27.9.10

Πόρισμα εναντίον θράσους

Ένας από τους δείκτες του πόσο τριτοκοσμική είναι μια χώρα, είναι η περιφρόνηση στους κανόνες ασφαλείας. Ένας άλλος είναι η κουτοπονηριά.

Πέρσυ το Μάιο είχα γράψει, φυσικά και υπό τη φόρτιση της στιγμής, σ’ ένα κείμενο που είχε τραβήξει την προσοχή σας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο σε αυτό το blog, τα εξής:


"Δεν θα με πείσετε ποτέ οτι αυτή η χώρα μπορεί να κινείται στη διελκυστίνδα των χειρότερων πρωταγωνιστών της: Μια ελάχιστη μειονότητα ανθρώπων με τραμπουκική ενέργεια και χουλιγκανικές μεθόδους, που παίζει με τη φωτιά (όπως κάποιοι άλλοι παίζουν με εκρηκτικά - και στο τέλος βέβαια σκοτώνονται άνθρωποι) και απέναντι μια τράπεζα, που εκδίδει μια άνευ προηγουμένου ανακοίνωση, ρίχνοντας τη “μπάλλα στην εξέδρα”. Γιατί αρκούντως κουτοπόνηρα, βεβαίως-βεβαίως, πάντα φταίνε όλοι οι άλλοι, οι πολιτικοί με τα “ξύλινα λόγια” (ναι είναι, αλλά λιγότερο από τα δικά σας), η απρόσωπη Πολιτεία, αλλά εμείς; Όχι, δεν είμαστε εμείς οι “ηθικοί αυτουργοί”, δεν αφήσαμε τους άτυχους εργαζόμενους να δουλεύουν στο κατάστημα της Σταδίου, μέσα στο μάτι του κυκλώνα, αντί να την κλείσουμε τη ρημάδα από τις 11, όπως οι άλλες τράπεζες. Αυτή την απλοϊκή σκέψη δεν μπορέσαμε να την κάνουμε, ούτε βεβαίως απαντάμε με σαφήνεια αν υπήρχε σύστημα πυρόσβεσης."

Ίσως ήμουν πολύ επιεικής. Αν οι εγκληματίες που έκαψαν τους εργαζόμενους δεν εντοπίστηκαν δυστυχώς ποτέ, μερικές ημέρες μετά, ο frontman αυτής της επιχείρησης έβγαλε μια δακρύβρεχτη, δημαγωγική επιστολή, στην οποία εμφανιζόταν απολύτως βέβαιος οτι η τράπεζα του πληρούσε τις προδιαγραφές πυροπροστασίας - και μάλιστα απέδιδε σε “λάσπη” τις αιτιάσεις για το αντίθετο: “Τη λάσπη λοιπόν ότι δήθεν δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας ή ότι δεν δούλεψαν αποτελεσματικά τους τη γυρίζουμε πίσω.”

Μόνο που τώρα, μερικούς μήνες μετά, βγήκε το επίσημο πόρισμα για τις συνθήκες της τραγωδίας, στην τράπεζα της οδού Σταδίου. Και λέει τα εντελώς αντίθετα, από αυτά που έσπευσε να μας διαβεβαιώσει ο “υπεύθυνος” επικεφαλής - αυτός που με μπερλουσκονική ευκολία σπεύδει να λοιδωρεί τους πολιτικούς, για την ξύλινη γλώσσα τους. “Η επιχείρηση δεν είχε το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυρασφαλείας που εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία”, ενώ η έξοδος κινδύνου στο ισόγειο ήταν κλειδωμένη και γι αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε. Και μάλιστα, “Συνολικά 14 εργαζόμενοι εξήλθαν από μια μεταλλική πόρτα του 2ου ορόφου που δεν ήταν έξοδος κινδύνου και ήταν τυχαία ανοιχτή για αερισμό της παρακείμενης τουαλέτας λόγω προβλήματος της αποχέτευσης”.


Σε ένα άλλο post μου, είχα ασκήσει κριτική για το πώς ο ίδιος άνθρωπος προσπαθεί να πλασαριστεί ως “ευεργέτης” - και είχα απαντήσει μάλιστα σε σχετικό σχόλιο που με αφόριζε ως φορέα “μιας νοοτροπίας κατά της επιχειρηματικότητας που έχει φέρει την Ελλάδα εκεί που είναι σήμερα οικονομικά”.

Αυτή η επιχειρηματικότητα - και η πολιτική της προέκταση - είναι αυτή που έχει συμβάλει σε *αυτή* την Ελλάδα. Κι αν κάτι χρειάζεται να αλλάξει, είναι αυτό το κατενάτσιο της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, παράλληλα με τις επιθέσεις που έχουν στόχο “όλους τους άλλους” - και κυρίως τους πολιτικούς (που ίσως, χμμ, πρέπει να τους υποκαταστήσουμε, γιατί εμείς είμαστε καλύτεροι).

Δεν ξέρω ποιές θα είναι οι συνέπειες, αν θα διευκολύνουν μόνο τις αγωγές των συγγενών κατά της τράπεζας ή θα έχουν και ποινική διάσταση. Τον ίδιο πιθανότατα δεν θα τον αγγίξουν, την προσπάθεια του όμως να πρωταγωνιστήσει στο δημόσιο χώρο και λόγο, πρέπει. Γιατί και το θράσος έχει και τα όρια του...
H φωτό είναι από το www.guardian.co.uk και το εξώφυλλο από το www.infolizer.com

Το post συνοδεύεται από το πικρό και σαρκαστικό "Whistlin' Past The Graveyard" του Αμερικανού Tom Waits, στην alternate εκτέλεση της συλλογής "Bounced Checks".

buzz it!

12 σχόλια:

Penelope είπε...

Για να δούμε...πως ... και με ποιό τρόπο, θα υπάρξουν ποινές!
Αμφιβάλλω βεβαίως...

Prokopis Doukas είπε...

@ Penelope: Αυτό που πρέπει κυρίως να υπάρξει είναι απαξίωση και κατακραυγή. Ή αλλιώς (μεταφορικά βέβαια) το "αυτόματο γιαούρτι"...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν ποινές. Αυτό που ξέρω είναι πως ο Βγενόπουλος έχει αποθρασυνθεί εντελώς και η στήριξη που απολαμβάνει από τα Μ.Μ.Ε. είναι πολύ ύποπτη.

Και η πλειοψηφία του κόσμου τσιμπάει στα ρητορικά του διαγγέλματα.

Αλλά πάντα τόσο ευκολόπιστοι ήμασταν με τους εθνοσωτήρες...

Prokopis Doukas είπε...

@politikosxoliasmos: Γι αυτό πρέπει και οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα ΜΗ ανεκτικοί με αυτά τα φαινόμενα...

Asterix είπε...

Συμφωνώ μαζί σας και χαίρομαι που ακούγονται τα αυτονόητα.

Επιπλέον, το πόρισμα λέει ότι η εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα πυροπροστασίας ήταν ελλειπής. Αν και αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο και μάλλον αποτελεί τον κανόνα, αντί για την εξαίρεση, στην περίπτωση της Marfin αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βγενόπουλου που αναφέρατε,

"Το κατάστημα Σταδίου, έχοντας πολλές προηγούμενες εμπειρίες όπου ακόμα και επίθεση με βόμβες μολότοφ έχει αντιμετωπισθεί και η φωτιά έχει σβήσει με τη χρήση πυροσβεστήρων, δεν ανησύχησε από τη μεγάλη ειρηνική πορεία που εξελισσόταν υπό τη φρούρηση των ΜΑΤ".

Συνεπώς, η εκπαίδευση ήταν ελλειπής, σε ένα χώρο που είχε δεχθεί επιθέσεις και εμπρισμούς στο παρελθόν και σίγουρα ήταν υψηλού κινδύνου.

Prokopis Doukas είπε...

@ Asterix: Όταν μαθαίνεις οτι η έξοδος κινδύνου του ισογείου "ήθελε τηλεκοντρόλ για να ανοίξει", που βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας, καταλαβαίνεις οτι εκείνη η ανακοίνωση Βγενόπουλου ήταν μνημείο κουτοπονηριάς...

gasireu είπε...

Τα λέτε πολύ καλά και μετρημένα και τα είπατε πολύ σωστά και τότε.
Σε όλες επιχειρήσεις της εταιρείας θα υπάρχει κάποιος κατά το νόμο υπεύθυνος, καθώς και ένας τουλάχιστον μηχανικός ασφαλείας και υγιεινής. Τι θα γίνει τυπικά καταλαβαίνουμε όλοι. Σαν μηχανικός δεν καταλαβαίνω έχοντας αυτή την παιδεία που γνωρίζω στο μυαλό σου πως δέχεσαι μια τέτοια θέση υπό συνθήκας.
Για το τι γίνεται μεταξύ επιτροπής αδειών πυρασφάλειας και τελικής διακοπής λειτουργίας και σημειώνω ειδικά για μπαρ, θέατρα και χώρους αναψυχής, μάλλον δεν είναι εδώ ο τόπος να αναλυθεί. Είναι ντροπή όμως να ακούγεται το ''έλα μωρέ τι θα τύχει'' ενώ έτυχε και στη Γερμανία.

"Ground Control to Major Tom" είπε...

Το θράσος συνάδει με την ατιμωρησία κε. Δούκα και πιστέψτε με ότι αυτή η συνάρτηση έχει βρεί το φυσικό της περιβάλλον σε αυτήν τη χώρα.

Αναφέρετε κάπου προς το τέλος:
"Κι αν κάτι χρειάζεται να αλλάξει, είναι αυτό το κατενάτσιο της δημαγωγίας και του λαϊκισμού..."


Τα καταφέραν πάντως όλοι τους μια χαρά από την μεταπολίτευση και έκτοτε.
Υποβαθμίσαν το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έτσι ώστε να παράγει αυριανούς,λοβοτομημένους και χειραγωγίσους πολίτες.

Pas mal


Την καληνύχτα μου

Prokopis Doukas είπε...

@gasireu: Μα εδώ δεν είναι μόνο οτι η επιχείρηση ήταν φάουλ. Είναι και το οτι έσπευσε να αποκρούσεις τις κατηγορίες, με κλασική τριτοκοσμική δημαγωγία - πριν καν ψάξει αν είναι φάουλ ή όχι...

@"Ground Control to Major Tom": Ναι, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες επέλεξαν τον δρόμο της ήσσονος προσπάθειας...

Idom είπε...

Ασύλληπτα καλό post!
Μπράβο!

Idom

Prokopis Doukas είπε...

@Idom: Ευχαριστώ πολύ!

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Τα αυτονόητηα έγραψα, νομίζω...

ShareThis