O Μάικλ Λαμάρ είναι ένας 44χρονος αφροαμερικανός, σωσίας του Μπαράκ Ομπάμα. Πρόσφατα απολύθηκε από την τράπεζα JP Morgan Chase – αλλά η ομοιότητα του με τον Αμερικανό Πρόεδρο τον έσωσε από την ανεργία. Πόζαρε για διαφημιστική καμπάνια της τουρκικής τράπεζας Garanti και άρχισε έτσι μια νέα καριέρα. Ο Τούρκος διαφημιστής εξηγεί σε ρεπορτάζ του CNN: “Δεν θα κάναμε ποτέ αυτή την εκστρατεία, με τον προηγούμενο πρόεδρο. Ο Ομπάμα συμβολίζει την ελπίδα, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη”.
Αν η μικρή αυτή ιστορία συνοψίζει τη γοητεία που ασκεί ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, οι αλλεπάλληλες σύνοδοι αποδεικνύουν οτι αυτή λειτουργεί. Πρώτα απ΄όλα γιατί ο πλανήτης παρακολουθεί έναν “κανονικό” και “σύγχρονο” άνθρωπο, εμφανώς έξυπνο και ισορροπημένο, σε αντίθεση με τον προκάτοχο του. Το βλέπεις στο πώς μεταχειρίζεται τις “δουλικές” προσφωνήσεις, τύπου “είσαι ο Μέγας Αλέξανδρος” - με εξαιρετικά “ψιλό γαζί”, έτσι ώστε να μη γίνεται ούτε γελοίος, αλλά ούτε και αγενής. Το βλέπεις στην κίνηση και στη “γλώσσα του σώματος”, ειδικά όταν κάθεται με άλλους “ηγέτες”, που μοιάζουν απλώς “μπούληδες” δίπλα του. Το βλέπεις στις εξαιρετικά προσεγμένες διατυπώσεις για όλα τα παγκόσμια ζητήματα και πώς διαφοροποιείται από το αμερικανικό κατεστημένο, αποφεύγοντας τη ρήξη – αλλά εισάγοντας κάτι νέο.
Αυτός λοιπόν ο αποκαλούμενος “σοσιαλιστής” (!) στη χώρα του, αντιλαμβανόμενος την αλλαγή των συνθηκών που προκάλεσε η οκταετία Μπους και η οικονομική κρίση, πέταξε την “καουμπόϊκη προσέγγιση” (γιατί προφανώς ποτέ δεν την είχε), ήρθε στην πρώτη του “ηγετική και κρίσιμη” επίσκεψη στην Ευρώπη, για να χαράξει μια νέα εποχή στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τον υπόλοιπο κόσμο – και προφανώς τα κατάφερε. Η πειθώ και ο διάλογος, στη θέση του “πιεστικού τσαμπουκά” λειτούργησαν. Και μαζί τους, τελείωσε και μια εποχή βλακώδους και καταστροφικής ηγεμονίας – τόσο των φανατικών ευαγγελιστών/εγκληματιών στο Ιράκ, όσο και ενός καπιταλισμού των “ανεξέλεγκτων αγορών”.
Μπορεί στη Σύνοδο των G20 να μην σχηματοποιήθηκε μια νέα παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική, ωστόσο κερδήθηκε μια μάχη, αυτή της συνεννόησης – και κυρίως της αλλαγής ψυχολογίας. Η κρίση δεν έχει τελειώσει – το αντίθετο. Και η μεγάλη διελκυστίνδα μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Ιαπωνία από τη μια και Γαλλίας-Γερμανίας από την άλλη, ήταν “περισσότερα κεφάλαια στις αγορές εναντίον περισσότερου ελέγχου και συγκράτησης, λόγω χρεών και ελλειμμάτων”. Ο Ομπάμα άκουσε τους οικονομολόγους όπως ο Κρούγκμαν, αλλά ακούει και τις φωνές που φιλοδοξούν να περιορίσουν την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία του συστήματος. Η συνέχεια θα δείξει ποιος έχει περισσότερο δίκιο. Σε κάθε περίπτωση οι χρηματαγορές πήραν ανάσα, οι ανατολικές χώρες της Ευρώπης το ίδιο (με την ενίσχυση του ΔΝΤ) – μπορεί να πάρουμε όλοι, με την αλλαγή του κλίματος και την κατανάλωση. Το ευρώ προβλέπεται να μείνει ψηλά έναντι του δολαρίου -και αυτό μπορεί να “στριμώξει” την Ευρώπη, που όμως βγήκε κερδισμένη, γιατί έχει περισσότερη φωνή. Ακόμα κι αν αυτή θυμίζει τον τρόπο ομιλίας του Λουί ντε Φινές, ίδια με τα “τσαλιμάκια” του Νικολά Καραγκιοζί, που απείλησε να αποχωρήσει αν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα.
Όσο κι αν η φωτογραφία Ομπάμα – Μετβέντεφ (με την "αυτού σοβαρότητα" Μπερλουσκόνι στη μέση) είναι άκρως απωθητική, στην αμέσως επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Πρόεδρος επικύρωσε τα ανοίγματα του, με βάση τη νέα γεωστρατηγική του πολιτική: Γέφυρες προς Κίνα και Ρωσία, χείρα φιλίας προς το Ιράν (αλλά και υπενθύμιση της νομιμότητας “αλά Συμβούλιο Ασφαλείας”, με αφορμή την εκτόξευση πυραύλου από την Βόρεια Κορέα, ακριβώς πάνω στη συγκυρία) και μια νέα “κατευναστική” πολιτική, που περιλαμβάνει ακόμα και ευχές για έναν πλανήτη χωρίς πυρηνικά. Το οτι η Ουάσινγκτον θα “ακούει” τις άλλες μεγάλες χώρες έχει κάποιες παρενέργειες, καθώς η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Μόσχα και Πεκίνο θα περνάει πια στο “ντούκου” - ίσως γιατί όταν έχεις στο ενεργητικό σου Γκουαντάναμο και Αμπού Γκράιμπ, μόνο αν είσαι Τζωρτζ Μπους μπορείς να μιλάς κι από πάνω. Παράπλευρη κερδισμένη και η Τουρκία, που βλέπει το ρόλο της ως το “δυτικό Ισλάμ” στην περιοχή, να την αναβαθμίζει και να την σπρώχνει (ενδεχομένως;) πιο κοντά στις ράγες της Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση, τα στάνταρντ της ηγεσίας αρχίζουν και ανεβαίνουν – και ειδικά στην Ευρώπη (που κοντεύει να πιάσει πάτο) ίσως οι λαοί πρέπει να το αντιληφθούν.
Το κείμενο αυτό γράφτηκε για την Athens Voice της Πέμπτης 09.04.09
Οι φωτό είναι από τα www.CNN.com, http://www.abc.net.au και http://tovima.dolnet.gr
To post συνοδεύεται (σε ένδειξη αυτοκριτικής) με την υπέροχη φωνή της Αμερικάνας Lizz Wright, που είχε δώσει μια εξαιρετική συναυλία στο Gazarte, πριν από μερικούς μήνες - πριν υπάρξει αυτό το blog. Θυμάμαι, εκτός από την εσωτερικότητα της κι έναν εξαίρετο πιανίστα. Η φωτό της είναι μια προσφορά του Τσαλαπετεινού.
You would have loved to see this, Ali.
-
This is photo that Ali Mustafa posted shortly after he arrived in Aleppo to
cover the revolution in 2013. He was killed by Assadist goons a few months
later.
Πριν από 1 εβδομάδα
10 σχόλια:
Βάζεις τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.
Αναθυμάμαι τον ημέτερο Διονύσιο τον Σολωμό, να λέει:
"Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε,
πάντοτε ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε"...
Μια καλή σου μέρα!!!
Καλημέρα Προκόπη. Δε μου λες, αυτός ο μπάρμπας που σφίγγει το χέρι του Ομπάμα στη δεύτερη φωτογραφία ποιος είναι;
Είναι σίγουρα ένας χαρισματικός πολιτικός. Και το εσωτερικό και διεθνές φορτίο που κουβαλάει στις πλάτες του, σίγουρα δεν είναι μικρό. Μάλλον μεγαλώνει και μόνο από τις προσδοκίες που τρέφουν εκαττομύρια κόσμου στο πρόσωπο του.
Κάνω έναν ίσως περίεργο συνειρμό..Όλες οι δημοκρατικές χώρες χειροκρότησαμε την απόφαση του Ομπάμα να κλείσει το Γκουαντάναμο. Η Ελλάδα όμως γιατί να δεχτεί τη μεταφορά κάποιων κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές; Κρατουμένων που στερούνται την ελευθερία τους, βάσει υποψιών και όχι βάσει δικαστικής καταδίκης..Γιατί από τη μια να συγχαίρουμε την πρωτοβουλία του κλεισίματος και από την άλλη να συμβάλουμε και να δεχόμαστε την συνέχιση μιας αντιδημοκρατικής κράτησης;
Π.Κ.: Καλημέρα!
@gerasimos: Ένας έπαρχος;
@Φαίδρα: Ποιός είπε οτι θα δεχτούμε; Δεν έχω καταλάβει ακριβώς το νομικό θέμα που προκύπτει μετά το κλείσιμο του Γκουαντάναμο - δεν μπορούν, λέει, να μεταφερθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κανονικές φυλακές (και δίκες), ούτε να απελευθερωθούν. Μετά το βιασμό του δικαίου που έγινε επί Μπους, τώρα "φασκελωκουκούλωστα"...
ειδικά όταν κάθεται με άλλους “ηγέτες”, που μοιάζουν απλώς “μπούληδες” δίπλα του
Ωχωχ, θανατηφόρο το σχόλιο :))
εγώ θα αφήσω σε άλλους τα σχόλια περί πολιτικής,είμαι και αρκετά άσχετη,και θα κρατήσω την υπέροχη φωνή του τέλους της ανάρτησης.Τον πιανίστα τον θυμάμαι κι εγώ.
Καλησπέρα Προκόπη.
Αντιγράφω απο σημερινό e-mail του αμερικανού θείου μου (δεύτερη γενιά, επισκέφθηκε την Ελλάδα μόνο μια φορά στα 72 του το 2006) που συμπτωματικά μου γράφει για την πρόσφατη ευρωπαϊκή παρουσία Ομπάμα:
"...I think he has made a good impression in Europe. Just the change from the Cheney/Bush presidency is enough to do that. My dog Jake could have done a better job than that failure. So far Obama has a good rating (67% approval) but that can change so quickly on the whim of the people. Remember, the American people are not very bright politically."
με την καλησπέρα μου
Προσωπικά Θεωρώ πως η ποιοτική διαφορά του Ομπάμα από τον Καραμανλή, είναι πως ο πρώτος δε θα ανεχόταν να κλείσει ο πιο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της χώρας του (βλεπε Εγνατία Οδός) στο δυσκολότερο κομμάτι για τους οδηγούς (΄Ηπειρος), για να κάνει φιέστα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για την παράδοση μιας γέφυρας (!) μετά από χρόνια αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.
ΕΛΕΝΑ
@xasodikis: Επαρχία, αγαπητέ, επαρχία. Τα λέτε και στο δικό σας - εξαίρετο - post...
@όλα θα πανε καλα...: Του τη φύλαγα τη μαυρούκα, του Ομπάμα! Μου είχαν ταιριάξει από καιρό. Είχα περάσει πολύ ωραία στη συναυλία της - και αυτή η "μπλουζιά" ήταν από τα highlights...
@yb: Άντε να το πείτε αυτό σε πολλούς Έλληνες αριστερούς...
@Έλενα: Ότι λίγο (χιλιόμετρον) έχουμε αγαπητή, το επιδεικνύουμε... :-)
@gerasimos:- Einai aytos ton opoion o Obama apokalese dyo fores 'President' mesa sta 3 synolika lepta pou diirkise to Photo Op sto Strasbourg.
Δημοσίευση σχολίου