16.6.13

Ανοίξτε την ΕΡΤ, κύριε Σαμαρά...

Είναι εντυπωσιακό, κύριε Πρωθυπουργέ, οτι στο χθεσινό σας άρθρο στην Καθημερινή, επιμένετε στην προσέγγιση, που σας οδήγησε στην αιφνίδια παύση όλων των λειτουργιών της ΕΡΤ, παρά το γεγονός οτι τα 2/3 του ελληνικού λαού, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις (V-PRC, Metron Analysis, Kapa Research), αποδοκιμάζουν την ενέργεια σας αυτή. Οι μόνοι που σας έχουν μείνει να εγκρίνουν τις κινήσεις σας (ούτε καν το ένα τρίτο των ερωτώμενων) είναι όσοι ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή (και κάποιοι φιλελεύθεροι), ενώ είναι ζήτημα αν σας επιδοκιμάζουν οι μισοί ψηφοφόροι σας.


Αλλά αν δεν σας τρομάζει η αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος εδώ, δεν σας απασχολεί η εικόνα της χώρας διεθνώς; Δεν σας ανησυχεί το γεγονός οτι δεκάδες θεσμικοί και μη παράγοντες σας λοιδορούν για το “μαύρο” στις τηλεοπτικές οθόνες, που είναι ασύμβατο με ευρωπαϊκό κράτος; Δεν σας σοκάρει οτι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν με το σήμα της ΕΡΤ, δελτία ειδήσεων εκφωνούνται στα ελληνικά σε ένδειξη συμπαράστασης, πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων “μαυρίζουν”, με αναφορές σε εποχές αντιδημοκρατικών εκτροπών; Πώς είναι δυνατόν να αποφασίζετε να ρίχνετε “σιωπητήριο” στη μισή μπάντα των FM, λες και η χώρα είναι σε κατάσταση πολιορκίας; Δεν σας πέρασαν από το μυαλό οι πιθανοί αρνητικοί συνειρμοί, την ώρα που η γειτονική Τουρκία σείεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του αυταρχισμού;

Κάνετε συχνά αναφορές στην “ψυχή του Έλληνα” και στην εθνική συνείδηση. Ζητείστε από τους συνεργάτες σας να κάνουν μια μικρή έρευνα και να σας μεταφέρουν τις αντιδράσεις των ομογενών που κατακλύζουν και τα δικά μας γραφεία. Στην προσπάθεια μας να διευκολύνουμε τα ρεπορτάζ των διεθνών μέσων, δεν έχουμε ποτέ στο παρελθόν δεχθεί τέτοιον καταιγισμό τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων - ούτε καν όταν η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της άτακτης χρεοκοπίας και πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα. Μήπως όλοι αυτοί είναι υποκινούμενοι από τους “βολεμένους” στην ΕΡΤ ή από την αντιπολίτευση;

Και τέλος, είναι δυνατόν στην εποχή της ελεύθερης διάδοσης της πληροφορίας και του ίντερνετ, εν έτει 2013, να έχετε υποχρεώσει τις αρχές να κυνηγούν όποιον αναμεταδίδει το σήμα της ΕΡΤ, επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες περί φίμωσης; Είναι δυνατόν ο Υπουργός Οικονομικών να δηλώνει στη Βουλή οτι “ουδείς μπορεί να μεταδίδει χωρίς άδεια”, προκαλώντας τη θυμηδία, όταν κανείς ραδιοτηλεοπτικός σταθμός δεν έχει νόμιμη άδεια, με ευθύνη και της κυβέρνησης σας; Δεν αντιλαμβάνεστε οτι ανακαλείτε μνήμες από την εποχή που ο αείμνηστος Μαρούδας απειλούσε οτι “θα καταρρίψει τους δορυφόρους που δεν πειθαρχούν στην ελληνική νομοθεσία”;

Εξ αρχής, η προσπάθεια σας ήταν να εμφανίσετε την ΕΡΤ απαξιωμένη, αδιαφανή και διεφθαρμένη. Βεβαίως έχετε υποχρέωση να καταπολεμήσετε κυκλώματα, νοοτροπίες και τον παθογόνο συνδικαλισμό, αλλά πρωτίστως έχετε υποχρέωση να καταπολεμήσετε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και την παρασιτική ύπαρξη δεκάδων ρουσφετολογικών τοποθετήσεων, που με την εντολή ή την ανοχή των διοικήσεων που εσείς τοποθετήσατε, λυμαίνονται την ΕΡΤ. Η μεγαλύτερη απαξίωση είναι από αυτές τις πρακτικές, κύριε Πρωθυπουργέ - και οι ευθύνες σας, εδώ και ένα χρόνο, είναι τεράστιες.

Θα πρέπει να σας θυμίσω επίσης οτι παραλάβατε την ΕΡΤ με εξαιρετικές επιδόσεις θεαματικότητας στην ενημέρωση, καθώς οι εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων πρώτευσαν, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης προεκλογικής εκστρατείας, όπως είχε γίνει και σε άλλα μεγάλα γεγονότα στο παρελθόν. Δεν αναρωτιέστε γιατί αυτή η απήχηση κατέρρευσε, επί των ημερών σας;

Αναφέρεστε στις απεργίες που γίνονταν κάθε Σαββατοκύριακο στην ΕΡΤ. Είμαι από αυτούς που έχουν διαφωνήσει πολλές φορές για τις κινητοποιήσεις μας, αλλά αυτή ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Η διορισμένη από εσάς διοίκηση, εντελώς παράνομα και αναιτιολόγητα (καθώς υπήρχε ταμειακό πλεόνασμα) δεν μας έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα των υπερωριών από το Νοέμβριο του 2012, παρά τις καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτά είναι χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους - και μας τα οφείλετε σε κάθε περίπτωση.

Η δε αντίληψη που εκφράζετε οτι οι απεργίες ήταν κάθε φορά, “εναντίον του αισιόδοξου που συνέβαινε”, είναι ενδεικτική του πώς αντιλαμβάνεστε την ανεξαρτησία της ενημέρωσης. Η υιοθέτηση της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης δεν αποτελεί κανενός είδους εχέγγυο για την εύρυθμη λειτουργία μιας δημόσιας τηλεόρασης, που θα έπρεπε να δέχεται συγχαρητήρια, αν καταφέρνει να είναι απέναντι στην εκάστοτε εξουσία.

Δεν σας ενοχλούν οι “βολεμένοι” στην ΕΡΤ, κύριε Σαμαρά, γιατί αν ήταν έτσι, θα σας ενοχλούσαν και οι ρουσφετολογικώς διορισμένοι στο Μουσείο της Ακρόπολης από τη Μεσσηνία. Σας ενοχλεί οτι η ΕΡΤ δεν είναι όσο ελεγχόμενη θα θέλατε. Κι αυτό είναι άκρως ανησυχητικό για τις προθέσεις σας.

Μεταρρύθμιση, κύριε Σαμαρά, δεν είναι να ανασύρει κάποιος αιφνιδίως από το συρτάρι το σχέδιο Μόσιαλου, να το κάνει copy-paste ξεχνώντας στο κείμενο τον τίτλο “Υπουργείο Πολιτισμού” που δεν υπάρχει πια ως αυτόνομη οντόντητα - και να σκαρφίζεται ένα άκομψο νέο όνομα, για το οποίο δεν έχει καν κατοχυρώσει το domain name (nerit.gr) στο ίντερνετ.

Μεταρρύθμιση είναι να παρουσιάζεις ένα μελετημένο σχέδιο, να εκπονείς business plan δεκαετίας με τις κατευθύνσεις και τις προδιαγραφές που επιθυμείς να έχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση - και να το υποβάλεις στη δημόσια διαβούλευση, χωρίς φυσικά να καταστρέφεις την υπεραξία, τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες και τα brand names που έχεις κατοχυρώσει, εδώ και δεκαετίες. Θα ήθελα πραγματικά να ρωτήσω τους επιχειρηματίες που σας χειροκρότησαν τις προάλλες: Έτσι θα έκαναν και αυτοί, εάν είχαν στην ιδιοκτησία τους τον πλούτο που διαθέτει η ΕΡΤ;

Όσο για το τελευταίο σας επιχείρημα, οτι δηλαδή “όσες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε εξυγίανση, καταπολεμήθηκε λυσσαλέα”, θα σας απαντήσω οτι αυτά τα τελευταία 16 χρόνια που εργάζομαι στην ΕΡΤ, ουδέποτε έχει γίνει τέτοια σοβαρή προσπάθεια. Ακόμα και το σχέδιο Μόσιαλου, που αποτελούσε μια αποδεκτή βάση για συζήτηση, απορρίφθηκε πολύ πριν ολοκληρώσει τις εργασίες της η επιτροπή Αλιβιζάτου, της οποίας η πρόταση αποτελεί εχέγγυο για την πραγματικά ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΡΤ, με αφετηρία εννεαμελές ανεξάρτητο Εποπτικό Συμβούλιο.

Η δε πρόταση σας να λειτουργήσει προσωρινά και μεταβατικά η ΕΡΤ, με μερικές εκατοντάδες εργαζομένους, αποτελεί μια εντελώς ανεδαφική προσπάθεια, με δεδομένη την παρούσα δομή της εταιρείας - και δείχνει πόσο δεν γνωρίζουν τη λειτουργία των μέσων, όσοι την εισηγήθηκαν σε εσάς. Για να μην αναφερθώ στη βεβαιότητα οτι χωρίς τα στοιχειώδη εχέγγυα μιας ανεξάρτητης διοίκησης, θα ακολουθηθούν αναξιοκρατικές και ύποπτες μέθοδοι, ώστε να σχηματιστεί ένα “πρόπλασμα” της νέας ΕΡΤ, σχεδόν αποκλειστικά με “ημετέρους”.

Εάν δε υπάρξει, στο επόμενο διάστημα, οποιαδήποτε υποψία οτι απομακρύνονται εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, απλώς επειδή δεν είναι πολιτικά αρεστοί, τότε θα έχετε τινάξει όλο το οικοδόμημα στον αέρα.

Ο ηγέτης μιας χώρας δεν κρίνεται από τις εμμονές, αλλά από την ικανότητα του να βρίσκει διαφυγή στο αδιέξοδο. Γι αυτό, κύριε Σαμαρά, ανοίξτε την ΕΡΤ, όσο είναι καιρός. Έτσι όπως φέρατε τα πράγματα, η κίνηση αυτή αποτελεί μονόδρομο και για την ΕΡΤ και για τη χώρα...

Το κείμενο γράφτηκε για την Athens Voice

Το σκίτσο είναι του Ανδρέα Πετρουλάκη από το www.kathimerini.com και το εξώφυλλο από το www.chicagoreader.com

Το postσυνοδεύεται από το "Get Lucky", των Γάλλων Daft Punk.

buzz it!

13 σχόλια:

Kostas Ramantas είπε...

Προκόπη με κίνδυνο να επαναστατήσουν (πάλι) οι φιλελεύθεροι αναγνώστες σου αναφέρω και το ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια φίμωσής σας:

-Η DIGEA έριχνε μπάρες στον 902 μετά από 20'' αναμετάδοσης της ΕΡΤ (και έγινε αποδέκτης μιας υπέροχης φάρσας, βλέπε http://bit.ly/18DHS5M)

-Η Nova αφαίρεσε το Ert World από το βασικό μενού της και μετά από αντιδράσεις πελατών το ξαναπρόσθεσε σε δευτερεύον μενού ώστε να είναι δύσκολο να βρεθεί.

-Η Ισραηλινή RRsat διέκοψε τη μετάδοση του Ert World από τον Hotbird (σήμα της EBU) έπειτα από αίτημα του πρέσβη της Ελλάδας στο Ισραήλ (μεταδόθηκε από ΕΡΤ Social, σε κάνει να ανατριχιάζεις).

-Ο Domain Host του Nerit.gr κατέβασε το domain (προφανώς μετά από πιέσεις, αφού δεν υπήρχε καμία νομική βάση) αλλά αυτούς δύσκολα μπορείς να τους κακίσεις, ιδιαίτερα αν είναι "μικρό μαγαζί".

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη ύπαρξης μιας ανεξάρτητης Δημόσιας τηλεόρασης.

Prokopis Doukas είπε...

@Kostas Ramantas: Ναι, είναι απίστευτο αυτό το κυνηγητό. Αλλά η δημόσια τηλεόραση πρέπει να υπάρχει, πολύ πριν από αυτά, για χίλιους λόγους...

yb είπε...

Μπράβο, συγκεκριμένο και εμπεριστατωμένο, περισσότερα δεν μπορώ να πω και γιατί μια απλή ακροάτρια και ελαφρώς τηλεθεάτρια είμαι που έχασα τους μόνους σταθμούς που άκουγα/έβλεπα, αλλά και γιατί είναι πάνω απο μένα, δεν μπορώ να "αφομοιώσω" πλέον τον παραλογισμό και το αδιανόητο με τα οποία έρχομαι αντιμέτωπη όλα και συχνότερα.

ΑΦ είπε...

"Οι μόνοι που σας έχουν μείνει να εγκρίνουν τις κινήσεις σας (ούτε καν το ένα τρίτο των ερωτώμενων) είναι όσοι ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή (και κάποιοι φιλελεύθεροι), ενώ είναι ζήτημα αν σας επιδοκιμάζουν οι μισοί ψηφοφόροι σας. "

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=25291

Φυσικά η άποψη του Απόστολου Δοξιάδη δεν έχει δημοσκοπικό βάρος· έχει όμως ιδεολογικό. Εκεί όμως είναι η μάχη, εκεί είναι το βαθύτερο νόημα του παραπάνω αποσπάσματος· η ενέργεια της κυβέρνησης (με όλο της το context) είναι χρυσαυγίτικη ή πιο μετριοπαθώς είναι συγγενής με την χρυσαυγίτικη αντίληψη της πολιτικής δράσης. Ε, χρυσαυγίτικη λοιπόν και η άποψη του Δοξιάδη. Εκτός αν συμπεριλαμβάνεται στους "κάποιους φιλελεύθερους".

Και δεν τα γράφω αυτά γιατί διαφωνώ αναγκαστικά με ότι υποστηρίζετε. Τα γράφω γιατί στην κατανοητή αγωνία σας να υπερασπιστείτε την ΕΡΤ, μαζί με τα σοβαρά επιχειρήματα τσουβαλιάζετε και επιχείρημα επιπέδου ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φανατικών Συνιστωσών, Βαθέος ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΞ, δεν πληρώνω, αριστεροεθνικιστών, υπόδικων και αποκορουστικών συνδικαλιστικών, ημίτρελων ξεπεσμένων καλλιτεχνών κοκ. Εκτός αν νομίζετε ότι στο 65% του κύματος συμπαράστασης οι μετριοπαθείς σοσιαλδημοκράτες με τον-μεστό-και-μεταρυθμιστικό-λόγο-που-υπερασπίζεται-την-κοινή-λογική είναι η πλειοψηφία οπότε πάω πάσο.

Efthymos είπε...

Μια άλλη παρατήρηση, είναι ότι αυτήν την στιγμή που το κανάλι είναι πραγματικά ανεξάρτητο, θα μπορούσε να πει τα πράγματα με το όνομά τους, τώρα μάλιστα που η Ευρώπη (μέσω EBU) είναι στραμμένη σε μας και με τον πλέον ασφαλή τρόπο για τους δημοσιογράφους:

Γιατί δεν ασχολείστε με την δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής; Ή κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών (σε σχέση και με τα ΜΜΕ);

Τονίζω: όλα αυτά όχι με εκφωνητές, αλλά με την ορχήστρα της ΕΡΤ να παίζει και να εμφανίζονται μηνύματα.

Είναι ίσως η μοναδική ευκαιρία να ξεμπροστιαστεί η μαφία, σε ΔΙΕΘΝΗ κάλυψη.

Αλλά δεν το βλέπω να γίνεται, εξόχως περιέργως.

Prokopis Doukas είπε...

@AF: φυσικά και δεν είναι χρυσαυγιτικη η άποψη Δοξιαδη, φιλελεύθερη είναι..

Prokopis Doukas είπε...

Υ.γ. Της οποίας το λάθος είναι οτι συζητάει σοβαρά την πιθανότητα να είναι τολμηρή μια κίνηση, που λοιδορειται ως η μεγαλύτερη επαρχιωτικη γκάφα, στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης..

mak58 είπε...

Τίποτα καλό δεν είχε κανει η δημόσια ραδιοφωνία / τηλεόραση όλα αυτά τα χρόνια?
- το τρίτο πρόγραμμα? τι ήταν
- ο Γιάννης Πετρίδης? (μουσικά μεγ΄λωσα με τις εκπομπές του)
- ο "κόσμος"? (η πρωϊνή σας εκποπμπή με τις απίθανες μουσικές επιλογές και τα καυστικά σχόλια δυστυχώς πάει...)
- τα μουσικά σύνολα και οι χορωδίες της ΕΡΤ? (τι λεω τωρα)
μαλλον είμαι μειοψηφία που εχω τετοια ερωτήματα....
λιγοστεύει το οξυγόνο εδω και μαλλον πρέπει να την κάνουμε...
Δεν βλέπω γιατριά
ευχαριστώ για τα απίθανα πρωϊνά
οσο κράτησαν

Unknown είπε...

κύριε Δούκα
είμαι περίεργη να δώ πως θα βγούν στον αέρα οι δημοσιογράφοι της ερτ μετά από αυτό το σοκ.

Είναι από αυτούς που ήθελαν να κλείσει η ερτ ως ιφιγένεια ολόκληρου του δημόσιου τομέα και την χτεσινοβραδυνή εξέλιξη την βλέπω περισσότερο ως ελιγμό παρά ως πραγματική απόφαση με περιεχόμενο.

Παρόλο που εκτιμώ πολλά από αυτά που προσέφερε η ερτ, δεν γνωρίζω κατά πόσο θα δεχτούν οι εργαζόμενοί της οποιαδήποτε επέμβαση στην ως τώρα λειτουργία της.

Πριν από κάποιο διάστημα ο γαπ δεν είχε αδειάσει την ετ1 από προγράμματα με σκοπό να την κλείσει;

Τί έγινε και τί μεσολάβησε;

nikos είπε...

Πάντως η κατασταση της τελευταιας βδομαδας έχει και τα θετικά της.
Πρώτον, όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετυχουμε πολλά.

Δευτερον,ξεκαθαρισε κάπως ο λεγόμενος "μεταρρυθμιστικός" χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς απο τους νοσταλγούς της Θάτσερ(Δραση, ΝΔ)( οι "μεταρρυθμισεις" δεν πρέπει να είναι σημαία ευκαιρίας και καλύτερο είναι να διευκρινίζουν αυτοι που τις επικαλούνται τι εννοούν).

Τρίτον,καταλάβαμε οτι όλες οι ΔΕΚΟ και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι το ίδιο και οτι σαφως υπάρχουν ΔΕΚΟ που πρέπει να είναι στο κρατος(ΕΡΤ,ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ κ.α)(σαφως υπάρχουν υπηρεσίες που πρέπει να κλείσουν)

Τεταρτον, μιλώντας για τους εργαζόμενους δεν αναφερόμαστε στους συνδικαλιστες

Πέμπτον, οτι οι κυβερνησεις σκοπίμως στρεφουν τη μια κοινωνικη ομαδα εναντια στην άλλη

τσότσος είπε...

κ. Δούκα, τιμώ την προσπάθειά σας να "συνετίσετε" τον αδιάλλακτο, παλαιάς κοπής πρωθυπουργό, φοβάμαι όμως ότι 'δονκιχωτίζετε". Αλλάζουν οι "τοίχοι";

Elias είπε...

Δες λίγο κι αυτήν την κουβέντα εδώ (θα 'χε ενδιαφέρον να μπορούσες να δεις και τα σβησμένα σχόλια πιο πάνω).

Κατά τ' άλλα, διαφωνώ μ' αυτά που λες (όχι με το τωρινό σου κείμενο, μου άρεσε, με άλλα παλαιότερα), αλλά θα υποστηρίξω μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να τα λες κ.λπ.

nexus είπε...

κ. Δούκα συνεχώς διυλίζουμε τον κόνωπα με τα επιμέρους.
Η πραγματικότητα είναι οτι πολύ καιρό τώρα με διάφορες "πατέντες", δεν έχουμε δημοκρατία, αν είχαμε ποτέ. Δεν νοείται δημοκρατία που τα ανώτατα δικαστήρια να διορίζονται με διάφορες μεθοδεύσεις (βλ. αντιπρόεδροι Α.Π.). Δεν έχουμε πλαίσιο εξασφάλισης της πολυφωνίας στα ΜΜΕ που ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα και κόμματα,στερόντας την δυνατότητα αναγέννησης. Εχουμε τον εκλ. νόμο του 3% που ουσιαστικά αποκλείει οτιδήποτε καινούριο απο το να ξεκινήσει και να αποκτήσει φωνή, χωρίς να βρεί χορηγίες και να μπεί σε μια μικρότερη η μεγαλύτερη διαπλοκή. Ολά αυτά οδηγούν και στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Δεν είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ που είναι χτύπημα στη δημοκρατία, είναι η έλειψη πραγματικής Δημοκρατίας που οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Οσο δεν βάζουμε το δάχτυλο στην πληγή και νομιμοποιούμε (με την ηθική έννοια) αυτή την κατάσταση, τόσο θα βλέπουμε τέτοια φαινόμενα να επαναλαμβάνονται..

ShareThis