15.7.13

Κεφαλαιώδης παραπληροφόρηση

Μερίδα της κοινής γνώμης έχει πειστεί οτι η υπόθεση της ΕΡΤ θα είναι μια “ιστορία αξιοκρατίας με happy end για το κοινό και τους εργαζομένους”. Το ζήτημα είναι περίπλοκο και λόγω αδιαφορίας, προπαγάνδας ή δικαιολογημένης άγνοιας, η άποψη που επικρατεί είναι οτι η ΕΡΤ θα εξυγιανθεί και οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα γυρίσουν πίσω σε αυτήν - ή καλύτερα στη διάδοχη κατάσταση που θα λέγεται ΝΕΡΙΤ ή κάπως αλλιώς.

Άλλο όμως η “κοινή γνώμη” και άλλο η γραπτή άποψη του συντάκτη ή αρθρογράφου ενός (υποτίθεται) εξειδικευμένου οικονομικού site, που οφείλει να ερευνά τα στοιχειώδη. Ιδού λοιπόν πώς αρχίζει άρθρο του www.capital.gr, με τίτλο “Μονά ζυγά για τα δικά τους παιδιά στην ΕΡΤ...” , θέλοντας προφανώς να κάνει λογοπαίγνιο με το “μονά-ζυγά δικά τους”:

“Περί τα 120 εκατ. ευρώ προβλέπει το σχετικό σχέδιο νόμου για το κόστος της απόλυσης των 2.600 εργαζομένων της ΕΡΤ. Αν διαιρέσουμε το ποσό αυτό αναλογούν περίπου 45.000 ευρώ κατ’ άτομο...

Εάν συναρμολογήσουμε ολόκληρη την εικόνα όμως, το ποσό αυτό μοιάζει περισσότερο με bonus παρά με αποζημίωση, καθώς οι 2.000 από τους 2.600 απολυμένους  προβλέπεται να επαναπροσληφθούν.

Την ίδια ώρα περίπου 1.000 Έλληνες καθημερινά χάνουν τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα και προστίθενται στη «χωματερή» του 1,5 εκατ. των ανέργων...

Καθώς οι περισσότεροι από αυτούς απολύονται από επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, δεν λαμβάνουν καμιά αποζημίωση και φυσικά δεν υπάρχει πουθενά στον ορίζοντα η πιθανότητα της επαναπρόσληψης.”


Ας δεχτώ λοιπόν οτι ο συντάκτης είναι απληροφόρητος, αν και δεν θα έπρεπε, εφόσον καταπιάνεται με το θέμα. Αν είχε λοιπόν εμβαθύνει ελάχιστα, θα του είχε διευκρινιστεί οτι ο αριθμός των 2.000 εργαζομένων είναι ένας (αυθαίρετος, εν τη απουσία οργανογράμματος) αριθμός, που αποτελεί προϊόν της συμφωνίας των δύο πολιτικών αρχηγών (και ελέχθη και από τον αρμόδιο υφυπουργό), αλλά ισχύει ΜΟΝΟ για το λεγόμενο “ενδιάμεσο στάδιο”, που θα κρατήσει δύο ή τρεις μήνες, μέχρι τη λειτουργία της “ανανεωμένης” ΝΕΡΙΤ. Αν ισχύσει και εκεί...

Η μόνιμη φάση της διάδοχης κατάστασης της ΕΡΤ, που δεν ξέρουμε ακόμα ποιά θα είναι (και είναι, όπως όλο το “σχέδιο”, στον αέρα), είναι αμφίβολο αν θα απασχολεί περισσότερους από μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους. Είναι αμφίβολο επίσης αν οι περισσότεροι από αυτούς θα είναι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπερισχύσουν τα “δικά μας παιδιά” (εγκεκριμένα από το κομματικό παρακράτος) ή οι άνεργοι από την αγορά που θα πιέσουν με κάθε “μέσο” για να μπουν στο νέο φορέα.

Στην πράξη, δεν ξέρουμε καν αν θα εφαρμοστεί το περίφημο “μεταβατικό στάδιο”, καθώς ο χρόνος του καλοκαιριού τρέχει - και υπάρχουν, όπως φαίνεται, ανυπέρβλητα νομικά εμπόδια, τόσο για όσους εργαζόμενους αρνούνται να υπογράψουν, όσο και για την κυβέρνηση, μετά την ανεκδιήγητη κίνηση για κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι δίμηνες συμβάσεις που αυτό προέβλεπε άλλωστε, όπως είμαι βέβαιος οτι θα πρέπει να γνωρίζει ο συντάκτης, δεν συνιστούν καμία συνέχιση εργασιακού δικαιώματος, που θα μπορούσε να δικαιολογεί την μη καταβολή της αποζημίωσης. Με απλά λόγια, όποιος προσληφθεί μόνο για δύο μήνες, δεν είναι δυνατό να χάνει την αποζημίωση του για 10, 20 ή 30 χρόνια δουλειάς.

Αλλά ακόμα και στη μόνιμη κατάσταση της νέας ΕΡΤ (ή ΝΕΡΙΤ), εάν υπήρχε η πιθανότητα της πρόσληψης των 2.000 εργαζομένων, με ποιά δικαιολογία δεν θα δίνονταν αποζημιώσεις; Πολλές συμβάσεις άλλωστε θα είναι έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου και είμαι σίγουρος οτι όποιος ξέρει στοιχειωδώς τα εργασιακά, καταλαβαίνει οτι όταν προσλαμβάνεσαι από μιά νέα εταιρεία, ο χρόνος για τον υπολογισμό της αποζημίωσης “μηδενίζεται”. Εν ολίγοις, αν κάποιος προσληφθεί από τη ΝΕΡΙΤ και απολυθεί μετά από ένα χρόνο, δεν θα αποζημιωθεί βεβαίως για την προϋπηρεσία του στην ΕΡΤ. Αυτή η αποζημίωση θα πρέπει να έχει ήδη καταβληθεί, με την απόλυση από το παλαιό φορέα. Εάν δε έχει επανέλθει στη θέση του μετά από δικαστική απόφαση, η αποζημίωση (όπως θα βεβαίωνε οποιοσδήποτε εργατολόγος) συμψηφίζεται με τους μισθούς υπερημερίας, στην ουσία δηλαδή δεν καταβάλλεται.

Τι εισηγείται λοιπόν, επικαλούμενος τη γνωστή “δημαγωγία της αγοράς”, ο συντάκτης; Επειδή οι περισσότεροι εργοδότες δεν καταβάλλουν τις νόμιμες αποζημιώσεις στους απολυόμενους, οτι το ίδιο οφείλει να πράξει και το δημόσιο - να παρανομήσει δηλαδή; Είναι ή δεν είναι απόλυτη υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλει αποζημιώσεις, ειδικά όταν απολύει χωρίς καμία προειδοποίηση;

Βεβαίως, όλη αυτή η “μαύρη τρύπα” (που μαζί με την καταστρατήγηση συμφωνιών, τις απαιτήσεις τρίτων και τα διαφυγόντα κέρδη υπολογίζεται από τους εργαζομένους τουλάχιστον στα 300 εκατομύρια ευρώ), θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν δεν υπήρχε αυτή η συγκλονιστικής έμπνευσης μικρονοϊκή γκάφα του κλεισίματος, που ξεσήκωσε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αλλά το να εμφανίζονται ως ωφελημένοι οι εργαζόμενοι από αυτήν (ή ακόμα χειρότερα ως εμπνευστές, όταν οι ίδιοι την καταγγέλουν σε όλους τους τόνους), είναι τουλάχιστον “σουρεαλιστικό”, αν όχι κακόβουλο συμπέρασμα. Είναι προφανές οτι ουδείς εργαζόμενος της ΕΡΤ θα επιθυμούσε οτιδήποτε άλλο, παρά τη συνέχιση της ομαλής εργασιακής του σχέσης με την εταιρεία, χωρίς καμία φυσικά αποζημίωση.

Στην πραγματικότητα, η ιστορία κακοφορμίζει μέρα με τη μέρα. Και γι αυτό δεν φταίει μόνο το “ενός (τραγικού) λάθους μύρια έπονται”, αλλά (όπως διαφαίνεται) και η απουσία οποιασδήποτε πρόθεσης να υλοποιηθεί η πολυδιαφημισμένη εξυγίανση της ΕΡΤ. Το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο έχει εγκλωβιστεί στην ανυποχώρητη εκδικητικότητα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, με επιχειρήματα του τύπου “κατεβάσαμε τους διακόπτες γιατί οι εργαζόμενοι κατέλαβαν την ΕΡΤ” ή “δεν μπορούμε να ανοίξουμε την ΕΡΤ γιατί την έχουν καταλάβει οι εργαζόμενοι”, οι οποίοι απλώς επιμένουν στο να μη διακοπεί ούτε λεπτό το πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό οτι το ανυπόγραφο χαρτί της υποτιθέμενης απόλυσης καλούσε τους εργαζομένους να διαφυλάξουν τα υλικά που έχουν χρεωθεί και να τα παραδώσουν (διαδικασία που θέλει μήνες), αλλά ταυτόχρονα να έχουν εγκαταλείψει το κτήριο, προφανώς χωρίς να τα έχει παραλάβει κανείς...

Η αλήθεια είναι οτι δεν υπάρχει ούτε μια κίνηση που να μην χαρακτηρίζεται από προχειρότητα - και πολλές φορές από κακόγουστη, αδέξιας αισθητικής, τσαπατσουλιά, χαρακτηριστική των ανθρώπων με τον συγκεκριμένο εθνικιστικό ιδεολογικό προσανατολισμό. Όπως έδειξε το τεράστιο φιάσκο της ΕΔΤ (που έγινε μέσα σε μια μέρα ΔΤ), είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό να υποτιμάς τη νοημοσύνη των πολιτών και του ΣτΕ, προσπαθώντας να υποκαταστήσεις την ΕΡΤ με ένα “παραμάγαζο” ιδιωτικών συμφερόντων και ελεγχόμενο από τον εισαγγελέα, για αμαρτωλές εκπομπές κυβερνητικής παρέμβασης στην ΕΡΤ.

Το χειρότερο όμως είναι οτι διαφαίνεται η διάθεση κάποιων εγκεφάλων που βρίσκονται στο παρασκήνιο, να μη δοθεί ποτέ λύση στο ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αρκεί να αφεθεί να “σαπίσει” η πληγή της ανοιχτής ΕΡΤ και στη θέση της να φτιαχτεί κάπου αλλού ένα “μαγαζάκι”, πλήρως ελεγχόμενο, με μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες “ημετέρους” - που φυσικά δεν θα έχει καμία πολιτική ή πολιτιστική παρέμβαση και ουδόλως θα ενοχλεί τους ανταγωνιστές στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που ήδη απολαμβάνουν το απρόσμενο δώρο της (χαμένης από την ΕΡΤ) θεαματικότητας και ακροαματικότητας...














Το κείμενο γράφτηκε για την Athens Voice

H φωτό είναι από το www.techhive.com και το εξώφυλλο από το www.culturewok.com

To post συνοδεύεται από το "Sunny (Mercury Edit II)", με τη φωνή του μεγάλου Αμερικανού αναμορφωτή της soul Marvin Gaye.

buzz it!

17 σχόλια:

Kostas Ramantas είπε...

Προκόπη η δεξιά του Σαμαρά απευθύνεται σε ανθρώπους που (1) δε θα διαβάσουν ποτέ το κείμενό σου, (2) και να το διαβάσουν θα τους κουράσει η τεκμηρίωση ή (3) νοιώθουν μνησικακία και θέλουν να υποφέρουν οι συνάνθρωποι όπως πιθανότατα οι ίδιοι (σε αυτή την κατηγορία μνησίκακων απευθύνεται το capital).

Η κριτική σας πλέον θα πρέπει να απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στο Βενιζέλο, που παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι στήριξης του φασισμού με αντάλλαγμα την εξουσία. Η εθνικιστική λαϊκοδεξιά ούτως ή άλλως δεν έχει την κοινωνική πλειοψηφία, και θα ηττηθεί όταν μείνει χωρίς συμμάχους από το "κέντρο".

Prokopis Doukas είπε...

@Kostas Ramantas: Δεν ξέρω αν το capital απευθύνεται σε μνησίκακους, αλλά οφείλουμε να στηλιτεύουμε τέτοια άρθρα.

Όσο για την κριτική στον Βενιζέλο, διαβάστε παρακαλώ το άρθρο μου με τίτλο "Ομολογώ οτι δεν αντιλαμβάνομαι"... :-)

gobanknoteless είπε...

Καλησπέρα,

Επειδή νομίζω ότι μπορείτε να δείτε τις ωφέλειες, και ότι δεν θα διστάσετε εξ αιτίας συμφερόντων, σας προτείνω να δείτε μια πρότασή μου στο http://tvxs.gr/node/128858 .
Πιστεύω μπορεί να σώσει την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή οικονομία και πολύ περισσότερα. Εννοείται με αποφάσεις των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για εφαρμογή σε όλη την Ευρωζώνη σε έναν οριζοντα 3 - 4 ετών.

Ευχαριστώ
Γιώργος Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Prokopis Doukas είπε...

@gobanknoteless: Tο έχω σκεφτεί κι εγώ - και καθόλου δεν θα με στενοχωρούσε. Κάτι θα βρουν όμως να σας προσάψουν οι οπαδοί του οικονομικού φιλελευθερισμού ("προσβάλλεται το δικαίωμα μου να πληρώνω με μετρητά" κλπ.) :-)

ΑΦ είπε...

Η αναφορά της αρχικής αμφιταλαντευόμενης στάση της Χρυσής Αυγής και τοων ψηφοφόρων της για το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν χρήσιμη γιατί υπαινισσόταν το φασιστικό της ενέργειας. Τώρα που η Χρυσή Αυγή πήρε σαφή θέση για το θέμα απέναντι στην κυβέρνηση δεν τρέχει κάστανο, τώρα η στάση της για το θέμα είναι άνευ σημασίας και ανάξιας αναφοράς.

Prokopis Doukas είπε...

@ΑΦ: Δεν καταλαβαίνω καθόλου τι εννοείτε: Ποιά είναι η "σαφής θέση" της ΧΑ; Και γιατί πρέπει να υπολογίζει την όποια δημαγωγία του φασισμού; Πού είδατε αναφορά μου, στη στάση της ΧΑ, σε αυτό το άρθρο; Και μήπως είστε τελείως εκτός θέματος ή εγώ δεν καταλαβαίνω κάτι;

ΑΦ είπε...

Η αναφορά σας στην υποστήριξη της ενέργειας από τους ψηφοφόρους της ΧΑ έγινε σε προηγούμενη ανάρτηση. Και το είχα σχολιάσει, δηλαδή πως γίνεται να μην σας θυμίζει κάτι. Σχολίασα σε αυτήν, ακριβώς γιατί δεν είδα από τότε κάποια νέα αναφορά παρά την υποστήριξη της ΧΑ στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και χθεσινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική.

Prokopis Doukas είπε...

@ΑΦ: Τώρα κατάλαβα, είστε εσείς που προσπαθήσατε να μου αποδώσετε οτι "τσουβαλιάζω" την άποψη του Δοξιάδη, ως χρυσαυγίτικη. Δεν το έκανα, της απέδωσα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά.

Δεν το ξέρω οτι η ΧΑ υποστηρίζει τώρα τους εργαζομένους. Από σας το ακούω. Αλλά και αν ισχύει είναι κατάπτυστη και δημαγωγική κολοτούμπα, όπως συνήθως κάνουν οι ακροδεξιοί - και τέτοιες δημαγωγίες δεν αξίζει να τις παίρνει κανείς σοβαρά υπόψιν. Είναι σαν τις προσπάθειες του Καρατζαφέρη να φανεί μετριοπαθής και "κεντρώος". Η ΧΑ ανέκαθεν μισούσε την ΕΡΤ, διότι τη θεωρούσε "άντρο κομμουνιστών" και εισέπρατε από αυτή βαθύτατη περιφρόνηση...

ΑΦ είπε...

Δηλώνω κάτι σαφώς, ότι η αναφορά σας στην ΧΑ είχε ως σκοπό να ενισχύσει υπαινικτικά το φασιστικό της ενέργειας. Για το σκοπό αυτό παρουσίασα και την άποψη Δοξιάδη, για να επισημάνω ότι για την ουσία της υπόθεσης κάθε αναφορά στην ΧΑ είναι εξορισμού άστοχη και άχρηστη. Είναι αυτό λάθος ανάγνωση από μέρους μου και η αναφορά σας ήταν απλώς μια δημοσκοπική διαπίστωση; Τότε λάθος μου και σταματάει εδώ η κουβέντα. Πείτε όμως ευθέως ότι δεν είναι έτσι. Αν όχι, τότε εκείνη η αναφορά είναι σε αντίθεση με αυτό που λέτε ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη οι δημαγωγίες της ΧΑ, και φαντάζομαι γενικά οι απόψεις αυτής και των ψηφοφόρων της.

Συνοπτικά λοιπόν η κριτική μου απέναντί σας (και τυχαίνει να ισχύει για ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό σύστημα και πολλούς δημοσιoγράφους και blogger) είναι ότι χρησιμοποιήσατε τις χρυσαυγίτικες απόψεις προς ενίσχυση της άποψής σας.

Για την ιστορία, χωρίς όπως ανέλυσα να έχει την οποιαδήποτε σημασία:

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/546829/sto-pleuro-ton-ergazomenon-tis-ert-i-hrusi-augi/

Prokopis Doukas είπε...

@ΑΦ: Όχι, η αναφορά μου στους ψηφοφόρους της ΧΑ δεν είχε σκοπό να ενισχύσει το φασιστικό της ενέργειας, αν και αυτή η εκδοχή δεν στερείται βάσης, τώρα που το λέτε. Η αισθητική του φασισμού επικροτεί τις αυταρχικές ενέργειες, εναντίον οτιδήποτε είναι πολιτισμένο.

Η αναφορά μου ήταν ποιοτική: Υποστηρίζω οτι το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ επικρότησε μόνο το χειρότερο κομμάτι των δεξιών ψηφοφόρων (και όσοι φυσικά έχουν φιλελεύθερες "εμμονές). Διότι ο σοβαρός, καλλιεργημένος, αστός κεντροδεξιός ψηφοφόρος αποκλείεται να επικρότησε το άγαρμπο και επαρχιακά κουτοπόνηρο κλείσιμο της ΝΕΤ, του Κόσμος ή του Τρίτου προγράμματος, γιατί απλούστατα έμεινε χωρίς να μπορεί να ακούσει ή να δει και πολλά πράγματα στα ερτζιανά. Μια μικρή έρευνα σε γνωστούς σας του Κολωνακιου ή των Βορείων Προαστείων θα σας το καταδειξει.

Η αναφορά μου λοιπόν είχε σκοπό να καταδείξει οτι έτσι ο Σαμαράς αποξένωσε και το καλύτερο κομμάτι των συντηρητικών ψηφοφόρων - και του έμειναν οι πιο φανατικοί λαϊκοδεξιοί, ακροδεξιοί και ακραία αντικρατιστές/φιλελεύθεροι.

Όσο για τις κολοτούμπες της ΧΑ, τα είπαμε και παραπάνω, δεν υπάρχει πιο "μη θέση", από τις "θέσεις" του μορφώματος αυτού, που τσαλαβουτά στο βούρκο του φασιστικού λαϊκισμού. Τα γνήσια συναισθήματα της ΧΑ είναι εξ ορισμού εναντίον της ΕΡΤ, όπως φάνηκε με την πρώτη αυθόρμητη αντίδραση της.

ΑΦ είπε...

Επιμένετε μέσω του έντεχνου όχι-μεν-αλλά, τώρα-που-το-είπατε λόγο σας να συνυπολογίζετε στα επιχειρήματά σας τη στάση της ΧΑ. Το να χωρίζετε τη στάση της σε αυθόρμητη και υπολογισμένη για να σας διευκολύνει είναι στα όρια του απαράδεκτου. Έτσι δικαιώνεται η κριτική μου μεν, είναι όμως απογοητευτικό. Τέσπα θα μπορούσα να απαντήσω ότι όπως η ΧΑ σιχαίνεται την ΕΡΤ και τον πολιτισμό σιχαίνεται και κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια και την συμμετοχή της ΕΕ σε αυτήν. Οπότε αυτό αυτόματα σημαίνει ότι επειδή σιχαίνεται το Σαμαρά, ο Σαμαράς είναι ο γνήσιος μεταρρυθμιστής και ευρωπαϊστής; Όχι φυσικά. Άρα;

Να πάμε λίγο στο 65%; Το 35% και παραπάνω αποτελείται απο την φανατικά αντιμνημονιακή αριστερά και το χυδαιότερο τμήμα του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Όλοι αυτοί παρά τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές έχουν ένα κοινό σημείο. Ακόμα και να έφερνε ο Σαμαράς ένα σχέδιο για την ΕΡΤ με την υπογραφή του Ι. Χριστού θα ήταν αντίθετοι με αυτό απο τη στιγμή που θα περιείχε και μισή απόλυση ΔΥ ή που θα το υποστήριζε η τρόικα. Ένα υπόλοιπο 15% είναι λαΐκοδεξιοί ή φασίζοντες. Ποιοτικο παράδειγμα οι ΑΝΕΞ. Αυτοί ναι μεν δεν πονάνε καμια ΕΡΤ (που δεν ισχύει απόλυτα) αλλά αντιτίθενται λυσσαλέα σε οτιδήποτε φέρει την υπόνοια νεοφιλελεύθερης και αντεθνικής συνομωσίας (λέσχη μπίλντεμπεργκ, μερκέλιο μίσος κατά της Ελλάδας). Αυτό που περισεύει ειναι αυτο που περιγραφετε. Μετριοπαθείς που θέλουν μεταρρυθμίσεις και είτε δεν ηθελε να κλεισει η ερτ, είτε ήθελαν αλλα φρίκαραν με το μαύρο. Επειδή ομως τα κουκια του 35% δεν βγαινουν έτσι όπως θα τα θέλατε, τέτοιοι άνθρωποι βρίσκονται και σε αυτό, που δεν θεώρησαν το μαύρο τόσο σοβαρό ή θεώρησαν πολύ πιο σοβαρό το επιχείρημα ότι η σαπίλα της ΕΡΤ δεν μπορούσε να απαλειφθεί με μια ήπια, χρονοβόρα παρέμβαση. Το κλείσιμο της ΕΡΤ χώρισε σε δύο τμήματα και μεταρρυθμιστές και λαϊκοδεξιούς. Αν μπορούσε ο Σαμαράς να αποφύγει το μαύρο, θα είχε τους περισσότερους μεταρρυθμιστές μαζί του και θα είχε απέναντί του κατά κύριο λόγο το τσίρκο.

Στη διαπίστωση ότι η φιλελεύθεροι είναι ακραίοι, το μόνο που είναι ακραίο είναι ο λόγος σας. Απειροελάχιστοι από αυτούς είναι αναρχοκαπιταλιστές, ή θέλουν το κλείσιμο της Κεντρικής Τράπεζας, ή επιστροφή στο κανόνα του χρυσού ή να γίνει η δικαιοσύνη ιδιωτική ή να μην υπάρχει κοινωνικό δίχτυ. Αποφεύγοντας να επιχειρηματολογήσω πάνω σε αυτό, με τα παγκόσμια μέτρα, και όχι με το consensus που επικρατεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι φιλελεύθεροι της ΝΔ, η Δράση, οι φιλελεύθερες προσωπικότητες που γράφουν ή πολιτεύονται είναι κάπου ανάμεσα στη Θάτσερ και τον Φρίντμαν και τον σοσιαλφιλελευθερισμό των σημερινών Βρεττανών Εργατικών. Αντιθέτως ακραία είναι η άνευ όρων και χωρίς καμία κριτική αναπαραγωγή της προπαγάνδας και των υπερβολών των εργαζομένων της ΕΡΤ, είναι η σύμπλευση με τυχοδιώκτες καθεστωτικούς αντικαπιταλιστές τύπου Κούλογλου της φιλμ-νουάρ παραδημοσιογραφίας που αναπαραγάγει επικοινωνιακές απάτες με οικονομικούς δολοφόνους, είναι η πλήρης αποσιώπηση και ο μη σχολιασμός της αμέριστης συμπαράστασης που έδωσαν στην ΕΡΤ σταλινιστές, φανατικές συνιστώσες, αριστεροί εθνικιστές, δεν πληρώνω, ημίτρελοι ξεπεσμένοι καλλιτέχνες, και κάποιοι που δεν θέλω καν να αναφέρω.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο λόγος σας έγινε συνειδητά ακραίος λόγω του κλεισίματος της ΕΡΤ. Τα κίνητρά σας πέρα από ιδεολογικά, λόγω πραγματικών δικαίων που έχετε, και εύλογα ανθρώπινα είναι κυρίως συντεχνιακού συμφέροντος. Ευελπιστώ με το πέρασμα του χρόνου και την ευκταία εξομάλυνση της κατάσταση να επιστρέψετε στα παλιά.

Prokopis Doukas είπε...

@ΑΦ: Διαφωνώ με την επιχειρηματολογία σας, όπως διαφωνώ και (σχεδόν) με οτιδήποτε γράφεται στο Μπλε Μήλο ή στο e-rooster. Εκεί κι αν έχω διαβάσει τις πιο ακραίες αναλύσεις, για πάρα πολλά θέματα.

Η "νέα" στάση της ΧΑ δεν μπορεί να συνυπολογίζεται, όταν είναι εμφανώς πιο ψεύτικη από οτιδήποτε ψεύτικο υπάρχει. Είναι καταφανές οτι η πραγματική στάση της ΧΑ είναι παντελώς εχθρική προς οτιδήποτε ευγενές, πολιτισμένο, δημοκρατικό και "διανοούμενο". Η ΕΡΤ, ως αντίβαρο στη χυδαιότητα και στο σκυλοπόπ, έπαιζε ακριβώς αυτό το ρόλο του "κόκκινου πανιού" για το φασισταριό - κι ας πηγε τωρα να θολώσει δημαγωγικά τα νερά, μπας και κερδίσει κανένα ψηφαλάκι. Το να δέχεστε ως valid την κολοτούμπα της ΧΑ, είναι σχεδόν σοφιστεία (κλασική σε ακραία φιλελεύθερα κείμενα σαν και αυτά που έχω διαβάσει στα αγαπημένα σας μπλογκ), όπως και το παράδειγμα που παραθέτετε στη λογική "μπουζούκι-όργανο-αστυνόμος". Μπορεί η ΧΑ να σιχαίνεται διάφορα πράγματα, αλλά είναι απείρως πιο κοντά στον Σαμαρά, από οτι σε αυτό που συμβόλιζε η ΕΡΤ.

Αυτό που έκανε άλλωστε ο Σαμαράς και οι σύμβουλοι του μπορεί να το κάνει μόνο κάποιος που είναι πολύ κοντά με τέτοιες αυταρχικές και ακροδεξιές αντιλήψεις. Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μια βαθύτατα αντιευρωπαϊκή πράξη, κόντρα στην ευρωπαϊκή κουλτούρα - και αυτό μόνο ακροδεξιοί, αυταρχικοί κι επαρχιώτες απομονωτιστές θα μπορούσαν να το επικροτήσουν. Ούτε η τρόικα το είχε ζητήσει, ούτε μπόρεσε να το χωνέψει και η Ευρώπη, γι αυτό και οι τόσο έντονες αντιδράσεις από πρόσωπα και τύπο.

Όπως βλέπετε δε, το λάθος είναι τόσο τραγικό, που η κατάσταση δεν εξομαλύνεται - και δεν προβλέπεται να εξομαλυνθεί σύντομα. Όχι μόνο γιατί δεν είχαν προβλεφθεί οι συνέπεις και δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο, αλλά γιατί κατελύθη μια συνέχεια (προς όφελος του ιδιωτικού ανταγωνισμού), που πιθανότατα δεν θα επιτρέψει ποτέ στη νέα ΕΡΤ να ξαναβρεί τη θέση ισχύος που πρέπει να έχει μια δημόσια ραδιοτηλεόραση σε ευρωπαϊκή χώρα (και η δικιά μας δεν είχε αρκετά).

Το επιχείρημα οτι "η σαπίλα της ΕΡΤ δεν μπορούσε να διορθωθεί αλλιώς" είναι πλήρως ανυπόστατο (κι ένδειξη ανικανότητας και ελληνικής οκνηρίας): Πρώτον, διότι ουδείς προσπάθησε ποτέ σοβαρά να το κάνει (η προσπάθεια του Μόσιαλου ήταν η πρώτη τα τελευταία 16 χρόνια που είμαι εκεί και ήταν ημιτελής, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί το πόρισμα Αλιβιζάτου που εγγυάται την ανεξαρτησία) και δεύτερον, διότι το ευαγγελίζονται υποκριτικά οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι για τη σαπίλα, που όφειλαν να είχαν αντιμετωπίσει κυκλώματα και παρασιτικό συνδικαλισμό.

Η δημοσκοπική καταγραφή σας είναι φάουλ: Αν δείτε και τις 3 δημοσκοπήσεις (τις αναφέρω στην προηγούμενη ανάρτηση) που ασχολήθηκαν με το θέμα, το άθροισμα των "υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ" δεν μπορεί να είναι άλλο από το: 10-15% της ΧΑ + οι μισοί ψηφοφόροι ΝΔ (15%, λαϊκοδεξιοί ως επί το πλείστον) + φιλελεύθεροι (5-6%; παραπανω δεν είναι). Απλούστατα ερμηνεύετε τον χάρτη όπως θέλετε, για να βολεύει την κοσμοθεωρία σας, θέλοντας να αποτελείτε την πλειοψηφία. Μόνο που στην αντιπαράθεση μας, δεν είστε εσείς ο μετριοπαθής.

Δεν εντιλέγω οτι εναντίον του κλεισίματος της ΕΡΤ τάχθηκε όλη η ακραία αριστερά (για τους ΑΝΕΞΕΛ δεν είμαι πολύ σίγουρος, η φύση του λαϊκισμού τους οδηγεί πολλούς στην ταύτιση με την ΧΑ) - και πολλοί ακόμα "απαράδεκτων" πολιτικών αντιλήψεων.

Όμως διαμορφώθηκαν δύο στρατόπεδα, καλώς ή κακώς. Προτιμώ λοιπόν να είμαι στο ίδιο μπλοκ με αυτούς, τουλάχιστον δεν είναι απροκάλυπτα ναζί. Εσάς πρέπει να σας προβληματίσει οτι βρεθήκατε κάτω από την ίδια σκέπη (όπως συμβαίνει και με το αντιμνημονιακό μπλοκ), με τους ψηφοφόρους της ΧΑ.

Και προφανώς αυτό είναι που σας έχει ενοχλήσει τόσο πολύ, ώστε να επιμένετε να σχολιάζετε στο μπλογκ μου, επειδή δεν έκανα μια αναφορά σε κάτι που δεν ήξερα και δεν πιστεύω, με αγενείς χαρακτηρισμούς, του τύπου "στα όρια του απαράδεκτου". Αν όντως σας φαίνεται "απαράδεκτη" η επιχειρηματολογία μου, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εγκαινιάσατε διάλογο μαζί μου. Προσωπικά, δεν θα το έκανα ποτέ στα μπλογκ της αρεσκείας σας.

ΑΦ είπε...

Επιμένω να σχολιάζω στο blog σας επειδή μου απαντήσατε. Με αντιμετωπίζετε σαν τρολ ενώ έχετε γράψει σεντόνια όπως δεν το έχετε κάνει ποτέ;

Σύντομα λοιπόν δεν ερμηνεύω το χάρτη όχι έτσι όπως με βολεύει για να είμαι πλειοψηφία, προφανώς και δεν είμαι. Τον ερμηνεύω για να δείξω ότι ο λαϊκισμός της λαϊκοδεξιάς και του φασισμού γλιστράει και στη δική σας πλευρά. Και χρησιμοποίησα την προσωπική μου εμπειρία όπως μου είπατε. Μόνο που (ειλικρινά δυστυχώς) οι δικοί μου γνωστοί δεν είναι μεγαλοαστοί από το Κολωνάκι και τα Β.Προάστεια. Ο λαϊκισμός του φασισμού δεν συνορεύει μόνο με το Σαμαρά, συνορεύει και με αυτόν της αριστεράς, σε στοιχεία που δεν γίνεται να αναλύσω, φάνηκαν όμως περίτρανα στο πρόγραμμα της ερτ των εργαζομένων.

Εννοείται ότι ενοχλήθηκα που είμαι στην ίδια πλευρά με τη ΧΑ. Η διαφορά μας είναι ότι εσείς όχι μόνο δεν ενοχλείστε για τον ίδιο λόγο, αλλά μετά την παρέμβαση μου, ανακαλύψατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη στάση της κατά το δοκούν. Συνεχίστε έτσι λοιπόν και χωρίς την περαιτέρω ενόχλησή μου, θα σας δώσει πολλές ευκαιρίες η ΧΑ στο μέλλον για να διαλέγετε. Να ένα απλό παράδειγμα, η ΧΑ σιχαίνεται την σκυλοπόπ! Και τα Τούρκικα! Και τη χυδαιότητα των τσοντοκάναλων!

Αυτά, για το τέλος να σας ενημερώσω ότι έχω πολλά αγαπημένα blog εκτός από αυτά που αναφέρατε. Επίσης για την ώρα δεν έχω δει άρθρο του Δοξιάδη στο Μπλε Μήλο. Ούτε του Μανδραβέλη, του Μίχα, του Σκυλακάκη, της Ντόρας, του Κυριάκου, του Άδωνι κοκ. Και φυσικά δεν συμφωνώ καθολικά με κανέναν από αυτούς ή τα αγαπημένα μου blog. Αντιλαμβάνομαι τις άγαρμπες προσπάθειές σας να περιχαρακώσετε την αντίθετη άποψη. Όποιος πρωτομαθαίνει στον ακραίο λόγο θα κάνει και μερικές στραβοτιμονιές στην αρχή.

Καλό αγώνα!

Prokopis Doukas είπε...

@AΦ: Δεν σας αντιμετωπίζω καθόλου σαν τρολ, ποιός σας είπε τέτοιο πράγμα; Αν ήσασταν τρολ, δεν θα δημοσίευα καθόλου τα σχόλια σας (σεντόνια γράφω πολύ συχνά).

Σας αντιμετωπίζω ως έναν άνθρωπο που δεν αντιλαμβάνεται τον φανατισμό του - και εκτρέπεται της ευγενείας για να τον επιβάλει ή να εκμαιεύσει μια αναφορά, που νομίζει οτι στηρίζει την επιχειρηματολογία του. Εσείς δεν δηλώνετε στο προφίλ σας οτι αγαπημένα σας μπλογκ είναι το e-rooster και το Μπλε Μήλο;

Όσο λοιπόν μου αποδίδετε "λαϊκισμό" και δη της ακροδεξιάς, έτσι θα σας αντιμετωπίζω. Διότι σας διαφεύγει οτι η ακροδεξιά είναι ο δάσκαλος της υποκρισίας - και δεν έχει σημασία τι ισχυρίζεται, αλλά τι πραγματικά είναι. Για παράδειγμα, όσο κι αν η ΧΑ λέει οτι "σιχαίνεται" τα σκυλοπόπ ή τα τούρκικα, τόσο ο ισχυρισμός της είναι αβάσιμος: Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι, η απόλυτη ευτέλεια - και μόνο απέναντι σε αυτή δεν μπορεί να λογιστεί.

Καλώς ενοχληθήκατε λοιπόν που βρεθήκατε στο ίδιο μπλοκ με τη ΧΑ, επαναλαμβάνω οτι πρέπει να σας προβληματίσει. Εννοείται οτι αυτό δεν σημαίνει ταύτιση, αλλά ίσως μια επικίνδυνη γειτνίαση.

Εμένα πάλι δεν με προβληματίζει καθόλου, γιατί είναι αδύνατον με τις απόψεις που έχω να βρεθώ στο ίδιο μπλοκ με την ΧΑ. Μπορεί με την Ανταρσύα, ναι, αλλά αυτό δεν με προσβάλλει όσο το να βρίσκομαι στην ίδια πλευρά με τους υποστηρικτές των ναζί.

Εν ολίγοις, ξαναλέω, οτι όποιος ενέκρινε το βάρβαρο, αντιδημοκρατικό, φανατικό, εκδικητικό και επαρχιώτικα εσωστρεφές, παράνομο και παράτυπο, πρόχειρο και εμφανώς επιβαρυντικό του δημοσίου συμφέροντος κλείσιμο της ΕΡΤ (προσέξτε το κλείσιμο, όχι την εξυγίανση, υπέρ της οποίας έχω αρθρογραφήσει εξαντλητικά), θα πρέπει να αποδεχτεί οτι βρέθηκε στην ίδια πλευρά με τους χειρότερους ψηφοφόρους της δεξιάς και της άκρας δεξιάς. Ας αναλογιστεί την τοποθέτηση του...

Κι επειδη δεν το σχολίασα: Έχω πολλές φορές στραφεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η πρόταση για εξεταστική επιτροπή είναι απολύτως λογική. Τι άλλο χρειάζεται για να διερευνηθεί μια τόσο βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον απόφαση;

ΑΦ είπε...

"και δεν έχει σημασία τι ισχυρίζεται, αλλά τι πραγματικά είναι. Για παράδειγμα, όσο κι αν η ΧΑ λέει οτι "σιχαίνεται" τα σκυλοπόπ ή τα τούρκικα, τόσο ο ισχυρισμός της είναι αβάσιμος: Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι, η απόλυτη ευτέλεια - και μόνο απέναντι σε αυτή δεν μπορεί να λογιστεί."

Κάνετε τεράστιο λάθος. Μην αποδίδετε στη ΧΑ πράγματα που δεν σας αρέσουν εσάς, δεν σημαίνει ότι επειδή είναι το απόλυτο κακό, συγκεντρώνει και όοολα τα κακα που δεν μας αρέσουν. Μπορεί οι οπαδοί της να είναι πίθηκοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει πραγματική ιδεολογία. Και για αυτό ακριβώς είναι απείρως πιο επικίνδυνοι από το σαλτιμπάγκο Καρατζαφέρη, και για αυτό εμφανιστήκαν σαν έτοιμοι από καιρό στη τρέχουσα συγκυρία. Και η ιδεολογία τους, είναι ιδεολογία της καθαρότητας και της ανωτερότητας όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, και το νοιώθουν με ειλικρίνια ανεξάρτητα αν εσείς τους θεωρείτε βρώμικους και κατώτερους όπως το αντιλαμβάνεστε εσείς. Και σε αυτήν την "καθαρότητα" δεν χωρούν ούτε τα τούρκικα, ούτε η σκυλοπόπ, ούτε ο χαζοχαβαλές, ούτε το χύμα, ούτε ο μη ποιοτικός λάιφσταιλ αυθορμητισμός, ούτε η ψυχαγωγική ευτέλεια, ούτε το γυμνό και σεξουαλικό που πουλάει. Αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι ότι ο λαϊκισμός τους δεν είναι τακτική ψηφοθηρίας· είναι στην ουσία της ιδεολογίας τους. Δεν ξεχωρίζουν οι απόψεις τους σε αυθόρμητες και μη. Είναι ειλικρινείς σε ότι κάνουν και συνεπές με την ιδεολογία τους. Είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι και να απευθυνθούν στα χαμηλότερα ένστικτα του λαού, και να τον σώσουν ταυτόχρονα από τον μη πειθαρχημένο εαυτό του.

Ο λαϊκισμός λοιπόν της ΧΑ, που μοιάζει με της αριστεράς και των εργαζομένων της ΕΡΤ, είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν φταίνε ποτέ. Ότι από τη στιγμή που δεν φταίνε (που και όντως μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να μην φταίνε) δεν πρέπει να απολύονται. Γιατί η οικονομία για αυτούς δεν γίνεται αντιληπτή ως ένα παιχνίδι παραγωγικότητας, ανταγωνισμού ή απτών αποτελεσμάτων αλλά ως πεδίο απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης με αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Άρα όταν η ΧΑ υποστηρίζει τους εργαζομένους το κάνει με τον ίδιο βαθμό ειλικρίνιας που το κάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της αριστεράς. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αλλά οι διοικήσεις; Ε, τότε ας μην απολυθεί ούτε ένας.

Έχει λοιπόν σημασία για καθεαυτή τη θέση αυτή το τι λέει η ΧΑ; ΟΧΙ. Άρα δεν θα έπρεπε να συγχέετε γενικά το τι πιστεύει για το οτιδήποτε. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΣΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ! Χρησιμοποιήστε όποιον λαϊκοδεξιό, Φαήλο, μπουρτζόβλαχο, κάγκουρα, παρανοϊκό κατά της ΕΡΤ θέλετε για αυτό. ΟΧΙ ΤΗ ΧΑ! Το φάσμα λαϊκής δεξιάς και ΧΑ είναι όντως δυσδιάκριτα. Η απόφαση όμως κάποιου να στραφεί στη ΧΑ είναι τεράστιας ποιοτικής σημασίας, και θα πρέπει να μείνει εκτός πολιτικού συγκερασμού οπωσδήποτε!

Σχετικά με τα blog, σας ενημέρωσα απλά. Το φάσμα του φιλελευθερισμού είναι μεγάλο, να το περιχαρακώνετε στους "ακραίους της αγοράς" όλους αυτούς από τους ελάχιστους που όντως είναι, μέχρι αυτούς που έχουν κατά ένα κλικ περισσότερη εμπιστοσύνη στην αγορά από ότι εσείς, είναι υπεραπλούστευση.

Η άποψή μου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, είναι ότι δεδομένων όλων μα όλων των συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου της στάσης των εργαζομένων, η απόφαση Σαμαρά είναι μια δύσκολη απόφαση σαν κι αυτές που περιέγραψε ο Τσώρτσιλ. 51% σωστή και 49% λάθος. Ή το αντίθετο.

Prokopis Doukas είπε...

@ΑΦ: Μεγάλη ιδέα έχετε για τον Σαμαρά. Ούτε δύσκολη, ούτε απόφαση ήταν - ένας βλακώδης εκδικητικός παρορμητισμός της εγκλωβισμένης ανικανότητας του ιδίου και των συμβούλων του ήταν. Μνημειώδες 100% λάθος, θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε το Μακεδονικό, κόντεψε να ρίξει την εύθραυστη κυβέρνηση του σε περίοδο κρίσης και προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, επειδή έκλεισε την ΕΡΤ.

Ομολογώ οτι δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείτε να μου πείτε για την ΧΑ, αλλά σας παραπέμπω στο βιβλίο της Φραγκουδάκη "Ο εθνικισμός και η άνοδος της ακροδεξιάς", όπου θα βρείτε όλες τις ομοιότητες μεταξύ των ακροδεξιών μορφωμάτων.

Εν κατακλείδι, δεν ενδιαφέρει τι λέει ο κάθε ακροδεξιός για τον εαυτό του και την ιδεολογία του. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της αποδοχής του αυτοπροσδιορισμού - κάποιοι από αυτούς μπορεί να νομίζουν οτι δεν είναι καν ρατσιστές ή φασίστες. Σημασία όμως έχει τι αντικειμενικά συμβαίνει...

ΑΦ είπε...

Αυτό που αντικειμενικά συμβαίνει είναι ότι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα δεν έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο της ΧΑ, μόνο προσχηματικά κάνει πως ανησυχεί, και απόδειξη αυτού είναι ότι όλοι χρησιμοποιούν την ύπαρξή της για μικροκομματικούς και άλλους λόγους. Αποσιωπητικά.

ShareThis