24.3.09

Η καταγγελία μιας "νεκρής"

Σας το παραθέτω όπως μου το έστειλαν. Είναι προφανές οτι έχουμε να κάνουμε με μια δολοφονία. Τι σκοπεύουν να κάνουν οι ελληνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές; Ότι έκαναν και με την (ελλιπέστατη) ανάκριση για την Κούνεβα; Ο εισαγγελέας; Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι φυλακές;
Θα απαντήσουν στο νοήμονα Έλληνα πολίτη, που δεν πιστεύει επ' ουδενί οτι η κρατούμενη πέθανε επειδή της έπεσε καμιά ζαρντινιέρα ή κανένα "κατάρτι" του πλοίου στο κεφάλι;


Όσοι αναρωτιούνται γιατί βρέθηκε η Κατερίνα Γκουλιώνη νεκρή στο καράβι που τη μετέφερε από τις φυλακές Θήβας στις φυλακές Αλικαρνασού πριν 5 μέρες, ας διαβάσουν την καταγγελία της -πριν 1 μήνα- στο Συνήγορο του Πολίτη κι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους!

Η τελευταία επιστολή της Κατερίνας Γκουλιώνη, που "βρέθηκε νεκρή" το πρωί της 18ης Μάρτη, στο καράβι που τη μετέφερε κατά την πειθαρχική μεταγωγή της από τις φυλακές της Θήβας στην Αλικαρνασσό. Ήταν δεμένη με χειροπέδες πισθάγκωνα και χτυπημένη στο πρόσωπο.






Καταγγελία προς τον συνήγορο του πολίτη της κρατούμενης Γκουλιώνη Αικατερίνης Ελεώνας Θηβών (20-02-09)



Είμαι 41 ετών σήμερα, εξαρτημένη από την ηρωίνη από τα 17 μου. Τόσα χρόνια αρρώστια και εξάρτηση από μία ουσία που αν δεν την είχα δε θα μπορούσα να είμαι όρθια για να δύναμαι να εργαστώ, για να μπορέσω να ζήσω...

Τον χειρότερο εφιάλτη, όμως, που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης, δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα τον ζήσω έτσι όπως τον ζω και όπως καθημερινώς απειλούμαι ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποστώ.

Αυτό το «αυτονόητο συνεπακόλουθο της εξάρτησης», λοιπόν, είναι η φυλάκιση η οποία, ουσιαστικά σημαίνει την αιχμαλωσία και την ομηρία μου από τους δεσμοφύλακες που ελέγχουν κι επεμβαίνουν ακόμη και στα γεννητικά μου όργανα και στ’ απόκρυφα σημεία του σώματός μου.

Όποτε μπαίνω στην φυλακή είτε γιατί εισάγομαι πρώτη φορά είτε γιατί επιστρέφω από δικαστήριο είτε γιατί πήγα νοσοκομείο δέχομαι την εξής επίθεση, η οποία ονομάζεται «έρευνα»:

Η δεσμοφύλακας με υποχρεώνει να βγάλω όλα μου τα ρούχα, με βάζει να σκύψω, ν’ ανοίξω τους γλουτούς, να βήξω και παρατηρεί τον πρωκτό μου. Πολλές φορές βρίσκει ευκαιρία να παρατηρήσει γυμνό σώμα και με κοιτάει καλά καλά, μου φέρεται προσβλητικά, ειρωνικά,
θρασύτατα, σα να’ μαι το τελευταίο σκουπίδι.

Μετά μου δίνουν άλλα ρούχα, από την αποθήκη τους, παράτερα και εξευτελιστικά, μου παίρνουν το σουτιέν γιατί, λέει, «απαγορεύεται» να το φοράω στην απομόνωση γιατί λέει, δήθεν μπορεί να…αυτοκτονήσω μ’ αυτό, μου δίνουν παπούτσια μεγαλύτερο μέγεθος απ’ το δικό μου και περπατάω σαν παλιάτσος και με οδηγούν στο φαρμακείο. Εκεί, με βάζουν να καθίσω σε γυναικολογική καρέκλα και η δεσμοφύλακας βάζει το δάχτυλό της στο αιδοίο μου μέσα στον κόλπο. Στην συνέχεια υποχρεούμαι να ουρήσω μπροστά στην δεσμοφύλακα για να κάνουν το ναρκωτέστ.

Μια φορά, στο χαρτί που ήταν τοποθετημένο στην γυναικολογική καρέκλα όπου μ’ έβαλαν να κάτσω είδα μία τρίχα από προηγούμενη ερευνηθείσα. Η αποστείρωση στα εργαλεία τους είναι κάτι που ενίοτε θυμούνται. Σε άλλες βάζουν διαστολείς και σκουριασμένους, πολλές φορές, τους βάζουν το δάχτυλό τους και συγχρόνως πιέζουν προς τον ορθό ή και από επάνω στη βουβωνική χώρα σε σημείο που η κρατούμενη να πονάει. Τα ειρωνικά σχόλια και τα σόκιν «αστειάκια» των δεσμοφυλάκων δεν λείπουν από το «ρεπερτόριό» τους…

Προσφάτως που αρνήθηκα την κολπική έρευνα και από τον γυναικολόγο, διότι ανεξαρτήτου μορφώσεως, ειδικεύσεως και μορφωτικού επιπέδου το να σου χώνει ο καθείς τα δάχτυλά του είναι τουλάχιστον «απρεπές», θα έλεγα, και ζητούσα υπερηχογράφημα, με απείλησαν ότι θα με δέσουν όλη νύχτα με τη χειροπέδα στο κάγκελο και αυτή την απειλή συγκεκριμένα την ξεστόμισε η δεσμοφύλακας που τελεί χρέη…νοσοκόμας στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών (Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.) Γκαβάνα Στέλα παρουσία της υπαρχιφύλακα Σαμπάνη Σωτηρίας, μου είπε πως αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να δεχτώ την κολπική κι αυτή που δεν είναι, είναι «άλλο πράμα». Εν ολίγοις αυτό που μου είπαν και λένε είναι ότι αφού είμαι κρατούμενη πρέπει να μου κάνουν ότι θέλουν και να μην αντιδράω.

Με οδήγησαν στην υποδιευθύντρια Καφρίτσα Αγλαϊα, η οποία μου είπε πως αφού αρνούμαι την κολπική έρευνα ότι βρεθεί από ναρκωτικά στην φυλακή θα το χρεώσει σ’ εμένα και πως θα με κρατήσει πολλές ημέρες στην απομόνωση.
Όταν της ζήτησα να μου κάνει υπερηχογράφημα διότι δεν αντέχω άλλο αυτόν τον βιασμό της κολπικής μου είπε πως δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Της απάντησα ότι δεν είμαι υποχρεωμένη να πληρώνω εγώ τη δική τους ανεπάρκεια και με οδήγησαν στην απομόνωση όπου ούτως ή άλλως θα με οδηγούσαν, κάνοντας κολπική ή μη.

Στην απομόνωση με έκλεισαν σ’ εάν κελί όπου έπρεπε να χτυπάω το κουδούνι για να’ ρθει η δεσμοφύλακας να μου ανοίξει να πάω στην μία τουαλέτα που είναι κοινή για όλες τις κρατούμενες στον χώρο αυτόν και παρακολουθούμενη από κάμερα.

Την ώρα της αφόδευσης σε παρακολουθεί η δεσμοφύλακας από την κάμερα κι όταν δει τα περιττώματά σου τότε της ζητάς την άδεια να τραβήξεις καζανάκι.

Εκτός του ότι είμαι αναγκασμένη να κάνω την ανάγκη μου μπροστά σε δεσμοφύλακα είμαι υποχρεωμένη να κάνω 8 αφοδεύσεις για να με βγάλουν από την απομόνωση αλλά κι αυτό, πάλι,
εξαρτάται από τις διαθέσεις τους.

Οι περισσότερες κρατούμενες αναγκάζονται να παίρνουν καθαρτικό για να επιτύχουν αυτές τις κενώσεις και αρκετές φορές είτε δεν έρχεται η δεσμοφύλακας να τους ανοίξει την πόρτα είτε είναι άλλη κρατούμενη στην τουαλέτα και στην κυριολεξία ενεργούνται επάνω τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιες δεσμοφύλακες τις εξευτελίζουν γιατί ενεργήθηκαν επάνω τους ή τους λένε απειλητικά ότι «εδώ είναι Θήβα και το κουδούνι για να πας τουαλέτα θα το χτυπάς όταν έχεις μεγάλη ανάγκη», την οποιά «μεγάλη ανάγκη» την κρίνει η δεσμοφύλακας ή της λένε με δυσφορία «πάλι τουαλέτα θέλεις;» και άλαλ τέτοια με ανείπωτη απανθρωπιά και σαδισμό.

Μου έχει συμβεί να μη μου ανοίγει η δεσμοφύλακας την πόρτα του κελιού για να πάω στην τουαλέτα και ανγκαζόμουν να ουρώ σε πλαστικό μπουκάλι νερού και αργότερα να έχω πρόβλημα με το έντερό μου από την συγκράτηση των κοπράνων. Στο τέλος, έφτασα στο σημείο να κλωτσάω την πόρτα του κελιού για να μου ανοίξει, να μου φέρεται προκλητικά και υποτιμητικά και επειδή την αποκάλεσα «κότα» έγραψε μία ψευδή αναφορά (η κα Δανιηλίδου Χαρίκλεια είναι η εν λόγω δεσμοφύλακας) σε συνεργασία με τον αρχιφύλακα Γαλάνη Ιωάννη που ήταν υπηρεσία εκείνη την ημέρα και σε αυτόν αναφερόταν η κα Δανιηλίδου, με πέρασα πειθαρχικό κι ο υποτελής σε αυτούς, εισαγγελέας Πρασσάς Γεώργιος με τιμώρησε με πειθαρχική ποινή εγκλεισμού σε κελί της απομόνωσης για πέντε μέρες με, επιπροσθέτως παράνομη, στέρηση καφέ, τσιγάρου και τηλεφώνου.

Πειθαρχικό το οποίο παραγράφεται σε δυο χρόνια πράγμα που σημαίνει πως εκτός του μαρτυρίου που υπέστην δεν θα αποφυλακισθώ με υφ’ όρων απόλυση, δεν θα πάρω άδεια και οι άρρωστοι γονείς μου και η 21χρονη κόρη μου θα περιμένουν πολύ για να με δουν και να τους στηρίξω.

Όλα αυτά συνέβησαν στη γυναικεία φυλακή Κορυδαλλού, αλλά αυτοί οι κύριοι υπηρετούν σήμερα στη Θήβα όπως και ο αρχιφυλακεύων Κοράκης Παναγιώτης, ο οποίος στην εδώ απομόνωση της Θήβας μου είπε πως παρ’ όλες τις 8 κενώσεις κλπ δικαιούται «βάσει του εσωτερικού κανονισμού» να με κρατήσει έξι ημέρες στην απομόνωση. Ο εσωτερικός κανονισμός δεν γράφει κάτι τέτοιο, αντίθετα λέει πως η τριήμερη κράτηση στην απομόνωση γίνεται μ’ εντολή εισαγγελέα και παρατείνεται εφόσον έχουν βρεθεί απαγορευμένες ουσίες στο σώμα του κρατούμενου και δεν μπορούν να αφαιρεθούν…

Μπάνιο δεν μπορείς να κάνεις στην απομόνωση –ειδικό χώρο κράτησης τον ονομάζουν λες και αλλάζοντας όνομα σε κάτι παύει και η φρίκη- γιατί όταν τύχει να έχει ζεστό νερό δεν είναι εκεί η δεσμοφύλακας και όταν είναι εκεί μπορεί να σε βγάλει από το κελί για να κάνεις μπάνιο, το νερό να είναι κρύο και να επιμένει πως είναι ζεστό βγάζοντάς σε τρελή.

Όταν και αν κάνεις μπάνιο σε παρατηρεί. Έτσι, μένουμε χωρίς μπάνιο για 7 μέρες και άνω. Καφέ, νερό υποχρεούσαι να παραγγείλεις μόνο από το καφενείο της φυλακής το οποίο λειτουργεί για τους δεσμοφύλακες και δουλεύουν σε αυτό κρατούμενες. Την τελευταία φορά που κρατήθηκα στην απομόνωση πλήρωσα 20 ευρώ στο καφενείο. Με αυτά τα χρήματα μπορούσα να περάσω περίπου είκοσι μέρες αγοράζοντας καφέ, ζάχαρη κλπ ενώ τα πλήρωσα μέσα σε πέντε μέρες. Αλλά εδώ η διαχείριση των χρημάτων μας εξαρτάται από τις ορέξεις της υπηρεσίας του Κ.Κ.Γ.Ε.Θ.

Όταν λοιπόν, αποφασίσουν οι ασύδοτοι βασανιστές μας να μας βγάλουν από την απομόνωση πρέπει να περάσουμε το ίδιο μαρτύριο της σωματικής έρευνας και της κολπικής εισβολής. Αυτό το ίδιο μαρτύριοι της έρευνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να μου το κάνουν και στο θάλαμο, όπου μένω, όταν υπάρχει υπόνοια για ύπαρξη απαγορευμένων ουσιών. Μπαίνουν μέσα στο θάλαμο, μας ξυπνάνε, μας κάνουν σωματική και κολπική έρευνα, μας βγάζουν έξω από τον θάλαμο και ανακατεύουν όλα μας τα πράγματα πετώντας τα κάτω. Μετά χάνουμε πράγματα μας γιατί τα πετάνε ή τα παίρνουν και πρέπει να τακτοποιήσουμε ολόκληρο το θάλαμο για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε…


Κάποτε ήμουν άνθρωπος με όνειρα, με όρεξη για μάθηση, με κερδοφόρα επιχείρηση, με όρεξη για δημιουργία.
Σήμερα, όλος αυτός ο πόνος, η κακοποίηση, ο βιασμό του σώματος και της ψυχής που έχω υποστεί με κάνουν να ονειρεύομαι πως τους σκοτώνω όλους αυτούς που πληρώνονται για να βασανίζουν αδύναμους ανθρώπους.

Σφίγγοντας τα δόντια σιγοψιθυρίζω «και για το πείσμα σας, γουρούνια, θα αντέχω» ελπίζοντας να έρθει κάποια μέρα που θα σταμτήσουν να απλώνουν τα βρώμικα, διεστραμμένα χέρια τοςυ επάνω σε αδύναμους ανθρώπους. Το ξέρω πως ο κόσμος δεν αλλάζει, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ, όμως, φτάνει να μην αδιαφορούμε.

Ποτέ δεν πρόκειται να ξεπεράσω
τα όσα υπέστην και υπόκειμαι μεσα στη φυλακή.

Γκουλιώνη Κατερίνα

(R.I.P.)


Υ.Γ. Μετά τη "θυσία" της Γκουλιώνη - και την εξέγερση που εκδηλώθηκε στις φυλακές της Θήβας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε (πυροσβεστικά πάντα) να υποσχεθεί την κατάργηση της κολπικής εξέτασης και την αντικατάσταση της με υπερηχογράφημα. Πριν δεν μποούσε να γίνει - χρειάστηκε απλώς ένας θάνατος και η κατακραυγή..




"Επί του πιεστηρίου": Καταπέλτης η Διεθνής Αμνηστία για το θάνατο της Γκουλιώνη

Η φωτό είναι από το http://crime.about.com

Το post συνοδεύεται από ένα κομμάτι από το περίφημο "Speak No Evil" του σαξοφωνίστα Wayne Shorter. Ο ιδρυτής του εξαιρετικά σημαντικού fusion συγκροτήματος των Weather Report έπαιζε τη Δευτέρα το βράδυ στο Μέγαρο, με εξαιρετικούς συνεργάτες
της "νεότερης γενιάς", αλλά εγώ προτίμησα να τον ακούσουμε με το εξής θρυλικό σχήμα, από την bop εποχή του:
Freddie Hubbard — trumpet, Wayne Shorter — tenor saxophone, Herbie Hancock — piano, Ron Carter — bass, Elvin Jones — drums
Ως ένδειξη τιμής σε μια γυναίκα της οποίας τα δικαιώματα - αλλά ούτε και τη ζωή - σεβάστηκε η πολιτεία μας.

buzz it!

39 σχόλια:

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Είναι προφανές ότι πρόκειται για δολοφονία, όπως επίσης είναι προφανές ότι θα μείνει ατιμώρητη.Τα σχόλια περιττεύουν..Καλημέρα Προκόπη

Meropi είπε...

Προκόπη μου καλημέρα. Την επιστολή της θανούσας Κατερίνας Γκουλιώνη τη διάβασα σε πολλά blog κι έχω να παρατηρήσω τα πιο κάτω:
Είναι αλήθεια ότι οι κρατούμενοι στην Ελλάδα δεν χαίρουν της καλύτερης μεταχείρισης, χρειάζονται πολλά να γίνουν στον τομέα αυτό, για να θεωρηθούμε Κράτος Δικαίου. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι οι κρατούμενοι (τοξικομανείς και μη) μετέρχονται απίθανες μεθόδους, για να εισάγουν ναρκωτικά στις φυλακές. Τριάντα σχεδόν χρόνια στα ελληνικά Δικαστήρια έχω δει κι έχω μελετήσει άπειρες περιπτώσεις εισαγωγής ναρκωτικών στα Σωφρονιστικά Ιδρύματα. Οι κρατούμενοι καταπίνουν σακουλάκια (με ηρωίνη κυρίως) όταν βρίσκονται σε άδεια, για να τα αφοδεύσουν μετά (μέσα στη φυλακή). Βάζουν στο στρίφωμα των ρούχων τους ναρκωτικά, οι γυναίκες τοποθετούν στον κόλπο τους τέτοια σακουλάκια, βάζουν σε τρόφιμα (ψωμί, γλυκά) κλπ κλπ. Ο έλεγχος στις φυλακές είναι περισσότερο από αναγκαίος. Πρέπει όμως να γίνεται με σεβασμό στην προσωπικότητα των κρατουμένων. Και ναι πολλές φορές τα ναρκωτικά τα εισάγουν στη φυλακή και οι ίδιοι οι φύλακες και τα μοσχοπουλούν. Δυστυχώς.
Αναφέρει η θανούσα στην επιστολή της «Κάποτε ήμουν άνθρωπος με όνειρα, με όρεξη για μάθηση, με κερδοφόρα επιχείρηση, με όρεξη για δημιουργία». Φοβάμαι ότι τα όνειρα της, την όρεξη για μάθηση και δημιουργία της τα πήρε πρωτίστως η ηρωίνη. Ας μη γελιόμαστε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δικαιούται οποιοσδήποτε να κακομεταχειρίζεται τους άρρωστους αυτούς ανθρώπους, ειδικά όταν είναι κρατούμενοι.
Τώρα όσον αφορά το θάνατο της διάβασα ότι, σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή, οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα, το οποίο συνήθως ενυπάρχει σε κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών. Επίσης διάβασα ότι η κρατούμενη βρέθηκε πεσμένη κάτω λιπόθυμη, με δεμένα τα χέρια της πίσω με χειροπέδες (οι χειροπέδες δικαιολογούνται στην περίπτωση μεταγωγής κρατουμένου). Είχε και αίματα στο πρόσωπο. Τα αίματα μπορεί να οφείλονται στο πέσιμο της, μπορεί και όχι. Χρήζει διερεύνησης η περίπτωση πράγματι. Χωρίς να προδικάζεται τίποτε.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΜΕΝΩ ΑΦΩΝΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΠΟΣΟ "ΦΤΗΝΗ" ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2009.ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΤΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΟΣΟ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣ.ΠΩΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ; ΑΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ, ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΙ ΕΜΕΝΑ.ΘΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΗ.

Prokopis Doukas είπε...

Είναι πολύ σωστά αυτά που λες Μερόπη μου. Αλλά, έχω να παρατηρήσω τα εξής δύο πράγματα:

1. Όταν έχεις το προηγούμενο της (κουτοπόνηρης δικαιολόγησης, όχι του συμβάντος) της ζαρντινιέρας, είσαι απίστευτα καχύποπτος. Το κράτος έχει απωλέσει πλέον το (ας πούμε) "τεκμήριο της αθώτητας" - και οφείλει να αποδείξει οτι δεν εγκληματεί. Είναι σαν το παραμύθι με το βοσκό που φώναζε "λύκος - λύκος". Κανείς δεν το πιστεύει.

2. Δεν είναι τραγικό να πρέπει να υπάρξει ένας θάνατος (και μια εξέγερση) για να βρεθεί ξαφνικά ένας άλλος, εναλλακτικός - μη προσβλητικός - τρόπος για να ελέγχονται οι κρατούμενοι? Τόσο τριτοκοσμικοί είμαστε?

Σ' ευχαριστώ πάντως γιατί μ' έβαλες σε σκέψεις - και για την κουβέντα...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Προκόπη, είμαι 28 ετών. Η καταγγελία της Κατερίνας (ας αναπαυθεί εν ειρήνη), μου φέρνει στη μνήμη μια σκηνή πριν από πολλά χρόνια (ήμουν στο γυμνάσιο): παρακολουθούσα με τους γονείς μου την ταινία "Στεφανία", όπου η Ζωή Λάσκαρη βρίσκεται κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές - φαντάζομαι οι περισσότεροι θα έχετε το φιλμ . Θυμάμαι να έχω αηδιάσει με την αγριότητα και την ωμή συμπεριφορά των σοφρωνιστικών υπαλλήλων απέναντι στις κρατούμενες και τους γονείς μου να με "καθησυχάζουν" λέγοντάς μου πως επρόκειτο για παλιές και σκληρές εποχές, οι οποιές είχαν περάσει ανεπιστρεπτί (;) και πως οι νέες γενιές ήμαστε τυχερές, γιατί δε θα τις ζούσαμε...

Ποιος να έλεγε και σε αυτούς και σε μένα πως 45 χρόνια μετά τη Στεφανία, μια κυβέρνηση με έναν πρωθυπουργό, ο οποίος βρέθηκε στη θέση του από αγγαρεία, και με ένα κάρο αδέξιους στρατηγούς-ανέμους, ιδιοκτήτες αναψυκτηρίων και γύπες των ασφαλιστικών ταμείων θα μας έβαζαν στη μηχανή του χρόνου και θα ξαναζούσαμε αυτές τις εποχές...Εύγε...

Υ.Γ: Πριν από τρεις μήνες ο Αλέξανδρος, τώρα η Κατερίνα, βαρύ δεν έχει γίνει το κλίμα;

ΕΛΕΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Η καταγγελία της Κατερίνας Γκουλιώνη και ο θάνατός της θέτουν, κατά την άποψή μου, τρία ζητήματα που τελικά διαπλέκονται:

1. τι είδους σωφρονιστικό σύστημα πρέπει (και θέλουμε) να έχει ένα πολιτισμένο κράτος δικαίου για να είναι όντως σωφρονιστικό και όχι εκδικητικό και επομένως να συμβάλλει στην ασφάλεια της κοινωνίας με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα οποιουδήποτε ό,τι και αν κατηγορείται ότι διέπραξε αφού στόχος (θα) είναι και η κοινωνική επανένταξή του.
2. ποιές συμπεριφορές πρέπει να νοούνται ως αδικήματα που χρήζουν σωφρονισμού και ποιές, όπως η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως περιστατικά που χρήζουν ιατρικής και ψυχολογικής αντιμετώπισης με αποτέλεσμα αλλαγές συνολικά στη σχετική νομοθεσία.
3. πώς θα γίνει αξιόπιστο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης ώστε ως πολίτες να έχουμε τη στοιχειώδη -χωρίς την οποία δεν υφίσταται καν κοινωνικό συμβόλαιο- ότι όταν ένας θάνατος αποδίδεται σε "χ" αίτια είναι έτσι και όχι αλλιώς, πράγμα που μόνον οι εμπειρογνώμονες μπορούν να πιστοποιοιήσουν ότι δεν υπάρχουν μάρτυρες ή, λ.χ., βιντεοσκοημένη απόδειξη.

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και για τα τρία και, δυστυχώς, δεν είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις.

Prokopis Doukas είπε...

@Carpe Diem: Καλημέρα! Είναι πολύ "σύμπτωση" για να μην είναι...

@Ανώνυμη των 12.09: Μια "λύση" (τρόπος αντίδρασης) είναι να είμαστε όλοι ενημερωμένοι, συνειδητοποιημένοι και κοινωνικά ενεργοί - χωρίς να καταφεύγουμε σε μεγαλοστομίες και επιφανειακές κραυγές... Α, και να ψηφίζουμε ανάλογα...

@Ελενα: Αυτοί είναι λίγοι από τους θανάτους που συμβαίνουν, ενώ δεν θα έπρεπε: Πολλούς δεν τους μαθαίνουμε καν ή περνούν απαρατήρητοι...

@Λάμπρος Τσουκνίδας: Πολύ σωστά τα λέτε, αγαπητέ...

Ανώνυμος είπε...

Οι τρόποι που μπορεί να εφεύρει το ανθρώπινο μυαλό για να μεταφέρει ναρκωτικά στις φυλακές είναι έως αποκρουστικοί. Έτυχε κάποια στιγμή να δω κάτι φωτογραφίες με τα περίφημα σακουλάκια ναρκωτικών ντυμένα στο αίμα- γιατί είχαν μόλις αφαιρεθεί από το σώμα κάποιου/ας κρατούμενου/νης, αλλά και μια ακτινογραφία όπου κάποιος είχε βάλει μέσα στο σώμα του ολόκληρο κινητό προκειμένου να το εισάγει στις φυλακές. Οι εικόνες ήταν ανατριχιαστικές. Και με αυτές τις εικόνες έρχονται δυστυχώς καθημερινά αντιμέτωποι πολλοί δεσμοφύλακες. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί ούτε σκουριασμένους διαστολείς, ούτε την παρουσία του bigbrother στις τουαλέτες, ούτε στέρηση υγιεινής, ούτε επιδεικτική κατάχρηση εξουσίας, ούτε προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ο έλεγχος σαφώς και είναι αναγκαίος. Δεν έπρεπε όμως να πεθάνει μια γυναίκα για να αρχίσουμε να μιλάμε για υπέρηχο (αναγκαίος και στις αντρικές φυλακές). Εάν το 2009 η κάθε αναγκαία βελτίωση στις ελληνικές φυλακές προυποθέτει τη θυσία ενός κρατούμενου, πόσοι πρέπει να θυσιαστούν για να αποκτήσουμε ένα σύστημα κράτησης που δεν θα μας ντροπιάζει;
Δεν ξέρουμε αν η Κατερίνα Γκουλιώνη πέθανε από κάποια εμπλοκή ή αν δολοφονήθηκε. Δυστυχώς όμως η ελληνική πραγματικότητα μας μαθαίνει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις επίσημες ανακοινώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Στο σημείο (3) του σχολίου μου "έφαγα" μια λεξούλα, το "εμπιστοσύνη" προκειμένου να διαβαστεί: πώς θα γίνει αξιόπιστο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης ώστε ως πολίτες να έχουμε τη στοιχειώδη εμπιστοσύνη -χωρίς την οποία δεν υφίσταται καν κοινωνικό συμβόλαιο- ότι όταν..." κλπ. Ευχαριστώ.

maximus είπε...

Φοβάμαι πως όποια κι αν είναι η επίσημη αιτία θανάτου της, η κα Γκουλιώνη δεν θα τύχει της εκτίμησης και κατ’ επέκταση της υποστήριξης που αξίζει σε κάθε ανθρώπινο ον , πέραν βέβαια της λύπης που όλοι θα εκφράσουν για τον θάνατο της, διότι ήταν μια ναρκομανής και φυλακισμένη και επομένως όχι μια από μας! Κατά την γνώμη μου οι συνθήκες στις φυλακές έως και ολόκληρο το σωφρονιστικό σύστημα είναι απόρροια της αντίληψης της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας για αυτά τα... μιαρά πρεζόνια.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΕ; ΟΤΙ 10 ΕΚΑΤ.ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ,ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ;ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ; Η ΟΤΙ ΔΕN ΕΧΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Προκόπη. Βρίσκομαι στη δουλειά και πραγματικά έχω σοκαριστεί απίστευτα με τα όσα διάβασα.Μπράβο,μπράβο που το δημοσίευσες.Θα επανέλθω.
Χρύσα Γ.

Ανώνυμος είπε...

Ως προς το θέμα της απόδοσης ευθυνών θα συμφωνήσω με τη Μερόπη ότι προτού διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατος της άτυχης γυναίκας δεν μπορεί να γίνει λόγος για τυχόν ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ή εξ αμελείας (λόγω τυχόν πλημμελούς φύλαξης) ή ενδεχομένως για θάνατο που οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω, αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ότι σύμφωνα με θεμελιώδη διάταξη του Συντάγματος η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, που σημαίνει ότι είναι απολύτως απαραβίαστη και δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό ούτε χάριν αυτού του δημοσίου συμφέροντος. Συνεπώς, αν το Κράτος δεν μπορεί να διασφαλίσει τη διενέργεια των ελέγχων για τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών με μεθόδους που δεν προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θα πρέπει να συμβιβαστεί με τις συνέπειες. Δεν μπορείς χάριν πρόληψης ενός πιθανολογούμενου αδικήματος (χρήση κ.λπ. ναρκωτικών εντός των φυλακών) να υποβάλλεις σε εξευτελιστική μεταχείριση τους κρατούμενους με την υποχρεωτική υποβολή τους σε σωματικούς ελέγχους που θίγουν κατάφωρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μάλιστα χωρίς καν τήρηση υγειονομικών κανόνων. Το δίλημμα παρακολούθηση και σωματικοί έλεγχοι "εις βάθος" ή ναρκωτικά δεν υφίσταται, γιατί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι επιδεκτική σταθμίσεων και ως εκ τούτου δεν μπορεί εν προκειμένω να θυσιαστεί στο βωμό της πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών στις φυλακές. Σίγουρα μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Vicky είπε...

.. Πόνος, φόβος.. Λίγα δεύτερα μετά το γράμμα, δε μπορώ καν να αισθανθώ οργή και αηδία. Πόνος και φόβος.. μου είναι τρομακτικό..

Prokopis Doukas είπε...

@Φαίδρα: Καλά τα λέτε... ;-)

@Μaximus: Η αυτοκαταστροφή δεν δικαιολογεί κανέναν εξευτελισμό ή βασανισμό...

@Ανώνυμος 4.59: Κατ' αρχήν μη φωνάζετε.. :-)
Η ενημέρωση και το επίπεδο των Ελλήνων φαίνεται και από το επίπεδο αυτών που εκλέγουν - και δεν μιλάω φυσικά για τις λίγες εξαιρέσεις, που κάνουν μπαμ...
Έχουν τι να ψηφίσουν - απλώς οι επιλογές τους είναι συνήθως ανάλογες με τα τηλεοπτικά κουτσομπολιά που παρακολουθούν... :-)

@Χρύσα Γ.: Δεν είμαι ο πρώτος, πολλά blog έχουν δημοσιεύσει την επιστολή ή σχόλια. Απλώς ήθελα να το επισημάνω κι εγώ...

Prokopis Doukas είπε...

@Φλώσσυ: Ναι, το σωστό (όπως έλεγε και η Μερόπη πιο πάνω) είναι να περιμένουμε να ακούσουμε το τελικό πόρισμα των ερευνών και μέχρι τότε να μην εκφέρουμε γνώμη...
Τι γίνεται όμως, όταν μια φαύλη διοίκηση ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ εκμεταλλεύεται αυτή την καλή πρόθεση και ψύχραιμη συμπεριφορά - περιμένοντας απλώς να ξεχαστεί και να "κουκουλωθεί" το θέμα;

Ειδικά μετά τη ζαρντινιέρα (με την ξεδιάντροπη κουτοπονηριά να φτάνει σε κυριολεκτικά απίστευτα ύψη - και για την οποία δεν τιμωρήθηκε ουσιαστικά κανείς!) είμαι εκ προοιμίου δύσπιστος και αρνητικός...

Και τώρα, εδώ που τα λέμε, είναι δυνατόν η κρατούμενη που τόλμησε να καταγγείλει στο Συνήγορο του Πολίτη να πεθαίνει; Αν η διοίκηση ήταν στοιχειωδώς έξυπνη, ικανή - κια όχι με τη φωλιά της λερωμένη - θα έπρεπε να την φυλάει "ως κόρη οφθαλμού", ακριβώς ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ πεθάνει και δώσει αφορμή για κατηγορίες...

Ανώνυμος είπε...

Κατ' αρχάς, για το αν κάποιο θέμα της εκάστοτε επικαιρότητας "ξεχνιέται", επιτρέψτε μου να πω ότι σε μεγάλο βαθμό ευθύνεστε εσείς οι δημοσιογράφοι. Δουλειά σας είναι να παρακολουθείτε την εξέλιξη των σοβαρών υποθέσεων και να μην επιτρέπετε το "κουκούλωμά" τους από τη Διοίκηση αλλά να τις επαναφέρετε διαρκώς στην επιφάνεια, ιδίως όταν υπάρχουν υποψίες ότι επιχειρείται τέτοιο "κουκούλωμα".
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της "ζαρντινιέρης", ποινές επιβλήθηκαν και μάλιστα το ίδιο το θύμα δήλωσε ικανοποιημένο από την ετυμηγορία του Δικαστηρίου (δείτε εδώ: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=968175&lngDtrID=244). Δεν θα ήθελα να μπω στη λογική να αμφισβητήσω την ορθότητα μιας δικαστικής απόφασης, ιδίως όταν δεν γνωρίζω τι διαμείφθηκε στην ακροαματική διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο σας σχόλιο, ναι σίγουρα μια εξυπνότερη διοίκηση έπρεπε να κρατάει τα νώτα της φυλαγμένα. Αλλά αυτό και μόνο δεν αρκεί για να αποδώσει κανείς πρόωρες ευθύνες.

Ανώνυμος είπε...

Και ούτε τώρα πρόκειται να τιμωρηθεί κανείς για άλλη μια φορά.Η προπαγάνδα έχει αρχίσει να κάνει για άλλη μία φορά τη δουλειά της. Και την κάνει καλά.Με όσους ανθρώπους συζήτησα σήμερα το θέμα πήρα την ίδια ακριβώς απάντηση:πως πρόκειται περι γενικέυσεων και σαφώς η συγκεκριμένη γυναίκα είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.(?) Πολλοί δε,δεν γνώριζαν καν οτι πέθανε (!) (και σ'αυτό το σημείο τονίζω το μπράβο για τη δημοσιευση γιατί το θέμα πρέπει να διαδοθεί). Πιστεύω οτι είναι όχι απλά απαραίτητο να διαδοθεί η εν λόγω καταγγελία αλλά επιτακτική ανάγκη. Η πορεία που έχει πάρει το θέμα..προς τα άδυτα..είναι ολοφάνερη και αυτό δε πρέπει να συμβεί. Όσο για την κυβέρνηση ένα έχω να πω:βρίσκει και τα κάνει. Εφ'όσον βλέπουμε τι συνέβαινε,τι συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει-καθώς η ιστορία ειρωνικά επαναλαμβάνεται- και παρόλα αυτά εξακολουθούμε να ψηφίζουμε ανθρώπους με το ίδιο ονοματεπώνυμο είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Καποτε κατηγορούσα την κάθε τυχόν κυβέρνηση-τώρα κατηγορώ έμας τους ίδιους.Δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση σημαίνει κυβέρνηση εκλεγμένη απο το λαό,απο εμάς όλους,που πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ανατρέψουμε την κατάσταση.(Σε ελέυθερη απόδοση:όνειρα θερινής νυκτός...;))
Αυτό πάντως που προσωπικά με προβληματίζει περισσότερο είναι οτι στην εν λόγω περίπτωση τα όσα υπέφερε η συγκεκριμένη γυναίκα δε τα προκάλεσε άμεσα κάποιος υπουργός αλλά οι περίφημοι 'απλοί καθημερινοί άνθρωποι' (οι ίδιοι αφανείς ήρωες που πριν κάποιους μήνες παρότρυναν τα πιτσιρίκια στο κέντρο ''να τα σπάσουν'' όλα-λες και η καταστροφή της περιουσίας του κάθε χρεωμένου εμπόρου θα τους δικαίωνε..)..κι αναρωτιέμαι.. ένας άνθρωπος που φέρεται έτσι στο συνανθρωπο του (είτε είναι φυλακισμένος,είτε ελευθερος) με τι συνείδηση κοιμάται τα βράδια;.....
(ελπίζω να μην κούρασα):)
Χρύσα Γ.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΔΕ ΣΥΝΗΘΙΖΩ ΝΑ ΦΩΝΑΖΩ.ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΚΑΝΑ ΜΟΝΟ...

Roadartist είπε...

Το έχω διαβάσει. Φρίκη, ντροπή, αθλιότητα.. :((

SK είπε...

Τρομερή ιστορία. Μεμονωμένο περιστατικό ή όχι, λίγη σημασία έχει: μία φορά είναι αρκετή....

Prokopis Doukas είπε...

@Φλώσσυ: Δεν τα διαβάσατε καλά, αγαπητή... :-) Θυμάμαι πολύ καλά οτι και ο φοιτητής ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος από τις ποινές...

Αντιγράφω από το link σας:

O Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου δήλωσε δικαιωμένος από την ετυμηγορία του δικαστηρίου (σσ εννοεί την ενοχή), αν και θα επιθυμούσε να δει κάποιον από τους κατηγορουμένους στη φυλακή.

«Ακόμη και δέκα χρόνια να περάσουν δεν θα το ξεπεράσω. Τρέμω και φοβάμαι όταν δεν παίρνω τα φάρμακά μου. Μόνο εγώ και η οικογένειά μου ξέρουμε τι περνάω» είπε.


Οι ποινές ήταν "χάδι". Αλλά εγώ δεν μιλάω για αυτό. Μιλάω για το ότι αυτοί που εξέδωσαν την ανακοίνωση για τη ζαρντινιέρα (οτι δηλαδή "σηκώθηκε και χτύπησε το φοιτητή"!) και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι δεν υπέστησαν καμία ουσιαστική "τιμωρία". Ενώ θα έπρεπε να είχαν οι μεν πολιτικοί υποχρεωθεί σε παραίτηση, οι δε αστυνομικοί διευθυντές σε απόταξη, μέχρι και των συγγενών τους (που λέει ο λόγος), για "ιδιαιτέρως ειδεχθή κουτοπονηριά" - ακραία προσβλητική για τον Έλληνα πολίτη...

Αυτό είναι, κατά την άποψη μου και το μέτρο της έκπτωσης του δημοσίου βίου στην Ελλάδα. Βγαίνει ο κάθε "δήθεν" υπεύθυνος και λέει το πιο ακραίο μύθευμα - και αυτό γίνεται αποδεκτό!
Αντί να πέσει το "αυτόματο γιαούρτι"... :-)

Υ.Γ. Για το πώς "εξαφανίζονται" τα θέματα, βεβαίως έχουν ευθύνη οι δημοσιογράφοι και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει εξέλιξη σε ένα θέμα (περιμένεις επί μήνες να βγεί ένα πόρισμα) δεν μπορείς να δημοσιεύεις και πολλά...

Prokopis Doukas είπε...

@Χρύσα: Θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου. Και θα πω οτι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν αυτές τις δουλειές (π.χ. δεσμοφύλακες) είναι καθημερινοί άνθρωποι μεν, σε μια καταραμένη δουλειά δε - όπου το τριτοκοσμικό μας "σύστημα" τους υποχρεώνει σε μια φρικτή μιζέρια, ανάλογη αυτής των κρατουμένων.

Ωστόσο, και οι ίδιοι φέρουν ευθύνη γι αυτά που κάνουν (άλλωστε υπήρξαν πρόσφατα και ανώνυμες επιστολές δεσμοφυλάκων που καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες), αλλά κυρίως η πολιτεία (και μέσα σε αυτήν συμπεριλαμβάνω και την έλλειψη ενημέρωσης/αδιαφορία όλων μας) οφείλει να εκσυγχρονίζει και εξανθρωπίζει συνεχώς τις συνθήκες, με δημοκρατικό και ανθρωπιστικό κριτήριο πάνω απ' όλα...

Αλλά σε μια χώρα που συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου (εμπρός να φαμ' ντε λα πατρί) και τον ξεδιάντροπο πλουτισμό ακόμα και υπουργών (φάτσα-φόρα), πού να μείνουν πόροι και ενδιαφέρον να γίνουμε μια αναπτυγμένη χώρα από πλευράς δικαιωμάτων...

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο,σαφώς και η πολιτεία φέρει μεγάλη ευθύνη...αλλά εξακολουθώ να αναρρωτιέμαι.. Θα σου θέσω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε πως σε ένα παράλληλο σύμπαν δεν είσαι δημοσιογράφος..είσαι δεσμοφύλακας.Ο μισθός είναι πενιχρός,οι συνθήκες εργασίας άθλιες,άθλιο και το ωράριο.Δεν είσαι καθόλου ευχαριστημένος και καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που διάλλεξες αυτό το επάγγελμα. Ας υποθέσουμε οτι οι συνθήκες είναι τέτοιες,πχ έχεις οικογένεια,παιδιά και είναι πολύ αργά πια για στροφή καριέρας. Βρισκόμαστε στον χρόνο χ στο μέρος ψ και είσαι υπέυθυνος για μία κρατουμενη. Δεκτό οτι είσαι δυστυχισμένος σε αυτή την εργασία. Δεκτή κάθε δυσαρέσκεια,δεκτά και τα νέυρα. Θα μπορούσες εσύ ως Προκόπης να φερθείς με τον ανάλογο τρόπο που φέρθηκαν οι συγκεκριμένοι στην εν λόγω περίπτωση?......
(Σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσω τους πιο 'υψηλά' αρμόδιους. Απλά αν μιλάμε για πολιτισμό πρέπει να αναφερόμαστε και σε πολιτισμένους ανθρώπους.Πως θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τις αλλαγές που θέλουμε ως κράτος όταν όλο το συστημα συμπεριλαμβανομένων και πολλών πολιτών είναι σάπιο;.. Για να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή θα πρέπει καταρχήν να υπάρξει παιδεία..και για να υπάρξει παιδεία θα πρέπει να αλλάξει ολοκληρη η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος. Και αν κάποιος αρέσκεται σε θεωρίες συνομωσίας,εμού συμπεριλαμβανομένου,θα σου πεί οτι αυτό δε πρόκειται να αλλάξει ποτέ όχι επειδή δεν υπάρχει ενδιαφερον απο την κυβέρνηση αλλά ακριβώς επειδή δε θέλουν να έχουμε παιδεία,δεν θέλουν οι άνθρωποι να έχουν κριτική σκέψη γιατί πολύ απλά αυτό δε τους συμφέρει.Γι αυτό έχει γεμίσει η τηλεόραση με 'σκουπίδια',γι αυτό και προσπαθούν διαρκώς να αποπροσανατολίζουν.)
ΥΓ.Πολύ με έχει επηρεάσει το Zeitgeist και φοβάμαι οτι ξέφυγα λίγο!;))

Ανώνυμος είπε...

Ο φοιτητής Α.Δ. δεν εννοούσε μόνο την ενοχή, εννοούσε και τις ποινές που επιβλήθηκαν, δήλωσε ικανοποιημένος συνολικά με την ετυμηγορία. Η αναστολή είναι κάτι παρεπόμενο κι έχει να κάνει με τον τρόπο και τον χρόνο έκτισης μιας ποινής που έχει ήδη επιβληθεί. Τα ψυχικά τραύματα που υπέστη φυσικά και δεν πρόκειται να εξαλειφθούν ακόμα και ισόβια να έμπαιναν οι δράστες, άρα δεν συνδέονται με το αποτέλεσμα της απόφασης.
Στο θέμα των πειθαρχικών ευθυνών, με βρίσκεται απολύτως σύμφωνη, ασφαλώς και θα πρέπει να επιβληθούν, ιδίως μετά την καταδικαστική απόφαση. Και για τις ηθικές ευθύνες ισχύει το ίδιο. Πάντως η τυχόν έλλειψη ευθιξίας δεν είναι πρωτοφανέρωτο φρούτο...
:-)
Το να μην υπάρχει εξέλιξη σ' ένα θέμα αποτελεί από μόνο του είδηση, η οποία μάλιστα δικαιολογεί και βαθύτερη έρευνα απ' ό,τι αν η εξέλιξη ενός θέματος βαίνει φυσιολογική...

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος 9.56: Τα κεφαλαία στο ιντερνετ εκλαμβάνονται ως φωνή, αγαπητέ... :-)

@Roadartist, SK: Συμφωνώ οτι το οτι μπορεί να γίνεται μια τέτοια αθλιότητα, πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση...


@Ανώνυμος 10.55: Νομίζω οτι η ακριβώς από πάνω απάντηση προς τη Χρύσα, σας πρόλαβε. Το θέμα είναι οτι το πιθανότερο σενάριο εδώ είναι οτι η κρατούμενη που κατήγγειλε με ονόματα, δολοφονήθηκε ή αφέθηκε επίτηδες να πεθάνει - ακριβώς επειδή τόλμησε και έθεσε σε κίνδυνο τις μικροεξουσίες κάποιων...


@Φλώσσυ: Βρε Φλώσσυ μου, γιατί επιμένεις που σε συμπαθώ (και σου αρέσει και το ΤΤ); Όταν ο άνθρωπος λέει εύχομαι να έμπαινε και κανένας στη φυλακή, πώς μπορεί να είναι συνολικά ικανοποιημένος; Απλώς λέει καλά που τιμωρήθηκαν και δικαιώθηκε ηθικά - αντί π.χ. να κυρήσσονταν αθώοι!

Στην ουσία η αναστολή τους αφήνει ατιμώρητους, εκτός αν υποτροπιάσουν... Στο θέμα της ανακοίνωσης, το θέμα δεν είναι να τιμωρηθούν πειθαρχικά - είναι να μην ανέχεται καν η ηγεσία της αστυνομίας και του υπουργείου να εκδίδονται τέτοιες προσβλητικές ανακοινώσεις. Είναι και ηλίθιοι (εποχή Πολύδωρα θυμίζω), δεν καταλαβάινουν ποοοόση ζημιά τους κάνουν..

Κατά την άποψη μου, ο Δεκέμβρης θα είχε τη μισή ένταση, αν δεν είχαν προηγηθεί η ζαρντινιέρα (και ίσως και τα πράσινα παπούτσια)...

Υ.Γ. Αν δεν υπάρχει εξέλιξη, δεν μπορείς να γράφεις ένα κενό κάθε μέρα "δεν υπάρχει εξέλιξη"...

Είσαι μυστήριο τρένο - επίμονο, πάντως... :-)

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε για όλα αυτά; Τι μπορεί να γίνει; Πρακτικά. Στις θεωρίες είμαστε όλοι καλοί..στην πράξη όμως τι κάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

(Οff the record) By the way..το ξενυχτάμε για τα καλά ε? ;))

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Ας είμαστε πρώτα απ' όλα ενημερωμένοι και όχι αδιάφοροι - είναι το πρώτο τεράστιο βήμα.

Κάποιοι δημοσιογράφοι την επόμενη φορά θα στριμώξουν έναν υπουργό ή βουλευτή. Κάποιοι από εμάς θα κάνουν μια διαμαρτυρία. Κάποιοι θα πιέσουν έναν πολιτικό - ή θα του στερήσουν την ψήφο τους. Κάποιοι θα κράξουν, σε μια εκδήλωση. Κάποιοι θα "πιπιλίσουν" το μυαλό των φίλων και των συγγενών τους. Κάποιοι θα σηκώσουν ένα πανό...

(Ελπίζω να η σκέφτεστε αυτοδικίες και βία - γιατί αυτό είναι το πλέον ατελέσφορο.)

Δεν είναι "θεωρίες" - η βουβαμάρα είναι ο χειρότερος "θάνατος", γι αυτές τις περιπτώσεις...

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο. Σίγουρα η βουβαμάρα είναι ο,τι χειρότερο. (Σαφώς και δεν αναφέρομαι σε αυτοδικίες). Απλά έχω την αίσθηση οτι η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Ισως είναι υπερβολικός ρεαλισμός..ίσως απλα απαισιοδοξία...

Ανώνυμος είπε...

MEA CULPA.MEA MAXIMA CULPA!!!

Sinnerman είπε...

πάντοτε ο ρόλος δεσμοφύλακα ( ο έχων την εξουσία) - κρατούμενο (η εξουσία ασκείται πάνω μου) ήταν ιδιαίτερη.. η ταινία "το πείραμα" τα λέει όλα. Όταν έχεις φυλακές με πολλούς παραπάνω κρατούμενους απο όσους μπορούν να συντηρήσουν, όταν είναι κακοσυντήρητες, απαρχαιωμένες, (ολα τα λεφτα πηγαίνουν στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς για την "ασφάλεια" μας), όταν οι δεσμοφύλακες με το αλαλούμ σίγουρα είναι γεματοι ψυχολογικά προβλήματα, ε τότε σίγουρα κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Δυστυχώς...

ippoliti_ippoliti είπε...

γι' άλλη μια φορά πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση.
Γνωρίζεις αλήθεια εάν ο Συνήγορος του Πολίτη μετά και από το θάνατο δύναται να παρέμβει;
Στην πορεία για την Κούνεβα άκουσα και με εξέφραζε απόλυτα να φωνάξω το " οι μετανάστες είναι της γής οι κολασμένοι", φαίνεται όμως πως σε αυτήν τη χώρα εξακολουθούν "οι φυλακισμένοι", οι "ψυχικά ασθενείς" και οι " σε απόλυτη ένδεια" να είναι "απόλυτα κολασμένοι".
Καλό βράδυ

Prokopis Doukas είπε...

@Ωρίων ΄Δ: Γι αυτό πρέπει να γίνει δουλειά σε βάθος...

@ippoliti_ippoliti: Χαίρμομαι πολύ και εύχομαι να επέμβει...

john savvopoulos είπε...

Είναι συγκλονιστική αυτή η δημοσίευση σου Προκόπη.

(μην εξαίροντας την αφεντιά μου φυσικά έπρεπε να ευαισθητοποιηθούν οι περισσότεροι από εμάς αφού ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε.)

Να σαι καλά

Prokopis Doukas είπε...

@John Black: Ευχαριστώ, δεν έκανα τίποτα παραπάνω από πολλούς άλλους blogger που δημοσίευσαν την επιστολή...

xomeritis είπε...

Αυτό που με σοκάρισε δεν είναι τόσο ο θάνατός της (για το πως και το γιατί μπορώ να είμαι σίγουρος), αλλά η απελπισία της επιστολής, η συνειδητή έκπτωση της προσωπικής αξιοπρέπειας, ψάχνοντας τη δικαίωση.

Μ.Σεμέλη είπε...

Αυτό που ποτέ δεν κατάλαβα είναι γιατί φυλακίζουν τους εξαρτημένους αντί να τους στέλνουν για απεξάρτηση. Και στην τελική, με ποιά κριτήρια επιλέγονται οι δεσμοφύλακες. Επίσης, ποιά εκπαίδευση έχουν και ποιά ψυχολογικά τεστ περνάνε για να βρεθεί η καταλληλότητά τους. Γιατί αν δεν έχουν, να κάτσουν σπίτι τους. Όπως και πολλά μπατσοειδή, που βγαίνουν έξω και δολοφονούν ή σακατεύουν τον κόσμο.
Φτάνει!

Prokopis Doukas είπε...

@Thomas Xomeritis: Επειδή η επιστολή είναι πειστική κι έφτασε προς τα έξω - ακριβώς αυτό κάνει τον "τυχείο θάνατο" να μην είναι καθόλου πειστικός...

@Μ.Σεμέλη: Τα κριτήρια, την εκπαίδευση και τον έλεγχο που έχουν χιλιάδες ευαίσθητες θέσεις στο δημόσιο...

ShareThis