26.9.10

Περαίωση, η χαρά του φοροφυγά

Η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή αποτελούν τα μεγαλύτερα και ουσιαστικότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Λόγω της φοροδιαφυγής, οι πολίτες στερούνται σημαντικών πόρων που θα συνέβαλλαν στην κοινωνική ανάπτυξη και ισορροπία.


Η φοροδιαφυγή είναι αποτέλεσμα τόσο της κακής νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε συστηματικά στη χώρα μας όσο και της ανικανότητας των φορολογικών και εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, οι οποίοι, εκτός των άλλων, βρίσκονται συνεχώς στις κορυφαίες θέσεις των πιο διεφθαρμένων υπηρεσιών.

Από το 1978 που έγινε η πρώτη περαίωση επί υπουργίας Θανάση Κανελλόπουλου μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι Υπουργοί Οικονομικών προχώρησαν στο μέτρο της περαίωσης κλείνοντας το μάτι στους φοροφυγάδες και τιμωρώντας τους συνεπείς και τίμιους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Κάθε φορά υπόσχονταν ότι ήταν η τελευταία περαίωση που διενεργούσαν!

Η περαίωση έχει καταστεί αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού φορολογικού καθεστώτος από τη μεταπολίτευση και μετά. Η σημερινή κυβέρνηση παρά τη δικαιολογημένη αγωνία της για έσοδα προσφέρει, αφενός χείριστη υπηρεσία στους πολίτες που επιμένουν να κάνουν ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις, αφετέρου προνομιακή αντιμετώπιση σε όσους υπαλλήλους των Οικονομικών Υπηρεσιών προσπαθούν με πλάγιους τρόπους να επωφεληθούν της εξουσίας τους.

Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς επιμένει ότι δεν αποτελεί λύση η περαίωση και καλεί την κυβέρνηση να μην την εφαρμόσει.

Η λύση βρίσκεται στην ανακάλυψη και αυστηρή -παραδειγματική- τιμωρία των πολιτών και των επιχειρήσεων που δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, δηλαδή προς όλους εμάς. Η ΔΔ-Ε συγκεκριμένα προτείνει:

- Είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών
- Μηχανοργάνωση και αναδιάρθρωση των φορολογικών και εισπρακτικών υπηρεσιών ώστε να μπορούν να διενεργούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία των ελεγκτών
- Επιτάχυνση στην επίλυση φορολογικών διαφορών
- Κατάργηση του αναποτελεσματικού και αναχρονιστικού Κ.Β.Σ.
- Υιοθέτηση ενός νέου και πιο αποτελεσματικού νόμου για την προστασία των πληροφοριοδοτών
- Παραδειγματική και άμεση τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων και των φοροφυγάδων.

Η ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να συμβάλλει στην αλλαγή της λανθασμένης νοοτροπίας. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πράγματι μια γραμμή και μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή νομιμότητας όμως και όχι ανοχής στους παραβάτες.

Με την περαίωση οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι όσο φοροδιαφεύγουν και φοροκλέπτουν.



Από το δελτίο τύπου της
Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας









Η φωτό είναι από το http://internetakias.gr και η φωτό του John Legend από το http://i697.photobucket.com

Το post συνοδεύεται από το "Please Baby Don't", από τον Αμερικανό John Legend μαζί με τον Βραζιλιάνο Sergio Mendes

buzz it!

3 σχόλια:

FaceT0Face είπε...

Προκοπη,
Θα συμφωνησω αλλα αυτη ειναι η μια οψη του νομισματος.
Εκτος απο τους φοροφυγαδες υπαρχουν και ανθρωποι που οφελουνται απο την περαιωση και δεν ειναι φοροφυγαδες.Ειναι απλοι πολιτες που δεν θελουν να περασουν απο τον "ελεγχο" υπαλληλισκων του δημοσιου που θελουν να βγαλουν μιζα στην πλατη σου.
Μπορω να σου εγγυηθω απολυτα οτι υπαρχουν και θα υπαρχουν τετοιοι "υπαλληλοι" οι οποιοι μπορουν να σου βρουν παραβασεις που δεν ειχες καμμια προθεση να κανεις(εαν τις εχει κανει).Παραβασεις που ειναι υποσημειωση της υποσημειωσης που πολλοι λογιστες δεν γνωριζουν.Παραβασεις που μπορει να μην στεκουν και να αποδειξεις οτι δεν υπαρχουν.Αλλα μεχρι να το αποδειξεις (ειδικα αν εισαι εμπορος) εχει κλεισει ηδη η εταιρια σου(ειναι γνωστο πως εαν εισαι σε ελεγχο παγωνουν αγορες/πωλησεις και οι ελεγχοι μπορουν να κρατησουν μηνες ολοκληρους).Εκτος και εαν λογιστης σου ειναι ο ιδιος ο J. P. Morgan,τοτε εχεις πολλα να φοβηθεις οχι γιατι θελεις να κλεψεις και φοβασαι μη σε πιασουν αλλα γιατι δεν θες να κλεψεις αλλα παλι φοβασαι να μην σε πιασουν.Παραλογο?Παραλογο.
Αλλα παλι..εχω χρονια να δω κατι λογικο εντος των συνορων..

Τις καλημερες μου
Παρεσσα Π.

Prokopis Doukas είπε...

@Παρεσσα Π.: Ok, να το δεχτώ, Παρέσσα μου. Αλλά ο δρόμος δεν μπορεί να είναι αυτός. Το κατανοώ οτι αυτή είναι η εικόνα της διαφθοράς που περιγράφεις, όπως κατανοώ οτι δεν μπορούν να βρουν (για φέτος) τα αναμενόμενα έσοδα με έναν ανεπαρκή και διεφθαρμένο μηχανισμό. Πρέπει όμως να γίνει αυτό που γίνεται με την αποκάλυψη των χιλιάδων υποθέσεων θράσους (και με εξοντωτικά πρόστιμα και ποινές). Για να φοβηθεί μερικών το μάτι...

Ανώνυμος είπε...

FaceToFace τα επιχειρήματα σου δεν στέκουν ούτε σε τάξη του Δημοτικού.

ShareThis