Ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών προστέθηκε στο τέλος: η (βουβή) έκπληξη. Ουδείς περίμενε τέτοιο εύρος νίκης του ΠΑΣΟΚ, με άνετη αυτοδυναμία 160 εδρών - και κυρίως τέτοια συντριπτική διαφορά των 10,5 μονάδων με τη ΝΔ. Όταν την Κυριακή το βράδυ, ο Ηλίας Νικολακόπουλος ανακοίνωσε τις προβλέψεις, από την αναγωγή των μέχρι τότε αποτελεσμάτων, ήταν σα να πάγωσε ο χρόνος. Κυρίως βεβαίως για τους οπαδούς του μέχρι τώρα κυβερνώντος κόμματος, που “πέτυχε” ρεκόρ χαμηλότερου ποσοστού στην ιστορία του.
Μια τόσο ευρεία νίκη (44%-34%) δεν μπορεί παρά να προέρχεται από θετική ψήφο - και όχι μόνο ψήφο απόρριψης του αντιπάλου. Όπως φαίνεται, παρά τη διάχυτη επιφυλακτικότητα τους, οι Έλληνες ψήφισαν “ελπίδα” - κυρίως για αλλαγή της ψυχολογίας, οικονομική ανάκαμψη και ανάσχεση της ατιμωρησίας και της διάχυτης διαφθοράς. Όπως επισημαίνουν όμως πολύ σωστά στελέχη και του ΠΑΣΟΚ, είναι έτοιμοι να αποσύρουν ακαριαία την εμπιστοσύνη - και με το παραμικρό παραστράτημα. Ο θρίαμβος βεβαίως δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου και στους συνεργάτες του, για (εκτός των άλλων) μια καμπάνια προσεκτική, αποτελεσματική και με αρκετές τομές, όπως η πλήρης απουσία αφισοκόλλησης, που έκανε θετική εντύπωση - και λειτούργησε ως μπούμερανγκ για τους ήδη “βάναυσα” εκτεθειμένους στις λεωφόρους...
Μετά από τέτοια συντριβή, που μάλιστα προκάλεσε μόνος του, με πρόωρες εκλογές, ο Κώστας Καραμανλής δεν μπορούσε παρά να παραιτηθεί - και να δηλώσει οτι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Ωστόσο, η ταπεινωτική ήττα, φαίνεται οτι δε τον εμποδίζει από το να προσπαθήσει να ελέγξει τις εξελίξεις της διαδοχής, τουλάχιστον ως προς τη διαδικασία - αν όχι ως προς τις εγγυήσεις επικράτησης του καραμανλικού μπλοκ. Απομένει να δούμε, αν η οργή μεγάλου μέρους της παράταξης του για την παράδοση της εξουσίας, θα εμποδίσει τα όποια σχέδια του. Στην ιστορία πάντως, η ΝΔ της τελευταίας πενταετίας θα μείνει ως παράδειγμα κατακρημνισμού, όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η “νομιμοποίηση” του ανήθικου και η πλήρης διάσταση λόγων και έργων, με την ανικανότητα σε όλα τα επίπεδα να συνοδεύει την αντίληψη της εξουσίας, ως ευκαιρία “να φάμε απο παντού”...
Είναι χαρακτηριστικό οτι τα περισσότερα “γαλάζια κάστρα” έπεσαν, μεταξύ των οποίων και η Α’ Αθήνας, δίνοντας έτσι ελπίδες για αλλαγή σελίδας σε ένα χρόνο και στο επίπεδο του δήμου, που καταδυναστεύεται από την ίδια πλειοψηφία, από την εποχή του Μιλτιάδη Έβερτ - και κυρίως από τη χειρότερη ηγεσία του, σε ευθεία αναλογία με τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που την ανέδειξε. Στην περιφέρεια της ευρύτερης Αθήνας, έμειναν “μπλε” στο χάρτη, μόνο πολύ συγκεκριμένες περιοχές: Εκάλη, Κηφισιά, Παπάγου, Φιλοθέη, Παλιό & Νέο Ψυχικό, Βούλα και Βουλιαγμένη. Στο Ρέθυμνο, η προσφυγή σε τακτικές νοθείας, με την έδρα του καταδικασθέντος πρωθυπουργικού συμβούλου να κληρονομείται στην κόρη Κεφαλογιάννη, παραλλήλως με τη διαγραφή του εσωκομματικού αντιπάλου, οδήγησαν στη μεγαλύτερη πανελλαδικά πτώση της ΝΔ, κατά 19,1%!
Το ΚΚΕ έχει κάθε λόγο να είναι μουδιασμένο, καθώς όχι μόνο δεν αύξησε (για πρώτη φορά στις προσφάτες εθνικές εκλογές) το ποσοστό του, αλλά απώλεσε και μερικές χιλιάδες ψηφοφόρων, κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ. Τα σημάδια ήταν ορατά από τις Ευρωεκλογές, αλλά η ηγεσία του Περισσού τα αγνόησε, επιμένοντας να υπερασπίζεται την αποκατάσταση (αντί της καταδίκης) του σταλινισμού και την άρνηση διαφάνειας για τα οικονομικά του κόμματος, απειλώντας οτι θα αρνηθεί να κατονομάσει τις πηγές χρηματοδότησης.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε ένα αντίστοιχο ποσοστό ψηφοφόρων, κοντά στο 0,5% - και “κανονικά” θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στους χαμένους, σε σχέση με το περίπου 5% του 2007. Ωστόσο, οι κλυδωνισμοί του τελευταίου διαστήματος ήταν τόσο έντονοι και οι κίνδυνοι διάσπασης και μη εισόδου στη βουλή τόσο ορατοί, που το αποτέλεσμα προκάλεσε ανακούφιση και απομάκρυνε (προσωρινά τουλάχιστον) κάθε σκέψη και πίεση για αλλαγή εκ βάθρων της πολιτικής γραμμής και άνοιγμα προς τα δεξιά - κάτι που μοιάζει έτσι κι αλλιώς ανεπίκαιρο, λόγω της άνετης αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβη κατά μιάμιση μονάδα το όριο του 3% και ανέδειξε τον Αλέξη Τσίπρα, ως (ακηδεμόνευτο πλέον) ηγέτη, που κατάφερε να ανατρέψει την καταστροφική πορεία το τελευταίο εικοσαήμερο - και με την καλή εμφάνιση του στο debate.
“Νικητής”, αλλά ευτυχώς χωρίς να ξεφύγει σε “εξωπραγματικά” ποσοστά, επωφελούμενος της νεοδημοκρατικής διάλυσης, ο ΛΑΟΣ. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να πει κανείς και για την αποχή. Φαινόμενα ανησυχητικά και αλληλένδετα...
Υ.Γ. 1: Στη ΝΔ η σφαγή συνεχίζεται, ενώ εκλέχτηκαν κανονικά οι εκπρόσωποι της "λαϊκής δεξιάς" Μιχαλολιάκος, Καμένος, Πολύδωρας, Γιακουμάτος κλπ.
Υ.Γ. 2: Η ηγεσία του ΚΚΕ κατέληξε αμέσως σε λάθος συμπέρασμα και πάλι: "Αναντίστοιχο της κοινωνικής επιρροής του ΚΚΕ το εκλογικό αποτέλεσμα". Βαυκαλίζονται οτι είναι έτσι τα πράγματα, για να δικαιολογήσουν τους λάθος χειρισμούς τους. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, το ΚΚΕ ψηφίζεται από ένα ποσοστό πολιτών που το συμπαθούν, βρίσκουν "καταφύγιο" εκεί ή το προτιμούν ως "αδιάφθορο" - αλλά επ' ουδενί δεν ασπάζονται τις ιδέες του.
Υ.Γ. 3: Οι οικολόγοι έχασαν απόψε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της μέχρι τώρα ύπαρξης τους - κι έμαθαν τι σημαίνει να δημιουργείς κακή εντύπωση, επειδή δεν είσαι έτοιμος ή επειδή έχεις μίζερα "αριστερά" σύνδρομα.
Το κείμενο αυτό γράφτηκε τη Δευτέρα το πρωί για την Athens Voice της Τετάρτης 07.10.09
Το διάγραμμα είναι δανεισμένο από το http://www.eklogika.gr και το εξώφυλλο από το www.amazon.com
Το post συνοδεύεται από το κλασικό hit των Αμερικανών Blood, Sweat & Tears.
Φόβοι και ελπίδες για την οικονομία το 2025
-
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025).Το ότι
η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά δεν αμφισβητείται στα
σοβα...
Πριν από 2 εβδομάδες
18 σχόλια:
Επισης ενα απο τα γαλαζια καστρα που επεσε ειναι και αυτο της Θεσσαλονίκης και ελπιζουμε να συμβει το ιδιο και στις Δημοτικες Εκλογες.
Όπως έλεγα για τους Οικολόγους (τους οποίους ψήφισα) και στο μπλογκ μου, όσον αφορά στην άρνηση εκ μέρους τους του υπουργείου Περιβάλλοντος, σ' αυτή τη χώρα δυστυχώς οι 'μικροί' προσπαθούν πάση θυσία να παραμένουν μικροί και οι 'μεγάλοι' κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν 'μεγάλοι'. Ίσως γι' αυτό φτάσαμε κι εδώ που φτάσαμε...
@ΒΑΣΩ: Αν καταφέρετε να εκλεγεί ο Ψωμιάδης πρόεδρος της ΝΔ - και να σας αδειάσει τη γωνιά, μαζί με τον Παπαγεωργόπουλο... :-)
@ gerasimos: Το δεύτερο αγαπητέ είναι πιο κατανοητό. Το πρώτο δεν είναι...
Αν υποψιαστω οτι ο επομενος Δημαρχος μας θα ειναι ο Ψωμιαδης...
Αν ο αρχηγός της ΝΔ εκλεγόταν με άμεση ψηφοφορία, θα γινόμουν μέλος για να ψηφίσω Ψωμιάδη! Όχι στη Ντορούλα! Zorro for President!
Καλησπέρα Προκόπη
Οι Κρητικοί το είπαν και το έκαναν... ο Μαρκογιαννάκης πλήρωσε την αλαζονεία του... Και η τσιτουριδική Πιερία πρασίνισε... δεν είναι τυχαία κάποια πράγματα!
Πάντως δεν καταλαβαίνω τι μοιρολατρεία διακατέχει τους "μικρούς" και δεν προσπαθούν να "μεγαλώσουν" λίγο... τι να πω.
Καλησπέρα Προκόπη,
Καλή η ανάλυση σου η οποία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Και εγώ όμως μπήκα για να γράψω αυτό που πρόλαβε να πει πρωτη η Βάσω. Και η Θεσσαλονίκη άλλαξε χρώμα και δίνει κάποιες ελπίδες σε όλους εμάς που θέλουμε κάτι να αλλάξει σε αυτή την πόλη. Σίγουρα (όπως λες αστειευόμενος) ο Ψωμιάδης θα αποχωρήσει αν εκλεγεί πρόεδρος τςη ΝΔ, αλλά νομίζω ότι αν αυτή τη φορά δεν κατεβάσει ο Γιώργος κάποιον/κάποια που απλά θα δουλέψει για να αυξήσει τον κομματικό στρατό του/της, τότε η δημαρχία της πόλης μπορεί να κερδιθεί. Η νομαρχία μπορεί ακόμα πιο εύκολα. Εξάλλου πριν τον Ψωμιάδη νομάρχης ήταν για 2 τετραετίες ο Παπαδόπουλος του ΠΑΣΟΚ.
Με το πολιτικό προσωπικό που "φαίνεται" να υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΝΔ, μόνο ο Ζορρό κάνει για πρόεδρος.
Εκτός αν υπάρχουν άλλοι, νυν παραγκωνισμένοι, που ίσως ενεργοποιηθούν για το αύριο της παράταξης τους.
Με άλλα λόγια, θα υπάρξουν 50 υπογραφές να προτείνουν την υποψηφιότητα ενός Δήμα;
Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες που ακούω μου προκαλούν ή γέλιο ή (κυρίως) αηδία.
@Athena: "Χαμηλά, πιο χαμηλά"... :-)
@Freedom: Κι ο Τσιτουρίδης είναι από τους πρώτους που ζητάνε τα ρέστα, με δύο παραιτήσει - η μία για το γιό του και η άλλη για τα ομόλογα...
@NdN: Μακάρι, σας το εύχομαι... :-)
@c.alexacos: Σιγά μην προτείνουν και ψηφίσουν έναν τόσο φινετσάτο άνθρωπο και πολιτικό (τον μόνο τόσο προβεβλημένο που έχουν)...
Το κείμενο σου είναι απόλυτα αντικειμενικό και στα ίδια συμπεράσματα έχω καταλήξει και εγώ στις αναρτήσεις μου.
Το ενδιαφέρον στα γαλάζια κάστρα της Αττικής, είναι ότι οι Οικολογοι-Πράσινοι πήραν μεγαλύτερο ποσοστό από τον μέσο όρο.
Φημολογείται ότι υπήρξε γραμμη οι αγανακτισμένοι νεοδημοκράτες να ψηφίσουν Οικολόγους ώστε να μπούν στην βουλή και έτσι να μην αποκτήσει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ !
http://atheofobos2.blogspot.com/
@αθεόφοβος: Ευχαριστώ. Δεν ξέρω αν υπήρξε γραμμή, αλλά σίγουρα πολλοί δεξιοί βρήκαν διέξοδο στους οικολόγους...
Πως το έλεγε ο Σαββόπουλος;...Και μας παρέδωσαν την εξουσία, τι τραγωδια...Μεγάλη απογοήτευση η δειλία των μικρών και ταυτοχρόνως πολύ αποκαλυπτική η κίνηση του Παπανδρέου να τους προτείνει υπουργείο.Με τι μούτρα τώρα να ξαναμιλήσουν...Οσο για το συνολικότερο αποτέλεσμα των εκλογών...δεν είμαστε τόσο κοιμισμένος λαός τελικά ...Καληνύχτα Προκόπη.
@ CARPE DIEM: Και τελικά, ξέρετε, ε; Δεν πρότεινε σε αυτούς, αλλά πολύ συγκεκριμένα και προσωπικά στη Βασιλάκου (Ελληνίδα των πρασίνων της Αυστρίας). Αυτή θεώρησε σωστό να ρωτήσει το εδώ κόμμα - και αυτοί απάντησαν όχι! :-)
Ακριβώς έτσι προκλητικά και συντριπτικά ήταν τα αποτελέσματα, όπως τα λες Προκόπη. Όσό για τους Οικολόγους, δεν είμαι σίγουρη ότι έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία τους. Είναι νομίζω πολύ νωρίς από το τίποτα να πηδήξουν σε κυβέρνηση. Από πίσω τους σέρνουν ένα πολύ ετερόκλητο κόμμα. Πώς θα διοικούσε ένας υπουργός που θα έπρεπε να υφίσταται και ενδοκομματικές έριδες και αποκλίνουσες πολιτικές απόψεις; Ειδικά όταν αυτός ο υπουργός δεν θα είναι εκλεγμένος ηγέτης του κόμματος από το οποίο προέρχεται. Είναι όμως αλήθεια ότι ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε η άρνηση σε πρόταση που δεν τέθηκε επίσημα στο κόμμα, αλλά σε συγκεκριμένο πρόσωπο, τους μειώνει...
@Theodota Nantsou: Χμμ... Ο Γιάννης Ζαμπετάκης μιλάει για "πολιτική αυτοκτονία" στα Νέα - και συμφωνώ...
Στις επόμενες εκλογές φλερτάρουν με το 1%, φοβάμαι...
Πραγματικά δεν ξέρω. Πάντως, η πρόταση δεν έγινε στο κόμμα των ΟΠ, αλλά στη Βασιλάκου. Εκείνη έθεσε το ζήτημα στο κόμμα και απάντησε το κόμμα εκ μέρους της. Παράξενη διαδικασία. Όπως και να'χει, αυτά τα πηγαιν' έλα άφησαν τελικά το υπουργείο ακέφαλο μέχρι την πολύ τελευταία στιγμή, οπότε έπεσε η ιδέα να το αναλάβει ο ίδιος ο Παπανδρέου σε πρώτη φάση και τελικά αποφασίστηκε να το αναλάβει η Μπιρμπίλη που όπως φάνηκε από το μπουρδούκλωμα κατά την ορκομωσία και παραλαβή δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Όπως και να'χει, νομίζω ότι η τελική επιλογή ήταν η καλύτερη...
Θα προτιμούσα οι ΟΠ να αφήσουν πίσω ότι συνέβη προχθές και να προχωρήσουν με σοβαρότητα και τεκμηριωμένες θέσεις. Θα ήθελα να πιστεύω πως έχουν μέλλον, σίγουρα όμως το όποιο μέλλον τους θα είναι πολύ διαφορετικό και πολύ πιο απαιτητικό από τις μέρες εύκολης κριτικής επί Σουφλιά...
Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε πραγματικά συνεργασία με τους ΟΠ, δεν θα απευθυνόταν την τελευταία στιγμή στη Βασιλάκου.
Κι όπως γράφει η "Αυγή", αν την πρόταση αυτή την είχε κάνει ο Μητσοτάκης, θα την ονομάζαμε πρόσκληση σε αποστασία...
@Μούτρο: Τι εννοείτε την "τελευταία στιγμή"; Την είχε καλέσει στο συμπόσιο της Σύμης και είχε ανοιχτή επαφή μαζί της. Πώς θα μπορούσε να της προτείνει υπουργείο, πριν γνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών, το μέγεθος της αυτοδυναμίας κλπ;
Δύο παροιμίες ταιριάζουν εδώ:
"Βάζει η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες" και
"Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν επιδέξιους κ..."
Δημοσίευση σχολίου