29.6.09

“Ψάχνουμε Δήμαρχο”

Το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν είναι πρόβλημα μεταναστών – είναι πρόβλημα ανεξέλεγκτης λειτουργίας παράνομων κυκλωμάτων, με την “ύποπτη” ανοχή της πολιτείας.




Οι κάτοικοι, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στις γειτονικές περιοχές ψάχνουμε Δήμαρχο (και Δημοτικό Συμβούλιο) που θα έχει πολιτική προστασίας των μεταναστών, θα “μπει μπροστά” στις κινητοποιήσεις μας και θα θέσει προ των ευθυνών τους τα αρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών,Υγείας και Δημόσιας Τάξης – εκπονώντας και υποβάλλοντας ολοκληρωμένο ρυθμιστικό σχέδιο για την ανάπλαση και διάσωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Ψάχνουμε Δήμαρχο (και Δημοτικό Συμβούλιο) που θα φροντίσει την καθαριότητα του κέντρου αυτής της πόλης – μια και αυτό είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα. Ψάχνουμε Δήμαρχο (και Δημοτικό Συμβούλιο) που θα επαναφέρει τουλάχιστον την πόλη στην κατάσταση, στην οποία την παρέλαβε.

Γι αυτό, την Τρίτη 30 Ιουνίου, στις 3μμ, κυκλώνουμε με χρωματιστές κορδέλες και μπαλόνια το Δημαρχείο στην Πλατεία Κοτζιά, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.





ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ



Σύλλογος Κεραμεικού-Γκάζι-Ρουφ “Μέγας Αλέξανδρος”
Εξωραϊστικός Σύλλογος “Ο Λυκαβηττός”
Σύλλογος κατοίκων και επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια»
Πολιτιστικός Σύλλογος “Παναθήναια”
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς  Ελλάδας και Κύπρου  " MOnuMENTA"  (www. monumenta.org)
Σύλλογος Καταστηματαρχών Μοναστηρακίου «Ο Ήφαιστος»
Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας
και Ξενοδοχεία του ιστορικού κέντρου







Οι σύλλογοι και ενεργοί πολίτες που συμμετέχουμε σε αυτή την κίνηση αποποιούμαστε κάθε είδους ρατσισμό προς αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, αλλοδαπούς και μη και αποδεχόμαστε αυτονοήτως το παρακάτω ψήφισμα, που έγινε ομοφώνως αποδεκτό κατά την ίδρυση μας:




ΨΗΦΙΣΜΑ

-- Καταγγέλλουμε τη συνειδητή υποβάθμιση του “ιστορικού τριγώνου”, που οφείλεται στις πράξεις και στις παραλείψεις της πολιτείας, με την ανοχή και την αδιαφορία της οποίας, η περιοχή μετατράπηκε από πρότυπο προσπάθειας αναβάθμισης την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σε “αποθήκη ψυχών” και ανεξέλεγκτο γκέτο ανομίας και εξαθλίωσης, το 2009.

-- Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση όλων των φορέων της πολιτείας (Δήμος, Νομαρχία, συναρμόδια Υπουργεία) και τη μεταξύ τους συνεργασία, χωρίς τις συνήθεις δικαιολογίες “οτι αυτά είναι αρμοδιότητες άλλων”.

-- Απαιτούμε την άμεση ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος, για την εκπόνηση ενός οργανωμένου ρυθμιστικού σχεδίου (στα πρότυπα του αντιστοίχου για την Πλάκα, στις αρχές της δεκαετίας του '90), που θα αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

-- Απαιτούμε τη συγκρότηση ειδικού επιτελείου (task force), στελεχωμένου από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει και να καταδιώξει συστηματικά τα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος, που λυμαίνονται το “ιστορικό τρίγωνο” (ναρκωτικά, πορνεία, εκμετάλλευση λαθρομεταναστών με παράνομα “υπνωτήρια”, παρεμπόριο).

-- Απαιτούμε τη διαρκή και συστηματική (βάσει σχεδίου) αστυνόμευση της περιοχής – και όχι αποσπασματικά αστυνομικά μέτρα, με τη στάθμευση μιας κλούβας, που απλώς μεταφέρει το πρόβλημα “λίγο παρακάτω”. Δεν είναι δυνατόν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Αστυνομία, να δηλώνει “οτι οι υπάλληλοι της φοβούνται να μπουν στο γκέτο”, λίγες δεκάδες μέτρα από το Δημαρχείο και το Αρχηγείο της.

-- Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών πρόνοιας του κράτους και του Δήμου Αθηναίων (με τους χιλιάδες υπαλλήλους), ώστε να αντιμετωπιστεί βάσει οργανωμένου σχεδίου, η έλλειψη περίθαλψης στους αρρώστους (ναρκομανείς και άλλους) και αναξιοπαθούντες, που κατακλύζουν την περιοχή.

-- Απαιτούμε την άμεση μεταφορά της μονάδας του ΟΚΑΝΑ, καθώς η περιοχή (με τη συγκέντρωση τόσων δραστηριοτήτων αλλά και μεταναστών) αποτελεί προνομιακό χώρο, για τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών.

-- Καταγγέλλουμε το σοβαρό πρόβλημα υγιεινής που έχει δημιουργηθεί. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε δημόσιο ουρητήριο και αφοδευτήριο. Απαιτούμε την εκπόνηση σχεδίου καθαριότητας, όλες τις ώρες της ημέρας (και όχι μόνο τη νύχτα), καθώς και την ουσιαστική μελέτη για την απομάκρυνση των εστιών μόλυνσης. Ζητούμε ουσιαστική ανακύκλωση - και όχι το απορριμματοφόρο να ρίχνει στον ίδιο κάδο σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά, που με τόσο κόπο έχουν διαχωρίσει οι δημότες.

-- Απαιτούμε τον διαρκή έλεγχο των χρήσεων γης, αδειών και συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής (άδειες καταστημάτων, ηχορύπανση, χωροταξική διευθέτηση, παράνομο παρκάρισμα και φορτοεκφόρτωση), λόγω και του συνωστισμού που παρατηρείται, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και της εβδομάδας.

-- Απαιτούμε μέτρα για την επαναφορά της κοινωνικής ζωής στην περιοχή και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, με τη δημιουργία σχολείων, παιδικής χαράς, ΚΑΠΗ και άλλων κοινωνικών παροχών.

-- Δηλώνουμε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε ενεργά και εθελοντικά ως πολίτες, στην οποιαδήποτε συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής.


"Επί του πιεστηρίου": Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη "βρώμικη πόλη"...

H γελοιογραφία του Ανδρέα Πετρουλάκη από την "Καθημερινή" είναι δάνειο από τον John Black.

Το post συνοδεύεται από ένα τελευταίο χαιρετισμό στο μεγάλο, προβληματικό παιδί που έφυγε. Μ' ένα τραγούδι από την εποχή που ακόμα ήταν μαύρος κι έπαιζε πραγματικά μαύρη μουσική - χωρίς ακόμα να έχει "υποκύψει" τελείως στα λαχανιάσματα, τις πλαστικές, τη λεύκανση του δέρματος, τα χορευτικά "κόντρα στη βαρύτητα" και όλη την "αρρώστεια", που χαρακτήριζε τον ψυχισμό του.. R.I.P.

buzz it!

10 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Got to be there...
Ένα καλό σύνθημα για την κίνηση διαμαρτυρίας και ο δικός μου τελευταίος χαιρετισμός στο μαύρο παιδί που τραγουδάει. ;-)

Γιώργος είπε...

Χαίρομαι πολύ με την πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διαμαρτυρηθούν για μια κατάσταση απερίγραπτη.Μόλις προχθές ήμουν εκεί και δεν πίστευα -για ακόμη μια φορά- στα μάτια μου.Δεν νομίζω να έχει δοκιμαστεί και αφεθεί στην τύχη της άλλη περιοχή όπως αυτός ο πολύπαθος τόπος.
Λυπάμαι που δεν θα είμαι εκεί αφού αύριο φεύγω. Θα ζήσω για δυο μήνες περίπου όπως περιγράφει ο αρχιτέκτονας στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του, κοντά σε ανθρώπινα μεγέθη μέσα στην παντοδυναμία του φυσικού στοιχείου που τόση ανάγκη έχουμε.Το διαπιστώνω κάθε φορά που παρατηρώ το γιο μου να χάνεται και να απελευθερώνεται μέσα στα στενά δρομάκια και να κρύβεται κάτω απ τις καμάρες αδιαφορώντας για νόρμες και κανόνες που οι κάθε είδους συμβάσεις επιβάλλουν.
Για έναν τέτοιο δημόσιο χώρο αξίζει να παλέψουμε που θα αφήνει ελεύθερους τους πολίτες να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να χαρούν.Πρέπει, όμως, όλοι να νιώσουμε τον τόπο δικό μας, οικείο, μέρος της ιδιωτικής μας σφαίρας για να θελήσουμε να τον προστατέψουμε και να τον αλλάξουμε, όπως η οδοκαθαρίστρια του άρθρου που υπακούει σε μια δική της αισθητική.
Η παγίωση και η οριοθέτηση,από μέρους των πολιτών, μιας αισθητικής με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του θα επιβάλλει -ελπίζω- στους ανύπαρκτους ιθύνοντες να τοποθετηθούν, να πουν κάτι έστω...και να ενεργήσουν.
Νοερά, λοιπόν, θα βρίσκομαι μαζί σας γιατί πιστεύω ότι δίνεται μια ευκαιρία να δείξουν οι πολίτες ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ότι κάποιοι -αρκετοί-αισθάνονται, αναπνέουν και δυσφορούν γι αυτό και αγωνίζονται.
Καλή επιτυχία!

Prokopis Doukas είπε...

@Τσαλαπετεινός: Σας περιμένουμε...

@Γιώργος: Να μας στείλετε φίλους και γνωστούς...

mermyblue είπε...

θα είμαστε εκεί
;)

Prokopis Doukas είπε...

@mermyblue: Να δηλώσετε την παρουσία σας... :-)

mermyblue είπε...

Tην εδήλωσα με έργα και πιστεύω ότι με αποθανατίσαν να κρεμάω μπαλονάκια στα κάγκελα του Δημαρχείου και να κάνω την ανθρώπινη αλυσίδα κάτω από το κουβούκλιο που έκανε επισκευές (ένας θεός ξέρει τι επισκευές εκείνη την ώρα!)

περιττό να πω ότι η εικόνα των μπαλονιών να ταξιδεύουν ψηλά, στον πολύπαθο Αττικό ουρανό ήταν ότι πιό όμορφο είδα σήμερα...

μπράβο για την πρωτοβουλία την ίδια κ ένα ξεχωριστό μπράβο με την αισθητική της πρωτοβουλίας!
κ σύντομα στο επόμενο
όπου θα συστηθώ κ αυτοπροσώπως :D

Υ.Γ. μα πόσο ύψος έχετε!!!

ippoliti_ippoliti είπε...

Οπως έγραψα και στον Τσαλαπετεινό, ήταν μία ώρα δύσκολη για τους "σοβαρούς επαγγελματίες".Τέλος πάντων, φθάνοντας αργά (μετά τις 6.00) είδαμε κάποια μπαλόνια. Εχει κανείς φωτογραφία από την ωραία στιγμή που αναφέρει η mermublue;
Καλό βράδυ
Θέλω πάντως να σας αναφέρω ότι παρά τον αρχικό σκεπτικισμό μου, πείσθηκα μέσω των αναρτήσεών σας

Freedom είπε...

Αυτό πάλι, που ο γιος πέθανε και ο πατέρας πήγε σε απονομή βραβείων, να μην το σχολιάσω καλύτερα!
(Νιώθω γουρούνι...εκείνη την ώρα δεν είχα καταφέρει να τελειώσω τις δουλειές και δεν κατάφερα να κατέβω στην πλ.Κοτζιά...)

Prokopis Doukas είπε...

@ mermyblue: Ασυγχώρητη... Α, το κόψιμο του τσιγάρου με έχει κάνει "τετράγωνο" αγαπητή... :-)

@Freedom: Να μη νοιώθετε γουρούνι - η πρόθεση μετράει επίσης. Την επόμενη φορά, οπωσδήποτε... :-)

IMOLAOS είπε...

Διαμαρτύρομαι έντονα διότι αφού μας τα πήρατε όλα στην Αθήνα τώρα θέλετε και τα ρέστα ΟΧΙ κύριοι το χάλι μας το μαύρο ανήκει στην επαρχία.

ShareThis