Την επόμενη φορά θα τις σπάσω κι εγώ τις μπάρες. Αχαλίνωτος. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά αυτό που μου τη σπάει είναι οτι θα δικαιωθώ κιόλας - εκ του αποτελέσματος. Γιατί μόνο έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις, οι κοινωνικοί εταίροι. Άν δεν κάνεις τον τσαμπουκά/ “μιντιατικό” γεγονός/εξωθεσμική παρέμβαση, σχεδόν αποκλείεται να εφαρμοστεί εκ των προτέρων μια δίκαια συμφωνία/συνεννόηση/πρόβλεψη.
Το να βρει ένα τρόπο να διαπραγματευτεί η πολιτεία τις (προφανώς πανάκριβες) συμβάσεις παραχώρησης των έργων, που υπεγράφησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, το 2007, είναι υποχρέωση της. Ή τέλος πάντων, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της τις διαμαρτυρίες (που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό) και να σταθμίσει ανάλογα - εγκαίρως. Και σε κάθε περίπτωση να μη δέχεται απειλές από εργολάβους οτι “θα αποχωρήσουν από τα έργα”, όπως γράφτηκε.
Γιατί η Αττική Οδός έγινε (μια χαρά) χωρίς προείσπραξη διοδίων και αυτοί εδώ οι δρόμοι δεν μπορούν να γίνουν; Και γιατί είναι λογικό να πληρώνει κανείς (αυξημένα μάλιστα) διόδια για μια άθλια λωρίδα “σημειωτόν” στον πιο επικίνδυνο δρόμο της Ευρώπης, την Κορίνθου-Πατρών; Γιατί είναι λογικό να πληρώνει αδιαλείπτως ο κάτοικος/εργαζόμενος που δεν έχει άλλο τρόπο να πάει στη δουλειά του, για πολύ κοντινές αποστάσεις;
Από την άλλη, αν κάθε δήμαρχος πρέπει να αποδείξει οτι είναι “βαρβάτος” και εκπληρώνει τη “βούληση του λαού” του, σπάζοντας μπάρες, μπροστά στην κάμερα, τότε περαστικά μας. Κι αν κάθε κυβέρνηση υποκύπτει στη μη εφαρμογή ενός αντικαπνιστικού νόμου, γιατί στην ουσία κανείς δεν τον τηρεί, τότε έχουμε πρόβλημα. Η κρίση και η προεκλογική περίοδος έδωσε κάθε πάτημα, ώστε να καταργηθεί στην πράξη οποιαδήποτε προστασία από το παθητικό κάπνισμα. Το “ντουμάνι” επιβλήθηκε (ακόμα και στις συναυλίες, ακόμα κι εκεί που ο εξαερισμός είναι άθλιος), γιατί ο τράχηλος μας δεν υποφέρει κανένα ζυγό, έστω κι αν εννιά μήνες τον χρόνο καθόμαστε έξω...
Και τώρα, όσοι καταστηματάρχες (όπως τα εστιατόρια και οι ταβέρνες) δεν υπάγονται στη (φημολογούμενη) απαλλαγή, αντιδρούν στις νέες ρυθμίσεις. Ή γιατί θα χρειαστεί να ξοδευτούν ή γιατί ο πελάτης θα πάει κάπου αλλού, που θα μπορεί να καπνίσει. Και θα τον χάσουν.
«Όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του κινήματος άρνησης πληρωμής των διοδίων, η εφαρμογή ενός νόμου κρίνεται από την αποδοχή που έχει από το λαό» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Εμπρός λοιπόν για νέες "ανυπακοές", για νέα "κινήματα πολιτών", για νέα νταβατζιλήκια του "ο καθένας κάνει ότι θέλει". Προς τα πίσω...
Update: "Αστερίξ" του Δημήτρη Μητρόπουλου, από τα "Νέα".
Η φωτό είναι από το www.fileknow.com και το εξώφυλλο από το www.amazon.com
To post συνοδεύεται από το τραγούδι των τέλειων αναλογιών, "36-22-36", του Αμερικανού Bobby Bland.
Ευχαριστώ για τα 220 χιλιάδες κλικ μέσα σε δύο χρόνια!
You would have loved to see this, Ali.
-
This is photo that Ali Mustafa posted shortly after he arrived in Aleppo to
cover the revolution in 2013. He was killed by Assadist goons a few months
later.
Πριν από 1 εβδομάδα
28 σχόλια:
"Φαινομενικούς τσαμπουκάδες" για να τηρηθούν τ'αυτονόητα;
Για ν' αποδειχτεί ακόμα μια φορά η ανικανότητα στη διοίκηση;
Γιατί να "βράζουν" όλοι στο ίδιο καζάνι;
Αν κάποιος για διάφορους λόγους μένει εκεί πρέπει να πληρώνει χρυσή τη διαδρομή για να πάει στη δουλειά του;
Φοβάμαι μήπως και αυτό έγινε για "λαϊκή" κατανάλωση!!
Ο χρόνος θα δείξει!!
Τα σέβη μου!!
Σ΄ευχαριστούμε για τα 296 posts μέσα σε δύο χρόνια!
Ωραίο ταξίδι αυτά τα δύο χρόνια!
Διάβασα βιαστικά την ανάρτηση και
πήγα πίσω στην πρώτη, την Συριανή, που είχα δει τυχαία μόλις είχε ανέβει. Οι ευχές της καθέλκυσης έπιασαν: καλοτάξιδο το καράβι σου με την ωραία θέα. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει για πολλά πολλά χρόνια τη ρότα του.
Σε ευχαριστούμε για τις αναρτήσεις αλλά και για τις μουσικές.
υ.γ. έχω ένα λόγο παραπάνω να σε ευχαριστήσω γιατί κυρίως εσύ με παρέσυρες και δύο βδομάδες μετά, βγήκα κι εγώ με τη βάρκα. ;-)
@Vangel Greko: Το θέμα είναι οτι η κάθε διοίκηση έχει εθιστεί στο να αντιδρά μόνο σε "τσαμπουκάδες"...
@Vicky: Κι εγώ για την παρέα.. ;-)
@Τσαλαπετεινός: Πώς περνούν, πώς περνούν... :-)
Η ευχαρίστηση είναι, πραγματικά, δική μας! Καλή συνέχεια. :-)
@Sue: Ευχαριστώ! :-)
Είναι τόσο αποκαρδιωτικά όλα αυτά...και δεν μου φαίνονται καθόλου "περαστικά μας" αντιθέτως πρόκειται για το εδραιωμένα χάλια μας, ακριβώς το "Welcome to Greece" του προηγούμενου post.
Οποια μέτρα εξυγίανσης και να λαμβάνονται, με όση θέρμη και σεμνότητα και να μιλάει για τις σαρωτικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις σε ξένα έντυπα ο προθυπουργός, μου ακούγονται κενά και κατ'ουσίαν μάταια απ΄τη στιγμή που αυτό το απλό, απολύτως αυτονόητο και κυριολεκτικά εξυγιαντικό μέτρο μοιάζει αδύνατον να εφαρμοστεί.
Τα νέα προτεινόμενα ημίμετρα είναι αποδοχή ανικανότητας και οπισθοδρόμησης.
Δηλαδή πόσο διαφορετικοί είμαστε σε σχέση με τους υπόλοιπους; και γιατί να διαφέρουμε προς το χειρότερο πάντα; γιατί οι ιδιοκτήτες μπαρ/καφέ θεωρούν οτι οι καπνιστές είναι καλύτεροι πελάτες; επειδή ειναι εθισμένοι στη νικοτίνη τους κάνει πιο επιρρεπείς και σε άλλους εθισμούς; Απογοήτευση...
Παρ'όλα αυτά...οι υπέροχες μουσικές και τα συνετά λόγια σου είναι πάντοτε μια μικρή όαση - τις ευχαριστίες μου ;-)
Συμφωνώ και επαυξάνω. Δεν μπορεί στην Ελλάδα νόμος να είναι το δίκιο του καπνιστή, του ιδιοκτήτη του μπουζουξίδικου, του τραμπούκου ή έστω του μάγκα.
Από τη στιγμή που ζούμε σε ένα κράτος νταβατζίδων και ανομίας ας το εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχωρησής. Αυτο που χρειάζεται να κάνει είναι να μη κάνει τίποτα ή ακόμα καλύτερα να βάλει όσες περισσότερες τρικλοποδιές μπορεί στις δικαστικές αγωγές που θα κάνουν οι εταιρείες σε όσους δεν πληρώνουν (π.χ. απαγόρευση σε ιδιώτες να βγάζουν φωτογραφίες ή βίντεο στις εθνικές οδούς). Και από τη στιγμή που οι συμβάσεις έχουν περιορισμένο χρόνο εφαρμογής οι ίδιες οι εταιρείες θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση με αντάλλαγμα την εφαρμογή του νόμου.
Μοιάζει με εκβιασμό μεταξύ νταβατζίδων και είναι αλλά από τη στιγμή που είμαστε μπουρδέλο ας το κάνουμε τουλάχιστον καλά.
@yb: Πάντως και πολλά μαγαζιά θα χάσουν αντικαπνιστές πελάτες... Περισσότερες συναυλίες στο Gazarte! :-)
@Meropi: Για να είναι όμως το δίκαιο αυτών, έπρεπε να προβλέψουμε. Κι αφού δεν προβλέψαμε, ας κάνουμε τουλάχιστον κάτι με ευκαιρία την κρίση...
@Ανώνυμος: Ναι, αλλά τους δρόμους τους χρειαζόμαστε. Και το θέμα είναι να φύγουμε από τα διάφορα "νταβατζηλίκια" - αν τα κάνει επισήμως και η πολιτεία, δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να ενθαρρύνει περισσότερα...
296 painted smiles δηλαδή ; να τα χιλιάσετε κι ας είναι σκέτα, αρκεί να είναι χαμόγελα, είδος σε ανεπάρκεια είναι πλέον
Κ.Κ.Μ.
@Κ.Κ.Μ.: Ευχαριστώ! Συγχαρητήρια για τη φωτό... ;-)
ευχαριστώ, δεν θα σας πω ψέματα πως είναι απο το προσωπικό μου αρχείο... :-D
(τις λέξεις όντως τις έβγαλα απ'το μυαλό μου)
Κ.Κ.Μ.
Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα γίνουμε ποτέ "χώρα", όσα μέτρα και αν λαμβάνουμε.
Καλή συνέχεια στο γράψιμο (ιστολόγιο) και τις εκπομπές (ραδιόφωνο).
@Κ.Κ.Μ.: Η δική μου είναι γκλετσική. Η δική σας αισθητική... :-)
@voyager: Ευχαριστώ πολύ!
Δε νομίζω ότι έχεις δίκιο όταν αναφέρεσαι στις «ανυπακοές» και τα «κινήματα πολιτών» και τα σημειώνεις εντός εισαγωγικών. Διότι αυτές οι ανυπακοές και τα κινήματα δεν είναι αυτογέννητα. Υπήρξε μια σοβαρή αιτία για τη δημιουργία τους. Αναφέρω μερικά παραδείγματα. Στην περιοχή της Αταλάντης κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας για να πάει από το σπίτι του στη δουλειά του, μιαν απόσταση λιγότερο από 5 χλμ. κι από εκεί στους πελάτες του, απαιτείται να περνάει περισσότερες από 4 φορές τη μέρα τη μέρα από τα διόδια. Όσες αιτήσεις κι αναφορές κι αν έχει κάνει δεν του χορηγούν κάρτα για να περνάει ελεύθερα. Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνει πάνω από 3.000€ το χρόνο σε διόδια. Άλλο παράδειγμα; Ένας κάτοικος της Λαμίας για να πάει το καλοκαίρι να κάνει μπάνιο στη θάλασσα απαιτούνται το λιγότερο 5€ κάθε φορά. Αν υπολογίσεις ότι μια μέση οικογένεια μπορεί να πάει στη θάλασσα 30 με 40 φορές καταλαβαίνεις για τι ποσά μιλάμε. Και δε θα αναφερθώ στο γεγονός ότι πχ. μέσα στο νομό Φθιώτιδας υπάρχουν 12 σταθμοί διοδίων σε λειτουργία κι άλλοι 2 που κατασκευάζονται τώρα. Δηλαδή όπου και να κινηθεί κάποιος μέσα στο νομό ένα 5ευρω το θέλει σίγουρα. Και σημειώνω ότι δεν υπάρχουν κατασκευασμένοι παράδρομοι όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης. Διότι πρώτα κατασκευάζεις τον παράδρομο και μετά βάζεις διόδια. Όχι το ανάποδο. Εντός εισαγωγικών λοιπόν πρέπει να βάλουμε τους υπογράψαντες τις συμβάσεις αυτές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που επιτρέπουν στις εταιρείες να έχουν σταθμούς διοδίων σε λειτουργία χωρίς να έχουν τηρήσει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Και κάτι ακόμα. Άλλο πράγμα είναι η κίνηση πολλών ανθρώπων κι άλλο το νταβατζηλίκι. Διότι μπορεί το δεύτερο να οδηγεί τα πράγματα προς τα πίσω, αλλά το πρώτο συνήθως τα πάει μπροστά.
Για το κάπνισμα θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.
@teleytaios: Μα σαρκάζω. Για την "ανυπακοή" νομίζω είναι σαφές οτι αναφέρομαι στο σύνθημα του ΚΚΕ, το οποίο υπηρετεί και ο Γκλέτσος. Τα κινήματα πολιτών τα στηρίζω, άλλωστε πιο πάνω θέτω τους προβληματισμούς μου για τα διόδια (και ο ίδιος συμμετέχω σε Κίνηση Πολιτών). Αλλά, όταν "εκφυλίζονται" σε τσαμπουκά (παρόλο που το αίτημ μπορεί να είναι δίκαιο), παύω να συμφωνώ.
Όσο για το κάπνισμα, σαρκάζω τη σύνδεση της "ανυπακοής" στο νόμο, με το "κίνημα κατά των διοδίων". Ότι μας βολεύει (όποια κόντρα δεν μας ξεβολεύει, μάλλον), επιχειρείται να ισχυροποιηθεί "δια της συνένωσης"....
Δεν κατάλαβα το σαρκασμό σου και γι' αυτό και το σχόλιό μου βγήκε έτσι. Νομίζω ότι οφείλω να το πάρω πίσω και να ζητήσω την κατανόησή σου... ;)
Απ' ότι είδα έχεις δυο χρόνια που διατηρείς το ιστολόγιο αυτό. Καλή συνέχεια κι από 'μένα.
@ teleytaios: Mea culpa, η ασάφεια βαρύνει τον συγγραφέα. Ευχαριστώ!
Πολλές καλές αναρτήσεις για ακόμη καλύτερα ταξίδια με τα κείμενα!
Να σαι καλά Προκόπη, καλή συνέχεια!
Δεν μπαίνω στην ουσία, γιατί θα μακρυγορήσω και δεν υπάρχει λόγος.
Αυτό που συμπεραίνεται πάντως, είναι ότι μάλλον θα ήταν (πολύ) καλύτερα αν πληρώναμε πειθήνια και με σκυμμένο τον σβέρκο τα εξωφρενικά διόδια, αφού έτσι προστάζει ο νόμος. Και οι νόμοι πρέπει να τηρούνται.
Θα ήταν επίσης καλύτερα να κόβαμε το κάπνισμα γιά 2,3,4 ώρες, να χαρμανιάσουμε, να σκάσουμε, να πάμε όμως (αντί να κάτσουμε σπίτι μας να ντουμανιάσουμε με την ησυχία μας) στην ταβέρνα του νομοταγούς ταβερνιάρη σαν νομοταγείς (χαρμανιασμένοι) πολίτες γιά να στηρίξουμε την επιχείρησή του αλλά και το μεροκάμματο των γκαρσονιών, όπως επίσης και την απαίτησή τους (;) γιά προστασία από το παθητικό κάπνισμα (αυτά, από το υστέρημά μας).
Θα ήταν πολύ ωραία έτσι, θα ήμασταν γνήσιοι βορειοευρωπαίοι αντί να τους μαϊμουδίζουμε απλώς.
Αυτού του είδους τους ανθρώπους, κάποτε, πρίν πολλάαααα χρόνια, ο Κώστας Καββαθάς τους είχε χαρακτηρίσει "ευτυχισμένες αγελάδες" (άπαιχτο!).
Ευτυχισμένες νομοταγείς αγελάδες χωρίς άποψη, χωρίς καμμία διάθεση διαμαρτυρίας γιά το οτιδήποτε, εφόσον αυτό το οτιδήποτε επιβάλλεται από τον νόμο.
Εν κατακλείδι, χαίρομαι ιδιαίτερα που ζω στην μόνη -ίσως- χώρα της ευρωζώνης που οι δρόμοι δεν είναι γεμάτοι από ευτυχισμένες αγελάδες.
@H.Constantinos: Μεταξύ της "ευτυχισμένης αγελάδας" και του "μαινόμενου κριαριού ή ταύρου", υπάρχει και ο δρόμος του σκεπτόμενου ή αυτοβελτιούμενου ανθρώπου.
Το επιχείρημα σας δεν κάνει τίποτε άλλο από το να τροφοδοτεί τη δήθεν ωραία ιδιαιτερότητα μας ως Ελλήνων, να είμαστε "ανυπάκουοι" και "να έχουμε άποψη".
Μόνο που έτσι καλύπτουμε την τριτοκοσμική μας αδυναμία να προχωρήσουμε τον πολιτισμό μας (και όχι να βασιζόμαστε σε αυτόν των προγόνων μας).
Το να συστήσεις κινήματα πολιτών και να αντιδράσεις είναι υγιέστατο - και το λέω πιο πάνω. Να ξέρεις τι προτείνεις, όμως.
Το να πρέπει να υπάρξει τσαμπουκάς, για να γίνει οποιαδήποτε σύγκλιση απόψεων ή λύση, δεν είναι. Το να λύνονται όλα με τεστοστερόνη, κάμερες και λαϊκισμό δεν είναι δείγμα πολιτισμού.
Το να μην μπορείς να εφαρμόσεις ένα νόμο, επίσης. Το να μην καταλαβαίνεις οτι είναι προς το συμφέρον (υγείας, οικονομικό, πολιτιστικό) μιας κοινωνίας να μη βρωμάει κάθε κλειστός χώρος-ντουμάνι, δεν είναι επίσης. Ειδικά στη χώρα μας, που υπάρχει διέξοδος σε εξωτερικό χώρο, πάνω αό 9 μήνες στους 12.
Σας μιλάει άνθρωπος που κάπνισε επί 28 χρόνια, αρειμανίως...
@H.Constantinos: Συμφωνώντας με τον Προκόπη πιο πάνω, θα ήθελα να θυμίσω και το "Dura lex, sed lex" των Λατίνων
"Το να συστήσεις κινήματα πολιτών και να αντιδράσεις είναι υγιέστατο"
Συμφωνώ απολύτως, φυσικά, όμως προϋποθέτει ομαδικό πνεύμα, που δεν διαθέτουμε ως λαός -κακό αυτό, αλλά όλα τα κακά έχουν και καλές πλευρές.
Δεν ξέρω αν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον ταβερνιάρη επειδή δεν θέλει να κλείσει το μαγαζί του.
Δεν ξέρω αν μπορεί να κατηγορήσει κανείς εμένα που δεν θα πάω στο μαγαζί του.
Δεν ξέρω αν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον φανατικό αντικαπνιστή που επίσης δεν θα πάει στο άδειο μαγαζί του νομοταγούς ταβερνιάρη, επειδή σε κανέναν δεν αρέσουν τα ευχάριστα σαν επαρχιακά νεκροταφεία μαγαζιά.
Αδιέξοδον...
Voyager
Ως μετανάστες οι συμπατριώτες μας τα καταφέρνουν μιά χαρά σε ευνομούμενες χώρες με σκληρούς νόμους, και συνήθως με πολύ καλά (κοινωνικοοικονομικά) αποτελέσματα -πάντα κάποιο τρόπο βρίσκουν...
Είναι πραγματική ανακούφιση όταν ένας άνθρωπος τον ΜΜΕ και κατά τη δήλωσή σας βαρύς καπνιστής επί 28 χρόνια, υπερασπίζεται το αυτονόητο δικαίωμα του παθητικού καπνιστή, τη στιγμή που όλα τα ΜΜΕ ακόμη και τα κρατικά σαμποτάρουν φανερότατα τον αντικαπνιστικό νόμο. Η επικράτηση του παραλόγου σ' όλο του το μεγαλείο!Παντού προβάλλονται αγανακτισμένοι πολίτες υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους να καπνίζουν ανενόχλητοι (λες και αυτό έχει πάψει να ισχύει), απελπισμένοι μαγαζάτορες, περιπτεριούχοι κ.λπ. Πού είναι η φωνή των παθητικών καπνιστών, των ανθρώπων που δεν μπορούν να απολαύσουν καμια απολύτως έξοδο εφόσον αυτό που επικρατεί παντού είναι το δίκιο του καπνιστή; Πουθενά! Είδαμε δημοψηφίσματα μέσω μηνυμάτων για τον αν συμφωνούμε με τον "αυστηρό αντικαπνιστικό νόμο", είδαμε ισχυρό καναλάρχη να επικρίνει έντονα τον αντικαπνιστικό νόμο και να τάσσεται υπέρ της ανεκδιήγητης πρότασης Λοβέρδου για τροποποίηση, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε, αν δεν απατώμαι και "έξυπνη", η οποία έβαζε τελείως στην άκρη το θέμα της δημόσιας υγείας! Ειρωνεύτηκε, μάλιστα, και τον Παπανδρέου ότι "έχει κάποιο θέμα με τον καπνό... χε,χε!" Αν τα ΜΜΕ πέρναγαν διαφορετικά μηνύματα, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Αλλά μήπως όλα αυτά δεν είναι η απεικόνιση του "ελληνάρα" που του είναι αδιανόητο να ενεργήσει με γνώμονα το τι είναι δίκαιο και σωστό, ιδίως όταν το υπαγορεύει ένας νόμος, όταν η αυτού εξοχότης και κέντρο του κόσμου,γουστάρει ακριβώς το αντίθετο.Νισάφι πια με την επικράτηση του παραλόγου! Ειλικρινά η δημοσίευσή σας ήταν μια πραγματική όαση! Μακάρι η φωνές που ακούγονται να είναι παρόμοιου ήθους και λογικής!
Μελίνα
@Μελίνα: Ευχαριστώ πολύ! :-)
@Μελίνα: Εύγε!
Δημοσίευση σχολίου