27.1.13

Το τηλεοπτικό κοινό ανέδειξε "τέρατα"...


1. Στα πλαίσια της αναμόρφωσης του προφίλ της ΕΡΤ ξεκινάτε το νέο δελτίο ειδήσεων της ΕΤ1 στις 12 τη νύχτα. Ποιο είναι το κενό που έρχεται να καλύψει η συγκεκριμένη ζώνη;

-- Πρόκειται για την επιστροφή του (για πολλά χρόνια επιτυχημένου) δελτίου των 11, στην ΕΤ-1, μία ώρα αργότερα - και ελπίζω με λίγο διαφορετική, πιο πλούσια από πλευράς ανάλυσης και τηλεοπτικής εικόνας, μορφή. Το δελτίο αυτό ικανοποιούσε την ανάγκη εκατοντάδων χιλιάδων τηλεθεατών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και συνήθως με πολλές επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, που δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί για τα γεγονότα της ημέρας, χωρίς περιττές συζητήσεις σε παράθυρα και με πολλά διεθνή και πολιτιστικά θέματα. Το ερώτημα είναι αν, με τις αλλαγές στις τηλοπτικές συνήθειες του κοινού, το νέο δελτίο θα μπορέσει να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες. Πιστεύω πως ναι, αν στηριχθεί όσο πρέπει.


2. Μετά την ανάληψη καθηκόντων του, ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιος Λιάτσος, έχει προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές. Εσείς απ΄ την άλλη είστε ένας άνθρωπος με πολύχρονη συνεργασία με τη Δημόσια τηλεόραση. Πως βλέπετε το μέλλον της Δημόσιας τηλεόρασης;

-- Ναι, έχουν γίνει πολλές προσθήκες στο πρόγραμμα, ειδικά στην ενημέρωση. Το πρόβλημα όμως είναι οτι οι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται στην ΕΡΤ, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα ευθύνη της εκάστοτε διεύθυνσης, όχι μόνο δεν χρειάζονται, αλλά βλάπτουν και την εικόνα της. Αυτό είναι ασύμβατο και με τον επαγγελματισμό, αλλά και με τις αλλεπάλληλες περικοπές που επιβάλλονται στους εργαζομένους. Η ΕΡΤ πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο ανεξαρτησίας και αξιοκρατίας, με αξιολόγηση των εργαζομένων, με βάση προτάσεις σαν κι αυτές της επιτροπής Αλιβιζάτου. Και η Δημόσια Τηλεόραση πρέπει να εξορθολογιστεί και να ενισχυθεί, αντί να είναι “σάκος του μποξ” για κάθε είδους πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό “λόμπυ”. Η συγκυβέρνηση είναι μια τεράστια ευκαιρία, που πρέπει να αξιοποιηθεί.


3. Πόσο επηρεάζεστε κάθε φορά που γίνονται διοικητικές αλλαγές που στην ΕΡΤ; Πιστεύεται ότι ένα πιο σταθερό καθεστώς θα ήταν πιο αποδοτικό;


-- Νομίζω οτι σας απάντησα, αναμφισβήτητα ναι. Η απουσία σταθερότητας και συνέχειας στη διοίκηση δημιουργεί προβλήματα - και δεν επιτρέπει στην ΕΡΤ να λειτουργήσει όπως οι σοβαρές δημόσιες τηλεοράσεις πολλών ευρωπαϊκών κρατών. Κάθε φορά παρακολουθούμε μια διοίκηση να προσπαθεί να “μάθει” την ΕΡΤ, να επιβάλει σωστές και μη αλλαγές, να αποφασίζει πολλές φορές αυθαίρετα και χωρίς κανόνες, με “ξένα κόλλυβα”, καθώς θα έχει δώσει τη θέση σε μια άλλη, όταν θα πρέπει να υποστεί τις επιπτώσεις των επιλογών της. Η χάραξη μιας σταθερής πορείας με συγκεκριμένη στόχευση, κανόνες και προδιαγραφές δεν γίνεται εύκολα μέσα σε 2 η 3 χρόνια, που είναι ο μέσος χρόνος μιας διοίκησης.


4. Εκτός από τα δελτία ειδήσεων, έχετε παρουσιάσει και πολλές εκπομπές. Τι προτιμάτε και γιατί;

-- Οι εκπομπές είναι σαφώς πιο ελεύθερα πεδία έκφρασης και ανάλυσης, αλλά κι αυτές έχουν περιορισμούς. Το δελτίο είναι πολύ πιο αυστηρό format - και δεν το υπογράφεις, εκπροσωπείς το κανάλι και υπόκεισαι στους περιορισμούς του. Έχει όμως τη γοητεία της συμπυκνωμένης ειδησεογραφικής ουσίας και της παρακολούθησης από περισσότερους τηλεθεατές - αν και προεκλογικά, κάναμε εκπομπές που ξεπέρασαν τα δελτία, ήταν υψηλό το ενδιαφέρον του κοινού.


5. Η κρίση έχει αντίκτυπο στην ενημέρωση του Έλληνα πολίτη;


-- Αν εννοείτε οτι καθορίζει την ειδησεογραφία, φυσικά ναι, με κίνδυνο να γίνουμε πάλι απολύτως εσωστρεφείς, επειδή υπήρξαμε εύλογα πολλές φορές πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα. Αν εννοείτε οτι επηρεάζει τη λειτουργία των ΜΜΕ, επίσης ναι, γιατί τα κατέστησε πολύ φτωχότερα στις δυνατότητες, με το σκάσιμο της φούσκας. Αν πάλι εννοείτε τη σχέση εμπιστοσύνης τηλεθεατή-μέσου, αυτή έχει διαρραγεί πολύ πριν την κρίση, αλλά τώρα φάνηκε πια θεαματικά. Τα περισσότερα παραδοσιακά μέσα είναι μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης. Και ο τηλεθεατής πρέπει να ψάξει με το τουφέκι, για να βρεί αξιοπιστία.


6. Ποια είναι (ή ποια θα έπρεπε να είναι) τα πλεονεκτήματα που έχει ο τηλεθεατής όταν ενημερώνεται από τη Δημόσια τηλεόραση;

-- Η απουσία οποιουδήποτε συμφέροντος ή κιτρινισμού, που καθοδηγεί την ειδησεογραφία ή την ψυχαγωγία. Ο σεβασμός στον τηλεθεατή, η ποιοτική δουλειά με κόπο, η υπεράσπιση δικαιωμάτων και κανόνων, το κύρος της διαχρονικής νηφαλιότητας και ψυχραιμίας.


7. Δημοσιογραφείτε πάνω από δυο δεκαετίες. Πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση σήμερα;

-- Πολύ πιο ενδιαφέρουσα, αν και εξαιρετικά άβολη. Συμβάλλει σε αυτό και η κατάρριψη κάθε είδους μύθου. Η κρίση είναι ευκαιρία, αν την αξιοποιήσουμε. Η δημοσιογραφία στη χώρα μας (και δη η τηλεοπτική) έχει υπάρξει απαράδεκτη - και συνεχίζει, σε πολλές περιπτώσεις. Η επιστροφή στις αξίες και η θέσπιση κανόνων και κριτηρίων είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, η μόνη λύση. Έχει και το τηλεοπτικό κοινό όμως ευθύνη, που ανέδειξε και επιβράβευσε “τέρατα”, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν μερίδας της κοινωνίας.


8. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για ένα δημοσιογράφο όταν εργάζεται στη Δημόσια τηλεόραση;

-- Το οτι μπορείς να κοιμάσαι με πολύ λιγότερο άγχος και χωρίς να ντρέπεσαι γι αυτό που έκανες στη δουλειά σου. Από την άλλη, οι αγκυλώσεις και η έλλειψη εξορθολογισμού και αποτελεσματικότητας, πολλές φορές δημιουργούν την αίσθηση του ανικανοποίητου.


9. Αγωνίζεστε για τη διάσωση του Ιστορικού Κέντρου. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Υπάρχει ελπίδα;


-- Το τελευταίο καιρό, σχεδόν καθόλου, δυστυχώς, λόγω επαγγελματικού φόρτου. Τα προηγούμενα χρόνια όμως, προσπάθησα να συμβάλω σε αυτό που θεωρώ απαραίτητο, τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, αν όχι στην επίλυση, τουλάχιστον στην καταγραφή και καταγγελία προβλημάτων. Φυσικά και υπάρχει ελπίδα, εφόσον η πολιτεία, σε συνεργασία με την κοινωνία, αντιμετωπίσει σε βάθος και με σχέδιο την υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, που είναι το κέντρο της Ελλάδας, να μην το ξεχνάμε. Η εξαθλίωση είναι απαράδεκτο φαινόμενο και για τους ανθρώπους που ζουν και φιλοξενούνται εδώ, αλλά και για τον χώρο που θα έπρεπε να είναι το (τουριστικό και μη) κόσμημα της χώρας.


10. Ασχολείστε πάρα πολύ με τη μουσική. Θα μπορούσατε να παρουσιάζετε τηλεοπτική μουσική εκπομπή και κάτω από ποιες προϋποθέσεις ;


-- Η μουσική είναι η πρώτιστη τέχνη στη ζωή μου. Φυσικά θα μπορούσα, όπως και πολλά άλλα ψυχαγωγικά προγράμματα. Η μουσική όμως δεν είναι στα καλύτερα της, σε ένα μέσο με τη δουλεία της εικόνας και τον κακό τεχνολογικά ήχο. Γι αυτό προτιμώ φανατικά το ραδιόφωνο, κάθε πρωί 8-10 στον Κosmos 93,6 - και αφήνω για την τηλεόραση τα πολιτικά μου ενδιαφέροντα.


11. Το διαδίκτυο είναι η επόμενη μέρα στην ενημέρωση;


-- Το διαδίκτυο είναι το σήμερα, όχι το αύριο. Και αύριο θα είναι τα πάντα, όχι μόνο η ενημέρωση. Όποιος δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, όπως και τον υπολογιστή του, καλό θα είναι να μην κατέχει οποιαδήποτε θέση ευθύνης, για να σχολιάσουμε και λίγο τη δημόσια διοίκηση μας και την πολιτική επικαιρότητα. Δεν ξέρω ποιό θα είναι το μέλλον της τηλεόρασης, όταν το διαδίκτυο αποκτήσει εξαιρετική ποιότητα εικόνας.


12. Σας προβληματίζει η επόμενη μέρα;


-- Ναι, με προβληματίζει. Ανήκω στη μεταπολιτευτική γενιά, που διαδέχθηκε αυτή του Πολυτεχνείου και γνώρισε μόνο ανάπτυξη, έστω και στρεβλή. Είναι δύσκολο στη μέση ηλικία να επιστρέφεις στα οικονομικά της νεότητας σου, αν όχι σε πολύ χειρότερα. Θέλω να ελπίζω οτι η ελληνική κοινωνία θα διδαχθεί πολλά από αυτή την κρίση κι οτι η επόμενη δεκαετία θα είναι πολύ καλύτερη, σε πολύ πιο υγιείς και δημιουργικές βάσεις.


13. Έχετε λάβει μέρες σε και σε δυο ταινίες. Τι πήρατε από αυτή την εμπειρία;


-- Έχω λάβει μέρος σε παραπάνω από δύο ταινίες και έχω κληθεί να συμβάλω σε θεατρικό έργο, ποτέ όμως ως ηθοποιός, εννοείται. Μου έχει ζητηθεί να εκφωνήσω ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δελτία ή να εμφανιστώ ως παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής. Στην τελευταία ταινία του Νίκου Περάκη, που είναι γείτονας και φίλος, συμμετείχα και ως κομπάρσος, παίζοντας πάντα τον εαυτό μου. Η ικανότητα μου στην υποκριτική δεν θα επέτρεπε τίποτε άλλο. Μου αρέσει πολύ το σινεμά - και η διαδικασία του γυρίσματος, αν δεν είναι πολύ κουραστική.











Η συνέντευξη δόθηκε στην Πολυξένη Καραμίχα για τη Real News αυτής της Κυριακής. Ο τίτλος είναι της εφημερίδας.

Η φωτό είναι από το www.blogs.gossip-tv.gr και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από το "Ac-Cent-Tchu-Ate The Positive", στη διασκευή του Βρετανού
Jools Holland, με τη φωνή της επίσης Βρετανίδας Rumer.

buzz it!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προκόπη με τον ανεκδιήγητο από όλες τις απόψεις Λιάτσο τι είδους βήματα μπορούν να γίνουν; Θα θέσει άραγε βέτο για την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες εκπομπών όπως του Βαξεβάνη; Τι να λέμε τώρα...

Στ.

Prokopis Doukas είπε...

@Στ: Θα μου επιτρέψετε να μην αξιολογήσω ως ένα από τα κύρια προβλήματα της ΕΡΤ, αυτό που αναφέρετε. Και οι (περισσότερες τουλάχιστον) διευθυντικές θέσεις και οι εκπομπές της ΕΡΤ θα έπρεπε να στελεχώνονται από δικούς της ανθρώπους - και όχι από "έξωθεν πιέσεις".

ShareThis