1.6.09

Η ανάκλαση του φωτός...

Πολλές φορές σκέφτομαι οτι το έλλειμμα της πολιτικής στη χώρα μας σήμερα είναι η αδυναμία της να κάνει πράξεις τις απαραίτητες λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Όχι έτσι, “ξεκομμένα” από οποιαδήποτε κοσμοθεωρία ή πολιτική θεώρηση (όπως φαίνεται οτι κάνουν συχνά αυτοί που προπαγανδίζουν τον ορθολογισμό στην πολιτική), αλλά με οργανωμένη ματιά – και “γρήγορο χέρι”. Όταν βέβαια το “γρήγορο χέρι” στοχεύει στο “να τα πάρει”, τότε δουλειά δεν γίνεται – η διαφθορά και τα σκάνδαλα δεν είναι καθόλου ξεκομμένα από την χρεωκοπία της πολιτικής και την αδυναμία της Πολιτείας να δράσει. Όσοι μιλούν για “σκανδαλολογία” ξεχνούν οτι τα σκάνδαλα σημαίνουν εξ ορισμού “παράλυση” της δράσης, προς χάριν της μίζας και της “κονόμας”..

Να ας πούμε, σκέφτομαι όλες αυτές τις ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από τα γεγονότα στο παλιό Εφετείο, οτι πέρα από τις μακροπρόθεσμες αποφάσεις για το τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι, μία είναι η φυσιολογική αντίδραση μιας πολιτείας που διέπεται από κοινή λογική και ανθρωπισμό ταυτόχρονα: Να πάρει ο δήμαρχος ή ο νομάρχης τα συνεργεία του και να απολυμάνει εν μια νυκτί το χώρο, να μαζέψει τα σκουπίδια - και με 5 υδραυλικούς να φτιάξει σ' αυτούς τους (600!) ανθρώπους 10 βρύσες και 10 τουαλέτες. Να τους προσφέρει κι ένα φορτηγό απορρυπαντικά – να τους βοηθήσει να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, όσο βρίσκονται εκεί (και μη μου πει κανείς μισαλλόδοξος οτι τους αρέσει η βρωμιά ή οτι έτσι είναι η κουλτούρα τους, γιατί αυτό δείχνει απόλυτη άγνοια για το τι είναι οι Αλγερινοί που έχουν βρει καταφύγιο εκεί)...


Μια λοιπόν και η συζήτηση των ημερών είναι η οικολογία – και το κόμμα των Οικολόγων (πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο Σταύρο Θεοδωράκη στα Νέα), ας δούμε το Νο1 πρόβλημα της εποχής, που μας απειλεί πάνω κι από οποιαδήποτε οικονομική κρίση: Την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εδώ και καιρό διαβάζουμε οτι οι Κυκλάδες (η λαϊκή αρχιτεκτονική στη χώρα κάποτε συμπύκνωνε εκτός από την αισθητική και την περιβαλλοντική σοφία, όπως φαίνεται) είναι το τέλειο μοντέλο για τη μείωση της απορρόφησης της ακτινοβολίας του ήλιου. Βγαίνει τώρα και ο νομπελίστας υπουργός του Ομπάμα και μας λέει: “Βάψτε τις στέγες του πλανήτη άσπρες (ή ανοιχτόχρωμες)! Αν το κάνουμε όλοι θα είναι σα να μην υπάρχουν εκπομπές καυσαερίων από αυτοκίνητα για 11 χρόνια!”

Να λοιπόν ένα μέτρο αναστροφής της περιβαλλοντικής μας “κατρακύλας”, που είναι “εύκολο” και άμεσο. Όχι οτι δεν στοιχίζει – θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και επιδοτήσεις από την πολιτεία (να κάτι στο οποίο μπορεί να πρωταγωνιστήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση). Πόσο δύσκολο όμως είναι να οργανωθεί κάτι τόσο απλό; Η επιδότηση θα ενισχύσει και την οικοδομική αγορά – τουλάχιστον στο κομμάτι των χρωματισμών - και θα είναι ακόμα ένας "μοχλός πράσινης ανάπτυξης", κόντρα στην κρίση. Και η ηλιόλουστη χώρα μας θα έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάκλαση του ηλιακού φωτός, κατά το μερίδιο της (άσε που θα γλιτώνουμε και πολύ περισσότερη ενέργεια για ψύξη, αφού θα πέσει και η θερμοκρασία που συσσωρεύεται στα κτήρια)...

Αλλά η ανάκλαση του φωτός στην πολιτική μας ζωή μάλλον είναι “ψιλά γράμματα”. Η ανάκλαση της μπουρδολογίας και της απραξίας είναι από την άλλη "διάχυτη"..."Επί του πιεστηρίου": Η WWF παρουσιάζει σε συνέντευξη τύπου τα επτά χρόνια της "νομικής ομάδας υποστήριξης πολιτών".

H φωτό είναι δική μου από τη Σαντορίνη - μια παραλλαγή της "επικεφαλίδας", με άλλο φως...

Το post συνοδεύεται από το μικρό αριστούργημα "Lonely Planet" των Βρετανών The The, γνωστών από τις αρχές της δεκαετίας του '80, με το "This Is The Day".

buzz it!

28 σχόλια:

MadNihilist είπε...

Ο εναγκαλισμός της ΕΕ με τη γραφειοκρατία και τον α-φάνταστο κορπορατισμό δεν θα της επέτρεπε ποτέ να υιοθετήσει μικρές-και-έξυπνες πολιτικές για το περιβάλλον (ή για οτιδήποτε for that matter =).

gerasimos είπε...

Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη Τρεμόπουλου. Δεν ήξερα ότι ήταν απ' τη Θεσσαλονίκη (καλό αυτό:-). Φοβάμαι όμως ότι κάπως εικονικά θα αποδειχθούν τα αυξημένα ποσοστά τους. Διότι την ημέρα των εκλογών, μέσα στα παραβάν, επικρατούν 'ρεαλιστικές' νοοτροπίες. Ιδίως στις εθνικές εκλογές. Εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι, που δεν προσφέρουν διορισμούς, θα έχουν πολλές δυσκολίες εμπρός τους αν θέλουν να μπουν στη Βουλή.

Τσαλαπετεινός είπε...

Καλό μήνα! Θα σταθώ απ` όλη την ανάρτηση, στην παρένθεση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ειδικά στην περιβαλλοντική σοφία.
Αναφέρω μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά, που έχουν εκλείψει εδώ και δεκαετίες από τη δόμηση. Σωστός προσανατολισμός των κτιρίων, απόλυτη ένταξη στο περιβάλλον (κλίσεις εδάφους), χρήση των άμεσα προσφερόμενων δομικών υλικών (πέτρα, ξερά φύκια για μόνωση), μικρά ανοίγματα και πάντα ανάλογα με τον προσανατολισμό, έκταση για την ορθολογική εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών. Επίσης έχει ενδιαφέρον ότι σε αρκετές κοινωνίες η ανέγερση ενός νέου σπιτιού γινόταν με εθελοντική εργασία των μελών της κοινότητας σε μια έμπρακτη αλληλεγγύη.

Πάντως η επικράτηση του λευκού στις Κυκλάδες ήταν αποτέλεσμα απόφασης του Μεταξά – αν δεν κάνω λάθος το 38- μετά από πρόταση της υγειονομικής υπηρεσίας για να αποτραπεί με το ασβέστωμα η διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Μέχρι τότε τα σπίτια ήταν ασοβάτιστα για λόγους…αμυντικούς. Τα υλικά κατασκευής, τους χρωματικά ίδια με το περιβάλλον, μια απόλυτα φυσική παραλλαγή που καθιστούσε τους οικισμούς ‘αόρατους’ από τη θάλασσα και τους πειρατές. Την εποχή που έγινε υποχρεωτικό το ασβέστωμα είχε πλέον παταχθεί η πειρατεία στο Αιγαίο.

CARPE DIEM είπε...

Τα απλά πράγματα που προκύπτουν αβίαστα σχεδόν ως επιλογές και έχουν στόχο να κάνουν την ζωή πολλών καλύτερη, απαιτούν νομίζω μια μακρά πορεία μελέτης και στοχευμένου τρόπου σκέψης.Κρύβουν πίσω τους βούληση , δουλειά, ήθος, αρετή..Οτι λείπει δηλαδή από την σύγχρονη πολιτική ζωή του τόπου.Αλλά ο τόπος δεν ανήκει σε κανέναν και είμαι από εκείνες τις αισιόδοξες φιγούρες που πιστεύουν ότι τα παιδιά μας , αν δεν το κάνουμε εμείς, θα βρούν τον τρόπο..Το θέμα είναι γιατί να μην τα βοηθήσουμε και μαζί και τον εαυτό μας να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο;Είμαστε τόσο φοβισμένοι, τόσο λίγοι, τόσο άβουλοι, τόσο ναρκωμένοι;

Prokopis Doukas είπε...

@MadNihilist: Γιατί πιστεύω οτι μπορεί ανέτως να το κάνει - παρά τη γραφειοκρατία της; Ειδικά τέτοια θέματα της ταιριάζουν "γάντι". Κι αν η Ευρώπη είχε κυβερνήσεις (και επιτρόπους) πιο προοδευτικούς, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση.
(Αν και οφείλω να πω οτι ο δικός μας επίτροπος - του Περιβάλλοντος κιόλας - χαίρει, εκ των πράξεων του, τεράστιας εκτίμησης από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους ιδεολογικούς αντιπάλους. Ο Σταύρος Δήμας ήταν πάντοτε σοβαρός άνθρωπος, ένας από τους λίγους στην παράταξη του - και γι αυτό "εξορίσθηκε" και στις Βρυξέλλες!

@gerasimos: Πάντως τώρα, με τη "χαλαρή" ψήφο των ευρωεκλογών, είναι η ευκαιρία τους. Και μέχρι τις εθνικές, ίσως έχουν δείξει "τι καπνό φουμάρουν". Οι απόψεις πάντως, όπως εκφράζονται σε αυτή τη συνέντευξη, με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο - και μειώνουν αρκετά τις επιφυλάξεις μου... :-)

@Τσαλαπετεινός: Γηράσκω αεί διδασκόμενος! ;-)
Το ήξερα οτι ο ασβέστης εμπεριείχε λόγους "υγιεινής", αλλά δεν φανταζόμουν ποτέ οτι είχε "συμβάλλει" ένας δικτάτορας σε αυτό...

Καλό μήνα σε όλους!

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι να έχουμε! Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ΕΕ αλλά και η χώρα μας για την προστασία του περιβάλλοντος έχω να πω: Κυριακή κοντή γιορτή-κυριολεκτικά!

ΕΛΕΝΑ

Έρση είπε...

Καλό μήνα!
Δυστυχώς δεν μπορώ να συμμεριστώ την άποψη ότι η συνέντευξη Τρεμόπουλου είναι ενδιαφέρουσα,τουλάχιστον από πολιτικής άποψης, εφόσον δεν ερωτήθηκε για βασικά σημεία της πολιτικής του, όπως π.χ. πού θα βρει τα χρήματα να εφαρμόσει τις οικολογικές πολιτικές του κόμματός του, για τις οποίες επίσης δεν γίνεται λόγος στη συνέντευξη. Η μόνη ενδιαφέρουσα πολιτικά δήλωση ήταν τα περί ελληνικής μειοψηφίας στη Θεσσαλονίκη το 1900, όπου ο συνεντευξιαζόμενος όμως δεν πάει τον συλλογισμό του ως το τέρμα, οπότε εύλογα δημιουργείται η απορία; Το ζητούμενο των ΟΠ είναι μια μειοψηφική ελληνική παρουσία στη Θεσσαλονίκη;

Prokopis Doukas είπε...

@ CARPE DIEM: Ναι, είμαστε - και κυρίως αποκομμένοι από την ιδέα της συλλογικής δράσης, δυστυχώς...

@Έλενα: Καλό μήνα! Να υποθέσω οτι θα ψηφίσετε με γνώμονα το οικολογικό;

@Έρση: Καλό μήνα, αγαπητή! Ενδιαφέρουσα είναι στο βαθμό που αποκαλύπτονται απόψεις που δεν γνωρίζαμε...
Δε νομίζω οτι αυτό είναι το "ζητούμενο" από πλευράς Οικολόγων - δεν προκύπτει από πουθενά.
Εμένα ένα πράγμα με ανησυχεί, σε αυτήν την κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρουσα παράθεση απόψεων: Η απάντηση "τι σημαίνει δεξιός";
Αυτό μου δείχνει μια κουτοπονηριά του τύπου "δεν θέλω να διώξω ψηφοφόρους από κει" (καθώς και 4 στους 10 προέρχονται στις δημοσκοπήσεις από τη ΝΔ), - οπότε είτε δεν έχω αντιδεξιές θέσεις είτε τις έχω, αλλά δεν τις εκδηλώνω...

anepidoti είπε...

η εικονική μου πραγματικότητα μου υπαγορεύει πως σε κόμματα "αριστερής" ιδεολογίας, το αριστερής σε παρένθεση γιατί σαν τον σοσιαλισμό με την βαρβαρότητα το καταντήσαμε, τα θέματα περιβάλλοντος θάπρεπε νάναι αυτονόητα...νιώθω να υποτιμάται η νοημοσύνη μας όταν άλλο το τάδε κόμμα και άλλο οι οικολόγοι..δεν το καταλαβαίνω...χρόνια τώρα, και είμαι και καχύποπτη...και με τους μεν και τους δε...
καλησπέρα!

Θεοδoτα Ναντσου είπε...

Καλησπέρα! Πολύ ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Τρεμόπουλου, αν και διατηρώ πολλές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα, την θετική διάθεση και τον ρεαλισμό του ίδιου. Προσωπικά θεωρώ πως εκπροσωπεί την "οικολογία της γκρίνιας" που ελάχιστα έχει να προσφέρει στη σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση.

Σε σχέση με το σχόλιο της Έρσης, τα οικονομικά για την "οικολογική στροφή" υπάρχουν ήδη. Οι πολιτικές που προτείνουν οι ΟΠ είναι ως επί τω πλείστον ήδη δρομολογημένες από την ΕΕ. Το μεγάλο κόστος αφορά την "αρχική επένδυση" στις απαραίτητες νέες τεχνολογίες. Η συνέχεια, όταν δηλαδή θα μπούμε με το καλό σε μια πιο οικολογική τροχιά, έχει πολύ μικρότερο οικονομικό κόστος από τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης. Και σίγουρα συμφέρει! Ειδικά αν σκεφτεί κανείς το τεράστιο κόστος που ήδη είναι σε θέση να υπολογίσουν τα μεγάλα και τρανά οικονομικά επιτελεία του πλανήτη ως αποτέλεσμα της επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής. Το ζήτημα είναι ποιος θα αναλάβει το (μεγάλο) πολιτικό κόστος της μεγάλης στροφής. Μέχρι στιγμής όλες οι προτάσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων είναι πράσινα πασαλείμματα...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Προκόπη, θεωρώ πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν είναι δυνατό να υπόκεινται κομματικούς διαχωρισμούς και κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν μπορεί να οικειοποιηθεί το περιβάλλον προς ιδίον ώφελος. Στην ερώτησή σου λοιπόν: το οικολογικό είναι μια (πολύ)σημαντική παράμετρος σχετικά με το που θα ρίξω την ψήφο μου, αλλά όχι η μοναδική...

ΕΛΕΝΑ

Γιώργος είπε...

Παρακολουθώντας - τα τελευταία χρόνια - από κοντά τη ζωή των λιγοστών, πια, μονίμων κατοίκων στα χωριά της Τήνου, έχω εντυπωσιαστεί από την οικολογική τους συμπεριφορά που είναι αποτέλεσμα ανάγκης αλλά και επιβιώσεων του παρελθόντος στις μέρες μας. Πραγματικά, έχω, συχνά, την εντύπωση ότι ζω σε μια άλλη εποχή, μεσαιωνική, τόσο μακρινή και ταυτόχρονα τόσο κοντά στις ανθρώπινες ανάγκες.
Σε χωριά, λοιπόν, που δεν μπαίνουν αυτοκίνητα και γι αυτό έχει διασωθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, οι κάτοικοι συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό στις στέρνες τους, ελαχιστοποιούν τα σκουπίδια τους -σχεδόν τα πάντα ανακυκλώνονται με φυσικό τρόπο, καταναλώνουν ό,τι έχουν ανάγκη. Χρησιμοποιούν τα μονοπάτια -τελευταία αποκαθίστανται κι αυτά από οικολογικές οργανώσεις αφού τα περισσότερα χαράχτηκαν αιώνες πριν.
Κι όλα αυτά υπό το ανυπέρβλητο φως που διεισδυτικά λειαίνει τις τραχιές επιφάνειες και φορτίζει με απίστευτη ενέργεια το τηνιακό τοπίο.
Κι ας έχουν γίνει επεμβάσεις στο τοπίο και στον κοινωνικό ιστό -η στάση ζωής που ακόμα προβάλλεται και η οικολογική αντίληψη των απλών ανθρώπων αντισταθμίζει -τουλάχιστον για όσους ζούμε περιστασιακά κοντά τους - την παντελή έλλειψη ευθύνης και ενδιαφέροντος από την πολιτεία και τις εξουσίες της.

Prokopis Doukas είπε...

@anepidoti: Απολύτως κατανοητή η καχυποψία σας, αγαπητή...

@Θεοδoτα Ναντσου: Επίσης, δεδομένης και της σχέσης/θέσης σας στη WWF...

@Έλενα: Ναι, το οικολογικό όντως δεν μπορεί να είναι "επικεφαλίδα" για τα πάντα...

@Γιώργος: Οι εικόνες σας είναι πολύ δυνατές - και πολύ πειστικές. ¨εχω κι εγώ μια μικρή γνώση όλων αυτών...

Vicky είπε...

Ένα άλλο μέτρο αναστροφής της περιβαλλοντικής μας “κατρακύλας”, που είναι “εύκολο” και άμεσο είναι ο (συγνώμη για τα αγγλικά) in-sink food waste disposer. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάξουμε νεροχύτη, να έχουμε ελάχιστο χώρο κάτω από αυτόν για το shredding και ρεύμα κάπου κοντά. Είναι περιβαλλοντικά αποδεκτό, χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό και το κυριότερο, δε χρειάζεται κανένα μεγάλο έργο κλπ κλπ μιας και συνδέεται με τους παραδοσιακούς σωλήνες.

Επίσης, σε σχέση με αυτό που λέει ο Γιώργος λίγο πιο πάνω (το οποίο και επικροτώ), είναι λυπηρό να ελαχιστοποιείται (εάν και πιστεύω πως δε μπορεί, έχουμε και σ' άλλες ευσυνείδητους κατοίκους) 'Σε χωριά, λοιπόν, που δεν μπαίνουν αυτοκίνητα'. Η θεία μου πάντως στη Γερμανία, ζει στο Baden, μια πανέμορφη μικρή πόλη -αλλά πόλη- κι όμως, συγκεντρώνει στο κήπο της το νερό της βροχής και ανακυκλώνει με φυσικό τρόπο μέρος των σκουπιδιών (το οποίο μετατρέπεταιμε το καιρό σε λίπασμα).

Όσο για τους Οικολόγους Πράσινους, ναι, επικοινωνιακά καλή συνέντευξη, θα μάθω περισσότερα γι' αυτούς και τις θέσεις τους αλλά εάν μου επιτρέπετε μια ασήμαντη ερώτηση.. Tα Lada είναι φιλικά προς το περιβάλλον;

Βάψτε λοιπόν τις στέγες σας, αλλάξτε τους νεροχύτες σας και φυτέψτε και κανένα δέντρο /γλάστρα.

Καλημέρα.

yb είπε...

είμαι απο εκείνους που εννοούν να ψηφίζουν και επανειλημμένως στο παρελθόν το έχω κάνει με τη λογική του "μη χείρον βέλτιστον", όσο κι αν στάζει απογοήτευση αυτό, στις εκάστοτε συνθήκες ήταν αρκετό...τι κάνω όμως τώρα αγαπητέ που δεν βρίσκω το "μη χείρον";

γιατί ασφυκτιώ και δυσανασχετώ τόσο με την "εις άτοπον απαγωγή" (με την έννοια του αποκλεισμού), που απο τον κατάλογο των δήθεν 27 φτάνω να λέω οτι θα μπορούσα να ψηφίσω έναν σχηματισμό κι αυτόν με μάλλον βαριά και μισή καρδιά;
αυτός ο εξαναγκασμός κατ'ουσίαν είναι που με στενοχωρεί και με θυμώνει και με κάνει να αισθάνομαι τηλεκατευθυνόμενο πιονάκι...
υποθέτω οτι το λευκό θα όφειλε να ήταν η λύση αλλά κι αυτό αν καταλαβαίνω καλά χρησιμοποιείται με κάποιον τρόπο ή όχι;

παρ'οτι είμαι μάλλον εκτός θέματος post, θα εκτιμούσα πολύ καμιά αισιόδοξη και θετική κουβέντα ...:-)

gerasimos είπε...

Ρώτησε η Vicky: 'Tα Lada είναι φιλικά προς το περιβάλλον;': καλή ερώτηση! Παρότι ενδιαφέρουσα η συνέντευξη Τρεμόπουλου, ολίγον τι παλαιάς (και τόσο γνώριμης...) κοπής και άνευ συγκροτημένης πολιτικής και πλανητικής θα έλεγα σκέψης - που τόσο την έχουμε ανάγκη σήμερα αυτή την πλανητική, διευρυμένη σκέψη - μου φάνηκε ο κος Τρεμόπουλος. Και για να πάω ένα βήμα παραπέρα, νομίζω ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι απ' αυτή την άποψη μπορούσαν και καλύτερα...

Sue είπε...

Καλημέρα,

προσυπογράφω το κείμενο του Γιώργου αλλά ας μην είμαστε υπερβολικοί. Η απαγόρευση των οχημάτων σε νησιωτικές περιοχές έχει όφελος (κάπως έτσι διασώθηκε και το παραδοσιακό ύφος της Ύδρας) αλλά κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο για τις πόλεις που ευθύνονται τα μέγιστα για την περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν χρειάζεται να οπισθοδρομίσουμε για να βοηθήσουμε το περιβάλλον. Ας εφαρμόσουμε με συνέχεια και συνέπεια τα απλά και καθημερινά της ανακύκλωσης όπως η αγορά προϊόντων σε συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά (γυαλί, χαρτί), η επαναχρησιμοποίηση αυτών των συσκευασιών, η αγορά ρούχων από φυσικά υλικά, ο περιορισμός της χρήσης του πλαστικού και του συνθετικού, η λελογισμένη κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ιδίως τώρα το καλοκαίρι - οι συμβουλές των γιαγιάδων των παλιών καιρών είναι πιο επίκαιρες και χρήσιμες από ποτέ άλλοτε.

Τώρα με τις εκλογές, το περιβάλλον και τα προβλήματά του είναι στο προσκήνιο. Μετά τις εκλογές όμως ποιοί πολιτικοί θα συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτό ως βασική προτεραιότητα;

MadNihilist είπε...

Καθώς πλησιάζει η Κυριακή διαπιστώνω με πανικό πως (με τη βοήθεια και τις ευλογίες των κομμάτων) οι ευρωεκλογές έχουν πλέον ταυτιστεί κατά 100% με εθνική, αλλά πανευρωπαϊκή σε έκταση, δημοσκόπηση εν όψει των κατά τόπους βουλευτικών εκλογών --ιδιαιτέρως όπου αυτές έρχονται γρήγορα (Βρετανία, Ελλάδα...) Το ΠΑΣΟΚ λχ έχει μερικούς εξαιρετικά καλούς υποψηφίους αλλά αντί να προωθήσει αυτούς και το έργο της προηγούμενης ευρω-ομάδας έχει γεμίσει τον τόπο με γιγαντοαφίσες του ΓΑΠ. Συμφωνώ πως το ζητούμενο είναι η συσπείρωση και το να μην πάνε για μπάνιο οι ψηφοφόροι του σκληρού πυρήνα (δεν είναι λάθος στρατηγική) αλλά από την άλλη μεριά ως καμπάνια είναι απαξιωτική και για τους θεσμούς της ΕΕ και για τους ίδιους τους Ευρωβουλευτές, υποψήφιους και απερχόμενους.

Θα ήταν ιδανικό αν οι ψηφοφόροι σε αυτές τις εκλογές είχαν ενημερωθεί καλύτερα σχετικά με τις ικανότητες κάθε ευρω-ομάδας έτσι ώστε να μπορέσουν να αξιολογήσουν ομάδες και όχι να ρίξουν την ψήφο τους ως κίνηση αδιαφορίας για το Α κόμμα ή τιμωρίας για το Β ή συμπάθειας για τον κύριο του Γ.

@ProkopisDoukas Θεωρητικά θα της ταίριαζε γάντι της ΕΕ το ασβέστωμα της κάθε ταράτσας αλλά κάπου δεν είναι αρκετά κορπορατίστικο για να συγκινήσει με την προοπτική πχ επιτροπών, συνεδριάσεων, εσωτερικής διαβούλευσης, λόμπυιγκ κοκ. Μεγάλη συζήτηση (...φαντάσου να τους λέγαμε πως παραδοσιακά το ασβέστωμα είχε και ρόλο απολύμανσης. Και πως λίγη κατσικίσια τρίχα μέσα στο μίγμα κάνει τη βαφή πιο ανθεκτική στις αλλαγές του καιρού! =)))

Prokopis Doukas είπε...

@Vicky: Όχι, ένα Lada αποδεικνύει οτι δεν ήσουν ποτέ νεόπλουτος/καπιταλιστής, διάκεισαι θετικά προς τον υπαρκτό σοσιαλισμό - και δεν ενδιαφέρθηκες ποτέ ιδιαιτέρως για το οδήγημα και τη μέση σου (διότι ως γνωστόν, τα Lada είναι σκυλιά στο χώμα, αλλά οι αναρτήσεις του σε πεθαίνουν)..
Φυσικά και δεν είναι καθόλου οικολογικό, τη σήμερον ημέρα.. :-)

@ yb: Αγαπητή, πάντα υπάρχει το μη χείρον βέλτιστον (κατά την οπτική του καθενός, βεβαίως). Για παράδειγμα: Αν θέλετε να τιμωρήσετε τη ΝΔ, τότε ψηφίστε ΠΑΣΟΚ, γιατί όσο μικρότερη η διαφορά (ειδικά αν είναι κάτω από 3%), τόσο "γλώσσα" θα βγάλουν μεθαύριο οι κυβερνώντες.
Αν θέλετε να τιμωρήσετε το ΚΚΕ, ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ - στην ελάχιστη περίπτωση που ξεπεράσει το δεύτερο το πρώτο, θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον Περισσό. Στην περίπτωση που θέλετε να τιμωρήσετε και τα δύο κόμματα της αριστεράς (μαζί και το ΛΑΟΣ), ψηφίστε Οικολόγους. Αν έρθουν τρίτοι, τα υπόλοιπα μικρά κόμματα θα χάσουν ψήφους και θα έλθουν αντίστοιχα 4ο, 5ο και 6ο...

@gerasimos: Στην ουσία, θα φανεί μετά τις εκλογές, με τι έχουμε να κάνουμε...

@Sue : Όσο η κοινωνία αδιαφορεί ή αγνοεί την έννοια περιβάλλον, τόσο και οι πολιτικοί μας θα αντικατοπτρίζουν αυτό τον "επαρχιωτισμό". Άμα αλλάξουμε εμείς - και τους ζητάμε ανακύκλωση, αντί για διορισμό - τότε θα αλλάξουν κι αυτοί...

@MadNihilist: Ναι, συμφωνώ κι εγώ - είναι απογοητευτικό οι καμπάνιες να περιορίζονται στον επικεφαλής (του κόμματος, ούτε καν του ψηφοδελτίου). Υπάρχουν και χειρότερα, βέβαια, ο Μπερλουσκόνι είναι ο ίδιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου... :-)

Rover είπε...

Η πόλη είναι δημιούργημα του σύγχρονου πολιτισμού και παρά ταύτα σχεδόν όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν ένα σπίτι στην εξοχή.
Και μόνον αυτή η τάση αποτελεί ισχυρή ένδειξη της χρεοκοπίας του σύγχρονου μοντέλου ανάπτυξης.
Αν βέβαια συναθροίσουμε τα προβλήματα που επισώρευσε ο σύγχρονος τρόπος δόμησης, τότε έχουμε αναμισβήτητη απόδειξη της ηλιθιότητάς μας και των εγκληματικών επιλογών μας.
Οι πόλεις δεν χτίστηκαν με στόχο να κατοικήσουν άνθρωποι αλλά με στόχο να κερδίσουν οι οικοπεδούχοι, οι εργολάβοι και οι καταπατητές.
Η Αθήνα πενταπλασίασε τον πληθυσμό της τα τελευταία 60 χρόνια.
Το 1950 κατοικούσε στην Αθήνα το 15% του ελληνικού πληθυσμού και σήμερα κατοικεί σχεδόν το 47%.
Ήταν προφανές ότι αυτό θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον αλλά και στην ισόρροπη ανάπτυξη της Ελλάδας.
Το κέρδος όμως από το εμπόριο της γης ήταν τόσο μεγάλο που κανένας δεν έκανε τον κόπο να προβληματιστεί.
Αρκεί να σκεφτείτε ότι κάθε παλιός Αθηναίος - στατιστικά - πούλησε ή ενοικίασε το δικαίωμα εγκατάστασης σε τέσσερις επαρχιώτες. (Αυτό σημαίνει πενταπλασιασμός του πληθυσμού). Κάπως έτσι μας προέκυψε ο νεοπλουτισμός κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα.
Τώρα βέβαια μας αρέσει η οικολογία και ο απλός νησιώτικος τρόπος ζωής.
Κάτι σαν τις πουτάνες που αφού μια ζωή "βγάζουν τα μάτια τους", στα γεράματα καταλήγουν σε μοναστήρια.
Ο θεός όμως μπορεί να συγχωρεί αλλά η φύση δεν συγχωρεί.
Κανένα οικολογικό κίνημα δεν μπορεί πλέον να μας σώσει.

Γιώργος είπε...

Διευκρίνιση προς Sue

Στα χωριά της Τήνου, μεσαιωνικοί οικισμοί τα περισσότερα, δεν έχει απαγορευτεί η είσοδος των αυτοκινήτων. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός τους -αιώνες πριν - και η δομή τους δεν επιτρέπει την είσοδο τροχοφόρων. Σ΄ένα σύμπλεγμα από σοκάκια, καμάρες και σκαλοπάτια μόνο άνθρωποι και ζώα μπορούν να κυκλοφορούν. Τα αυτοκίνητα αφήνονται περιμετρικά των χωριών.
Αυτός είναι ο λόγος που έχουν μείνει σχετικά ανέπαφα τα χωριά κι έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί και διατηρητέοι οικισμοί.

Prokopis Doukas είπε...

@Rover: Δε νομίζω οτι ο πληθυσμός της Αθήνας πενταπλασιάστηκε για να πλουτίσουν οι εργολάβοι και οι οικοπεδούχοι - αλλά γιατί όλη η οικονομική δραστηριότητα της χώρας συγκεντρώθηκε (κακώς) εδώ - και μόνον εδώ υπήρχαν δουλειές...

Prokopis Doukas είπε...

Εκ παραδρομής έσβησα δύο μηνύματα, οπότε τα ποστάρω εγώ:

1. Από τη Vicky:

Etiketes. Lypiro.

H simeron imera einai omws ayti poy mas apasxolei.

Mou thymizei tin anoiti Live Earth synavlia tou 2007 me ta private jets ki olo to carbon footprint pou mas afise.

Και

2. Από τους (τις;) LeftG700:


Αγαπητέ κ.Δούκα,


Αν ισχύει αυτό που λέτε στην ανάρτηση ("...το Νο1 πρόβλημα της εποχής, που μας απειλεί πάνω κι από οποιαδήποτε οικονομική κρίση: Την υπερθέρμανση του πλανήτη."), τότε γιατί "το οικολογικό δεν μπορεί να είναι επικεφαλίδα για τα πάντα" όπως λέτε στην Έλενα; Τι από τα δύο ισχύει;

Μας έκανε δε τεράστια εντύπωση η εκλογολογική ανάλυση προς την @yb για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει στη διάθεσή της εν όψει των εκλογών. Ούτε ο Μαύρος της MRB δεν θα τα έλεγε καλύτερα. Τελικά μήπως πράγματι θέλετε να είστε "αντικειμενικός";


Τα λέμε.

Prokopis Doukas είπε...

Και απαντώ:

@Vicky: Εντάξει, έκανα και λίγο χιούμορ. Μπορεί να έχεις ένα Lada, γιατί πήγαινες πάντα στα βουνά και στη φύση - και έκτοτε δεν είχες ποτέ λεφτά να το αλλάξεις...
Σήμερα πάντως είναι όχημα μόνο για κάποιον που ζει στην ύπαιθρο - και το αξιοποιεί για "σκληρές" διαδρομές.


@LeftG700: Λέω αυτό που είναι (φαντάζομαι) κατανοητό στον καθένα: Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι το σημαντικότερο πρόβλημα σημερα. Αυτό δεν σημαίνει οτι μια πολιτική δύναμη με την "ετικέτα" Οικολόγοι έχει απαραίτητα τις συνολικές απαντήσεις και την κοσμοθεωρία για την επίλυση των περισσοτέρων προβλημάτων των σύγχρονων κοινωνιών...


Ως προς την "ανάλυση" (ούτε ένα σχόλιο δεν μπορεί να κάνει κανείς), εντάξει, "ξέχασα" το "αν θέλετε να τιμωρήσετε το δικομματισμό, ψηφίστε ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ" - μόνο που δεν πολυσυμφωνώ με αυτή την καραμέλλα. Κι αυτο γιατί θεωρώ οτι πρωτίστως η αριστερά θα έπρεπε να είναι "αντιδεξιά" - και να φροντίζει να μην κυβερνάται μια χώρα με 55-60% κεντροαριστερή ψήφο, από τη δεξιά. Επίσης να είναι σε θέση να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ (όπως απαιτεί πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του χώρου) και να "σύρει" το ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση που θέλει - και σε πιό ριζοσπαστικές θέσεις...

Πάντως, είτε σας αρέσει είτε όχι, αυτές οι δύο είναι οι μάχες αυτών των εκλογών: Του μεγάλου και του μικρού δικομματισμού (όπως εύστοχα είπε ο Τρεμόπουλος)...

Πάμε τώρα και στη μόνιμη επωδό σας: Πέστε μου γιατί ακριβώς πρέπει να τα λέμε;

Με την αριστερά είμαι δεν σας αρέσει - το αντίθετο πάλι δεν σας αρέσει...

Είστε η μόνη περίπτωση μέχρι τώρα (πλην οπαδών του ΚΚΕ, όταν θίγεται το κόμμα τους), που αντιδρά με έναν υφέρποντα φανατισμό. Είναι δυνατόν να είναι αυτό το χαρακτηριστικό της σύγχρονης αριστεράς - να αντιδρά "οπαδικά";

Να συζητήσετε ακριβώς δεν θέλετε - μάλλον να ειρωνευτείτε. Αν δεν σας αρέσει ο τρόπος σκέψης μου, δεν είστε υποχρεωμένοι(ες) να διαβάζετε το blog μου. Εκτός αν βασικός σκοπός σας είναι να διαφημίσετε το δικό σας - όπως πρόσεξα οτι κάνατε σε άλλα blogs...

Γι αυτό καλύτερα, ας μην τα ξαναπούμε.. Δε μου μοιάζει εποικοδομητικό.. :-)

Sue είπε...

@ Γιώργος:
Με συγχωρείς για την άγνοιά μου - δεν έχω επισκευτεί το νησί αν και πολύ θα το ήθελα - εκτός από τους μεσαιωνικούς οικισμούς, υπάρχει και η παραδοσιακή τηνιακή αρχιτεκτονική (με τους περιστεριώνες) που είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Τυχερό νησί η Τήνος, από τα λίγα που δεν έχουν αλωθεί από την νεοπλουτίστικη τσιμεντοποίηση.

@Prokopis Doukas
Δεν νομίζω ότι η κοινωνία αγνοεί την λέξη και τη σημασία του περιβάλλοντος. Στα σχολεία γίνεται αρκετή δουλειά για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των παιδιών. Τι να σου κάνει όμως όταν όλα αναιρούνται από την "υπεράνω" συμπεριφορά των ενήλικων γονιών;

Rover είπε...

Όχι βεβαια! Δεν πενταπλασιάστηκε πληθυσμός της Αθήνας για να πλουτίσουν οι εργολάβοι και οι οικοπεδούχοι.
Το αίτιο προφανώς είναι η συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας.
"Έπρεπε" να συγκεντρωθεί πληθυσμός στην Αθήνα για να υπάρχουν φτηνά εργατικά χέρια.
Όσο για το θέμα της στέγης βρέθηκαν δυο λύσεις.
(α) Η αντιπαροχή. Βόλευε οικοπεδούχους, εργολάβους, εργάτες της οικοδομής, μηχανικούς και γενικά όλο το κύκλωμα που ζει από την οικοδομή.
(β) Η καταπάτηση. Υπήρξε ανοχή της πολιτείας αν όχι και ενθάρρυνση.
Δεν ξέρεις ότι πολλοί κυριολεκτικά "χτίζανε νύχτα".
Γιατί το επέτρεπε η πολιτεία αυτό;
Δεν έγιναν λάθη - όπως πάνε να τα παρουσιάσουν τώρα.
Έγιναν μεθοδευμένα και σκόπιμα εγκλήματα.
Απλά η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού είχε την "ευχάριστη πλευρά της" για αρκετές κοινωνικές ομάδες και δεν μιλούσε κανένας.
Οι ευφυέστεροι υποψήφιοι στις 10ετίες του '50 - '60 - '70 πήγαιναν στο πολυτεχνείο. Λες να το έκαναν από αγάπη στα τούβλα και στα μπετά;
Προφανώς το χρήμα καθόριζε τις προτιμήσεις.
Όπως και τώρα που οι ευφυέστεροι υποψήφιοι προτιμούν την Ιατρική δεν το κάνουν γιατί αγαπούν τα μικρόβια ή το αίμα. Πάλι το χρήμα είναι κριτήριο.
Και τότε η συσσωρευμένη ευφυΐα είχε σαν αποτέλεσμα το έκτρωμα της Αθήνας - και όχι μόνον - και τώρα η ευφυΐα οδήγησε τον τομέα της Υγείας στην απαξίωση του ΕΣΥ και στο φακελλάκι.
Ξέφυγα απο το θέμα αλλά αποσαφήνισα πιστεύω ότι τα προβλήματα για να λυθούν δεν απαιτούν εξυπνάδα.
Απαιτούν αυτό που πάντα έλειπε από την Ελλάδα. Ήθος.

LeftG700 είπε...

Αγαπητέ κ.Δούκα,


Ο "ευγενικός" τρόπος που μας λέτε "πάρτε πόδι ρε!" μας θυμίζει τον Ερρίκο τον 8ο που έκανε τη χάρη στη δεύτερη γυναίκα του την Άννα Μπόλεϋν να επιτρέψει να αποκεφαλιστεί με σπαθί κι όχι με τσεκούρι!

Δικαίωμά σας. Δικό σας είναι το blog. Όμως όλοι κρινόμαστε.

Τη συμπεριφορά σας αυτή και τη νοοτροπία που αποκαλύπτει θα τη σχολιάσουμε στο δικό μας blog (μετά τις εκλογές βέβαια, μη χάνουμε και τις προτεραιότητες). Και παρά το ότι πάσχουμε από "υφέρποντα φανατισμό" θα σας ενημερώσουμε, ώστε αν θέλετε να καταθέσετε την άποψή σας.

Έτσι θα ανταποδώσουμε με ολόκληρη ανάρτηση τη διαφήμιση που μας πρόσφερε το blog σας με τα σχόλια που σας στείλαμε... Πιστεύουμε να είναι αρκετή ώστε να πατσίσουμε και να μη μας θεωρήσετε τζαμπατζήδες...


Τα λέμε (στο δικό μας blog όπου θα είστε πάντα ευπρόσδεκτος ή οπουδήποτε αλλού).

Prokopis Doukas είπε...

Αυτό που λέω πολύ απλά είναι οτι δεν έχω καμία διάθεση (και καμία υποχρέωση) να συζητώ με κάποιον(ους) που είναι εριστικός ή επιδιώκει τη διένεξη ή δεν είναι καλοπροαίρετος (κατά την άποψη μου).

Αφού λοιπόν είναι δικαίωμα μου (και το αναγνωρίζετε), ας μην απασχολούμε ο ένας τον άλλον. Φυσικά και όλοι κρινόμαστε - αλλά επειδή δεν είμαστε ούτε πολιτικοί αρχηγοί, ούτε κόμματα, αφήστε τα πομπώδη. Ευχαριστώ, "διαφήμιση" δεν χρειάζομαι, μου έχουν κανει με τον ίδιο "απειλητικό" τρόπο, κάτι "συνάδελφοι" σας, όταν δεν τους άρεσε η κριτική για το κόμμα τους...

ShareThis