25.9.09

Δύο συνεντεύξεις και ένα κείμενο


Ο Κώστας Μποτόπουλος είναι συνταγματολόγος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, πρώην Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, πρώην ευρωβουλευτής (2007-2009) και υποψήφιος στην Α' Αθήνας.


"Τα δύσκολα αυτονόητα"

Όσο προχωρεί η προεκλογική εκστρατεία τα πράγματα παγιώνονται. Η εκλογική και κοινωνική δυναμική του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη, αλλά το ίδιο και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας. Το στοίχημα δεν είναι μόνο η νίκη –και η αυτοδυναμία- αλλά μια διαφορετική διακυβέρνηση. Σε όσους με ρωτούν τι θα κάνει ή τι θα έπρεπε να κάνει η νέα κυβέρνηση, απαντώ με μια λέξη: τα αυτονόητα. Αρχίζοντας από τη διάθεση για δουλειά και την ανανέωση –με πράξεις- ιδεών και προσώπων. Συνεχίζοντας με την αντιμετώπιση και όχι την αποφυγή των προβλημάτων. Και βάζοντας μια γερή δόση θάρρους και ρήξεων, αλλά κυρίως κοινού νου.
Μερικά παραδείγματα μακριά από την ξύλινη γλώσσα: έγκαιρη προετοιμασία της εφαρμογής των νόμων, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν από την πρώτη μέρα (κλασικό παράδειγμα προς αποφυγή η «απαγόρευση» του καπνίσματος με τα τόσα παραθυράκια και τις άφαντες εγκυκλίους). Σαφείς κανόνες του παιχνιδιού, ώστε έτσι –και όχι με μεγάλες διακηρύξεις- να χτυπηθεί η αδιαφάνεια και άρα η διαφθορά (φορολογικό σύστημα, σχέση κράτους-πολίτη, απλοποίηση της επιχειρηματικότητας αλλά κι αυστηρότητα στην τήρηση των κανόνων σε όλα τα παραπάνω). Υπόδειγμα στάσης από το επίσημο Κράτος (η αξιοκρατία και ο σεβασμός μόνο έτσι δεν θα μείνουν κενές και έκπτωτες λέξεις). Ορθολογική κατανομή αλλά και πλήρης ανάληψη της ευθύνης (δεν μπορεί σ’ αυτόν τον τόπο κανείς να μην ευθύνεται ποτέ για τίποτα). Προτεραιότητα στις πραγματικές προτεραιότητες (οι νοσοκόμοι πριν από τους αγροφύλακες, τα δημόσια σχολεία πριν από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών πριν από την πρόληψη των πλημμυρών). Αντιμετώπιση της ασφάλειας των πολιτών ως κοινωνικού αγαθού και όχι ως μιας ακόμα διάκρισης ανάμεσα σε έχοντες και μη έχοντες. Ουσιαστικός σεβασμός της διαφορετικότητας αλλά και του γεγονότος ότι η χώρα μας το 2009 είναι άλλη χώρα από αυτή που ήταν τη δεκαετία του 1980 (ένα άμεσο μέτρο θα έπρεπε να είναι η ρύθμιση της υπηκοότητας των παιδιών της λεγόμενης –και σήμερα «αδέσποτης»- δεύτερης γενιάς μεταναστών).
Με βάση τέτοια απλά, αλλά τόσο δύσκολα πράγματα θα έπρεπε –και προσωπικά θα ήθελα- να κριθούμε όσοι είμαστε υποψήφιοι σήμερα και όσοι θα κυβερνήσουν αύριο.





“Καθεστώς αυστηρής προστασίας για τα δάση”


Ο Σπύρος Κουβέλης, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Αθηνών υποστηρίζει το πρόγραμμα “πράσινης ανάπτυξης” του κόμματος του, εξηγεί οτι προέχει η ανάπλαση και αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και υπόσχεται προστασία των περιαστικών δασών, με αυστηρά μέτρα.



- Ένας περιβαλλοντολόγος, για πρώτη φορά με σταυρό, στην καρδιά της Αθήνας, με ισχυρούς αντιπάλους. Σε ποιών τις ψήφους στοχεύετε; 

Στην ψήφο των απλών ανθρώπων, των πολιτών που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για την πόλη του και το περιβάλλον της, που θέλει να αγωνιστούμε μαζί για τη διάσωση, την εξυγίανση και την αναγέννηση του ιστορικού κέντρου,
Στην ψήφο του Αθηναίου που αναζητά έναν νέο άνθρωπο που δεν προέρχεται από το πολιτικό σύστημα, με ιδέες και όρεξη για κάτι καινούριο για να ξαναφτιάξουμε μια πόλη ζωντανή, με ανθρώπους που θέλουν να μένουν εκεί, με πολιτισμό, με ανθρωπιά, μια πόλη που δίνει δουλειά στους νέους και ανθρώπινη αντιμετώπιση στο ζήτημα των μεταναστών.


-- Τι απαντάτε στους ψηφοφόρους που δυσπιστούν σφόδρα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει έτσι εύκολα “Δανία του νότου” - και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης;

Η Ελλάδα είναι χώρα προικισμένη από τη φύση της με τον ήλιο, τον αέρα, τη θάλασσα, το ανθρώπινο δυναμικό της, το πολιτιστικό της κεφάλαιο, τη γεωγραφική της θέση. Η πολιτική της Πράσινης ανάπτυξης που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην ανάδειξη των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Παράδειγμα αποτελεί η γενικευμένη προώθηση των ΑΠΕ -για την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί- με εξαίρεση μόνο τις περιοχές όπου απαγορεύεται να κτιστεί οτιδήποτε για να προστατευτεί το περιβάλλον. Η αξιοποίησή τους θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς η τεχνολογία προοδεύει και η εφαρμογή τους επεκτείνεται.


-- Θα πάρει το ΠΑΣΟΚ ριζικά μέτρα, π.χ. να κηρύξει εθνικούς δρυμούς τους ορεινούς όγκους γύρω από την Αθήνα, ώστε να μπει οριστικό φρένο στις πυρκαγιές και στις καταπατήσεις; 

Το αποτύπωμα της μέχρι σήμερα πολιτικής είναι η εκτεταμένη τσιμεντοποίηση, η εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων, η εμπορευματοποίηση κάθε μορφής δασικών ή προστατευόμενων περιοχών.
Έχοντας αυτά κατά νου, πιστεύουμε ότι για την αποτελεσματικότερη προστασία των ορεινών όγκων γύρω από την Αθήνα είναι άμεση ανάγκη να επιβληθεί καθεστώς αυστηρής προστασίας, ώστε να διαφυλάσσεται ο χαρακτήρας τους ως περιαστικά δάση, και έχουμε δεσμευτεί γι αυτό. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι πρέπει να καταργηθούν όσες ρυθμίσεις δημιουργούν παραθυράκια και επιτρέπουν δραστηριότητες ασύμβατες με την κατά προορισμό χρήση.


-- Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την γκετοποίηση μεταναστών και ναρκομανών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στις γύρω περιοχές; 

Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Η πολιτεία με την ανοχή και την αδιαφορία της, ενισχύει συνειδητά την υποβάθμιση του “ιστορικού τριγώνου”, μετατρέποντας την προσπάθεια αναβάθμισης που είχε ξεκινήσει πριν το 2004 σε αγκύλωση και δυσκαμψία, σε περιχαράκωση και μετάλλαξη της περιοχής σε “αποθήκη ψυχών” και ανεξέλεγκτο γκέτο ανομίας και εξαθλίωσης.
Στόχος είναι να δημιουργήσουμε υπηρεσίες πρόνοιας, ώστε να αντιμετωπιστεί βάσει οργανωμένου σχεδίου, η έλλειψη περίθαλψης σε εκείνους που τη χρειάζονται και κατακλύζουν την περιοχή. Παράλληλα με πολιτικές ελέγχου για το ποιος μπαίνει και ποιός δικαιούται να βρίσκεται εδώ, ξεκινάμε σε συνεργασία με πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις δράσεις ένταξης των νόμιμων μεταναστών σε δομές κοινωνίας, παιδείας, απασχόλησης, ώστε να πάμε από το διωγμό σε έλεγχο και ενσωμάτωση.


-- Είστε πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον και τη χωροταξία. Αν στις 5 Οκτωβρίου ο κύριος Παπανδρέου σας αναθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτό πρέπει να είναι χωρισμένο από τα δημόσια έργα και με ποιες προτεραιότητες;

Χαίρομαι που προεξοφλείτε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για ανεξάρτητο και ισχυρό υπουργείο περιβάλλοντος, την οποία και θα τηρήσουμε. Το ποιος θα είναι στο τιμόνι έχει λιγότερη σημασία, και είναι φυσικά απόφαση του αυριανού πρωθυπουργού.

Ρόλος του θα πρέπει να είναι, η πολιτική για το περιβάλλον να διαπερνά τόσο τους παραγωγικούς / οικονομικούς και αναπτυξιακούς τομείς, όσο και τις κοινωνικές πολιτικές.

Απαιτείται μια δομή, ενταγμένη μέσα στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, που να αντιμετωπίζει τρία βασικά ζητούμενα:

 Δημιουργία ενός σύγχρονου, ξεκάθαρου και εφαρμόσιμου θεσμικού / νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενσωμάτωσή του στο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

 Λειτουργία ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού, ανεξάρτητου από πολιτικές σκοπιμότητες, πελατειακές σχέσεις και φαινόμενα διαφθοράς, που θα μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

 Διάχυση και ενσωμάτωση των αρχών και των διαδικασιών που ενσωματώνουν την προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε πλευρά της λειτουργίας του κράτους, της αναπτυξιακής διαδικασίας και του κυβερνητικού έργου.





“To ΠΑΣΟΚ να δώσει τέλος σε μια εποχή”


Ο Νίκος Μπίστης, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Β΄Αθηνών, υποστηρίζει οτι δεν θα υπάρξουν συνέπειες από την απουσία Σημίτη, οτι το εγχείρημα της κεντροαριστεράς είναι ζωντανό κι οτι το κόμμα του στην κυβέρνηση θα δώσει τέλος σε μια εποχή γαλάζιων παντογνωστών, μαθητευόμενων Ροβεσπιέρων και παχυλά αμειβόμενων golden boys.



-- Υπήρξατε οπαδός του λεγόμενου “εκσυγχρονισμού” και του Κώστα Σημίτη. Η μη παρουσία του στα ψηφοδέλτια ήταν λάθος που θα κοστίσει ή δεν θα έχει συνέπειες; Το ΠΑΣΟΚ διαγράφει το παρελθόν του;

Το παρελθόν κανενός δεν διαγράφεται. Πόσω, μάλλον, το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, που με όλα όσα μεταφέρει αποτελεί περιουσία της κεντροαριστεράς και του προοδευτικού κινήματος στη χώρα μας. Στη διαδρομή αυτή η προσφορά του Κώστα Σημίτη υπήρξε ανεκτίμητη. Και η τιμή που του οφείλουμε όλοι είναι αυτονόητη. Εκλογικές συνέπειες δεν θα υπάρξουν γιατί η απαίτηση για απαλλαγή από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι πανίσχυρη.


> -- Με την απουσία τόσων “σημιτικών στελεχών”, το εγχείρημα της κεντροαριστεράς απομακρύνεται ή μήπως διευκολύνεται; Πιστεύετε ακόμα σε αυτό;

Το στοίχημα της κεντροαριστεράς δεν είναι το στοίχημα μόνο μιας τάσης ή κάποιων μεμονωμένων πολιτικών στελεχών. Είναι το στοίχημα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζει ότι οι απαιτήσεις των καιρών επιβάλλουν τη συσστράτευση των ευρύτερων δυνατών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Λυπούμαι για την απουσία στελεχών που διακρίθηκαν την εποχή της διακυβέρνησης Σημίτη, θεωρώ ωστόσο δεδομένη τη συμπαράσταση και συστράτευσή τους στη μάχη που δίνουμε στις 4 Οκτώβρη.


> -- Πώς θα πείσετε τους ψηφοφόρους οτι δεν θα ξαναδούν “βεβαρημένα” πρόσωπα σε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Έχει αρκετά φρέσκα, άξια και άφθαρτα στελέχη το ΠΑΣΟΚ για να μείνουν “τα κοστούμια στη ντουλάπα”;

Το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών δεν είναι το αν θα μείνουν τα κοστούμια στη ντουλάπα – που σαφώς και θα μείνουν, αν σχετίζονται με αλαζονικές πρακτικές, όπως δεσμεύθηκε ο Γ. Παπανδρέου - αλλά πώς θα ξαναμπούν στη ντουλάπα οι σκελετοί του σκοταδισμού που έβγαλε έξω από αυτήν η Νέα Δημοκρατία. Όσα για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μην ανησυχείτε. Η αντιπαράθεση των πεπραγμένων των δικών μας κυβερνήσεων με την απερχόμενη, φαντάζομαι πως πείθει και τον πιο δύσπιστο για το ποιος έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα.


> -- Τι απαντάτε στους ψηφοφόρους που δυσπιστούν σφόδρα οτι η Ελλάδα μπορεί να γίνει έτσι εύκολα “Δανία του νότου” - και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης;

Τίποτα δεν είναι εύκολο και τίποτα δεν είναι απλό. Η ειδική οικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι όντως η δυσκολότερη που αντιμετώπισε η χώρα. Γι αυτό, άλλωστε, και είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ να διαχειρισθεί τις τύχες της το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας τέλος στην εποχή των γαλάζιων παντογνωστών, των παχυλά αμειβόμενων golden boys και των μαθητευόμενων Ροβεσπιέρων, που ήρθαν υποτίθεται για να σώσουν τη χώρα και τελικά την ενέπλεξαν σε μια απίστευτη πολιτική περιπέτεια.
Και για να μην ξεχνιόμαστε: ας αναλογιστούν τώρα όλοι οι αγιογράφοι του νέο-καραμανλισμού, δεξιοί και αριστεροί, πόσο άδικοι υπήρξαν με το ΠΑΣΟΚ, όταν ισοπέδωναν το 2004 το έγο του, διακινώντας παράλληλα τον μύθο της ήπιας, υποτίθεται, νεοδημοκρατικής διαχείρισης.


> -- Με τις δυσκολίες που ορθώνει η οικονομική κρίση, πώς εγγυάστε οτι δεν θα ακούμε πάλι “παραλάβαμε καμένη γη”;

Ο Γ. Παπανδρέου δεν έταξε «λαγούς με πετραχήλια» και απέκλεισε το ενδεχόμενο επανάληψης της περιπέτειας με την απογραφή. «Καμένη γη» - κυριολεκτικά και μεταφορικά – όντως παραλαμβάνουμε. Αν προσπαθήσουμε όμως όλοι, πολιτικοί και πολίτες, μπορεί να ανθίσει και πάλι η ελπίδα μιας κοινωνίας πιο δίκαιης και δημοκρατικής.





Οι συνεντεύξεις παραγγέλθηκαν από και δημοσιεύθηκαν στην Athens Voice της Τετάρτης 23.09.09

Το κείμενο του Κώστα Μποτόπουλου είναι δική μου επιλογή - γιατί τον γνωρίζω από πολύ παλιά.

Το εξώφυλλο είναι από το www.amazon.com

Το post συνοδεύεται από μια κλασική επιτυχία των Αμερικανών Earth, Wind & Fire

buzz it!

19 σχόλια:

Freedom είπε...

Καλημέρα Προκόπη...
Επειδή εκτός από αϋπνία με έπιασε και το ποιητικό μου, όλο αυτό το πλαίσιο μου θυμίζει το στίχο του Ελύτη: επειδή το αδοκίμαστο και το απ' αλλού φερμένο
δεν τ' αντέχουν οι άνθρωποι κι είναι νωρίς...
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πολύ ανανεωμένο, με πολλούς και αξιόλογους επιστήμονες, όχι με τυπάκια που πριν δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους...ωραία είναι τα νέα ξεκινήματα...
Have a nice day... :-)

Αθήναιος είπε...

Κι ύστερα λένε πως φταίει ο φονιάς...

Δεν θα παρενέβαινα αλλά μου έπεσαν τα υπέροχά μου μαλλιά με αυτά που διάβασα δλδ τα του κ.Μποτόπουλου που από τους κυρίους είναι ο μόνος που εκτιμώ από τα άρθρα του και από το ότι είναι από τους λίγους που μπορεί να πετύχεις σε κάποια γκαλερί ή μουσείο ή στο Μέγαρο. Έχει κουλτούρα ο άνθρωπος. Ο κ.Μποτόπουλος είναι αρκετά φιλελεύθερος μάλιστα, αν ψήφιζα στην Α¨θα έμπαινα στον πειρασμό. Εμείς οι φιλελεύθεροι δεν κατεβαίνουμε στις εκλογες αλλά αποφασίσαμε να στηρίξουμε φιλελεύθερους στα υπόλοιπα κόμματα.

Ο κ.Μποτόπουλος, λοιπόν, με απογοήτευσε τώρα φοβερά. Τί σημαίνει : ΅Τα αυτονόητα΅;

Για μένα αυτονόητα είναι: 1. ο χωρισμός εκκλησίας' κράτους. 2. Η νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών 3.Η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας 4. Η θεσμοθέτηση των γκαίϋ ράϊτς 5. Το άρθρο 15 του Συντάγματα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έτσι για να μην προχωρήσω σε πιο σκληροπυρηνικά αναρχοφιλελεύθερα, απαριθμώ τα σοφτ.

Τα δικά μου αυτονόητα, αν τα δείξετε στους συγγενείς μου, για παράδειγμα, θα σας πουν ότι αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους με έχουν αποκληρώσει και μου έχουν ζητήσει ν αλλάξω επίθετο για να μην ντροπιάζω το όνομα της οικογένειας όταν τα γράφω αυτά στον Τύπο και το μπλογκ μου.

Ποια είναι τ¨αυτονόητα λοιπόν;

Με πιάνει απελπισία. Όταν αυτά τα λέει ο Μποτόπουλος, τί να περιμένουμε από τη πλέμπα του κινήματος;

Αθήναιος είπε...

Έφυγε το σχόλιο κατα λάθος, γεμάτο τυπογραφικά για τα οποία ζητώ συγγνώμη. Είναι αντιαισθητικά τα τυπογραφικά, χίλια συγγνώμη.

Άκου θα κάνουμε το αυτονόητα! Κι αυτά τα λέει ο Μποτόπουλος; Τί να πω; Ο Χριστός, η Παναγία και οι Άγιοι Απόστολοι, να βάλουν το χέρι τους...

Υ.Γ. Ωραία μουσική.

Prokopis Doukas είπε...

@Freedom: Εννοείτε οτι πρέπει να δημοσιεύσω και μια συνέντευξη του Κατσιφάρα; Κάπου εδώ την είχα, πού την είχα... :-)

@Αθήναιος: Υπάρχουν πολλών ειδών "αυτονόητα". Εδώ η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας δεν καταλάβαινε γιατί η αναγραφή του θρησκεύματος προσβάλλει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα..
Πάντως μιλάει για ρήξεις και για ουσιαστικό σεβασμό της διαφορετικότητας...

Και φαντάζομαι οτι θα συμφωνείτε οτι είναι αυτονόητο π.χ. να εφαρμόζονται οι νόμοι ή να υπάρχει πολιτική ευθύνη - πριν από αυτά που λέτε εσείς...

Αθήναιος είπε...

Κοιτάξτε, όσο μου αρέσει η ποίηση, τα άστρα και τα λουλούδια και οι ατελείωτες αμπελοφιλοσοφίες γύρω από ένα τραπέζι και με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, τόσο με εκνευρίζουν στην πολιτική οι γενικότητες. Όλα αυτά που μου λέτε και που ακούγονται πολύ ωραία (δεν ειναι τυχαίο που η freedom θυμήθηκε ίσως το πιο ρομαντικό ποίημα της νεοελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής μόλις διάβασε το κείμενό σας...) είναι εξόχως υποκειμενικά ενώ εγώ θέλω χειροποιαστά πράγματα που ν'απαριθμούνται, όπως το έκανα εγώ στο προηγούμενό μου σχόλιο. Η ψήφος είναι η επισφράγηση ενός κοινωνικού συμβολαίου και τα συμβόλαια υπογράφονται επί συγκεκριμένων όρων αλλιώς όπως πολύ εύστοχα είπατε, να φέρουμε τον Κατσιφάρα...

Αυτά τα ολίγα από μένα και δεν θα επανέλθω γιατί που να επιχειρήσουμε να διασχίσουμε την άβυσσο Παρασκευιάτικα! Παρασκευή δεν είναι σήμερα; Εχω χάσει και τις μέρες από τη δουλειά.

In- Θα πενθώ για πάντα, μ'ακούς; (Ελλαδίτσα μου) Μόνος, για σένα, στον παράδεισο...-mode (κι ας με συγχωρέσει ο ποιητής)

Theodota είπε...

Γιατί βρε Προκόπη μου αποφάσισες να διαφημίσεις συγκεκριμένους υποψηφίους; Και καλά, αν κάποιος από αυτούς είναι προσωπικός φίλος η συγγενής σου, να το καταλάβω. Αλλά πραγματικά, τους ξέρεις και εγγυάσαι εσύ προσωπικά για το ποιόν τους;
Πάντα με αγάπη, αν και με χάλασες πρωί πρωι...

maraki είπε...

@Prokopis: Si j'ai le goût, ce n'est guère que pour la terre et les pierres . Arthur Rimbaud. Kalimera Prokopi
Thymasse to poiima tou Seferi? le messager...
" Trois,( ou quatre ou cinq ans??) ns l'avons attendu.....Nous voulions retrouver la semence première
Afin que recommence le drame très ancien."
Me synhoris alla thymomoun ton stoiho afto gallisti, an thes ton filoxenis, sto blog sou , ia mena ine mia ikona pou ehi na kani issos & me tis synentefxissous & me to kill bill.!

Prokopis Doukas είπε...

@Αθήναιος: Παραβλέπετε οτι όταν ένας υποψήφιος καλείται να γράψει ένα κείμενο 300 λέξεων (τόσο χώρο του έδωσε η εφημερίδα(, δεν μπορεί να γράψει παρά γενικότητες...

@Theodota: Δεν επέλεξα - αυτές είναι οι συνεντεύξεις που μου ζήτησε να κάνω η εφημερίδα. Γι αυτό και τις βάζω στο blog μου (δεν είναι σαφές οτι είναι συνεντεύξεις που δόθηκαν σε μένα; Αν όχι, να βάλω μια διευκρίνιση). Ακολουθούν άλλες 4. Γιατί όχι όμως, δεν καταλαβαίνω - κακό είναι πριν τις εκλογές να προβάλλονται κάποιοι υποψήφιοι; Τώρα για τον Μποτόπουλο, μπορώ να εγγυηθώ και προσωπικά - γι αυτό τον έβαλα.

Prokopis Doukas είπε...

@maraki: La semence premiere? Ελπίζω να μην ξαναρχίσει το "πολύ παλιό δράμα"... :-)

Αθήναιος είπε...

Γιατί το λέτε αυτό, κ.Δούκα. Δεν το παραβλέπω καθόλου απλώς το εξετάζω σημειολογικά. Έχει ενδιαφέρον και είναι εξαιρετικά δηλωτικό της σκέψης του οι λέξεις και οι όροι που επιλέγει κάποιος. Πάντως, μεταφέρω μήνυμα νίκης. Χθες, σε εστιατόριο της Α'Αθηνών (μην αναφέρω τη συνοικία γιατί θα πέσουν να με φάνε ορισμένοι) επί συνόλου 50 ατόμων (ΠΑΣΟΚ σχεδόν όλοι, πού να βρεις νεοδημοκράτη στις μέρες μας) όλοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον κ.Μποτόπουλο παρ'όλο που έχει υπάρξει Βενιζελικός (δεν το ήξερα και στεναχωρήθηκα που το πληροφορήθηκα...)

Σοσιαλιστά μου. Το να ψηφίσεις κάποιον γιατί πάει στις γκαλερί και το Μέγαρο είναι μια αιτία. Βρίσκω ένα πρόβλημα στο να τον ψηφίσεις όταν λέει ότι θα κάνει τα αυτονόητα... Όσον αφορά στα υπόλοιπα, οι πολιτικές μου θέσεις υπάρχουν καταγεγραμμένες στο μπλογκ μου. Για την κεντροδεξιά θα είχα να πω πολλά αλλά δεδομένης μιας μικρής παρεξήγησης που είχα με τον κ.Δούκα κάπου αλλού ( η οποία φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί αλλά για σιγουριά περπατώ στις μύτες των ποδιών μου εδώ μέσα :-) ) δεν θέλω να θεωρηθεί ότι του κάνω hijack τα σχόλια. Αν σας ενδιαφέρει μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση. Πάντως, πρέπει να σου πω ότι ακόμα κι αν δεν θέλουν να με δουν ούτε οι οπαδοί του Βεργή θα μου αρκεί να σου μαγειρεύω και να συνομιλούμε. Είναι οι συνομιλίες με ορισμένους φίλους που με έχουν κάνει καλύτερο άνθρωπο. :-)

Ξαβιέρα Χολάντερ είπε...

@Ακοινώνητο Σοσιαλιστή: υποθέτω πως το γράψιμό μου σας θυμίζει κάτι απλώς επειδή είναι εξαιρετικά κοινότυπο. Εκτός αν στα χρόνια του διαδικτύου η ντεμοντέ pick-up line: "κοπελιά τί μου θυμίζεις... τί μου θυμίζεις... κάποια σταρ του Χόλυγουντ, νομίζω" έχει μετεξελιχθεί στο: "τί μου θυμίζει το γράψιμό σου...". Αν σας θυμίζει Ντοστογιέφσκι, μπορείτε να καθίσετε στο σκαμπώ δίπλα μου και να με κεράσετε ένα ποτό, είναι πράγματι άδειο. Αν όχι, περιμένω κάποια φίλη μου η οποία θα φανεί από στιγμή σε στιγμή...

Η αναφορά μου στη Λούτσα κάθε άλλο παρά ειρωνική ήταν. Το αντίθετο, τη Σαντορίνη ειρωνεύτηκα.

Εσείς πάντως δεν μου φαίνεστε σαν τον ήρωα του μυθιστορήματος του Μπέρναρντ Σω από το οποίο δανειστήκατε τον τίτλο του nickname σας, αν δεν κάνω λάθος. Εκείνον, τον εμπόδιζε η λατρεμένη του συζυγος από το να είναι ένας πραγματικός σοσιαλιστής (και όχι ο αμύθητος πλούτος που είχε...). Το δικό σας στυλάκι, του μπρουτάλ ντελικανή προάγει τέλεια το προφίλ του μέσου οπαδού της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα. Μήπως φοράτε και χρυσή καδένα; :-)

Φιλικά

x.

Freedom είπε...

Καλησπέρα Προκόπη
Άσχετο, αλλά ή το e-mail σου τα έχει φτύσει, ή την είδε Τσετσένος αυτονομιστής, ή σνομπάρει το mail που έστειλα.
Τεχνολογία κι αηδίες...

Prokopis Doukas είπε...

@Freedom: Νο, νο, to mail μου δουλεύει μια χαρά (τόσα λαμβάνω) - το δικό σας κάτι είχε, αλλά τώρα νομίζω λειτούργησε... :-)

Prokopis Doukas είπε...

Το παρακάτω είναι ένα σχόλιο που κατά λάθος έσβησα (ίσως γιατί δίστασα πολύ να το δημοσιεύσω, λόγω του ύφους του). Οι "θιγόμενες" έχουν ήδη παντήσει πιο πάνω:

Από: "Ακοινώνητο Σοσιαλιστή"


"Αθήναιε, δεν θα ψήφιζες Μποτόπουλο επειδή είναι φιλελεύθερος αλλά επειδή πάει στις γκαλερί και στο Μέγαρο. Ίσως να έχει και αυτός ένα φτωχικό υπόσκαφο στη Σαντορίνη, στο οποίο θα αποσύρεται από το εγκώσμια για να ακούει Βάγκνερ παριστάνοντας το θλιμμένο -δεν θα ξαναγαπήσω και θα ζήσω ελεύθερο πουλί- πρίγκηπα, σαν κάποιο φίλο μου... Οπότε, άστ'αυτά. Είμαι σίγουρος δε πως αν ψήφιζες Α' Αθήνας, στη Ντόρα θα το έριχνες. Είσαι δεξιός, "αγοράκι" μου, γιατί δεν το παραδέχεσαι για να τελειώνουμε. Η δική σου κατηγορία δεξιών, προτιμά να ψηφίσει ΚΚΕ παρά ΠΑΣΟΚ. Το σιχαίνεστε το ΠΑΣΟΚ περισσότερο και απ'όσο σιχαίνεστε τον θείο Καραμανλή και το σόϊ του. Πώς χαρακτήρισες το 40% των συμπολιτών σου; Πλέμπα! Για να μην πω τα άλλα που λες. Δικαίωμά σας αλλά να ξέρεις ότι η δική σου κατηγορία έχει τεράστια ευθύνη για την κατάντια της Κεντροδεξιάς στη χώρα. Άφησε για λίγο τον πύργο σου και πήγαινε μια βόλτα κατά τη Λούτσα όπως έγραψε ειρωνικά η Ξαβιέρα που το γράψιμό της κάτι μου θυμίζει αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ τί. Βγείτε έξω όλοι εσείς για να δείτε πώς ζει ο κόσμος. Καλό θα σας κάνει και αν σου κινήσει το ενδιαφέρον κάποιος ΠΑΣΟΚΟΣ, μην σε πιάσει πανικός. Και εσύ να τον θες δεν θα σε θέλει αυτός. Εμείς δεν σας κάνουμε παρέα, δεν συμβαίνει το αντίθετο, όπως νομίζετε. H δική μας φιλία είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αν δεν ήσουν ωραία γκόμενα και καλή μαγείρισσα ούτε καλημέρα δεν θα σου έλεγα! Tσίμπα και το σεξιστικό σου από ένα μέλος της πλέμπας, για να μάθεις. :-) Φιλάκια...

Προκόπη, πολύ ωραίο μπλογκ. Συνέχισε!"

Prokopis Doukas είπε...

@Αθήναιος: Πάντως όταν θα φτάσουν τα αυτονόητα στην Ελλάδα να είναι αυτά που παραθέσατε πιο πάνω, θα έχουμε κάνει τεράστια βήματα...

@Ξαβιέρα Χολάντερ: Σιγά μην είναι η χρυσή καδένα το προφίλ του οπαδού της σοσιαλδημοκρατίας, στη χώρα... :-)

Prokopis Doukas είπε...

@"Ακοινώνητο Σοσιαλιστή": Εξάγετε απίστευτα πολλά λάθος συμπεράσματα. Για όλους.

Αθήναιος είπε...

Αν διαπιστώσω ότι ο Παπανδρέου έστω και ότι προσπαθεί για να κάνει κάτι απ'όλα όσα ανέφερα ως αυτονόητα, τότε στις επόμενες εκλογές, θα τον ψηφίσω. Ακόμα και η προσπάθεια για μένα θα μετρήσει. Πρώτα όμως θέλω να δω.

s_k είπε...

πολλα ωραια πραγματα, δε λεω.αλλα ο μπιστης τι γυρευει εδω μεσα;

Prokopis Doukas είπε...

@ Αθήναιος: Οκ, αλλά τότε θα χρεωθείτε διπλή τιμή... :-)

@fuzzy burlesque: Ότι γυρεύουν και όλοι οι άλλοι, τους οποίους μου ανέθεσε η Athens Voice να "ανακρίνω"...

ShareThis