17.6.10

Σχεδιάζοντας τις πόλεις του αύριο

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, συνεπές στην προσπάθειά του για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και ανάδειξη βιώσιμων μοντέλων αστικής ανάπτυξης, διοργανώνει διημερίδα με θέμα "Οικολογικές Γειτονιές: Σχεδιάζοντας τις πόλεις του αύριο" την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και την Υποστήριξη της ΤΕΔΚΝΑ.


Η εκδήλωση στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και στην περαιτέρω κινητοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας οικολογικών γειτονιών και σταδιακής μεταμόρφωσης των αστικών μας ιστών σε βιώσιμα μοντέλα, στο πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, υπό το πρίσμα της ανάγκης προσαρμογής -ιδιαίτερα των μεσογειακών πόλεων- στις κλιματικές αλλαγές.

Στην διημερίδα θα αναδειχθούν θεματικές, όπως η ιστορική εξέλιξη του αστικού τοπίου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη, η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και υδατικών πόρων, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, ενώ παράλληλα θα αναδειχθούν παραδείγματα Ευρωπαϊκών πόλεων, που κέρδισαν το στοίχημα της πράσινης ανάπτυξης, με ταυτόχρονη διερεύνηση των δυνατοτήτων μεταφοράς τους στην ευρωμεσογειακή πραγματικότητα.

Τις θεματικές της διημερίδας θα αναπτύξουν εκπρόσωποι της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής/ακαδημαϊκής κοινότητας, περιβαλλοντικών ΜΚΟ και κινήσεων πολιτών.

Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης θα κλείσει με την προβολή του ντοκιμαντέρ «τα Παιδία δεν παίζει», μια παραγωγή της Anemon Production, σε σκηνοθεσία Αγγελής Ανδρικοπούλου και Αργύρη Τσεπελίκα.


To πλήρες πρόγραμμα, στο οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω, ως συντονιστής μιας από τις συζητήσεις, την Παρασκευή το απόγευμα, εδώ.







H φωτό είναι από το http://farm2.static.flickr.com

Το post συνοδεύεται από το ιστορικό "Gimme Shelter", από τις φωνές της Αφρικανής (από το Μπενίν) Angelique Kidjo και της Βρετανίδας Joss Stone.

buzz it!

2 σχόλια:

Psychedelic Reflection είπε...

γεια χαρά!

πιστεύεις 'οτι θα ήταν δυνατό να φέρουμε την ημερίδα αυτή και στη σητεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού?

Prokopis Doukas είπε...

@Psychedelic Reflection: Δεν γνωρίζω καθόλου, είναι θέμα των διοργανωτών, δηλαδή της MedSOS. Στο site τους υπάρχουν όλα τα mail επικοινωνίας...

ShareThis