21.10.09

Τα πρώτα λάθη

Η χειρότερη κληρονομιά που άφησε πίσω της η ΝΔ είναι αυτή η αίσθηση του απόλυτου “πλιάτσικου" στο δημόσιο χρήμα, έτσι όπως εκφράστηκε και με την πλήρη περιφρόνηση στην κοινή περιουσία όλων: Ρημαγμένα υπουργικά γραφεία, δεκάδες κινητά τηλέφωνα σε παρατρεχάμενους με λογαριασμούς χιλιάδων ευρώ, υπεξαίρεση σκληρών δίσκων γεμάτων με κρατικά στοιχεία, σκανδαλώδεις παραγγελίες χιλιάδων ανθοδεσμών και άλλων δημοσιοσχετίστικων εξόδων. Φαίνεται μάλιστα οτι έξεχουσα θέση σε αυτό το “ράλι κατάχρησης” έχει συγκεκριμένο “πουλέν του Καραμανλισμού”, με λαμπρή πορεία στο σκανδαλώδες “υπουργικό τίποτα”...

Υπό αυτή την έννοια, το κοντράστ με τις πρώτες εξαγγελίες της παρούσας κυβέρνησης είναι ακόμα πιο έντονο: Ο αέρας των αλλαγών που θεσπίζουν και προάγουν την εντιμότητα, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία (και εν τέλει την επαναφορά της αμιγώς πολιτικής διεργασίας σε αντίθεση με την απόλυτη αυθαιρεσία), με τη θέσπιση κανόνων και μέτρων, είναι εξόχως αισιόδοξη. Ακόμα πιο ελπιδοφόρες είναι οι εξαγγελίες για τη θεραπεία χρόνιων πληγών όπως η ατιμωρησία, η πολυνομία και το “βόλεμα μέσα στο χάος” της διαφθοράς.


Η αισιοδοξία που γέννησαν οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης είναι διάχυτες στην κοινωνία - διαπερνούν την αγορά και ξεπερνούν κατά πολύ το παραδοσιακό εκλογικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, όπως έδειξε και η μέτρηση που έφερε το 70% των ψηφοφόρων της ΝΔ να διάκειται θετικά. Ωστόσο, οι πρώτες εντυπώσεις σκιάστηκαν από μια αίσθηση όχι και τόσο καλής προετοιμασίας σε ορισμένους τομείς (όπως φάνηκε και από την προκήρυξη των θέσεων Γενικών Γραμματέων στο ίντερνετ), μια αμηχανία και υπόγεια αντιδικία για τις αρμοδιότητες, αλλά και ορισμένα (αναστρέψιμα) λάθη σε θέματα αρχής:

-- Όσο κι αν ακούγονται εξαιρετικά “λυτρωτικές” οι ρήσεις Χρυσοχοίδη οτι “όποιος αστυνομικός αγγίξει πολίτη θα φεύγει με συνοπτικές διαδικασίες” κι οτι “δεν υπάρχει άβατο” για τα διάφορα νταβατζηλίκια, η πρώτη εφόρμηση της αστυνομίας στα Εξάρχεια συνοδεύτηκε από καταγγελίες, που μιλούσαν για αυθαιρεσία αστυνομικών με πολιτικά (χωρίς να δείχνουν τα στοιχεία τους), σκαιή συμπεριφορά προς θαμώνες καφενείων (!), εκδικητικές προσαγωγές υπερβάλλοντος ζήλου και εξευτελισμό πολιτών που ελέγχονταν αλλεπάλληλα και παρέμεναν γονατιστοί στο πεζοδρόμιο επί 20 λεπτά. Τέτοια συμπεριφορά δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η αστυνομία δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά αν έχει “εκπαιδευτεί” από διάφορους “στρατηγούς ανέμους”. Μια προοδευτική κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να αναμορφώσει σε βάθος, αλλάζοντας το κλίμα και να προσέξει πάνω απ΄όλα να μην “αντεκδικείται”, ούτε να δημιουργεί “βεντέτα” με τους πολίτες, “αμολώντας τους καταπιεσμένους” - μέχρι πρότινος κινούμενους στο απαράδεκτο δίλημμα “να τους κοιτάμε ή να τους δέρνουμε”.

-- Στο οικονομικό πεδίο, όλοι γνωρίζουν πλέον την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ταμεία του κράτους, που επιμελώς είχε αποκρυβεί από τους απελθόντες - ακόμα και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος(!). Ωστόσο, μια κυβέρνηση που επιθυμεί, όπως λέει, να καταστήσει την πολιτεία ευνομούμενη, δεν μπορεί να αποδέχεται τη συνέχιση της (προσβαλλόμενης από παντού) “έκτακτης εισφοράς” - εκτός “αν τα δικαστήρια την κυρήξουν παράνομη”. Οφείλει να την αποσύρει, όπως και την ανεκδιήγητη “τακτοποίηση” των ημιυπαίθριων - την οποία είχε εμπνευστεί ο πολιτικός που δήλωσε αποχωρώντας οτι “η οικολογία έχει γίνει και λίγο μόδα”! Διαρροές και μισόλογα όμως μιλούν για επαναφορά με άλλη μορφή...

-- Η εξαγγελία για απόσυρση των υπουργικών “μερσεντέ” και τον περιορισμό των φρουρών που κουβαλούσαν τα ψώνια, δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει περισσότερο τους πάντες - εκτός ίσως από τα ίδια τα “ψώνια”. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, που γνωρίζει πολύ καλά να προάγει τη σεμνότητα ως αξία, παρέβλεψε οτι τα όρια των 1400cc που έθεσε για τα κρατικά υβριδικά αυτοκίνητα οδηγούν μονοπωλιακά στο μοναδικό μοντέλο της αγοράς.

Οι πραγματικές δυσκολίες πάντως τώρα αρχίζουν - και η αλήθεια είναι οτι έχουν συσωρευτεί τόσα “δεινά”, που το έργο μοιάζει “υπερφυσικό”. Και μόνο το 50% των υποσχέσεων για μια άλλη Ελλάδα να εκπληρωθούν, τότε θα έχουμε ως χώρα κερδίσει πάρα πολύ χαμένο έδαφος. Ίσως και αυτό δικαιολογεί την έλλειψη τόλμης για μεγαλύτερες τομές, όπως η πλήρης εγκαθίδρυση (και συνταγματικά) του κοσμικού κράτους, ώστε επιτέλους να μην είναι υποχρεωτικός ο θρησκευτικός όρκος.

Το ευχάριστο είναι οτι όσα λοιδωρούσαν φίλοι και αντίπαλοι, όπως η εκλογή του αρχηγού από τη βάση, τώρα υιοθετούνται από τους “απέναντι”. Το δυσάρεστο είναι οτι δυνάμεις όπως το ΚΚΕ “εξάγουν” την εκλογική αποτυχία της ηγεσίας, σε κοινωνική ένταση. Και ο κίνδυνος για το ΠΑΣΟΚ είναι να υποτιμήσει τους αντιπάλους...




"Επί του πιεστηρίου": Όπως φαίνεται από τα σημερινά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση εννοούσε (ή αποφάσισε να εννοεί) αυτοκίνητα 1400cc γενικώς και θα περιλάβει διάταξη για τα υβριδικά, που θα εξετάζονται ως λύση, εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 3 διαφορετικοί κατασκευαστές.


To κείμενο αυτό γράφτηκε για την Athens Voice της Τετάρτης 21.10.09

H φωτό είναι από το http://news.pathfinder.gr και το εξώφυλλο από τo http://en.wikipedia.org

To post συνοδεύεται από μια από τις πιο funky στιγμές του Αμερικανού Ben E. King, γνωστού κυρίως από το "Stand By Me".

buzz it!

52 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Για να δούμε τί αυγλά θα μάς κάνουν κι αυτές οι φρέσκες κοτούλες...

Πάντως χειρότεροι από τους προηγούμενους αποκλείεται να είναι. Είναι τεχνικώς σδύνατον!

Σ;ο)

Theodota είπε...

Κάποια άλλα δυσάρεστα που βλέπω είναι η ανετοιμότητα για την ανάληψη πολιτικής ηγεσίας στα νέα υπουργεία, καθώς δυο βδομάδες μετά την ανακοίνωση της νέα κυβέρνησης ακόμα δεν υπάρχουν προεδρικά διατάγματα για τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες των νέων υπουργείων. Ακόμα δηλαδή τα περισσότερα δεν δουλεύουν στο φουλ, όπως είχαν υποσχεθεί...

Άλλο είναι ότι η ιστοσελίδα του πρωθυπουργού ακόμα δεν λειτουργεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις ιστοσελίδες πολλών νέων υπουργείων που σέρνονται ή έχουν παλιούς τίτλους.

yb είπε...

και ο τρόπος "δυο μέτρα-δυο σταθμά" αντιμετώπισης των stage μου φαίνεται σόλοικος
καλημέρα

athinovio είπε...

Όπως φαίνεται, ο εκπασοκισμός της ΝΔ και η νεοδημοκρατιοποίηση του πασοκ είναι μύθος αφού η δράση των δύο σε τίποτα δε μοιάζει ούτε έχει κανένα σημείο κοινό.

Ωστόσο, όπως είπες κι εσύ, η απογοήτευση και η απαξίωση είναι πολύ βαθιά ριζωμένες, οπότε, όπως είπε και ο προνιαουρίσας γάτος, ο Γιώργος αν και πολλά υποσχόμενος, θα βρίσκεται υπο την πιο αυστηρή επίβλεψη για πολύ καιρό ακόμα.

Prokopis Doukas είπε...

@Μαύρος Γάτος: Όντως, χειρότεροι δεν μπορεί να είναι... Αλλά δεν μας αρκεί αυτό... :-)

@Theodota: Η καθυστέρηση δεν με ενοχλεί τόσο πολύ (αν και σε ορισμένες πειρπτώσεις μπορεί να είναι "μοιραία") - όσο οι λάθος αποφάσεις...

@yb: Εννοοείτε μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα; Ομολογώ δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι θα γίνει...
Δεν είναι εύκολο το πρόβλημα, διότι καραδοκεί και η διογκούμενη ανεργία...

@athinovio: Να βρίσκεται - και μακάρι και οι πολίτες να "επαγρυπνούν"...

yb είπε...

Ναι, αυτό εννοώ, την πρόθεση κατάργησής τους στον δημόσιο μόνο τομέα. Πώς μια εργασιακή σχέση που αναγνωρίζεται ως απαράδεκτη για τον ένα τομέα μπορεί να είναι αποδεκτή για τον άλλο;
Δεν νομίζω οτι έχει ανακοινωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο απο ό,τι αναφέρεται στο σχετικό απόσπασμα απο την ομιλία του Α. Λοβέρδου επι των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στις 18 Οκτωβρίου, που έχει ως εξής:

"....Καταργούνται τα stage στον δημόσιο τομέα και να τα προσανατολίσουμε αποκλειστικώς στον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό να βοηθούνται οι νέοι αποκτώντας μία σύντομη αλλά ουσιαστική εμπειρία.
Για όλα τα ανωτέρω και ειδικότερα για τη διαμόρφωση των πολιτικών μας απέναντι στο δραματικό φαινόμενο της μαζικής ανεργίας θα εργασθώ με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. προκειμένου να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για αποτελεσματικά μέτρα κατά της ανεργίας. Τα θέματα αυτά προτίθεμαι να τα θέσω και στο επικείμενο Συμβούλιο Απασχόλησης, στις 30 Νοεμβρίου 2009. "

Prokopis Doukas είπε...

@ yb: Τα stage είναι προγράμματα της Ε.Ε., δεν ξέρω αν πρέπει να "καταργηθούν" ολοσχερώς - άλλωστε δίνουν διέξοδο και στην ανεργία. Το πρόβλημα αρχίζει από τη στιγμή που υποκαθιστούν τις πραγματικές προσλήψεις, ειδικά σε αυτό που ονομάζεται "πάγιες και διαρκείς ανάγκες" - και μετά εξελίσσονται σε ρουσφετολογικές προσλήψεις από το παράθυρο. Αυτός ο τελευταίος κίνδυνος δε νομίζω οτι υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα.

Υπάρχει βέβαια πάντα ο κίνδυνος της εκμετάλλευσης του εργαζομένου, με την παράταση του stage επ΄αόριστον - κάτι που θα βόλευε αφάνταστα κάποιους εργοδότες. Ωστόσο, με τις κατάλληλες δικλίδες, θα μπορούσε να αποφευχθεί...

Ανώνυμος είπε...

δεν ξέρω γιατί τριγυρίζει συνέχεια στο μυαλό μου το "too good to be true" αν και δεν πρόκειται δα και για τόσο "too good" καθώς ουδείς πιστεύει σε παρθενογεννέσεις, απλά το "too bad" των προηγούμενων ορίζει την διαφορά

Κ.Κ.Μ.

Prokopis Doukas είπε...

@Κ.Κ.Μ.: Ναι, εδώ ισχύει πια "το μη χειροτερότερον βέλτιστον"...

Μαύρος Γάτος είπε...

E! Ως γνωστόν,, η ελπίδα πεθαίει τελευταία ...(μη το πεις, μη το πεις!)

σε κάθε περίπτωση, αυτή η κυβέρνηση είναι ΠΟΛΥ πιό όμορφη από την προηγούμενη. Ποιόν να συγκρίνω; Τον Γιωργάκη με τον Κωστάκη; Την Μαριλίζα με τον Αβραμό και το Γιακουμάτο; Τον Αντώναρο με τον πωστονλένε; Τον Χρυσοχοίδη με τον Πολύδωρα; Την Φάνη-Ποτέ-Πάλι με την Διαμαντοπούλου;;;

και λέγοντας "όμορφη" δεν στέκομαι στα χαρακτηριστικά του προσώπου, ε;

Αθήναιος είπε...

@Prokopis Doukas

Re: Stage.

Πάλι καλά που το λετε γιατί ο κόσμος κοντεύει να πιστέψει πως stage ήταν ένα είδος ταπείνωσης, το όνομα ενός βασανιστηρίου ίσως, που υφίσταντο οι εργαζόμενοι που υπέγραφαν αυτή τη σύμβαση... Έλεος πλέον. Έλεος γιατί κατηγορούσαμε τη ΝΔ για επικοινωνισμό και δω προσπαθούν να μας κάνουν το μαύρο-άσπρο. Αν και τις ιαχές δεν τις ακούς από την κυβέρνηση αλλά από τους... ενθουσιώδεις της οπαδούς περισσότερο.

Επίσης, χωρίς όμως να είμαι σίγουρη, δεν είχαμε κρούσματα μονιμοποίησης μέσω stage. Η ένσταση προεκλογικώς ήταν αλλού.

Υ.Γ. Ερχεται ο Μπέλα Φλεκ στην Αθήνα (είχε ξανάρθει με την Preservation Hall Band αν δεν με απατά η γέρικη μνήμη μου). Άντε να δούμε, αν ο Μπέλα Φλεκ είναι αρκετά μεγάλος για να σας εμπνεύσει μουσικό ποστ...

Prokopis Doukas είπε...

@Μαύρος Γάτος: Ελπίζω οτι ο απολογισμός θα είναι και ουσιαστικά θετικός, στο τέλος - κι όχι μόνο αισθητικά...

@Αθήναιος: Με τη "γαλάζια συνέντευξη" αγαπητή - και γενικώς με την απίστευτη πελατειακή πολιτική που αποκαλύπτεται - είμαι βέβαιος πια οτι τα stage δεν ήταν τίποτε άλλο από μια φρικτή ρουσφετολογική πρακτική...

Υ.Γ. Δεν είμαι καθόλου ειδικός στον Μπέλα Φλεκ... :-)

ippoliti_ippoliti είπε...

Εγώ πάντως ελπίζω :
1. να "κατευνάσει" η αμετροέπεια που ήδη ΄φάνηκε κάποιων μεσαίων στελεχών
2. να μην γίνεται μικροπολιτική, όπως τέτοια θεωρώ την αντιμετώπιση του προγράμματος stage. θα ήταν καλό νομίζω να περάσει λίγος χρόνος πρώτα να ελεγχθεί τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει, κι ύστερα ανακοινώσεις. Τις βρήκα λίγο βιαστικές. Αλλωστε πρέπει να θυμούνται ότι και πριν το stage αξιοποιείτο. Και δεν κατάλαβα είναι προτιμότερη η επινοικίαση υπαλλήλων από τα προγράμματα stage;
3.Tην κριτική περί άδειων ή σκληρών δίσκων δεν την κατάλαβα πολύ καλά. Μπορεί ένας να μου πεί εάν θα άφηνε ένας υπουργός τον προσωπικό του δίσκο; γιατί εγώ δεν το πιστεύω. Τα μεγάλα θέματα του Υπουργείου τα χειρίζονται οι Υπηρεσιακές Μονάδες. Εκεί ναι, να ελεγθούν τα αρχεία φυσικά ή ηλεκτρονικά.
Καλο σας βράδυ

Αθήναιος είπε...

Μάλλον δεν εκφράστηκα καλά, ο γραπτός λόγος δεν είναι και το δυνατό μου σημείο.

Μπορεί να έγιναν οι γαλάζιες συνεντεύξεις όπως λέτε (εγώ δεν έχω στοιχεία περί αυτού αλλά σας πιστεύω) αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τη χρησιμότητα των προγραμμάτων αυτών που τα καταργούμε ελαφρά τη καρδία. Όταν πονάει το κεφάλι μας, δεν το κόβουμε, νομίζω (κακώς για ορισμένους, βέβαια).

Ας πούμε για το ΥΠΠΟ τα stage ήταν εξαιρετικά χρήσιμα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές απαιτούν εμπειρία και το πρόγραμμα έδινε την ευκαιρία σε αποφοίτους του αρχαιολογικού τμήματος να κάνουν κάποια πρακτική εξάσκηση. Αν τα κριτήρια πρόσληψης δεν ήταν αδιάβλητα, αλλάζεις τα κριτήρια και δεν καταφεύγεις στην ευκολία της κατάργησης του θεσμού!

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ ολίσθησε στη ρητορική της Αριστεράς που δαιμονοποίησε τα stage για λόγους ιδεολογικούς εκείνη, ως μια δήθεν συνομωσία της ΕΕ και των Καπιταλιστών που έλυνε πρόχειρα και περιστασιακά τα εργασιακά προβλήματα των νέων.

Ξέρετε. Αν η γλώσσα (το λεξιλόγιο, η ρητορική) είναι η εξουσία τότε η Ελλάδα μαζί με την Κούβα είναι οι τελευταίες κομμουνιστιές χώρες επί της Γης. Και αυτό το βρίσκω τραγικό.

Δεν είστε ειδικός στον Μπέλα Φλεκ; Κρίμα. Σε ποιον είστε;

Prokopis Doukas είπε...

@ippoliti_ippoliti: Ποιά είναι τα μεσαία στελέχη του 1? Αυτά ίσως που θέλουν τις θέσεις και δυσφορούν για την αξιοκρατική επιλογή;

2. Ήταν προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ πάντως οτι θα καταργήσει τα stage - και η καταπολέμηση της υπενοικίασης, τύπου Κούνεβα.

3. Εγώ πάντως μαθαίνω οτι δεν έβρισκαν τις πρώτες μέρες ούτε τις λίστες με τα τηλέφωνα των (διαπιστευμένων) δημοσιογράφων του κάθε υπουργείου. Για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη επιστρατέυτηκε ο μηχανισμός της Ιπποκράτους, για να οργανωθεί το ταξίδι και να ειδοποιηθούν οι δημοσιογράφοι...

@Αθήναιος: Ο γραπτός λόγος δεν είναι το φόρτε σας; :-0

Κι εγώ απορώ με το μένος της αριστεράς - είναι η δύναμη που αυτή τη στιγμή απαιτεί να βγουν χιλιάδες εργαζόμενοι στην ανεργία. Προφανώς απειτεί και να προσληφθούν αμέσως και επισήμως - κάτι που δεν πρέπει να γίνει φυσικά...

Ωστόσο, στην Ελλάδα της "μαφίας", όπου όλοι βρίσκουν ένα παραθυράκι για να βολευτούν, μερικές φορές πρέπει να κόψεις ένα κεφάλι από τη ρίζα. Π.χ. να καταργήσεις τις συμβάσεις του δημοσίου με εταιρείες που απασχολούν καθασρίστριες, όπως η Κούνεβα. Μόνο έτσι μερικές φορές λύνεις έναν γόρδιο δεσμό...

Είμαι ειδικός σε ότι ακούτε στο blog μου... :-)

Αθήναιος είπε...

Εγώ πάλι πιστεύω πως ο Γόρδιος Δεσμός που λύθηκε με το ξίφος ήταν ένα παραμύθι. Οι επαναστάσεις γίνονται από τη βάση. Δεν θα αλλάξει η Ελλάδα αν δεν αλλάξουμε εμείς και εμείς δεν θα αλλάξουμε εαν επαναλαμβάνουμε ως μάν-τρα την αριστερή συνθηματολογία. Όλο αυτό με τα stage ήταν παρανοια κι από τις δύο πλευρές: της ΝΔ που τα χρησιμοποιησε όπως ο Μαυρογυαλούρος στη θρυλική ταινία και των υπολοίπων που τα χρησιμοποίησαν ως σύμβολο πολλών μπουρδολογιών και ελάχιστων έως μηδενικών προτάσεων για το εργασιακό.

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, στην εφηβεία, άκουγα με ανοιχτό το στόμα τους μεγαλυτερους στις παρέες να λένε πόσο γοητευτική ήταν η αριστερή συνθηματολογία. Τί γοητευτική. Έτσι είναι η γοητεία; Η ευκολία; Στις θρησκόληπτες- κομμουνιστικές χώρες οι αλλάγες γίνονται με σταγονόμετρο. Και τα εγγόνια μας στα ίδια χάλια θα ζουν, δυστυχώς. Στο τέλος της ημέρας, είμαι πάντα απαισιόδοξη...

Prokopis Doukas είπε...

@Αθήναιος: Η έννοια της σύγχρονης αριστεράς για μένα δεν παριλαμβάνει κανένα πείραμα υπαρκτού σοσιαλισμού - αντιθέτως περιλαμβάνει την σοσιαλδημοκρατία των σκανδιναβικών χωρών.

Από αυτή λοιπόν την πλευρά βρίσκομαι στη μέση (και λίγο προς τα αριστερά) αυτής της "παράνοϊκής διαμάχης". Κάνατε κακές παρέες στα νιάτα σας - και σας έχει μείνει η απαισιοδοξία... :-)

Αθήναιος είπε...

Από κακές παρέες άλλο τίποτα, είναι η ειδικότης μου!

Ναι, το έχετε ξαναπεί ότι σας ενδιαφέρει η σοσιαλδημοκρατία όπως αυτή αναπτύχθηκε στο σκοτεινό Βόρρα· ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι σκέφτεστε περισσότερο ως μηχανικός: πέρνουμε το μοντελάκι που συναρμολογήθηκε ας πούμε στην Κίνα, το φέρνουμε στην Ελλάδα, το βάζουμε στην μπρίζα και παίζει μουσική. Με τα κοινωνικά μοντέλα τα πράγματα είναι λίγο πιο περίεργα, είναι σαν το κρασί ένα πράγμα, άμεσα εξαρτημένα από το τερουάρ που φύεται το αμπέλι (και γίνεται η αλκοολική ζύμωση). Έχουμε δρόμο ακόμα. Στο μεταξύ μπορούμε να παλεύουμε για την εκκοσμίκευση και το χωρισμό εκκλησίας-κράτους, τα ατομικά δικαιώματα, το περιβάλλον. Και να αφήσουμε ατα δισέγγονά μας γερά εξαρτήματα να συναρμολογήσουν το... μοντέλο.

yb είπε...

Συγνώμη που επανέρχομαι, μα υπάρχουν νομίζω δυο παράμετροι στο θέμα, η μια αφορά στο τι είναι τα stage και σε ποια ιδέα βασίζονται και η άλλη αφορά στην αναγνώριση και παραδοχή οτι εν Ελλάδι έχουν χρησιμοποιηθεί με διαστρεβλωμένη μορφή (αποκλείεται να χρησιμοποιούνται και για το "πείραγμα" των επίσημων στοιχείων ως προς την ανεργία των νέων; )

Ως προς την πρώτη είμαι σαφώς υπέρ. Η ευκαιρία να έλθουν οι φοιτητές (κανονικά λίγο πριν αποφοιτήσουν) ή και οι νέοι απόφοιτοι σε επαφή με την πραγματική δουλειά, είναι πολύ σημαντική (κάτι παρεμφερές υπήρχε απο παλιά στο ΕΜΠ, πιθανότατα υπάρχει ακόμη, σε συνεργασία με εταρείες, βιομηχανίες και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε συγκεκριμένη σχολή του υφίσταται ως προπτυχιακό κατ'επιλογήν μάθημα με επιτυχία).

Η δεύτερη όμως; καταλαβαίνω οτι αναγνωρίστηκε οτι εφαρμόστηκαν διαστρεβλωμένα και με πονηρούς σκοπούς γενικώς. Τα σταματάμε λοιπόν μόνο στον δημόσιο τομέα; Κι αν ήδη εφαρμόζονται σωστά στον ιδιωτικό τομέα ή αν μπορούν να μπουν δικλείδες ασφαλείας ώστε να λειτουργούν σωστά στον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στον δημόσιο; Ουσιαστικά η ένστασή μου για το "δυο μέτρα-δύο σταθμά" παραμένει δυστυχώς... :-(

Prokopis Doukas είπε...

@Αθήναιος: Ακριβώς για όλα αυτά που λέτε, πρέπει να πάμε λίιιγο πιο αριστερά. :-)

Διότι δεν είδα, π.χ. κανέναν δεξιό φιλελεύθερο να αρνείται συμβολικά τον θρησκευτικό όρκο στη Βουλή. Μόνο προς τα αριστερά το είδα αυτό... Ούτε καμία ιδιαίτερη οικολογική συνείδηση βλέπω προς τα δεξιο/φιλελεύθερα - εδώ ο πλανήτης καίγεται και ο άλλος μίλησε για "μόδα" και "υπερβολές"...

Prokopis Doukas είπε...

@yb: Γιατί το δημόσιο είναι το "ιερό δισκοπότηρο". Μόλις ο άλλος θεμελιώσει δικαίωμα πρόσληψης, γίνεται μόνιμος, με αποτέλεσμα ένα διογκωμένο κράτος.

Στον ιδιωτικό τομέα, ο εργαζόμενος μπορεί να απολυθεί νομίμως και να πάρει την αποζημίωση του - αν είναι άχρηστος ή υπεράριθμος. Στο δημόσιο πρέπει να υπάρχει πάρα πολύ σοβαρός λόγος (ποινικό ή σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα), αλλιώς το δικαστήριο "τον γυρίζει πίσω". Δηλαδή ρωτάει τον εργοδότη "γιατί τον απολύεις" (στην ουσία λέει πολύ σωστά "γιατί τον πήρες; αφού τον πήρες, "λούσου τον" τώρα") και αν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική διατάσσει την επιστροφή στη ίδια θέση...

Αθήναιος είπε...

Οι φιλελεύθεροι, δεν εκπροσωπούνται στην παρούσα Βουλή, το ξέρετε πολύ καλά αυτό.

Prokopis Doukas είπε...

@Αθήναιος: Κι όταν υπήρχαν, όπως οι κύριοι Μάνος Ανδριανόπουλος (ή και άλλοι όπως οι κύριοι Αλογοσκούφης ή ακόμα και σήμερα ο κύριος Χατζιδάκης) δεν είδα τίποτα. Με το "χριστεπώνυμο πλήθος" πήγαιναν...

Αθήναιος είπε...

Oh please. Μην γίνεστε τσιγγούνης τώρα. Αυτοί είναι μιας άλλης γενιάς. Είναι σαν να μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ σήμερα κι εγώ να εμμένω στις ζεϊμπεκιές του Ανδρέα...

Prokopis Doukas είπε...

@Αθήναιος: Ο νεότατος κύριος Χατζιδάκης; :-)

Αθήναιος είπε...

Ο Κωστής έχει εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία η οποία στο προτελευταίο της συνέδριο, επί Έβερτ, το γνωστό συνέδριο της Χαλκιδικής όπου επανέφερε και τον πυρσό ως έμβλημα του κόμματος, δήλωσε με σαφήνεια πως δεν είναι φιλελεύθερο κόμμα.

Ο Χατζηδάκης ωστόσο, ως Υπουργός Ανάπτυξης, έκανε πολλά... σκανδιναβικά. Επί των ημερών του εκπονήθηκαν πλήθος μελετών για την πράσινη ανάπτυξη και βρέθηκαν κατόπιν μάχης και τα ανάλογα κονδύλια από την ΕΕ. Νομίζω πως μπορούμε να του συγχωρέσουμε το θρησκευτικό όρκο.

Αφήστε το άλλο. Προσωπικά, ενώ όλοι πιστεύουν το αντίθετο και με καθυβρίζουν και γιαυτό, ελπίζω αρχηγός της ΝΔ να εκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς, η ΝΔ να απορροφήσει το ΛΑΟΣ, να καταλάβει τη Δεξιά-Ακροδεξιά πτέρυγα και να απεγκλωβιστούν έτσι οι φιλελεύθεροι της ΝΔ και να συμπτύξουμε ένα μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα στο κέντρο (αν και μένα δεν μου αρέσουν τα κέντρα, είναι αποστειρωμένα και βαρετά). Τότε, δεν θα προλαβαίνετε να γράφετε υπέρ μας. :-)

Prokopis Doukas είπε...

@ Αθήναιος: Ακούω από όλους οτι είναι εργατικός και σοβαρός. Έκανε και αρκετά νεοφιλελεύθερα όμως, όπως η εκχώρηση της ΟΑ (τη εντολή των νεοφιλελεύθερων Βρυξελλών βεβαίως), η οποία για μένα στηρίζεται πάνω σε μια απαράδεκτη αρχή: Οτι όταν το κράτος τα κάνει σαν τα μούτρα του, πρέπει να πουλήσεις. Διαφωνώ - η λύση είναι να διορθώσεις. Σιγά μη δεν μπορούσε το κράτος να έχει μια αξιοπρεπή εταιρεία - και πρέπει να έρθει ο Βγενόπουλος, για να την κάνει υγιή.

Το σενάριο σας δεν είναι κακό - αλλά το βλέπω αδύναμο. Και σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα γράψω υπέρ υμών... :-)

Αθήναιος είπε...

Την ώρα που εμφανίζεται η λέξη "νεοφιλελευθερισμός" σε τέτοιο κοντεξτ και μάλιστα "κατ'εντολήν των Βρυξελλών" (Τζήζους! Why r u pulling a Liana Kanelli on me? ) χτυπάει το κουδουνάκι του ρινγκ ν'αποχωρήσω ευσχήμως και πολιτισμένα από τη συζήτηση... Δεν μπορώ παραπάνω. Εκεί που σταματάει η λογική, αποχωρώ εγώ.

Να μην γράψετε, δεν πειράζει. Δεν θέλουμε την αγάπη σας, την να την κάνουμε; Την ψήφο σας μόνο! 8-)

Prokopis Doukas είπε...

@ Αθήναιος: Να θυμίσω τα υπέροχα νεοφιλελεύθερα αστέρια που κοσμούν την ευρωπαϊκή ηγεσία, με πρώτον και καλύτερο αυτό τον αξιοθρήνητο Μπαρόζο;

Ή μήπως να θυμίσω οτι χθες το μισό Ευρωκοινοβούλιο (τα μέλη του Λαικού κόμματος φυσικά) πανηγύριζε την "αθώωση" για μια ψήφο του Μπερλουσκόνι, για το ζήτημα της ελευθερίας του τύπου;

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Όταν λέω "τη εντολή" εννοώ, "μην αφήνοντας περιθώρια". Το ελληνικό κράτος είχε χρεώσει απίστευτα την ΟΑ - και όταν άρχισε να ξεχρεώνει, αυτό θεωρήθηκε παράνομη "ενίσχυση", για την οποία επιβάλλεται πρόστιμο. Η ΝΔ δεν έκανε τίποτα τα τελευταία 5 χρόνια - σχεδόν επίτηδες, για να απαξιωθεί και πουληθεί η εταιρεία. Το να καταλήγει "υποχρεωτικά" σε ιδιωτικοποίηση η περιουσία του δημοσίου, δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο - θεωρώ οτι υπάρχει πάντα λύση, για να μη χαθεί η περιουσία αυτή...

Αθήναιος είπε...

Αποκλείεται να μην ξέρετε πως στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Φιλελεύθεροι συγκροτούν άλλη πτέρυγα από τους Χριστιανοδημοκράτες και ποτέ δεν συνασπίζονται με αυτούς αλλά όταν συνασπίζονται με κάποιους αυτοί είναι οι Σοσιαλδημοκράτες.

Τα υπολοιπα, περί Ολυμπιακής είναι γάργαρος και καθάριος παλαιοπασοκικός λόγος και δεν μπορώ να τα αφομοιώσω για να απαντήσω.

Prokopis Doukas είπε...

@Αθήναιος: lol Εγώ όμως δεν είμαι παλαιοπασόκος - και αυτά μου φαίνονται πολύ πειστικά, γιατί τα έχω παρακολουθήσει. Αντιθέτως, κανείς από την άλλη πλευρά δεν μου έχει εξηγήσει πειστικά, γιατί έχασα από την περιουσία μου την ΟΑ... :-)


Όσο για τους φιλελεύθερους, ναι (και χθες έτσι έγινε), αλλά στις κυβερνήσεις συνασπίζονται με τη δεξιά, μονίμως. Και όταν μπορείς να συνυπάρξεις (έστω και "υποχρεωτικά"), με τον Σαρκοζί, τον Μπερλουσκόνι, τον Πολύδωρα/Καμένο/Γιακουμάτο/Ανδρεουλάκο - ή γενικώς με κάποιον που μπορεί να μεταπηδήσει ενίοτε και στην καθαρή ακροδεξιά - τότε δεν έχω τίποτα να πω και να μοιράσω μαζί σου... :-)

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Άλλωστε το είπατε και σεις (ως ευχή): Να διασπαστεί η ΝΔ, να ξεπηδήσει ένα φιλελεύθερο κόμμα...

Αθήναιος είπε...

Καλά, κάποιος που στηρίζει με την ψήφο του ένα κόμμα που έχει στεγάσει Κατσιφάρα, Κουλούρη, μακαρίτη Κουτσόγιωργα και Ελένη Ανουσάκη, περίμενα να είναι λιγότερο αυστηρός με τους Ανδρεουλάκους αυτής εδώ της γης...

Ποια περιουσία σας αγαπητέ! Ξέρετε πόσο στοίχιζε η Ολυμπιακή ημερησίως στους φορολογούμενους;! Η Ολυμπιακή που το ΠΑΣΟΚ τη χρησιμοποίησε όπως τα stage η Νέα Δημοκρατία.

Οι συνεργασίες στην Ευρώπη γίνονται επί προγραμματικών συμφωνιών και οι φιλελεύθεροι έχουν υποχρεώσει τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα που κυριαρχούν στην Ευρώπη, να γίνουν πιο ανοιχτά, διαλλακτικά και δημοκρατικά με ευαισθησίες στα ατομικά (σόρρυ που χρησιμοποιώ συνεχώς αυτή τη λέξη που σας ενοχλεί) δικαιώματα. Και λοιπά...

Φιλελεύθερο κόμμα υπάρχει, αγαπητέ μου. Και αν κάνατε ποτέ τον κόπο να διαβάσετε την ιδρυτική του διακήρυξη, εσείς ο λάτρης του σκανδιναβικού μοντέλου θα μένατε άναυδος από αυτά που λέμε και γιαυτά που παλεύουμε.

Αφήστε το bickering και ελάτε να μιλήσουμε αν και υποπτεύομαι ότι ο λόγος που αποφεύγετε τις συζητήσεις επί της αρχής είναι να μην καταλάβει ο κόσμος ότι κι εσείς, δικός μας είστε...

Prokopis Doukas είπε...

@Αθήναιος: Όχι δεν θα είμαι! Διότι όλοι αυτοί που αναφέρετε δεν θα τολμούσαν ποτέ να πούνε "να κάνουμε τη Μακρόνησο στρατόπεδο συγκέντρωσης γαι τους Αλβανούς" (Ανδρεουλάκος, υφυπουργός Εσωτερικών της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή)...

Εσείς, of all people, ως εβραϊκής καταγωγής, θα έπρεπε να είστε ιδιαίτερα ευαίσθητη σε κάτι τέτοια...

Η Ολυμπιακή στοίχιζε μια περιουσία λόγω προστίμων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Γι αυτό - όχι γιατί δεν μπορούσε να εξυγιανθεί και να αποφέρει και κέρδη. Απλώς, κάποιοι δεν ήθελαν...

Καθόλου δεν με ενοχλεί η έκφραση "ατομικά δικαιώματα" - την ενστερνίζομαι απολύτως. Και είναι σημαία μου όσο και για σας - αν όχι περισσότερο. Και δέχομαι οτι τα φιλελεύθερα κόμματα κάνουν τα στενόμυαλα δεξιά κόμματα, πιο ανοιχτά κλπ.

Δεν ξέρω τι σημαίνει "bickering"...

Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να με πείσετε για την ανάγκη επικράτησης ενός οικονομικού μοντέλου, που έκανε επί 30 χρόνια του πολύ πλούσιους πολύ πλουσιότερους και τους πολλούς φτωχούς, πολύ φτωχότερους. Μάρτυς μου ο David Harvey... :-)

Προς ενημέρωση των υπολοίπων, αντιγράφω, από την περίληψη του βιβλίου:

"Ο νεοφιλελευθερισμός -το δόγμα ότι η αγοραία συναλλαγή αποτελεί ένα σύστημα ηθικών αρχών που μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός της ανθρώπινης δραστηριότητας στο σύνολό της- έχει κυριαρχήσει στον τρόπο σκέψης και στην πρακτική, σχεδόν σ' όλο τον κόσμο από το 1970 περίπου. Η εξάπλωσή του στηρίχθηκε στην ανασυγκρότηση των εξουσιών του κράτους, έτσι ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην ιδιωτικοποίηση, στη χρηματοοικονομία και στις διαδικασίες της αγοράς. Οι κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία ελαχιστοποιούνται, ενώ υποβαθμίζεται η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την ευημερία των πολιτών του. Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ, συγγραφέας επίσης των έργων The Condition of Postmodernity και The New Imperialism, μας εξιστορεί στο παρόν βιβλίο την προέλευση του νεοφιλελευθερισμού και πώς εξαπλώθηκε στην παγκόσμια σκηνή. Ενώ συχνά αναφέρονται οι Θάτσερ και Ρέιγκαν ως οι πρωταίτιοι αυτής της νεοφιλελεύθερης στροφής, ο Χάρβεϊ δείχνει πώς ποικίλες δυνάμεις, από τη Χιλή μέχρι την Κίνα και από την Πόλη της Νέας Υόρκης μέχρι την Πόλη του Μεξικού, έπαιξαν επίσης το ρόλο τους. Ακόμη διερευνά τις συνέχειες και τις αντιθέσεις ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό του είδους που εφήρμοσε ο Κλίντον και στην πρόσφατη στροφή προς το νεοσυντηρητικό ιμπεριαλισμό του Τζορτζ Γ. Μπους. Τέλος, μέσω της κριτικής ανάγνωσης της ιστορικής εξέλιξης του νεοφιλελευθερισμού, ο Χάρβεϊ δημιουργεί ένα πλαίσιο που δεν περιορίζεται στην ανάλυση των πολιτικών και οικονομικών κινδύνων που μας περιβάλλουν, αλλά προσδιορίζει και τις προοπτικές για πιο δίκαιες κοινωνικά εναλλακτικές λύσεις, υπέρ των οποίων ήδη αγωνίζονται πολλά αντιπολιτευτικά κινήματα."

Prokopis Doukas είπε...

Υ.Γ. Για όποιον ενδιαφέρεται, το βιβλίο είναι αυτό.

Αθήναιος είπε...

Λοιπόν το μπλογκ σας κι εγώ σήμερα κάναμε πολλά χιλιόμετρα, ούτε η Ολυμπιακή Φλόγα να είμασταν... Τί λέγαμε;

Bickering είναι αυτό που κάνετε σ'αυτή τη συζήτηση και με στεναχωρείτε. Γιατί μου ζητάτε ν'απολογηθώ για τον Ανδρεουλάκο; Αν ήθελα να είμαι σ'αυτό το κόμμα θα ήμουν αλλά έχω αποχωρήσει από την εποχή των Ταύρων του Μάνου ακόμα. Ελπίζω δε να είστε κι εσείς ευαίσθητος στα δικαιώματα των μειονοτήτων κι ας μην έχετε καμία εβραϊκή καταγωγή.

Θα σας πω ένα μυστικό. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι τόσο υπαρκτός όσο και ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Δλδ δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα γραμμένα πουθενά, από κανέναν από τους θεωρητικούς του φιλελευθερισμού.

Αφού δεν σας ενοχλεί η έκφραση ατομικά δικαιώματα, να σας επισημάνω ότι βασικό και φυσικό ατομικό δικαίωμα ειναι αυτό του ελευθέρως επιχειρείν, της ελευθερης οικονομικής δραστηριότητας χωρίς την παρέμβαση και προστασία του κράτους. Οι παρεμβατικές πολιτικές έχουν αποτύχει. Κοιτάξτε την Ελλάδα του απόλυτου κρατισμού! Το κράτος γίνεται εστία σκανδάλων και κατεξοχήν παράνομου πλουτισμού.

Η κριτική του Χάρβεϋ είναι απόλυτα πρώτου επιπέδου, όποτε θέλετε το συζητάμε.

Prokopis Doukas είπε...

@Αθήναιος: Αυτό που λέω πολύ απλά οτι οι(υπάρχοντες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή) φιλελεύθεροι που συνεργάζονται με τους απανταχού δεξιούς, αναπόφευκτα παίρνουν θέση στο δεξιό στρατόπεδο - με ότι αυτό σημαίνει.

Αποδέχομαι αυτό που λέτε, αλλά δυστυχώς οτι υπάρχει ως φιλελεύθερη πρακτική μέχρι τώρα είναι αυτό το χάλι του "νεοφιλελευθερισμού".

Διαφωνώ καθέτως με το οτι έχουν αποτύχει οι πολιτικές της παρέμβασης του κράτους (μην μου φέρνετε ως αντιπαράδειγμα το τριτοκοσμικό χάλι της Ελλάδας, που είναι στο άλλο άκρο). Αντιθέτως, η παγκόσμια οικονομική κρίση απέδειξε πόσο αναγκαία είναι η παρέμβαση του κράτους - και πόσο ΔΕΝ μπορούμε να αφήσουμε την αγορά "ελεύθερη"=ασύδοτη...

maximus είπε...

Υπερφυσικό το έργο της κυβέρνησης συμφωνώ μαζί σας, αλλά αυτό το ΠΑΣΟΚ με τόσο έμπειρα πλέον στελέχη, μόνο για έλλειψη τόλμης δεν πρόκειται να κατηγορηθεί και για του λόγου το αληθές ορίστε και η πρώτη παραίτηση.. αν και μάλλον προμελετημένη.

Αθήναιος είπε...

Τα φιλελεύθερα κόμματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, έχουν γεννηθεί ως "φράξιες" της Δεξιάς. Κι αυτό γιατί μόνο η Δεξιά αναγνωρίζει το πρωτείο του ατόμου. Δεν γίνεται να φυτρώσουν οι ιδέες των ατομικών δικαιωμάτων, των γκαίϋ ράϊτς, της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, της ελευθερης διακίνησης ιδεών, ατόμων, της ελευθερίας μέσα σε αριστερά κόμματα. Αυτό δεν έχει γίνει πουθενά και ποτέ. Τί να κάνουμε τώρα. Παρ΄όλα αυτά κάποιοι εξ ημών ενηλικιωνόμαστε και μετατοπιζόμαστε από τη Δεξιά, κάπου αλλού. :-)

Δεύτερον, μένουμε στην Ελλάδα οπότε εγώ συζητώ για την Ελλάδα και κατά δεύτερον την κρίση του παγκόσμιο χρηματοπιστωτικού συστήματος την προκάλεσε ακριβώς η παρέμβαση του κράτους.

Οι κριτικές που γίνονται στο φιλελευθερισμό αν αναλυθούν βλέπουμε πως πρόκειται για κριτική στην ίδια την ανθρώπινη φύση που έχει την τάση να τα θέλει όλα και να τα κάνει σχεδόν όλα για να αποκτήσει τα όλα. Η διαφορά του αριστερού πολιτικού λόγου από τον φιλελεύθερο βρίσκεται ακριβώς εκεί: οι αριστεροί θέλουν με κάποιον τρόπο (μήπως μέσω της προσευχής) να αλλάξουν την ανθρώπινη φύση ενώ εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τις κοινωνικές δομές και τις δικλείδες στα πολιτεύματα που δεν θα επιτρέπουν εύκολα αυτό το ξεδίπλωμα της... μεγαλειώδους ανθρώπινης φύσης τουλάχιστον στον κοινωνικό χώρο. Μπορεί κανείς να είναι όσο αρπαχτικό θέλει μέσα στο σπίτι του αλλά όχι μέσα στην κοινωνία. Αυτό είναι το δικό μας όραμα: η βελτίωση των κοινωνιών και όχι των ανθρώπων γιατί το δεύτερο είναι δουλειά της θρησκείας.

Υ.Γ. Αλήθεια, ποια είναι η άποψή σας για την εμφάνιση του ναζιστή Γκρίφιν στο BBC

Ανώνυμος είπε...

κύριε Δούκα δε θα γράψετε τίποτα για τα προχθεσινά έκτροπα στο Floral στα Εξάρχεια;

Prokopis Doukas είπε...

@ MAXIMUS: Χμμ... Τα μισά στελέχη (που χρησιμοποίησε ο Παπανδρέου) δεν είναι καθόλου έμπειρα. Η πορεία θα δείξει αν αυτό ήταν ρίσκο που δεν έπρεπε να πάρει ή τομή που φέρνει ελπίδες (και αποτέλεσμα)...

Όσο για την παραίτηση Τσιατούρα, πράγματι φαίνεται οτι ήταν "προαποφασισμένη" - και τα Εξάρχεια αποτέλεσαν μια καλή αφορμή (για να υπάρξει και μια παραίτηση)...


@Αθήναιος: Τι περίεργο! Έχουμε τόσο διαφορετική εικόνα... Ποιός άραγε έχει διαστρέψει τα πράγματα; Εγώ μέχρι τώρα είχα την εντύπωση οτι πρωταγωνιστής στην υπόθεση των ανθρωπίνων (ή ατομικών) δικαιωμάτων και στις μάχες κατά των πάσης φύσης διακρίσεων (μαζί με αποποινικοποίηση κλπ) ήταν η αριστερά - φυσικά όχι η σταλινική, για να εξηγούμαστε... :-)

Στην Ελλάδα λοιπόν, οι φιλελεύθεροι είναι και θα παραμείνουν δεξιοί, όπως το βλέπω εγώ. Όσο για τη θεωρία Αδριανόπουλου οτι η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέβη επειδή η Fannie May και η Freddie Mac ήταν κρατικές, είναι μια φτηνή δικαιολογία, κατά την άποψη μου. Η χρεωκοπία ενός συστήματος άκρατου καπιταλισμού (=ακραίου νεοφιλελευθερισμού) είναι ηθικά (και πραγματικά) αναπόφευκτη. Δεν μπορεί να πλουτίζουν τόσοι λίγοι εις βάρος των πολλών - άκοπα, πουλώντας "αέρα". Και να παίρνουν και μπόνους, ακόμα κι όταν χάνει η εταιρεία τους, που ζητάει και κρατική βοήθεια! Και μη μου πείτε οτι όλα θα λειτουργούσαν τέλεια, αν δεν υπήρχε πουθενά το κράτος...
Εδώ ακόμα (και ευτυχώς) και το προπύργιο του φιλελευθερισμού, οι ΗΠΑ, με τον Ομπάμα προσπαθούν επιτέλους να εισάγουν την έννοια της κρατικής πρόνοιας, στο δικό τους ΕΣΥ

Υ.Γ. Με τα σούργελα (ειδικά όταν κηρήσσουν) το μίσος έχω ένα πρόβλημα: Αυτό είναι το παιχνίδι τους - γι αυτό και με ενοχλούν και οι δήθεν σατιρικές εκπομοπές, που βασίζονται στη διακωμώδηση τους. Τελικά τους νομιμοποιούν. Δεν υποστηρίζω καμία απαγόρευση, αλλά θεωρώ οτι πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και να μην τους δίνεται βήμα ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν λιγότερο.

Χαίρομαι βέβαια που το BBC δεν δέχεται υποδείξεις. Δεν ξέρω καλά τα του Εθνικού Μετώπου στη Βρετανία. Αλλά αν εμπίπτουν στον όρο "εγκληματική οργάνωση", όπως κάποιες αντίστοιχες αλλού κι εδώ, τότε νομίζω υπάρχει θέμα αν τους δίνει το λόγο. Άλλωστε, δεν πιστεύω στην "ισομερή" παρουσίαση όλων των απόψεων - δεν είναι ούτε δημοκρατικό πραγματικά και είναι πολλές φορές προσβλητικό ως "αντι-ανθρωπιστικό", που είναι υπέρτατη αξία. Προσεχώς θα ποστάρω επ' αυτού.

@Ανώνυμος: Ναι, θα γράψω - αν και δυό ποστ πιο κάτω έχω καλύψει σε μεγάλο βαθμό το θέμα με τα "Αστυνομικά αυτονόητα". Αλλά ποιός ρωτάει και γιατί; :-)

Ανώνυμος είπε...

Ναι το ξέρω έχω γράψει σε εκείνο το post σας αλλά νομίζω ότι δε θα έπρεπε να μείνει ασχολίαστο ένα τόσο σοβαρό θέμα ενώ έχει γίνει χαμός σε όλα τα blogs+site. Θα ήθελα να ακούσω και τη δική σας άποψη μετά κ τις απόψεις των συναδέρφων σας χθες στα δελτία (Χατζηνικολάου κ σία) με τις οποίες έφριξα κ έφτασα στο σημείο να συμφωνώ με τον Τράγκα...

Prokopis Doukas είπε...

@Ανώνυμος: Ξέρετε, το blog δεν είναι για να σχολιάζεις "υποχρεωτικά", όπως συμβαίνει σε ένα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Τις απόψεις αυτών που λέτε δεν τις άκουσα - και δεν θα ήθελα ίσως.

Ανώνυμος είπε...

Ναι το ξέρω ότι δεν είναι υποχρεωτικό απλά μου αρέσει να σας διαβάζω :)

Κι εγώ θα ήθελα να μην τις είχα ακούσει, καθώς δεν παρακολουθώ σχεδόν ποτέ ειδήσεις κ αν το κάνω δεν βλέπω Alter σίγουρα, αλλά χθες πως έτυχε κ το είδα...

kstamos είπε...

Το σκανδιναβικό μοντέλο (το οποίο αν καταλαβαίνω καλά προκρίνετε) είναι σαφώς πιο φιλελεύθερο από την ελληνική κατάσταση. Να σας θυμίσω απλώς τη μικρότερη επιχειρηματική δράση του κράτους, την πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και ότι τα φιλελεύθερα κόμματα είναι σαφώς πιο υπολογίσιμες πολιτικά δυνάμεις στη Β. Ευρώπη απ'ότι εδώ (ενώ οι κομμουνιστικές παρατάξεις στυλ ΚΚΕ πρακτικά ανύπαρκτες). Το μόνο σημείο που οι βορειοευρωπαίοι είναι "αριστερότερα" από εμάς είναι στις κοινωνικές παροχές (στο οποίο γενικά οι φιλελεύθεροι δεν διαφωνούν, π.χ. ο Milton Friedman πρότεινε την αρνητική φορολόγηση) και τους αυξημένους φόρους.

Επομένως είναι αντίφαση να λέτε ότι πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί αριστερότερα. Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε το σκανδιναβικό μοντέλο πρέπει να κινηθούμε πιο φιλελεύθερα. Η μόνη "αριστερή" κίνηση που θα μας φέρει πιο κοντά στη Β. Ευρώπη είναι η γενική αύξηση της φορολογίας (που έτσι κι αλλιώς λόγω των άθλιων δημόσιων οικονομικών είναι αναπόφευκτη).

Prokopis Doukas είπε...

@kstamos: Το "αριστερότερα" συνοψίζεται για μένα σε μερικές βασικές τομές (τις οποίες πράγματι υποστηρίζουν και οι φιλελεύθεροι), π.χ. πλήρης χωρισμός εκκλησίας-κράτους, δικαιώματα μειονοτήτων πάσης φύσεως, πλήρης σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ.

Περιλαμβάνει όμως, όπως πολύ σωστά λέτε, και μια άλλη οικονομική πολιτική και φορολόγηση, την οποία δεν θα ενέκριναν οι φιλελεύθεροι.

Στη Σουδία νομίζω, υπάρχει ένα μέτρο που μου αρέσει τρελλά: Αν κάνεις σοβαρή τροχαία παράβαση, πληρώνεις για την κλήση ένα λογικό ποσό, όταν έχεις μικρό αυτοκίνητο. Αν όμως έχεις Φερράρι, πληρώνεις χιλιάδες ευρώ.. :-)

kstamos είπε...

Την αριστερότερη οικονομική πολιτική δεν θα την ενέκριναν όμως ούτε οι Σκανδιναβοί. Στο θέμα π.χ. των κρατικών ενισχύσεων είναι πιο αυστηροί και από τους αμερικανούς, όπως με τη (μη) κρατική διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών τους.

Για τις τροχαίες παραβάσεις καταλαβαίνω το ελκυστικό της ιδέας, η οποία δεν είναι πάντως χωρίς πρακτικά προβλήματα.

Prokopis Doukas είπε...

@kstamos: Αν δεν κάνω λάθος και αυτοί έχουν κάνει "νεοφιλεύθερη" στροφή, τα τελευταία χρόνια, διατηρώντας βέβαια μεγάλο μέρος από το κοινωνικό τους κράτος.

Το θέμα δεν είναι τι θα ενέκριναν αυτοί - άλλωστε ο καθένας μας προτείνει και προκρίνει τη δική του συνταγή. Το θέμα είναι να εμπνευστούμε από μια κοινωνική πολιτική που μπορεί να αξιοποιεί τα ωφέλη της ελεύθερης αγοράς, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και προσφέροντας υψηλό επίπεδο διαβίωσης σε όλους.. :-)

Ευχαριστώ για το link, η πολιτική αυτή πράγματι έχει προβλήματα, διότι ως "φορολόγηση" μπορεί να είναι σωστή (καθώς π.χ. τα 500 ευρώ πρόστιμο δεν έχουν καμία επίπτωση σε αυτά τα εισοδήματα), ανοίγουν όμως την όρεξη σε άλλες ανισότητες: Γιατί να μην τον χρεώσει και ο μπογιατζής πενταπλάσια τον πλούσιο; :-)

kstamos είπε...

Δεν διαφωνώ σε τίποτα με το παραπάνω σχόλιο, όπως δεν νομίζω να διαφωνούν και οι περισσότεροι (νεο)φιλελεύθεροι.

Πρακτικά όμως τι γίνεται στην περίπτωση που η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής συγκρούεται με το "υψηλό επίπεδο διαβίωσης για όλους";

Αυτή είναι η περίπτωση της Ελλάδας, όπου εξαιτίας δημαγωγικών παλαιότερων πολιτικών έχουν δημιουργηθεί προνομιούχες ομάδες (συντεχνίες δημοσίου, κλειστά επαγγέλματα, ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις) οι οποίες ευημερούν στην πλάτη του συνόλου. Οποιαδήποτε προσπάθεια ξεβολέματός τους οδηγεί σε κοινωνική "έκρηξη", εκτός και αν κυριολεκτικά "χρυσωθούν" (όπως έγινε με τους εργαζόμενους της ΟΑ). Το αποτέλεσμα είναι όμως πάλι η ευρύτερη κοινωνία να βγαίνει ζημιωμένη λόγω της άκαμπτης αγοράς εργασίας, των αυξημένων φόρων, του αρνητικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των χρεών που συσσωρεύονται για τις επόμενες γενιές.

Η πάγια θέση της αριστεράς είναι να υποστηρίζει τα προνόμια των συντεχνιών εις βάρος του επιπέδου διαβίωσης του ευρύτερου συνόλου, πάντα στο όνομα της κοινωνικής συνοχής (την οποία απειλεί να δυναμιτίσει). Ευτυχώς το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ έχουν δώσει κάποια ψήγματα ελπίδας για σύγκρουση με αυτές τις συντεχνίες (όπως όταν προκρίνουν το -κατά βάση φιλελεύθερο όπως είπα και παραπάνω- σκανδιναβικό μοντέλο).

kstamos είπε...

Υ.Γ. Η άνιση χρέωση των πλουσίων εφαρμόζεται νομίζω από την αγορά κατά κόρον: τα περισσότερα είδη φιρμών πολυτελείας στην πραγματικότητα προσφέρουν ελάχιστη επιπρόσθετη χειροπιαστή αξία σε σχέση με το πολλαπλάσιο κόστος τους - οι εταιρίες που έχουν premium brand name στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται την επιθυμία των πελατών τους να επιδείξουν (ή να αυτοεπιβεβαιώσουν) τον πλούτο τους. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πολλές φορές προσαρμόζουν το τιμολόγιο ανάλογα με το πώς "κόβουν" τον πελάτη :)

Prokopis Doukas είπε...

@kstamos: Η υψηλή κοινωνική συνοχή εξασφαλίζεται από το υψηλό επίπεδο σδιαβίωσης για όλους.
Πολύ φοβάμαι οτι η κακή κατάσταση των δημοσιοικονομικών δεν οφείλεται (μόνο) στις συντεχνίες - πολύ περισσότερο οφείλεται στο μέγεθος του κρυφού πλούτου (φοροδιαφυγής) και ακόμα περισσότερο στην ελάχιστη φορολόγηση των πραγματικά υψηλών εισοδημάτων (και δεν μιλάω για όσους δηλώνουν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ - αυτοί είναι οι ελάχιστοι έντιμοι που δηλώνουν όλα τους τα έσοδα).

Υ.Γ. Ναι - και δεν ξέρω αν πρέπει να "νομιμοποιήσουμε" κι αλλο αυτή την τάση... :-)

ShareThis