4.2.10

Αυστηρές απόψεις...

Είμαι πολύ θυμωμένος με αυτό που συμβαίνει στη χώρα. Όχι γιατί “μας τιμωρούν” οι αγορές ή οι κερδοσκόποι, αλλά γιατί αφήσαμε την κατάσταση να εκτροχιαστεί τόσο πολύ. Γιατί επί χρόνια, οι φωνές για το χάλι της “διακυβέρνησης” (ωραίος ευφημισμός) της ΝΔ, πνίγονταν μέσα στη γνωστή απαξίωση “για όλα φταίει ο δικομματισμός” - το ωραιότερο άλλοθι ώστε να μην καταλογιστούν ευθύνες σε κανένα...



Διαβάζω οτι το έλλειμμα μας, 20 δις ευρώ, είναι όσο ακριβώς αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες τα τελευταία 3 χρόνια - από το 2006 ως το 2009. Όσο χρειάστηκε δηλαδή, για να οργανωθεί το “μεγάλο φαγοπότι”. Που επειδή και οι προηγούμενοι είχαν κάνει, αθωώνεται στο δεκαπλάσιο. Με την ίδια στρεβλή, μεσογειακή και συμπλεγματική “λογική” που θα δικαιολογήσει και θα ισοπεδώσει, αν η παρούσα κυβέρνηση “φάει” τα εκατονταπλάσια!

Όχι μόνο όμως δεν έχουν καταλογιστεί ευθύνες για το μεγάλο φαγοπότι, αλλά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε, με περισσό θράσος, οτι “αν ήταν ο Καραμανλής πρωθυπουργός, θα είχε ήδη βάλει τη χώρα σε ανάκαμψη”!!!

Ακούω, αμέσως μετά το διάγγελμα Παπανδρέου, τις πρώτες αριστερές “μουρμούρες” - από τους εκπροσώπους ενός διόλου ανεύθυνου για την κρίση κομματιού της ελληνικής κοινωνίας (με πρωταγωνιστή ένα νοσηρό συνδικαλισμό): “Νάτη η δεξιά πολιτική, κάνει τα ίδια και χειρότερα με αυτά που εξήγγειλε ο Καραμανλής, σύμπλευση με ΝΔ και ΛΑΟΣ”... Μόνο που δεξιά πολιτική δεν είναι να προσπαθείς να βγάλεις τη χώρα σου από το βρόχο του τοκογλυφικού δανεισμού (δεδομένων των διεθνών συνθηκών, που όποιος εξυπνάκιας μεσογειακός, αν μπορεί, ας τις αλλάξει), αλλά να τον εγκλωβίζεις έτσι - και μετά να παριστάνεις την πάπια.

Ίσως αυτή η κρίση είναι η τελευταία ευκαιρία γι αυτή τη χώρα, να γυρίσει σελίδα σε όλους τους τομείς. Κι αυτό πρέπει να γίνει με γοργά και αποφασιστικά βήματα - όχι όμως μειώνοντας γενικώς μισθούς, αλλά με συγκεκριμένες περικοπές σπατάλης και λαμογιάς.

Αν υπάρχει ένας λόγος που θέλω να χάσουν αυτή τη φορά τη διεκδίκηση τους οι αγρότες ("τι τραβάμε στα μπλόκα" αναφώνησε ένας - προφανώς υποχρεώνονται), δεν είναι λόγω της συγκεκριμένης κυβέρνησης ή γιατί δεν έχουμε λεφτά να τους δώσουμε. Είναι γιατί κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτός ο τσαμπουκαλήδικος συνδικαλισμός του “εύκολου”, του “τάφαγα στα ξενυχτάδικα, στα διαμερισματάκια και στις μπεμβε - και τώρα κλείνω το δρόμο”. Όπως και ο εκβιασμός κάθε κλάδου, που έχει μεν δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί - αλλά ίσως χρειάζεται και την κατακραυγή, για να “αυτορυθμιστεί”.

Κανείς δεν χαίρεται που μειώνεται ο μισθός του - σας διαβεβαιώ, το υποστήκαμε ήδη στην ΕΡΤ (εξαιτίας βεβαίως του ξεχειλώματος, από το “μεγάλο φαγοπότι”). Και ούτε η αγορά ευνοείται από τον περιορισμό της καταναλωτικής δύναμης. Αλλά κάποτε πρέπει να συμαζευτεί το μαγαζί - ή τώρα ή ποτέ.

Ούτε φταίνε όλοι οι αγρότες (και ειδικώς οι νέοι) για τα πεπραγμένα των μεγαλύτερων γενεών, ούτε όλοι οι εφοριακοί και τελωνειακοί είναι διεφθαρμένοι. Αλλά όπως και όλοι μας, σε όλες τις επαγγελματικές τάξεις, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες της ψήφου μας, της μη αντίδρασης μας ως πολιτών, της απροθυμίας μας για κάθαρση - παρά το γεγονός οτι τα σημάδια της σήψης και του μπάχαλου ήταν εκεί, ολοφάνερα...

Ίσως έχω πολύ “αυστηρές” απόψεις - να, ας πούμε, ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν οτι οι λαοί πρέπει να πληρώνουν και συλλογικά τις επιπολαιότητες τους, ειδικά όταν φέρονται ως τριτοκοσμικά θύματα πυραμίδας. Για παράδειγμα, παρά το γεγονός οτι όντως υπήρξε χειραγώγηση και σκάνδαλο, δεν λυπήθηκα καθόλου αυτούς που έχασαν τα λεφτά τους στη φούσκα του χρηματιστηρίου, όταν ξεπουλούσαν οικόπεδα και έδιναν τα δίδακτρα του παιδιού τους, για “την πιο επικίνδυνη μετοχή”, που θα τους έφερνε εύκολα και άκοπα υπερκέρδη. Κι όσο κι αν παρασύρθηκαν κάποιοι από τις επίσημες διαβεβαιώσεις (δεν υπάρχει κυβέρνηση που να δηλώνει επισήμως “το χρηματιστήριο θα πέσει”), θυμάμαι πολύ καλά πόσες φορές είχα μεταδώσει, από το δελτίο, τις προειδοποιήσεις ιθυνόντων για το “πόσο το χρηματιστήριο δεν προσφέρεται για τζόγο” κλπ. Αλλά πού... Στην παραλία ήταν όλοι με το κινητό στο χέρι - και πουλούσαν και αγόραζαν φωναχτά, οι αναίσθητοι μπουρτζο-νεόπλουτοι...


Μία ευθύνη έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - και είναι τεράστια: Αργεί! Αργεί, γιατί έπρεπε ήδη να έχει τοποθετήσει σε όλα τα κρίσιμα πόστα τους πιο λαμπερούς ανθρώπους (πού είναι - δεν τους βλέπω), που έθεσαν υποψηφιότητα με τα βιογραφικά τους. Και να έχουν ήδη αρχίσει τρελλές εκκαθαρίσεις της φοροδιαφυγής, της αναξιοκρατίας, της λαμογιάς και της σπατάλης. Και ήδη οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης να μην προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν παραπομπές και ενστάσεις θιγομένων.

Γι αυτήν ακριβώς την (χρονική και ποιοτική) ολιγωρία θα κριθεί το ΠΑΣΟΚ - και πολύ αυστηρά. Τόσο, που ο ερχόμενος Δεκέμβρης μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τον περασμένο...





Η γελοιογραφία είναι του Γιάννη Ιωάννου και το εξώφυλλο από το www.amazon.com

To post συνοδεύεται από τον εξαιρετικό "μαύρο ροκ" ήχο των Αμερικανών Living Colour, από το άλμπουμ με τον εύγλωττο τίτλο "Time's Up"! Προσέξτε το παίξιμο στα drums...

buzz it!

16 σχόλια:

habilis είπε...

Ετσι είναι!

Ο ασθενής είναι βαριά αρρωστος.

athinovio είπε...

αντιπολίτευση? Αυτό που κάνει ο σαμαράς είναι αντιπολίτευση?
Δεν θα το έλεγα...

Ωστόσο, έχω εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου, και στον νέο τρόπο που γίνονται τα πράγματα. Θα ήθελα να πιστεύω ότι η αργοπορία οφείλεται σε ενδελεχή μελέτη των ζητημάτων, όπως πχ οι ασταμάτητες συζητήσεις με τους αγρότες.

message-in-a-bottle είπε...

Λέτε "…Κανείς δεν χαίρεται που μειώνεται ο μισθός του - σας διαβεβαιώ, το υποστήκαμε ήδη στην ΕΡΤ (εξαιτίας βεβαίως του ξεχειλώματος, από το “μεγάλο φαγοπότι”)…".
Μα το θέμα δεν είναι να μειωθεί ο μισθός σας –αν δικαίως τον παίρνετε. Το θέμα είναι αν οι "ειδικοί σύμβουλοι" στους οποίους είδα τα ονόματα δύο παλιών μου συμφοιτητών από την ΔΑΠ στην λίστα που βγήκε πρόσφατα στην δημοσιότητα, έχουν αντικατασταθεί από αντίστοιχους της πρώην ΠΑΣΠ. Επίσης το θέμα είναι να κοπούν μαχαίρι οι πολυθεσίτες σε θέσεις που τεχνητά δημιουργήθηκαν καθώς και αυτοί που είναι σε θέσεις αναγκαίες αλλά "ως ει παρόντες" για να εξυπηρετήσουν συνδιαλλαγές πολιτικής-δημοσιογραφίας. Έγιναν τέτοιες αλλαγές στην ΕΡΤ που γνωρίζετε και καλύτερα εκ των έσω? Η αίσθηση μου είναι πως όχι. Το κομματικό κράτος και χειρότερα η κομματική νοοτροπία είναι βαθιά ριζωμένη.

Λυπάμαι να είμαι προάγγελος κακών, αλλά σε μια χώρα με κοινωνική συνείδηση υπό από το μηδέν, η μοιραία κατάληξη σε τέτοιες συνθήκες θα είναι σύντομα "όλοι εναντίων όλων". Μόνη ελπίδα να δουν περισσότεροι ότι μόνο συλλογικά και με ορθολογισμό υπάρχει λύση. Αλλά απέχουμε πολύ και ο χρόνος τελειώνει…

Prokopis Doukas είπε...

@habilis: Δεν ξέρω αν είμαστε "βαριά άρρωστοι" (γιατί αυτές οι διατυπώσεις θυμίζουν και τον αλήστου μνήμης "γύψο" της χούντας) - αυτό που ξέρω είναι οτι ευθυνόμαστε στο βαθμό που επιτρέψαμε αυτή την κατρακύλα...

@athinovio: Κι εγώ έχω εμπιστοσύνη στις προθέσεις του ανδρός. Ωστόσο, δεν μπορεί η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού να αργοπορεί, επειδή γίνονται συζητήσεις με τους αγρότες...

@message-in-a-bottle: Στην ΕΡΤ δεν έχουν τοποθετηθεί καινούργια "παράσιτα". Εδώ δεν έχουν φύγει τα περισσότερα παλιά. Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, γιατί δεν έχει αναλάβει καινούργια διοίκηση. Οι σύμβουλοι πάντως καταργήθηκαν με απόφαση του υπουργού.

Αλλά βλέπετε - κι εσείς σκέφτεστε λίγο "συμψηφηστικά": Δηλαδή, όχι να ουρλιάξουμε γι αυτά που έχουν ήδη γίνει, αλλά να προκαταλάβουμε οτι θα γίνουν τα ίδια και από τους επόμενους... :-)

xtsanos είπε...

Αγαπητέ, συμφωνώ μέχρι κεραίας. Όμως τα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Και κυρίως οι τομές που επιχειρούνται δεν είναι βαθιές, απλώς ξύνουν την επιφάνεια. Με οριζόντιες μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων δεν επιτυγχάνεις μόνιμα αποτελέσματα. Με ο,τιδήποτε οριζόντιο, θα έλεγα. Κάθετες τομές με νυστέρι χρειάζονται.

Prokopis Doukas είπε...

@en voz baja: Για να δούμε, θα τις κάνει;

yb είπε...

Επιγραμματικά (κι ας καραδοκεί το έπαθλο...)
- Δεν νομίζω οτι είναι αυστηρές οι απόψεις σου, απλώς καθαρές (πεδίο στο οποίο χωλαίνουν οι πολιτικοί). Η διαστρέβλωση και των νοημάτων και της χρήσης των λέξεων έχει παίξει και παίζει ρόλο στη γενικότερη ασυννενοησία...
- Χαίρομαι που κάποιος μιλάει και για την άλλη παράμετρο του σκανδάλου του χρηματιστηρίου. Χρειάστηκαν πολλοί κουφιοκέφαλοι, κουτοπόνηροι και ανερμάτιστοι για να στηθεί. Και δυστυχώς παραμένουν και πολλοί και τέτοιοι και φοβάμαι πως με την ίδια επιπολαιότητα σε ανάλογη "ευκαιρία" θα ξανακάνουν τα ίδια. Και πολλοί απο αυτούς βρίσκονται με τα τρακτερ τους στα μπλόκα και το τελευταίο δεν είναι εικασία.
- Πολύ καλό και γλαφυρότατο το editorial της AV!
- Καλημέρα!

Prokopis Doukas είπε...

@ yb: Ναι κι εμένα μου άρεσε πολύ το editorial του Γεωργελέ.. :-)
Η συλλογική μας ευθύνη (και για το χρηματιστήριο) είναι κατά την άποψη μου προφανής. Όταν φώναζα σε φίλους και γνωστούς, με λοιδωρούσαν, του στυλ "έτσι είναι τώρα τα πράγματα, αυτή είναι η μοντέρνα οικονομία" κλπ...

onelittleastronaut είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο, με το οποίο αυτή τη φορά συμφωνώ απόλυτα. Αν και ξέρω ότι τέτοιες καθαρές-ρεαλιστικές απόψεις, σε αυτούς τους καιρούς, μεταφράζονται απο πολλούς ως αντιλαϊκές η φιλοπασοκικες. Το εχω συναντήσει πολλές φορές και απο -φαινομενικα- "προοδευτικούς" φίλους και γνωστούς. Οι αθώοι πολίτες δεν φταίνε για τίποτα, πάντα είναι θύματα...

Ανώνυμος είπε...

Ο Μεγάλος Θυμός..

Κι εγώ θυμάμαι γνωστούς, οι οποίοι είχαν καεί στο χρηματιστήριο να μην πιστεύουν τον πατέρα μου που πάσχιζε να τους πείσει πως δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με μετοχές κι επομένως δεν είχε χάσει. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα και όλα τσουβαλιάζονται. Δεν πειράζει, ξυδάκι κύριοι.

Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση αργεί, αλλά πιστεύω πως κινείται σε σωστή τροχιά. Κι, επίσης, πιστεύω πως αν τα μέτρα εφαρμοστούν με αυστηρότητα, σαφώς θα αρχίσει και η ανάκαμψη. Και σε όσους θίγονται σκανδαλώδη συμφέροντα και κεκτημένα, είπαμε: ξυδάκι.

Υ.Γ: για να μην κατηγορηθώ κι εγώ για τσουβάλιασμα: εννοείται πως κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Και είναι άδικο να υποστούν συνέπειες όπως μείωση μισθών ή στοχοποίηση από κοινωνικές ομάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι κάνουν έντιμα και υπεύθυνα τη δουλειά τους. Η ζωή δυστυχώς δεν είναι πάντα δίκαιη.

message-in-a-bottle είπε...

Κε Δούκα λέτε: "Αλλά βλέπετε - κι εσείς σκέφτεστε λίγο "συμψηφηστικά": Δηλαδή, όχι να ουρλιάξουμε γι αυτά που έχουν ήδη γίνει, αλλά να προκαταλάβουμε οτι θα γίνουν τα ίδια και από τους επόμενους... :-)" Λάθος με καταλάβατε και αν φταίει η διατύπωσή μου επανορθώνω: Να ουρλιάξουμε χίλιες φορές. Αλλά το μόνο που άκουσα επίσημα δεν ήταν παρά μια (ψυθιριστή) δήλωση περί καταπάτησης προσωπικών δεδομένων όταν δημοσιεύθηκε η λίστα. Πέστε με κακόπιστο αλλά ελπίζω να συμφωνείτε ότι δείχνει λάθος προτεραιότητα. Αν και συμφωνώ στη βασική γραμμή και σαφώς δεν προτείνω κυνήγι μαγισσών, εγείρει υποψίες συγκάλυψης.
Μια αιτιολόγηση των θέσεων/αρμοδιοτήτων με μια αντιστοίχιση σε πρόσωπα/προσόντα και πόσο μας κοστίζουν θα έφτανε. Βέβαια η δημόσια διαπόμπευση σε παχύδερμα που εξαργυρώνουν χρόνια την προσκόληση στο κομματικό σύστημα δεν θα τους στοιχίσει και τίποτε. Για τους υπόλοιπους όμως είναι ένα είδος κάθαρσης.
Η κατάργηση των "συμβούλων", την οποία δεν γνώριζα, είναι ελπιδοφόρα. Καλή συνέχεια :)

Ανώνυμος είπε...

Every man adores a Fascist
The boot in the face
Brute heart of a brute like you.

Kreodas

Ευάγγελος είπε...

Δύσκολη προσπάθεια να ξεβολέψεις μια κοινωνία, όταν μάλιστα εσύ -ως κομματικό σύστημα- την έχεις εκπαιδεύσει να "χαρίζεται" σ' όποιον της χαϊδέψει τ' αυτιά... Ο ΓΑΠ θέλει κι ελπίζω να κατορθώσει να πετύχει τους στόχους του.

Prokopis Doukas είπε...

@onelittleastronaut:΄Όταν ο αδύναμος καταφεύγει στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στην άκριτη διεκδίκηση/βόλεμα/λούφα, τότε γίνεται συνένοχος/συνεχιστής του συστήματος, του οποίου ήταν θύμα...

@BlondeElena: Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε... :-)

@message-in-a-bottle: Ευχαριστώ για την διευκρίνιση, άλλωστε γι αυτό συζητάμε - δεν ανταγωνιζόμαστε ποιός θα "ταπώσει" τον άλλον.

Ο νόμος πράγματι προστατεύει τις αποδοχές ως προσωπικά δεδομένα - εγώ διαφωνώ στην περίπτωση του δημοσίου, αλλά η αλήθεια είναι οτι η νομιμότητα πρέπει να τηρείται ή να αλλάξει ο νόμος. Προσπάθεια συγκάλυψης δεν υπήρξε πάντως - αντίθετα αποκάλυψης, με όρους όμως διαπόμπευσης, που είχε ως αποτέλεσμα μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά.
Δεν θέλω να επεκταθώ για την ΕΡΤ, αναλύω τις απόψεις μου μερικά ποστ παρακάτω, στο "Η οθόνη βουλιάζει.."
Η ΕΡΤ ακολούθησε τα τελευταία 5 χρόνια την πορεία της χώρας - η ανάγκη για εξυγίανση είναι κάτι παρά πάνω από απαραίτητη...

@Ανώνυμος: Δεν καταλαβαίνω τι λέτε.

@Ευάγγελος: Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε...

αθεόφοβος είπε...

Δεν αργεί μόνο αλλά δείχνει και μια μεγάλη αναποφασιστικότητα στην λήψη επώδυνων αλλά αναγκάιων αποφάσεων.
Ασχετο.
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί που ξέρουν τον δίσκο των Living Colour που έβαλες και στον οποίο υπάρχει και ένα μοναδικό τραγούδι το
"Elvis Is Dead" που συμμετέχει και ο Little Richard !

Prokopis Doukas είπε...

@ αθεόφοβος: Είναι η λεπτή γραμμή μεταξύ διαλλακτικότητας και αναποφασιστικότητας... :-)

ShareThis