11.5.09

"Δώστε μας πίσω την πόλη μας"

Επανέρχομαι για τρίτη φορά, όσο υπάρχει αυτό το blog. Και θα επανέρχομαι, όσο υπάρχει το πρόβλημα. Που αυτή τη φορά είναι οξύτερο από ποτέ.

Αφορμή είναι το κλείσιμο του Guru, που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία (κι όμως μάταια γράφαμε διάφοροι δημοσιογράφοι προαναγγέλοντας την "καταστροφή"). Όχι γιατί δεν πήγαινε καλά, αλλά γιατί όπως είπε κι ο ιδιοκτήτης του Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, “δεν μπορείς να διασκεδάζεις όταν στο δρόμο σέρνονται άνθρωποι”. Και φυσικά όταν φοβάσαι για τη σωματική σου ακεραιότητα...

Τα πράγματα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο: Το τελευταίο επεισόδιο περιελάμβανε ένα πιστόλι στον κρόταφο πελάτισσας, την ώρα που έφευγε από το μαγαζί. Και μια επίθεση με σύριγγα σε υπάλληλο του μαγαζιού.

Στην Πλατεία Θεάτρου πλέον έχουν εγκατασταθεί όλη νύχτα άστεγοι και πρεζόνια. Να περάσεις από το γκέτο δεν μπορείς – φοβάσαι, θλίβεσαι και βρωμάει φρικτά από ανθρώπινα ούρα. Στη Σοφοκλέους, κάποια παράσιτα (που δεν είναι τοξικομανείς) κάνουν πλέον μέρα-μεσημέρι “ενέδρες”, εκμεταλλευόμενοι την κίνηση και το συνωστισμό. Τις προάλλες, ένας φορτηγατζής από πίσω μου μου αναβόσβησε τα φώτα προειδοποιητικά: “Κλείσε τα τζάμια, εδώ σου την πέφτουν και παίρνουν πράγματα”. Εμένα, που κατεβαίνω έντεκα χρόνια τώρα τη Σοφοκλέους, μεσημέρι και νύχτα, για να πάω σπίτι μου. Τι να πω, τον ευχαρίστησα. Στη Σοφοκλέους, που φιλοξενούσε το χρηματιστήριο, δυο τετράγωνα πιο πάνω...

Μέσα σ' όλα, διάβασα και διάφορα συμπλεγματικά του στυλ “πώς κάνετε έτσι για ένα μπαρ”, “σιγά το μαγαζί του λαϊφστάιλ”, “που είχε πόρτα”, “που μάζευε τα βόρεια προάστεια” και άλλα φαιδρά.

Σέβομαι την άποψη του καθενός, που μπορεί να μην του άρεσε το μαγαζί – δικαίωμα του. Θα πω όμως τη δική μου: Το Guru δεν ήταν απλά ένα “μαγαζί”, κατά την άποψη μου. Ήταν ένας εξαιρετικά πετυχημένος, διασκεδαστικός, με άποψη και στυλ “πολυχώρος”. Πρώτον, ήταν ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο (ακριβό ίσως, αλλά ουδείς μπορεί να ενοχοποιήσει στα μάτια μου ένα ακριβό μαγαζί, όταν είναι όντως πάρα πολύ καλό), που με τα χρόνια έγινε εξαιρετικό – ίσως το καλύτερο της ανατολίτικης κουζίνας στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει συνεχή προσπάθεια για βελτίωση.

Δεύτερον, ήταν ένα εξαιρετικό bar, το μόνο στο οποίο η μουσική μπορούσε (όχι πάντα) να είναι στα γούστα μου. Όταν με ρωτούσαν “πού χορεύεις σ' αυτή την πόλη”, απαντούσα “στο Guru” - γιατί δυστυχώς αδυνατώ να χορέψω στα περισσότερα κλαμπ, με τη (να μη χαρακτηρίσω) μουσική που παίζουν...

Τρίτον, ήταν ένα μαγαζί με καθαρά ποτά – και πάρα πολύ καλούς μπάρμεν. Είχε τη δυνατότητα να μαζεύει ενδιαφέροντες ανθρώπους, να “χωνεύει” μέσα του κάθε νεοπλουτισμό και επίδειξη των Βορείων Προαστείων (με ένα “μαγικό” τρόπο τα εξαφάνιζε) και παρά τις περί του αντιθέτου κακίες δεν είχε “πόρτα” – παρά μόνο σε κάτι φάσεις που επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Και τέταρτον και κύριον, ήταν ένα εξαιρετικός χώρος jazz συναυλιών, με μετακλήσεις που “σάρωναν” όλα τα φρέσκα ονόματα από τις σκηνές των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών πόλεων – και έφταναν ως το θρυλικό όνομα του Lee Konitz. To Guru είχε εδώ και χρόνια ξεπεράσει οποιαδήποτε άλλη jazz σκηνή της Αθήνας – και μόνο στο Μέγαρο ή στο Παλλάς μπορούσες να ακούσεις μεγαλύτερα ονόματα, το κασέ των οποίων ξεπερνούσε τις δυνατότητες του. Γι αυτό να μην ακούω σαρκαστικά σχόλια περί του πόσο “χώρος πολιτισμού” ήταν – ήταν και παραήταν και μακάρι να είχαμε κι άλλους τέτοιους. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στη λίστα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που φιλοξένησε.


Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν μας άρεσε ή όχι το Guru. Μεθαύριο θα είναι το γειτονικό Soul, στην Ευριπίδου, που θα κλείσει (το προανήγγειλαν κιόλας οι ιδιοκτήτες του). Το θέμα είναι οτι μια ανίκανη και “ένοχη” πολιτεία (αρχίζοντας από το Δήμο και φτάνοντας στην κυβέρνηση, δηλαδή στα αρμόδια υπουργεία) κάθεται και κοιτάει με απάθεια (αν όχι “γκετοποιεί” επίτηδες μέσα σε τέσσερις δρόμους) τεσσάρων ειδών παράνομα κυκλώματα – που βγάζουν χιλιάδες ευρώ την ημέρα. (Ο Δήμος ειδικά είναι τόσο αστείος, μας καλεί τώρα με πινακίδες να υιοθετήσουμε ένα "αδέσποτο" - άραγε εννοεί σκύλο ή άνθρωπο; Η αστυνομία κοιτάει να συμβαίνουν όλα μπροστά της και δηλώνει αδύναμη να πράξει κάτι.) Και βεβαίως στερεί σιγά-σιγά από τον δημότη και τον επισκέπτη αυτής της πόλης ότι καλό υπάρχει στην περιοχή – και φυσικά το αυτονόητο δικαίωμα του να κυκλοφορεί και να καταναλώνει ελεύθερα τον πολιτισμό της αρεσκείας του.

Τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής κρίνουν οτι πια “δεν πάει άλλο”. Και καλούν τους πάντες σε ευαισθητοποίηση – και κυρίως οργανωμένες πράξεις. Θα ακούσει κανείς;






“Δώστε μας πίσω την πόλη μας”

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας/συνέντευξη τύπου για την κατάσταση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 13 Μαίου 2009, 6μμ, στο ξενοδοχείο Dorian Inn, Πειραιώς 17.



ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ



Το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν είναι πρόβλημα μεταναστών – είναι πρόβλημα ανεξέλεγκτης λειτουργίας παράνομων κυκλωμάτων, με την “ύποπτη” ανοχή της πολιτείας.

Οι κάτοικοι, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στις γειτονικές περιοχές συνενώνουμε τις δυνάμεις των συλλόγων και φορέων που μας εκπροσωπούν σε μια κίνηση για την επείγουσα διάσωση και ανάπλαση του λεγομένου “ιστορικού τριγώνου” (όπως περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Πειραιώς και Ερμου), που έχει μετατραπεί σε γκέτο ανομίας, διαφθοράς και ασύλληπτων κερδών για παράνομα κυκλώματα διαφόρων ειδών. Σκοπός της Κίνησης να διαμαρτυρηθούμε, να παρέμβουμε με προτάσεις και να στραφούμε με κάθε νόμιμο τρόπο εναντίον αυτών που φέρουν την ευθύνη για το κατάντημα αυτό.


1. Πολιτιστικός Σύλλογος “Παναθήναια”
2. Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου διαμερίσματος της Αθήνας
3. Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών « Ε.Σ.Α.»
4. Ηλεκτρονικό περιοδικό για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς "Monumenta" (www. monumenta.org)
5. Σύλλογος Κεραμεικού-Γκάζι-Ρουφ “Μέγας Αλέξανδρος”
6. Σύλλογος Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος “Η Παλιά Πόλη”
7. Ένωση Ξενοδόχων Αττικής
8. Εξωραϊστικός Σύλλογος “Ο ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ ”
9. Σύλλογος κατοίκων και επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια»
10. Σύνδεσμος Ιχθυεμπόρων-Ιχθυοπωλών Κεντρικής Αγοράς Αθήνας
11. Σύλλογος Καταστηματαρχών Μοναστηρακίου «Ο Ήφαιστος»
12. "Θησέας" Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός-Οικολογικός, Ομονοίας και γύρω περιοχών





Οι σύλλογοι και ενεργοί πολίτες που συμμετέχουμε σε αυτή την κίνηση αποποιούμαστε κάθε είδους ρατσισμό προς αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, αλλοδαπούς και μη και αποδεχόμαστε αυτονοήτως το παρακάτω ψήφισμα, που έγινε ομοφώνως αποδεκτό κατά την ίδρυση μας:




ΨΗΦΙΣΜΑ

-- Καταγγέλλουμε τη συνειδητή υποβάθμιση του “ιστορικού τριγώνου”, που οφείλεται στις πράξεις και στις παραλείψεις της πολιτείας, με την ανοχή και την αδιαφορία της οποίας, η περιοχή μετατράπηκε από πρότυπο προσπάθειας αναβάθμισης την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε “αποθήκη ψυχών” και ανεξέλεγκτο γκέτο ανομίας και εξαθλίωσης, το 2009.

-- Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση όλων των φορέων της πολιτείας (Δήμος, Νομαρχία, συναρμόδια Υπουργεία) και τη μεταξύ τους συνεργασία, χωρίς τις συνήθεις δικαιολογίες “οτι αυτά είναι αρμοδιότητες άλλων”.

-- Απαιτούμε την άμεση ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος, για την εκπόνηση ενός οργανωμένου ρυθμιστικού σχεδίου (στα πρότυπα του αντιστοίχου για την Πλάκα, στις αρχές της δεκαετίας του '90), που θα αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

-- Απαιτούμε τη συγκρότηση ειδικού επιτελείου (task force), στελεχωμένου από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει και να καταδιώξει συστηματικά τα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, που λυμαίνονται το “ιστορικό τρίγωνο” (ναρκωτικά, πορνεία, εκμετάλλευση λαθρομεταναστών με παράνομα “υπνωτήρια”, παρεμπόριο).

-- Απαιτούμε τη διαρκή και συστηματική (βάσει σχεδίου) αστυνόμευση της περιοχής – και όχι αποσπασματικά αστυνομικά μέτρα, με τη στάθμευση μιας κλούβας, που απλώς μεταφέρει το πρόβλημα “λίγο παρακάτω”. Δεν είναι δυνατόν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Αστυνομία, να δηλώνει “οτι οι υπάλληλοι της φοβούνται να μπουν στο γκέτο”, λίγες δεκάδες μέτρα από το Δημαρχείο και το Αρχηγείο της.

-- Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών πρόνοιας του κράτους και του Δήμου Αθηναίων (με τους χιλιάδες υπαλλήλους), ώστε να αντιμετωπιστεί βάσει οργανωμένου σχεδίου, η έλλειψη περίθαλψης στους αρρώστους (ναρκομανείς και άλλους) και αναξιοπαθούντες, που κατακλύζουν την περιοχή.

-- Απαιτούμε την άμεση μεταφορά της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, καθώς η περιοχή (με τη συγκέντρωση τόσων δραστηριοτήτων αλλά και μεταναστών) αποτελεί προνομιακό χώρο, για τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών.

-- Καταγγέλλουμε το σοβαρό πρόβλημα υγιεινής που έχει δημιουργηθεί. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε δημόσιο ουρητήριο και αφοδευτήριο. Απαιτούμε την εκπόνηση σχεδίου καθαριότητας, όλες τις ώρες της ημέρας (και όχι μόνο τη νύχτα), καθώς και την ουσιαστική μελέτη για την απομάκρυνση των εστιών μόλυνσης. Ζητούμε ουσιαστική ανακύκλωση - και όχι το απορριμματοφόρο να ρίχνει στον ίδιο κάδο σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά, που με τόσο κόπο έχουν διαχωρίσει οι δημότες.

-- Απαιτούμε τον διαρκή έλεγχο των χρήσεων γης, αδειών και συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής (άδειες καταστημάτων, ηχορύπανση, χωροταξική διευθέτηση, παράνομο παρκάρισμα και φορτοεκφόρτωση), λόγω και του συνωστισμού που παρατηρείται, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και της εβδομάδας.

-- Απαιτούμε μέτρα για την επαναφορά της κοινωνικής ζωής στην περιοχή και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, με τη δημιουργία σχολείων, παιδικής χαράς, ΚΑΠΗ και άλλων κοινωνικών παροχών.

-- Δηλώνουμε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε ενεργά και εθελοντικά ως πολίτες, στην οποιαδήποτε συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής.


"Επί του πιεστηρίου": Ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" για το ιστορικό κέντρο.


Οι φωτό είναι δικές μου και του σκηνοθέτη Νίκου Περάκη, κατοίκου της περιοχής.

Το post συνοδεύεται από τον εξαίρετο κύριο Guru, που συνένωσε μαγικά jazz και hip-hop, με τη σειρά των Jazzmatazz - εδώ ένα κομμάτι από το Jazzmatazz, Vol. 3: Streetsoul, με την υπέροχη φωνή της Αμερικανίδας Angie Stone. Επίσης, από ένα κομμάτι που βρισκόταν στη δεύτερη συλλογή του BarGuruBar, των Megablast. Ο τίτλος εύγλωττος...

buzz it!

30 σχόλια:

yb είπε...

καλημέρα,
καταλαβαίνω οτι η συγκέντρωση δεν απευθύνεται στους στενά και αμέσως ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους με το κέντρο,
όσοι κάτοικοι του δήμου αθηναίων ή μη, ενδιαφερόμενοι για το κέντρο και κυκλοφορούνες σ'αυτό έχει νόημα και μπορούμε να παραβρεθούμε, έτσι δεν είναι;

Prokopis Doukas είπε...

@yb: Όπως υποδηλώνει και η πρόσκληση, η συγκέντρωση είναι ανοιχτή για όλους...

graoutso είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το ποστ. Από την άλλη όμως με προβληματίζει η απαίτηση για αστυνόμευση της περιοχής. Είναι ένα αίτημα που όλο και αυξάνεται στο δυτικό κόσμο για πιο πολύ ασφάλεια, αστυνόμευση και τάξη. Από την άλλη είναι αυτονόητη η διεκδίκηση της πόλης από τους κατοίκους. Στην ευρύτερη περιοχή μένουν πάμπολοι μετανάστες στοιβαγμένοι ανα δεκάδες σε διαμερίσματα.Είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουνε σε μια εξαθλίωση η οποία τους σπρώχνει στην απελπισία μιας και δεν έχουν και πολλά να χάσουν. Νομίζω ότι για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υπονόμευσης της περιοχής θα έπρεπε να υπάρχει ενας κεντρικός σχεδιασμός που θα έκανε εξυγίανση αντί για εκκαθάριση. Και ξέρω ότι οι προθέσεις όλων μας είναι οι καλύτερες αλλά παρόλα αυτά φοβάμαι ότι η λύση που θα δωθεί θα είναι "ασχημη" και επικοινωνιακή.

P. Kapodistrias είπε...

Άξενες πόλεις
ανέστιες ψυχές...

discolata είπε...

Καλησπέρα κι από μένα. Δεν μπόρεσα να κρατηθώ, ίσως επειδή η δική μου μικρή ιστορία έγινε προτριημέρου.

Πέμπτη βραδάκι στις 21.30 περίπου. Κατεβαίνω με το αμάξι την Σοφοκλέους, μαζί με μια φίλη ως συνοδηγό.
Μεταξύ Αθηνάς και Πειραιώς, σε εκείνο το ύψος, επειδή είχαμε ένα απορριματοφόρο του Δήμου μπροστά μας, μποτιλιαριστήκαμε, κοινώς: φρακάραμε και ακινητοποιήθηκε το αμάξι. Μπροστά μας υπήρχαν 5-6 ΙΧ, πίσω μας πάνω από δέκα, όπως και τόσοι μοτοσικλετιστές.

Ένας τύπος πλησιάζει απο τα αριστερά μου, την ίδια στιγμή που ένας φιλαράκος του πλησιάζει την συνοδηγό μου. Ο δεύτερος κάνει να ανοίξει την πόρτα, η συνοδηγός κατεβάζει ευτυχώς έγκαιρα την ασφάλεια, την ίδια στιγμή που ο "δικός μου" επιχειρεί αρχικά να ανοίξει την πόρτα πάραυτα και μετέπειτα να μπει απο το ανοιχτό παράθυρο μέσα στην καμπίνα. Μέχρι να κλείσει το ηλεκτρικό παράθυρο, που κάνει αιώνες τελικά, ο τύπος σπρώχνοντας το πρόσωπό μου προς τα δεξιά για να κερδίσει χρόνο, μπήκε μέχρι τη μέση στην καμπίνα και πρόλαβε να αρπάξει το κινητό που βρισκόταν στο ταμπλό και να γίνει καπάκι καπνός.

βγήκα έξαλλη απο το αμάξι ουρλιάζοντας, επειδή πιάστηκα μαλάκας, επειδή πραβιάστηκε η σφαίρα μου, δεν ξέρω.

Έβαλα αλάρμ και τρ'αβηξα επί τόπου χειρόφρενο, και άρχισα να βρίζω τους από πίσω -που αναβόσβηναν φώτα για να φύγω ή κόρναραν- τους πρόσφυγες -επειδή και εγώ δουλεύω για όσα μπορώ να έχω- και ξαφνικά τι να δω. Στα πενήντα μέτρα υπήρχε κλούβα με ΜΑΤ ποου έβλεπαν το όλο εδώ και ώρα. Και δεν κουνιόντουσαν καν.

Να μη σας τα πολυλογώ, δεν ξέρω αν εκέινο το βράδυ εξοργίστηκα περισσότερο με την ίδια την κλοπή, το γεγονός ότι δεν είσαι ασφαλής στο αμάξι σου, τη βία της βίας, ή αν έγινα πύραυλος με όσα είδα μετά, στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως και ενώ προσπαθούσα να τους -επί 3 ώρες- ότι επιθυμώ να κάω μήνυση και θέλω άρα κάποιος να πάρει αποτυπώματα απο το αμάξι.

Δε θα πω για τα πιάτα των κρατουμένων και ότι φτύνουν μέσα πριν τα δώσουν. Δε θα πω για τις πουτάνες που τις ξέρουν με τα μικρά τους και τους επιτρέπουν να τους πειράζουν σα λολίτες.

Ούτε θα πω για την απειλή μου με αυτόφωρο, όταν τους ζήτησα να κάνουν τη δουλειά τους. Ούτε ότι με έβγαλαν σηκωτή απο το κτίριο δυο συνοριακοί. Ούτε ότι -πριν με βγάλουν έξω- μου είπαν το θεικό, ότι δεν υπάρχει έγκλημα και άρα δεν τίθεται θέμα αποτυπωμάτων.

Θα πω ότι είμαι καινούρια σε αυτήν την πόλη, μόλις 12 μήνες μετράω εδώ, και αυτή ήταν η δεύτερη κλοπή εις βάρος μου.
Και ήμουν πάλι μόνη.
Ούτε συνάνθρωποι, ούτε αστυνομικοί, τίποτε.

Δεν ξέρω πως ήταν η πόλη σας/μου πριν, δεν είχα την τιμή, όμως τώρα είναι δύσκολη. Ένα τέρας που σε κάνει να σκέφτεσαι σοβαρά την επομένη το πρωί, αν πρέπει να πάρεις σπρέι πιπεριού, μαχαίρι ή σουγιά για να βάλεις κάτω απο το κάθισμά σου.


Συγχωρείστε με για το σεντόνι.Η τσατίλα υπάρχει ακόμα. Σας είπα, για τη βία της βίας. Όχι τίποτε άλλο.

gasireu είπε...

Να σημειώσω μερικά σχόλια...
Ας ξεκινήσω από τα θετικά,
τίποτα δεν είναι αδύνατον, τα ίδια λέγανε για την NY, τα ίδια για το Λονδίνο, Brixton, Angel κλπ, οι σχεδιαστές δημιουργούσαν ζιλεδάκια σαν του Περάκη ακριβώς, σήμερα οι γειτονιές αυτές έχουν αλλάξει μια για πάντα.
Πολλά γράφτηκαν. Η ένσταση μου ήταν σε τρομερές δηλώσεις τύπου ''φέραμε τα Β.Π. στο κέντρο'' και κάτι τρέχει στα γύφτικά. Και το Lobby είχε φέρει στη γειτονιά σας χρόνια πριν κάποιον ''άλλο'' κόσμο, νέο κόσμο από ''άλλα'' προάστεια και η Κουζίνα και το Εμπρός. Το μαγαζί αυτό ήταν για πολλά χρόνια από τα αγαπημένα μου (παρότι έφερε στο κέντρο τους Μυκονοτραφείς ακριβέστερα αν δεν κάνω λάθος), καλύτερα και από το Soul, όμως θυμάστε πολύ καλά πως το πρώτο των πρώτων ήταν το Τάκη 13 για την ευρύτερη περιοχή και το Half Note για την τζαζ, οπότε οι ειδικές ταμπέλες δεν χρειάζονται, έκλεισε ένα ακόμα μαγαζί με ας πούμε ενδιαφέροντα κόσμο και ωραίες αναζητήσεις, λόγω του τρομερού αυτού τοπικού προβλήματος για το οποίο αδιαφορούν χρόνια τώρα εκείνοι που θα έπρεπε να πάρουν τα μέτρα τους.
Το θέμα είναι υπάρχει η πολιτική θέληση το νταβαντούρι αυτό να σταματήσει, γιατί να μεταφερθεί δεν το συζητώ, θα ακουστεί σκληρό αλλά αυτή τη στιγμή είναι το πιο νεκρό σημείο του κέντρου για να ταλαιπωρείται, ακόμα και το Μεταξουργείο είναι πιο αστικό, με οικογένειες κλπ. Ακούγεται τρομερό σε κάποιον που μένει χρόνια και έχει το μαγαζί του αλλά με τέτοιες κινήσεις ζητάμε το τέλος της ασυδοσίας και της αδιαφορίας μια για πάντα και την επανένταξη ενός καθαρού κέντρου φαντάζομαι.

Fandis Bastounis είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το κείμενο των συλλόγων. Το εισαγωγικό όμως, Προκοπή, είναι ελαφρώς, πως να το πω... γελοίο. Κρίμα που έκλεισε το μπαρ, θα σε κέρνούσαν ένα ποτό για την προσπάθεια.

Ελεύθερος Σκοπευτής είπε...

Αν και θα υπάρχουν πάντα αυτοί που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με στενά τοπικιστικά κριτήρια (βλέπε: νισάφι πλέον με το κέντρο, και ο Ρέντης είναι υποβαθμισμένος κ.ο.κ.), μια κίνηση πολιτών είναι η μόνη λύση.
Και εδώ.

Καλή μας τύχη και σε καλό να μας βγει όλων εμάς των "κεντρώων" κατοίκων. Γιατί τότε θα βγει καλό σε όλους...

Theodota Nantsou είπε...

Αγαπητέ φίλε έχω αρχίσει δυστυχώς να πιστεύω πως είναι στημένη η ιστορία. Αν και σιχαίνομαι τις συνωμοσιοθεωρείες, βλέπω την ιστορία της μετατροπής του κέντρου σε επικίνδυνη ζώνη ως συνειδητή προσπάθεια υποκίνησης κοινωνικού μίσους που τελικά θα νομιμοποιήσει την αυξημένη και ασφυκτική αστυνόμευση.

Δεν ξέρω αν υπάρχει ειρηνική λύση. Σίγουρα οι οργανωμένες διαμαρτυρίες που δεν εκφράζουν μίσος για το "περιθώριο" σέρνεται στα πεζοδρόμια είναι υγιής και θετική φωνή που χρειάζεται ενίσχυση και μαζικότητα. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η πορεία προς την υπερβολική αστυνόμευση και καταστολή είναι προδιαγεγραμμένη. Σίγουρα χρειάζεται επιτήρηση, αλλά φοβάμαι τα άκρα...
Πολύ λυπάμαι για το guru και για όλα τα ωραία αθηναϊκά μπαράκια που περνάνε ζόρικες μέρες...

ippoliti_ippoliti είπε...

Ηθελα δύο πράγματα να πώ με αφορμή την ανάρτησή σας.
1. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Ρώμη,Παρίσι, κα). Η οξύτητά τους είναι που ωθεί και την ΕΕ (ως ανακοίνωσε η Επίτροπος Περιφερειακής πολιτικής Χούμπνερ τον Οκτώβριο) να εξετάσει την οικονομική στήριξή των πρωτευουσών των ανεπτυγμένων χωρών για την αντιμετώπιση τους την επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020). Είναι η πρώτη φορά νομίζω που η περιφερειακή πολιτική της Κοινότητας ενδέχεται να συμπεριλάβει (γιατί είναι προς εξέταση ακόμη)τη στήριξη παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση καταστάσεων και τηνεπίλυσηπροβλημάτων όπως αυτά πού τόσο γλαφυρά περιγράφετε στο ιστορικό κέντρο.
2.Σημαντικές κατά τη γνώμη μου οι πρωτοβουλίες των πολιτών.
Με χαροποιεί το γεγονός ότι στο επισυναπτόμενο ψήφισμα προτείνονται τόσο παρέμβαση της αστυνομίας όσο και παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών.
Επιτρέψτε μου μέσω αυτού του σχολίου, να εκφράσω το σκεπτικισμό μου μόνο για το αίτημα που αφορά στη μεταφορά του ΟΚΑΝΑ.
Γιατί εάν επιτευχθούν όλα τα υπόλοιπα αιτήματα θα εξακολουθήσει ν'αποτελεί κίνδυνο η ύπαρξη του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο;
Οποια παρέμβαση κάνει η πολιτεία να εγκαταστήσει "υποστηρικτική δομή" σε κατοικημένη περιοχή οι πολίτες αντιδρούν. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και με την εγκατασταση "οικοτροφείων -ξενώνων" για τους ψυχικά ασθενείς, για ν'αναφέρω ένα παράδειγμα.
Τα προβλήματα όμως είναι εδώ.
Ευχαριστώ και καλό βράδυ

Prokopis Doukas είπε...

@graoutso: Μα για εξυγίανση μιλάμε - κι όχι για εκκαθάριση. 'Οσο για την αστυνόμευση, δεν μιλάμε για τη "αστυνόμευση αλά ελληνικά" - αλλά για σοβαρή, οργανωμένη προσπάθεια να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα που λυμαίνονται το ιστορικό κέντρο. Μόνο από τα ναρκωτικά υπολογίζεται οτι κάνουν τζίρο 200 χιλιάδες ευρώ την ημέρα! Πάνω στην "καμπούρα" μας... Αν δεν τους κυνηγήσει συστηματικά η αστυνομία, ποιός πρέπει να το κάνει;

@Π.Κ.: Και επίορκες/ανίκανες/ωχαδερφιστικές αρχές...

Prokopis Doukas είπε...

@discolata: Καλώς ήλθατε - λυπάμαι που έγινε με αυτή την αφορμή...
Απολύτως κατανοητή η τσαντίλα, γιατί σας "βίασαν" το χώρο - ευτυχώς όχι και το σώμα. Και αισθανθήκατε άλλη μια φορά "μαλάκας", γιατί πληρώνετε μια αστυνομία που είτε δέρνει, είτε κοιτάει - το να κάνει τη δουλειά της είναι σπάνιο...


Τέτοια σεντόνια είναι καλοδεχούμενα, γι αυτό υπάρχουν άλλωστε τα σχόλια. Κι η μαρτυρία σας είναι πολύτιμη, για όσους νομίσουν οτι οι κάτοικοι "υπερβάλλουν"...

Prokopis Doukas είπε...

@gasireu: Πολιτική θέληση - κατά την άποψη μου - δεν υπάρχει.
Υπάρχει τουλάχιστον "πολιτική λούφα"...

Το Guru είχε ξεπεράσει πολλά από τα μαγαζιά που αναφέρεις κατά πολύ, κατά τη γνώμη μου. Και δεν είχε "παιδικές ασθένειες" μαγαζιών της Μυκόνου ή άλλων...

@Φάντης Μπαστούνης: Τι μου λέτε; Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση των κατοίκων, αλλά η αναφορά μου στο Guru "γελοία"; Ε, τότε μάλλον έχετε να κάνετε με τον Ντόκτορ Τζέκιλ και τον Μίστερ Χάιντ...

Επαναλαμβάνω, η άποψη του καθενός για το μαγαζί είναι σεβαστή. Αλλά αν θέλετε να συζητήσουμε, αποφύγετε τους ατεκμηρίωτους χαρακτηρισμούς. Ποτά με έχουν κεράσει δεκάδες φορές - δεν χρειάζεται να "προσφέρω υπηρεσίες πλαγίως", ούτε δέχομαι την ιδέα οτι μπορεί να έγραφα κάτι για να "λάβω ανταλλάγματα". Έγινα πελάτης γιατί μου άρεσε, έγινα και dj του (πάντοτε αμισθί) γιατί το λάτρεψα. Υποστηρίζω κάθε λέξη που έγραψα, γιατί την πιστεύω - και το έκανα όπως βλέπετε όχι διαφημιστικά όταν λειτουργούσε, αλλά τώρα που έκλεισε. Γι αυτό αφήστε τα υπονοούμενα και αποδεχτείτε την ιδέα οτι κάποιος μπορεί να γράφει "πολύ θετικά" γιατί κάτι του αρέσει - και όχι μόνο "ξινά" και "επικριτικά"...

Prokopis Doukas είπε...

@Ελεύθερος Σκοπευτής: Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τα προβλήματα οποιασδήποτε περιοχής, η περίπτωση του ιστορικού κέντρου έχει μια ιδιαιτερότητα: Πρόκειται για την ιστορική "καρδιά" της πόλης, όλης της πόλης. Είναι ακριβώς δίπλα στην "τουριστική της βιτρίνα" (Ακρόπολη, Θησείο κλπ.) Και είναι ακριβώς δίπλα στο δημαρχείο...

Η ατυχία του είναι οτι δεν έχει αρκετούς κατοίκους, δηλαδή ψήφους...

@Θεοδότα Νάντσου: Ναι, κι εγώ ως κάτοικος της περιοχής εδώ και 11 χρόνια, φοβάμαι πια (παρότι εχθρός των θεωριών συνωμοσίας) οτι είναι "στημένο"...

@ippoliti_ippoliti: Γιατί είναι εγκληματικό να βάζεις τον ΟΚΑΝΑ (που απ' ότι φαίνεται δεν μπορεί πλέον να επιτελέσει κανένα έργο), σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη από το πλήθος των λαθρομεταναστών περιοχή. Το πλήθος τους έγινε "ιδανικό ντεκόρ κάλυψης" και οι μετανάστες ιδανικά θύματα των εμπόρων ναρκωτικών, που τους έκαναν αμέσως(καθώς ήταν απελπισμένοι)ιδανικά "βαποράκια"...
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το παρεμπόριο, την εκμετάλλευση των εξαθλιωμένων μεταναστών και τα κορίτσια από τη Νιγηρία (που υπακούουν τον νταβατζή γιατί φοβούνται το "βουντού") έκαναν την κατάσταση εκρηκτική...

the muppet show girls είπε...

Να 'ξερες πόσο το περίμενα τούτο το ποστ. Στεναχωρέθηκα για το Guru γιατί ήταν στέκι μου κι ελπίζω να ξανανοίξει. Στο ίδιο μέρος. Όσο για την Πλατεία Θεάτρου,θυμάμαι ακόμα μια νύχτα προ 4ετίας όταν τόλμησα να τη διαβώ με μια φίλη μετά τις 10 το βράδυ. Από λάθος δικό μου...
Στο κάλεσμα θα είμαστε εκεί. Όχι μόνο με παρουσία, αλλά κατ' ουσίαν.

Καλημέρες (να μάς βρουν)...

Rover είπε...

ΟΧΙ!!!
Το θέμα ΔΕΝ είναι ότι μια ανίκανη και “ένοχη” πολιτεία κάθεται και κοιτάει με απάθεια.

Το θέμα είναι ότι αυτή η πολιτεία διαμορφώθηκε με την απάθεια την ανοχή και την συνενοχή των πολιτών.
Και μόνο το γεγονός ότι η Αθήνα έχει συγκεντρώσει τον μισό πληθυσμό της χώρας, (μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο) δείχνει ότι πρόκειται για μια πόλη αλλά και μια χώρα γενικότερα σε φάση παρακμής. [1]Και η διακαιολογία ότι "αυτά συμβαίνουν και σε άλλες μεγαλουπόλεις" δεν αποτελεί άλλοθι.
Η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο κλπ ήταν μεγαλουπόλεις από τον 19ο αιώνα.
Η Αθήνα ήταν χωριουδάκι τότε και μπορούσαν να προληφθούν τα προβλήματα.
Αλλά δεν το θέλησε ούτε η ηλιθιότητα της πολιτείας, ούτε η αγυρτεία των πολιτών.
Στόχος των καθαρμάτων που είχαν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας, ήταν το κομματικό κέρδος και στόχος των ιδιωτών αγυρτών ήταν το οικονομικό κέρδος.
Αυτό σήμαινε προσέλευση ανθρώπων - δούλων από την επαρχία, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση άρα και η τιμή της γης και να υπάρχουν φτηνά εργατικά χέρια.
Και έτσι οι ηλίθιοι συνέρρεαν κατά κοπάδια στην Αθήνα ενώ οι αγύρτες έτριβαν τα χέρια τους από χαρά.
Η εγκατάλειψη της υπόλοιπης Ελλάδας δεν ενδιέφερε κανέναν.
Τώρα σας ενδιαφέρει το "Ιστορικό κέντρο".
Δεν μπορεί να σωθεί τίποτε πλέον στην Αθήνα.
Είστε 5 εκατομμύρια όμηροι στα χέρια κάποιων εγκληματιών.
Και ακόμη δεν είδατε τίποτε!
Τώρα ανησυχείτε γιατί δεν έχετε "που να πιείτε το ποτό σας".
Σε λίγο θα ανησυχείτε γιατί δεν θα έχετε "που να φάτε το φαγητό σας".
Και τελικά θα πανικοβληθείτε γιατί
"δεν θα έχετε τι να φάτε".
Έχετε εγκαταλείψει κάθε φυσική δραστηριότητα, έχετε υποβαθμίσει το περιβάλλον, έχετε απομακρυνθεί απόλυτα από οτιδήποτε φυσιολογικό. Είστε άνθρωποι - ρομπότ.
Νομίζετε ότι ζείτε στην πρωτεύουσα της Ελλάδας αλλά στην πραγματικότητα ζείτε στον σκουπιδοτενεκέ της Ελλάδας.
Αντικαταστήσατε τις ανθρώπινες σχέσεις με τις δημόσιες σχέσεις,
αντικαταστήσατε τη ζωή με την επιβίωση,
αντικαταστήσατε την εγκάρδια καλημέρα με το κορνάρισμα,
αντικαταστήσατε το καφενείο με την καφετέρια όπου τα ντεσιμπέλ του θορύβου που για σας είναι "μουσική" απαγορεύουν τον ανθρώπινο λόγο.
Γνώρισα νεαρό Αθηναίο που στα 20 χρόνια του δεν είχε δει ζωντανή κότα!
Γνώριζε όμως το Mp3, το CD, και γενικά ότι έχει σχέση με την e-ζωή. Αγνούσε βέβαια την πραγματική ζωή αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.
Η επόμενη γενιά θα νομίζει ότι το πασχαλιάτικο κατσίκι ωριμάζει πάνω στο κατσικόδεντρο.
Δεν έχετε ακούσει για το παιδάκι που είδε τα γουρούνια στην ελληνική ύπαιθρο και είπε έκπληκτο στον πατέρα του, "μπαμπά δες κάτι μεγάλους κουμπαράδες που περπατάνε!"
Δυστυχώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ανέκδοτο!!!

xomeritis είπε...

Ούτε κι εγώ συμφωνώ απαραίτητα με όλα τα αιτήματα του ψηφίσματος (διαφωνώ με τη μεταφορά της μονάδας του ΟΚΑΝΑ για παράδειγμα). Το ζητούμενο όμως είναι η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής. Το αν είναι στημένη ή όχι η ιστορία, αυτό θα δείξει. Από κάπου όμως πρέπει ν' αρχίσει κανείς και θα φανεί κατά πόσο οι διοργανωτές είναι ανοικτοί στη διαβούλευση και σε γνώμες περισσοτέρων. Το δίλημμα επίσης δεν είναι για περισσότερη ή λιγότερη αστυνόμευση, αλλά υπάρχει το ερώτημα κατά πόσο η αστυνομία παίζει το ρόλο που πρέπει να παίξει. Και όλοι την ξέρουμε την απάντηση.

Η ένσταση η δική μου είναι στο να δοθεί το έναυσμα για συμμετοχή των κατοίκων σε λύση με κύριο γνώμονα την έλλειψη ασφάλειας, από μια αίσθηση πανικού. Το κέντρο είναι υποβαθμισμένο, το πρόβλημα δεν άρχισε εχθές, δεν περιορίζεται μόνο στην ασφάλεια, και τα ίδια τα μαγαζιά έχουν συμβάλλει στην υποβάθμισή του (ας μην το ξεχνάμε αυτό). Υπάρχουν πολλοί, όπως εγώ, που έχουν επιλέξει να ζουν στο κέντρο και είναι αναγκαίο να αποτελούν μέρος της λύσης που προϋποθέτει ορθολογική, πολύπλευρη προσέγγιση και συμμετοχικό σχεδιασμό. Έτσι λοιπόν, καλό είναι στην αυριανή συνάντηση να υπάρχει ανταπόκριση, ιδιαίτερα από τους κατοίκους της περιοχής. Είναι μια αρχή.

Prokopis Doukas είπε...

@ the muppet show girls: Φοβάμαι οτι εκεί δεν θα ξανανοίξει πια - μακάρι δηλαδή. Καλώς να έρθετε!

@Rover: Λυπάμαι, αλλά διαφωνώ με την ανάλυση σας - παρά το οτι περιέχει και κάποια σωστά πράγματα, που όμως συνδέονται αυθαίρετα και δεν οδηγούν σε κανένα συμπέρασμα. Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε οτι η ανθρωπότητα γενικώς έχει πάρει λάθος δρόμο - και ως εκ τούτου δεν υπάρχει σωτηρία.

Το βρίσκω άλλοθι για να μην κάνουμε τίποτα...


@ Thomas Xomeritis: Αγαπητέ Θωμά, σε διαβεβαιώ οτι δεν υπήρξε πιο λάθος επιλογή ποτέ. Το αμέσως χειρότερο βήμα θα ήταν να βάλουν τον ΟΚΑΝΑ μέσα στον Κορυδαλλό...

Τώρα βέβαια, μετά από 5 χρόνια, έχουν βρει την πιο "σωστή" λύση (την οποία αποδέχονται απ' ότι μαθαίνω και οι ειδικοί και τα νοσοκομεία) να κάνουν παραρτήματα στα διάφορα νοσοκομεία - π.χ. Σωτηρία, Βούλα κλπ. Αλλά ώσπου να το εφαρμόσουν, το κέντρο θα έχει διαλυθεί (2 χρόνια μας λένε "μεταφέρεται τον άλλο μήνα"). Μαθαίνω επίσης οτι και οι ίδιο οι τοξικομανείς θεωρούν οτι με τα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ δεν γίνεται τίποτα - κι οτι μόνο με τα "στεγνά" προγράμματα υπάρχει κάποια ελπίδα. Δεν ξέρω...

Ξέρω όμως σίγουρα οτι η τοποθέτηση του ΟΚΑΝΑ μέσα στο απίστευτο πλήθος της αγοράς και των μεταναστών έφερε τα χειρότερα αποτελέσματα...

Rover είπε...

Μα ο στόχος μου δεν ήταν να συμπεράνω αλλά να επισημάνω.
Και δεν ήθελα να μειώσω τη βαρύτητα του εγκλήματος που συντελέσθηκε στην Ελλάδα μέσω της γενίκευσης και της αναγωγής του σε παγκόσμιο.
Άλλωστε είναι σαφής η αντιδιαστολή από το ότι γράφω γράφω:
"Και μόνο το γεγονός ότι η Αθήνα έχει συγκεντρώσει τον μισό πληθυσμό της χώρας, (μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο) ...
Μπορείτε να μου βρείτε κάτι ανάλογο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι;
Όχι πόλεις με 7 έως 17 εκατομμύρια κατοίκους αλλά με τον μισό πληθυσμό της χώρας!
Αλλά αφού εσείς καταλήξατε στο ότι
"Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε οτι η ανθρωπότητα γενικώς έχει πάρει λάθος δρόμο - και ως εκ τούτου δεν υπάρχει σωτηρία.",
δεν έχω καμιά δυσκολία να το δεχτώ.
Αν δεν είχαμε πάρει λάθος δρόμο θα υπήρχε αυτή η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για το μέλλον του πλανήτη;
Θα βλέπαμε τεράστια παγόβουνα να λυώνουν;
Θα βλέπαμε τη θάλασσα να εκβράζει νεκρά κήτη;
Θα βλέπαμε την μέση θερμοκρασία να αυξάνει;
Να μη σας κουράσω συνεχίζοντας.
Ναι, Έχει πάρει λάθος δρόμο η ανθρωπότητα!
Αποτέλεσμα του πολιτισμού είναι "η πόλις" αλλά όλοι θέλουν ένα σπίτι στην εξοχή.
Προφανώς θα γνωρίζετε την φράση "Ποτέ άλλοτε οι στέγες των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά και οι ψυχές τους τόσο μακρυά" (Νομίζω Σαμαράκης;)
Και τούτο όχι για λόγους αφηρημένης αντιπάθειας αλλά γιατί ο "πλησίον" δεν είναι συνάνθρωπος αλλά ενόχληση και εμπόδιο.
Ενοχλεί με τον θόρυβο της μοτοσυκλέτας του, με τα σκουπίδια και τα απόβλητά του, εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση παρατώντας το αυτοκίνητό του όπου λάχει, κλπ κλπ.
Πως λοιπόν να τον συμπαθήσει ο διπλανός του;
Πριν χρόνια, σε μια κοινωνία λευκών ποντικιών οι μελετητές δημιούργησαν συνθήκες υπερπληθυσμού.
Το αποτελέσμα ήταν το εξής:
Σημαντικό ποσοστό αρσενικών ένιναν σεξουαλικά αδιάφορα.
Ένα άλλο ποσοστό εμφάνισε τάσεις ομοφυλοφιλίας.
Σημαντικός αριθμός αμφοτέρων των φύλλων εμφάνισε αυξημένη επιθετικότητα έως καννιβαλισμό.
Σας θυμίζουν τίποτε αυτά;

Prokopis Doukas είπε...

@Rover: Απλώς λέω οτι όταν "μπλέκετε" όλα τα προβλήματα μαζί, δεν νομίζω οδηγείστε σε ασφαλή συμπεράσματα.
Το οτι υπάρχει το συγκεκριμένο πλέγμα προβλημάτων στο ιστορικό κέντρο, δεν εξηγείται "έτσι γενικά" (κατά την άποψη μου) απλώς και μόνο από τον "υδροκεφαλισμό" της Αθήνας, από την κλιματική αλλαγή ή από τον τρόπο ζωής μας. ¨ολα αυτά ίσχυαν και πριν από 5 χρόνια - και το ιστορικό κέντρο ήταν πολύ διαφορετικό...

Κάτοικος του ευρύτερου κέντρου είπε...

Για το μπαρ δεν ενδιαφέρομαι και πολύ - μια επιχείρηση ήταν, εδώ κλείνουν εργοστάσια και επιχειρήσεις με 10άδες και 100άδες εργαζόμενους και δεν γράφεται ούτε μια αράδα.. Ναι, είχε πολύ ωραίες μουσικές (ίσως τις καλύτερες στην πολη), so what...

Κατά τα άλλα ωραία τα λένε οι σύλλογοι, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι (ελπίζω να μην είναι σαν τους "κατοίκους" που πετροβολούσαν και δέρναν μετανάστες με την ανοχή της αστυνομίας πρόσφατα) και τα προβλήματα της περιοχής είναι σαφώς τεράστια και πολυσύνθετα αλλά πάνω από όλα κοινωνικά και πολιτικά και ως τούτου δεν θα λυθούν με αστυνομικά / χωροταξικα μέτρα που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μεταθέσουν το πρόβλημα σε άλλες γειτονιές.

Είναι θέματα γενικότερης πολιτικής και νοότροπιας του "ευρύτερου δημόσιου τομέα"(κυρίως το θανατερό δίδυμο αδιαφορία + διαφθορά) που δεν επιτρέπουν -δυστυχώς- καμία αισιοδοξία.Είναι η γενικότερα λάθος στροφή που έχει πάρει το κράτος (με όλες τις μορφές του) από την ίδρυση του.

Θέλουν πχ να επέμβει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του λέει... Ποιος δήμος? Στην καλύτερη ασχολείται με θέματα ήσσονος καλωπισμού / εικόνας και στην χειρότερη καταστρέφει ήδη υπάρχοντα πάρκα με αιωνόβια δέντρα για να γίνουν πάρκινγκ με ολίγον από γκαζόν και ζαρντινιέρες από πάνω (βλ. Κύπρου και Πατησίων).

Για να μην πάμε καν στην αστυνομία, την πολεοδομία και άλλες δημοσίες υπηρεσίες που εμπλέκονται...

Αλλά ξέρετε και κάτι άλλο: it takes two to tango.

Και εμάς βολεύει (πάρα την γκρίνια όταν δεν είμαστε εμείς οι ευνοημένοι) όλο αυτό το όργιο αναξιοκρατίας, διαφθοράς και ωχαδερφισμού (βάλτε και το τέρας της γραφειοκρατίας μέσα και έδεσε το γλυκό) διότι γίνονται και εμάς οι "δουλίτσες" μας (ρουσφέτια, κλπ) και τα στραβά μάτια για τις δικές μας μικρές και μεγάλες παρανομίες.

Μακάρι η κίνηση τους να αποφέρει καρπούς και να "κινητοποιηθει το κράτος" ουσιαστικά αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε 2-3 μέρες "σκούπας" από την αστυνομία με όλα τα κομφόρ ("ζαρντινιέρες", συλληφθέντες που "αυτοτραυματίζονται", κλπ).

Περισσότερη ελπιδα υπάρχει μάλλον από κινήσεις όπως στο πάρκο στην Κυψέλη ή στα εξάρχεια (στο οικόπεδο του ΤΕΕ)...

Αυτά και συγγνώμη για το σεντόνι.

Prokopis Doukas είπε...

@Κάτοικος του ευρύτερου κέντρου: Δεν διαφωνώ γενικώς, αλλά θα κάνω τρεις παρατηρήσεις:

Όταν αποδεχόμαστε οτι ο Δήμος είναι "διακοσμητικός" ή η πολιτική "δεν υπάρχει", τότε απλώς αποδεχόμαστε "τη μοίρα μας"...

Το γκέτο του ιστορικού κέντρου δεν λύνεται με αυτενέργειες των κατοίκων, όπως ενδεχομένως ένα παρκάκι. Είναι πολύ δύσκολο, πολύπλοκο - και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ρατσισμούς και αυτοδικίες.

Όταν κλείνει κάτι που είναι "κόντρα στην ασκήμια" - ή απλά ομορφαίνει την πόλη και τις ζωές μας, δεν συμφωνώ με το "so what?"...

"So what" τότε και για το παρκάκι της Κύπρου και για τα δέντρα - και για όλα...

Κάτοικος του ευρύτερου κέντρου είπε...

α) Πρώτα από όλα ας μην συγκρίνουμε ένα μαγαζί με έναν κοινόχρηστο δημόσιο χώρο πρασίνου - δεν έχει την ίδια βαρύτητα το 'so what' στις δυο περιπτώσεις. Μαγαζιά (καλά, κακά, μέτρια, κλπ) θα ανοίγουν και θα κλείνουν στον αιώνα τον άπαντα. Το πράσινο είναι απείρως σημαντικότερο πρόβλημα στην πόλη μας, δεν νομίζετε;

β) Θέλετε να πείτε ότι ο δήμος μας δεν είναι 'διακοσμητικός'? Και δεν λειτουργεί κυρίως ως εφαλτήριο για εξέλιξη στην πολιτική σκηνη (Ντορούλα; Δημητράκη; Είστε εδώ μήπως;); Μμμμ...

γ) Δεν εννοούσα βεβαίως να πάρουν τον νομο στα χέρια τους οι κάτοικοι του κέντρου... αμφιβάλλω ότι μπορεί να γίνει κάτι πια στο κέντρο. Μια βόμβα-ναπάλμ και από την αρχή με σχέδιο ίσως κατί να έκανε... Άλλωστε ουτε το πρόβλημα του πρασίνου λύνεται με τα δύο παρκάκια. Θέτω όμως τα παραδείγματα ως ιδεατά για κινήσεις από "κάτω" που εν δυνάμει μπορούν να φέρουν ορατή αλλαγή και στέκονται απεναντι στην αδιαφορία. Ίσως δε και ως αισιόδοξες ενδείξεις ότι σε κάποια κομμάτια (πολύ μικρά ακόμα για να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές) της κοινωνίας υπάρχει μια ανεπαίσθητη αλλαγή νοοτροπίας.

Ίδομεν...

Prokopis Doukas είπε...

@κάτοικος του ευρύτερου κέντρου:

1. Μια πόλη (και δη πρωτεύουσα) είναι ΚΑΙ οι συναυλίες της, οι σκηνές της, τα μπαρ της...

2. Φυσικά είναι διακοσμητικός. Δεν πρέπει να είναι όμως...

3. Θεωρώ οτι πολλά γίνονται, πολύ πριν και χωρίς να φτάσει κανείς στη "βόμβα Ναπάλμ"...

Ανώνυμος είπε...

Αν τον ΟΚΑΝΑ τον δουμε μονο του, τοτε ουτε κανενα προβλημα λυνει και μαλλον περισσοτερα δημιουργει. Το ζητημα ειναι οτι τα τελευταια χρονια εχει -σκοπιμως?- παραμεληθει εως ξεχαρβαλωθει ολο το υπολοιπο συστημα εναντια στα ναρκωτικα, οπως ομαδες σαν το 18Ανω κτλ. Εχουμε την τραγικη κατασταση τοξικομανεις να περιμενουν σε ουρες αναμονης για να μπουν σε προγραμματα απεξαρτησης. Συνεπως το αν θα μεινει ή θα φυγει απο κει ο ΟΚΑΝΑ ειναι αδιαφορο απο μονο του, στο βαθμο που δεν υπαρχει μια πιο ολοκληρωμενη προσεγγιση στο ζητημα των ναρκωτικων.

Οσο για την αστυνομευση, τι να πει κανεις οταν υπαρχει ακομα μονιμα σταθμευμενη διμοιρια εξω απο τα *πρωην* γραφεια του ΠΑΣΟΚ στην Χ.Τρικουπη, αλλα το κεντρο της αθηναικης βαριας εγκληματικοτητας γινεται σιγα σιγα "αβατο"? Ναι μια κλουβα δεν λυνει το προβλημα, αλλα οι διαρκεις περιπολιες πεζων αστυνομικων μπορουν να επιβαλουν την ταξη.

Αλλα σε καθε περιπτωση, ειναι απολυτα σωστη η σταση των κατοικων, η αστυνομευση απο μονη της δεν ειναι παρα επικοινωνιακη παρεμβαση για να συντηρητικες ψηφους. Το ζητημα ειναι αστυνομευση ΚΑΙ συνολικη κοινωνικη προνοια.

Αλλα, οπως εγραφε σημερα στην Καθημερινη ο Κωστας Καλλιτσης "υποτίθεται ότι μια κυβέρνηση εκλέγεται για να λύνει προβλήματα της κοινωνίας. Η σημερινή αντιθέτως, απασχολεί την κοινωνία με τα δικά της"...

Prokopis Doukas είπε...

@plagal: Δυστυχώς, το τελευταίο "φαινόμενο" είναι να γίνονται όλα μπροστά στα μάτια των αστυνομικών. Οπότε όλοι αποθρασύνονται - δεν τους "τρομάζει" ούτε η παρουσία της αστυνομίας...

Πολύ σωστός ο Καλλίτσης...

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται. Αγοράζουν μπιτ παρά τα κυκλώματα τώρα που είναι στα χαμηλά. Το ίδιο έγινε τη δεκαετία του 80 με την Πλάκα, το ίδιο την επόμενη δεκαετία με την παρέα του Κωστάκη στου Ψυρή, ενώ λίγο πριν απ το Μιλλενιουμ, γνωστός τσαμπουκάς δικηγόρος, πήρε την μισή Αθηνάς. Οταν μαζευτεί το χαρτί θα πάρουν την "κομπανία" και θα πάνε αλλλού.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Αν διαβάσετε λίγο πιο πάνω, το αναφέρω: "Κάποιοι λένε οτι η υπόθεση είναι “στημένη”, για να πέσουν οι αξίες των ακινήτων."

Ωραία είναι να τα λέτε (λέμε) αυτά, αλλά χωρίς επώνυμες αποδείξεις, δεν έχουν καμία αξία...

Απαράδεκτο! είπε...

Δυστυχώς, ο μόνος τρόπος είναι μια ωραία ημέρα να κατέβει η δύναμη της αστυνομίας και του στρατού,να καθαρίσει ΟΛΕΣ τις περιοχές που έχουν πρόβλημα και να τους απελάσει ΟΛΟΥΣ χωρίς καμία εξαίρεση(και να αρχίσει και η φύλαξη των συνόρων.Μόνο από μια περιοχή της Ελλάδας άκουσα πως εισέρχονται 2000 λαθρομετανάστες την ημέρα!Για κάνε έναν υπολογισμό,πόσοι θα ναι σε καμία πενταετία!Θα πρέπει να μετονομάσουμε τη χώρα μας σε Ελλαδιστάν και να γίνουμε εμείς μειονότητα)!Όντας κάτοικος του Δήμου Αθηναίων, δεν μπορώ να διανοηθώ αυτά που συμβαίνουν...Ευτυχώς για μένα, δεν μένω τόσο κέντρο...Αλλά και πάλι, είναι μόνο θέμα χρόνου και η τελευταία περιοχή της Αθήνας,των Δυτικών Προαστίων και του Πειραιά που ακόμη αντιστέκονται να πέσουν ύπο τον πλήρη έλεγχο τους...Και τότε;Τι;Μπορόυμε όλοι να μετακομίσουμε στα Νότια και Βόρεια Προάστια για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο(οχι πως δεν θα θέλαμε...); Και αν πραγματικά θεωρούν αυτήν την πολιτική πιο εύκολη από το να σκουπίσουν οχι με πινελάκι αλλά με ηλεκτρική σκόυπα(και η ηλεκτρική καρέκλα θα ήταν ευπρόσδεκτη...) τις ιστορικές περιοχές, να αρχίσουν τώρα,που είναι και προεκλογική περίοδος την εκστρατεία μαζκών μετακομίσεων! Καθημερινά θλίβομαι για αυτό που βλέπω,την κατάντια της Αθήνας,του ιστορικού κέντρου,της χώρας μου...Μόνο την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν μαζευτεί κάπως τα πράγματα...Αυτή η χώρα είναι η μοναδική που ενδιαφέρεται περισσότερο για τους ξένους,παρά για τους ψηφοφόρους της!!!Κλασική φιλοσοφία και λογική έλληνα πολιτικού!Βγάλτε άκρη(αν μπορέσετε,ειδοποιήστε με)!

Prokopis Doukas είπε...

@Απαράδεκτο!: Δημοσιεύω το (όντως) απαράδεκτο σχόλιο σας - απλώς για να απαντήσω στα "επιχειρήματα" σας:

1. Είστε λάθος πληροφορημένος: Οι μετανάστες που (εκτιμάται) οτι μπαίνουν καθημερινά στη χώρα είναι 300 - το καλοκαίρι 1000.
2. Η μετανάστευση δεν "τιθασεύεται" - όσο μεγαλώνει η ανάγκη φυγής, η φύλαξη απλώς επιβραδύνει το ρυθμό.
3. Είναι υποχρέωση μας να κοιτάμε και τον δίπλα μας - κι όχι μόνο την παρτη μας ή τους συμπατριώτες μας...
4. Τα αφελή, επικίνδυνα και φασιστικά περί "ηλεκτρικής καρέκλας", δεν θέλω ούτε να τα σχολιάσω..
5. Απέχουμε πολύ από το να γίνουμε μειονότητα.
6. Η χώρα δεν ενδιαφέρεται "περισσότερο για τους ξένους" - απλώς είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών...

ShareThis