Εδώ και πολλά χρόνια συζητάμε ποια είναι τα “αγκάθια” της καθημερινότητας μας – πώς θα μπορούσε η ζωή μας να βελτιωθεί αισθητά με μερικές (άλλες απλές, άλλες επίπονες) πράξεις μιας κυβέρνησης ή/και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Να λοιπόν τι θα ζητούσα να προωθήσει η πολιτεία τα επόμενα χρόνια, αν μπορούσε να με ακούσει η ηγεσία της - πέρα από τα σημαντικά/αυτονόητα (που περιλαμβάνονται σε όλα τα προγράμματα των κομμάτων, ανάλογα με την ιδεολογική τους σκοπιά) και αναφέρονται σε οικονομία, εξωτερική πολιτική, διαφθορά, περιβάλλον, παιδεία, υγεία κλπ:
-- Δημιουργία ενός θεσμικού οργάνου, με τη συμμετοχή διαπρεπών νομικών, που θα αναλάβει να εισηγηθεί στη Βουλή τον εκσυγχρονισμό και το ξεκαθάρισμα του “δαιδάλου” των νόμων και των διατάξεων σε αυτή τη χώρα – κάτι που θα βοηθήσει εξαιρετικά την απονομή της δικαιοσύνης και τον περιορισμό της διαφθοράς, εξαλείφοντας τα διάφορα “παραθυράκια”, που παραμένουν επίτηδες για το “λάδωμα”.
Πλην του περιορισμού της πολυνομίας, μέγιστος στόχος η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Εκτός από τα “άλλα” μέτρα που χρειάζονται (περισσότερο προσωπικό, μηχανοργάνωση κλπ.) θεσμοθέτηση “μέχρις ορίων” της “εξωδικαστικής διευθέτησης” - ώστε να περιοριστούν και οι επιπτώσεις της “δικομανίας” του Έλληνα.
-- Ενίσχυση “μέχρις άκρων” όλων των Ανεξάρτητων Αρχών - ειδικά για το “κομβικό” ΑΣΕΠ, έτσι ώστε κάθε ανάγκη του δημοσίου τομέα να καλύπτεται γρήγορα και αξιοκρατικά από διαγωνισμούς. Απαγόρευση κάθε σύμβασης έργου για δουλειά στο δημόσιο (που υποκρύπτει εκμετάλλευση) - πλην των εποχικών ή πραγματικά “εργολαβικών” εργασιών. Άμεση εφαρμογή των υποδείξεων των Ανεξάρτητων Αρχών από την εκτελεστική εξουσία.
-- Αυστηρή τήρηση προδιαγραφών/προσόντων στο Δημόσιο, με υποχρεωτική δημοσίευση κάθε τοποθέτησης/πράξης στο internet. Απλούστευση διαδικασιών από αντίστοιχη “επιτροπή σοφών”. Υποχρεωτικά πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών για κάθε θέση προϊσταμένου, αξιοποίηση στελεχών από σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Κάθε δημόσια υπηρεσία να έχει υποχρεωτικά ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών), με υποχρεωτική την τηλεφωνική/ διαδικτυακή εξυπηρέτηση. Εξοπλισμός κάθε γραφείου στο δημόσιο με υπολογιστή. Εκπαίδευση, αξιολόγηση και “ποινή” κάθε δημόσιας υπηρεσίας για παρανομία/καθυστερήσεις/ταλαιπωρία/γραφειοκρατία – και με προσωπική ευθύνη προϊσταμένων. Τοποθέτηση “επιζήμιου” προσωπικού στα μετόπισθεν, εντοπισμός και απομάκρυνση “λουφαδόρων” από ειδικές επιτροπές. Το δημόσιο να δίνει αποζημιώσεις. Άμεση εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων!
-- Αδειοδότηση και έλεγχο όλων των ΜΜΕ της χώρας, με θέσπιση προδιαγραφών και κλείσιμο όσων παρανομούν ασύστολα - ειδικά σε εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικές και λοιπές υποχρεώσεις. Περιορισμός του αθέμιτου “εργαλείου” της κρατικής διαφήμισης και διανομή της με βάση δημόσια, αντικειμενικά κριτήρια – όπως οι κυκλοφορίες/ακροαματικότητες/θεαματικότητες.
-- Δημιουργία ειδικού σώματος κατά της διαφθοράς, που θα εντοπίζει και θα εισηγείται ρυθμίσεις για κάθε “φωλιά” ή “κόλπο” που συνεχώς θα επινοούν κάποιοι. Απολύτως διαφανείς διαδικασίες τοποθέτησης τους – και συνεχής δημοσίευση περιουσιακών τους στοιχείων στο internet. Αντιμετώπιση κάθε “συντεχνίας” που επωφελείται από την υπάρχουσα κατάσταση, άνοιγμα “κλειστών επαγγελμάτων”.
-- Συγκρότηση και στελέχωση ειδικών ομάδων σε αστυνομία, τροχαία, δημοτική αστυνομία, υπουργεία που θα αντιμετωπίσει την μικροπαρανομία και την αυθαιρεσία του καθενός – να αναστρέψει την αίσθηση του “δε βαριέσαι, Ελλάδα είναι” και του απόλυτου “ξέφραγου αμπελιού”, από την καρέκλα που βάζει ο καταστηματάρχης για να “φυλάξει” το χώρο μπροστά από το κατάστημα του ως την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας στα έργα. Ειδικά για την εργατική και την οδική ασφάλεια, να αρχίσει επιτέλους η “κινούμενη” και αιφνιδιαστική αστυνόμευση, σε αντιδιαστολή με τα “στατικά μπλόκα” - μήπως και σταματήσουν κάποιοι να σκοτώνουν, με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εγκληματικής αμέλειας.
-- Ειδικά σώματα και επιτελική δράση για την πρόνοια. Οι ραγδαία επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες, η λαθρομετανάστευση, η εξαθλίωση ομάδων πληθυσμού στις αστικές περιοχές απαιτούν πρόληψη και άμεση επέμβαση – πριν ο συνάνθρωπος γίνει ζητιάνος ή πεθάνει σε ένα παγκάκι. Επαναφορά και στήριξη πολιτικών για “βοήθεια στο σπίτι” και άλλα μέτρα ανακούφισης. Το πρόβλημα μπορεί να μην εξαλειφθεί ποτέ, αλλά μια πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να αφήνει τους ανθρώπους αβοήθητους.
-- Πρόσκληση σε όλες τις αρχιτεκτονικές/κατασκευαστικές δυνάμεις της χώρας για μια νέα “πνοή” στην οικιστική εικόνα της Ελλάδας, που είναι σε μεγάλο βαθμό άθλια. Εκπόνηση ενός νέου “Πράσινου” Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού -όχι μόνο για να έχουμε πιο οικονομικά, βιοκλιματικά (μη ενεργοβόρα) και φιλικά στο περιβάλλον κτήρια – αλλά και για (όσο γίνεται) πιο καλόγουστα. Αυστηρός περιορισμός της ανεξέλεγκτης δόμησης – ειδικά σε προστατευόμενες περιοχές και τουριστικά (και μη) νησιά, μπας και σωθεί ότι προλάβουμε. Επιστροφή της δικαιοδοσίας “ευαίσθητων περιοχών” στην αρχαιολογική υπηρεσία.
-- Ειδική προσπάθεια για την αισθητική των κοινόχρηστων χώρων στις αστικές περιοχές. Ειδικό σώμα για το “κυνήγι” και το κατέβασμα των παράνομων πινακίδων (που εκτός των άλλων είναι και επικίνδυνες). Υποχρεωτική δενδροφύτευση στους οδικούς άξονες, ώστε να καλυφθεί η ασκήμια. Χρήση όλων των μοντέρνων και πολύ “φτηνών” τεχνικών που είδαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες (προβολές σε κτήρια, πανώ, άλλες τεχνικές) για να ομορφύνουν οι πόλεις. Είναι βέβαιο οτι όλοι θα είμαστε πολύ πιο ευδιάθετοι, παραγωγικοί και λιγότερο γκρινιάρηδες αν ζούμε σε μια “αισθητική” πόλη.
-- Αξιοποίηση των Ελλήνων βιομηχανικών (και μη) σχεδιαστών για την εσωτερική λειτουργία και την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό – ως ένα σύγχρονο και αισθητικό “brand name”. Από την αντικατάσταση των “προπολεμικών φοριαμών” στις δημόσιες υπηρεσίες και τις στολές των “put the cot down” σωμάτων ασφαλείας ως τα λογότυπα για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών, ο αισθητικός εκσυγχρονισμός θα δώσει άλλη εικόνα και αυτοπεποίθηση.
Ξέρω – ειδικά αυτό με τα ΜΜΕ πολύ σας έκανε να γελάσετε...
Οι φωτό είναι δικές μου από την Αθήνα, τα Κύθηρα και τη Σαντορίνη - και το www.amazon.com
Το post αυτό προέκυψε από το συνδυασμο ενός σχολίου στο προηγούμενο "Mind the gap" ("Το μικρό του όνομα είναι Γιώργος κι όχι Ιησούς") και του αυτοσαρκαστικού στίχου των U2 "Have you come here to play Jesus" - περιτό να πω οτι από την εποχή του "Sunday Bloody Sunday" κανένα κομμάτι δεν με συγκλονίζει όσο το "One"...
ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ: Η καθημερινότητα σε τρεις παραγράφους: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2024
-
*Τα δελτία καιρού του Σεπτεμβρίου 2024.**Δημοσιεύτηκαν στη σελίδα μου στο *
*facebook**by Leo Kastanas*
*Δελτίο (χειμωνιάτικου) καιρού (30/9...
Πριν από 6 ημέρες
56 σχόλια:
Αυτή είναι ανάρτηση ή κάλεσμα για brainstorming; Να δουλέψουμε τότε την παράγραφο για τον νέο “Πράσινου” ΓΟΚ. Πετάω στον τραπέζι: "Εθνικό Χωροταξικό", προστατευόμενες περιοχές - Οδηγία Natura, Φορείς Διαχείρισης.
"Επιστροφή της δικαιοδοσίας “ευαίσθητων περιοχών” στην αρχαιολογική υπηρεσία;" Δε νομίζω. Αναμόρφωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ενσωμάτωση σε έναν ευρύτερο "φορέα". Ενιαία διαχείριση φυσικού και πολιτιστικού πλούτου σύμφωνα με τις αρχές της διαχείρισης του τοπίου και της conservation.
Eτοίμασα πρωϊνό ακούγοντας την μουσική σας επιλογή One. Σιγά το φοβερό που ήρθες να μας το ανακοινώσεις κιόλας θα σκεφτείτε. Ε, είμαι παρορμητικός γάτος. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων όμως θα χρειαστεί να ξαναπεράσω για να διαβάσω και τις σκέψεις σας. Καλημέρα
..Η πρώτη σκέψη που μου γεννά το post σου είναι πως χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα στην πολιτική ..με φρέσκιες ιδέες.. Τα περισσότερα από αυτά που αναφέρεις θα μπορούσανε να επιτευχθούν (δεν είναι σενάρια καμίας επιστημονικής φαντασίας) αρκεί να υπήρχε αληθινή θέληση..στο να γίνουν..Και όντως θα άλλαζαν ουσιαστικά τις ζωές μας..
Καλημέρα!
@Thomas Xomeritis: Προτάσεις δεκτες.. :-)
Τα πρώτα που λέτε, τα εντάσσω στα σημαντικά/αυτονόητα, στα οποία δεν αναφέρομαι καν. Για την αρχαιολογική υπηρεσία, ξέρω, είναι λίγο ακραίο - αλλά τα έγραψα για να υπογραμμίσω τη ζημιά που έγινε σε διατηρητέους οικισμούς, όταν ο έλεγχος πέρασε στα διάφορα τοπικά συμβούλια (του πατζανάκη της ξαδέλφης του κουμπάρου)...
@Maximus: Αν δε χορέψατε κιόλας, δεν λέει... :-)
@Roadartist: Ναι - ακόμα κι αν αντιμετώπιζαν με αφέλεια κάποιες καταστάσεις, ίσωςαυτή θα ήταν χρησιμότερη από τον "κυνισμό".. Όλα γίνονται άμα θέλει μια κοινωνία - θέλει όμως;
Πολύ ωραίο ποστ!
Ξέρω ότι επικεντρώθηκες στα της καθημερινότητας, αλλά νομίζω ότι δεν έχουμε πολλές ελπίδες αν δε δώσουμε βάρος στην παιδεία (με αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα "από κάτω προς τα πάνω"). Είναι ανεδαφικό να ελπίζουμε στον επόμενο "εθνοσωτήρα" - φρέσκο πολιτικό, αν οι πολίτες δε μάθουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ως τμήματα αυτών των νέων μηχανισμών που περιγράφεις. Κι αυτό imho είναι θέμα νοοτροπίας = θέμα εκπαίδευσης/παιδείας.
Χαιρετισμούς!
Τώρα να σχολιάσω ότι ορισμένα εξ αυτών είναι ήδη θεσμοθετημένα και κατοχυρωμένα στα χαρτιά -αλλά στην πράξη πέρα βρέχει;
@notiv: Συμφωνώ - η ευθύνη της κοινωνίας είναι πρώτιστη. Όπως λέω και στην εισαγωγή, δεν άγγιξα παιδεία, υγεία κλπ. - αυτά με κάποιο τρόπο περιλαμβάνονται στα προγράμματα και στις συζητήσεις των κομμάτων...
@xasodikis: Ναι, να σχολιάσετε - και να μας δώσετε τα νομικά σας φώτα, για τα θέματα δικαιοσύνης..
καλημερα Προκόπη,
κανενας ηγετης δεν θα ειχε αντιρρηση να προωθησει τις προτασεις σου, (χαρα στο κουραγιο σου να τις συνταξεις!). Μα, θα σου πουνε οτι δεν υπάρχει προσωπικο, και εν καταληξει, χρήματα. Αλλα δεν ειναι αυτο. Αλλά το άλλο, που κάνει τις χωρες του Νότου να είναι γενικώς φτωχότερες και "χύμα". Εχει κανεις καμιά ιδεα επ' αυτου;
@cynical: Ναι, βέβαια αγαπητή, με το προσωπικό του δημοσίου διογκωμένο στο έπακρο (και λειψό εκεί που χρειάζεται), τις ρεμούλες στο ζενίθ και τα απίστευτα λεφτά σε προμήθειες (και μίζες) - φυσικά δεν υπάρχουν λεφτά...
Διαβάστε αυτό το σημερινό ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου Γιάννη Αντύπα...
Συμφωνώ για το νότο...
Προσωπικά δεν γέλσα καθόλου με αυτό για τα ΜΜΕ: ειδικά σε εποχή κρίσης, η ενημέρωση γίνεται ακόμα πιο κομβική. Ένα, αυτονόητο, παράδειγμα: αν δεν γίνει κατανοητό σε όλους ότι η μόλυνση στην περιοχή του Ασωπού αποτελεί διατροφική βόμβα για όλη τη χώρα (ρίξτε μια ματιά σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο "Βήμα", εδώ) πώς θα πιέσει η κοινωνία των πολιτών (πώς θα διαμορφωθεί πρώτα πρώτα), πώς θα αναπτυχθεί κίνημα καταναλωτών, πώς θα αναγκαστούν οι πολιτικές ηγεσίες να προχωρήσουν σε έναν άλλο βιομηχανικό και αγροτικό, αναπτυξιακό εν τέλει, σχεδιασμό; Για να υπάρχει αυτή η ενημέρωση, πρέπει να αλλάξει και το θεσμικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ ώστε να κατοχυρώνει τη λειτουργία (και την ύπαρξη) δημοσιογράφων: δεν μπορεί να δίνονται άδειες (δημόσιες συχνότητες όπως θύμισε, επιτέλους, η ΕΣΗΕΑ) σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ ως ενημερωτικά και αυτά να γεμίζουν πρωινάδικα και μεσημεριανάδικα "θάβοντας" κάθε προσπάθεια δημοσιογραφικής ανάδειξης των θεμάτων. Ούτε ένα νοητό οι δημοσιογράφοι να εξωθούνται σε πολλαπλές απασχολήσεις σε βάρος της δουλειάς τους. Αλλά αυτό είναι πια ένα άλλο, μεγάλο θέμα (προσωπικά είχα εκθέσει αναλυτικότερα κάποιες σκέψεις εδώ).
Όσον αφορά το γενικότερο θέμα που, σωστά, έθεσε ο Χασοδίκης -ο Συνήγορος του Πολίτη, ήδη επί Διαμαντούρου, είχε εντοπίσει το πρόβλημα στην πολυνομία (στο οποίο αναφερθήκατε και ορθά) και στην μη εφαρμογή της νομοθεσίας από την ίδια την Πολιτεία- θα έλεγα ότι, εκτός των άλλων θα έπρεπε να κατοχυρώνεται ο υπάλληλος που θα αρνηθεί να παρανομήσει. Και, αντίστοιχα, να θεσμοθετηθεί και η αστική ευθύνη του υπαλλήλου που ευθύνεται για τις κωλυσιεργίες ή, πολύ περισσότερο, τις παρανομίες.
Επιτρέψτε μου να αφήσω ένα link διόλου, νομίζω, άσχετο προς το σημερινό άρθρο του καθηγητή Μεσσαλά στο "Βήμα", "Μετάβαση στην εποχή του μέτρου" εδώ
Και συγγνώμη για τη λογοδιάρροια πριν, εκ των υστέρων τη συνειδητοποίησα.
QwfwqN: Φοβάμαι οτι το δυσκολότερο πρόβλημα από αυτά που αναφέρω είναι των ΜΜΕ. Θα αντιδράσουν λυσσαλέα - γιατί τα περισσότερα έχουν τη "φωλιά τους λερωμένη". Θεωρούν την ισχύ τους "αδιαπραγμάτευτη" - ως καλοί "νταβατζήδες". Δείτε πώς προσπαθούν να απαξιώσουν όποιον πολιτικό ηγέτη δεν τους "κάθεται"...
@ Θα συμφωνήσω, το θέμα των ΜΜΕ είναι εξαιρετικά δύσκολο: αφορά ευθέως το ζήτημα αν θα είναι η πολιτική ο ρυθμιστής ή θα πατααμείνει η αγορά. Υπ' αυτή την έννοια, η ευρύτατα διαδεδομένη στην κοινωνία μας (και στην Blog-όσφαιρα) απαξίωση των δημοσιογράφων (στην οποία έχει συμβάλει και ο κλάδος) μάλλον το αντίθετο από το επιδιωκόμενο πετυχαίνει. Αν θέλουμε η πολιτική (και οι πολιτικοί και οι πολίτες) να αποκτήσει/ουν τον έλεγχο, αυτό περνά μέσα και από το ρόλο των ΜΜΕ σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ο Μπερλουσκόνι που το ξέρει καλά, προωθεί δρακόντεια μέτρα κατά του Ίντερνετ επιδιώκοντας μάλιστα, εδώ και 6 χρόνια, να τα φέρει στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ...
Αγαπητέ εκφωνητά, κατεβαίνετε στις εκλογές;;
Kalimera, poly endiaferon post. Opws kai to proigoumeno.
Jan 21st, 'Ethics Commitments by Executive Branch Personnel' Executive Order, The White House. Ayto borei na to kanei o epomenos mas PM?
Skeftomoun.. pera apo ta simantika kai megala, yparxoun kai tosa mikra kai kathimerina pou tha ithela i kyvernisi na kanei gia mena, ton anipsio mou, tous goneis mou, ti fili mou tin Anna..
Metaksi sovarou ki asteiou, Vicky's 5 humble ways to lighten up:-
1. Epektasi wrariou leitourgias tis Ethnikis Pinakothikis. Stin Eurwpi tou 21ou ai. einai polloi aytoi pou doulevoun tis kathimerines ws tis 15.00.
Endeiktika:-
*Ethniki Pinakothiki, Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα-Σάββατο: 09:00 - 15:00
Κυριακή: 10:00 - 14:00
Τρίτη: κλειστά
*National Gallery, London
Kathimerina 10am-6pm
Paraskevi 10am-9pm
*Museo del Prado, Madrid
Triti-Kyriaki 9am- 8pm(Dwrean eisodos
Triti-Savvato 6-8pm kai kathe Kyriaki 5-8 pm)
*Louvre, Paris
Deytera-Kyriaki 9am-6pm
Tetarti, Paraskevi 9 am-10pm
(dwrean eisodos ti prwti kyriaki tou mina)
2. Dwrean syndromi kyriakatikou i evdomadiaiou ksenoglwssou entypou (typou Time, The Economist, FT, NYtimes, LeMonde, El Pais etc) se mathites.
3. Epidotisi mathitwn gia agora mousikwn organwn (piano, cello etc) kai epanaprosdiorismos tis ennoias 'mousiki' ws mathima. Episis, yparxei ena poly wraio programma pou mou epitrepei na dw se cinema sto Londino (ypothetw kai se alles xwres/poleis), live productions apo (anamesa se alles) Met Opera kai Royal Opera House. Tha ithela loipon to kratos me kapoio tropo na epitrepsei kai sti fili mou tin Anna pou twra toulaxiston de skopevei na elthei oute Londino, oute NYC, na niwsei ki ayti kapoia stigmi syntoma ekeini tin yperoxi melagxolia pou eixa proxthes molis teleiwse to screening tis Madama Butterfly. Estw, as min exoume live HD Opera.. as magnitoskopisoume parastaseis dikes mas kai na tis provaloume sta sxoleia. Thelw epitelous na katalavei o anipsios mou oti to double bass sto Carnival of the Animals symvolizei ton elephanta. Isws einai arga na pisw ti mitera mou pws to Goldberg Variations kai i classiki mousiki kat epentasin den einai gia na koimasai. Borei omws kapoios na mathei ston anipsio mou na agapaei mia morfi texnis (mazi me zwgrafiki klp) pou spania tha akousei gi ayti kati sti tv. Telos, oi ekpaideftikes ekdromes boroun na ginoun ekpaideftikes. Emeis eixame paei thymamai sto Mazwnaki..
4. Prin liga xronia, kathomoun sto balkoni mou sta Patisia kai skeftomoun poso diaforetika tha itan ean to kathe diamerisma stin apenanti polykatoikia eixe 3 glastres sta gagela tou. Egw kai i geitonissa mou diagwnismo kaname se poias to balkoni xwrane perissoteres glastres. Nikisa otan fytepsa mia elia.
5. Epitelous, eas mathei to kratos to thavma tou internet! H presveia sto Londino ananewthike prin liges vdomades -prosthese mia anakoinwsi gia tis euroekloges. Kata ta alla, edw kai 2 xronia sto home evgaine anakoinwsi gia tous pyropliktous. H presveia tis Koreas apo tin alli (endeiktika), an einai dynaton, prepei na exoun proslavei ypallilo gia to web kai an einai dynaton!!! prepei na einai full time! Episis, as pei kapoios s aytous tou Ypourgeiou Ygeias oti to site tous edw kai toulaxiston 3 mines de leitourgei. Aaa ki as agorasoume ki enan akomi ypologisti gia ti proanaferthisa presveia. Exoun mono enan ki etsi xreiastika 3 meres gia na paralavw to diavatirio mou.
1000 sygnwmi gia to megalo post.. tha egrafa ki alla.. don't worry, den exw xrono :S
@QwfwqN: Χαίρομαι που το γράφετε.. Γι αυτό κι εγώ θεωρώ την περίπτωση Μπερλουσκόνι την πιο γελοία και επικίνδυνη στην Ευρώπη (ακόμα περισσότερο κι από τον καραγκιόζη Σαρκοζί ή τους ανεκδιήγητους αδελφούς Κατσίνσκι της Πολωνίας)...
@Φλώσσυ: Αγαπητή, μόνο ως χιουμοριστικό μπορώ να εκλάβω το σχόλιο σας... Πρώτον διότι χρησιμοποιείτε κλητική καθαρεύουσας (κύριε γυμνασιάρχα). Δεύτερον διότι δεν είμαι "εκφωνητής" - αν νομίζετε οτι η δουλειά μου είναι κάτι σαν ηθοποιού που διαβάζει αυτό που του ετοιμάζουν, τότε πέσατε στη λάθος περίπτωση. Τρίτον, διότι θα μπορούσα, δεν νομίζετε; Μου το έχουν προτείνει άλλωστε, ανεπιτυχώς... :-)
Υ.Γ. Για να σοβαρευτούμε τώρα, η έκφραση άποψης για την πολιτική δεν θα έπρεπε να είναι κάτι που το κάνουμε όλοι; Γιατί σας ξενίζει; Ζητάω πράγματα, δεν υπόσχομαι... :-)
@Vicky: Μαζί σας... Αλλά πολλά από αυτά που γράφετε (π.χ. Μαζωνάκης) δεν είναι στην ευθύνη μιας κυβέρνησης... :-)
Υ.Γ. Προς όλους: Είστε ευπρόσδεκτοι να γράφετε όσο μεγάλα σχόλια θέλετε - φτάνει να είναι μέσα στο θέμα. Χαρά μου να τα διαβάζω...
Ακόμη κι αν σας μπερδεύουν;
Κατ` αρχάς τρόμαξα διαβάζοντας το post σας! Αν – λέμε αν- κάποιος ηγέτης υιοθετούσε και έκανε πράξη όλα αυτά που προτείνετε τότε θα μιλούσαμε για μια άλλη χώρα, που καμία σχέση δε θα είχε με την Ελλάδα που ξέρουμε και ξέρουνε κι εκτός συνόρων.
Αλλά ας αφήσω τα αστεία γιατί…Επιτέλους έφτασε η στιγμή να διαφωνήσω -και ξέρω πόσο θα το χαρείτε- όχι ως προς αυτά που επισημάνατε αγαπητέ, αλλά ως προς αυτά που αφήσατε – γιατί άραγε;- στα «προγράμματα των κομμάτων».
Είναι δυνατόν να συμβεί κάτι από όλα αυτά που αναφέρετε χωρίς να έχει προηγηθεί η εκ θεμελίων ανα/ βάθμιση, διοργάνωση, συγκρότηση, δόμηση…της παιδείας;
Όσο τα Λύκεια και τα Πανεπιστήμια βγάζουν από τη γραμμή παραγωγής τους ημιμαθείς, τα λαδώματα θα τροφοδοτούν τη διαφθορά, ο δημόσιος χώρος θα παραμένει ξέφραγο αμπέλι, το περιβάλλον θα καταστρέφεται και οι πόλεις μας θα γίνονται όλο και πιο απεχθείς.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με την έκταση που δώσατε στην αισθητική, και στις φτηνές τεχνικές με τα άμεσα αποτελέσματα. (Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο παράδειγμα των γειτονικών Τιράνων που ο Έντι Ράμα μεταμόρφωσε απλώς με τη χρήση του χρώματος στις όψεις των κτιρίων)
Και κάτι τελευταίο: Αν απαντήσετε καταφατικά στο σχόλιο του/της Φλώσσυ που μόλις είδα, δηλώνω από τώρα ότι θα ήθελα να είμαι το πρώτο μέλος του κόμματός σας, αρκεί στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις να επιλέγετε εσείς ο ίδιος τη μουσική. Θα σας αποστείλω άμεσα προσχέδια για το λογότυπο του κόμματος…
αυτό το ποστ θα είναι επίκαιρο ακόμη και μετά από 20 χρόνια
τότε που κάποιος μετα-βλόγερ (ή κι εσείς ενδεχομένως) θα κάνει κόπυ-πέιστ και θα το βάλει κάτω απο τον τίτλο "Δέκα πράγματα που θα ζητούσα από έναν ηγέτη"
deja vu
Nai, ennoeitai, den einai stin eythini mias kyvernisis me ti steni ennoia.. Kai profanws den einai ayta ta 5 prwta metra pou tha skeftomoun ean milame se stena politiko plaisio. Telos pantwn, me ayta pou egrapsa ithela na paraponethw gia mia genikoteri elipsi politismou. Kai i politeia exei mia kapoia eythini. Sxetika me to sxetika asimanto paradeigma.. ekdromi thymamai mas pigane oi kathigites mas.. kai oi kathigites mas plirwnontai apo to dimosio gia tin paroxi paideias. Opote oi dimosioi aytoi leitourgoi tha eprepe isws na diaxeirizontai me tropo ligaki pio aystiro ti dynatotita pou i politeia tous parexei. Politismos.. gia 2 xronia meta tous agwnes itan Ypourgos o Prwthypourgos mas, swsta? Gia kapoious isws deixnei kati allo, gia mena itan ypovathmisi.. itan toso dyskolo na exoume enan full time Ypourgo? Teeelos pantwn.. (raaambling)
@Sue: Ακόμα κι αν διαφωνώ, ακόμα κι αν με μπερδεύουν, ακόμα (και κυρίως εκεί) αν κλονίζουν πεποιθήσεις... :-)
@Τσαλαπετεινός: Μα δεν τα πιάνω αυτά τα θέματα, όπως η παιδεία (κεφαλαιώδες) - λέω οτι είναι αυτονόητα/σημαντικά... Προσπάθησα να ασχοληθώ με μερικά από τα "παραπέρα", που συνήθως μένουν εκτός συζήτησης...
Οκ, θα κάνουμε το "κόμμα των dj"... :-)
@KK Μοίρης: touche... Αλλά εγώ θα τα λέω, θα τα λέω... (πώς λέει η διαφήμιση "μ' αρέσει να τ' ακούω") Άλλωστε γι αυτό δεν είμαστε εδώ όλοι; :-)
@Vicky: Ναι, ναι μαζί σας επαναλαμβάνω... Το γιατί οι καθηγητές σας σας πάνε στο Μαζωνάκη έχει να κάνει με την παιδεία των ίδιων, την αισθητική των ΜΜΕ, τις νοοτροπίες που κυκλοφορούν μεταξύ απαίδευτων ανθρώπων (ώχου, έλα μωρέ τώρα οι κουλτουριάρηδες), τα πρόσωπα που αναδεικνύουμε με την ψήφο μας (και όχι κάποια άλλα πιο αξιόλογα) κοκ... Είναι ένας φαύλος κύκλος μιας κοινωνίας "που παρέδωσε τα όπλα" και βυθίστηκε στην αποχαύνωση της...
κ. Δούκα, χαίρομαι που αντιληφθήκατε το χιουμοριστικό τόνο της ερώτησης, αν και ταλαντευτήκατε λίγο...;-)
Χιουμοριστικό όχι με την έννοια ότι δεν θα είσασταν άξιος να κατέβετε στην πολιτική. Αν μη τι άλλο, λόγω επαγγέλματος είστε σε θέση να γνωρίζετε τα θέματα απ' την κάλή κι απ' την ανάποδη. Η άρνησή σας να πολιτευτείτε, μολονότι είστε έντονα πολιτικοποιημένος καθώς φαίνεται, οφείλεται άραγε σε απέχθεια για την ενεργό πολιτική ή στο ότι η πρόταση δεν προήλθε από τον χώρο που θα επιθυμούσατε; Αλλά αυτό είναι προσωπικό σας θέμα, παρακαλώ μην αισθανθείτε σε καμμιά περίπτωση υποχρεωμένος να απαντήσετε σε μια εσωτερική μου διερώτηση.
Επί της ουσίας της δημοσίευσης: ομολογώ ότι δεν διακρίνω κάποια πρωτοτυπία στα αιτήματά σας, τα οποία κινούνται μάλλον στο επίπεδο του αυτονόητου. Πάνω-κάτω όλοι μας ως πολίτες εντοπίζουμε καθημερινά τις κρατικές δυσλειτουργίες που επισημαίνετε κι εσείς και ανάλογες λύσεις έχει επεξεργαστεί ο καθένας από μας στο μυαλό του κι έχει συζητήσει με τις παρέες του άπειρες φορές. Προς θεού δεν ψέγω εσάς επειδή μου φαίνονται κοινότοπες τέτοιες ιδέες. Ο ψόγος στρέφεται προς το ίδιο το κράτος που μας εξαναγκάζει ως πολίτες να περιορίζουμε τα αιτήματά μας στην ικανοποίηση του αυτονόητου, αφού δεν έχει καταφέρει ακόμα να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των θεμελιωδών δομών του. Όσο το κράτος δεν καταφέρνει να αρθρώσει και να εφαρμόσει συνεπείς πολιτικές για τις θεμελιώδεις εκφάνσεις της κοινής μας ζωής, αναπόφευκτα όλοι μας θα το παρακαλούμε να πραγματώσει το αυτονόητο και θα είμαστε και ικανοποιημένοι άμα τα καταφέρει...
@Φλώσσυ: Ναι, αλλά αυτά τα αυτονόητα τα έχουμε χάσει - και πρέπει να τα ξαναβρούμε. Και το χειρότερο είναι οτι έχουμε πιστέψει οτι τα έχουμε χάσει για πάντα...
Όχι, η πρόταση δεν έχει έρθει από λάθος χώρο - ήρθε σίγουρα σε λάθος χρόνο. Απλώς δεν έχω πεισθεί οτι υπάρχει το ανάλογο ΄"κύμα", η "κρίσιμη μάζα" άξιων ανθρώπων που θα μπουν στην πολιτική και θα αλλάξουν αυτό το χάλι... Λέω πολλές φορές οτι όλοι εμείς οι "νορμάλ" άνθρωποι (λιγότερο ή περισσότερο άξιοι) έχουμε ευθύνη που δεν μπαίνουμε στην πολιτική (από το σύλλογο της γειτονιάς ως τη βουλή), γιατί έτσι αφήνουμε τις τύχες μας στον κάθε τυχάρπαστο λαϊκιστή και λαμόγιο... Και μετά σκέφτομαι οτι δεν θα μπορούσα ποτέ να συμμετάσχω στο κυνήγι της ψήφου και της χειραψίας... :-)
Ενα πράμα θα ζητούσα από ένα ηγέτη να ΗΓΗΘΕΙ
Είναι όμως εξοργιστικό το ότι ακόμα παλεύουμε για το αυτονόητο ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε περάσει πλέον σε άλλα επίπεδα προόδου και ανάπτυξης. Είμαι πάνω από 15 χρόνια μικρότερή σας και έχοντας πλέον, νομίζω, συμπληρώσει έναν κύκλο στη ζωή μου διαπιστώνω ότι ελάχιστα πράγματα έχουν βελτιωθεί στη χώρα μου κι αυτά με ρυθμό χελώνας, αν όχι με βήμα ένα μπρος, δύο πίσω... Πραγματικά, έχω βαρεθεί τόσα (έστω και τόσα!) χρόνια να ακούω συνέχεια ότι πρέπει να αλλάξουν τα ίδια και τα ίδια πράγματα και όλα να μένουν ίδια. Η κατάστασή μας ως λαού καταντάει αυτιστική. Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που μας κρατάει στάσιμους; Είναι μόνο οικονομικό το πρόβλημά μας που δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τις κατάλληλες δομές ή ανάγεται στην ψυχοσύνθεσή μας ως λαού; Δεν ξέρω, έχει περάσει κι η ώρα και ενσκήπτει σιγά-σιγά η βραδυνή μελαγχολία...
:-)
Υ.Γ. Κανείς αξιοπρεπής, έντιμος και ειλικρινής άνθρωπος δεν μπαίνει εύκολα στο κυνήγι της ψήφου και της χειραψίας...
Δεν είναι ηττοπάθεια να θεωρούνται όσα λέτε "επιστημονική φαντασία", δεν είναι γιατί κανείς μα κανείς δεν έχει την βούληση να αλλάξει αυτή την χώρα. Σκόρπιοι άνθρωποι που ονειρευόμαστε και ούτε καν διαννοούμαστε να παίξουμε στα παιχνίδια τους και καλά κάνουμε!Δεν υπάρχει περίπτωση σήμερα, εν έτει 2009, να υπάρχει άνθρωπος με προσόντα και νου που να θέλει να συμμετέχει στο όλο σκηνικό της "πολιτικής", ένα σκηνικό που ευνοεί μόνον ιδιοτελείς σκοπούς και λαμογιές!
Οι "νορμάλ" περιφερόμαστε και αποστασιοποιημένοι περιμένουμε μήπως και κάποτε εξυγιανθεί το τοπίο...κάποτε θα γίνει αναγκαστικά, βέβαια!
Εγώ αντίθετα θα ζήταγα από τον ηγέτη πρώτα απ' όλα να υλοποιήσει τα αυτονόητα, (παιδεία, δικαιοσύνη, διαφθορά, περιβάλλον, οικονομία κ.λπ.). Όχι όλα μαζί, ένα κάθε τετραετία, με σχέδιο, συγκρούσεις, αποτελέσματα. Στο τέλος της θητείας του αν τα έχει καταφέρει να συνεχίσει. Αν όχι, να μην πολιτευτεί ποτέ ξανά διότι θα θεωρούσε τον εαυτόν του αποτυχημένο.
Θα συμφωνήσω με τα αιτήματά σας. Είναι όμως εφικτό όλα αυτά τα super-ego να συνεννοηθούν και να παράγουν έργο μέσα σε ομαδικό πνεύμα;;; Όσο σκέφτομαι πόσες εκατοντάδες “φωστήρες” θα χρειαστεί να συμφωνήσουν για έναν κοινό σκοπό, τρέμω...:{
Καλησπέρα, καλησπέρα, εξαιρετικό και δομημένο κείμενο που με βρίσκει σύμφωνη και στα δέκα αιτήματα, ακόμη κι αν μάλλον ανήκω σ'εκείνους που φοβούνται οτι πολλά αυτονόητα τα έχουμε χάσει για τα καλά...
Στα "σημαντικά και αυτονόητα" όμως της πρώτης παραγράφου που δεν θίγετε, συνυπολογίζετε την αποσύνδεση πολιτείας-εκκλησίας;
Προκόπη και υπόλοιποι, προσοχή ακολουθεί σεντόνι.Press play και πάρτε και νεράκι.
Προσωπικά γέλασα και με τα αιτήματα για το Δημόσιο.
Σενάριο εφαρμογής των όσων ζητάς:
Internet δεν έχουν όλες οι υπηρεσίες. Ακόμα. Μάλλον κανένας δημόσιος φορέας δε θα δεχθεί επιτροπή σοφών. Έχεις ακούσει το τραγικό: Και ποιος είναι αυτός που θα μου κάνει έλεγχο; (άσε που με μαθηματική βεβαιότητα θα εμπλακεί πολιτικός δάκτυλος). Για τη θέση προϊσταμένου...τρελά γέλια (σόρρυ, αλλά είναι αυθόρμητο). Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν προϊστάμενοι με ελάχιστα σεμινάρια, κολλημένα μυαλά σε παρωχημένους κανόνες, και ευθυνοφοβία να βάλουν την υπογραφή τους (δεν αναφέρω κομματικές κλίκες που ανεβοκατεβάζουν προϊσταμένους, ούτε για συνδικαλιστικές).
Υποχρεωτική και τηλεφωνική εξυπηρέτηση...(θα με πεθάνεις στα γέλια σήμερα!) Ακολουθεί inside joke. Προϊστάμενος ζήτησε να μην αναγράφω το τηλέφωνό μου σε έντυπο υπηρεσίας για να μη με ενοχλούν και να βγάζω περισσότερη δουλειά. Επίσης συνάδερφος(τιμημένη γενιά του ρουσφετιού)αρνείται να σηκώσει τηλέφωνο κι όταν μάς κάνει την τιμή ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης του πολίτη φθάνει το τέταρτο(τηλέφωνο που σπάει τα όρια ταχύτητας δεν έχεις να πεις)
Εξοπλισμός γραφείου με Η/Υ. Γέλως πικρός. Ξέρεις το ανέκδοτο που οι μισοί υπάλληλοι δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν H/Υ(και μετά αναρωτιόμαστε γιατί είναι βραδυκίνητος μηχανισμός το κράτος).Το επιχείρημα να εκπαιδευτούν δεν πιάνει.Έχουν βέβαια παρακολουθήσει σεμινάρια για να πάρουν μωρέ και τις μέρες άδειας από την κουραστική δουλειά.Αλλά προτιμούν να χτυπούν τα πλήκτρα ένα ένα.
Εκαπίδευση αξιολόγηση. Προσωπική εμπειρία οκ; Ενάμισυ χρόνου υπάλληλος δεν έχω παρακολουθήσει σεμινάριο (ούτε τα βασικά για νομοθεσίες...χαχα),έμαθα τον τρόπο δουλειάς από συνάδερφο η οποία, ναι καλά μάντεψες μου είπε τα μισά, κι όταν έμαθα στην πορεία τα υπόλοιπα από προσωπική αναζήτηση γύρισε και είπε το αμίμητο:Αυτά ποιος στα 'δειξε; Εδώ δεν είναι ιδιωτικός τομέας. Θα κάνεις μόνο όσα σου λέω(ναι καλά ξαναμάντεψες είναι μόλις 5 ετών υπάλληλος για να μην αναφέρω ότι ασχολείται με νομικά ζητήματα με πτυχίο ΙΕΚ χειρίστριας Η/Υ...γελάς; )
Ποινή για καθυστερήσεις. Υπάρχει ο Συνήγορος του Πολίτη και ειδική γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών. Αλλά μεταξύ μας, ξέρεις πολλούς από μας που θέλουν να τα βάλουν με το απόστημα και φθάνουν μέχρι εκεί; Το πολύ πολύ φθάνουν μέχρι το γραφείο του εκάστοτε υπουργού. Μετά η υπόθεση πάει σφαίρα!
Ειδική επιτροπή για απομάκρυνση λουφαδόρων. Να γράφω μέχρι αύριο για αυτό; Θα σου εξομολογηθώ κάτι. Είχα το θάρρος, θράσος, πες το όπως θες να πάω στη Διευθύντρια του φορέα που εργάζομαι και να ρωτήσω αν υπάρχει επιτροπή ελέγχου των υπαλλήλων(ναι, είμαι θρασύτατο πλάσμα μέσα σε 2 μήνες)Απάντηση. "Και τι νομίζεις ότι είμαστε εδώ; Θα ρουφιανεύουμε συναδέρφους;Τους θέλω με το μέρος μου, ακόμα και πειθαρχικό να περάσουν θα επανέλθουν και θα είναι χειρότερα."
Ποιος θα μπει Δεβέναγας πάνω από το κεφάλι μου εμένα; Έχει δουλέψει στη θέση μου και ξέρει τι πρέπει να κάνω και τι όχι;...θα σου απαντούσε υπάλληλος με εμπειρία...στο καθισιό. Για να σε αποτελειώσω(αν κι είναι ατέλειωτο θέμα)έκανα ακόμα μια θρασύτατη ερώτηση για το σύστημα των καρτών(προσωπικά το θεωρώ αναχρονιστικό και δεν αποδεικνύει τίποτα πέραν μιας ξεπερασμένης τυπικότητας)
Απάντηση προϊσταμένης προσωπικού:Ε, κοίτα αν αργείς καμιά φορά με το Μετρό, πάρε ένα τηλέφωνο σε έναν συνάδερφο να σου την χτυπήσει.
Για να μην αναφέρω παραδείγματα συναδέρφων που έρχονται το πρωί, χτυπούν κάρτα και επανέρχονται το μεσημέρι για να την ξαναχτυπήσουν. Στο ενδιάμεσο κάθονται καμιά ώρα για καφέ, βγαίνουν για να πάνε στην τράπεζα, σε ψώνια κτλ.
Αυτά είναι γνωστά σε όλους μας.Μόνο που είναι διαφορετικό να τα λούζεσαι κάθε μέρα. Κι από την άλλη, να ακούς καθημερινά "μη δουλεύεις τόσο, χαλάς την πιάτσα".
Κάτι τελευταίο. Ξέρεις τι συμβαίνει όταν κάποιος κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του και γρήγορα; Φορτώνεται κι άλλη, για να κάθονται τα τσιράκια της κλίκας του διευθυντή και του προϊσταμένου. Τα παιδιά που πέρασαν με ΑΣΕΠ εκεί που δουλεύω, έχουν μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες,ακόμα και διδακτορικά. Εξυπηρετούν πολίτες και διεκπαιραιώνουν υποθέσεις με ευγένεια και συνείδηση. Δεν είναι προσωπική κρίση. Είναι αντικειμενική καθημερινότητα και το feedback που λαμβάνουμε από τους ίδους τους πολίτες. Η νοοτροπία του δημοσίου ίσως κάποια στιγμή αλλάξει.
Κατεβαίνεις εκλογές;
Έχω καλύτερη πρόταση. Στις επόμενες εκλογές, να μην επανεκλεγεί κανένας βολευτής από τους τωρινούς.Κανείς.
Νέα πρόσωπα να μπουν με συγκεκριμένο πρόγραμμα αρμοδιοτήτωνο καθένας και δεσμεύσεων τις οποίες πρέπει να υλοποιεί μέσα στην τετραετία. Και να δούμε ποιοι θα επανεκλέγονται και ποιους θα ψηφίζουμε.
Ζητώ συγγνώμη και πάλι.
Εκείνο το χαρακτηριστικό που μου λείπει από έναν ηγέτη, είναι η σοφία να αναγνωρίσει το κλείσιμο του κύκλου της δικής του ηγεσίας και να παραδώσει τη σκυτάλη στον αντικαταστάτη του.
Σοφία,24
@de profundis: Ναι, να ηγηθεί, με συναίνεση των "υγιών" τμημάτων αυτής της κοινωνίας όμως...
@Φλώσσυ: Μην απογοητεύεσαι, μετά τον πάτο που έχουμε πιάσει, έρχεται η ανάκαμψη. Θα σου δώσω την εικόνα των τελευταίων 20 ετών, κατά τη δική μου άποψη:
Μετά από μια καταστροφική τριετία Μητσοτάκη (εμπρός να φαμ ντε λα πατρί), που έπεσε από τον καταστροφικό εθνικισμό του Σαμαρά, ήρθε ξανά ο Παπανδρέου στην εξουσία, που σύντομα αρρώστησε κι είχαμε μια "σερνάμενη" κατάσταση με Μιμή, Ωνάσεια κλπ.
Μετά από αυτή την "κοιλιά", η κοινωνία αποφάσισε να "σηκώσει τα μανίκια" και να σοβαρευτεί λιγάκι - πιέζοντας το ΠΑΣΟΚ να μην εκλέξει Τσοχατζόπουλο που είχε τα "κουκιά" (είχα τσακωθεί με όλους τους πολιτικούς συντάκτες τότε, γιατί έκοβαν το κεφάλι τους οτι θα βγεί). Βγήκε ο Σημίτης, ο οποίος υπήρξε ο πιο σοβαρός πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης - έχασε όμως το παιχνίδι σε δύο σημεία, που δεν φρόντισε: Την επιλογή συνεργατών και τη διόγκωση της διαφθοράς. Μετά από αυτή την περίοδο, ξαναπέσαμε στη (χειρότερη πιθανώς) "κοιλιά" της μεταπολίτευσης - δεν αντέξαμε πολύ "τον κύριο με το μπλοκάκι", θέλαμε κάτι "πιο χαχόλικο"... Λογικά, θα βελτιωθούν τα πράγματα - αν δεν έχουμε χάσει το απύθμενα πολύ έδαφος, που φοβάμαι οτι έχει συμβεί, όπως λέω και στο post...
Δυστυχώς, η πολιτική (πλην εξαιρέσεων) είναι συνώνυμη πλέον της ρεμούλας και της μίζας...
Χρειάζεται μια άλλη ποιότητα - τη χάσαμε ως λαός, από την πολύ σκυλοπόπ τηλεόραση και μουσική κι από την αίσθηση του "ξέφραγου αμπελιού" και της ατιμωρησίας...
@anepidoti: Κι όμως υπάρχουν λίγοι, εγώ ξέρω μερικούς. Πώς θα γίνει "αναγκαστικά" αγαπητή, χωρίς να σηκώσουμε το δαχτυλάκι μας;
@jojos: Ok, αλλά έχετε σκεφτεί οτι όλα είναι αλληλένδετα; Και μήπως ένα ανά τετραετία μας οδηγεί πολύ μακριά; :-)
@MAXIMUS: Ναι τώρα θίγετε τις λεγόμενες "προσωπικές στρατηγικές" - σύμφυτες με την πολιτική. Μόνος τρόπος περιορισμού τους, η πολλή παιδεία και το πολύ ήθος...
@yb: Για μένα, ναι, αυτονόητο. Αλλά αυτό προέρχεται από τη συγκεκριμένη ιδεολογική μου τοποθέτηση - δεν είναι αυτονόητο για όλους...
Η εκκλησία ή πρέπει να έχει την περιουσία της (και να πληρώνει τους μισθούς της) ή να μην έχει παρά αυτά που μαζεύει για τους φτωχούς. Τώρα έχει και τον "σκύλο και την πίττα"... Ευτυχώς που έχει τον Ιερώνυμο και όχι τον Χριστόδουλο...
@the muppet show girl: Αγαπητή μου αρέσει το σεντόνι σου - γιατί αντικρούει αυτούς που αποδοκιμάζουν συλλήβδην και αθρόως το δημόσιο. Κι εγώ στο ευρύτερο δημόσιο δουλεύεω (μετά από 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα) - και ξέρω... Ξέρω όμως οτι άμα θέλεις, ΓΙΝΕΤΑΙ! Γι αυτό τρελλαίνομαι...
@Σοφία, 24: Σωστό, γι αυτό και δεν γουστάρω ηγέτες σαν τον Πούτιν ή τον Τσάβες...
Αγαπητέ Προκόπη, να σου γράψω κι εγώ τη δική μου περίπτωση, μέσα από την οποία φαίνονται οι αγκυλώσεις του Δημοσίου και ιδιωτικού βίου.
Έκανα το λάθος να περάσω με εξετάσεις σε Τράπεζα, η οποία παράλληλα διενεργούσε και εξετάσεις για τα παιδιά των υπαλλήλων της. Πανηγύρι! Εμείς που περάσαμε από ένα είδος πανελληνίων και προφορική συνέντευξη στο Πρόεδρος και τους διευθυντές των θυγατρικών, ήμασταν τελικά υπάλληλοι β΄κατηγορίας. Τότε η τράπεζα ήταν κρατικοδίαιτη. Στα περίπου οχτώ χρόνια που εργάστηκα, εκπαιδεύτηκα και δαπανήθηκαν εκατομμύρια για τη μόρφωσή μου. Ωραία θα μου πεις...Αμ, δε! Εξαγοραστήκαμε και στο νέο σχήμα γίναμε γ΄κατηγορίας γιατί η νέα ιδιωτική τράπεζα είχε κριτήτια κατεξοχήν οικογενειοκρατικά και ρουσφετολογικά. Μετά από κάποια χρόνια που θα έπρεπε να αξιοποιηθώ σε στελεχιακή θέση, με επέστρεψε ο καλός μου διευθυντής στο ταμείο. Ο καλός αυτός άνθρωπος, μετέπειτα βρέθηκε με μια δικογραφία να! (μετά συγχωρήσεως) για στήσιμο παρατράπεζας μέσα στην τράπεζα. Μπουχτισμένη έκανα τα χαρτιά μου στον ΑΣΕΠ και πέρασα στο αθάνατο Ελληνικό Δημόσιο (όταν μίλησα με τη Διεύθυνση Προσωπικού της τράπεζας, δεν βρέθηκε ψυχή να μου πει, γιατί κορίτσι μου την κάνεις, ενώ εμείς πληρώσαμε από την τσέπη μας για πανάκριβα σεμινάρια της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και για εκπαίδευσεις στα κέντρα μας).
Ήμουν ένα από τα δεκάδες άτομα με ξένες γλώσσες, μεταπτυχιακά, γνώσεις Η/Υ και εμπειρία και στον ιδιωτικό τομέα. Μας βάλανε σε θέσεις που είχαν όλο το φόρτωμα (δεν με πείραζε αυτό καθόλου γιατί είχα συνηθίσει στην πολλή δουλειά) με προϊσταμένους απόφοιτους του παλιού εξαταξίου που λαδώνονταν και δεν ξέρανε να συντάξουν μια επιστολή της προκοπής. Μάλιστα οι συνάδελφοι ΔΕ ακόμη γκρινιάζουν γιατί παίρνουμε ως ΠΕ λίγα περισσότερα χρήματα ενώ κάνουμε την ίδια δουλειά. Και διεκδικούν τη μισθολογική εξομοίωσή τους: μια πούλπα είμαστε ανθρώπων που χάνουμε όσο περνάει ο καιρός το μεράκι μας. Εν τω μεταξύ και συνέντευξη έδωσα για μια θέση που ταίριαζε πιο πολύ στα πτυχία μου και σε κάποια εξειδίκευση που είχα πάρει ιδίοις εξόδοις, αλλά ήταν μιλημένες οι δυο θέσεις της Θεσσαλονίκης κι έμεινα με το σταυρό στο χέρι. Πέρασα και από ένα ΝΠΔΔ με απόσπαση, αλλά προτίμησα να φύγω γιατί δεν μου άρεσαν τα ρουφιανέματα και οι ίντριγκες και με λεφτά του κοσμάκη. Δεν είμαι κανένας ήρωας. Είμαι ένας άνθρωπος που ακόμη προσπαθεί, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα βρει ένα άνοιγμα στη διαφθορά και την αναξιοκρατεία.
Και λίγες παρατηρήσεις για τα δικά σου: η πολυνομία βολεύει πολύ και δεν θα καταργηθεί. Η έλλειψη μηχανοργάνωσης βολεύει τους κάθε λογής βολεψάκηδες για να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή κάποιους επαγγελματίες για να κάνουν επί πληρωμή εκδουλεύσεις. Η εξωδικαστική επίλυση πολλών αστικών διαφορών δεν πρόκειται να προχωρήσει ποτέ γιατί θίγονται τα κεκτημένα των δικηγόρων και των δικαστών.
Όσο για τις ανεξάρτητες αρχές.. είδα και το ΠΑΣΟΚ που πρώτο καταστρατήγησε το νόμο Πεπονή και τώρα μιλάει για ημέτερους. Σε συνέχεια και του προηγούμενου ποστ, αν δεν αλλάξουν τα μυαλά κάποιων καρεκλοκένταυρων εκεί μέσα, καμία διαφορά δεν πρόκειται να δούμε ακόμη κι αν αναλάβει ο Παπανδρέου.
Μου άρεσαν οι παρατηρήσεις σου για το αστικό τοπίο. Αν δεν κάνουμε πρώτα βιώσιμες τις πόλεις μας, δεν θα μπορέσουμε να δράσουμε περαιτέρω και στο φυσικό περιβάλλον. Ζωή με αισθητική σε κάθε της έκφανση. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημά μας. Και με ηθική θα ήθελα να προσθέσω.
Συγνώμη για το σεντόνι, αλλά σηκώθηκα από το κρεβάτι σήμερα με άγριες διαθέσεις :)
Μακάρι να υπήρχαν ηγέτες-κυβερνήτες προς τους οποίους θα μπορούσαν να απευθυνθούν οι υπέρχοχες "δέκα εντόλες" σου Προκόπη. Διότι περί εντολών πρόκειται, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλοι μας είμαστε (έστω τυπικά) πολίτες!
Σε μια προσπάθεια συμβολής στην ανάδειξη αυτού του ρόλου όλων μας καταθέτω τη δική μου άποψη.
Καλή δύναμη σε όλους σε ό,τι κι αν προσπαθούν να κάνουν για τον Άνθρωπο...
Πραγματικά πιστεύετε ότι ηγέτες σαν τον Πούτιν ή τον Τσάβες έχουν κλείσει τον κύκλο τους τη στιγμή που κερδίζουν εκλογικές αναμετρήσεις με πλειοψηφικά ποσοστά που οι δικοί μας ηγέτες ούτε κατά διάνοια δεν προσεγγίζουν και χαίρουν δημοφιλίας που θα την ζήλευαν όλοι οι δυτικοί ηγέτες;
Και μια άλλη ερώτηση, αν μου επιτρέπετε: Αφήσατε να εννοηθεί παραπάνω ότι σε "εύθετο" χρόνο ενδεχομένως να αποδεχόσασταν πρόταση να κατέλθετε στον στίβο της πολιτικής. Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, είναι απλώς θέμα συγκυρίας, προσώπων, χρόνου κ.λπ.;
Ax teleia. Exw ergasia me to idio 8ema opote clopi right kanonika. To dilono anoixta. LOL. Oso gia tin mousikh epilogh. OK. Borei o Bono epi tou piestiriou na leei koulamares alla epi toy vinyliou ta leei GAMATA. Kai sygnomi gia tin ekfrasi alla an den xaraktiriseis kai to "one" gamato e pame na pe8anoume. C ya
@Dora Tsirka: Ανάγλυφο το δράμα (και η μα..., με συγχωρείτε) μιας ολόκληρης κοινωνίας...
Έχεις δίκιο στις παρατηρήσεις σου στο post - μια μόνο διαφωνία: Ουδέποτε είχε γίνει τέτοιο "σαμποτάζ" των Αρχών, όπως έγινε από το 2004 και μετά. Τι να θυμηθώ: Κάμερες με παραίτηση της ηγεσίας της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, ΑΔΑΕ για υποκλοπές, γαλάζια συνέντευξη στο ΑΣΕΠ, απαγόρευση στο Συνήγορο Πολίτη να μπεί στις φυλακές! Τις "κλάδεψαν" κανονικά...
@Νεκτάριος Μουμουτζής: Ενδιαφέρον post, σας ευχαριστώ για το link.. Καλώς ήλθατε!
@Φλώσσυ: Ναι, τα "σταλινικά" ποσοστά με φοβίζουν - και οι πραγματικά δημοκράτες ηγέτες πρέπει να ετοιμάζουν το διάδοχο και να αποχωρούν εγκαίρως, όχι να γατζώνονται στην καρέκλα. Καλά, για το Πούτιν δε μιλάμε έτσι κι αλλιώς, είναι ακροδεξιός και δολοφονεί τους δημοσιογράφους που τον ελέγχουν... Αν αυτό δεν είναι "καλυμμένος ολοκληρωτισμός", τι είναι;
Διαβάστε ενα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρον άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη, σήμερα στην Καθημερινή - το πρότεινα και στο buzz.
Φλώσσυ (σόρυ, τώρα θα χρησιμοποιήσω ενικό), τι έχεις πάθει, με την πολιτική μου καριέρα; :-) Προσπαθείς να μου αποσπάσεις "δήλωση"; :-))
Ήμουν πολύ σαφής νομίζω, θα ήθελα να συμμετάσχω στην πολιτική (όπως πιστεύω οτι πρέπει να κάνουμε όλοι, όσοι μπορούμε και ενδιαφερόμαστε), με την προϋπόθεση να αισθανθώ και να κρίνω οτι "μπορεί κάτι να γίνει". Και πάντως δεν αισθάνομαι οτι μπορώ να το κάνω, με την "άγρα του σταυρού και της χειραψίας". Μ' έναν άλλο τρόπο (που δεν τον ξέρω), ίσως... :-)
@Nick Vertigo: Το clopyright διώκεται ποινικά... Θα σε καρφώσω... :-))
Όχι κ. Δούκα. Δεν πρόκειται περί..."σταλινικών" ποσοστών! Πρώτον, διότι και στις δύο χώρες μιλάμε για εκλογές στις οποίες έχουν συμμετάσχει ισότιμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν αμφισβητηθεί ούτε από τους διεθνείς παρατηρητές και δεύτερον, διότι δεν πρόκειται ασφαλώς για...διαστημικά ποσοστά της τάξης του 99,5% αλλά για εντελώς γήινα ποσοστά της τάξης του 55% και 70%, όσο δυσθεώρητα και αν είναι αυτά φυσικά για τους εγχώριους ηγέτες.
Σχετικά, και ιδίως για τη Βενεζουέλα του Τσάβες, σας παραπέμπω στο ΑΚΡΩΣ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ και ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ πρόσφατο άρθρο του Π. Παπακωνσταντίνου στην Καθημερινή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_22/02/2009_304495
και κυρίως στο προτελευταίο μέρος με τίτλο: τύραννοι και "τύραννοι". Νομίζω ότι βάση κάποια πράγματα στη σωστή τους θέση, αν μη τι άλλο.
Προσάπτοντας στον Ρώσο πρωθυπουργό την αποδεδειγμένη (;) κατηγορία του δολοφόνου δημοσιογράφων εννοείται ότι τα εκλογικά΄αποτελέσματα της παράταξής του οφείλονται σε χειραγώγηση ενός λαού εκατοντάδων εκατομμυρίων;
Και αν θέλετε, θα σας πω και το εξής: οι χώρες αυτές δεν έχουν την κοινοβουλευτική παράδοση των χωρών της Ευρώπης. Ως εκ τούτου είναι ανεπιεικές να τους ζητάμε από τη μια στιγμή στην άλλη να διασφαλίσουν το επίπεδο δημοκρατίας που υποτίθεται ότι υπάρχει στις δυτικές χώρες.
Και κάτι άλλο: Ποια έννοια δίνει αλήθεια στη φράση "γαντζώνονται στην καρέκλα" ένας σύγχρονος Έλληνας που εδώ και δεκαετίες κυβερνιέται από δύο "τζάκια";;
Υ.Γ. Ναι, αντιποιήθηκα για λίγο το λειτούργημά σας για να εκμαιεύσω είδηση! :-)) Κάτι βγήκε τελικά!
:-)
@Φλώσσυ: Ευχαριστώ για την ανάλυση του Πέτρου, την ξέρω αυτή την οπτική. Κι εγώ ο ίδιος είχα ανεβάσει στο buzz, μια ανάλυση του Στέλιου (Κούλογλου), με παρόμοια ματιά για τον Τσάβες.
Όμως, παραμένω επιφυλακτικός. Ναι, αυτές οι χώρες δεν έχουν παράδοση δημοκρατίας - αυτό όμως είναι άλλοθι για τον Πούτιν, που παραβιάζει έμπρακτα το σύνταγμα της χώρας του, αλλάζοντας θέση - από πρόεδρος σε πρωθυπουργός. Η ποιότητα της δημοκρατίας όμως μετριέται από το σεβασμό στους θεσμούς, όχι από "ότι θέλει ο λαός" (αυταρχισμός στη συγκεκριμένη περίπτωση). Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω και από τη δύναμη της πλειοψηφίας (όσο κι αν πολλοί αρέσκονται να θεωρούν το αντίθετο για τη δημοκρατία).
Το ίδιο ισχύει και για τον Τσάβες - τηρουμένων των αναλογιών. Ο οποίος μάλλον προσφέρει πολλά στο λαό του - αλλά φοβάμαι οτι σύντομα θα ακούσουμε για διάφορα "τερατουργήματα" που θα έχει κάνει.
Μπείτε στο @Φλώσσυ: Ευχαριστώ για την ανάλυση του Πέτρου, την ξέρω αυτή την οπτική. Κι εγώ ο ίδιος είχα ανεβάσει στο buzz, μια ανάλυση του Στέλιου (Κούλογλου), με παρόμοια ματιά για τον Τσάβες.
Όμως, παραμένω επιφυλακτικός. Ναι, αυτές οι χώρες δεν έχουν παράδοση δημοκρατίας - αυτό όμως είναι άλλοθι για τον Πούτιν, που παραβιάζει έμπρακτα το σύνταγμα της χώρας του, αλλάζοντας θέση - από πρόεδρος σε πρωθυπουργός. Η ποιότητα της δημοκρατίας όμως μετριέται από το σεβασμό στους θεσμούς, όχι από "ότι θέλει ο λαός" (αυταρχισμός στη συγκεκριμένη περίπτωση). Τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάνω και από τη δύναμη της πλειοψηφίας (όσο κι αν πολλοί αρέσκονται να θεωρούν το αντίθετο για τη δημοκρατία).
Το ίδιο ισχύει και για τον Τσάβες - τηρουμένων των αναλογιών. Ο οποίος μάλλον προσφέρει πολλά στο λαό του - αλλά φοβάμαι οτι σύντομα θα ακούσουμε για διάφορα "τερατουργήματα" που θα έχει κάνει.
Μπείτε στο buzz, να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη, για τα "πολλά μέτρα και σταθμά της αριστεράς"...
Υ.Γ. Σιγά το λειτούργημα... :-)
...αλλά έχετε σκεφτεί οτι όλα είναι αλληλένδετα; Και μήπως ένα ανά τετραετία μας οδηγεί πολύ μακριά;
Βεβαίως και είναι αλληλένδετα γι' αυτό πιστεύω ότι αν γινόταν η αρχή ίσως τελικά κάτι να άλλαζε. Ο χρόνος, όχι δεν είναι πολύς, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για όνειρα. Ναι θα ήθελα κάποιον όχι μόνο να βγει και να πει yes we can, αλλά να πραγματοποιήσει και το ελάχιστο δυνατό έργο. Όμως κακά τα ψέματα, πιστεύω ότι έχουμε τις κυβερνήσεις που μας αξίζουν - αρμόζουν. Δεν έχουμε την κυβέρνηση του Πακιστάν αλλά ούτε και της Νορβηγίας. Επίσης, μην περιμένουμε να θεραπευτούν έτσι μονομιάς καρκινώματα δεκαετιών. Η αισιόδοξη άποψη πιστεύω ότι είναι: αλλαγή της κοινωνίας, η οποία θα παρασύρει σιγά σιγά τους κυβερνώντες και τούμπαλιν. Όραμα και ελπίδα όχι για μας, αλλά για τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας.
Ακολουθεί σχόλιο της Freedom,που κατά λάθος "έσβησα"... Ζητώ συγνώμη...
Καλησπέρα Προκόπη και συναναγνώστες
Καταρχάς, ο Jamie Cullum είναι ε-ξαι-ρε-τι-κός! Προσπερνούσα αυτό το κομμάτι γιατί νόμιζα ότι είναι η χιλιοπαιγμένη εκτέλεση από Dinah Washington...
Δεύτερον, έχω ξαναπεί πλειστάκις πόσο συμπαθώ τους ονειροπόλους σαν εμένα... στη δική μου ιδεατή πολιτεία, τα πράγματα θα ήταν ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφεις. Απλά επειδή είμαι τρελό πολιτισμικό φασιστοειδές ώρες ώρες, στην ιδεατή μου πολιτεία θα επιβάλλονταν ποινές στους σκυλογυφτάδες που ενοχλούν τους γείτονές τους και όχι μόνο... Θυμάστε την παβλοφικής εμπνεύσεως ποινή σωφρονισμού που εφάρμοσαν στον Άλεξ στο "Κουρδιστό πορτοκάλι"; Ε, φανταστείτε κάτι ανάλογο, με μπόλικες άριες και κλασική μουσική, μη σας πω και γρηγοριανό μέλος...
Για να σοβαρευτούμε, όλα αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί. Δεν είναι άτοπο το αίτημα που προβάλλεται. Είναι άτοπο να προβάλλεται αυτό το αίτημα! Γιατί από τη στιγμή που συστήνεις μια ΑΔΑ, πρέπει να εξασφαλίζεις εχέγγυα ένθεν και ένθεν για τη διαφάνεια στη λειτουργία της... εγώ το βλέπω αυτονόητο, συγγνώμη κιόλας δηλαδή... Είναι σαν να μου φέρνει ο επιπλάς το σκρίνιο και να μη μπορώ να το ανοίξω...
Πάντως, όσον αφορά το αρχιτεκτονικό-οικιστικό- περιβαλλοντικό σκέλος, δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Μια ένσταση μόνο: το αίτημά σου, αγαπητέ μου Προκόπη, δεν αφορά το σύνολο της Ελλάδας, αλλά δήμους αυτής. Και εκεί, οι ηγέτες (μολονότι σε τοπικό επίπεδο) κάνουν τη διαφορά. Ο Δήμος Τρικκαίων (Τρίκαλα κοινώς) έχει πεζοδρομήσει μεγάλο μέρος του κέντρου και ευνοεί τη χρήση ποδηλάτων. Στην Αλεξανδρούπολη, το πολύβουο λιμάνι κατά τη διάρκεια της μέρας, από κάποια ώρα και μετά αδειάζει και απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων προς χάριν του περιπάτου των πεζών. Στην Αθήνα, ο δήμαρχος δίνει εντολή να κοπούν δέντρα. Ουδέν σχόλιον...
Όσο αφορά την τεχνολογία και το αν και κατά πόσο χρησιμοποιείται ή όχι από τις δημόσιες υπηρεσίες και πάλι αυτό είναι σχετικό. Βλέπετε, ο υδροκεφαλισμός της Αθήνας, προκαλεί ποικίλα παθογενή φαινόμενα, πέρα από τη λογική του "δε βαριέσαι, καποιο θύμα θα βρω να χώσω". Απτό παράδειγμα: η μηχανοργάνωση των πανεπιστημίων. Εν έτει 1999-2000 οι φοιτητές του Παιδαγωγικού Θεσσαλίας (Βόλος) έκαναν τις δηλώσεις μαθημάτων τους και έβλεπαν τις ανακοινώσεις της σχολής τους ηλεκτρονικά. Την ίδια στιγμή, τόσο στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας, όσο και στη Νομική Αθηνών, οι φοιτητές σχημάτιζαν ουρές δεκάδων μέτρων για να υποβάλλουν χειρόγραφα τις δηλώσεις τους, να πάρουν πιστοποιητικά και ταυτότητες. Μόλις το 2005, δηλαδή 6 ολόκληρα χρόνια μετά, η "ανεπτυγμένη" πρωτεύουσα ακολούθησε την "καθυστερημένη" επαρχία.
Για τα αίσχη με τα χτυπήματα κάρτας και τις άδειες που η σημαία μας η γαλανόλευκη δίνει αφειδώς στα παιδιά της, δεν έχω να πω κάτι. Όσο για το θεσμικό όργανο που πρότεινες στην αρχή, Προκόπη, υπάρχει ήδη και προσπαθεί να κάνει καλή δουλειά, όπως μάθαμε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα, ούτε η διαδικασία θα καρποφορήσει τελικά, ούτε θα εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται, γιατί όπως πολύ σωστά επεσήμανε κάποιος παραπάνω, η πολυνομία βολεύει πολλούς. Όσο για τα περίφημα παραθυράκια, δεν είναι κάτι τόσο χαοτικό όσο ακούγεται. Είναι απλά η διατύπωση ενός νόμου λίγο πιο "χαλαρά" ώστε να μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, την ίδια στιγμή που οι κυβερνητικές πράξεις ή εν γένει οι διοικητικές πράξεις δεν έχουν ούτε παραθυράκια, ούτε φεγγίτες. Τα καλά και συμφέροντα, κοινώς. Αλλά να πω και κάτι; Όταν στο πρώτο έτος της Νομικής μας μαθαίνουν ότι υπάρχουν 5-6 ερμηνευτικές μέθοδοι (γραμματολογική, τελολογική, συσταλτική κτλ) και μετά μας λένε ότι για το ίδιο θέμα 3 καθηγητές έχουν διατυπώσει 3 διαφορετικές απόψεις, τι να πούμε τι, τι να τραγουδήσουμε... Το πρόβλημα με τους νόμους είναι Γκρέμλιν. Αν δεν το σκοτώσεις όσο είναι μικρό, μετά δεν ψοφάει με τίποτα.
Συγγνώμη που σας ζάλισα πάλι, αλλά πιάνεις κάτι ιντριγκαδόρικα θέματα κι εσύ, βρε Προκόπη...
Καλό βράδυ σε όλους...
Προκόπη...αν κατέβεις βουλευτής, εγώ θα βγω για αφισοκόλληση και δημόσιες σχέσεις... Στο λέω από τώρα, μη μου φάνε τη θέση... Είπαμε, αξιοκρατία. ;-)
Εις το επαναγράψαι...
Ακολουθεί σχόλιο του "αθεόφοβου", που κατά λάθος έσβησα... Ζητώ συγνώμη...
Ποιός λογικός θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτές τις προτάσεις;
Ούτε ακόμα και τα κόμματα που όλα δεν είχαν αντίρρηση να τις περιλάβουν στις προεκλογικές τους εξαγγελίες.
Όλα όμως δυστυχώς χαλάνε όταν έρχεται η ώρα εφαρμογής.
Ακολουθεί σχόλιο της "Φλώσσυ", που κατά λάθος έσβησα... Ζητώ συγνώμη...
You 're welcome!
Μην ανησυχείτε, τον Μανδραβέλη τον διαβάζω σχεδόν καθημερινά. Το σημερινό του άρθρο δεν το θεωρώ από τα δυνατά του, έχει γράψει και πιο αντιπροσωπευτικά. Το άρθρο του Κούλογλου δεν το έχω υπ' όψιν μου, υποθέτω θα είναι στο tvxs. Δεν συμμερίζομαι πάντα τις απόψεις του, κυρίως στα εσωτερικά θέματα.
Εγώ θα απέφευγα τον όρο "οπτική", προτιμώ να μιλάω για "επιχειρήματα", κυρίως επειδή δεν υιοθετώ καμμιά συγκεκριμένη οπτική και ιδίως του Συνασπισμού, αν αυτή εμμέσως μου καταλογίζετε! :-)
Σε ό,τι αφορά στον Πούτιν ως τέως πρόεδρο και νυν πρωθυπουργό, ομολογώ πως θα μου φαινόταν περίεργο να περιέχει το ρωσικό Σύνταγμα διάταξη σύμφωνα με την οποία ο διατελέσας πρόεδρος δεν επιτρέπεται να καταλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού... Εκτός αν ομιλείτε περί αυτού που λένε οι νομικοί "περιγραφή" ή αλλιώς κατάχρηση του Συντάγματος. Και πάλι όμως δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα ήταν αντισυνταγματικό να καταλάβει κάποιο πολιτικό πρόσωπο δύο διαφορετικά πολιτικά αξιώματα. Βλ. και σε μας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (θείο!). Πρόβλημα ενδεχομένως υπάρχει αν από τη θέση του πρωθυπουργού αντιποιείται τις εξουσίες του προέδρου, π.χ. υπογράφει αυτός έγγραφα που πρέπει να υπογράφει ο πρόεδρος. Ο ενδεχόμενος παρασκηνιακός έλεγχος δεν νομίζω ότι υπάγεται σε αυτήν την περίπτωση και όπως και να 'χει δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ξενίζει τη Δύση των...διαφανών πολιτικών θεσμών!
Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι εδώ εντοπίζεται και το κυρίως πρόβλημα: εμείς (δηλ. οι δυτικοί λαοί) με ποια ακριβώς ιδιότητα νομιμοποιούμαστε να εμφανιζόμαστε ως τιμητές άλλων δημοκρατιών, τη στιγμή που στα του οίκου μας συμβαίνουν πολύ χειρότερες, αλλά επικοινωνιακά "ελεγχόμενες" εκτροπές, από τις "χοντροκομμένες" που σπεύδουμε να καταλογίσουμε στους περι ων ο λόγος "εύκολους στόχους". Και με ποιο δικαίωμα επίσης επεμβαίνουμε στα εσωτερικά των χωρών αυτών; Εμείς γιατί δηλαδή βγαίνουμε απ' τα ρούχα μας (ορθά βέβαια) όταν μια έκθεση των υπηρεσιών της Αμερικής σχολιάζει τα τεκταινόμενα στη δική μας πολιτική πραγματικότητα;
Τέλος, προς αποφυγή παρεξηγήσεων να διευκρινήσω ότι σαφώς δεν τάσσομαι υπέρ μιας δημοκρατίας που διολισθαίνει σε οχλοκρατία. Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι θέμα εσωτερικό της κάθε χώρας που δεν χρήζει επέμβασης καλοθελητών.
Υ.Γ.: Μην απαξιώνετε το επάγγελμά σας, θα πέσει να σας πλακώσει!
:-) Εκτός αν ψάχνετε για άλλο...
;-)
@Freedom: Θα περάσετε από "αυστηρές εξετάσεις", για να καταλάβετε τη θέση... ;-)
@Αθεόφοβος: Η αλήθεια είναι οτι η εφαρμογή δεν είναι εύκολη, εδώ που έχουμε φτάσει - αλλά πολλά μπορούν να γίνουν...
@Φλώσσυ: Θίγετε εμμέσως το μεγάλο θέμα. Ανθρώπινα δικαιώματα και εφαρμογή ουσιαστικών δημοκρατικών θεσμών παντού ή λαϊκή κυριαρχία και αυτοδιάθεση; Εγώ ψηφίζω το πρώτο (όχι φυσικά με τη μέθοδο των αμερικανών), αλλά χρειαζόμαστε πολύ δρόμο ακόμα...
Σε μια δημόσια ομιλία της η Κική Δημουλά είχε πει:Το μόνο αυτονόητο πράγμα είναι ότι είμαστε θνητοί.Τότε -πάνε κάποια χρόνια- μου ακούστηκε βαρύ κι απόλυτο.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας φαίνεται να επιβεβαιώνει την πιο πάνω θέση της ποιήτριας.Και όχι μόνο.Η κατάσταση του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των νεοελλήνων τι αποδεικνύει;Και η εύστοχη και στοχοποιημένη απαρίθμηση των αυτονόητων απλών καθημερινών αιτημάτων σας τι επιβεβαιώνει;Αν όλα αυτά ήταν αυτονόητα δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί;
Δυστυχώς και στις πιο προσωπικές ακόμα στιγμές του ανθρώπου, στην κάλυψη των ζωτικών του αναγκών για επικοινωνία , για έρωτα, για συνεύρεση, για κατανόηση του άλλου είναι κάτι a priori αυτονόητο;
Ενώ θα έπρεπε, ναι θα έπρεπε να είχαμε όλοι κατακτήσει και ως άνθρωποι και ως πολίτες και ως μέλη ενός συνόλου ένα minimum ιδεών, αξιών, θέσεων, εντέλει, κοινής αποδοχής που θα ήταν αυτονόητα. Πώς θα γίνει αυτό;
Τον τρόπο δεν τον ξέρω. Μπορώ όμως να συνεισφέρω - όπως οφείλουμε όλοι- σε μια κοινή προσπάθεια.
Μπορεί κάτι να γίνει...
Μέχρι τότε, κ. Δούκα, φοβάμαι ότι, για να ξαναθυμηθώ τη Δημουλά, το ζηόύμενο θα είναι να αντέχουμε...
Εγώ πάλι θεωρώ ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε στεγανά και να θέτουμε ψευδοδιλήμματα. Δεν νομίζω ότι τα ζεύγη εννοιών που αντιπαραθέτετε αποκλείονται αμοιβαίως. Αλλά καλύτερα να μην καταχρασθώ άλλο τον φιλόξενο χώρο σας μιλώντας εκτός θέματος :-) Ας γίνει η συζήτηση αυτή αφορμή για ένα άλλο ποστ!
(sta grigora, ws pros to Putin /Chávez topic..) As paroume to prosfato paradeigma tis Venezouelas. Giati mia ygiis koinwnia exei anagi ti diasfalisi aksiwmatwn (president, mayors, local councilors, legislators and governors) ep aoriston? Giati mia ygiis koinwnia thewrei oti se mellontikous kairous, anamesa stous pollous, yparxei mono enas ikanos na ti kyvernisei? 'Those who voted yes today voted for socialism, for revolution'. Ma mono enas borei na ferei tin anoiksi?! H proswpokratia, ayti i synitheia, nomizw pws kanei ti dimokratia, tin epanastasi, (whatever!), efthrafsti. Poso socialistiki tha einai i meta Castros Cuba? Perissotero, to idio, i ligotero? /Giati mia ygiis koinwnia epitrepei ti xeirafetisi tis? To Dekemvri tou 2007, me dimopsifisma, to eklogiko swma arnithike ti katargisi proedrikwn xronikwn oriwn (anamesa se 60 akomi aitimata!). 15 mines meta, o dimokratis proedros epanerxetai me dimopsifisma sto opoio kai entasei alla tessera aksiwmata. Ti allakse s' ayti ti koinwnia mesa se enamisi xrono? Isws tin apantisi gia to timing de dinei to ti allakse alla to ti allazei (stagflation,devaluation?). Episis, diavazw stous NYTimes 'The referendum was closely followed across Latin America. Populist leaders in several countries in the region, including Álvaro Uribe, Colombia’s conservative president, and Nicaragua’s leftist leader, Daniel Ortega, have recently been trying to remove legal barriers to running for re-election'. Nice. Telos, diavazw ston Economist pws 'he said anyone who did not vote for him was guilty of treason'. Nice.
My main point: Se mia dimokratia, kanenas den einai indispensable (ntrepomai, de mou erxetai i katallili leksi kai to aparaititos tou leksikou de mou teriazei).
@Γιώργος: Ελπίζω το επίθετο σας να μην είναι Παπανδρέου... :-))
@Φλώσσυ: Ναι, ας το σταματήσουμε εδώ - έχω ανοίξει (παρά λίγο) και μια συζήτηση στο buzz, με τον αγαπητό Τάλω... H Vicky από κάτω δίνει μια άλλη οπτική..
@Vicky: Να μη διαβάζετε τις εφημερίδες του καπιταλιστικού κόσμου... :-)
Το επίθετό μου δεν είναι, φυσικά, Παπανδρέου, αλλά θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε το συνειρμό;
@Γιώργος: Ζητώ συγνώμη, δεν ήθελα να σας θίξω - ούτε το πολύ ενδιαφέρον σχόλιο σας. Απλώς έβαλα τα γέλια ξαφνικά σκεφτόμενος: "Λες να μας λέει ο Παπανδρέου οτι πρέπει να αντέξουμε"... :-)
Συγνώμη και πάλι...
Πραγματικά δεν αισθάνθηκα θιγμένος, απλώς παραξενεύτηκα.
Το ζητούμενο, λέει η Δημουλά, δεν είναι να καταλάβουμε, το ζητούμενο είναι να αντέχουμε.
Αυτή η εκδοχή θα απέτρεπε,μάλλον,την πιθανότητα του συνειρμού σας.
Πάντως, οφείλω να πω ότι τα κείμενά σας και όλος αυτός ο διάλογος μέσα από το blog σας επιτρέπει διεξόδους που αυξάνουν την αντοχή μας.
Καλή σας νύχτα
Αυτό το post όφειλε να έχει την ετικέτα "ζωή" όχι μόνο "πολιτική" τελικά...Μετά απο όλα αυτά τα σχόλια δύο αισθήσεις μου μένουν...πρώτα απ'όλα η στυφή αίσθηση της δύναμης και της σχετικής ευκολίας του "σιγά του λειτουργήματος" να δημιουργεί την εκάστοτε κατα το δοκούν εικονική πραγματικότητα στα μυαλά των όποιων αποδεκτών και δεύτερον η γλυκόπικρη, απρόσμενη χαρά της διαπίστωσης οτι "παρόλα αυτά" υπάρχουν ΄μερικοί άνθρωποι σκεπτόμενοι και ευαίσθητοι που δεν αποθαρρύνονται, δεν απογοητεύονται, που προσπαθούν ή θέλουν να το κάνουν, πιστεύονας οτι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν συνολικά...χωρίς να προκαταβάλλονται απο την ενδεχόμενη ματαιότητα. Καλό μας ξημέρωμα :-)
@yb: Το "σιγά το λειτούργημα" είναι η μόνιμη υπενθύμιση να μην παραπαίρνουμε σοβαρά τον εαυτός μας και τα λεγόμενα μας (διότι ψωνάρα πολύ κυκλοφορεί). Ύστερα, με το ήθος που ασκείται το επάγγελμα στην Ελλάδα γενικώς, πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι..
Δημοσίευση σχολίου