14.6.13

Οι επιθέσεις και οι εντυπώσεις...

Στην προσπάθεια μου να υπερασπιστώ την ΕΡΤ, δέχομαι επιθέσεις από δύο (κυρίως) πλευρές. Η μία προέρχεται από τα αριστερά - και κατηγορεί κάποιους εργαζομένους σαν και μένα, με πολιτικές απόψεις που δεν είναι αρεστές, οτι “τώρα θυμηθήκαμε τους άλλους εργαζομένους και μέχρι τώρα είμασταν μνημονιακοί” και οτι στην ουσία δεν υιοθετούμε μια αντίληψη που λέει οτι για όλα φταίει το μνημόνιο, η τρικομματική, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο καπιταλισμός. Γι αυτές τις αντιλήψεις, το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ευκαιρία για γενικό ξεσηκωμό, ώστε να πέσει η κυβέρνηση. Το ερώτημα βεβαίως είναι τι Βουλή (και τι κυβέρνηση) θα σχηματιστεί, αν γίνουν εκλογές - και το κατά πόσο θα είναι ακόμα χειρότερη από τις προηγούμενες, όπως σταθερά αναδεικνύει το εκλογικό σώμα, από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και μετά.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται, όσοι επιθυμούν να υπάρχουν απλώς δύο στρατόπεδα, αυτά των “μνημονιακών” και των “αντιμνημονιακών”, είναι οτι ο κάθε δημοσιογράφος έχει (και οφείλει να έχει) τη δική του προσωπική οπτική, που δεν “ομογενοποιείται”, επειδή διαμαρτυρόμαστε όλοι για το “μαύρο” στην ΕΡΤ. Αυτονόητα πράγματα, αλλά να που τα συζητάμε, όταν αυτοί που κόπτονται για την ελευθερία του τύπου και τη “φίμωση” της ΕΡΤ, όχι μόνο δεν αντιλαμβάνονται την άλλη άποψη, αλλά θέλουν και (φανατικά πολλές φορές) να τη βρίσουν ή να την εξοβελίσουν.

Προσωπικά, δεν μίλησα ποτέ και δεν θέλω να μιλάω και να κάνω κατάχρηση όρων όπως “φασισμός” και “χούντα” - κατάχρηση που καταδικάζω σταθερά. Η κυβέρνηση είναι δημοκρατικά εκλεγμένη και κοινοβουλευτικά σχηματισμένη, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Το αν ακολουθεί (ολόκληρη ή ένα μέρος της) αυταρχικές πρακτικές, που μπορεί να θυμίζουν τον (επίσης εκλεγμένο, με μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα, γείτονα Ερντογάν), αυτό είναι άλλη υπόθεση. Πίσω από θεωρίες συνωμοσίας περί εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρύβεται περισσότερο μια σκληρή δεξιά αντίληψη περί αποτελεσματικότητας - και μια νεοελληνική προχειρότητα, τσαπατσουλιά και τριτοκοσμική αίσθηση του ρίσκου, που βάζει (πάντα) πάνω από το καλό της χώρας, το μικροκομματικό όφελος. Αυτό αποδεικνύεται και από το μέγεθος των αντιδράσεων και των αλγεινών εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν στην ευρωπαϊκή σφαίρα, με τα περισσότερα μέσα του δυτικού κόσμου (ακόμα και των ΗΠΑ) να εστιάζουν στο κλείσιμο της ΕΡΤ,
πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των ειδήσεων τους.

Το κυρίαρχο ζήτημα λοιπόν δεν είναι τόσο οι 2600 εργαζόμενοι της ΕΡΤ που απολύθηκαν, στη σειρά των χιλιάδων άλλων απολύσεων σε αυτή τη χώρα, τα τελευταία τρία χρόνια - ούτε η “επανάσταση” και η “ανατροπή”. Είναι το ίδιο το κλείσιμο τόσων συχνοτήτων, η εκχώρηση της ακροαματικότητας και της θεαματικότητας που συγκέντρωναν στον ανταγωνισμό - και η αβεβαιότητα (σε βαθμό σοβαρής δυσπιστίας) αν μια κυβέρνηση που χειρίζεται έτσι τα πράγματα είναι σε θέση να δημιουργήσει μια νέα δημόσια τηλεόραση, χωρίς τα φαινόμενα σπατάλης και διαφθοράς, τα οποία η ίδια ενίσχυσε σε σκανδαλώδη βαθμό, τον τελευταίο χρόνο.

Το γεγονός μάλιστα οτι επέλεξε να την λοιδορήσει (ωσάν να μην είχε την απόλυτη ευθύνη της με την τοποθέτηση των διοικήσεων), ώστε να δικαιολογήσει την απόφαση της, είναι ενδεικτική του κουτοπόνηρου χειρισμού των πραγμάτων. Και σε αυτό το ζήτημα πρέπει να βρούμε τον κοινό τόπο - και να συγκεράσουμε απόψεις, ανεξαρτήτως πολιτικής θεώρησης, ώστε να αναδειχθεί η προχειρότητα. Δεν είναι λοιπόν το ίδιο το κλείσιμο της ΕΡΤ, με την κριτική για την πιθανότητα να κάνουν οι καθηγητές απεργία μέσα στις εξετάσεις ή τα αιτήματα των εργαζομένων στο Μετρό. Όσοι θέλουν να τα εντάσσουν υποχρεωτικά σε ένα “τσουβάλι”, δεν επιτρέπουν στην άλλη άποψη να υπάρχει, παρά μόνο αν διαλέγει στρατόπεδα.

Η άλλη πλευρά της (πολλές φορές πολύ επιθετικής) κριτικής έρχεται εκ δεξιών, από τον φιλελεύθερο χώρο. Εκεί υπάρχει χρόνια μια αντίληψη, εμποτισμένη πολλές φορές με φανατισμό, οτι είναι απαράδεκτο να πληρώνει κανείς υπηρεσίες σαν της ΕΡΤ, οτι δεν πρέπει να υπάρχει “κρατικό υπουργείο ποιότητας”, οτι η αγορά πρέπει να διαμορφώνεται ελεύθερα, σύμφωνα με τις ανάγκες. Η αντίληψη αυτή βεβαίως προσπαθεί συχνά να υποβαθμίσει την ανάγκη και τις επιτυχίες μιας δημόσιας τηλεόρασης (όσο κι αν πάσχει), δυσφημίζοντας ένα περιοδικό με τιράζ 20 χιλιάδων ως “μη έχον αναγνώστες” ή ισχυριζόμενη οτι οι ακροαματικότητες και οι θεαματικότητες είναι μηδενικές, ξεχνώντας τις τηλεθεάσεις που πέτυχε η ΕΡΤ όταν κάλυψε μεγάλα γεγονότα όπως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία ή το Ιράκ - και πιο πρόσφατα, όταν αφέθηκε να λειτουργήσει ελεύθερη, στη διάρκεια της τρίμηνης προεκλογικής περιόδου, επιδόσεις που κορυφώθηκαν με την πρωτιά της στην εκλογική βραδιά, πρώτη φορά στα χρονικά.

Η επιχειρηματολογία εδώ, που ξεχνάει ηθελημένα οτι το επίπεδο του δημόσιου λόγου και της πολιτικής ζωής καθορίζεται απολύτως από το “αντίβαρο” που προσφέρει μια δημόσια τηλεόραση, εστιάζει σε δύο βασικά σημεία: Πρώτον, οτι η ΕΡΤ δεν μπόρεσε ποτέ να αποφύγει τις παρεμβάσεις, κυρίως της εκάστοτε κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να εγκαλείται για “προπαγάνδα” (που βεβαίως υπάρχει καλυμμένη και σε πολύ χειρότερη μορφή, σε πολλά ιδιωτικά μέσα) - ως εκ τούτου, ας μην υπάρχει. Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, αντί να επιδιώκεται η βελτίωση ενός παθογενούς τομέα (όπως είναι και όλο το δημόσιο, σε αυτή την περίπτωση), επιδιώκεται η κατάργηση του. Η άποψη αυτή ξεχνάει επίσης οτι παρά τις παρεμβάσεις, η ΕΡΤ προσφέρει πολυφωνία, που κανένα άλλο μέσο δεν έχει πετύχει, ούτε στα όνειρα του.

Το δεύτερο είναι οτι η διαφθορά και η σπατάλη ενδημεί - και μάλιστα ουδέποτε καταγγέλθηκε από τους εργαζομένους, ως όφειλαν. Το τελευταίο δεν είναι αληθές, σε αντίθεση με το πρώτο. Είναι τόσες πολλές οι παρατυπίες και τα σκάνδαλα που έχουν συμβεί (και καταγγελθεί από τους εργαζόμενους), που χάνει κανείς τον λογαριασμό. Και τα δύο επιχειρήματα (προπαγάνδα και σπατάλη) δείχνουν ακριβώς οτι είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να υπάρξει νομοθετικό σχήμα, που θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΡΤ και των δημοσιογράφων της, που όπως φαντάζεστε να είναι εύκολο να αντικρούσουν τον έλεγχο και τις προσπάθειες συγκάλυψης. Δηλαδή, επειδή δεν πετύχαμε ποτέ τη σωστή διαφάνεια και μηχανογράφηση στο δημόσιο, θα το κλείσουμε, αντί να προσπαθούμε να το βελτιώσουμε;

Το επιχείρημα αυτό επεκτείνεται στο ακόλουθο: “Αφού κάναμε τόσες προσπάθειες να την εξυγιάνουμε και συναντήσαμε λυσσαλέα αντίδραση, μόνο με ριζικές λύσεις μπορεί να γίνει κάτι”. Πράγματι, οι κατά καιρούς αντιδράσεις συνδικαλιστικών ηγεσιών ήταν απαράδεκτες και οπισθοδρομικές. Σε αυτές όμως, προσθέστε αυτές της ίδιας πολιτικής δύναμης και του βαθέος κομματικού της κράτους, που τώρα λοιδορεί την ΕΡΤ (για παράδειγμα, πρόσφατα στο σχέδιο Μόσιαλου). Η χθεσινή, ελαφρώς “μάγκικη” παρουσία του πρωθυπουργού, που προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα- αποκαλύπτοντας και την προσωπική του πικρία οτι “όποτε υπήρχε κάτι αισιόδοξο, η συντεχνία απεργούσε”, δείχνει πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των ΜΜΕ απέναντι στην επικοινωνιακή πολιτική κάθε κυβέρνησης.

Αν λοιπόν υπήρχαν οι στοιχειώδεις προετοιμασία, επαγγελματισμός και πολιτική ευσυνειδησία (και οι προθέσεις ήταν ειλικρινείς), η κυβέρνηση θα παρουσίαζε και θα νομοθετούσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ (που κακώς δεν είχαμε ήδη εκπονήσει μόνοι μας οι εργαζόμενοι, ζητώντας αξιολόγηση και αξιοκρατία). Θα το παρέδιδε στην κρίση του ελληνικού λαού - και ας ήταν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών παράλογες και καταχρηστικές. Στο κάτω-κάτω, ας την “έκλειναν” οι εργαζόμενοι την ΕΡΤ, με απεργίες, θα ήταν δικό τους σφάλμα.

Αντιθέτως, αυτό που διαφαίνεται πια καθαρά είναι οτι ο σκοπός είναι ευρύτερος: Εκτός από την αποφυγή της “μέγγενης” για τουλάχιστον 2000 απολύσεις, το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα εκβιάζει και τζογάρει με τις εκλογές, που ούτως ή άλλως επιθυμεί, πριν αναγκαστεί να πάρει και άλλα επώδυνα μέτρα - και πριν την ελληνική προεδρία, το πρώτο εξάμηνο του 2014: “Αν θέλετε ρίξτε με - και πάμε σε εκλογές. Εσείς θα χάσετε παταγωδώς, εγώ ελπίζω να βγω ενισχυμένος και η Χρυσή Αυγή καραδοκεί”.

Η μεθόδευση μάλιστα είναι άκρως “αποτελεσματική”: Η κατάργηση της ΕΡΤ έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υπέγραψαν μόνο οι νεοδημοκράτες υπουργοί. Η δημιουργία της Νέας ΕΡΤ θα γίνει με την ψήφιση νομοσχεδίου, που αν δεν στηρίξουν οι κυβερνητικοί εταίροι, δεν θα οδηγήσει ποτέ στην ίδρυση του νέου φορέα...

Κάθε πρωί και κάθε βράδυ, χιλιάδες ακροατές και τηλεθεατές αντιμετωπίζουν σιωπή ή μαύρο, εκεί που έβρισκαν κάτι να τους αρέσει. Αναπόφευκτα θα διοχετευθούν αλλού, χάνοντας συνήθειες ετών. Για το Τρίτο και τον Kosmos, για το Downton και το Borgen, για τα διεθνή και τις εκπομπές όπως ο Εξάντας - μόνο και μόνο γι αυτά, η ΕΡΤ δεν έπρεπε να σιγήσει. Αυτοί που επέλεξαν τον “υψηλό συμβολισμό” του κλεισίματος της (έστω και για μήνες) δείχνουν οτι όχι μόνο δεν ξέρουν από ΜΜΕ και βασικό management, αλλά δεν μπορούν να σταθμίσουν ούτε στοιχειωδώς τις πολιτικές εντυπώσεις...














Το κείμενο γράφτηκε για τη Μεταρρύθμιση

Η φωτό είναι από τη www.liberation.fr και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από το "Triste" του μεγάλου Αμερικανού σαξοφωνίστα Stan Getz, με τη φωνή της Cybill Shepherd.


buzz it!

4 σχόλια:

Prokopis Doukas είπε...

Ζητώ συγγνωμη, αλλά από δικό μου λάθος σβήστηκε όλο το ποστ και τα σχόλια. Τα επανέφερα - και τα παραθέτω παρα κάτω...

Prokopis Doukas είπε...

Stefanos Max: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ!

Prokopis Doukas είπε...



Σήμερα το πρωί μοιράζαμε προκηρύξεις σε μια λαϊκή αγορά. Το σύνθημά μας "να φύγει η τρόικα και οι υπάλληλοί της - συμπαράσταση στους εργαζόμενους τής ΕΡΤ και σε κάθε απεργό". Γιατί οι εργατικοί αγώνες, από όποιους και να γίνονται είναι οι μόνοι δίκαιοι και ελπιδοφόροι. κ. Δούκα ΜΟΝΟ με αυτήν την οπτική μπορεί να έχει μέλλον ο αγώνας σας. Μην καλύπτετε ακόμη και σήμερα τις μνημονιακές πολιτικές στο όνομα ενός δήθεν εκσυγχρονισμού. Ο μόνος πραγματικός εκσυγχρονισμός είναι η ανατροπή τού σάπιου καπιταλισμού που γεννάει υποχρεωτικά κρίσεις, φτώχεια, φασισμούς και πολέμους. Άγνωστος (χ) on Οι επιθέσεις και οι εντυπώσεις

cornelsen

on 6/16/13

Συγχαρητήρια για το θάρρος σου...λίγοι έχουν μείνει χειμαρρώδεις δυναμικοί και αμόλυντοι!!συνέχισε έτσι!υπέροχο σε θέματα το ιστολόγιό σου!όταν έχεις το χρόνο και τη διάθεση σε περιμένω να γνωρίσεις το δικό μου ποητικο-μουσικό μπλόγκ.. on Οι επιθέσεις και οι εντυπώσεις

Kate'sCakeBox

on 6/15/13

Όλα όσα λέτε εσείς, αλλά και τα ίδια που επαναλμβάνονται συνεχώς από την ιντερνετική εκπομπή της ΕΡΤ, για το δικαίωμα πληροφόρησης, για την ποιότητα δουλειάς της ερτ που χάθηκε, για τα σημαντικά πρόσωπα που πέρασαν από την ΕΡΤ, για τις μαύρες οθόνες που προσβάλλουν το εθνικό δημοκρατικό μας δικαίωμα και δω και στην αλλοδαπή, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ, ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΓΙΑ. Αλλά αυτά σχεδόν εύκολα τα αντιπαρέρχεται η πλευρά του Σαμαρά, λέγοντας οτι ΝΑΙ έχετε δίκιο, αλλά το κλείσιμο είναι εντελώς προσωρινό και σε λίγες μέρες, όλα όσα επικαλείσθε θα επανέλθουν με την ζητούμενη ανανέωση της ποιότητας, της αξιοπιστίας, της οικονομικής διαχείρισης κλπ κλπ.. ΜΟΝΟ λίγες μέρες, δεν μπορείτε να κάνετε υπομονή; Ετσι όμως, επιμένοντας σε αυτά που ναι μεν είναι σημαντικά, αλλά εύκολα τα αποκρούει, "χάνεται" η ουσία, που ειναι η παράνομη εκτέλεση της ΠΝΠ χωρίς εξουσιοδότηση. Χωρίς την υπογραφή 4 υπουργών και με την ΑΡΝΗΣΗ των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι προφανής η απώλεια της δεδηλωμένης. Και on Οι επιθέσεις και οι εντυπώσεις

George

on 6/15/13

Πολλά μποράβο για το θάρρος να μη φοβάστε τους έξαλλους και των δύο πλευρών (οι οποίοι δυστυχώς αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία γύρω μας). Συνεχίστε να τα λέτε μέσα από το πρόγραμμα που μεταδίδεται από τη συχνότητα της ΕΡΤ, το έχουμε ανάγκη, το έχουν ανάγκη όσοι διστάζουν να πουν τα ίδια πράγματα και νομίζουν ότι είναι μόνοι τους ή απλά φοβούνται on Οι επιθέσεις και οι εντυπώσεις

nestorius

on 6/14/13

Ξέχασα την πιο σημαντική κοινωνική ομάδα αν θέλετε όντως να στριμώξετε την κυβέρνηση! Τα θύματα αστυνομικής βίας που δε δικαιώθηκαν ποτέ (π.χ. Μανώλης Κυπραίος). on Οι επιθέσεις και οι εντυπώσεις

Kostas Ramantas

on 6/14/13

Καλησπέρα Προκόπη, Νομίζω ότι πρέπει σιγά σιγά να σκέπτεστε και πιο μακροπρόθεσμα, δε βγαίνει πρόγραμμα μόνο με κορώνες. Χρειάζονται ρεπορτάζ για το πώς φτάσαμε ως εδώ, άνοιγμα σε άλλες κοινωνικές ομάδες (π.χ. τοξικοεξαρτημένοι, μετανάστες, κλπ). Πρέπει να αποδείξετε στην κοινωνία ότι είστε μέρος της, ότι έχετε το ηθικό πλεονέκτημα απέναντι στην κυβέρνηση που θέλει να σας κλείσει. Στη χειρότερη περίπτωση που συμφωνηθεί κάποια ενδιάμεση συμβιβαστική λύση "νεκροζώντανης μεταβατικής ΕΡΤ" και σταματήσει το Μαύρο στις τηλεοράσεις τότε ξεκινάνε τα δύσκολα. Μπορείτε να συνεχίσετε το πρόγραμμά σας και εκτός ραδιομέγαρου με ιδιωτικό εξοπλισμό; Η EBU θα σας στηρίξει τότε αναμεταδίδοντας το πρόγραμμά σας; Θα είχε ενδιαφέρον τότε να βλέπουμε παράλληλα δύο προγράμματα, το ένα της "δικής μας ΕΡΤ" και ένα πρόγραμμα Φράνκεσταϊν της "κυβερνητικής ΕΡΤ". Kostas Ramantas

Prokopis Doukas είπε...

@cornelsen: Θ απαντήσω μόνο σε σας. Διαφωνώ απολύτως. Αυτή είναι η δική σας κοσμοθεωρία. Η αντίδραση όμως στο κλείσιμο μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης υπερβαίνει τις αντιμνημομιακές απόψεις - είναι θέμα δημοκρατίας, διαφάνειας, ελεύθερης έκφρασης και επαγγελματισμού.

ShareThis