30.5.13

Ακολουθώντας το εκκρεμές...

Αυτό που συμβαίνει με την ΕΡΤ είναι η μικρογραφία της ελληνικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Όταν δεν προβλέπεις εγκαίρως τις επιταγές των καιρών και τα επερχόμενα προβλήματα, τότε η προχειρότητα και η δημαγωγική “καθυστέρηση” σε φέρνει από το ένα άκρο στο άλλο, σαν το εκκρεμές. Και υφίστασαι βεβαίως και κάθε είδους προβοκάτσια ή τακτική του “ρίχνω άδεια για να πιάσω γεμάτα” - και μετά κάποιος σου πουλάει και “ανακούφιση”, γιατί θα γίνουν τα μισά, σαν το γνωστό ανέκδοτο με το σπίτι του χότζα, που γέμισε κατσίκες για να αδειάσει λίγο στη συνέχεια.

Έτσι λοιπόν, από την εποχή της ασύστολης σπατάλης, επί Καραμανλή και Ρουσσόπουλου, περάσαμε στις απίστευτες περικοπές (συνοδεία ρουσφετιών, κατά καιρούς αυξημένων “δεξιοτεχνικά”). Και αντί να εισακουστούν οι όποιες φωνές μιλούσαν για εξυγίανση (έστω και μερικώς), αρνηθήκαμε με μαξιμαλισμό να προσθέσουμε στο επιχείρημα οτι είμαστε ταμειακώς θετικοί και το οτι έχουμε υποστεί το “συμμάζεμα” μας, παρέχοντας τις (απαραίτητες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα) υπηρεσίες ενημέρωσης και πολιτισμού.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τους “επίορκους” του δημοσίου τομέα. Από την επί δεκαετίες πλήρη ασυλία διαφόρων απατεώνων, περάσαμε στη δυνατότητα οποιουδήποτε (εφόσον πείσει τον εισαγγελέα, που δεν θέλει και πολύ για να πειστεί, αυτή είναι η δουλειά του) να μπορεί, με μια μήνυση και μια καταγγελία στην υπηρεσία, να σε κάνει να χάσεις τη θέση σου, θέτοντας σε σε αναγκαστική αργία. Για να μην πούμε να σε εκβιάσει κανονικότατα, ανεξαρτήτως του αν έχεις καταδικαστεί ή όχι, με κατάφωρη δηλαδή παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Η πολιτική του εκκρεμούς είναι παρούσα σχεδόν σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν απαίτησαν (πρώτον) να ηγηθεί πρωθυπουργός κοινής αποδοχής και (δεύτερον) να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση κανονικά με στελέχη τους, με τη λογική εν μέρει της αποφυγής του πολιτικού κόστους - και εν μέρει λόγω αδυναμίας. Τώρα, το εθνικιστικής πνοής επιτελείο που ηγείται της χώρας και τα μικροπολιτικά παιχνίδια τους ενοχλούν.

Εδώ όμως ο μεγάλος ένοχος είναι η Νέα Δημοκρατία. Πρώτα απ’ όλα, διότι ενώ αρχικά ζήτησε με θέρμη τη σύνταξη αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πιέσεις, στη συνέχεια έκανε στροφή 180 μοιρών πηγαίνοντας αίφνης στο άλλο άκρο, σφυρίζοντας αδιάφορα για τον φασιστικό κίνδυνο και ακολουθώντας κουτοπόνηρες τακτικές για να αποφύγει τη διαρροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά της. Η επιστολή του Νάνου Βαλαωρίτη, που μεταξύ άλλων αναφέρει “σε ποια χώρα κύριε πρωθυπουργέ οι πολίτες δικαιούνται να ελέγχουν, να ξυλοκοπούν και να δολοφονούν κάποιον που δεν έχει άδεια”, θα έπρεπε να αναγκάσει τον Αντώνη Σαμαρά να βγει από τη σιωπή του και να δώσει εξηγήσεις - αλλά πού;

Ούτε οι αποστροφές “είμαστε μια χώρα που δεν εφαρμόζει τους νόμους, άρα τι νόημα έχει” και “ας εφαρμόσουμε πρώτα τον υπάρχοντα νόμο” ευσταθούν. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της πολιτικής τάξης, που οφείλει να καθοδηγεί μια κοινωνία (για να μη θυμηθούμε τι διεφθαρμένες πρακτικές ακολούθησε ο μέγας πρωτοπόρος Λίνκολν, ώστε να περάσει την κατάργηση της σκλαβιάς και να προχωρήσει μπροστά η ανθρωπότητα).

Από όλες τις δικαιολογίες που προβάλλονται για την ακύρωση μιας αντιρατσιστικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, μόνο οι νομικές και οι από τη φιλελεύθερη πλευρά ορμώμενες είναι άξιες προς συζήτηση: Αυτές δηλαδή που θεωρούν την ελευθερία του λόγου υπέρτατο αγαθό, ανησυχούν για τις επιπτώσεις της επέκτασης σε καταδίκες της γνώμης και θεωρούν οτι ο εκφασισμός αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με πολιτικά μέσα και όχι με νομικές στοχεύσεις.

Όμως, ακόμα και αυτές παρακάμπτουν τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, αφ’ ενός. Και αφ’ ετέρου, εκτιμούν λανθασμένα οτι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με τον ιδεαλισμό της μακρόχρονης προσπάθειας για παιδεία και διαλλακτικότητα, την ώρα που η Ελλάδα μπορεί να χαντακώσει τις επόμενες δεκαετίες της ύπαρξης της, όχι από την απειλή της χρεοκοπίας, αλλά από την εξουσία του φασισμού. Ξεχνούν οτι εκτός από την αμορφωσιά και το χαμηλό πνευματικό επίπεδο, κύριο χαρακτηριστικό των ρατσιστικών και ναζιστικών ιδεών και πρακτικών είναι η θρασυδειλία. Και οτι επιτέλους πρέπει να υπάρξει (και) “νομική ενθάρρυνση” για την αυστηρή επιβολή του ποινικού κώδικα στα συγκεκριμένα αδικήματα και στην προτροπή προς αυτά, κατ’ αναλογίαν με την τρομοκρατία - άλλωστε τι είναι ο φασισμός, αν όχι μια υπέρτατη και καθημερινή μορφή τρομοκρατίας;

Το εργαλείο της δήθεν “αντισυστημικής εξέγερσης κατά του φαύλου πολιτικού συστήματος”, μέσω της ψήφου σε ναζιστικό κόμμα, πρέπει να αφαιρεθεί από τις δυνατότητες μιας κοινωνίας, που κρατιέται στη ζωή από το ευρωπαϊκό χρήμα (ενώ έχει αναπτυχθεί επί δεκαετίες με τη βοήθεια του). Κι αυτό δεν γίνεται με ευχολόγια ή με το φόβο μη “χαθούν οι ψηφοφόροι”, γιατί θα “θυματοποιηθεί η Χρυσή Αυγή”. Στο τέλος, με αυτές τις παλινωδίες, θα ωφεληθεί.

Το ίδιο θα ωφεληθεί και από την μικροκομματική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ θα έπρεπε να είναι μπροστάρης στην αντιφασιστική συμπαράταξη και να ψηφίσει για λόγους συμβολικούς και με τα δύο χέρια όποιο νομοσχέδιο κατατεθεί, τώρα λέει οτι θα καταθέσει δικό του σχέδιο. Όπως κάνει και με την ΕΡΤ (“το άθλιο σχέδιο δεν θα περάσει”), απαντάει με τη βολή του ανεύθυνου, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Όπως επίσης σπεύδει να κάνει (με τη χαρακτηριστική δημαγωγία που χαρακτήρισε όλη τη μεταπολίτευση), καταδικάζοντας αμέσως κάθε προσπάθεια να εκλογικευτεί η υπόθεση των διαδηλώσεων στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, που ακόμα “ρυθμίζεται” από χουντικό διάταγμα. Προβάλλοντας το επιχείρημα οτι “για όλα φταίει το μνημόνιο και η κρίση” και αρνούμενος οποιονδήποτε περιορισμό (για το ΚΚΕ δεν συζητάμε καν, ούτε αντιφασιστικό δεν θέλει να είναι στην πράξη γιατί φοβάται τις δικές του παρεκτροπές), όταν οι διαδηλώσεις υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τη μία την ημέρα στο κέντρο της Αθήνας και οι επιχειρήσεις που έχουν φύγει (όχι κλείσει), μετακόμισαν διότι επί δύο χρόνια έχαναν τεράστιο ποσοστό του (μειωμένου πια) τζίρου τους, με την υποψία συγκέντρωσης και επεισοδίων. Εξ αιτίας πολλών παραγόντων, όπως είναι κυρίως η υποβάθμιση και η ύφεση στην αγορά, το ιστορικό κέντρο έχει διαλυθεί - και ένας από αυτούς είναι και η διαρκής χρήση του ως πεδίου διαδηλώσεων, ακόμα και από λίγες δεκάδες άτομα.

Έτσι λοιπόν, από τη μιά έχουμε την κυβέρνηση του “νόμου και της τάξης” (αλλά όχι για τους παρακρατικούς φασίστες) και από την άλλη την αδυναμία να κατανοηθεί οτι η κρίση απαιτεί άλλα μυαλά, ώστε να φύγουν οι αγκυλώσεις και ο λαϊκισμός που μας οδήγησαν ως εδώ. Και μέσα σε όλα αυτά, η ελληνική κοινωνία ψάχνει, στην κίνηση του εκκερεμούς, μήπως υπάρχει κάτι στο μέσον, που να λέγεται κεντροαριστερά...















Το κείμενο γράφτηκε για την Athens Voice

H φωτό είναι από το www.shiftwallpapers.com και το εξώφυλλο από το www.naive.fr

To post συνοδεύεται από το "One Day" της Ολλανδέζας Caro Emerald.

buzz it!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το εργαλείο της δήθεν “αντισυστημικής εξέγερσης κατά του φαύλου πολιτικού συστήματος”, μέσω της ψήφου σε ναζιστικό κόμμα, πρέπει να αφαιρεθεί από τις δυνατότητες μιας κοινωνίας, που κρατιέται στη ζωή από το ευρωπαϊκό χρήμα (ενώ έχει αναπτυχθεί επί δεκαετίες με τη βοήθεια του)
Δεν γίνεστε αντιληπτός.
Κατ' αρχήν δεν είναι "δήθεν". Είμαι πεπεισμένος ότι οι 400τόσοι χιλιάδες ψηφοφόροι της ΧΑ δεν έχουν καμιά όρεξη να δουν συανθρώπους τους να σαπωνοποιούνται, δε συλλέγουν σιδερένιους σταυρούς και δεν ενθουσιάζονται με τα κατορθώματα της μεραρχίας "Leibststandarte". Βγάζουν τη γλώσσα στο "σύστημα" που αισθάνονται ότι τούς πρόδωσε και λένε ένα αναιδές "άντε γ...". Και όσο τούς λοιδορούμε και κοροϊδεύουμε την αισθητική του Κασιδιάρη τόσο αυτοί θα καταλαβαίνουν ότι η ψήφος τους δεν πήγε χαμένη: Το σύστημα έχει τρομάξει με τη ΧΑ, άρα και η ψήφος τους τρόμαξε το σύστημα.
Δεν έχουν δικαίωμα να βγάλουν τη γλώσσα; επειδή "ζούσαν" με ευρωπαϊκά λεφτά τότε "μόκο"; Κι άλλο νερό λοιπόν στο μύλο της ΧΑ.

Το αντιρατσιστικό Σ/Ν φαίνεται τελικά ότι είναι ένα εργαλείο στην τρέχουσα πολιτική διαμάχη: Ο ΣΥΡΙΖΑ να πλευροκοπήσει από αριστερά την τρικομματική, η τρικομματική να αντισταθεί πανικόβλητη στην πλευροκόπηση (με τον καθένα από τους τρεις να έχει διαφορετικά πράγματα στους σχεδιασμούς του), η φιλελεύθερη διανόηση να βρει την ευκαιρία να προβάλλει τις ιδέες της.
Το πρόβλημα δεν είναι να υπάρξει άλλος ένας νόμος-εργαλείο για να τό βουλώσει η ΧΑ. Ίσως η μόνη αναγκαιότητα είναι η προσαρμογή του νομοθετικού μας πλαισίου σε ό,τι αφορά την άρνηση του Ολοκαυτώματος, αλλά είναι φανερό ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η 4η εξουσία να συμφωνήσει σε ένα τρόπο αντιμετώπισης της ΧΑ πιθανώς με ένα άτυπο εμπάργκο στα στελέχη της. Το θεωρώ από δύσκολο ως αδύνατο. Το άλλο είναι να ταράξουμε τη ΧΑ στη νομιμότητα και αυτό δεν αφορά βέβαια αν έχει "άδεια" για να μοιράζει πατάτες και κρεμμυδάκια. Αφορά την ένοπλη δράση της ως συμμορία μπράβων. Και φυσικά να αφαιρεθεί από το οπλοστάσιό της η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ένα πρόβλημα στο οποίο το να κλείνουμε τα μάτια ή να αμολάμε διεθνιστικές αρλούμπες είναι βούτυρο στο ψωμί της ΧΑ.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Διαφωνώ. Απολύτως "δήθεν" είναι η "αντισυστημική εξέγερση", μέσω της ΧΑ. Μπορεί να μην είναι όλοι ναζί, αλλά είναι οι χειρότεροι, αυτοί που θα έπρεπε πριν από όλους να κοιτάξουν τον καθρέφτη, όταν "εξεγείρονται".

Αυτοί που δεν εχουν δικαίωμα, κατά την άποψη μου, για οποιαδήποτε διαμαρτυρία, εκτός αν κάνουν, πρώτοι από όλους, απίστευτα εκτενή αυτοκριτική. Όχι μόνο για όσα έχουν κάνει που μας οδήγησαν ως εδώ, αλλά και γαι την αυτοκαταστροφική "λύση" που επέλεξαν, να δώσουν, τάχα για διέξοδο, την ψήφο τους στο ναζισμό, με επιπολαιότητα και μικρόνοια, που της αξίζει πολύ ισχυρή τιμωρία (πολύ περισσότερη από πολλά μνημόνια)...

Υ.Γ. Και τότε ζούσαν με ευρωπαϊκά λεφτά - και τώρα, κάνοντας το παν για να λαμβάνουν, αλλά να μην εκπληρούν καμία υποχρέωση τους. Και όταν θέλεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, δεν έχεις δικαίωμα να βγάζεις γλώσσα.

Ανώνυμος είπε...

κ. Δούκα η απάντησή σας μέ απογοήτευσε σφόδρα.
Κατ' αρχήν έχετε στο περιβάλλον σας ψηφοφόρο της ΧΑ; Εγώ έχω. Ξεφεύγουν από το στερεότυπο μοτίβο που θα θέλαμε και θα απλοποιούσε τη σκέψη μας, πχ. ΔΥ, λαμόγιο, αγωνίζεται για το επιδοματάκι του.
Η τιμωρητική διάθεση (νέος Σώυμπλε! όλοι οι σοβαροί αναλυτές έχουν καταδείξει το πόσο βλαπτική και αναποτελεσματική είναι αυτή η νοοτροπία) το μόνο που θα κάνει είναι να αποξενώσει κι άλλο αυτούς τους 400000 ανθρώπους.
Να τιμωρηθούν; να κάνουν την αυτοκριτική τους; (ούτε ο Μπέρια δε θα χρησιμοποιούσε τέτοια φρασεολογία). Μήπως φταίνε για τη χρεοκοπία της χώρας; Να καταστούν αποσυνάγωγοι; Οι μικροαστοί δε θα πρέπει να έχουν δικαίωμα έκφρασης και αντίδρασης επειδή μάς μοιάζουν μικρόνοες μαμελούκοι;
Και τέλος πάντων δε θα είναι η ΧΑ; θα είναι κάποιος άλλος αντισυστημικός τύπος, αρκετά έξυπνος ώστε να μην αναφέρεται σε ολοκαυτώματα και Εβραίους και να τηρεί τον όποιον νόμο και απλώς θα δοκιμάζει τα όρια των συνταγματικών ελευθεριών λόγου, έκφρασης και συνάθροισης με επιθετικές διακυρήξεις και ακτιβισμό. Διόλου απίθανο την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής να διαδεχθεί μια π.χ. Αργυρή Αυγή, ηρωοποιημένη, με το Μιχαλολιάκο να βγάζει τη γλώσσα στο σύστημα.
Καταλάβετε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Μπορεί να μη βγαίνει κάθε δυο και τρεις στο δρόμο και να καίει κάδους, ο μικροαστικός καθωσπρεπισμός τους δεν τού το επιτρέπει, δε γουστάρει παιδάρια για αρχηγούς κόμματος και απεχθάνεται την αριστερά και δε βρίσκει τρόπο έκφρασης. Και σαν να μην έφτανε αυτό η διανόηση τους κουνάει επιτιμητικά το δάχτυλο και τους υποδεικνύει για φταίχτες! Με αυτόν τον τρόπο στις επόμενες εκλογές η ΧΑ θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση δόξη και τιμή!
(Τέλος πάντων προσυπογράφω ένα αρκετά νηφάλιο κείμενο του Α. Παπαχελά:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_04/05/2013_497291)

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Λυπάμαι αν σας απογοήτευσε η απάντηση μου, όμως δεν έχω το περιθώριο να συμφωνήσω με οποιονδήποτε επιχειρεί, έστω και "ερμηνεύοντας", να δικαιολογήσει τη στάση όσων καταφεύγουν στην υποστήριξη του ναζισμού. Ούτε χρειάζομαι την παραίνεση σας, για να αντιληφθώ οτι "ο κόσμος είναι σε κατάσταση σοκ" (φυσικά όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια ήταν προφανώς βυθισμένος στην αμεριμνησία του, αποποιούμενος τις ευθύνες του ως πολίτης). Όσο για τις συγκρίσεις με τον Μπέρια (και τον Σόιμπλε) τις προσπερνάω, γιατί αλλιώς δεν θα σας απαντούσα.

Επίσης, για να απογοητευτείτε, σημαίνει οτι δεν έχετε παρακολουθήσει την αρθρογραφία μου - που ειρήσθω εν παρόδω, σχεδόν πάντα χαρακτηρίζεται μετριοπαθής και νηφάλια.

Όμως, στο θέμα του φασισμού, υπάρχει μια "κόκκινη γραμμή". Κανένα σοκ από αυτά που ζούμε και καμμία απογοήτευση/καταστροφή/υποβάθμιση δεν δικαιολογεί τη στροφή σε ναζιστικό κόμμα, έστω και "για πλάκα". Εδώ διαφωνώ καθέτως με τον Παπαχελά, που βλέπει με συμπάθεια αυτόν τον συντηρητικό κόσμο - μικροαστικό τον λέτε εσείς (εκατομμύρια όμως μικροαστοί δεν επέλεξαν αυτόν τον ολισθηρό δρόμο - εσείς τους περιφρονείτε επί της ουσίας, όταν αποδέχεστε οτι "δεν έχουν άλλη επιλογή" από αυτή την ακρότητα). Είναι απολύτως υπεύθυνος αυτός ο κόσμος για αυτό που μας συμβαίνει (με την έννοια οτι αυτοί οι άνθρωποι αποκλείεται να φέρθηκαν ως σωστοί πολίτες τα χρόνια της μεταπολιτευτικής φούσκας, αντιθέτως στηρίχθηκαν, εκ του αποτελέσματος, στο πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος, γιατί αλλιώς τώρα θα αναζητούσαν αυτοκριτικά λύσεις γι αυτό που στήριξαν/ανέδειξαν τόσες δεκαετίες) - και αποκλειστικά υπεύθυνος για το ντροπιαστικό και άκρως επικίνδυνο να είναι 3η στις δημοσκοπήσεις η ΧΑ, σε μια ευρωπαϊκή αρνητική πρωτοφανή πρωτιά.

Όταν δεν σε θεραπεύει ο (διεφθαρμένος) γιατρός, δεν φωνάζεις τον μαχαιροβγάλτη να σε κουράρει. Δεν μπορεί να συνομιλούμε με τους υποστηρικτές του φρικωδέστερου ρατσιστικού εγκλήματος της ιστορίας, η οποία υποστήριξη (να σας θυμίσω), αποτελεί και ποινικό αδίκημα σχεδόν σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

Αν λοιπόν δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο αυτοκαταστροφικοί είναι, θα μας συμπαρασύρουν όλους στη φασιστική αυτοκαταστροφή. Ναι, είναι αποσυνάγωγοι στα μάτια μου. Γιατί έχουν κι άλλες επιλογές διαμαρτυρίας, έστω και λαϊκίστικες (που είναι επίσης καταστροφικές, αλλά όχι όσο επικίνδυνες όσο ο ναζισμός).

Το χειρότερο δε είναι οτι πολλοί είναι τόσο επιπόλαιοι, που νομίζουν οτι "θα σοκάρουν τώρα το σύστημα", αλλά μετά θα αποσύρουν την υποστήριξη τους. Τότε θα είναι όμως πολύ αργά για όλους, όταν η ΧΑ θα έχει κερδίσει τα προνόμια και την "παγίωση' που προσφέρει η δημοκρατία σε μια δύναμη που είναι 3ο ή 2ο κόμμα.

Βεβαίως γνωρίζω ψηφοφόρους της ΧΑ - και τους έχω κόψει την καλημέρα. Η "διαμαρτυρία" τους είναι η πιο υποκριτική, ανεγκέφαλη και αυτοκαταστροφική που υπάρχει. Υποστηρίζω οτι μόνο με την απόρριψη, την αυστηρή εφαρμογή των νόμων και την επιπλέον νομοθετική ρύθμιση (όπως υποχρεούμαστε και από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ) θα περιοριστεί το φαινόμενο - η ανοχή και η αντίληψη "άστους να καούν" οδήγησε στα αντίθετα αποτελέσματα.

Και να έχετε υπ' όψιν σας οτι ζω στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Εχω δει κι έχω περάσει όλη την άθλια υποβάθμιση, πριν ακόμα έρθει η κρίση. Δεν θα γίνω φασίστας, ούτε θα τους υποστηρίξω, για να αντιμετωπίσω την ολιγωρία της πολιτείας στην επίλυση των προβλημάτων.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω, ο λόγος σας μού θυμίζει αφίσες της antifa στα Εξάρχεια χωρίς βέβαια την κατάληξη "λιώστε τους τα κεφάλια!". Μετωπική φραστική επίθεση στο μικροαστό ψηφοφόρο της ΧΑ "έχασες τα προνομιά σου μικροαστέ, ο κόσμος σου καταρρέει, ψηφίζεις ΧΑ, θα σέ λιώσουμε!"
Κατά τ' άλλα το "...Είναι απολύτως υπεύθυνος για αυτό που μας συμβαίνει (με την έννοια οτι αυτοί οι άνθρωποι αποκλείεται να φέρθηκαν ως σωστοί πολίτες τα χρόνια της μεταπολιτευτικής φούσκας, αντιθέτως στηρίχθηκαν, εκ του αποτελέσματος, στο πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος, γιατί αλλιώς τώρα θα αναζητούσαν αυτοκριτικά λύσεις γι αυτό που στήριξαν/ανέδειξαν τόσες δεκαετίες) θυμίζει συλλογική ευθύνη στα χειρότερά του. Μήπως συνολικά όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 1985 (δεύτερη εκλογή ΑΓΠ) και ΝΔ το 2007 (δεύτερη εκλογή του ΚΚ του Β') είναι συλλογικά υπεύθυνοι για τα "μνημόνια";

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος:

Ναι, μόνο που δεν είμαι "αντιφα των Εξαρχείων" - και αυτό θα έπρεπε να σας προβληματίσει.

Επιμένετε στο "μικροαστός": Σας εξηγώ οτι εκατομμύρια άλλοι μικροαστοί ΔΕΝ επέλεξαν αυτό τον δρόμο. Αρα, η ειδοποιός διαφορά αυτών των ψηφοφόρων δεν είναι ο "μικροαστισμός" τους, είναι μάλλον η ευκολία να καταφύγουν στον "κρυμμένο" φασισμό τους. Ειναι όλοι αυτοί, των οποίων η "πλαστή ευδαιμονία" έκρυβε τόσες δεκαετίες τις φρικτές ρατσιστοχουντικές αντιλήψεις του "κατά τα άλλα εγώ δεν είμαι ρατσιστής" και του "Ε, ρε Παπαδόπουλος που σας χρειάζεται"...

Και ποιός σας είπε οτι έχω αντίρρηση για τη συλλογική ευθύνη, με την έννοια όχι φυσικά της ποινικής ευθύνης, αλλά της κοινωνικής ανάλυσης; Φυσικά και φταίμε ως κοινωνία και για τα μνημόνιο και για την κρίση: Ποιός καλλιέργησε αυτές τις ν οοτροπίες και ποιός ανέδειξε (και εξακολουθεί και αναδεικνύει) αυτήν την πολιτική τάξη, που είναι καθρέφτης μας; Η σουηδική κοινωνία μήπως;

Αλλά ακόμα και οι έντιμοι άνθρωποι (που είναι λιγότεροι υπεύθυνοι), τι έκαναν ως πολίτες για να αποτρέψουν την κατρακύλα; Μήπως αδιαφόρησαν αφήνοντας το καράβι στα χέρια των Γιακουμάτων και των Κουλούρηδων, ενώ έβλεπαν οτι πέφτει στην ξέρα; Ή μήπως προέβλεψαν και φρόντισαν ώστε να μην κλωτσήσουμε τις ευκαιρίες και τις υποχρεώσεις της δημοκρατίας μας; Φρόντισαν να αναδείξουν τους καλύτερους, να βγούν στην πολιτική κονίστρα υγιείς που θα διώξουν τους φαύλους; Η μήπως βολέυτηκαν με την εξάπλωση της διαφθοράς σε όλα τα κοινωνικά στρώματα;

Και μην περιορίζετε τους υπευθύνους σε όσους ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρότι σωστά εντοπίζετε τις χειρότερες εκλογικές συμπεριφορές. Και όλοι οι υπόλοιποι, (πλην εξαιρέσεων), συμπεριλαμβανομένων όσων στήριξαν τον λαϊκίστικο λόγο της αριστεράς είναι απολύτως υπεύθυνοι. Είμαστε η μοναδική χώρα στον δυτικό κόσμο, που εμφανίζει τόσο μεγάλα ποσοστά αρτηριοσκληρωτικής αριστεράς, μεγάλο κομμάτι της οποίας είναι σταλινική!

Στις δημοκρατίες, οι κοινωνίες είναι υπεύθυνες γι αυτά που τους συμβαίνουν. Ούτε οι ξένοι, ούτε οι θεωρίες συνωμοσίας, ούτε οι "κακοί", οι άλλοι, οι μετανάστες κλπ. Αυτά είναι εύκολες οδοί μετατόπισης της ευθύνης...

Υ.Γ. Το προηγούμενο σχόλιο μου είναι από χθες το βράδυ εκτεθειμένο στο facebook. Και δεκάδες δημοκράτες άνθρωποι το προσυπογράφουν, χωρίς ούτε μια αρνητική παρατήρηση από κάτω. Μην υποτιμάτε και μην περιορίζετε την επιμονή στο "αταλάντευτο δημοκρατικό φρόνημα" (για να χρησιμοποιήσω ένα κλισέ του παρελθόντος), ως περιθωριακή έκφραση των Εξαρχείων. Στην υπόθεση του φασισμού, θα έπρεπε να είμαστε όλοι σθεναρά απέναντι στην βαλκανικά καφενειακή, ρατσιστική και ανεγκέφαλη θεώρηση της ζωής, που ξεχνάει τα διδάγματα της ιστορίας και αποδέχεται να φλερτάρει με τη χειρότερη των χειροτέρων ιδεολογία...

Ανώνυμος είπε...

Τα likes και τα σχόλια του fb δεν αποτελούν κριτήριο ορθότητας μίας θέσης, χωρίς να υποστηρίζω ότι η δική μου είναι η ορθή βεβαίως.
Διαβάζω αυτό το Αλλά ακόμα και οι έντιμοι άνθρωποι (που είναι λιγότεροι υπεύθυνοι), τι έκαναν ως πολίτες για να αποτρέψουν την κατρακύλα;" και ομολογώ ότι ανατριχιάζω... Ο Πάγκαλος έκανε εξαιρετική δουλειά.
Όσον αφορά το επιχείρημα "κάποιοι άλλοι 'μικροαστοί' επελεξαν διαφορετικά" η απάντηση είναι ότι στα εκατομμύρια των ανθρώπων κάθε ερέθισμα προκαλεί εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις. Και ιστορικά υπάρχουν συνθήκες που καθόλα "κανονικοί" άνθρωποι απελπίζονται, τσαντίζονται, κυριαρχούνται από το θυμικό τους. Τα παραδείγματα άπειρα.

Ανώνυμος είπε...

Το "απαντάω στο φασισμό με φασισμό", ακόμη και αν είναι προσχεδιασμένο για αντιπερισπασμό στις νέες επερχόμενες λαίλαπες, είναι ηλίθιο και επικίνδυνο.
Επ' αυτού, κιχ...
Είναι πραγματικά οξύμωρο,τραγικά οξύμωρο, να δηλώνουμε υπερασπιστές της δημοκρατίας την ίδια στιγμή που πολτοποιούνται δικαιώματα, προσωπικότητες, παιδικές ψυχές και τα όνειρά τους, οικογενειάρχες...και όχι μόνο μεταφορικά...
Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα γράψουν άραγε ότι συνωστιζόμασταν στο Ζάλογγο για bunjy jumping; Ποιος ξέρει...
Την ιστορία θα τη γράψουν οι δήμιοι ...

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος; Διαφωνώ πλήρως - και νομίζω οτι τώρα αρχίζετε και χάνετε λίγο τον ειρμό σας, για να το πω ευγενικά, μπερδεύοντας διάφορα πράγματα....

Τα likes βεβαίως δεν είναι δημοσκόπηση. Μιλάτε με έναν άνθρωπο, που τοποθετείται πολιτικά κοντά στο κέντρο. Αυτό ήταν το νόημα, μη βαυκαλίζεστε οτι οι απόψεις σας είναι πλειοψηφία, ευτυχώς η πλειοψηφία είναι ακόμα δημοκράτες.

Δεν χρειαζόμουν τον Πάγκαλο, για να έχω αυτές τις θέσεις. Ο Πάγκαλος είπε εν μέρει σωστά πράγματα, αλλά έπρεπε με το που τα είπε να είχε παραιτηθεί και να είχε δωρίσεις την περιουσία του.

Ωραία, λοιπόν αυτοί (τα εκατομμύρια) που έχουν διαφορετικές αντιδράσεις δίνουν το παράδειγμα. Το παράδειγμα του φλερτ με τον φασισμό, δεν θα γίνει αποδεκτό, επειδή υπάρχει το "θυμικό".

Όσο για το βιαστικό (και δημαγωγικό) συμπέρασμα σας, κανείς δεν απαντάει στον φασισμό με τον φασισμό. Αντιθέτως, απαντάει με περισσότερη δημοκρατία. Αλλά δημοκρατία δεν είναι η πέραν ενός ορίου ανοχή στον τραμπουκισμό, ούτε η ερμηνεία των αντιδράσεων ενός λαού, με βάση τον λαϊκισμό.

Η καλή λειτουργία επίσης της δημοκρατίας προϋποθέτει αυτογνωσία και αυτοκριτική, υπευθυνότητα και ωριμότητα, χωρίς επικλήσεις στο "θυμικό". Αυτό ακριβώς που λείπει παντελώς στους υπερασπιστές του ναζισμού και του ρατσισμού.

Το οτι περιορίζονται διακιώματα (επειδή δεν φροντίσαμε να τα προστατεύσουμε), δεν σημαίνει οτι θα αποδεχτούμε τον (κατά πολύ χειρότερο) περιορισμό τους από τον φασισμό. Πού είναι το "κιχ" δηλαδή, δεν κατάλαβα;

Κι επειδή τώρα βλέπω οτι χρησιμοποιείτε τον όρο "ηλιθιο", παραβιάζοντας κάθε όριο καλής συμπεριφοράς και ευγένειας στη φιλοξενία, σας παρακαλώ μην επανέρχεστε. Τα κείμενα δείχνουν διάφανα ποιός ρέπει προς τον φασισμό και ποιός όχι.

Ούτε οι δήμιοι θα γράψουν την ιστορία, ούτε οι φασίστες, την ιστορία θα τη γράψουν τα επιτεύγματα του ανοιχτού μυαλού. Αυτοί που αναφέρετε θα γράψουν μόνο τις πιο μελανές σελίδες, όπως ήδη έχει γίνει.

Και όσο για το Ζάλλογγο, αν η επιδίωξη σας είναι να ζείτε σε μια χώρα που επιβιώνει με εμμονές στα εθνικά της παραμύθια, χωρίς να δέχεται μια άλλη άποψη, άλλοι άνθρωποι θέλουν να τη δουν να πηγαίνει μπροστά.

Ανώνυμος είπε...

βλέπω οτι χρησιμοποιείτε τον όρο "ηλιθιο", παραβιάζοντας κάθε όριο καλής συμπεριφοράς και ευγένειας στη φιλοξενία, σας παρακαλώ μην επανέρχεστε.
Δεν αναφέρθηκα προσωπικά σ'εσάς...ωστόσο....
"δεκάδες δημοκράτες άνθρωποι το προσυπογράφουν, χωρίς ούτε μια αρνητική παρατήρηση από κάτω" και
"Βεβαίως γνωρίζω ψηφοφόρους της ΧΑ - και τους έχω κόψει την καλημέρα.."
ναι, θα συμφωνήσω μαζί σας.
Τα κείμενα δείχνουν διάφανα ποιός ρέπει προς τον φασισμό και ποιός όχι.
ΑΚΡΙΒΩΣ!
Όσο για το Ζάλογγο, ευχαριστώ για τη Ρεπουσική απάντηση...λέει πολλά!!!

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Επιμένετε, βλέπω -και πάντα ανώνυμα βέβαια.

Δεν το είπατε για μένα, αλλά εννοιούσατε τις απόψεις μου. Το "ηλίθιος" είναι υβριστικό, να σας θυμίσω.

Μη προσπαθείτε να μου τη βγείτε δημοκρατικά, υποστηρίζοντας το δικαίωμα των εθνολαϊκιστικών να εκφράζονται φασιστικά. Αν έχετε να δώσετε (μη ασαφές) στίγμα του τι πιστεύετε, δώστε το. Αλλιώς αφήστε το κρυφτούλι. Εδώ δεν βρίσκεστε για "να την πείτε", αλλά για να συζητήσετε. Εξ αρχής όμως φλερτάρατε με συγκρίσεις και ύβρεις. ]

Τα έχετε τελείως μπλεγμένα: Η διαπίστωση οτι η πλειοψηφία είναι δημοκράτες, δεν είναι φασισμός, είναι καταμέτρηση της δημοκρατίας. Το ίδιο και η αταλάντευτη άρνηση να συνδιαλέγεσαι με τον καταστροφέα της δημοκρατίας, τον φασισμό. Όταν τα βρείτε, ξαναελάτε, με περισσότερη σαφήνεια. Προς το παρόν, έχετε καταναλώσει πολύ από το χρόνο μου, παίζοντας την κολοκυθιά.

Η δε "Ρεπουσική" απάντηση είναι ό,τι πιο λογικό και μετριοπαθές υπάρχει: Να γίνει ανεκτή η άλλη (δημοκρατική, όχι φασιστική) άποψη. Προφανώς και δεν το ασπάζεστε, η τήρηση των εθνικών μύθων είναι πιο σημαντική.

Ανώνυμος είπε...

Εξηγούμαι ίνα μην παρεξηγούμαι: "Αναλαμβάνω την ευθύνη" των σχολίων 9:59, 4.56, 11.00 (03.06.2013) και 07.56 της 04.06.2013
(Σημ.: Εδώ, εφόσον είμαι κόσμιος και η διαδικασία τό επιτρέπει θα γράφω ανώνυμα. Σε άλλα 'μετερίζια', όπου κρίνω σκόπιμο, θα γράφω επωνύμως)

ShareThis