“Η προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού είναι μεγάλη”, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διαφωνώ. Κι αν είναι μεγάλη, είναι σε επίπεδο αντιμετώπισης της οικονομικής στενότητας που έχει επιβληθεί. Αμυντικά - και πάντως όχι σε επίπεδο καταπολέμησης των αιτίων που οδήγησαν στο χρέος και στην κρίση.
Μπορεί να αφορά ένα μέρος της κοινωνίας μας, το ρεπορτάζ όμως από τις Βρυξέλλες, για τις διαπιστώσεις της τρόικας, είναι απολύτως απογοητευτικό: Οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και οι πλειονότητα (;) των δημοσίων υπαλλήλων, αντί να εντείνουν, έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια, “γιατί δεν πληρώνονται”. Τα κάθε είδους (τοπικά και μη) συμφέροντα εξακολουθούν (φυσικά) να πιέζουν, ώστε να επιβαρυνθεί το κοινωνικό σύνολο. Η διαφθορά ζει και βασιλεύει, όπως και η ατιμωρησία. Η προσπάθεια εξορθολογισμού βαλτώνει. Θα ήταν αφύσικο άλλωστε να προχωρούσε και γρήγορα. Αλλά όχι οτι “προσπαθούμε και πολύ”...
Το αντιλαμβάνεται κανείς και από την καθημερινότητα, χωρίς στοιχεία από την κεντρική διοίκηση. Αντί να ενταθεί η προσπάθεια για μείωση της φοροαποφυγής, οι τιμές δίνονται πια - ανερυθρίαστα - ως ένα ποσόν "συν ΦΠΑ". Λες και μιλάμε για χονδρική πώληση ή λες και υπάρχει νομίμως η δυνατότητα να μην κοπεί απόδειξη. "Πάντα έτσι ήταν στην παροχή υπηρεσιών", απαντούν οι πιο θρασείς. Περιμένω να δω πότε, μπαίνοντας σε κατάστημα λιανικής, θα εισπράξουμε την απάντηση "το μπλουζάκι στοιχίζει είκοσι ευρώ συν ΦΠΑ"...
Ταυτόχρονα, μια ανυπόφορη και επιζήμια πόλωση εξαπλώνεται, μέσω κυρίως του ίντερνετ, καθιστώντας ως κυρίαρχο ζήτημα την οπαδοποίηση με ή απέναντι από το μνημόνιο, αφαιρώντας την πιθανότητα του ψύχραιμου επικριτή χειρισμών, που ταυτόχρονα αναγνωρίζει τα αδιέξοδα, που μας οδήγησαν ως τον αναγκαστικό δανεισμό.
Η γλώσσα του αφελούς κυνισμού ή της γενικευτικής απαξίωσης προκαλεί ατέρμονες συζητήσεις και καταλήγει σε έναν ταλιμπανισμό, με απειλές και εξιδανίκευση της τρομοκράτησης. Πράγματι, τα ΜΜΕ στην Ελλάδα έχουν σε πλείστες όσες περιπτώσεις έναν κατάπτυστο ή στρατευμένο ρόλο, σε συνδυασμό με πλήρη περιφρόνηση στη δεοντολογία. Καθρέφτης όμως του δημόσιου διαλόγου δεν είναι μόνο ο πομπός, είναι και ο δέκτης. Κι αν λοιδωρήθηκαν συλλήβδην και αθρόως στα παράθυρα φαινόμενα ενός σαθρού συνδικαλισμού, είναι και γιατί επί χρόνια ανεχόμασταν ανερυθρίαστα την κουτοπονηριά δεκάδων επιδομάτων “έγκαιρης προσέλευσης”...
Πρόσφατα, σε μια συνάντηση της ομάδας “Πέστο, ντε!” παρουσίασα τη δική μου προσωπική εκδοχή για την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα - και τον μανιχαϊσμό του δημόσιου διαλόγου που τη συνοδεύει. “Δεν πιστεύετε οτι το να φοβούνται οι πολιτικοί να κυκλοφορήσουν στο δρόμο είναι προτιμότερο, από το να αισθάνονται αχαλίνωτοι και ανεξέλεγκτοι;” με ρώτησε ένας εκ των παρισταμένων. Απάντησα πώς όχι, δεν πιστεύω οτι αυτό θα βοηθήσει - είναι απλώς ένα ξέσπασμα, που μας πάει πίσω. Κι αυτό γιατί, απλώς θα αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο τους (απαραίτητους) υγιέστερους νέους πολιτικούς να μπουν στην ήδη ανεπιθύμητη από τους άξιους αρένα. Και η γενίκευση, η άρνηση να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι, θα βοηθήσει στην αθώωση όλων - και τη διαιώνιση της κατάστασης.
Αν η ελληνική κοινωνία θέλει πραγματικά να προσπαθήσει, θα πρέπει πρώτα από όλα ο καθένας να κάνει όσο καλύτερα μπορεί τη δουλειά του, κόντρα σε οποιεσδήποτε αντιξοότητες. Κι αν θέλει πραγματικά να αναιρέσει την προσπάθεια της πολιτικομιντιακής μας αθλιότητας να προστατεύσει τον εαυτό της και να μείνει ατιμώρητη, δεν έχει παρά να αναλάβει δράση: Να εξοβελίσει από τα ψηφοδέλτια, οποιονδήποτε λαϊκιστή εκπρόσωπο της φαυλότητας ή της δημαγωγικής ακινησίας, που μας έφερε ως εδώ - συμμετέχοντας φυσικά με κάθε τρόπο στα κοινά και αναδεικνύοντας άμεσα νέες αξιόλογες μονάδες, στο παράδειγμα των δημάρχων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Να στείλει ανεπιστρεπτί όλους τους Ψωμιάδηδες και τους εκπρόσωπους της πρόκλησης σπίτι τους και να αρνηθεί τη νομιμοποίηση οποιασδήποτε διαμαρτυρίας από όσους ψήφισαν τους πλέον επικίνδυνους δημαγωγούς. Να απομακρύνει, δια της κατακραυγής και της επιλογής των ποιοτικότερων προγραμμάτων ή φύλλων, όλους τους απαράδεκτους που τώρα βρίζει - γιατί η αποχή μόνο την κατρακύλα ευνοεί. Και να στείλει ένα μήνυμα, όχι κατά του “συστήματος”, αλλά κατά αυτών από την πολιτική, καλλιτεχνική, αθλητική και μιντιακή σκηνή, που επί δεκαετίες (και μετ’ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια) ρεζίλεψαν κάθε έννοια σοβαρότητας, αξιοκρατίας και στοιχειώδους αισθητικής.
Σχετικά ποστ: Μια χώρα που δεν θέλει...
Η αφέλεια της οργής
H φωτό είναι από το www.solbridge.ac.kr και το εξώφυλλο από το www.rockandpop80s.com
Το post συνοδεύεται από το "You Get What You Give" των Αμερικανών New Radicals.
Δοτικότητα
-
* «Να παίρνεις χωρίς έπαρση, να δίνεις χωρίς δισταγμό»*
*ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ *
«Η ανιδιοτελής, άδολη αγάπη δεν είναι μια συνθήκη που αφήνει περιθώρια
δεύτε...
Πριν από 13 ώρες
53 σχόλια:
Το προβλημα κυριε Δουκα ειναι, οτι το να κανει "ο καθενας την δουλεια του οσο καλυτερα μπορει" εχει παψει - εδω και δεκαετιες - να ειναι αρκετο.
Ακομα και αν δεχτω οτι το συνολο των ελληνων πολιτων (θα) κανει ευσυνειδητα την δουλεια του και δεν θα ψηφιζει λαικιστες - οπως προτεινετε - παλι η χωρα θα πηγαινει απο το κακο στο χειροτερο. [*]
Δυστυχως εχουμε να αντιμετωπισουμε οργανωμενα συμφεροντα μεγαλοεργολαβων. Μεγαλοεργολαβων που εχουν βρει στο πασοκ (και στην νδ φυσικα) τους πιστους τους υπηρετες και συμμαχους.
Μεγαλοεργολαβων που δεν δισταζουν μπροστα σε τιποτα - ακομα και απο την χρεωκοπια της χωρας θα επωφεληθουν.
Ενα συνολο 10 εκατομυριων απλων πολιτών που "απλα" κανει καλα την δουλειά του (κατι οχι και τοσο αυτονοητο στην σημερινη Ελλαδα. Και να θελεις να εισαι σωστος, δεν σε αφηνουν), επ ουδενι μπορει να αντιμετωπισει την οργανωμενη δραση των μεγαλοεργολαβων και του πασοκ.
Διαθετουν τα μεσα, την τεχνογνωσια, το χρημα και την οργανωμενη ατιμια - ο απλος κοσμος τι θα αντιπαραταξει σε αυτα;
Το οτι (προσπαθει να) κανει καλα την δουλεια του;
[*] αφηνω προς το παρον το γεγονος οτι για να ξεχωρισεις τους δημαγωγους / λαικιστες πρεπει να εχεις σωστη ενημερωση και οτι η ενημερωση βρισκεται ακριβως στα χερια των εργολαβων.
@ Dralion: Ας υποθέσουμε λοιπόν οτι δεν φτάνει .
(αν και η εξάπλωση μιας στοιχειώδους ευσυνειδησίας, θα άλλαζε το τοπίο σε πολλά από τα προβλήματα μας - κυρίως όσον αφορά το τι αποδεχόμαστε στη δουλειά, στην ενημέρωση, στη νοοτροπία).
Η θεώρηση σας δεν μου εξηγεί όμως γιατί υπάρχει τόση (εκτεταμένη) διαφθορά στον δημόσιο και στον ιδιωτκό τομέα. Λόγω των μεγαλοεργολάβων; Γιατί υπάρχει τόση φοροδιαφυγή; Τόση λαμογιά; Λόγω των μεγαλοεργολάβων;
Γιατί το κοινό επιβραβεύει κουτσομπολίστικες φυλλάδες και εκπομπές; Γιατί δίνει τρομερές θεαματικότητες (και αναγνωρίζει κύρος) σε κατινο-ντίβες της δημοσιογραφίας; Λόγω των μεγαλοεργολάβων; Δεν νομίζω...
Αυτό το "να θέλεις να είσαι σωστός και δεν σε αφήνουν" είναι μια τεράστια δικαιολογία. Μπορεί πράγματι "να μη σε αφήνουν". Αλλά δε μπορεί επ' ουδενί να δικαιολογήσει την πλάγια οδό, την τεμπελιά, την ήσσονα προσπάθεια, το βόλεμα, την κουτοπονηριά, τη διαφθορά...
Όσο για την ενημέρωση, δεν είναι επ' ουδενί "μονοπώλιο των εργολάβων". Η εναλλακτική ενημέρωση υπάρχει - όποιος είναι ανήσυχος και σκεπτόμενος πολίτης, μπορεί να βρει πληροφόρηση. Φτάνει να μη δέχεται την καφενειακή συνομωσυολογία.
Και τωρα εσυ θες να μας πεισεις οτι δε στηριζεις καποιο κομμα? Κανεις λαθος, ειναι το συστημα, και δεν φταιει η Ελλαδα, ειναι παγκοσμιως.
Να σου φερω και ενα παραδειγμα. Αν μια εταιρεια πηγαινει χαλια, κατηγορεις τους υπαλληλους της. Πες ομως οτι παιρνεις τους υπαλληλους της και τους πηγαινεις σε αλλη εταιρεια. Στην αλλη εταιρεια, οι υπαλληλοι διαπρεπουν. Μηπως τελικα εφταιγε ο ιδιοκτητης και οχι οι υπαλληλοι?
Ολοι οι γνωστοι μου που εχουν παει στο εξωτερικο, δουλεψαν σα σκυλια, και γυρισαν με περιουσιες, αλλα και το πιο σημαντικο- σωστη νοοτροπια. Την οποια νοοτροπια, αργα η γρηγορα, αναγκαστηκαν να ξανα-εγκαταλειψουν, προκειμενου να επιβιωσουν.
Η Ελλαδα ειναι απλα η πρωτη σταση του πειραματος, ως πιο ευαλωτη λογω του οτι δεν εχει βιομηχανια, και εχει τους πιο αθλιους πολιτικους. Μια μια, ολες οι κυβερνησεις, παιρνουν αντισυνταγματικα μετρα, που ξεφτιλιζουν τους πολιτες.
Ολες- ΟΛΕΣ οι χωρες εχουν ελλειμα, και ολες οι τραπεζες αυξανουν τα κερδη τους χρονο με το χρονο. Ειναι ενας ανοιχτος πολεμος κατα του εθνους ως εννοια, και κατα της αξιοπρεπειας του πολιτη.
Δεν πιστευω οτι πρεπει να ερθει ο κομμουνισμος η η αναρχια. Αλλα ο καπιταλισμος πρεπει να επανεξεταστει και να αναδιαρθρωθει εκ βαθρων. Θα επρεπε πολιτικοι απ ολο τον κοσμο να συζητανε μερα νυχτα για το πως να το κανουν.
Αντ αυτου, βλεπω να συζητανε και να πραττουν με ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδια λογικη του παρελθοντος. Ομολογα, εσωτερικα δανεια, χρηματιστηριακα κολπα και περικοπες μισθων.
Εγω δεν ειμαι μηδενιστης. Ξερω τι χρειαζεται. Απλα δε μπορω να το κανω μονος μου (δεν εχω την παιδεια ουτε τις γνωσεις, να συνταξω ενα κειμενο 3.000 σελιδων με το τι πρεπει να γινει ακριβως, σε ολους τους τομεις). Ξερω ομως ποτε με δουλευουν, ξερω ποτε με πηδανε, και ξερω ποτε δεν αλλαζει τιποτα.
Πρεπει να τους αναγκασουμε. Κι αυτη η καραμελα "αν δεν εχεις εναλλακτικη μη μιλας και μη δειχνεις δυσαρεσκεια", ειναι η πιο σαπια καραμελα ολων των σοφιστειων.
Μια καθαριστρια η ενας υδραυλικος η ακομα κι ενας απλος δικηγορος, δεν εχουν τις γνωσεις να φτιαξουν ενα πολιτικο και οικονομικο συστημα.
Μπορουν ομως πολυ καλα να καταλαβουν το ποιος φταιει, και το ποιος επωφελειται απ το παρον συστημα. Και εχουν δικιο.
Επισης, αν μια καθαριστρια εκανε το σπιτι της των 40 τετραγωνικων 80, με παρανομο τροπο, και εδωσε μιζα το μισο της εισοδημα, για μενα αυτο δεν την κανει εξ ισου υπευθυνη με τον πολιτικο που εχει 7 βιλες, και πηρε αυτη τη μιζα.
Αν εισαι απο τους αφελεις που πιστευουν οτι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, κτλ, δεν ειναι εξ ορισμου οργανισμοι πνιγμου της αληθειας, φανατισμου και παραπλανησης μαζων, και οτι η αλλαγη μπορει να γινει απο μεσα τους, και οχι με την πιεση του λαου, πραγματικα λυπαμαι για σενα, και ξερω πως οτι κι αν πω δε μπορω να σου αλλαξω γνωμη.
Λυπαμαι που επεσες κι εσυ στο τριπακι να κατηγορεις τους συμπολιτες σου και τη χωρα σου για κατι που τοσο εξοφθαλμα ειναι παγκοσμια ταση.
Λυπαμαι, αλλα ο κυνικος μηδενιστης εισαι εσυ. Εργατικοι, φιλοτιμοι και πατριωτες ελληνες υπαρχουν ακομα, οπως υπηρχαν και παντα. Απλα κανεις δεν τους δινει φωνη.
Το καλο ειναι οτι αρχισε ολο και περισσοτερος κοσμος να ξυπναει. 1. Αντιλαμβανεται οτι τον δουλευουν 2. Ξεκιναει να μορφωνεται και να ψαχνει αλλες λυσεις 3. Ξεκιναει και σηκωνεται απ τον καναπε για να ζητησει πραγματα .
Οπως πολυ καλα ξερουμε ολοι, αν δεν κλαψει και δε φωναξει το μωρο, μπορει και να ξεχασεις να το ταισεις.
Προσωπικα, προτιμω μια καθαριστρια απο σενα. Η καθαριστρια μπορει να μορφωθει πολυ πιο ευκολα, απ οτι εσυ να καταλαβεις οτι τα κομματα ειναι διαχειριστες μαζων, που σε πηδανε πολυ απλα επειδη μπορουν (οποιο κι αν ειναι το κομμα στο οποιο ανηκεις, και εχεις την ψευδαισθηση οτι θα επιτρεψει χωρις πιεση η ακομα και βια, καποια πραγματικη αλλαγη).
Δεδομενης της μορφωσης σου και της ευφυιας σου, το οτι δεν το εχεις ηδη καταλαβει, το καθιστα σχεδον απιθανο να το καταλαβεις στο μελλον.
ΥΓ. Να διευκρινισω οτι δε θελω να σε προσβαλλω σαν ατομο. Αν γνωριζομασταν, μπορει να σε συμπαθουσα και να σε εκτιμουσα βαθυτατα. Αλλα αυτο δεν αλλαζει το γεγονος οτι ανηκεις σε εναν οργανισμο διαχειρισης μαζων, που εξυπηρετει συμφεροντα οχι δικα σου ουτε δικα μου .
@Τεταρτο Κουταβι: Δεν θέλετε να με προσβάλετε, αλλά φλερτάρετε έντονα με αυτό. :-)
Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε πιο καλοπροαίρετα, χωρίς χαρακτηρισμούς, όπως επιβάλλουν οι κανόνες αυτού του μπλογκ, αλλά οκ - θα προσπαθήσω κι έτσι, να απαντήσω στον ποταμό αυτό:
1. Τι πάει να πει "προσπαθώ να σας πείσω οτι δεν υποστηρίζω κάποιο κόμμα"; Προσωπικά υποστηρίζω έναν πολιτικό χώρο, που εκφράζεται (σχετικά) από δύο κόμματα. Δεν ανήκα ποτέ σε κανένα κόμμα. Η ματιά σας όμως για τα κόμματα, παρά τις δεδομένες παθογένειες τους, είναι ισοπεδωτική - και κινδυνεύει να είναι απολιτίκ και (τελικά) ακροδεξιά. Δημοκρατία χωρίς κόμματα δεν γίνεται (ας τα αλλάξουμε αν δεν μας αρέσουν) - και δεν επιθυμώ τίποτε άλλο εκτός από δημοκρατία.
2. Δεν είπα ποτέ "αν δεν εχεις εναλλακτικη μη μιλας και μη δειχνεις δυσαρεσκεια". Μην εκφράζεις καφενειακή αποδοκιμασία - και κυρίως βία, λέω. Καραμέλα είναι μάλλον αυτό που λέτε εσείς.
3. Η ιδέα οτι για το οτι πήγαμε και ρίξαμε μόνοι μας τη χώρα μας στο στόμα του λύκου, φταίει ΜΟΝΟ το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα (το οποίο έχω επικρίνει σε πολλές δημοσιεύσεις μου) είναι ένα ωραιότατο μπαλάκι στην εξέδρα. Χρεωμένες στην Ευρώπη βρέθηκαν οι χώρες που είχαν αδυναμίες. Εμείς είχαμε τις περισσότερες.
4. Φυσικά ΔΕΝ εξομοιώνω την παρανομία της καθαρίστριας με αυτή του πολιτικού που πήρε μίζες. Η δικαιοσύνη πρέπει να απονεμηθεί - και να τμωρηθούν αυτοί που πρέπει. Η διάχυση όμως της διαφθοράς σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, καθιστά το κυνήγι της παρανομίας σχεδόν αδύνατο. Αν δεν αυτοκαθαρθεί η πολιτική τάξη, υποδεικνύω πώς πρέπει να το κάνουν οι πολίτες. Θα το κάνουν όμως; Η θα ξαναψηφίσουν τους ίδιους - και μετά θα διαμαρτύρονται, σαν τον τύπο πο ψήφισε Καρατζαφέρη και ήθελε να γιαουρτώσει τον Πάγκαλο, αντί τον εαυτό του;
5. Φυσικά και ΔΕΝ κατηγορώ όλους τους πολίτες. Το λέω άλλωστε σαφώς οτι αυτά που γράφω αφορούν ένα μέρος της κοινωνίας - κρίσιμο όμως. Υπάρχει (και ελπίζω να είναι μεγάλο) "υγιές" κομμάτι. Ακόμα όμως κι αυτό, δεν φρόντισε να μην αφήσει τη φούσκα, να μην αφήσει να οδηγήσουν το σκάφος στην ξέρα, αυτοί που εξέλεξε (και όχι κάποιοι άλλοι που θα έπρεπε να είχε εκλέξει).
6. "Ολοι οι γνωστοι μου που εχουν παει στο εξωτερικο, δουλεψαν σα σκυλια, και γυρισαν με περιουσιες, αλλα και το πιο σημαντικο- σωστη νοοτροπια. Την οποια νοοτροπια, αργα η γρηγορα, αναγκαστηκαν να ξανα-εγκαταλειψουν, προκειμενου να επιβιωσουν."
Αυτή ακριβώς η φράση είναι που δείχνει την (κατά την άποψη μου) αφέλεια της ανάλυσης σας. Προκειμένου να επιβιώσουν , μπορεί να έκαναν εκπτώσεις στις φιλοδοξίες τους. Αλλά "αναγκάστηκαν" και να καταφύγουν στη διαφθορά, στην παρανομία, στον άθλιο συνδικαλισμό, στα παράνομα προνόμια;
7. "Οργανισμο διαχειρισης μαζων"; Επειδή είμαι δημοσιογράφος; Δεν είμαστε όλοι ίδιοι...
Σ ευχαριστω που διαβασες ολο το (ομολογουμενως τεραστιο) σχολιο μου, και το καταλαβες.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ολο το παρεακι, ειναι οργανισμοι που διαφθειρουν, θαβουν την αληθεια, και αποβαλλουν η κυρωνουν τους σωστους.
Αν δεν το καταλαβαινεις αυτο, ειλικρινα δε μπορω με καμια δυναμη να σε πεισω. Φυσικα και επηρρεασαν ενα μεγαλο κομματι της κοινωνιας. Οχι ομως ολους. Ουτε καν τους περισσοτερους.
Οσο για τους διεφθαρμενους και τους τεμπεληδες, θα τους βρεις κυριως αναμεσα στους ψηφοφορους τους (που δεν ειναι παραπανω απο 40% του πληθυσμου, ακομα και με τα εκλογικα μαγειρεματα, οπως παροχη προνομιων σε μεταναστες και μεταφορα τους σε εκλογικα κεντρα με κομματικα πουλμαν).
Κι εγω στη Δημοκρατια πιστευω, μονο που αυτο που εχουμε δεν ειναι Δημοκρατια, και δεν εχει καμια πιθανοτητα να γινει αν δεν εξεγερθουμε, και αν δεν ασκησουμε πιεσεις.
Και δε χρειαζεται να ειμαστε Αρθουροι και Λανσελοτ ολοι για να το κανουμε. Η δικαιοσυνη και η αυστηροτητα πρεπει ΠΑΝΤΑ να ξεκιναει απο ψηλα. Ο Καποδιστριας ξερεις ποιος ειναι? Ξερεις οτι χωρις αυτον πιθανοτατα δε θα υπηρχαμε ως χωρα? Ξερεις οτι ο ιδιος εδωσε ολη του την περιουσια, και πεθανε στην ψαθα? Ξερεις οτι εγκατελειψε μια απο τις δεκα πιο ισχυρες θεσεις στον κοσμο για να γινει Πρωθυπουργος της Ελλαδας?
Ξερεις οτι ο κοσμος που ηρθε να διοικησει, ηταν δεκα φορες πιο αμορφωτος και πιο παρτακιας απ οτι οι σημερινοι? Ξερεις με τι τεραστια παγκοσμια (Αυστριακους) και τοπικα (τσιφλικαδες) συμφεροντα παλεψε? Μεχρι και με αρχηγους της Επαναστασης τα εβαλε, οι οποιοι θελαν επειδη πολεμησαν, να παρει το σοι τους την κυριαρχια τεραστιων εκτασεων.
Και τωρα εχουμε το Γιωργακη (και την παρεα του) οι οποιοι προτεινουν ως λυση τα 700 Ευρω να γινουν 500, την ιδια ωρα που τρωνε καθημερινα με μεγαλο-τσιφλικαδες.
Οσο για τους φιλους μου και το εξωτερικο, ατυχως, διαλεξες το πιο στερεο και ολοκληρωμενο επιχειρημα να προβαλλεις ως χαρακτηριστικο αφελειας. Οι ιδιοι ανθρωποι, τα ιδια μεσα, τα ιδια μυαλα, οι ιδιες δυνατοτητες. Στη μια χωρα διαπρεπουν και στην αλλη τα πανε χαλια. Το μονο που διαφερει, ειναι το πολιτικο συστημα.
Και επιμενεις παλι οτι φταινε αυτοι. Συγνωμη, αλλα στο συγκεκριμενο δεν εχεις απλα αδικο, αλλα δεν ξερεις τι λες.
Ο λαος το μονο που μπορει να κανει (τωρα, οπως και παλιοτερα), ειναι να εξεγερθει και να απαιτησει δικαιοσυνη. Το οποιο δεν ειναι ευκολο, γιατι αναγκαστικα θα την πληρωσουν και πολλοι αθωοι (η πολλοι που νομιζουν οτι ειναι αθωοι), και επισης θα πρεπει να ρισκαρει το μελλον του και της οικογενειας του. Επισης, οπως σωστα ειπες, πολλοι δεν το καναν απλα επειδη ηταν βολεμενοι.
Τωρα ομως που αρχισαν να το κανουν, η απαντηση σου ειναι "σκαστε και καντε οτι σας λενε", η "εμπιστευτειτε αυτους που χτισαν το σημερινο συστημα, να αφησουν απο μονοι τους, απο καλη θεληση, τους σωστους να μιλησουν"?
Οσο για τον οργανισμο διαχειρισης μαζων, δεν αναφερομαι σε τυχον εργοδοτες σου, αλλα στο κομμα η κομματα τα οποια στηριζεις, και με καποιο πολυ εξυπνο και ρητορικο τροπο, καταφεραν να σε πεισουν οτι τωρα κανουν κατι διαφορετικο απο αυτο που καναν παντα, οτι δεν επωφελουνται απο την κατασταση, και οτι θα επιτρεψουν την πραγματικη αλλαγη χωρις μαχη.
Η θεώρηση σας δεν μου εξηγεί όμως γιατί υπάρχει τόση (εκτεταμένη) διαφθορά στον δημόσιο και στον ιδιωτκό τομέα. Λόγω των μεγαλοεργολάβων; Γιατί υπάρχει τόση φοροδιαφυγή; Τόση λαμογιά; Λόγω των μεγαλοεργολάβων;
Η συνοπτικη απαντηση ειναι "ναι". Ακριβως λογω των εργολαβων και των διεφθαρμενων πολιτικών εχουμε αυτα τα χάλια. Την εκτεταμενη φοροδιαφυγη, την διαφθορα σε ολους τους τομεις της δημοσιας ζωης κλπ.
Η εξηγηση ειναι μαλλον απλη. Οι νόμοι φτιαχνονται επιτηδες διάτρητοι. Ακομα και αυτοι οι διάτρητοι νόμοι εφαρμοζονται επιλεκτικα και αυθαιρετα.
Ουτε το ενα, ουτε το αλλο αποτελουν επιλογη του απλου πολιτη - στον οποιο προσπαθειτε να φορτωσετε την ευθυνη (εστω, μερος της).
Τοσο οι διατρητοι νόμοι, οσο και η επιλεκτικη εφαρμογη τους αποτελουν συνειδητη, συστηματικη και ηθελημενη επιλογη των πολιτικων και των αμεσα ωφελουμενων (εργολαβοι). Σ' αυτην την επιλογη συμμετειχαν (αρα ειναι συνενοχοι) ολοι οι πολιτικοι απο το 1960 και δωθε. Το σημερινο πασοκ - μαζι με εκεινο του αντρεα - κατέχει με διαφορά τα πρωτεία σ' αυτην την πρακτικη.
Ο πολιτης δεν ρωτηθηκε ποτέ γι αυτες τις επιλογες. Ουτε μπορει να αλλαξει κατι με την ψηφο του.
Τα αριστερα κομματα ΙΣΩΣ θα φερονταν διαφορετικα αν τους διναμε την ευκαιρια - αλλα δεν το πολυπιστευω. Τα αριστερα κομματα εχουν σαν προτεραιοτητα την καταρρευση του καπιταλισμου, οχι δικαιοτερους νομους.
Αν ο πολιτης λοιπον θελει δικαιους νομους, δεν εχει αλλη επιλογη απο την αποχή - την οποια επισης καταδικαζετε.
Πως περιμενετε να ΜΗΝ φοροδιαφυγουν ολοι, οταν ολοι ξερουν οτι ο νομος αφηνει 500 παραθυρακια και εφαρμοζεται μονο για τους "βλακες της παρεας".
Πως περιμενετε να ΜΗΝ υπαρξει διαφθορα και φακελακι στις δημ. υηρεσιες οταν ολοι ξερουν οτι "με τον σταυρο στο χερι" δεν προχωραει απολυτως τιποτα.
Εδω και τωρα και σημερα, στην σημερινη χρεωκοπημενη Ελλαδα, το πασοκ αρνειται να αλλαξει το παραμικρο στην δημοσια διοικηση, που θα εθιγε την διαφθορα.
Περιοριζεται στην ευκολη λυση της περικοπης μισθων και συνταξεων.
Θεωρειτε οτι στο πασοκ κυριαρχουν οι βλακες και οι απατεωνες;
Αν ναι, τοτε συμφωνουμε ;-)
Αν οχι, τοτε θα επρεπε να κατεχουν αριστα (μετα απο 25 χρονια στην εξουσια) το πως αντιμετωπιζεται η διαφθορα στην δημοσια διοικηση.
Αν λοιπον το ξερουν, γιατι δεν το εφαρμοζουν - εδω και 20 χρονια;
Ποιος τους εμποδιζει;
Ξερετε κυριε Δουκα, οι ελληνες δεν εχουμε καποια ιδιαιτερα γονιδια που μας αναγκαζουν να ειμαστε διεφθαρμενοι και φοροφυγαδες. Ειμαστε ανθρωποι οπως ολα τα 7 δις του πλανητη.
Αν εμεις φοροδιαφευγουμε περισσοτερο π.χ. απο τους γερμανους αυτο δεν οφειλεται στους πολίτες αλλα στους πολιτικους (μαζι με τους εργολαβους - εργοδοτες τους και μαζι με την αυλη τους) που θεσπιζουν και διατηρουν τις ευνοικες συνθηκες για την φοροδιαφυγη.
* * * *
Γιατί το κοινό επιβραβεύει κουτσομπολίστικες φυλλάδες και εκπομπές;
Αυτο δεν αποτελει ελληνικο φαινομενο. Στην Αγγλια και στην Αμερικη, ο αριθμος των αθλιων φυλλαδων ειναι και μεγαλυτερος και εχει μεγαλυτερη απηχηση στο κοινο συγκριτικα με την Ελλλαδα.
Σαν δημοσιογραφος γνωριζετε σιγουρα οτι το κοινο γουσταρει περισσοτερο την "ευκολη" πνευματικη τροφη και την μη-σκεψη.
Αυτη ειναι (δυστυχως) μια πανανθρωπινη ιδιοτητα, που δεν εχει σχεση με την Ελλαδα, ουτε με εκεινους που την κυβερνανε.
@Τέταρτο Κουτάβι: Αν θέλετε να συνεχίσουμε να συζητάμε (γιατί για αυτό είμαστε εδώ μέσα), αφήστε παρακαλώ αυτό το απαξιωτικό στυλάκι και υφάκι, ωσάν να κατέχετε την απόλυτη αλήθεια. Δεν κάναμε μαζί φαντάροι. Η πρώτη προειδοποίηση μου πέρασε στο ντούκου, δεν θα γίνει το ίδιο και με τη δεύτερη. :-)
1. Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος δεν περιορίζεται/οφείλεται μόνο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τεράστια συνεισφορά έχει και η (εξτρεμιστική πλέον) αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντεύθεν, ενώ το ίδο ισχύει για έναν νοσηρό συνδικαλισμό και την “αριστερόστροφη” νοοτροπία της απομύζησης του κράτους. Φυσικά δεν αναφέρομαι στην εγγενή καταστροφή που προκαλεί το (όχι ευκαταφρόνητο) κομμάτι του πληθυσμού που ψηφίζει ακροδεξιά ή απέχει συστηματικά με τη γνωστή απολιτίκ/μπερλουσκονική αντίληψη, οτι "όλοι φταίνε" κλπ.. Όλοι αυτοί, μάλλον προς το 80% φέρνουν - και σίγουρα όχι κάτω από το 40%...
2. Φυσικά και είναι δημοκρατία. Κουτσή, στραβή, νοσηρή - αλλά δημοκρατία. Αν είχατε γνωρίσει ολοκληρωτικό καθεστώς, δεν θα τολμούσατε καν να το εκστομίσετε. Θα είχατε συλληφθεί, αν μιλούσατε έτσι κατά ενός "καθεστώτος"...
3. Η αντίληψη σας οτι φταίει το πολιτικό σύστημα, ωσάν να το έφεραν εδώ οι Σουηδοί ή οι εξωγήινοι, είναι για μένα αφελής. Γενεσιουργός αιτία αυτού του συστήματος είναι η κοινωνία -όχι το ανάποδο.
4. Ακριβώς αυτό λέω: Οι ίδιο άνθρωποι λειτουργούμε εξαιρετικά σε άλλο περιβάλλον. Το μόνο που διαφέρει, είναι οτι η κοινωνία “ιδιώτευσε” - και ανέδειξε και επέτρεψε στους Λαϊκιστόπουλους, τους Δημαγωγόπουλους και τους Φαταουλόπουλους να οδηγούν τη χώρα...
5. Οι φίλοι σας λοιπόν, αν ήρθαν εδώ και δεν αντιστάθηκαν στην παρανομία, είναι και αυτοί υπεύθυνοι. Πώς κάποιοι καταφέρνουν να αντισταθούν από το να βάλουν το χέρι στο μέλι;
6. Η απάντηση μου ΔΕΝ είναι “σκάστε και κάντε ότι σας λένε”. Η απάντηση μου είναι “κάντε το καλύτερο για τη χώρα σας και τον εαυτό σας, κάντε κριτική, αλλά μην παρασύρεστε από το μεσογειακό/καφενειακό/αντιδραστικό (του στυλ ψηφίζω Καρατζαφέρη αλλά γιαουρτώνω τον Πάγκαλο) και κυρίως αποφύγετε τη ζουγκλοποίηση/βία/διάχυση ευθυνών σε όλους, ώστε τελικά κανείς να μην τιμωρηθεί”. Κατά την ταπεινή μου άποψη η εξέγερση είναι το πιο αφελές και ατελέσφορο που μπορούμε να κάνουμε. Το πιο έξυπνο αντίθετα είναι μεθοδική δουλειά και βελτίωση.
7. Μιλάτε σε άνθρωπο που δεν οργανώθηκε ποτέ σε κόμμα - ούτε καν οπαδός δεν υπήρξα ποτέ. Και μόνο που σας μιλάω για περισσότερα του ενός κόμματα, είναι προφανές οτι δεν υπήρξα ποτέ ο τύπος που πήγε σε κομματική συγκέντρωση ή κράτησε σημαιάκι. Και δεν είναι ικανά να “με πείσουν” τα κόμματα, μπορώ και σκέφτομαι καλύτερα μόνος μου...
@Dralion: Απλουστευτικό. Δηλαδή, ο τελωνειακός νομιμοποιείται στη συνείδηση του να χρηματίζεται επειδή ο μεγαλοεργολάβος δίνει μίζες στον πολιτικό; Και ο υδραυλικός, που δεν έκοψε ΠΟΤΕ στη ζωή του απόδειξη, το έκανε επειδή βλέπει τον Μπόμπολα να θησαυρίζει; (όχι βέβαια, το έκανε γιατί κανείς δεν τον κυνηγάει, γιατί σχεδόν όλοι το αποδεχόμαστε και γιατί δεν διαμόρφωσαμε ποτέ κοινωνική συνείδηση). Ωραία αντίληψη: Επειδή εσύ πέρασες το κόκκινο, δικαιούμαι κι εγώ. Αν αυτό δεν δείχνει το τριτοκοσμικό και την ανωριμότητα μιας κοινωνίας, τότε τι;
Φυσικά δεν έχουμε γονίδια “ιδιάιτερα” - επιτρέψαμε την κατρακύλα μας. Όπως λέω και παραπάνω, μετά τη μεταπολίτευση κλωτσήσαμε την ευκαιρία να εγκαθιδρύσουμε μια σύγχρονη και ευνομούμενη δημοκρατία, ψηφίζοντας Τσοχατζόπουλους και Ψωμιάδηδες. Τώρα το πληρώνουμε...
Στις πιο “αναπτυγμένες χώρες”, βεβαίως υπάρχει και το κίτρινο. Υπάρχει όμως και πολύ σοβαρός τύπος, σε χώρες όπως η Γαλλία υπάρχει μια πολύ σοβρή και δυναμική κρατική τηλεόραση, που “σέρνει” την αγορά σε πιο αξιοπρεπή ανταγωνισμό. Υπάρχουν δηλαδή αντίβαρα. Εμείς δεν έχουμε παρά ελάχιστα - κι είναι δική μας ευθύνη...
Προκόπη ας μην κατηγορούμε τους δημοσίους υπαλλήλους, όταν για χρόνια οι πολιτικές ηγεσίες σκόπιμα παρέκαμπταν τη Διοίκηση. Το αποτέλεσμα; Η Διοίκηση να στέκει ατροφική. Υπέρβαρη μεν, αλλά - το σημαντικότερο - ατροφική. Σε οποιαδήποτε οργανωμένη χώρα, σε καιρούς που υπάρχει πολιτική κρίση και κενό, η Διοίκηση λειτουργεί ως αυτόματος πιλότος και η χώρα δεν καταρρέει. Τώρα, ο Θεός να μας φυλάει.
Άλλο εθελοντισμός και άλλο επαγγελματισμός. Ο διοικητικός μηχανισμός μας χώρας δεν είναι Αθήνα 2004. Είναι η καλώς εννοούμενη γραφειοκρατία, που δεν έχει καμιά σχέση με αυτοσχεδιασμό ή τον στρουθοκαμηλισμό ότι μπορεί κανείς από μόνος του να συνεισφέρει με γύρω του το χάος.
Απλουστευτικό. Δηλαδή, ο τελωνειακός νομιμοποιείται στη συνείδηση του να χρηματίζεται επειδή ο μεγαλοεργολάβος δίνει μίζες στον πολιτικό; Και ο υδραυλικός, που δεν έκοψε ΠΟΤΕ στη ζωή του απόδειξη, το έκανε επειδή βλέπει τον Μπόμπολα να θησαυρίζει; (όχι βέβαια, το έκανε γιατί κανείς δεν τον κυνηγάει, γιατί σχεδόν όλοι το αποδεχόμαστε και γιατί δεν διαμόρφωσαμε ποτέ κοινωνική συνείδηση).
Δεν υποστηριξα κατι τετοιο. Ειπα οτι ο γαλλος υδραυλικος εχει ενα συγκεκριμενο και ξεκαθαρο νομικο πλαισιο. Οχι μονο αυτο, αλλα και ο υδραυλικος και οι πελατες του ξερουν οτι αν παραβουν αυτο το πλαισιο, οι ποινες θα ειναι βαριες. Ξερουν επισης οτι ο νομος δεν "χαριζεται" σε κανεναν, οσο ψηλα και αν βρισκεται.
Ο ελληνας υδραυλικος αντιθετα ξερει οτι ο νομος δεν υπαρχει. Ακριβεστερα, τοσο ο υδραυλικος οσο και οι πελατες του ξερουν οτι υπαρχει ενας υποτυπωδης νομος με 20 παραθυρακια. Ξερουν επισης οτι μπορουν να παραβουν τον νομο οπως και οποτε θελησουν - χωρις να φοβουνται ιδιαιτερες επιπτωσεις (αρκει να εχουν τις καταλληλες "ακρες" ).
Δεν ζω στην Ελλαδα και δεν ειμαι υδραυλικος. Αλλα αν ημουν ελληνας υδραυλικος το πιθανοτερο ειναι οτι θα ημουν φοροφυγας. Και θα λαδωνα οποιους μπορουσα για να κανω οτι θελω.
Κυριε Δουκα, εμεις οι ανθρωποι (ολοι μας) ειμαστε ζωα της ζουγκλας. Ο θανατος σου - η ζωη μου.
Το μοναδικο που μας εμποδιζει απο το να στριψουμε ο ενας το λαρυγγι του αλλου ειναι μια κοινη παραδοχη, οτι η οργανωμενη κοινωνια ειναι προτιμοτερη απο την ζουγκλα.
Και η επιγνωση οτι η οργανωμενη κοινωνια προυποθετει την καθολικη υπακοη στους νομους.
Το προβλημα της Ελλαδας ειναι οτι (θελει να) ειναι οργανωμενη κοινωνια - αλλα χωρις νόμους. Ο καθενας κατι οτι γουσταρει, οποτε του καπνισει.
ΑΛΛ'Α, μονο μεχρι εκει που τον παιρνει. Μεχρι εκει που περναει ο τσαμπουκας του. Η Ελλαδα ειναι μια χωρα ψευτο-τσαμπουκαλεμενων, οπου ολοι προσπαθουν να εξαπατησουν ολους.
Η διαφωνια μου μαζι σας ειναι οτι εσεις ριχνετε τις ευθυνες στον υδραυλικο που δεν κοβει αποδειξη (και κανει σκιτζηδικη δουλεια).
Εγω αντιθετα διακαιολογω τον υδραυλικο, λεγοντας οτι ακολουθει απλα τον νομο της (ιδιοτυπα ελληνικης) ζουγκλας.
Μιας ζουγκλας που ΔΕΝ δημιουργησε ο ιδιος και ΔΕΝ ειναι υπευθυνος γι αυτην. Προκειται για μια ζουγκλα που δημιουργησαν (συνηδειτα + ηθελημενα) οι διεφθαρμενοι πολιτικοί μαζι με τους πατρωνες τους - προκειμενου να λυμαινονται καλυτερα την χωρα.
Γραφετε οτι:
"Δηλαδή, ο τελωνειακός νομιμοποιείται στη συνείδηση του να χρηματίζεται επειδή ο μεγαλοεργολάβος δίνει μίζες στον πολιτικό;"
Οχι φυσικα, ποτέ δεν υποστηριξα κατι τετοιο. Κανενας δεν "νομιμοποιεται" και κανενας δεν δικαιολογειται να παραβαινει τους νομους. Απολυτως κανενας.
Με την διαφορά οτι ο τελωνειακος και ο υδραυλικος προσπαθουν να εκμεταλλευτουν μια ζουγκλα την οποια
(α) δεν θελησαν,
(β) δεν εφτιαξαν και
(γ) δεν μπορουν να αλλαξουν.
Ενω ο μεγαλοεργολαβος που δινει μιζες θελησε και εφτιαξε ακριβως αυτην την ζουγκλα για να θησαυρισει.
Αυτη η ζουγκλα θεριεψε *ιδιως* οσο βρισκονταν το πασοκ στα πραγματα και συνεχιζει αοκνα να υποθαλπεται απο το πασοκ - ακομα και αυτην την στιγμη που συζηταμε.
Υ.Γ. Συγνωμη για τις πολλες τονισμενες λεξεις με κεφαλαια ειτε με bold.
@ Thomas Xomeritis: Ξέρετε πολύ καλά οτι δεν είμαι απο αυτούς που στοχοποιούν το δημόσιο, γιατί και σε αυτό δουλεύω - και πιστεύω στο ρόλο του δημοσίου. Τη γενικευμένη διαφθορά καυτηριάζω, που είναι εξίσου μεγάλη και στον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε, τα συμφέροντα των ιδιωτών προκαλούν τις περισσότερες φορές τη μεγάλη διαφθορά..
Μπορεί οι ευθύνες της διοίκησης να είναι μεγάλες, αλλά τα διάφορα "παραμάγαζα", δεν τα έχει στήσει οι διοίκηση. Εξού και κάθε τόσο ακούμε για π.χ. γιατρούς, με καταθέσεις εκατομυρίων...
@ Dralion: Είμαστε "ζώα της ζούγκλας", αλλά άμα μας θίξεις τον πολιτισμό, για τον οποίο κοπτόμεθα, γινόμαστε θηρία.
Διαφωνούμε. Μεγάλη συμβολή στη δημιουργία της ζούγκλας είχε ο τελωνειακός, ο εφοριακός (που αγόρασε τη θέση διευθυντή, προς αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ), ο υπάλληλος που απαιτεί λάδωμα.
Και όχι, δεν δικαιολογώ κανέναν υδραυλικό, που δεν κόβει αποδείξεις. Έχει μερίδιο ευθύνης στην φοροαποφυγή, στον εξυπνακιδισμό και στον έμπρακτο ωχαδερφισμό, που μας έφερε εδώ που μας έφερε.
Εκτιμάται οτι η παραοικονομία είναι το 40% του ΑΕΠ. Νομίζετε οτι αυτό το ποσό αντιστοιχεί μόνο στις μίζες των υποβρυχίων και των μεγαλοεργολάβων; Πλανάσθε... Η "μικρή" φοροδιαφυγή των πολλών είναι που τη φτιάχνει.
Εν κατακλείδι, η κοινωνία μας όχι μόνο δεν αντιστάθηκε (εκεί που έπρεπε, όχι τώρα εκ των υστέρων), αλλά "νομιμοποίησε" με χαρά το "πάρτυ" των "μεγάλων", με το σύνθημα, "φάε εσύ, αλλά θα φάω κι εγώ"...
Bonus - χωρίς σχόλια (www.enimerosi24.gr):
Ισχυροί δεσμοί με το κοινό
Άξιο αναφοράς το κατόρθωμα του Γιώργου Αυτιά να κατακτήσει την δεύτερη θέση με το που επανεμφανίστηκε στον αέρα του Alter. Το τονίζουμε διότι ως γνωστό η εκπομπή «Καλημέρα» απουσίαζε εδώ και καιρό λόγω των προβλημάτων στον τηλεοπτικό σταθμό του Μπουρναζίου, αλλά και πάλι αποδεικνύεται ότι η σχέση του δημοσιογράφου με το κοινό είναι καλά δομημένη και δεν επηρεάζεται εύκολα. Χθες σημείωσε το υψηλότατο 18,2% στο γενικό μέσο όρο την ώρα που ο Παπαδάκης έκανε 21,8% ενώ τρίτοι τερμάτισαν οι ΟικονομεοΚαμπουράκηδες με 15,5%.
Nομίζω πως ο Dralion έχει δίκιο.Η διαφθορά είναι καθολική και σε όλα τα στρώματα αλλά βολεύει πολύ περισσότερο αυτούς που βγάζουν πολλά και αυτοί είναι που δώσανε το παράδειγμα. Όσο πιο πολλά τα κέρδη, τόσο πιο ευφάνταστος ο τρόπος να κρυφτούν. Φυσικά και ευθύνονται όλοι όσοι λένε 'δε βαριέσαι', φυσικά και δεν έχουμε κοινωνική συνείδηση, αλλά κακά τα ψέματα, όταν κάνεις το σωστό είσαι ο βλάκας της υπόθεσης και στο θυμίζουν όλοι.
Παράδειγμα: Δουλεύω στο δημόσιο. Μου πρότειναν να κάνω αίτηση για ένα επίδομα που το βρήκα τουλάχιστον γελοίο. Με κοιτούσαν όλοι με ανοιχτό το στόμα όταν αρνήθηκα. Συγκεκριμένα μου λέγανε ότι από το κράτος δεν έχει καμιά σημασία να κλέψω αφού με κλέβει και αυτό. Φυσικά και ήμουν ο ηλίθιος της υπόθεσης και φυσικά είδα πολλά ειρωνικά γελάκια όπως και ύφος του στυλ 'ήρθε να σώσει τον κόσμο'. Καμία αναφορά σε συνείδηση ή αυτοσεβασμό. Τα ίδια άτομα όταν άρχισε η κρίση βρίζανε για τις ζημιές που έκαναν άλλοι και αυτοί τώρα θα έπρεπε να πληρώσουν. Ξεχάσαν ξαφνικά με πόση άνεση θα κλέβανε και οι ίδιοι αν είχαν την ευκαιρία.
Γι'αυτό συμφωνώ με τον Dralion. Αν το κάνει και ο άλλος θα το κάνω και γω. Αν την πληρώσω και γω θα την πληρώσει και ο άλλος. Ποτέ, ποτέ όμως δεν άκουσα να εκθειάζεται και να προβάλλεται κάτι νόμιμο, αντιθέτως έχω δει ανθρώπους να καταστρέφονται ακριβώς για αυτό το λόγο. Όσο πιο απατεώνας είσαι τόσο πιο μάγκας. Και αυτό μας το έμαθαν. Και αν δεν μας το έμαθαν το είδαμε μπροστά μας και το μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο. Μας συμμορφώσαν κιόλας για να μην χαλάμε την πιάτσα.Αν όμως το αφεντικό έφτιαχνε αλλιώς την πιάτσα ή έπαιρνε την ευθύνη η δική του πιάτσα να δουλεύει αλλιώς κάτι θα άλλαζε. Δεν υπονοώ ότι οι υπόλοιποι είναι ζώα και δεν μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους. Απλά πάντα θα υπάρχει η μερίδα των παρανόμων και η μερίδα των νομίμων. Το ποια θα ευημερεύσει εξαρτάται δυστυχώς από αυτόν που δίνει την κατεύθυνση.
Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να είμαι ο βλάκας της υπόθεσης, αν και ξέρω την κατάληξη, απλά έχω αρχίσει να σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλύτερο να το κάνω κάπου που θα αναγνωρίζεται ως προσόν. Γιατί δυστυχώς γύρω μου βλέπω πως ακόμα συνεχίζονται τα ίδια, κυρίως από τα 'κεφάλια' της υπόθεσης, που τρίβουν τα χέρια τους για το νέο έδαφος εκμετάλλευσης που προκύπτει γι'αυτούς.
κε Δούκα μήνες τώρα ακούμε και διαβάζουμε αναλύσεις, σκέψεις και απόψεις για το τι ή το ποιος έφταιξε και φτάσαμε στην χρεοκοπία. Δυστυχώς ακούω από πολλούς(άλλωστε αν ήταν λίγοι το μέγεθος της ζημιάς θα ήταν μικρό) ότι οι μόνοι που δεν φταίμε είμαστε εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας. Πως λοιπόν θα υπάρξει βελτίωση όταν δεν αλλάζει η κοινωνία, ο τρόπος δηλαδή που λειτουργεί, όταν οι περισσότεροι ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους θεωρώντας πως αυτοί οι ίδιοι δεν φέρουν καμία μα καμία ευθύνη για το κατάντημα μας. Μιλάνε για το κράτος λες και πρόκειται για κάτι άυλο κάτι ξένο γι' αυτούς, ξεχνώντας ότι κράτος είναι αυτοί οι ίδιοι. Η κυβέρνηση από την άλλη τί κάνει; πως προσπαθεί ν' αλλάξει αυτή την νοοτροπία; τι μηνήματα στέλνει; προσπαθώντας να αποφύγει τις εντάσεις επιχειρεί μικρές και ανώδυνες αλλαγές που αν είναι δυνατόν και αλλαγή να επιφέρουν και κανείς να μην θιγεί. Σε μια περίοδο που όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα με στόχο και πρόγραμμα οι κυβερνώντες προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο χρέος τους και το μέλλον τους.
Το οικονομικό πρόβλημα προέκυψε γιατί είχαμε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Ζούσαμε σε μια κοινωνία (συμφωνώ με τον dralion)δήθεν οργανωμένη και δήθεν κοινωνία, χωρίς νόμους συλλογικότητα και σεβασμό. Ίσως τελικά η κατάρρευση να μην είναι και τόσο κακή λύση αν αναλογισθεί κανείς την φθίνουσα πορεία που έχουμε πάρει.
Αν, τέλος, κάποιοι πρέπει να επαναστατήσουν και να σηκωθούν από τον καναπέ τους είναι όλοι αυτοί που ανέχονται τους δήθεν αδικημένους ψευτοεπαναστάτες. Δυστυχώς όμως αυτές οι δυνάμεις είναι ακόμα μικρές είναι λίγες (υπάρχουν όμως είμαι σίγουρος) και έτσι δεν μπορούν να φέρουν την ανατροπή.
υσ. την ζούγκλα ίσως να μη την έφτιαξαν (την θέλουν όμως και μπορούν να την αλλάξουν)ο υδραυλικός εφοριακός ο φούρναρης ή ακόμη και ο μισθωτός ή συνταξιούχος αλλά πριν προβούν σε καταγγελίες και αφορισμούς ας αναλογισθούν τι έχουν κάνει αυτοί σαν άτομα σαν μέλη αυτής της κοινωνίας ώστε να μην οδηγηθούμε σ' αυτό το αδιέξοδο.
@M: Κι εγώ δουλεύω στο ευρύτερο δημόσιο. Κι όταν ακούω "κλείσε να σε πάρω εγώ" (για να πληρώνει το κράτος το κόστος της συνδιάλεξης με κινητό - εκταντάδες χιλιάδες ευρώ συνολικά), αρνούμαι. Και δεν το κάνω ποτέ. Είμαι ο μαλάκας; Όχι στο δικό μου σύστημα αξιών. Και προσπαθώ με το παράδειγμα μου, να αλλάξω και τη νοοτροπία άλλων...
Η θεώρηση του Dralion, με την οποία διαφωνώ, είναι οτι όποιος "παρασύρεται" από τη διάχυση της διαφθοράς και της ανομίας, είναι δικαιολογημένος. Δεν μας τα "μάθανε", μας τα "μάθαμε". Αποδεχόμενοι οτι αυτός είναι τρόπος. Έχουμε ευθύνη ως κοινωνία που το επιτρέπουμε - και που δίνει τον τόνο η μερίδα που θέλει να "παρασυρθεί"...
@jojos: Συμφωνούμε γενικά. Μια χαρά την "έφτιαξαν" τη ζούγκλα, όλοι αυτοί που αναφέρετε. Γιατί αν δεν είχε διαχυθεί εκεί η παρανομία, θα μιλούσαμε για οργανωμένο έγκλημα κατά του λαού - περιορισμένο, ίσως ήταν και αντιμετωπίσιμο. Εδώ τώρα μιλάμε για οργανωμένο έγκλημα μιας μεγάλης μερίδας του λαού - κατά όλων...
Όλοι μας δε, έχουμε ευθύνη γιατί ιδιωτεύσαμε, δεν φερθήκαμε ως πολίτες. Αντί να αναδείξουμε τους καλύτερους, αναδείξαμε τον καθρέφτη του χειρότερου κομματιού μας...
Καταλαβαινω οτι δε θα δημοσιευσεις το παρον σχολιο, εκτος για να το στηλιτευσεις χαρακτηριζοντας το εθνικιστικο και αφελες.
Φιλοτιμοι και πατριωτες ελληνες υπηρχαν και θα υπαρχουν παντοτε. Κανεις δεν τους εδωσε φωνη, ουτε ΠΑΣΟΚ, ουτε ΝΔ, ουτε ΚΚΕ, ΛΑΟΣ , ΣΥΡΙΖΑ κτλ. Ουτε κι εσυ.
Αυτη η αναρτηση και τα σχολια βρωμανε μηδενισμο και παραιτηση. Αν οχι συμφεροντα.
Οι περισσοτεροι ελληνες ποτε δεν πιστεψαν στις κυβερνησεις και τους πολιτικους τους. Ειναι ομως τεμπεληδες και αφιλοτιμοι? Εγω καποτε εχασα πορτοφολι που ειχε μεσα 1.000 Ευρω. Εκανε ολοκληρη επιχειρηση για να το βρει και να μου το επιστρεψει μια γριουλα που παιρνει συνταξη 400.
Συμφωνω πως μια μεγαλη μεριδα του λαου, κυριως οι σημερινοι 50ρηδες και ανω, παιξαν το παιχνιδι εν γνωσει τους και χωρις καμμια ηθικη. Για αμετρητους λογους, αυτη ειναι η χειροτερη γενια που περασε απ αυτο τον τοπο, και εκανε τη μεγαλυτερη ζημια. Αλλα και παλι, οχι ολοι.
Υπαρχει μια ατελειωτη στρατια νεων που δουλευουν 12 ωρες τη μερα για 700 Ευρω. Δεν εχει πεσει στην αντιληψη σου? Αυτοι οι ανθρωποι δεν ειχαν ποτε μια ευκαιρια. Οι περισσοτεροι δε στηριξαν ποτε αυτους που "μαζι τα φαγαμε".
Αγωνιζονται για να επιβιωσουν (γιατι για να κανουν παιδια, ουτε συζητηση πλεον). Αυτοι οι ανθρωποι στηλιτευονται και δυσφημιζονται, την ιδια ωρα που αγωνιζονται για ενα κομματι ψωμι, και δεν υπαρχει κανεις να τους υποστηριξει πραγματικα.
Μονο αυτοι που τους βριζουν, αυτοι που τους λενε να χαμηλωσουν τις απαιτησεις τους (?!) κι αυτοι που πανε να εκμεταλλευτουν την αγανακτηση τους (λαος-κκε-συριζοειδη).
Πραγματικα ντροπη σου. Και ντροπη στους περισσοτερους σχολιαστες εδω. Ξερω πως η τηλεοραση προσπαθει να σας πεισει πως ειμαστε ολη μερα στις καφετεριες και οτι ειμαστε ολοι Τζουλιες.
Κι εσεις, αντι να προαγετε τα καλα στοιχεια, παιζετε κι εσεις το παιχνιδι του μηδενισμου και της απαξιωσης. Οχι, δε μας αξιζουν αυτοι οι πολιτικοι. Και το αποδειξαμε, πηγαινοντας σε χωρες με αλλους πολιτικους, και διαπρεποντας. Ντροπη σας.
Οταν μπαινουμε το δημοσιο, μας βριζετε. Οταν δουλευουμε στον ιδιωτικο τομεα, μας βριζετε. Οταν ψηφιζουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μας βριζετε (και να μη μας βριζατε, πληρωνουμε τις αμεσες συνεπειες), οταν ψηφιζουμε ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΟΣ, μας βριζετε. Οταν απεχουμε, μας βριζετε. Οταν κατεβαινουμε στους δρομους, μας βριζετε. Οταν καθομαστε στον καναπε, μας βριζετε. Αν υποκυψουμε στον πολιτικο εκβιασμο και δωσουμε ψηφο για δουλεια, μας βριζετε. Αν δεν υποκυψουμε και δεν βρουμε δουλεια, μας βριζετε. Αν δουλεψουμε για 700 η 600 η 500 Ευρω, μας βριζετε (μας συντηρουν οι γονεις μας, κτλ)...
Ποιοι ειστε επιτελους?!
@Τεταρτο Κουταβι: Όχι, το δημοσιεύω για να φανεί πόση τρικυμία εν κρανίω έχετε. Και πόσο κακό κάνετε στις απόψεις που υποτίθεται οτι θέλετε να υπερασπιστείτε.
Πρώτον, ουδείς "σας" ή "τους" βρίζει. Πολλοί ασκούμε κριτική και ζητάμε αυτοκριτική.
Πατριωτισμός δεν είναι αυτό που επαγγέλεστε. Είναι να συμβάλλουμε όλοι σε μια χώρα άκρως δημοκρατική, ισχυρή οικονομικά, σεβαστή στο διεθνή χώρο, δύναμη ειρήνης/διπλωματίας/σύνεσης - και κυρίως μια χώρα με ισχυρούς θεσμούς. Ακριβώς αυτό που δεν γίνεται τα τελευταία 30 χρόνια.
Αντιλήψεις σαν τις δικές σας έχουν συμβάλει τα μάλα σε αυτή την κατρακύλα. Και είναι ενδεικτικό οτι στην αντίθετη άποψη, κραυγάζετε "ντροπή" και ανακαλύπτετε θεωρίες συνωμοσίας για "συμφέροντα"...
Όλοι αυτοί οι έντιμοι άνθρωποι που αναφέρετε, υπάρχουν - ΔΕΝ στηλιτεύονται αυτοί (παρά μόνο ίσως γιατί έμειναν αδρανείς). Αλλά κάποιοι άλλοι, χωρίς αυτή την εντιμότητα, είναι περισσότεροι (ή εξίσου πολλοί). Και δίνουν τον τόνο...
Δεν φτάνουν λοιπόν αυτά που έκαναν οι "έντιμοι", για να σταματήσουν την κατρακύλα. Εκ του αποτελέσματος.
Εσείς νομίζετε οτι κάποιος με απόψεις σαν τις δικές μου κατηγορεί το DNA των Ελλήνων. Δεν καταλαβαίνετε οτι αυτό είναι contradiction in terms - αντιθέτως απόψεις σαν τις δικές σας θεωρούν οτι έχουμε κάποιο "άλλο" DNA.
Είμαστε, από κοινωνιολογικής πλευράς, πολύ ικανός λαός - καπάτσος. Ακριβώς γι αυτό είμαστε και πιο ασυγχώρητοι, γι αυτό που αφήσαμε να γίνει.
Δεν αντιλαμβάνεστε την έννοια της κοινωνικής ευθύνης. Όταν μια (μεγάλη) μερίδα Γερμανών ανέχτηκε ή ανέδειξε τον Χίτλερ, κάποιοι αντιστάθηκαν, σκοτώθηκαν ή εξορίστηκαν.
Τα παιδιά τους όμως (ή και οι ίδιοι) πλήρωναν μέχρι πρόσφατα τις συνέπειες της θηριωδίας του ναζισμού. Χωρίς να φταίνε - αντιθέτως, είχαν αντισταθεί. Γιατί, απλούστατα, ανήκαν στην ίδια οντότητα, στην ίδια οργανωμένη κοινωνία. Που εκτροχιάστηκε κι έπρεπε να πληρώσει...
Υ.Γ. Ποιός είπε οτι μας αξίζουν αυτοί οι πολιτικοί; Αυτό ακριβώς λέμε. Αλλά ποιός τους ανέδειξε; Ποιός τους ψηφίζει με λύσσα - σαν τον Αυτιά πιο πάνω; Ποιός αναδεικνύει πλειοψηφούντα συντριπτικά και επί σειρά ετών τον Ψωμιάδη; Και ποιός (δεν) φρόντισε να τους εκτοπίσουν κάποιοι άλλοι καλύτεροι;
Αρα συμφωνεις οτι πρεπει να μην ανεχτουμε αλλο το πολιτικο συστημα της πελατειας, της παρακαμψης του Συνταγματος, και του ελεγχου των ΜΜΕ.
Απλα διαφωνεις στο ποσο Ιδανικος πρεπει να ναι ενας πολιτης για να εχει το δικαιωμα να διαμαρτυρηθει (κατα προτιμηση, ο ιδιος οι γονεις του και τρεις γενιες πισω να ειναι Ξωτικα του Αρχοντα των Δαχτυλιδιων).
Επισης, διαφωνεις στο οτι η Ελλαδα απλα εζησε πρωτη κατι που ειναι παγκοσμιο, και συμβαινει παντου.
Διαφωνεις οτι το καπιταλιστικο παγκοσμιοποιημενο συστημα με τη σημερινη του μορφη (χρηματιστηρια, ομολογα, δανεια κτλ) ειναι αποτυχημενο. Οτι συνεβη εδω, οφειλεται αποκλειστικα και μονο σε λαθη του ελληνα πολιτη.
@Τεταρτο Κουταβι: Φυσικά δεν πρέπει να το ανεχτούμε άλλο - και αργήσαμε πάρα πολύ να το συνειδητοποιήσουμε.
Αλλά για να μην το ανεχόμαστε, πρέπει να σταματήσουμε να ανεχόμαστε και τις δικές μας συμπεριφορές. Είναι αστείο το να ρίχνουμε το φταίξιμο "στους πολιτικούς και τα ΜΜΕ", λες και ήρθαν μόνοι τους και εγκαταστάθηκαν εδώ από τον Άρη.
Πριν διαμαρτυρηθούμε λοιπόν, ας κάνουμε αυτοκριτική, ας αποφασίσουμε οτι πρέπει να φύγουμε από τριτοκοσμικές συμπεριφορές - και μετά ας ζητήσουμε και τα ρέστα. Το ξαναλέω: Δεν μπορείς να γιαουρτώνεις τον Πάγκαλο, όταν έχεις ψηφίσει Καρατζαφέρη. Είναι σα να ζητάει τα ρέστα ο κλέφτης, επειδή τον κλέψανε.
Διαφωνώ λοιπόν με την λαϊκίστικη αντίληψη που αθωώνει τον "φτωχό λαουτζίκο", που κατά πλειοψηφία όμως έχει συμβάλει στη κατρακύλα αυτή.
Φυσικά επίσης το παγκόσμιο σύστημα είναι νεοφιλελεύθερο, αρπακτικό και "χρεωκοπημένο". Πήγαμε όμως και πέσαμε στα δόντια του πρώτοι, γιατί ήμασταν οι "χειρότεροι μαθητές" - και βεβαίως δεν μας χαρίζονται. Ποιός έχει την ευθύνη γι αυτό, οι Σουηδοί; Εμείς οφείλαμε ως οργανωμένη κοινωνία να προβλέψουμε (ΔΕΝ χρησιμοποίησα ποτέ τη λέξη "αποκλειστικά")
Όταν όμως η κουτοπόνηρη κοινωνία μας απομυζούσε (κατά μεγάλη μερίδα, αν όχι πλειονότητα) τα κοινοτικά κονδύλια, έπαιζε τις πιο επικίνδυνες μετοχές στο χρηματιστήριο και άπλωνε τα πόδια της πολύ περα από το πάπλωμα (καταστρέφοντας και την παραγωγική διαδικασία), ζώντας τη φούσκα (έλα μωρέ, τι ξέρουν οι κουτόφραγκοι) - ήταν καλά. Κάναμε πως δεν ξέραμε. Αυτό δεν αντέχω - και δεν αποδέχομαι, πάνω απ' όλα: Την κουτοπονηριά...
Μακάρι να μπορύσα να έχω την αισοδοξία που έχετε στο θέμα περί αλλαγής. Πιστεύω πως κανένας δεν αλλάζει επηρεασμένος από το παράδειγμα κάποιου άλλου, εκτός αν ήδη αμφισβητεί τις πρακτικές του ή έχει κατευθυνθεί σε πρακτικές που δεν θέλει. Αυτοί είναι ελάχιστοι και αργά ή γρήγορα θα αλλάζαν και μόνοι τους.Και σίγουρα δεν περίμεναν μια κρίση για να αναθεωρήσουν. Ο λύκος και αν εγέρασε που λένε...
Μόνη ελπίδα για μένα οι νέοι που έχουν ακόμα περιθώριο να αμφισβητήσουν αυτά που έμαθαν και είδαν ως τώρα.
Και επίσης κε Δούκα, μια βόλτα στην επαρχία, γιατί εκεί η εικόνα φαίνεται πιο καθαρά κατ'εμέ, θα σας δείξει πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα παιδείας, ουσιαστικής και όχι της άλλης των πανεπιστημίων. Αυτό πολύ φοβάμαι δεν αλλάζει. Και θα το πω χοντρά και επικίνδυνα - μόνο αν τους επιβληθεί κάτι θα το εφαρμόσουν. Οποτε για μένα και πάλι είναι θέμα των ανθρώπων που έχουν εξουσία. Γιατί καλώς η κακώς δεν πιστεύω πως η πλειοψηφία στην Ελλάδα έχει παιδεία, αντίληψη, αυτογνωσία, συνείδηση του τρόπου ζωής που επιλέγει.
Αν λοιπόν έχουμε τους ανθρώπους που δρουν κουτοπόνηρα γιατί έτσι είναι λόγω έλλειψης παιδείας και αυτούς που επιλέγουν να δράσουν κουτοπόνηρα γιατί τους συμφέρει, για μένα οι δεύτεροι είναι πιο επικίνδυνοι και συνήθως είναι σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Οι υπόλοιποι απλά τους αντιγράφουν γιατί δουλεύει το σύστημα. Από ηλιθιότητα. Άρα πιστεύω ακράδαντα ότι αυτοί που κινούν τα νήματα μπορούν να καθορίσουν τα πράγματα. Όχι ότι ο λαός είναι άμοιρος ευθυνών, αλλά δεν έχει πολλές δυνατότητες. Και από κει και πέρα, ξαναλέω, παιδεία, παιδεία, παιδεία. Πραγματική. Αυτό όμως δεν ξέρω πώς θα γίνει.Φαύλος κύκλος :D
Eσυ εισαι μεγαλυτερος απο μενα, οποτε εχεις δει περισσοτερα, και κατα πασα πιθανοτητα εχεις δικιο. Η προηγουμενη γενια, εχει τεραστιες ευθυνες. Θυμαμαι σαν παιδι που εζησα λιγο το πολιτικο κλιμα που υπηρχε ακομα ως το 80 και το 90,και αηδιαζω.
Ο πατερας μου μεχρι τις αρχες του 90 ηταν στο ΠΑΣΟΚ, και μια φορα δεν ειχε που να με αφησει και με πηρε μαζι σε μια συγκεντρωση μελων. Δεν καταλαβα πολλα, αλλα θυμαμαι ως τωρα το ποσο ασχημα ειχα νιωσει. Υπηρχε μια ατμοσφαιρα διαφθορας και υποκοσμου, που δεν συναντησα ουτε ως ενηλικας στα πλεον κακοφημα στεκια που εχω παει. Προφανως το ιδιο συνεβαινε και στις αντιστοιχες συγκεντρωσεις των αλλων κομματων. Υαινες.
Η τωρινη γενια, δεν ειναι υπευθυνη. Δεν το λεω για να εξιδανικευσω τη γενια μου- εχω πολλα θεματα με τη γενια μου. Αλλα δεν εχουμε την πολιτικη και την ανθρωπινη ελεεινοτητα της προηγουμενης.
Θες επειδη ειχαμε την ευκαιρια να μορφωθουμε περισσοτερο, θες επειδη δεν ειχαμε την ατυχια να προλαβουμε πραγματικα χαρισματικους ρητορες και δημαγωγους (οπως ηταν οι Παπανδρεου και Καραμανλης οι πρεσβυτεροι), θες επειδη φαγαμε το αγγουρι της ανεργιας και της εξαθλιωσης απο πολυ νωρις...
Φυσικα και η γενια μου εχει κι αυτη τις ευθυνες της. Η κυριοτερη, ειναι οτι δεν εχουμε παρει τους δρομους.
Αλλα δεν ειναι τοσο ευκολο, οταν το πολιτικο συστημα μας απειλει οτι αν δεν το στηριξουμε, τιθεται θεμα εθνικης κυριαρχιας (πραγμα που η Ελλαδα εζησε τα τελευταια 30 χρονια, και οπως πολυ σωστα ειπες, κανεις δε θελει να επαναληφθει), οταν οι μονοι φορεις αντιδρασης ειναι τα ΛΑΚΕΣ (ΛΑΟΣ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ), και οταν συσσωμα τα Ελληνικα και Ξενα ΜΜΕ μας παρουσιαζουν σαν δολοφονους αναρχοτεμπεληδες, ακομα και οταν διαμαρτυρομαστε σωστα και δικαια (συμφωνω οτι πολλες διαμαρτυριες ειναι λαθος, αλλα επισης παρα πολλες ειναι σωστες).
Το τωρινο πολιτικο συστημα, πρεπει αμεσα να ανατραπει. Κατι που πολυς κοσμος ξεχναει να πει, ειναι οτι για τη Δικτατορια, εξισου υπευθυνοι ειναι οι πολιτικοι που προηγηθηκαν. Υπηρχε ενα τεραστιο πολιτικο κενο και ανευθυνοτητα, το οποιο ωθησε μεγαλη μεριδα του λαου δικαιως να μην εχει εμπιστοσυνη στο συστημα. Ακομα κι αν δεν ειχε γινει η Δικτατορια, μην εχεις την ψευδαισθηση οτι τα πραγματα θα πηγαιναν καλα.
Το πολιτικο κενο, ειναι σημερα εξισου μεγαλο οσο τοτε, αν οχι μεγαλυτερο. Εχουμε την ωριμοτητα να το ανατρεψουμε τωρα? Οχι, συμφωνω πως τωρα ακομα δεν ειναι η καταλληλη στιγμη. Αλλα υπαρχουν πολλα θετικα σημαδια οτι ο κοσμος αφυπνιζεται, προβληματιζεται, και αντιδρα.
Οσο για το κατα ποσο εχει ο λαος ευθυνες, θα διαφωνησω. Θυμαμαι να βλεπω τονους λαχανικα και φρουτα να θαβονται, με κοινοτικες οδηγιες. Θυμαμαι τεραστιες ελληνικες επιχειρησεις να πωλουνται η να κλεινουν, και να ανοιγουν ιδιες Γερμανικες και Αμερικανικες. Θυμαμαι τεραστιες κρατικες επιχειρησεις να στελεχωνονται με τακτικες Ρουαντα, να υπερχρεωνονται και να πωλουνται. Με την βοηθεια πολιτικων που σπουδασαν, ενιοτε και γεννηθηκαν και μεγαλωσαν, στην Αμερικη και στη Γερμανια.
Και μη μου λες πως εμεις τους ψηφισαμε εμεις φταιμε, η οτι αναγκαστηκαν να κανουν τα ρουσφετια για να τους ψηφισουν. Θα μπορουσαν να κανουν το ρουσφετι σε ικανα ατομα, και να τους ψηφιζουν τα ικανα. Αντ αυτου καναν το ρουσφετι σε ανικανους, και οι ικανοι μεταναστευαν. Οι ιδιοι διαλεξαν το κοινο τους. Αλλα και το διαμορφωσαν. Οσο για το ποιος διαλεξε αυτους, παραδοξως, αν και δημοσιογραφος, φαινεσαι να υποτιμας τη δυναμη των ΜΜΕ.
Ας παρουμε για παραδειγμα τους Ολυμπιακους. Συσσωμα τα ΜΜΕ και οι πολιτικοι, τους παρουσιαζαν ως μαννα εξ ουρανου. Ξεχασαν να πουν εγκαιρως, οτι για να γινουν θα χρεωθουμε για τρεις γενιες. Ξεχασαν να μας πουν οτι με αυτα τα λεφτα, θα μπορουσαν να γινουν εργα ανανεωσιμων πηγων ενεργειας (οπως εγινε επιτυχημενα στην Αναβρα- δεν ειναι επιστημονικη φαντασια) που θα δημιουργησουν χιλιαδες ΜΟΝΙΜΕΣ θεσεις εργασιας, και γρηγορη αποσβεση, ακομα και κερδη. Γιναν οι Ολυμπιακοι, εμεις περασαμε καλα ενα καλοκαιρι, και πλουτισαν καποιοι πολιτικοι, Γερμανικες, Αμερικανικες κτλ εταιρειες.
Αλλα ας μιλησουμε ουσιαστικα. Φταιξαν και οι ελληνες πολιτες? Ενα 30% του πληθυσμου (μπορει να λεω και πολυ), ξεκαθαρα ναι. Ενα ποσοστο, επισης, επεσε θυμα εκβιασμου, και δε νοειται να καταλογιζεις στον εκβιαζομενο ουτε το ενα δεκατο της ευθυνης του εκβιαστη.
Τι πρεπει να γινει τωρα? Κατ αρχας, πρεπει να πιεσουμε με οση δυναμη ειναι ανθρωπινως δυνατη, να γινει ενας ελεγχος του χρεους- που αυτο οφειλεται, και ποιοι κερδισαν. Να αποδωθουν ΑΜΕΣΑ ευθυνες, ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ. Θα σου ξανα ματα πω, οτι η δικαιοσυνη πρεπει ΠΑΝΤΑ να ξεκιναει απο ψηλα, αλλιως ειναι καταπιεση και οχι δικαιοσυνη. Να επιστραφουν λεφτα απο αυτους που τα καρπωθηκαν. Δεν εχω αντιρρηση ενας Δημοσιος Υπαλληλος που παιρνει 900 Ευρω να του κοψουν ενα επιδομα 100 Ευρω (ακομα κι αν παιρνει το μισο μισθο απ οτι οποιοσδηποτε στην Ευρωπη). Αλλα προεχει ο βουλευτης, νομαρχης, δημαρχος, που με μισθο Δημοσιου Υπαλληλου εχτισε 2 βιλες και 3 εξοχικα.
Τα καναλια, να φερουν επισημα το ονομα του κομματος που υποστηριζουν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κτλ), οπως συμβαινει με τον 932. Στα καναλια που θα διαλεξουν να μην εχουν κομματικη υποστηριξη, να απαγορευεται ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ η οποιαδηποτε χρηματοδοτηση, συναλλαγη η σχεση με πολιτικα κομματα.
ΟΛΑ τα καναλια, ΟΛΑ τα υπουργεια, ΟΛΕΣ οι Κρατικες η χρηματοδοτουμενες απ το κρατος οργανωσεις, ΟΛΕΣ οι εκκλησιαστικες επιχειρησεις, να αναρτουν στις ιστοσελιδες τους ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ αναφορες εσοδων και εξοδων.
Ο μισθος των βουλευτων και του προσωπικου της Βουλης να εξισωθει ΑΠΟΛΥΤΩΣ με αυτους των Δημοσιων Υπαλληλων. ΟΥΔΕΙΣ στο δημοσιο τομεα, απο Βουλευτη μεχρι διευθυντη της ΔΕΗ, να μην παιρνει μισθο ανωτερο ενος ποσου (φερ ειπειν 2.000 Ευρω).
Με το που εκλεγεται καποιος Βουλευτης, η μπαινει σε καιρια θεση εξουσιας, να υποθηκευεται ολοκληρη η περιουσια του και οι καταθεσεις του. Στο τελος της θητειας του, να συστηνεται επιτροπη απο πολιτες, που θα κρινει αν εκανε καλο η αν ζημιωσε το κρατος. Αν το δευτερο, η περιουσια του και οι καταθεσεις του να κατασχονται.
Τα κτηματα του κρατους τα οποια δεν παραγουν κερδος η δε χρησιμοποιουνται, να χαριζονται σε ελληνες πολιτες, με κριτηρια κοινωνικης αναγκης.
Ολα αυτα, ειναι αμεσες στοιχειωδεις προυποθεσεις Δημοκρατιας. Η μη εφαρμογη τους, δημιουργει πολιτικο κενο σαν αυτο που προηγηθηκε της Χουντας, με αντιστοιχους κινδυνους. Αυτα τα μετρα, πιστευω οτι τα θελει η πλειοψηφια του κοσμου. Και μονο οτι καποιος θελει αυτα, για μενα τον κανει αρκετα αξιοπρεπη και πατριωτη ωστε να χαιρομαι που ειμαι συμπολιτης του. Αν τα διεκδικει κι ολας, ακομα περισσοτερο.
Συμφωνεις οτι πρεπει να βγουμε αμεσα και να διεκδικησουμε πιεστικοτατα αυτα τα μετρα, ακομα κι αν δεν ειμαστε ολοι αρχαγγελοι και χερουβειμ?
Mια και μιλάτε για το επίδομα εγκαιρης προσελευσης,
θα ηθελα να σας πω οτι δεν πιστεύω να δουλέψατε ποτε σε δουλεια 27 ολόκληρα χρόνια, να κατέχετε θέση ευθύνης οπως τη λενε στο δημοσιο,δηλ.προιστάμενος-διευθυντής, και να αμοιβεστε με 1400Ε το μήνα.Και στο δημόσιο οποιος κατέχει θέση ευθύνης ξέρει πολύ καλά τι σημαινει.
Ναι, εδω συμβαινει περισσοτερο. Αλλα τελικα δεν ειναι στο μυαλο μου- οντως ακριβως τα ιδια συμβαινουν και αλλου. Και οντως, ο κοσμος εχει αρχισει να μην το ανεχεται.
http://www.youtube.com/watch?v=3bIytWxmjsI&feature=player_embedded
@M: Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας. Είναι θέμα οτι αν δεν βλέπεις τα πράγματα προς τη θετική κατεύθυνση - "αυτοεκπληρούμενα" - θα πάρεις την αρνητική.
Και να υπάρχει έλεγχος πρέπει. Και το καλό παράδειγμα, επίσης. Και η προτροπή για προσπάθεια.
Ο (μέσος) Έλληνας βολεύτηκε στην ιδέα οτι "τι να κάνει, πρέπει να συμμετάσχει κι αυτός στο πάρτυ". Δηλαδή, αν εγώ αντιλαμβάνομαι οτι π.χ. στην ΕΡΤ γίνεται διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, πρέπει να βάλω κι εγώ το χέρι στο μέλι; Ωραία (βολική) αθώωση...
Για την παιδεία και την επαρχία, έχετε δίκιο. Το χαμηλό επίπεδο της παιδείας μας εντάσσεται όμως και αυτό (εκτός από τις βλακείες και ανεπάρκειες της εκάστοτε διοίκησης), πάρα πολύ στη νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας από τον μαθητή και την οικογένεια, την αντίδραση ενός άθλιου συνδικαλισμού (που προέρχεται από την κοινωνία και όχι από τους μεγαλοεργολάβους), την άρνηση και το βόλεμα πολλών δασκάλων και καθηγητών να παράσχουν αξιοπρεπή δουλειά...
Όλοι αυτοί δεν έχουν "εξουσία", είναι αυτοί ου απαρτίζουν την κοινωνία μας...
@Τεταρτο Κουταβι: Βλέπω μια διάθεση εξομολογητική - ευπρόσδεκτη... :-)
Και το παλιό θα συνεχίσει να απειλεί - και τα κέθε είδους συμφέροντα θα προσπαθούν λυσσαλέα να κρατήσουν τη θέση τους.
Το θέμα είναι οτι, όντως, αν η δημοκρατία εκλείψει, έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Εκεί είναι που η εκμετάλλευση και η εξαθλίωση θα πάει σύννεφο. Η λύση είναι μόνο η ενδυνάμωση της δημοκρατίας, με ενδυνάμωση των θεσμών.
Και βέβαια, συμβαίνουν και αλλού, γιατί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι από την εποχή της Θάτσερ και του Ρίγκαν, σε λάθος δρόμο. Να μην τα ξαναλέμε.
Και βεβαίως καταστράφηκε αγροτική παραγωγή, (και με κάθετη πτώση των τιμών), λόγω του συστήματος αυτού και της πολιτικής της Ε.Ε.
Αυτό που δεν θυμάστε όμως (και εξακολουθείτε και διαφωνείτε με τις ευθύνες της κοινωνίας) είναι οτι π.χ. δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δηλώνονταν στην Ε.Ε για επιδοτήσεις - και ήταν ανύπαρκτα. "Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά" ήταν το σύνθημα - αλλά τα κιλά ήταν πλαστά!
Το 90% των οικοδομών έχουν παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους. Η συντριπτική πλειονότητα των οικοδομών χτίστηκε με λαδώματα στην πολεοδομία "για να βγουν παραπάνω τετραγωνικά" - και χωρίς φυσικά τις σωστές εισφορές στο ΙΚΑ.
Εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις έκλεισαν με περαίωση και λάδωμα στον εφοριακό, όχι γιατί εκβιάζονταν, αλλά γιατί συνέφερε τρελλά να δώσεις 5 χιλιάρικα και όχι π.χ. 50 ή 150, όπως θα έπρεπε.
Χιλιάδες διπλώματα αποκτήθηκαν με λάδωμα (μέχρι και το International Baccalaureat βρέθηκε ελληνική "μαφία", να το νοθεύσει). Εκατομύρια αποδείξεις δεν κόπηκαν, για να αποφευχθεί ο ΦΠΑ. Χιλιάδες καθηγητές έκαναν περιουσίες από ιδιαίτερα, χωρίς αποδείξεις. Χιλιάδες γιατροί έχουν αμύθητες καταθέσεις από φακελάκια - και ταυτοχρόνως πέταγαν 9 στα 10 μοσχεύματα, για να πάρουν τη μίζα από τις εταιρείες. Και ούτω καθεξής...
Για όλα αυτά, είτε επειδή τα έκανε, είτε επειδή τα ανέχτηκε, η κοινωνία μας έχει ευθύνη. Δεν ξέρω αν είναι 30, 40 ή 50% - φοβάμαι οτι είναι και πολύ περισσότερο...
Υ.Γ. Οι προτάσεις είναι λίγο ατάκτως εριμμένες. Φυσικά και η διαφάνεια είναι απαραίτητη. Τώρα για τις περιουσίες των βουλευτών, φοβάμαι οτι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο το "ακομμάτιστο" των πολιτών που θα κρίνουν. Κάτι άλλο πρέπει να βρεθεί.
Όσο για τις αμοιβές στο δημόσιο, διαφωνώ. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το δημόσιο πρέπει σταδιακά να απαλλαγεί από χιλιάδες υπεράριθμους και άχρηστους - και αντιθέτως, όσοι μείνουν να πληρώνονται καλά. Το δημόσιο πρέπει να "πετάει", όχι να είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας και αντιμετώπισης της ανεργίας, όπως το κάναμε (και με απίστευτη κοινωνική πίεση)...
Αν διαπιστώσετε οτι γίνεται κάτι τέτοιο στην ΕΡΤ θα το καταγγείλετε;
Αν ο διευθυντής σας πει 'ο Δουκας μας χαλάει το μαγαζί' και σας απειλήσει με απόλυση ή απλά δεν σας ξαναδώσει δουλειά εκτός αν πάρετε μέρος και σεις, τι θα κάνετε;
Και πιστεύετε ότι η στάση σας θα εμπνεύσει κάποιους άλλους πέρα από αυτούς που έχουν την ίδια στάση με εσάς;
Για την παιδεία αυτό που περιγράφετε είναι αυτό που λέω φαύλο κύκλο. Θα διαφωνήσω ως προς τους συνδικαλιστές. Έχουν εξουσία και αντιγράφουν και αυτοί ηλιθιωδώς τις πρακτικές των δυνατότερων. Αν υπήρχε σωστή διοίκηση δεν θα υπήρχε αυτός ο συνδικαλισμός, δεν θα υπήρχαν αυτοί οι καθηγητές, δεν θα υπήρχε αυτό το σύστημα. Αν δεν υπήρχε αυτό το γενικότερο βόλεμα δεν θα υπήρχε και αυτή η κοινωνία. Όταν σε απαίδευτους, πεινασμένους, αναξιοπρεπείς ανθρώπους προσφέρεις τα εύκολα, θα υπερισχύσει το ένστικτο και θα τα πάρουν, ηλίθιοι είναι; Άρα κάτι αλλο πρέπει να υπάρχει μέσα σου, που να κλωτσάει και αυτό δε μεταδίδεται, ούτε φτιάχνεται.Και εμείς δυστυχώς δεν το κατέχουμε.
@ ΒΑΣΩ: Δουλεύω 23 χρόνια, με περγαμηνές, εμπειρία και ευθύνη που στη αγορά αμείβεται πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα τώρα - και προ κρίσης, πολύ περισσότερο. Είμαστε δεν είμαστε 20 άνθρωποι που παρουσιάζουμε κεντρικό δελτίο, σε αυτή τη χώρα.
Ακριβώς αυτή λοιπόν ήταν, μέχρι πρόσφατα η αμοιβή μου, λόγω περικοπών: 1400 ευρώ το μήνα. Για αυτό μη βιάζεστε να με κατηγορήσετε οτι δεν καταλαβαίνω...
Το ζήτημα δεν είναι η ίδια η ύπαρξη επιδομάτων. Το απίστευτο είναι οτι τα βαφτίζαμε ανερυθρίαστα έτσι. Είναι δυνατόν να ανταμείβεται η "έγκαιρη προσέλευση" στη δουλειά;
@Μ: Ναι, είναι φαύλος κύκλος. Αλλά η κοινωνία αντικατροπτίζεται στους διοικούντες, όχι το ανάποδο.. Σωστή διοίκηση με "λάθος" κοινωνία, δεν υπάρχει. Οι κοινωνικές πιέσεις και προτιμήσεις είναι που φτιάχνουν την ατζέντα της δημαγωγίας και του λαϊκισμού..
Να με απολύσει, δεν μπορεί. Να με βάλει στον πάγο, μπορεί. Έχει συμβεί. Όσα ήξερα, τα κατήγγειλα, αρθρογραφώντας επί 6 χρόνια στην Άθενς Βόις.
Να πάρω μέρος εγώ, δεν υπάρχειμ θέμα, γιατί η δουλειά μου δεν έχει σχέση με μίζες και αναθέσεις.
Κάποτε όταν είχα εκπομπή, ο (εξωτερικός) παραγωγός μου πρότεινε να πάρω λεφτά κάτω από το τραπέζι, για να εξασφαλίσει την ανάθεση. Δεν τα πήρα. Πήρε την εκπομπή, χωρίς να δώσει σε μένα...
Και όμως υπάρχει :D. Ο Μπουτάρης στη θεσ/νίκη. Βγήκε, τυχαία κατ'εμέ, σε μια περιοχή που δεν τον σηκώνει και τώρα θα δουμε αν μπορεί και να φτιάξει μερικά πράγματα αλλιώς.
Όσο για τα παραδείγματα περί ερτ δεν περίμενα απάντηση, απλά ήθελα να επιδείξω πως σε κάποιες καταστάσεις όταν επιλογή είναι να κάνεις κάτι ή να πεινάσεις, μάλλον θα κάνεις το κάτι ενάντια στις πεποιθήσεις σου. Ανθρώπινο. Δεν είναι όλα απλά βόλεμα, ούτε εύκολη αθώωση. Και δεν είναι όλα τόσο απλοϊκά.
Διαπιστώνω το εξής κε Δούκα, προσπαθείτε να μιλήσετε για αξίες και η απάντηση είναι φταίνε οι άλλοι και μάλιστα όχι οι όμοιοί μου αλλά οι διοικούντες οι πλούσιοι το σύστημα. Δεν μπορούν να καταλάβουν, κανένα σύστημα δεν φταίει αλλά το ξερό μας το κεφάλι και μόνο, όλα τ'άλλα είναι άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε. Το καλύτερο σύστημα τους καλύτερους κυβερνήτες να φέρουμε να μας κυβερνήσει αύριο θα αλλάξει κάτι; πιστεύω πως όχι. Πάλι θα κορνάρουμε στους δρόμους θα βρίζουμε θα βρομίζουμε θα θα θα... είναι πράγματι κατ αρχήν θέμα παιδείας και κατά δεύτερον και δικαιοσύνης με την μόνη διαφορά ότι η παιδεία δεν επιβάλετε από τους κρατούντες αλλά καλλιεργείτε σιγά σιγά με πολύ προσπάθεια και υπομονή από όλους μας, σπίτι, σχολείο, κοινωνία πολιτική εξουσία.
υσ όταν τα δανεικά έπεφταν βροχή στην χώρα ο κόσμος ζούσε καλά κατανάλωνε και εγώ είχα μια δουλειά με καλό μισθό. Τώρα που έκλεισε η κάνουλα εκλεισε και η δουλειά εγώ είμαι άνεργος (χωρίς αποζημίωση). Έτρωγα λοιπόν και εγώ μαζί με το Πάγκαλο (έστω και από σπόντα) ή όχι;
Κύριε Δούκα,
μερικές παρατηρήσεις στο ενδιαφέρον άρθρο σας:
1. Καλή η αυτοκριτική, αλλα δεν βοηθάει να πιστεύουμε ότι το μονο αίτιο της κρίσης και του χρέους είμαστε εμείς. Πολύ πιθανόν όλα τα συνέβαιναν κι αν όλοι οι Έλληνες πολίτες ήταν υποδειγματικοί. Θέλω να πω ότι δεν έχει πρόβλημα όλη περιφέρεια της Ευρωζώνης από σύμπτωση, αλλα από κάποιο κοινό αίτιο. Είναι σφάλμα να το ξεχνάμε.
Σωστότερα, θα λέγαμε ότι υπάρχουν πολλές παράλληλες κρίσεις: οικονιμκή, ηθών και αξιών, αντιπροσώπευσης, κλπ.
2. Το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ περιλαμβάνει βεβαίως αρκετές αλήθειες, αλλα και μερικές μεγάλες ανακρίβειες. Ειδικά η μη επιστροφή του ΦΠΑ δεν είναι απλώς απόφαση του κάθε έφορου, αλλα μάλλον κεντρική απόφαση του Υπουργού. Έτσι φαίνεται το έλλειμμα 10,3% αντί για 13%, και ο Παπακωνσταντίνου μπορεί να λέει ότι κάτι έκανε. Αυτή είναι π.χ. και η ανάλυση του Αλέκου Παπαδόπουλου.
3. Στο ίδιο θέμα, τα έσοδα δεν έχουν καταρεύσει απλώς γιατί κάνουν "λευκή" απεργία οι υπάλληλοι στις εφορίες. Έχουν καταρρεύσει (και ή κυρίως, όπως θέλετε) λόγω της ύφεσης! Ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης που περιέγραφε ο Παπανδρέου προεκλογικά. Αυτό όμως είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης. Ας αλλάξουν πολιτική όσο είναι καιρός.
4. Συμφωνούμε ότι η απαξίωση όλων των πολιτικών γεκικώς και συλλήβδην μας πάει πίσω -- και εν τελει είναι αθώωση όλων. Το ίδιο όμως ισχύει και για του πολίτες: δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Ας βρούμε ένα τρόπο να επιμερίσουμε τις ευθύνες δικαιότερα. Πείτε το ΕΛΕ ή οτι άλλο, αλλά πρέπει να το βρούμε.
5. Συμφωνούμε και πάλι ότι ο καθένας πρέπει να ξεκινήσει από τον εαυτό του. Εμείς θα συμπληρώναμε, ξεκινώντας από τον εαυτό του, να το διδάξει στους μαθητές του/υφισταμενους του/κλπ, και να το _απαιτήσει_ από τους ανωτερους του. Πρώτη απ'όλους την Κυβέρνηση, που απλώς συνεχίζει τα ίδια: διορισμούς, κολλητοί, κλπ κλπ. Απογοήτευση σκέτη.
Εν κατακλείδι πάντως, θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι ο δημόσιος λόγος πάσχει στη χωρα μας παρα πολύ. Δυστυχώς είναι βαθύτατα άρρωστος, και φοβόμαστε ότι τα παραδείγματα που φέρνετε εσείς (ο πιτσιρίκος κι ο Χατζηστεφάνου) είναι τα πλέον light...
φιλικά, ΚΠ
@Μ: Όχι, δαιφωνώ, δεν βγήκε τυχαία ούτε ο Μπουτάρης, ούτε ο Καμίνης. Οι νίκες αυτές (έστω στο νήμα) δείχνουν τη μεταστροφή μιας κοινωνίας, μετά από μια "βουτιά στον πάτο". Ανάλογο κλίμα υπήρχε μετά το Ωνάσειο - και την τελευταία θητεία Ανδρέα Παπανδρέου, Μιμής, αστρολόγων κλπ.
Για την ΕΡΤ σας έδωσα απάντηση. Μιλάτε με έναν άνθρωπο που αρνείται να πάρει τζάμπα προσωπικό τηλεφώνημα. Ακούστε, διαφθορά και συμφέροντα υπάρχουν σε όλον τον κόσμο. Και δεν υποστήριξα ποτέ οτι είναι εύκολο να αντισταθείς σε αυτά ή να τα καταγγείλεις, όταν διακυβεύεται η δουλειά του ή η ζωή του. Αλλά από αυτό ως το σημείο να υπάρχουν ολόκληρα χωριά με αναπηρικές συντάξεις σε πάνω από το 50% του πληθυσμού, υπάρχει *τεράστια* απόσταση... Μα τεράστια...
@ jojos: Όχι, δεν τα φάγατε μαζί, αν είχατε κερδίσει τη δουλειά σας αξιοκρατικά - και όχι με πλάγια οδό, χωρίς να το αξίζετε...
Κατά τα άλλα, σας ευχαριστώ για την "καθαρή" σας συμφωνία.. :-)
@Κόκκινο πανί: Μα δεν λέω πουθενά - και το κάνω σαφές στα πιο πάνω σχόλια - οτι δεν υπάρχει η παράμετρος της παγκόσμιας κρίσης χρέους. Αλλά, όχι, διαφωνώ: Αν ήμασταν πράγματι υποδειγματικοί, θα είχαμε μια ισχυρή (και εξαγωγική) οικονομία και δεν θα είχαμε παρά ελάχιστα προβλήματα. Οι τοκογλύφοι βρίσκουν και τα κάνουν...
Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν έχει ανακρίβειες το ρεπορτάζ των Νέων, αλλά το γενικό πνεύμα νομίζω το περιγράφει ακριβώς.
Τώρα για την ύφεση, δεν ξέρω (με τόσο διαλυμένη την παραγωγική διαδικασία και τόσο διογκωμένο και αναποτελεσματικό το κράτος) αν υπάρχει οδός "χωρίς ύφεση".
Συμφωνούμε για τον επιμερισμό των ευθυνών και μέσα στην κοινωνία, αντιστοίχως με αυτές των πολιτικών. Εγώ είμαι ο πρώτος που υπερασπίζομαι τον ρόλο του δημοσίου. Και θεωρώ οτι οι λίγοι ευσυνείδητοι σώζουν την παρτίδα - όποτε σώζεται. Τον τόνο όμως τον δίνει η πλειονότητα, που ανέχεται τα φαινόμενα ή είναι απαράδεκτη. Δεν ξέρω αν η ΕΛΕ είναι κάτι που είναι εφικτό ή έχει χρησιμότητα. Αλλά εν τω μεταξύ, ας εξοβελίσουμε τις νοοτροπίες "αθώωσης", συλλήβδην και αθρόως, του "λαουτζίκου" - και τη μετάθεση της ευθύνης σε 300 ή 1000 πολιτικούς μόνο...
Νομίζω ότι συζητάμε κάπως παράλληλα και φοβάμαι μην το κουράσω :D. Θα εξηγήσω μόνο γιατί θεωρώ τυχαία την εκλογή μπουτάρη.
Από το 45,93% πήρε το 50,19%. Αυτό δε δείχνει συνειδητή αλλαγή της κοινωνίας, δείχνει ίσως μια μικρή συσπείρωση ανθρώπων που θέλαν αλλαγή και την αδιαφορία των υπολοίπων, άρα μια αλλαγή της κοινωνίας που οφείλεται σε άλλους παράγοντες και δημιούργησαν τις συνθήκες να έρθει ο μπουτάρης. Και αυτό ούτε κακό είναι ούτε δείχνει τίποτα, πολλές ευκαιρίες δίνονται τυχαία. Βέβαια αυτή την τυχαιότητα που βλέπω εγώ κάποιος μπορεί να την ερμηνεύσει σαν προετοιμασία, απλά τα ποσοστά δεν είναι τόσο ισχυρά για να δείξουν μια ισχυρή στάση για αλλαγή από τους Θεσ/νικείς.Μάλλον απάθεια δείχνουν.
Πιστεύω πάντως πως είναι μια λαμπρή ευκαιρία να δούμε πώς θα λειτουργήσει σε μια κοινωνία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπου το ΛΑΟΣ θριαμβεύει, ένας δήμαρχος αρκετά πρωτοποριακός για οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, πόσω μάλλον για τη Θεσ/νικη.
Για τα παραδείγματα όπως οι συντάξεις θα συμφωνήσω απόλυτα. Η διαφορά στην ερμηνεία μας είναι πως αυτοί οι άνθρωποι, λόγω έλλειψης ουσιαστικής μόρφωσης και επιμένω, κάνουν αυτό που βλέπουν. Δεν μπορούν να καταλάβουν κε. Δούκα τι σημαίνει άποψη και στάση ζωής. Αντιγράφουν αυτό που δουλεύει και νομίζω ότι η πλειοψηφία είναι έτσι. Μ' όποιον δάσκαλο καθήσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις, σοφή παροιμία.
Ο μεγαλυτερος παραγοντας διαφθορας ειναι η ανηθικη ιδιοτελεια. Ο δευτερος μεγαλυτερος, ειναι η απαξιωση. Και απο απαξιωση, βριθει τοσο αυτο το αρθρο οσο και πολλα σχολια.
Η ηθικη παρακμη, η αδιαφορια και η ιδιοτελεια ειναι κατι που συστηματικα προωθειται απο τα ΜΜΕ και την πολιτικη, ειδικα τα τελευταια 20 χρονια. Υπερβολικα συστηματικα για να χαρακτηριστει τυχαια.
Επεξηγηση: οταν λεω τη λεξη ηθικη, δεν την αναφερω με τη χριστιανικη εννοια (κανε αυτο που σου λεει η Βιβλος), αλλα την ανθρωπινη και λογικη ηθικη.
Ρολος ενος ηγετη, ειναι να βλεπει και να εμπνεει τα καλυτερα στοιχεια σε καθε ανθρωπο. Αυτο δεν το εκανε σχεδον κανενας πολιτικος, και σχεδον κανενας δημοσιογραφος τις τελευταιες δεκαετιες.
Καθε ανθρωπος που πιανει πενα (πληκτρολογιο) η μικροφωνο η ανεβαινει σε βημα, ειναι εν μερει ηγετης.
Οσον αφορα την προταση για την επιτροπη αξιολογησης απο πολιτες. Ναι, η κρισεις ειναι επικινδυνες. Σιγουρα θα την πληρωσουν και καποιοι αθωοι. Η ατιμωρησια, ομως, ειναι απειρως πιο επικινδυνη.
Μ αυτη τη λογικη, να μην υπαρχουν δικαστηρια ουτε φυλακες, γιατι δε μπορει να εξασφαλιστει το αδιαβλητο των δικαστων.
Η θες να πεις πως η δικαιοσυνη ειναι πιο χρησιμη για τους απλους ανθρωπους απ οτι για τους βουλευτες?
Κύριε Δούκα,
ευχαριστώ για την απάντηση σας. Ομολογώ ότι δεν είχα διαβάσει την υπόλοιπη συζήτηση.
Δεν είμαι σίγουρος πως εννοείτε εσείς το «υποδειγματικοί». Αν εννοείτε "απλώς" να μην φοροδιαφεύγει η κάθε κυρια Κούλα και ο κάθε κύριος Μήτσος, τότε διαφωνώ μαζί σας. Δεν φτάνει. Αν έφτανε δεν θα χρεοκοπούσε και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, και σύντομα η Ισπανία.
Αν εννοείται μαζί με τους άνωθεν αναφερθέντες να μην φοροδιαφεύγει και ο επιχειρηματίας με τις offshore ή ο μεγάλο-τάδε με τις νόμιμες φοροαπαλλαγές, τότε βεβαίως συμφωνούμε. Αλλöa αυτό δεν είναι απλώς πρόβλημα εκλογής των «κατάλληλων» να εφαρμόσουν του »νόμους». Είναι θέμα εφαρμογής μη νεοφιλελεύθερων πολιτικών (παγκοσμίως).
(δείτε και εδώ http://old-boy.blogspot.com/2011/04/no.html)
Όσο για τα ΝΕΑ και τους εφοριακούς: ας δεχτώ ότι όσα γράφονται είναι σωστά. Και συμφωνώ ότι κακώς δεν δουλεύουν όσο και όπως πρέπει. Όμως φαντάζομαι, ότι μεταξύ των εφοριακών και της Τρόικας παρεμβάλλονται γενικοί και ειδικοί γραμματείς, διευθυντές, υφυπουργοί και υπουργοί. Όλοι αυτοί τι κάνουν; Δεν έχουν ευθύνες; Δεν είναι μέσα στα καθήκοντα τους και να επιτηρούν τους υφισταμενους τους; (Εκτος κι αν φθάσαμε στην αταξική κοινωνία και δεν το ξέρω.)
Εν κατακλείδι, δεν προσπαθώ να αθωώσω το λαουτζίκο. Προσπαθώ να πω όμως ότι μέρος του λαουτζίκου δεν σέβεται ένα κράτος που δεν τον σέβεται, στο σύνολο του!
ΚΠ
ΥΓ: Ας ελπίσουμε ότι οι κύριοι Καμίνης και Μπουτάρης θα είναι πιο υπεύθυνοι απο το διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου, της Μιμής και των αστρολόγων.
ΥΓ2: ίσως κι αυτό σας φανεί ενδιαφέρον http://tovytio.wordpress.com/2011/04/16/oudeterotita/
@Μ: Έστ, αυτή η συσπείρωση κάτι λέει. Κυρίως για το οτι δεν γινόταν πιο πριν.
Βλέπουν και κάνουν, ναι. Αλλά ξέρουν *πολύ καλά* οτι παρανομούν. Βαθιά μέσα τους μια χαρά ξέρουν οτι δεν κάνουν το σωστό. Η κουτοπονηριά δεν είναι αφέλεια, είναι ενσυνείδητη προσπάθεια να κοροϊδέψεις και να ξεγελάσεις - ακόμα και τον εαυτό σου...
@Τεταρτο Κουταβι: Μα, πού τα βρίσκετε αυτά τα τσιτάτα;
Το 80% των ανθρώπων μπορεί να πληκτρολογήσει σε ένα μπλογκ, πλέον. Όλοι αυτοί είναι ηγέτες; Δε νομίζω να σοβαρολογείτε...
Είχατε μπει σε μια πιο λογική οδό σκέψης. Σταματήστε να ψάχνετε για αποδιοπομπαίους τράγους, σε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους. Σε μια κοινωνία, που το 60% (!!!!!) δεν πληρώνει κανένα φόρο, μην προσπαθείτε να αθωώσετε τους πολλούς. Οι "εντάξει" είναι μειονότητα - και αυτοί ολιγώρησαν ως προς την στην προστασία της χώρας τους....
Όσο για τις προτάσεις, για να λειτουργήσουν οι θεσμοί, θέλει πολύ παίδεμα. Εδώ πολλοί από αυτούς είναι αρκετά "παιδεμένοι" - και πάλι δε λειτουργούν σωστά. Μην σπεύδετε να ανακαλύψετε την Αμερική...
@κόκκινο πανί: "Υποδειγματικοί"; Θα μου αρκούσε να είχαμε το ποσοστό απάτης, φοροδιαφυγής, κουτοπονηριάς που συναντάται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν χαρκτηρίζονται απο τριτοκοσμικά ή έστω "νότια" χαρακτηριστικά.
Ή τέλος πάντων, να μην το είχαμε τόσο πολύ ...διαλύσει. Να λειτουργούσαν θεσμοί, δικαιοσύνη, έλεγχοι, φορολόγηση, υγεία, παιδεία κλπ.
Βεβαίως και οι off-shore πρωταγωνιστούν. Αλλά εδώ έχουμε καταλύσει κάθε έννοια προσχήματος. Μέχρι και αναπηρικές συντάξεις τυφλών οδηγών (!!!!!!!!!) αποκαλύφθηκαν...
Με τον old boy διαφωνούμε, με (αμοιβαία θέλω να ελπίζω) εκτίμηση. Γιατί εστιάζει στην εξωτερική αιτία, που αναδεικνύει τις ολιγωρίες μας - και τις εκμεταλλεύεται, αφαιμάσοντας μας. Εγώ πάλι, εστιάζω στη δική μου απογοήτευση, πώς καταφέραμε και κλωτσήσαμε την καρδάρα - και φτιάξαμε μια χώρα που μοιάζει σύγχρονη, αλλά από πλευράς υποδομών και λειτουργίας είναι σαθρή.
Μα το κράτος, το έχει διαμορφώσει απολύτως ο λαός. Στελεχώνοντας το, αναδεικνύοντας αυτούς που το διοικούν, πιέζοντας το ώστε να προσαρμοστεί στα μέτρα του, διαφθείροντας το - φυσικά σε μια απόλυτη σχέση αλληλεπίδρασης. Η κοινωνία είναι η δεξαμενή, το σύνολο και το κράτος το υποσύνολο - όχι ανάποδα...
Διαφωνώ και με το βυτίο (με τον ίδιο τρόπο, όπως και με τον αγαπητό old, ελπίζω). Όπως διαφωνώ και με την "εξτρεμιστική" (ΣΥΡΙΖΑ και πέραν) αριστερά. Που όταν δέχεται κριτική για κρυφή ή φανερή υποστήριξη της βίας, αποκαλεί βία οποιαδήποτε άποψη ή πρακτική, με την οποία δεν συμφωνεί...
Διάβασα με προσοχή την ενδιαφέρουσα κουβέντα σας και σας συγχαίρω για το υψηλό της επίπεδο. Σε πολλά blogs πολιτικής και κοινωνικής κριτικής αρκεί ένα σχόλιο για να ρίξει το επίπεδο σε απελπιστικά χαμηλό επίπεδο.
Συμφωνώ με την άποψη ότι η ανοχή μας και/ή η συμμετοχή των πολιτών σε μικρές ή μεγάλες παρανομίες έφεραν την κατάσταση στο μη περαιτέρω. Οι πολιτικοί ευθυνονται διπλά. Οχι μόνο για το ότι ανενδοίαστα κατήργησαν κάθε έννοια θεσμών και κράτους δικαίου, αλλά και επειδή μας έδωσαν το σήμα να τους ακολουθήσουμε. Μετατρέποντας τους ψηφορόρους σε συνεργάτες (και όχι πιόνια) τους σε μια πελατειακή σχέση δούναι και λαβείν, εδραίωσαν ένα καθεστώς όπου πλέον δεν θε εκλέγονταν ο πιό άξιος για τη χώρα αλλά αυτός που θα έκανε τα περισσότερα deals με ψηφόρους. Και εκεί ναι. Ψέγω τον πολιτικό περισσότερο από τον πολίτη. Όταν όλοι στο χωριό περνανε μια βόλτα από τον βουλευτή, γιατί να μην δοκιμάσω και εγώ ? Κάπως έτσι άρχισε να συνωστίζεται ο κόσμος στα γραφεία των βουλευτών κάνοντας deals για τη μονάδα και όχι για την ομάδα.
Ναι, έτσι μας μάθανε. Στο πανηγύρι όμως των τελευταίων 30 ετών -είμαι σίγουρη θα συμφωνείτε- δεν χορέψανε μόνο όσοι δώσανε το σήμα, αλλά και όσοι ανέβηκαν στην πίστα. Και ήταν πολλοί: δημόσιοι και ιδιωτικοί, ελευθεροι επαγγελματίες (απο το μεγαλογιατρό μέχρι τον υδραυλικό και τον ταξιτζή) και μισθωτοί, στο μέτρο που τους δώθηκε η ευκαιρία. Από τη στιγμή που η ψήφος – η μεγαλύτερη δύναμη του πολίτη– έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, η δημοκρατία μας ξεπουλήθηκε, μαζί με όλους τους θεσμούς της. Και όταν λέω θεσμούς δεν αναφέρομαι σε κάποια αόριστη αρχή, αλλά στους ανθρώπους που έχουν ταχθεί να τους υπηρετούν: από τον καθηγητή, τον αστυνομικό, τον δικαστή. Κατονομάστε μου ένα «λειτούργημα» (έτσι μας έμαθαν στον σχολείο να τα λέμε) για το οποίο μπορείτε να ορκισθείτε ότι στάθηκε στο ύψος του.
Η έλλειψης παιδείας μπορεί να έχει μέρος ευθύνης για τις λιγοστές αντιστάσεις μας μπροστά σε δελεαστικές «προσφορές». Ακόμη και έτσι να είναι, όμως, φοβάμαι ότι αυτού τους είδους οι απόφασεις δεν ελήφθησαν με όρους ηθικής. Εξάλλου αυτή, κάποιοι από εμάς, την αφήσαμε στην κάλπη μαζί με την εμπορεύσιμη ψήφο μας. Ελήφθησαν με κόστους-κέρδους. Πόσο είναι το ρίσκο να με πιάσουν? Υπάρχει έλεγχος? Εαν είχαμε το φόβο του νόμου σαν δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μας, νομίζω ότι ελάχιστες ανομίες θα είχαν γίνει. Εκ των υστέρων, τον έλεγχο κανείς δεν τον ήθελε. Επιτρέψαμε στο λύκο να φυλάει τα πρόβατα και στην ανομία να γίνει νόμος. Με δάνεια δισεκατομμυρίων προς εξυπηρετήση εκατομμύριων μικροσυμφερόντων, με τη φοροδιαφυγή να τρώει το ένα τρίτο από όσα με κόπο παράγει ο τόπος, με τον έλεγχο να πληρώνεται για να κάνει τα στραβά μάτια, τον ανύπαρκτο ανταγωνισμό να εκτοξεύει τις τιμες στα υψη, και όλα αυτά σε μια χώρα που εισάγει τα πάντα, πόσο θα μακριά θα πηγαίναμε χωρίς να πτώχευσουμε?
Η εικόνα είναι κάτι παραπάνω από ζοφερή, είναι στο χέρι μας όμως να την αλλάξουμε. Να φρενάρουμε πρώτα τους εαυτούς μας. Ο άνθρωπος είναι ζώο μιμητικό. Οταν βλέπει ότι το περιβάλλον του κλέβει και κανείς δεν αντιδρά, θα κλέψει και αυτός. ‘Ολοι συμφωνούν σε αυτή την αρχή, από τον Αριστοτέλη μέχρι το Δαρβίνο. Εαν το περιβάλλον μας έμαθε ότι όλα επιτρέπονται, μπορεί κ να μας το ξεμάθει. Η κοινωνία δεν είναι οι άλλοι, αλλά εμείς. Θα τολμήσει ο ηλεκτρολόγος ή ο δικηγόρος να χρεώσει χωρίς απόδειξη εάν ΟΛΟΙ απαίτουμε απόδειξη? Εαν βρει τοίχο, θα αναγκαστεί να αλλάξει. Οσο υπάρχουν έστω και λιγοι να αφήνουν χαραμάδες στην ανομία, τόσο θα βρίσκονται πολίτες κ πολιτικοί που θα πλουτίζουν εις βάρος των άλλων. Αρνουμαι να δεχτώ ότι η χώρα μου δεν είναι ικανή να ορθοποδήσει. Δεν πρόκειται όμως να γίνει αυτό, εαν ο καθένας απο εμάς δεν κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια να αλλάξει. Αποτελεσματα δεν θα φανουν αμέσως, γιατί, από καταβολής κόσμου, οι άγραφοι νόμοι υπερισχύουν των γραπτών. Πρέπει να δείξουμε θάρρος, αποφασιστικότητα και μηδέν ανοχή σε ότι μας βόλεψε.
Ευχαριστώ για την υπομονή να διαβάσετε μια τόσο μεγάλη απάντηση.
Μιμή Μιχαηλίδη
Σκοπος μου δεν ειναι να αθωωσω, αλλα να μη στερησω το δικαιωμα απο καποιον, ακομα κι αν εχει κανει καποιο λαθος, να πραξει το σωστο.
Τα τσιτατα δεν τα βρισκω, ειναι εκφρασεις του τροπου σκεψης που πιστευει στον ανθρωπο και τη λογικη.
Κανεις λαθος, το πιο σημαντικο ολων ειναι οι προτασεις, αλλιως αερολογουμε.
Και δε χρειαζεται αυτες οι προτασεις να ειναι πρωτοφαντες στην Ιστορια. Απλα να ειναι λογικες και δικαιες.
@Dimitra: Γενικώς συμφωνώ μαζί σας. Και μάλιστα θα έλεγα οτι (αν όχι όλοι, που είναι ίσως αδύνατον)θα αρκούσε μια "κρίσιμη μάζα", ένα υψηλό ποσοστό δηλαδή, που θα αποφάσιζε να αλλάξει πορεία - και να δώσει τον τόνο...
ΥΓ: Οταν λεω πως οποιος εχει δημοσιο λογο, ειναι κατα μια εννοια ηγετης, εννοω οτι επηρρεαζει συνειδησεις και διαμορφωνει αποψεις, ορισμενες φορες εχοντας επιδραση μεγαλυτερη απο αυτη που περιμενε κι ο ιδιος.
Αν καποιος ανοιξει την τηλεοραση η τον υπολογιστη, και δει αυτα που λεγονται, θα δει μια παλετα απογοητευσης, μηδενισμου και απαξιωσης, στην οποια συμπεριλαμβανεσαι κι εσυ (αν και, σε σχεση με αλλους, στα πλεον ανοιχτα χρωματα).
Θα καταληξει στο συμπερασμα οτι οι Ελληνες πρεπει να αφανιστουν με πυρηνικη βομβα.
Επετρεψε μου, παρ οτι εχω βιωσει και τις πλεον σκοτεινες πλευρες αυτου του τοπου, να διαφωνω με αυτο το κλιμα, και να εχω ελπιδα αλλα και μεγαλες προσδοκιες απο τους συμπολιτες μου.
Επετρεψε μου να πιστευω οτι υπαρχει μια τεραστια μεριδα (κυριως αναμεσα στους νεους) οι οποιοι απασχολουνται με τη λογικη, το μελλον και τη δικαιοσυνη. Αλλα δεν υπαρχει κανεις να τους εμπνευσει (ισως επειδη η διαννοηση και η πολιτικη σκεψη, ειναι πολυ απασχολημενη να μεμψιμοιρει και να ιδανικολογει, για να κανει κατι ουσιαστικο και να δωσει καποια κατευθυνση).
Αυτη η μεριδα, ειναι ολοι? Οχι. Ειναι οι περισσοτεροι? Μπορει ναι, μπορει οχι. Ειναι περισσοτεροι απ το 30% επι του συνολου, που πηραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζι? Σαφως ναι.
Και αν ενα συστημα δινει φωνη στους διεφθαρμενους αλλα οχι στους σωστους, η σε αυτους που εχουν τη δυνατοτητα να ειναι σωστοι, ακομα κι οταν αυτοι ειναι περισσοτεροι, τοτε καπου χασκει. Καποιοι θεσμοι του χρειαζονται αναθεωρηση, πιθανον και καποια συγκεκριμενα ατομα αποκαθηλωση.
Και το προβλημα μας δεν ειναι οτι δεν ειμαστε ολοι τελοιοι. Ποτε και πουθενα στην Ιστορια, οι φιλοτιμοι και οι αξιοι δεν ηταν παραπανω απο 50%. Σε ορισμενες περιπτωσεις, κι ολας, ηταν μια πολυ μικρη μειοψηφια, που ομως, χαρη σε ενα καλο συστημα, μπορουσαν να σωσουν τους αλλους.
@Τεταρτο Κουταβι: "Θα καταληξει στο συμπερασμα οτι οι Ελληνες πρεπει να αφανιστουν με πυρηνικη βομβα."
Λάθος συμπέρασμα, κατά την άποψη μου. Θα πρέπει να μάθουμε επιτέλους να ακούμε και μερικές σκληρές κουβέντες για τους εαυτούς μας και να ασκήσουμε αυτοκριτική -κι ας πέσει και λίγο overdose. Είμαστε τόοοοσο μακριά από αυτό, που αποκλείεται να μας βλάψει. Ειδικά όταν βλέπει κανείς οτι η αντίδραση σχεδόν των μισών (τουλάχιστον στο ίντερνετ) είναι να ρίξουμε το φταίξιμο σε κάποιους άλλους, στους πολιτικούς μόνο, στον διεθνή παράγοντα, στις αγορές - σε όλους εκτός από αυτά που πρέπει να διορθώσουμε...
Δεν μιλάει κανείς για "τελειότητα", ούτε για γενετικά χαρακτηριστικά. Για μείωση της μεμψιμοιρίας, της κουτοπονηριάς, της αδιαφορίας, της ιδιώτευσης, του ψωχαδερφισμού, μιλάμε. Για μια κουλτούρα που αναπτύξαμε, νομίζοντας οτι θα την βγάλουμε καθαρή...
"Υποδειγματικοί"; Κι εμενα θα μου αρκούσε να μην είχαμε κάθε τρεις και λίγο περαίωση, τακτοποίηση ημιϋπαιθρίων, νομιμοποίηση καταπατημένων (!), κοκ. Κοινώς, να μην επιβραβεύει το κράτος μου τον κάθε απατεώνα για να καλύψει την αποτυχία του να χαράξει μια στοιχειωδώς σοβαρή πολιτική. Όπως δηλαδή γίνεται και στις χώρες με μη "νότια" χαρακτηριστικα.
Ήταν ευκαιρία που φαίνεται να χάνεται...
ΥΓ. Διαφωνώ στο ποιος έχει διαφθείρει ποιον, αλλα OK. Καλή σας εβδομάδα.
Συμφωνώ απολυτα μαζύ σας κύριε Δούκα, για τα στα οποια επιδοματα στο δημόσιο.Αλλά ξέρετε καμιά φορά βλέπουμε το δένδρο και χανουμε το δάσος.
Η δική μας κρίση δεν είναι καπιταλιστική
Του Γιωργου Παγουλατου*
«Ρυθμίστε μας γιατί είμαστε πολύ άπληστοι», ζητούσαν κάποιοι Αμερικανοί τραπεζίτες το 2008, στην ταινία-χρονικό της διεθνούς οικονομικής κρίσης «Στημένη Δουλειά» (Inside Job). «Περιορίστε μας γιατί είμαστε πολύ ανεπαρκείς», θα έπρεπε να ζητούν από τις Βρυξέλλες κάποιοι Ελληνες πολιτικοί, σε ένα υποθετικό χρονικό της ελληνικής χρεοκοπίας.
Η χρηματοπιστωτική απορρύθμιση στις ΗΠΑ ήταν μια επιτήδεια δουλειά «από μέσα», έργο μιας ελίτ που το έφτιαξε στα μέτρα της. Το δικό μας δημοσιονομικό σύστημα πριονίστηκε «από κάτω», από τη διαχρονική συνέργεια πολιτικών, κρατικοδίαιτης κλεπτοκρατίας, οργανωμένων συμφερόντων και ψηφοφόρων, που όλοι αθροίζονταν σε μια πιθανή πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Ομως, το άθροισμα των επιμέρους συμφερόντων δεν ταυτίζεται με το γενικό συμφέρον. Το πλήθος των συντεχνιακών πελατών ενός κράτους-λάφυρου δεν φτιάχνει κοινωνία, όπως και η ικανοποίηση των οικονομικών διεκδικήσεων δεν συνιστά οικονομική πρόοδο.
Η δική μας κρίση δεν ήταν μέρος της διεθνούς χρηματοπιστωτικής παθογένειας. Δεν προήλθε από αχαλίνωτα τραπεζικά ιδρύματα, που υπερδάνεισαν την ιδιωτική οικονομία, έφτιαξαν φούσκες, άντλησαν μπόνους δισεκατομμυρίων, πολλαπλασίασαν μόχλευση και κινδύνους και έστειλαν τον λογαριασμό στο κράτος. Οι ελληνικές τράπεζες ούτε υπερδάνεισαν ούτε υπερδανείστηκαν ούτε ξεκοκάλισαν εξωφρενικές αμοιβές. Το ιδιωτικό μας χρέος είναι από τα χαμηλότερα. Οι τράπεζες δεν διασώζονται με δημόσιο χρήμα επειδή δημιούργησαν κινδύνους. Διασώζονται επειδή κινδυνεύουν από το τσουνάμι του δημοσίου χρέους. Τα τοξικά των τραπεζών είναι οι επενδύσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.
Η ελληνική κρίση δεν ήταν έκρηξη ιδιωτικού δανεισμού που μεταμορφώθηκε σε δημόσιο έλλειμμα και χρέος (όπως σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, κ. α.). Δεν ήταν μια κρίση των τραπεζών που έγινε κρίση του κράτους. Ηταν ακριβώς το αντίστροφο: μια κρίση δημοσίου χρέους, που στη συνέχεια μόλυνε έναν υγιή τραπεζικό τομέα.
Τι περιέχει η ελληνική δημοσιονομική κρίση; Γνώριμα πρόσωπα, οικείες συνήθειες. Δημόσιες δαπάνες πάνω από τα έσοδα, στρατιές περιττών υπαλλήλων, διεφθαρμένους πολιτικούς που εκλέγαμε, σπατάλες για να χαϊδεύουν τις τοπικές πελατείες, διευκολύνσεις σε «αφεντικά», μια θάλασσα μικρο-ρουσφετιών, τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και μικροδιαφθορά στην Ευρωζώνη. Με τη χώρα στο χείλος του γκρεμού το 2008, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Καραμανλή εκπαραθυρώθηκε μόλις πρότεινε μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών. Κάθε φορά που αμνήμονες ταγοί ξιφουλκούν αυτάρεσκα κατά του τρισκατάρατου Μνημονίου, ας τους θυμίζουμε ότι δεν είμαστε ακριβώς οι άδολες παρθένες που χέρια ξένων βαρβάρων οδήγησαν στην πυρά.
Συνέβαλε στην κρίση μας το χρηματοπιστωτικό σύστημα; Συνέβαλε, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Με τη μετατροπή του δημοσίου χρέους σε εξωτερικό, την τελειοποίηση της φοροαποφυγής για τους έχοντες πλούτο, τη διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών μετά την ένταξη στο ευρώ. Περίπου μέχρις εκεί.
Γι' αυτό η εθνική μας κρίση δεν είναι μια κρίση του προηγμένου χρηματο-καπιταλισμού. Είναι πρωτίστως κρίση διαχρονική της μεταπολίτευσης. Το δημοσιονομικό μας πρόβλημα είναι το πολιτικό μας σύστημα, όπως λέει ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Δεν είναι κρίση ενός high-tech καπιταλιστικού συστήματος, είναι κρίση ενός low-tech πολιτικού συστήματος, και της κοινωνίας που το δημιούργησε και διαπλάστηκε από αυτό. Γι' αυτό και το πρόβλημα εξόδου από την κρίση δεν είναι πρόβλημα οικονομικής συνταγής, είναι κυρίως ξανά πρόβλημα πολιτικού προσωπικού. Που δυσκολεύεται να ξεπεράσει τον εαυτό του για να κάνει ό, τι είναι αναγκαίο. Ή που αρνείται να τιθασεύσει τα κομματικά ρεφλέξ και να κατέβει από τα κεραμίδια της φτηνής αντιπολίτευσης.
Εχει σημασία η ελληνική «διαφορά»; Εχει, διότι αφορά τις προϋποθέσεις «νομιμοποίησης» του προγράμματος προσαρμογής. Οταν ο Ιρλανδός υπάλληλος ενός ελάχιστου κράτους συμπιέζεται για να σωθούν οι ιρλανδικές τράπεζες που δημιούργησαν την κρίση, δεν είναι το ίδιο με τον Ελληνα υπάλληλο ενός κράτους-Γαργαντούα, που ο μισθός του συμπιέζεται για να μην απολυθούν οι υπεράριθμοι του Δημοσίου που παρήγαγε το έλλειμμα του 15,4%. Η ελληνική κρίση είναι συνέπεια αποτυχίας της δημοκρατίας μας κι όχι ασυδοσίας των αγορών. Και γι' αυτό είναι δημοκρατικά θεμιτή η προσαρμογή με δημοσιονομική πειθαρχία, με αποκατάσταση του κράτους δικαίου, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με μείωση του κρατικού λίπους, με θυσίες απ' όλους.
Δεν είναι άδικο το πρόγραμμα προσαρμογής; Είναι άδικο για όσους δεν συμμετείχαν στο πλιάτσικο, έλιωναν στον ανταγωνισμό, πλήρωναν τους φόρους τους. Είναι άδικο για όσους χάνουν τη δουλειά τους, αγωνιούν για το σπίτι τους, φλερτάρουν με τη φτώχεια. Και, βέβαια, η βάση δεν έχει ίδιες ευθύνες με την κορυφή. Ακόμα δεν είδαμε έναν φαύλο πολιτικό πίσω από τα κάγκελα. Αλλά αυτή δεν είναι μια κρίση που εξυφάνθηκε στην πλάτη μας. Είναι μια κρίση που τη γνωρίζαμε και την αγνοήσαμε. Δεν μας την έκρυψαν σε περίπλοκα προϊόντα, όπως η Γουόλ Στριτ στους πελάτες της. Δεν μας αιφνιδίασε, όπως στην Ιρλανδία. Εναν κίνδυνο ήξερε το Μάαστριχτ, το δημόσιο έλλειμμα και χρέος. Οι πολιτικοί μας οι ίδιοι προειδοποιούσαν. Αλλά μετά συνέχιζαν τη χαλαρότητα, για να μας κρατούν ευχαριστημένους.
Η κρίση σε Ευρώπη και Αμερική αναδεικνύει την παρασιτική υπερανάπτυξη των χρηματαγορών εις βάρος της δημοκρατίας. Η ελληνική κρίση έχει αντίστροφη φορά: είναι κρίση ενός δημοκρατικού κρατισμού που, στη θαλπωρή μιας αχαλίνωτης μεταπολίτευσης, αναπτύχθηκε παρασιτικά, πνίγοντας την οικονομία και τις αγορές. Τώρα, η οικονομία δίνει τη μάχη της επιβίωσης, στο όνομα της κοινωνίας.
* Ο κ. Γ. Παγουλάτος διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1. Και στην Ιρλανδία πάντως για την Ιρλανδική "διαφορά" μιλάνε διάφοροι, στον Καναδά για την Καναδική "ιδιαιτερότητα", κοκ...
2. Η αθώωση των Τραπεζών είναι τουλάχιστον αστεία! Οι Ελληνικές Τράπεζες προφανώς και δεν αγόρασαν τοξικά προϊόντα, γιατί δεν τα είχαν ανάγκη. Είχαν την υψηλότερη κερδοφορία στην Ευρωζώνη. Γιατί να πάρουν ρίσκο -- και να πληρώνουν ανθρώπους με know-how και πτυχία -- όταν μπορούν να στύβουν τα "λεμόνια" χωρίς ρίσκο;
Ένα απλό παράδειγμα: οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Γερμανία και την Αυστρία είναι δωρεάν και στην Ελλάδα στοιχίζουν πχ 10 ευρώ τη φορά (!)...
3. Τελικά, γιατί όσοι έφαγαν τα λιγότερα ή καθόλου πρέπει να πληρώσουν τα περισσότερα, και μάλιστα αδιαμαρτύρητα, δεν μου είναι ακόμα σαφές...
Κατανοώ την απογοήτευση σας, είμαι σίγουρος ότι πολλοί τόσα χρονια σας αποκαλούσαν "κορόιδο" που πάει "με το σταυρο στο χέρι", δεν ήσασταν ο μονος που το άκουγε άλλωστε. Κατανοώ και την οργή σας που αρκετοί άπ'αυτους τώρα θα καταριούνται το Μνημόνιο, αλλά μην μας βάζετε όλους στο ίδιο καζάνι.
ΥΓ. Διάβασα το post σας για το κέντρο και σας εύχομαι καλή επιτυχία, ειλικρινά κι ολόψυχα. Αλλα γιατί εκεί είναι θεμιτό να ζητάμε την βοήθεια της Πολιτείας -- μαζί με του πολίτη, βεβαίως -- αλλά όποιος ζητάει ένα σοβαρό φορολογικό σχέδιο, ή σχέδιο για τα αυθαίρετα, κλπ πρέπει να παραπέμπετε αυτόματα στον καθρέφτη του για αυτοκριτική;
@Κόκκινο πανί: Προφανώς και κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητες της.
Ουδόλως θεωρώ οτι πρέπει οτι οι πιο αδύναμοι να πληρώσουν αναλογικά περισσότερα. Αλλά βλέπετε, όταν δεν φτιάχνεις τις δομές σου και τους θεσμούς σου, ακριβώς αυτό είναι το δύσκολο: Να πάρεις αυτά που πρέπει, από εκεί που πρέπει. Αντιθέτως, αναγκάζεσαι να περικόψεις τα "εύκολα", γιατί πνίγεσαι στα χρέη.
Μπορεί το "μίγμα" ή οι χειρισμοί της κυβέρνησης να είναι λανθασμένοι. Αυτό που δεν είναι λανθασμένο, είναι να επιτρέπουμε σε αυτούς που έχουν συμμετοχή στο φαγοπότι, να κρύβονται πίσω από τα λαμόγια, τους πολιτικούς ή τις αγορές. Για παράδειγμα, αν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ τολμήσουν (μετά τα "μαζί τα φάγαμε" 31 εκατομύρια ευρώ) και διαμαρτυρηθούν για το μνημόνιο ή για την πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, είναι "άκυροι". Δεν μπορεί να διαμαρτύρεσαι εναντίον της οπλοφορίας - και να οπλοφορείς.
Δεν βάζω όλους στο ίδιο καζάνι. Ως κοινωνία όμως, αφού επιτρέψαμε να δώσουν τον τόνο αυτοί, πρέπει να υποστούμε συλλογικά τις συνέπειες - και να μην παριστάνουμε τους αθώους του αίματος.
Φυσικά είναι θεμιτό να ζητάμε τη βοήθεια της πολιτείας. Να μην επικρίνουμε υποκριτικά και να μην αποποιούμαστε τις ευθύνες μας, όταν έχουμε τη φωλιά μας λερωμένη...
Δημοσίευση σχολίου