12.11.09

Η εποχή της φραπελιάς**

του Στέλιου Κούλογλου από τη Lifo


Είναι μια από τις σπάνιες φορές που κυβερνητική αδράνεια επιφέρει θετικό αποτέλεσμα. Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΕΡΤ, ο οποίος, αφού περίμενε για κανένα μήνα την κυβέρνηση για να παζαρέψουν πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θα έπαιρνε προκειμένου να αποχωρήσει, αναγκάσθηκε τη Δευτέρα να παραιτηθεί.


Ο κ. Παναγόπουλος είχε υπογράψει το 2007 με τον μέντορά του Θ. Ρουσόπουλο πενταετές συμβόλαιο, το οποίο προέβλεπε γενναία αποζημίωση στην περίπτωση που αποχωρούσε νωρίτερα! Ένα τέτοιο συμβόλαιο είχε παλιότερα εφευρεθεί για να εξασφαλίζει κάποια ανεξαρτησία της διοίκησης της ΕΡΤ από την κυβέρνηση που την είχε επιλέξει. Αν δηλαδή ένας υπουργός ήθελε να διώξει τον πρόεδρο, επειδή δεν του έκανε τα χατίρια, θα έπρεπε να το πληρώσει ακριβά. Δεν έχει όμως κανένα νόημα στην περίπτωση εκλογών και κυβερνητικής αλλαγής, αφού η θέση του προέδρου της ΕΡΤ θεωρείται -κακώς- στην Ελλάδα πολιτική επιλογή.

Παρ' ότι έχει φερθεί ως κομματικός κομισάριος περισσότερο από κάθε προηγούμενο πρόεδρο, εκδίδοντας μέχρι και ανακοινώσεις κατά του ΠΑΣΟΚ, ο σημερινός διέδιδε δεξιά και αριστερά, πριν και μετά τις εκλογές, ότι δεν θα άδειαζε την γωνιά, αν δεν έπαιρνε την αποζημίωση που προέβλεπε το συμβόλαιο. Έγραψε μάλιστα και επιστολές προς τους νέους υπουργούς, με απώτερο σκοπό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ξεκινώντας παράλληλα ένα είδος λευκής απεργίας ώστε η παράλυση της εταιρείας που συνέχιζε να διοικεί να διευκολύνει την είσπραξη των 500.000 που διεκδικούσε. Πώς λέμε αξιοπρέπεια; Ε, το ακριβώς αντίθετο.

Έλα, όμως, που η κυβέρνηση κοντεύει να σαρανταρίσει χωρίς να έχουν ακόμη επιλεγεί ούτε οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων; Πέρα από την ομιλία του νέου πρωθυπουργού στη Βουλή, όταν αναφέρθηκε ονομαστικά στην υπέρογκη αμοιβή του κ. Παναγόπουλου (340.000 ευρώ τον χρόνο), κανείς στην κυβέρνηση δεν ασχολείται με την ΕΡΤ, την ίδια ώρα που συνεχή δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τις απίστευτες σπατάλες που έγιναν στην ΕΡΤ τα τελευταία 5,5 χρόνια.

Γιατί στην πραγματικότητα επί ΝΔ η δημόσια ραδιοτηλεόραση μεταβλήθηκε σε ένα γιγαντιαίο διαφθορείο συνειδήσεων, μοιράζοντας πέντε και δέκα χιλιάδες τον μήνα σε ημέτερους, από ανθρώπους που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους, σεξομανείς διευθυντές ειδήσεων που διώχτηκαν αλλά εξακολουθούν να πληρώνονται, μέχρι διευθυντές εφημερίδων και άλλες κωμικοτραγικές περιπτώσεις αργόμισθων και ανίκανων (την ίδια στιγμή που οι νέοι σε ηλικία συμβασιούχοι την έβγαζαν με 700 ευρώ).

Αυτή η χωρίς προηγούμενο σπατάλη αποτελεί, άλλωστε, βασική αιτία της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία βρίσκεται σήμερα: το 2004 η ΕΡΤ πλήρωνε τους συνεργάτες της με καθυστέρηση 6 έως 8 μηνών, ενώ σήμερα πληρώνει 24-28 μήνες αφότου παραδώσουν την εργασία τους. Την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ κατήγγειλαν μια χαριστική σύμβαση υπέρ μιας εταιρείας που συνδέεται με την κυρία Μπακογιάννη, οπότε το θέμα έπαιρνε και γενικότερες πολιτικο-κομματικές διαστάσεις. Όταν έξω από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής άρχισαν να κυκλοφορούν φαντάσματα εισαγγελέων, ο πρόεδρος σταμάτησε να απεργεί και την έκανε με μικρά πηδηματάκια.

Η περίπτωση δεν θα άξιζε καν σχολιασμού, αν δεν ήταν χαρακτηριστική της νοοτροπίας με την οποία κυβερνήθηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια και της απαράμιλλης ανικανότητας που μας οδήγησαν στη σημερινή χρεοκοπία. Το 2004 η ΕΡΤ κουβαλούσε όλο το κακό, τριτοκοσμικό παρελθόν της: και αντιπαραγωγική ήταν και ελεγχόμενη από την κυβέρνηση. Είχε όμως βελτιωθεί σε σύγκριση με το παρελθόν, διαμορφώνοντας κουτσά-στραβά μια ενημερωτική φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα ποιοτικά ανώτερο από αυτό των ιδιωτικών.

Αντί να βελτιωθούν, τα λίγα καλά ανατράπηκαν και αυτά από τη μικροκομματική νοοτροπία «οι δικοί μας και οι άλλοι» που θύμιζε δεκαετία του '60, από τη γενικευμένη διαφθορά, από μια υποκουλτούρα μεταξύ Γιουροβίζιον και σκυλάδικου και από την πλήρη αδυναμία διόρθωσης λαθών και αυτοκριτικής: αυτό δηλαδή που εξέφραζε ο κ. Ψωμιάδης στο συνέδριο της ΝΔ, όταν εκθείαζε καταχειροκροτούμενος το «αστέρι του Βορρά, τον Κώστα Καραμανλή», τον άνθρωπο δηλαδή που κληροδότησε στη ΝΔ στο χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό της ιστορίας της.

Το γεγονός ότι ο «Ζορό του Βορρά» διεκδικεί στις δημοσκοπήσεις περίπου το 10% των ψήφων και τον ρόλο του ρυθμιστή στην εκλογή προέδρου της ΝΔ δεν είναι καθόλου τυχαίο. Από την ΕΡΤ μέχρι τα νοσοκομεία, ο Ψωμιάδης και οι καρικατούρες του κυβέρνησαν τα τελευταία 5,5 χρόνια, χωρίς να έχουν μετανιώσει για τίποτα. Σαμαράς ή Μπακογιάννη δεν είναι παρά τα φύλλα συκής της ξεπερασμένης νοοτροπίας μιας αμετανόητης οπισθοδρομικής κομπανίας.



**Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι η φραπελιά...

Το κείμενο και το artwork είναι αναδημοσίευση από τη στήλη του Στέλιου Κούλογλου "Spin Doctor", με τίτλο "Η ΕΡΤ, ο Ψωμιάδης και η οπισθοδρομική κομπανία" και υπότιτλο "Ένα γιγαντιαίο διαφθορείο συνειδήσεων και ο ρυθμιστής του Βορρά…", στη Lifo αυτής της εβδομάδας. Ο τίτλος είναι δικός μου, οπως και ο τονισμός φράσεων. Το εξώφυλλο είναι από www.myspace.com.

Το post συνοδεύεται από ένα δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς του κουρδικής καταγωγής Αυστριακού Karuan, που μόλις κυκλοφόρησε.

buzz it!

16 σχόλια:

ΞΕΝΗ είπε...

Εξαιρετικό κείμενο

Yank_o είπε...

Φραστική λεπτομέρεια: Η κυβέρνηση σε λίγο "σαραντίζει" (έως τώρα ήταν "ασαράντιστη" ή, στο πιο χωριάτικο, "ασαράντιγη"). Δεν "σαρανταρίζει", δεν είναι δηλαδή σαραντάρα (ίσον με δύο εικοσάρες). Εδώ το Πασόκ το ίδιο δεν σαραντάρισε ακόμη. Και οι κυβερνήσεις καλύτερα να μη σαρανταρίζουν (νομίζω η κυβέρνηση κάποιου Σαλαζάρ στην Πορτογαλία το έκανε κάποτε, και του Φιντέλ βεβαίως, να μας λείπουν τέτοιες μακροβιότητες).

Φιλικά,
yank_o

Prokopis Doukas είπε...

@ΞΕΝΗ: Νομίζω οτι είναι από τα καλύτερα του Στέλιου. Και εξαιρετικά εύστοχο και ακριβές.

@Yank_o: Σωστό.. Αλλά δεν είμαι ο συντάκτης του κειμένου, για να το διορθώσω...

yb είπε...

Καλημέρα σου Προκόπη,
Μια που έκανες τον συσχετισμό με τη "φραπελιά", η άχρηστη λεπτομέρεια της ημέρας, που ακριβώς γι αυτό αν θες κράτα τη και μην την ανακοινώσεις, είναι οτι τόσο ο πρώην υπουργός επικρατείας Θ. Ρουσσόπουλος όσο και η "φραπελιά" Α. Καραμπάτσου έχουν κοινό τόπο καταγωγής ένα χωριουδάκι της Μεσσηνίας (χωριό καταγωγής της μητέρας μου επίσης...μικρό αλλά "θαυματουργό") 5-6 km απο την Πύλο (πασίγνωστη πατρίδα του ενός εκ των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ...)

ΥΓ ..."σεξομανείς διευθυντές ειδήσεων"; δηλαδή πλέον του ενός; ....εντυπωσιακό!!!!

Ανώνυμος είπε...

Να υποθέσω ότι ο τονισμός της φράσης που αναφέρεται στους διευθυντές που αμοίβονταν και αμοίβονται με χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα χωρίς να πατάνε στην ΕΡΤ, φωτογραφίζει την περίπτωση Αντώναρου;
Ο οποίος είναι και μπλόγκερ (χοχοχο)!

Αν ναι, τότε γιατί μπαίνει δίπλα και τονίζεται και το «σεξομανής», που είναι καθαρός κιτρινισμός; Πολιτική είναι η κριτική του αρθρογράφου ή ηθική;

Ελπίζω να γίνονται κατανοητές οι ενστάσεις μου.

Prokopis Doukas είπε...

@ exiledinberlin: Καμία απολύτως σχέση. Ο Αντώναρος ουδέποτε υπήρξε διευθυντής.

Το σεξομανής δεν είναι καθόλου κιτρινισμός. Είναι γνωστό οτι συγκεκριμένος διευθυντής "αποκεφαλίστηκε", όταν παρουσιάστριες επέδειξαν σε ανωτέρους, μηνύματα που τυς είχε στείλει μα χυδαίο περιεχόμενο...

Roadartist είπε...

Τι είναι αυτά; 340.000 ευρώ τον χρόνο;
Γενικώς πέρα από την Ερτ, μιλάμε για απίστευτη κατάντια. Μπορεί να ξημερώσει καμία καλύτερη μέρα σε αυτόν τον βούρκο;

Ανώνυμος είπε...

Αν δε με απατά η μνήμη μου, έχει γίνει και καταγγελία για βιασμό από παρουσιάστρια της ΕΤ3.

Prokopis Doukas είπε...

@Roadartist: Αν θέλετε την άποψη μου, το σκανδαλώδες δεν είναι το ύψος της αμοιβής. Είναι η δυνατότητα να τα παίρνει ένας άνθρωπος, που δεν θα έπρεπε να αμείβεται ούτε με το ένα δέκατο - ενώ άλλοι, πιο αξιόλογοι, αμείβονται όντως με το ένα δέκατο.

@ esp0ir: Ναι , κάτι θυμάμαι κι εγώ. Αλλά να ξέρετε οτι η ΕΤ-3 έχει πλήρη διοικητική αυτοτέλεια από την ΕΡΤ, δεν είναι στην ευθύνη του Προέδρου της.

Βάσσια είπε...

Όχι ότι εκπλήσσει το γεγονός
της ασυδοσίας και σπατάλης.
Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κρατικά... τηλεόραση, ΔΕΚΟ, Οργανισμοί και λοιποί συγγενείς.
(οι πιο προσβάσιμοι "χώροι" για
αρπαχτές της εκάστοτε κυβέρνησης).

Από τη μία πλευρά το "Aρχείο" της κρατικής τηλεόρασης, ψηφιοποιημένο,
ένα μεγάλο επίτευγμα, κατά την άποψή μου, που δείχνει την πορεία, την άνοδο και την ποιότητα σε αντίθεση με την σημερινή της κατάπτωση.

Ευτυχώς υπάρχουν που και που και
καλές στιγμές, κι εύχομαι να έρθουν
ακόμη περισσότερες.

Θέλω και υποστηρίζω την κρατική τηλεόραση, αλλά δεν την "ακολουθώ" όταν παρεκλίνει.

the elf at bay είπε...

Hello Προκόπη! Μια χαρά τα λες στο συγκεκριμένο post :-P αλλά νομίζω ότι τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν κάπως! Αυτή τη στιγμή ακούω Τρίτο και αργότερα θα ακούσω Kosmos. See you around!

Prokopis Doukas είπε...

@yb: Όχι, δεν γνωρίζω πέραν του ενός... :-)

@Βάσσια: Φυσικά υπάρχουν και καλές στιγμές - το θέμα είναι αυξάνονται, αντί να μειώνονται κατακόρυφα...

@the elf at bay: Α, μπράβο - μόλις αναφέρατε δύο από τους λόγους για τους οποίους αξίζει να πληρώνουμε όλοι την ΕΡΤ..

Υ.Γ. Κι επειδή έλαβα ένα κακόβουλο μήνυμα, το οποίο δεν πρόκειται να δημοσιεύσω, με το δήθεν επιχείρημα/ερώτηση "αν δεν τα ήξερε όλα αυτά ο Κούλογλου το 2007, που συνεργαζόταν με την ΕΡΤ", η απάντηση είναι προφανής:

α) Δεν είχαν αποκαλυφθεί όλα και
β) Και να τα γνώριζε, αυτό έλειπε να παραιτηθεί ή να διακυβεύσει τη συνεργασία του με την ΕΡΤ, για να τα καταγγείλει. Το ζητούμενο δεν είναι να χάνουμε εκπομπές σαν του Κούλογλου, το ζητούμενο είναι η απάλειψη τέτοιων φαινομένων.

the elf at bay είπε...

Να πληρώνω την ερτ? Άλλο καρκίνωμα αυτό!

Prokopis Doukas είπε...

@the elf at bay: Καλά, αν σας ικανοποιούν πλήρως οι ειδήσεις από τον ιδιωτικό τομέα, πάω πάσο..

Αλλά κατά τα άλλα, σας αρέσει να εκούτε Κοσμος και Τρίτο; :-)

the elf at bay είπε...

Δεν παρακολουθώ καν τις ειδήσεις από ιδιωτικά κανάλια, δεν βλέπω καν τηλεόραση. Ειδήσεις ακούω από Δεύτερο ή Κόσμο! Ενίοτε και από ΝΕΤ. Ραδιόφωνο πάντα. Αλλά γιατί να πληρώνω δεν έχω καταλάβει.

Prokopis Doukas είπε...

@ the elf at bay: Εμ, πώς θα βγουν τα λεφτά για το Τρίτο που δεν έχει διαφημίσεις; Όσο για τη υπόλοιπη ΕΡΤ, δυστυχώς δεν έχει ούτε τις απαραίτητες θεαματικότητες (αφού ο περισσότερος κόσμος βλέπει ιδιωτικά) ούτε μπορεί να παιξει "βρώμικα" κάτω από το τραπέζι - και να πάρει επαρκείς διαφημίσεις...

ShareThis