλή σχέση ούτε με τις έννοιες ούτε με τη γλώσσα που τις εκφράζει.

Αν ποτέ τα ξεμπερδέψετε, μάθετε καλά ελληνικά και αντιληφθείτε επίσης οτι συζήτηση και κριτική σημαίνει πρωτίστως ευγένεια, σαφήνεια και καλή προαίρεση, ξαναπεράστε.

τσότσος είπε...

κ. Δούκα καλημέρα, Καλή Χρονιά!

Η ΙΔΙΑ η κοινωνία μας δεν δέχεται πολιτικούς/τεχνοκράτες με το προφίλ που περιγράφετε: η Μπιρμπίλη (περιβαλλοντολόγος με διδακτορικό, μην το ξεχνάμε) δεν απόλαυσε ΠΟΤΕ ψηλή θέση σε δημοσκοπήσεις από την πρώτη στιγμή που έγινε πολιτικός, το ίδιο και ο Ραγκούσης. Αν ο κόσμος αγκάλιαζε τέτοιους ανθρώπους, τότε ίσως και αυτοί να καλυτέρευαν και να απέφευγαν πολλά από τα λάθη τους...
Η εντύπωσή μου είναι ότι η κοινωνία, τα ΜΜΕ και το υπάρχον λαϊκίστικο πολιτικό σύστημα λένε ΣΕ ΟΛΑ όχι, αντιδρούν με φανατισμό σε κάθε νέα ιδέα και μετά κατηγορούν αυτούς που, έστω, προσπάθησαν για ποιο λόγο δεν πέτυχαν...

Πλήρης σχιζοφρένεια...

Prokopis Doukas είπε...

@τσότσος: Και το σύστημα του λαϊκισμού εκδικείται με λύσσα, τολμώ να πω..

Διαβάστε την άλλη άποψη, στη παραπομπή που προσέθεσα στη λέξη "κομήτης". Είναι άρθρο του καλού συναδέλφου Νίκου Ξυδάκη. Από κάτω έχω προσθέσει και σχόλιο με τις αντιρρήσεις μου....

Καλή χρονιά!

ShareThis