Με μάλλον στυφή γεύση φεύγει το 2009. Η χρονιά που άρχισε στον απόηχο της εξέγερσης του Δεκέμβρη, “πνίγηκε” μέσα στην οικονομική κρίση και τελειώνει με την σφοδρή αντίδραση της πιο καθυστερημένης πολιτικά και αισθητικά μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι σε μια ακόμα προεκλογική υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ - και στο φόβο που προκαλεί η πιθανότητα να κλέψει την "πελατεία", η ΝΔ του Σαμαρά.
Είναι 10 χρόνια σχεδόν από την ανεκδιήγητη (αντισυνταγματική) “μάχη για τις ταυτότητες”, που είχε ξεσηκώσει ο Χριστόδουλος (και είχε υπογράψει και ο Καραμανλής, για να μην ξεχνιόμαστε) και σχεδόν 20 από τα “συλλαλητήρια των μακεδονομάχων” - κι έχει κανείς την αίσθηση οτι δεν έχουμε διανύσει και μεγάλη απόσταση: Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει δυσκολία να αποδεχθεί ή δείχνει οτι δεν αντιλαμβάνεται την έννοια του ανθρωπίνου δικαιώματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να καταλάβει οτι ένα παιδί που γεννιέται σε αυτή τη χώρα έχει δικαίωμα να έχει μια υπηκοότητα (=ιθαγένεια στην πράξη) ή μια πατρίδα. Κι όπως ακριβώς και με τις ταυτότητες και την αποφυγή διακρίσεων (και με τη συλλογή υπογραφών που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα), οτι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα ή υποκείμενα στη θέληση της πλειοψηφίας, όπως εκ του πονηρού υποδεικνύεται με την ακροδεξιά πρόταση για δημοψήφισμα (για να ειπωθεί όσο πιο “λιανά” γίνεται, δεν μπορούμε να μαζευτούμε και να ψηφίσουμε οτι θα στερούμε ανθρώπινα δικαιώματα από συνανθρώπους μας - γιατί εκτός των άλλων έχουμε υπογράψει και διεθνείς συμβάσεις, για την προστασία τους). Είναι κι αυτό ένα σημάδι της επικίνδυνης δημαγωγίας και του λαϊκισμού, να “προσφεύγει” δήθεν στην άμεση δημοκρατία, η πιο αντιδημοκρατική πτέρυγα του πολιτικού συστήματος...
(Όσο για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, δεν είναι της παρούσης. Οι πληροφορίες μου λένε οτι είναι σε μεγάλο βαθμό προιόν αποδοχής των προτάσεων της πιο αξιόπιστης ΜΚΟ για το θέμα των μεταναστών, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Περισσότερες φωνές αντίδρασης εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.)
Όποιος κινείται στην αγορά, ξέρει οτι αυτοί οι τελευταίοι μήνες του 2009 είναι όλο και χειρότεροι - η πτώση του τζίρου κινείται στην τάξη του 30 με 40%. Οι πάντες είναι “σφιγμένοι”, ρευστότητα δεν υπάρχει, ο κόσμος δυσκολεύεται να καταναλώσει. Υπό άλλες συνθήκες, θα έλεγε κανείς οτι αυτό το σοκ χρειαζόταν σε μια υπερκαταναλωτική Δύση (και κυρίως σε μια νεοπλουτική και ακριβή Ελλάδα) - αλλά το σύστημα της οικονομίας δεν έχει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορισθεί αυτόματα, με βάση τα καινούργια δεδομένα, ιδιαίτερα όταν απέχει πολύ από το να είναι ένα “καλολαδωμένο γρανάζι”. Μεγάλα θύματα οι πρώην εργαζόμενοι, αυτοί που έμειναν άνεργοι, γιατί τους πήρε μπάλα η συρρίκνωση της αγοράς - ας μην ξεχνάμε οτι η ανεργία οδηγεί σε πολύ πιο μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία από οποιοδήποτε άλλο ψυχικό πλήγμα, καθώς η αυτοεκτίμηση πλήττεται βάναυσα και δεν επανέρχεται, ίσως, ποτέ...
Το 2010 αναμένεται ακόμη πιο άγριο - κι εκεί θα φανούν και οι αντοχές μιας κοινωνίας, που υπέμεινε μέχρι τώρα την κατρακύλα της χώρας και αναζήτησε την πολιτική αλλαγή, απαιτώντας “άμεση διόρθωση της πορείας”. Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να χρεωθεί στα “ευχάριστα” του 2009 (που απέτρεψαν και την επανάληψη μιας έκρηξης λαϊκής οργής τον Δεκέμβρη), από την άλλη πλευρά όμως, τίποτε ακόμη δεν έχει αλλάξει - τίποτε δεν έχει φτάσει “προς τα κάτω”, ώστε να δει ο πολίτης την ουσιαστική διαφορά.
Υπό αυτή την έννοια, η δεκαετία που (δήθεν - το πραγματικό τέλος της δεκαετίας είναι 31 Δεκεμβρίου 2010) τελειώνει, θα μπορούσε να ιδωθεί ως “μισογεμάτο ποτήρι”: Μετά από την 11η Σεπτεμβρίου και μια οκταετία Μπους, η αλλαγή επήλθε και επιτέλους η Αμερική εμφανίζει ένα πιο ανθρώπινο και προοδευτικό πρόσωπο προς την υφήλιο. Ωστόσο, ο νομπελίστας Ομπάμα έχει ακόμα τεράστιες προσδοκίες να εκπληρώσει - μια από αυτές είναι και η σοβαρή δέσμευση για περιβαλλοντικό φρένο στη ρύπανση ενός πλανήτη, που παριστάνει οτι δεν θα καταστραφεί σύντομα και οτι οι Κοπεγχάγες είναι περιττές...
Το 2009 κλείνει με μια πανσέληνο, το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου - και μάλιστα με έκλειψη σελήνης. Επιπλέον, είναι η δεύτερη πανσέληνος μέσα στον ίδιο μήνα και αυτό, κατά την επικρατούσα πλέον ερμηνεία, είναι ο ορισμός του “blue moon”. Το αν το θλιμμένο φεγγάρι θα μας φέρει μια λιγότερο θλιμμένη χρονιά, μένει να φανεί. Καλή χρονιά σε όλους!
Υ.Γ. Το 2009 κλείνει και με έναν απολογισμό αυτού του blog (που κοντεύει το χρόνο), με τα 20 καλύτερα(;) post - προσπάθησα να επιλέξω αυτά που προκάλεσαν τα περισσότερα κολακευτικά ή μη σχόλια και προτιμήθηκαν (με συνδέσεις) από άλλους. Θα τα βρείτε, δεξιά σας, στο roll bar.
Oι φωτό είναι από το www.astronomy-pictures.net και το www.wicn.org
Το post συνοδεύεται από την εξαιρετική εκτέλεση του κλασικού Blue Moon, από την Αμερικανίδα Carmen McRae.
Φόβοι και ελπίδες για την οικονομία το 2025
-
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» (Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025).Το ότι
η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά δεν αμφισβητείται στα
σοβα...
Πριν από 2 εβδομάδες
35 σχόλια:
"...τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα ή υποκείμενα στη θέληση της πλειοψηφίας." Έχω αρχίσει να απελπίζομαι --δεν βλέπω να το κατονοούν αυτό οι Έλληνες within our lifetime.
Προς ο παρόν Blue Moon (ήμουν βέβαιη πως θα έβρισκα το τραγούδι σήμερα εδώ =) and good wishes for 2010 from the west side of the Channel!
Προκόπη,
δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα στο έχειν την ελληνική ιθαγένεια ή στο έχειν την ιθαγένεια του τόπου κατοικίας σου. Υπάρχει ατομικό δικαίωμα στο έχειν ιθαγένεια γενικώς, το οποίο το σέβεται ήδη ο ΚΕΙ.
Ως εκ τούτου το αίτημα για δημοψήφισμα είναι νόμιμο και δεν μπορεί να γίνη καμία σύγκριση με ταυτότητες, μιναρέδες και όσες άλλες χαζομάρες διαβάζω αυτές τις μέρες από καλοπροαίρετους άσχετους.
Καλή χρονιά!
Το σχόλιο για το 2010 δεν θα μπορούσα να το πω καλύτερα. Πιστεύω και 'γω ότι έφτασε η ώρα να πάρουμε μπρος, ότι και αν κοστίσει, ή τώρα ή ποτέ πλέον (αν και ποτέ ιστορικά δεν υπάρχει, υπάρχει απέναντι στο τώρα, όταν δεν ξεκινάει η λύση, ένα βασανιστικό σούρσιμο).
Καλή και δημιουργική χρονιά εύχομαι!
Εύχομαι η δεκαετία που θα ξημερώσει σε λίγες ώρες να φέρει σε όλους μας υγεία και πρόοδο. Όσο για τα 00's μάλλον πρέπει να ομολογήσουμε πως ήταν απογοητευτικά, γεμάτα στασιμότητα, συντηρητισμό, τρομολαγνεία και άκρατο ατομικισμό.Ας ελπίσουμε να μη συμβεί το ίδιο και στα 10's. Καλή χρονιά!
ΕΛΕΝΑ
Προκόπη μου,
σου εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ να έχεις και να συνεχίσεις να μας ενημερώνεις και όχι μόνο, μέσα από το πολύ ενδιαφέρον blog σου.
Θα επικεντρωθώ σε 2 σημεία, η ανάλυση σας ως συνήθως με βρίσκει απολύτως σύμφωνο για αυτο και δεν θα την σχολιάσω.
1)Εκπληκτικό το τραγούδι blue moon, ταιριάζει γάντι με την σημερινή νύχτα.
2) έχω την εντύπωση ότι η δεκαετία τελειώνει σήμερα εφόσον το πρώτο έτος είναι το 0. Ούτως ή άλλως οι αριθμοί δεν έχουν να μας πουν κάτι ουσιαστικό, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυριο θα ξημερώσει μια ημέρα γεμάτη ελπίδες :)
να έχουμε όλοι μας μια ακομια πιο όμορφη χρονια
Διακρίνω μια διάθεση απολογισμού των πεπραγμένων, τώρα στο τέλος του 2009 και στο κατώφλι της νέας χρονιάς...
Μόνο καλά κείμενα θυμάμαι και αξιόλογες αναλύσεις μπορώ να φέρω στο νου μου από τον περίπου ένα χρόνο ζωής του blog.
Κι εύχομαι καλή συνέχεια, δύναμη για να εκφράζετε, με παρρησία, κοινούς προβληματισμούς, τα αυτονόητα, δηλαδή, που ακόμη στον τόπο μας δεν έχουν επιτευχθεί.
Χρόνια πολλά!
Καλή και δημιουργική χρονιά!
@MadNihilist: Το σωστό τραγούδι είναι must! Καλή χρονιά, dear... :-)
@Αθ. Αναγνωστoπουλος: Ο ΚΕΙ?
Εάν λοιπόν αναγνωρίζεται το δικαίωμα "γενικώς", τότε ποιός θα δώσει ιθαγένεια στο μετανάστη που βρίσκεται τόσα χρόνια ή (κυρίως) γεννιέται στην Ελλάδα; Η Ιταλία, η Τουρκία ή η Εσθονία;
Καλή χρονιά!
@ΕΛΕΝΑ: Και γω έχω περισσότερες προσδοκίες από τα "tens"... Καλή χρονιά!
@ Meropi: Επίσης, αγπαητή - καλή χρονιά!
@ Ωρίων ΄Δ: Ευχαριστώ για το τραγούδι - τη θεωρώ την καλύτερη εκτέλεση που γνωρίζω, καλύτερη και από αυτή της Billie Holiday...
Το πρώτο έτος της δεκαετίας δεν είναι το 00 είναι το 01. Σκεφτείτε το από τότε που αρχίσαμε να μετράμε: Η δεκάδα αρχίζει με πρώτο χρόνο το 1 - ή όχι; Καλή χρονιά!
@Γιώργος: Ευχαριστώ πολύ - καλή χρονιά!
ΚΕΙ: Κώδικας Ελληνικής Ιθαγενείας.
Κάθε άτομο που γεννάται στην Ελλάδα και δεν αποκτά λόγω γέννησης άλλη ιθαγένεια, αποκτά την ελληνική. Η περίπτωση είναι σπάνια έως πολύ σπάνια, γιατί, ανεξαρτήτως του τι λέγεται, όλοι οι απόγονοι μεταναστών έχουν ιθαγένεια, την ιθαγένεια των γονέων τους. Απλώς συχνά τους είναι ψιλοάχρηστη.
Συνεπώς, η ερώτηση "ποιος θα τους δώση ιθαγένεια" ερείδεται επί εσφαλμένης προϋποθέσεως: έχουν ήδη ιθαγένεια.
Να τους δοθή ελληνική ιθαγένεια είναι ένας αξιέπαινος πολιτικός στόχος. Αλλά δικαίωμα σε αυτήν δεν έχουν. Άρα το αίτημα για δημοψήφισμα είναι νόμιμο.
Είμαι από αυτούς που "ενημερώνονται" συνήθως από το blog σας, μ'εντυπωσιάζει τ'ότι οι αναλύσεις σας συνήθως ξεπερνούν τη δημοσιογραφική ματιά και μέτρο, γι αυτό το λόγο γι άλλη μία φορά σας ευχαριστώ κι εύχομαι όπως η Μερόπη να συνεχίσετε να το κάνετε.
Πολλές ευχές για χρονιά και χρόνια με υγεία, αγάπη, δημιουργία και αλληλεγγύη.
Καλό σας βράδυ
Δηλαδή όταν κάποιος εισέρχεται παράνομα σε μια χώρα (για οποιονδήποτε λόγο), είναι ανθρώπινό του δικαίωμα να αποκτήσει την ιθαγένεια της χώρας αυτής. Και οι πολίτες της χώρας αυτής δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα του την δώσουν ή όχι. Λυπάμαι, αλλά αυτά που λέτε στερούνται κάθε λογικής.
Και γιατί δεν αναγνωρίζετε το δικαίωμα σε μια μερίδα πολιτών να επιθυμεί δημοψήφισμα, αλλά το χαρακτηρίζετε δημαγωγία και λαϊκισμό; Μου φαίνεται ότι έχετε κάποιες προκαταλήψεις, οι οποίες δεν σας αφήνουν να δείτε τα πράγματα ψύχραιμα και λογικά.
Προκόπη, εύχομαι σε εσένα και στους αναγνώστες σου καλή χρονιά!
Και μακροημέρευση στο blog!
Idom
Καλή χρονιά!
Θέλω να βλέπω τη θλίψη και τη μελαγχολία ως "χρήσιμα" και "δημιουργικά" στάδια που μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα όριά μας, τις αντοχές μας και φυσικά να αναγνωρίζουμε και να γευόμαστε τη χαρά και την ευτυχία με πληρέστερο τρόπο.
Εύχομαι να αντιμετωπίζουμε τα δύσκολα -ατομικά και συλλογικά- με νηφαλιότητα, συγκρότηση και πραγματικό νοιάξιμο και ενδιαφέρον για τους άλλους.
Πάντως αν θεωρήσουμε ότι οι φυσικοί αριθμοί ξεκινούν από το 0, η δεκαετία μόλις άρχισε.
Καλή χρονιά.
@Αθ. Αναγνωστoπουλος: Ευχαριστώ για τη νομική διάσταση του ζητήματος.
Θέτω όμως μερικά ερωτήματα (απαντώντας παραλλήλως και στον Ανώνυμο):
Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο διογκούμενο, ολοένα και πιο πολύπλοκο (λόγω υπερπληθυσμού, πλανητικών κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και σε λίγο και λόγω κλιματικών αλλαγών). Δεν μπορεί κανείς να το "φρενάρει", όσο δεν επεμβαίνει στις αιτίες που το δημιουργούν. Συμφωνούμε ελπίζω, λοιπόν, οτι η πλειονότης των μεταναστών είναι και θα είναι παράνομοι.
Έστω λοιπόν οτι το παιδί του παράνομου μετανάστη έχει (όπως λέει και ο Αθανάσιος) την ιθαγένεια των γονιών του. Είναι λοιπόν π.χ. Πακιστανός, εγκλωβισμένος στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά - και χωρίς στην πράξη να μπορεί να έχει τα "ωφέλη" της ιθαγένειας του: Δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Πακιστάν, δεν μπορεί να πάρει από εκεί χαρτιά, δεν μπορεί να ταξιδέψει πουθενά αλλού - και δεν έχει τελικά καμμία υπηκοότητα/ιθαγένεια. Δεν έχει δικαίωμα σε μια ιθαγένεια, που έχει πρακτικό αντίκρυσμα; Είναι δυνατόν ένα παιδί 25 χρονών, που όλη του η παιδεία (και η ζωή του) είναι ελληνική, να μη δικαιούται να είναι Έλληνας;
Υ.Γ. Προς Ανώνυμο: Μη συγχέετε τη δυνατότητα ή το "δικαίωμα" της πλειοψηφίας να αποφασίζει επί πολιτικών θεμάτων, με τα ανθρώπινα ή ατομικά δικαιώματα.
@ippoliti_ippoliti: Ευχαριστώ πολύ - καλή χρονιά!
@Idom: Επίσης! Να δούμε πόσο θα αντέξω... :-)
@scalidi: Ωραίες ευχές - μακάρι! Καλή χρονιά!
@e-Lawyer: Στη μέτρηση του χρόνου όμως, δεν υπάρχει "χρονιά 0" - το 0 είναι "σημείο". Ή με προδίδει η μαθηματική μου παιδεία; :-)
@Αθ. Αναγνωστoπουλος: Ευχαριστώ για τη νομική διάσταση του ζητήματος.
Θέτω όμως μερικά ερωτήματα (απαντώντας παραλλήλως και στον Ανώνυμο):
Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο διογκούμενο, ολοένα και πιο πολύπλοκο (λόγω υπερπληθυσμού, πλανητικών κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και σε λίγο και λόγω κλιματικών αλλαγών). Δεν μπορεί κανείς να το "φρενάρει", όσο δεν επεμβαίνει στις αιτίες που το δημιουργούν. Συμφωνούμε ελπίζω, λοιπόν, οτι η πλειονότης των μεταναστών είναι και θα είναι παράνομοι.
Έστω λοιπόν οτι το παιδί του παράνομου μετανάστη έχει (όπως λέει και ο Αθανάσιος) την ιθαγένεια των γονιών του. Είναι λοιπόν π.χ. Πακιστανός, εγκλωβισμένος στην Ελλάδα, χωρίς χαρτιά - και χωρίς στην πράξη να μπορεί να έχει τα "ωφέλη" της ιθαγένειας του: Δεν μπορεί να ταξιδέψει στο Πακιστάν, δεν μπορεί να πάρει από εκεί χαρτιά, δεν μπορεί να ταξιδέψει πουθενά αλλού - και δεν έχει τελικά καμμία υπηκοότητα/ιθαγένεια. Δεν έχει δικαίωμα σε μια ιθαγένεια, που έχει πρακτικό αντίκρυσμα; Είναι δυνατόν ένα παιδί 25 χρονών, που όλη του η παιδεία (και η ζωή του) είναι ελληνική, να μη δικαιούται να είναι Έλληνας;
Υ.Γ. Προς Ανώνυμο: Μη συγχέετε τη δυνατότητα ή το "δικαίωμα" της πλειοψηφίας να αποφασίζει επί πολιτικών θεμάτων, με τα ανθρώπινα ή ατομικά δικαιώματα.
@ippoliti_ippoliti: Ευχαριστώ πολύ - καλή χρονιά!
@Idom: Επίσης! Να δούμε πόσο θα αντέξω... :-)
@scalidi: Ωραίες ευχές - μακάρι! Καλή χρονιά!
@e-Lawyer: Στη μέτρηση του χρόνου όμως, δεν υπάρχει "χρονιά 0" - το 0 είναι "σημείο". Ή με προδίδει η μαθηματική μου παιδεία; :-)
Καλό μας κουράγιο λοιπόν ... Και δύναμη .
Ας ελπίσουμε ο απολογισμός του 2010 να φέρει μια αχτίδα αισιοδοξίας .
Να έχεις μια Καλή Χρονιά, όπως εσύ την επιθυμείς .
Καλή χρονιά, Προκόπη, γεμάτη δημιουργική μελαγχολία, αυθεντικές στιγμές και νηφάλιους απολογισμούς. Και μουσικές περιπλανήσεις, επίσης!
Θα μπορούσε να είχε υπάρξει έτος 0 ρε παιδιά, γιατί το δυσκολεύουμε το πράγμα, απλώς τον καιρό του Διονυσίου του Μικρού η μαθηματική έννοια του μηδενός δεν είχε εφευρεθή ακόμη, στην αποδώ μεριά του κόσμου τουλάχιστον. Και αφού τον καιρό του δεν υπήρχε 0, δεν έβαλε και στην χρονολόγησή του.
Προκόπη, συμφύρεις πολλά πράγματα. Το παράδειγμα με το Πακιστάν δεν είναι πολύ βολικό, το Πακιστάν και πρεσβεία έχει και όλα τα καλά [εκτός του ότι δεν υπάρχουν και πολλές Πακιστανές εδώ!]. Συνήθως παρόμοια προβλήματα έχουν Αφρικανοί μετανάστες. Και πάντως δεν έχουν οι Βαλκάνιοι και Ανατολικοί, που είναι χαλαρά τα 4/5 της μετανάστευσης. Αυτοί μια χαρά ιθαγένεια έχουν.
Ναι λοιπόν, να πάρουν ιθαγένεια πολλοί από αυτούς, αλλά είναι ζήτημα πολιτικής σκοπιμότητας, όχι συνταγματικής νομιμότητας.
"Δεν έχει δικαίωμα σε μια ιθαγένεια, που έχει πρακτικό αντίκρυσμα;"
Αυτό είναι συζητήσιμο, υπάρχουν άνθρωποι από Σομαλίες και Κογκό και τέτοια, υπάρχει και μια διάκριση ενεργού και μη ενεργού ιθαγενείας. Αλλά αυτοί είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα των ους αφορά το νομοσχέδιο. Μην τα ξαναλέμε, τα 2/3 είναι Αλβανοί πολίτες.
Από κι ως πού απαγορεύεται δημοψήφισμα για ανθρώπους που έχουν ήδη ενεργό ιθαγένεια;
"Είναι δυνατόν ένα παιδί 25 χρονών, που όλη του η παιδεία (και η ζωή του) είναι ελληνική, να μη δικαιούται να είναι Έλληνας;"
Νομικά μιλώντας, ναι, φυσικά. Το ξαναγράφω: δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα σε κάποια συγκεκριμένη ιθαγένεια επειδή π.χ. ζω εκεί ή βρίσκω εξαιρετική την κουζίνα τους ή μου αρέσει η ποδοσφαιρική τους ομάδα.
@ aura voluptas: Αν μπήκε με την αμφίεση στο avatar σας, καλά θα μπήκε.. :-)
(who is this, by the way?)
@ Sue: Καλή χρονιά - με πολλές μουσικές και χωρίς πολλές μελαγχολίες κι ας είναι δημιουργικές... :-)
@Αθ. Αναγνωστoπουλος: Δεν ξέρω αν τα 4/5 της μετανάστευσης είναι Ανατολικοί και Βαλκάνιοι. Αυτό που ξέρω είναι οτι για μένα δεν τίθεται θέμα πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά ανθρωπισμού.
Δεν είπα οτι "απαγορεύεται" το δημοψήφισμα - αλλά οτι δημοψήφισμα δεν ταιριάζει σε τέτοια ζητήματα. Άλλωστε, το σίγουρο είναι οτι δημοσψήφισμα (σύμφωνα με το Σύνταγμα) δεν διεξάγεται επειδή το θέλουν μερικές χιλιάδες ή εκατομύρια υπογραφές, αλλά με συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται...
Για μένα δεν έχει κανένα νόημα ένα δημοψήφισμα που ζητά τ' αυτονόητα . Συμφωνώ με την άποψη σου Προκόπη .
[ Hedy Lamarr ( και μιας κι έχετε και μια κουβέντα εδώ, αυστριακής ιθάγενειας, αν θυμάμαι καλά ). Εμένα πάλι, το 2010 μέσα σε μια robe de chambre δε μου λέει τίποτα, εννοείται ! :-) ]
@ aura voluptas: Χαίρομαι που συμφωνούμε.Hedy Lamar? Is she a scientist? ;-)
"Δεν είπα οτι "απαγορεύεται" το δημοψήφισμα - αλλά οτι δημοψήφισμα δεν ταιριάζει σε τέτοια ζητήματα"
Όχι, δεν έγραψες αυτό, από αυτό προέκυπτε σαφώς άλλο πράγμα:
"τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα ή υποκείμενα στη θέληση της πλειοψηφίας, όπως εκ του πονηρού υποδεικνύεται με την ακροδεξιά πρόταση για δημοψήφισμα (για να ειπωθεί όσο πιο “λιανά” γίνεται, δεν μπορούμε να μαζευτούμε και να ψηφίσουμε οτι θα στερούμε ανθρώπινα δικαιώματα από συνανθρώπους μας - γιατί εκτός των άλλων έχουμε υπογράψει και διεθνείς συμβάσεις, για την προστασία τους)."
Τέλος πάντων, νομίζω έγινε σαφής κα μια άλλη οπτική.
@Αθ. Αναγνωστoπουλος: Τέλος πάντων, εξακολουθώ να πιστεύω οτι η χώρα μας θα έπρεπε (με προϋποθέσεις που δεν είναι του παρόντος και δεν είμαι σε θέση να τις προσδιορίσω) να θίνει ιθαγένεια σε όποιον τη θέλει κι έχει γεννηθεί ή ζήσει πολύ εδώ.
Επίσης, εξακολουθώ να πιστεύω οτι τα δημοψηφίσματα είναι για άλλου είδους ζητήματα - κι όχι γι αυτά που άπτονται δικαιωμάτων. Ειδικά όταν το συγκεκριμένο ζήτημα απετέλεσε σαφή προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, την οποίαν όλοι γνώριζαν...
Καλή Χρονιά σε όλους σας.
Προκόπη σπάνια έχω το χρόνο να διαβαζω τα κείμενά σου αλλά πάντα τα βρίσκω ενδιαφέροντα.
Συνέχισε...
Έχεις δίκιο σχετικά με την μέτρηση του χρόνου!
Η 1η δεκαετία μ. Χ. κλείνει με τη ΛΗΞΗ του 10ου έτους, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει έτος μηδέν.
Συνεπώς η 2η δεκαετία μ.Χ. είναι τα έτη:
11ο, 12ο, ..., 19ο, 20ο και κλείνει με την ΛΗΞΗ του 20ου έτους.
Όμοια ο 1ος αιώνας κλείνει με το τέλος του 100ου έτους.
Όμοια η 1η χιλιετία κλείνει με το τέλος του 1000ου έτους.
Όμοια η 2η χιλιετία κλείνει με το τέλος του 2000ου έτους.
Επομένως η 3η χιλιετία και φυσικά ο 21ος αιώνας αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2001 και ΟΧΙ την 1η Ιανουαρίου 2000.
Το millenium γιορτάστηκε ένα χρόνο πιο γρήγορα και το λάθος συνεχίζεται.
Όπως βλέπεις ακόμη και για τα αυτονόητα χρειάζεται πολλή προσπάθεια να πεισθούν οι άνθρωποι.
Για τα υπόλοιπα δεν έχω άποψη.
Εκείνο που ξερω είναι ότι η γη δεν ανηκει σε κανεναν. Εμείς ανήκουμε στη γη.
Αυτές οι νομικές κατασκευές (ιθαγένεια, υπηκοότητα, εθνικότητα κλπ.) μου θυμίζουν μάλλον αυτό που λέμε "αναγκαίο κακό".
Είναι αποτέλεσμα του περιορισμένου χώρου και των περιορισμένων πόρων της γης.
Και όσο περισότεροι γινόμαστε τόσο πιο συντηρητικοί και αυστηροί θα γίνονται οι νόμοι και οι κοινωνικοί κανόνες.
Το αν θα μπορούν να εφαρμοστούν, είναι άλλο θέμα.
@ citizen: Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική επιχειρηματολογία...
Αντιγράφω από σχόλιο στο προηγούμενο post:
"Και άρα να κατανοήσει ότι η ζωή είναι πολύ πιο σημαντική από το κέρδος, το έθνος, τη θρησκεία και οποιαδήποτε άλλη σαχλαμάρα προφασίζεται ο άνθρωπος για να φέρει την καταστροφή."
Καλή χρονιά!
Ευχομαι και εγω Καλή Χρονιά,δημιουργική,ανάλαφρη και με πολλές μουσικές.
Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά. Όσοι γεννήθηκαν και πήγαν σχολείο εδώ είναι Έλληνες είτε θέλετε να το παραδεχτείτε είτε όχι, δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα (το ίδιο και όσοι ήρθαν μικροί ή έχουν ζήσει τα περισσότερα χρόνια τους εδώ). Το ωραίο είναι ότι πολλοί που διαφωνούν και θέλουν να φύγουν όλοι οι ξένοι δηλώνουν κατά τ'άλλα καλοί χριστιανοί, τι ειρωνία... Οι περισσότεροι σπουδάζουν, μιλάνε καλύτερα ελληνικά από εμάς και γνωρίζουν καλύτερα την ιστορία μας. Στην τελική δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα μας σαν χώρα, ασχοληθείτε και διαμαρτυρηθείτε έτσι έντονα για το δημόσιο χρήμα που έκανε φτερά και την ατιμωρησία αυτών που το καρπώθηκαν, για τους χαμηλούς μισθούς/συντάξεις, την ανεργία, την ακρίβεια κλπ. Εύχομαι το 2010 να έχουμε όλοι υγεία και αρκετά χρήματα ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς, να μειωθεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι προκαταλήψεις και τα ταμπού, να πέσουν τα ποσοστά του ΛΑΟΣ, επιτέλους να μάθουμε να αγαπάμε και να βρούμε τη χαμένη μας ανθρωπιά. Keep blogging Mr. Doukas :)
Ζητώ συγγνώμη ...
Αισθάνομαι λίγο αμήχανα, επειδή βγαίνω εκτός θέματος, αλλά όταν με ρωτούν οφείλω ν'απαντώ ...
Μάγος είστε αγαπητέ ??? Και βέβαια ήταν κι επιστήμων η κυρία και μάλιστα με διακρίσεις ! Πώς το λένε ? All these and brains too !
( εξαφανίζομαι - καλή εβδομάδα ! )
@ΒΑΣΩ: Ανάλαφρη φοβάμαι δεν θα είναι, αλλά ελπίζω να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες.. Καλή Χρονιά!
@Ανώνυμος 2.58: Φυσικά και δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα μας - το υπερσυντηρητικό όμως κομμάτι της κοινωνίας ξέρει να αναδεικνύει τα ελάσσονα σε μείζονα, για να εκμεταλλευθεί φοβίες και χαμηλά ένστικτα, ώστε να διατηρηθεί το "μαγαζάκι"...
@aura voluptas: Εύχομαι ανάλογες επιτυχίες! :-))
@gasireu: Συγνώμη για την καθυστέρηση στη δημοσίευση του σχόλίου - κάπου ξέφυγε, με το dialup που είχα ως σύνδεση αυτές τις ημέρες. Ευχαριστώ για τις ευχές και το κοπλιμέντο.
Καλή χρονιά - και δυναμίκή!
Dial up στην αυγή των 10's;; Ααα, πρέπει το πνεύμα της Hedi να αναλάβει άμεσα δράση!
ΕΛΕΝΑ
@Έλενα: Στο χωριό - τι να κάνουμε, dial up ήταν η μόνη λύση... :-)
Σε ποιο χωριό, αν επιτρέπεται; Καρπενήσι;
ΕΛΕΝΑ
@ΕΛΕΝΑ: Κορινθία. Περισσότερα δεν θα πώ... :-)
Δημοσίευση σχολίου