Συνέντευξη στη Λιάνα Μηλοπούλου και στη Real News της 29.11.09
-- Πόσο ευχαριστημένο σας βρίσκει ο απολογισμός από την ως τώρα επαγγελματική σας πορεία;
Αρκετά – αν και πάντα θα ήθελα να είχα κάνει περισσότερα και καλύτερα. Δουλεύω συνολικά 21 χρόνια, αρχίζοντας από τον τότε Sky 100.4 και περνώντας από τον Antenna 97.1, τον Αθήνα 9.84, τον Jazz FM, το Κανάλι 5, τη ΝΕΤ 105.8, τον Kosmos 93.6 και φυσικά τη ΝΕΤ και την ΕΤ-1. Επίσης συνεργάστηκα με έντυπα όπως το “Έψιλον”, το “Μετρό” και την Athens Voice - και με σχολές δημοσιογραφίας.
Χρονιές-σταθμοί ήταν το 1988 (πρώτη εκπομπή στο ραδιόφωνο), το 1998 (πρώτη φορά κεντρικό δελτίο στη ΝΕΤ) και το 2004 (άρχισα να γράφω για πολιτική στην AV και πέρασα το χειρότερο επαγγελματικό μου καλοκαίρι στην ΕΡΤ). Με στενοχωρεί που δεν κάνω ραδιόφωνο εδώ και 5 χρόνια, γιατί είναι η μεγάλη μου αγάπη. Στην ΕΡΤ υπάρχει κανονισμός, που απαγορεύει την ταυτόχρονη απασχόληση σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, αν έχεις σχέση αορίστου χρόνου. Έτσι η ΕΡΤ είναι ο μοναδικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός (πιθανότατα στον κόσμο), που δεν εκμεταλλεύεται τα προβεβλημένα του στελέχη, σε όλα του τα μέσα. Και ταυτόχρονα, με την αποκλειστική σύμβαση που έχεις, σου απαγορεύει να δουλέψεις σε άλλο ραδιόφωνο!
--Αν ήταν στη δικαιοδοσία σας τι θα αλλάζατε από το δελτίο που παρουσιάζετε και τι θα κρατούσατε οπωσδήποτε;
Θα κρατούσα οπωσδήποτε το πολυθεματικό δελτίο (χωρίς πολλές “φιοριτούρες” και συζητήσεις), τα πολλά διεθνή, το εκτεταμένο πολιτικό ρεπορτάζ. Θα άλλαζα τα φιλοκυβερνητικά ρεπορτάζ, τα ρεπορτάζ που είναι αφιερωμένα σε ένα κόμμα ή σε έναν υπουργό, το άκαμπτο και γραφειοκρατικό “στήσιμο” του δελτίου, τη μουντή εικόνα και τα κακόγουστα και παραφορτωμένα γραφικά. Θα έκανα το δελτίο όρθιος, χωρίς γραβάτα, θα προσέθετα έρευνες, ελεύθερα θέματα (αλλά όχι όπως τα εννοούν πολλές φορές οι συνάδελφοι) και ακόμα περισσότερα διεθνή και θέματα που προάγουν τη σκέψη του Έλληνα τηλεθεατή. Θα προσέθετα περισσότερο φως και χρώμα – κυριολεκτικά και μεταφορικά.
--Τι βαθμό θα δίνατε στον εαυτό σας για τη δουλειά σας στο δελτίο συγκρίνοντας τον με τα ιδιωτικά κανάλια;
Αν συγκρίνω το δελτίο που παρουσιάζω με κριτήρια εικόνας, σταθερότητας, πολιτικής ανεξαρτησίας και ελκυστικής παρουσίασης, θα μου έδινα κακό βαθμό. Αν το συγκρίνω με αυστηρά δημοσιογραφικά κριτήρια και με παγκόσμια στάνταρντ θα έδινα πολύ κακό βαθμό στα ιδιωτικά– για να μη μιλήσουμε για γενικότερη παιδεία ή στοιχειώδη γνώση ξένων γλωσσών. Στις καλές τους στιγμές, τα δελτία μας είναι πολύ πιο κοντά στο δελτίο του BBC, από τα καλύτερα δικά τους.
--Πιστεύετε πως οι άνθρωποι της Δημόσιας τηλεόρασης είναι αδικημένοι σε σύγκριση με εκείνους των ιδιωτικών καναλιών ή όπως υποστηρίζουν πολλοί περνούν πολύ καλύτερα αφού δεν ζουν με το άγχος της τηλεθέασης;
Όχι, η επιλογή του καθενός έχει το αντίτιμο της – και στην περίπτωση μας αυτό σημαίνει χαμηλές αμοιβές, αφού πρόκειται για τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη (αυτό βεβαίως δεν ισχύει για κάποιες σκανδαλώδεις εξαιρέσεις δημοσιογράφων και μη). Εμείς δεν ζούμε μεν με το άγχος της τηλεθέασης , ούτε ανταμειβόμαστε όμως αν το δελτίο πάει καλά – στην ΕΡΤ όλοι προσπαθούν η επιτυχία ενός παρουσιαστή να περάσει απαρατήρητη. Άλλο είναι το σημαντικό μας πλεονέκτημα: Κοιμόμαστε το βράδυ ήσυχοι οτι έχουμε ασχοληθεί (έστω και ανεπαρκώς) με πραγματικές ειδήσεις.
--Έχετε κάποιο πρότυπο από τα τηλεοπτικά πρόσωπα; (της ενημέρωσης πάντα βεβαίως)
Πρότυπα, όχι. Από πολύ πριν μπω στο επάγγελμα, με συγκινούσε ο τρόπος με τον οποίο παρουσίαζε δελτίο η Μαρία Χούκλη. Εκτιμώ το ήθος και την παιδεία (πάνε “πακέτο” με τη σεμνότητα), που εκπέμπει σε κάθε του σχόλιο ή εκπομπή ο Παύλος Τσίμας. Το ίδιο θα πω και για το Γιώργο Αυγερόπουλο – μαζί με τη ρομαντική επιμονή στη δουλειά ουσίας. Για την επιμονή του μου λείπει και ο Στέλιος Κούλογλου. Μου αρέσει πάντα το “εναλλακτικό”, άμεσο και ανεπιτήδευτο (κόντρα στη σοβαροφάνεια) στυλ του Σταύρου Θεοδωράκη.
--Τι άλλο θα σας ενδιέφερε να κάνετε στην τηλεόραση εκτός από την ενημέρωση;
Θα μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα και στην ψυχαγωγία. Δεν μπορείτε ίσως να με φανταστείτε να παρουσιάζω και να χορεύω σ' ένα σόου – ίσως γιατί σας “αποτρέπει” η εικόνα μου στο δελτίο και γιατί δεν ξέρετε οτι ήμουν από μικρός dj και φανατικός με το χορό. Δεν θα το έκανα όμως ποτέ στην Ελλάδα, με αυτή την περιρρέουσα σκυλοπόπ ατμόσφαιρα στην τηλεοπτική ψυχαγωγία – και την άμεση σύνδεση της πια με τη σαχλαμάρα, τη ρηχότητα και την κουτσομπολίστικη κιτρινίλα.
--Ποιο θα μπορούσε να είναι το δέλεαρ για να αποχωρήσετε από την Δημόσια τηλεόραση με προορισμό ένα ιδιωτικό κανάλι;
Ένας ιδιοκτήτης (ή περισσότεροι) κι ένα κανάλι που θα ενδιαφέρονταν να κάνουν ένα πολύ καλό και ελκυστικό δελτίο ή εκπομπή με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα. Μια πολύ καλύτερη αμοιβή φυσικά – κι ένα δεκαπενταετές συμβόλαιο! Αστειεύομαι φυσικά...
--Πιστεύετε πως η πολυσυζητημένη κρίση που χτυπά βεβαίως και την τηλεόραση μπορεί να αφήσει και κάποια καλά πίσω της;
Ενδεχομένως, αν η κρίση φέρει κάποια πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Αν μας απαλλάξει από κανάλια και εκπομπές που ζουν “υπεράριθμα”, κίτρινα, φτηνιάρικα, παρασιτικά, λαϊκίστικα, κραυγαλέα, παραμορφωτικά – επιζήμια τελικά για την κοινωνία. Δεν το βλέπω όμως – η κρίση φέρνει φτώχεια και η φτώχεια θα εντείνει τα φαινόμενα αυτά, αντί να τα μειώσει.
--Η σεμνότητα και η αποχή σας από την εκτός δουλειάς γενικότερη προβολή- είναι μια επιλογή που σας βρίσκει ωφελημένο σε σχέση με αυτά που βλέπετε να συμβαίνουν στο χώρο;
Ευχαριστώ για το κοπλιμέντο. Δεν έπαιξα ποτέ τον σταρ – και δεν με αφορά. Με αφορά η αξιοπρέπεια μου και το κασέ μου. Υπό αυτή την έννοια είμαι κερδισμένος – σίγουρα για το πρώτο, ενδεχομένως όχι για το δεύτερο.
-- Οι ιδιαίτερα προβεβλημένοι της τηλεόρασης κερδίζουν η χάνουν μακροπρόθεσμα;
Δεν είναι καθόλου απαραίτητο να χάνουν, αν η αξία τους έχει βάσεις σε παιδεία, ήθος και ικανότητα. Αυτοί είναι όμως οι πολύ λίγοι. Για τους άλλους δεν ξέρω, βλέπω φελλούς να επιπλέουν επί δεκαετίες – προφανώς κάτι έχουν που συγκινεί το κοινό τους και τους εργοδότες τους. Χάνουν όμως στο γενικότερο πλαίσιο αναξιοπιστίας, όπως και πολλοί πολιτικοί μας: Έχουν λεφτά, δόξα, εξουσία, αλλά δεν τους υπολήπτεται κανείς – για να μη σας πω οτι τους βρίζουν όλοι πίσω από την πλάτη τους. Να κάτι που δεν μ' ενδιαφέρει – η “επιτυχία” χωρίς την εκτίμηση.
--Έχετε μετανιώσει για κάτι στην επαγγελματική σας διαδρομή;
Όχι ιδιαίτερα. Ίσως, αν ειχα βγεί στο γυαλί, μερικά χρόνια πιο νωρίς, που μου είχε γίνει πρόταση, να είχα τώρα μεγαλύτερες απολαβές. Αλλά δεν πειράζει, δεν ήμουν ακόμη επαρκώς ισορροπημένος και με “πηγμένο το μυαλό”.
--Αν ξαναρχίζατε τι θα αλλάζατε;
Μπορεί να μη σπούδαζα στο Πολυτεχνείο – όχι οτι έχω μετανιώσει το θετικό τρόπο σκέψης που μου έδωσε. Ίσως όμως να επιχειρούσα μια πιο “ανθρωπιστική” επιστήμη ή ακόμη και φιλοσοφία.
--Θυμάστε κάποια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή κατά τη διάρκεια του δελτίου, "στον αέρα" δηλαδή;
Πολλές. Η πιο δύσκολη ήταν όταν παρουσίαζα και έκανα αυτόματη μετάφραση στη ΝΕΤ, από το γαλλικά και τα αγγλικά, των ομιλιών των ηγετών στα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, προς το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης άρχισε να μιλάει με μια “παραβολή” από τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Για πάνω από ένα λεπτό, είχα “παγώσει” - ώσπου να βγάλει νόημα αυτό που έλεγα...
Παραθέτω το ακριβές κείμενο των ερωτήσεων και απαντήσεων, όπως το έστειλα στην εφημερίδα στις 06.08.09 (ευτυχώς δεν υπάρχει κάτι "ξεπερασμένο") - πριν τις μικροδιορθώσεις που υπέστη για το τύπωμα.
H φωτό είναι από το www.flickr.com και το εξώφυλλο από το www.amazon.com
To post συνοδεύεται από την τους Βρετανούς/πολυθενικούς (;) Belleruche, που ήρθαν πρόσφατα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για συναυλία.
You would have loved to see this, Ali.
-
This is photo that Ali Mustafa posted shortly after he arrived in Aleppo to
cover the revolution in 2013. He was killed by Assadist goons a few months
later.
Πριν από 1 εβδομάδα
22 σχόλια:
Είναι κρίμα πραγματικά που δεν κάνεις ραδιόφωνο...
@scalidi: Ευχαριστώ... :-)
Μου αρέσει αυτό το "περισσότερο φως και χρώμα" που έχεις βάλει ως τίτλο! Πράγματι αν κρίνω από τη φωτο του προφίλ σου στο blog, είσαι πιο αεράτος και χαλαρός από την εικόνα που δίνεις στο δελτίο ειδήσεων. Θα σε προτιμούσα κι εγώ όρθιο, χωρίς γραβάτα στο δελτίο ειδήσεων!
@ Meropi: Ευχαριστώ αγαπητή - αλλά βλέπετε, ο διάχυτος συντηρητισμός δεν αφήνει τέτοιου είδους προτάσεις να εισακουστούν...
Προκόπη, ταυτίστηκα μαζί σου γιατί κιεγώ σε κάποια στιγμή της ζωής μου προτίμησα το δημόσιο αφήνοντας μια καριέρα στον ιδιωτικό τομέα. Δεν το μετάνιωσα, όπως και εσύ κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια, κι ας είπε ο Γούντι Άλλεν: The good people sleep better at night while the bad ones seem to enjoy the waking hours much more.
Τελειώνω με μια πρόταση για το ιδεατό σου δελτίο ειδήσεων: Μαζί με το φως και το χρώμα γιατί όχι και κάποια από τα υπέροχα τραγούδια που ακούμε κάθε φορά που μπαίνουμε στο blog σου;
Χμ.... πολύ ματαιόδοξο μου κάνει που έβαλες συνέντευξή σου να την διαβάσουμε. Η εφημερίδα αρκούσε πιστεύω.
Ααχχχχ, δημοσιογράφοι....
@Θωμάς: Χαχα, αυτό κι αν δεν θα το επέτρεπε ο περιρρέων συντηρητισμός. Εδώ δέχομαι κριτική που υπάρχει μουσική και στο blog, διότι κάποιοι ενοχλούνται, επειδή έτσι έχουν συνηθίσει - και βαριούνται να πατήσουν το pause.... :-)
Η παραμονή στην ΕΡΤ είναι για μένα - σχεδόν - μονόδρομος, όσο τα περισσότερα ιδιωτικά είναι σε αυτό το μήκος κύματος..
@ the elf at bay: Χμμ, χαίρομαι που το θίγετε, γιατί με απασχόλησε κι εμένα - και μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω (σαν πολιτικός απαντάω - το ξέρω, αλλά είναι αλήθεια) :-)
Γιατί όχι, λοιπόν; Ένας από τους λόγους που έκανα αυτό το blog με το όνομα μου - κι όχι με ψευδώνυμο - είναι για να μπορώ να δημοσιεύω τα κείμενα μου από την Athens Voice (ή αλλού). Και οι συνεντεύξεις είναι "δημόσιες δηλώσεις", στις οποίες λέω κάποια πράγματα ή περνάω κάποια μηνύματα. Μάλιστα, πολλές φορές αν δεν ερωτηθής, δεν μπορείς να θίξεις κάποια θέματα, που σε αφορούν προσωπικά.
Δεν βάζω τις συνεντεύξεις, για να δείτε οτι δίνω συνεντεύξεις - φαντάζομαι αυτό δεν εκπλήσσει. Άλλωστε, δεν μου ζητάνε και πολύ συχνά, ούτε επί παντός επιστητού. Έχω ξαναβάλει συνέντευξη, που έδωσα κατά τη διάρκεια ύπαρξης του blog εδώ, όπου εξηγούσα και γιατί τη δημοσιεύω. Είστε μεταγενέστερος αναγνώστης όμως - και δεν σκέφτηκα να το επαναλάβω... :-)
Υ.Γ. Δεν διαβάζουν όλοι, όλες τις εφημερίδες. Πιστεύω οτι καταλαβαίνετε τι εννοώ. Όταν λοιπόν κάτι γίνεται δημόσιο, ας γίνει πλήρως...
Αγαπητέ Προκόπη,
ωραία τα λες κι εγώ δε θα άλλαζα τίποτε σε σένα ως παρουσιαστή ειδήσεων.Δεν το λέω για να ακουστεί,δεν έχω άλλωστε κανένα κίνητρο ή δευτερογενές όφελος.Όταν σε σκέπτομαι να εκφωνείς ειδήσεις,θυμάμαι πολύ συχνά τη σχεδόν αδιόρατη ειρωνεία στο χαμόγελό σου,στο κλείσιμο της φράσης,όταν αυτή προσφέρεται.
Με συγχωρείς για τον αυθόρμητο ενικό - σε αντιμετωπίζω ως συνblogger εδώ,διαφορετικά θα σου απευθυνόμουν στον πληθυντικό.
Δεν ξέρω τι θέλεις να σου ευχηθώ για την επαγγελματική σου σταδιοδρομία - ό,τι καλύτερο εύχομαι!
@ ολα θα πανε καλα... : Ευχαριστώ για τις ευχές - κι ελεύθερα ο ενικός... :-)
Εμένα με χαροποιεί και με εξυπηρετεί κιόλας που βάζεις και τις συνεντεύξεις σου εδώ, μια και ούτε real news διαβάζω ούτε και πολλές άλλες εφημερίδες/περιοδικά στα οποία ενδέχεται να δίνεις συνεντεύξεις. To βλέπω κάπως σαν τα βιβλία ή τη μουσική. Αν έχω εντοπίσει οτι μ'αρέσει κάποιος συγγραφέας ή καλλιτέχνης θέλω να γνωρίζω όσες περισσότερες δουλειές του μπορώ ακόμη και τις φιλικές συμμετοχές .....
Ομως έχω και μια μικρή "ενστασούλα" σχετικά με τις σπουδές σου στο Πολυτεχνείο. Δεν είμαι σίγουρη οτι η καθαρή σκέψη και η στέρεα δομημένη γραφή σου δεν οφείλουν πολλά σ'αυτές ακριβώς τις σπουδές. Δες πόσοι απεραντολογούν χωρίς να λένε τίποτε ουσιαστικό και πόσοι πελαγοδρομούν ενώ έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες και σκέψεις....Θέλω να πω οτι κάποια απο τα δεδομένα και τα κεκτημένα σου ίσως να μην ήταν εκεί αν οι σπουδές σου ήταν άλλες.....
@yb: Χμμ... Δηλαδή όλοι όσοι θέλουν να γράψουν, πρέπει να περνάνε από τις σπουδές θετικής κατεύθυνσης; :-)
Για όποιον θέλει γενικά να γράψει δεν ξέρω, αν και τυχόν θετικές σπουδές μάλλον θα βοηθούσαν ως προς τη δομή και την οικονομία...αλλά για κάποιον ανήσυχο και με ανοιχτό μυαλό θεωρώ οτι είναι οι θετικές επιστήμες και τα μαθηματικά κυρίως που του δίνουν τα εργαλεία για να προχωρήσει τη σκέψη, να αναπτύξει την κριτική ικανότητα και σαφώς να εκφράσει συγκροτημένα την ουσία των πραγμάτων συστηματικά και χωρίς φιοριτούρες. Και μετά ...αποζητά τον πλούτο των γνώσεων και των δεδομένων των θεωρητικών σπουδών, της φιλοσοφίας, της ιστορίας.... ;-)
Καλημέρα κύριε Δούκα
Χαίρομαι με τον ανθρώπινο -εννοώ μη μηχανικό- τρόπο που παρουσιάζετε τις ειδήσεις στο τηλεοπτικό δελτίο, σχολιάζοντας με ένα διακριτικό χαμόγελο, ή και με ένα μικρό εκτός κειμένου σχόλιο, όποτε χρειάζεται. Οι πρωτοβουλίες σας γίνονται προσεκτικά και καίρια, προς μεγάλη στενοχώρια των συντηρητικών τηλεθεατών που δεν μπορούν να σας προσάψουν έλλειψη σοβαρότητας.
@ yb: Οκ.. Άλλωστε το να σπουδάσεις φιλοσοφία και να προσπαθείς μετά να καταλάβεις τι είναι το ρεύμα, δεν γίνεται.. :-)
Το λέω, γιατί θυμάμαι πάντα μια διάσημη συγγραφέα, που με ρωτούσε: "Προκόπη, τι είναι το ρεύμα;"
@Γιωργος Χ: Είδατε, δεν τους αφήνω περιθώρια (τους συντηρητικούς εννοώ)... :-)
Τώρα που 'έφυγε' ο Ντίνος Ηλιόπουλος, κάποιος πρέπει να παίξει το ρόλο του, έστω και λίγο στα δελτία ειδήσεων.
Πολυ θα ηθελα να δω ενα τέτοιο δελτίο στην ΕΤ.Ας ελπίσουμε οτι αυτοι που επαγγέλοντσαι σεβασμό στον πολίτη το εννοούν. " Κοντα- σιμά στα Γιάννενα" που λεει και η μητέρα μου.Δηλαδη οψόμεθα.
Τι λες; Ποιος θέλει να πατήσει pause; Ειλικρινά, σκεφτόμουν να σου γράψω χθες τι ωραία θα ήταν εάν σου ζητούσαν να κάνεις cd τις μουσικές σου, πριν τα Χριστούγεννα μάλιστα!
Πριν λίγες μέρες έπαιξες Peyroux, σωστά; Λυπάμαι που το λέω αλλά το τελευταίο της δε μου άρεσε όσο θα περίμενα να μου αρέσει. Ίσως να είχα great expectations..
@Γιωργος Χ: Τώρα αυτό είναι καλό που μου λέτε; :-)
@ΒΑΣΩ: Θέλει και φαντασία...
@Vicky: Α, αυτά δεν γίνονται - λόγω δικαιωμάτων.. :-)
Ναι, δεν ήταν τόσο καλό. Και δεν ξέρω και πώς ήταν στη συναυλία της το Σάββατο στο Μέγαρο...
Μετά τους Λογοθετίδη, Αυλωνίτη, θεωρώ πως ο Ηλιόπουλος ήταν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς -όχι μόνο κωμικούς- αλλά και ηθοποιούς της πρόζας.
Τον ανέφερα γιατί είχε λεπτό χιούμορ,χαμογελούσε διακριτικά και έκανε κριτική χωρίς πολλά λόγια, με μεγάλη φειδώ -μια γκριμάτσα, ένα μικρό σχόλιο -'καλή ώρα'.
Άλλωστε, αν με γνωρίζατε θα διαπιστώνατε πως μόνο καλοπροαίρετα σχόλια κάνω, σε σημείο μάλιστα που να με βαριούνται όσοι τα εισπράτουν ή να πιστεύουν πως 'δεν έχω προσωπική θέση' αφού δεν διαφωνώ διαρκώς και με όλα, όπως κάνουν οι περισσότεροι ημιμαθείς Νεοέλληνες.
@Γιωργος Χ: Μα δεν σας παρεξήγησα... Τιμή μου να κάνετε τέτοιο συνειρμό. Αλλά είναι και μακαρίτης... :-)
Στον δικό μου χώρο γράφω, πως 'πεθαμένοι είναι αυτοί που όσο ζούσαν δεν κατάφεραν να πουν ή να κάνουν κάτι σημαντικό'.
Ευτυχώς, όταν φεύγουν αξιόλογα πρόσωπα μένουν συμπεριφορές,που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως εργαλεία κριτικής ή αμφισβήτησης σε κακώς κείμενα της καθημερινής ζωής.
:)
Δημοσίευση σχολίου