15.11.11

Εμ, δεν σας άρεσε ο Παπανδρέου....

Η κρίση το έφερε έτσι, ώστε στην Ιταλία και στην Ελλάδα να παραιτηθούν με διαφορά λίγων 24ώρων οι πρωθυπουργοί Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι. Αν όμως η ισχυρή γειτόνισα μας του ευρωπαϊκού νότου απαλλάχθηκε από μια δεκαετία και πλέον του πιο φαύλου και γελοιοποιητικού παράγοντα της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας, με ευθείες αναφορές στη μαφία και στα αθέμιτα συμφέροντα, η ελληνική περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική.


Όσο κι αν πράγματι χρεώνεται με την αψυχολόγητη πρωτοβουλία, που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στην εσωτερική πίεση, αλλά δεν υπολόγισε την εξωτερική, ο Παπανδρέου δεν οφείλει την πτώση του στο δημοψήφισμα, που δεν έγινε. Αυτό που αποκρύπτουν επιμελώς όσοι προσπαθούν (με αμετροεπή πολλές φορές επιμονή, που δεν αρμόζει σε μεγάλα ΜΜΕ που κάποτε τηρούσαν τα προσχήματα) να μας πείσουν για το αντίθετο, είναι οτι τον Παπανδρέου τον “περίμεναν στη γωνία”. Και η φθορά του ήρθε ως αποτέλεσμα μιας διετίας λανθασμένων χειρισμών, απαράδεκτων αδυναμιών και καθυστερήσεων και λυσσαλέας αντίδρασης, από εσωκομματικές και μη δυνάμεις - πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές. Θα μπορούσε να είναι απολύτως θεμιτό στη δημοκρατία, αν ήταν “καθαρό” - και κυρίως αν στην αυτοκαταστροφή του απελθόντα πρωθυπουργού, δεν είχε αντιταχθεί ακόμη περισσότερη αυτοκαταστροφή.

Τίποτα δεν θα είχε γίνει μετά την ηχηρή άρνηση για δημοψήφισμα στις Κάννες (όσοι επικαλούνται τον πληγωμένο τους πατριωτισμό, ας τον είχαν επιδείξει την εποχή που βουλιάζαμε αμέριμνοι στο χρέος, χωρίς να διορθώνουμε - αντίθετα, επαυξάνοντας - τις παθογένειες του δημόσιου βίου μας), αν δεν είχε κλονιστεί επικίνδυνα η “δεδηλωμένη” στήριξη της κυβέρνησης, από τους βουλευτές της, ειδικά από αυτούς που υποκριτικά, δεν άντεχαν την πίεση και “ήθελαν το καλό του τόπου”. Το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ έχει άλλωστε χαρακτηριστικά, που μοιάζουν με αυτά του “τουρκικού παραλογισμού”: Όπως στη γειτονική χώρα, οι θρησκευόμενοι έχουν αναδειχθεί σε φορέα εκσυγχρονισμού, με το δυτικότροπο στρατιωτικό κατεστημένο να αντιδρά “αντιευρωπαϊκά”, γιατί χάνει τα προνόμια του, έτσι και στο ΠΑΣΟΚ το μπλοκ των πάλαι ποτέ “εκσυγχρονιστών” συσπειρώθηκε γύρω από έναν λαϊκίστικα παραδοσιακό πολιτικό, ενώ ο Παπανδρέου στηρίχθηκε κυρίως στις συνδικαλιστικές και παλαιοκομματικές δυνάμεις του “βαθέως κόμματος”, παρότι επί της ουσίας πολύ πιο εκσυγχρονιστής.

Έτσι φτάσαμε, μια ολόκληρη χώρα, να κινείται εδώ και δέκα ημέρες στο μήκος κύματος της κουτοπόνηρης άρνησης του Αντώνη Σαμαρά να συγκυβερνήσει, με το εύρημα της “μη συμμετοχής κοινοβουλευτικών στελεχών”, την ώρα που τα πιο κατά τεκμήριο πρωτοκλασσάτα στελέχη, οι δύο αντιπρόεδροι του, συμμετέχουν σε αυτή - ο ένας μάλιστα παριστάνοντας οτι η παραίτηση του από βουλευτής, αλλάζει επί της ουσίας το ρόλο του κόμματος του στη συνεργασία αυτή. Επιπλέον, άλλος ένας εξευτελισμός καραδοκεί στη γωνία, καθώς ο αρχηγός της ΝΔ παίζει “κρυφτούλι” με τις υπογραφές που απαιτεί η Κομισιόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ακραία στελέχη του, που χαρακτηρίζουν το ενδεχόμενο αυτό “προδοσία”.

Μπορεί η νέα κυβέρνηση, παρότι πολυμελής, να γεννά ελπίδες, γιατί έχει τις προσθήκες πολιτικών προσωπικοτήτων όπως οι κύριοι Παπαδήμος, Δήμας και Γιαννίτσης. Έχει όμως και τους περισσότερους αρνητικούς πρωταγωνιστές της προηγούμενης - συν το καραγκιοζιλίκι όσων έκαναν το παν για να γίνουν υπουργοί. Κι επειδή οι φανφαρόνοι δεν μας αρκούν, για πρώτη φορά, συμμετέχει και η ακροδεξιά - με κύρια ευθύνη αυτή της ΝΔ, που δεν θέλει να αφήσει το πεδίο ελέυθερο σε “αντιμνημονιακό” διεκδικητή της ίδιας κομματικής πελατείας, αλλά και εν μέρει και του ΠΑΣΟΚ, που για λόγους επίθεσης στη ΝΔ, εδώ και καιρό νομιμοποιεί ηθικά την επιμελώς καλυμμένη έκπτωση κάθε δημοκρατικής αξίας και αισθητικής, με κοπλιμέντα περί “υπεύθυνης στάσης του ΛΑΟΣ”. Για να μην αναφερθούμε στα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα που ανάγουν τα στελέχη του σε, πέρα από κάθε πρόσχημα, τακτικούς συνομιλητές.

Να λοιπόν, που μαζί με την αποδόμηση Παπανδρέου, άρχισε αμέσως το “ξήλωμα” και οι “εκπτώσεις”: Η ναυτιλία θα ανορθωθεί υπό τον “Μπουμπούκο”, οι ιδιοκτήτες ταξί θα βρούν το δίκιο τους, όπως προαναγγέλλει ο Βορίδης, οι καινοτομίες Μπεγλίτη στο Άμυνας καταργήθηκαν πάραυτα από τον Αβραμόπουλο - συνοδευόμενες από ιαχές ικανοποίησης κάποιων μέσων, που ως συνεπείς γεροντοκόρες που καλύπτουν τις επιθυμίες και τα συμφέροντα τους πίσω από την ηθική, είχαν φρυάξει γιατί “πώς είναι δυνατόν, τς τς τς, κατήργησαν το Εμπορικής Ναυτιλίας, τς τς τς, πώς είναι δυνατόν να παραβιάζεται η ιεραρχία και να επικοινωνούν με e-mail (άκουσον, άκουσον) οι ένστολοι με το υπουργικό γραφείο”...

Δεν μας άρεσε λοιπόν ο Παπανδρέου, γιατί ήταν “απρόβλεπτος”, “ασυνάρτητος”, “ανερμάτιστος”. Όπως όταν δεν μας άρεσε πια ο (με όλα του τα κακά) Σημίτης, δεν προβλέψαμε επ’ ουδενί τι θα ακολουθήσει - δεν χρειάστηκαν ούτε έξι χρόνια Καραμανλή για να βουλιάξει η χώρα στο χρέος και στην ανυποληψία.

Ας αναλογιστούν λοιπόν οι κυρίες Αποστολάκη, Καϊλή, Παπανδρέου ή ο κύριος Λιντζέρης (και όσοι προηγήθηκαν αυτών), τι προσέφεραν στο κόμμα τους και στη χώρα με τη στάση τους. Και όσες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις επένδυσαν στο “μπάχαλο”, στο “αντιμνημονιακό” μέτωπο και στο “μέτωπο της δραχμής” (αν δεν τους ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο το στενά οικονομικό ή πολιτικό τους συμφέρον), ας συνειδητοποιήσουν οτι από εδώ και πέρα, με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό και τους συσχετισμούς του, κάθε κυβερνητικό σχήμα που θα προκύπτει, έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Με δεδομένη την υπονόμευση του, από τα υπάρχοντα μικρά και μεγάλα συμφέροντα της πολιτικής υποκρισίας. Την επόμενη φορά μάλιστα, με πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, είναι πολύ πιθανόν οι ψήφοι της ακροδεξιάς να μην “περισσεύουν”, αλλά να χαρακτηριστούν “εκβιαστικά απαραίτητοι”, για να κυβερνηθεί η χώρα.

Εκτός αν γίνει το θαύμα (και “εισβάλλουν” αίφνης στο δημόσιο βίο εκατοντάδες άφθαρτα και αξιόλογα στελέχη), είτε με εκλογική διαδικασία είτε χωρίς, κάθε κυβέρνηση που θα σχηματίζεται, θα είναι υποχρεωτικά κυβέρνηση συνεργασίας, με παρόμοια υλικά. Και πιθανότατα υποταγμένη στο παλαιοκομματικό συμφέρον, στους ίδιους αντιδημοκρατικούς συμβιβασμούς και στο χαμηλό επίπεδο του πολιτικού μας προσωπικού...










H φωτό είναι από το www.thetruthaboutcars.com και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από το "Apparently Nothin'" των Βρετανών Young Disciples.

buzz it!

47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

*****
Respect.-

athinovio είπε...

Σε κάθε λέξη, ναι.

elikrini είπε...

Ευχαριστώ πολύ! Τόσες μέρες νόμιζα ότι ή εγώ ήμουν εκτός τόπου και χρόνου ή τα ΜΜΕ.

Prokopis Doukas είπε...

Ευχαριστώ εγώ. Κι εγώ χαίρομαι που συμφωνούμε..

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι δε συμφωνώ. Μήπως επειδή εντέλει εν πλήρει συνείδηση δεν ήθελα και δε θέλω τον ΓΑΠ, πρέπει να φάω και ξύλο; Να ξέρω να προετοιμάζομαι δλδ.

Υ.Γ: Όχι και "εν μέρει". Μετά από τρεις δεκαετίες στρεβλού σοσιαλισμού και μη καμίας διάθεσης ρήξης με το "Βαθύ", η ροπή προς τα άκρα ήταν αναπόφευκτη-δυστυχώς.

Prokopis Doukas είπε...

@BlondeElena: Ποιός είπε οτι πρέπει να φάς και ξύλο; Αυτή την εποχή "τρώνε ξύλο" αυτοί που υποστηρίζουν τον ΓΑΠ, άλλωστε...

Η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας δεν έρχεται μόνο από αυτά που αναφέρεις. Έρχονται (και ακόμα περισσότερο), από το "μπάχαλο", τη στρεβλή στάση της αριστεράς, την αντιμνημονιακή υστερία και πολλά άλλα...

Ανώνυμος είπε...

Έρχονται όμως και από τον αυταρχισμό μεγάλου μέρους των αυτοαποκαλούμενων προοδευτικών, οι οποίοι με περίσσεια ευκολία έχουν υιοθετήσει το άκρως επικίνδυνο και έρπον προς το φασισμό "όλοι φταίτε, όλοι κλεψατε, όλοι είστε μικροαστοί".

Γιώργος είπε...

Όσο το ΛΑΟΣ αντιμετωπίζεται μόνο με χαρακτηρισμούς («άκρα δεξιά», «μπουμπούκος»), τόσο θα ανεβαίνουν τα ποσοστά του και μερικοί θα ξύνουν το κεφάλι τους με απορία.
Αν θέλετε να το αποδομήσετε, μιλήστε με αντεπιχειρήματα στα έργα και τις δηλώσεις των στελεχών του.

(Ένας μη-ψηφοφόρος του ΛΑΟΣ)

Prokopis Doukas είπε...

@BlondeElena: Έλενα, ξεκόλλα με τους "προοδευτικούς" - μου θυμίζεις την επίθεση Χριστόδουλου στους "φωταδιστές". Και δεν ξέρω κανένα ουσιαστικά προοδευτικό άνθρωπο να λέει αυτά που αναφέρεις. Αυτό που λένε πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι είναι οτι πρέπει η ελληνική κοινωνία να σταματήσει να κινείται στο "και την πίτα ολόκληρη (τα λεφτά της Ευρώπης) και τον σκύλο χορτάτο (να κοροιδεύουμε τους κουτόφραγκους)"...

@Γιώργος: Τα επιχειρήματα είναι τα εξής, πολύ απλά: Η κουτοπονηριά στο απαύγασμα της, η απόκρυψη των πραγματικών (χουντικών/φασιζουσών) θέσεων με επιμέλεια, υιοθετώντας δήθεν "μετριοπαθείς" και σώφρονες" απόψεις, η αισθητική στη μεγαλύτερη προσβολή της. Για έναν ενεργό πολίτη, δεν θέλει και πολλή ανάλυση. Για έναν εθισμένο στην "καφενόβια" αντίδραση, ίσως θέλει λίγο προσπάθεια...

Ανώνυμος είπε...

Προκόπη, όπως ξέρεις, δεν έχω καμία σχέση με τις Χριστοδουλικές εμμονές και προκαταλήψεις και με σοκάρει ο έμμεσος παραλληρισμός της άποψής μου με τον σκοταδισμό του Χριστόδουλου. Από εκεί και πέρα αν δε θες αντίλογο, πεστο ξεκάθαρα και θα είναι πλήρης σεβαστή η επιθυμία σου. Στα πλαίσια της στοιχειώδους ελευθερίας και δημοκρατίας, ελπίζω να επιτρέπονται (ακόμη) οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις-οι οποίες στηρίζονται σε βιώματα και όχι σε ιδέες ή ιδεοληψίες.

Γιώργος είπε...

@Προκόπης: Έστω ότι δεν θέλει πολλή ανάλυση για έναν ενεργό πολίτη (που δεν συμφωνώ, αλλά έστω). Ποιοι είναι περισσότεροι: οι ενεργοί πολίτες ή οι «καφενόβιοι»; Ή καλύτερα, πώς αντιδρούμε όλοι μας τις περισσότερες φορές: ψύχραιμα και λογικά ή ενστικτωδώς και παθιασμένα;

Prokopis Doukas είπε...

@BlondeElena: Φυσικά δεν έχεις, γι αυτό και σε αδικεί να υιοθετείς μια πολεμική κατά "προοδευτικών", όπως κάνουν οι σκληροί δεξιοί.
Το να δαιμονοποιεί κανείς την πρόοδο ή τον εκσυγχρονισμό, είναι ελληνική παθογένεια.

Και φυσικά θέλω τον διάλογο. Τον "προοδευτικό" και τον "σώφρονα" μπορεί να παριστάνει και το στέλεχος του ΛΑΟΣ ή ο άκρως συντηρητικός οπαδός του ΚΚΕ. Και ο νεόπλουτος λαμόγιος μπορεί να το παίζει "προοδευτικός". Δεν μας αφορά όμως, σε αυτή εδώ τη κουβέντα. Αυτό που έφερες στη κουβέντα (και μας αφορά) είναι τι προκαλεί τη συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας - και σε αυτό έχει μεγάλη συνεισφορά η "κινηματική πολιτική", η μπουρδολογία αλά Συριζα, η επικράτηση εξτρεμιστικών θέσεων, το μπάχαλο, η διαρκής πολεμική προς οτιδήποτε μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα. Ξέρεις πόσους γνωρίζω που κινούνται μεταξύ ΛΑΟΣ και ΚΚΕ, όταν πρόκειται να ψηφίσουν, εξ αιτίας της καφενειακής προσέγγισης τους; Εν τέλει, το ίδιο το υπερβολικό "μπατάρισμα" της ελληνικής κοινωνίας σε μια ανέξοδη, δήθεν αριστερή ή αριστερίζουσα νοοτροπία (πολύ πιο ισχυρή σε ποσοστό από τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς), που συνεισέφερε στη χρεοκοπία μας. Ποιά χώρα έχει σταλινικό κόμμα με τόσο υψηλά ποσοστά; (όχι μόνο τώρα με την κρίση) Τι στο καλό - εμείς κατέχουμε τη "σοφία" και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν την τύφλα τους;


@Γιώργος: Δεν ξέρω ποιοί είναι οι περισσότεροι, αλλά αυτοί που έχουν δώσει τον τόνο είναι οι καφενόβιοι. Τι προτείνετε λοιπόν, όταν ο άλλος δεν βλέπει τον καθαρό ρατσισμό σε δηλώσεις του τύπου "να καταργηθεί ο νόμος για τους μετανάστες"; Πόσο λιανά πρέπει να κάνει κανείς σε έναν πολίτη οτι ο μπουμπούκος, που πουλάει βιβλία από τηλεόρασης, αποτελεί πολιτική φαιδρότητα; Περισσότερη παιδεία θα μου πείτε, συμφωνώ..

Suspect είπε...

Εξαιρετικα ενδιαφερουσα αποψη, αν εχετε λιγο χρονο σας παρακαλω, ριξτε μια ματια στη δικη μου εδω:

http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2011/11/48.html

Prokopis Doukas είπε...

@Gregory Antoniou: Ευχαριστώ, δεν συμφωνώ με όλα, αλλά με πολλά από όσα λέτε.

Ανώνυμος είπε...

(τελευταίο σχόλιο, το υπόσχομαι)

Για να μην ξεφεύγουμε από τον τίτλο και την ουσία του ποστ: εμ ναι, δε μας άρεσε (εντέλει) ο Παπανδρέου. Γιατί στις πρώτες δυσκολίες στράφηκε αμέσως στο βαθύ και απεχθές ΠΑΣΟΚ της Φώφης, του Παπουτσή(λέγε με άγρια αστυνομική καταστολή), του Σκανδαλίδη, του Καρχιμάκη. End of the story.

Prokopis Doukas είπε...

@BlondeElena: Δεν διαφωνώ - ο καθείς άλλωστε έχει τις προτιμήσεις του και τη "βαθμολογία" του. Το θέμα, όταν "δεν μας αρέσει κάτι" είναι τι θα ακολουθήσει, "που δεν θα μας αρέσει πολύ περισσότερο". Έγινε και μετά τον Σημίτη - και συμβαίνει και μετά τον ΓΑΠ. Αυτό είναι όλο το point του ποστ μου...

Ανώνυμος είπε...

Δλδ θεωρείς πως ο Παπαδήμος είναι η συνέχεια του ΚΑΚ. Ok, I rest my case.

Btw o Σημίτης δεν ήταν Άμωμος Παρθένα. Απόδειξη ο μουλωχτός τρόπος με τον οποίο εγκατέλειψε την πολιτική σκηνή. Και φυσικά ούτε και ο ΓΑΠ υπήρξε παρθένα.

OSTRIA είπε...

παρα πολυ καλο!!!

Prokopis Doukas είπε...

@BlondeElena: Όχι βέβαια! Ο ίδιος προσωπικά, καθόλου μάλιστα... Η κυβέρνηση των συμβιβασμών, με τους ακροδεξιούς είναι - που μετά τις εκλογές θα είναι και "υποχρεωτικοί"..

(Μα καλά, δεν τα λέω στο κείμενο μου; Ή δεν είμαι επαρκώς σαφής;)

Ανώνυμος είπε...

Όχι, Προκόπη, δεν είσαι σαφής. Διάβασα 4 φορές το ποστ σου με κάθε αντικειμενική διάθεση. Αλλά προσπαθείς να βγάλεις το ΠΑΣΟΚ αμέτοχο ή έστω παρακινημένο από κάποια "εφηβική τρέλα", λες και δεν έχει καμία ευθύνη. Ο τίτλος του ποστ, εξάλλου, είναι ξεκάθαρα προκατειλημένος, αλλά και σαφής: "δε θέλατε ΓΑΠ; θα τιμωρηθείτε".

Prokopis Doukas είπε...

@BlondeElena:

"Μπορεί η νέα κυβέρνηση, παρότι πολυμελής, να γεννά ελπίδες, γιατί έχει τις προσθήκες πολιτικών προσωπικοτήτων όπως οι κύριοι Παπαδήμος, Δήμας και Γιαννίτσης. Έχει όμως και τους περισσότερους αρνητικούς πρωταγωνιστές της προηγούμενης - συν το καραγκιοζιλίκι όσων έκαναν το παν για να γίνουν υπουργοί. Κι επειδή οι φανφαρόνοι δεν μας αρκούν, για πρώτη φορά, συμμετέχει και η ακροδεξιά - με κύρια ευθύνη αυτή της ΝΔ, που δεν θέλει να αφήσει το πεδίο ελέυθερο σε “αντιμνημονιακό” διεκδικητή της ίδιας κομματικής πελατείας, *αλλά και εν μέρει και του ΠΑΣΟΚ, που για λόγους επίθεσης στη ΝΔ, εδώ και καιρό νομιμοποιεί ηθικά την επιμελώς καλυμμένη έκπτωση κάθε δημοκρατικής αξίας και αισθητικής, με κοπλιμέντα περί “υπεύθυνης στάσης του ΛΑΟΣ”*. Για να μην αναφερθούμε στα ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα που ανάγουν τα στελέχη του σε, πέρα από κάθε πρόσχημα, τακτικούς συνομιλητές. "

Και πιο κάτω:

"ας συνειδητοποιήσουν οτι από εδώ και πέρα, με το υπάρχον *πολιτικό προσωπικό* και τους συσχετισμούς του, κάθε κυβερνητικό σχήμα που θα προκύπτει, έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι χειρότερο από το προηγούμενο. Με δεδομένη την υπονόμευση του, από τα υπάρχοντα μικρά και μεγάλα συμφέροντα της πολιτικής υποκρισίας. *Την επόμενη φορά μάλιστα, με πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, είναι πολύ πιθανόν οι ψήφοι της ακροδεξιάς να μην “περισσεύουν”, αλλά να χαρακτηριστούν “εκβιαστικά απαραίτητοι”, για να κυβερνηθεί η χώρα*."

Πόσο πιο σαφής;

Ο τίτλος του ποστ μου είναι σαφέστατος,Έλενα: Ο ΓΑΠ, είναι κατά την άποψη μου, το καλύτερο διαθέσιμο. Μπορεί ο Παπαδήμος να είναι λαμπρός για αυτή τη δουλειά (δεν ξέρω), αλλά συγκυβερνάει με φανφαρόνους δεξιούς/ακροδεξιούς και αρκετούς ζημιογόνους Πασόκους. Οποιαδήποτε λοιπόν κυβέρνηση, σε αυτό το κρίσιμο διάστημα είναι χειρότερη από την απελθούσα.

Ανώνυμος είπε...

Εν ολίγοις, Προκόπη, μας λες πως επειδή δε γουστάραμε το βιασμό, μας αξίζει ο ομαδικός βιασμός.

Νασος Γρ. είπε...

Συγγνωμη , το ότι είναι δεμένος στο αρμα των Η.Π.Α. ( δώξα τω Θεώ , βγαίνει ο ΓΑΠ έλεγε ο Σπεκχαρντ) δε το λογαριάζει κανείς ... Απρόβλεπτος εντός χώρας , τσουλάκι εκτός ....
Το ότι διαπραγματευόταν κρυφά το μνημόνιο ,ενώ προσφέρθηκαν Ρώσοι κ Σκανδιναβοι να μας υποστηριξουν ... το ότι διέλυσε την κοινωνία με την εσωτερική στάση πληρωμών κ βύθισε σε ύφεση την οικονομία , να το παραβλέψουμε ... Είναι με διαφορά ο χειρότερος πρωθυπουργός της τελευταίας εικοσαετίας ( αλλα βλάκες κυριολεκτικά είναι όσοι τον πίστεψαν το 2009 ) .... τόσα χρόνια η΄ταν μέρος του πολιτικού συστήματος - συμμετείχε σε υπουργικά συμβούλια κ σκορπούσε τα χρήματα μας σε Μ.Κ.Ο.
Ναι αυτόν θέλουμε πίσω .... σκυμμένοι παρακαλάμε να γυρίσει ...
κ πολλοί ακροδεξιοί παρά τις ιδέες τους , δεν έχουν βουτήξει το χέρι στο μέλι ... ενώ οι πρώην αριστεροί ρημάξαν το κράτος ... ΕΥΓΕ

Prokopis Doukas είπε...

@BlondeElena: Εν ολίγοις, Έλενα, μονίμως βάζεις στο στόμα μου πράγματα που δεν εννοώ και δεν λέω. Διαβάζεις τη δική σου πραγματικότητα. Ξαναλέω: Η πλιτική είναι το εφικτό, είναι το μη χείρον βέλτιστον. Ε, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το μη χείρον - και θα φανεί πολύ σύντομα...

@Νασος Γρ.: Οι χαρακτηρισμοί και οι αστικοί μύθοι περί Ρώσων κλπ. δεν είναι, κατά την άποψη μου, άξιοι απάντησης. Το οτι "οι ακροδεξιοί δεν έχουν βουτήξει στο μέλι" επίσης - είναι οι πρώτοι που θα το κάνουν, να μην έχετε αμφιβολία (και δεν είναι αυτό το πρώτο τους έγκλημα). Αντιθέτως, για τον ίδιον δεν έχετε κανενός είδους τέτοιο τεκμήριο.

Διαφωνώ μαζί σας ολοκληρωτικά, με διαφορά χειρότερος όλης της μεταπολίτευσης είναι ο Καραμανλής. Όποια κι αν είναι τα λάθη του ΓΑΠ, ο Καραμανλής μας βύθισε στην ανυποληψία και στο χρέος, δημιουργώντας έλλεμμα πάνω από 30 δις, μέσα σ' ένα χρόνο μόνο!

osr είπε...

για την αντισυνταγματική επιβολή ενός ανθρώπου ως πρωθυπουργού δεν ακούγεται κιχ και ει΄ναι τρομακτικό

Άρθρο 37 παρ. 2 Ελληνικού Συντάγματος: Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.” Ο Παπαδήμος ΔΕΝ είναι αρχηγός κόμματος Άρθρο 120 παρ. 4H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία”
Το ελληνικό σύνταγμα είναι εδώ στην ιστοσελίδα της ελληνικής βουλής

http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/

MEPOΣ TPITO – Oργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας > TMHMA B΄ – Πρόεδρος της Δημοκρατίας > KEΦAΛAIO ΔEYTEPO – Eξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου

‘Αρθρο 37: (Διορισμός Πρωθυπουργού και Κυβέρνησης)

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.
*2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.
*3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.
*4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η

osr είπε...

κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

* Eρμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.
MEPOΣ TETAPTO – Eιδικές τελικές και μεταβατικές διατάξεις > TMHMA Δ΄ – Aκροτελεύτια διάταξη

‘Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων, υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, δημοσιεύεται από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως, με διάταγμα που προσυπογράφεται από το Yπουργικό Συμβούλιο και αρχίζει να ισχύει από τις ένδεκα Iουνίου 1975.
2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Αθήνα, 2008

O ΠΡOΕΔΡOΣ ΤΗΣ ΒOΥΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΣΙΟΥΦΑΣ



================
Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος Πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ αρχηγός κόμματος
Υπάρχουν δύο εξαιρέσεις κατά τις οποίες ορίζουν ότι μπορεί να μην είναι αρχηγός κόμματος και αυτές είναι ΜΟΝΟ (παρατίθεται αυτολεξεί από την παράγραφο 4 του άρθρου 37
*4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος,
αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής,
Ο Παπαδήμος δεν είναι αρχηγός κομματος,
Το Πασοκ έχει αρχηγό κόμματος
Η Νδ έχει αρχηγό
Το ΚΚΕ έχει αρχηγό κλπ κλπ
Όλοι οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν εκλεγεί βουλευτές στην ελληνική βουλή.
Ο Παπαδήμος ΔΕΝ είναι αρχηγός κόμματος.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καμιάς άλλης ερμηνίας του άρθρου 37 περί διορισμού Πρωθυπουργού.
Ο Παπαδήμος διορίστηκε Πρωθυπουργός κατά σαφέστατη παράβαση του Συντάγματος και ο συνταγματολόγος κυρ Βενιζέλος υπουργός οικονομικών της χώρας και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παραβιάζει ασύστολα ασύστολα το σύνταγμα
Ως εκ τούτου σύμφωνα με το άρθρο 120 του Συντάγματος
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»
Η με κάθε μέσο τήρηση του συντάγματος ενάντια σε αυτούς που κατέλυσαν το σύνταγμα αποτελεί πατριωτικό καθήκον σύμφωνα με το ίδιο το σύνταγμα της χώρας

Prokopis Doukas είπε...

@osr: Φοβάμαι οτι αυτό που λέτε δεν υπάρχει - κάτι σας έχει διαφύγει. Θέλω να πω οτι μπροστά μου, άκουσα δύο συνταγματολόγους να εξηγούν σε ποιές περιπτώσεις ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικός. Ο ένας μάλιστα είπε "σε όλες".

Δεν είμαι συνταγματολόγος, ούτε και αυτοί συμφωνούν σε όλα μεταξύ τους, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ τους ισχυρισμούς σας, απέναντι σε καθηγητές συνταγματικού δικαίου.

osr είπε...

δηλαδή απλά δέχεστε τον ισχυρισμό κάποιου απλά και μόνο επειδή είναι καθηγητής πανεπιστημίου;

το ίδιο το σύνταγμα είναι εκεί και οι διατάξεις του ει΄ναι καθαρές

μάλιστα έβαλα λινκ του κοινοβουλίου ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ότι ει΄ναι όντως το σύνταγμα


ναι η νομική δεν έχει πάντοτε σχέση με την λογική αλλά τα πράγματα σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρα κατά τη γνώμη μου και δεν υπάρχουν παρερμηνείες


ποιοι ει΄ναι αυτοί οι καθηγητές που λέτε και τι ακριβώς ισχυρίστηκαν;

zepos είπε...

Μερικοί δεν μπορουν να καταλάβουν οτι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ΔΕΝ βλέπουν τον Παπανδρέου με τα δικά τους απαξιωτικά κριτήρια. Δεν λένε να το χωνέψουν..
Ακόμη και σήμερα εάν ετίθετο στο πασοκ θέμα ψηφοφορίας των μελών του για εκλογή Προέδρου ο Παπανδρέου θα πέρναγε εύκολα κάθε άλλον που θα "τολμούσε" να τον αμφισβητήσει. ΔΕΝ είμαστε ολοι υπάκουοι ακροατές του ΜΕΓΑ και των "εντολών" του.

Προτείνω λοιπόν στους πολίτες που δεν τον θέλουν ούτε .. ζωγραφιστό, να οπλιστούν με περίσσια υπομονή και περισσότερα "όπλα" αντιπαπανδρεϊσμού.

Prokopis Doukas είπε...

@osr : Σπυρόπουλος και Δρόσος, καθηγητές στο Αθηνών και οι δύο. Σας έγραψα τι έλεγαν.

"δηλαδή απλά δέχεστε τον ισχυρισμό κάποιου απλά και μόνο επειδή είναι καθηγητής πανεπιστημίου; "

Με δουλεύετε, προφανώς. Φυσικά και έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε δύο ειδικούς (και τέτοιου επιπέδου κιόλας), από τους ισχυρισμούς ενός ανωνύμου, που μου παρουσιάζει αποσπάσματα του συντάγματος.

@zepos: Το θέμα δεν είναι η υπεράσπιση του ΓΑΠ. Το θέμα είναι αν, ως κοινωνία, αποκτήσουμε μια πιο καθαρή και λιγότερο αυτοκαταστροφική ματιά...

zepos είπε...

Μίλησα για το δικό μου θέμα Προκόπη. Για σας δεν ξέρω...
Τελείως συμπτωματικά η υπεράσπιση του ΓΑΠ τυχαίνει να είναι ζήτημα επιβίωσης για πάρα πολλούς πολίτες σήμερα που έχει αρχίσει το ξήλωμα και πάλι..
Ήδη από το Υ.Αμύνης στέλνονται μηνύματα προς τους παλαιόθεν τοπικούς διεκπεραιωτές ρουσφετιών, οτι "εδώ είμαστε πάλι"...

athinovio είπε...

Παρακολουθώντας την κουβέντα, βλέπω ότι παραλείπεται το επιχείρημα του τι θα κάνουμε τώρα.

Οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας θα αλλάξουν, τελεία.

Λίγη σημασία έχει αν ο ΓΑΠ είναι αυτός που θα το κάνει, προσωπικά όμως θα το προτιμούσα γιατί, παρόλο που δεν είναι και καμμία παρθένα, όπως είπε η Έλενα, είναι ο καλύτερος διαθέσιμος, όπως είπε ο Προκόπης.

Τα λάθη του ΓΑΠ είναι προφανή και ο καθείς μπορεί να επισημάνει με ευκολία.

Θα του αναγνωρίσω το εξής, ότι είναι ο μόνος που μπόρεσε να αγγίξει ορισμένα αποστήματα και σε τελική ανάλυση, όσα φοβήθηκαν ένα σωρό "ηγέτες", πασόκοι και μή. εκείνος όχι μόνο δεν τα φοβήθηκε, αλλά κατάφερε, έστω και με την απεγνωσμένη κίνηση του δημοψηφίσματος να θέσει σε πολίτες και πολιτικούς το πραγματικό δίλημμα: γινόμαστε ευρώπη ή όχι.

Αν θες ευρωπαικό πρόσωπο, τότε θα ανοίξεις επαγγέλματα, θα έχεις υγειές δημόσιο και δεν θα θεωρείται παραγωγικότης το να χτίζεις σε ρέματα.

Αν θες ευρώπη, θα συμμετέχεις πραγματικά και όχι με δανεικά.

Διονύσης είπε...

Θα σας συνιστούσα το βιβλίο του κ. Ράμφου, 'η λογική της παράνοιας', γιατί μόνο έτσι μπορεί να προσεγγιστεί η θέση σας.

Όπως θυμάστε, ο κ. Παπανδρέου σπατάλησε τους κρίσιμους πρώτους εννέα μήνες της κυβέρνησής τους και μας οδήγησε στο μνημόνιο το οποίο άνοιξε την κερκόπορτα της οικονομικής υποδούλωσης της χώρας. Επίσης, εκλέχθηκε με το θλιβερό σύνθημα 'λεφτά υπάρχουν'.

Αν εσείς είστε ικανοποιημένος με πολιτικούς που βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου και που εκλέγονται ετσιθελικά λόγω επωνύμου, καταγωγής και προβολής από συγκεκριμένα συμφέροντα, δεν εκπλήσσομαι καθόλου γιατί είστε διορισμένος στην κρατική τηλεόραση από το ίδιο καταστροφικό σύστημα που υπέθαλπτε τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την αναξιοκρατία και τον νεποτισμό εδώ και τριάντα χρόνια.

Με σεβασμό και χωρίς ειρωνεία.

Prokopis Doukas είπε...

@athinovio: Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο το σχόλιο σας.. :-)

@Άφατος: Μα δεν αρνούμαι τα λάθη Παπανδρέου. Όχι βέβαια, όπως τα παρουσιάζετε εσείς, γιατί το βασικό έγκλημα ήταν το έλλιεμμα και η υπερχρέωση της χώρας - πράγματα που είχαν γίνει πριν το 2009. Αυτό σήμανε ουσιαστικά την οικονομική υποδούλωση, πολύ περισσότερο από τους μετέπειτα χειρισμούς.

Όσο για το νεποτισμό που ανέδειξε τον ΓΑΠ, με ενοχλεί και μένα. Τα συμφέροντα δεν ήταν τις περισσότερες φορές με το μέρος του - αντίθετα. Άλλον υποστήριξαν και άλλον προσπάθησαν να ανδείξουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Δεν είμαι"ικανοποιημένος" - κι όποιος διαβάζει το μπλογκ μου, το ξέρει. Αλλά από τους διαθέσιμους θεωρώ οτι ο ΓΑΠ ήταν ο καλύτερος (και από προθέσεις και από προτεραιότητες). Καραμανλής, Σουφλιάς, Αλογοσκούφης, Ντόρα, Βενιζέλος, Σαμαράς; Διαλέξτε έναν καλύτερο...

Πάμε τώρα στην προσωπική επίθεση: Παραβιάζετε τους (σαφέστατα δηλωμένους) κανόνες αυτού του μπλογκ. Αν για να υποστηρίξετε την άποψη σας κόντρα σε μια διαφορετική, πρέπει να καταφύγετε σε ad hominem, Λυπάμαι, αλλά κανέναν σεβασμό δεν δείχνετε στην πράξη, παρά την υποκριτική σας δήλωση. Ωστόσο, αποφάσισα να δημοσιεύσω το σχόλιο σας, απλώς και μόνο για να καταδείξω, με το ύφος και το ήθος του, τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων του.

Προς ενημέρωση σας, γι αυτή τη δουλειά έχω επιλεγεί χωρίς *κανένα* μπάρμπα στην Κορώνη, εδώ και 13 χρόνια - και συνεχίζω να διεκδικώ τη θέση μου, με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια, με βάση τα οποία ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει τη θέση μου στην ΕΡΤ.

Επειδή δε ο συλλογισμός σας "μπάζει από παντού", ας πούμε οτι εγώ υποστηρίζω αυτά που λέω, επειδή με "διόρισε αυτό το φαύλο σύστημα". Όλοι οι υπόλοιποι που συμφωνούν, είναι κια αυτοί "προιόντα του ίδιου συστήματος"; Δηλαδή, αντιστρέφοντας τον συλλογισμό σας, όσοι υποστηρίζουν τις δικές σας απόψεις, το κάνουν επειδή "έμειναν εκτός συστήματος" και τους κινούν τα συμπλέγματα τους;

Διονύσης είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δυστυχώς, κ. Δούκα το λάθος που κάνετε είναι το ίδιο με το 85% των ψηφοφόρων εδώ και 37 χρόνια: επιλέγουν τον μη χείρονα ως βέλτιστον και φυσικά πάντοτε στο τέλος διαψεύδονται από τις εξελίξεις για την επιλογή τους και το κριτήριό της.

Ως προς την ad hominem επίθεση, το μόνο που έχω να τονίσω είναι ότι δεν είναι τυχαίο που ένας δημοσιογράφος διορισμένος επί ΠΑΣΟΚ (έστω και χωρίς ΄μέσο') παίρνει ανοιχτά και ξεκάθαρα θέση υπέρ του συγκεκριμένου κόμματος ρίχνοντας ευθείες βολές στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και στο "φασίζον" ΛΑΟΣ. Όχι δεν σπεύδω να δικαιολογήσω τα δύο συγκεκριμένα (εξίσου ανίκανα) κόμματα, αλλά να σας υπενθυμίσω ότι η σύγκριση μεταξύ δύο δεινών το μόνο που κάνει είναι να τα συντηρεί και όχι να αναδεικνύει κάτι καινούργιο. Επίσης, ως δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης θα ήταν προτιμότερο να είστε πιο προσεκτικός στην εκδήλωση των κομματικών σας προτιμήσεων, δεδομένου ότι θα πρέπει να τηρείται ένα επίπεδο δεοντολογίας και αντικειμενικότητας.

skotosteme είπε...

Ο Καραμανλής δεν φταίει τόσο για το έλλειμμα όσο για ό,τι έκανε πριν φουσκώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η διεθνής κρίση το φούσκωσε αυτό, αφού ανέδειξε τις αδυναμίες της Ελλάδας, για τις οποίες ευθύνονται κυρίως οι κυβερνήσεις από τότε που μπήκαμε στην Ευρωζώνη, οι οποίες δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που ήρθαν στη χώρα για παραγωγικούς σκοπούς. Λέω κυρίως αυτές, όχι γιατί οι προηγούμενες ήταν πολύ καλύτερες αλλά γιατί αυτές οι τελευταίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα μα δεν το έκαναν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κ. Καραμανλής είχε δώσει δεκάδες υποσχέσεις και δεν έκανε σχεδόν τίποτα θετικό. Είδαμε σκάνδαλα, ελαφρότητα και ανικανότητα. Οπότε ΔΕΝ μπορούσε να μειώσει το έλλειμμα όταν ήρθε η κρίσιμη ώρα. Γι αυτό το έκρυψε, και όταν ο Παπανδρέου έλεγε κάτι κακό για την οικονομία η ΝΔ του έλεγε ότι «κάνει ζημιά στην Ελλάδα».

Πριν από αυτά όμως ο κόσμος περίμενε ότι με την είσοδο στην ευρωζώνη θα μπορεί να βρίσκει μια παραγωγική δουλειά και να πληρώνεται αξιοπρεπώς. Αυτό που έπρεπε να είχαμε κάνει. Αλλωστε το βασικό και τεράστιο πρόβλημα είναι το άλλο έλλειμμα, του ισοζυγίου.

Φτάνοντας στο 2009 ο Παπανδρέου είχε για κάποιο περίεργο λόγο την άποψη ότι θα μπορέσει να ακολουθήσει πολιτική...Κέινς. Αλλά με τη Γερμανία δεν γίνεται αυτό. Κι έτσι βρεθήκαμε στο σταυροδρόμι να μαλώνουμε μεταξύ μας για το που θα στρίψουμε. Να δούμε αν υπάρχει βενζίνη έως ότου αποφασίσουμε.

Σήμερα οι πολίτες ψάχνουν τρόπους για να ρίξουν τους προηγούμενους που έκαναν τα λάθη. Μαζί τους κι εγώ αλλά μέχρι τώρα δεν φέρνουν πραγματικές πρακτικές λύσεις και φοβάμαι ότι αν τους ακολουθήσουμε θα έρθει κάτι τραγικά χειρότερο. Πιστεύω ότι, μπορεί τώρα οι Μέρκελ-Σαρκοζί να διαιρούν την ΕΕ και να έχουν στρέψει τους Ευρωπαίους κατά της Ευρώπης αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά και πάντα έτσι. Μπορούμε εμείς οι υπόλοιποι και πρέπει να παλέψουμε για να είμαστε ενωμένοι σαν Ευρωπαίοι. Υπάρχουμε κι εμείς που θέλουμε ενωμένη Ευρώπη όχι μόνο στις καλές στιγμές αλλά και στις κακές.

Αξίζει να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες Γερμανίας-Γαλλίας μειώνοντας τα ελλείμματα αλλά ενας πολύ σοβαρός παράγοντας που μεγαλώνει το πρόβλημα είναι το ίδιο το ευρώ, που μας διευκόλυνε να κάνουμε εισαγωγές και όχι παραγωγή. Τώρα δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε ενώ η Ευρώπη εμφανίζεται σαν ετοιμοθάνατη που δεν μπορεί να γίνει καλά. Αυτά θα γίνονται μέχρι η κρίση να φτάσει σε Γαλλία και Γερμανία. Μέχρι, δηλαδή, να φτάσουν κι αυτοί στο μεγάλο μας σταυροδρόμι.

Prokopis Doukas είπε...

@Άφατος: Καλά βρείτε εσείς το σύστημα διακυβέρνησης, χωρίς να διαλέγουμε από τους υπαρκτούς υποψηφίους - και χωρίς το "μη χείρον βέλτιστον".

Τις υποδείξεις για τις υποχρεώσεις μου, ως δημοσιογράφος που εργάζεται στην ΕΡΤ, να τις αφήσετε. Η ανάγνωση σας του ποστ μου είναι μάλλον αφελής, αν καταλήξατε στο συμπέρασμα οτι "υποστηρίζω το ΠΑΣΟΚ", στο οποίο ασκώ πολύ αυστηρή κριτική, με κάθε αφορμή. Άλλωστε, όποτε εκτέθηκα σε εκλογική διαδικασία ως υποψήφιος, ήταν με άλλο κόμμα. Και δεν έχετε καταλάβει τι σημαίνει ad hominem: αντί να αντικρούετε θέσεις και επιχειρήματα, ψάχνετε να βρείτε ένα "αδύνατο σημείο" των δραστηριοτήτων μου, για να επιτεθείτε.

zepos είπε...

Προκόπη, στην πραγματικότητα αυτό που σου υποδυκνείει ο αφατος, είναι το γνωστόν "δεν δικαιούσαι να ομιλείς"! Και συ του απαντάς...
Τι να πω;

osr είπε...

κύριε Δούκα προφανώς και δεν σας δουλεύω

απλά αυτό που λέω είναι ότι κανενός ο λόγος δεν εινα θέσφατο και όλοι και όλα κρίνονται

αυτό απλά ήθελα να επισημάνω και όχι φυσικά να διαλέξετε μεταξύ εμού και των καθηγητών

από κει και πέρα όσον αφορά την ανωνυμία και ότι κατά τη γνώμη σας ενδεχομένως αυτό με κάποιο τρόπο έχει σημασία για την ουσία των όσων γράφω θα ήθελα απλά να σας πω ότι ονομάζομαι Μιχάλης Παρασκευάς και είμαι δικηγόρος στην Κύπρο αλλά το ελληνικό δίκαιο το γνωρίζω πολύ καλά καθότι σπούδασα στο Αριστοτ΄λειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
πάντως επιμένω ότι σημασία δεν έχει ποιος γράφει τι, αλλά το τι γράφει και το τι λέει και αν αυτά τεκμηριώνονται επαρκώς

θα ήθελα να προσθέσω επίσης ακόμα κάτι όσον αφορά το θέμα που έθιξα

σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 2 εδ 1
***2. Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. "

καταρχήν είναι αμφίβολο το αν ο Παπανδρέου παραιτήθηκε ειδικά μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε κάτι που εκτός από οξύμωρο νομίζω είναι και παράδοξο και αν αυτό εμπίπτει στον ορισμό της παραίτησης
εν πάσει περιπτώσει αυτό δεν έχε και τόση σημασία παρά την απαραίτητη προυπόθεση που ορίζει το άρθρο 38 παρ.2 εδ 1
δηλαδή Πρωθυπουργός διορίζεται ΜΟΝΟ αυτός που ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

η Κοινοβουλευτική Ομάδα του πασοκ ουδέποτε συνεδρίασε και ουδέποτε προέτεινε οιονδήποτε πόσω μάλλον τον Παπαδήμο
Αυτό από μόνο του αρκει για να καταδείξει τον αντισυνταγματικό του διορισμό

osr είπε...

ακόμα ένα στοιχειό

όπως έγραψα αρχικά
Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος Πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ αρχηγός κόμματος
Υπάρχουν δύο εξαιρέσεις κατά τις οποίες ορίζουν ότι μπορεί να μην είναι αρχηγός κόμματος και αυτές είναι ΜΟΝΟ (παρατίθεται αυτολεξεί από την παράγραφο 4 του άρθρου 37

"*4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος,
αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος."

η ουσία αυτής της διατάξης είναι το γεγονός ότι πρωθυπουργός δεν δύναται να διοριστεί κάποιος ο οποίος δεν είναι εκλελεγμένος

αυτό κατά τη γνώμη μου αφορά και το άρθρο 38 έστω και αν θεωρητικά κάθε συνταγματική διάταξη είναι αυθύπαρκτη και αυτοτελής νομικά

η βασική διάταξη που αφορά τον διορισμό πρωθυπουργός είναι το άρθρο 37 και ως εκ τούτου αφορά και την εξαίρεση που ορίζει το άρθρο 38

Ανακεφαλαίωση:
Το πλέον σημαντικο και ουσιώδες είναι αυτό
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του πασοκ δεν πρότεινε τον Παπαδήμο

¨Οπως και αυτό
Ο Παπαδήμος δεν ειναι εκλελεγμένος

αλλά και αυτό
Ο Παπανδρέου καταρχήν ουδέποτε παραιτήθηκε αλλά αντιθετα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Prokopis Doukas είπε...

@skotosteme: Η ανάλυση σας είναι πολύ ενδιαφέρουσα, διαφωνώ μόνο ως προς το έλλειμμα επί Καραμανλή. Διόγκωσε το κράτος (τα έξοδα τους για την ακρίβεια) σε βαθμό κακουργήματος. Το ζήσαμε μπροστά στα μάτια μας.

@zepos: Τι να κάνω, απαντώ και σε αυτούς που θα ήθελαν να μην έχω το λόγο, ως δημοσιογράφος της ΕΡΤ..

@osr: Ακούστε, μέσω ιντερνετ, δεν μπορώ ούτε να πιστοποιήσω την ταυτότητα σας, ούτε μπορώ να απαντήσω σε νομικά/συνταγματικά θέματα, που άλλωστε δεν είμαι αρμόδιος να γνωρίζω.

Εάν υπήρχε πάντως τέτοια συνταγματική παραβίαση, δεν θα είχε περάσει απαρατήρητη, ειδικά από τις πολιτικές δυνάμεις, που αντιτίθεται στην κυβέρνηση Παπδήμου. Θα είχαν ξεσηκώσει σάλο...

osr είπε...

η ταυτότητα μου εν πάσει περιπτώσει είναι άνευ σημασίας όπως σας έχω ήδη γράψει

η ουσία των όσων γράφω έχουν σημασία

θεωρώ ότι τεκμηριώνονται επαρκώς τα όσα γράφω και έτσι κι αλλοιώς τίθενται εύλογα ερωτήματα που ίσως να πρέπει να απαντηθούν

το θεμα κατά τη γνώμη μου είναι γιατί δεν έχουν ξεσηκώσει θέμα

αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα

str.papous είπε...

Κ. Δουκα, συγχαρητηρια για την υπομονη που δειχνετε σε προσωπικεs επιθεσειs απο διαφορουs εισβολειs.
Τα σχολια σαs ειναι πολυ σωστα. Κατα την γνωμη μου, οταν οι πολιτεs-ψηφοφοροι εξαρτουν την υποστηριξη τουs στα προσωπα αναλογωs των προσωπικων τουs επιδιωξεων, τοτε και οι πολιτικοι που επιλεγουν ειναι των αναλογων προσωντων.
Λαμπρεs εξερεσειs σαν τον Κ.Σημιτη η τον ΓΑΠ, ριχνονται στον ιδιο λακκο με πολιτικαντηδεs πασηs φυσηs και προσανατολισμου.
Ομωs και οι δυο προαναφερθεισεs εξαιρεσειs, υποκυψαν στο ιδιο λαθοs, να θελησουν να γινουν αρεστοι ενω επρεπε να γινουν δυσαρεστοι και το κυριοτερο απολυτα ειλικρινειs.
Το οτι οι ιδιοι προερχονται και αναδεικνυονται απο ενα κομματικο σωμα εντελωs φαυλο που στην συνεχεια κανει οτι μπορει για να τουs αποδομησει, ειναι επισηs δειγμα τησ συγχρονηs ελληνικηs παρανοιαs.
Δυστηχωs παρα το σχισιμο των 'ιματιων' μαs, ο πατριωτισμοs δεν κατοικει στην χωρα μαs.
Αρα νομιζω οτι ολα πρεπει να αρχισουν απο την αρχη βασιζομενοι σε ενα δογμα ειλικρινουs δημοσιαs δρασηs.

Ανώνυμος είπε...

@osr:"το θεμα κατά τη γνώμη μου είναι γιατί δεν έχουν ξεσηκώσει θέμα "

Σας πέρασε από το μυαλό η απλή απάντηση στο ερώτημά σας οτι κάνεται λάθος και δεν υπάρχει θέμα;
Λέω τώρα..

ΒΛΑΖΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Ψύχραιμη φωνή,καλημέρα Προκόπη.
Σίγουρα η ιστορία θα κρίνει...και μάλιστα με μεγαλύτερη ταχύτητα απ'ότι παλιότερα.Μακάρι να φυσήξει φρέσκος αέρας, γιατί όλοι οι ξοφλημένοι απλά ...ανακυκλώνονται,επαναπροσδιορίζονται και αναβαπτισμένοι πλέον προσδοκούν!!!Εμείς όμως ξεχνάμε τόσο γρήγορα?

osr είπε...

http://www.koutipandoras.gr/?p=16329

Υπάρχει συνταγματική εκτροπή αλλά τι να κάνουμε… υπάρχουν και χειρότερα
Δημοσιευμένο στις 29 Φεβ 2012 | ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ | Συντάκτης:

Ο συνταγματολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στις 24 Φεβρουαρίου μιλώντας στο δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Λαβίθη του ραδιοφωνικού ΣΚΑΙ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι προϊόν επιβολής, εντελώς αναντίστοιχη με το λαϊκό αίσθημα και το Σύνταγμα, αλλά παρόλα αυτά τη στηρίζει… για να μην υπάρξει εκτροπή.
«Δεν είναι ο φόβος της κοινωνικής έκρηξης που μας κάνει να παραβιάζουμε το Σύνταγμα. Είναι το γεγονός ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα, ώστε να μπορέσει το Σύνταγμα να ρθει στον κανονικό του δρόμο στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Αλλιώς, αν κανείς τα τινάξει όλα στον αέρα, το Σύνταγμα θα πάψει να υπάρχει».


να που βγήκαν και συνταγματολόγοι και υπουργοί να στηρίξουν αυτό που είχα γράψει

Prokopis Doukas είπε...

@osr: Ok, άποψη σας - και του Παυλόπουλου. Δεν τη συμμερίζομαι -και με όσους συνταγματολόγους έχω μιλήσει, δεν έχουν αυτή την άποψη. Ξερετε δεν φτάνει να το λένε ο Κασιμάτης, ο Κατρούγκαλος και ο Παυλόπουλος (που είναι και πιο πολιτικός, παρά συνταγματολόγος). Οι απόψεις διίστανται, ως συνήθως, στις τάξεις των επιστημόνων, για κάθε θέμα, ειδικά αν είναι πολιτικό.

Κατά την άποψη μου, η κυβέρνηση έχει πλήρη νομιμοποίηση, αφού την στήριξαν τα 2/3 της Βουλής. Σύντομα άλλωστε θα πάμε σε εκλογές - και θα λήξει αυτό το ζήτημα.

ShareThis