27.9.11

Τα σιδερόφρακτα στούντιο

Από τη δεύτερη φράση του προλόγου, καταλαβαίνω οτι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι σαν deja vu, σα να ακούω ένα “ποδοβολητό” ανθρώπων που μπαίνουν από το πλάι του ντεκόρ (αν και την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί το ανάλογο, μάλλον από τον ίδιο πολιτικό χώρο, δεν ήμουν στο στούντιο, ήταν η Μαρία Χούκλη).

Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δελτίου, δεν μπορώ να κρατηθώ και ρίχνω το βλέμμα μου έξω από την κάμερα, αριστερά. Καταλαβαίνω από την έκφραση των τεχνικών οτι κάποιοι εισβάλλουν. Ο πολύ έμπειρος χειριστής της κάμερας του “κοντινού” μου, ζουμάρει σε μένα, μόλις που φαίνεται ένα πουκάμισο πίσω μου. Ο σκηνοθέτης έχει ήδη αντιληφθεί τι συμβαίνει από την κάμερα του γενικού πλάνου, φωνάζει στη ροή, πέφτει σήμα της ΕΡΤ.


Γυρνάω και βλέπω πίσω μου να συγκεντρώνονται καμιά εικοσαριά νέα παιδιά, λένε οτι είναι καταληψίες φοιτητές, λίγο απορημένα, λίγο χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι κάνουν, ξεδιπλώνουν ένα πανώ “σπάμε το τείχος της σιωπής”. Τους μιλάω πολύ ήρεμα, το ίδιο θα έκανα αν ήμασταν και στον αέρα. “Θέλουμε να πούμε πέντε λεπτά την άποψη μας για τις καταλήψεις”. “Δεν υπάρχει πια δελτίο, το σταματήσατε”, τους λέω. “Μα πώς, να πούμε την άποψη μας” επιμένουν. Οι περισσότεροι, νομίζω, δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί. Όλα σχεδόν είναι ευγενικά παιδιά - και ήπια...

Προσπαθώ να τους εξηγήσω οτι δεν υπάρχει δελτίο στον κόσμο, που να μπορεί να εξελιχθεί υπό κατάληψη, με “απρόσκλητους προσκεκλημένους” πίσω από τον παρουσιαστή. Αρχίζει ένας διάλογος, με χαριτωμένα στιγμιότυπα:

“Θάβετε τις ειδήσεις για τις καταλήψεις” (αντιτείνω οτι η ΝΕΤ παίζει συχνά-πυκνά ρεπορτάζ για τις καταλήψεις, ενημερώνοντας για την πορεία τους και την αντίθεση στο νέο νόμο για την παιδεία, μόλις προχθές παρουσίασα σχετικό ρεπορτάζ, αλλά είδηση δεν υπάρχει κάθε μέρα, πέρα από την πιθανή μεταβολή του αριθμού των σχολών που είναι υπό κατάληψη, σε φθίνουσα πορεία).

“Γιατί δεν λέτε την αλήθεια, πότε θα την πείτε;” (όλοι κρινόμαστε για το τι λέμε, αλλά ποιός θα επιβάλει - επί τόπου κιόλας - την αλήθεια του, που προφανώς είναι διαφορετική γι αυτόν που ψηφίζει π.χ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ από αυτόν που ψηφίζει π.χ. Δημοκρατική Συμμαχία).

“Το δημοκρατικό μας δικαίωμα είναι ισχυρότερο από το δελτίο, γιατί εσείς είστε διορισμένος και όχι εκλεγμένος” (προφανώς δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο εκλεγμένος δημοσιογράφος, όσο για το “δημοκρατικό δικαίωμα” δια της επιβολής, ας μην το συζητήσουμε).

Βγαίνω από το στούντιο, άλλοι 20-30 φοιτητές εισβάλλουν από την πόρτα των σκηνικών, σε λίγο έρχονται διαδοχικά Διευθυντής Ειδήσεων, Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ. Δεν είμαι παρών στις διαπραγματεύσεις, δεν ξέρω τι συμφωνείται. Φίλοι και συνάδελφοι με βομβαρδίζουν με μηνύματα, για να μάθουν τι συμβαίνει - η είδηση έχει διαρρεύσει, αλλά οι πληροφορίες είναι ασαφείς. Αποφασίζω να μεταδίδω από το twitter ότι ξέρω, κυρίως για να συμβάλλω στην ηρεμία - κόντρα στην πιθανή διόγκωση της ανακρίβειας, που πολύ συχνά συμβαίνει σε αυτές τις καταστάσεις. Θέλω να πω τι συνέβη και κυρίως να μεταδώσω οτι δεν έχουν υπάρξει (μέχρι εκείνη την ώρα τουλάχιστον) βίαια επεισόδια, όπως πριν από δύο χρόνια. Μέσα σε λίγα λεπτά, αποκτώ άλλα 300 follow. Κάποιοι αρχίζουν να με βρίζουν, θεωρώντας πως είμαι υπεύθυνος γιατι “δεν δίνεται φωνή στους φοιτητές” - και δείχνοντας την ένδεια των επιχειρημάτων, τον φανατισμό και την έλλειψη ανοχής στην άλλη άποψη.

Όσοι κάνουν τέτοιου είδους “ακτιβισμό” (και πολλοί που παρακολουθούν απ’ έξω) δεν έχουν γνώση ορισμένων βασικών πραγμάτων, για το πώς λειτουργεί η τηλεόραση - που είναι μια εξαιρετικά ομαδική δουλειά (σε αντίθεση με πολύ πιο απλά μέσα, όπως το ραδιόφωνο). Ακόμα κι αν καταφέρεις να βγει η εικόνα μιας εισβολής στον αέρα είναι ζήτημα δευτερολέπτων να “ρίξει μαύρο” ο σκηνοθέτης, δίνοντας εντολή στον τεχνικό της μίξης, στο control. Ακόμα αν δεν προλάβει (ή ασκηθεί βία στους τεχνικούς, όπως είχε γίνει σε παλιότερη σιωπηλή διαμαρτυρία), θα πατήσει το κουμπί κάποιος άλλος, πιο ψηλά, που είναι και “ταμπουρωμένος” σε δωμάτιο ασφαλείας.

Επίσης, οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν (εύλογο, εδώ και πολλοί επαγγελματίες συνάδελφοι δεν τους αντιλαμβάνονται) τους βασικούς κανόνες της τηλεθέασης, που αλλάζουν φυσικά με τις εποχές. Η ΕΡΤ έχει συνολικά ελάχιστες εκπομπές με υψηλή τηλεθέαση (όλες ενημερωτικές), μετρημένες στα δάχτυλα. Ειδικά το δελτίο ειδήσεων είναι “ραντεβού με τον τηλεθεατή”. Αν δεν βγεί στην ώρα του, οι π.χ. 400 χιλιάδες τηλεθεατές που είχαμε το Σάββατο, μπορεί να έγιναν αυτομάτως 40 (ή και πολύ λιγότεροι), αν το κανάλι δεν εκπληρώνει το ραντεβού του. Μια προσπάθεια λοιπόν να αποκτήσει κανείς βήμα, ενόσο παρακολουθεί ικανός αριθμός τηλεθεατών, πέφτει στο κενό, όταν η εκπομπή ακυρώνεται από την ίδια την κατάληψη. Και να βγεις και πάλι στον αέρα λίγο αργότερα, ελάχιστοι θα σε δουν.

Αυτό που επίσης δεν καταλαβαίνουν κάποιοι (που πιο καλοπροαίρετα ασκούν κριτική, “γιατί να μη δοθεί ένα πεντάλεπτο στα παιδιά, να τελειώνουμε”), είναι οτι την ώρα που κάποιος, αιφνιδιάζοντας, μπαίνει σε ένα στούντιο, είναι άγνωστο τι θέλει να πει και να κάνει. Η εντολή είναι πάγια - και καμία διαχείριση κρίσεων δεν επιτρέπει την παραμικρή σκέψη να δώσεις βήμα στο ανεξέλεγκτο. Ούτε βέβαια η ιεράρχηση και η μορφή ενός δελτίου μπορεί να διαμορφωθεί επί τόπου, “άντρα θέλω, τώρα τονε θέλω”, υπό την απειλή μιας κατάληψης από μια κοινωνική ομάδα, όσο μικρή ή μεγάλη να είναι αυτή. “Χάσατε την ευκαιρία να συνταχθείτε με τους άλλους εργαζόμενους, εσείς της ΕΡΤ που απεργείτε και θέλετε τη συμπαράσταση μας”, μου λέει κάποιος στο τηλέφωνο (δηλαδή να έχουν ομονοήσει αυτομάτως οι δεκάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν εκείνη την ώρα, να συμφωνούν όλοι με μια κατάληψη που δεν ξέρουν τι ακριβώς πρεσβεύει - να παρανομήσουν, “κάνοντας την επανάσταση” και να συμπορευτούν με τους καταληψίες...)

Στο twitter (τη δύναμη του οποίου ανακαλύπτω για άλλη μια φορά), παρακολουθώ άλλη μια πλάνη: Πολλοί (μάλλον κακοπροαίρετα) δεν μπορούν να διαχωρίσουν το δελτίο από τον παρουσιαστή του. Εξηγώ οτι το δελτίο δεν είναι, πουθενά στον κόσμο, “του παρουσιαστή” (που διαμορφώνει μεν, αλλά δεν υπογράφει τελικά ούτε επιβάλλεται της διεύθυνσης), σε αντίθεση με μια εκπομπή, που έχει πιο προσωπικό χαρακτήρα. Νομίζουν οτι εγώ έχω την εξουσία “να ανοίξω τα μικρόφωνα” - κι ενώ τους ενημερώνω, με λοιδωρούν και μου επιτίθενται. Επίσης, “επειδή πληρώνουν”, απαιτούν “να δοθεί βήμα από τους φοιτητές”.

Ένα άλλο “δράμα” είναι τα τηλεφωνήματα. Η ΕΡΤ έχει μεν τηλεφωνικό κέντρο, που δεν μπορεί να απαντήσει όμως επί της ουσίας. Έτσι, όλα τα τηλεφωνήματα καταλήγουν στην αίθουσα σύνταξης, όπου ο καθείς λέει (απαιτητικά συνήθως) την άποψη του. (Πρόσφατα ένας τηλεθεατής με επιτίμησε γιατί δεν καλύψαμε την επίσκεψη του πατριάρχη - που είναι προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας - στα Γρεβενά και παίζουμε συνέχεια τον Βενιζέλο. Προσπάθησα να του εξηγήσω τη διαφορά μεγάθους των θεμάτων, αλλά εισέπραξα την απάντηση οτι “γι αυτό κατρακύλησε η χώρα”. Εγώ πάλι του απάντησα οτι ακριβώς για τον αντίθετο λόγο συνέβη ότι συνέβη, κατά την άποψη μου).

Πέρα από κάποιους πολύ φανατικούς όμως, αυτή τη φορά το μπαράζ των τηλεφωνημάτων έχει και μια “τρυφερή διάσταση”: Οι περισσότερες φωνές είναι άγουρες, πολλές κοριτσίστικες (ίσως οι φίλοι, οι φίλες των παιδιών ή και οι ίδιοι οι καταληψίες) ρωτούσαν πρώτα (τάχα μου) “γιατί δεν έχει δελτίο” και μετά απαιτούσαν με ευγενική φωνή “να δουν την άποψη των φοιτητών”.

Κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται για τα μέτρα ασφαλείας και “πόσο ξέφραγο αμπέλι είναι η ΕΡΤ”, ώστε οι φοιτητές να μπουν ανενόχλητοι. Η αλήθεια είναι οτι το πρόβλημα της ασφάλειας είναι γενικώς τεράστιο, σε μια ελληνική “δημόσια υπηρεσία”: Το κτήριο είναι παμπάλαιο και αχανές, οι εργαζόμενοι χιλιάδες, οι πόρτες εισόδου πάρα πολλές λόγω αναγκών (σκηνικά κλπ.) και κατασκευής, η φύλαξη ανεπαρκής - μόνο ένας-δυό σεκιουριτάδες, έξω από τα στούντιο. Οι πόρτες των στούντιο είναι παλιάς τεχνολογίας, ενώ θα έπρεπε να ανοίγουν με κάρτες. Ακόμα και το πρόβλημα των κλοπών είναι τεράστιο, καθώς στο παρελθόν έχει αφαιρεθεί πολλές φορές εξοπλισμός και συχνά-πυκνά οι συνάδελφοι πέφτουν θύματα κλοπής των προσωπικών τους αντικειμένων. Κάποτε θυμάμαι, μου είχαν κλέψει μέσα από την αίθουσα σύνταξης, ένα καλάθι με ποτά, όση ώρα βρισκόμουν στο δελτίο...

Εγκαταλείπω την προσπάθεια με το Twitter, αφού ενημερώνω οτι δεν υπήρξε καμία βία ή σύγκρουση, πλην της παραβίασης του στούντιο. Μαθαίνω οτι οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν τους φοιτητές έξω από το πλατώ, το μεταδίδω ιντερνετικά - και με ενημερώνουν να ετοιμαστώ για δελτίο ακριβώς τα μεσάνυχτα. Υποθέτω (και επιβεβαιώνομαι σύντομα) οτι έχει συμφωνηθεί να μεταδοθεί μια δήλωση των καταληψιών στο δελτίο. Ωστόσο, την επομένη η ΕΡΤ σε ανακοίνωση της λέει οτι συμφωνήθηκε να μεταδοθεί στο δελτίο τα μεσάνυχτα, μόνον υπό τον όρο να έχουν αποχωρήσει οι φοιτητές - απ’ ότι μαθαίνω μετά, απογοητευμένοι.

Στο στούντιο, επί μιάμιση ώρα, περιμένουμε εντολή να βγει το δελτίο. Η αναμονή είναι εκνευριστική, γιατί όλοι φοβούνται οτι όσο υπάρχει καθυστέρηση, αυξάνεται ο κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων, εαν εισβάλλουν κάποιοι πιο “θερμόαιμοι” από τους φοιτητές. Γενικά οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη “χρησιμοποίηση” της ΕΡΤ από κάθε κοινωνική ομάδα, ως ενίσχυση του κινδύνου βίας και απειλή για την περαιτέρω απαξίωση της - άσχετα αν όλοι είναι βέβαιοι οτι κάποιοι έχουν “εκ των έσω” βοηθήσει τους εισβολείς. Αρχίζουμε τελικά, μετά τη μία και μισή, αφού οι καταληψίες (και όσοι είχαν συγκεντρωθεί απέξω, στη Μεσογείων, για συμπαράσταση) έχουν αποχωρήσει τελείως. Στο δελτίο δεν μεταδίδεται η δήλωση των φοιτητών, αλλά μια περιγραφή του τι έγινε, τι συμβαίνει με τις καταλήψεις και μια ανακοίνωση της ΕΡΤ.

Είναι προφανές οτι η διοίκηση της ΕΡΤ (ή/και η κυβέρνηση) δεν επιθυμεί να επιτρέψει μια “βιομηχανία” καταλήψεων, με κάθε είδους κοινωνικές ομάδες, να διεκδικούν το δίκιο τους, μέσω ενός τηλεοπτικού βήματος (στην εποχή του διαδικτύου μοιάζει και λίγο αστεία η επιμονή στην τηλεοπτική παρουσία δια της βίας, ώστε να προβληθούν θέσεις και απόψεις). Τώρα ήταν οι αριστεριστές φοιτητές, μετά μπορεί να είναι οι χρυσαυγίτες (και αυτοί πληρώνουν ΕΡΤ) ή οι χούλιγκαν μιας ομάδας που υποβιβάστηκε - ποιός θα ορίσει ποιός “επιτρέπεται” και ποιός όχι; Στην ουσία, το “μιντιατικό γεγονός” (αυτό που γίνεται αποκλειστικά για να το καταγράψει η κάμερα δηλαδή) που επιδίωκαν οι φοιτητές, επετεύχθη κατά το ήμισυ. Η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου, τα βιντεάκια αναρτήθηκαν, η κίνηση καταγράφηκε.

Η δήλωση των φοιτητών μεταδίδεται τελικά την επομένη, στο δελτίο των 12, ως μέρος ενός ρεπορτάζ για τις καταλήψεις σχολών. Όπως φαίνεται, ο βασικός λόγος διαμαρτυρίας είναι “γιατί τα ΜΜΕ προβάλλουν ως πλειοψηφική την κίνηση για άνοιγμα των σχολών, ενώ αυτή είναι μειοψηφική πρόταση - και αντιθέτως, οι συνελεύσεις που αποφασίζουν τις καταλήψεις γίνονται με πλειοψηφικό ρεύμα”. Ο ισχυρισμός βέβαια, πέρα από το ότι μοιάζει να θέλει κατά βάση να περιορίσει την αντίθετη άποψη, παραβλέπει το γεγονός οτι η πορεία των καταλήψεων είναι φθίνουσα, ως προς τον αριθμό των σχολών.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, που απαντάω συχνά, είναι οτι υποστηρίζει με πάθος οτι η αντίληψη του της πραγματικότητας και οι θέσεις του είναι πλειοψηφικές. Η αντίθεση μεγάλου μέρους της κοινωνίας σε κυβερνητικά μέτρα δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο οικειοποίησης, ως άλλοθι για πράξεις που αύριο μπορεί να οδηγήσουν σε εκφοβισμό και σε βία. Αυτή τη φορά, οι καταληψίες ήταν “καλού ήθους” - και η αστυνομία δεν επενέβη πουθενά. Σε μια περίοδο οξυμένων κοινωνικών αντιδράσεων όμως, ας σκεφτούμε σε τι οδηγούν αυτές οι ενέργειες, αν όχι σε περισσότερη καταστολή και σε “σιδερόφρακτα στούντιο”. Και καλά να εκσυγχρονισθούν οι πόρτες των στούντιο της ΕΡΤ. Αν όμως πρέπει, για να υπάρχει δελτίο ειδήσεων, να περιφρουρούν μονίμως το κτήριο της ΕΡΤ τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ (και να παίζουν κρυφτούλι με τους επίδοξους καταληψίες), τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι. Όλοι μαζί.









Η φωτό της κατάληψης είναι από το www.real.gr και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post διαβάζεται απαραιτήτως υπό τη συνοδεία του "Lillies Of The Valley", του Ιάπωνα Jun Miyake, από το soundtrack της ταινίας του Wim Wenders "
Pina".

buzz it!

37 σχόλια:

Παναγιώτης Ανδριανέσης είπε...

Θα ήταν διαφορετική η χώρα, αν τη δική σας επαγγελματική και προσωπική αξιοπρέπεια είχαν και (πολλοί) άλλοι δημοσιογράφοι και (μη δημοσιογράφοι) πολίτες.
Παναγιώτης Ανδριανέσης
Δημοσιογράφος
(από 01.08.2011 -μόνιμα- στο Βερολίνο)
pandri@web.de

Prokopis Doukas είπε...

@Παναγιώτης Ανδριανέσης: Ευχαριστώ πολύ!

DaisyCrazy είπε...

Όταν είδα σε άλλο δελτίο ειδήσεων τι έγινε και πως το χειριστήκατε η πρώτη μου αντίδραση ήταν να σας δώσω συγχαρητήρια γιατί ήσασταν ή φαινόσασταν τουλάχιστον, εξαιρετικά ψύχραιμος.
Τώρα αν κόπηκε η εκπομπή και δεν μίλησαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών προφανώς δεν ήταν δική σας επιλογή. Ίσως θα μπορούσατε να το ζητούσατε αν το θεωρούσατε θεμιτό, αλλά δε σημαίνει ότι θα είχαατε εισακουστεί.

Συμφωνώ ότι καλό είναι να ακουστούν και οι απόψεις αυτών των ανθρώπων - ειδικά από την κρατική τηλεόραση, ν'ακουστούν από το δικό τους στόμα κι όχι φιλτραρισμένη.. Ίσως αν υπήρχε κάποιο καθιερωμένο βήμα που να πρόσφερε την δυνατότητα αυτή να μειώνονταν οι επεμβάσεις αυτές.

Όσο για την επιμονή να βγουν στην τηλεόραση, μην ξεχνάτε ότι ακόμα και την εποχή του διαδικτύου ένα αξιοσέβαστο ποσοστό του πληθυσμού ενημερώνεται ακόμα μόνοαπό την τηλεόραση και δεν έχει πρόσβαση στο ιντερνετ. Άρα δεν είναι καθόλου περίεργη η επιμονή των ομάδων να θέλουν να προβληθούν από την κρατική τηλεόραση. Άλλωστε η κίνηση είναι συμβολική απ'τη μια κι απ'την άλλη σίγουρα τα ελλειπή μέτρα προστασίας λειτουργούν βοηθητικά για μιμητικές τάσεις.

Αλεπού είπε...

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. Δεν σας κολακεύω καθόλου, απεναντίας λυπάμαι για την κακή κριτική που σας ασκήθηκε (κι από διάφορα μπλογκς) που εξακολουθούν με τον τρόπο τους να χαϊδεύουν τον λαϊκισμό και τα συνεπακόλουθα τους.

Prokopis Doukas είπε...

@DaisyCrazy: Και δεν θα το ζητούσα, γιατί ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να γίνεται με τον εκβιαστικό τρόπο της κατάληψης.

Θεωρώ αυτόν τον τρόπο "ακτιβισμού", οτι επιδιώκει το μιντιατικό γεγονός, πάση θυσία. Με ένα σκεπτικό, "κάτι θα καταφέρουμε, αν μας αντιμετωπίσουν με βία, ακόμα καλύτερα, γιατί θα είμαστε τα θύματα - και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος ντόρος". Κάτι βέβαια που δεν εξασφαλίζεται από την ψύχραιμη παράθεση απόψεων π.χ. στο ίντερνετ... :-)


@Αλεπού: Ευχαριστώ! Ποιά μπλογκ να τα δω κι εγώ; :-)

Ανώνυμος είπε...

H τηλεόραση δεν πρέπει να είναι βήμα διαμαρτυρίας κανενός επειδή είναι δημόσια, από την άλλη μεριά βέβαια ως δημόσια τηλεόραση οφείλει να φροντίζει να έχουν όλες οι πλευρές δικαιη μεταχείρηση.


Μιχάλης Ε.

ellinaki είπε...

Έχουμε μάθει να λύνουμε την όποια διαφορά μας με άκρατο συναισθηματισμό, σε σημείο που παύουμε πλέον να βλέπουμε ψύχραιμα και λογικά την πραγματικότητα.

Ειδικά το βράδυ της Κυριακής, tension was in the air. Κάτι οι αψιμαχίες με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα, κάτι η κατάληψη του στούντιο... Το twitter είναι ένα καλό μέσο ξεσπάσματος αυτού του συναισθηματισμού και στις περισσότερες περιπτώσεις εναντίον του πραγματικού διαλόγου.

Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία σας.

Prokopis Doukas είπε...

@Μιχάλης Ε.: Αυτό το "δίκαια μεταχείριση", αυτός που καταλαμβάνει το στούντιο, το βλέπω πολύ διαφορετικά - ως τελείως αυθαίρετα... :-)

@ ellinaki: Ευχαριστώ, αλλά δεν ήταν καθόλου ευχάριστο, σας διαβεβαιώ. Τελικά δεν έγινε κάτι επικίνδυνο, αλλά κανείς δεν μπορούσε να το αποκλείσει, για αρκετές ώρες...

imwrong είπε...

το πραγματικό ζήτημα δεν το θίγεις, όμως, Προκόπη. Μιλώ φυσικά για τη δήλωση του πολιτικού σου προϊσταμένου, ο οποίος δεν άφησε και πολλά περιθώρια παρερμηνείας για το ποιος αποφασίζει τι προβάλλεται και τι όχι στο κατά τ' άλλα ισορροπημένο δελτίο της ΝΕΤ, όχι μόνο στην έκτακτη περίπτωση μιας κατάληψης, αλλά στις υπόλοιπες "κανονικές" μέρες ενημέρωσης.

αθεόφοβος είπε...

Το ποστ εκθέτει με σαφήνεια και με κοινή λογική τα διαδραματισθέντα και την αντιμετώπιση τους.
Η κοινή όμως λογική δεν είναι από ότι φαίνεται τόσο κοινή όσο κοινώς νομίζουμε!

Prokopis Doukas είπε...

@imwrong: Όχι δεν το θίγω, γιατί δεν έχω πληροφόρηση από πρώτο χέρι. Ούτε στις διαπραγματεύσεις με τους φοιτητές ήμουν μπροστά (όπως γράφω), ούτε φυσικά με κανέναν άλλον.

"αλλά στις υπόλοιπες "κανονικές" μέρες ενημέρωσης."

Αυτό από πού το συνάγετε, με τόση βεβαιότητα;

{Marianna} είπε...

Δεν έτυχε να ακούσω για το γεγονός της κατάληψης που περιγράφετε, ενημερώθηκα από αυτή σας την ανάρτηση γι' αυτό.

Βρίσκω την κίνηση αυτή λίγο "παιδικη" αν θέλετε, άσκοπη και υπερβολική. Δεν ξέρω από ποιον πολιτικό ή άλλο χώρο προέρχονταν αυτοί οι φοιτητές, και αν η άποψη μου τους αντιπροσωπεύει, πάντως η πράξη τους αυτή ίσως είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι οι νέοι- φοιτητες- μελλοντικοί εργαζόμενοι/ οικογενειάρχες/ άνθρωποι έχουμε πλέον "φρικάρει", και αναζητούμε διακαώς τρόπους να ακουστούμε... Μόνο που για άλλη μια φορά έγινε με υπερβολικό τρόπο, χωρίς την παραμικρή σκέψη ότι κάποιοι εργάζονταν στον χώρο αυτό εκείνη την ώρα.

Μα πείτε μου εσείς... Με ποιον άλλο τρόπο να ακουστούμε; Και να μας λάβουν υπ' όψην τους όμως, όχι απλά να γίνει λίγη φασαρία... :/

Ευχαριστώ.

EFFIE είπε...

Συγχαρητήρια, τόσο για την ψυχραιμία σας, κατά τη συγκεκριμένη στιγμή, όσο και για το ακριβές, μεστό, ειλικρινές κείμενο αυτής της δημοσίευσης. Προσωπικά, σας θεωρώ έναν από τους καλύτερους παρουσιαστές ειδήσεων που διαθέτουμε. Να είστε καλά και να αγνοείτε την κακοπροαίρετη κριτική.

Prokopis Doukas είπε...

@{Marianna} : Για να ακουστείς πραγματικά, πρέπει να έχεις επιχειρήματα για να πείσεις. Πρέπει επίσης να ακούσεις πρώτα πολύ - για να μπορείς και να πείσεις. Η "πάλη των ιδεών" γίνεται κάθε μέρα στο διαδίκτυο. Να σας προτείνω το www.buzz.reality-tape.com? :-)

@EFFIE: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

{Marianna} είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=P064Fe_UnTI&feature=player_embedded#

Είδα πολλά πράγματα σε αυτό το βίντεο. Συμφωνώ με το ότι υπάρχει μεγάλος βαθμός φίμωσης από τα ΜΜΕ (χωρίς να αναφέρομαι σε κάποιο συγκεκριμένα), και ότι η ατζέντα που προβάλλεται είναι συγκεκριμένη και παντελώς καθοδηγούμενη. Το γνωρίζω άλλωστε από τα όσα διδάσκομαι στο πανεπιστήμιο περί των Μέσων Ενημέρωσης.

Παρακολουθώντας όμως το βίντεο, κατανόησα αμέσως τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχονταν οι φοιτητές που έκαναν την κίνηση αυτή (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε...) καθώς κι αυτό που λέτε εσείς: την έλειψη επιχειρημάτων. Για να μην αναφερθώ στην ανικανότητα των ανθρώπων αυτών να μιλήσουν, που τους οδηγούσε στο να βρίζουν και να μιλάνε απλά με ασέβεια.

Και οι δύο πλευρές κρύβουν πολλά συμφέροντα, τα οποία πολύ φοβάμαι πως ποτέ δεν θα μάθω. :/

Ευχαριστώ και πάλι.

έλεος είπε...

"Για να ακουστείς πραγματικά"

"πρέπει να έχεις επιχειρήματα για να πείσεις. Πρέπει επίσης να ακούσεις πρώτα πολύ - για να μπορείς και να πείσεις."

Κατά τη γνώμη μου, για "να ακουστείς πραγματικά" χρειάζονται δύο προϋποθέσεις.
1. "πρέπει να έχεις επιχειρήματα για να πείσεις. Πρέπει επίσης να ακούσεις πρώτα πολύ - για να μπορείς και να πείσεις."
2. να θέλει ο άλλος να ακούσει.

----------------------------

"Τα σιδερόφρακτα στούνιο."
"Ακόμα κι αν καταφέρεις να βγει η εικόνα μιας εισβολής στον αέρα είναι ζήτημα δευτερολέπτων να “ρίξει μαύρο” ο σκηνοθέτης, δίνοντας εντολή στον τεχνικό της μίξης, στο control. Ακόμα αν δεν προλάβει (ή ασκηθεί βία στους τεχνικούς, όπως είχε γίνει σε παλιότερη σιωπηλή διαμαρτυρία), θα πατήσει το κουμπί κάποιος άλλος, πιο ψηλά, που είναι και “ταμπουρωμένος” σε δωμάτιο ασφαλείας."

Γιατί τόσο πολύ μανία να είναι ταμπουρωμένοι; Τι θα γίνει αν πάρει τον λόγο κάποιος απρόσκλητος; Σιγά, δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου. Και ένας τρελός ή ένας χρυσαυγίτης να πάρει τον λόγο, μήπως ήρθε δα η συντέλεια του κόσμου; Όχι, φυσικά. Στο ίντερνετ μπορεί και μιλάει ο καθένας, και υπάρχουν σάιτς χρυσαυγιτών, παιδερστών, κλπ κλπ.
Άρα, το "δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει τον λόγο" δεν είναι επιχείρημα.
Δεν διαφωνώ με αυτά που λέτε, κ.Δούκα.
Αλλά, προσωπικά, εμένα μου φαίνονται απλοϊκά, κι αδικαιολόγητα μονομερή. Μου φαίνεται σα να υπάρχει πολλή πολλή κακία εκ μέρους σας.
"Η ατζέντα που προβάλλεται είναι συγκεκριμένη και παντελώς καθοδηγούμενη".
Το όμορφο θα ήταν να ανήκε η κρατική τηλεόραση μιας χώρας στους ανθρώπους κι όχι σε ιδιοτελή υπερκακοπροαίρετα συμφέροντα.
Αλλά για αυτό δεν λέτε λέξη.

Πραγματικά πάρα πολύ πολύ μεγάλη μου φαίνεται η κακία σας, κ.Δούκα.

Κι όλα αυτά τα λέω καλοπροαίρετα.
Κακοπροαίρετα θα ήταν τα λόγια μου αν έλεγα "μπράβο, μπράβο, μπράβο, συγχαρητήρια, είστε ο καλύτερος".

imwrong είπε...

Προκόπη, μίλησα για τον πολιτικό προϊστάμενο, όχι για τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ AE. Ο κ. Μόσιαλος είναι αυτός που δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. Εκτός αν εσύ ως εργαζόμενος της εταιρείας και δημοσιογράφος έχεις να μας πεις κάτι διαφορετικό. Ή, ακόμη καλύτερα, αν η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ, η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΕΣΗΕΑ έχουν κάτι να πουν σχετικά με τη δήλωση του κ. Μόσιαλου. Αλλά οσμίζομαι σιγήν ιχθύος. Ίσως γιατί το ψάρι βρομάει απ' το κεφάλι.

ΈναςΦοιτητήςΕΜΠ είπε...

Το σχόλιο αυτό δεν πάει προς εσάς ευθέως αλλά επειδή γράψατε αυτό το άρθρο θέλω να απαντήσω.

Περί φθίνουσας πορείας των καταλήψεων. Ναι ισχύει αυτό αλλά αφού πρώτα έχει μεγαλοποιηθεί και προβληθεί σε τεράστιο βαθμό αυτό το "κίνημα των ανεξάρτητων".
Και πάλι δεν έχει σημασία αν οι καταλήψεις μειώνονται. Προφανώς δεν γίνεται να κάνουν όλο το χρόνο κατάληψη.
Έκαναν έναν ολόκληρο μήνα με περισσότερες από 300 καταλήψεις σε μια περιόδο εξεταστικής. Ακόμα και στους πιο "μαύρους" συλλόγους που όχι κατάληψη αλλά δεν κάνουν ποτέ συνέλευση, μετά από 5 χρόνια μέσα από μαζικότατες διαδικασίες και με την συντριπτική πλειοψηφία να ψηφίζει κατάληψη.
Δεν είναι ούτε μια μειοψηφία ούτε κάποιοι τρελοί. Είναι το σώμα των φοιτητών. Η πλειοψηφία τους από τον πιο φιλήσυχο που απλά είπε "δεν πάει άλλο" μέχρι και τον πιο αριστεριστή που αυτό το νομοσχέδιο ήταν ότι έπρεπε για να αρχίσουν οι καταλήψεις.
Κι όμως σχεδόν ποτέ δεν προβλήθηκε η άποψη αυτών των φοιτητών. Κάθε εβδομάδα έκαναν πορείες με χιλιάδες φοιτητές αλλά μάλλον φταίει ότι ήταν ειρηνικές οπότε δεν άξιζαν να προβληθούν. Δηλαδή έπρεπε να έκαιγαν πάλι το φυλάκιο του άγνωστου στρατιώτη ή να γίνει χαμός στην Αθήνα, στη Θεσαλλονίκη, στην πάτρα και σε δεκάδες άλλες πόλεις για να πουν 2 λέξεις τα μέσα μαζικής ενημέρωσης?

22 Σεπτεβρίου μέσα με απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σχεδόν 10.000 άτομα κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία. Δηλαδή παρά το γεγονός ότι για την πλειοψηφία των φοιτητών ήταν αδύνατο να πάει στην πορεία, πολλές φορές περπατώνοντας χιλιόμετρα μαζεύτηκαν 10.000. Άλλοι από Ζωγράφου, άλλοι από Ν.Ιωνία, Ν.Ηράκλειο, άλλοι από Χαιδάρι-Αιγάλεω κτλ. Κι όμως πέρασε απαρατήρητο.

Πότε κάλεσαν σε μια εκπομπή έναν από αυτούς τους φοιτητές? Μόνο "ανεξάρτητους" είδαμε και τραγικές εκπομπές στο σκάι όπου απλά έκραζαν. Πότε κάλεσαν γενικότερα έναν είτε καθηγητή είτε κάποιον που είναι κατά των μεταρρυθμίσεων.

Όλα αυτά όπως είπα και παραπάνω δεν πάνε σε εσάς. Δεν έχω κάτι μαζί σας. Πάνε στο σύνολο των μέσων μαζικής ενημέρωσης(?). Αυτό είναι ενημέρωση? Όχι αυτό είναι χειραγώγηση. Δυστυχώς όλα τα μέσα μαζικής "ενημέρωσης" προβάλλουν ότι τους συμφέρει.

Σας καλώ να μπείτε στην άριστα οργανωμένη σελίδα των "καταληψιών" και να δείτε αυτό το video.
http://edopolytexneio.gr/?p=916

Κάτω από το video υπάρχει αυτό "Ακούστε τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης Η. Μόσιαλου στον Real FM"

Ακούστε τι έλεγε(σε συνδιασμό με αυτά που είπε ο κύριος από τη διοίκηση της ερτ για το ποιος τον έβαλε στην ερτ και τη ρόλο παίζει..). Ο ίδιος που μιλούσε για ΕΡΤ-ΝΕΤ χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις.


Τέλος πάντων επειδή ξεφεύγω, είναι γεγονός ότι τα ΜΜΕ προβάλλουν μόνο την μια άποψη και προπαγανδίζουν κατά των φοιτητών. Στρέφουν την κοινωνία κατά των "κακών"-"τεμπέλιδων"-"αριστεριστών"-"μειοψηφικών" φοιτητών. Είχε γίνει προσπάθεια τον προηγούμενο καιρό να επικοινωνήσουν με τα κανάλια ώστε στις εκπομπές όπου ασχολούνται με φοιτητικά θέματα να έχουν και αυτοί βήμα. Να πουν κα αυτοί την δική τους άποψη. Νομίζω πως φαίνεται ποια ήταν η απάντηση. Γι' αυτο έγινε αυτή η κίνηση που είχε αποφασιστεί από το πανελλαδικό συντονιστικό τους. Διαμαρτυρία είχε γίνει τις προηγούμενες μέρες και στο ΣΚΑΙ(sic).

Απλά και μόνο για την ιστορία οι καταλήψεις δεν έχουν σταματήσεις. Είναι γύρω στς 150 με δεκάδες συνελεύσεις αυτές τις μέρες. Μεγάλος αριθμός των σχολών που είχαν ανοίξει έχουν και πάλι γενικές συνελεύσεις.

Άραγε τόσο τρελοί είναι αυτοί οι φοιτητές?

Και για να έχουμε καλό ερώτημα..ποιος έκρινε ότι δεν έχουν επιχειρήματα? Από που και ως που αυτό το συμπέρασμα?


Ευχαριστώ, ένας μη κομματοποιημένος-ανεξάρτητος(μιας και είναι της μόδας οι ταμπέλες) φοιτητής..

Prokopis Doukas είπε...

@έλεος: Φοβάμαι οτι είστε τουλάχιστον υπερβολικός/ή στα περί κακίας - που δεν έχω. Το άρθρο αυτό επικρίθηκε κιόλας στο www.protagon.gr, ως "απολογητικό των φοιτητών"... :-)

Αν δεν καταλαβαίνετε γιατί μια τηλεόραση πρέπει να είναι οχυρωμένη, από οποιονδήποτε θέλει αυθαίρετα να επιβάλει την δική του "αντίληψη των πραγμάτων", δεν μπορώ να κάνω πολλά. Απλώς θα σας επισημάνω οτι στην ιστορία της τηλεόρασης υπάρχουν πολλά επεισόδια βίας και τρομοκρατίας (διαφόρων ειδών), από ψυχοπαθείς ως φασιστοειδείς, που "θέλησαν τη στιγμιαία προβολή" ή "να προβάλουν το μανιφέστο" τους...

Και δεν είναι μόνο θέμα δημοκρατίας. Η "ρομαντική" οπτική σας περιφρονεί επίσης το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων - και τα ενδεχόμενα βίας, τραυματισμού ή και θανάτου, από εισβολές. Τόσο μακριά είναι τα γεγονότα στη Νορβηγία; Ή πιστεύετε οτι "εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοιους"; Είχαμε - και μάλιστα στην ΕΡΤ - ένα φύλακα, που λεγόταν Καζάκος. Κι ένα μεσημέρι κατέβηκε και καθάρισε 4-5 μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας. Θα μπορούσε ανέτως να είχε μπει και στο στούντιο, να "απευθύνει το διάγγελμα" του και να σκοτώσει εκεί...

Δεν είναι όλοι οι απρόσκλητοι "καλοπροαίρετοι"...

Υ.Γ. Όσο για την "ατζέντα που είναι συγκεκριμένη και παντελώς καθοδηγούμενη", μπορούμε να το συζητήσουμε. Δεν αφορούσε αυτό το θέμα το ποστ. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ατζέντα δεν θα επιβληθεί, από όποια μειοψηφική παρουσία θέλει να την επιβάλει με το ζόρι, εκείνη τη στιγμή...

Prokopis Doukas είπε...

@ΈναςΦοιτητήςΕΜΠ: Το είχα ήδη δει το βίντεο, πριν μου το υποδείξετε. Δεν κάνω ρεπορτάζ παιδείας - και δεν ξέρω αρκετά, για να μπορέσω να αμφισβητήσω ή να συμφωνήσω με τα στοιχεία του. Θεωρώ πάντως οτι οι πορείες και οι καταλήψεις δεν έχουν αποκρυβεί - σε γενικές γραμμές (εκτός αν βλέπετε ίσως συγκεκριμένο ιδιωτικό κανάλι). Επίσης, καθηγητές εναντίον του νόμου φιλοξενήθηκαν πάρα πολλές φορές σε σχετικές συζητήσεις σε δελτία.


Μπορώ όμως να σας δώσω τρεις λόγους, για τους οποίους, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν πείθονται, από τα επιχειρήματα των καταληψιών:

1. Η πορεία των καταλήψεων είναι σαφώς φθίνουσα. Μέχρι πριν από μια εβδομάδα, μεταδίδαμε οτι υπήρχαν 290-300 καταλήψεις. Σήμερα είμαστε στις 136. Άρα, το κίνημα "ανοίξτε τις σχολές" δεν μπορεί να είναι μειοψηφικό (το βασικό επιχείρημα διαμαρτυρίας και των φοιτητών που κατέλαβαν το στούντιο της ΝΕΤ), αλλιώς πώς στο καλό ανοίγουν οι σχολές;

2. Οι περισσότερες πληροφορίες που λαμβάνουμε όλοι από το περιβάλλον μας (όπου υπάρχουν φοιτητές), είναι οτι στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατάξεις και ακραίοι "μαγειρεύουν" αποτελέσματα, κωλυσιεργούν μέχρι εξαντλήσεως, καταφέρνουν με "πολιτικάντικα" κόλπα να βαρεθούν οι ανένταχτοι φοιτητές - και να ελέγξουν τις συνελεύσεις. Οι μειοψηφίες δηλαδή επιβάλλουν τη θέληση τους - κάτι στο οποίο είμαστε τόσα χρόνια "στο ίδιο έργο θεατές" . Λάθος πληροφορίες; Μπορεί. Αλλά τόσο πολλές λάθος πληροφορίες;

3. Ο νόμος για την παιδεία είναι το μοναδικό σημείο σύγκλισης - σε μια περίοδo οξυμένης αντιπαράθεσης - της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου, σε ποσοστό πάνω από 80%. Είναι η πρώτη φορά. Είναι επίσης η πρώτη φορά που και η κοινωνία μοιάζει να είναι απολύτως εχθρική σε πρακτικές του παρελθόντος, όπως π.χ. στο άσυλο, εναντίον του οποίου τάχθηκε το 80% ερωτωμένων σε δημοσκόπηση - κάτι απολύτως αδιανόητο, πριν από 2-3 χρόνια..

Συνδυάστε όλα τα παραπάνω με την κρίση - και το σκάσιμο της μεταπολιτευτικής μας φούσκας. Πέρα από τους υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής (ναι, υπάρχουν και αυτοί), η κοινωνία δείχνει εξαιρετικά κουρασμένη από φαινόμενα που χαρακτήρισαν την παιδεία τα τελευταία 30-35 χρόνια. Άλλες εποχές, των "παχέων αγελάδων", ίσως ήταν πιο ανεκτική. Τώρα θέλει κάτι να αλλάξει. Και θεωρεί τις καταλήψεις συνώνυμο της υποβάθμισης των πανεπιστημίων, τον κομματικό συνδικαλισμό καταστροφικό, τις διαρκείς κινητοποιήσεις (χωρίς ισχυρά εχέγγυα οτι γίνονται σπάνια, όταν "αξίζει τον κόπο", με "καθαρά κίνητρα" και με ισχυρότατες πλειοψηφίες) παράγοντα οπισθοδρόμησης...

Prokopis Doukas είπε...

@ imwrong: Μα το κατάλαβα οτι δεν μιλάτε για την διοίκηση της ΕΡΤ. Ξαναλέω: Δεν έγραψα, γιατί δεν είχα καμία πληροφόρηση από πρώτο χέρι. Στο κείμενο μου όμως (που είναι παράθεση του πώς βίωσα εγώ την κατάληψη) κάνω αναφορά, στο λινκ προς το άρθρο του Βήματος, στη λέξη "κυβέρνηση".

Διάβασα κι εγώ τα εκτενή ρεπορτάζ, που βγήκαν σήμερα (π.χ. στα Νέα) και μιλούν για απευθείας διαπραγματεύσεις και εντολές από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παραδέχεται οτι έδωσε την εντολή να μην παίξει το μήνυμα των φοιτητών. Δεν το θεωρώ παράλογο μια τέτοια εντολή να προέρχεται από την κυβέρνηση, μια και λόγω της εμπλοκής και της αστυνομίας, εκείνη την ώρα ο εκβιασμός των φοιτητών είναι προς την κυβέρνηση - η διοίκηση της ΕΡΤ είναι απλώς ενδιάμεσος (και ίσως και θύμα της ιστορίας, αφού υποσχέθηκε κάτι που μετά δεν μπορούσε να υλοποιήσει).

Επίσης δεν θεωρώ παράλογο να θέλει μια κυβέρνηση (το λέω και στο κείμενο) να μην ανοίξει "φάμπρικα", όπου ο "κάθε πικραμένος" θα καταλαμβάνει το στούντιο της ΕΡΤ, με διαφορετικά αιτήματα κάθε φορά - και θα απαιτεί μετάδοση των μηνυμάτων τους. Η κατάληψη είναι εκβιασμός - και ο εκβιασμός είναι "κακό βιολί", αν τον αφήσεις να γίνει "επιδημία". Επαναλαμβάνω, οι επόμενοι καταληψίες μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα "καλοήθεις"...

Σιγή ιχθύος πάντως δεν υπήρξε. Και η ΠΟΣΠΕΡΤ έβγαλε καταδικαστική ανακοίνωση, επί του θέματος.

{Marianna} είπε...

Θα ήθελα απλά να κάνω μια παρατήρηση κ. Δούκα πάνω στην απάντησή σας στο σχόλιο του "ΈναςΦοιτητήςΕΜΠ".

Στις παραγράφους 2&3 και στην τελευταία σας παράγραφο μιλάτε σαν να γνωρίζετε όλη την ελληνική κοινωνία προσωπικά και έναν- έναν όλους τους φοιτητές ανά την Ελλάδα. Κι αυτό είναι αφ'ενός ανέφικτο, αφ' ετέρου άδικο. Αν αντιλαμβάνομαι σωστά, αυτό που θέλετε να πείτε είναι ότι η κοινωνία "μοιάζει" και "δείχνει" κουρασμένη από την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, κι ότι βλέπει το νέο νομοσχέδιο ως αυτό που θα έρθει να αλλάξει τα πράγματα. Δεν νομίζετε ότι είναι υπερβολικό να μιλάτε εξ ονόματος της ελληνικής κοινωνίας, σαν να γνωρίζετε κάθε ένα μέλος της προσωπικά; Με αυτή τη λογική κι εγώ σας λέω ότι από το δικό μου περιβάλλον λαμβάνω το μήνυμα ότι η ελληνική κοινωνία όντως μοιάζει κουρασμένη από την κατάσταση της παιδείας, αλλά αντιλαμβάνεται το νομοσχέδιο αυτό ως γκιλοτίνα που θα έρθει να αποτελειώσει την όποια πρόοδο και δημοκρατική ελευθερία υπάρχει.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι καλό θα ήταν κανείς μας να μην γενικεύει και να μην μιλάει για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σαν απόλυτος γνώστης, απλά και μόνο γιατί είναι ανέφικτο να γνωρίζουμε τους πάντες και τις απόψεις που μπορεί αυτοί αν έχουν επί ενός θέματος (η κατάσταση στα πανεπιστήμια επί του προκειμένου)

Prokopis Doukas είπε...

Όχι Μαριάννα, δεν υπονοώ αυτό, δεν με διαβάζετε προσεκτικά... :-)

Αξιόπιστος τρόπος να γνωρίζει κανείς τι πιστεύει μια ολόκληρη κοινωνία, δεν υπάρχει - πλην ίσως των επιστημονικών δημοσκοπήσεων, *όταν* γίνονται σωστά και με τις σωστές ερωτήσεις. Οι εκλογές ή τα δημοψηφίσματα, που είναι η πιο αξιόπιστη "σφυγμομέτρηση", περιορίζονται στις κομματικές προτιμήσεις της στιγμής ή ττα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Προφανώς στο δικό σας περιβάλλον, έχετε άλλες προσλαμβάνουσες. Αλλά επιτρέψτε μου κι εμένα, να έχω τις δικές μου - και μάλιστα από πολλά δημοσιογραφικά μέσα, που δουλειά τους είναι να "συλλέγουν" αυτό το κλίμα.

Δεν λέω λοιπον μετά βεβαιότητος, οτι "έτσι σκέφτεται η ελληνική κοινωνία, γιατί το ξέρω". Σας μεταφέρω/περιγράφω ένα κλίμα που "εισπράττουν" οι γύρω μου δημοσιογράφοι, από ποικίλα μέσα - και από μεγάλο φάσμα πολιτικών πεποιθήσεων, από την ανανεωτική αριστερά ως τη δεξιά. Και το κλίμα αυτό, λέει λίγο-πολύ όσα έγραψα.

(Τα περί 80% συναίνεσης του πολιτικού κόσμου είναι αδιαμφισβήτητα, από τις ψήφους που καταμετρήθηκαν στη Βουλή. Τα περί 80% καταδίκης του ασύλου προέρχονται από επαγγελματική δημοσκόπηση. Τώρα, αν αυτή είναι "πλαστή" δεν μπορώ να το ξέρω. Μπορεί να είναι λίγο "φουσκωμένη", αλλά πρακτικά δεν μπορεί να απέχει πολύ από τα πραγματικά ευρήματα. Δηλαδή, αν καταδικάζει το 60 ή το 70% του ελληνικού λαού, πάλι δεν είναι καθοριστικό;)

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Και να μην ξεχνάμε κάτι, Μαριάννα: Τελικός κριτής για το νόμο δεν είναι ούτε οι φοιτητές, ούτε οι καθηγητές, αλλά το σύνολο του ελληνικού λαού, στον οποίον ανήκουν και τα πανεπιστήμια.

Τα πανεπιστήμια δεν ανήκουν στους εργαζομένους τους, ούτε στους φοιτητές τους, όπως και η ΕΡΤ δεν ανήκει στους εργαζομένους της (100% μέτοχος είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος εκπροσωπείται από την εκάστοτε εκλεγμένη κυβέρνηση).

Στο *σύνολο* του ελληνικού λαού ανήκουν. Όχι στην εκάστοτε ομάδα, μειοψηφική ή πλειοψηφική.

imwrong είπε...

Προκόπη, για την ΠΟΣΠΕΡΤ έχεις φυσικά δίκιο. Δεν είχα δει την ανακοίνωση όταν έγραψα το προηγούμενο σχόλιο. Κατά τ' άλλα, είναι τελείως αναμενόμενο για μένα να παρεμβαίνει η κυβέρνηση (ή με άλλα λόγια να καθορίζει η κυβέρνηση) τι θα παίξει και τι όχι στην ΕΡΤ. Παρ'όλ'αυτά, βρίσκω προβληματικό να βλέπεις ως απειλή τους Καζάκους που μπορεί να κάνουν την "δήλωσή" τους στο δελτίο και να μη βλέπεις ως απειλή, όντας δημοσιογράφος, τον πολιτικό προϊστάμενο της ΕΡΤ να καθορίζει τι θα πεις στο δελτίο και τι όχι.

Αντιλαμβάνομαι ότι η θέση σου είναι ιδιόμορφη κι ενδιάμεση, και ότι παίρνεις ένα σχετικό ρίσκο να κάνεις αυτή την κουβέντα δημόσια. Από την άλλη, δεν νομίζω ότι εσύ προσωπικά καταδίκασες οπουδήποτε την πρακτική του Μόσιαλου και την δεκτικότητα της διοίκησης και διόρθωσέ με φυσικά αν κάνω λάθος. Κι αυτό με προβληματίζει, ακριβώς διότι ήσουν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις σου (στο τουίτερ, εδώ, και στο δελτίο της επόμενης μέρας με τη Στάη) σ'ό,τι αφορούσε τους φοιτητές. Ουσιαστικά, για σας τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, από τη στιγμή που αντιμετωπίζετε την παρέμβαση της κυβέρνησης ως αναμενόμενη, η δεοντολογία του επαγγέλματος έχει πάει περίπατο και τίθεται το ερώτημα γιατί να σας πιστεύουμε εμείς οι απλοί καταναλωταί σε ό,τι άλλο μας λέτε.

Θα μου πεις τώρα, τι να πούνε για δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΙ. Δίκιο έχεις. Μόνο που εσάς σας πληρώνω κι εγώ που ούτε τηλεόραση δεν έχω, κι εσείς παραχωρείτε στον κάθε Μόσιαλο το προνόμιο που σας δίνω εγώ κι ο γείτονας. Εν ολίγοις, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο πρέπει κανείς ν'αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ'αφήσει, που λέει κι ο ποιητής των νέων ξερονήσων.

Αυτά τα λέω στηρίζοντας κριτικά την κίνηση και σίγουρα απορρίπτοντας την φρασεολογία των φοιτητών της κατάληψης, και έχοντας φύγει εδώ και καιρό από το προστατευμένο πανεπιστημιακό περιβάλλον, για να εξηγούμαστε.

Maria είπε...

Δεν έχω να διαφωνήσω με αυτά που λέτε, ίσως εγώ να παρεξήγησα τα λεγόμενά σας.

Ο καθένας έχει τις πηγές του (λιγότερο ή περισσότερο έγκυρες) και επηρεάζεται στην κρίση του ανάλογα με τις εμπειρίες του. Σεβαστά τα όσα λέτε, από εκεί και πέρα η ιστορία θα δείξει για όλους μας. :) Καλή σας νύχτα...

Prokopis Doukas είπε...

@imwrong: To ξαναλέω, για τρίτη φορά. Η παρέμβαση της κυβέρνησης στο ζήτημα των καταληψιών, δεν είναι του τύπου "παρέμβαση στο το τι θα ειπωθεί στο δελτίο".

Σε μια κατάσταση κρίσης και εκβιασμού, την ευθύνη την παίρνει η κυβέρνηση, καθώς εναντίον της στρέφεται ο εκβιασμός. Θα σας το πω απλά: Αν υπήρχε σύγκρουση με την αστυνομία μέσα στην ΕΡΤ, π.χ. στα στούντιο - και τραυματισμός ή ακόμα και χειρότερα, ποιός θα είχε την ευθύνη; Η διοίκηση της ΕΡΤ; Δεν εχει την ευθύνη της αστυνομίας.

Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχει παραβίαση ασφαλείας, εμπλοκή της αστυνομίας, πιθανότητα ομηρίας ή άσκησης βίας, ο βασικός διαπραγματευτής είναι η κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι θέμα "δημοσιογραφικής δεοντολογίας".

Και εξακολουθείτε και υποτιμάτε, ως πρόβλημα, τους "Καζάκους"...

ΈναςΦοιτητήςΕΜΠ είπε...

part1

1) Προφανώς και είναι φθίνουσα.
Μετά από 4 εβδομάδες(πλέον πάμε σε 5η με σχεδόν 150 καταλήψεις) δεν είναι λογικό να μειωθούν οι καταλήψεις? Όμως αυτό σε καμία μα καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως οι φοιτητές συμφωνούν με το νόμο. Η πλειοψηφία διαφωνεί απλά υπάρχουν πολλά άτομα που δεν βλέπουν λύση με την κατάληψη αυτή καθ' αυτή ή σε άλλες περιπτώσεις φοβούνται μην χάσουν εξεταστική/εξάμηνο.
Στη μείωση των καταλήψεων σύμβαλλε τα μέγιστα η εκ των προτέρων προβολή των "αγανακτισμένων". Μιλάω για τις μεγάλες αναφορές από τα ΜΜΕ για το "κίνημα" στο...facebook κτλ!
Είναι καθαρά παραπληροφόρηση όταν αυτό παρουσιάζεται ως το γνήσιο φοιτητικό κίνημα που εκφράζει τους φοιτητές(έτσι εκφράστηκε. Δεν το λέω εγώ. Οι εκπομπές τηλεοπτικές & ραδιοφωνικές, τα δελτία ειδήσεων και οι δημοσιογράφοι που τα παρουσιάζαν.). Έτσι δεν διαμορφώνουν τα ΜΜΕ υποσυνείδητα απόψεις? Αυτό το πράγμα είναι ολόκληρη επιστήμη. Πάνω σε αυτό στηρίζεται όλο το marketing γενικότερα.
Να σας αναφέρω μερικά παραδείγματα
Προβολή σελίδας facebook Ανοιχτό π.χ. ΕΜΠ
φίλοι π.χ 400

Αντίστοιχη σελίδα Καταλήψεις π.χ ΕΜΠ
φίλοι π.χ 1000

Προβάλλεται μόνο το 1ο. Είναι αντικειμενικό?

Σελίδα facebook Καταλήψεις σε σχολεία 60.000+ φίλοι (πράγματι υπάρχει)
Σελίδα facebook όχι καταλήψεις σε σχολείο π.χ. 10.000 φίλοι(δεν ξέρω αν υπάρχει). Άραγε κατά πόσο αντικειμενικό είναι η προβολή των 10.000 και όχι των 60.000..

Για τις μειοψηφίες
Συνέλευση ΑΣΟΕΕ (πάιρνω μια από τόσες που έχουν γίνει)
2000+ άτομα στη συνέλευση.
Πάνω από 1000 άτομα υπέρ της κατάληψης. Βάζω μέσα και τα παιδιά που ψηφίζουν τα πλαίσια της ΠΚΣ με αποτέλεσμα να φαίνεται λίγο μικρότερος ο αριθμός αυτών που είναι υπέρ κατάληψεις.

Επειδή είστε απέξω από τα πανεπιστήμια και μάλλον σας μπέρδεψα, για να καταλάβετε υπάρχουν κατά βάση 2 προτάσεις για καταλήψεις συνήθως. Το ένα είναι το κοινό πλαίσιο ΕΑΑΚ(Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση που υπάρχει πάνω από 20 χρόνια στα πανεπιστήμια χωρίς κάποιον κομματικό φορέα τύπου ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ)-ΑΡ.ΕΝ.(Αριστερή Ενότητα που η πλειοψηφία πρόσκειται στον Σύριζα) στο οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπαίνει και η ΠΑΣΠ. Η άλλη πρόταση είναι της ΠΚΣ(πρόσκειται στο ΚΚΕ, ίσως τη δείτε με ονόματα όπως Μ.Α.Σ. , Επιτροπές Αγώνα) που πάλι πρότεινε καταλήψεις τις περισσότερες φορές αλλά με διαφορετικές δράσεις. Αυτά μαζί (δυστυχώς) δεν κατέβαιναν. Όμως οφείλουμε να βάλουμε και τους 2 υπέρ των καταλήψεων ενώ συνήθως μετράμε μόνο αυτούς που ψήφισαν το πλαίσιο
που πήρε τη συνέλευση.
(αυτό ήταν μια μεγάλη παρένθεση, απλά ήθελα να καταλάβεται λίγο τους "πολιτικούς χώρους" που υπάρχουν και κινούνται αυτή την περίοδο στη λογική των καταλήψεων)

Σήμερα έγινε συνέλευση νομική. Εκ νέου ψηφίστηκε κατάληψη για 5η εβδομάδα σε μια συνέλευση 900+ ατόμων.

Θέλω να σας δείξω πως οι συνελεύσεις είναι μαζικότατες και προφανώς για να υπερψηφιστεί ένα πλαίσιο πρέπει να έχει περισσότερο κόσμο με το μέρος του. Δεν είναι λίγο τέτοιες συνελεύσεις να ψηφίζουν καταλήψεις. Κάποια στιγμή θα ανοίξει προφανώς. Θα σημαίνει ότι είναι υπέρ του νόμου? Σε καμία περίπτωση! Απλά δεν γίνεται να κάνουμε 365 μέρες κατάληψη! Ήδη περάσαμε τον 1 μήνα με σχεδόν 150 σχολές να είναι συνεχόμενα κλειστέ και άλλες να κλείνουν, να ανοίγουν, να ξανακλείνουν κτλ.

ΈναςΦοιτητήςΕΜΠ είπε...

part2

2) Το μόνο που μπορώ να σας επιβεβαιώσω είναι πως έχει γίνει μεγάλη νοθεία στο ΠΑΝΤΕΙΟ και στο ΠΑ.ΠΕΙ. που έχω υπόψιν μου. Αυτό την προηγούμενη εβδομάδα με μεγάλο χορηγό της δαπ(παράταξη της νδ). Έτσι άνοιξαν αυτά τα 2 πανεπιστήμια.
Βέβαια πρέπει να σας ενημερώσω πως σήμερα το ΠΑΝΤΕΙΟ εκ νέου τελή υπό κατάληψη σύμφωνα με την γενική συνέλευση που έγινε σήμερα.
Οπότε μην είστε απόλυτος και μην βλέπετε πάντα φαντάσματα.
Για να είμαι δίκαιος δεν μπορώ και εγώ να είμαι απόλυτος. Μπορεί σε κάποια σχολή να έχει γίνει νοθεία υπέρ της κατάληψης. Ξεκάθαρα είμαι εναντίον σε αυτό. Είμαι κατά του νόμου αλλά άμα πράγματι η πλειοψηφία είναι υπέρ του νόμου(που αμφιβάλλω αφού σε ένα μεγάλο βαθμό και τα άτομα που ψηφίζουν ανοιχτή σχολή είτε με πλαίσια δαπ είτε με "ανεξάρτητα" που στηρίζονται από τη δαπ, δεν το κάνουν επειδή συμφωνούν με το νόμο!) τότε δυστυχώς θα υποστούν όλοι τις συνέπειες του νέου νόμου πλαισίου.
Αν έχετε καλύτερες πληροφορίες τότε καλώς. Αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι από που τις παίρνετε. Να ξέρω ώστε να μπορώ να ακούω όλες τις πλευρές.

ΈναςΦοιτητήςΕΜΠ είπε...

part3

3) Δεν έχει καμία σημασία αν ψηφίστηκε από 250 βουλευτές ή από 150. Δεν φανερώνει τίποτα σχετικά με την έγκριση ή όχι της κοινωνίας της ίδιας. Με την ίδια λογική τότε όλη η κοινωνία συμφωνεί με νέους φόρους για τα σπίτια που θα έρθουν μέσω της ΔΕΗ. Έχει κανείς το θάρρος να πει κάτι τέτοιο?!
Είμαι περίεργος. Τι γνώμη μπορεί να έχει μια γιαγιά, ένας παππούς ή οποιοσδήποτε που στην ουσία δεν έχει καμία επαφή με το άσυλο και δεν ξέρει καν τι είναι αυτό. Τι γνώμη μπορεί να έχουν όλοι αυτοί που από πανεπιστήμιο έχουν περάσει από 1 χιλιόμετρο μακριά. Πως μπορούν αυτοί να έχουν άποψη για ένα θέμα το οποίο στην πραγματικότητα δεν ξέρουν τίποτα?(αναφέρομαι στην δημοσκόπηση. Υποθέτω πως σύμφωνα και πάλι με την ίδια λογική επειδή το πασοκ το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις 15-20% δεν έχει καμία νομιμότητα και έτσι ο νόμος πλαίσιο που ψηφίστηκε από 250 βουλευτές στην ουσία είναι άκυρος επειδή δεν εκφράζει τους πολίτες)
Πέραν των λίγων περιπτώσεωνμας που έχουμε τον γνωστό πετροπόλεμο έξω από το πολυτεχνείο ή σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο(ίσως απθ? Νομική?) τι εγκλήματα/παραβάσεις διαπράττονται μέσα στο πανεπιστήμιο?
Θέλω να τονιστεί το "λίγων" γιατί είναι η μόνη πραγματικότητα αφού αν λάβουμε υπόψιν τα τελευταία 2 χρόνια δεν θυμάμαι τίποτα το ιδιαίτερο. Ακόμα και τον τελευταίο χρόνο με τις μεγάλες απεργίες, με το κίνημα των αγανακτισμένων στο σύνταγμα, με την τεράστια αστυνομική καταστολή-ασυδοσία δεν υπήρχε περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε το πανεπιστήμιο ως προπύργιο επιθέσεων.
Σύμφωνα με έρευνες των ίδιων των πανεπιστημίων(δυστυχώς πρέπει να ψάξω αρκετά για να σας παραθέσω κάποια έγκυρη απόδειξη) η εγκληματικότητα είναι σχεδόν μηδενική.
Το μόνο που μπορεί να πει κάποιος είναι για το ναρκεμπόριο στην τοσίτσα(δίπλα από το κάτω πολυτεχνείο, ανάμεσα πολυτεχνείο-μουσείο) και στα προπύλαια στο δρόμάκι που πάει βγάζει προς τις στάσεις λεωφορείων και μετά πάει στη νομική(Δεν θυμάμαι πως λέγεται.). Αυτά είναι καθαρά θέματα της αστυνομίας και γενικότερα της πολιτείας το θέμα των ναρκωτικών. Δεν έχει καμία σχέση κανένα άσυλο.

ΈναςΦοιτητήςΕΜΠ είπε...

part4

Υπάρχει ένα ωραίο blog που πιθανόν να το ξέρετε ή να το έχετε ακούσει που τα άτομα που το διαχειρίζονται κάνουν εξαιρετική δουλειά.
Υπάρχει ένα θέμα σχετικά με την παιδεία. Γενικά έχω κάποιες διαφωνίες με τις απόψεις που εκφράζονται αλλά όπως έχω ξαναπεί η πολυφωνία μόνο καλό κάνει.
http://parallhlografos.wordpress.com/%cf%86%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%bb%ce%bf%ce%b9/aei2011/

Συγκεκριμένα στο δεύτερο με τίτλο "Ακαδημαϊκοί “αξιολογούν” το νόμο-πλαίσιο"(λινκ: http://parallhlografos.wordpress.com/2011/09/26/nomosedu_academics/ )

Σε κάποιο σημείο γράφει
------------
Ο καθηγητής του Berkeley University, Χρίστος Παπαδημητρίου, ασκεί κριτική για την παρουσία και τη δράση των φοιτητικών παρατάξεων στην Ελλάδα λέγοντας πως ενεπλάκησαν με τα μικροπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων κομμάτων. Την ίδια στιγμή, και ενώ για αρκετά χρόνια πίστευε πως το άσυλο όφειλε να καταργηθεί, δηλώνει ότι,πλέον, έχει αλλάξει άποψη:

«Για το άσυλο έχω αλλάξει άποψη και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Σε μια περίοδο σαν τη σημερινή -και επειδή έτυχε να είμαι στις διαδηλώσεις του Ιουλίου στην Αθήνα- όπου η κρατική καταστολή έχει πάρει αυτήν την έκταση και ένταση, νομίζω ότι το άσυλο χρειάζεται. Νομίζω ότι αυτό που είδαμε δε συγκρίνεται με αυτά που είδαμε επί Χούντας ή στον Καραμανλή τον πρεσβύτερο. Και ενώ θεωρούσα μέχρι πρότινος ότι το άσυλο ήταν κοροϊδία, καθώς είχε συγκεκριμένη σημασία επί Χούντας, τώρα πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρχει: να διαφυλαχθεί ένα μέρος όπου η κρατική καταστολή δεν θα μπορεί να ‘χτυπήσει’. Νομίζω ότι αυτή η διάταξη του νομοσχεδίου δεν πρέπει να εφαρμοστεί».
------------

Αυτή είναι η μια πλευρά του ασύλου. Η άλλη δεν έχει σχέση με κοινωνικούς αγώνες αλλά με την ελευθερία στη διακίνηση των ιδεών-γνώσεων αλλά η μεγάλη αλήθεια είναι πως...είναι μεγάλη συζήτηση! Πραγματικά σε ένα comment εκτός του ότι και εγώ θα γίνω κουραστικός και εσείς θα κουραστείτε και να το διαβάσετε και να μου απαντήσετε, δε ν έχει κάποιο νόημα!


Πάνω σε αυτά που είπατε στο τέλος.
Κανείς δεν είπε ότι το πανεπιστήμιο δεν θέλει αλλαγές. Μέσα σε αυτές τις 130 σελίδες του νομοσχεδίου να υπάρχουν και μερικά καλά. Όμως αυτό που οι περισσότεροι (που έχουν μελετήσει τον νόμο..) αντιλαμβανόνται ότι αυτός ο νόμος δεν θα βελτιώσει κανένα πανεπιστήμιο.

Συνδυασμός περαιτέρω μείωσης κρατικής χρηματοδότησης όπως αυτή αποστάλθηκε πριν λίγες ημέρες στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την έχουμε στα χέρια μας, διάσπαση των σπουδών(και των πτυχίων εν τέλη..) με 3+2 έτη όπου τα 2 τελευταία σημαίνουν δίδακτρα(με προσεκτική μελέτη μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διδάκτρων και στα 3 πρώτα έτη), βιβλία που θεωρούνται και τα ηλεκτρονικά άρα στην ουσία μιλάμε για κατάργηση των έντυπων βιβλίων(που σημαίνει πως η αγορά του βιβλίου πάει στον φοιτητή), μειωμένη φοιτητική μέριμνα αφού ήδη από φέτος πρέπει να πληρώνουμε για να πάρουμε το...πασο(!), διαγραφές φοιτητών, κτλ. Θα μπορούσα να συνεχίσω αυτή την ατελείωτη λίστα του νομοσχεδίου που πιστεύω ότι διαφωνεί η πλειοψηφία. Καταλαβαίνετε ότι το τι θεωρεί η κοινωνία(κατά τα λεγόμενα σας) και το τι ισχύει στην πραγματικότητα έχουν μια τεράστια-χαώδης διαφορά?
Και για να μην ξεχνάμε. Διαφωνώ με την κατάληψη δεν ισούται συμφωνώ με το νόμο της Διαμαντοπούλου.

ΈναςΦοιτητήςΕΜΠ είπε...

Τελευταίο part. Ειλικρινά συγνώμη για το τεράστιο comment μου που έπρεπε να το σπάσω σε τόσα κομμάτια για να το δεχτεί! Ευχαριστώ εκ νέου για το βήμα διαλόγου που μου δίνεται σε αυτό το blog. :)

Κάτι τελευταίο. Είναι η κυβέρνηση που μιλούσε ότι δεν θέλει η ΕΡΤ να είναι το σκυλάκι του κάθε κυβερνώντος κόμματος. Το να παρέμβει και να μην δώσει βήμα λόγου(αυτό το 5λεπτο...) στους φοιτητές δεν αναιρεί ότι λέει? Δεν είναι λιγάαααακι οξύμωρο?
Ασκήθηκε βία, έγινε ομηρία, συγκρούστηκαν με την αστυνομία ή έκαναν κάτι εκβιαστικό σε τέτοιο βαθμό που να υπάρχει λόγος να παρέμβει η κυβέρνηση? Λες και υπήρχε καμία περίπτωση να δώσει πράσινο φως να παιχτεί κάτι το οποίο είναι εναντίον της.


Υ.Γ Πρέπει να σας ευχαριστήσω που δημοσιεύσατε το σχόλιο μου(το προηγούμενο, ελπίζω και αυτό!) παρά το γεγονός ότι ήταν επικριτικό προς τα ΜΜΕ.

Υ.Γ2 Με ρωτήσατε αν βλέπω κάποιο κανάλι συγκεκριμένα. Γενικά δεν βλέπω τηλεόραση. Ελάχιστες φορές θα δω ειδήσεις ή απλά θα έχω ανοιχτή την τηλεόραση σε κάποιο κανάλι ακούγοντας ειδήσεις και κάνοντας δουλειές. Πάντως ο κύριος λόγος που το θέμα πήρε σχετικά μεγάλες διαστάσεις και έγιναν αυτές οι κινήσεις (προς ΣΚΑΙ και ΝΕΤ στην Αθήνα, στην πάτρα σε έναν τοπικό όπου πράγματι μεταδώθηκε το μήνυμα τους ζωντανά) είναι σε μεγάλο βαθμό ο ΣΚΑΙ(και η τηλεόραση και το ραδιόφωνο) όπου πραγματικά παραληρούσε και παραληρεί κάνοντας αισχρή προπαγάνδα(μπορείτε να δείτε κάλλιστα πολλά τέτοια βιντεάκια που έχουν ανεβεί στο youtube) κατά των φοιτητών που διαλέγει το δρόμο της κατάληψης. Ειδικά μια βραδινή εκπομπή με το προτοσάλτε όπου είχαν καλεστεί πρόεδρος πασπ, πρόεδρος δαπ, δαπίτες και αρκετοί "ανεξάρτητοι"! Κανένας ώστε να μπορεί να φέρει έναν αντίλογο, να πει την άλλη άποψη και κυρίως να υπερασπιστεί τις καταλήψεις διαψεύδοντας τεράστια ψέματα που είχαν ειπωθεί!
Δυστυχώς όπως ξαναείπα παραπάνω έτσι διαμορφώνονται απόψεις του κόσμου που και πάλι δυστυχώς έχει την τηλεόραση σαν ευαγγέλιο..

Prokopis Doukas είπε...

@ΈναςΦοιτητήςΕΜΠ: Απαντώ συνοπτικά στο αξιοθαύμαστης έκτασης (!) σχόλιο:

1. Οι φοιτητές του συντονιστικού που εισέβαλαν στο στούντιο της ΕΡΤ προέβαλαν ως βασική διαμαρτυρία (καταγράφηκε και μεταδόθηκε από τη ΝΕΤ) οτι "προβάλλεται ως πλειοψηφικό το κίνημα να ανοίξουν οι σχολές, ενώ συμβαίνει το αντίθετο". Δεν μπορεί να είναι μειοψηφικό το κίνημα αυτό - και να έχουν ανοίξει 150 σχολές μέσα σε μια εβδομάδα. Αν μη τι άλλο είναι αυξανόμενο.

Το οτι αυτό το κίνημα προβλήθηκε (ενδεχομένως τόσο πολύ) είναι εύλογο και από μια άλλη πλευρά: Είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται.

2. Οι πληροφορίες είναι όπως σας είπα "κλίμα". Και η κοινωνία είναι πολύ δύσπιστη, επαναλαμβάνω.

3. Έχει τεράστια σημασία, που πρώτη φορά, μετά από 30 χρόνια, ψηφίστηκε ένας νόμος για την παιδεία, με συναίνεση (συντριπτική πλειοψηφία, για την ακρίβεια) στη Βουλή.

4. Δεν ξέρω τι λέει ο Χρίστος Παπαδημητρίου, αλλά η κοινωνία αυτό είπε (δημσοκοπικά τουλάχιστον): "Όχι πια άσυλο". Και αυτό που φαίνεται οτι λέει, μετ' επιτάσεως, είναι "αλλάξτε τα πράγματα στην παιδεία - τέλος πια με τις αγκυλώσεις της μεταπολίτευσης!". Μπορεί ο νόμος Διαμαντοπούλου πράγματι να μην είναι ο καλύτερος, μπορεί να έχει πολλές ατέλειες και λάθη. Η κοινωνία όμως, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, λέει "Αλλάξτε - κι ας είναι με λάθη. Κι αν έπρεπε να είναι αλλιώς οι αλλαγές, είχατε τόσα χρόνια την ευκαιρία να τις κάνετε. Τώρα, μην μείνουμε στο τέλμα, με ένα χρεωκοπημένο σύστημα ίδιο και απαράλλαχτο, επειδή έχουμε αντιρρήσεις σε αυτό που προτάθηκε"...

imwrong είπε...

Δηλαδή λέμε τώρα ότι η κυβέρνηση είχε πληροφόρηση από την ΕΡΤ ότι οι φοιτητές ήταν επικίνδυνοι; Διότι εσύ δεν μετέφερες κάτι τέτοιο την ώρα της κρίσης - κι εδώ που τα λέμε δεν προκύπτει και από κανένα δημοσιευμένο βίντεο κίνδυνος για εργαζόμενους αλλά και για τη διοίκηση της ΕΡΤ.

Γιατί είναι δουλειά της κυβέρνησης η διαπραγμάτευση; Υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί γι' αυτή την ιστορία, ειδικά μάλιστα μετά την οδό Νιόβης.

Σαν να λέμε, δηλαδή, ότι λίγο-πολύ οι φοιτητές σας έκαναν κίνηση ματ, στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ εννοώ.

Και τους Καζάκους δεν τους υποτιμώ εγώ. Έχει βγάλει, για παράδειγμα, ρεπορτάζ η ΕΡΤ για τις συνεχείς ρατσιστικές επιθέσεις στον Άγιο Παντελεήμονα ας πούμε;

Prokopis Doukas είπε...

@imwrong/ΈναςΦοιτητήςΕΜΠ: Απαντώ και στους δυό σας, για το επίμαχο.

Όχι, οι φοιτητές δεν ήταν επικίνδυνοι, όπως αποδείχθηκε στην πορεία - το δήλωσα εξ αρχής. Μπορεί να γίνονταν επικίνδυνοι όσοι είχαν συγκεντρωθεί απ' έξω ή όσοι "αγανακτισμένοι" μπορεί να έρχονταν από οπουδήποτε.

Το τι πολιτική όμως θα χαράξει για όλες αυτές τις περιπτώσεις, το αν θα επιτρέψει να μιλούν όσοι εκβιαστικά καταλαμβάνουν ένα δημόσιο κτήριο ή δεν θα τους ικανοποιείται ποτέ τέτοιο αίτημα - αυτό είναι ευθύνη και προνόμιο της κυβέρνησης. Γιατί, τελικά, έχει την πολιτική ευθύνη, σε οποιαδήποτε διαχείριση κρίσης, που περιλαμβάνει αστυνομία, πιθανές γκάφες - και πιθανές συγκρούσεις.

Με την πρώτη "γκέλα", αυτήν θα βρίζατε...

{Marianna} είπε...

Καλημέρα! Το σχόλιο από "Μαρία" είναι από εμένα, το έκανα καταλάθος έχοντας μπει από τον λογαριασμό της μητέρας μου! Συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια!!! :P

Prokopis Doukas είπε...

Διάλογος με φοιτήτρια Παντείου, σήμερα: "Πώς πάει με τη σχολή σου; Η εξεταστική;"

"Δυστυχώς μας έκλεισαν και πάλι τη σχολή ΠΑΣΠ, ΠΚΣ (σωστά το γράφω;) και ΕΑΑΚ. Ενώ είχαμε αποφασίσει στην προηγούμενη γενική συνέλευση οτι θα γίνει πρώτα η εξεταστική και μετά θα γίνει συνέλευση, μαζεύτηκαν 200 άτομα και αποφάσισαν παράνομα το κλείσιμο της σχολής. Και κανείς δεν τους πάει στον εισαγγελέα. Τώρα θα κάνουμε πάλι συνέλευση μεθαύριο, να δούμε τι θα γίνει".

Τέλεια.

ShareThis