5.5.12

Οδηγίες για να δεις μέσα από την κάλπη

Σκέψου. Πρώτα με τα σωθικά και μετά με το μυαλό. Τα πρώτα είναι ο εγκέφαλος του σώματος. Το δεύτερο είναι το φίλτρο του ενστίκτου σου.

Άκου τη μουσική που εκπέμπει ο καθένας. Είναι η αισθητική που μεταδίδει στο χώρο, στο σύμπαν. Όχι την εικόνα, την ουσία. Η φινέτσα αντιστοιχεί σε λιγότερες ρυτίδες στο μυαλό. Η κίνηση είναι ο χορός των κυτάρων. Και τελικά, αυτού που λέμε ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Ψάξε το EQ πίσω από το IQ. Όταν υπάρχει βεβαίως...

Στις δύσκολες ώρες, στρέψου στον πολιτισμό. Τα γράμματα και η τέχνη είναι το καταφύγιο για την κρίση. Και για την οικονομική και για την πολιτική. Άκου αυτόν που έχει καλλιέργεια, έχεις ένα προβάδισμα - όχι εγγύηση - εμπιστοσύνης.

Διάβασε τη γλώσσα του σώματος. Την απληστία ή τη σεμνότητα. Το ψώνιο ή τη σοβαρότητα. Προσπάθησε να διακρίνεις το αυτοκαταστροφικό - είναι πάντα κακός σύμβουλος, όπως και τα συμπλέγματα. Άνθρωπος με προφανή και ανυπέρβλητα συμπλέγματα, όπως ο Σαρκοζί, αποκλείεται να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Γύρνα την πλάτη σε όποιον εκπέμπει μαγκιά ή κουτσαβακισμό. Η λαϊκότητα δεν είναι υποχρεωτικό να είναι συνυφασμένη με το αντιαισθητικό - αντιθέτως, πριν μεταλλαχθεί, το λαϊκό ήταν πάντοτε αισθητικό. Η βαρβατίλα προβάλλεται για να κρύβει το κενό περιεχομένου - και την ήσσονα προσπάθεια στον διαρκή αγώνα της ζωής, που λέγεται αυτοβελτίωση. Απόρριψε τη μυρωδιά της.

Κοίταξε το στόμα. Εκεί φαίνεται η χυδαιότητα ή η βλακεία. Πολλές φορές οι κάμερες το κρύβουν, χρειάζεται κοντινή επαφή. Το χαμόγελο δείχνει το κρυμμένο μίσος ή την επιπολαιότητα. Πάει παρέα με την υποκρισία. Συναντιέται πολύ στα άκρα του πολιτικού φάσματος, αλλά και στους καλυμένους φασίστες.

Σκέψου τη διαπλοκή της οικογένειας. Αποκλείεται να οδηγήσει σε τίποτα λιγότερο από μια μαφιόζικη νοοτροπία. Κοίτα αν τα μάτια χαμογελάνε μαζί με το “ζωγραφισμένο χαμόγελο” ή παραμένουν ανέκφραστα.

Πρόσεξε το βλέμμα. Δείχνει περισσότερο από όλα την κουτοπονηριά ή την ιδιοτέλεια. Αν είναι ευθύ, μπορεί να είναι και από θράσος. Προσπέρασε αυτόν που μιλάει “εξ ονόματος του λαού”. Βρες αυτόν που πραγματικά ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον.

Κοίταξε την/τον καλά, λίγο πριν αρχίσει να μιλάει. Κοίτα να δεις αν το βλέμμα είναι της απόγνωσης, γιατί έχει συμβιβαστεί θυμόσοφα με την ιδέα οτι θα επικρατήσουν οι πιο λαϊκιστές ή γιατί φοβάται οτι δεν θα ξαναβγεί, χάνοντας τη δόξα και τα προνόμια.

Άκου. Όσο πιο πολλά κλισέ ακούς, τόσο κλείνε τα αυτιά σου. Δυό γενιές πολιτικών γαλουχήθηκαν με την ιδέα οτι πολιτική είναι η δημαγωγία και οι λαϊκισμοί στο μπαλκόνι ή οι ατάκες στην τηλεόραση. Αρνήσου αυτόν που πάει να σε κολακέψει - ή οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα.

Αν δεν χαιδεύει αυτιά, δώσε σημασία σε αυτόν που μιλάει με ευθύτητα και λίγο. Χωρίς να απλουστεύει μανιχαϊστικά. Και χωρίς να αισθάνεται οτι περπατάει, μόνος αυτός, το μονοπάτι της αλήθειας.

Ψάξε τον ανιδιοτελή. Τον εκσυγχρονιστή. Αυτόν που είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί, να σπάσει αυγά. Αυτόν που έχει καθαρή ματιά και μυαλό που αερίζεται. Ο άνθρωπος που απωθείται από τις νέες τεχνολογίες δεν αγαπά τη διαφάνεια - και δεν πρόκειται ποτέ να εκσυγχρονίσει τη χώρα. Ξέχνα όποια διαβολή σέρνεται ως ανυπόστατη φήμη - έχω ακούσει τα χειρότερα για τους πιο απίθανα έντιμους ανθρώπους.

Θυμήσου οτι οι μέτριοι είναι πάντα περισσότεροι. Το ίδιο και οι εκπρόσωποι τους. Αλλά η αντίληψη οτι ο βουλευτής πρέπει να αντικατοπτρίζει το ακατέργαστο, είναι λάθος. Ανάδειξε αυτόν που ξεχώρισε από την κοινωνική σου ομάδα, αυτόν που εβαλε το λιθαράκι του σε κάτι παραπάνω.

Σκέψου πόσοι από τους ηγέτες που αναδείξαμε αισθάνονται άνετα στο διεθνές περιβάλλον. Φαντάσου πώς θα δεχόσουν εσύ τον επαρχιώτη υπουργό της τριτοκοσμικής χώρας. Οι σπουδές και τα πτυχία δεν εγγυώνται, αλλά ο κοσμοπολίτης σίγουρα θα είναι πιο χρήσιμος για τη χώρα του, από τον εσωστρεφή “που ξέρει τα προβλήματα του λαού”.

Θυμήσου την επόμενη μέρα της καθημερινότητας. Ξέχνα τη μαγική εικόνα των δημαγωγικών ελπίδων και των επαναστατικών λύσεων. Η διαδικασία θα είναι επίπονη. Άσε την αφέλεια της αποφυγής των ευθυνών και διατήρησε την “αφέλεια” της αισιοδοξίας, που προσδίδει ο κόπος και η επιμονή.

Αναζήτησε ποιός θα ωφεληθεί, αν ακολουθήσεις την αποχή, το λευκό το άκυρο, όπως και την ψήφο σε κόμμα που δεν θα εκπροσωπηθεί τελικά στη βουλή (ο πρώτος). Δες τις ισορροπίες που μπορεί να προκύψουν, ποιοί θα συγκυβερνήσουν. Σκέψου ποιός θέλεις να τιμωρηθεί, αλλά κυρίως ποιός πρέπει να ενισχυθεί σε κάθε χώρο. Μόνο με τη θετική δράση, αντικαθίσταται το φαύλο. Όχι με την τιμωρία.

Αναζήτησε την ευαισθησία και τη μετριοπάθεια. Την πραγματική, όχι την πλαστή των λαοπλάνων, των συνωμοσιολόγων και των πατριδοκάπηλων. Διώξε όσους πιο πολλούς μπορείς από το σκηνικό. Ανέβασε όσους πιο πολλούς μπορείς καινούργιους. Δώσε την ευκαιρία, αλλά μόνο αν υπάρχει σοβαρότητα. Μαύρισε τους ευτελείς και τα “talking heads” της σκυλοπόπ τηλεοπτικής αισθητικής.

Μην αδιαφορήσεις. Οι “ανευθυνίστας” είναι πάρα πολλοί. Και θα πληρώσεις, όσα δεν πληρώνουν αυτοί.












Οι φωτό είναι από το www.people.com και www.tumblr.com

To post συνοδεύεται από το "Everybody 's Free (to wear sunscreen) του Αυστραλού σκηνοθέτη Baz Luhrmann.



buzz it!

16 σχόλια:

Fasoli είπε...

πραγματικά ζηλεύω την τόσο ψύχραιμη ματιά σου!όλα όσα γράφεις πρέπει να τα διαβάσει πολύς κόσμος, για να νιώσει πραγματικά τι κίνηση θα κάνει την κυριακή.

Prokopis Doukas είπε...

@Fasoli: Ευχαριστώ πολύ! Δεν έχετε παρά να το διαδώσετε.. :-)

Baron Cosimo είπε...

Μπράβο Προκόπη! Τέτοια κείμενα αξίζουν πραγματικά και να διαβαστούν και να μείνουν. Και θα μείνουν, αφού μπορούν να κατευθύνουν και στο μέλλον.Λίγες μόνο αλλαγές χρειάζονται, κάποιο κόψιμο,άλλη εικονογράφηση,και εύκολα μπορεί να αποτελέσει στήλη στο κοσμοπόλιταν της επόμενης εκσθγχρονισμένης περιόδου για την εύρεση του πιο χοτ εργένη της πόλης!

Orestis είπε...

Υπό κανονικές συνθήκες το κείμενο αυτό θα ήταν απλά αυτονόητο. Στην Ελλάδα του 2012 που τα σκυλιά της Βαλκανικής μιζέριας γαβγίζουν πιο δυνατά από ποτέ μπροστά στο φόβο να χάσουν το κόκκαλο που έμαθαν να τους πετά το πελατειακό κράτος, η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν είναι απλά εξαιρετική αλλά απαραίτητη όσο και το οξυγόνο. Ακόμη καλύτερα αν είχε αναρτηθεί λίγο νωρίτερα.

Συμφωνώ απόλυτα - σαν να το είχα γράψει ο ίδιος. Ακόμη και αν είχα προλάβει όμως ίσως δεν θα το έκανα τόσο καλά...

Εύχομαι καλά μυαλά για αύριο...

Prokopis Doukas είπε...

@Baron Cosimo: Το κείμενο αυτό είναι εμπνευσμένο από το στυλ της περίφημης ομιλίας του σκηνοθέτη Buz Luhrman, προς τους αποφοίτους μιας πανεπιστημιακής τάξης, με το οποίο συνοδεύω το κείμενο.

Το να προσπαθείτε να το "μειώσετε" και να του αποδώσετε χαρακτηριστικά "cosmopolitan", επειδή προφανώς δεν συμφωνείτε με τις ιδέες που εμπεριέχει, είναι φτηνό. Και κλασικά σταλινικό. Ούτε η γραφή μου, ούτε η καριέρα μου είχε ποτέ σχέση με τέτοιου είδους κείμενα ή απολιτίκ προσεγγίσεις. Αν θέλετε να κάνετε κριτική με επιχειρήματα, κάντε την. Με εξυπνακιδίστικους και σαρκαστικούς αφορισμούς, όχι εδώ. Προδίδετε άλλωστε τα συμπλέγματα σας. Ο εκσυγχρονισμός για σας, με το πρόσχημα οτι κακοποιήθηκε πολιτικά ως έννοια, είναι αρνητικός, ε; Περαστικά σας...


@Orestis Pad: Ευχαριστώ πολύ!

Baron Cosimo είπε...

Δεν έχω όραξη να κάτσω να σου υποδείξω πόσο απολιτίκ θεωρώ την όλη σου προσέγγιση. Μια παρατήρηση μόνο¨"κλασικά σταλινικό"; σταλινικό το ότι βρίσκω πως μοιράζεσαι την ίδια απολιτίκ θέση με όλη την ποπ κουλτούρα από την οποία νομίζεις ότι διαφέρεις; Να τα προσέξεις τετοια συμπεράσματα, όλων μας τα συμπλέγματα βγαίνουν εδώ πέρα, φαίνεται.

DPurpler είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο Προκόπη. Μόνο μία παρατήρηση: Αν ακολουθήσει κάποιος αυτή την πορεία σκέψης, δεν αποκλείεται να καταλήξει να ψηφίζει διαφορετικό κόμμα από αυτό που πραγματικά προτιμά, πολύ απλά, επειδή αυτό που προτιμά δεν έχει ελπίδες εισόδου στην Βουλή. Αλλά ποιός το λέει αυτό; Οι δημοσκοπήσεις; Κι αν δεν ισχύουν; Κι ακόμα κι αν ισχύουν, αν λειτουργούμε έτσι, πως θα επέλθει κάποια στιγμή η αλλαγή; (Οι στίχοι του τραγουδιού καταπληκτικοί!)

Prokopis Doukas είπε...

@Baroncosimo: Άμα "δεν έχετε όρεξη", να μην μπαινετε σε ένα μπλογκ, παραβιάζοντας τους κανόνες του, για να αφορισετε σαρκαστικα κατι, χωρίς επιχειρήματα. Σταλινικο λοιπόν είναι να προσπαθείς να βαφτίσεις τον άλλο, κάτι που δεν είναι, νομίζοντας ότι έτσι θα τον "κατατροπωσεις". Δεν ξέρω αν είστε οπαδός του Μικρού Μπουρδα , αλλα λίγο να είχατε διαβάσει τα αμέσως παρακάτω κείμενα η να είχατε παρακολουθήσει την αντίθεση μου στο λεγόμενο "lifestyle", δεν θα σπευδατε να "μου την πείτε".

Ακόμα και η φράση "τηλεοπτική σκυλοποπ αισθητική", θα έπρεπε να σας είχε πονηρεψει. Μάθετε πρώτα για μένα και μετα κάντε σχόλια εδώ. Υπάρχει κι άλλος κόσμος, μεταξύ του μανιχαισμου σας και της απολιτικης μάζας των ειδήσεων του Σταρ, τον αντίποδα των οποίων υπηρετώ...

Prokopis Doukas είπε...

@Dpurpler: Εδώ θιγετε κάτι σημαντικό: είναι ρίσκο να ψηφίσεις το κόμμα που μπορεί να μην μπει στη Bουλη.. Δεν λέω να μην το κάνει κανείς, αντιθέτως.. Αλλα να έχει υπόψιν του το ρίσκο αυτό..

ellinaki είπε...

Πολύ μου άρεσε το κείμενο, και η "μαγεία" του βρίσκεται στο ότι ενώ φωτογραφίζει ένα υποψήφιο κόμμα, ταυτόχρονα φωτογραφίζει και μία ευρύτερη νοοτροπία σωστής ψήφου. Και το δεύτερο υπερβαίνει σε σημασία το πρώτο.

Αυτό δεν συνάδει εύκολα με την πολιτική υποκουλτούρα που έχουμε συνηθίσει και ενδεχομένως εκεί να οφείλονται και κάποιες αντιδράσεις συγκεκριμένων σχολιαστών.

Georgina είπε...

Τι να πω?
Το ότι "παίζεις" στη ΝΕΤ και σε έμαθα μόλις από το "ελληνάκι", που σε τιτίβισε στο twitter, τα λέει όλα νομίζω για το ποιόν μου!
Κείμενο που σε κάνει να προσέχεις μην πατήσεις τη σκιά σου αγαπητέ! Πολύ "κοφτερά" σπλάχνα χρειάζονται για να προκύψουν συμπεράσματα με τον τρόπο που προτείνεις, αλλά είναι μια υπέροχη απάντηση στο σπουδαίο αδιέξοδο μου!
Με αυτό το σκίτσο υποψηφίου στο νου, θα ψηφίσω αύριο και σε ευχαριστώ που με βοήθησες να το σκιαγραφήσω!
Ευχές πολλές!

Prokopis Doukas είπε...

@ellinaki: Κι όμως, όσο κι αν στο μυαλό πολλών το κείμενο αυτό φέρνει τη Δράση, δεν είναι αυτό που είχα σκοπό, ούτε αυτό που υποστηρίζω. Στην ουσία είναι η στήριξη ανθρώπων που είναι σε πολλά κόμματα, αλλά θα έπρεπε να είναι όλοι μαζί σε ένα.

@Georgina Kassavetes: Χαίρομαι αν σας φανώ χρήσιμος αύριο... :-)

zepos είπε...

Τι περιμένουμε από τις σημερινές εκλογές;
Μια μικρή αναβολή της πλήρους κατάρευσης και της αδυσώπητης τιμωρίας που έρχεται ολοταχώς με την αμέριστη συμπαράσταση όλων μας και τις άοκνες προσπάθειες πολλών! Διάβασα σήμερα με το πρωϊνό μας τσάϊ, μια καλά τεκμηριωμένη άποψη, η οποία ναι μεν επιβεβαίωσε τους εφιάλτες μου, αλλά μου έκανε την Κυριακή (και οχι μόνο) κατάμαυρη.

Ο Έρμιππος τα λέει στα ίσια. Προβλέπει οτι οι μνημονιακοί θα σχηματίσουν κυβέρνηση, η οποία συντομα θα καταρεύσει υπό το βάρος της ασυνενοησιας τους και με τους απ'έξω να συνεχίζουν τις αδιέξοδες κορώνες. Η κατάληξη θα είναι - όπως λέει - η βαλκανοποίηση της χώρας μας με οτι αυτό συνεπάγεται. Να ένα απόσπασμα γιατί το ποστ είναι μεγάλο αλλά διαβαστερό!

"Η κυβέρνηση, λοιπόν, των "υπεύθυνων ευρωπαϊκών δυνάμεων", που σταδιακά θα εγκαταλείπεται από τους ξένους δανειστές, θα καταρρεύσει πριν από την εκπνοή του 2012, μέσα σε κλίμα ακυβερνησίας, κοινωνικής αναταραχής και ασυγκράτητης λαϊκής οργής και η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές, στις οποίες, την φορά αυτή, θα κυριαρχήσουν απόλυτα οι αντιμνημονιακές δυνάμεις. Πολλά από τα στελέχη των δύο πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων, που θα δουν τα ποσοστά τους κυριολεκτικά να καταρρέουν, θα έχουν ήδη συμπαραταχθεί με αυτές, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν την πολιτική τους σωτηρία. Μια ολόκληρη χώρα θα τρέφεται και θα κινητοποιείται από ένα απλοϊκό ψέμα, αυτό της κατάργησης του μνημονίου, που δήθεν ευθύνεται για τα δεινά των ελλήνων, αρνούμενη να αποδεχθεί την πολύ διαφορετική αλήθεια.

Υπό την αντιμνημονιακή της διακυβέρνηση η Ελλάδα θα ισοπεδωθεί πλήρως σε διάστημα μικρότερο του εξαμήνου. Η ανέχεια μεγάλου μέρους του πληθυσμού θα καταστήσει την χώρα μη ασφαλή και θα διαλύσει και τις τελευταίες αυταπάτες των προνομιούχων τάξεων που θα έχουν απομείνει, για την διατήρηση των πλεονεκτημάτων τους σε βάρος των πολλών. Έτσι, κάθε μορφή αντίστασης θα εγκαταλειφθεί και μετά από ένα σύντομο διάλειμμα αμήχανης οργής, που δεν θα ξέρει προς τα που θα πρέπει να στραφεί, η κοινωνία θα ειρηνεύσει και θα επανενταχθεί οργανικά στον φυσικό της χώρο, αυτόν της Βαλκανικής, από τον οποίο είχε αποσπασθεί πολιτικά μετά τον πόλεμο, χωρίς, όμως, την ταυτόχρονη πολιτισμική της απομάκρυνση."


Η προτελευταία πράξη

Καλημέρα και καλό "βόλι"!

Prokopis Doukas είπε...

@zepos: Εντάξει, τίποτα δεν αποκλείεται, αλλά ο Έρμιππος είναι εξαιρετικά απαισιοδόξος, πάντα...

Αννη είπε...

κ.Δουκα, οπως απεδειξε το εκλογικο αποτελεσμα, μιλατε αλλη γλωσσα απο αυτην της πλειοψηφιας των συμπατριωτων μας που τραφηκαν επι 2.5 χρονια με συνομωσιολογιες, φτηνο λαϊκισμο και επαρχιωτισμο.
Αναρωτηθειτε αν ΘΕΛΟΥΝ οι νεοελληνες να ακουσουν φωνες σαν την δικη σας...
Διαβαστε, αν θελετε, τι εγραψε ο τσοτσος (tsotsos.blogspot.com) για τις ¨πηγες¨ που τρεφουν τον νεοελληνα και τον εστειλαν στις καλπες...
Καλη σας μερα και κουραγιο...

Prokopis Doukas είπε...

@Aννη: Θέλουν δεν θέλουν, εγώ πρέπει να πω αυτό που πιστεύω... :-)

ShareThis