22.5.11

Ώρα μηδέν για το Ιστορικό Κέντρο...

Όχι, δεν πιστεύω οτι άφησα, λίγες μέρες, αυτή την πόλη, για ένα σύντομο ταξίδι στο εξωτερικό - και οτι την άκουγα από μακριά να σπαράζει, ψάχνοντας να βρει απαντήσεις στα προαναγγελθέντα εγκλήματα.


Όχι, δεν πιστεύω οτι ήταν βέβαιο οτι (αφήνοντας το καζάνι να βράζει) κάποια μέρα θα ξημέρωνε, με νεκρό έναν υποψήφιο πατέρα, που έκανε το λάθος να κρατάει ξημερώματα την κάμερα του στο χέρι (παρόλα αυτά, η βαρβαρότητα του εν ψυχρώ φόνου, αντί μιας ληστρικής επίθεσης, σοκάρει). Όχι, δεν πιστεύω οτι με εκπλήσσει (εμένα και όσους φωνάζαμε οτι ο χειρότερος ρατσισμός είναι αυτό που συμβαίνει στο Ιστορικό Κέντρο εδώ και χρόνια), να βρεθούν καμιά εικοσαριά (και πόσοι ακόμη που δεν ξέρουμε) μετανάστες μαχαιρωμένοι από φασιστοειδή - και καλά σε αντίποινα. Σα να λέμε οτι στη Γερμανία αποφάσισαν κάποιοι να μαχαιρώσουν όποιον μετανάστη βρουν μπροστά τους, επειδή κάποιον σκότωσε ο Έλληνας Πάσσαρης - τόσο μικρονοϊκά...

Όχι, δεν πιστεύω οτι είχαμε φτάσει στον πάτο, με τις ψήφους που πήρε η ακροδεξιά στις δημοτικές εκλογές, “για να ταρακουνηθεί το πολιτικό σύστημα” - λες και υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθούν λύσεις, στην υιοθέτηση φασιστικών απόψεων και πράξεων. Όχι, δεν πιστεύω την έρευνα, με τους μισούς ερωτώμενους να επικροτούν τα πογκρόμ ρατσιστικής αντεκδίκησης και αυτοδικίας κατά μεταναστών. Αν το μισό ενός λαού σκέφτεται έτσι, τότε μάλλον το όλον του δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί βασίμως για τίποτα...

Όχι, δεν πιστεύω οτι μέσα σε όλα αυτά, προστέθηκαν τα φαινόμενα απαράδεκτης αστυνομικής βίας, με έναν διαδηλωτή να γλιτώνει στο παρά πέντε τον θάνατο - και μια αστυνομία ανίκανη, που γίνεται μόνιμα στόχος και αδυνατεί (ή δεν θέλει, κάνοντας “λευκή απεργία”, τρομάρα μας) στοιχειωδώς να επιτελέσει το έργο της - που ξαναθυμίζω, σε μια δημοκρατία δεν είναι “ούτε να δέρνει, ούτε να κοιτάει άπραγη”. Και βεβαίως, η άρνηση από μεγάλες κοινωνικές ομάδες και το υπάρχον πολιτικό σύστημα, να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης.

Όχι, δεν πιστεύω οτι η πίεση των γεγονότων, που έριξε βαριά τη σκιά της στη λειτουργία της πόλης (και στην πορεία της χώρας), ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει επιτελους τα μέτρα ανάσχεσης της υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας. Μοιάζουν μελετημένα και προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως και αυτά του Δήμου Αθηναίων, με τις δυνατότητες που έχει.

Όχι, δεν πιστεύω στη δυνατότητα (μη γραφειοκρατικής) εφαρμογής τους - και αμφιβάλλω πολύ αν η λύση λέγεται συντονισμός από τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο ενιαίο και ειδικό κέντρο αποφάσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εξουσίες, που θα λειτουργήσει όπως ο “Αθήνα 2004” - και θα υποχρεώνει όλους, από τον υπουργό ως τον αστυνομικό, να πράττουν καθημερινά και να αντιμετωπίζουν ευέλικτα το πρόβλημα, φοβάμαι οτι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Όχι δεν πιστεύω οτι θα υπάρξει αποτέλεσμα, αν ο πρώτιστος στόχος δεν είναι η διαφθορά, την οποία τροφοδοτούν τα εκατομμύρια που βγάζουν τα κυκλώματα πάσης φύσεως, στο κέντρο της Αθήνας.

Για να μη σας κουράζω, παραθέτω ένα απόσπασμα της εισήγησης μου στην Κίνηση Συλλόγων και Ενεργών Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου:


Η συσσώρευση των μεταναστών, άνεργων και χωρίς χαρτιά στο κέντρο της πόλης, αποτελεί το ιδανικό ντεκόρ για τη δράση συγκεκριμένων κυκλωμάτων, που βγάζουν εκατομύρια μέσα στο χώρο αυτό. Οι μετανάστες είναι το “έτοιμο” ανθρώπινο δυναμικό προς εκμετάλλευση, από κυκλώματα ναρκωτικών, πορνείας, παρεμπορίου και “υπνωτηρίων”. Το ίδιο ισχύει και για πάσης φύσεως συμμορίες, που επιδίδονται σε μικροκλοπές ή και πιο σοβαρά εγκλήματα.

Η λύση, σε έναν τέτοιο υπερκορεσμένο χώρο, δεν έρχεται μόνο από αστυνομικά μέτρα - και βεβαίως δεν ευνοείται από την μετατροπή πολλών μικροεγκλημάτων σε πταίσματα, κάτι που αποθρασύνει τα κυκλώματα.

Η λύση μπορεί να έρθει μόνο με ολοκληρωμένο σχέδιο πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας για το Ιστορικό Κέντρο, που θα υλοποιηθεί από οργανωτικό επιτελικό όργανο της πολιτείας, του τύπου “Αθήνα 2004”, το οποίο και θα παρακολουθεί και θα εφαρμόζει, σε συνεργασία με Περιφέρεια και Δήμο, τις παρακάτω κατευθύνσεις:

- Αποσυμφόρηση του Ιστορικού Κέντρου, με παράλληλη δημιουργία αποκεντρωμένων κέντρων πρόνοιας και περίθαλψης μεταναστών, αστέγων, τοξικομανών και ψυχικώς πασχόντων, που συγκεντρώνονται στην περιοχή.

- Ανελέητο χτύπημα των κυκλωμάτων παρανομίας στη ρίζα τους - και όχι μόνο με προσαγωγές “βαπορακίων” και μικροκακοποιών. Παραλλήλως, οργανωμένη και επίμονη δουλειά σε επίπεδο περιπολιών κρατικής και δημοτικής αστυνομίας, ώστε να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας και να αποτρέπεται η εικόνα “ξέφραγο αμπέλι”.

- Συνεχές κυνήγι της διαφθοράς, καθώς τα κυκλώματα έχουν άφθονους πόρους, ώστε να δωροδοκούν για να συνεχίζουν ανενόχλητα τις δραστηριότητες τους.

- Συνεχής φροντίδα της λειτουργίας της πόλης, σε συνεργασία με το δήμο, ώστε η πόλη να διατηρείται καθαρή, φωτισμένη και λειτουργική.

- Μακροπρόθεσμος και βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός για την ανάπλαση και τις χρήσεις γης, ώστε να επιστρέψουν κάτοικοι, ελέυθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες.


Όχι, δεν πιστεύω οτι έχουμε φτάσει στην “ώρα μηδέν”, για το κέντρο της Αθήνας - αν δεν το έχουμε αντιληφθεί, απλώς είναι ήδη πολύ αργά...








Το γράφημα είναι από το www.athens-municipal-police. blogspot.com και το εξώφυλλο από το www.lyricspond.com

To post συνοδεύεται από το "Nantes" των Αμερικανών Beirut.

buzz it!

14 σχόλια:

athinovio είπε...

Θα μου επιτρέψεις να επισημάνω το γεγονός ότι το πρόβλημα στο κέντρο δεν είναι πρόβλημα του κέντρου αλλά της ελλάδας. Απλά, όπως όλα, είναι μεγαλύτερο εκεί αφού όλα στην αθήνα βρίσκονται.

Δε νομίζω ότι ο δήμαρχος ή οι πολίτες μπορούν να καταφέρουν τίποτα άλλο εκτός από κάτι πρόχειρο, κάτι πρόσκαιρο ή ίσως τη μετατόπιση του προβλήματος από την αθήνα σε κάποιο τόπο λίγο παραέξω.

Το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα του δήμου αθηναίων αλλά γενικότερο σύμπτωμα των παγκόσμιων συνθηκών.
Η κυβέρνηση ωφείλει να το εξετάσει σε βάση διεθνούς και τοπικής δράσης, αλλιώς θα είναι σα να προσπαθεί κανείς να σκουπίσει τα κύματα.

Prokopis Doukas είπε...

@athinovio: Όχι, οι δήμαρχοι μπορούν να πρωτοστατήσουν και να εφαρμόσουν τα στοιχειώδη (όσον αφορά τις αρμοδιότητες τους). Αλλά βέβαια, το πρόβλημα είναι γενικό και συνολικό - και στο κέντρο της Αθήνας είναι στο χειρότερο του βαθμό, γιατί εδώ αφέθηκε να γίνει έτσι. Το είναι πρόβλημα της συνολικής κατρακύλας της Ελλάδας, το είδε όποιος το έζησε από το 2004 και μετά...

Unknown είπε...

Δυστυχώς,παρά τις "καλές συστάσεις"(για εσάς),απογοήτευση.Η ανάλυση αυτή ανήκει σε παρελθούσα εποχή.Αγαπητέ(χωρίς καμμία δόση ειρωνείας ή οτιδήποτε αρνητικό),η εξ αποστάσεως (λόγω δικου σας ταξιδιού) οπτική,των γεγονότων,ταυτίζεται με την γεωκεντρική θεωρία.Ελπίζω να μην κάνετε delete,σε περίπτωση κωλοτούμπας,τύπου (τελευταίου είδους)Σαββόπουλου-προγήθηκαν άλλοι& θα υπαρξουν πιο πολλοί.

the elf at bay είπε...

@Prokopis Doukas

Μπορεί να ακουστεί μίζερο αλλά γενικά δεν είμαι αισιόδοξος για όλα αυτά που αναφέρεις στο ποστ σου.

Είναι τέτοια η συσσώρευση ανευθυνότητας που πρακτικά δευ υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι.

Προσωπικά το λατρεύω ακόμα το κέντρο.

Prokopis Doukas είπε...

@ spermatozoario: Επειδή κάνατε παρόμοιο σχόλιο και στο facebook, επαναλαμβάνω: Δεν καταλαβαίνω πώς από τη Θεσσαλονίκη, έχετε καλύτερη εποπτεία του προβλήματος στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, από κάποιον που ζει 13 χρόνια εδώ και έχει δει όλο το έργο. Επίσης καλό θα ήταν να παραθέτατε κανένα επιχείρημα, για την πιο "μοντέρνα" οπτική σας (αδυνατώ επίσης να αντιληφθώ τι σημαίνει "γεωκεντρική θεωρία" στο θέμα αυτό).

@ the elf at bay: Κι εγώ έχω χάσει λίγο την αισιοδοξία μου, αλλά εξακολουθώ και ελπίζω... Και επίσης εξακολουθώ να αγαπώ το κέντρο και να επιμένω στη διάσωση του.

Ανώνυμος είπε...

Περπάτησα στη Βαρκελώνη πριν και μετά τους δικούς της Ολυμπιακούς Αγώνες. Η διαφορά μεγάλη με μία σταθερά όμως: οι άνθρωποί της την αγαπούσαν και την αγαπάνε. Και δεν μιλώ για πολεοδόμους και συγκοινωνιολόγους αλλά για όλους τους πολίτες της. Μία πόλη που αγαπιέται από τους ισπανούς μετανάστες και που φυσικά λατρεύεται από τους καταλανούς γηγενείς, είναι μία πόλη που μπορεί να λέει ότι είναι ευτυχισμένη. Η Αθήνα δεν αγαπήθηκε από από την πλειονότητα των κατοίκων της. Αν κάποιος ζούσε στο κέντρο, θεωρούσε οικονομική και κοινωνική ανέλιξη τη ...μετακόμιση προς Βορρά ή Νότο. Δεν αγαπιούνται έτσι οι πόλεις! Δεν ομορφαίνουν έτσι οι πόλεις. Δεν μπορεί να ζεις και να ομορφαίνεις με τη ζωή σου έναν τόπο -γιατί περί αυτού πρόκειται- όταν όλη σου η σκέψη είναι το πως θα την σκαπουλάρεις ... το παράδοξο της πόλης των Αθηνών... στην ερώτηση: από που είσαι; η μισή Ελλάδα απαντά ΑΘΗΝΑ -με ύφος 4.000.000 καρδιναλίων- και αμέσως μετά, για να "επιβεβαιωθεί" η "Αθηναιότητα" ...επισυνάπτεται το αντίστοιχο προάστιο. Ε λοιπόν, δεν αγαπιέται έτσι μία πόλη! Την αγαπούν όσοι είναι εκεί μαζί της. Και φυσικά δε νοείται δήμαρχος πόλης που να ζει εκτός αυτής.
Ευχαριστώ και πάλι,
Μαρία

Prokopis Doukas είπε...

@Μαρία: Σωστό, αλλά δεν είναι μόνο αυτή η αιτία, το πρόβλημα κατά την ταπεινή μου άποψη είναι πολυπαραγοντικό. Επίσης, ο Καμίνης (αν μιλάτε γι αυτόν) ζει εδώ και πολύ λίγο καιρό στο Χαλάνδρι, που είναι ευρύτερη Αθήνα - για τους δικούς του προσωπικούς λόγους (περιουσίας, επαγγελματικούς, οικογενειακούς), τους οποίους δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει. Όλη του τη ζωή εδώ την έζησε κι εδώ εργάστηκε. Προτιμώ έναν δήμαρχο που δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και δεν είχε "προβλέψει" να εγκατασταθεί στο στενό Δήμο Αθηναίων, ώστε να διεκδικήσει το θώκο.

Γιάννης είπε...

Αφιέρωμα στο πρόβλημα στην καθημερινή της Κυριακής, στο Κ αλλά και στο σώμα της εφημερίδας: Πολυπρισματικό το αφιέρωμα αλλά ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΙΣΤΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Απλά ο Μανδραβέλης σε άσχετο σημείο σώζει την παρτίδα. Μου φάνηκε εμετική η απουσία.

Prokopis Doukas είπε...

@ Γιάννης: Δεν το είδα, δυστυχώς...

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ και αναμφίβολα ο Καμίνης είναι ο πλέον ιδανικός άνθρωπος για τη θέση του Δημάρχου. Ευγενής, αξιοπρεπής, γνώστης και κυρίως άνθρωπος χαμηλών τόνων που επιθυμεί να εργαστεί για την πόλη, το κάνει και θα το κάνει. Ισως να μην το έθεσα σωστά. Δεν είναι ανάγκη η κατοικία του Δημάρχου να είναι εντός των τειχών, αρκεί η καρδιά του να είναι εκεί. Η καθημερινή και ουσιαστική παρουσία είναι σημαντικότερη μίας απλής διανυκτέρευσης, η οποία, χωρίς κοινωνική δράση, φυσικά και μπορεί να είναι προσχηματική. Εύχομαι σε λίγα χρόνια η Αθήνα να απολαμβάνει την ευγένεια και την αγάπη όλων.
Μαρία.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που προτείνεις Προκόπη είναι και αυτά που πρέπει να γίνουν....αυτά που λες περιγράφουν την κατάσταση, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο..

'Εχω αρχίσει να χάνω όμως την ελπίδα μου ότι κάτι θα άλλάξει........

Inspirus είπε...

Πληθαίνουν -λίγους μήνες μετά την ανάληψη του Δήμου- τα αρνητικά δείγματα της δημαρχίας Καμίνη: Η πρόσφατη αθλιότητα των (ανθρώπων της νέας διοίκησης) πρόεδρου και διευθυντή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, οι απαράδεκτες δηλώσεις κατά των "Αγανακτισμένων", η στοχοποίηση των μεταναστών για όλα τα δεινά της πρωτεύουσας, η συνέχιση της δυσωδίας με την αδυναμία στοιχειώδους διαχείρισης των σκουπιδιών...
Φαντάζομαι ότι όσοι έλπισαν για μια καλύτερη Αθήνα (κι'όσοι ξόδεψαν πολύ μελάνι για να υποστηρίξουν τον Καμίνη, όπως ο κ. Πρ. Δούκας) δεν πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι...

Prokopis Doukas είπε...

@Inspirus: Το σκάνδαλο της διαφθοράς δεν θα το χρεώσω στον Καμίνη, που το κατήγγειλε σε συνεργασία με τον θιγόμενο, αλλά στην παράταξη που του πρότεινε το στέλεχος αυτό.

Δεν ξέρω ποιές δηλώσεις εννοείτε απαράδεκτες, για τους Αγανακτισμένους, αλλά τη στάση του για τις σκηνές την βρήκα υπέρ του δέοντος διπλωματική.

Ούτε ποιά είναι η στοχοποίηση των μεταναστών για όλα τα δεινά της πρωτεύουσας, καταλαβαίνω.

Η κατάσταση με τα σκουπίδια είναι πολύ καλύτερη. Το ίδιο και η κατάσταση με το παρεμπόριο - και γενικώς το κλίμα στο Ιστορικό Τρίγωνο είναι ελαφρώς καλύτερο.

Ακόμα, ναι, λοιπόν αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος! Για τον απλούστατο λόγο οτι η σύγκριση με τον Κακλαμάνη παραμένει συντριπτική.

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Είναι αστείο να εντοπίζουμε ως αρνητικό του νέου δημάρχου το σκάνδαλο της μίζας αυτής, ανώ υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες περιπτώσεις διαστρωματωμένης και διαπαραταξικής διαφθοράς στο Δήμα Αθηναίων, που χρειάζονται "ξεκαθάρισμα". Μιλάμε για το πιο διεφθαρμένο κομμάτι του κράτους, μετά από 24 χρόνια της ίδιιας παράταξης στην εξουσία...

ShareThis