22.4.11

Ο συνδικαλισμός της βαρβατίλας...

Κύριε Φωτόπουλε, νομίζω οτι πια θα έχετε καταλάβει οτι η συνδικαλιστική σας δράση, αυτή τη φορά, όντως μπορεί να κάνει καλό στη χώρα και στην εταιρεία, τους εργαζόμενους της οποίας εκπροσωπείτε. Όχι γιατί θα αντιταχθείτε στην περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αλλά γιατί ίσως, το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, θα αντιληφθεί πια οτι ο συνδικαλισμός του δικού σας τύπου πρέπει να εκλείψει.


Διότι το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο σπεύσατε να αμφισβητήσετε, καταγράφει όχι μόνο την παρανομία της επιδότησης δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου, όπως είναι η ΓΕΝΟΠ, αλλά και επί της ουσίας απίστευτες σπατάλες σε πολυμελή ταξιδάκια στο εξωτερικό (εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ), δημόσιες σχέσεις πάσης φύσεως, μελέτες που δεν πραγματοποίηθηκαν και δαπάνες για έξοδα πρώην εργαζομένων της ΔΕΗ.

Αντί λοιπόν να υποχωρήσετε ατάκτως και να παραιτηθείτε, ζητώντας συγνώμη από τον ελληνικό λαό για αυτά τα όσα "μαζί τα φάγατε" (31 στο σύνολο) εκατομύρια ευρώ, που κατασπαταλήθηκαν τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, επιτεθήκατε στον ίδιο τον κύριο Ρακιντζή - και βεβαίως κλείσατε κουτοπόνηρα το μάτι προς την κοινωνία, ισχυριζόμενος οτι η συγκυρία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι η αιτία της “επίθεσης” εναντίον σας. Να δω τι θα πείτε στον εισαγγελέα και στον ΣΔΟΕ (που ανοίγει τώρα τα βιβλία και τους λογαριασμούς σας), για τα ευρήματα του πορίσματος.

Και ακόμα χειρότερα, βγήκατε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, την Τετάρτη 20 Απριλίου 2011, και ισχυρισθήκατε οτι όλες αυτές οι επιδοτήσεις είναι νόμιμες - ακριβώς ως άλλος Βουλγαράκης. Κι αν είναι νόμιμες, κύριε Φωτόπουλε, είναι και ηθικές; Ή μήπως είναι μέρος μιας συναλλαγής, μεταξύ των εκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ και του συνδικαλισμού, τον οποίον εκπροσωπείτε; Και κυρίως, είναι νόμιμο και ηθικό αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν σε άσχετους σκοπούς, από αυτούς για τους οποίους προορίζονται;

“Τι είμαστε; Ανεύθυνοι;” αναφωνήσατε έμπλεος υποκριτικής οργής, στο ίδιο δελτίο. Μοιάζετε να είστε κάτι πολύ χειρότερο, κύριε Φωτόπουλε. Μοιάζετε να είστε υστερόβουλα γρανάζια ενός συστήματος, που μαζί με κόμματα, πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα συμφέροντα, έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας. Γιατί και από κάτι τέτοιες πρακτικές φτάσαμε, εδώ που φτάσαμε.

Και δεν πείθετε καθόλου, όταν κόπτεσθε “για την κιλοβατώρα που θα ακριβύνει, με την ιδιωτικοποίηση”, όπως διατείνεστε, στο ίδιο δελτίο. Αντιθέτως, μοιάζετε να σας ενδιαφέρει μόνο η ωφελιμιστική διαιώνιση των προνομίων και της εξουσίας σας. Αν πραγματικά σας ενδιέφερε ο αδύναμος καταναλωτής, αυτά τα λεφτά θα αρκούσαν να ανακουφίσουν κατά δεκάδες ευρώ το χρόνο, τους 340 χιλιάδες υπόχρεους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Όχι μόνο λοιπόν σας έπιασαν με το δάχτυλο μέσα στο βάζο με το μέλι, αλλά προσπαθείτε με κάθε τρόπο να αμυνθείτε κουτοπόνηρα. Κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τη “θεατρική βαρβατίλα”, την οποία περιφέρετε σε αμφιθέατρα, γραφεία και κανάλια. Διότι αυτό το τραμπούκικο ύφος του άξεστου συνδικαλισμού και η αισθητική σας (που λένε πολλά και για το ήθος), υπόσχονται ακριβώς την υποκρισία. Και την κακομαθημένη αντίληψη της συνδιοίκησης, σύμφωνα με την οποία έχετε το δικαίωμα να ελέγχετε αν η διοίκηση έφερε μια διευθύντρια ή μια γραμματέα - και να φωνάζετε “γιατί δεν προτίμησαν τις συναδέλφισσες”. Μια αντίληψη που ονόμασε “σοσιαλισμό” το φαγοπότι με επιδοτήσεις ή με πλαστές υπερωρίες.

Είστε χειρότερος από τα “αδηφάγα στελέχη”, τα οποία κατηγορείτε κατά καιρούς οτι ζημιώνουν την επιχείρηση, με λαμογιές, προμήθειες και χαριστικές συμβάσεις. Γιατί η κοινωνία απέναντι τους είναι τουλάχιστον ψυλλιασμένη και επιφυλακτική. Εσείς όμως κρατάτε δήθεν τη ρομφαία της ηθικής και της υπεράσπισης του αδύναμου εργαζομένου και καταναλωτή, ξεγελώντας ένα (μικρό, ελπίζω πια) κομμάτι της κοινωνίας.

Είμαι σίγουρος οτι πιστεύετε ακράδαντα οτι μέχρι τώρα κάνατε το σωστό. Στην πραγματικότητα όμως, λυπάμαι να σας πληροφορήσω, έχετε παραμυθιάσει (πολύ βολικά και υστερόβουλα) τον εαυτό σας, κάνοντας το άσπρο-μαύρο. Ξέρω, θα απαντήσετε οτι αντανακλάτε το ύφος πολλών εργαζομένων (και αυτών που βολεύονται μια χαρά με τον "δυναμισμό" σας) - θέλω να ελπίζω όμως οτι δεν είναι η πλειονότητα. Παραμερίστε - κι αφήστε άλλες, πιο υγιείς δυνάμεις να έλθουν στο προσκήνιο. Αν θέλετε να προσφέρετε πραγματικά υπηρεσία σε αυτή την κοινωνία, παραιτηθείτε.

Παραιτηθείτε κύριε Φωτόπουλε - μαζί με όλα τα μέλη των εμπλεκομένων παρατάξεων - και εξαφανιστείτε από τον δημόσιο βίο της χώρας. Και μάλιστα, με ηχηρό τρόπο και προσκαλώντας τους “ομολόγους” σας στον δημόσιο και ιδιωτικό συνδικαλιστικό χώρο, να πράξουν το ίδιο. Γιατί υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι αυτού του “νταβατζήδικου” συνδικαλισμού, σε μια γενικευμένη δυστυχώς “κουλτούρα”, που απαντάται στη χώρα μας.

Κι αν θέλετε πραγματικά - εσείς και οι όμοιοι σας - να υπηρετήσετε τους εργαζομένους και την κοινωνία στο σύνολο της, ενόψει και της εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλάξτε άμεσα τον τρόπο ανάδειξης των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, από τα πανεπιστήμια ως τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως πρότεινε και ο Γιάννης Μπουτάρης. Με ηλεκτρονικό ενδεχομένως τρόπο, που θα διασφαλίζει την πραγματική και πολιτισμένη εκπροσώπηση της πλειοψηφίας - κι όχι αυτήν μέσω ενός χρεωκοπημένου συνδικαλισμού, που αναδεικνύεται από ελάχιστους, σε ιδρωμένες και φωνακλάδικες συνελεύσεις, όπου επιβάλλονται με τραμπουκισμό οι κομματικές κλίκες.

Και μη διανοηθείτε να μιλήσετε για “επίθεση στον συνδικαλισμό” και δυσφήμιση του. Αυτός ο στρεβλωμένος συνδικαλισμός που υπηρετήσατε επικρίνεται - και χειρότερη ζημιά και δυσφήμιση από αυτήν που κάνατε μόνοι σας, δεν γίνεται.




Update 1: Όλες αυτές τις μέρες, οι (λίγες) προφορικές αρνητικές αντιδράσεις σε αυτό το post, συνοψίζονται στη "λογική του συμψηφισμού" - δηλαδή στο "γιατί μιλάτε γι αυτό, αλλά δεν μιλάτε για την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει αυτό, να κάνει εκείνο" κλπ. Επίσης, στη γενικότερη ανάμειξη όλων των προβλημάτων μαζί, σε έναν (συνήθως) αχταρμά, από τον οποίο φυσικά δεν βγαίνει καμία άκρη - και ούτε προβλήματα λύνονται, ούτε ένοχοι υπάρχουν. Στην παρατήρηση μου οτι βεβαίως πρέπει να έχουμε συνολική θεώρηση και ανάλυση, αλλά οτι αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί μονίμως ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ κι οτι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που αγγίζει το (αν όχι εμπίπτει πλήρως στο) ποινικό δίκαιο και πρέπει να το δούμε εν πρώτοις αυτόνομα, έλαβα ακόμα και την απάντηση οτι "αμφισβητείται αν υπάρχει τέτοια διάσταση κατάχρησης- και αυτό θα φανεί στον εισαγγελέα". Νομίζω οτι αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι οτι το "μαζί τα φάγαμε" αποδεικνύεται καθημερινά, με διάφορους τρόπους και σε διαφορετική ισχύ βεβαίως, πόσο εξαπλωμένο είναι...


Update 2: Με συνέντευξη του σήμερα 28.04.11 στα "Νέα", ο κύριος Φωτόπουλος κάνει τη ρελάνς του, αλλά αρνείται να απαντήσει για την ταμπακιέρα, δεν βλέπει πουθενά σπατάλες - και αντιθέτως, συνεχίζει την ίδια τακτική, ρίχνοντας τα στη διοίκηση της ΔΕΗ που δεν ζητούσε τα τιμολόγια! Επιπλέον, ο κύριος Φωτόπουλος ζητάει (και πολύ σωστά, το αυτονόητο είναι) να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί των εκλεγμένων μελών της ΓΕΝΟΠ, αλλά στην ουσία, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προσπαθεί να παραπλανήσει, στρέφοντας εκεί την προσοχή. Διότι η μομφή δεν είναι ΜΟΝΟ οτι οι συνδικαλιστές πιθανόν καταχράστηκαν λεφτά - και τα έβαλαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Κατάχρηση είναι επίσης να επωφελείσαι από όλες αυτές τις σπατάλες, ζώντας μια "τρυφηλή" συνδικαλιστική ζωή, με ταξιδάκια και εξυπηρετήσεις που σου δίνουν εξουσία - χωρίς να βάλεις τίποτα στην προσωπική σου τσέπη...







Το σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη είναι από το www.kathimerini.gr και το εξώφυλλο από το www.mp4.com.pl

To post συνοδεύεται από το "That Man" της Ολλανδέζας Caro Emerald.

buzz it!

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παρακάλια για παραίτηση και όχι με « κλωτσιές»
Η θεσμός του συνδικαλισμού όπως δομήθηκε στην πραγματικότητα είναι άχρηστος και όπως έλεγε και ο Μπρεχτ , για τους δικούς του λόγους βέβαια ,και συμφωνώ , όταν λέξεις βρωμίζουν πρέπει να σταματήσουμε να τις χρησιμοποιούμε .Δεν έχει σημασία η απομάκρυνση τους και η αντικατάσταση τους με άλλους ,αλλά η πραγματική αντιπροσώπευση και ανάκληση και η αντικατάσταση των θεσμών με καινούργιους .

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Διαφωνώ, ο συνδικαλισμός δεν είναι καθόλου άχρηστος - το αντίθετο. Η στρέβλωση του είναι επιζήμια.

Δεν παρακαλάω, είμαι μια φωνή που υποδεικνύει - κατά την προσωπική μου άποψη, φυσικά.

Anonymous coward είπε...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα των πασοκάνθρωπων που τους ανέδειξαν. Ζήτω οι νέοι πασοκάνθρωποι που θα μας σώσουν

Prokopis Doukas είπε...

@Anonymous coward: Χμμ.. Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι ίδιον μόνο του βαθέως ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ είχε πρωτεύοντα ρόλο, αλλά όχι μοναδικό...

Megas Anatolikos είπε...

...και λίγα λες...ας ελπίσουμε ότι αυτό το απόστημα που έχει μεγάλωσει όλα αυτά τα χρόνια να σπάσει σύντομα...αργά η γρήγορα όλοι αυτοί συνδικαλιστές, πολιτικοί και μη που εκμεταλλεύτηκαν όλες αυτές τις καταστάσεις θα βρουν το δίκαιο που τους πρέπει...

ΕΡΜΙΠΠΟΣ είπε...

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παρακάλια για παραίτηση και όχι με « κλωτσιές»

Συμμερίζομαι την απορία του ανώνυμου. Μάλλον επειδή νοιώθω ότι ο κ. Φωτόπουλος δεν τόχει σκοπό να μας αδειάσει την γωνιά.

Prokopis Doukas είπε...

@Megas Anatolikos: Ας το ελπισουμε...

@Έρμιππος: Και ας ελπίσουμε οτι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που τον εξέλεξαν, θα αντιληφθούν οτι πρέπει να τον διώξουν....

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Συχώρεσε με που δεν τα πάω καλά με την πολιτική..απλά σαν πολίτης τους τα ...χώνω πότε πότε με τσατίλα για τις αμέτρητες φορές που με υποβιβάζουν σαν άνθρωπο και φορολογούμενο πολίτη.Γιατί μου ζητούν πολλά, μου παίρνουν πολλά μα μου δίνουν ότι μένει σαν αποφάγια στο πιάτο τους.Καλέ μου νέε φίλε σου εύχομαι Καλή Ανάσταση και να περάσεις ένα καλό 3ήμερο όπως εσύ το θες!

Prokopis Doukas είπε...

@ αχτίδα: Ευχαριστώ, επίσης!

Unknown είπε...

χαμογέλασα διαβάζοντας το "μαζί τα φάγατε" :-)

Είχε προηγηθεί email διαμαρτυρίας που έλαβα από ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ press@genop.gr, όπου επιτίθενται προσωπικά στον κ. Ρακιντζή.

Τους απάντησα «Ντροπή σας» με παραπομπή στο άρθρο του Π. Μανδραβέλη
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_20/04/2011_439574

Δεν είχα λάβει ποτέ μου email από ΓΕΝΟΠ. Προφανώς προσπαθούν με νύχια και με δόντια να συνεχίσουν «μαζί να τρώνε» και εμείς τα κορόιδα να πληρώνουμε.

Όλοι έχουμε ευθύνη που επί δεκαετίες ανεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις.

Αν πρόκειται να βγει κάτι θετικό από την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, είναι να πληθύνουν οι ενεργοί πολίτες, να εκφράσουν την άποψή τους ώστε να σταματήσει η ανοχή στο παράλογο...

Prokopis Doukas είπε...

@kossak: Ε, ναι, αντί να παραιτηθούν, βγάζουν και θράσος...

katerina είπε...

Οι μόνοι που δικαιουνται να ζητούν απο τον Φωτοπουλο και απο τον κάθε Φωτοπουλο να παραιτηθεί ειναι όσους εκπροσωπεί.

Όλοι εμείς οι άλλοι ας καλουμε να παραιτηθούν οι δικοι μας οι ..."εκπροσωποι". Αυτοι οι έρημοι και απροσωποι αντιπροσωποι...

Ευχομαι Ανασταση. Ολοκληρη Ανασταση. Ας μην ειναι τουλάχιστον αυτή,ουτε ..κουρεμένη,ουτε αναδιαρθρωμένη...

Prokopis Doukas είπε...

@katerina: Μπα, ποιός το λέει αυτό; Δηλαδή ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει, π.χ. από τον κύριο Σανιδά (πού τον θυμήθηκα τώρα) ή από έναν οποιονδήποτε συμμετέχοντα στη δημόσια ζωή να παραιτηθεί από το αξίωμα του;

Η "Ανάσταση" που έυχεστε, μάλλον δεν έρχεται χωρίς πολλή δουλειά εκ μέρους μας. Που δεν μπορεί να είναι ούτε "κουρεμένη", ούτε αναδιαρθρωμένη...

ΒΑΣΩ είπε...

Ναι ετσι ειναι με τη ΓΕΝΟΠΔΕΗ και ισως και με αλλες ομοσπονδίες ,αλλά εμένα οτι αυτό το σκάνδαλο βγήκε αυτή την εποχή οπως και το επόδομα εγκαιρης προσέλευσης παλαιότερα ,δεν μέ πείθει καθόλου για τις αγαθές προθέσεις των παραγγελόντων την ερευνα και εν πάσει περιπτωσει ειμαι πολύ καχυποπτη στο να ανακαλύπτουμε ξαφνικά την κοπρο του Αυγεια ενω τα πράγματα βοούσαν.

Prokopis Doukas είπε...

@ΒΑΣΩ: Μήπως αυτό λέει πολλά για τη διάθεση μας να κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί; Εν πάση περιπτώσει, όταν για πρώτη φορά υπάρχουν στοιχεία, το να είμαστε "καχύποπτοι", δεν εξυπηρετεί τίποτα. Ας ήμασταν πιο νωρίς "καχύποπτοι" - και ας τα είχαμε καταγγείλει και αποκαλύψει. Από τη στιγμή που αποκαλύπτεται ένα φαγοπότι, το μόνο που μπορεί να λέει μια κοινωνία (και ένας φορέας) είναι "αποκαλύψτε τα όλα". Όχι να αμύνεται πίσω από μια "πολιτική συγκυρία"...

ΒΑΣΩ είπε...

Nαι, μόνο πού τα σκάνδαλα βγαινουν στις "κατάλληλες" πολιτικές συγκυρίες και ξεχνιουνται μόλις βρεθεί αλλη "κατάλληλη", και πολλές φορές μοιάζουν με γκεμπελική προπαγάνδα. Θα προτιμούσα τις ευθείες και ξεκάθαρες τοποθετήσεις των κυβερνόντων οσον αφορα στις βασικές πολιτικές για την οικονομία οπως πχ η αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ.Χωρίς κόμπλεξ και παίρνοντας ολα τα ρίσκα της επιλογής τους.Το σκάνδαλο της ΓΕΝΟΠ δεν πρέπει να αποτελέσει αλλοθι για καμία πολιτική επιλογή και να αξιολογηθει ως σκάνδαλο και οχι ως ενδιάμεσο της οποιας πολιτικής .

Prokopis Doukas είπε...

@ΒΑΣΩ: Προσέξτε όμως πόσο σαθρό είναι το πλαίσιο που περιγράφετε:

Θεωρούμε φυσιολογικό μια αποκρατικοποίηση (για την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει σαφώς οτι θα την κάνει), να "πρέπει" να την εγκρίνει μια συνδικαλιστική ομοσπονδία - σκοπός της οποίας υπενθυμίζω είναι η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και όχι η συναπόφαση των κυβερνητικών πολιτικών. Αποκαλύπτεται (έστω και "τεχνηέντως" ως προς τη χρονική στιγμή, ας το δεχτώ για χάρη της συζήτησης) οτι η συνδικαλιστική ομοσπονδία επί χρόνια κατασπαταλά χρήματα, προς όφελος της εξουσίας και της "καλοζωίας" των ηγετών και των μελών της - κάνοντας ακριβώς το "μαζί τα φάγαμε", για το οποίο κατηγορεί επί χρόνια κυβερνήσεις και διοικήσεις της ΔΕΗ (580 χιλιάδες ευρώ στοίχισε ταξίδι εικοσιτόσων μελ΄΄ων του στο εξωτερικό!!!). Αντί λοιπόν να είναι αυτονόητη η παραίτηση όλων των εκλεγμένων μελών, η απάντηση είναι "είμαστε θύματα επίθεσης και γκεμπελικής προπαγάνδας". Είναι ή δεν είναι η επιτομή του βαλκανικού/τριτοκοσμικού παραλόγου; Είναι ή δεν είναι απολύτως ενδεικτικό της κατρακύλας μας;

Διότι, όπως λέω και στο κείμενο, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είναι παραπάνω ένοχη από οιοποιδήποτε λαμόγιο. Το λαμόγιο δεν "παριστάνει" τον προστάτη των συμφερόντων των αδυνάτων...

oceansofangels είπε...

Καλησπέρα,

Πέραν από το ότι συμφωνώ απολύτως με τα λεγόμενα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: τι βλέπετε να γίνεται στη συνέχεια? Μακρόσυρτοι δικαστικοί αγώνες μεταξύ δημοσίου και ΓΕΝΟΠ για το ποιος έχει δίκιο? Κάτι πιο άμεσο και απότομο? Πως το βλέπετε μελλοντικά το όλο θέμα με την ΓΕΝΟΠ να κλιμακώνεται?

ShareThis