Γράφω μέσα στα κουνούπια, Γενάρη μήνα. Αλκυονίδες ημέρες του ιστορικού κέντρου...
Στην Αθηνάς, ένας (εμφανισιακά τυπικός) εκπρόσωπος της γενιάς του Πολυτεχνείου, “καθώς πρέπει” εξηντάρης, καταβρέχει το μπετόν, σε κάτι έργα. Τουλάχιστον, ο μαυρούκος πιο πέρα, στην αρχή της Πλάκας, είναι πιο διακριτικός, έχει χωθεί μέσα σε κάτι ψηλά φυτά, για να κάνει την ανάγκη του.
Λίγο πιο πριν, ένας μηχανόβιος πάει ανάποδα τη Λυσίου. “Είστε ανάποδα”, του λέω. “Ναι, μου λέει, το ξέρω. Εδώ στην Πλάκα, δεν πειράζει” (;) Το αποφάσισε μόνος του. Στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, ο ωραιότερος περίπατος σε αυτή την πόλη, που στερείται το πράσινο, διακόπτεται συνεχώς από μηχανάκια ή/και αυτοκίνητα. Οι διαμαρτυρίες των πεζών εκνευρίζουν τον δικυκλιστή αστυνομικό, που ζητάει τα ρέστα “που θα του πούμε εμείς πώς θα κάνει τη δουλειά του”. “Γιατί δεν τους γράφετε;” “Κι εσείς γιατί δεν κάνετε μήνυση σε όσους έφαγαν τα εκατομύρια;” Τρία πουλάκια κάθονται. Σκέψου όλοι οι αστυνομικοί του κόσμου να αδρανούσαν στις τροχαίες παραβάσεις, επειδή υπάρχει η μαφία...
Σκέφτομαι τι συναντάει αυτός που επισκέπτεται για πρώτη φορά αυτή την πόλη - ειδικά αν είναι μετανάστης κι όχι τουρίστας. Την πλήρη ανυπαρξία τήρησης κανόνων συμβίωσης - από την καρέκλα μπροστά στο μαγαζί, για “να φυλάμε τη θέση”, ως την πλήρη ασυδοσία των νυχτερινών κέντρων χωρίς άδεια. Το περιπολικό που παρατηρεί, “γιατί δεν είναι δικαιοδοσία μας”. Μια αστυνομία, είτε κρατική είτε δημοτική, που είναι αδιάφορη/ανεκπαίδευτη/διεφθαρμένη/αυθαιρετούσα/βίαια/αναποτελεσματική. Ένα δήμο, βουλιαγμένο στη διαφθορά, που δεν λύνει προβλήματα, ούτε καν στα στοιχειώδη, όπως η καθαριότητα (πόσο μάλλον να ασχοληθεί με την πρόνοια, δεν περισσεύουν από τους 11 χιλιάδες υπαλλήλους). Το υποκριτικό παιχνίδι της σύλληψης όσων ασκούν παρεμπόριο - και την επανάκτηση των κατεσχεμένων την επόμενη ημέρα, προς 100 ευρώ. Την πλήρη εκμετάλλευση των μεταναστών, σε άθλια διαμερίσματα-υπνωτήρια, χωρίς κανένα χώρο υγιεινής, προς μερικά ευρώ το κεφάλι.
“Έτσι γίνεται, εδώ είναι Ελλάντα”. Το έχει μάθει και ο μετανάστης. Το μαθαίνει πολύ γρήγορα. Όταν τον στέλνουν με πούλμαν (!) στο κέντρο της Αθήνας. Όταν προσπαθεί να αποκτήσει χαρτιά, από τα ξημερώματα στην Πέτρου Ράλλη, κρινόμενος από την αστυνομία (!) και με τη βοήθεια διαφόρων δικηγόρων, που υπόσχονται αποτέλεσμα. Ή όταν έχει περάσει από κέντρα υποδοχής, που φέρνουν την Ελλάδα, στη θέση της κατηγορούμενης για βασανιστήρια χώρας. Ούτε αυτό το στοιχειώδες πρόβλημα μπορέσαμε ως πολιτεία, να (επιχειρήσουμε, έστω να) αντιμετωπίσουμε, τα τελευταία χρόνια. Πόσο μάλλον, τα παγκοσμίως δύσκολα της εμπορίας ναρκωτικών και του trafficking. Όλα μαζεμένα στην καρδιά της πρωτεύουσας, όλα με την άνεση που δίνει ο τεράστιος τζίρος, που όλα τα ξερχαβαλωμένα τα λαδώνει.
Αμφιβάλλω κι εγώ αν ο φράχτης θα λύσει προβλήματα. Δεν είμαι από αυτούς που θεωρώ οτι τα σύνορα πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά δεν πιστεύω οτι το κύμα της μετανάστευσης θα ανακοπεί από ένα τέτοιο μέτρο. Χιλιάδες χιλιόμετρα συνόρων και ακτών περιμένουν καρτερικά. Σε μια ειδική εκπομπή της ΕΡΤ, στην οποία συμμετείχα, πριν από καιρό, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις των μεγάλων πλημμυρών στο Πακιστάν, από τις οποίες εκτοπίστηκαν εσωτερικά 21 εκατομύρια άνθρωποι, χάνοντας το βιός τους, σπίτια, χωράφια, ζωντανά. Δεν θεωρείται απίθανο, οι πρώτοι πρόσφυγες αυτής της κλιματικής αλλαγής, να πάρουν κατά εκατομύρια (ίσως και 5) το δρόμο της δύσης. Ένα μόνο μέρος από αυτούς να φτάσει κοντά στην Ευρώπη, θα περάσει από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η χώρα μας (όπως και κάθε άλλη που έχει υπογράψει τις διεθνείς συμβάσεις - και αυτό κάνουν πως δεν το γνωρίζουν οι διάφοροι εθνικοπατριώτες, μισαλλόδοξοι και ρατσιστές) έχει υποχρέωση να παράσχει στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης (στέγη, τροφή, νερό, συνθήκες υγιεινής) σε ΚΑΘΕ άνθρωπο και να εξετάσει με σοβαρότητα κάθε αίτηση για άσυλο. Δεν το κάνει - και ακριβώς επειδή υπάρχει διαφθορά και ανικανότητα, δεν παρέχει άσυλο ούτε στο 1/15 του ποσοστού, σε σχέση με τους εταίρους μας. Ταυτοχρόνως, η περίφημη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, δεν επιτρέπει στους μετανάστες να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - κι έτσι εγκλωβίζονται στο αίσχος της Πάτρας ή του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.
Από την άλλη, μια χώρα έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατεύσει την κοινωνική της ειρήνη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων - ιθαγενών και μη. Η μαξιμαλιστική αριστερή αντίληψη οτι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με εξάλειψη των ανισοτήτων στον τρίτο κόσμο, παραλείπει να εξηγήσει πώς θα ζήσουμε μέχρι τότε - ούτε μπορεί να είναι αποδεκτή, όταν καταπατώνται τα στοιχειώδη δικαιώματα όλων, είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είτε όχι. Γιατί όταν δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, ο χειρότερος ρατσισμός είναι αυτός που συμβαίνει στο γκέτο της Αθήνας - και πρώτα θύματα του είναι οι ίδιοι οι μετανάστες.
Διαβάζω για σχέδια “επιχείρησης-σκούπας" στα συρτάρια της αστυνομίας - και ως συνήθως δυσπιστώ. Καμμία επιχείρηση που θα διαρκέσει 48 ώρες δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα, αν δεν οργανωθεί και σχεδιαστεί προσεκτικά (από κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμο) η φιλοξενία όσων πρέπει να πάνε σε κέντρα υποδοχής, η προώθηση όσων πρέπει να προωθηθούν, η πρόνοια σε όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς δουλειά εδώ (όπως και των άστεγων και ναρκομανών), η διαρκής καθημερινή αστυνόμευση όλων των παρανομιών (κυρίως των Ελλήνων), ο διαρκής πόλεμος "σε επίπεδο κορυφής" κατά των κυκλωμάτων πρέζας, πορνείας και παρεμπορίου - που λυμαίνονται το κέντρο και βγάζουν εκατομύρια.
Μαθαίνω οτι σύντομα θα κατατεθούν νομοσχέδια για την αλλαγή του τρόπου απόδοσης του ασύλου, όπως και για κίνητρα επιστροφής των κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας. Ευπρόσδεκτα, αλλά όσο δεν γίνονται τα παραπάνω, καμία συζήτηση για την αλλαγή του “Δουβλίνο ΙΙ” και καμία συζήτηση για “συνεργασία” με την Τουρκία, δεν θεωρώ οτι μπορεί να αποδώσει. Αν δεν υπάρξει ειδικό διϋπουργικό όργανο, με αρμοδιότητες παρόμοιες με του “Αθήνα 2004”, όπως έχει προτείνει εδώ και χρόνια η Κίνηση Συλλόγων και Ενεργών Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου, δυστυχώς δεν βλέπω φως.
Και για να αναστραφεί η υποβάθμιση, πρέπει να γίνουν κι άλλες κινήσεις, που έχουν σχέση με την καθημερινότητα: Να εξυγιανθεί και να λειτουργήσει αυτός ο πολύπαθος Δήμος - κατά πρώτο λόγο στην καθαριότητα. Να υπάρξει ένα μίνιμουμ κοινωνικής συναίνεσης, ώστε το κέντρο της πόλης να σταματήσει να είναι ένα υπαίθριο ουρητήριο με σιδερόφρακτα (για το φόβο των διαδηλώσεων και των καταστροφών) κτήρια και μαγαζιά, γεμάτα από μίζερα γκράφιτι - που το καθιστά (πέραν της οικονομικής κρίσης) ακόμα πιο απωθητικό για οποιονδήποτε κάτοικο ή επιχειρηματία.
Και επιτέλους, με πρώτη την πολιτεία να δίνει το παράδειγμα, ας συμφωνήσουμε οτι πρέπει να δράσουμε γρήγορα και συλλογικά...
Update: Ήδη οι δουλέμποροι αναπροσαρμόζουν την τακτική τους...
Η φωτό του φράκτη στα σύνορα Ισπανίας-Αφρικής (γεμάτου με τα ρούχα όσων προσπάθησαν να τον περάσουν) είναι από το www.rednotebook.gr και το εξώφυλλο από το www.tragoudistan. blogspot.com
Το post συνοδεύεται από το (σαρκαστικό) "Welcome To Greece" του Κωστή Μαραβέγια
Φόβοι και ελπίδες για την οικονομία το 2025
-
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025).Το ότι
η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά δεν αμφισβητείται στα
σοβα...
Πριν από 2 εβδομάδες
15 σχόλια:
Είναι θέμα πολιτικής βούλησης για να διορθωθούν όλα όσα περιγράφεις. Αν δεν υπάρξει αυτή, το πρόβλημα απλώς θα διαιωνίζεται και θα διογκώνεται. Νομίζω είναι τόσο απλό.
Συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό σου, Προκόπη. Δυστυχώς, τόσα χρόνια η ελληνική πολιτεία είναι ανίκανη να καταρτίσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος και αναλώνεται σε σπασμωδικές αντιδράσεις ανάλογα με τις περιστάσεις. Το θέμα είναι ότι τύποι σαν τον Καρατζαφέρη το εκμεταλλεύονται αυτό και καρπώνονται την αγανάκτηση του κόσμου για την υποβάθμιση της ζωής τους. Έτσι βλέπουμε το κέντρο της Αθήνας να μεταβάλλεται σιγά αλλά σταθερά σε πόλη-φάντασμα.
Παρεπιπτόντως υπάρχει μια ανάρτηση του Locus Publicus για το Ντιτρόιτ που θα πρέπει να μας βάλλει σε σκέψεις για το που θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε:http://locus-editorium.blogspot.com/2011/01/detroit-lives.html
@ teleytaios: Φοβάμαι πως όχι μόνο. Είναι και θέμα σοβαρής οργάνωσης και *κόπου*, κάτι που έχει ξεχάσει να κάνει η ελληνική πολιτεία (αν το έκανε ποτέ)...
@Panos: Ευχαριστώ - και για το λινκ.
Προκοπη, γεια σου! Λες "η περίφημη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, δεν επιτρέπει στους μετανάστες να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες". Με βοηθας να βρω αυτο το μετρο σε επισημα χαρτια;
Ευχαριστω!
@ Themos: Καλή χρονιά, Θέμο μου. Δεν έχω documentation. Μπορείς να έλθεις σε επαφή με το http://afroditealsalech.blogspot.com, για περισσότερες πληροφορίες, ίσως.
Προκόπη, πολύ καλό και ειλικρινές άρθρο, μακρυά από κραυγές και θέσφατα..!! Επί της ουσίας με εκφράζει και -πιστεύω- εκφράζει και τον κάθε νοήμονα... Θα το αναρτήσω και στο δικό μου blog...
Όσο για τον φίλο που ρωτά για την συνθήκη Λονδίνου-Δουβλίνου ΙΙ, προβλέπει ότι η Ελλάδα θεωρείται όχι μόνο χώρα υποδοχής αλλά και χώρα διαμονής, έτσι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μπορούν να στέλνουν πίσω όσους μετανάστες συλλάβουν να έρχονται από Ελλάδα είτε χωρίς χαρτιά είτε με τα προσωρινά χαρτιά της καταγραφής τους στα σύνορα μας και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους δεχθούμε...
Σίγουρα το πρόβλημα χρήζει αντιμετώπισης όμως τα τείχη δεν έλυσαν κανένα προβλημα, ούτε κι αυτό θα το κάνει.
Κι ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα αν δεν δει το πρόβλημα συνολικά η Ε.Ε. (αντί να σφυρίζουν αδιάφορα οι μεγάλες χώρες που δεν δέχονται πρώτες τους μετανάστες όπως κάνουν στην πράξη τώρα) δε μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση.
Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος κι Ιταλία έχουμε όλες οι χώρες μεγάλο πρόβλημα κι από μόνη της η κάθε χώρα δεν μπορεί όσο κι αν θέλει να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Χρειάζεται οργανωμένη πολιτική απ'όλους για κάτι τέτοιο.
"Η μαξιμαλιστική αριστερή αντίληψη οτι το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με εξάλειψη των ανισοτήτων στον τρίτο κόσμο, παραλείπει να εξηγήσει πώς θα ζήσουμε μέχρι τότε."
Προκόπη, συγγνώμη που παρεμβαίνω επί προσωπικού, αλλά νομίζω πως -δια της παραπομπής- αδικείς τη θέση που εκφράζω στο ποστ: ότι η ρεαλιστική αντίληψη του προβλήματος (αριστερή ή μη) οδηγεί στο συμπέρασμα πως η επίλυσή του είναι αδύνατη αν δεν στοχεύσει στη ρίζα του, δηλαδή στο πώς δεν θα υποχρεώνονται οι άνθρωποι αυτοί να εγκαταλείπουν τις χώρες τους. Το ερώτημα "πώς θα ζήσουμε μέχρι τότε" δεν τίθεται σωστά, όσο δεν προσδιορίζουμε αυτό το "τότε" και δεν κάνουμε καμία κίνηση για να φτάσουμε εκεί, παρά περιοριζόμαστε (όχι μόνο σαν Ελλάδα, αλλά σαν Ευρώπη/Δύση/ανεπτυγμένος κόσμος ευρύτερα) σε μέτρα-ασπιρίνες για τον καρκίνο. Αυτό προσπαθώ να πω, όχι ότι δεν χρειάζονται μέτρα (ποια μέτρα θα είναι αυτά είναι υπό συζήτηση, βέβαια).
Την βραδιά που συμπέσαμε στον Συρανό, στην Ομόνοια εκτυλίσσονταν λίγο πριν αρχίσει η παράσταση σκηνές απείρου κάλλους.
Τοξικοεξαρτημένοι όλων των φυλών είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο του Μετρό στην Ομόνοια από την πλευρά της Πατησίων επειδή είχε σταθμεύσει κάποιο περιπολικό προς την Πειραιώς και ήταν σε ετοιμότητα να τρέξουν προς πάσα κατεύθυνση.
Η επιχείρηση σκούπα προαναγγέλλεται, χωρίς να γίνεται τόσα χρόνια τώρα. Δυστυχώς, ίσως να έχουν βάση οι θεωρίες συνωμοσίας που μιλάνε για οργανωμένη διόγκωση της εγκληματικότητας στην περιοχή από Ομόνοια μέχρι Μεταξουργείο, ώστε οι αξίες να πέσουν και μεγαλοεπιχειρηματίες να αναλάβουν την "ανάπλαση" ενός από τα λίγα και όμορφα (παρά τα προβλήματα) εναπομένοντα κομμάτια παλιάς Αθήνας.
Πριν χρονια είχες πει ότι ο δημοσιογράφος Σ. Τ.,, "δεν προσβάλει τα μάτια και τα αυτιά κανενός "! Τώρα μας προσβάλουν και στεναχωρουν τα γεγονατα και τα de facto του κοινωνικου γίγνεσθαι με τη δική σου εξαιρετικη περιγραφη και μαπια.
Ας γυρίσω απο τις σημερινες Αλκυονιδες μερες στα προηγούμενα κακοκαιρία. Τυχαίνει να πηγαίνω για πρωινό μπανιο στη θάλασσα πριν ξυπνήσει καλά καλά η πόλης. Αυτό που συναντάω με στεναχωρει καθε φορα !
Ένα πλήθος στη παραλία που αποτελείται από . . Άτομα με ειδικές ανάγκες (85% αναπηρια ) (!!! Ος ομογενή από Βerlin με σόκαρε δύο φορές , αφου ήμουν συνηθισμένος σε άλλο πολιτιστικο/κοινωνικο γιγνεσθαι.
Τα ατομα με ειδικες αναγκες κυκλοφορουν στη καθημερινη ζωη (οσο τους το επιτρεπει η αναπηρια) σε φυσιολογικο επιπεδο.
ΕΔΩ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ,,λογου ταμπου, ντροπης , διωγμενοι απ την ομορφη Barbie και τον ομορφο συντροφο της ?.
Εκει μου έδειξε ότι η πατρίδα μου κρύβει ότι θεωρεί άσχημο , ενοχλητικό η προβληματικό ,,ΚΑΤΟ ΑΠ ΤΟ ΧΑΛΙ .!
Προβλέψειμο ότι θα μαζευτούν κάποτε τα κρυμμένα κάτω ας το χαλί, αφού απασχοληθείκαμε μόνο με το λαμψη η προσόψει μας χωρίς βάσεις και background. Αυτονόητο ότι θα καταρεύσει τέτοιο γίγνεσθαι.
Σωστά ανέφερες τα πρωτα εκατ. οικολογικούς μετανάστες. Είδη πριν 20 χρόνια είχαν προβλέψει τέτοια ερχόμενα γεγονότα, αλλα οι πολιτικοί μας βάζουν το κεφάλι τους λες στο χώμα. ΔεΝ βλέπω δεν ακούω !
. . . Η Ευρώπη έχει γεράσει και ξεμενεί από οξυγόνο. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ούτε έχει τους κατάλληλους Leader.
Ευχες για καλες εκπομπες και. . . Εν αρχη ην η μουσικη :D
@ATOMO: Ευχαριστώ..
@DaisyCrazy: Οκ, αλλά πρέπει και μονομερώς να κάνουμε κάποια πράγματα...
@xasodikis: Εγώ συγνώμη αγαπητέ, έπρεπε πρώτα να σχολιάσω στο δικό σου μπλογκ. Έτσι όπως το διευκρινίζεις είναι απολύτως αποδεκτό, αλλά δυστυχώς η διαπίστωση σου χρησιμοποιείται ως υπεκφυγή, πολύ συχνά: "Να μην κάνουμε τίποτα, αν δεν κάνουμε το μάξιμουμ"...
Το οποίο, να μου επιτρέψεις να αμφιβάλω αν θα επιτευχθεί ποτέ. Μάλλον το ανάποδο θα γίνει, λόγω κλιματικής αλλαγής...
@Mutlu: Μα αυτές οι "σκούπες" είναι εντελώς άχρηστες. Μόνο η συστηματική και συνδυασμένη δουλειά μπορεί να αποδώσει...
@stavros katratzis: Ευχαριστώ για τις ευχές. Ποιός είναι ο Σ.Τ. και πότε είχα πει τέτοιο πράγμα;
πρότεινε κάποιος κάτι επ' αυτού ; πέρα από επί χάρτου ασκήσεις δηλαδή και ευχολόγια και αφορισμούς και εκθέσεις ιδεών και τα περί πιστής εφαρμογής νόμων εμβατήρια, υπάρχει αναρτημένη οπουδήποτε μια σοβαρή και εφαρμόσιμη πρόταση για να την διαβάσω ; θα ήμουν ευγνώμων αν βοηθούσατε με κάποιο-α λινκ
Κ.Κ.Μ.
@K.K.M.: Για το μεταναστευτικό, δεν είμαι ειδικός. Για το ζήτημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, η Κίνηση Συλλόγων και Ενεργών Πολιτών για τη Διάσωση του Ιστορικού Κέντρου έχει κάνει και διαπιστώσεις και προτάσεις (αρχίστε από το About)
www.istorikoghetto.worpress.com
Πριν αρκετα χρόνια από τον ραδιοσταθμό "kosmos" για τον Σταυρο Θεοδορακη. Ηταν να πάρει τη θέση του προέδρου στην ΕΡΤ, αν θυμάμαι καλά !
Η "σκούπα" μέχρι τώρα το εξής αποτέλεσμα .
2 φορές βρέθηκα στο κελλί με άλλους 30 αλβανούς και αφρικανούς επειδή τους φάνηκε η προφορά μου "ξένικη" και δεν είχα ταυτότητα μαζί μου. Τους πήρε όλη μέρα να εξακριβώσουν τα στοιχεία μου και έτσι πέρασα τη μερα όρθιος αφού δεο χωράγαμε τοσα άτομα σε ένα κελλί. Όλα καλά ! Ενας αλβανος συνεργατη μου είσπραξε της ,,φάπες,,του και τον πηγαν εκδρομή στη Κακαβια, γύρισε όμως μέσα σε λίγες μέρες στο τόπο εργασιας του(Αθηνα). ;D :D Ειναι περιπου όπως τα πλακάκια στα πεζοδρόμια για τους τυφλούς που καταληγουν είτε σε δένδρα, κάδους κτλ. Δεν πρόκεται για black humor αλλα εχω δει τσαπατσουλιες στη τοποθετηση (των πλακιδίων ) δίπλα στις γραμμές του τραμ. Ομολογώ ότι δεν μπόρεσα να κρύψω το γέλιο μου όταν το αντίκρισα . Κάπως έτσι "μαστορεουν" και με την "σκουπα" !
Νομιζω οτι πρεπει να ανακαινιστούν απκετα κτίρια, ώστε να έχουν ένα κρεβάτι και ένα λουτρό. Μέχρι να τακτοποιηθουν οι υποθέσεις τους θα μπορουσαν να ασχοληθουν σε καποια δημοσια εργα με λιγες [!!!] ωρες δουλεια και ενα μικρο "χαρτζιλικη" ! Θεωρώ πως είναι μια πιο ανθρώπινη λύση. Τουλάχιστον καλύτρα από το χάος της σκουπας, συρματοπλέγματα και τα απαράδεκτα γεγονότα στη πλατεία Κουμουνδούρου και γενικός στο κέντρο της Αθήνας
για το "Δουβλίνο ΙΙ" δείτε εδώ
http://en.wikipedia.org/wiki/Dublin_Regulation
Δημοσίευση σχολίου