22.3.12

Ο διχασμός της πόλης

Ακόμα κι αν προσωρινά βελτιώνεται, από επιμέρους παρεμβάσεις του Δήμου ή της αστυνομίας, το πρόβλημα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, παραμένει στάσιμο. Και ως τέτοιο, τελικά επιδεινώνεται, καθώς στη μέχρι τώρα υποβάθμιση, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά, προστέθηκαν η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση του ζωτικού του χώρου, για κάθε είδους διαμαρτυρίες, συγκρούσεις και καταστροφές.


Αν λοιπόν το ζήτημα δεν περιέλθει στην αρμοδιότητα ενός ειδικού συντονιστικού οργάνου, τύπου “Αθήνα 2004”, που θα σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές σε κάθε πτυχή του πολυπαραγοντικού αυτού προβλήματος, τότε κινδυνεύουμε να κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Η εκμετάλλευση, τα παράνομα κυκλώματα, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η πρόνοια για τους αναξιοπαθούντες, η ερήμωση από τη φυγή κατοίκων και επιχειρήσεων - όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται μόνο από έναν φορέα.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη χρησιμότητα μιας ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, καλά μελετημένης, μετά από διεθνή διαγωνισμό. Αλλά όπως με κάθε άλλη εμπειρία ανάπλασης, αν (και) αυτή δεν συνοδευτεί από συνολικό συντονισμό και επίμονα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τη ρίζα των προβλημάτων, το αποτέλεσμα θα είναι τελικά αρνητικό.

Η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου ενέχει δύο κινδύνους, με κοινό παρονομαστή: Πρώτον, να προσφερθεί στο γκέτο μια εξαιρετική “επέκταση”, ειδικά τις νυχτερινές ώρες που η πόλη ερημώνει και δεν θα υπάρχει ούτε η συνήθης κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ο φόβος υπήρχε (σε μεγαλύτερο βαθμό) και με την πρόταση για πεζοδρόμηση της οδού Αθηνάς, ιδέα που τέθηκε πρόχειρα στο τραπέζι - και θα κατέληγε, με μαθηματική ακρίβεια, στο τέλειο “πεζοδρομημένο γήπεδο του γκέτο”, όπου ανενόχλητα τα κυκλώματα θα υποκαθιστούσαν τα συνήθη τραπεζοκαθίσματα.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι (αν δεν συνοδευτεί από γενναία και συντονισμένα μέτρα αναβάθμισης σε όλο το κέντρο) να διχάσει την πόλη, σε “πάνω” και “κάτω”. Η πρώτη, με την προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα ανακτήσει τη λάμψη της, ενώ η δεύτερη, παρατημένη επί δεκαετίες πια, θα βυθιστεί στη εξαθλίωση της. Η διαχωριστική γραμμή ενός πεζόδρομου θα αποτελέσει έτσι την επίσημη πιστοποίηση ενός κοινωνικού διχασμού.

Μεταξύ άλλων, ο σκοπός της πεζοδρόμησης είναι να ενωθούν, για τους πεζούς, τα δύο σημαντικότερα μουσεία - αυτό της Ακρόπολης με το Αρχαιολογικό. Αν στο πρώτο τα προβλήματα περιορίζονται στην ελλιπή φύλαξη του πεζοδρόμου της Αποστόλου Παύλου από τα οχήματα-εισβολείς, στο δεύτερο η εξαθλίωση των ναρκωτικών, του παρεμπορίου και των συμμοριών έχει οδηγήσει μέχρι και στην πρόταση για σιδηρόφρακτη περίμετρο, ώστε να διαφυλαχθεί το μουσείο από τους βανδαλισμούς.

Αν δεν ακυρωθεί η ανάγκη για κάγκελα στο κέντρο της πόλης (και αυτό δεν επιτυγχάνεται με αστυνομικές "σκούπες"), η πεζοδρόμηση μοιάζει ανώφελη.









To γράφημα είναι από το www.realestatecorner.gr και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

Το post συνοδεύεται από το "This City Never Sleeps" των Βρετανών Eurythmics.

buzz it!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελευταία φορά ήρθα Σύνταγμα τον Φεβρουάριο του 2012, για δουλειά. Σπασμένα μάρμαρα παντού, μυρωδιά στάχτης. Το κεφάλι κάτω, γρήγορο βήμα, τα χέρια έτοιμα να καλύψουν τον θώρακα. Έναν φίλο στην πλατεία Αμερικής έχω να τον επισκεφτώ από το 2009. Συναντιόμαστε αλλού.

Είμαι πατέρας πια, έχω ευθύνη να παραμείνω ζωντανός.

Θυμάμαι με νοσταλγία την Κάννιγγος, τα τρόλλεϋ ''του παρασήμου της κόκκινης σημαίας εργασίας εργοστασίου τάδε''. Αλίμονο, δεν θα ξαναμπώ ποτέ σε τρόλλεϋ.

Επειδή σας βλέπω μπασμένο στα κόλπα, εκπομπές στην ΕΡΤ, ημερίδες, χειραψίες, κτλ., πείτε σε κάποιον προοδευτικό φίλο σας πως η δημόσια τάξη και υγεία είναι φιλολα'ι'κή πολιτική.

Δεν απορείτε που το κέντρο από ΣΥΝ (τότε), το γύρισε σε ΧΑ;

Αν το νέο ΠΑΣΟΚ-νυν ΣΥΡΙΖΑ αφήσει τις βλακείες περί ανοιχτών συνόρων και κάνει μια στοιχειώδη χειρονομία προς την νομιμότητα θα βγεί με 60%.

Αν υπολογίζει στις ψήφους των ελληνοποιηθέντων μεταναστών, σας πληροφορώ πως οι Αλβανικής καταγωγής συμπολίτες μας είναι έξαλλοι με την κατάσταση στην χώρα και στις χειρωνακτικές δουλειές, όπου έφταναν να παίρνουν μεροκάματο 50 ευρώ καθαρά, για να τους ξεφτιλίσουν τα μεροκάματα οι επόμενοι...
Έχω ακούσει γνωστό μου αλβανικής καταγωγής να λέει πως η ΧΑ δεν έχει εντελώς άδικο, πως γίναμε ξέφραγο αμπέλι. Αυτά ως ανταπόκριση από τους πραγματικούς ανθρώπους.

Σήμερα που σας γράφω πληροφορηθήκαμε πως ο Αφγανός επίδοξος δολοφόνος φοιτήτριας στην Κέρκυρα είχε τατουάζ αγκυλωτό σταυρό. Ήρωάς του ο Χίτλερ, τόσους Εβραίους είχε σκοτώσει...
Οι ισλαμιστές είναι αντισημίτες, ποιός να το περίμενε.

Οπότε πάνε κι αυτά τα ψηφαλάκια, Αδελφούς Μουσουλμάνους θα ψηφίσουν.

Βεβαίως αν υπολογίσουμε 1.7-2 εκατ. εισόδους από τον Έβρο επί 5.000 το κεφάλι, μας κάνει δέκα χιλιάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πολλά λεφτά, αρκετά για να διαφθαρή ολόκληρη η αστυνομία , τα κόμματα, τα κανάλια, οι δικηγόροι, οι ΜΚΟ. Αν ήθελαν βεβαίως, εγώ πιστεύω πως όλοι οι ανωτέρω είναι αδιάφθοροι.

Ξυπνήστε, γιατί αν ο δεσμός γίνει Γόρδιος δεν λύνεται, κόβεται. Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα όσο ακόμα λύνονται.

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Δεν έχω αντίρρηση να συζητήσουμε ότι θέλετε. Χωρίς όμως "ξυπνήστε" (που υπονοεί οτι εμείς κοιμόμαστε και εσείς βλέπετε καθαρά) και "μπασμένος στα κόλπα" (δημοσιογράφος είμαι).

Αν λοιπόν δεν θέλετε "βιαστικές αναλύσεις", ελάτε στο φρεσκογραμμένο μου ποστ, που άπτεται των ίδιων θεμάτων, να συζητήσουμε. Εδώ δεν μας διαβάζει κανείς πια, είναι παλιό.

ShareThis