9.5.12

Δήλωση μετανοίας (χωρίς λόγια)...

Κάποιοι τηλεφωνούν στην εκπομπή για να επιβάλουν την άποψη τους για τα πράγματα. Να το πούμε κομψά; Για να διαμαρτυρηθούν ή να επηρεάσουν, ευγενώς ή αγενώς. Ας πούμε οτι το πρώτο είναι θεμιτό. Η κριτική πρέπει να ασκείται σε όλους, αλλά όχι δια του “ψυχαναγκασμού”. Οι επιθετικές παρεμβάσεις δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα.

Η πρώτη γραμμή της επίθεσης είναι “μα εδώ είναι μουσικό ραδιόφωνο, δεν είναι πολιτική εκπομπή”. Η εκπομπή φυσικά είναι και δημοσιογραφική και μουσική, λόγω και της διπλής μου ιδιότητας ή αν θέλετε, της άπωσης μου για έναν “διαχωρισμό των κόσμων”. Βεβαίως, το τηλεφώνημα δεν θα γίνει ποτέ, αν οι συγκεκριμένοι ακροατές ακούσουν ένα σχόλιο ή μια θέση, με την οποία συμφωνούν.

Η δεύτερη γραμμή είναι “είστε δημόσιο ραδιόφωνο/τηλεόραση”. Πράγματι, έχουμε υποχρέωση να είμαστε ψύχραιμοι και να απέχουμε από κιτρινισμούς και χυδαιότητες. Αυτό όμως σημαίνει οτι είμαστε άνευροι και αποστειρωμένοι, χωρίς άποψη; Την αντίληψη “εγώ πληρώνω την ΕΡΤ” ας μην τη συζητήσουμε, είναι παλιά η κουβέντα: Κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει οτι εκφράζει την επιθυμία των εκατομμυρίων πολιτών που πληρώνουν (ανάμεσα τους και όλων των ειδών οι ακραίοι) - αυτό που δεν αρέσει σε σένα, αρέσει σε χιλιάδες άλλους. Αλλά ακόμα και έτσι να ήταν, η δημοσιογραφική (και η οποιαδήποτε) φωνή θα έπρεπε να είναι ελεύθερη να πει ότι θέλει.

Η τρίτη είναι “μα είστε μεροληπτικοί/καθεστωτικοί/βολεμένοι/προπαγανδιστές/εμπαθείς/παπαγαλάκια, όλο κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ ακούμε” (την προηγούμενη φορά ήταν ένα σχόλιο κατά των συνδικαλιστών της ΔΕΗ). Πολύ βολικό. Είναι αξιοσημείωτο οτι η κριτική προς άλλα κόμματα (και ιδίως αυτά του λεγόμενου δικομματισμού) περνάει εντελώς απαρατήρητη, λες και είναι τα αυτονόητα που δεν “μετράνε στη ζυγαριά”. Αλλά ακόμα και η αναλογία να μην είναι “σωστή”, δεν υπάρχει τέτοια αναλογία, παρά μόνο στα δελτία ειδήσεων. Οι εκπομπές έχουν ελεύθερη θεματολογία - και φέρουν υπογραφή, δεν είναι του σταθμού. Άρα και την άποψη αυτού που υπογράφει. Η ακρόαση είναι ελεύθερη, δεν είναι υποχρεωτική. Γι αυτό υπάρχουν άλλωστε δεκάδες εκπομπές και άρθρα σε δεκάδες ραδιόφωνα/τηλεοράσεις/έντυπα (και δυνατότητα έκφρασης άποψης στο ίντερνετ για τους πάντες), ώστε να υπάρχει η σύνθεση όλων των φωνών. Αν τα περισσότερα συμπίπτουν στην άποψη τους, αυτό θα πρέπει να προβληματίσει αυτούς που θεωρούν συνωμοσιολογικά οτι οοόλοι είναι κατευθυνόμενοι και “καθεστωτικοί”...

“Μα αυτοί κυβέρνησαν τόσα χρόνια” είναι η τελευταία προσπάθεια να πειστώ οτι δε πρέπει να ασκώ κριτική στον ουσιαστικό νικητή των εκλογών. Και λοιπόν; Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στα χέρια του διερευνητική εντολή (και τις τύχες της χώρας, ας πούμε), ως 2ο κόμμα, δεν πρέπει και αυτό να υποστεί την αυστηρή (εως απαξιωτική) κριτική που υφίστανται όλοι οι υπόλοιποι, από την ακροδεξιά ως το ΚΚΕ; Γιατί να είναι στο απυρόβλητο, όπως διαισθάνεται κανείς οτι είναι η παγιωμένη αντίληψη ενός διογκούμενου φανατισμού; Η ειδησεογραφία, το ίντερνετ, οι στήλες γνώμης ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με αυτόν. Πολλοί θεωρούν οτι οι χειρισμοί του και οι θέσεις του είναι προς επίκριση. Θα ψάχνουμε politically correct αναλογίες; Ή μήπως θα πρέπει χαιδέψουμε τα αυτιά όσων προσπαθούν να κόψουν κάθε αντίθετη άποψη, με το επιχείρημα “μα αυτή είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού”. Αλλά ακόμα και η ερμηνεία αυτής της ετυμηγορίας (για το 17% του εκλογικού σώματος θυμίζω) δεν είναι δεδομένη. Και κανείς δημοκράτης δεν μπορεί να ισχυριστεί οτι η ετυμηγορία του λαού, επειδή είναι πολιτικά σεβαστή, πρέπει να μην δέχεται και κριτική. Εκτός αν η "σοφία του ελληνικού λαού" πάει παρέα με ένα νέου τύπου φανατισμό...

Κατά τα άλλα, όλοι κόπτονται για την ελεύθερη δημοσιογραφία. Η δική μας μπορεί να μην είναι στο ύψος της - και να πάσχει, όπως και η δημοκρατία μας. Αλλά αυτό δεν θα το καθορίσει ή “διορθώσει” το τηλεφώνημα του καθενός από μας, ούτε φυσικά οι παρεμβάσεις κάθε είδους εξουσίας...



*Αν πάντως επιμένετε να ακούσετε τη μουσική χωρίς λόγια, ελάτε την Πέμπτη, μετά τις 9μμ, στην τελευταία ανοιξιάτικη βραδιά στο Okio, στη Μαρίνα της Ζέας. Είναι κι αυτό μια λύση....













Η αφίσα είναι από το Okio και η φωτό από το www.dorlisapaez. blogspot.com

Το post συνοδεύεται από το κλασικό "Non, Je Ne Regrette Rien" της μεγάλης Γαλλίδας Edith Piaf.


buzz it!

8 σχόλια:

zepos είπε...

Η γελοιότητα της περιφοράς της εικόνας... σόρυ της διερευνητικής εντολής, συνεχίζεται απαξιώνοντας εντελώς μια σπουδαία δημοκρατική διαδικασία και υποβαθμίζοντάς την σε ένα άτυπο προεκλογικό περίπατο με συνεχείς συναντήσεις με άσχετα με το αντικείμενο πρόσωπα, παρουσία δημοσιογράφων και ευκαιριακής προβολής .

Κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον για τον απαράδεκτο ευτελισμό της διαδικασίας, όπως άλλωστε το ίδιο συνέβη με την ανοχή ή επιβράβευση του προγκρόμ των πολιτικών που δεν γουστάρουμε, τις μούτζες από μαθητές στους επισήμους, την μετονομασια των μπαχαλάκηδων αναρχικών σε "αγαναχτισμένους" κλπ. Ενέργειες που αφήσαμε να εξελίσσονται παραμένοντας αδρανείς ή χειροκροτόντας τες και οι οποίες έφεραν τους χρυσαυγίτες στα βουλευτικά έδρανα, όσο και αν αυτό δεν αρέσει σε μερικούς και επιμένουν να υποστηρίζουν ανόητες αφορμές. Η ανοχή της κοινωνίας και η έλλειψη άμεσης καταδίκης παρόμοιων πρακτικών είναι το σπίρτο που ανάβει την άσβεστη φωτιά.

Ο γελοίος αρχηγίσκος έπρεπε να ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ άμεσα την εντολή αφού είναι τελείως απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση, όταν μάλιστα ο ίδιος με θράσος απαίτησε δηλώσεις μετανοίας, τορπιλίζοντας κάθε δυνατότητα να κυβερνηθεί η χώρα.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ του σκοπός είναι η αποχώρηση από την ΕΕ και η επιστροφή στην δραχμή με την κάθετη πτώση του βιοτικού μας επιπέδου για χρόνια, ώστε να παρουσιαστεί ως σωτήρια λύση η επιβολή κομμουνιστικών πρακτικών. Αντί να το πουν ευθέως αυτό στους πολίτες, όπως το κάνει με θάρρος το ΚΚΕ, εφαρμόζει την άθλια τακτική της εξαπάτησης με την δήθεν προσπάθεια παραμονής στο ευρώ, αλλά χωρίς τις δανειακές συνθήκες.

ΘΑ είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι αν το πετύχει!

Orestis είπε...

Μόλις περιγράψατε εμμέσως τους λόγους για τους οποίους αξίζει κανείς να σας ακούει και να σας διαβάζει.

Όσο για τα "επιθετικά τηλεφωνήματα"...δυστυχώς δεν εκπλήσσομαι. Είναι η αντίδραση αυτού που αδυνατεί να ενηλικιωθεί, αφού έμαθε πως κάθε κριτική (σωστή ή λάθος) έπρεπε αυτόματα να την χαρακτηρίσει "αντιαριστερό παραλήρημα" και ως εκ τούτου στερούμενη ηθικής. Ηθικό (αν όχι επιβεβλημένο) δια της ίδιας λογικής είναι να είσαι μόνο αντιδεξιός, αντιΠΑΣΟΚ, αντιΝΔ κλπ.

Τα αποτελέσματα αυτής της κουλτούρας τα βλέπουμε ήδη με συμπεριφορά του στυλ "Το δικό μας 17% δεν είναι σαν των άλλων, είναι κάτι σαν 57% και ως εκ τούτου θα θέσουμε εμείς τους όρους του παιχνιδιού". Τέτοιο στυλάκι είχα να δω από το '81 και το '89 στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντίστοιχα. Και αυτοί είχανε ποσοστά πολύ πιο κοντά στο 57% από ότι ο κ. Τσίπρας. "Εγέρθητι" σε "αριστερή" έκδοση με άλλα λόγια.

Το μόνο καλό που μπορεί να προκύψει από την οπισθοδρόμηση των ημερών αυτών, είναι στις επόμενες εκλογές να έχουμε σαφή μεταρρυθμιστική επιλογή (ας μην χάνει χρόνο η δημιουργία τέτοιου σχήματος) και μετά την "αριστερή" πρόβα που μόλις ζήσαμε να κάνουμε επιλογές με πραγματικά προοδευτική προοπτική. Καρικατούρες του Α. Παπανδρέου προσωπικά δεν θέλω. Πρόλαβα τον αυθεντικό και δεν θέλω άλλο(ν). Ο κατά ένα χρόνο νεαρότερός μου Τσίπρας τον πρόλαβε και αυτός αλλά μάλλον δεν έχουμε τα ίδια γούστα...

frantzeska είπε...

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί (μέσα και ο ελπιδοφόρος κ. Τσίπρας) μοιάζουν παιδάκια που παίζουν στρατιωτάκια,σκαρφίζονται τακτικές και στρατηγικές να κερδίσουν. Το παιχνίδι όμως δεν τελειώνει γιατί η μαμά τους δε θα τους φωνάξει να γυρίσουν από την αλάνα επειδή νύχτωσε. Θα σε βρούμε αύριο βράδυ με λόγια ή χωρίς...
χρειαζόμαστε λίγη καλή μουσική.

Prokopis Doukas είπε...

@ zepos: Δε νομίζω οτι έχει καν συναίσθηση για το σχέδιο που αναφέρετε στην τελευταία παράγραφο. Κατά τα άλλα, συμφωνώ...

@Orestis Pad: Κι εγώ δεν θέλω έναν μικρό Ανδρέα...

@frantzeska: Ευχαριστώ πολύ!

Athena είπε...

Καλά, υπάρχουν άνθρωποι που δεν εξοργίζονται μ' αυτόν τον εμπαιγμό του δήθεν "προσπαθώ να κάνω κυβέρνηση"; Αμφιβάλλω εάν έγινε ειλικρινής προσπάθεια από οποιονδήποτε. Όλοι "έστριψαν διά του αρραβώνος" και τώρα απλώς χάνουμε χρόνο πριν την προκήρυξη των επόμενων εκλογών. Πίστευα, μάλιστα, ότι αυτή η τακτική θα ήταν ακόμα πιο εξοργιστική για τους ψηφοφόρους των κομμάτων που είχαν την ευκαιρία να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μου φαίνεται σαν να φτύνουν την ψήφο μας. Απλά.

Πάντως, εάν εσείς σταματήσετε να μιλάτε στην εκπομπή σας, εγώ θα σταματήσω να σας ακούω! Χωρίς παρεξήγηση για τις μουσικές σας επιλογές, βεβαίως... :)))

Prokopis Doukas είπε...

@Athena: Υπάρχουν άνθρωποι που είναι φανατισμένοι. Με μια "άγρια χαρά", να " πάρουν το αίμα στους πίσω". Ελπίζω λίγοι.

Και όχι, δεν θα σταματήσω - και ελπίζω να μη με σταματήσουν... :-)

Elias είπε...

Ψυχραιμία, ρε γμτ... Ψυχραιμία και κατανόηση, όλοι είναι τεντωμένοι σαν το λάστιχο. What's so funny about peace, love and understanding? Και άδικα θα μιλήσουν και φανατισμένα θα συμπεριφερθούν και και θ' αρπαχτούν απ' το παραμικρό. Μέσ' στο πρόγραμμα είναι αυτά. Ο άλλος μπορεί να καίγεται, να χάνει το μαγαζί του, τη δουλειά του, τη γη κάτω απ' τα πόδια του, δεν περιμένεις μετά να συμπεριφερθεί νηφάλια.

Θα 'ρθει μια μέρα που θα τα θυμώμαστε όλα αυτά τα τωρινά και θα κάνουμε χαβαλέ.

Prokopis Doukas είπε...

@Elias: Ψυχραιμία, συμφωνώ απολύτως. Σ' αυτούς που δεν την έχουν πέστο.. :-)

ShareThis