25.1.09

Μην πυροβολείτε τα καλώδια...

Λοιπόν, γιατί έχετε “φαγωθεί” να απαλλαγείτε από τα καλώδια; (θα σας μιλήσω ως πτυχιούχος ηλεκτρολόγος σήμερα) :-)



Ξέρω οτι σε κάποιο σημείο του σαλονιού/γραφείου/υπνοδωματίου γίνεται το “έλα να δεις” από καλώδια. Δεν είναι ωραίο, δυσκολεύει και την καθαριότητα. Επίσης είναι μπελάς να κουβαλάτε παντού φορτιστές και άλλες συσκευές, που θέλουν καλώδια. Αλλά:

-- Μην ακούτε την προπαγάνδα οτι πρέπει να “εκσυγχρονιστείτε” και να απαλλαγείτε από “σταθερά τηλέφωνα”, παραδοσιακά modem και καλώδια γενικώς. Κανένα ασύρματο σύστημα (εξ ορισμού) δεν έχει την αξιοπιστία και την ποιότητα του καλωδίου. Ειδικά στον ήχο, όσοι ξέρετε από hi-end συστήματα, θα ξέρετε οτι ένα καλώδιο από καλύτερα (πιο ευγενή) μέταλλα κάνει τεράστια διαφορά – γι αυτό είναι και πανάκριβο/μέτρο.


-- Δεν ξέρετε τις επιπτώσεις που έχουν στον οργανισμό σας τα πολλαπλά ασύρματα δίκτυα μέσα σ' ένα σπίτι. Καλύτερα να αποφεύγετε όποια ακτινοβολία είναι περιττή – ειδικά το (εντελώς άχρηστο, εκτός αν έχετε κήπο) ασύρματο.

-- Ειδικά στο χώρο του ύπνου σας, μην αφήνετε τίποτα ασύρματο – και προπαντός όχι το κινητό! Προσοχή: Και τα καλώδια δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω τους, ανάλογα με την ισχύ του ρεύματος που μεταφέρουν - το πεδίο όμως εξαντλείται σε πολύ λίγα εκατοστά. Γι αυτό, στον ύπνο, ούτε καλώδια κοντά σας.

-- Διαβάστε, φωνάξτε ηλεκτρολόγο με ειδικά όργανα να μετρήσει – και αντικαταστήστε τα καλώδια σας και τα πολύπριζα με θωρακισμένα. Η δαπάνη δεν είναι μεγάλη. Αξίζει τον κόπο...

Οι φωτό είναι από το www.fotosearch.com και την Greenpeace


Το κομμάτι που διάλεξα γι αυτό το post είναι από τους Dzihan & Kamien (από τη Βοσνία και τη Γερμανία) - ένα ενδιαφέρον ντουέτο της σκηνής της Βιέννης, που φλερτάρει και με τις εθνικές μουσικές.

buzz it!

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να φανταστείς οτι τώρα πάμε στο λεγόμενο house networking ολες οι υπηρεσιες ασύρματα μεσα από έναν "router".
Ψηνόμαστε αργά αλλά σταθερά.

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Μπράβο Προκόπη.Πάνω στην ώρα ήρθε η ανάρτηση σου, για να καλύψει τους προβληματισμούς για την χρήση ασύρματου Internet στο σπίτι ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά!
Θυμάμαι με νοσταλγία την εποχή που μπορούσε κανείς να χαθεί για ώρες χωρίς να χρειαστεί μετά να απολογηθεί..Καλημέρα.

Dorothy είπε...

Αυτό πρέπει να το διαβάσουν κάποιοι φίλοι μου, που κυκλοφορούν με το Bluetooth σκουλαρίκι! Εγώ πάντως αρνούμαι πεισματικά να βάλω ακόμα και ασύρματο ποντίκι στον υπολογιστή, για ασύρματο ιντερνετ ούτε που το συζητώ! Πολύ όμορφο το soundtrack! Καλό απόγευμα.

λι8οξόος είπε...

αυτό ήταν το καλύτερο που μπορούσες να κάνεις για μας κυριακάτικα?
άντε να μαζεύουμε τώρα τα χαμένα μας καλώδια!

Prokopis Doukas είπε...

@ λιθοξόος: Το παράπονο ενός χαμένου καλωδίου, το σκέφτηκες; ;-)

@ Dorothy, Carpe Diem, de profundis: Αντισταθείτε, γιατί χανόμαστε... :-)

cynical είπε...

Kαλησπέρα Προκόπη,

μεγαλη κουβεντα ανοιξες!

Οι εν λογω ακτινοβολιες, και μεσα σε αυτες πεφτουν και οι των κινητων τηλεφωνων, ειναι χαμηλης εντασης μη-ιονιζουσες και δεν προκαλουν μεταλλαξεις. Οι περισσοτερες μελετες (κυριως απο σκανδιναβια) δεν εχουν δειξει καποια συσχετιση με καρκινογεννεση. Υπάρχουν ομως και 1-2 οι οποιες εδειξαν το αντιθετο. Κυριως δεν ειναι γνωστος ο μηχανισμος που οι ακτινοβολιες αυτες μπορουν να προκαλεσουν βλαβη στα κυτταρα, περα απο την παρατηρουμενη τοπικη θερμανση, η οποια ειναι και αβλαβης.

Ειναι και αυτο ενα απο τα μεγαλα προβληματα (οπως μεταλλαγμενα) για τα οποια δεν υπάρχει τελεσιδικη απαντηση. Λογω συμφεροντων δικαιολογημενα ειμαστε δυσπιστοι και μετεωροι. Οπότε τι κανουμε;

Αυτο που λεει και η αναρτηση. Πάλι πισω στα αγαπημενα μας καλώδια...
Καλωδιωθειτε γιατι χανομαστε!

Prokopis Doukas είπε...

Αγαπητή cynical, αφού το ξέρουμε το παραμύθι: Μήπως είδες εκείνη την ταινία το "Smoking" ή "Νo smoking" - δεν θυμάμαι; Στο τέλος, ο ήρωας (που είναι spokesman για τη βιομηχανία καπνού και απολύεται), αναλαμβάνει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας - και τους λέει: "Θα απαντάτε μονίμως ότι έλεγα επί δεκαετίες για το τσιγάρο: Δεν υπάρχουν έρευνες που να βεβαιώνουν τη βλαπτική ενέργεια της ακτινοβολίας"...

Έχω συζητήσει με πολλούς ηλεκτρολόγους και γιατρούς. Το ηλεκτρομαγνητικό νέφος, μέσα στο οποίο ζούμε, είναι αγνώστου επίπτωσης για την υγεία μας. Γι αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί....

cynical είπε...

Δεν την εχω δει, αλλα ειχα ακουσει γιαυτην τον καιρο που παιζοταν. Και δεν ειναι μονο αυτα, ειναι και για το κλιμα και για τις επιπτωσεις των πυρηνικων αντιδραστηρων και για τα φαρμακα. Οι εταιριες των οποιων τα συμφεροντα θιγονται αντεπιτιθενται πλεον μεσω της "επιστημης", χρηματοδοτωντας γενναια ινστιτουτα και ολοκληρα departments,όπως και συνεδρια στα οποια παραγουν μελετες που σπερνουν αμφιβολιες για well established αποτελεσματα.

Ολη αυτη η διαδικασια λέγεται "bending the Science". Γιαυτο κανενας πρεπει να ειναι πολυ προσεκτικος για το τι πληροφοριες αναπαραγει. θα πρεπει πρωτα να τσεκαρει ποιος τη χρηματοδοτει. Δυστυχως η συνεπαγωγη Επιστημη->Αξιοπιστια έχει αρχισει να μην υφισταται απρουπόθετα πλεον.

Καλη σου μερα!

ShareThis