13.9.12

Ο εκφασισμός και η ευτέλεια...

Την ώρα που η ελληνική οργανωμένη κοινωνία αντιμετωπίζει (και θα αντιμετωπίζει για τα επόμενα χρόνια) το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας και τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός ευρωπαϊκού οικονομικού πλαισίου, ξαφνικά φαντάζει εξίσου πιθανό να κινδυνεύσει ακόμα πιο βαθιά, από τον εκφασισμό.

Πατώντας πάνω σε ένα συνδυασμό αβυσσαλέας άγνοιας, ωχαδερφισμού και κουτοπονηριάς, οι πρακτικές και τα επιχειρήματα της Χρυσής Αυγής επαναφέρουν τη συζήτηση για τα αυτονόητα, γύρω από νόμους και δικαιώματα. Για παράδειγμα, η επίκληση άρθρων του Ποινικού Κώδικα που δήθεν επιτρέπουν τον έλεγχο και την “καταδίωξη” του παρεμπορίου, ως αυτόφωρου αδικήματος, στην οποία “η πολιτεία ολιγωρεί”, κινείται στο χώρο της καφενειακής επιχειρηματολογίας. Όπως μπορεί να εξηγήσει οποιοσδήποτε επαρκής νομικός, ο πολίτης έχει το δικαίωμα (και την ηθική υποχρέωση) να παρέμβει, για παράδειγμα, στην περίπτωση μιας ληστείας και να συλλάβει τον δράστη. Αυτό όμως, όταν γίνεται άδολα και αυθόρμητα.

Αντιθέτως, ουδείς έχει δικαίωμα να υποκαθιστά την αστυνομία, κάνοντας ελέγχους (αντιποίηση δεν είναι μόνο να φοράς τη στολή, όπως κουτοπόνηρα υποστηρίχθηκε από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, αλλά να επιχειρείς να κάνεις τη δουλειά των αρχών, σφετεριζόμενος τον ρόλο τους), ούτε βεβαίως να καταστρέφει ξένη περιουσία, κατά την εκτίμηση και τα γούστα του - ακόμα κι αν αυτή είναι “παράνομη” ή προϊόν εγκλήματος. Πόσο μάλλον να οργανώνει ομάδα, να συνιστά δηλαδή μια συμμορία, που έχει σκοπό να κάνει παράνομες πράξεις, όπως οι παραπάνω. Δεν είναι λοιπόν “αστοιχείωτο” το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (ούτε φυσικά οι καθηγητές νομικής και οι λοιποί ποινικολόγοι και δικαστές), όπως προσπάθησε να ισχυριστεί ο Κασιδιάρης, στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ.

Και φυσικά, όταν προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι βουλευτές που κατηγορούνται για τα έκτροπα στις λαϊκές αγορές, “δεν θα γελάσουν και οι πέτρες”, όπως δήλωσε με προκλητική οίηση ο ίδιος. Η καταδίκη, με αυτόφωρη διαδικασία, στο Μεσολλόγι, των δύο “φρέσκων” μιμητών (και προφανώς οπαδών) της Χρυσής Αυγής, σε οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή, δείχνει την κατεύθυνση, που θα έχουν ανάλογες υποθέσεις στο μέλλον, αλλά και την απουσία οποιασδήποτε νομιμοποίησης φασιστικών ενεργειών, με το πρόσχημα της “απουσίας του κράτους”.

Στην προσπάθεια όμως ενός παρακρατικού μορφώματος να είναι συνέχεια στην επικαιρότητα, γιατί έτσι κερδίζει δημοσκοπικά, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η ανοχή, η διστακτικότητα και η αμηχανία. Αν μια οργανωμένη πολιτεία (που έχουμε και δεν έχουμε) επιθυμεί πραγματικά να ανακόψει φαινόμενα που απειλούν τη δημοκρατική της ταυτότητα, πρέπει να το κάνει με αποφασιστικότητα - και με πλήρη ενεργοποίηση του οπλοστασίου της νομιμότητας. Και με συντονισμένες ενέργειες να απαντήσει, έστω κι αν κινδυνεύει (προσωρινά πιστεύω) να ηρωοποιήσει κάποιους. Γιατί το μήνυμα οτι δεν εκφοβίζεται πρέπει να περάσει, με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να περνάει και προς οποιαδήποτε “αριστερή” ή μη τρομοκρατία.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει άμεση επέμβαση στο ζήτημα της αποδοχής της Χρυσής Αυγής στους κόλπους της αστυνομίας, σε συνδυασμό με τη δημοσιοϋπαλληλική αποφυγή των υποχρεώσεων και τη λευκή απεργία, λόγω και των περικοπών. Όσο η Ελληνική Αστυνομία δεν συλλαμβάνει τους δράστες παράνομων πράξεων και δεν αποκαλύπτει κάθε είδους πώληση “προστασίας”, τόσο είναι υπόλογη, ως “φιλική” προς μια κατηγορία εγκληματιών, που κινείται στα όρια του υποκόσμου.

Οι μάσκες για μια οργάνωση, που παριστάνει οτι δεν είναι φασιστική, την ώρα που μέλη της χαιρετούν ναζιστικά, άλλοι γράφουν στίχους υπέρ του Άουσβιτς - και ο ίδιος ο επικεφαλής αναπολεί τη χουντική δικτατορία, πρέπει να πέσουν.

Το δεύτερο και πολύ σοβαρό είναι η πολιτεία να “μιλήσει” σε όσους βαυκαλίζονται οτι θα θεραπεύσουν ένα άρρωστο πολιτικό σύστημα, ενισχύοντας ανθρώπους των οποίων προνομιακό πεδίο είναι οι εθνικιστικοί φόβοι και καπηλείες, η ρατσιστική μικρονοϊκή καταδίωξη που πηγάζει από την ανασφάλεια της μειονεξίας και η δήθεν “αντισυστημική” επαναστικότητα. Εξηγώντας, οτι όταν κινδυνεύεις στην εντατική, δεν φωνάζεις το νεκροθάφτη. Και ακόμα οτι όχι μόνο κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί από τα τάγματα εφόδου, αλλά αντιθέτως θα δημιουργηθούν περισσότερα, μεταξύ των οποίων το χειρότερο είναι ο φόβος γι αυτούς που επιχειρούν να “προστατεύσουν” αυθαίρετα τους υπόλοιπους.

Αν λοιπόν μερίδα της κοινωνίας εξακολουθεί να επιχαίρει (κρυφά ή φανερά) για τον καινούργιο νταβατζή, λέγοντας από μέσα του “δεν πειράζει, καλά τους κάνουν, ας τους μαζέψουν λίγο τους μετανάστες”, τότε όχι μόνο δεν έχει διδαχτεί τίποτα από την ιστορία, αλλά βαδίζει προς την αυτοκαταστροφή, με μαθηματική ακρίβεια.

Κι αν η Χρυσή Αυγή, με σύστημα επιχειρεί να προκαλεί την ενίσχυση της δύναμης της, η αποδοχή των πρακτικών των ταγμάτων εφόδου από μερίδα της κοινωνίας, είναι εφιαλτική. Το ίδιο και ο ύμνος στη δράση της, από επαγγελματικά σωματεία. Το να ξεπερνάει ένα τέτοιο κόμμα στις δημοσκοπήσεις το 10% και να εμφανίζεται ως τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, αποτελεί όχι μόνο ήττα της δημοκρατίας, αλλά και πλήρη αδυναμία του ελληνικού λαού να κερδίσει τον οποιονδήποτε σεβασμό, για τον προσανατολισμό του και τις προσπάθειες που κάνει.

Τέλος, ας σκεφτούν αριστερές παρατάξεις (που έχουν κι αυτές τις ευθύνες τους στο “άνοιγμα του δρόμου” στη βία), αν είναι έξυπνο να
κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις, όπως αυτές των αστυνομικών, υποστηρίζοντας συνδικαλιστικά αιτήματα, όταν μπροστάρης είναι η Χρυσή Αυγή (ας δηλώσουν ρητά οτι δεν θα συμμετάσχουν, όταν υπάρχει παρουσία της, όπως έκαναν και με τις τηλεοπτικές συζητήσεις, μετά τα χαστούκια Κασιδιάρη). Ας σκεφτούν οι δεξιοί σχηματισμοί, αν προάγοντας το λόγο της ευτέλειας και την τοποθέτηση φαιδρών προσώπων στη δημόσια διοίκηση, δεν συμβάλλουν στο γενικότερο τοπίο αποσταθεροποίησης. Ας αναλογιστούν οι εκπρόσωποι του λαϊκισμού, πώς υποβοήθησαν, ακόμα και άθελα τους ίσως, την άνοδο της φασιστικής δημαγωγίας. Κι όλοι μας, ας σκεφτούμε, πώς επιτρέψαμε να γίνει ο δημόσιος βίος προνομιακό πεδίο ενός εσμού, που δεν εξαντλείται στην ακροδεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος...











Το αντιραστιστικό έργο είναι από το www.tutorart.com και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από το
"Higher Ground", στη διασκευή του Βρετανού Eric Clapton.










Μόλις τέλειωσα το άρθρο, ήρθε και αυτό:



Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σε έκτακτη συνέλευσή του, το δ.σ. της Ένωσης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τα πρόσφατα έκτροπα στο Μεσολόγγι, την Ραφήνα και αλλού:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Από την αντιποίηση της αρχής στην ανατροπή της δημοκρατίας


• Στην ελληνική ποινική θεωρία, η χωρίς δικαίωμα ενέργεια έρευνας ή κατάσχεσης από εμφανιζόμενο ως δήθεν αστυνομικό ή το να ζητάει κάποιος στοιχεία από διερχόμενο είναι τα κλασσικά παραδείγματα που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το αδίκημα της αντιποίησης αρχής. Η σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα προστατεύει την εξουσία της πολιτείας και των αρχών της και τιμωρεί όποιον εν γνώσει του προβαίνει σε πράξεις δημόσιας εξουσίας χωρίς αντίστοιχη αρμοδιότητα. Το να εμφανίζεται κάποιος ως αστυνομικός δεν προϋποθέτει το να φοράει στολή, να έχει μεταμφίεση, να προβαίνει στην πράξη αυτή με εξαπάτηση κτλ.
• Το επιχείρημα της Χρυσής Αυγής ότι τα μέλη της έχουν δικαίωμα -όπως κάθε πολίτης- κατ' άρ. 275 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας "να συλλάβουν το δράστη" αυτόφωρων κακουργημάτων ή πλημμελημάτων θα μπορούσε να ισχύει στο βαθμό που γνώριζαν ότι τελείται κάποιο αδίκημα και πράγματι συλλαμβάνανε τον δράστη, άμεσα προσάγοντάς τον στις αρχές. Αυτό ορίζει η διάταξη αυστηρά με ρητή υπόμνηση τήρησης των συνταγματικών διατάξεων. Τα μέλη όμως της ΧΑ αφ’ ενός δεν γνώριζαν εάν πράγματι συνέτρεχε περίπτωση αδικήματος (δεν γνώριζαν εάν είχαν ή όχι άδειες) αλλά το υπέθεταν με το ρατσιστικό κριτήριο της καταγωγής, αφ΄ετέρου όχι απλώς δεν «συνέλαβαν» κανέναν, αλλά δέρνοντας και σπάζοντας πάγκους, προέβησαν ίδιοι στη διάπραξη αυτόφωρων εγκλημάτων. Η λογική της διάταξης που επικαλείται η ΧΑ είναι να έχει κανείς τη δυνατότητα να πιάσει το ληστή που φεύγει με τη σακούλα απ την τράπεζα, το φονιά που τρέχει με το όπλο στο χέρι, τον τσαντάκια που κλέβει τη γιαγιά κι αυτή φωνάζει "βοήθεια" και άμεσα, όπως ρητά ορίζεται, να τον προσάγει στις αρχές.
• Εάν αλλιώς ήταν τα πράγματα, θα «συλλαμβάναμε» κάθε μέρα ο ένας τον άλλον, προβαίνοντας σε ιδιωτικές/υποκειμενικές κρίσεις περί δικαίου και αδίκου παριστάνοντας τους χωροφύλακες και τους δικαστές. Έτσι θα υλοποιηθεί το πολιτικό σχέδιο των νεοναζιστών που φυσικά δεν είναι η αντιποίηση αρχής αλλά η ανατροπή της ελληνικής δημοκρατίας μέσω (και) της αντιποίησης αρχής.


buzz it!

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι τα θές Προκόπη...
Αφού οι πολιτικοί επέτρεψαν κόντρα στο σύνταγμα να σχηματίσουν κόμμα, από τη στιγμή που έφτασαν μέχρι την κάλπη, όλα τα άλλα είναι απλώς πασατέμπος.

Διότι όταν υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις για κακουργήματα, αλλά ωστόσο δίνονται υπογραφές και τζίφρες (αλήθεια από ποιόν;)από το ηθικό και νόμιμο κράτος για σχηματισμό κόμματος, τότε είναι απλώς θέμα χρόνου να έχεις τραμπούκους με βουλευτική ασυλία. Από την άλλη, αυτό δεν και τίποτα το νέο.

Όσο για τον δένδια και τον κασιδιάρη, ο ένας κάνει τη βρωμοδουλειά του άλλου, ώστε και να εκδιώκονται άρον-άρον οι φτωχοδιάβολοι, και να έχει η επίσημη κυβέρνηση την πολυτέλεια να νίπτει τας χείρας, όσο οι άλλοι κάνουν ό,τι το κράτος θα χρειαζόταν δέκα χρόνια, κι αυτό με δυσκολία.

Πολλή πίκρα και πολύς θυμός, όλοι είναι στο τσάκ, με τα καραγκιοζιλίκια του Σαμαρά.

Αλεξιάννα είπε...

Όπως είχα διαβάσει πολύ εύστοχα από κάποιον στο facebook παραμονές των δεύτερων εκλογών το να τιμωρείς τους κλέφτες ψηφίζοντας δολοφόνους είναι εκτός από ηλίθιο και εντελώς ανώριμο. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, τουλάχιστον από τον κύκλο μου ότι εκτός ελαχίστων περιπτώσεων οι άνθρωποι που ψήφισαν Χ.Α. είναι αμόρφωτοι (και επομένως ανιστόρητοι) και ανίκανοι να διαχειριστούν απλές, καθημερινές αποφάσεις πόσο μάλλον μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως η ψήφος. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη Γερμανία μετά τη δημοκρατία της Βαϊμάρης. Ελπίζω η ιστορία να μην επαναληφθεί...

frantzeska είπε...

To άρθρο σας είναι οδυνηρά σωστό. Δεν υπάρχεισχόλιο. Το παρόν σχόλιο έχει στόχο να υποστηρίξει, να υπερθεματίσει, έχει στόχο να διαβάσουν το άρθρο όσο περισσότεροι μπορούν. θα οραματιζόμουν να στέιλουμε χιλιάδες, εκατομύρια, σχόλια υποστήριξης, οραματίζομαι μια αντίδραση υγιή... Χάσαμε το αυτονόητο, πράγματι. ευθύνη φέρουμε όλοι. Και αυτοί που νομίζουν ότι οι ΧρυσΑγύρτες δεν τους αφορούν. Και στη Γερμανία της εποχής, θεωρούσαν ότι οι Ναζί κυνηγούσαν τους Εβραίους μόνο και άρα δεν τους αφορούσε. Ο Ναζί όμως δεν ήταν μόνο «Άριος»,. «Ηταν ακόμα άντρας και απαιτούσε οι γυναίκες να γυρίσουν στην κουζίνα τους, είχε αίμα «καθαρό» και απαιτούσε να μη συγκατοικεί στην ίδια χώρα με «ακάθαρτους», ήταν στερεοτυπικά ανδροπρεπής και απαιτούσε να μην υπάρχουν «θηλυπρεπείς και διεστραμμένοι». Οταν σύντομα οι διανοούμενοι ονομάστηκαν θηλυπρεπείς, οι ομοφυλόφιλοι διεστραμμένοι, οι σοσιαλιστές τσούλες κ.ο.κ. ήταν πια πολύ αργά» (από άρθρο γνώμης στα ΝΕΑ της Α.Φραγκουδάκη). Μας αφορά λοιπόν όλους.

Prokopis Doukas είπε...

@ Ανώνυμος: Χμμμ... Η υπόθεση απαγόρευσης ενός κόμματος δεν είναι τόσο απλή, τουλάχιστον για το Σύνταγμα. Είναι στο χέρι της κοινωνίας αφενός να μη δεχθεί και της πολιτείας αφετέρου να αποδείξει οτι παραβιάζεται η προϋπόθεση σεβασμού τους Συντάγματος.

Επίσης, αμφιβάλλω οτι τα συμφέροντα ΧΑ και Δένδια ταυτίζονται...

@Αλεξιάννα: Η ιστορία στη νότιο βαλκανική επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Επικίνδυνη φάρσα όμως...

@frantzeska: Φυσικά μας αφορά όλους. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε...

john savvopoulos είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που επισημαίνονται στο κείμενο. Όμως δεν κρίνω αρνητική την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία των αστυνομικών. Εκτιμώ ότι εκεί που έφτασαν τα πράγματα καλά έκαναν και συμμετείχαν.

Prokopis Doukas είπε...

@John Savvopoulos: Εγώ πάλι την κρίνω αρνητική και αφ εαυτής. Αλλά κυρίως, θα έπρεπε, θεωρώ, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να διαχωρίσουν τη θέση τους - και να δηλώσουν οτι αρνούνται να παρευρεθούν σε οποινδήποτε χώρο (εκτός βουλής φυσικά), στον οποίο ενεργοποιείται η ΧΑ.

john savvopoulos είπε...

Δεν αφήνουν όμως το πεδίο ελεύθερο στην ΧΑ με αυτόν το τρόπο;

Prokopis Doukas είπε...

@John Savvopoulos: Όχι απαραίτητα, αν τα συνδικάτα συνειδητοποιήσουν οτι ή θα έχουν την υποστήριξη της ΧΑ ή της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Όχι, αν γίνει δυσφημηστικό (και αποτρεπτικό των υπολοίπων) να σε υποστηρίζει η ΧΑ...

john savvopoulos είπε...

Μακάρι να συμβεί αυτό.

Φαίδρα είπε...

Ένας γνωστός μικροπωλητής στη Ραφήνα είπε πως όλοι τους από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας ήξεραν ότι το βράδυ θα «μπούκαρε» η ΧΑ. Μου φαίνεται απίθανο κανείς τους να μην ενημέρωσε την αστυνομία, η οποία αρκέστηκε στη στοιχειώδη παρουσία δύο μόνο αστυνομικών. Οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα..
Και αναρωτιέμαι, δεν είναι πολύ απλό να βγει μια απόφαση που να επισείει ποινές σε όποιον αστυνομικό δεν κάνει το έργο του ή δεν καλεί ενισχύσεις (εκεί που μόνος του είναι ανίσχυρος), απλά κάθεται αμήχανος ή απαθής την ώρα της όποιας επιδρομής;
Όσο για την παύση της αστυνομικής συνοδείας στους βουλευτές της ΧΑ, είναι αυτό πιο δραστικό από το να επιφορτίσεις τον αστυνομικό με την ευθύνη της αποτροπής της όποιας αντιδημοκρατικής πράξης και της κλήσης ενισχύσεων;
Πέραν της επί της ουσίας εφαρμογής του νόμου, θα ήθελα πολύ να δω και ένα υπουργείο Παιδείας, να βγαίνει μπροστά χτίζοντας ρατσιστικά αντισώματα στα παιδιά, μέσω μαθημάτων ή σεμιναρίων κατά της βίας και του ρατσισμού, προλαβαίνοντας την περαιτέρω αύξηση των μυημένων στη ΧΑ..

Prokopis Doukas είπε...

@Φαίδρα: Φυσικά και η ολιγωρία επισύρει ποινές. Εξού και η διαθεσιμότητα στον διοικητή του τμήματος της Ραφήνας, μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ.

Όσο για τους φρουρούς των βουλευτών, εκεί υπάρχει θέμα. Γιατί να προστατεύεις τους βουλευτές, που ηγούνται ομαδικών παράνομων πράξεων; Και πώς θα παρεμβαίνουν δυό-τρεις φρουροί (που είναι "σωματοφύλακες"), όταν ετοιμάζεται να παρανομήσει μια ολόκληρη διμοιρία-συμμορία;

Και έτσι οδηγούμαστε στην ουσία: Πόσοι από τους αστυνομικούς θέλουν πραγματικά να αποτρέψουν τους Χρυσαυγίτες και πόσοι συμφωνούν και τους ενθαρρύνουν;

Φαίδρα είπε...


Δεν μπορούν να παρέμβουν, μπορούν όμως να καλέσουν ενισχύσεις – ειδικά όταν στις περισσότερες περιπτώσεις γνωρίζουν εκ των προτέρων τι πρόκειται να γίνει και δεν βρίσκονται εξ απροόπτου. Σίγουρα αρκετοί είναι σύμφωνοι με τους ΧΑ. Αν όμως ο αστυνομικός μάθει ότι εκεί που σταματά η δημοκρατική δράση και αρχίζει η παρανομία οφείλει να ενημερώσει τους ανωτέρους του διαφορετικά θα υπάρχουν ποινές και για τον ίδιο και για το διοικητή του, έστω υπό το φόβο ποινής ίσως μπορέσει/υποχρεωθεί να γίνει «τα μάτια» του σώματος, όπως οφείλει..Όχι ότι έτσι δεν θα υπάρχουν φαινόμενα συγκάλυψης, αλλά η απειλή της ποινής (εφόσον εφαρμόζεται) στην άσκηση καθήκοντος, μου φαίνεται προτιμότερη από την πλήρη απουσία του αστυνομικού ματιού..

gerasimos είπε...

οι ΧΑυγίτες έχουν γίνει οι υπερήρωες κάποιων λαϊκών μαζών με την έμφαση στις υπερφυσικές τους δυνάμεις (πάνω από νόμους και κοινωνικές "συμβάσεις") και όχι στη σκοτεινή πολιτική τους ατζένα, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως με τους υπερήρωες (βλέπε για παράδειγμα Σπάϊντερμαν). Δείγμα μιας κοινωνίας αδύναμης να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, που περιμένει από μηχανής θεούς...

ΥΓ: Εν τω μεταξύ στον υπόλοιπο πλανήτη μαίνεται ο πόλεμος δυο κόσμων με αφορμή μια κινηματογραφική ταινία (έγραψα και κάτι σχετικό) αλλά εμείς στην Ελλάδα ως συνήθως στον δικό μας πλανήτη...

ShareThis