20.5.09

Το γκέτο του ρατσισμού

Ήταν αναμενόμενο. Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο. Όταν η μόνη έγνοια είναι να “αποκρούουμε” τα δημοσιεύματα και τις διαμαρτυρίες. Όταν το πρόβλημα “δεν υπάρχει” ή “κληρονομήθηκε” (άρα “δεν φταίμε εμείς”). Όταν “δεν έχουμε αρμοδιότητα”. Όταν η πολιτική εξαντλείται στις δημόσιες σχέσεις ή στις δημοσκοπικές αντιδράσεις. Όταν οι έννοιες “σχεδιασμός”, “οργάνωση”, “μακροπρόθεσμα μέτρα” είναι άγνωστες λέξεις. Όταν οι υγειονομικές υπηρεσίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά – αφού κάμποσοι ελεγκτές αρρωστήσουν από μολυσματικές ασθένειες. Όταν οι αρχές στελεχώνονται από πρόσωπα, που μόνο εμπιστοσύνη δεν σου εμπνέουν (για να το πούμε κομψά). Όταν η αστυνομία κοιτάει, αδρανεί, αγνοεί ή εμποδίζεται να κάνει τα στοιχειώδη. Όταν η διαφθορά είναι εμφανής και η ανοχή “ύποπτη”. Όταν η πολιτική για τη μετανάστευση είναι φοβισμένη ή ανεπαρκής. Όταν “σκουπίζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί” κι όταν αυτό το χαλί είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τότε το επόμενο βήμα είναι η εξαθλίωση, οι ενέδρες, ο ρατσισμός – και η κοινωνική έκρηξη. Με πρώτα θύματα, τα “θύματα της απραξίας”, τους μετανάστες – το ιδανικό ντεκόρ για το χορό των εκατομμυρίων που έχει στηθεί σε μερικά τετράγωνα και διαλύει ολόκληρη την πόλη...




Πλατεία Θεάτρου, απόγευμα. Η αρχιτέκτων Κατερίνα Πιτούλη, που έχει και το σπίτι της και το γραφείο της εκεί, βγάζει τα δύο σκυλιά της βόλτα. Μόνο που δεν τα κρατάει με το λουρί, τα κρατάει αγκαλιά. Αποφεύγει να πατήσουν στο δρόμο – φοβάται τις μολυσματικές ασθένειες και τα πηγαίνει σε γειτονικές περιοχές με το αυτοκίνητο. Η περιοχή μυρίζει αφόρητα, καθώς δεκάδες άστεγοι και τοξικομανείς “κάνουν την ανάγκη” τους στο δρόμο. Για τον ίδιο λόγο, οι συνεργάτες και η ίδια πλέον αλλάζουν παπούτσια, μόλις μπουν στο γραφείο.


“Μια βρώμικη και παραμελημένη πόλη”

Ήρθε στην περιοχή το 2004, θεωρώντας οτι η “ζωή ξανά στο κέντρο” γινόταν πραγματικότητα. Είχε υπολογίσει όμως χωρίς τον “ξενοδόχο” - “ζούμε σε μια βρώμικη και παραμελημένη πόλη”, λέει. Οι εκθέσεις των ελεγκτών δημόσια υγείας είναι καταπέλτης – η περιοχή είναι μια ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία. “Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό έχει μολυνθεί και το παμπάλαιο δίκτυο της αποχέτευσης στην περιοχή. Μέσα σ΄όλα, χειροτερεύει και η ανήλικη πορνεία, καθώς και η περιστασιακή πορνεία των τοξικομανών – αν δεν τους δούμε πάνω στην πράξη, βρίσκουμε δεκάδες προφυλακτικά στο δρόμο. Στην πλατεία κοιμούνται 40 με 50 άτομα κάθε βράδυ – εδώ όπου στεγάζεται το κεντρικό ΙΚΑ – και η δημοτική αστυνομία μας απάντησε επισήμως οτι αυτό δεν θεωρείται κατάληψη πεζοδρομίου. Αυτοί οι τελευταίοι ήρθαν, όταν η αστυνομία έκανε μια επιχείρηση εκκαθάρισης στο Αρχαιολογικό Μουσείο, λόγω της επίσκεψης Μπαρόζο. Γενικώς, η απάντηση της δημοτικής αρχής στις επικρίσεις μας, είναι οτι εκπορεύονται από τους πολιτικούς της αντιπάλους!”


Τα πεζοδρόμια γύρω από το ΙΚΑ είναι σιδερόφρακτα, για να μην “στρατοπεδεύουν” εκεί οι άστεγοι και οι τοξικομανείς. Μόνο που οι τακτικές αυτές είναι απολύτως αδιέξοδες, όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός για πρόνοια και περίθαλψη. Οι “σκούπες” της αστυνομίας, όπως και κάθε σπασμωδικό μέτρο, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μεταθέτει το πρόβλημα, μερικά τετράγωνα πιο πέρα. Άνθρωποι που σέρνονται πάνω στα πεζοδρόμια...

“Είναι ένα στημένο παιχνίδι”, λέει ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, πρώην ιδιοκτήτης του μπαρ και συναυλιακού χώρου Guru, ο οποίος έκλεισε το μαγαζί του, όχι λόγω ενδογενών παραγόντων – αλλά μην αντέχοντας άλλο την εξαθλίωση, την αποστροφή της πελατείας του και τις καθημερινές επιθέσεις κατά προσωπικού και πελατών (με πιστόλι ή με σύριγγες), καθώς και τα σπασίματα αυτοκινήτων, τις κλοπές και τις διαρρήξεις. “Μετά το θόρυβο που κάναμε, έγινε επί 2 ημέρες μια σκούπα της αστυνομίας. Την τρίτη μέρα, όλα ξαναγύρισαν στη θέση τους. Από τις 10 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, η πιάτσα της πρέζας είναι στη Σοφοκλέους. Μετά τις 9μμ πάει στην Ομόνοια. Υπάρχει πάντα ειδοποίηση “εκ των έσω” - έτσι κάποια βράδια τα κορίτσια από τη Νιγηρία εξαφανίζονται “ως δια μαγείας” - το ίδιο και τα βαποράκια. Τα οποία μπορεί να βγάζουν και 500 ευρώ την ημέρα – και μετά (ω της ειρωνίας) πάνε και τρώνε στο συσσίτιο των αστέγων. Το νέο κόλπο που έχει βρει τώρα η αστυνομία είναι να αποκλείει την περιοχή, τρία-τέσσερα τετράγωνα και να σε ελέγχει για να μπεις. Έχουμε γίνει ένα γκέτο, όχι ελεγχόμενης πρόσβασης, αλλά ελεγχόμενης διακίνησης. Προκαλούμε πια το ενδιαφέρον του Al Jazeera και του BBC, που έχουν φέρει συνεργεία στην περιοχή...”


Όπως και σε κάθε γκέτο, που “σέβεται τον εαυτό του”, κάποια “παράσιτα” (καθόλου απαραιτήτως αλλοδαπά), έχουν φροντίσει να κάνουν επιθέσεις μέρα-μεσημέρι στα διερχόμενα αυτοκίνητα – και μάλιστα σε κεντρικούς δρόμους– εκμεταλλευόμενα ή προκαλώντας “μποτιλιάρισμα”. Η Θ.Κ. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) καταγγέλλει την ενέδρα που υπέστη και τη στάση της αστυνομίας:

“Κατεβαίνω με το αμάξι την Σοφοκλέους, μαζί με μια φίλη ως συνοδηγό.. 

Ένας τύπος πλησιάζει από τα αριστερά μου, την ίδια στιγμή που ένας φιλαράκος του πλησιάζει την συνοδηγό μου. Ο δεύτερος κάνει να ανοίξει την πόρτα, η συνοδηγός κατεβάζει ευτυχώς έγκαιρα την ασφάλεια, την ίδια στιγμή που ο "δικός μου" επιχειρεί αρχικά να ανοίξει την πόρτα πάραυτα και μετέπειτα να μπει από το ανοιχτό παράθυρο μέσα στην καμπίνα. Μέχρι να κλείσει το ηλεκτρικό παράθυρο, που κάνει αιώνες τελικά, ο τύπος σπρώχνοντας το πρόσωπό μου προς τα δεξιά για να κερδίσει χρόνο, μπήκε μέχρι τη μέση στην καμπίνα και πρόλαβε να αρπάξει το κινητό που βρισκόταν στο ταμπλό και να γίνει καπάκι καπνός. Έβαλα αλάρμ, τράβηξα επί τόπου χειρόφρενο και άρχισα να βρίζω τους από πίσω - που αναβόσβηναν φώτα για να φύγω ή κόρναραν - και ξαφνικά τι να δω: Στα πενήντα μέτρα υπήρχε κλούβα με ΜΑΤ, που έβλεπαν το όλο συμβάν, εδώ και ώρα. Και δεν κουνιόντουσαν καν.

 Στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως προσπαθούσα να τους πω - επί 3 ώρες - ότι επιθυμώ να κάνω μήνυση και θέλω κάποιος να πάρει αποτυπώματα από το αμάξι.

 Δεν θα πω για την απειλή εναντίον μου με αυτόφωρο, όταν τους ζήτησα να κάνουν τη δουλειά τους. Ούτε ότι με έβγαλαν σηκωτή από το κτίριο δυο συνοριακοί. Ούτε ότι - πριν με βγάλουν έξω - μου είπαν το θεϊκό, ότι δεν υπάρχει έγκλημα και άρα δεν τίθεται θέμα αποτυπωμάτων.
..”


“Επιδείνωση με γεωμετρική πρόοδο”

“Ο δήμαρχος ζει σε εικονική πραγματικότητα”, λέει ο γνωστός σκηνοθέτης Νίκος Περάκης, κάτοικος του πολύ γειτονικού Ψυρρή. “Αυτά που παρουσίασε στον απολογισμό του των δύο χρόνων, στο Μέγαρο Μουσικής, ήταν σαν τις ταινίες που κάναμε για τα ολυμπιακά έργα – μόνο που αυτά έγιναν πραγματικότητα. Όταν αδειάζει η Πλατεία Θεάτρου, από τις “επιχειρήσεις-σκούπα”, οι εξαθλιωμένοι “σπρώχνονται” προς την οδό Σαπφούς ή τη Ζήνωνος. Αν τους δεις, είναι σαν να έχει εκκενωθεί νοσοκομείο - το βράδυ επιστρέφουν. Το πρόβλημα τον τελευταίο χρόνο έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που κλείνουν καταστήματα και γκαλερί, φεύγει ο κόσμος – ότι μπορούσε να κρατήσει την περιοχή ζωντανή χάνεται...”

Στην πρόσφατη συνένωση 12 και πλέον συλλόγων και φορέων της περιοχής σε μια “Κίνηση για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου”, οι αντιδήμαρχοι που εκπροσωπούσαν το Δήμο προσπάθησαν να υπερασπιστούν το έργο του Δημάρχου – και τις εξαγγελίες του για “κοινωνικό έργο” και “ανάπλαση”, μεταξύ άλλων και με την πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς. Οι συγκεντρωμένοι όμως αντέδρασαν με οργή, απογοητευμένοι από την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, τις ενέργειες του Δήμου με το πράσινο και τους χαρακτηρισμούς που έχει εκτοξεύσει ο Νικήτας Κακλαμάνης (“κουλτουριάρηδες”, “κερδοσκόποι”, “παρακρατικοί”), κατά όσων επικρίνουν τα σχέδια και την πολιτική του.


Ο αρχιτέκτων Αδάμ Κωστίκας, που έχει το γραφείο του στην Πλατεία Θεάτρου, δεν φανταζόταν ποτέ οτι στα 70 του χρόνια θα γινόταν “ακτιβιστής” - και δεν μετράει τα λόγια του: “Τον τελευταίο χρόνο το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί με γεωμετρική πρόοδο, παρά τις διαμαρτυρίες. Υπεύθυνη είναι συνολικά η δημόσια διοίκηση, με πρώτη πράξη την εγκληματική και άκριτη χωροθέτηση του ΟΚΑΝΑ, μέσα στο κέντρο της συσσώρευσης των μεταναστών και της εμπορικής κίνησης, που έδωσαν την απόλυτη κάλυψη. Μέσα σε τρεις εβδομάδες άλλαξε η φυσιογνωμία της περιοχής. Δεν έχουν κανένα σχέδιο. Ο δήμαρχος είναι αναξιόπιστος, αμετροεπής και προκλητικός: Έχει υποσχεθεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια τη μεταφορά του στα νοσοκομεία, εξήγγειλε οτι έχουν βρεθεί τα κονδύλια, έχουν ετοιμαστεί οι χώροι – αλλά απλώς μας κοροϊδεύει κατά συρροήν. Η Αθήνα είναι η 3η πιο βρώμικη πόλη στην Ευρώπη - και αυτός υποστηρίζει οτι είναι η πιο καθαρή. Η μεταφορά της Νομαρχίας στην πλατεία Θεάτρου θα έφερνε πολλά θετικά αποτελέσματα – αλλά δυστυχώς ο κύριος Παυλόπουλος δεν υπογράφει, εδώ και 3 μήνες. Αν επρόκειτο βέβαια για μια ανταλλαγή με τον Εφραίμ, η υπόθεση θα είχε τελειώσει ταχύτατα”...


Το αυγό του φιδιού...

Η πρόσφατη “πολιορκία” του παλαιού Εφετείου στη Σωκράτους, όπου διαμένουν εκατοντάδες μετανάστες (κυρίως από την Αλγερία) – κάτω από άθλιες συνθήκες – έδειξε τους “επόμενους” κινδύνους. Ομάδα “αγανακτισμένων Ελλήνων”, με την αγαστή συνεργασία ακροδεξιών μπροστά στα απαθή βλέμματα των ΜΑΤ, επιτέθηκε και τραυμάτισε μετανάστες και Έλληνες συμπαραστάτες τους – αφού τρομοκράτησε τους πάντες.

Η Αφροδίτη Αλ Σαλέχ, μέλος της ΜΚΟ “Διαβατήριο”, που ασχολείται χρόνια με τα προβλήματα των μεταναστών εξηγεί: “Το γκέτο το δημιουργούμε μόνοι μας οι Έλληνες. Εδώ δεν κινδυνεύεις να σου ελέγξουν τα χαρτιά, όπως π.χ. στο Παγκράτι. Η ίδια η αστυνομία τους στέλνει από τα σύνορα, στο κέντρο της Αθήνας, για να βρουν άκρη. Κατά την άποψη μου, οι αιτίες του προβλήματος είναι τρεις: Πρώτον η διοικητική ανεπάρκεια, παρά το γεγονός οτι η Ελλάδα θα μπορούσε να “τραβήξει” πολλά κονδύλια, γι αυτή την ιστορία. Τους στέλνουμε στην Πέτρου Ράλλη (όπου ήδη έχουν σκοτωθεί μυστηριωδώς 3 μετανάστες - “γλίστρησαν” επισήμως, κατά την αστυνομία). Εκεί μάχονται για ένα “μαγικό χαρτάκι”, για να κάνουν αίτηση για άσυλο. Το δίνουμε σε ελάχιστους σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – παραμένει μυστήριο γιατί. Αν αυτοί οι άνθρωποι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι όντως πρόσφυγες) είχαν άσυλο, θα μπορούσαν ελεύθερα να πάνε σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, που επιθυμούν.


Δεύτερον, δεν έχουμε κανενός είδους ισχυρές ευρωπαϊκές σχέσεις και διασυνδέσεις, ώστε να κάνουμε κάτι γι αυτή την περίφημη “Συνθήκη του Δουβλίνου” - να μην “επιστρέφονται” από άλλες ευρωπαϊκές χώρες πίσω σε εμάς οι πρόσφυγες, ακόμα κι όταν δεν έχουν καν περάσει από την Ελλάδα. Αποτέλεσμα είναι ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας, χωρίς άσυλο ή νομιμοποίηση.

Τρίτον, το πολιτικό-οικονομικό. Μας αρέσει το φτηνό εργατικό δυναμικό – “επιδοτούμε” έτσι δεκάδες φοροδιαφεύγουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και βεβαίως χρησιμοποιούμε τους μετανάστες, ως εξαιρετικό “προπέτασμα”, για όλη την παραβατικότητα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.”

Κάτω από την οδό Αθηνάς “βγαίνουν” καθημερινά χιλιάδες ευρώ – ικανά να “λαδώσουν” όποιον χρειάζεται. Υπολογίστε: 15-16 χιλιάδες δόσεις πρέζας, ανήλικα κορίτσια από την Αφρική, παρεμπόριο, “υπνωτήρια” για τους μετανάστες – με μερικά ευρώ την ώρα ανά κεφάλι, σε άθλιες συνθήκες, στοιβαγμένοι πενήντα άνθρωποι σ' ένα δωμάτιο. Ελέγχεται και ενοχλείται ποτέ κανείς από όλους αυτούς; Ακόμα και το επιτελικό όργανο που – σύμφωνα με την πρόταση των κατοίκων – θα λειτουργούσε ρυθμιστικά για το κέντρο της Αθήνας, “έμπλεξε” στη συζήτηση με τα “σπασίματα” στη Σκουφά, καθώς το εξήγγειλε βεβιασμένα ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.


“Η μετανάστευση είναι φαινόμενο της εποχής και θα παραμείνει – αυτοί δε που έρχονται είναι οι περισσότεροι κυνηγημένοι από το φονταμενταλισμό” λέει η Αφροδίτη Αλ Σαλέχ. “Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε – γιατί μετά θα είναι πολύ αργά”...

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, που βρισκόταν δύο μέρες μέσα στο παλιό Εφετείο, για γυρίσματα της εκπομπής του αποδίδει ευθύνες στην ανικανότητα και στην άγνοια, που διακρίνει μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας: “Πολλά στελέχη ζουν σε μια Disneyland. Δεν ξέρουν ούτε τι σημαίνει οδός Γερανίου στις 9μμ, ούτε Σωκράτους στις 6πμ. Κι αυτό αφορά ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος - όχι μόνο του κυβερνητικού. Όταν τους πας σε αυτές τις περιοχές (σε προστατευμένες συνθήκες φυσικά) είναι σαν να κάνουν ζάπινγκ σε κάποια κανάλια που δεν θέλουν να δουν. Γι αυτό ή δεν ακούς τίποτα από το στόμα τους ή ακούς βλακείες – όπως η πρόταση να γίνει επίσημα κέντρο υποδοχής μεταναστών, το κέντρο της Αθήνας. Όταν βάζεις τους μετανάστες στο γκέτο, είναι σαν να τους περνάς από ΙΕΚ παρανομίας, εγκληματικότητας και ναρκωτικών. Κανένας αριστερός πολιτικός σε ευρωπαϊκή πόλη δεν θα πρότεινε μέσα σ' ένα γκέτο, να φυτέψεις ένα επίσημο γκέτο...”



Τι λένε (και τι προτείνουν) οι κατοικοι εδώ.


Τι λέει ο ΟΚΑΝΑ, δια στόματος του Προέδρου του Γιώργου Φωτεινόπουλου:

"Ο ΟΚΑΝΑ στο πλαίσιο εφαρμογής της Εθνικής Πολιτικής για τα Ναρκωτικά και σύμφωνα με το Νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης θέτει ως βασικό στόχο και προωθεί την πλήρη ένταξη όλων των Μονάδων Θεραπείας στον περιβάλλοντα χώρο επιλεγμένων δημόσιων Νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας.
Βάσει αυτού του σχεδίου ανάπτυξης, ήδη, όλες οι νέες Μονάδες Θεραπείας που ιδρύθηκαν κατά το έτος 2008 λειτουργούν εντός του περιβάλλοντα χώρου των Νοσοκομείων, όπως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Γ.Ν. Βόλου, Γ.Ν. Κατερίνης «Πέτρα Ολύμπου», Γ.Ν.Πρέβεζας και στο Γ.Ν. Κέρκυρας.
Στον ίδιο σχεδιασμό εμπίπτουν και οι ήδη λειτουργούσες Μονάδες της Αττικής για τις οποίες έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες μετακίνησής τους σε επιλεγμένα Νοσοκομεία της Αττικής, με βασική προτεραιότητα την μετεγκατάσταση της Μονάδας της οδού Σοφοκλέους, στοχεύοντας έτσι τόσο στην προστασία και την ασφάλεια των θεραπευομένων όσο και την ηρεμία και την προστασία της οικονομικής ζωής των πολιτών της ευρύτερης περιοχής."


Τι λέει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του Αντιδημάρχου Καταστημάτων & Ασφάλειας Πόλης Ανδρέα Παπαδάκη, που είναι επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας:

“Θα προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε την Πλατεία Θεάτρου. Εδώ και μια εβδομάδα είναι καθαρή και θα παραμείνει καθαρή, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Από το πρωί στις 9 ως το βράδυ στις 9 είναι καθαρή. Τη νύχτα είναι θέμα της αστυνομίας, γιατί η δύναμη μας είναι τέτοια που δεν επαρκεί.
Μέχρι τώρα, δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα. Εδώ και 15 ημέρες άλλαξε εκ βάθρων η οργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την εφαρμογή του σχετικού νόμου που πέρασε το Φεβρουάριο από τη Βουλή. Οργανώθηκε ιεραρχία – που δεν υπήρχε. Πριν είχαμε περιορισμένες αρμοδιότητες, που τώρα ενισχύθηκαν. Δημιουργήθηκε Τμήμα Αγοράς, είμαστε υπεύθυνοι για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πολλά άλλα. Ο Δήμαρχος προσπαθεί και πιέζει συνέχεια υπουργεία και αστυνομία, για να καθαρίσει το κέντρο. Ο ΟΚΑΝΑ δεν ήρθε επί υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά είχε αποφασιστεί από τον προκάτοχο του.”




To ρεπορτάζ αυτό έγινε για την Athens Voice της Τετάρτης 20.05.09

Οι φωτό είναι δικές μου και του Νίκου Περάκη.

Το post συνοδεύεται από το original "The Ghetto" του Αμερικανού τραγουδιστή της soul Donny Hathaway, που επηρέασε πολύ και τον διάσημο Αμερικανό κιθαρίστα της jazz και της soul, George Benson. Η διασκευή του τελευταίου στο κομμάτι αυτό είναι επίσης εξαιρετική.

buzz it!

26 σχόλια:

dalhia είπε...

Ευχαριστώ για τη λογική σας προσέγγιση.

Athena είπε...

Πλήρες, περιεκτικό, ακριβές και ψύχραιμο (χαρά στο κουράγιο σας!), εντέλει εξαιρετικό κείμενο. Αναρωτιέμαι: δεν μπορεί κανείς στις αρμόδιες υπηρεσίες να προσεγγίσει την πραγματικότητα με τον ίδιο τρόπο;

Roadartist είπε...

Ακριβώς έτσι έχουνε τα πράγματα όπως τα περιγράψατε. Σε ένα σχετικό ποστ που είχα ανεβάσει πριν λίγο καιρό, εκφράστηκαν αρκετές απόψεις και (..τελικά;;) όλες συγκλίναν σε αυτό ακριβώς.. Η απαξίωση της περιοχής κάποιο σχέδιο επιτελεί.. Αν όχι, τότε σε αυτή τη περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα..

yb είπε...

Διατηρώ κάποια επιφύλαξη σε σχέση με τη μεταφορά της Νομαρχίας στη Διπλάρειο και τη θετική επίδραση που θα είχε μια τέτοια κίνηση, όπως αναφέρεται συχνά. Μα αν η μεταφορά αυτή δεν αποτελέσει κομμάτι γενικότερου σχεδιασμού γιατί να έχει αποτέλεσμα; το ΙΚΑ δεν είναι εκεί; το Δημαρχείο δεν είναι λιγάκι πιο πέρα; ακόμη και το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο δεν φαίνεται να καταφέρνει να αλλάξει τίποτε στην άλλη πλευρά.
Αν δεν εκλείψουν συνολικά οι λόγοι, όπως περιεκτικότατα τους περιγράφετε στην πρώτη παράγραφο, που έχουν οδηγήσει και συντηρούν την παρούσα απαράδεκτη κατάσταση, γιατί ένα τέτοιο αποσπασματικό βήμα να αλλάξει κάτι; αποκλείεται εν τέλει αν πραγματοποιηθεί να γίνει απλώς "άλλοθι" περαιτέρω αδράνειας και παραλογισμού;

Ανώνυμος είπε...

Και τι θα μπορούσε να γίνει?

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ τελευταία όσα έχετε γράψει, πει, κάνει για το θέμα της εγκατάλειψης (επιεικώς) του ιστορικού κέντρου και, ειλικρινά, θαυμάζω το κουράγιο σας όταν προσπαθείτε τόσο, τη στιγμή μάλιστα που λαμβάνετε αυτή την αντίδραση από τους αρμόδιους. Πολύ φοβάμαι πως εγώ στη θέση σας θα είχα απελπιστεί και θα είχα απομακρυνθεί από τη περιοχή. Ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει κανείς δηλαδή.. Γι αυτό λοιπόν και σας συγχαίρω εσάς και όλους τους κατοίκους που προσπαθούν για τη βελτίωση της κατάστασης.

Prokopis Doukas είπε...

@lmpg: Κι εγώ σας ευχαριστώ...

@Athena: Ψύχραιμο; Εγώ το βρίσκω θυμωμένο... Ευχαριστώ πάντως...

@Roadartist: Σκεφτείτε να είναι συνδυασμός και των δύο...

@yb: Σωστό. Εννοείται οτι μιλάμε για γενικότερο σχεδιασμό. Η Νομαρχία πάντως (αν φέρει ένα τεράστιο όγκο κόσμου, που εργάζεται και την επισκέπτεται), μπορεί να "υποχρεώσει" κάποια πράγματα... Ίσως...

@Ανώνυμος: Δείτε εδώ τι ζητάνε και προτείνουν οι κάτοικοι και οι φορείς.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος 2.19: Σας ευχαριστώ. Ακόμα δεν έχουμε υποστεί και καμιά επίθεση - αν συμβεί και αυτό δεν ξέρω τι θα γίνει. Προσπαθούμε τα τελευταία 2-3 χρόνια - ωστόσο αυτή τη φορά, σα να υπάρχουν κάποια σημάδια οτι κάτι μπορεί να γίνει. Η αντίδραση είναι διαφορετική, η πίεση των ίδιων των γεγονότων (μαζί με τη βοήθεια των ΜΜΕ) φαίνεται να λειτουργεί. Αν και δεν έχω εμπιστοσύνη στην όποια ουσιαστική δυνατότητα οργανωμένης και σοβαρής αντίδρασης των ανθρώπων που "λειτουργούν την Πολιτεία" (πλην εξαιρέσεων). Η κατρακύλα του ιστορικού κέντρου συνοψίζει απολύτως (στα μάτια μου) την κατρακύλα της Ελλάδας, τα τελευταία 5 χρόνια. Αν σας παραπέμπει κάπου πολιτικά αυτό - δεν είναι διόλου τυχαίο, πιστέψτε με...

okyrhoe είπε...

Σχετικό και αυτό:
SOS από το 18 ΑΝΩ
http://www.tvxs.gr/v12024

john savvopoulos είπε...

Πάντα μαθαίνω όταν σε διαβάζω Προκόπη.

Να είσαι καλά φίλε!

ippoliti_ippoliti είπε...

Ηθελα και εγώ να εκφράσω την απόλυτη ταύτισή μου με το σχόλιο του/της Athena, μου φάνηκε ψύχραιμο και νηφάλιο παρά το γεγονός ότι στην απάντησή σας δηλώνετε πως το βρίσκεται "θυμωμένο".
Υ.Γ Ευχαριστώ για την απάντηση για τον ΟΚΑΝΑ, δεν ήξερα πως σχεδιάζεται η μεταφορά στα δημόσια νοσοκομεία. (Είχα μείνει στην επί αρκετά χρόνια συζήτηση γι αυτό)
Καλό σας βράδυ

gasireu είπε...

Πολύ ουσιαστικό ρεπορτάζ.
Για αυτό:
''Απαιτούμε τη διαρκή και συστηματική (βάσει σχεδίου) αστυνόμευση της περιοχής''
ξέρετε τις ενστάσεις κάποιων, εγώ δεν έχω καταλήξει σε μια εναλλακτική πρόταση ή στο αν η συνωμοσιολογική πιθανότητα ή πιθανή παγιοποίηση ή εξάπλωση της μεθόδου έχει βάση...σκέφτομαι...

Prokopis Doukas είπε...

@okyrhoe: Ευχαριστώ για το link...


@John Black: Το "χάλι τους το μαύρο" είναι η κατάσταση αγαπητέ... Συμπυκνωμένη η χρεοκωπία ης Ελλάδας των τελευταίων πέντε χρόνων, σε όλο της το μεγαλείο...

@ippoliti_ippoliti: Το κακό είναι οτι όλα "είναι στο θα", αγαπητή...

@gasireu: Ας μη μας φοβίζουν οι λέξεις. Κοιτάξτε, χωρίς οργανωμένη δράση κατά των παράνομων κυκλωμάτων δεν νοείται "ευνομούμενη πολιτεία". Θέλω να πω οτι οι κάτοικοι δεν ζητούν "τρμοκράτηση" ή "αστυνόμευση αλά ελληνικά= προχειροτσαμπουκοσαχλαμάρα (δήθεν)"... Ζητούν οργανωμένη ανατροπή αυτού του "ξέφραγου αμπελιού", γι αυτούς που νέμονται το ιστορικό κέντρο βγάζοντας εκατομύρια - στην καμπούρα όλων μας, σε τελευταία ανάλυση. Δεν καταλαβαίνω γιατί να έχουν το δικαίωμα σε τέτοιο νταβατζηλίκι...

Athena είπε...

@Prokopis Doukas: Ψύχραιμο τηρουμένων των αναλογιών. Με δεδομένο το μέγεθος του προβλήματος, ο θυμός και η αγανάκτηση είναι απολύτως δικαιολογημένα.

Ανώνυμος είπε...

κ. Δούκα, επειδή θυμάμαι το πόσο είχαν κατηγορηθεί κάτοικοι της οδού Αναγεννήσεως στη Θεσσαλονίκη για το θέμα του ΟΚΑΝΑ από κάποιους (και από σας), βλέπω ότι τώρα ζητάτε ακριβώς το ίδιο πράγμα, δηλαδή την απομάκρυνση της μονάδας του ΟΚΑΝΑ από την περιοχή της κατοικίας σας (που έχει πολλά κοινά με την Αναγεννήσεως). Τώρα όμως δε θεωρείτε ότι η στάση σας είναι συντηρητική, μικροαστική ή ό,τι άλλο, αλλά τη θεωρείτε ως αυτονόητα ενδεδειγμένη για την περιοχή της κατοικίας σας.

Θα εκτιμούσα να διαβάσω την άποψή σας για την επισήμανσή μου αυτή.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Ευχαρίστως. Σε τι βάση διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι της οδού Αναγεννήσεως; Και με τι επιχειρήματα;

Διότι ο ΟΚΑΝΑ κάπου πρέπει να πάει...

Δεν ξέρω τίποτα για την οδό Αναγεννήσεως, αλλά ότι και να πείτε δεν μπορείτε να με πείσετε οτι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Ομόνοια, όπου εκτός του τεράστιου πλήθους που μετακινείται και της κοσμοσυρροής, λόγω εμπορικής δραστηριότητας της κεντρικής αγοράς (της Αθήνας και συνεπώς της μεγαλύτερης της Ελλάδας) , τα τελεταία 5 χρόνια έχει αυξηθεί γεωμετρικά η εισροή μεταναστών από κάθε σύνορο της χώρας. Μέσα σε αυτό λοιπόν το (ιδανικό για τους εμπόρους) "ντεκόρ", όπου ο έλεγχος δυσχεραίνεται πολύ, "φύτεψαν" έναν ΟΚΑΝΑ - μη μπορώντας να προβλέψουν την εξέλιξη της εποχής. Διαβάστε τα 2-3 προηγούμενα ποστ - εγώ λέω πολύ απλά οτι η μόνη χειρότερη επιλογή για τον ΟΚΑΝΑ ήταν να τον βάλουν μέσα στον Κορυδαλλό. Μη μου πείτε λοιπόν οτι οποιαδήποτε άλλη περοχή της Ελλάδας έχει αυτά τα χαρακτηριστικά - και ταυτόχρονα είναι το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, δίπλα στην Ακρόπολη, το Θησείο και τον Κεραμεικό (τόπους δηλαδή κληρονομιάς όχι μόνον εθνικής, αλλά απανθρώπινης)...

Εκτός αν συμφωνήσουμε, οτι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, ο ΟΚΑΝΑ έχει αποτύχει στο έργο του, οτι "δουλειά" κάνουν μόνο τα "στεγνά" προγράμματα - κι ότι δεν πρέπει να πάει πουθενά...

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Σημειωτέον, οτι η Ομόνοια ήταν ήδη "πιάτσα" ναρκωτικών... Κι εκεί πήγαν κι έβαλαν την απεξάρτηση....

Ανώνυμος είπε...

κε Δούκα,
η οδός Αναγεννήσεως είναι δίπλα στο Βαρδάρι (στη δυτική του μεριά), δηλαδή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης του 1-1,5 εκατομμυρίου κατοίκων. Η περιοχή αυτή, δυτικά του Βαρδαρίου, έχει συγκεντρωμένο το σύνολο του αγοραίου έρωτα της πόλης, είναι "πιάτσα" διακίνησης ναρκωτικών, έχει τη μεγαλύτερη κινέζικη αγορά (και όχι μόνο αυτή) της χώρας και είναι τόπος συγκέντρωσης και κατοικίας μεταναστών. Επιπλέον, ήταν πάντα τόπος κατοικίας χαμηλών κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων. Επομένως, σαφώς και έχει τα γενικά χαρακτηριστικά της Ομόνοιας. Και εκεί, λοιπόν, προσπάθησαν να "φυτέψουν" τον ΟΚΑΝΑ. Όταν κάτοικοι αντέδρασαν, όπως κάνετε εσείς τώρα, κατηγορήθηκαν από κάποιους ως ρατσιστές κτλ. Έχω διαβάσει ένα άρθρο σας (AV, Soul ή κάπου αλλού) που παίρνει σχετική θέση, πριν ανακύψει το ίδιο πρόβλημα στην Ομόνοια -βέβαια, διορθώστε με αν κάνω λάθος. Όμως, άκουσα και διάβασα τουλάχιστον 5-6 δημοσιογράφους που πήραν θέση, χωρίς προφανώς να ξέρουν τίποτα για την οδό Αναγεννήσεως και τίποτα για το τι σημαίνει εγκατάσταση μονάδας του ΟΚΑΝΑ, ουσιαστικά για όλη τη Βόρεια Ελλάδα (στο θέμα είχε δοθεί αρκετή δημοσιότητα).

Όσον αφορά το ότι η περιοχή είναι δίπλα στην Ακρόπολη, το Θησείο και τον Κεραμικό, συγγνώμη αλλά νομίζω ότι πρέπει να διευρύνουμε πολύ τήν έννοια του δίπλα για να ισχύει κάτι τέτοιο. Τότε, εκτός από την Ομόνοια, και ο Άγιος Παντελέήμονας και τα Πετράλωνα και η πλατεία Βικτωρίας δίπλα είναι (η πλ. Βικτωρίας είναι και πραγματικά δίπλα στο μουσείο).

Όσο για το ότι η περιοχή είναι το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, συγγνώμη, αλλά βρίσκω το επιχείρημά σας πολύ συντηρητικό. Το κέντρο μιας πραγματικής πόλης οφείλει να ενσωματώνει το σύνολο των λειτουργιών της πόλης και όχι μόνο τις "χλιδάτες", προς διευκόλυνση της λειτουργίας της πόλης και των κατοίκων της. Με αυτή τη λογική, τίποτα δε θα μπορεί να γίνει στο κέντρο (και κέντρο είναι και τα Εξάρχεια και το Κολωνάκι και το Μεταξουργείο και το Κουκάκι κτλ.). Επιπλέον, τέτοιες δικαιολογίες είναι πολύ εύκολο να ανακαλύψει ο καθένας για την περιοχή του και αυτός είναι ο λόγος για το οποίο είναι πολύ δύσκολο να γίνει ο,τιδήποτε στην Ελλάδα, από ΧΥΤΑ έως μονάδα του ΟΚΑΝΑ.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Εξακολουθείτε να μη με πείθετε...
Δεν νομίζω οτι έχετε επίγνωση - στην Ομόνοια έρχονται ΟΛΟΙ οι Ασιάτες και Αφρικανοί μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα - τους στέλνουν εδώ. Δε νομίζω οτι το ίδιο συμβαίνει με οποιαδήποτε περιοχή της Θεσσαλονίκης ή αλλού. Επίσης δε έχω ακούσει να έχετε συμμορίες και ενέδρες σε κεντρικό δρόμο της πόλης, π.χ. στην Τσιμισκή...

Και ναι, είναι ακριβώς ΔΙΠΛΑ στην Ακρόπολη το ιστορικό τρίγωνο - δεν υπαρχει τουρίστας που έρχεται στην Αθήνα και δεν βρίσκεται να περπατάει στην περιοχή. Έχει "εκχωρηθεί" (καταργηθεί) η καρδιά της πρωτεύουσας - και αυτό παραπέμπει ευθέως στην καρδιά της χώρας, σε μια τόσο "υδροκέφαλη" χώρα, που έχουμε. Δεν βλέπω ποιό είναι το "συντηρητικό", όταν καταργείς στην πράξη την ιστορία και τη λειτουργία του κέντρου της χώρας σου, επειδή η διαφθορά και η αναικανότητα έχει ξεχειλίσει...

Αλλά, να σας πω, γιατί κάνουμε αυτή τη κουβέντα; Για ποιό άρθρο μιλάτε;
Δεν βρίσκω στο αρχείο μου (της Athens Voice) κανένα τέτοιο κομμάτι - στο Soul έχω γράψει μόνο μια φορά, περί Ψωμιάδη και ψηφοφόρων του. Δεν θυμάμαι αν έχω κάνει καμμία σχετική παρατήρηση κάπου - και το μόνο που θυμάμαι είναι οτι είχε υπάρξει αντίδραση για έναν ξενώνα ψυχικώς πασχόντων. Αλλά όλα αυτά είναι πολύ πριν το πρόβλημα της μετανάστευσης και της γκετοποίησης πάρει τέτοιες εκρηκτικές διαστάσεις...

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Και ναι, η (καθόλου συντηρητική) άποψη μου είναι οτι το ιστορικό κέντρο μιας μεγαλούπολης με ιστορία χιλιάδων χρόνων, που βρίσκεται δίπλα σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του πλανήτη, το φυλάς καλογυαλισμένο, καλοσυντηρημένο, με όλες τις παραδοσιακές και μοντέρνες λειτουργίες του, με σχέδιο διαρκούς ανάπλασης και εξέλιξης, "ως κόρην οφθαλμού"...

Δε νομίζω οτι μπορείτε να παραλληλίσετε όλα αυτά με οποιαδήποτε άλλη περιοχή ή οποιαδήποτε μεμονωμένη αντίδραση για ΧΥΤΑ, ΟΚΑΝΑ κλπ.

Ανώνυμος είπε...

κε Δούκα, εξακολουθείτε να μην απαντάτε. Οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ σύμφωνα με όλη τη διεθνή πρακτική είναι στο κέντρο της πόλης ή στα νοσοκομεία. Επομένως, η τυχόν υιοθέτηση της πρότασής σας για απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ, σημαίνει ότι αυτός θα πάει σε περιοχή κατοικίας χαμηλών κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων -στον Άγιο Παντελεήμονα ή στα Πατήσια. Υποψιάζομαι ότι αν τότε διαμαρτυρηθούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα θεωρηθούν ρατσιστές από κάποιους ανθρώπους των μέσων.
Συμπληρωματικά, θα ξέρετε ότι και το άτυπο συμβούλιο της πόλης του Πειραιά, όπου συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι κοινωνικοί-επαγγελματικοί φορείς της πόλης, ζητά την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο του Πειραιά: Όλοι έχουν δικαίωμα να θεωρούν την περιοχή τους ως ιδιαίτερης -με το δικό σας σκεπτικό, οι Πειραιώτες έχουν λιγότερο δίκαιο από εσάς.

Παρεμπιπτόντως, είμαι κάτοικος Κυψέλης, όχι Θεσσαλονίκης όπως προφανώς νομίσατε. Κι αυτά για συμμορίες κι ενέδρες στην Τσιμισκή, αφήστε τα καλύτερα. Οι πιο βίαιες και οργανωμένες επιθέσεις κι ενέδρες ενάντια σε μετανάστες έχουν γίνει εδώ στην Αθήνα (Ρέντης, Αιγάλεω κτλ.)

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Σας απαντώ απολύτως (κι ας επιμένετε ανώνυμα), αλλά μάλλον δεν θέλετε ν' ακούσετε:

1. Η περίπτωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι (κατά την άποψη μου) διαφορετικής τάξης ζήτημα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας - και πιθανόν πολλών άλλων χωρών.

Στην περίπτωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, λόγω της αβελτηρίας της Πολιτείας (Δήμου με την καθαριότητα, κυβέρνησης με τη μετανάστευση και την αστυνόμευση), το "πείραμα" απέτυχε πλήρως. Χρειάζεται να επιμείνουμε;
Αφήστε που η υπόθεση ΟΚΑΝΑ, όπως σας λέω και πριν, φαίνεται να έχει "χρεωκοπήσει" - μόνο 8 στους 100 απ' ότι ακούω τα καταφέρνουν...

2. Οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου ζητούν να φύγει ο ΟΚΑΝΑ, ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ οτι πολιτεία, ειδικοί, θεραπευόμενοι και φορείς (έχω και επιστολή του προέδρου των εξαρτημένων αποθεραπευόμενων) προκρίνουν να πάει στα νοσοκομεία. Διαβάστε επιτέλους, πριν επιτεθείτε, τι λέει ο ΟΚΑΝΑ, στο ρεπορτάζ , το οποίο σχολιάζετε.

3. Αν μια διαμαρτυρία είναι αστήρικτη (δηλαδή δεν τεκμηριώνεται γιατί να φύγει ο ΟΚΑΝΑ από μια περιοχή και να πάει σε μια άλλη) τότε ναι, μιλάω για συντηρητισμό και ρατσισμό.

4. Είστε κακόπιστος, γιατί δεν κάνετε καν τον κόπο να διαβάσετε και να καταλάβετε τι σας λέω. Συνεπώς δεν υπάρχει νόημα για περαιτέρω διάλογο - δεδομένου οτι θέλετε να κάνετε και κριτική πίσω από την κάλυψη της ανωνυμίας.
Δεν μιλάω για ενέδρες κατά μεταναστών. Μιλάω για τις ενέδρες κατά πάντων στη Σοφοκλέους - σ' ένα κεντρικό δρόμο της Αθήνας, όπου μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχε το Χρηματιστήριο και βρίσκεται η καρδιά της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

5. Μου κάνετε μια πολεμική, ενώ δεν θυμάμαι να έχω γράψει ποτέ για την οδό τάδε στη Θεσσαλονίκη - και δεν μου προσκομίζετε κανένα τεκμήριο. Σας παρακαλώ λοιπόν, να μη συνεχίσετε, γιατί δεν πρόκειται να απαντήσω άλλο σε τέτοιου είδους "διάλογο".

Ανώνυμος είπε...

Για το σημείο 3 του σχολίου σας: σε κάθε περίπτωση οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να φύγει ο ΟΚΑΝΑ από την περιοχή τους όχι αστήρικτα, αλλά ακριβώς για αυτά που περιγράφουν οι Κατερίνα Πιτούλη και Θ.Κ. στο άρθρο, δηλαδή για λόγους ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Στα θέματα αυτά για καμιά περιοχή δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετικής τάξης ζήτημα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας (σημείο 1). Δε σας κάνω λοιπόν πολεμική, απλώς διαφωνώ πλήρως με τη θέση σας για απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ, με δικαιολόγηση τα 2 αυτά σημεία.

Τέλος, αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι όσο το θέμα το έθεταν τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα δίχως προσβάσεις στην πληροφόρηση (περίπτωση Αναγεννήσεως Θεσσαλονίκης) πολύ εύκολα χαρακτηρίζονταν οι κάτοικοι από τα μέσα ως ρατσιστές.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Πάμε πάλι...

1. Οι ιδιαιτερότητες ασφάλειας και υγείας στο μεγαλύτερο γκέτο της χώρας δεν συγκρίνονται με οποιαδήποτε άλλη περιοχή.. Άρα είναι διαφορετικής τάξης ζήτημα..

2. Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι παγκόσμια κληρονομιά. Μια άλλη περιοχή δεν είναι, λυπάμαι...

3. Απολύτως χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα φιλοξενεί και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Και μάλιστα, πολύ πιο "απροστάτευτα", γιατί ο πληθυσμός είναι αραιός, δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες οικογένειες με παιδιά - συνεπώς οι ψήφοι είναι λίγες και η απήχηση της διαμαρτυρίας ελάχιστη...

Δεν καταλαβαίνω ακόμα τον σκοπό των σχολίων σας. Τι προσπαθείτε να αποδείξετε; Οτι οι "λαικοί" άνθρωποι χαρακτηρίζονται ρατσιστές, ενώ στο ιστορικό κέντρο μένουν οι "αριστοκράτες";

Μήπως διατύπωσαν πολύ προσεκτικά τα αιτήματα τους οι κάτοικοι εδώ, υπογραμμίζοντας (διαβάστε το ψήφισμα) πόσο δεν θέλουν κανενός είδους ρατσισμό; Μήπως φρόντισαν να αποκρούσουν κάθε "προσκόλληση" ρατσιστικού η ακροδεξιού σχηματισμού, που προσπαθεί να επωφεληθεί, "μυρίζοντας" αίμα; Μήπως το πρόβλημα είναι τόσο πολύπλοκο (μη περιοριζόμενο μόνο στον ΟΚΑΝΑ) και πασιφανώς έντονο, που κανείς δεν σκέφτηκε καν να τους αποκαλέσει ρατσιστές;

Και σας επαναλαμβάνω: Εδώ οι κάτοικοι δεν είπαν "να φύγει ο ΟΚΑΝΑ να πάει στην Κοκινιά.". Διαμαρτύρονται, γιατί επί 3 χρόνια όλες οι αρχές συμφωνούν και υπόσχονται οτι θα πάει στα νοσοκομεία (όπως είναι και το πιο σωστό) - και απλούστατα τους κοροϊδεύουν...

Ας τα αφήσουμε όμως... Δεν ασχολήθηκα ποτέ με τη Θεσσαλονίκη - και αδίκως μου προσάπτετε χαρακτηρισμούς που δεν έχω κάνει (εκτός αν έχετε κάποιο τεκμήριο). Οπότε, ας μη χαλάμε άλλο το χρόνο μας...

Ανώνυμος είπε...

Τέλος πάντων...τελειώνοντας, περιμένω από εσάς, ως ανθρώπου των μέσων, 2 πράγματα:
1) Την (κατά το δυνατόν) συμπαράστασή σας και σε κατοίκους άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα υπαρκτά προβλήματα (οκανά, εγκληματικότητα, μαφία κτλ.). Η συμπαράσταση έχει να κάνει και με την καταδίκη των δήθεν προοδευτικών που ζώντας σε προνομιακότερες περιοχές κατηγορούν, από τα ΜΜΕ, τους κατοίκους του Αγ. Παντελεήμονα ή της Αναγεννήσεως Θεσσαλονίκης ως ρατσιστές -με τον τρόπο αυτό ρίχνουν μεγάλο αριθμό λαϊκών μαζών στην επιρροή της ακροδεξιάς
(το σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί, σίγουρα θα το ξέρετε, όταν κάτοικοι και καταστηματάρχες στην Καποδιστρίου και στην Αναγεννήσεως ζήτησαν να μη λειτουργήσει σε κατοικημένη περιοχή ο ΟΚΑΝΑ λοιδορήθηκαν ως συντηρητικοί από κάποιους επαγγελματίες "προοδευτικούς", οι οποίοι δε θεωρούν πρόβλημα (για τους άλλους πάντα) το να μην μπορεί να κυκλοφορήσει κάποιος με ασφάλεια στη γειτονιά του.
2)Την ενεργό αντίθεσή σας, εφόσον προωθηθεί (και, από ό,τι φαίνεται προωθείται), η τελική λύση από το ελληνικό κράτος. Δηλαδή, αν οι μετανάστες μεταφερθούν στον Ασπρόπυργο (ή στη Λέρο) και οι τοξικομανείς στο Δαφνί (ή στη Μακρόνησο), εφόσον κανείς δεν τους θέλει στη γειτονιά του, τότε ελπίζω ότι δε θα είστε ικανοποιημένος επειδή το κέντρο θα έχει αποδοθεί στις "χλιδάτες" λειτουργίες και στους (πλούσιους, δυτικούς κατά προτίμηση) τουρίστες.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Η επιμονή σας δείχνει οτι τζάμπα μιλάμε - γιατί δεν καταλαβαινόμαστε...

Επαναλαμβάνω: Κατά την άποψη μου το ζήτημα του ιστορικού κέντρου ΔΕΝ είναι άλλο ένα ζήτημα κατοίκων που ζητούν απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ. Η περίπτωση και η σημασία του ιστορικού κέντρου ΔΕΝ συγκρίνεται με καμίας άλλης περιοχής. Το πρόβλημα ΔΕΝ είναι απλό και μονοσήμαντο - υπερβαίνει τα γνωστά, είναι σύνθετο, πολύπλοκο, πολυπαραγοντικό και εν τέλει πολύ πιο σημαντικό από οποιοδήποτε άλλο ανάλογο σε άλλη περιοχή...

Υ.Γ. 1 Δεν έχω πρόβλημα να υποστηρίξω οποιοδήποτε (κατά την άποψη μου) τεκμηριωμένο και δίκαιο αίτημα...

Υ.Γ. 2 Οι κάτοικοι (και εγώ προσωπικά σε συνεντεύξεις που μπορείτε να βρείτε και πιο κάτω) λένε (λέμε) σε όλους τους τόνους οτι δεν αποζητούμε και δεν εγκρίνουμε τις "σκούπες"...

ShareThis