Είμαστε ίσως μπροστά στις πιο αστάθμητες και μουδιασμένες εκλογές, που έχουμε δει. Οι παραδοσιακές ισορροπίες και επιδόσεις θρυμματίζονται, οι συμμαχίες είναι συνώνυμες με την έκπληξη και το αποτέλεσμα (όπως και τα συμπεράσματα που θα βγουν) μοιάζουν θολά.
Το ΠΑΣΟΚ, που άρχισε την προεκλογική περίοδο με την πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη της κατάκτησης διψήφιου αριθμού περιφερειών (με μόνη σίγουρη ήττα αυτή από τον Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Κεντρική Μακεδονία), τώρα κινδυνεύει να κινηθεί κάτω από το μισό των 13 περιφερειών. Αν δεν τις κατακτήσει, έχει πρόβλημα.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν πάντοτε εξόχως αντιπολιτευτικές, αλλά και ευκαιρία για τη λεγόμενη “χαλαρή” ψήφο, που ευνοούσε μικρά κόμματα και ανεξάρτητους συνδυασμούς. Η συγκυρία, αλλά και η πολεμική κατά του μνημονίου, αναμένεται να εντείνουν αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά ενδεχομένως να τους προσδώσουν και άλλα, πιο πολύπλοκα και πρωτόγνωρα. Για παράδειγμα, στην Πελοπόννησο, η αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα Τατούλη έχει υποστηρικτές τους Νεοδημοκράτες στη Λακωνία και πολέμιους τους Πασοκτζήδες στην Κορινθία.
Στην Αττική, η αδύναμη υποψηφιότητα Σγουρού, σε συνδυασμό με την “αντιμνημονιακή ανταρσία” Δημαρά, μπορεί να φέρουν και τους δύο στο δεύτερο γύρο, με νικητή τον δεύτερο. Αστάθμητος παράγοντας και η υποψηφιότητα του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ εργατολόγου Μητρόπουλου, που έχει στόχο να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του (κυρίως “λαϊκού”) ΠΑΣΟΚ - άγνωστο με ποια επιτυχία, πάντως κάτω από τις ψήφους του ΚΚΕ, σύμφωνα με τις (πολύ ρευστές άλλωστε) δημοσκοπήσεις. Η τελική αποτυχία του ΠΑΣΟΚ θα θεωρηθεί κόλαφος, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει και μια “αποδεκτή” εκτόνωση της οργής των ψηφοφόρων για το μνημόνιο. Άλλωστε, ο χάρτης θα βαφτεί πράσινος ούτως ή άλλως - και ο Γιάννης Δημαράς πιθανόν να είναι πολύ σύντομα και πάλι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μια και δεν έχουν διαρρηχθεί οι γέφυρες.
Αντίθετα, η ολοκληρωτική καταστροφή παραμονεύει για την ηγεσία της ΝΔ, με την ακόμα πιο αδύναμη και απολιτίκ επιλογή Κικίλια. Το “πολιτικό τέκνο” του Νικήτα Κακλαμάνη δείχνει οτι δεν θα καταφέρει να περάσει ούτε καν στο δεύτερο γύρο, εκθέτοντας τον Αντώνη Σαμαρά. Το σενάριο αυτό εξηγεί και το αμετροεπές ανέβασμα των τόνων από τον αρχηγό της ΝΔ, αλλά και τη γενικότερη αγωνία και κινητοποίηση. Η όξυνση στο “γήπεδο του μνημονίου” βολεύει, αλλά δεν εγγυάται τα καλά αποτελέσματα, ειδικά αν δεν κερδηθεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου θα κριθούν επίσης οι εντυπώσεις.
Ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Γιώργος Καμίνης υπολείπονται των αντιπάλων τους, ωστόσο οι δημοσκόποι των στρατοπέδων τους δηλώνουν αισιόδοξοι για θετικό αποτέλεσμα - αν και με πολλές δυσκολίες. Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες από μυστικές δημοσκοπήσεις για μαζικό κύμα απολιτίκ ψήφου “της πλάκας”, αλά Γιουροβίζιον, που θα φέρουν τον Ψινάκη πρώτο σε σταυρούς, φαίνεται οτι η πρωτεύουσα θα ευθυγραμμιστεί με τα φαινόμενα που φέρνουν αδιαμφισβήτητο νικητή τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, στην περιοχή της συμπρωτεύουσας. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η (παλαιο)πασοκική ψήφος στον α' γύρο, αλλά και η αριστερή (πλην ανανεωτών) ψήφος στον β’ γύρο - αν δηλαδή θα προτιμήσει την επιβίωση Γκιουλέκα και Κακλαμάνη, από το να ψηφίσει έναν “υποψήφιο του μνημονίου”. Επίσης κάποιο ρόλο ίσως παίξει η διείσδυση και αποδοχή του Καμίνη στην κεντροδεξιά.
Η επικράτηση Μίχα έναντι Μιχαλολιάκου στον Πειραιά θεωρείται βέβαιη - και είναι το μόνο σίγουρο χαρτί του ΠΑΣΟΚ. Από το τι θα μπορέσει να προσθέσει πάνω σε αυτό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αριθμός περιφερειών πάνω από τις 6) θα εξαρτηθούν και οι εντυπώσεις. Αντίστοιχα για τη ΝΔ, η απώλεια και των τριών μεγάλων δήμων και του β’ γύρου στην Αττική, θα είναι η κόκκινη γραμμή, κάτω από την οποία θα σημάνει συναγερμός: Η πλαγιοκόπηση από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη (της Ντόρας και του ΛΑΟΣ) θα είναι σφοδρή - και θα αμφισβητηθούν οι πολιτικές, η στρατηγική και η επικοινωνία, υπό την παρούσα ηγεσία και το επιτελείο της.
Για τα μικρά κόμματα, οποιαδήποτε μη εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών τους, θα είναι αποτυχία. Ειδικά, για τα κόμματα της αριστεράς, η ευκαιρία του μνημονίου είναι μοναδική - ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν να επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο, ούτε για το ΚΚΕ, ούτε για τον πολύπαθο και “ιδανικό αυτόχειρα” ΣΥΡΙΖΑ, που έχει να αντιμετωπίσει την “τριχοτόμηση του χώρου”, με την προσθήκη της υποψηφιότητας Αλαβάνου. Η πρωτοεμφανιζόμενη Δημοκρατική Αριστερά θα πρέπει να είναι ευτυχής, αν ο Γρηγόρης Ψαριανός πλησιάσει το 3% στην Αττική - ποσοστό που παραπέμπει σε φλερτ με τη Βουλή. Όσο για το ΛΑΟΣ, που ως συνήθως ψαρεύει σε θολά νερά, δεν δείχνει ικανό να κάνει την έκπληξη. Η κατάσταση στη “δεξιά πολυκατοικία” είναι ασαφής και μάλλον δεν είναι εύκολο να αποδώσει το “πλιάτσικο” σε ψήφους διαμαρτυρίας, καθώς υποστήριξε το μνημόνιο, για να διαφοροποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία.
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν κρίνεται σοβαρό, εκτός εάν υπάρξουν τέτοιες πολιτικές εξελίξεις που θα επιφέρουν μαζική αποχώρηση βουλευτών της συμπολίτευσης ή εξέγερση που θα βάλει φωτιά στο Κοινοβούλιο. Ο Δεκέμβρης προμηνύεται δύσκολος, αλλά όχι τόσο εάν η απόφαση για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου έριχνε στα μαλακά τον Κορκονέα. Όταν αυτό συμβεί, με την έφεση, θα έχει παρέλθει ικανός χρόνος, για πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση.
Η “βουβή ψήφος” πάντως, σε συνδυασμό με τη αστάθμητη αποχή, θα φέρει σε κάποιες περιπτώσεις τα “πάνω-κάτω”. Σίγουρα όμως, εκτός από συγκεκριμένες ελπιδοφόρες περιπτώσεις, δεν θα ανανεώσει ριζικά την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού, που καλείται να “κυβερνήσει ενισχυμένα”, ελέω Καλλικράτη και να ανατρέψει τη δυσώδη πορεία των μητροπόλεων μας. Δυστυχώς - και πάλι - δεν αναδείξαμε “καλύτερους”. Κι όσοι υπάρχουν, δεν δείχνουμε έτοιμοι να τους στηρίξουμε...
H φωτό είναι από το www.iranian.com και το εξώφυλλο από το www.amazon.com
To post συνοδεύεται από το κλασικό "Ι' ve Got You Under My Skin" του Cole Porter, από τον Καναδό Michael Buble.
ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ: Η καθημερινότητα σε τρεις παραγράφους: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2024
-
*Τα δελτία καιρού του Σεπτεμβρίου 2024.**Δημοσιεύτηκαν στη σελίδα μου στο *
*facebook**by Leo Kastanas*
*Δελτίο (χειμωνιάτικου) καιρού (30/9...
Πριν από 1 εβδομάδα
18 σχόλια:
Το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να μπει σε αυτές τις εκλογές σε λογική χρισμάτων , παρά μόνον στις 13 περιφέρειες και σε 4-5 Δήμους.
Ήταν το κόμμα που έφερε τη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" και μαζί με αυτή έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Από τη στιγμή που κάθισε και μπλέχτηκε με χρίσματα και κομματικές ισορροπίες "χάθηκε η μπάλα" και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στο αποτέλεσμα στις περιφέρειες.
Πάντως κλασσικά μετά από αυτοδιοικητικές εκλογές όλοι θα βγουν να πουν ότι είναι νικητές , αγκαλιάζοντας οι μεν το Νικήτα , οι δε τον Μίχα. Στον Περισσό θα μετρήσουν άλλη μια φορά τα πρόβατα σαν καλοί τσοπάνηδες. Μόνο στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προβλέπω μαύρο δάκρυ.
Με ενδιαφέρον περιμένω μόνο το τι θα κάνει η Δημοκρατική Αριστερά καθώς είναι πρώτη της παρουσία σε εκλογές.
@politikosxoliasmos: Μα και στις περιφέρειες που μπήκε, εκεί έχει το πρόβλημα..
Γενικά συμφωνώ με αυτά που λέτε...
Προσωπικά το βρήσκω πολύ καλό, το γεγονός ότι είναι "βουβές" όπως γράψατε αγαπητέ Προκόπη. Γιατί τελικά έτσι θα δώσουν μάλλον πιο "ηχηρό" αποτέλεσμα. Και καιρός είναι να γίνει κάτι άλλο.
@Penelope: Εξαρτάται τι θα είναι το "άλλο". Αν είναι αντιδήμαρχος Ψινάκης, πρώτος σε σταυρούς, να μου λείπει...
Ακριβής η αποτύπωση της κατάστασης. Για το ΠΑΣΟΚ λανθασμένες επιλογές υποψηφίων σε κρίσιμες περιφέρεις, αλλά και εσωκομματικές έριδες, είναι βέβαιο ότι θα του κοστίσουν. Συμφωνώ κι εγώ με το σχόλιο του politikosxoliasmos, εφόσον με τη χρισμοδότηση όχι μόνο αναπαράγεται ένα στρεβλό προηγούμενο κομματικού καπελώματος της αυτοδιοίκησης, αλλά και υποσκάπτεται συνολικά το νέο πνεύμα που η ίδια η κυβέρνηση έφερε με τον Καλλικράτη. Στο τέλος, όπως σωστά επισημαίνετε κι εσείς, το κάθε κόμμα θα διαλέξει την περιφέρεια ή τον δήμο που τον βολεύει για να κάνει τις σχετικές συγκρίσεις και να βγάλει τα συμπεράσματά του (κάτι σαν τα πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών δηλαδή).
Ο Θεός να βάλει το χέρι του! Δεν εννοούσα σαφώς κάτι τέτοιο.
@Ευάγγελος: Όπως θα κοστίσει και η καθυστέρηση ανακήρυξης πολλών υποψηφιοτήτων...
@Penelope: Ας το βάλουν και οι ψηφοφόροι... :-)
"Να βάλουν το χερι τους και οι ψηφοφοροι"κ. Δούκα;
Τι ακριβώς εννοειτε; Να ξαναψηφισουν ΠΑΣΟΚ; Ασφαλώς και θα προτιμήσουν να το κοψουν το χέρι τους οι πολίτες παρά να ψηφισουν τους βιαστές τους.
Ξεκίνησε σαν έρωτας και έγινε ο χειροτερος, ο πιο πρόστυχος βιασμός που έχουμε υποστεί απο καταβολής ελληνικού έθνους. Στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και όσοι αποφασισαν να πάνε κόντρα στο λαικό αισθημα στηριζοντας το, θα εισπράξουν τα επίχειρα του αριβισμού και της αναλγησίας τους.
@Κώστας: "Να ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ"; Δηλαδή θέλετε να μου πείτε οτι όποιος ψηφίζει Καμίνη (ο οποίος στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά, Οικολόγους και Δράση), σημαίνει οτι "στηρίζει το ΠΑΣΟΚ" - και οτι είναι κατηγορούμενος για αριβισμό και αναλγησία; Δεν θα συμφωνήσω, λυπάμαι. Διαφωνώ με τη διατύπωση σας και τη σκέψη σας, ούτως ή άλλως.
Είπα το πολύ απλό: Να βάλουν οι ψηφοφόροι το χέρι τους, να μην εξευτελιστεί η εκλογική διαδικασία και έρθει πρώτος σε σταυρούς ο Ψινάκης.
Θα αντιστρέψω όμως τη φανατική σας διατύπωση: Κατά τη γνώμη μου, όποιος στηρίξει (αμέσως ή εμμέσως) Κακλαμάνη είναι υπεύθυνος για την κατρακύλα αυτής της πόλης. Και αν πράγματι βγει πρώτος σε σταυρούς ο Ψινάκης, τότε είμαστε απλούστατα άξιοι της τύχης μας, συμπεριλαμβανομένων του ΔΝΤ και όλων των μέτρων που έχουν παρθεί και θα παρθούν...
Ε,καλά τώρα Προκόπη, άμα δεν είχε επίσημη υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ ο Καμίνης, δε θα τον ήξερε κανένας -εδώ και που την έχει, πάλι υπάρχει θέμα αναγνωρισημότητας.Άρα ναι, όποιος τον ψηφίσει, εννοείται πως υποστηρίζει άμεσα το κυβερνών κόμμα. Και η Ανανεωτική άμα θέλει να συνεχίσει να έχει την εκτίμηση του εκλογικού σώματος, καλά θα έκανε να έκοβε τα "τσαλιμάκια" της τύπισσας που κάνει και τη δύσκολη. Όλα τα χρόνια, από το '92 κι έπειτα επιδιώκει και μέσες άκρες καταφέρνει την προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά της δώσανε τον γάιδαρο (επίσημη υποστήριξη στους 2 μεγαλύτερους δήμους της χώρας) και αυτή συνεχίζει να τον κοιτά στα δόντια. Και όσο αφορά το μνημόνιο ή αντιμνημόνιο η εικόνα του Μαργαρίτη να ουρλιάζει στα κανάλια υπέρ του δέοντος για το μηχανισμό στήριξης προκαλεί το λιγότερο θυμιδία. Τέλος επειδή σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει μόνο ο Δήμος της Αθήνας, φαντάζομαι πως δε θα στηρίξουμε τους Ψινάκηδες, άμα ρίξουμε και καμιά ψήφο προς ΚΚΕ ή ΣΥΝ μεριά, ναι;
@BlondeElena: Όπα, ένα-ένα, μην τα μπλέκεις όλα μαζί.
1. Ένας "τετρακομματικός" υποψήφιος (+κοινωνία των πολιτών), μη επαγγελματίας πολιτικός, είναι αστείο να θεωρείται "στόχος καταψήφισης για το μνημόνιο". Ειδικά με τα χάλια που έχει η Αθήνα.
2. Δεν καταλαβαίνω το σχόλιο για τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιο σοβαρή από τους πρώην "συντρόφους" της...
3. Επί της ουσίας: Φυσικά δε στηρίζεις τους ψινάκηδες, αν ψηφίσεις υποψήφιο του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αθήνα όμως, αν στο δεύτερο γύρο ψηφίσεις Κακλαμάνη ή απέχεις, φυσικά στηρίζεις τους "ψινάκηδες". Και είσαι υπεύθυνος για τη συνέχεια...
Δεν είχα ουτε καλή ουτε κακή άποψη για τον κ. Καμίνη, κ. Δουκα. Γενικώς δεν ειχα άποψη, μιας που δεν γνωριζω τις ακριβείς αρμοδιοτητες του Συνηγόρου του Πολίτη, ουτε αν στην δημοσια αυτή θέση που κατειχε, έκανε καλά ή κακα την δουλειά του.
Και προσωπικά δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητησω ουτε την αρτιότητα, ουτε την αξιοπρέπεια του ανδρός.
Αλλά ένας πολίτης που επιλέγει με ποιον θα συνταχθεί, και όχι μόνο επιλέγει αλλά και απαιτει ότι αν δεν λάβει το χρισμα του ΠΑΣΟΚ, δεν θα ειναι υποψηφιος, με οδηγεί να αποκτησω την χειροτερη δυνατή άποψη για την πολιτική του.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι ειναι μια κρισιμη πολιτική ψηφος αυτή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν ειδα τον κ. Καμίνη να λέει ότι υπο αυτές τις περιστασεις αρνειται το χρισμα μιας Κυβερνησης ολετηρα για τον εργαζομενο και τον πολίτη.
Αντιθετα θεωρώντας ο κ. Καμίνης, τους πολίτες εξαιρετικά αφελεις είπε "τι να κάνουμε, υπάρχει και το μνημονιο".
Θα απαιτουσα από όποιον πολιτικό προτιθεται να με σώσει απο τον κ. Κακλαμάνη, να με σώσει πρωτα απο αυτήν την τόσο άδικη πολιτική την οποια υφισταμεθα.
Ναι, στον 2ο γυρο θα ψηφισω τον Κακλαμάνη. Θεωρώ τον κάθε Ψινάκη απειρως λιγοτερο επικινδυνο απο τον κάθε κ. Παπακωσταντινου, αλλά και απο ανθρώπους που προκειμένου να βγουν δημαρχοι απεμπολουν το σοβαροτερο. Την πολιτική τους αξιοπρέπεια. Ασφαλώς ο κ. Καμίνης διατηρεί την προσωπική του αξιοπρέπεια στο ακεραιο. Σε καμία περίπτωση δεν την αμφισβητώ.
@Κώστας, κάτοικος Παγκρατίου: Διαφωνώ με την άποψη σας για την κυβερνητική πολιτική. Και λυπάμαι που θα ψηφίσετε Κακλαμάνη, στο δεύτερο γύρο. Θα βοηθήσετε να διαιωνιστεί μια πολιτική ποιότητα, στην οποία οφείλεται και το μνημόνιο και το χάλι της Αθήνας - και θα την πληρώσουμε όλοι μας. Η (ψινάκειος) απολιτίκ ευτέλεια της πολιτικής είναι αυτή που, μεταξύ άλλων, οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση αυτή που βρισκόμαστε τώρα.
Είναι δε εξόχως υποκριτικό από πλευράς Κακλαμάνη να τίθεται δήθεν "απέναντι στο μνημόνιο". Αυτός που καταχρέωσε το Δήμο, όπως έκανε και η κυβένηση Καραμανλή για την Ελλάδα. Ε Διαβάστε το ρεπορτάζ των Νέων, για τα επιχειρήματα των δύο αντιπάλων:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4599987
ΑΡΧΙΣΕ η µάχη του Μνηµονίου µεταξύ Νικήτα Κακλαµάνη και Γιώργου Καµίνη, οι οποίοι έδωσαν χθες το στίγµα της προεκλογικής εκστρατείας τους.
«Εγώ δεν θα γίνω φοροεισπράκτορας της τρόικας και της κυβέρνησης» ανέφερε ο δήµαρχος της Αθηνας, επισηµαίνοντας πως «οι εκλογές αυτές δεν είναι απλά αυτοδιοικητικές». Ειδική αναφορά έκανε στις επιπτώσεις του Μνηµονίου και της οικονοµικής κρίσης στη ζωή των πολιτών, µιλώντας για απουσία της κυβέρνησης στην αντιµετώπιση µειζόνων προβληµάτων.
Για «αντιµνηµονιακή υποκρισία» κατηγόρησε τον δήµαρχο ο κ. Καµίνης στο πλαίσιο της χθεσινής οµιλίας του στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασµού στην Πλατεία Κλαυθµώνος.
«Ηταν καθαρή η Αθήνα πριν από τον περασµένο Μάιο; Ηταν λειτουργική η Αθήνα πριν από τον περασµένο Μάιο; Ηταν ασφαλής, ανθρώπινη, φιλική;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και υπογράµµισε πως «αν σε αυτές τις εκλογές κρίνεται το Μνηµόνιο, αυτό πολύ απλά σηµαίνει ότι δεν θα κριθεί η εγκατάλειψη της Αθήνας ούτε η δηµοτική αρχή που την εγκατέλειψε στην τύχη της».
Παρέπεµψε µάλιστα στην προηγούµενη υπουργική θητεία του κ. Κακλαµάνη. «Ως κορυφαίο πολιτικό στέλεχος και µάλιστα σε έναν τοµέα πρωταθλητή στην κακοδιαχείριση και τη διαφθορά, ο κ. Κακλαµάνης ανήκει στο σύστηµα που οδήγησε τη χώρα στην κρίση και το Μνηµόνιο.
Πάει πολύ να δηλώνει τώρα αντίπαλός του», υποστήριξε ο κ. Καµίνης.
«Οταν εµείς µιλάµε για το Μνηµόνιο, µιλάµε και για τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό. Για τις αιτίες που οδήγησαν στη βαθιά οικονοµική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, που πνίγει σήµερα τη χώρα», διευκρίνισε.
@ Blonde Elena
Αν μου επιτρέπεις ένα σχόλιο σε αυτά που γράφεις.
Η ψήφος αυτή σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει μπει στη λογική "μνημόνιο ή αντιμνημόνιο". Εκτός από το ότι δεν έχει εμφανιστεί κάποια σοβαρή αντιπρόταση για το μνημόνιο πέρα από το ξερό "όχι στο μνημόνιο" , θα θεωρούσα αφελή όποιον πιστεύει ότι αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ και ήταν οποιοδήποτε άλλο κόμμα στην εξουσία , η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική.
Επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί που θα εκλεγούν θα έχουν πλέον στα χέρια τους πολύ σημαντικότερο κομμάτι της ζωής μας , από ότι πριν.
Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζεις κάποιον ανίκανο αποδεδειγμένα μόνο και μόνο για να μην ψηφίσεις το "υποψήφιο του μνημονίου".
Όσο για την Δημοκρατική Αριστερά , για μένα πρώτη φορά αριστερό κόμμα πετάει τις παρωπίδες και πατάει στη γη. Και αν επιτέλους πάψουμε να θεωρούμε τις συνεργασίες σαν "καπέλωμα" σε αυτή τη χώρα τότε έχει πολλά να προσφέρει. Όπως και οι Οικολόγοι και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υ.Γ. Και για να είμαι ακόμα πιο σαφής. Προσπαθείτε να εκφράσετε την αντίδραση σας κατά του μνημονίου, καταψηφίζοντας τον λιγότερο πολιτικάντη υποψήφιο, και ενισχύοντας αυτόν που συμπυκνώνει ότι χειρότερο έχει η πολιτική μας σκηνή - και μας οδήγησε στο μνημόνιο. Το οτι ο Καμίνης είπε "δεν κατεβαίνω αν δεν έχω την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ", για να έχει η υποψηφιότητα του πιθανότητες, δεν το βρίσκω καθόλου αθέμιτο...
Κι όσο για τον Παπακωνσταντίνου, διαφωνώ επίσης πλήρως. Σε λάθος άνθρωπο στρέφετε το μένος σας - κατά την άποψη μου θα έπρεπε να το στρέφατε στους Καραμανλή, Αλογοσκούφη, Σουφλιά, Παπαθανασίου κλπ, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του άκρως δημαγωγού και λαϊκιστή Κακλαμάνη, που κάνει τώρα την πάπια...
@politikosxoliasmos: Χαίρομαι που συμφωνούμε. Αν και για τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ φοβάμαι οτι δεν θα συμφωνήσω... :-)
Δηλαδή πρέπει σώνει και καλά να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ, ωσάν να του το χρωστάμε κιόλας. Ok...
@BlondeElena: Όχι Έλενα, δεν "πρέπει" να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ. Ο καθείς ας ψηφίσει ότι νομίζει καλύτερο - εγώ προσωπικώς θα ψηφίσω Καμίνη, με την ελπίδα να φύγει το όνειδος του Κακλαμάνη/Ψινάκη. Όσο για την περιφέρεια, υπάρχουν κάποιες δυνατότητες. Για μένα, δεν θα είναι πάντως οι υποψήφιοι ούτε του ΚΚΕ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ...
Δημοσίευση σχολίου