Πριν από ένα χρόνο, μ' ένα μεγάλο ρεπορτάζ στην Athens Voice, επισημάναμε την προσοχή που πρέπει να δώσει η πολιτεία, καθώς η καρδιά της Αθήνας μετατρέπεται σ' ένα σκληρό γκέτο.
Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει – διότι πολύ απλά όταν αφήνεις ένα “ζωτικό χώρο” να γίνεται ξέφραγο αμπέλι, δίνεις το “ελεύθερο” στα κυκλώματα της παρανομίας να αποθρασυνθούν. Όπως και κάθε τι, σε αυτή τη χώρα, που αφήνεται τα τελευταία χρόνια σ' έναν παρακμιακό “αυτόματο πιλότο”, το “ιστορικό” κέντρο έχει γίνει κάτι παραπάνω από “χαβούζα ψυχών” - έχει γίνει η ζωντανή απόδειξη της αποτυχίας της πολιτικής.
Πρώτη παράμετρος επιδείνωσης, το “άλυτο” ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Χωρίς πολιτική ικανή να ανατρέψει το διογκούμενο κύμα της “εισβολής” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των νοτίων παραλίων της, η Ελλάδα βλέπει αμήχανη να στοιβάζονται στο κέντρο της πρωτεύουσας (ή στα λιμάνια εξόδου όπως η Πάτρα) χιλιάδες απελπισμένοι, που απλώς θέλουν να φύγουν γι αλλού – αλλά δεν μπορούν. Προσοχή! Η αιτία του προβλήματος στο κέντρο δεν είναι οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες, αλλά το “ιδανικό ντεκόρ” και η “ανεξάντλητη δεξαμενή θυμάτων παρανομίας” που προσφέρουν στους εμπόρους σάρκας, ναρκωτικών, άθλιας προσωρινής στέγης, προϊόντων-μαϊμού κλπ. Όταν ο λαθρομετανάστης είναι εξαθλιωμένος από την πείνα και την ανέχεια, γίνεται ένα ωραιότατο “βαποράκι”, στην υπηρεσία του οργανωμένου εγκλήματος.
Από πέρσυ έχουν χειροτερεύσει πολλά ακόμα. Μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου (και την εγκατάλειψη της περιοχής για περίπου ένα μήνα), η αστυνομία “βυθίστηκε” ακόμα περισσότερο στη “χαζή διελκυστίνδα” - μεταξύ του “να δέρνει” ή “να κοιτάει”. Με την εξαίρεση κάποιων ομάδων της ΟΠΚΕ (που πιάνουν ένα (!) βαποράκι την ημέρα), μάλλον κάνει το δεύτερο. Το παράνομο αλισβερίσι συντελείται με θράσος, μπροστά στα μάτια των αστυνομικών, μέρα-μεσημέρι.
Η αστυνομία δηλώνει αδυναμία “να στοιβάξει τους δεκάδες junkies/παρεμπόρους/ κορίτσια από τη Νιγηρία στα κρατητήρια” (και πολύ σωστά, γιατί με τις “σκούπες” δεν γίνεται τίποτε – το πρόβλημα απλώς μεταφέρεται “παρακάτω”), αλλά δηλώνει επίσης απρόθυμη να συγκροτήσει ένα “task force” που θα κυνηγήσει τα στελέχη του οργανωμένου εγκλήματος. Δεδομένου του υψηλότατου τζίρου του εμπορίου ναρκωτικών στην περιοχή (υπολογίζεται στα 15 κιλά πρέζα την ημέρα, δηλαδή της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ) είναι πολύ εύκολο να φανταστεί κανείς οτι υπάρχουν πολλοί διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, που έχουν συμφέρον να διαιωνίζεται η κατάσταση.
Ταυτοχρόνως, βρίσκεται σε εξέλιξη μια “γενική έκρηξη” της βίας σε όλο το λεκανοπέδιο (και σε όλη τη χώρα), σαν ακήρυκτος πόλεμος της νύχτας, χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό – που σε συνδυασμό με τα επεισόδια τρομοκρατικής δράσης (ακόμα και με 60 κιλά εκρηκτικά) καθιστά την αστυνομία μια “σαστισμένη υπηρεσία”. Η αποδυνάμωση της διοίκησης (όπως σε όλο το δημόσιο) έχει οδηγήσει στο να μη βάζει κανείς το χέρι του να βγάλει το “φίδι από την τρύπα”, ενώ πολλοί καλύπτονται κουτοπόνηρα πίσω από το “άγχος για το τι θα πουν οι Συριζαίοι”. Η έλευση Μαρκογιαννάκη απέδειξε (με τους χειρισμούς στον Πειραιά), οτι με την “ανέξοδη σκλήρυνση” δεν επιτυγχάνονται παρά αγριότητες και γκάφες – αντίθετα μόνο με σκληρή δουλειά υπάρχουν αποτελέσματα. Ουδείς αντιλαμβάνεται βεβαίως (και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ), οτι η διαιώνιση της κατάστασης μόνο τραγικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει – με πρώτους τους μετανάστες να υφίστανται τις συνέπειες.
Επίσης αδύναμος να συγκροτήσει ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος – (προ)καλώντας και άλλους δημόσιους φορείς, όπου δεν έχει “αρμοδιότητα” - δηλώνει ο Δήμος Αθηναίων, με τους 11 χιλιάδες (!) υπαλλήλους και τη Δημοτική Αστυνομία να έχει το αρχηγείο της ακριβώς πάνω από τη “διακεκαυμένη ζώνη”. Η πλήρης απουσία της πρόνοιας γι αυτές τις εκατοντάδες “ρημαγμένες ψυχές” φέρνει στο προσκήνιο την έλλειψη πολιτικής στη χώρα μας. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, που στην περσινή έρευνα είχε αρχικά υποβαθμίσει τις ευθύνες, στη συνέχεια έθεσε διλήμματα προς τους “κουλτουριάρηδες” κατοίκους “να μας πούνε επιτέλους τι θέλουν, να τους μαζεύουμε με κλούβες;” και στη συνέχεια προχώρησε σε εξαγγελίες περί πεζοδρόμησης της οδού Αθηνάς – δείχνοντας πόσο μακριά από το πρόβλημα είναι.
Το καλό νέο είναι οτι ανακοινώθηκε η μεταφορά της νομαρχίας Αθηνών στην πλατεία Θεάτρου (μαζί με αυτήν του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία). Επίσης η ίδρυση ενός “επιτελικού οργάνου” για την περιοχή, που θα παίρνει και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μόνο όλα αυτά πρέπει να γίνουν “χθες” - αλλιώς σύντομα θα μιλάμε για το “ιστορικό γκέτο” της Αθήνας...
Το κείμενο αυτό γράφτηκε για την Αthens Voice της Πέμπτης 12.03.09
Οι φωτό από την ανεξέλεγκτη διάθεση χιλιάδων δόσεων την ημέρα και τα "σιδερόφρακτα" πεζοδρόμια είναι λίγες από τις πολλές που έχω βγάλει.
Το post συνοδεύεται από το σπαρακτικό "Karma Police" των Βρετανών Radiohead - χωρίς σχόλια.
You would have loved to see this, Ali.
-
This is photo that Ali Mustafa posted shortly after he arrived in Aleppo to
cover the revolution in 2013. He was killed by Assadist goons a few months
later.
Πριν από 1 εβδομάδα
25 σχόλια:
Καλημέρα...
Οι φωτογραφίες σου (ιδίως η πρώτη) ισοδυναμούν με πολλές χιλιάδες λέξεις, η κατάσταση είναι παραπάνω από τραγική και μέσα σε όλο αυτό το χαμό, οι λαθρομετανάστες που πια βλέπουν ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να ζήσουν, προσπαθούν μέσω δουλεμπόρων να καταφύγουν σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Όταν συλλαμβάνονται εκεί (γιατί εκεί συλλαμβάνονται, οι αρχές στο εξωτερικό συνήθως κάνουν τη δουλειά τους), δεν απελαύνονται στη χώρα καταγωγής τους, αλλά στην προηγούμενη χώρα που τους φιλοξενούσε, ήτοι, στην έρμη την Ψωροκώσταινα. Αν ήταν να γυρίσουν στις χώρες τους ίσως και να μην είχαν φύγει καν. Σίγουρα, όμως, όσο εκείνοι φυτοζωοούν και οι κυβερνήσεις παίρνουν επιδοτήσεις και κονδύλια από την Ε.Ε. για τους μετανάστες, η κατάσταση δε θα αλλάξει σύντομα...
Η μυρωδιά "γκέτο" εντείνεται τη νύχτα στην περιοχή, χθες βράδυ αργά στην Πλατεία Θεάτρου αισθανόμουν σαν να μην είχα το δικαίωμα να βρίσκομαι και να περπατάω εκεί, σαν να ήμουν "ξένο σώμα". Με ποιόν τρόπο θα βοηθήσει η μεταφορά της νομαρχίας εκεί; καλημέρα...
Η κατάσταση πραγματικά έχει ξεφύγει. Δεν υπάρχει πιο θλιβερή εικόνα από αυτή..
Είναι πραγματικά ντροπή για την πόλη και για το κ.Κακλαμάνη.
Αλήθεια σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ακριβώς έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό της Μουσείο γίνεται καθημερινά ακόμα και πρωί ή το μεσημέρι διακίνηση ναρκωτικών;;
Είναι χιλιάδες οι πολίτες που στέλνουνε επιστολές στον κ. Κακλαμάνη να πάρει μέτρα για αυτό το χώρο. Είναι απλά κατάντια.
Ένας φίλος μου πήγε πρόσφατα τη μικρή του κόρη στο Αρχαιολογικό και πραγματικά η μικρή κατατρόμαξε.
Έπειτα έστειλε επιστολή στον Κακλαμάνη.. όπου του ζητούσε επιτέλους μια άμεση λύση.
Ειδικά τελευταία η κατάσταση έχει γίνει πολύ άσχημη και επικίνδυνη, ας μη ξεχνάμε και τη περίπτωση του θανάτου της Ηώς Ζερβουδάκη τον περασμένο Απρίλιο..
Οι άνθρωποι που φεύγουν από τον τόπο τους για να γνωρίοσυν τον κόσμο ήταν πάντα ελάχιστοι. Οι περισσότεροι μεταναστεύουν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν εκεί (από οικονομική άποψη ή λόγω έλλειψης συνθηκών στοχειώδους δημοκρατίας και αξιοπρέπειας). Επομένως, όσο ο Τρίτος Κόσμος μετατρέπεται, από τον Πρώτο, σε Πέμπτο, το πρόβλημα θα μεγαλώνει: το διεθνές αναπτυξιακό πρότυπο χρειάζεται να αλλάξει άμεσα.
Όπως πρέπει να αλλάξουν και διάφορες "λεπτομέρειες" που παράγουν παράνομα πλουτισμό, διαφθορά και οικονομική ισχύ: τα ναρκωτικά, οι δρόγες για να είμαστε ακριβέστεροι στην ορολογία, παράγουν αμύθητο πλούτο που επενδύεται νόμιμα και δημιουργεί οικονομική (άρα και πολιτική με την ευρύτερη έννοια) ισχύ, παράλληλα με την κλασική διαφθορά σε επίπεδο κατασταλτικών μηχανισμών. Η αντιαπαγορευτική πολιτική συμβάλλει στην δημιουργία αυτής της κατάστασης ενώ δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες προσφυγής στις ουσίες.
Όπως η πολιτική που ακολουθήθηκε όσον αφορά την επιστημονική έρευνα, π.χ., για τα βλαστοκύτταρα, δεν αντιμετώπισε το υπαρκτό ζήτημα π.χ. της ζήτησης οργάνων που παραπέμφθηκε στην αγορά η οποία λειτουργεί με τον πιο χυδαίο (και εγκληματικό, φυσικά) τρόπο. Έχοντας στη βάση του την "αξία" της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής. Την ίδια που θεωρεί ότι υπάρχουν λαοί (και άνθρωποι) δεύτερης κατηγορίας που θα εργάζονται υπό ουσιαστικές (ενίοτε και τυπικές) συνθήκες δουλείας...
Όπως, αντίστοιχα, το ακραία σεξιστικό πρότυπο που κατακλύζει τις τηλεοράσεις και τα περιοδικά, δημιουργεί γενιές ολόκληρες που αντιμετωπίζουν την/τον ερωτικό σύντροφο ως "το" δοχείο ικανοποίησης (;) με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση πορνογραφίας, πορνείας κ.ο.κ. Αλλάζοντας αυτή την "αξία" θα σου μείνουν οι καθαρές ψυχιατρικές περιπτώσεις, οι παρεκκλίσεις, ό,τι εν πάσει περιπτώσει μια κοινωνία θα μπορεί να διαχειριστεί με επιστημονικούς τρόπους, κοινωνικό έλεγχο και κανονική αστυνόμευση.
ΥΓ. Θεωρώ άδικη τη δεύτερη αναφορά σας στο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς επειδή, όπως άλλωστε γράφετε πιο πάνω, χρησιμοποιείται ήδη "κουτοπόνηρα" ως άλλοθι στο πολιτικό σκηνικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε ένα κομμάτι των πολιτών με αριστερές ευαισθησίες δεν υπάρχει μια ρομαντική προσέγγιση της πραγματικότητας που χρησιμοποιεί ως αναλυτικό εργαλείο μάλλον τη μεγάλη λογοτεχνία παρά την κοινωνιολογία και την πολιτική επιστήμη, την επιστήμη γενικότερα...
@Freedom: Δυστυχώς, στους έλληνες junkies, έχουν προστεθεί και εκατοντάδες αφρικανοί - βαποράκια...
@yb: Ελπίζεται οτι ο κόσμος και οι υπάλληλοι που θα συρρεύσουν στο κτήριο της Διπλαρείου Σχολής - μαζί με "καλύτερη" αστυνόμευση και την απομάκρυνση (επιτέλους) του ΟΚΑΝΑ, θα βελτιώσουν λίγο τα πράγματα...
@Roadartist: Συγκοινωνούντα δοχεία είναι οι δύο περιοχές - απλώς στο γκέτο μας εδώ είναι χειρότερα, φοβούμαι...
@QwfwqN: Πιάνετε πολλά θέματα μαζί..
Την "αντιμετώπιση" του ΣΥΝ την παρακολουθώ από το 2004, που εμφανίστηκε το πρόβλημα. Δεν έχω δει πιο ανεύθυνη στάση πολιτικού φορέα (που έχει και μάλιστα την έδρα του κυριολεκτικά "μέσα στο πρόβλημα"): Η μόνιμη επωδός είναι "να ενταχθούν οι λαθρομετανάστες στην κοινωνία" - και καμία άλλη πρόταση ή αντίδραση. Πώς όμως, ρε φίλε; Χωρίς να γίνει τίποτε; Δεν το βλέπεις οτι είναι τα πρώτα θύματα οι ίδιοι οι μετανάστες; Με τα χίλια ζόρια - και μετά από διαμαρτυρίες και "κράξιμο" των κατοίκων, έκανε μια ερώτηση στη Βουλή ο Φώτης Κουβέλης...
Δεν θεώρησα βασικό στοιχείο ούτε του δικού σας ούτε του δικού μπυ προβληματισμού το θέμα του ΣΥΝ και γι' αυτό το ανέφερα υς υστερόγραφο.
Μιας και το θέτετε, όμως, και χωρίς να υπεραμύνομαι της αντίληψης του ΣΥΝ (θεώρησα ότι η κατάληξη του σχολίου μου σε ό,τι τον αφορά ήταν σαφής), να πω ότι δεν μπορώ να θεωρήσω βασική ψηφίδα του προβλήματος την θεώρηση καμιάς μικρής πολτικής δύναμης (η ακροδεξιά, στο εντελώς άλλο άκρο, είναι διαφορετική περίπτωση διότι παράγει "έργο"...). Θεωρώ ότι συνολικά τα κόμματα δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα, εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου, ως αποτέλεσμα έχουμε ακόμα πιο σκληρά γκέτο και όλο και εντεινόμενες ρατσιστικές δολοφονικές επιθέσεις.
Ως γενική αρχή μάλιστα θα έλεγα ότι οι ευθύνες για την επίλυση ή μη των προβλημάτων βαρύνουν τις κυβερνήσεις που είναι αρμόδιες να παίρνουν αποφάσεις, να χαράζουν πολιτικές, να εκπονούν σχέδια, να αστυνομεύουν, να, να, να (εκεί εντάσσεται και ο συνολικότερος προβληματισμός που εξέθεσα). Το πρόβλημα είναι ότι δεν ασκούν το τόλο τους ή απλώς προτιμούν να το μεταθέτουν στην κοινωνία και τα ανακλαστικά της. Ανακλαστικά από τα οποία δεν μπορεί κανείς να αναμένει -και εύλογα- συνολική αντιμετώπιση. Όταν βιώνεις προσωπικά το πρόβλημα (ζω και εργάζομαι στην στενή ακι ευρύτερη περιοχή και έχω προσωπική αντίληψη), εύλογο είναι να προσπαθείς να το αντιμετωπίσεις εδώ και τώρα, μόνος σου. Αλλά αυτό δεν είναι λύση, ούτε καν για τον καθένα μας -κάποιοι στη γειτονιά μου ξεπουλάνε τα διαμερίμστά τους και καταχρεώνονται...
Με δυο λόγια: να στιγμαστιστεί η στρεβλή αντίληψη όσων αριστερών (και κομμάτων) δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι οι εργαζόμενοι, τους οποίους δηλώνουν ότι θέλουν να εκπροσωπούν ή υπερασπίζονται, τα αποκλειστικά θύματα της μικρής εγκληματικότητας και της μη αστυνόμευσης ακραίο δείγμα της οποίας είναι η απαράδεκτη πραγματικότητα δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο (όπου, πάντως, εμείς φτάνουμε με το γιο μας κάνοντας ένα μικρό κύκλο). Απλώς να μην χάνουμε από το οπτικό μας πεδίο τις ευθύνες των κυβερνήσεων που, λ.χ., αντιμετώπισαν σε όλη την Ευρώπη τους μετανάστες ως φθηνό εργατικό δυναμικό...
Να διευκρινίσω, επιεδή το πιστεύω και όχι για λόγους ευγένειας απέναντί σας ότι δεν θεωρώ πως κάνατε εσείς αυτή τη μετάθεση, απλώς "πιάστηκα" από τη δεύτερη αναφορά σας (γι' αυτό αναφέρθηκα στο θέμα στο υστερόγραφο) έχοντας κατά νου όσα κόμματα, και την κυβέρνηση, μεγαλοποιούν τη σημασία της στάση του ΣΥΝ για να καλύψουν τη δική τους μη (;) θέση.
Ευχαριστώ
Έχω βρεθεί σε αρκετές συνοικίες πόλεων που είχαν ή διατηρούν ακόμα το χαρακτηρισμό, ‘επικίνδυνες’.
Δεν κινδύνεψα ποτέ ούτε ένοιωσα πουθενά τόσο έντονα το αίσθημα της ανασφάλειας που με κατέλαβε πρόσφατα στο δικό μας ‘ιστορικό γκέτο’.
@QwfwqN: Όχι, η βασική ευθύνη δεν βαραίνει τον ΣΥΝ - είναι της κυβέρνησης, της νομαρχίας και του δήμου. Ωστόσο, αναφέρομαι έτσι "επιθετικά", διότι η στάση του ΣΥΝ΄είτε αποτελεί πρόσχημα, είτε παραγματικά λειτουργέι ως "ανάσχεση" μιας αποτελεσματικής δράσης.
@tsalapetinos: Η σύγκριση που κάνετε είναι πολύ ανησυχητική... Εγώ το ζω κέθε μέρα, περπατώντας γύρω από το σπίτι μου...
ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ: Στο πρώτο μου σχόλιο έγραψα "αντιαπαγορευτική" αντί για "απαγορευτική". Η φράση επομένως, γαι να βγάλει νόημα διαβάζεται: "Η απαγορευτική πολιτική συμβάλλει στην δημιουργία αυτής της κατάστασης ενώ δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες προσφυγής στις ουσίες".
Και συγγνώμη για το χώρο!
ΥΓ Όσο για το ΣΥΝ, υπό την έννοια που το λέτε, πολύ καλά κάνετε!
Εξαιρετικό το ρεπορτάζ στην Athens V., προκαλεί απέραντη θλίψη για την εξαθλίωση της περιοχής και μάλλον απαισιοδοξία για το μέλλον της.
Απέναντι σε τόση παρακμή και τόσο θάνατο, μόνο ισχυρές δόσεις ζωής και ανάπτυξης μπορείς να αντιτάξεις. Να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, στους επαγγελματίες να διατηρήσουν τους χώρους τους και να ανοίξουν νέους για να αναζωογονηθεί η αγορά και να δημιουργηθούν δουλειές για όλους, ντόπιους και μετανάστες. Να ανοίξουν σχολεία, γυμναστήρια και ωδεία (ας μιμηθούμε το υπέροχο παράδειγμα του "El sistema" στη Βενεζουέλα! Δείτε εδώ: http://www.tar.gr/content/content/print.php?id=1140
και εδώ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_25/01/2009_300348).
Δεν αντιλαμβάνομαι επίσης τη λογική του "στρατηγικού" επιχειρήματος της Πολιτείας, να συγκεντρωθεί όλη η παρανομία και η παρακμή σε 4 δρόμους για να μην εξαπλωθεί σε όλη την πόλη...Ίσα-ίσα νομίζω πως αυτό είναι στρατηγικό λάθος, καθώς επιτρέπει τη συσπείρωση εγκληματικών ομάδων, τους δίνει τη δυνατότητα να οργανώνονται στο απυρόβλητο και να εξαπολύουν από το άβατο του γκέτο τις εγκληματικές δράσεις τους σε ολόκληρη την πόλη. Αντίθετα, η αποτροπή δημιουργίας γκέτο θα έχει ως συνέπεια τη διασπορά των ομάδων αυτών, την δυσχέρανση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών τους και επιπλέον τον διάχυτο έλεγχο από μέρους ολόκληρης της κοινωνίας, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες πιθανότητες αποτροπής ή έστω την άμεση καταστολή των εγκληματικών δράσεων.
Ελπίζω πραγματικά να μην αφεθεί στην τύχη του το... ανιστόρητο κέντρο...
O M. epimenei. To Mexico, i number 13 megalyteri oikonomia, einai idi failed state. Epimenw ki egw, einai narco state me risko na ginei failed state (o Economist thewrei pws mazi me to Pakistan exoun to perissotero potential). H kyvernisi Calderon, se prospathia tis na antimetwpisei to provlima, exei record 10,000 dolofoniwn apo to Decemvri tou 2006. H apotyxia tis ofeiletai kata megalo meros sti kratiki diafhora (astynomia kai dikastiria).
H Ellada, number 28 megalyteri oikonomia, exei toulaxiston dyo koina me to Mexico. Apotyxia kai diafthora. Exei omws kai simantikes diafores gi ayto kai i anafora mou sto Mexico de synepagetai sygrisi. [Parenthetika kai mono, anamesa sta polla vevaia megethi ta opoia prosdiorizoun tin epi (apo) tyxia, vrisketai kai o plithysmos. No 11 to Mexico, no 73 i Ellada]. Numbers aside, to kratos, toy opoiou prosdioristiko xaraktiristiko einai i koinwniki eyimeria, ofeilei na epemvei epitelous, s' ayto oloi symfwnoume. Sti skepsi pws se mia dytikoueurwpaikou typou dimokratia, o igetis gnwrizei pote prepei na fygei kai sti skepsi pws o en Elladi igetis thewrei ton eayto tou dytikoeurwpaio, anarwtiemai ean tha itan prothymos na valei epitelous to maxairi sto kokalo(..), estw kai kathisterimena, estw gia na dei ti sto kalo ennoei ayti i frasi. Gia tolmires politikes prakseis, isws kai na einai pio apotelesmatiki i pithanotita eklogikis apotyxias -etsi apodesmevetai i politiki ap ti psifo.
Swsti i lathos apantisi gia to tropo antimetwpisis nomizw pws den yparxei. Einai pio epityximeno to modelo tis Sweden (i xwra me to xamilotero pososto xrisis kai diakinisis stin Eurwpi), i mipws i aystiri nomothesia de synepagetai kai antimetwpisi? H timi twn drugs eksartatai perisotero apo ti paroxi para apo ti paragwgi. Kai i ipsili timi de synepagetai ligoteri zitisi. Epipleon, otan i paragwgi einai provlimatiki, i paroxi einai nothevmeni ara kai pio epikindini. Apo tin alli, einai swsti i apopoinikopoiisi sygekrimenwn ousiwn? Apopoinikopoiisi = foroi = kratika esoda = dimosies ependiseis (px enisxisi programmatwn apeksartisis). Etsi loipon, opws grafei kai o agapimenos mou Economist se arthro tis proigoumenis Paraskevis, 'legalisation would transform drugs from a law-and-order problem into a public-health problem, which is how they ought to be treated'.
24, season 7, episode 4. Madame President: I don't know what the right call is.
Answer: The right call is whatever you decide it is.
Εύγε και για τη μουσική επιλογή. Κορυφαίοι.
@Φλώσσυ: Πολύ ωραία τα link σου... Γι αυτό είσαι υπέρ του Τσάβες αναφανδόν... ;-)
@Vicky: Μήπως πρέπει επειγόντως να εργαστείτε για την ελληνική κυβέρνηση - αν και όποτε αυτή σοβαρευτεί; :-)
@thas: Αγαπητέ, είστε από τους πρώτους που έμαθα, μπαίνοντας στη μπλογκόσφαιρα - εννοώ με τη συνοδεία εκφράσεων εκτίμησης. Βλέπω οτι εξακολουθείτε να μη γράφετε - κρίμα! :-)
Αλλά από την άλλη, καταλαβαίνω οτι από το 2003 είναι κουραστικό... Ευχαριστώ για τα καλά λόγια...
Όποιος κινείται στην γύρω περιοχή γνωρίζει πολύ καλά οτι το "χοντρό" εμπόριο (εκεί τουλάχιστον) δεν γίνεται πια απο Ελληνες, αλλά απο Σουδανούς, κυρίως. Οι Έλληνες είναι βαποράκια-που τρεκλίζουν-για να βγάλουν τη δική τους. Οι (ελπίζω να μην κατηγορηθώ γι'αυτό) "μαυρούλες" πάντως ξαναβγήκαν στη γειτονιά μετά απο καιρό. Traffic(-king) ξανά και δεν βλέπω ποια λύση θα δώσει η μεταφορά της Νομαρχίας εκεί. Ας μη μιλήσω για το ΣΥΝ γιατί εκνευρίζομαι εύκολα τελευταία. Κορυφαίο το Karma Police!
Ο στόχος μάλλον είναι να μετατραπεί γενικώς η Αθήνα σε γκέτο... Από τη μήνιν (;) των κουκουλοφόρων δεν γλύτωσε ούτε το προπύργιο του καπιταλισμού, το βιβλιοπωλείο της Εστίας στη Σόλωνος... Αν μη τι άλλο, ως παραδοσιακό αθηναϊκό σύμβολο πρέπει να καθαιρεθεί...
Υ.Γ. Για τον Τσάβες: υποστηρίζω πάντα συγκεκριμένες πολιτικές χωρίς να διακατέχομαι από προσωποληψία :-)
@onelittleastronaut: Σομαλούς, όχι Σουδανούς, νομίζω... Καλώς ήλθατε...
@Φλώσσυ: Γιατί "προπύργιο του καπιταλισμού" η Εστία, αγαπητή Φλώσσυ??? Τι είναι, η Vodafone ή η Coca-Cola; Έλεος, έχουμε χάσει κάθε έννοια των λέξεων...
Και τι πάει να πει "πρέπει να καθαιρεθεί" ; Ένας από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους, που προάγουν πολιτισμό; Ξανά έλεος...
Ελπίζω να σαρκάζεις...
Υ.Γ. προσωπολατρεία υποθέτω οτι εννοείς.. :-)
Οι λαθρομετανάστες μπορούν να φορτωθούν σε αεροπλάνα και να προωθηθούν πίσω στις χώρες τους.
Εαν όντως 350.000 λαθρομετανάστες εισέρχονται στην χώρα κάθε χρόνο, σαφώς και μιλάμε για εισβολή, ειδικά με δεδομένο το ό,τι δεν υπάρχει όριο για το πόσοι λαθρομετανάστες μπορούν να εισέρχονται στην χώρα κάθε χρόνο. Εαν η πολιτεία αύριο αποφασίσει πως το όριο είναι..400.000, είμαστε μια χαρά. Άλλη πολιτική έχεις με αυτό το όριο, άλλη με όριο τους 10.000. Ας αποφασίσουν πρώτα οι πολιτικοί για αυτό.
Το ό,τι κάποιος που βρίσκεται παράνομα στη χώρα μπορεί να ανοίξει...επιχείρηση, όπως έχουν κάνει οι Ινδοί, δείχνει πόσο διαλυμένο είναι το κράτος. Κατ' άλλους βέβαια, δείχνει πως είμαστε...φιλόξενοι.
@spizaetos: Δεν νομίζω οτι πρόκειται για τέτοιο αριθμό - ούτε δέχομαι το "ας αποφασίσουν οι πολιτικοί"..
Το να φορτωθούν στα αεροπλάνα κλπ. δεν το σχολιάζω - νομίζω οτι καταλαβαίνετε οτι δεν είναι ούτε εφικτό, ούτε επιθυμητό.
Οι (περισσότερες τουλάχιστον) επιχειρήσεις δεν είναι από παράνομους μετανάστες - και βεβαίως δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα.
Νόμιζα ότι ο σαρκασμός ήταν ξεκάθαρος!!! Είναι δυνατόν ποτέ να υποστήριζα τους καταστροφείς ενός βιβλιοπωλείου και μάλιστα ιστορικού, με τόσο ανενδοίαστο τρόπο;; Πληροφοριακά να σας αναφέρω ότι από τότε που ήμουν μαθήτρια και μέχρι σήμερα έχω ξοδέψει άπειρες ώρες στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο ξεφυλλίζοντας τα "καπιταλιστικά του προϊόντα" (σε εισαγωγικά για να μην παρεξηγηθώ πάλι!!).
Καταλαβαίνω ότι η απρόσωπη συνομιλία μέσω ίντερνετ δεν βοηθάει, αλλά εν αμφιβολία δίνετε προτεραιότητα στο χιούμορ :-)
Υ.Γ.: "προσωποληψία": μεροληψία υπέρ συγκεκριμένου προσώπου. Εννοούσα ότι κρίνω τα πρόσωπα με βάση τις πολιτικές τους όχι το αντίστροφο! Τέλος πάντων, δεν ξέρω, ήταν μια πολύ δύσκολη μέρα...! :-)
@Φλώσσυ: Ουφ.. Χαίρομαι... Ήταν όντως μια δύσκολη μέρα... :-)
Γνωρίζω δύο περιπτώσεις ανθρώπων που παράγουν τρόφιμα ΧΩΡΙΣ άδεια, πλην όμως κόβουν τιμολόγια κανονικά. Καταλαβαίνετε την νοοτροπία του κράτους. Οι φόροι να εισπράτονται, τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία.
Οι λαθρομετανάστες δεν ήρθαν βάσει κάποιου προγράμματος (απ΄ ό,τι γνωρίζω οι Έλληνες στην Γερμανία με το που πατούσαν το πόδι τους έπιαναν κανονικά δουλειά), επομένως δεν υπήρξε ποτέ καμία πολιτική. Αρκετοί έπιασαν δουλειές ως χαμηλόμισθοι πράγμα που βόλεψε εξαιρετικά πολλούς επαγγελματίες (πριν λίγες μέρες μας ήρθε στην δουλειά ένας μαραγκός για κάτι ράφια, μαζί του είχε και έναν Πακιστανό, σίγουρα δεν του πληρώνει ΙΚΑ....). Οι υπόλοιποι ατύχησαν.
Καθημερινά φτάνουν στο Αγαθονήσι λαθρομετανάστες. Αν δεν θέλουμε να τους διώξουμε, δεν θέλουμε να μας πάρουν τις δουλειές (ρωτήστε τους τεχνίτες), δεν θέλουμε και το γκέτο, τι θα τους κάνουμε; Σίγουρα ένας λόγος που ζουν σε γκέτο είναι το ό,τι δεν τους προσλαμβάνει κανείς, έστω και για ψίχουλα. Οπότε τι θα γίνει, θα αναγκάσουμε τους ιδιώτες να τους προσλάβουν; Θα τους πάρουμε συμβασιούχους στο Δημόσιο; Θα τους ταϊζει το κράτος; Θα τους δώσει συντάξεις; Ενσωμάτωση χωρίς εργασία δεν γίνεται, και δεν μπορείς να εργαστείς εαν δεν μπορείς να προσφέρεις.
Καλή η κριτική για το γκέτο και η κριτική απέναντι στο παράλυτο κράτος, αλλά πέρα από καταδίκες και ευχολόγια δεν διαβάζω και τίποτα άλλο στον Τύπο.
Κάποια λύση μπορεί να προτείνει κανείς;
@spizaetos: Σωστός ο επίλογος σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι θα υιοθετήσουμε "όποιο" μέτρο..
Η κριτική υπάρχει, διότι αυτοί που οφείλουν να παράγουν και να εφαρμόζουν πολιτική (για την οποία πρέπει να έχουμε άποψη και να την κρίνουμε ως ψηφοφόροι) δεν το κάνουν ή το κάνουν στραβά..
Πρώτη απάντηση λοιπόν: Σοβαρή πολιτική "αποτροπής εισόδου", ώστε να μειωθεί το ρεύμα.
Επαναπροώθηση ενδεχομένως, υπο όρους και προϋποθέσεις (δεν ξαναστέλνεις πίσω σ' ένα δικτατορικό καθεστώς κάποιον - φαντάζεστε να το έκαναν αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες για τους δικούς μας, επί χούντας;)
Δεύτερον: Σοβαρή πολιτική με πολλά (όχι ένα) κέντρα υποδοχής και πρόνοιας.
Τρίτον: Πολιτική νομιμοποίησης - που τώρα δεν υπάρχει ούτε για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και πηγαίνουν σχολείο εδώ! Ενσωμάτωση και εργασία σε εποχικές δουλειές.
Τέταρτον: Επαναλαμβάνω: Το πρόβλημα του γκέτο της Αθήνας ΔΕΝ είναι οι λαθρομετανάστες. Είναι οτι έχουν αφεθεί ελεύθερα τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος, που βγάζουν εκατομύρια ευρώ το μήνα!
Συμφωνώ με το σχόλιο 'Επαναπροώθηση ενδεχομένως, υπο όρους και προϋποθέσεις (δεν ξαναστέλνεις πίσω σ' ένα δικτατορικό καθεστώς κάποιον - φαντάζεστε να το έκαναν αυτό οι ευρωπαϊκές χώρες για τους δικούς μας, επί χούντας;'..
Έχω έναν πολύ καλό φίλο, ήλθε στη Βρετανία πριν 9 χρόνια, λαθρομετανάστης από το Αφγανιστάν. Ήταν τότε στα 17. Του πήρε έναν χρόνο να φτάσει, στην Ουκρανία τον πιάσαν κι έκανε φυλακή.. Να μη τα πολυλογώ, μέσα στα 9 αυτά χρόνια κατάφερε, δουλεύοντας σκληρά, να πάει Κολέγιο, να πάει Πανεπιστήμιο, να κάνει Μεταπτυχιακό, να κάνει πρακτική σε γνωστό Βρετανικό think tank, να δουλέψει στο ΒΒC, να γίνει Βρετανός και εδώ κι ένα χρόνο να δουλεύει για το Foreign Office και μόλις προχθές, σε περίοδο που πολλοί απολύονται, να πάρει αύξηση.
Εάν οι αρχές τον έστελναν πίσω, εγώ πιθανόν να έχανα (ή καλύτερα να μη γνώριζα), τον φίλο με τον οποίο (χαίρομαι να) μαλώνω ανελέητα when it comes to politics. Αυτός όμως ίσως να έχανε κάτι πιο ουσιαστικό -life' και να έμενε με το living. Δίπλα σε όλους αυτούς που αισθανόμαστε να μας ενοχλούν, υπάρχουν κι αυτοί που εάν τους δώσουμε την ευκαιρία, εάν τους εκπαιδεύσουμε σωστά, ίσως καταφέρουν να αλλάξουν και τη δική μας καθημερινότητα.
Λίγο πιο πάνω αναφερθήκατε στο El Sistema.. Εάν λοιπόν δώσεις την ευκαιρία σε κάποιον, μπορεί και να την αρπάξει.
Η σοβαρή πολιτική αποτροπής εισόδου ενδεχομένως να εφαρμοστεί εαν μπουν στην χώρα τίποτα στελέχη της Αλ Κάιντα και ανατινάξουν το...προεδρικό μέγαρο. Όπως με τα Τέμπη, που πήραν απόφαση οι πολιτικοί να φτιάξουν το δρόμο μετά την γνωστή τραγωδία. Μόνο που εκεί είχε και ψωμί για τους εργολάβους. Γενικά το βλέπω δύσκολο όταν οι Τουρκικές ακτές απέχουν ελάχιστα από νησιά μας, ειδικά εαν αποκλειστεί πλήρως η χρήση βίας(να βουλιάξουμε κανένα δουλεμπορικό αφού ξεφορτώσει μήπως και πάρουν το μήνυμα οι γείτονες).
Τα κέντρα υποδοχής ενδεχομένως να λειτουργούσαν σαν προσκλητήρια προκειμένου να έρθουν κι άλλοι. Δεν νομίζω να είναι καλή ιδέα το να είναι πολλά.
Η νομιμοποίηση δεν υπάρχει μάλλον για να μην προκύψουν μειονοτικά θέματα στο μέλλον. Ή για να παράγουμε ψηφοφόρους προεκλογικά (θυμηθείτε τις Ελληνοποιήσεις παλιότερα...) Προφανώς για τον ίδιο λόγο δεν διδάσκονται τα παιδιά των αλλοδαπών την μητρική τους γλώσσα. Δεν νομίζω να ήθελε κανείς ξαφνικά επίσημη αλβανική μειονότητα στη χώρα...Κακό αυτό που γίνεται, αλλά αναγκαίο κακό.
Οι εποχικές δουλειές είναι δυστυχώς...εποχικές και για τους μετανάστες τέτοιες είναι ουσιαστικά οι αγροτικές. Τα ξενοδοχεία άλλωστε πλέον φέρνουν φοιτητές-σκλάβους από τις ανατολικές χώρες. Ας είναι καλά το Ελληνικό κράτος. Δυστυχώς στη σημερινή εποχή για να δουλέψεις σχεδόν οπουδήποτε πρέπει να ξέρεις αγγλικά και υπολογιστές.
Ίσως βέβαια οι λαθρομετανάστες να μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πράγματα που είναι καλοί (οι αλβανοί για παράδειγμα είναι κακοί τεχνίτες γενικά, αλλά πολύ καλοί λιθοξόι). Οι Αφρικανοί ίσως να έκαναν για ορχήστρες.
Η ενσωμάτωση είναι και θέμα λαού. Οι Τούρκοι στην Γερμανία δεν ενσωματώνονται. Δεν θέλουν. Από την άλλη οι Ασιάτες παρατηρώ πως ανοίγουν καταστήματα γρήγορα (εστιατόρια, μπακάλικα με προϊόντα των χωρών τους, τηλεφωνεία, βίντεο κλαμπ) αν και δεν κάνουν παρέα με Έλληνες. Παράλληλα, αγοράζουν καλά αυτοκίνητα, αλλά μένουν σε υπόγεια-το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι αλβανοί (τα σπίτια χλιδάτα, αλλά τίποτα άλλο). Οι Πακιστανοί δεν φέρνουν ποτέ συζύγους και παιδιά μαζί, οπότε δεν υπάρχει πρόθεση για ενσωμάτωση. Κάθε λαός με τις ιδιαιτερότητες του...
Με την οικονομία να γίνεται οικονομία υπηρεσιών, πολύ δύσκολα θα απορροφηθούν οι μετανάστες.
Τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος είναι ελεύθερα γιατί λαδώνουν καλά. Έχει μπει ποτέ στη φυλακή μεγαλέμπορος ναρκωτικών; Παλιά είχαν συλλάβει...έναν ηλικιωμένο Τούρκο ο οποίος το έσκασε από την ΓΑΔΑ. Από συλλήψεις πρεζονιών καλά πάμε πάντως, ρωτήστε το αρμόδιο τμήμα του ΓΧΚ πόσο έχουν αυξηθεί τα δείγματα ναρκωτικών που φτάνουν στην υπηρεσία τους.
Προσθέστε σε όλα αυτά και τους ανίκανους πολιτικούς μας και καταλαβαίνετε. Το γκέτο θα γίνει αφορμή για πολλά άρθρα ακόμα.
Ίσως μια λύση να ήταν να μην φέρνουμε εδώ ενήλικες αλλά παιδιά. Να τα στεγάζουμε, να τα μορφώνουμε και να ενσωματώνονται στη συνέχεια ομαλά. Θα συνέφερε και εμάς (λύνεται το δημογραφικό) και τους γονείς τους.
@ spizaetos. 'Προφανώς για τον ίδιο λόγο δεν διδάσκονται τα παιδιά των αλλοδαπών την μητρική τους γλώσσα κλπ'
Αναγκαίο κακό? Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν κοινωνίες κατά τις οποίες, η bilingual εκπαίδευση βοηθά τη χώρα υποδοχής να ενσωματώσει πιο αποτελεσματικά τους πληθυσμούς αυτούς. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Αμερικανική No Child Left Behind Αct, σε όσα σχολεία υπάρχει επαρκής γλωσσική μειονότητα, η διδασκαλία δύναται να είναι bilingual. Έτσι, τα παιδιά, σε πρώτο κυρίως στάδιο, μπορούν να συνδιάσουν αυτό που μαθαίνουν με αυτό που γνωρίζουν από το σπίτι. Με το τρόπο αυτό υποστηρίζεται πως η ενσωμάτωσή τους γίνεται πιο ήπεια. Πριν 3 ημέρες ξεκίνησε forum στους ΝΥΤimes, ένα 'national conversation about immigration'. Σχετικό με το topic κι ενδιαφέρον.
Τέλος, μια κοινωνία με ισχυρές βάσεις δεν εχθρεύεται τη διαφορετικότητα. Δύναται να διαφημιστεί ως multicultural και όμως να χαρακτηρισθεί melting pot.
Δημοσίευση σχολίου